BDP

Hrvatska i dalje brutalno, i sve jače, oporezovana

Prije godinu dana sam objavio: Hrvatska je brutalno oporezovana, što uništava gospodarski rast i povećava nejednakosti.

Upravo su jučer objavljeni novi podaci EU: The tax-to-GDP ratio in 2015 continued to vary by 1 to 2 across the EU Member States. Socijalisti u Hrvatskoj će se pozvati na ovaj grafikon i reći da ‘nismo baš previše oporezovani’:

tax-eu

Međutim, prava istina je sljedeća. Udjel poreza u BDP raste srazmjerno bogatstvo zemlje, tj. može rasti srazmjeno bogatstvu zemlje. Ovo su isti podaci stavljeni u srazmjer s BDP per capita (relativno, ako EU=100):

 

ukupno-porezno-opterecenje-vs-bdp

Ova dva outliera su Luksemburg (ekstremno visok BDP) i Irska (jako mali porez). Izbacimo ih i dobijamo sljedeće. Kao što vidite, koreliranost je jako velika:

ukupno-porezno-opterecenje-vs-bdp-bez-lux-ir

 

I na koncu glavni prikaz, porezi vs. BDP samo u Novoj Europi. Relativno gledajući, Hrvatska je najbrutalnije oporezovana:

ukupno-porezno-opterecenje-nova-europa

 

No, ovdje je jako zanimljivo pogledati razvoj priče. Pogledajmo kako je to izgledalo 2010.:

porezi-vs-bdp-nova-europa-2010

I na koncu, najzvanimljivije, pogledajmo razvoj 2010.-2015. Kao što vidimo, jedino se Hrvatska pomaknula u negativnom smjeru 😦

porezi-vs-bdp-nova-europa-trend-2010-2015

Kategorije:BDP

97 replies »

 1. Jesu li u porezno opterećenje uključeni parafiskalni nameti koji po zakonu spadaju u poreze ali ih se nekako preskače u analizama jer se nomotehnički ne zovu porezi? Mislim da u njima prednjačimo. Hvala

 2. Mislim da ne, što je naravno sasvim svejedno, u biti nameti su još gori jer njih ne možete izbjeći dok je kod poreza drugačije

 3. Sto mislite o korelaciji poreznog opterecenja i gospodarskog rasta. Naravno da je gosp rasp puno kompleksniji ali bilo bi zanimljivo staviti u kontekst napretka pojedinih zemalja.

 4. Baš bi me zanimao komentar ne od socijalista, nego od konzervativaca i ministra financija Marića na ovako jasno predočeno porezno opterećenje i koje bi bile njihove inicijative i mjerila da se postigne napredak koji će omogućiti gospodarski napredak, a samim time i demografsku obnovu.

  Nedavno sam čitao članak o razvoju USA poslije velike depresije gdje je navedeno da razvoj Amerike nije postignut zahvaljujući velikoj potrošnji kroz javne radove, već ponajviše kroz ulogu svjetskog policajca, pa se zemlja domogla jeftine sirovine, a trećim zemljama se plasiralo naoružanje i fino profitiralo, sve lijepo popraćeno grafikonima kao i ovdje.

  • Amerika se itekako oporavila od Velike depresije do prije WW2, a tek tada postaje “svjetski policajac”, a značajniji (nekoliko posto GDP-a) izvoz je imala svega 2-3 godina poslije rata.

   Mislim da su to ipak malo navučene teorije, i te “imperijalističke” i one mainstream o “javnim radovima” kao spasonosnoj metodi.

   Javni radovi su bila očajnička mjera. Nije sad previše bitna mehanika tog restartanja gospodarske aktivnosti, glavno je da se takav slom više ne može dogoditi kako je gospodarstvo postalo diverzificiranije i tržišta efikasnija.

   A što se tiče te same državne potrošnje, ona je unatoč svim tim javnim radovima itd. bila od 1929. do 1940. ipak u prosjeku tek 14 % GDP-a. Tek u ratu i poslije socijalnom državom to dolazi do velikih iznosa (u poslijeratnim godinama prosječno cca 20 %).

   Nemojmo insinuirati da velika državna potrošnja možda biti nešto dobro ili bilo što slično dobru osim eventualno u obliku kratkoročne očajničke mjere (ponekad u kratkom roku treba raditi baš suprotno od onoga što treba inače, kasnije, u dugom roku).

   Što se tiče sirovina, uvoza, izvoza bilo čega pa tako i oružja, sve je to trgovina, neka kupi/proda tko i kako što želi/može/treba, ali to nikada nije bio značajan dio GDP-a. Čak i u vrijeme najveće državne potrošnje u ratu i najjačeg izvoza glavni dio GDP-a je bila potrošnja građana. Već dugo je potrošnja građana preko 70 % a to su razine slične i onima od prije 100 godina.

   Normalno je da u kapitalizmu sve ovisi o potrošnji građana. To je najsigurnije i najbolji jamac napretka.

   Niti Velika Depresija nije nastala zbog poremećaja potrošnje građana (ona se održala stabilnom i kroz samu depresiju) nego zbog drugih faktora kao što su nediverzificiranost ekonomije (poslova itd.) kao cjeline (financijski sektor je npr. postao veći nego nama turizam), neefikasnot tržišta (pa time pregrijanost ekonomije prevelikim investicijama, lošim neracionalnim investicijama, prenapuhanost cijena svih klasa imovine, i onda kad se dogodila panika, od prevelikih investicija naglo k ništa investicija, od napuhanih cijena dionica i svega drugoga naglo k bagatelnim cijenama svega, naravno da firme propadaju, ljudi dobivaju otkaze, imovina im manje košta, svi se osjećaju loše, stvara se negativna spirala).

   Zato je dobro da nam je privatna potrošnja građana svog vlastitog (ne posuđenog) novca kojega su sami zaradili u privatnom sektoru (a ne od države kao plaću ili transfer) što veći dio ekonomije, po mogućnosti preko 80 % (ili bar tih cca. 70 % kao danas u USA), potom OK da se ima nešto izvoza (ali ne previše da se ne izlažemo riziku globalnog gospodarstva, ali ne tako “da se ograničavamo u planiranju izvoznih poslova” nego da snagom domaće potrošnje nadjačamo sav i najbolji zamislivi izvoz u cijeli svijet), dobro da se ima domaćih privatnih investicija (kad i koliko ima smisla, dakle efikasno alocirati resurse) i neka država sudjelujuje s čim manjim udjelom u GDP-u, ispod 20 % obavezno!

   Ali to nije ništa bez razvijenog tržišta kapitala. A očito je da postale sve razvijenije! 🙂

   Kad su nam tržišta efikasna (koliko to mogu biti), onda nema straha od krahova, svaki “krah” će tada ipak biti umjeren, trajati kratko i zapravo biti koristan (racionalni investitori će uskočiti i biti zasluženo nagrađeni). Kad je ekonomija diverzificirana nema strahova od tektonskih promjena u nekim sektorima, od masovnih gubitka nekih vrsta poslova itd, jer tu su uvijek razni drugi sektori, razni drugi poslovi, postoji živa dinamika, jedno nastaje, drugi nestaje, jedno otpušta, drugo zapošljava itd.

   Dinamično gospodarstvo može stvoriti samo privatni sektor, poduzetnost ćemo vidjeti prije svega u privatnom sektoru, efikasniju alokaciju kapitala ćemo vidjeti kada to rade indivualci za sebe s vlastitim sredstvima.

   Država samo treba stvoriti uvjete, dakle prestati smetati. Kada država birokracijom, regulacijom, fiskalnim i parafiskalnim troškovima ne bude smetala tada će se više a efikasno invesitirati, i to u raznolikije vrste poslova (pa i one neke koji su danas u Meksiku i Kini), time imati više, raznolikijih i u prosjeku bolje plaćenih poslova za sve domaće građane (i legalne imigrante, neka ih je čim više ako su korisni, obrazovani, glavno da nema onih štetnih, ilegalnih, kriminalnih), profiti će biti veći, cijene dionica će biti veće, svi ćemo biti bogatiji, rast će biti istovremeno i veći i dugoročno održiviji.

   Diverzifikacija po svim osnovama i efikasnost (zarade) su temelj trajnog prosperiteta. To kočiti može samo država. Ako prestane kočiti sve je moguće.

 5. Bilo bi zanimljivo vidjeti komentar na posljednji grafikon nekog od ministara u tom razdoblju koji se hvale koliko su dobrog napravili. Posjetitelji su ovog bloga.

 6. Pogledajte samo sjetu i simpatiju prema Kastru u izvješćima uglavnom lijevih medija. Ipak su to titovi pioniri…

 7. Davor bernardic ,mlad čovjek završio ekonomiju novo lice SDP a. Dotični se pozdravlja sa drugovi i drugarice. Pa toga nema na zemaljskoj kugli,koji su to mozgovi kakva je to bolest. Pa želim da SDP propadne ali ono do kraja,jer takva ljevica nikome ne treba,umjesto da se okrenu budućnosti oni o titu,stvarno jedna moderna stranka ljevice za21 stoljeće,strašno,ne zaslužuju proći izborni prag. Nenad im je čak malo i kroz šalu ponudio iskorak u programu i ideologiji,ali ne oni su jednostavno indiktronirani odnosno retardirani

   • Juriš narode, na ustanak,
    Crvena zastava, crvena zastava.
    Juriš narode, na ustanak
    Crvena zastava će pobijediti.
    Živio komunizam i sloboda.

    • jao. ali rekao bih da je slavlje zasita iskreno, uhljebi se vesele još jednoj rundi na ‘kopanji’ 😦
     oni za to iskreno žive 😦

 8. Nisam fan Bernardica, no informacija zavrsio ekonomiju nije bas tocna. Diplomirao je fiziku na Pmf-u, ekonomije dolazi kasnije.

 9. Zamislite unatoč fantastičnim prihodima od turizma mi smo ovako žestoko oporezovani dok neka Bugarska ili Rumunjska nemaju ništa od toga a porezi su im daleko niži od naših. Kako oni mogu a mi ne??

  • Pa baš zato. Oni MORAJU, a mi ne. Kako je g. Bakić i naglašavao, turizam je ujedno i naše “prokletstvo”…

 10. Kakvo je to pitanje?! Pa imaju manje uhljeba i administracijskih parazita, a vjerovatno i manji broj ministarstava sa njihovim tajnicima i podtajnicima.

 11. Stalno Pricamo o Uhljebima SDP.HDZ , i Njihovim jatacima a kad su izbori oni ne samo da pobjeduju nego stranke poput Mosta i Zivog Zida su alternativa ,jedna stranka poput PAMETNO nije presla prag a upravo nudi niz stvari koje su alternativa za suzbijane Kumstva korupcije i Uhljeba ali treba ju dovesti na vlast barem 8 godina to je neko okvirno vrijeme da paraziti uginu i da konacno prosjecan covjek niti nezna ko je ministar ovoga li onoga jer ga to ne bude vise zanimalo kada bude mislio samo na rad sa kojim je zadovoljan i uzivanju u zivotu barem ja tako mislim.

  • Molim te reci da se šališ !
   Stranka Pametno je alternativa!? Molim te pročitaj ovu izjavu I. Puljka datu netom prije posljednjih izbora:
   “Što se ekonomije tiče, Pametno je za poduzetničke slobode i razvoj, uz obaveznu stavku da su obrazovanje i zdravstvo dostupni svima. To je kapitalizam za kakav se zalažemo, po uzoru na skandinavske zemlje”.
   Dakle, obrazovanje svima “besplatno”, zdravstvo – “besplatno” dakako. Dalje, mi smo “za kapitalizam”, ali ne bilo kakav nego, pazi sad, onaj “skandinavski kapitalizam”. Ou yeah. Klap, klap.
   I ova gomila ekonomskih analfabeta koja misli da ce “pravednom preraspodjelom” dovesti “blagostanje” u Hrvatsku, bi trebali biti što? Motor budućeg razvoja. Ma daj budi ozbiljan.
   PS – evo kome se čita i cijeli interwiev: http://www.index.hr/vijesti/clanak/puljak-za-index-vjeronauk-mora-iz-skola-zelimo-da-znanost-i-obrazovanje-budu-temelji-drustva/914452.aspx

  • Pametno je samo još jedna u nizu stranaka koje bi nametale svoj ljevi svjetonazor. Po pitanju ekonomije su malo “liberalnije” ,od ostatka stranaka ali ništa više od toga

   • Gosp. Vanoelt …da mislim ozbiljno oni su jedini dali program koji je realan ,Pustite na stranu Socijalni program ,besplatno ovo ono ..pa sve drugo sto su predlagali vuce drasticnew rezove ,preustroj svega od regija ,opcina ,sudstva i mnogo toga a sto se tice socijalnog ili knjiga ,obrazovanja sve to treba ,ali se moze postici u tek u slijedecih 25 godina mukotrpnog rada i odricanja . ja naprimjer podrzavam da se za socijalno odbija 50% za sve, a 50% za svakog pojedinca koji to uplacuje sto znaci imali bi socijalni broj na osobnoj karti i sav novac koji je prikupljen a nije trosen imali bi na raspolaganju za svoje zdravlje sto znaci ako na tom racunu sa kojim raspolaze inace drzava sve dok ne treba meni kada ja dozivim na primjer saobracajku i oni vide da na tom racunu ima 50000 eura kroz 35 godina moga rada a kod doktora nisam ni bio i nisam trosio i nisam bio na bolovanjima zato sto sam zdravo zivio a lijekove koji su mi trebali kupovao za novac (osim onih koji se na recept kupuju, uzeti na recept ali onda bi se taj novac odbijao sa socijalnog racuna) naravno da onda idem hitno u bolnicu sve pretrage i operacija odmah 100% usluga u visini 50000 ako se to potrosi ides na socijalu kao i svi drugi osim(Invalida ,slijepih i hednikepiranih i kronicnih opasnih bolesti koje mogu biti tretirane drugacije) eto ja sam tu radikalan pa sto ne znaci da bi ovo moje proslo mozda prode Zivog zida da se oproste krediti i da banke kupe jos jedan stan ,vikendicu onima koji su ih dizali ili recimo Mostovo vidjecemo jer oni stava nemaju on je u crkvi,ili ovi tvoji jer po tvome stavu si simpatizer HDZ ili clan to je jasno da dovedu 10 najboljih ljudi iz cijeloga svijeta za nase resurse i vladu vi bi rekli sto ce nam … Procitao sam ja puno vise od tog intervjua o njima i nisu oni jedini koji bi mogli napraviti promjene ali barem javno kazu da se uhljeba mora rjesiti pa pobogu imamo 200000 zaposlejnih uhljeba razno raznih po opcinama i prcijama i barem 400000 zaposlenih preko njih u razne firme gotovo je nemoguce dobiti pristojan posao bez dobre veze samo poslovi koji oni nece su na raspolaganju.

    • Nevjerojatno da ti čovjeku napišeš “po tvome stavu si simpatizer HDZ ili clan to je jasno”, samo zato jer je rekao da stranka Pametno, nije “pametna” kako se prikazuje… Nevjerojatno!

    • Nažalost, ali zbilja nažalost, ne mogu odgovoriti onako kako uistinu zaslužuješ jer g. Bakić nikada ne bi “pustio” takav komentar. Stoga ce ti pokušati odgovoriti u “prispodobi” koja bi išla otprilike ovako:
     Zamisli svjetsko gospodarstvo kao veliki, složen i precizan stroj koji pokreće neku cirkularnu pilu. Sad zamisli Hrvatsku kao radnika koja je pročitala originalne Upute za korištenje i razumije kako taj stroj radi. Upute za korištenje pile je napisao inženjer Adam S. i dokazano pod takvim uvjetima pila radi besprijekorno uz manje, lako otklonive kvarove kao posljedica dugotrajne uporabe. Međutim, Upute za korištenje pile, kao i raznorazne loše imitacije pojedinih rezrvnih dijelova iste, napisali su raznorazni šarlatani koji sa strojem nisu radili niti su upoznati sa radom svih dijelova; njihove su upute plod pretpostavki kako stroj ustvari može raditi. Takve šarlatane za potrebe prispodobe možemo zvati Karlo ili Pikettyje ili V.Ivica.
     Svjetske krize zamisli kao generalku motora.
     Sad opet zamisli da Hrvatska koja radi na cirkularu ima djecu koja se zovu Pamet, Hadez, Esdep i Ha-yeko.
     Mama Hrvatska, zanemarivši originalne upute i čitajući upute šarlatana, nije na vrijeme otklanjala sitne kvarove, nego je štoviše, originalne djelove zamjenjivala kopijama i pritom svjesno zanemarujući nadolazecu generalku. Jednog dana 2009., pukne pogonski remen i cirkular izleti iz ležišta te majku Hrvatsku umornu zamjenom loših dijelova, teško ozljedi po ruci i praktički presječe sve mišiće kosti i tetive. Majka Hrvatska padne na pod u lokvi krvi, sa uzasom shvativsi da je primjenom Uputa šarlatana dovela svoj život i život svoje djece u pitanje.
     Oko majke se sjatiše djeca i krenuše sa rješenjima. Prvi će Hadez:
     “Mama je ozlijeđena te predlažem da se na ranu stavi vodootporni flaster”. Na to se nadoveze Esdep: “slažem se sa bratom Hadezom, uz vaznu napomenu da flaster necemo uzeti u susjede Mire u Apoteci jer ne postuje odredbe o minimalnoj placi, nego kod apotekara Jose koji ta pravila poštuje, i uz to provodi zensku kvotu i živi u LGTB zajednici”. Sin Pamet, zabrinuto vrteci glavom rece: “Nedovoljno braco moja; mami uz vodootporni flaster mogu pomoći jedino dva Andola i zavoj”.
     Na koncu se oglasi i najmlađi Ha-yeko: “Draga moja braco, sudeci po onome što se vec dogadalo pri ovakvim nesrećama, naša mama ce uskoro iskrvariti a mi ostadi siročad. Žurno moramo pozvati doktora Honga K. da mamu operira uz anesteziju, sanira oštećene tetive, namjesti kosti i ušije mišiće. Dok se mama oporavlja, moramo pozvati inženjera Adama da popravi stroj, napravi generalku i otkloni sve neoriginalne dijlelove. To će biti skupo, pa odmah moramo prodati sve što imamo a da netko želi kupiti, potrošiti ušteđevinu, preseliti iz udobne kuće u staju a kuću prodati, te se za svo vrijeme mamina oporavka moramo hraniti kukuruznom kašom. Dok se mama potpuno ne oporavi, ja i vi možemo uz savjete inženjera Adama pomalo raditi na stroju. Kad mama potpuno ozdravi, za nekoliko godina cemo sve vratiti i imati još puno više nego danas”
     Ostala braca se pogledase u čudu, te nakon par trenutaka izbaciše brata Ha-yekoa van na kišu.
     Čuj ludosti; da prodaju kuću i jedu kašu; zar im je brat toliko glup pa ne zna što su njihova prava.
     Mama je nažalost umrla za dva dana.

   • Naravno da ne zastupaju 100% iste poglede koje bi mi zelili ali osobno nemogu naci nista bolje od njih. Imate li Vi koji bolji prijedlog?

  • Ja mislim da je totalno neabiciozan i bez hrabrosti. Ponavljam da me je marić razočarao,stručnjak definitivno jest ali ništa više od toga,opet sve po starom kao i svi njegovi prethodnici. Uzmi privatnom podjeli javnom. Naravno bio je pun sebe kad je pregovarao sa ugostiteljima,sa sindikatima mali miš. Koliko vidim u smjernicama ništa ni o privatizaciji,znaci niti ukidanje poreza na dividendu,niti kapitalnu dobit, niti privatizacija. Goran marić je naravno prevagnuo u odnosu na martinu dalic koja je na marginama,za sada . Gledao sam sinoć otvoreno i ono je sumrak hrvatske politike. Račić sam protiv svih u studiju koji su doslovno svi do jednog teški socijalisti, nažalost račić nije neki orator, pa zamuckuje i skače s teme na temu iako je jako potkovan znanjem ,samo ga ne zna prenijeti, možda radi nepoznavanja hrvatskog jer je živio vani cjeli život. Totalni sam pesimist glede smjera kojim će hrvatska poći

   • roberte , pa u projekciji državnog proračuna za 2017 g. vam niti ne će ništa pisati o privatizaciji , ukidanju poreza na kap. dobit , itd…. To i jest samo projekcija prihoda i potrošnje . A možemo još jednom ponoviti što je g. Marić govorio , pa i neku večer u Otvorenom : privatizacija , ali na transparentan način , osnaživanje nekih kompanija pa onda prodaja , osnaživanje trž. kapitala . Za sve ovo napraviti , treba biti lukav , uporan i strpljiv , jer u ” zasjedi” čekaju populisti tipa Miro ” zaštitnik nacinalnih interesa” Bulj i drugi . Na g. mariću je da to odradi i prezentira javnosti i kolegama na najjasniji mogući način .

    • korištenjem ALI poništavamo prethodno rečeno…
     tako da “privatizacija, ALI” govori jasno u kojem smjeru se ide.

     Vi ste pametan čovjek, ALI 🙂

    • Zrinko, vedran vam je najbolje odgovorio, kažete to su projekcije prihoda i potrošnja ,pa valjda bi onda u prihodima trebalo stajati prihodi od privatizacije. Kažete treba biti lukav, orešković je bio lukav pa je to radio preko telefonske sjednice i onda je još veće napade doživio. ne zrinko treba imati hrabrosti jasno i glasno reći da država ne treba proizvoditi juhe alkohol brodove i tako dalje .naravno da čekaju iz zasjede svi socijalisti i populisti ove države i zato za obračun s njima treba imati hrabrosti i znati iskomunicirati reforme što marić ne zna jer nije znao odgovoriti nedeljom u 2 na klasična stankovićeva populistička pitanja tipa, kako ćete objasniti da oni najnižim primanjima neće dobiti ništa. ovo što je ivica rekao da ste simpatizeri hadeza ukoliko ne volite i smatrate da je most obična populistička stranka ,jednostavno postalo pravilo za sve one koji nemaju argumenata obraniti populizam i neznanje mosta

 12. Pogledajmo realnost proračuna koji će ove godine iznositi 119,6 milijardi kuna ,a rashod je 126,5 milijardi kuna. Znači u minusu smo 6,9 milijardi kuna što je 1,6 posto BDP-a. Znači kad bi još uspjeli nekim velikim čudom u kratkom roku od par godina smanjiti taj deficit na 0% i dalje bi trebali ovako visoke poreze da mogu napuniti proračun. Ispada da jedini način da napredujemo je dramatično povećanje učinkovitosti i konkuretnosti gospodarstva te što veći broj visoko tehnoloških tvrtki. Obzirom na stanje u gospodarstvu, tehnološko&inovativnu razinu ovo će tražiti veliku pomoć države što opet zahtjeva ulaganje države, organizaciju toga (više ili manje uspješnu) što opet opterećuje proračun.
  S druge strane dali je netko uspio napraviti projekciju da ako rasteretimo gospodarstvo za recimo 5 Milijardi kuna godišnje da će nam to za 3 godine donijeti 16-17 milijardi Kn. Uzimajući u obzir da će biti neki odmak dok gospodarstvo ne počme to koristiti i naravno određen iznos će trebati potrošiti na kamate jer će proračun biti u deficitu i vjerojatno će i određena sredstva biti potrošena na razvojne aktivnosti (5+5+5+2 kamate i razvojni troškovi). Znači dali postoje pokazatelji da bi gospodarstvo samo od sebe raslo brže i time više puni proračun nego što se smanjuju prihodi od poreza.

 13. Kreso , rekao je da nisu vrijedni misljenja , stavio link u kojem je intervju predizborni u kojemu ima dosta dobrih stvari ima i nekih skojima se ne slazem ni ja ali ima stvari koje se ni jedna stranka ne usudi ni spomenuti , za mene nisu vrijedni misljenja je prepotentno i uvredljivo .. zapravo totalno negiranje … jednostavno sam uvjeren siguran sam da je jako Desno i da mu je komentar za stranku Pametno nerealan .

  • Uklapate se u crnilo naše političke zbilje! Nije ni čudo da vam onda “Pametno” predstavlja neki napredak. Mješate “jako desno” i “HDZ”, svoga neistomišljenika etiketirate kao hadeze-ovca (suprotnost je sdp-ovac). I s takvim razmišljanjem nikad nećemo naprijed i nije ni čudo da je ovakva situacija na političkoj sceni.

   U kratko, nemoguća konstruktivna diskusija, mlaćenje prazne slame dok mislimo da smo nešto silno pametni. Isto kao i stranka “pametno” koja bi htjela upakirati isto političko s.anje u drugo pakovanje…

   • Kreso necu diskutirati o tome vise ,ali napomenuo sam jako desno misleci na desnicu u HDZ razilkujem ja puno toga i vjerujte ja sam napredan realan i Liberalan ,ne bavim se politikom i ne pripadam ni jednoj stranci , svejedno smatram da je ta stranka ponudila neke stvari koje se jedina usudila spomenuti . Bez veze raspravljamo komentirate iz pogresnog kuta a sve je krenulo kada ste pogresno citirali sto je on komentirao a rekao je da nisu vrijedni spomena , Pa ko jeste ..

  • Da, rekao sam da tim iz stranke Pametno nije vrijedan mišljenja. Dodati ću ni osvrta, ni kritike, ni bilo kakve pažnje. Jel zbilja moram pojašnjavat zašto? Ujedno molim da zaobiđeš osvrt na moje komentare jer mi je tvoje mišljenje također potpuno nebitno; osoba koja me etiketira “hadezeovcem” dok u istu rečenicu kao sinonime koristi imenice Most i Crkva, jasno govori kojem “jatu” pripada te kakav joj je pogled na ekonomske i oslobne slobode. Stoga doviđenja.

 14. vedrane , trebao sam napisati ” privatizacija na transparentan način ” , moja greška , jer to ALI zaista mijenja kontekst izrečenog 🙂 Ovako je ipak jasnije , makar to ništa ne mijenja dok ne vidimo da se to događa u stvarnosti , opipljivo a ne da ostane samo na riječima .

 15. Zna li netko da li u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj ili Mađarskoj postoje poduzeća u državnom vlasništvu koja se i dalje nemaju namjeru privatizirati tipa “ACI”, Maestral”, “Jadran”,”Petrokemija”, “RIZ Odašiljači,”Podravka” i slično.

 16. Ova vlada zastupa privatizaciju, osim strateških djelatnosti.
  http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/goran-maric-brzo-cemo-prodati-vise-od-stotinu-udjela-u-tvrtkama-gdje-drzava-ima-jedan-posto-ili-manje-vlasnistva/5309491/

  Nisam znao da je Bernardić potpuno loš. Prvi potez poziv totalno propalom političaru Josipoviću.
  Međutim, to implicira političku stabilnost u idućih nekoliko mandata desnog centra po 4 godine, što je bolje za ulaganja….i normalizaciju društva.

 17. Odgledao govor Marasa u Saboru, bože sveti pa taj čovjek je nama bio ministar gospodarstva hahaha, ovo je dno dna. Populist samo takav, doc.popul. Maras.

 18. Ovaj marić i njegova reforma su totalni promašaj. Kao prvo to nije reforma,nego zamjena jednog poreza sa drugim. I onda kad već ulazis u reformu onda je bar treba znati obraniti i iskomunicirati,a on to ne zna. Doveo se u poziciju da ga optužuju da je na strani krupnog kapitala i bogatih,odnosno da je ova vlada “NEOLIBERALNA”,što je smjesno. Znači trpit će napade za nešto što nije. Kad je već tako onda je trebao i napraviti totalno neoliberalnu politiku jer mu na isto dođe,a efekt je dvostruko veći. Ovako će izgorjeti kao i orešković a apsolutno ništa neće napraviti za izlazak hrvatske iz okova mentalnog socijalizma.

  • Da, treba nam nešto ovakvo, ozbiljno, jasno, čisto, a ne ta naša prelijevanja iz šupljeg u prazno:

   Ako se ne uozbiljimo vrlo brzo morat ćemo se pozdraviti s idejom da ćemo jednoga dana “biti kao Njemačka” u malom i početi o svojoj državi razmišljati više kao nekakvoj Namibiji – predivnoj zemlji koju Nijemci vole i ona voli Njemačku, ali to je ljubav na daljinu. Ali sasvim OK za naš turizam, primitivne zemlje su uvijek zanimljiva odredišta.

  • katastrofalna odluka, daje se novac obiteljima koje ga nisu zaradile, prava odluka stvoriti uvijete poslovanja kao u Irskoj i Njemačkoj i time će se zaustaviti iseljavanje, i započeti povratak. Svatko voli živjeti u svojoj domovini, a samo teška nužda ga tjera na iseljavanje.

   • Smanjenje poreza, demografska stimulacija i smanjenje regulacije tj. manitih propisa.
    Teško da je moguć kvalitetniji početak jedne hrvatske Vlade. Vrijeme jala polako prolazi,
    očekujmo bolje vijesti.

    Nove pozitivne vijesti:
    Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić najavljuje regulatornu giljotinu, odnosno sveobuhvatnu reformu za jednostavniji i učinkovitiji zakonodavni okvir, posebno onaj vezan uz poslovni sektor.– Uvest ćemo i ocjenjivanje utjecaja novih propisa na troškove poslovanja, a izradit će se i portal na kojem će poduzetnici moći prijaviti zakonske i podzakonske odredbe koje smatraju preprekama u poslovanju – rekla nam je potpredsjednica Dalić

 19. Evo već sam dosadan ali ovo već postaje reterdacija, znaci kao kompenzacija ugostiteljima za pdv, vlada izlazi u susret pa će ilegalni ugostiteljski moći do 2020 prijaviti objekt,ovo je strašno,pa ja da sam na mjestu oporbe ja bi ih uništio a to će im se i desiti,koliko antitalenta za politiku to je prestrasno, znaci legalni ugostitelji će plaćati25% a kompenzacija je da ilegalni mogu postati legalni,bolesno,ja stvarno ne znam tko je više lud u ovoj socijalističkoj tvorevini od države

 20. Ne bih htio prerano izlaziti sa ocjenama, to je jako sklisko i nezahvalno, ali min. fin. mi se do sada pokazao kao najvece razocaranje. Mozda, jer sam nekako od njega i najvise ocekivao, u prvom redu moment koji je imao za ovaj proracun je bio nikad bolji da se naprave neki konkretniji iskoraci na rashodovnoj strani i na pojednostavljivanju/smanjenju poreza. Svijest kod ljudi je nikad veca da imamo neodrziv proracun i da se ljudi iseljavaju upravo zbog lose fin. klime u zemlji. Kao drugo, upravo su dobili izbore te i to treba uzeti u obzir kad se govori o timingu za neke ozbiljnije zahvate, jer sto se tice nekog politickog kapitala koji je potreban da se naprave ‘nepopularne’ stvari upravo je nakon izbora taj kapital najveci.
  I jos povrh svega, upravo taj min. je imao jednu olakotnu okolnost koju nitko drugi nije imao, njegov ‘prvi’ proracun nije njegov prvi proracun, imao je jednu cijelu godinu lufta da se upozna s problematikom i ako je ovo najbolje sto je mogao.., kazem, ostao sam razocaran.
  Ostavljam mogucnost da sam u krivu i da on u pozadini radi ozbiljan posao koji ja ne vidim u ovim informacijama koje dodju do medija, ali ako je povijest majka znanja, bojim se da je ta mogucnost samo moje nadanje.
  A s druge strane, ako su ga ‘ugostitelji’, Maras, Prenar isl. preplasili, onda nije trebao ni preuzimat palicu.

 21. godine stiže na naplatu 27 milijardi kuna duga, država potpisala kolektivne ugovore, a vi pričate o nekakvom “luftu”. Ulaže se više i u obranu da ne dođe potpunog raspada. Demografiju.

  Sjajan stručnjak, strašno puno i uspješno radi. Uštedio državi čistih 318 milijuna kada je odbio skuplje zaduživanje 2016. Nije zapravo povećao poreze hotelijerima nego im smanjio porez na dobit za 10%. Ispijavanje kave treba biti oporezovano najvišom stopom…http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Rijecki-ugostitelji-napravili-izracun-S-visim-PDV-om-smo-na-gubitku-cak-i-uz-poskupljenje-usluge Vidite do kuda ide ludilo manipulacije, ali i mala djeca znaju kolika je zarada na kavi. Svaka čast ministru.

  Zdravko Marić je vrhunski financijski stručnjak i dok je on ministar bolesne državne financije će
  ići prema ozdravljenju, koliko god pojedini bahati vlasnici uglavnom kafića prodavali muda za bubrege.

  • I ja sam dojma da je vrhunski fin. strucnjak, bar sam takav dojam dobio iz dostupnih informacija i mogao bih ici tako daleko i reci da mi se cini da je najbolji kojeg smo imali u zadnjih 15-ak godina (prije toga sam ipak bio premlad da bih komentirao).
   I da, primjetio sam i zapamtio da nije odradio novo zaduzivanje prosle godine i mogu se sloziti da je to bio odlican potez.
   E sad, upravo iz ovih par razloga sam i naveo da sam razocaran, jer sam od ovog nacrta proracuna ocekivao vise, ali dobro, ne znam detalje i ostavljam ogradu da je bolji od ovoga sto se moze trenutno saznati.
   Kad sam spomenuo “luft” nisam mislio na luft u proracunu i novcu, nego u vremenu od godinu dana kad je mogao sve prouciti, a proracun za proslu godinu je odraden po inerciji, mislim da se mozemo sloziti.
   Sto se tice demografije, nisam siguran na sto tocno ciljate, ali ako govorimo o ovoj informaciji da ce se povecati porodiljna naknada, hm…
   Oprostit cete, ali to je prelijevanje iz jedne kantice u drugu, s time da se ta prva kantica povecala na ne smanjila i da ju treba netko i napuniti.
   Dodatno, ako se zelimo malo i nasaliti, svake godine je sve manje rodenih tako da im i nije neki tezak racun s istim proracunom kao i prosle godine povisti naknadu?
   Ukratko, za demografiju mislim da nije bas tako bitna stavka tih par tisuca kuna, nego osjecaj sigurnosti da mozes osnovati i prehraniti svoju obitelj, a to proizlazi iz malo kompleksnijih parametara.
   U istom (vasem) linku je spomenuta i naknada za nezaposlene.., hm, lijepo, socijalno osvijesteno,
   ali ajmo se ipak potruditi da budu zaposleni i djelovat tako da firme da lakse i jeftinije zaposljavaju.
   Sto se tice obrane, to nam je obaveza koju smo preuzeli, iskreno, ne vidim to kao neki super argument.
   A i ne vidim da sam negdje spomenuo da je povecao porez hotelijerima, tako da taj argument ne pomaze raspravi.
   I osobno slazem se sto zeli smanjiti porez na dobit i smjer u kojem bi htio prilagoditi porezne razrede za place.
   Ali ja sam osobno protiv bilo kakvog povecanja poreza pa bio to cak i porez na kavu.
   Ok, nisam ekstermist u tom smislu i mogao bih to prihvatiti, ako je to dio nekog veceg plana smanjivanja poreznog utega za kompletno gospodarstvo, a kojeg ja u ovom trenutku bas i ne vidim.
   Ja sam osobno ocekivao vise i time sam razocaran, ali ako primjetim jos neke pozitivne pomake na rashodovnoj strani nemam problem da mu to pohvalim i priznam mu zaslugu.

   • Nitko ne sumnja da je Zdravko Maric strucan u svom podrucju. No on donosi proracun za cijelu zemlju, i nije on taj koji zadaje glavne smjernice.

    Glavne smjernice zadaje premijer, a ministar financija ima zadatak na najbolji nacin ispuniti te ciljeve kroz proracun (zaduzivanje/povecanje/smanjenje poreza itd.).

    Od premijera sam ocekivao da ce zadati smjernice tipa:
    – Smanjiti ukupni proracun za 5%
    – Smanjiti masu placa za 10%
    – Prikupiti x milijardi kuna od prodaje/privatizacije itd.
    …i da ce iz tih ciljeva Maric sloziti proracun koji ima jaku razvojnu komponentu. Nazalost, vrlo vjerojatno da je Maricu receno da ima prostora pola posto gore dole i da ne smije raditi znacajne promjene (da se gomila uhljeba slucajno ne nadje u poziciji da mora traziti novi posao).

    Nazalost cijela HDZova vlada nema snagu ni zelju napraviti takve pomake. I tu su u istoj poziciji kao Milanovic prije 5g – svi su ocekivali rezove, cak ih prizeljkivali, a oni propustaju zlatnu priliku da naprave reda. Ako ces ikada imati priliku napraviti takvo nesto s najmanje otpora, to je prva godina mandata. To svak zna.

    Milanovicev potez je tim gori jer je zemlja isla nizbrdo. Plenkovicev potez je kukavicki, jer se skriva iza ovog rasta od 2 i po %. Al to me ne cudi, jer on jest kukavica koji nije zauzeo jasan stav oko nicega do danas.

    A evo kako su odlucili “rijesiti” uteg od X milijardi kuna:

    http://www.tportal.hr/biznis/politika-i-ekonomija/454581/Idili-Butkovica-i-Stanica-ne-mogu-napakostiti-niti-europski-bankari.html

    Hvala HDZ i Most…

    • ……..Cilj našeg današnjeg demokratskog parlamentarizma nije formirati recimo skupštinu mudrih, već prije, sastaviti
     gomilu duhovno ovisnih nula, čije vođenje prema određenim smjernicama postaje utoliko lakše, što je veća osobna ograničenost
     tih pojedinaca. Samo se tako može voditi stranačka politika u današnjem lošem smislu. Ali, samo tako je i moguće da onaj
     koji zapravo vuče konce može uvijek oprezno ostati u pozadini, a da nikada ne može biti osobno podvrgnut odgovornosti.
     Jer, ipak neće baš svaka za naciju štetna odluka biti pripisana tamo nekom, svima vidljivom bitangi, već će se svaliti na leda
     cijele frakcije.

 22. Hvala Bogu pa vise necemo biti nacija koja ispija kave. Ja stvarno ne razumijem kako netko moze doci u kafic i piti kavu, hajde neka mi to netko pojasni. I jos za tu ”kavu” da 8-9-10 kn. Za to malo vode i par grama kavice, tko zna kakve. A kvalitetna piva ili casa dobrog vina dodje 14-15-16 kn :).

  • Ja stvarno ne mogu razumjeti vedrane zašto ti ne možeš razumjeti kako netko ispija kave ,zašto bi ti o tome uopće razmišljao,i kakve veze ima nabavna cijena kave sa ukupnim poslovanjem ,nabavna cijena je najmanji dio cijene kave ,sve druge stvari puno više opterećuju poslovanje,konkretno u cijeni kave u zagrebu imate otprilike26 stavki koje čine trošak. Vidim da je ova kao i sve vlasti do sada uspjela u svome cilju,a to jest da se ljudi raduju kad se nekome digne porez,to je samo pokazatelj koliko smo inficirani socijalizmom i zavisti. To što će se nekome dići porez nikome radi toga neće biti bolje u državi,ali baš nikome. Ja se ne mogu radovati niti porezu na nekretnine bez obzira što nemam niti jednu nego sam u dionicama. To što je marić stručnjak me ni najmanje ne zanima jer je obični lazov i beskicmenjak jer je naglašavao da neće biti novih poreza nego da će se ići na smanjivanje,znaci čovjek LAŽE,kao i cjeli HDZ i MOST. To što se on nije vani zadužio je kao neko remek djelo,pa to je normalna stvar koju bi i svaka normalna kucanica znala napraviti u kriznim situacijama,a nama je to ” vau”,to samo pokazuje koliko smo zaglibili u bolesti. Za nas i našu državu znanje uopće nije toliko bitno nego HRABROST, što će ti zanje ako hoćeš nešto napraviti naprimjer, hoćeš ukinuti sve nepotrebne propise i parafiskalnie namete, slozis si tim od dvadeset pravnika kako bi se to napravilo po zakonu i da nema dodatnih troškova,tužbi itd,i krenes sjeci sjekirom sve. Ovako maricevo znanje služi samo da što efikasnije prelije iz šupljeg u prazno,za to se slažem da treba biti strucnjak

  • O okusima se ne raspravlja. Glavno da ljudi troše na ono što se njima sviđa.
   Kamo sreće da nam je kava 150 kn umjesto 15 kn, čim veće cijene to bolje za sve.
   Cijene su tržišna veličina. O njihovom odnosu prema troškovima poslovanja brine jedino vlasnik kapitala (kafića) jer ti odnosi se tiču jedino dobiti (troškovi nemaju nikakve veze s cijenom proizvoda/usluge za kupca), pa možda i zaposlenici (jer kapital osnažuje zaposlenike, čim veća dobit to bolje za sve).

   Dakle čim veće cijene i čim veća dobit, to bolje za SVE. Velike cijene čak i sasvim direktno se preslikavaju na velike napojnice. Velika dobit znači bolje prilike i mogućnosti za reinvestiranje, povećanje kvalitete usluge, povećanje efikasnosti poslovnih procesa itd., a privlače i ulazak novih konkurenatna na tržište što pak ruši te iste cijene što će pozdraviti kupci itd., na kraju iz godine u godinu dobivamo sve veću kvalitetu proizvoda/usluga i sve atraktivnije cijene za kupca obzirom na tu kvalitetu, uz primjeren rast dobiti i plaća za vlasnike/zaposlenike, posebice kod onih najboljih.

   Posao je države samo osigurati što bolje uvjete poslavanja, tj. ne smetati, dakle primarno kroz minimiziranje fiskalnih, parafiskalnih i drugih troškova na koje ona može utjecati.

   Kada budemo imali Vladu koja kao svoj glavni rezultat navodi koliko je rasla dobit domaćih kompanija, dovodila to u korelaciju sa svojim politkama rasterećenja gospodarstva itd., to će biti znak da idemo naprijed.

 23. Pretprošle godine lignje frigane/žar 35 kn, prošle i ove godine 48. Baš me zanima što se to mora desiti da dođe do takvih poskupljenja od 40% Znači sad kad jadnim ugostiteljima opet vračaju porez na 25% lignje frigane očekujmo na 70 kn. I ne nije mi to baš nešto super i nemojte mi prodavati priču da je to dobro za SVE, smiješni ste.

  • A što to tebe Jasenko uopće brine to jednostavno ne treba biti tvoja briga,ako netko može prodati lignje za 1000 kn za porciju odlično, mclynx ti je sve objasnio,nevjerojatno je ovdje da na ovom blogu moramo još elementarne stvari objašnjavati. Jasenko i ostali napustite dionice i otvarajte j restorane tamo je extra profit bez puno rizika i posla, ja stvarno ne razumijem čemu mučenje sa hrvatskim tržištem kapitala

   • Roberte vidim da vas pogađa taj porez koji je izglasan sa 13% na 25 i razumijem vas jer ćete time imati manju zaradu. Jedino mi nije jasno kako to vi mene ne razumijete što ne razumijem da su lignje unatoč tomu što je porez PAO poskupile 40%. Da li je to jer je Josipović izgubio izbore ne znam 😀 Dakle vi ‘kukate’ jer vam dižu natrag na 25% a ja isto kukam što je bez da vam se dizao porez dapače spustili su vam ga lignje poskupile 40% Kužim ja vas ali vi ne kužite nas 🙂 Eto sad smo kvit u kuknjavi 🙂

    • Jasenko malo se ne razumijemo😉 ja ne kukam radi dizanja poreza u ugostiteljstvu,ja kukam na SVAKO DIZANJE POREZA,bilo kad i bilo gdje. Ja ne bih imao nikakvih problema da je marić uz ovaj porez, ukinuo porez na dividendu,kapitalnu dobit, spustio pdv na29 %, otpustio 40 tisuća ljudi iz javnog sektora, da je ukinuo 80 % agencija,da je ostavio10,ministarstava da je srezao parafiskalne namete ili naprimjer ONO što me najviše boli DRŽAVNE BILJEGE,to mi je najveći trn u oku,😉 , da je to napravio ja bi prvi rekao nema veze što je dignut porez za sto posto ugostiteljstvu iako se mene tiče. S ovakvim porezima u ovoj državi nitko ali baš nitko ne bi trebao biti gladan ili bez krova nad glavom, ali ne,to sve odlazi na uhljebe,povlaštene mirovine, agencije,ministarstava, naknada,subvencije itd itd. Hrvatska može normalno funkcionirati sa proračunom od60 milijardi kuna,sve iznad toga je nepotrebno i sve iznad toga je pogodovanje uhljebima, i interesnim skupinama. Zato Jasenko mene ne raduje nikakvo porezno povećanje i zato nikoga to ne bi trebalo radovati ali nažalost raduje. Tu vam je i odgovor na sve te priče o sivoj ekonomiji i kako država tim gubi. KAD BI DRŽAVA NAPLATILA SVE SVOJE POREZE I NAMETE,NIKOME NE BI BILO BOLJE,osim uhljebima koje bi onda država još više zaposlila jer bi imala prostora

  • Ili ljudi više vole jesti te lignje na žaru (srozava nam se ukus u hrani :D), ili je manje konkurencije (obzirom na veličinu tržišta) pa je to uzrok privremenog disbalansa ponude i potražnje (usporedi razine gužve kroz te godine i korelaciju s cijenom), ili nekim drugim razlogom je povećana potražnja ili smanjena ponuda, ali sigurno da nemaju porezi veze s cijenom u kratkom roku, to su priče za malu djecu, oni mogu imati samo u dugom i indirektno npr. tako da velikim porezima se ta industrija učini neatraktivnom pa se smanji konkurencija (cijene rastu i kvaliteta pada, koma kombinacija), ili malim porezima se povećava profit pa se bolje isplati i može investirati u objekte, zaposlenike, ulaze novi konkurenti itd. (pa raste kvaliteta, vjerojatno i cijene, ali moguće ne toliko koliko raste kvaliteta ako se konkurencija povećava, a moglo bi doći i do raslojavanja ponude pa ćeš imati i jeftinije lignje nego ikada prije, i na drugom mjestu one bolje i skuplje nekog ikada prije, zaposlenici će imati veće plaće, ostali biznisi također profitiraju jer bolje plaćeni zaposlenici više troše, pa netko radi i na izgradnji tih novih restorana koje otvaraju ljudi željni velike zarade vidjevši kako super ide s tim lignjama, pa će na kraju svi oni iako po manjim stopama apsolutno platiti više poreza, pa će država imati viška i moći još smanjivati stope, možda usput i kupiti koji tenk od Đure itd., što joj je ipak u domeni).

   Dinamična ekonomija, visok životni standard (=visoke cijene usluga), to su stvari koje su dobre po definiciji. Nema tu što raspravljati.
   Naravno da želimo švicarske cijene i švicarski životni standard a ne tajlandske cijene i tajlandski životni standard (iako je i Tajland odlična zemlja, ali oni imaju još dugačak put pred sobom).

   • Hvala Mclynxovo što ste napisali apsolutno ima logike ali nema u našoj zemlji, u našoj zemlji se Vaš tekst čita s podsmjehom jer naša zemlja ne funkcionira na takav način. Nažalost.

  • Nevezano uz pricu oko poreza, moram dati komentar jer je ovo tipican primjer, i nitko od nas nije imun, kada komentiramo ‘na prvu’. Kada bas spominjete konkretan artikl/sirovinu lignje, moram odgovoriti iako ne kazem da vas komentar ne vrijedi na nekim drugim artiklima. Isto sam komentirao s ljudima koji su upuceni u navedenu problematiku. Konkretno kod lignje, jos je prosle godine doslo do velikih poremecaja na svjetskom trzistu. Ulov je bio slab i samim zakonom ponude i potraznje cijene su znatno skocile. Naravno, primarno na patagonijskoj lignji, ali onda lancano i na svim drugim lignjama. Tako da se tu, u najvecem broju slucajeva, ne radi o pohlepi vec o realnim trzisnim kretanjima i isto se odrazava na maloprodajnu i veleprodajnu cijenu, pa onda i na ugostiteljsku cijenu artikla.

   • Hvala na infu Azg, nisam znao za to. Za očekivati je kad se lignja ‘oporavi’ da će i cijene pasti za 40% Nada umire posljednja 🙂

  • 3.2 Law As An Ecological Niche

   In nature, for biological adaptation to culminate in better-adapted populations over time, the niche to which a population is adapting must be relatively stable. Likewise, under a rule of law, the aim of government is not to win but to provide a stable ecological niche that enables the game’s true players to evolve strategies apt for success within that niche. An elaborate crystal structure cannot form unless the medium in which crystals form is left undisturbed. Hayek’s ideal is a legal “medium” of society, liberal enough to permit creativity, stable enough to reward creativity, and constraining enough in ways that steer creativity away from zero-sum and negative-sum games and toward positive-sum games: that is, wealth creation, not wealth capture.

   https://plato.stanford.edu/entries/friedrich-hayek/

  • Baš obratno, oni uvode zakone da skroz legaliziraju Uber, ali bi zabranili for-profit ride-sharing (više putnika u jedom autu, kao minibus), tj. UberPOOL, koji kod nas nije još ni najavljen.

 24. Za Plenkovića je pozitivan indikator da baš ova autorica piše pamflet protiv njega i predsjednice.
  Tko još ne zna može se lako informirati za koga i kave politike se zalagala. Popis je monstruozan.
  Dobro je da te politike i ljudi više nisu na djelu. Ostaje jal i žal u zreloj dobi…

  Naravno da je protiv ove Vlade, ali takvi su u manjini i ne mogu zaustaviti rast i razvoj.

 25. Najveći problem poreza jest što ”država” nema niti malo mudrosti: recimo rad optereti sa ~50% davanja, znači od 100kn dobiješ 50, a kad ih potrošiš, dobiješ samo 40kn dobara (10kn u 50 ode na PDV) i onda se čude padu potrošnje…poduzeće ostvari dobit, plati porez (20%) i iz nje isplati dividende – ako je druga pravna osoba vlasnik dionica, njemu te dividende ulaze u prihod i ponovno se oporezuju sa 20%…ako to drugo poduzeće isplati dividende pojedincima, oni na inicijalnu dividendu po treći puta plaćaju porez (12.5%)…dakle, dolazimo do trostrukog oporezivanja i ispada da svi marljivi/pametni/sposobni rade maltene isključivo za bitange, neznalice i uhljebe.

 26. Proračun za2017 ,sve po starom ustvari još i gore,još više socijalizma u hrvatskoj. Marić, kompetentni, mladi,predstavnik krupnog kapitala ,jedini ministar koji zna ,itd,itd,je nastavio putem malo zesceg populizma , nalazimo se u laganom zacaranom krugu iz kojeg se nikad nećemo izvući, čim bdp malo poraste gotovo je sa štednjom, kad malo padne onda se malo kozmetički pristedi i tako u nedogled, turizam i rast bdpa su nam u biti najveće prokletstvo koje će nas držati taman toliko iznad površine,da bi se kako bi nenad rekao “žaba lagano skuhala”

 27. Poštovani gosp.Bakić, kako gledate na prodaju SG Splitske banke OTP-u? Ima li to veze sa nestabilnom legislativom RH u smislu stalnih promjena Zakona koja je Francuzima prosto došla navrh glave? Da li gledajuć kroz naočale “teorija zavjere” dugotročno može imati ikakve veze i sa Inom i Molom? Ili se spremaju na kupnju ZB-e?

 28. Jučer sam se sreo sa svojim prijateljem iz školskih dana i kaže mi Davore ove godine moj portfelj dionica vrijednosno je jednak dakle od 01.01.2017. do danas, a moram platiti 25.000,00 kuna poreza. Kako se to dogodilo? Portfelj sadrži dionice RIZ odašiljača i Zvečeva kupljene prije 2016. godine i dionice Viktora Lenca kupljene u 2016.godini i prodane sad nedavno. Koliko je ovaj porez na kapitalnu dobit besmislen? Zašto ljudima koje žele ulaganjima obezbijediti mirniju starost to naša zemlja želi obezvrijediti. Druga besmislica je nevjerovatno velika ulazna naknada od 1.250,00 kuna koju naplaćuju dobrovoljni mirovinski fondovi, te mizernih 750,00 kuna poticaja na kraju godine. Kako se boriti u društvu za interese budućih umirovljenika, jer vidimo da ovi današnji imaju jaku interesnu stranku. Poštovani gosp. Bakić imate li vi kakvog utjecaja da pokušamo svi zajedno umanjiti ovakvu nepravdu.

  • Ja imam dobar recept protiv tih poreza: ne prodavati, bar ne u tako kratkim rokovima poput 3 godine 😀

   Ovakav investijski stil mi je uvijek izgledao jako zanimljivo (naravno ne baš primjenjiv na neefikasna tržišta poput našeg, ali kad i naše postane “skoro efikasno”, ovako ekstremni oblik indeksiranja će biti sasvim razumna strategija) http://www.nasdaq.com/article/the-ultimate-forever-investment-a-buy-and-hold-fund-that-never-sells-cm341833

  • Ove godine dionice za izrazitim rastom bile su atpl, vlen i mozda jos poneka. Velika vecina ostalih dionica je stagnirala ili zabiljezila pad vrijednosti. Situacija koju Davor navodi dogodit ce se mnogima koji su kapitalizirali dobitak na ovih nekoliko koje su zabiljezile jak skok vrijednosti. To je jos jedna nepravda iz kuhinje velikih majstora hrvatskih politicara.

 29. Ovo je definitivno destimuliranje mladih ljudi odnosno malih ulagača na burzi koji imaju određenu ušteđevinu i promišljaju odgovorno za svoju budućnost znajući da dosadašnje funkcioniranje mirovinskog sustava na solidarnosti (mladi uplaćuju da bi stariji dobijali mirovinu jednostavno više ne funkcionira zbog izrazitog odljeva mladih u inozemstvo te negativni odnos rođenih i umrlih u RH). Zbog navedenog odgovorni građani bi trebali imati svoj ulagački portfelj i više se zanimati za Zagrebačku burzu koja je ogledalo našeg društva. O sramotno niskoj likvidnosti na burzi i sramotno neodgovornoj politici naših izabranih dužnosnika očekujem više podrške i usredotočenosti na ovu temu.

  • Slažem se da poreze treba ukinuti. Ali to je veći problem za “stare ulagače” i to ne sve nego onaj podskup aktivnijih staraca kojima pozicije nisu stare kao i oni sami 😀

   Mladi ulagač, dakle onaj koji još uvijek uplaćuje (relativno značajne mu) iznose u portfelj, može prodavati i bez eksplicitnog izvršavanja prodajnih naloga, njemu nedokupljivanje neke dionice znači prodaju te dionice (smanjuje joj relativni udio u portfelju).

   Mladim ljudima je dugo godišnja uplata u portfelj relativno značajna obzirom na portfelj zato što mladim ljudima rasploživi dohodak za diskrecijsku potrošnju/štednju raste jako brzo iz godine u godinu, svake godine su uplate sve veće i veće, da protok vremena i prinos ulaganja to ne mogu pratiti.

   Zamisli samo da kroz 10 godina mjesečna plaća ti raste od 7000 kn do 17000 kn a osnovni životni troškovi od 6500 kn do 10000 kn. To su godišnje uštede/uplate od početnih 6000 kn godišnje do 84000 godišnje. U takvoj situaciji mladi ljudi komotno mogu štedjeti na porezima i transakcijskim troškovima radeći prodaje prije svega “implicitno” (a onda kad prođe tri godine od kupnje može se lako odraditi i eksplicitna prodaja ako/kad ti se učiniti to oportunim u smislu odnosa cijene i tvoje procjene vrijednosti te pozicije, koja je i tako zanemariva obzirom na portfelj ako tri godine nisi dokupljivao a sam portfelj ti je naravno pravilno diverzificiran).

 30. Nažalost država nam je gladna i žedna. Izgladnili i ožeđali su je isti oni i onakvi od kojih sada tražimo ili se nadamo da bi trebeli poreznu politiku ili uvjete oporezivanja omekšati ili ukinuti.
  Nisam siguran da imamo i promil šanse da nam se molitve usliše.
  Oporezivanje kapitalne dobiti na način na koji su to zamislili naši zakonodavci kolac je u srce tržištu kapitala u Hrvatskoj. Likvidnost kojoj svjedočimo od uvođenja navedenog poreza proporcionalna je zainteresiranosti mlađe populacije u Hrvatskoj kojoj možemo svjedočiti u svakom razgovoru kojeg pokušam započeti na tu temu. Mladi diplomanti, magistri, doktoranti gledaju u mene ko tele u šarena vrata kad se kojim slučajem na menuu nađu teme o kapitalu, ulaganju i druge o kojima se ovdje piše.
  Kad se tome dodaju tristotine-četiristotine tona mozga(200.000 iseljenih) koji su napustili Hrvatsku zadnjih godina, perspektiva nam nije blistava.
  Ako se ovako nastavi mirovine su nam više nego upitne, a ako se sami pokušavate pobrinuti za svoj kapital i njegovo oplođivanje iza svakog grma nas čeka nekakva porezna stopa.
  Umjesto stimulacije ulaganja u hrvatsko gospodarstvo vrebaju nas poreznici, ali moja poruka je NEMA PREDAJE!!!

 31. Ovdje se želim solidarizirati sa Tinom jer osim borbe alternativa je napustiti zemlju. Najviše sam možda baš razočaran u visokoobrazovane ljude. Kada snjima razgovarate kad spomenete ulaganje i kapital oni “blenu”, kad spomenete dug i kredit pričati će vam o tome satima, pa počnem razmišljati kakve to mi ljude obrazujemo i odgajamo. Pa samo naše uređenje zove se kapitalističko, a pitam se koliko ljudi uopće zna što je to kapital. Nitko ne želi kapital,- ulaganje u budućnost, a svi žele robe, usluge i hedonistički način života.- trenutni užitak. Mislim da je i to jedan od problema našeg tržišta kapitala. O tržištu kapitala udarni mediji govore i pišu jedino kad se dogodi kakav trenutni “lom”, a nikad kontinuirano svakodnevno, s posebnom pažnjom i uvažavanjem.

 32. Iako se na ovu temu i na zadnje komentare veže jako malo sugovornika ili gotovo nitko, jutros sam naletio na izjavu predsjednika HUB-a i nekadašnjeg predsjednika uprave RBA Zdenka Adrovića.
  Pokušat ću ga citirati.
  Z.A.:”Trebalo bi razmisliti o ukidanju poreza na kapitalnu dobit jer je njegovim uvođenjem likvidnost na ZSE jako smanjenja, a efekti na državni proračun su zanemarivi.”
  Na izjavu sam naletio u Jutarnjem listu od prošlog tjedna.
  Da li je ovakvo razmišljanje tek “incident” pojedinca ili ga dijele više odgovornih i dobro pozicioniranih osoba kod svekolike financijske i investicijske javnosti i mogu li ovakva razmišljanja dotaknuti i potaknuti odgovorne u Vladi RH na dodatno razmišljanje o navedenom problemu, pitanje je od krucijalnog značaja za opstanak tržišta kapitala u Hrvatskoj na iole ozbiljnijem nivou.
  Ova zadnja rečenica moje je skromno mišljenje.

  • Tržište kapitala je ključno za dugoročni opstanak tržišnog gospodarstva i time doslovno i same demokracije i republike. To posebice postaje kritično u društvima koja stare, gdje ćemo morati nekako financirati umirovljenike, a to nećemo valjda junk obveznicama države gospodarstva slabih perspektiva rasta i države visokih rizika od šireg društvenog kolapsa…?

   Drugim riječima, ono što šteti razvoju tržišta kapitala je velika egzistencijalna ugroza i same Države kao takve.

   Stoga zaista bi trebalo zapitati se je li novčani priljev u proračun po osnovi tog poreza dovoljno značajan i dovoljno koristan kratkoročno da bi opravdao ove dugoročne negativne efekte? Ili kod nas nitko nikada ne razmišlja o dugoročnom?!

   Kod nas valjda često i smetnu s uma da smo mi još uvijek zemlja u razvoju, a ne već danas jako bogata i visko razvijena zapadna demokracija vrlo konkuretnog gospodarstva. Različite države različito mogu podnijeti različite vrste poreza.

 33. Ekonomskim pitanjima kao da se nitko u Vladi ne želi baviti, a kad smanje neki namet, očekuju rezultate već sutra (tipa smanjenje cijena). Nitko da shvati da gospodarstvo nije kampanjsko pitanje, već trajno i dugoročno opredjeljenje, da su nova zapošljavanja i veće plaće rezultat dobrih bilanci i pozitivnih očekivanja u kompaniji, a ne dekret iz nekog centra političke moći. Naši političari nikako da shvate kad građanin (poduzetnik) koji ima povrat na uloženi kapital u periodu 7-8 godina sigurno razmišlja o novi ulaganjima, dok onaj koji ima u roku 20 godina i više razmišlja kako svoj kapital iznijeti iz zemlje i uložiti ga u bolje prilike vani. Kad bi to bila vodilja našoj Vladi sigurno da bi se porezi drastično smanjili, a više ljudi bi bilo u poduzetništvu, a manje naslonjeno na proračun.

 34. Kako teme koje se bave brutalnim oporezivanjem u Hrvatskoj ne zanimaju nikog ili gotovo nikog male su šanse da će na uskoro ili ikad biti bolje.
  Mediji zadnjih tjedana forsiraju demografiju i demografsku katastrofu ne povezujući jasno i glasno da je brutalno oporezivanje sjeme zla koje je začetak klicanja demografske katastrofe.

 35. Dok se država bude brinula o našim mirovinama (isplaćivanje iz proračuna, a ne iz fonda), dok se država bude brinula o našem zdravlju, dok se država bude brinula o našim stanbenim potrebama (plaćanje privatnih kredita), dok država bude rješavala naše neodgovorno ponašanje prema osobnim financijama(krediti u švicarcima, krediti raifajzen zadruga) dotle će mo živijeti stvarno u socijalističkoj republici Hrvatskoj. i imat će mo skupu državu. Kada pojačamo osobnu odgovornost i oslonimo se na vlastitu pamet živjet će mo u modernoj demokratskoj i kapitalističkoj Hrvatskoj.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.