22 replies »

 1. U emisiji Peti dan se vidi da Jokić kuži ove stvari, ali je svjestan da političare nije bilo briga ni za ovu nepotpunu reformu. Uostalom, koju smo to reformu proveli u zadnje vrijeme? Poreznu, ha, ha?
  Bunt koji se javio je odraz shvaćanja potrebe za reformom i on je prvenstveno bio iskaz te želje. Reformu su rušili desničari kojima se nisu sviđali komadi softvera koji se treba unutra natočiti, iako je lako zamjenjiv.
  Jel vi stvarno mislite da Crkva i državs želi da joj pastva dosegne visoku razinu kritičkog razmišljanja?
  Problem s hardverom nije samo problem količine nego i kvalitete odnosno njihovog osobnog softvera. Kako netko tko nema neke vještine i sposobnost kritičkog razmišljanja može to isto podučiti druge?
  Dakle, osim što država ne pokazuje nikakvu želju ona nema ni hardver za provedbu reforme. U resornom ministarstvu je hardver još lošiji nego u školama. Tamo je naime završio dobar dio uhljebničkog otpada upravo iz škola.
  Dakle, g. Bakić, vi i g. Jokić ste Don Quijote-i.

  • Nažalost ne, meni se čini da g. Jokić upravo nije razumio ovu glavnu dimenziju, pa imali smo o tome i javnu diskusiju. Upravo o tome se i radi.

  • Nema bankrota, pogledajte proračun za 2017. Mi smo kao kockar koji već 6-7 godina gubi (BDP ide dolje) i ove godine kad mu se sreća osmjehnula (a što drugo?, BDP ide gote) se odlučio samonagraditi. Dati si malo oduška jer je u plusu, zaslužio je jelte.

 2. Pogledajte komentar novog reformatora Glunčića u Jutarnjem. Izgleda da ni njega nisu učili kritičkom razmišljanju.

  Dragi Bog nam je poslao krizu i PISA testove, a mi ni uz njegovu pomoć ne možemo ništa naučiti.

 3. Inače, navodno je javna tajna da Srbi iz podunavlja imaju bolji prosjek testa iz hrvatskog jezika nego što je hrvatski prosjek.
  Molio bih g. Glunčića da objavi te podatke da vidimo gdje je istina.

 4. Dajte više shvatite da nikada neće biti bankrota,pa o tome se priča od2008, i od tada se ne poduzima ništa,mi ćemo samo polako zaostajati najviše radi turizma jer se ne moramo mjenjati, lagano nazadovanje i odumiranje , to će se sve dešavati dok na vlast ne dođe radikalno desna stranka mislim ekonomski naravno a to nećemo gledati još neko vrijeme. Najgore je od svega što se svi lovimo za male slamke spasa kao došao je most,oni su drugačiji,pa razočarenje, došao je plenković sa izvrsnim ministrom financija pa još gore razočarenje, pa pojavila se stranka pametno kad ono malo žešći “državni planeri”, pa došao bernardic kao izjavljuje da” hrvatska treba biti država jednakih šansi”, što je naravno obična floskula,koju bernardic niti ne razumije što znači, jer čovjek neki dan izjavljuje da se trebamo okrenuti kolektivizmu kao partizani 45 i branitelji 90 ,znači ne može biti gore, mislim da nenad totalno griješi s tezom da će bernardic stvoriti modernu lijevu stranku, dok se ne pojavi netko tipa margaret thatcher u hrvatskoj nema nam promjene,a bankrot nažalost nikada nećemo dočekati,ja sam mu se iskreno nadao

  • Mene ste pogrešno razumjeli. Nisam rekao da će Berndardić stvoriti modernu socijaldemokratsku stranku, mislim da je SDP baš u bedari, ali ajde bar je počeo neke prave stvari govoriti (uz mnoge krive).

 5. Ne shvaćam kako se mi Hrvati ne sramimo sami sebe kada je činjenica da nam je BDP po stanovniku veći jedino od Bugarske u EU. To bi trebalo biti pravo mjerilo naših vrijednosti, hoće li ikad netko od cirka 12000 hrvatskih profesionalnih političara za to odgovarati. Nekada u povijesti nismo se mogli mjeriti sa ostalim narodima Evrope zato što smo bili u socijalističkom uređenju gdje nije bilo u potpunosti slobodno tržište i pravo vlasništva – pa smo to promijenili, živjeli smo u Jugoslaviji u kojoj se nismo osjećali slobodno i ravnopravno – pa smo i to promijenili, zatim smo doživjeli ratna stradanja i poratno vrijeme – pa je i to iza nas, zatim smo prošli mukotrpne pregovore za ulazak u EU – pa smo i to ostvarili i danas smo upotpunosti društvo sa jednakim šansama sa ostalim društvima – državama Europe i smatram da kritika onoga što se događa kod nas mora biti puno raširenija i oštrija.

  • Care , fale nam jos Cast ,,postenje i samopostovanje da bi krenuli dalje , Nasi politicari , Bivsi ratni profiteri ,Kriminalci i ostali Smatraju da je normalno uzeti koliko im
   Treba i mirno spavaju nemaju osjecaja krivnje i ne misle da su im potrebne gore nabrojene vrline a sobzirm da je masom naroda lako manipulirati me pise nam se dobro jos dugo .

  • Da, Bugarska je još uvijek jasno iza, a s Rumunjskom smo u tijesnoj borbi, ali ne zadugo, oni rastu brže, Rumunjska će nas uskoro i jednom zauvijek ostaviti iza sebe. To je sasvim logično, pa pogledajte kakve oni imaju poreze, posljedično imaju i vrlo malu nezaposlenost itd. Od Rumunjske bismo mogli puno naučiti.

  • Zaboravili smo da su za 5 mjeseci opet izbori i da se nije dobro uoči istih zamjerat parazitima. Ipak su oni u većini. Tako ja vidim ovaj proračun.

 6. Ivica vi sada zvucite kao most, ne treba nama poštenja ,časti itd,nama treba promjena sistema i onda će čast i poštenje doći sami po sebi jer će na površinu isplivati takvi ljudi,odnosno stručni,. Ovo što zrinko kaže za stručnjake se apsolutno slažem i njihovu kritiku je dosadno više slušati,oni su mi gori od sindikata,oni uvijek imaju već 8 godina istu mantru,vlada sada ima šansu za zaokret, krajnje je vrijeme za promjenu, apeliramo na vladu,nema više vremena za odgodu itd itd,dosadni su više,nama treba djelovanje akcija a ne “trebalotologija”,zašto ne pokrenu neku akciju sa jakim firmama sa nekakvim konkretnim potezima i ucjenama. Jedino tko nešto radi je naprimjer matija babić koji daje nagradu za otkrivanje uhljeba,i možda najviše nenad kroz croatian makers, to je jedini ispravni put a ove zalopojke su mi već degutantne, također u javnim raspravama ne treba imati milosti nikakve prema vladajućoj politici koja je toliko populistička i pokušava se dodvoriti svima što je put u propast,nije mi jasno kako nisu naučili od ive josipovića ništa. Najsmjesnije od svega jest što je ovo krajnje socijalistička vlada a napadaju je radi zaštite krupnog kapitala,smjesno,to je sve zbog loše komunikacije i promašene porezne”zamjene”,jer ovo s i ne može nazvati reformom,bore se sa učiteljima i sestrama umjesto da su na početku mandata srezali deset ministarstva i pola agencija i onda bi imali krediti i argument za rezove koji nas jedino mogu izvući, meni jednostavno nije jasno kako to nitko ne vidi i ne razumije da populizam uvijek završi sa istim ishodom,mrze te i kapitalisti i radnici a ništa nisi napravio za državu,no za drugi smjer treba imati hrabrosti što još uvijek nitko nema

 7. Ne razumijem u vaterpolu ili rukometu ako se ne plasiramo u polufinale evropskog prvenstva lete glave, a u vođenju zemlje i gospodarstva biti pretposljedni u Europi je sasvim OK?

  • @Davor Car

   Mislim da sam jednom to vec napisao, za raznorazne poslove ljudi moraju proci neki lijecnicki
   pregled, napisati psihotest, razgovarati sa nekim sefom i onda se odluci dali ce bit primljen na neko radno mjesto.

   Kod politicara je dovoljno upisati se u neku stranku i ako imas srece ili dobro igras igru penjes se na ljestvici bez obzira na svoje kvalifikacije , da bi u jednom trenu mogao biti jako jako visoko u drzavi od predsjednika , premijera , ministra i nizih funkcija,,

   Nadam se da gosp. Bakic nece izbrisat ovaj komentar na kraju,,,, tko garantira da neki politicar nema recimo shizofreniju, kleptomaniju, boluje od teskih psihickih bolesti ? a u istome trenutku nas vodi *?

   • Demokracija je takva, dopušta svakom da ispliva na vrh… i to je ok, možemo reći da je to dio u suvremenim društvima prihvatljive ideje o ne-diskriminaciji u javnom djelovanju po proizvoljnim osobina ljudi, dakle ne diskriminiramo niti po zdravstvenom stanju. Političar na kojoj god da je poziciji ipak nije apsolutist, postoje mehanizmi kontrole, postoji parlament koji ograničava vlast svakom predsjedniku ili ustavnom monarhu pa nitko ne može napraviti baš previše štete. Bitno je da ga ipak ne ograničava previše u normalnim okolnostima kada ne pokazuje znakove ludila.

    U svakom slučaju demokracija nije savršena. Svatko može postati predsjedinik, ili još gore NITKO može biti predsjednik, da nema vlasti, “kriza upravljanja”, da je sva vlast u rukama nekog nesložnog parlamenta ili pak previše složnog u svojoj uhljebničkoj misiji, a to kolektivno paralamentarno odlučivanje sigurno nije dobro. Tu se odluke donose sporo, i nekvalitetno, svaka odluka je neoptimalan kompromis, ili još gore rezultat nekih međustranačkih prepucavanja, inata itd.

    Vjerojatno najbolji sustavi su oni gdje je uloga parlamenta ipak umjerena, nekog predsjednika/kralja/premijera/kancelara (koji nadajmo se nije baš lud, a u tom slučaju neka ga parlament opozove, preuzme kontrolu koju inače u normalnim situacija bolje da previše ne koristi) ipak značajna, ono da se zna tko je CEO države i kao takav prilično samostalno upravlja, tko je njegov tim koji mu pomaže (konstruktivno, ne da se međusobno prepucavaju i opet ispadnu kao neki mini parlament s neoptimalnim kompromisnim odlukama), i da je Parlament tu više kao nadzorni odbor (koji kvalitetno nadzire, pa i aktivno pomaže, savjetuje, ali nikako da ne sabotira proces upravljanja koji vodi legitmna uprava – treba poštivati upravu, ona ima mandat upravljati!).

    Kad bi se državama upravljalo malo sličnije modernoj kompaniji, malo manje slično zadrugi ili kućnom savjetu zgrade, države bi mogle biti agilnije, postizati bolje rezultate. Možda ironično, ali Kina je primjer takve države danas, oni nemaju zadrugare, komuniste na vlasti, kao što to imamo mi, oni imaju Upravu, upravljaju tom državom kao da je globalna megakorporacija China Inc.

    • Da pokušam zaključiti u Hrvatskoj je kriza upravljanja i kriza unutarstranačke demokracije, da li u tom pravcu zapravo trbaju biti usmjerene naše reforme?

    • U Hrvatskoj je kriza (skoro) svega. Svašta se kod nas treba popraviti, mnogo toga je moguće popraviti jedino spontano, s vremenom, kako nam društvo/mentalitet “sazrije”.
     U gornjem tekstu sam više mislio na neke važnije države od nas koji smo potpuno nebitni (tek nešto više od pola promila svijeta), ali te druge države napreduju, popravljaju se, jedino mi stojimo na mjestu.

     One konkretne reforme koji mi sada trebamo, kao što to valjda već svi znaju (jedino oni na vlasti ne želi o njima razmišljati?), su one gospodarske tj. reforme proračunskih rashoda što je početak svega, na način da se radikalno smanji udio države u GDP-u, smanji njen utjecaj na gospodarstvo u svakom smislu, smanji dakle poreze i birokraciju/regulaciju, liberalizira tržište rada i sve ostale aspekte gospodarstva. Samo mrvicu naučiti od Irske ili Rumunjske (i to je za nas napredak), ne moramo gledati daleko, ne treba tu nikakve mudrosti, ništa što nije već viđeno, samo treba mrvicu hrabrosti.

 8. https://www.ft.com/content/62952f26-be20-11e6-8b45-b8b81dd5d080

  Iako se Hrvatska ne spominje izravno, mogu se vidjeti brojne sličnosti s Grčkom recimo:

  Greek education and training sector was strongly affected by very low and decreasing public spending
  Teaching time in Greece is the lowest in OECD countries, about 40 per cent lower than the OECD average
  a lack of a culture of performance evaluation
  the need for “implementing new decentralisation measures to increase the financial and organisational autonomy of primary and secondary schools across the country
  Greek schools are not able to select, pay or fire their schoolteachers, while teachers cannot pick courses, determine the content of the classes they teach or pick their text books

  Problemi jednaki kao i kod nas. Osobito treća i peta stavka, nedostatak evaluacije, ne pratimo nikakve indikatore performansi, a čak i ako se bilježe nema nikakve povratne reakcije na njih.
  I najvažnije, oni profesori koji čak i imaju ideja i volje zaustavljeni su zadanim programom koji veze s pameću nema. S druge strane oni underperformeri zaštićeni su kojekakvim pravima i ne može ih se maknuti s radnih mjesta na kojima štete generacijama i stvaraju ovo katastrofalno stanje.

  Zatim zanimljivo je vidjeti kako su drugi rješavali svoje probleme:

  In Portugal these included a new funding formula linked to new performance criteria. Italy introduced new school and teacher evaluation systems while Spain’s school reforms — known as LOMCE — introduced a newly designed curriculum, assessments to detect difficulties at an earlier stage and a different approach to the promotion of skills-based teaching and learning.

  Dakle, oko sebe imamo i dobre i loše primjere, trebamo samo pogledati ili barem pitati druge kako su riješili svoje probleme. Nikako da krenemo s bilo čime.

  The OECD students assessment results released this week gave further proof that peripheral countries must combine reforms with more spending, regardless of their budgetary constrains.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.