ARNT

Arenaturist razvoj

O stanju naših medija zaista puno govori da je najavljena transakcija Arenaturista od 400 milijuna kuna prošla potpuno nezapaženo, osim u jednom (malo i pogrešno). Ovo ne samo da je velika transakcija, nego i jako značajna iz niza razloga (oni koji prate što pišem o hrvatskom turizmu, koji je 20% BDP i koji radikalno mijenja, razumjet će zašto). No, cijena Bitcoina, zlata ili što kaže Saxo banka, da su ‘futures pali za 0,5%’ redovito dobijaju pažnju. To je zaista tužno.

Pa evo, nastavno na Arenaturist – europska ekspanzija, i što još očekujemo od hrvatskog turizma:

Mislim da je ovo zaista veliko.

Pogledajmo samo još neke ‘detalje’ koje do sada nismo komentirali (uočite riječ ‘momentalno’):

arnt-sh1

teritorij

Pogledajmo sada godišnje izvješće pphe za 2015., u njemu vidimo koliko je do sada Arenaturist plaćao:

management-fee-at

Iz ovoga gore razumijem da ove naknade sada prestaju (ili uglavnom prestaju?), ali da će Arenaturist biti ‘beneficiary’ tih naknada za Njemačke i Mađarske hotele koje preuzima; drugim riječima: pphe prenosi franšizu Park Plaza na Arenturist za ‘Teritorij’. Drugim riječima, da se pphe zapravo ‘kladi’ na Arenaturist za svoj daljni razvoj poslovanja na Teritoriju. Mislim da su to sjajne vijesti za druge dioničare Arenaturista.

Sad pogledajmo još ovo:

sinergije

I nakon toga pogledajmo tko je i zašto kupio brand Park Plaza, ovdje. Vjeurjem da sad i dudeki po našim fondovima imaju dosta materijala da nešto skuže, a koliko znam ni jedan brokeraj ni banka nemaju ‘research’ za Arenaturist, a donedavno nisu imali ni za Valamar, odnono ni za što iz hrvatskog turizma. Koji je pak u zadnje vrijeme ostvario ovo: Crobex turist porastao oko 500% (s uključenim dividendama) u malo manje od pet godina:

 

crobex-turist-26-12-2016

Uz tako bijedno stanje naše financijske branše nije čudno da ni opći mediji nisu ovo skužili. Ili ipak je, pojma nemam.

(Imam dionice Arenaturista.)

Kategorije:ARNT

40 replies »

 1. I meni je pomalo fascinantno koliko se u zadnjih godinu dana potencijalna profitabilnost Arenaturista poboljšala. Prije su glavne dvije zamjerke bile da vlasnici izvlače novce preko kamata na pozajmicu i ugovora o upravljanju. Kada je GS izašao riješilo se većina pitanja oko kamata isplatom i zamjenom za povoljniji kredit, a sada vjerojatno nestaje veliki dio troškova upravljanja. Samim time EBITDA raste, a tome još treba dodati EBITDA (bez troškova upravljanja, i za većinu bez troškova leasinga, jer koliko sam shvatio samo dva od hotela koji dolaze pod vlasništvo/upravljanje nisu uopće u njihovom vlasništvu) hotela u Njemačkoj i Mađarskoj. Vjerojatno ostaje postotak koji ide Carlson grupi za Park Plaza brend i rezervacije preko centralne Park Plaza stranice, ali i ja sam shvatio da nema više ugovornih obaveza prema PPHE.
  Ali opet, Vi se čudite, ali obavijest je na engleskom i pisana sa kompliciranim riječima, ipak vjerojatno na razini da ne mogu baš svi shvatiti bit ove dokapitalizacije.

  • Malo sam usred noći pomiješao jezike pa vidio engleski, ali ostaje da su moderni koncepti upravljanja hotelima (sell and lease back, aktivno upravljanje brendom, upravljanje cijenama i podjelom soba između turoperatera i vlastitog bookinga ovisno o potražnji, mobilnost radne snage kako bi se smanjila sezonalnost njihova posla) strani ljudima zaostalim u dobu partija mi izgradi hotel, zaposlim pola mjesta na stalno da se smanji nezaposlenost, prodam po kakvoj god cijeni starim turoperatorima, amortizacija na 50 godina da se ne vidi katastrofa financije, boli me briga, ionako neću biti direktor kada će trebati obnavljati, i prst u uho cijele godine.

   • Da, mislim da je ovo uvjerljivo najveći pojedinični iskorak u hrvataskom turizmu do sada. Ili sam baš prolupao pa više ništa ne kužim, ili je naša investicijska i medijska javnost zaista ‘tutlek’.

 2. Meni je isto zanimljiv i ovaj dio iz dokumenta:

  “Njemačko hotelsko tržište, kao i većinu nordijskih i tržišta te tržišta Centralne Europe, obilježava visok stupanj financiranja hotela kroz leasing modele, a objekti su tipično u vlasništvu mirovinskih fondova i osiguravajućih društava.”

  To je ono sto ste vec puno puta rekli ovdje na blogu, ali je lijepo to procitati i direktno od PPHE-a. Vjerujem da ce kadtad doci i u Hrvatsku ovakav model vlasnistva/upravljanja hotelima. A Arenaturist mi se cini dobar kandidat da prvi to ucini 🙂

 3. http://m.glasistre.hr/detail_second.php?vijest=543300

  Zračna luka Pula bilježi za 2017. veliki iskorak na njemačkom tržištu. Tako bi se u sezoni trebale uvesti nove dodatne linije, kao i povećanja kapaciteta i rotacija na postojećim. Prema zadnjim informacijama, iz Njemačke za Pulu će biti na raspolaganju 170.000 sjedala, što predstavlja veliki porast u odnosu na 2016. kada ih je bilo 77.000.

 4. Kako gledate na povećanje vlasničkog udjela društva Dvadeset Osam na više od 3/4-inskih – 77%?
  Koja prava su im sada dodjeljena u pogledu Uprave, GS i slično?

  Krenulo je isključenjem prava prvenstva postojećih dioničara u dokapitalizaciji. Imamo li razloga biti skeptični zbog trenutne vlasničke strukture?

  • Poziv na glavnu skupštinu:
   http://www.zse.hr/default.aspx?id=75716

   I čini mi se da mi je jasno zašto isključuju pravo prvenstva. Ako ne bi isključili pravo prvenstva, dokapitalizacija bi trebala biti u više krugova vjerojatno, nešto kao dokapitalizacija Petrokemije 2014, a prvi krug u kojem bi sudjelovali samo postojeći dioničari bi bio ključan za određivanje cijene ili bi cijena trebala biti utvrđena unaprijed. Budući da većinski vjerojatno ne želi sudjelovati u većem iznosu, nego je primarna ideja dokapitalizacije skupljanje novoga kapitala na domaćem i stranom tržištu, prvi krug u kojem bi sudjelovali samo postojeći dioničari ne bi bio mjerodavan za ništa.
   Koliko vidim planira se prospekt, tako da vjerojatno neće biti minimalnog uloga za dokapitalizaciju, a ostavili su na kraju i mogućnost da u javnom pozivu i daju na neki način prednost postojećim dioničarima. U svakom slučaju zanimljiv razvoj. Povećanje je ulozima u novcu, tako da većinski ne može sudjelovati u dokapitalizaciji sa ostatkom od 12% Suharhilla, nego će to prodati društvu kada se provede dokapitalizacija. Ionako trenutno imaju 77%, što je u biti više od propisa za uvrštavanje na službeno tržište (25% slobodnih dionica). Samo mi je čudna maksimalna veličina dokapitalizacije, ako bi se upisalo 2 milijuna novih dionica, a većinski ne bi sudjelovao, pali bi ispod 50%.

   • Ako dokapitalizacija bude po trzisnoj cijeni, onda mi nece biti bitno. ali ako bude po 420 kn, onda bi mi bilo bitno sudjelovati.
    u svakom slucaju, mislim da ce to sve dobro zavrsiti za sve dionicare. od arnt ocekujem velike stvari u narednim periodu

    • Ako nemate pravo prvenstva, ne znači da nemate pravo sudjelovati na dokapitalizaciji. Ali znači da nećete nužno zadržati isti relativni udio u vlasništvu. Za male dioničare to nije jako relevantno.

 5. Stvarno je ovo teško gledati kao da nije kontroliranje cijene dionice. Prvo se cijena držala na cca 4xx kn kada je trebao većniski dokapitalizirati, a onda se odmah nakon toga cijena jako digla kada treba netko drugi.

  Imam ARNT i ne nagovaram nikoga na ništa i naravno da me ne smeta rast cijene.

 6. Revidirani izvjestaj za 2016.

  Click to access ARNT-fin2016-1Y-REV-K-HR.pdf

  Evo par isjecaka:

  Rezervacije za ljeto 2017. u Hrvatskoj su brojem jedinica i cijenom značajno ispred u odnosu
  na isto razdoblje prošle godine. Glede našeg poslovanja u Njemačkoj, prvi mjeseci 2017.
  godine počeli su dobro, te su rezultati sukladni očekivanjima Upravnog odbora

  Namjeravamo povećati portfelj kampova u turističkim odredištima na Jadranu.U sljedećem petogodišnjem razdoblju namjeravamo ulagati u renoviranje i unaprjeđivanje svojih hotela i turističkih naselja u Hrvatskoj i u svoj vrlo velik portfelj kampova, gdje smo prepoznali velik broj mogućnosti značajnog povećanja prihoda i dobiti.

  Ostvarivanje dobiti za dioničare: Arenaturist do sada nije platio dividendu, no direktori razmatraju početak plaćanja dividende u srednjem razdoblju.

  Meni ovo stvarno lijepo izgleda….

 7. Jeli bio tko na skupštini?

  Bogme i ARNT i DDJH u isto vrijeme idu u dokapitalizaciju, valjda ce investitori uspjeti skupiti za obe dokapitalizacije :). Pozitivni efekt i trend se osjeti cim ide sve vise dokapitalizacija, jedino je sadasnji trenutak malo nezgodan zbog panike oko Agrokora.
  Mirovinski fondovi su bogme pokazali pravo lice na Ledu.

 8. Mirovincima sada Ko zna mozda im Agrokor bude isprika da konacno udu u turiste kako treba jer im jos nije kasno .

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.