RIVP

Valamar razvoj

Ovo je jučer postao Velebit, vjerujem da zaslužuje posebni post: Rabac: Najveće turističko gradilište u Hrvatskoj.

Više od pola milijarde kuna vrijedno Valamarovo ulaganje, najveća njihova investicija do sada, umnogome će podignuti labinski, istarski i hrvatski turizam. I na ovom primjeru vidimo da se nama turizam ne događa slučajno jer je jasno da se ovako velike investicije ne bi mogle realizirati bez dugoročnog planiranja i sinergije privatnog i javnog sektora koju gradimo u Istri i koja daje rezultate. Mi i u novom masterplanu predviđamo cijeli niz budućih investicija koje će nam pomoći da povećamo popunjenost turističkih kapaciteta, ali i broj zaposlenih, istaknuo je u razgovoru s novinarima istarski župan Valter Flego nakon što je zajedno s gradonačelnikom Labina Tuliom Demetlikom i predsjednikom Uprave Valamar Rivijere Željkom Kukurinom obišao golemo gradilište u Rapcu, najveće gradilište u hrvatskom turizmu.

– To je najveća investicija u hrvatskom turizmu do sada, a za Istru i cijelu Hrvatsku važna je i zbog dva strateška partnerstva koja smo dogovorili s dva najveća turoperatora u svijetu, TUI-jem i Rewe grupom, koji će u iduće tri godine u Rabac dovesti više od 100 tisuća gostiju. Time će se značajno unaprijediti turistička promocija Istre, povećati broj avio-gostiju i stvoriti mogućnosti za produljenje turističke sezone. Cijene u ovim objektima bit će do tri puta veće nego do sada, s dvije i tri zvjezdice dižu se na četiri i pet zvjezdica, što će značajno promijeniti strukturu potrošnje i ponude. Neki od objekata radit će do deset mjeseci, istaknuo je Željko Kukurin.

(Imam dinice RIVP, naravno.)

Oglasi

Kategorije:RIVP

309 replies »

 1. Ne daj Bože da tu vijest objave HRT, RTL ili Nova TV – daleko važnija vijest je da je INA porasla po 9% dva dana za redom (ili nešto tome nalik)

  HRT koji je (ili bi trebao) biti javni servis, o ovakvim za Hrvatsku ogromnim investicijama bi morao obavijestiti siroku javnost. Ako su gore navedeni mediji ipak popratili ovaj mega projekt a da mi je to promaknulo-mea culpa i isprika istima s moje strane.

  Mislim da nam kao drustvu u cjelini nedostaje TV verzija Eclectice – kako u smislu promicanja dionicarstva, informiranja maksimalno siroke javnosti o uspjesima i neuspjesima pojedinih hrvatskih tvrtki ali i kritickog osvrta na ove ili one drustveno vazne teme i dogadjaje.

  • Tv verziju Eclectice bi trebali imati u HTV- u, kao javnom servisu SVIH građana a ne privatnom servisu manje skupine lijeve ideologije ( ekonomski i društveno) , što ponavljam ko papagaj non stop ! Znači , reforma i medijski iskorak u 21 st. , ne samo deklarativno , već i ideološki i tehnološki ! A śto se tiče vijesti o Valamarovoj gradnji i meni se čini da nikakvog priloga nije bilo .

 2. Jako lijepo! Konačno smo došli u fazu da se green field investicije u hrvatski turizam stvarno isplate. To sad znači da nam je samo nebo granica. Više nemamo ograničenja na strani ponude. Sad jedino trebamo brinuti o potražnji. A obzirom na kvalitete naše obale, na prirodne predispozicije, na naš još mali tržišni udio u Europi, nema razloga da ne popunimo što god da od kvalitetne ponude izgradimo.

  Kinezi kažu: “If you build the nest, the birds will come.” (detalji o toj poslovici, i ostalo, iz čega bi i naša država mogla nešto naučiti i gleda privlačenja nama bitnih investicija, ovdje: http://www.nytimes.com/2016/12/29/technology/apple-iphone-china-foxconn.html)

 3. Grad Labin planira za narednu godinu obnovu ceste Labin- Rabac, donosenje plana za gradnju zicare Labin- Rabac, itd.
  Valamar je u jako dobrim odnosima sa gradskim vlastima (sponzorstvo koncerta Parnog Valjka, ulaganje u igraliste, itd.) sto moze biti samo od koristi svim dionicarima (donosenje UP i sl.).
  I u kampu u Sv. Marini npr ide 15-20 novih kucica sto bi bilo malo teze moguce (bolje upuceni ce znati zasto) da Valamar nema dobre odnose sa tamnosnjom politickom garniturom.
  Lijepo je gledati ovakav razvoj Valamara!

 4. Ovaj RIVP je toliko dosadna dionica da je strašno. Nema stresa oko toga na koju će stranu cijena dionice, firma je doslovno tiskara novca, sve transparentno, radnici zadovoljni i svake ih je godine sve više i više… Želim im/nam 2017. još dosadniju 🙂

 5. Mislim da je RIVP uz jos neke nase dionice dokaz da zapad dolazi kod nas pridruzujem se Cestitkama RIVP i zelim im jos uspjesniju 2017 godinu 🙂 naravno tada ce biti i nama .koristim priliku da Cestitam novu godinu i tvorcu Eclectice Gos. Bakicu i zelim mu sve najbolje u 2017 godininkao i svima koji je posjecuju ovu stranicu koji sam jednom nazvao investicijskom Biblijom .

 6. Odlične vremenske prilike (praktički idealne) utječu na izvođenje radova u Rapcu, a daljnje
  prognoze su jako dobre za Istru i Kvarner i dalje. Biti će to sjajan resort i tome prilagođene cijene.

  Primjetio sam i jednu odličnu ponudu koju si praktički svatko može priuštiti u Valamarovom
  Diamantu koji je poznat kao hotel sa odličnim wellnessom, kuhinjom i drugim sadržajima 4*
  http://www.crnojaje.hr/Deals/Details/12321

  Nedavno sam bio u jednom Valamarovom objektu i dobio suite umjesto sobe za istu cijenu…
  pa da im zahvalim. Usput, kada govorimo o cijeni dionice i kada je kasno ili na vrijeme ući
  smatram da se ne treba voditi praćenjem cijena na dnevnoj ili tjednoj razini nego razumjeti
  da li nešto ima ili nema vrijednost (često skrivenu), kako se upravlja i kakve su perspektive
  poslovanja, te da li isto prate dobra FI i pokazatelji. Naravno da je dioničarima drago kada
  cijena raste, ali cijena je pretežno pitanje tržišnih prilika ponude i potražnje. Mene zanima i
  dividendna politika, a ona mi je ovdje korektna.

  • Ma što tjedna, godine, krize. Ipak su oni otkrili turizam “na vrijeme”! Pomogli turizmu da se razvije ovako. Zamislite da njih nije bilo! Stranci bi nam uzeli sav turizam i sve odnili!

 7. DZS kaze da je u studenom bilo 19% vise nocenja u odnosu na 2015.Nadam se da je kod Valamara jos i bolja statistika za kraj godine.

  • Još kad bi im netko objasnio gdje su najbolje hrvatske nekretnine, kako ih najlakše kupiti, da nam je SKDD ipak uređeniji od gruntovnice, ZSE praktičnija trgovinska platforma od bilo kakvog oglasnika i sl.

 8. Doista, ovo Hrvatskoj može na kraju samo koristiti u nekakve promotivne turističke svrhe.
  Primjerena reakcija ministra Stiera, koji je upozorio na europsko ponašanje i dobrosusjedstvo.
  Žalosno za Sloveniju nakon vinjeta, ali i slovenski gosti će uvijek trošiti kod nas tako da sve 5.
  Isto tako kada sam bio gost u Sloveniji, uvijek su vrlo ljubazni.
  Očito jaki kompleksi prema Hrvatskoj i (auto)destruktivan mentalitet.
  Rekao bih veća zavist nego u Hrvata, što nije jako čest slučaj.

  http://net.hr/danas/hrvatska/slovenci-zele-napakostiti-hrvatskoj-a-nastetit-ce-i-sami-sebi-naivno-je-vjerovati-da-njemacka-i-austrija-nece-reagirati/

 9. Sve vise po raznim forumima čitam kako je RIVP dionica blizu max, ako ne i da je dosegla svoj vrhunac. Isto tako pojavljuju se informacije da su određena investicijska drustva procijenila kako je max cijena dionice 42kn. Ocito na taj nacin zele srusiti cijenu dionice kako bi je povoljnije kupili. Meni se cini kako ova dionica ima jos prostora za rast

 10. To iz zabave citam… Da su mi mjerodavno mjesto, nikada ne bi u nista ulozio ili bi izgubio novce, hehe. Velim ocito imaju skrivene namjere ili su frustrirani gubitasi, kako vi navodite.

  • Agrokor je najveći hrvatski “startup”, još bez puno VC kapitala (izuzev EBRD?), i valjda tek pred idejom konačnog izlaska na burzu, što bi trebala biti finalna faza svakog ozbiljnog poduzetnika, a mislim da ne možemo reći da je Agrokor/Todorić nekakav poduzetnik-šarlatan, on itekako zna što radi i ima jako jako dobar tim.

   Normalno je da kompanija u tako brzom, agresivnom i “nekonvencionalnom” rastu izgleda ponekad tak malo rizično (ali mislim da je većina velikih slovenskih kompanija još “rizičnija”), ali sve se to riješi s nekom lijepom dokapitalizacijom. To je svrha tržišta kapitala. Zato nam treba funkcionirajuće tržište kapitala da i naše velike firme kao ATGR, AGKR i sl. mogu prikupiti svježi kapital, poduzetnici nagrađeni za svoj rad kroz neko disinvestiranje (diverzificranje u konačnici, prelazak na nove izazove) ili bar kroz tržišno vrednovanje svojih udjela koji se moraju u konačnici “upristojiti” a ne to naše balkansko da svatko želi imati po 100 % ili 50 % svoje kompanije koju je osnovao. To treba težiti u konačnici spustiti na 5 %, 15 % i sl. ono “kao Bill Gates”, ne kao “seoski baja”.

   Bilo bi lijepo jednog dana vidjeti AGKR-R-A kao jednu od glavnih, najtrgovanijih dionica ZSE.

 11. Lanterna među elitnim kampovima Europe
  Objavljeno: 19.01.2017 | 16:27
  Porečki Camping Resort Lanterna i Naturist Camping Solaris, te krčki Camping Resort Krk, porečke tvrtke Valamar Riviera ovih su dana dobili najviša priznanja njemačkog autokluba ADAC te nizozemskog ANWB. Kampovi Lanterna i Krk dobili su priznanje ADAC SUPER Platz i ANWB TOP 2017. Nizozemsko priznanje dobio je i porečki kamp Naturist Camping Solaris, priopćuju iz Valamar Riviere.
  http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/lanterna-medju-elitnim-kampovima-europe-543356

 12. Danas izvješće za Valamar. Ogromna ulaganja u Rabac.
  Zaboravio sam da li odmah bude predložena dividenda ili kasnije.
  Po sjećanju, isplata je prošle godine bila cca 27. svibnja.

 13. Gledam broj popunjenih dana kroz godinu, u Istri manje od 3 mj u Dubrovniku 5 mjeseci. Uvijek ima prostora za razvoj, samo da geopolitika u ovoj trusnoj regiji i meteorologija budu naklonjeni. Trenutno im je, mislim, najveća briga kvalitetna radna snaga. U svakom slučaju biser Jadrana i Zse, prilika da i mali čovjek dugoročno mudro investira.

 14. Da ovo je definitivno dionica za dugoročno incestiranje. Rast neupitan, investicije i proširenje usluge (skplje), isplata dividende, a da ne govorimo što koega prethodno napisa, prostor širenja ponude u mjesecima u pred i po sezoni. Sve to je dokaz da u ovu dionicu treba ulaziti lagano ali dugoročno, jer malo je rizika a rast stabilan.

 15. Da li netko zna zasto Valamar u godisnjem konsolidiranom izvjescu http://zse.hr/userdocsimages/financ/RIVP-fin2016-1Y-REV-K-HR.pdf na stranici broj 10 kod rezultata grupe racuna EV kao trzisnu kapitalizaciju + neto dug, a pri tome ne uzima u obzir manjinski interes kao sto ga je g. Bakić u jednom od starijih clanaka uzeo u obzir, link na clanak https://eclectica.hr/2014/08/08/princ-i-turizam/.
  Bez manjinskog interesa takodjer EV racunaju i na Moje dionice.
  Da li je kome poznato zasto Valamar kod racunanja EV-a ne uzima u obzir dug prema dobavljacima, sto je takoder vidljivo na stanici 10 spomenutog izvjesca?
  Hvala.

  • Manjinski interesi se ne računaju jer su tu 0. G. Bakić je u svom postu računao EV RIVP-a preko KORFA gdje je pretpostavio kupnju preostalog dijela RIVP-a nakon kupnje cijelog KORF-a. Jer cilj je bio RIVP, a ne KORF. Ovdje računate izravno RIVP pa nema manjiskog interesa.

   Dug prema dobavljačima se ne uzima, kao ni potraživanja od kupaca na suprotnoj strani jer to spada u sam biznis gdje su te obaveze i potraživanja često naplačena u roku 30 dana. U EV, uzima se samo financijski dug = dugoročne obveze + kratkoročne obveze financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima.

 16. Ono sto sam zaboravio napomenuti u prijasnjem postu je da ako u izracun EV-a nije ukljucen manjinski interes i dug prema dobavljacima, omjer EV/EBITDA je automatski manji i povoljniji. Molim da mi ukazete na pogresku ako u necem grijesim.
  Lijepi pozdrav svima

  • Obveze prema dobavljačima nisu dug (nema kamata), to se ne računa.
   Manjinski interesi, to se zaboravi 🙂 Mislim da je ovdje razlika ovog izračuna i onog koji bi uzeo manjinski interes oko 4 %, zanemarivo.

  • Bravo za razmišljanje, logiku i postavljanje pitanja!

   Napomena: vi sebi možete slobodno računati svoj EV kako želite, bitno je samo da znate što računate. S tim da ako uzmete obaveze prema dobavljačima onda bi uzeli i potraživanja od kupaca na drugu stranu.

   • Hvala kolegama KrešoM i mclynx na odgovorima.
    U pogledu manjinskih interesa, nisam siguran da sam razumio, jer su oni u konsolidiranom izvjescu u bilanci na dan 31.12.2016. navedeni u iznosu od 235 milijuna kuna.

    • Ja vam nisam stručnjak, al navodim svoje mišljenje…
     Točno, naveli su 235M manjiinskog interesa i to je vrijednost HIMR koji nije u vlaništu RIVP-a. Ali, kada budete računali EV/EBITDA, u EBITDA nije uključen HIMR:

     “Zbog nematerijalnosti te praktičnosti, kao što je objašnjeno u Bilješci 37, prihodi i rashodi društva Imperial d.d., Rab ostvareni za razdoblje od 12. prosinca 2016. godine (datum stjecanja kontrole) do 31. prosinca 2016. godine nisu uključeni u konsolidirani izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti Grupe.”
     “Zbog praktičnosti te ograničenosti u pristupu i provođenju financijskih procedura na dan 12. prosinca 2016. godine, te uzimajući u obzir kratkoću navedenog razdoblja i neznačajan financijski utjecaj, Grupa je donijela odluku da se ovisno društvo konsolidira s danom 31. prosinca 2016. godine.”

     Inače, taj manjinski interes je dodatnih 235M na navedenih 5693M i to je tih 4% koje navodi mclynx. I vjerojatno će biti uključen iduće godine izračun EV u izvještaju. Na moje dionice vjerojatno neće jer tamo piše da računaju EV:
     kao (tržišna kapitalizacija + financijski dug – novac – kratkotrajna fin. imovina). Financijski dug se računa kao (dugoročne obveze + kratkoročne obveze financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima). Ukoliko nisu dostupni podaci o vrsti kratkoročnih obveza – uzimaju se cjelokupne kratkoročne obveze.

    • Dobra večer g. Emile. Obzirom da sam trenutno pri kraju čitanja knjige “Damodaran o valuaciji”, pokušat ću ukratko prenijeti ono što je on napisao u knjizi, odnosno, kako sam ja to shvatio. Isto tako, daleko sam od stručnjaka, ali ću iznijeti jedan od problema s kojima se, po Damodaranu, suočava večina analitičara kad pokušavaju vrednovati “manjinski interes” općenito. Kod vrednovanja manjinskih interesa, može se uzeti u obzir vrednovanje iz knjigovodstvene vrijednosti (bilanca) ili se može uzeti u obzir tržišna vrijednost tog manjinskog iteresa. Problem može nastati kad se radi o npr. slučaju kad javno listana tvrtka (čiju trenutnu trž.vrijednost možete lako procijeniti), posjeduje manjinske udjele u, recimo, tvrtki koja nije javno listana (neki doo). Imate knjigovodstvenu vrijednost doo-a iz god.izvješća, koja može biti navedena u određenom iznosu, međutim, nemate podatak koliko taj udio vrijedi na tržištu, odnosno nemate podatak po kojoj cijeni i kako je plaćen taj udio (ili je davno kupljen, pa su podaci zastarjeli, itd…). U tom slučaju teško možete procijeniti pravu vrijednost takvog manjinskog udjela (interesa). Još je toga dosta Damodaran napisao, pa neću širiti dalje. Generalna poruka koju provlači kroz svoju knjigu (opet moj osobni dojam), je kako čak i brojni profesionalni analitičari imaju velikih problema kad pokušavaju fer vrednovati kompanije samo na temelju podataka iz izvješća. Također se da iščitati kako velika količina podataka koje uključite u analizu, ne mora nužno značiti bolje izlazne rezultate vrednovanja. Tako da, generalno smatram, a nadovezuje se na g. Krešu i g. mclynxa, kako možda pri valuaciji, čak i nije dobro uzimati svaki podatak jako ozbiljno, ukoliko ne zauzima značajan udio. Ne znam jesam li dobro shvatio, slobodno neka me netko ispravi ako griješim. Možda će i ova tema jednog dana doći na red u mini-videima na youtube-u, koje radi g. Krešo. U svakom slučaju, velika pohvala svima za pitanja i komentare. Ohrabrimo se, pitajmo, razgovarajmo. Nema drugog načina. Veliki pozz svima…..

    • Nisam još stigao sve pročitati, ali kad je tako (HIMR se još ne konsolidira), onda tu nema nikakve greške, sve dosljedno računaju.

     To nam je inače bitno samo da znamo koliko su pedantni, profesionalni, ali što se tiče valuiranja dionice, nikad nam ništa ne znači par posto nečega gore/dolje. Buffett ne koristi niti kalkulator kada čita izvješća, nego to sve gleda ugrubo, na pamet.

 17. @tmandic, nisam se nadao ovako velikom zanimanju za temu manjinskog interesa, bas sam ugodno iznenadjen zbog toga.
  @mclynx, skroz ste u pravo za Buffetta, medjutim mi koji smo noviji na ovom podrucju tek moramo u potpunosti savladati teoriju, da bi kasnije mogli iz rukava izbaciti valuaciju haha
  Lijep pozz svima

  • Samo polako g. Emile. Korak po korak. Ne bojte se. Slobodno pitajte. Uvijek će Vam netko ovdje priskočiti u pomoć. I kod dionica vrijedi ona iz one stare knjige, ne mogu se sjetiti trenutno naziva: “kucajte i otvorit će vam se”. Ovdje ima krasnih ljudi koji puno znaju te dugo i kvalitetno komentiraju. Kao što sam već negdje naveo, koraci i trening su jako bitni. Vjerujte, ništa nećete propustiti ako se malo kasnije upustite na tržište dionica i pritom igrate dugoročno. Učite, čitajte, pitajte, zanimajte se,……Kao što W. Buffett kaže, nahranite svoje razmišljanje čitajući. Glavu gore, pogled u daljinu i držite se. Pozz….

 18. Dividenda je ovdje šlag na torti, uz visoke investicije svaka je odlična.

  Što se tiče trenutnog stanja na burzi, rekao bih da će mnogi birati upravu ovu dionicu kao
  svoju perspektivu. Mirovinci jučer kao loši đaci, umjesto da kupuju kada cijene linearno padaju
  i to prave vrijednosti, a mislim da je Valamar takva oni kao kakve babe gatare ne vjeruju
  vlastitim očima nego slijede špekulantske trendove i umjesto da budu faktor stabilnosti na ZSE
  rade dar-mar na račun svojih članova. Ne znam što čekaju sa jačim ulascima u RIVP, možda
  ponudu za preuzimanje, pa će kupovat do kune niže. Isto tako svako zlo za neko dobro, jer
  nemaju dionice, stoga ne mogu tako lako rušiti cijenu i zamagljivati stvar.
  Zadnji vlak upravo kreće i možda se uspiju utrpati u zadnji vagon, i tako spasiti obraz i zaraditi
  nešto članovima u zadnji čas. Možda i bolje ovako da tržište određuje vrijednost, bez špekulanata
  koji glume velike igrače, a zapravo su jazavci.

 19. Valamar je uložio 11 milijuna kuna u praonicu rublja u Poreču.
  Najmoderniji pogon, energetski učinkovit, kvaliteta pranja je povećana.
  Samodostatna je potrebe Valamara, a 50% su vanjski kupci usluge.

 20. Može li mi netko objasniti zašto Valamar u svom izvješću za prošlu godinu stavku porez na dobit bilježi kao -70.404.588 kn. Prema tome ispada kao da im je država isplatila dodatnih 70 mil. kn. Ako nisu bili obvezni platiti porez na dobit za ovu godinu zašto tu stavku nisu bilježili sa 0 a ne kao negativnu vrijednost.

 21. http://zse.hr/userdocsimages/novosti/WciboFBs7zdtbgZXcDz1LQ==.pdf

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/mirovinci-i-valamar-spasavaju-stari-grad-327921
  Mislim da je Valamar i ovdje došao zaraditi i da mu odgovaraju mirovinci, što opet
  odgovara dioničarima RIVP i vlasnicima udjela u mirovinskom fondu. Naravno da
  je dio naslova “spašavaju” totalno promašen, jer se radi o privatnom investitoru koji
  se nakon povlačenja Karisma Agrokora zbog poslovnih teškoća želi pozicionirati
  na elitnoj destinaciji otoka Hvara i dobro zaraditi, a možda i ući u projekt nešto jeftinije
  nego se to moglo očekivati.

  Prošlih dana sam bio u Valamarovom kampu Lanterna i dojmovi su impresivni, ne samo
  zbog odličnog vremena koje smo imali, nego ukupnog doživljaja koji je bez imalo patetike
  nezaboravan. Mobilne kućice su fantastične, a u tijeku su završni radovi u kampu pred glavni dio
  turističke godine. Sve odiše izvrsnom organizacijom i primjetna su velika ulaganja u
  okoliš, igrališta, glavni trg u kampu i sve skupa. Kamp je izuzetan, nisam do sada
  bio svjestan njegove veličine, razine do koje je dovedena hortikultura, ponude itd.
  U kompleksu kada je pun boravi blizu 10.000 ljudi što je zbilja impresivno. Mobilna kućica
  za 6 osoba 7 dana početkom kolovoza košta prema cijenama na sl. stranicama oko 15 tisuća
  kuna iako ima i skupljih, a u Lanternih ih ima stotine https://www.camping-adriatic.com/hr/lanterna-kamp-porec/novo

 22. Proveo vikend u Rapcu u novom Family Life Bellevue Resortu.

  Uglavnom je ok, vidljivo je početno nesnalaženje jer je otvoren tek u utorak.

  Već je puno gostiju, za obrok ne možeš naći stol. Mlado, staro, Japanci itd. vesele družine :).

  Sitni radovi još žestoko traju (uređivanje okoliša, navodnjavanje i sitni popravci), ali oni glavni su odrađeni (još samo na konzerviranju Girandella annexa koji će biti otvoren 2018).

  Resort je ogroman i teško je stići do plaže, te birtija tamo, te snack ovamo. Teško je to 🙂

  Evo i par slika:
  Rabac

 23. Ajmo jutros malo održivog i pravog optimizma.
  Ministar turizma će sigurno doći na otvorenja Rapca kada sleti boeingom iz Dubaija, a
  stvarno bi bilo lijepo da dođe i Predsjednica Kolinda GK, kao uvjerljivo najbolja političarka.

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/rada-se-sedam-novih-bisera-mora-u-lipnju-se-otvara-niz-potpuno-novih-hotela-i-hotelskih-kompleksa-na-jadranu-vrijednih-cak-11-milijardu-kuna/6156756/

  P.S. Tko je kako sijao, tako će i žeti.

  • 1 gost , 1 dan , 250E x 2700 gostiju = 670 000 eura dnevno,zvuči fino.
   Zbači,mjesec dana minimalno 20 mil eura uz 100posto popunjenost( cca 150mil kn)

  • Zvuči super! Ja kad sam na moru gotovo svaki dan iznajmim bicikl. Još kad bi mrvicu bolje izgledali (ovo veliko ružo plavo mi se ne sviđa) potražnja bi mogla biti nešto veća. Zanimljivo je da kreću s tako niskim cijenama. Pretpostavljam da je to testiranje maksimuma potražnje (i usput istiskivanje malih konkurenta s tržišta), pa će onda iz godine u godinu ubrzanim tempom podizati cijene i pratiti kako utječe na potražnju dok ne pronađu optimum.

   Imam prijedlog i za jedan malo ambiciozniji projekt. Obzirom da je strah od dehidracije najveća briga izletnicima u prirodu po tim ljetnim vrućinama, zgodno bi bilo na dovoljnoj udaljenosti od ugostiteljskih objekata, u prirodi, duž svih biciklističkih staza (i drugih puteva gdje biciklisti/pješaci prolaze dovoljno često) postaviti lijepo dizajnirane (da ne nagrđuju okoliš, dobro se uklapaju u prirodu) automate za prodaju osvježavajućih bezalkoholnih napitaka, po mogućnosti dovoljno rashlađenih, što bi mogao biti izazov daleko u prirodi, ali možda bi funkcioniralo nekakavo solarno napajanje kombinirano s lako izmjenjivim punjivim baterijama koje bi po potrebi djelatnik zamijenio kada automat i tako obilazi s novom robom. Cijene bi daleko u prirodi mogle eksponencijalno rasti od automata do automata kako smo sve dalje od civilizacije.

 24. Lipanj iznad svih očekivanja! Noćenja u plusu 30%:-) Srpanj počeo fenomenalno tako da će ove godine rast sigurno ići preko 10%. E sad i cijene su nešto veće pa će to biti jako ali jako dobro za dobit naših cash cow turista.

 25. http://www.poslovni.hr/hrvatska/valamar-i-pbz-croatia-osiguranje-ulaze-u-stari-hvar-nakon-obnove-arkade-i-lavande-zaposljavat-ce-500-ljudi-330229

  Valamarovci shvaćaju ključne stvari. Ključne stvari su često puta nadohvat ruke, mozga ili
  postupka, ali samo uspješni igraju uspješno.
  1. Hrvatska manjim dijelom je, ali tek će definitivno postati Florida Europe.
  2. Morate imati dovoljno kapaciteta kada pregovarate sa renomiranim agencijama…

  Tzv. špicu sezone bit će puno 100%, a ostatak godine…vidjet ćemo. Hvar je klimatski
  fanstastičan. Znamo što višemjesečna popunjenost znači hotelima sa troškovne strane !

 26. Pišu; roditelji zabrinuti radi uplaćenih maturalaca u Španjolskoj. Neka otkažu sve što mogu i odrade maturalce u Hrvatskoj. Ima Valamarovih objekata sa 3 zvjezdice ako ima mjesta ?! Ne moraju svi na more postoje i regije na hrvatskom kopnu.

 27. Gledam AZ fond A kategorije, prodali 89.000 tisuća komada i spali sa mizernih 109 tisuća
  za jedan fond na 20.000 dionica. Prodavali po cijeni trideset i nešto…umjesto da skupljali
  od redovitih uplata koje primaju svaki mjesec.
  http://omf.azfond.hr/media/1795/az-omf-kategorije-a-prikaz-ulaganja-na-datum-20170630.pdf

  Šteta za članove oko 1.300.000,00 kn u nekoliko mjeseci.
  Prodavali i druge turističke dionice.
  Zašto Hrvati prisilno moraju izdvajati u prisilne mirovinske fondove čiji upravitelji
  su evidentno neznalice, neobrazovani, neprofesionalni, loše ulažu, a vrlo je moguće
  da su i prilično korumpirani obzirom na prije navedeno. Ti nametnici koji sebi isplaćuju
  velike plaće i bonuse koje nisu pošteno zaradili, raspolažu sa milijardama kuna.
  Do kada ?

  • Najveća im je greška što nisu kupovali KORF po današnjem RIVP-ekvivalentu od 5-10 kn. Često su greške ne činjenja veće od grešaka činjenja.

  • Strašni su. A u godinu ušli sa oko 2/3 cijelog inozemnog dioničkog portfelja u samo jednom sektoru, farmaceutici. To se zove ‘BOLD bet’, u stilu najrizičnijih hedge fondova, pa i jače od toga. Čudim se da im netko na Wall Streetu ne plati desetine milijuna za takvo znanje … jer kad napraviš tako perverznu strategiju, mora si jako samouvjeren s razlogom; ili si ….

   http://omf.azfond.hr/media/1703/az-omf-kategorije-b-prikaz-ulaganja-na-datum-20161231.pdf

   • To se ne može objasniti!

    Možda nisam dovoljno maštovit, ali pokušavam se igrati vražjeg odvjetnika, naći argumente za 2/3 inozemnog portfelja u farmaceutici, i ne uspijevam. Prva ideja mi je bila slučaj graditi na ideji “da je to ipak indeksiranje”, da nema veze ako je samo jedan sektor, da vrlo dugoročni investitor može umjesto općeg indeksa slijediti jedan od temeljnih sektora (recimo radi praktičnosti, teško mu kupovati sve dionice, a baš želi sam indeksirati da postigne mrvicu manje transkacijske troškove i od najjeftinijeg indeksnog fonda) obzirom da će u jako dugom roku svi glavni sektori više-manje proći slično (da bi ušteda na transakcijskim troškovima kroz 40 godina recimo bila veća od maksimalne varijabilnosti sektora). Ali kad pogledam te njihove dionice, to nije nikakav smisleni indeks (Slovenija je jako lijepa, opet idemo na team building u Slovenija, ali nije najveća država na svijetu niti glavna farmaceutska sila, definitivno). Još da vidimo transakcije lako bi moglo ispast da su i trejdali. Oni su jednostavno neobranjivi! Nemam drugih ideja.

    Nema druge nego da misle da mogu raditi stock pickinig i vani. Ajd još u Sloveniji, ali druga polovica u USA, Švicarskoj itd. To ne bi napravio niti Buffett, iako on to gleda malo drugačije od mainstream teorije portrfelja, on bi čak rekao da nije problem ako “slučajno” jedan sektor jače prevagne obzirom da on dionicu bira jednu po jednu potpuno izolirano od svega, ali baš 2/3, ne bi se on to usudio, toliko samopouzdan nije niti on.

    Da bismo nekom priznali da je pravi/opravdano stock picker na “efikasnom” zapadnom tržištu mora predočiti dokaz o pobjeđivanju tog indeksa zadnjih bar 15-20 godina. To ovi naši sigurno ne mogu! 😀

    Čak i tih par “superinvestitora” Buffettovih kolega, te svoje titule drže više ono što bi se reklo “počasno”, nije niti njihov track record neki veliki dokaz ičega. Znamo svi iz elementarne vjerojatnosti i statistike da od recimo milijun koliko-toliko racionalnih investitora koliko ih možda ima u zapadom svijetu koji svi znaju kao papagaj recitirati Grahomove i slične “filozofije”, da će jedno 30 ih i sasvim slučajno napraviti niz od 15 godina pobjeđivanja indeksa, što uopće niti nije potrebom, bitno je kumulativno ga pobijediti, ne mora sad baš i uz tako malu varijabilnost, i onda će ta grupica doći u sve medije i svi će oni govoriti više-manje isto, poprilično razumne stvari, ali iste koje bi govorili i drugih milijun da su imali jednako sreće.

    Ali naravno čast izuzecima, ono kad imaš u prosijeku plus od baš 5 do 10 posto godišnje u odnosu na indeks kroz par desteljeća (kao Buffett i svega ih još par u povijesti), to izgleda kao nešto ipak neobjašnjivo “srećom”.

    Na “razvijenim i efikasnim tržištima” indeksiranje je jedina opcija za nas smrtnike. Ovdje doma se možemo malo igrati, ali i to je pitanje dokle i koliko je to baš pametno. Ponekad ja i za sebe i na tom našem jadnom domaćem tržištu pomislim da ipak imam “više sreće nego pameti”.

 28. Od obveznih mirovinskih fondova kategorije A koliko vidim najbolji prosječni godišnji prinos ima PBZ-CO-A, a oni uopće nemaju Valemar.

  • Čini mi se da su oni nabili solidni prinos kupujući kupone FNOI (državne obveznice, ali podijeljene stradalnicima tako da su se prodavale ispod cijene) koji je država otplatila kada su dospjeli. Nemaju Valamar, ali imaju ARNT, LRHC i PLAG. Budući da PBZ CO ulazi sa Valamarom u Helios Faros, a priča se možda i u Vis, valjda će dio toga završiti i u A fondu. Izgleda mi nešto bolja struktura ulaganja nego za AZ fond A kategorije http://www.pbzco-fond.hr/fondovi/fond-a/dokumenti/?dl=2017-06-30%20Prikaz%20ulaganja.pdf
   I svakako sam zadovoljan što sam među rijetkima prešao iz B u A fond.

 29. Valamar na najvisim razinama , 47,50 ,
  Mislim da ce probiti sve analize i ide preko 50 kuna glatko a kako ce zavsiti obe godine vidjecemo vec kod izvjestaja treceg kvartala .

   • Veldbite thanx!

    Pitanje broj 2 je nevezanono za Valamar (isprika svima na tome) ali je za mene osobno od ogromne vaznosti;

    A) Prodati PTKM sada po 7-8 kn uz averaga purchase price od 17kn pa 2/3 u rivp a 1/3 u ddjh
    B) Cekati 22.9. i evenualne obvezujuce ponude za dokap PTKM
    C) Progutati 100K HRK “knedlu” i ostati brutalno razrijedjen sa novim dionicama nominale 10kn i nadati se da ce novi vlasnici u iducih 3-5 godina napraviti pravu stvar i da cu povratiti ulozeno/izgubljeno

    Odluka ce u konacnici biti moja i samo moja, zanima me sto biste vi ucinili da ste na mojem mjestu?

    Hvala i pozdrav!

  • Portfelj sa samo Valamarom i Đurom je luđački portfelj, ali kad bi postojale samo te dvije dionice na Zagrebačkoj burzi stavio bi 70% Valamar, 30% DDJH.

  • To je prava diverzifikacija. Ja na portfelju malo većem od 100k imam 15% RIVP, 12% ARNT, 6% DDJH, a turizam drži skoro 60% portfelja. Dvadesetak dionica mi se čini kao dovoljna diverzifikacija za portfelj te veličine. Nema baš puno tvrtki na HR burzi u koje bi se usudio staviti više od 10% portfelja.

 30. Moje mišljenje je 30% ARNT, 20%Rivp ako želite turizam kao dokazani sektor, 15%Ddjh kao riskirati, a ostatak u Vanguard fond kao sidro. Naravno, morate imati i nešto gotovine sa strane kao rezervu… Po meni ARNT ima najveću mogućnost rasta jer je sada tamo gdje je RIVP bio prije par godina. Nije GSachs bezveze tada nudio 480 kn koliko se sjećam… A od tada je svašta bilo…
  Pozdrav svima!

  • Molim vas, kako do vanguard-a iz Hrvatske? Najviše me zanima njihov vanguard 500. Htio bih prebaciti sve što imam iz hr fondova tamo. Hvala.

 31. Imaju li oni u Vladi išta mozga u glavi? Od kada su preuzeli vlast, nakon onih salonskih,nesposobnih sdp-ovaca, ništa nisu napravili ni u pravosuđu,ni u javnoj upravi, ni u zdravstvu, ni u poljoprivredi a o gospodarstvu da i ne govorim. mani u jednom resoru. promet nam je katastrofa, policija još i gora.
  Lijepo im je danas u Indexu napisao Cvjetojević.Svaka čast!
  A ni Valamar nije jama bez dna. Mogu oni i u Austriji ulagat.

 32. Pa normalno. Država je najveći lopov u državi. Dok jednog dana više neće imati kome naplaćivati uhljebistvo. Valamaru i upravi dajem za pravo. Zato bi plaćali, bolje kupiti hotelčić na skijalištu u Austriji. Neka bude kao bivši Arenaturist. Žao mi je jer sam domaći i tu živim, ali kao diomičaru ovo je i u mojem interesu

 33. Ja nemam nista protiv da valamar ulaze u Austriji pa to pase dionicarima, dapace ma bilo gdje u italiji , svicarskoj , njemackoj , Tumor umire zajedno sa tijelom , investicije van , svo radno stanovnistvo van , i Rak rana ce ostati sama u Hrvatskoj i umrijeti a onda cemo se vratiti .Ne treba ni dividenda neka kupe hotele na skijalistima pa cemo imati sezonu cijele godine turbo 🙂

 34. Ja ipak mislim da Valamar ide u preuzimanje državnih turističkih firmi zajedno s bankama i mir. fondovima koji su puni slobodnih sredstava i neznaju kuda da ulože, jer svaki mjesec dobivaju pozamašne svote od uplata.

 35. Jeli netko uspoređivao RIVP s drugim konkurentima na Mediteranu sto se tice uvjete poslovanje? Jeli je stvarno toliko loše pogotovo ako pogledamo druge olaksice koje dobijemo ili ih usporedimo s uvjetima drugih firmi u Hrvatskoj

 36. “Ne bih rekao da jučerašnje objave iz jedne od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj (Valamara, op.a.) o odgodi nekih investicija za 2018. znači njihovu stagnaciju ili pad, jer prema podacima koje zasad imamo, bit će slične ovogodišnjima, s time da nam se najavljuju i nove…” komentirao je ministar turizma Cappeli.

  http://direktno.hr/razvoj/cappelli-najavljuje-pojavu-novih-investicija-u-iducoj-godini-96943/

  A o tur. sezoni 2017:

  http://net.hr/danas/novac/ministar-turizma-objavio-ocekivanu-vijest-ovogodisnja-turisticka-sezona-bit-ce-rekordna-u-svakom-pogledu/

  • Možda je ministar potpuno u pravu, a poduzetnici su krivi.
   Ovo će trebati pobliže razjasniti, da li je ministar tu da stvori uvjete za ulaganja ili
   su poduzetnici tu da pune proračun, trpe i šute.
   Ova Marićeva nervoza je dobar znak da su ga takli u slabu točku. Poznato je da
   stopa PDV-a mjenjala nekoliko puta u kratkom roku. Za očekivati je ministar održi
   jedan sastanak sa vodećim ljudima Valamara.

   Ja sam prije čitao kako bivši ministar financija govori da su poduzetnici krivi, ali
   bi me razočaralo da tako razmišlja i ovaj ministar.
   http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/212308/linic-poduzetnici-krivi-ste-za-krizu

   Bravo za Valamar da je otvorio ta pitanja.

   • Opa!!! Skoro pa kopernikanski obrat vašeg stava o aktualnom krvopiji tj. ministru financija. Ovdje ste srčano i borbeno branili ne samo kontroverznu ulogu ministra u Agrokoru u loše prikrivenom pomaganju i spašavanju istoga, već i povećanje pdv-a za vanpansionske usluge. Time je prisilio cijeli sektor da posluje kokošarski, odnosno da što više kava i mojitosa prodanih na plažama i izdvojenim objektima “uguraju” u pansion i room service.

    Žalosno je da se Valamar mora koristiti ovakvim metodama “pritiska” da bi ga se uopće čulo. Jer sjetite se koji je bio odgovor politike i fiskalnih vlasti na reakcije ugostitelja i hotelijera prilikom povećanja stope pdv-a. Lakonski im rekli neka dignu cijene. Kao da je to samo tako. Neka Marić objasni gostima zašto isti proizvod i usluga koštaju više nego lani.

    I žalosno je da je Valamar ostao usamljen na brisanom prostoru bez podrške ostalih hotelijera, prije svega Plave lagune i Maistre koji kalkulantski šute gajeći iluzije i nadajući se da će nešto ušićariti za sebe ako budu ljigavi i kuš. Što se Maistre i Adrisa tiče, mogu zaboraviti da će išta spasiti i izvući od milijarde kuna ubačene u rupu zvanu Agrokor, a ako bude političke i fiskalne osvete, osveta će ići na cijeli sektor ne samo na Valamar.

    Jedino pozitivno je da se konačno, zaslugom inicijative i peticije udruge Lipa, konačno između ostalog razgovara o poreznom tretmanu hotelskih i turističkih nekretnina.

    • Naravno, ali obrat je od strane ministra…komunikacijski.
     Međutim to je sve dio pregovora i političari uvijek imaju više prostora za promjenu stava od poduzetnika. Mislim da je dobro da se razgovara o tim pitanjima i da je porez od 13% na pansione podnošljiv. Valamar je tek za kraj godine najavio konačnu objavu investicija a tada cemo imati i crno na bijelo fi 3 kvartala. Vidjet ćemo kakve će biti izjave ministra financija na dalje priznat ćete da do sada nije ovako komunicirao. Valamar ima odlične odnose sa lokalnim zajednicama što je važno.

    • Vlasnik Plave lagune nema sposobnosti a ni volje nešto mijenjati. Da ima ušao bi jače u DDJH i onda bi tamo bilo lako riješiti se utjecaja države. Što se tiče Adrisa i bolje im je da šute jer se tokom rata u TDR-u svašta nešto dešavalo.

    • @Velebit
     Da je problem komunikacijski bilo bi lako. Boli me briga kako ministar komunicira, bitno je što i kako čini. A čini fiskalnu iznudu još bezobzirnijom i bezobraznijom, sve drugo je komunikacijski spin i pr-ovsko glancanje image-a.

     Pdv na pansione u konkurentskim zemljama je max. 10%, osim Grčke koja ga je morala podići na opću stopu iz dobro poznatih razloga. Prije toga je bio 6,5%. Dakle, 30% veći od fiskalno najizloženije konkurencije. Zašto? Između ostalog i zato jer treba potrošiti 200 milijuna kn godišnje na 60 beskorisnih i hiperpreplaćenih uhljeba u HTZ-u. Inače, konkretno Valamaru, 30% svih prihoda odlazi na fiskalna i parafiskalna davanja. Dakle svaka treća zarađena kuna ide nezasitnom proračunskon čudovištu, pa izračunajte koliko je to na ovogodišnjih očekivanih 1,7 milijardi kn prihoda. Koliko im je dosta? I koliko treba, na suncu i žegi, prodati sladoleda, kava i koktela da bi se zaradilo pola milijarde kn?

     A što se lokalnih zajednica tiče, kako gdje. U Poreču je, koliko znam vrlo dobro, na Krku dobro, na Rabu vidjet ćemo. U Rapcu je muka trajala 5 godina i dva načelnika, prije nego su se stvorili uvjeti za realizaciju investicije. Što smo učinili za 7 mjeseci. I zaposlili pola Labinštine. A načelnicima na dušu što su ljudi 4-5 godina predugo bili bez posla. Inače i ove godine je bilo problema sa asocijalnim lokalcima. Uzeli si pravo da se ponašaju neprimjereno i rade izgrede, ne mareći za prava gostiju koji plaćaju 200€ naviše dan i ljudi koji tamo rade, i od toga hrane i uzdržavaju sebe i obitelji. Kad su im zaštitari polupali pičke, išli cmizdriti načelniku da ih se bije i neka ih brani.😄 A o DU sagi ne vrijedi trošiti riječi i živce. Valamar je 15 godina na sudu dokazivao i dokazao da ih nije prevario i izlevatio Valamar nego lokalni gangsteri i prevaranti. I platio exstra 16 milijuna kn izvođačima koje nije trebao u znak dobre volje. Ali ne vrijedi. Već u nastavcima ide serijal u lokalnim novinama kako se Valamar “dočepao” Babinog Kuka i okolnog zemljišta.

 37. Ništa do sada nisu napravili. U zdravstvu je katastrofa, a i pravosuđe se nije maklo s mrtve točke, o samoupravi, županijama i inim državnim parazitima da i ne govorim.Gospodarstvo je na aparatima,Dalićka mantra.Da nije bilo gosp.Bakića ni obrazovanje se ne bi imalo s čime pohvaliti. Najsmješniji je Kujundžić koji nije prstom mrdnuo ove dije godine, onda je ispalio patku o privatizaciji primarne i ordinacija pa nestao bez traga kad su se svi digli s jednostavnim pitanjem pošto kvadratni meta ordinacije. Dok oni bauljaju u magli školovani i odvažniji mladi odlaze.
  Alan Ford je Harvard za njih.
  Gdje je kraj ovome svemu?!.

  • Kraj je daleko. Mentalni sklop je teško promijeniti. Prioritet su si prvo oni pa uhljebi pa onda sve ostalo. Nego ne ide porez na nekretnine nego će gradovi početi dizati prirez! Evo Split za 50%. Vrijeme je da ljudi izađu na ulice i kažu dosta tome više.

   • Kaže Opara da onaj tko ima 8 tisuća kuna će platit 7,70 kn više, a oni koji imaju
    veće plaće da će samo profitirat ?! Stvarno je rekao.

    Gledajte to kao da ste do sada imali popust od 50% jer Rijeka ima 15% od starta maksimalno već godinama, a od 01.09. je odvoz smeća skuplji za točno 108 %

 38. S iznimnim ponosom predstavljamo Vam naš novi raj za obiteljski odmor u Rapcu. Pozdravite Valamar Girandella Maro Suites 5* koji će svoja vrata otvoriti 2018. godine.
  Osmišljen na način da djeca budu u prvom planu, Valamar Girandella Maro Suites smješten je u skrovitom okružju borova, pored niza tematskih šljunčanih plaža. U potpunosti je prilagođen djeci i nudi pregršt zabave i avantura, od grijanih unutarnjih i vanjskih bazena s vodenim efektima do Super Maro i Teen sadržaja, a na raspolaganju Vam stoje i stručne dadilje.
  Večeri će Vam biti ispunjene zabavom i čarolijom, osim ako Vas umor od dugih dana provedenih na bazenu ne natjera na raniji počinak.
  Iskoristite našu EKSKLUZIVNU PONUDU PRED OTVARANJE kojom ćete uštedjeti do 15% i pripremite se za odmor ispunjen zabavom!

 39. Marić ništa nije vidio ni u Agrokoru, a ne vidi nikakvu neizvjesnost ni u poreznim akrobacijama.Čovjek jednostavno ne vidi..:)

 40. Mislim da je to sve u skladu događalnja u posljednje vrijeme. Sve pozitivno i lijepo sve raste, a burza pokazuje drukčije.Pa tako i kod RIVP-a, očito investitori nisu oduševljeni rezultatima koje im se serviraju. Ali neka pada još i više, pa ćemo opet malo dokupiti po dobroj cijeni.

  • Doista blizu recepcije dežura agent engleskog TUI. Javljam se sa Sv. Nikole. Vrijeme je fantastično za ovaj vikend što jako paše u kombinaciji sa grijanim vanjskim bazenima. Proširili su sportski dio od prošle godine. Sve je jako dobro organizirano i u Poreču ima puno turista. Mislim da popunjenost van ljetne špice može biti velika stvar za poslovanje zato je Engleska logično tržište obzirom na kupovnu moć kod njih i atraktivnu klimu na Jadranu. Hrvatska Florida Europe.

 41. Odlicna vijest! Ali žalosno je da nakon najbolje sezone ( a i postezona ide u tom smjeru ) cijena dionice stagnira ili čak i pada. U iščekivanju smo objave vezane za investicije u 12. mjesecu za iducu godinu.

 42. Ministar kaže da je zaprimljeno 88 pisama namjere za raspisani natječaj za hotele. Izgleda da će to biti veliki “fajt” tko da više. Živi bili pa vidjeli.

  • Plus 70 i nesto milijuna u Renoviranje Argosy Hotela u Dubrovniku sto daje Brojku od oko 700 mil. Za 2018 godinu pa to je jos uvijek a travu najavljenih 2 milijarde kuna Ako tu racunamo i 2020 godinu uz put nisam siguran da valamar nece kupiti i nesto od Marica , ja bi bio jako zadovoljan da uzme Jadran Hotele u Crikvenici milsim da bi to bio dobar potez.

 43. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/izvanredno-obracanje-premijera-plenkovica-praljkov-cin-u-kojem-si-je-oduzeo-zivot-najvise-govori-o-moralnoj-nepravdi-prema-sestorici-hrvata/6796059/

  Moram ukazati na totalni politički dilentatizam hrvatske vlade i vlasti općenito koja će se na kraju opet razbiti o glavu čitavom hrvatskom narodu jer ovo što ovih dana slušamo i gledamo je totalni politički dilentatizam evo i zašto:

  Plenković je imao puno manevarskog prostora da na sasvim drugi način komentira ovu presudu jer on je rekao da mu je čitava presuda nepravedna i neprihvatljiva,pa ako je gospodinu plenkoviću presuda čitava neprihvatljiva što onda ne proglasi dan žalosti za gospodinom praljkom i ne donese deklaraciju da hrvatska ne priznaje presude iz haaga?
  Ispao je totalni politički diletant a sve u svrhu da odigra populistički?Jer on je mogao drugačije komentirati presudu,ograditi se od dijelova presude u kojima se sud očituje o induvidualnoj odgovornosti za konkretne zločine i reći da u taj dio presude nebi ulazio jer žrtve zaslužuju svako poštovanje jer i sam sudac antonetti koji je dao izdvojeno mišljenje je utvrdio tu induvidulanu odgovornost za konkretne zločine ali je negirao uzp i međudržavni sukob što se jasno da iščitati iz njegovog izdvojenog mišljenja a onda se plenković trebao pozvati upravo na to izdvojeno mišljenje suca antonettija i reći da su neki dijelovi presude za hrvatsku neprihvatljivi kao i sucu antonettiju i da će ih hrvatska pokušati osporiti svim pravnim i političkim sredstvima i da misli na uzp gdje se spomiju tuđman,šušak i bobetko itd,imao je mogućnost onda da haag proziva za neprocesuiranje zločina nad hrvatima u bh i taksativno ih nabrajati kao i logore za hrvate ali on se odlučio na potpuno diletantsku reakciju koja ide na štetu čitavom hrvatskom narodu a ponajviše hrvatima u bh a vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu?Mi opet imamo političkog diletanta na vlasti?

  Ovako je plenković otvorio široka vrata svim medijima europe da blate hrvatsku vladu i vlast “jer eto ne priznaju presude suda koji dio zakonodavstva i ustava rh,da ne priznaju ratne zločince u svojim redovima i nakon presude tog suda”
  Sada se čitav svijet “izdrkava” na nama?Svi pišu o zločinima hrvata,otvara se rasprava i zgražanje nad reakcijama iz hrvatske?Postajemo tema u mnogim medijima?Ovo je samo dokaz potpunog političkog dilentatizma i vjerujte ljudi mi super stojimo kakvi diletanti vode ovu državu?Ovo su potpuni diletanti koji su razina poljoprivredne zadruge i takvi se ne mogu izboriti za nikakva prava hrvata u bh nego ih mogu samo još pokopati?Ovo je bila reakcija na rubu zdrave mapeti?
  Ponavljam puno bi bili više vjerodostojni da smo isti dan retroaktivno poništili haag,abolitali sve optužene i proglasili dan žalosti za generalom praljkom,ove reakcije su ni vino ni voda nego jedna velika katastrofa i sramota hrvatske politike?Diletanti vjerujte mi!Ovo je protivno svim nacionalnim interesima rh a samo promislite kako nad ovakvom reakcijom i nepriznavanjem presude sada likuju slovenci?
  Da razumijete moj stav glede haaga od početka?Samo politički i pravni diletanti su mogli potpisati ovakav haag jer jna je formalno pravno za onoga suca kineza ili afrikanca je legalna vojska sve do međudržavnog priznanja republika i ako pogledate presude i dužine kazni svim oficirima jna njima je to uzeto kao olakotna okolnost(jokić,dokmanovic 7 i 7,5 godina),šljivančanin(10) i samo lud čovjek je mogao sa hrvatske strane potpisati haag jer srbija je na sudu samo i samo tvrdila “nismo mi nego jna” i formalno pravno to je za suce tako bilo jer pravo i pravda nisu ista kategorija….
  Isto tako hrvatska se u bh nije mogla izvlačiti na jna kao srbija nakon priznanja republika i povlačenja jna iz rh?To su mogli potpisati i izglasati u saboru samo politički i pravni diletanti i točka…A sad isti ti diletanti nam štetu upetorostručuju sa svojim reakcijama na ovu presudu.

  Ponavljam,fantazija mi stojimo kakvi nas populistički politički diletanti vode?Za ne povjerovati?

 44. http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-hrvatska-nije-sudjelovala-u-udruzenom-zlocinackom-poduhvatu-branili-smo-bih/1011281.aspx

  Predsjednica je valjda zaboravila da su hrvati sa 750 tisuća iz 90te pali po tvrdnjama demografa šterca na cca stalno nastanjenih 400 tisuća?To je rezultat hrvatske politike ali i politike hdza u bh?
  Rezultat je na semaforu- nažalost?Sve drugo su političke floskule i populistička “zabrinutost” za hrvate u bh?Dosta je hrvatima u bh “zabrinutih” nad njihovom sudbinom i jeftinim političkih poruka?
  Ajmo dajte malo rezultata?Da se i tu očitujem dayton osobno nebi potpisao ni da su mi pušku stavili usta!Jasno i glasno! Nikada pod nikakvim pritiscima i prijetnjama taman ratovao 100 godina!

 45. Da se razumijemo predsjednica nije nigdje eksplicitno rekla da je presuda neprihvatljiva niti je direktno negirala,jest izokole ali nisam nigdje pročitao da je direktno to rekla kao plenković ili jandroković,i to je po meni puno korisnije za rh.Znate li zašto?Jer desnica ne važe njenu svaku rečenicu kao jandrokoviću ili plenkoviću,njih će razapeti svejedno i nakon ovakvih jasnih odbijanja i negacija presude a predsjednica će ispasti opet narodni heroj desnice?Jer smo mi kao društvo otišli u tri pm sa glavom?Time nam je uvjetovana i politika, i potezi u politici.A to nam ništa dobra neće donjeti.

 46. U zadnje vrijeme je trgovano Valamarom s dosta velikim paketima a cijena dionice u tim velikim transakcijama je bila veća od cijena koje su postignute na malim transakcijama. Može li neko komentirati to?

 47. I da se osvrnem još na haški sud,haški sud je postavljen potpuno na pogrešnim temeljima,to je sud koji nije dobio ovlasti da rješava pitanje karaktera rata,u smislu tko je žrtva a tko agresor međutim u obrazloženjima presuda oni su sebi dali za pravo i da se direktno upliću u tu problematiku i da daju i takve kvalifikacije.
  Drugo tužiteljstvo je dizalo optužnice selektivno, tako recimo mnogi zločini u bh ali i u hrvatskoj uopće nisu bili predmet optužnica?Vi u bh uopće nemate optužnice za masovne zločine bošnjaka-muslimana nad hrvatima ali i nad srbima,nemate pola srpskih zločina nad hrvatima i bošnjacima u bh ali i rh,imamo jedan neviđen kupus.Tužiteljstvo je najgora karika toga suda,daleko najgora a hrvatska ni pod kojim pritiscima nikada nije smjela potpisati suradnju sa tim odnosno tako postavljenim sudom,nikada pod ni po koju cijenu a objasniti ću vam zašto?

  Vi ne možete braniti južnu dalmaciju bez hercegovine,pravno gledano bh je izvršila agresiju na hrvatsku tj južnu dalmaciju i dubrovnik iz pravca trebinja i zaleđa a isto tako je bilo u slavonskom brodu itd ali joker zovi je jna,”nismo mi nego jna” a kada ti braniš ili napadaš prostor hercegovine,braniš najmalobrojniji narod u bh e onda je to agresija jedne države na drugu državu?
  I to su ključni razlozi zbog kojih je hrvatska pri potpisivanju haaga morala tražiti garancije da se to ne smije zloupotrijebiti i garancije da sud mora procesuirati sve masovne zločine i da imaš još jednu instancu kojoj se možeš žaliti ako tužiteljstvo to propusti učiniti nego pristupi tome selektivno da se zadovolji forma i naplate honorari pogotovo jer je sud imao ograničeno vrijeme djelovanja…
  Nismo mi poljoprivredna zadruga nego država a ti potpišeš haag bez ikakvih garancija,doslovce bez ikakvih iako znaš sve ovo što sam gore napisao,da jedan kinez sudac ne može razumjeti da je jna postala srpska a ne “narodna” vojska,on slijepo to gleda pravno,njemu je to legalna vojska do međunarodnog priznanja republika kao država,to je njemu legalna vojska…

  Što se tiče rata bošnjaka i hrvata moje duboko uvjerenje je da je on nastao kao posljedica hibridnog djelovanja vrlo jako razvijenih obavještajnih službi jugoslavije odnosno srbije,to mogu zaključiti iz više razloga jer sam to malo proučavao i vi ste u to doba mogli u onom ludilu plasirati informacije i strahove i tuđmanu i aliji o namjerama druge strane.Tako imate jednu emisiju na bh tv gdje praljak pita sefera halilovića zašto ste najveće snage pregrupirali i krenuli u operaciju neretva sa ciljem da izbijete na neum,što će vam široki brijeg dok su vam tada srbi krenuli u najveću ofanzivu i pokolj u istočnoj bosni,na to mu halilović odgovara zato jer smo znali za vaše planove da idete uz pomoć hv-a u osvajanje čitavog mostara ali i da vam to nije glavni cilj nego vam je cilj hidroelektrana na neretvi…Sreća tada su izetbegović i tuđman potpisali primirje i akcije su obustavljene,znači oba dvije strane su imale točne informacije ili netočne(to ja ne znam) o namjeri druge strane a srbi su u tom momentu na faktor iznenađenja krenuli u istočnoj bosni i izveli najveće zločine od drugog rata na ovamo u europi…Negdje se provlačila info da alija u bh želi naseliti jedno 500 tisuća arapa,sve je to bio dio hibridnog rata a u tom kaosu i mala iskra je bila dovoljna za vulkan…Tko taj rat nije vidio taj o njemu ne može ni govoriti,nema struje,nema vode,kaos,institucije ne postoje,gori sa svih strana,opći kaos i strah i tu svaka propagandna informacija ima strahovito ubojit učinak…Tu nitko nikome ne vjeruje,susjed susjedu,nitko nikome…

 48. https://sh.wikipedia.org/wiki/Vance-Owenov_plan

  A evo tko je dijelio bh?Evo tko je otvorio tu pandorinu kutiju?Jako je to kompleksna priča,naravno zločin je zločin i tu je potpuno nebitno tko ga je počinio ali upravo je haag sa političkim diletantskim kvalifikacijama naročito u slučaju hrvata to sve zasrao da mi danas ne raspravljamo o zločinima koje je netko počinio u naše ime nego o tim kvalifikacijama,posrali smo žrtve upravo zato jer nas je haag tim kvalifikacijama skrenuo sa prave teme suočavanja sa zločinima kao i neprocesuiranjem mase zločina tako da se stekao osjećaj nepravde,i takav haag nije ispunio svoju misiju ni približno kako je zamišljeno(ako je zamišljeno)…

  • Antune u ovom slucaju skandalozne presude gdje su jedna drzava RH i jedna “paradrzava” HB osudjeni za uzp kojim su htjeli pociniti etnicko ciscenje, zrtve se ne spominju iz razloga sto su osudjenici oslobodjeni, u istoj presudi, za doslovne sve pojednacne i konkretne optuzbe za smrtno stradale pojedince.
   Znaci RH je sprovodila uzp etnickog ciscenje bez ijedne jedine smrtno stradale zrtve, kako kaze haska presuda.

   Sto se tice politike HDZ i broja Hrvata u BiH, sa podrucja pod kontrolom Srba nedostaje 170 , a pod kontrolom Bosnjka 140 tisuca Hrvata, ne znam kojm logikom je tomu kriv HDZ ako Hrvati danas iskljuciovo jos opstaju tamo gdje HDZ ima ikakv utjecaj.

 49. Ne znam gdje ste vi to pročitali presudu?Očigledno da niste,da vam bude malo jasnije šestorka se nije branila da nisu postojali logori nego da su oni otvoreni zbog izolacije vojnosposobnog stanovništva tj zbog sigurnosti što sud u žalbi nije prihvatio sa obrazloženjem da su tamo zatvarani i starci,i žene i djeca,to je jasno odbijeno u žalbi a ja sam jasno napisao da 70% zločina sa sve tri strane nisu procesuirani i da haag nije ispunio svoju misiju.Zločini i to konkretni su vam navedeni u obrazloženju presude u ovom slučaju…Naravno da znamo da je više hrvata protjerano sa prostora pod kontrolom bošnjaka nego bošnjaka pod kontrolom hrvata ali to nema veze sa ovim postupkom.
  A ako je hrvatima u bh dayton dobro rješenje onda neka zahvale hdzu što ih tako “uspješno vodi”,ja sam napisao da mi pušku stave usta da ja kao hrvat u bh nikada to nebi potpisao taman ratovao 100 godina?Ako je to hrvatima u bh dobro rješenje što se onda danas bune?Za mene je dayton katastrofalno rješenje za hrvate u bh i dok je republike srpske do tada je nemoguće bilo kakvo pravedno unutrašnje uređenje i razgraničenje u bh a ako nemate pravedno rješenje neće mira nikada biti…To je abeceda.Što se tiče učešča hv-a u ratu u bh to vam nema veze sa stipom mesićem već su vam glavni dokazi na sudu izvješća umprofora un-u,izvješća međunarodnih predstavnika i priopćenja vijeća sigurnosti iz 93 godine…

  ovdje u imate neke isječke u presudi kordiću gje se spominje tuđman i učešće hv-a

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Dario_Kordi%C4%87

  Ne mislim da to ima neke posljedice po nas ako mi to ne zaseremo sa ovakvim komentarima presude kakve čujemo ovih dana jer haag nema nikakve pravne ovlasti da ocjenjuje karaktere sukoba na ovim prostorima,niti je zato osnovan a hrvatska je imala pravo slati svoje trupe u bh jer je sa toga teritorija napadnuta a hrvati su bili najmalobrojniji narod koji nitko nije ni imao zaštititi kao npr selo ravno itd.Drugi par rukava su zločini,to je uvijek i isključivo odgovornost pojedinca jer niti su rh niti herceg bosna usvojili rasne zakone niti ih kao takve sprovodili nego je to isključivo bila inicijativa pojedinaca i grupa pojedinaca koji za to moraju odgovarati,i to vam je to..

 50. Što se tiče negacije dijelova presude objasnio sam kojim mudrijim putem smo to trebali uraditi,pročitajte sve što sam u gornjim tekstovima napisao pa mi recite što je tu vama sporno?

  • O naknadna pameti, lijepa li si. O prazna puško, strašna li si.
   Kada ste malen, slab i beznačajan mudrost ne pomaže, a to da biste vi tražili posebne garancije kod osnivanja haškog suda je sa jedne strane utopija, a sa druge strane je i besmisleno kao da ste napisali da je Hrvatska trebala tražiti da imenuje suce i tužitelje u tim procesima.
   Mogli ste napisati da je strašno da je nevin čovjek SP osuđen i to je to, a ne borbene da biste ratovali 100 godina. Sa čime, sa praznom slamom ?

 51. https://direktno.hr/direkt/plenkovic-krivo-interpretirate-stvari-mi-postujemo-presudu-haskoj-sestorci-106107/

  Najbolje vam je velebit pitati plenkoviča što je on mislio?Ja sam tu nebitan!Evo jedan dan mu presuda nije prihvatljiva a drugi dan nešto govori sasvim drugo pa najbolje pitajte njega što je on mislio?Ako ideš do kraja onda je jedini način abolicija praljka i nepriznavanje suda.Ako si frajer onda to napravi ili ne pizdi?

  A što ćemo reći djeci smiju li nositi slike praljka na tekmu reprezentacije i slične sportove ili ne smiju?Masu je tu pitanja,najbolje da vidite kako su oni prošli;

  http://www.globalno.org/uefa-rekla-svoje-partizan-crvena-zvezda-i-zenit-kaznjeni-zbog-velicanja-ratka-mladica/

  A dali je praljak nevin ili nije iskren da budem nemam pojma koliko bi on mogao biti direktno odgovoran za ratne zločine,koliko je meni poznato iz rekla kazala od suboraca da su se praljak i petković bunili za zločine mnogi mi kažu da bi dobili metak u čelo jer je praljku otac bio šef ozne i prijekog suda u hercegovini a petković oficir jna tako da oni realno po mojim info nisu imali ni autoritet,intimno vjerujem(instinkt) da nisu podržavali zločine jer nisu ti tipovi a dali su odgovorni e to ja ne mogu tvrditi,mogu samo nagađati kao i vi…Sa uzp se naravno ne slažem kao i vi ali jbg ja nisam sudac,niti sam ja osnivač tog suda,niti sam ga potpisao niti bi ga potpisao a najbolje pitajte delegate u hdzu da vam oni kažu argumente zašto su ga potpisali,ja sam vam iznio zašto ga ja nebi potpisao a rezultat je na semaforu.

 52. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ostre-rijeci-na-skupu-hup-a-gradjani-zele-bolji-zivot-gospodo-politicari-pocnite-se-baviti-bitnim-stvarima—498527.html

  Izjava Gordane Deranje je jako dobra, evo Vlada povećava kvote za strane državljane, dobro jutro !
  Međutim zašto se bilo kakve kvote i pravo zapošljavanja uopće postavlja, to se treba liberalizirati do maksimuma…
  Nažalost Vlada nema gotovo nikakvu opoziciju, naime opozicija je zbilja dno dna (da ne tumačim…) tako da bez obzira što radili ili ne radili ostat će na vlasti. Za državu to nije sretna okolnost. Moralo bi se puno više, ali sve ide na ruku nekakvoj uljuljanosti i održavanju postojećeg stanja uz određena mala poboljšanja.

   • Prijatelju ja još od tebe nisam pročitao pametnu rečenicu a kamoli tekst a kada mi se tekst i tema ne sviđa u startu fino to preskočiš i gotovo?U čemu je problem?A politika ili ova tema koje se dotičem ti je upravo tema o valamaru samo vjerojatno ti to i ne razumiješ…sreća,možda je tako i bolje…

 53. https://narod.hr/hrvatska/marko-ljubic-poruka-generala-praljka-adresirana-drzavnom-vrhu

  Ljubav predsjednice i desnice je završila?Samo još marko ljubić nikad nije rekao što bi on učinio na njenom mjestu?Možda bi tražio da nas “ispiše iz un-a” Ljudi ovi likovi su otišli glavom i hrvatska postaje taocem njihovih ludih glava i politika mudra,racionalna,politika u traženju saveznika se sa ovako usijanim glavama ne može voditi,mi smo stalno u nekom ratnom stanju,te šatori,pa ploče u jasenovcu,pa presuda haaga..Hrvatski narod u bh je obezglavljen već 25 godina u bh zbog ovakvih glava?Bojim se da smo i mi postali taoci ovoga desnog ludila?Daj neka predlože što da radimo?Što šator ne stave ispred un-a?Što hrvatska može učiniti danas nakon presude?Samo se pokušati umješati u revizijskom postupku?Ili da poništimo haag?Neka kažu što oni predlažu?Što je trebala reći predsjednica?Da presudu neće poštovati i da ne priznaje haški sud?Što je trebala reći?
  Nisu kolinda i plenković potpisali haag nego tuđman?Što sada oni da rade?Da ga retroaktivno ukinu?Ja stvarno ne znam o čemu ovi ljudi govore?Oni kao da su u 16 stoljeću?Pa bi oni mačem mahali po svijetu?Što oni ustvari žele?

 54. U Hotelima Makarska u 3 hotela (2,3 i 4*) 725 soba.
  Vrlo zanimljiva lokacija možda i najbolja od 3 ponuđene klimatski i vječna lokacija
  u rangu Jadrana Crikvenica koji je također sjajan. Prometno odlično autocesa vrlo blizu,
  klimatski sjajno.

   • Crikvenica ima dobru mikroklimu ali prošla su njena vremena elitnog turizma. Blizina i dobra prometna povezanost sa unutrašnjosti pretvorili su Crikvenicu u odredište za jednodnevno kupanje.

    • Prošla, prije više od 100 godina tako da se toga više nitko ne sjeća i malo tko može uopće vjerovati da su to istinite priče. Crikvenica kao i Makarska danas objektivno spada u najslabiju ligu našeg turizma. To je neusporedivo niti na koji način s Rovinjom, Dubrovnikom, Porečom…

     Svo naše austro-ugarsko najsljeđe je potpuno pregaženo tim stoljećem izbivanja van “zapadnog kulturnog kruga”.

     A možda nije moralo biti tako. Iako Carstva nema već 100 godina, u Beču npr. “carstvo” i dan danas živi u mnogim porama života, kulture i gospodarstva. Mnogi mali poduzetnici (obrti) i dan danas imaju baš zakonsko pravo nositi titulu “carskog dobavljača” (ako posluju neprekinuto, u istoj obitelji, istoj najvišoj razini kvalitete kao i onda kad su snabdijevali carsku palaču) i takvim brendom i pripadajućom kvalitetom mogu postizati puno veće cijene i zarade. Mnoge institucije (kulturne, obrazovne – “uslužni sektor”) posluju neprekinuto, najvišom svjetskom kvalitetom, ugledom.

     Neprekinutost poslovanja, bar nekog minimalnog trajnog rasta i razvoja, osnova je prave dugoročne vrijednosti. I Švicarska je to što je zbog “neprekinutosti”.

     Ali, tko zna, možda je nekad ipak moguće vratiti “staru slavu”? Sigurno da je lakše ne izgubiti je nego naknadno vraćati, ali možda je moguće, možda vrijedi pokušati…

     Istina da će prije UK vratiti stare kolonije (mada sad ide malo obratno, ali na obostranu korist, Hong Kong se ozbiljno zainteresirao za osnažiti veze, ovaj put investicijama u suprotnom smjeru), nego li Crikvenica postati turistička destinacija ranga kakvog je bila, ali bar neki napredak u višu ligu je teoretski moguć.

 55. Neznam, meni je cudno ponasanje cijene Valamarove dionice ,sve se nekako dogada oko 43 kune a promet je solidan ima li netko nekakvo objasnjenje?

 56. Cijena dionice se može značajno promjeniti u svega nekoliko dana na više, a može još dugo stagnirati ili još padati. To je jedino objašnjenje, iako je baš bezvrijedno.
  Rekao bih da je ponuda i potražnja takva. Jaki su prodavači po 43 i kupci koji sve skupljaju po toj cijeni.
  Dow Jones je danas pao 4 do 5 %, tako da možemo očekivati ponavljajuće ludilo po portalima i svim medijima kako se dogodio najveći krah Amerike u zadnjih 20 godina i kako je Amerika sada valjda konačno propala. Ludilo brale već je krenulo, nitko ni slova što godinama raste i to puno. To će poslužiti kao opsjena da smo MI u pravu jer se to našima nikada ne bi moglo dogoditi i zato ne treba ništa mjenjati. Pojavit će se neznalice koje će to komentirati, ali neznalice koje drže svu vlast u Hrvatskoj.
  Ovo je jedan od najvažnijih ljudi opozicije, a na vlasti na lokalnoj razini, ima 3 zamjenika na javnoj plaći.
  https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/ekstraprofit-je-svaki-profit-znatno-visi-od-kamatne-stope-i-treba-ga-progresivno-oporezivati/
  Da li zaslužujemo bolje kada ovakvi super štetni trolovi drmaju i upravljanju sa svime. Čovjek je dobio izbore u prvom krugu za župana. Kaže da je radio u realnom sektoru više nego u politici, a bio je uhljeb u brodograđevnoj firmi čije je gubitke u cijelosti pokrivala država, onda je postao super uhljeb direktor u lokalnom komunalnom društvu i on to bez trunke srama zove realnim sektorom. I na kraju dijamantni socijalistički uhljeb koji bira da li će biti ministar, župan ili što god poželi. Zaključujem da većina ljudi ne zaslužuje ništa bolje, jer bira običnog parazita i/ili trola. Parazite treba izolirati i suzbijati, a ne im davati glas na izborima jer onda potkradaju i množe se brzo kao stanice uznapredovale bolesti hranjene šećerom. Takvi oduzimaju dobru budućnost djeci koja su
  danas u vrtićima ili u osnovnoj školi.

  S druge strane sadašnja državna vlast je tobože desno od centra… Kako je moguće da onda nisu ukinuli porez na kapitalnu dobit, barem na domaće trgovanje dionicama obzirom na stupanj razvijenosti. Prometi na burzi su kao da je ratno stanje i bombardiraju nas. Sve u svemu, moramo skakati od sreće da postoje kompanije kao Valamar, ali takvi svjetli primjeri nisu ni približno dovoljno. Psi laju, a vrijeme nam curi. Za Valamar ne brineme, jer ga vode ljudi koji znaju što i kako
  raditi, ali je ipak tužno što moraju raditi u ovakvom poslovnom okruženju.

  • Da sa vecinom se slazem , ali evo vidim da ce nam burza pratiti pad dionica u americi iako su rasle nevjerovatnom brzinom zadnjih godinu dana dok je nas drmala afera agrokor i dionice su pale cak i one koje nemaju nikakve veze sa Agrokorom, vec se postavljaju cijene za prodaju nisko od jutros , Nasa burza je sprdacina gledali mi nju dugorocno ili kratkorocno ponasa se bez veze . Bas me zanima koliko posto ce danas pasti 2 , 3 ili pet posto . Treba razmotriti sto kupiti danas popodne jeftino 🙂 .

  • Ili na niže.

   Kad su cijene visoke dobro je da se smanje pa da sve opet bude normalno.

   Neka mediji pišu što hoće ali nekakvo smanjenje cijena je ono što trebamo u ovom trenutku. I više nego dovoljno je raslo zadnjih godina. Već me neko vrijeme to sve muči, ili zarade moraju brzo jako narasti, ili cijene moraju pasti, ali da to sve izgleda malo normalnije. Eto, tržište je konačno odlučilo da nije vjerojatno da će zarade kompanija u kratkom roku snažno narasti, pa je odlučilo korigirati cijene dionica.

   To je dobro.

 57. Uspio sam danas dokupiti RIVP nakon dugo vremena.
  Ajde barem neka korist od propasti Amerike. Učinila mi se prilika zgodnom.
  Nisam uopće planirao, ali nisam se odhrvao prsti su odradili sami kada sam vidio
  da je išlo na 40 kn.

 58. Nadam se da će Valamar zaokružiti Rabac sa još tri hotela i jednim kampom. Ovo je fantastično što se dešava sa pred i post sezonom. Samo neka se tako i nastavi..

  • Čitao sam jučer člančić u kojem se kao izvor spominje i ministarstvo turizma da nema više slobodnog hotelskog smještaja u špici sezone 2018. u Hrvatskoj. Svega 15% čine hoteli. Očito da nema smisla prodavati špicu putem agencija alotmana ugovora i sl. odnosno da ce se novi ugovori potpisivati sa boljim postotkom za hotelijere i nižim agencijskim provizijama.

 59. Oko ovog poziva vučiću samo mogu reći da je ovo jedna velika tragikomedija i čobanluk najgore vrste…samo smo pokazali da smo divlje pleme,osramotili se i nasjeli na provokacije onog čobana vulina koji je upravo i htio ovakvu našu reakciju?A ako čobani stvarno misle naplatiti ratnu odštetu onda se o tome ne pregovara preko medija a ako je ubuduće ne naplate a sad su je najavili treba ih za muda objesiti na trg bana jelačića a naplatiti će moj k,ovo je predstava za šatoraše i obračun unutar hdza između banskih dvora i pantovčaka ali i učvršćivanje plenkovićeve pozicije među subnorom unutar hdza,onima što su izjebali ovu državu već 25 godina i koje će uskoro narod početi nabijati nogama u guzicu.Nasukali nas srbi kao majmune i sada nam se rugaju?Kakvi čobani vode ovu zemlju?Ne znaš jesu li gori oni na markovu trgu ili oni na pantovčaku?

 60. Otiđite u italiju- rim razgovarajte sa ugostiteljima oni vam kažu da su im od indijaca bolji radnici oni iz bangladeša jer navodno indijci puno piju,sve im rade ljudi u turizmu i ugostiteljstvu bangladeš-indija.Samo vam navodim primjer kako oni rješavaju radnu snagu a naši čobani koji veze o turizmu nemaju i ne razumiju da u turizmu više nema tko raditi,oni misle da će to sve ići po duhu svetome a nama se u turizmu danas događa da nam kvalitetno izgrađeni hoteli nemaju adekvatnu poslugu i to nam je najveći minus ali nemožeš čobanima to objasniti jer oni to elementarno ne razumiju,dok talijani iz rima između sebe razgovaraju jeli im bolji radnik iz bangladeša ili indije hrvati se bave buljem,vulinom ili pernarom?
  Mene neki dan čovjek povratnik iz njemačke moli, kumi ,plače da je star a ima tri apartmana na otoku ali da više ne može to sam čistiti prati i da mu nema tko,moli me da mu nađem ženu za dobru plaću “jer će se inače ubiti”,e dotle je došlo?

  Evo i ministar traži više dozvola ali čobani ne daju:

  https://www.vecernji.hr/biznis/turizam-cappelli-strani-radnici-1210885

  Kakva je ovo vlada?Ako ministar kaže treba turizmu 15 tis sezonskih radnika a čobani kažu “dosta je 1860” Pa kada je “dosta” neka pošalju svoju djecu na jadran da konobare ili peru tanjure na plus 40?Sa kakvim idiotima mi živimo?Oprostite što sam se počeo ovako izražavati ali ovo više prerasta u totalno ludilo,ti ljudi kao da žive na marsu?Oni ne shvaćaju da turizam nema ove godine tko odraditi,ja vam sada garantiram -da nema,to zna već svaki ugostitelj,trgovac ali jedino to ne znaju ovi naši ćulumi koji vode državu?Na svakom koraku se čuje nema ni meštara,ni građevinara,ni turističkih radnika,svi kukaju,sve je u k a ovi i dalje kao nojevi?

 61. Još je jednu stvar važno naglasiti koja se tiče samog turizma,potpuno je vidljivo po broju gradilišta da je krenuo i građevinsko-nekretninski sektor koji sada turizmu,transportu i ostalim djelatnostima vezanim za sam turizam uzima i onu preostalu niskokvalificiranu radnu snagu,onu što su komunisti zvali “fizički radnici” jer i u građevini nema tko više raditi,građevinari masovno odbijaju poslove jer se ne mogu njih prihvatiti jer i nemaju sa kime to odraditi,osobno znam troje ljudi koji bi htjeli odraditi manje zahvate na kućama u smislu adaptacije i uređenja i ne mogu naći nikoga?
  I umjesto da se vlada bavi tim pitanjima oni se bave što je rekao medved,što brkić a što vučić i vulin,kao da su svrha sami sebi?Jahači državnih jaslica koji uopće ne razmišljaju tko će u ovoj zemlji odraditi ovaj ciklus gospodarskog rasta i aktivnosti a o tome su ćulumi jučer trebali razmišljati puno prije nego su uzeli vlast ali ćulumi kao ćulumi kao da ništa i ne razumiju iz svojih toplih ureda i limuzina?Nama u vladi ne trebaju ego trip manijaci i filozofi nego prosječni ljudi sposobni da shvate i brzo reagiraju na potrebe gospodarstva a ne da nas j u mozak za vulinom i ostalim idiotima?
  Dovedu u otvoreno u emisiju pet metuzalema koji pričaju o ekonomiji a nemaju veze sa vanjskim svijetom niti znaju o čemu se radi?

  Guraju ćulumi u dalmaciji pos-ove programe koji su potpuno promašeni i koji nam ne donose ništa pozitivno jer ćulum ostaje ćulum.Objasniti ću i zašto?Pos su tkz socijalni stanovi,tu bi trebalo prepisati austrijske modele gdje korisnik tih stanova ne može postati i vlasnik jer hrvatskoj treba i mobilna radna snaga pogotovo u cikličkim sektorima.Što se sada događa sa pos stanovima u dalmaciji?Koji su kriteriji dodjele tih jeftinih kvadrata?Naravno broj članova obitelji,braniteljski status,i slično.Tko pobjeđuje?One obitelji koje imaju više djece?A tko ima više djece nego onaj kojemu mama tata punac i punica imaju više stanova odnosno ljudi koji već imaju adekvatan smještaj samo formalno se taj smještaj vodi na njihove roditelje i sada ćulumi u ovoj apartmanskoj igri dodjeljuju stanove tim ljudima a oni fino usele u te stanove a od ćaće matere punca ili punice iznajmljuju i sa tim najmom pošto su im jeftini kvadrati za 10 godina isplate pos stan i postaju vlasnici i mi stvaramo ljude sa pet nekretnina a ne rješavamo problem ljudi kojima su ti stanovi potrebni odnosno ljudi koji bi se zbog zapošljavanja i naselili u te gradove jer ćulumi postave natječaj tako da na njemu mogu učestvovati samo oni koji tu žive 15 godina tako da se time ne rješava nikakav problem nego stvaraju nove anomalije sustava?Ponekad stvarno promisliš da idioti sjede u tim vladama?Doslovce idioti!Imaju austrijske modele socijalnih stanova neka ih prepišu i ne trebaju ćulumi ništa misliti?Jer ako vi imate npr neke velike građevinske projekte u određenim sredinama vama trebaju na 5-6 godina ljudi i radna snaga i upravo zato ne smiju pos stanovi ići u vlasništvo?Oni moraju biti rješenje da ljudi sa relativno malim plaćama mogu po nekim zaštićenim cijenama biti u najmu tih stanova da bi im se omogućilo da tu mogu živjeti i raditi jer turizam naravno nosi velike najmove tih stanova koje ta ista radna snaga sa svojim primanjima ne može podnjeti?Pa to je jasno i ćulumu samo našima u vladama i naravno koruptivnim lokalnim zajednicama gdje lokalni čelnici rješavaju stambeno pitanje svojim stranačkim drugovima nije?
  Zapitaš se u kakvoj tupoj zemlji mi živimo?Kakvi idioti vode ovu zemlju,ponavljam ćulumi samo trebaju otići u austriju i vidjeti kako to oni rade?Ali sve što naši ćulumi naprave je zajeb,korupcija i nove anomalije sustava?U što god dirnu tu trava ne raste?Kao da smo prokleti?
  Ne znaju osmisliti projekte socijalnih stanova a imaju i austriju i njemačku i nemaju oni što više misliti jer su oni pametniji od nas deset puta?Ćulumi vjerujte mi!

 62. Znači smisao socijalnih stanova koje mi nazivamo pos je da ljudima nižih primanja osiguramo uvjete da mogu bez problema plaćati zaštićene najamnine do života i u tim sredinama živjeti i raditi a tko ima primanja da može kupiti stan neka ga kupuje,pos u dalmaciji se pretvara u apartmanizaciju,moj frend iz dbk je dobio pos stan i sada seli u njega a drugi stan koji mu je na oca u kojem sada živi ide ovo ljeto u najam,imamo ćuluma gradonačelnika koji sada još ide graditi 120 stanova posa pa je toliko glup da ne zna ispraviti prijašnju anomaliju pos-a koja je svima očigledna pa ćulum postavi stvar ovako “da ispravi nepravdu”,sad on kaže moći ćeš dobiti pos ali deset godina ćeš živjeti u zaštićenoj najamnini od 1500 kn u tom stanu ali nakon deset godina moći ćeš otkupiti taj stan sa time da će ti se ta najamnina odbiti od cijene.To se zove nije govno nego se pas posrao?U dbk se takav stan 7-8 mjesec iznajmljuje za 150 eura ili cca 1200 kn dan i sa 15 dana najma ljudi će moći platiti čitavu godišnju najamninu a roditelji su im već dali na korištenje stanove,katove kuće i slično i oni će naravno sada useliti u pos stanove a oslobođene kvadrate u kojima danas žive iznajmljivati?Ćulumi vjerujte mi?Sad ja znam 20 ljudi,svi imaju od roditelja rješena stambena pitanja i svi do jednoga idu na prijavu za novi pos za koji ćulum gradonačelnik tvrdi “da će ispraviti nepravde” jer ćulum je toliko glup da ne kuži ništa,nebi mu ja dao tri ovce da vodi na pašu?I još pos ograničavaju sa prebivalištem cca 5-10-15 godina a mi vapimo za novim radnicima i tako pos počinje biti novi zamah rentijerske ekonomije u hrvata?90% POS stanova dobijaju ljudi kojima familija već ima dva tri stana ili kuće jer logično da takvi imaju i najviše djece?
  Onaj kukavac koji živi na periferiji u nekoj garsonjeri ne može sebi priuštiti da ima 5 djece,ni prostorno ni financijski?Ovo su ljudi ćulumi i zločinci!Što god osmisle je zajeb!

 63. Mi te ćulume moramo konačno zvati pravim imenom “glupani” jer ti glupani upropaštavaju ovu zemlju,to su mali sitni kokošarski koruptivni glupani a oni koji su kao pošteni oni su toliki ćulumi i glupani da ih ovi koruptivni kokošari navedu na kriminal-štetu a da glupan i ne zna da je u kriminalu i da je štetočina,ne znaš koji su gori pošteni ili nepošteni?Koji veću štetu rade ovoj zemlji?
  A ovi u vladi oni žive negdje na marsu i nemaju uopće doticaj sa vanjskim svijetom?Pa donesu zakon gdje 2+2 nije nikada 4 nego je uvijek 5 ili 6?Mi još uvijek nemamo mogućnost da se prijavi bespravna gradnja i da bude trenutno uklonjena?Jeli vama jasno da ja znam primjer gdje je čovjek izgradio na zajedničkom zemljištu zgrade 30 kvadrata krova sa četiri nosiva betonska stupa,prijave ga stanari izađe inspekcija stavi neku tablu i nitko nikome ništa,kako tada tako i sada,dvije godine to tako stoji i taj tip uredno to koristi,peče roštilje uživa u bespravnoj gradnji a ovi bilmezi iz županije vam kažu “znate ne ide to tako brzo” Pazite na tuđoj zemlji?Dok prođu žalbe,upravni sporovi može u ovoj zemlji proći deset godina ako i tada?Pa isplati se svakome na tuđemu tako nešto napraviti i koristiti deset godina?Država nam je u k skroz,ovi ćulumi su je uništili,ovo više nema veze sa mozgom?Što radi taj kušćević?koji je njegov posao?Što uopće on zna o tome?Navodim vam primjer koji znam iz centra centra grada,stanari očajni,išli su u županiju deset puta,sve to stoji dvije godine i nitko nikome ništa?Neljubazna službenica ih još napada da koji k dolaze?A čovjek na njihovoj zemlji izgradio zdanje?I oni pričaju o državi?J i njih i ovakvu državu,ovo je nigerija!

 64. Zaboravih u dbk rade sada pos stanove na lokaciji gdje kvadrat zemlje košta i do tisuću eura i kupaca za tu zemlju ima koliko želiš,hej 1000 eura kvadrat,uz to kao što znate gradovi oslobađaju pos svih poreza i komunalnih naknada?Znate li vi koji je to novac?Sa tim novcem samo 2-3 km dalje gdje su zemljišta 100 eura mogu napraviti pos stanova koliko im treba i osmisliti prava naselja ali ne stranački uhljebi i interesne skupine oko njih sebi rade te pos-ove?Jeli vi shvaćate koji je to kriminal?A idioti plaćaju 3000-3500 eura kvadrat takvih stanova i zadužuju se za čitav život a bagra sebi radi pos na najboljim lokacijama dubrovnika umjesto da to rade na periferiji i tu bagru će kvadrat izaći na kraju 1200 eura?A grad ima toliko zemljišta i sa jednim potezom pera može ih prenamjeniti u stambene zone?Ne oni baš žele najbolje slobodne lokacije 50 metara od mora?To su kriminalci vjerujte mi,najgori oblik korupcije i kriminala sa kokošarskim provincijskim manirama…
  Izračunajte koliki je to propušteni novac i koliko bi grad mogao uprihodovati u prenamjenama zemljišta i puštanje tih zemljišta na tržište uz astronomske cijene prodaje?A sa tim novcima na samo 3-5 km graditi naselja koja bi se potpuno mogla osmisliti sa svim sadržajima,vrtićima,školama i slično jer na periferiji su im dostupne parcele puuuno veće?Ovako se rasipa novac kao da smo pijani milijarderi,klasični koruptivni kriminal…socijalizam za izabrane najgore vrste?

 65. Bio sam gost prošle ili pretprošle godine na Valamarovom Sv. Nikoli i na recepciji hotela radi ljubazna fetiva Engleskinja (ili Britanka uglavnom). To mi je bitnija informacija nego da nekom barbi nema tko čistiti app. Rekla bi moja pokojna baba: Triba je prvo mislit

  • Turizam je jedina gospodarska grana potpuno uključena u međunarodnu podjelu rada, pa se u tom kontekstu mjeri cijena i kvalitea ( Value for money), a to što je za domaće turiste skup je drugi par postola.

   Nekada smo imali dvojne cijene (jedne za strance, a druge za domaće turist), ali to više ne ide,

   Hrvatska mora raditi, primarno na podizanju kvalitete turističke ponude i sukladno tome podizanju cijena do razine konkurentnosti, a manje na povećanju smještaja lošije kvalitete i masovnosti kojoj je krajnjin rezultat podizanje broja noćenja ali ne i dohotka šta ide ne stranu neodrživosti.

   Naravno, s druge strane Hrvatska treba raditi na podizanju cijene rada u korist neto primanja radnika pri čemu se država treba odreći visokih poreza na plaće i i plaća, sve u korist povećana neto primanja radnika šta bi nam u konačnici povećalo zaposlenost
   ( manje odlazaka i inozemstvo) i veću domaću potrošnju u turističkom sektoru.

 66. https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvati-bili-u-termama-u-sloveniji-pa-ih-na-odlasku-docekalo-neugodno-iznena-enje-1225694

  Budala ima svugdje, ali u Sloveniji puno toga ozbiljno ne štima.
  Puno državnog vlasništva, njegovanje većine vladajućih politika kulta druga Tita i prikrivanje zločina protiv čovječnosti.
  Uzaludni pokušaji prisvajanja hrvatskog teritorija i mora, zlonamjerne blokade Hrvatske prema EU i NATO.Ne bu to ispalo dobro.
  Gremo Slovenci prema europskom ponašanju, a ne patiti i podržavati komplekse manje vrijednosti. Nekada najrazvijenija država u socijalizmu, danas loši u svemu (politici, ekonomiji, društvu), osim u kolektivnim sportovima.
  Očito da se uređenije države izgrađuju desetljećima i stoljećima, to je njihov problem
  kao i hrvatski. Bez rata, ljudskih i meterijalnih stradanja, sa odličnom startnom pozicijom od raspada jugoslavije i duplo manji nego Hrvatska zaista tonu sve dublje.

  • Sigurno da se radi o izoliranim incidentima. Moja iskustva sa Slovenijom i svih koje znam da su išli tamo, su uvijek izrazito pozitivna. Njihova razina gostoprimstva i profesionalnosti u turizmu je sigurno bitno viša nego kod nas diljem Dalmacije, isto tako gostoprimstva običnih ljudi. Otprilike je to slična razina kao naša Istra.

 67. NaslovnaVALAMAR RIVIERA d.d. – Obavijest o namjeri pripajanja EPIC-a

  ispiši
  

  VALAMAR RIVIERA d.d. – Obavijest o namjeri pripajanja EPIC-a

 68. Nadam se dobrom ishodu i bilo kakvom pozitivnom scenariju, što će u konačnici biti jako bitno za male ulagače/dioničare Riviere. U međuvremenu skupljamo kapital za dokup. Na bilo kojoj cijenovnoj razini. LP☺

  • Valamar je očito vođen i transparentan da se može prodati u bilo kojem trenutku. Iznenadilo bi me da se to dogodi prije kraja velikog investicijskog ciklusa za cca 3 godine.

 69. Na kraju 2016 je Nenad(i Velebit) objavio post o Rapcu na kojemu je jučer bila Skupština pa evo više informacija:
  – 2017.g konsolidirano poslovanje na otoku Rabu uz dosjetljivu košarkašku inačicu uspjeha triple-double(g.Čižmek)
  10posto veći prihod od prodaje
  15posto veći kapaciteti
  -12posto veći prilagođeni ebitda
  ….

 70. …isprika na čekanju,pišem drugi put,je mi je blokirao mobitel.
  Prihodi od prodaje su porasli 21 posto,a prilagođena ebitda za 20 posto.
  Dva makroekonomska događaja koja su utjecala na pad dobiti su:
  -povećanje stope PDV-a sa 13 na 25 posto
  -niski tečaj kn/euro 2017 u odnosu na 2016.
  Zarada prije poreza manja za 33 mil.kuna zbog povećane amortizcije.
  Neto dobiti za 97 mil.kn je manja zbog gore navedenih razloga,promjena zakonskog okvira i izostanka jednokratne realizacije prethodnog vlasništva(udio u dionicama drugih tvrtki,..)
  Imali smo u 2017.g. 900 mil.investicije,zaduženje/otplata je 300 mil.kn
  -dospjeli preostali dug je trenutno 1,8 milijardi kn sa sveukupnom otplatom od cca 6,3 godina(kad bi trebalo platiti odjednom) sa zadnjim rokom dospijeća/refinanciranja do 2034 godine.

  RIVP-R-A je dionica sa najvećim prometom od cca 1,3mil dnevno
  Cijena je 25 POSTO VEĆA nego 2016.g.
  1,8 mil dionica je u trezoru ( cca 1,5 posto tem.kapitala)čija je prosječna cijena nabave
  21,36 kn
  Preko 90 posto (93 posto) zadovoljnih gostiju i 94 posto gostiju bi preporučilo boravak u Rapcu ,a svaki četvrti bi ponovno došao.

  RIVP-R-A je dionica godine 6 puta zaredom, a Predsjednik Upave g.Kukurin je gospodarsvenik godine.

  https://www.vecernji.hr/biznis/mate-rimac-zeljko-kukurin-gospodarstvenik-godine-1211946

  Nakon prezentacije i suvislih pitanja g.Rnjaka iz Udruge “Valama Riviera” koja je predstavljala preko 360 dioničara(s punomoćima)i sa 444 nazočna dioničara ova je skupština bila po meni najbolja do sada,trajaal preko 1h i 20m sa domijenkom na razini 5* i vrlo uzslužnim osobljem,poslije su bili međusobni susreti i razgovori
  Dio dioničara je obilazio u režiji vrlo uslužne direktorice nove objekt Maro za djecu i odrasle(roditelje) koje je pokazala i prezentirala.

  Ovo je u kratko.u žurbi sam isprika na brzini.

  • Ključna skupština je bila 2010., koja je po prvi puta bila izmaknuta u Poreč iz Zagreba, vjerojatno jer sam bio najvestio mogućnost da dođu autobusi iz Vukovara. Na njoj smo od nezavisnih bili samo ja te Damir Vanđelić i Ankica Paun, koje sam zamolio da dođu kao svjedoci. Nakon pola sata su pitali ‘pa zašto toliko pitanja, ovo je skupština, zašto gnjavite?’. Moj je odgovor bio ‘Naravno, ovo je glavni sastanak jednog društva u godini dana, svečanost dioničarstva!’, i tako smo nastavili preko 2 sata s desetinama mojih pitanja. To je u potpunosti razotkrilo strukutru pokrajnjih ugovora s Epima i nešto za što sam tvrdio da je u naravi tzv. poduzetnički ugovor. Nakon toga je ‘Valamar raskinuo, odnosno pustio da potiho isteku, ti ugovori i postao radikalno transparentnije društvo, i u biti je sve bilo riješeno. Nije poanta skupštine postavljati pitanja, nego postići nešto pitanjima. Neki će se sjetiti i velike skupštine u Internacionalu koja je prehodila spajanju kad sam rekao Austrijancima da su mislili da su ulovili kravu, a zapravo se radi o mladunčetu mamuta i damoraju paziti što rade jer je sada velik, narančast i riče i svi ga vidimo itd … bilo je smiješno 🙂

   • Poštovani g. Bakić,

    Malo je offtopic, ali vjerujem da dosta ljudi ovdje zanima.
    Već dugo niste ništa komentirali Đuru Đakovića.
    Imate li kakav komentar na trenutnu situaciju i zadnje
    kvartalne rezultate, te najave uprave?

    Hvala

  • Razumijem ako ne želite odgovoriti i znam da trenutno vjerojatno nemate puno vremena, ali jeli moguće tako nešto napraviti i u Proficio? dali se mogu povući neke paralele, premda se radi o naoko sličnim, ali ipak različitim firmama. Hvala!

   btw..oba trgovačka suda su prihvatila pripajanje Pakoštana Proficiu na način da Pine beach postaje podružnica Proficiu d.d..

 71. Ima netko ispravni link za izjavu za isplatu u pravima? Stranica Valamara me vrti u krug bez rezultata…možda nije ažurirana ili je moj pametni mob glup😉

  • Hm, mislim da vidim razlog, ali nije dobar, mogao je to biti i PDF bez problema. Nikada ne izgleda baš profesionalno javno distribuirati .docx. Standard za razmjenu dokumenata je PDF.

   Neki i na ZSE znaju objaviti obavijest u .doc. To je tek smiješno 😀

 72. Puno se kod nas već duže vrijeme govori o sukobima interesa,te marić se izuzeo od odlučivanja oko agrokora,te sad imamo ovu priču o istim osobama koje su sastavljale lex agrokor a kasnije učestvovale u savjetovanju itd itd.

  Htio bih ja postaviti jedno pitanje?Jesu li fred matić i tomo medved umirovljeni časnici hv-a?Navodno jesu!A jesu li se oni izuzeli ikada od odlučivanju kod proširenja braniteljskih prava odnosno populacije umirovljenih branitelja ili su oni aktivno učestvovali na sastavljanju zakona?
  Dali je to sukob interesa?Baš bih volio čuti mišljenja?Kod mene nema dvojbe to je očiti i najgrublji način kršenja zakona o sukobu interesa ali nikad nikome nije palo na pamet da ih prijavi povjerenstvu?Jako čudni kriteriji?

 73. http://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-misli-da-smo-svi-budale/1043958.aspx

  Jeli ovo vama što jasno?Meni nije!evo i zašto;zar je ramljak mogao raditi išta bez vjerovničkog vijeća,znači realno stvarnih vlasnika agrokora a kroz medije i kroz izjave političara se govori kao da se tu plaćalo savjetnike novcem iz proračuna?Pa ako se vjerovnici nisu bunili ne znam što se mi bunimo?Demantirajte me ako sam u krivu?Jer od prvog dana se ovdje stvar prikazuje kao da su se savjetnici plaćali iz proračuna a ne iz sustava agrokor,privatne tvrtke gdje je svako plaćanje odobravalo vjerovničko vijeće?Ovo u gornjem tekstu se plaća iz proračuna i to je NAŠ novac a ovo je novac privatne tvrtke?Samo kad ludilo i hajka krene nema tu kraja?Ako postoji netko tko treba tužiti ako sumnja u kriminal ili sukob interesa to su vjerovnici?Koliko vidim njih u ovoj priči nigdje nema niti se oni referiraju na ovu temu?Meni vam ovdje ništa nije jasno?Ali baš ništa?

 74. Danas na ZSE lijepa obavijest Valamara o investicijama u 2019. Ulaganje od 616,5 milijuna kuna! A ovih dana i dobre brojke o broju turista i noćenja, pogotovo u Istri i Krku, a cijena dionice pada i pada….4.09.17 bila je 48,01 kn, a 16.04.18. cijelih 39,10 kn!…danas 40,90….

  • Ne bi me iznenadilo da smanje pdv ali da ukinu sve već smanjene stope tako da pdv bude npr 23% za sve sto bi za turizam bilo povećanje. Narkoman uzima tamo gdje ima a to je turizam

 75. A tko će radit odnosno trošiti da bi se PDV punio. Eventualno turisti ali ako se tu nešto desi evo nas opet u recesiji. Nevjerojatno koliko je ljudi iz Istre otišlo u zadnjih 6 mjeseci! Ovo je egzodus i bit će katastrofa već iduće godine. Ma i ove nema dovoljno ljudi za radit i svi vuku prekovremeno ali i ti će polako vanka jer sve skupa ne miriši na dobro.

  Ne znam dali se naši političari sa nama zajebavaju ili šta već. Plenković me do kraja razočarao. Po njemu je sve ok majko moja a nas manje od 4 mln!! Normalnog se čovjeka za prosječnu plaću ne može pronaći a oni žive na Marsu i zapošljavaju njihovu vojsku. Kolinda pak laje ali predizborno. Zapamtite da pas ne laje zbog sela nego zbog sebe. Svi su oni tu negdje. Svi nesposobni do boli. Samo lijepo i slatkoriječivo pričaju, a pred izbore promijene retoriku.

  Najbitnije je dan nam je državni aparat velik, skup i spor. Da imamo vojsku zaposlenih u županijama, gradovima i općinama i da posao sa provizijama cvijeta! Hrana nam je najskuplja u Europi u odnosu na kupovnu moć. Porez na dohodak skoro a parafiskalnih nameta da glava boli ali moraju se hraniti uhljebi u šumama, vodama itd. Poduzetnička klima je sve gora zbog te neke stvorene apatije. Ja sam vječiti optimist inače i svugdje gledam prije priliku nego prijetnju ali ukoliko se nešto radikalni ne promijeni još više ćemo zaostajati za jugoistočnom Europom i demografski ćemo izumirati. Ok biti će nas vani ali dali što će nam onda država ako svi razmišljaju o odlasku!??

  Ako u jednom Valamaru ima sukoba interesa i svašta se u njega gura i zlorabe direktorske funkcije onda zamislimo si šta je državnim poduzećima! I oni bi htjeli bolje upravljnje tim firmama itd. Adio razumu i pameti. Sve je to slična ekipa iz bivše države. I sad ispada da je ipak ta starija garda direktora po partijskoj dužnosti bolje upravljla nego danas ovi NAŠI elitistički direktori iz Perokemije, Podravke, Borova. Stručnjaci nad stručnjacima koji sa strane imaju kuće usred Londona itd.

  Danas naša repka nastupa i čini mi se da je baš zbog ovakve situacije u državi nekako naboj dosta manji nego prijašnjih godina. Ma dobro kako svim srcem i navijati za Modriće, Lovrene i ine kad su glavne zvijezde USKOKA. Dečki puni love za 100 života i još im nije dosta i moraju sa gazdom dogovarati modus operandi. Valjda zato što vole svoj Dinamo za koji su nastupali pa gotovo pro bono ali im je tata zato sve to vratio sa kamatama! I ta nam je repka kontaminirana do bola. Imamo li štogod da nije? Antune dajte malo optimistično odgovorite na moj ovaj post jer je mene optimizam napustio, a po prirodi nisam niti malo pesimist!

 76. Poki nije lako u rh dobiti izbore i formirati vladu za solidnu trojku i voditi ovaj narod na ispravan način,to sve više sliči nemogućoj misiji….Što se tiče predsjednice to je tragikomedija,monthy python a što se tiče hdza to vam je uhljebnički pokret koji onda kao takav diktira sve procese u hrvatskom društvu a alternative su još gore od hdza,čitava zemlja je naučila tako funkcionirati.To je začarani krug!
  Logično je da ljudi odlaze,odlaziti će i dalje,ovdje je problem što mi to nismo predvidjeli puno ranije i što nam “zamjene” ne dolaze,e to je problem naših ludih glava što mi počinjemo razmišljati tek kada udarimo glavom u zid.Znači odlasci nisu problem nego je problem što nema dolazaka,što to nismo davno osmislili i razradili kao plan b?Najveći šljam hrvatske vam je uz to šutljiva intelektualna tkz elita koja sve ovo o čemu mi pišemo zna ali ni njima ne odgovaraju promjene jer su naučili živjeti ležerno u ovoj muljaži i nepotističkoj močvari,po babu i stričevima….A ako oni šute onda u društvu nemate kritičnu masu za promjene.Tako da nebi ja svu krivnju prebacio na političare,to jednostavno ne odgovara istini jer smo mi veća bagra i govna od svih tih političara,oni su samo naša uljepšana slika ma koliko mi šutjeli o tome?

 77. Mi smo kao narod falsa bagra koja samo gleda svoju guzicu,osvrnite se malo na primjere iz života,promislite malo o našim ponašanjima pa ćete brzo shvatiti što vam govorim?Mi smo vam rak svijeta!A ljudi su metastaze!

 78. Ali u Hrvatskoj se ne peru ni plahte niti posteljina u hotelima.
  Odvratna neka zemlja i narod, ustaše i nečisti nacisti.
  A crkva stoji iza svega toga i podržava čobanluk i nepranje pokrivača.
  napokon više pogleda iz vašeg rakursa na stvari. Tako moramo svi govoriti
  i razmišljati je l tako Antune ? Lucidni Ante Tomić, ma bravo 🙂

  https://net.hr/magazin/putovanja/prljave-tajne-hotela-na-moru-i-kad-vam-soba-izgleda-cisto-nije-sokirat-ce-vas-koliko-cesto-peru-posteljinu/

  Evo ja sam upravo u jednom hotelu i sve je čisto, ali bolje mi je da šutim i da hodam
  ulicom sa strane malo pognutom hrvatskom ljudskom glavom radi stida tko sam i što sam…
  Nema šanse.

  • Članak je bezveze, i nije o Hrvatskoj, govori o tobože o našim hotelima na moru a referenicira se na sigurno neke strane (američke vjerojatno) priče s Reddita (koje naravno ne linka, samo anegdotalno prepričava).

   Mislim da mi zapravo dosta dobro stojimo po pitanju čistoće. Od naših hotela (u mom skromnijem cjenovnom rangu) bolje sam vidio prije svega u Njemačkoj, a naši hotelijeri, kao Valamar, mislim da inspiraciju crpe upravo s njemačkog područja.

   Nijemci znaju taj biznis. Hoteli su im uvijek i svuda novi (ne znam što rade sa starima, stalno ruše stare i grade nove? :D) i čisti jer ih čiste bezbrojne i beskrajno vrijedne ex-yu ruke.

   Doduše u UK sam vidio svakakvih… kakvih mi nemamo i fala Bogu nećemo nikad imati (tj. ne bar još 300 godina), ono 300 godina im star hotel koji izgleda kao da je u prvobitnom stanju, hodnici s hiper debelim tepisima na škripavom drvenom podu… to neee, to ne djeluje higijenski.

   Mi imamo sreću što su nam hoteli ili novi, ili novo adaptirani pa nema tih “pogrešaka dizajna” (zbog zastarjelosti, nema debelih tepiha, drvenih podova, old fashioned umivaonika s odvojenom hladnom i toplom vodom itd.). Što se tiče svakodnevnog održavanja inače dobro dizajniranog i kvalitetno izgrađenog hotela, to je stvar koja se unaprijeđuje svaki dan. Za to služi TripAdvisor i slična mjesta gdje ostavite review, ocjene.

   Onaj tko ne održava hotel na primjerenoj razini usluge, higijene, može se pozdraviti s gostima, odnosno cijenama. Ljudi se informiraju i spremni su platiti one najbolje, neće platiti one koji imaju slabije ocjene.

  • Čak niti Charlie Munger, veliki pobornik izrazito fokusiramo investiranja (koji se pomalo sprda nama koji često spominjemo riječ “diverzifikacija”), nema sve fokusirano u Berkshire Hathaway…

   Ne treba imati 100 dionica, naravno. Ali još gore samo jednu.

   • Evo, ako nekoga zanimaju brojevi, on kaže “A well-diversified portfolio needs just four stocks” (Charlie Munger).

    Ja inače kažem to “pet do sedem”, ali dobro, moožda (ako si baš pametan kao Buffett/Munger) može i samo četiri.

  • Velebit uclani se u udrugu malih dionicara pa xes znati da nije , netko izlazi naglo i dionica pada , nije lijepo za vidjeti ali sjecam se da je jednom u jednom tjednu pala sa 38 na 31 a onda u slikedecem presla 41 , strpljen spasen 🙂 a ko nema strpljenja neka izlazi ove godine valamar ce opet iznenaditi uvjeren sam ne iznajmljuje on apartmane ili cimmer free 🙂

 79. Gospodine Bakić, možete li ipak malo komentirati ovu stagnaciju (blago rečeno) Valamara zadnjih 1,5 godinu (a i zadnja 2 mjeseca)….kako se to Vama čini – što ili tko – je razlog tom padu… Pozdrav

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.