RIVP

Valamar razvoj

Ovo je jučer postao Velebit, vjerujem da zaslužuje posebni post: Rabac: Najveće turističko gradilište u Hrvatskoj.

Više od pola milijarde kuna vrijedno Valamarovo ulaganje, najveća njihova investicija do sada, umnogome će podignuti labinski, istarski i hrvatski turizam. I na ovom primjeru vidimo da se nama turizam ne događa slučajno jer je jasno da se ovako velike investicije ne bi mogle realizirati bez dugoročnog planiranja i sinergije privatnog i javnog sektora koju gradimo u Istri i koja daje rezultate. Mi i u novom masterplanu predviđamo cijeli niz budućih investicija koje će nam pomoći da povećamo popunjenost turističkih kapaciteta, ali i broj zaposlenih, istaknuo je u razgovoru s novinarima istarski župan Valter Flego nakon što je zajedno s gradonačelnikom Labina Tuliom Demetlikom i predsjednikom Uprave Valamar Rivijere Željkom Kukurinom obišao golemo gradilište u Rapcu, najveće gradilište u hrvatskom turizmu.

– To je najveća investicija u hrvatskom turizmu do sada, a za Istru i cijelu Hrvatsku važna je i zbog dva strateška partnerstva koja smo dogovorili s dva najveća turoperatora u svijetu, TUI-jem i Rewe grupom, koji će u iduće tri godine u Rabac dovesti više od 100 tisuća gostiju. Time će se značajno unaprijediti turistička promocija Istre, povećati broj avio-gostiju i stvoriti mogućnosti za produljenje turističke sezone. Cijene u ovim objektima bit će do tri puta veće nego do sada, s dvije i tri zvjezdice dižu se na četiri i pet zvjezdica, što će značajno promijeniti strukturu potrošnje i ponude. Neki od objekata radit će do deset mjeseci, istaknuo je Željko Kukurin.

(Imam dinice RIVP, naravno.)

Kategorije:RIVP

868 replies »

 1. Ne daj Bože da tu vijest objave HRT, RTL ili Nova TV – daleko važnija vijest je da je INA porasla po 9% dva dana za redom (ili nešto tome nalik)

  HRT koji je (ili bi trebao) biti javni servis, o ovakvim za Hrvatsku ogromnim investicijama bi morao obavijestiti siroku javnost. Ako su gore navedeni mediji ipak popratili ovaj mega projekt a da mi je to promaknulo-mea culpa i isprika istima s moje strane.

  Mislim da nam kao drustvu u cjelini nedostaje TV verzija Eclectice – kako u smislu promicanja dionicarstva, informiranja maksimalno siroke javnosti o uspjesima i neuspjesima pojedinih hrvatskih tvrtki ali i kritickog osvrta na ove ili one drustveno vazne teme i dogadjaje.

  • Tv verziju Eclectice bi trebali imati u HTV- u, kao javnom servisu SVIH građana a ne privatnom servisu manje skupine lijeve ideologije ( ekonomski i društveno) , što ponavljam ko papagaj non stop ! Znači , reforma i medijski iskorak u 21 st. , ne samo deklarativno , već i ideološki i tehnološki ! A śto se tiče vijesti o Valamarovoj gradnji i meni se čini da nikakvog priloga nije bilo .

 2. Jako lijepo! Konačno smo došli u fazu da se green field investicije u hrvatski turizam stvarno isplate. To sad znači da nam je samo nebo granica. Više nemamo ograničenja na strani ponude. Sad jedino trebamo brinuti o potražnji. A obzirom na kvalitete naše obale, na prirodne predispozicije, na naš još mali tržišni udio u Europi, nema razloga da ne popunimo što god da od kvalitetne ponude izgradimo.

  Kinezi kažu: “If you build the nest, the birds will come.” (detalji o toj poslovici, i ostalo, iz čega bi i naša država mogla nešto naučiti i gleda privlačenja nama bitnih investicija, ovdje: http://www.nytimes.com/2016/12/29/technology/apple-iphone-china-foxconn.html)

 3. Grad Labin planira za narednu godinu obnovu ceste Labin- Rabac, donosenje plana za gradnju zicare Labin- Rabac, itd.
  Valamar je u jako dobrim odnosima sa gradskim vlastima (sponzorstvo koncerta Parnog Valjka, ulaganje u igraliste, itd.) sto moze biti samo od koristi svim dionicarima (donosenje UP i sl.).
  I u kampu u Sv. Marini npr ide 15-20 novih kucica sto bi bilo malo teze moguce (bolje upuceni ce znati zasto) da Valamar nema dobre odnose sa tamnosnjom politickom garniturom.
  Lijepo je gledati ovakav razvoj Valamara!

 4. Ovaj RIVP je toliko dosadna dionica da je strašno. Nema stresa oko toga na koju će stranu cijena dionice, firma je doslovno tiskara novca, sve transparentno, radnici zadovoljni i svake ih je godine sve više i više… Želim im/nam 2017. još dosadniju 🙂

 5. Mislim da je RIVP uz jos neke nase dionice dokaz da zapad dolazi kod nas pridruzujem se Cestitkama RIVP i zelim im jos uspjesniju 2017 godinu 🙂 naravno tada ce biti i nama .koristim priliku da Cestitam novu godinu i tvorcu Eclectice Gos. Bakicu i zelim mu sve najbolje u 2017 godininkao i svima koji je posjecuju ovu stranicu koji sam jednom nazvao investicijskom Biblijom .

 6. Odlične vremenske prilike (praktički idealne) utječu na izvođenje radova u Rapcu, a daljnje
  prognoze su jako dobre za Istru i Kvarner i dalje. Biti će to sjajan resort i tome prilagođene cijene.

  Primjetio sam i jednu odličnu ponudu koju si praktički svatko može priuštiti u Valamarovom
  Diamantu koji je poznat kao hotel sa odličnim wellnessom, kuhinjom i drugim sadržajima 4*
  http://www.crnojaje.hr/Deals/Details/12321

  Nedavno sam bio u jednom Valamarovom objektu i dobio suite umjesto sobe za istu cijenu…
  pa da im zahvalim. Usput, kada govorimo o cijeni dionice i kada je kasno ili na vrijeme ući
  smatram da se ne treba voditi praćenjem cijena na dnevnoj ili tjednoj razini nego razumjeti
  da li nešto ima ili nema vrijednost (često skrivenu), kako se upravlja i kakve su perspektive
  poslovanja, te da li isto prate dobra FI i pokazatelji. Naravno da je dioničarima drago kada
  cijena raste, ali cijena je pretežno pitanje tržišnih prilika ponude i potražnje. Mene zanima i
  dividendna politika, a ona mi je ovdje korektna.

  • Ma što tjedna, godine, krize. Ipak su oni otkrili turizam “na vrijeme”! Pomogli turizmu da se razvije ovako. Zamislite da njih nije bilo! Stranci bi nam uzeli sav turizam i sve odnili!

 7. DZS kaze da je u studenom bilo 19% vise nocenja u odnosu na 2015.Nadam se da je kod Valamara jos i bolja statistika za kraj godine.

  • Još kad bi im netko objasnio gdje su najbolje hrvatske nekretnine, kako ih najlakše kupiti, da nam je SKDD ipak uređeniji od gruntovnice, ZSE praktičnija trgovinska platforma od bilo kakvog oglasnika i sl.

 8. Doista, ovo Hrvatskoj može na kraju samo koristiti u nekakve promotivne turističke svrhe.
  Primjerena reakcija ministra Stiera, koji je upozorio na europsko ponašanje i dobrosusjedstvo.
  Žalosno za Sloveniju nakon vinjeta, ali i slovenski gosti će uvijek trošiti kod nas tako da sve 5.
  Isto tako kada sam bio gost u Sloveniji, uvijek su vrlo ljubazni.
  Očito jaki kompleksi prema Hrvatskoj i (auto)destruktivan mentalitet.
  Rekao bih veća zavist nego u Hrvata, što nije jako čest slučaj.

  http://net.hr/danas/hrvatska/slovenci-zele-napakostiti-hrvatskoj-a-nastetit-ce-i-sami-sebi-naivno-je-vjerovati-da-njemacka-i-austrija-nece-reagirati/

 9. Sve vise po raznim forumima čitam kako je RIVP dionica blizu max, ako ne i da je dosegla svoj vrhunac. Isto tako pojavljuju se informacije da su određena investicijska drustva procijenila kako je max cijena dionice 42kn. Ocito na taj nacin zele srusiti cijenu dionice kako bi je povoljnije kupili. Meni se cini kako ova dionica ima jos prostora za rast

 10. To iz zabave citam… Da su mi mjerodavno mjesto, nikada ne bi u nista ulozio ili bi izgubio novce, hehe. Velim ocito imaju skrivene namjere ili su frustrirani gubitasi, kako vi navodite.

  • Agrokor je najveći hrvatski “startup”, još bez puno VC kapitala (izuzev EBRD?), i valjda tek pred idejom konačnog izlaska na burzu, što bi trebala biti finalna faza svakog ozbiljnog poduzetnika, a mislim da ne možemo reći da je Agrokor/Todorić nekakav poduzetnik-šarlatan, on itekako zna što radi i ima jako jako dobar tim.

   Normalno je da kompanija u tako brzom, agresivnom i “nekonvencionalnom” rastu izgleda ponekad tak malo rizično (ali mislim da je većina velikih slovenskih kompanija još “rizičnija”), ali sve se to riješi s nekom lijepom dokapitalizacijom. To je svrha tržišta kapitala. Zato nam treba funkcionirajuće tržište kapitala da i naše velike firme kao ATGR, AGKR i sl. mogu prikupiti svježi kapital, poduzetnici nagrađeni za svoj rad kroz neko disinvestiranje (diverzificranje u konačnici, prelazak na nove izazove) ili bar kroz tržišno vrednovanje svojih udjela koji se moraju u konačnici “upristojiti” a ne to naše balkansko da svatko želi imati po 100 % ili 50 % svoje kompanije koju je osnovao. To treba težiti u konačnici spustiti na 5 %, 15 % i sl. ono “kao Bill Gates”, ne kao “seoski baja”.

   Bilo bi lijepo jednog dana vidjeti AGKR-R-A kao jednu od glavnih, najtrgovanijih dionica ZSE.

 11. Lanterna među elitnim kampovima Europe
  Objavljeno: 19.01.2017 | 16:27
  Porečki Camping Resort Lanterna i Naturist Camping Solaris, te krčki Camping Resort Krk, porečke tvrtke Valamar Riviera ovih su dana dobili najviša priznanja njemačkog autokluba ADAC te nizozemskog ANWB. Kampovi Lanterna i Krk dobili su priznanje ADAC SUPER Platz i ANWB TOP 2017. Nizozemsko priznanje dobio je i porečki kamp Naturist Camping Solaris, priopćuju iz Valamar Riviere.
  http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/lanterna-medju-elitnim-kampovima-europe-543356

 12. Danas izvješće za Valamar. Ogromna ulaganja u Rabac.
  Zaboravio sam da li odmah bude predložena dividenda ili kasnije.
  Po sjećanju, isplata je prošle godine bila cca 27. svibnja.

 13. dobit prije poreza je sličan kao i prošli Q4, razlika je u porezu, bilježilo se dosta negativnog poreza ovaj kvartal.

 14. Gledam broj popunjenih dana kroz godinu, u Istri manje od 3 mj u Dubrovniku 5 mjeseci. Uvijek ima prostora za razvoj, samo da geopolitika u ovoj trusnoj regiji i meteorologija budu naklonjeni. Trenutno im je, mislim, najveća briga kvalitetna radna snaga. U svakom slučaju biser Jadrana i Zse, prilika da i mali čovjek dugoročno mudro investira.

 15. Da ovo je definitivno dionica za dugoročno incestiranje. Rast neupitan, investicije i proširenje usluge (skplje), isplata dividende, a da ne govorimo što koega prethodno napisa, prostor širenja ponude u mjesecima u pred i po sezoni. Sve to je dokaz da u ovu dionicu treba ulaziti lagano ali dugoročno, jer malo je rizika a rast stabilan.

 16. Da li netko zna zasto Valamar u godisnjem konsolidiranom izvjescu http://zse.hr/userdocsimages/financ/RIVP-fin2016-1Y-REV-K-HR.pdf na stranici broj 10 kod rezultata grupe racuna EV kao trzisnu kapitalizaciju + neto dug, a pri tome ne uzima u obzir manjinski interes kao sto ga je g. Bakić u jednom od starijih clanaka uzeo u obzir, link na clanak https://eclectica.hr/2014/08/08/princ-i-turizam/.
  Bez manjinskog interesa takodjer EV racunaju i na Moje dionice.
  Da li je kome poznato zasto Valamar kod racunanja EV-a ne uzima u obzir dug prema dobavljacima, sto je takoder vidljivo na stanici 10 spomenutog izvjesca?
  Hvala.

  • Manjinski interesi se ne računaju jer su tu 0. G. Bakić je u svom postu računao EV RIVP-a preko KORFA gdje je pretpostavio kupnju preostalog dijela RIVP-a nakon kupnje cijelog KORF-a. Jer cilj je bio RIVP, a ne KORF. Ovdje računate izravno RIVP pa nema manjiskog interesa.

   Dug prema dobavljačima se ne uzima, kao ni potraživanja od kupaca na suprotnoj strani jer to spada u sam biznis gdje su te obaveze i potraživanja često naplačena u roku 30 dana. U EV, uzima se samo financijski dug = dugoročne obveze + kratkoročne obveze financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima.

 17. Ono sto sam zaboravio napomenuti u prijasnjem postu je da ako u izracun EV-a nije ukljucen manjinski interes i dug prema dobavljacima, omjer EV/EBITDA je automatski manji i povoljniji. Molim da mi ukazete na pogresku ako u necem grijesim.
  Lijepi pozdrav svima

  • Obveze prema dobavljačima nisu dug (nema kamata), to se ne računa.
   Manjinski interesi, to se zaboravi 🙂 Mislim da je ovdje razlika ovog izračuna i onog koji bi uzeo manjinski interes oko 4 %, zanemarivo.

  • Bravo za razmišljanje, logiku i postavljanje pitanja!

   Napomena: vi sebi možete slobodno računati svoj EV kako želite, bitno je samo da znate što računate. S tim da ako uzmete obaveze prema dobavljačima onda bi uzeli i potraživanja od kupaca na drugu stranu.

   • Hvala kolegama KrešoM i mclynx na odgovorima.
    U pogledu manjinskih interesa, nisam siguran da sam razumio, jer su oni u konsolidiranom izvjescu u bilanci na dan 31.12.2016. navedeni u iznosu od 235 milijuna kuna.

    • Ja vam nisam stručnjak, al navodim svoje mišljenje…
     Točno, naveli su 235M manjiinskog interesa i to je vrijednost HIMR koji nije u vlaništu RIVP-a. Ali, kada budete računali EV/EBITDA, u EBITDA nije uključen HIMR:

     “Zbog nematerijalnosti te praktičnosti, kao što je objašnjeno u Bilješci 37, prihodi i rashodi društva Imperial d.d., Rab ostvareni za razdoblje od 12. prosinca 2016. godine (datum stjecanja kontrole) do 31. prosinca 2016. godine nisu uključeni u konsolidirani izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti Grupe.”
     “Zbog praktičnosti te ograničenosti u pristupu i provođenju financijskih procedura na dan 12. prosinca 2016. godine, te uzimajući u obzir kratkoću navedenog razdoblja i neznačajan financijski utjecaj, Grupa je donijela odluku da se ovisno društvo konsolidira s danom 31. prosinca 2016. godine.”

     Inače, taj manjinski interes je dodatnih 235M na navedenih 5693M i to je tih 4% koje navodi mclynx. I vjerojatno će biti uključen iduće godine izračun EV u izvještaju. Na moje dionice vjerojatno neće jer tamo piše da računaju EV:
     kao (tržišna kapitalizacija + financijski dug – novac – kratkotrajna fin. imovina). Financijski dug se računa kao (dugoročne obveze + kratkoročne obveze financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima). Ukoliko nisu dostupni podaci o vrsti kratkoročnih obveza – uzimaju se cjelokupne kratkoročne obveze.

    • Dobra večer g. Emile. Obzirom da sam trenutno pri kraju čitanja knjige “Damodaran o valuaciji”, pokušat ću ukratko prenijeti ono što je on napisao u knjizi, odnosno, kako sam ja to shvatio. Isto tako, daleko sam od stručnjaka, ali ću iznijeti jedan od problema s kojima se, po Damodaranu, suočava večina analitičara kad pokušavaju vrednovati “manjinski interes” općenito. Kod vrednovanja manjinskih interesa, može se uzeti u obzir vrednovanje iz knjigovodstvene vrijednosti (bilanca) ili se može uzeti u obzir tržišna vrijednost tog manjinskog iteresa. Problem može nastati kad se radi o npr. slučaju kad javno listana tvrtka (čiju trenutnu trž.vrijednost možete lako procijeniti), posjeduje manjinske udjele u, recimo, tvrtki koja nije javno listana (neki doo). Imate knjigovodstvenu vrijednost doo-a iz god.izvješća, koja može biti navedena u određenom iznosu, međutim, nemate podatak koliko taj udio vrijedi na tržištu, odnosno nemate podatak po kojoj cijeni i kako je plaćen taj udio (ili je davno kupljen, pa su podaci zastarjeli, itd…). U tom slučaju teško možete procijeniti pravu vrijednost takvog manjinskog udjela (interesa). Još je toga dosta Damodaran napisao, pa neću širiti dalje. Generalna poruka koju provlači kroz svoju knjigu (opet moj osobni dojam), je kako čak i brojni profesionalni analitičari imaju velikih problema kad pokušavaju fer vrednovati kompanije samo na temelju podataka iz izvješća. Također se da iščitati kako velika količina podataka koje uključite u analizu, ne mora nužno značiti bolje izlazne rezultate vrednovanja. Tako da, generalno smatram, a nadovezuje se na g. Krešu i g. mclynxa, kako možda pri valuaciji, čak i nije dobro uzimati svaki podatak jako ozbiljno, ukoliko ne zauzima značajan udio. Ne znam jesam li dobro shvatio, slobodno neka me netko ispravi ako griješim. Možda će i ova tema jednog dana doći na red u mini-videima na youtube-u, koje radi g. Krešo. U svakom slučaju, velika pohvala svima za pitanja i komentare. Ohrabrimo se, pitajmo, razgovarajmo. Nema drugog načina. Veliki pozz svima…..

    • Nisam još stigao sve pročitati, ali kad je tako (HIMR se još ne konsolidira), onda tu nema nikakve greške, sve dosljedno računaju.

     To nam je inače bitno samo da znamo koliko su pedantni, profesionalni, ali što se tiče valuiranja dionice, nikad nam ništa ne znači par posto nečega gore/dolje. Buffett ne koristi niti kalkulator kada čita izvješća, nego to sve gleda ugrubo, na pamet.

 18. @tmandic, nisam se nadao ovako velikom zanimanju za temu manjinskog interesa, bas sam ugodno iznenadjen zbog toga.
  @mclynx, skroz ste u pravo za Buffetta, medjutim mi koji smo noviji na ovom podrucju tek moramo u potpunosti savladati teoriju, da bi kasnije mogli iz rukava izbaciti valuaciju haha
  Lijep pozz svima

  • Samo polako g. Emile. Korak po korak. Ne bojte se. Slobodno pitajte. Uvijek će Vam netko ovdje priskočiti u pomoć. I kod dionica vrijedi ona iz one stare knjige, ne mogu se sjetiti trenutno naziva: “kucajte i otvorit će vam se”. Ovdje ima krasnih ljudi koji puno znaju te dugo i kvalitetno komentiraju. Kao što sam već negdje naveo, koraci i trening su jako bitni. Vjerujte, ništa nećete propustiti ako se malo kasnije upustite na tržište dionica i pritom igrate dugoročno. Učite, čitajte, pitajte, zanimajte se,……Kao što W. Buffett kaže, nahranite svoje razmišljanje čitajući. Glavu gore, pogled u daljinu i držite se. Pozz….

 19. Dividenda je ovdje šlag na torti, uz visoke investicije svaka je odlična.

  Što se tiče trenutnog stanja na burzi, rekao bih da će mnogi birati upravu ovu dionicu kao
  svoju perspektivu. Mirovinci jučer kao loši đaci, umjesto da kupuju kada cijene linearno padaju
  i to prave vrijednosti, a mislim da je Valamar takva oni kao kakve babe gatare ne vjeruju
  vlastitim očima nego slijede špekulantske trendove i umjesto da budu faktor stabilnosti na ZSE
  rade dar-mar na račun svojih članova. Ne znam što čekaju sa jačim ulascima u RIVP, možda
  ponudu za preuzimanje, pa će kupovat do kune niže. Isto tako svako zlo za neko dobro, jer
  nemaju dionice, stoga ne mogu tako lako rušiti cijenu i zamagljivati stvar.
  Zadnji vlak upravo kreće i možda se uspiju utrpati u zadnji vagon, i tako spasiti obraz i zaraditi
  nešto članovima u zadnji čas. Možda i bolje ovako da tržište određuje vrijednost, bez špekulanata
  koji glume velike igrače, a zapravo su jazavci.

 20. Valamar je uložio 11 milijuna kuna u praonicu rublja u Poreču.
  Najmoderniji pogon, energetski učinkovit, kvaliteta pranja je povećana.
  Samodostatna je potrebe Valamara, a 50% su vanjski kupci usluge.

 21. Može li mi netko objasniti zašto Valamar u svom izvješću za prošlu godinu stavku porez na dobit bilježi kao -70.404.588 kn. Prema tome ispada kao da im je država isplatila dodatnih 70 mil. kn. Ako nisu bili obvezni platiti porez na dobit za ovu godinu zašto tu stavku nisu bilježili sa 0 a ne kao negativnu vrijednost.

 22. Click to access WciboFBs7zdtbgZXcDz1LQ==.pdf

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/mirovinci-i-valamar-spasavaju-stari-grad-327921
  Mislim da je Valamar i ovdje došao zaraditi i da mu odgovaraju mirovinci, što opet
  odgovara dioničarima RIVP i vlasnicima udjela u mirovinskom fondu. Naravno da
  je dio naslova “spašavaju” totalno promašen, jer se radi o privatnom investitoru koji
  se nakon povlačenja Karisma Agrokora zbog poslovnih teškoća želi pozicionirati
  na elitnoj destinaciji otoka Hvara i dobro zaraditi, a možda i ući u projekt nešto jeftinije
  nego se to moglo očekivati.

  Prošlih dana sam bio u Valamarovom kampu Lanterna i dojmovi su impresivni, ne samo
  zbog odličnog vremena koje smo imali, nego ukupnog doživljaja koji je bez imalo patetike
  nezaboravan. Mobilne kućice su fantastične, a u tijeku su završni radovi u kampu pred glavni dio
  turističke godine. Sve odiše izvrsnom organizacijom i primjetna su velika ulaganja u
  okoliš, igrališta, glavni trg u kampu i sve skupa. Kamp je izuzetan, nisam do sada
  bio svjestan njegove veličine, razine do koje je dovedena hortikultura, ponude itd.
  U kompleksu kada je pun boravi blizu 10.000 ljudi što je zbilja impresivno. Mobilna kućica
  za 6 osoba 7 dana početkom kolovoza košta prema cijenama na sl. stranicama oko 15 tisuća
  kuna iako ima i skupljih, a u Lanternih ih ima stotine https://www.camping-adriatic.com/hr/lanterna-kamp-porec/novo

 23. Proveo vikend u Rapcu u novom Family Life Bellevue Resortu.

  Uglavnom je ok, vidljivo je početno nesnalaženje jer je otvoren tek u utorak.

  Već je puno gostiju, za obrok ne možeš naći stol. Mlado, staro, Japanci itd. vesele družine :).

  Sitni radovi još žestoko traju (uređivanje okoliša, navodnjavanje i sitni popravci), ali oni glavni su odrađeni (još samo na konzerviranju Girandella annexa koji će biti otvoren 2018).

  Resort je ogroman i teško je stići do plaže, te birtija tamo, te snack ovamo. Teško je to 🙂

  Evo i par slika:
  Rabac

 24. Ajmo jutros malo održivog i pravog optimizma.
  Ministar turizma će sigurno doći na otvorenja Rapca kada sleti boeingom iz Dubaija, a
  stvarno bi bilo lijepo da dođe i Predsjednica Kolinda GK, kao uvjerljivo najbolja političarka.

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/rada-se-sedam-novih-bisera-mora-u-lipnju-se-otvara-niz-potpuno-novih-hotela-i-hotelskih-kompleksa-na-jadranu-vrijednih-cak-11-milijardu-kuna/6156756/

  P.S. Tko je kako sijao, tako će i žeti.

  • 1 gost , 1 dan , 250E x 2700 gostiju = 670 000 eura dnevno,zvuči fino.
   Zbači,mjesec dana minimalno 20 mil eura uz 100posto popunjenost( cca 150mil kn)

  • Zvuči super! Ja kad sam na moru gotovo svaki dan iznajmim bicikl. Još kad bi mrvicu bolje izgledali (ovo veliko ružo plavo mi se ne sviđa) potražnja bi mogla biti nešto veća. Zanimljivo je da kreću s tako niskim cijenama. Pretpostavljam da je to testiranje maksimuma potražnje (i usput istiskivanje malih konkurenta s tržišta), pa će onda iz godine u godinu ubrzanim tempom podizati cijene i pratiti kako utječe na potražnju dok ne pronađu optimum.

   Imam prijedlog i za jedan malo ambiciozniji projekt. Obzirom da je strah od dehidracije najveća briga izletnicima u prirodu po tim ljetnim vrućinama, zgodno bi bilo na dovoljnoj udaljenosti od ugostiteljskih objekata, u prirodi, duž svih biciklističkih staza (i drugih puteva gdje biciklisti/pješaci prolaze dovoljno često) postaviti lijepo dizajnirane (da ne nagrđuju okoliš, dobro se uklapaju u prirodu) automate za prodaju osvježavajućih bezalkoholnih napitaka, po mogućnosti dovoljno rashlađenih, što bi mogao biti izazov daleko u prirodi, ali možda bi funkcioniralo nekakavo solarno napajanje kombinirano s lako izmjenjivim punjivim baterijama koje bi po potrebi djelatnik zamijenio kada automat i tako obilazi s novom robom. Cijene bi daleko u prirodi mogle eksponencijalno rasti od automata do automata kako smo sve dalje od civilizacije.

 25. Lipanj iznad svih očekivanja! Noćenja u plusu 30%:-) Srpanj počeo fenomenalno tako da će ove godine rast sigurno ići preko 10%. E sad i cijene su nešto veće pa će to biti jako ali jako dobro za dobit naših cash cow turista.

 26. http://www.poslovni.hr/hrvatska/valamar-i-pbz-croatia-osiguranje-ulaze-u-stari-hvar-nakon-obnove-arkade-i-lavande-zaposljavat-ce-500-ljudi-330229

  Valamarovci shvaćaju ključne stvari. Ključne stvari su često puta nadohvat ruke, mozga ili
  postupka, ali samo uspješni igraju uspješno.
  1. Hrvatska manjim dijelom je, ali tek će definitivno postati Florida Europe.
  2. Morate imati dovoljno kapaciteta kada pregovarate sa renomiranim agencijama…

  Tzv. špicu sezone bit će puno 100%, a ostatak godine…vidjet ćemo. Hvar je klimatski
  fanstastičan. Znamo što višemjesečna popunjenost znači hotelima sa troškovne strane !

 27. Pišu; roditelji zabrinuti radi uplaćenih maturalaca u Španjolskoj. Neka otkažu sve što mogu i odrade maturalce u Hrvatskoj. Ima Valamarovih objekata sa 3 zvjezdice ako ima mjesta ?! Ne moraju svi na more postoje i regije na hrvatskom kopnu.

 28. Gledam AZ fond A kategorije, prodali 89.000 tisuća komada i spali sa mizernih 109 tisuća
  za jedan fond na 20.000 dionica. Prodavali po cijeni trideset i nešto…umjesto da skupljali
  od redovitih uplata koje primaju svaki mjesec.

  Click to access az-omf-kategorije-a-prikaz-ulaganja-na-datum-20170630.pdf

  Šteta za članove oko 1.300.000,00 kn u nekoliko mjeseci.
  Prodavali i druge turističke dionice.
  Zašto Hrvati prisilno moraju izdvajati u prisilne mirovinske fondove čiji upravitelji
  su evidentno neznalice, neobrazovani, neprofesionalni, loše ulažu, a vrlo je moguće
  da su i prilično korumpirani obzirom na prije navedeno. Ti nametnici koji sebi isplaćuju
  velike plaće i bonuse koje nisu pošteno zaradili, raspolažu sa milijardama kuna.
  Do kada ?

  • Najveća im je greška što nisu kupovali KORF po današnjem RIVP-ekvivalentu od 5-10 kn. Često su greške ne činjenja veće od grešaka činjenja.

  • Strašni su. A u godinu ušli sa oko 2/3 cijelog inozemnog dioničkog portfelja u samo jednom sektoru, farmaceutici. To se zove ‘BOLD bet’, u stilu najrizičnijih hedge fondova, pa i jače od toga. Čudim se da im netko na Wall Streetu ne plati desetine milijuna za takvo znanje … jer kad napraviš tako perverznu strategiju, mora si jako samouvjeren s razlogom; ili si ….

   Click to access az-omf-kategorije-b-prikaz-ulaganja-na-datum-20161231.pdf

   • To se ne može objasniti!

    Možda nisam dovoljno maštovit, ali pokušavam se igrati vražjeg odvjetnika, naći argumente za 2/3 inozemnog portfelja u farmaceutici, i ne uspijevam. Prva ideja mi je bila slučaj graditi na ideji “da je to ipak indeksiranje”, da nema veze ako je samo jedan sektor, da vrlo dugoročni investitor može umjesto općeg indeksa slijediti jedan od temeljnih sektora (recimo radi praktičnosti, teško mu kupovati sve dionice, a baš želi sam indeksirati da postigne mrvicu manje transkacijske troškove i od najjeftinijeg indeksnog fonda) obzirom da će u jako dugom roku svi glavni sektori više-manje proći slično (da bi ušteda na transakcijskim troškovima kroz 40 godina recimo bila veća od maksimalne varijabilnosti sektora). Ali kad pogledam te njihove dionice, to nije nikakav smisleni indeks (Slovenija je jako lijepa, opet idemo na team building u Slovenija, ali nije najveća država na svijetu niti glavna farmaceutska sila, definitivno). Još da vidimo transakcije lako bi moglo ispast da su i trejdali. Oni su jednostavno neobranjivi! Nemam drugih ideja.

    Nema druge nego da misle da mogu raditi stock pickinig i vani. Ajd još u Sloveniji, ali druga polovica u USA, Švicarskoj itd. To ne bi napravio niti Buffett, iako on to gleda malo drugačije od mainstream teorije portrfelja, on bi čak rekao da nije problem ako “slučajno” jedan sektor jače prevagne obzirom da on dionicu bira jednu po jednu potpuno izolirano od svega, ali baš 2/3, ne bi se on to usudio, toliko samopouzdan nije niti on.

    Da bismo nekom priznali da je pravi/opravdano stock picker na “efikasnom” zapadnom tržištu mora predočiti dokaz o pobjeđivanju tog indeksa zadnjih bar 15-20 godina. To ovi naši sigurno ne mogu! 😀

    Čak i tih par “superinvestitora” Buffettovih kolega, te svoje titule drže više ono što bi se reklo “počasno”, nije niti njihov track record neki veliki dokaz ičega. Znamo svi iz elementarne vjerojatnosti i statistike da od recimo milijun koliko-toliko racionalnih investitora koliko ih možda ima u zapadom svijetu koji svi znaju kao papagaj recitirati Grahomove i slične “filozofije”, da će jedno 30 ih i sasvim slučajno napraviti niz od 15 godina pobjeđivanja indeksa, što uopće niti nije potrebom, bitno je kumulativno ga pobijediti, ne mora sad baš i uz tako malu varijabilnost, i onda će ta grupica doći u sve medije i svi će oni govoriti više-manje isto, poprilično razumne stvari, ali iste koje bi govorili i drugih milijun da su imali jednako sreće.

    Ali naravno čast izuzecima, ono kad imaš u prosijeku plus od baš 5 do 10 posto godišnje u odnosu na indeks kroz par desteljeća (kao Buffett i svega ih još par u povijesti), to izgleda kao nešto ipak neobjašnjivo “srećom”.

    Na “razvijenim i efikasnim tržištima” indeksiranje je jedina opcija za nas smrtnike. Ovdje doma se možemo malo igrati, ali i to je pitanje dokle i koliko je to baš pametno. Ponekad ja i za sebe i na tom našem jadnom domaćem tržištu pomislim da ipak imam “više sreće nego pameti”.

 29. Od obveznih mirovinskih fondova kategorije A koliko vidim najbolji prosječni godišnji prinos ima PBZ-CO-A, a oni uopće nemaju Valemar.

  • Čini mi se da su oni nabili solidni prinos kupujući kupone FNOI (državne obveznice, ali podijeljene stradalnicima tako da su se prodavale ispod cijene) koji je država otplatila kada su dospjeli. Nemaju Valamar, ali imaju ARNT, LRHC i PLAG. Budući da PBZ CO ulazi sa Valamarom u Helios Faros, a priča se možda i u Vis, valjda će dio toga završiti i u A fondu. Izgleda mi nešto bolja struktura ulaganja nego za AZ fond A kategorije http://www.pbzco-fond.hr/fondovi/fond-a/dokumenti/?dl=2017-06-30%20Prikaz%20ulaganja.pdf
   I svakako sam zadovoljan što sam među rijetkima prešao iz B u A fond.

 30. Valamar na najvisim razinama , 47,50 ,
  Mislim da ce probiti sve analize i ide preko 50 kuna glatko a kako ce zavsiti obe godine vidjecemo vec kod izvjestaja treceg kvartala .

   • Veldbite thanx!

    Pitanje broj 2 je nevezanono za Valamar (isprika svima na tome) ali je za mene osobno od ogromne vaznosti;

    A) Prodati PTKM sada po 7-8 kn uz averaga purchase price od 17kn pa 2/3 u rivp a 1/3 u ddjh
    B) Cekati 22.9. i evenualne obvezujuce ponude za dokap PTKM
    C) Progutati 100K HRK “knedlu” i ostati brutalno razrijedjen sa novim dionicama nominale 10kn i nadati se da ce novi vlasnici u iducih 3-5 godina napraviti pravu stvar i da cu povratiti ulozeno/izgubljeno

    Odluka ce u konacnici biti moja i samo moja, zanima me sto biste vi ucinili da ste na mojem mjestu?

    Hvala i pozdrav!

  • Portfelj sa samo Valamarom i Đurom je luđački portfelj, ali kad bi postojale samo te dvije dionice na Zagrebačkoj burzi stavio bi 70% Valamar, 30% DDJH.

  • To je prava diverzifikacija. Ja na portfelju malo većem od 100k imam 15% RIVP, 12% ARNT, 6% DDJH, a turizam drži skoro 60% portfelja. Dvadesetak dionica mi se čini kao dovoljna diverzifikacija za portfelj te veličine. Nema baš puno tvrtki na HR burzi u koje bi se usudio staviti više od 10% portfelja.

 31. Moje mišljenje je 30% ARNT, 20%Rivp ako želite turizam kao dokazani sektor, 15%Ddjh kao riskirati, a ostatak u Vanguard fond kao sidro. Naravno, morate imati i nešto gotovine sa strane kao rezervu… Po meni ARNT ima najveću mogućnost rasta jer je sada tamo gdje je RIVP bio prije par godina. Nije GSachs bezveze tada nudio 480 kn koliko se sjećam… A od tada je svašta bilo…
  Pozdrav svima!

  • Molim vas, kako do vanguard-a iz Hrvatske? Najviše me zanima njihov vanguard 500. Htio bih prebaciti sve što imam iz hr fondova tamo. Hvala.

 32. Imaju li oni u Vladi išta mozga u glavi? Od kada su preuzeli vlast, nakon onih salonskih,nesposobnih sdp-ovaca, ništa nisu napravili ni u pravosuđu,ni u javnoj upravi, ni u zdravstvu, ni u poljoprivredi a o gospodarstvu da i ne govorim. mani u jednom resoru. promet nam je katastrofa, policija još i gora.
  Lijepo im je danas u Indexu napisao Cvjetojević.Svaka čast!
  A ni Valamar nije jama bez dna. Mogu oni i u Austriji ulagat.

 33. Pa normalno. Država je najveći lopov u državi. Dok jednog dana više neće imati kome naplaćivati uhljebistvo. Valamaru i upravi dajem za pravo. Zato bi plaćali, bolje kupiti hotelčić na skijalištu u Austriji. Neka bude kao bivši Arenaturist. Žao mi je jer sam domaći i tu živim, ali kao diomičaru ovo je i u mojem interesu

 34. Ja nemam nista protiv da valamar ulaze u Austriji pa to pase dionicarima, dapace ma bilo gdje u italiji , svicarskoj , njemackoj , Tumor umire zajedno sa tijelom , investicije van , svo radno stanovnistvo van , i Rak rana ce ostati sama u Hrvatskoj i umrijeti a onda cemo se vratiti .Ne treba ni dividenda neka kupe hotele na skijalistima pa cemo imati sezonu cijele godine turbo 🙂

 35. Ja ipak mislim da Valamar ide u preuzimanje državnih turističkih firmi zajedno s bankama i mir. fondovima koji su puni slobodnih sredstava i neznaju kuda da ulože, jer svaki mjesec dobivaju pozamašne svote od uplata.

 36. Jeli netko uspoređivao RIVP s drugim konkurentima na Mediteranu sto se tice uvjete poslovanje? Jeli je stvarno toliko loše pogotovo ako pogledamo druge olaksice koje dobijemo ili ih usporedimo s uvjetima drugih firmi u Hrvatskoj

 37. “Ne bih rekao da jučerašnje objave iz jedne od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj (Valamara, op.a.) o odgodi nekih investicija za 2018. znači njihovu stagnaciju ili pad, jer prema podacima koje zasad imamo, bit će slične ovogodišnjima, s time da nam se najavljuju i nove…” komentirao je ministar turizma Cappeli.

  http://direktno.hr/razvoj/cappelli-najavljuje-pojavu-novih-investicija-u-iducoj-godini-96943/

  A o tur. sezoni 2017:

  http://net.hr/danas/novac/ministar-turizma-objavio-ocekivanu-vijest-ovogodisnja-turisticka-sezona-bit-ce-rekordna-u-svakom-pogledu/

  • Možda je ministar potpuno u pravu, a poduzetnici su krivi.
   Ovo će trebati pobliže razjasniti, da li je ministar tu da stvori uvjete za ulaganja ili
   su poduzetnici tu da pune proračun, trpe i šute.
   Ova Marićeva nervoza je dobar znak da su ga takli u slabu točku. Poznato je da
   stopa PDV-a mjenjala nekoliko puta u kratkom roku. Za očekivati je ministar održi
   jedan sastanak sa vodećim ljudima Valamara.

   Ja sam prije čitao kako bivši ministar financija govori da su poduzetnici krivi, ali
   bi me razočaralo da tako razmišlja i ovaj ministar.
   http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/212308/linic-poduzetnici-krivi-ste-za-krizu

   Bravo za Valamar da je otvorio ta pitanja.

   • Opa!!! Skoro pa kopernikanski obrat vašeg stava o aktualnom krvopiji tj. ministru financija. Ovdje ste srčano i borbeno branili ne samo kontroverznu ulogu ministra u Agrokoru u loše prikrivenom pomaganju i spašavanju istoga, već i povećanje pdv-a za vanpansionske usluge. Time je prisilio cijeli sektor da posluje kokošarski, odnosno da što više kava i mojitosa prodanih na plažama i izdvojenim objektima “uguraju” u pansion i room service.

    Žalosno je da se Valamar mora koristiti ovakvim metodama “pritiska” da bi ga se uopće čulo. Jer sjetite se koji je bio odgovor politike i fiskalnih vlasti na reakcije ugostitelja i hotelijera prilikom povećanja stope pdv-a. Lakonski im rekli neka dignu cijene. Kao da je to samo tako. Neka Marić objasni gostima zašto isti proizvod i usluga koštaju više nego lani.

    I žalosno je da je Valamar ostao usamljen na brisanom prostoru bez podrške ostalih hotelijera, prije svega Plave lagune i Maistre koji kalkulantski šute gajeći iluzije i nadajući se da će nešto ušićariti za sebe ako budu ljigavi i kuš. Što se Maistre i Adrisa tiče, mogu zaboraviti da će išta spasiti i izvući od milijarde kuna ubačene u rupu zvanu Agrokor, a ako bude političke i fiskalne osvete, osveta će ići na cijeli sektor ne samo na Valamar.

    Jedino pozitivno je da se konačno, zaslugom inicijative i peticije udruge Lipa, konačno između ostalog razgovara o poreznom tretmanu hotelskih i turističkih nekretnina.

    • Naravno, ali obrat je od strane ministra…komunikacijski.
     Međutim to je sve dio pregovora i političari uvijek imaju više prostora za promjenu stava od poduzetnika. Mislim da je dobro da se razgovara o tim pitanjima i da je porez od 13% na pansione podnošljiv. Valamar je tek za kraj godine najavio konačnu objavu investicija a tada cemo imati i crno na bijelo fi 3 kvartala. Vidjet ćemo kakve će biti izjave ministra financija na dalje priznat ćete da do sada nije ovako komunicirao. Valamar ima odlične odnose sa lokalnim zajednicama što je važno.

    • Vlasnik Plave lagune nema sposobnosti a ni volje nešto mijenjati. Da ima ušao bi jače u DDJH i onda bi tamo bilo lako riješiti se utjecaja države. Što se tiče Adrisa i bolje im je da šute jer se tokom rata u TDR-u svašta nešto dešavalo.

    • @Velebit
     Da je problem komunikacijski bilo bi lako. Boli me briga kako ministar komunicira, bitno je što i kako čini. A čini fiskalnu iznudu još bezobzirnijom i bezobraznijom, sve drugo je komunikacijski spin i pr-ovsko glancanje image-a.

     Pdv na pansione u konkurentskim zemljama je max. 10%, osim Grčke koja ga je morala podići na opću stopu iz dobro poznatih razloga. Prije toga je bio 6,5%. Dakle, 30% veći od fiskalno najizloženije konkurencije. Zašto? Između ostalog i zato jer treba potrošiti 200 milijuna kn godišnje na 60 beskorisnih i hiperpreplaćenih uhljeba u HTZ-u. Inače, konkretno Valamaru, 30% svih prihoda odlazi na fiskalna i parafiskalna davanja. Dakle svaka treća zarađena kuna ide nezasitnom proračunskon čudovištu, pa izračunajte koliko je to na ovogodišnjih očekivanih 1,7 milijardi kn prihoda. Koliko im je dosta? I koliko treba, na suncu i žegi, prodati sladoleda, kava i koktela da bi se zaradilo pola milijarde kn?

     A što se lokalnih zajednica tiče, kako gdje. U Poreču je, koliko znam vrlo dobro, na Krku dobro, na Rabu vidjet ćemo. U Rapcu je muka trajala 5 godina i dva načelnika, prije nego su se stvorili uvjeti za realizaciju investicije. Što smo učinili za 7 mjeseci. I zaposlili pola Labinštine. A načelnicima na dušu što su ljudi 4-5 godina predugo bili bez posla. Inače i ove godine je bilo problema sa asocijalnim lokalcima. Uzeli si pravo da se ponašaju neprimjereno i rade izgrede, ne mareći za prava gostiju koji plaćaju 200€ naviše dan i ljudi koji tamo rade, i od toga hrane i uzdržavaju sebe i obitelji. Kad su im zaštitari polupali pičke, išli cmizdriti načelniku da ih se bije i neka ih brani.😄 A o DU sagi ne vrijedi trošiti riječi i živce. Valamar je 15 godina na sudu dokazivao i dokazao da ih nije prevario i izlevatio Valamar nego lokalni gangsteri i prevaranti. I platio exstra 16 milijuna kn izvođačima koje nije trebao u znak dobre volje. Ali ne vrijedi. Već u nastavcima ide serijal u lokalnim novinama kako se Valamar “dočepao” Babinog Kuka i okolnog zemljišta.

 38. Ništa do sada nisu napravili. U zdravstvu je katastrofa, a i pravosuđe se nije maklo s mrtve točke, o samoupravi, županijama i inim državnim parazitima da i ne govorim.Gospodarstvo je na aparatima,Dalićka mantra.Da nije bilo gosp.Bakića ni obrazovanje se ne bi imalo s čime pohvaliti. Najsmješniji je Kujundžić koji nije prstom mrdnuo ove dije godine, onda je ispalio patku o privatizaciji primarne i ordinacija pa nestao bez traga kad su se svi digli s jednostavnim pitanjem pošto kvadratni meta ordinacije. Dok oni bauljaju u magli školovani i odvažniji mladi odlaze.
  Alan Ford je Harvard za njih.
  Gdje je kraj ovome svemu?!.

  • Kraj je daleko. Mentalni sklop je teško promijeniti. Prioritet su si prvo oni pa uhljebi pa onda sve ostalo. Nego ne ide porez na nekretnine nego će gradovi početi dizati prirez! Evo Split za 50%. Vrijeme je da ljudi izađu na ulice i kažu dosta tome više.

   • Kaže Opara da onaj tko ima 8 tisuća kuna će platit 7,70 kn više, a oni koji imaju
    veće plaće da će samo profitirat ?! Stvarno je rekao.

    Gledajte to kao da ste do sada imali popust od 50% jer Rijeka ima 15% od starta maksimalno već godinama, a od 01.09. je odvoz smeća skuplji za točno 108 %

 39. S iznimnim ponosom predstavljamo Vam naš novi raj za obiteljski odmor u Rapcu. Pozdravite Valamar Girandella Maro Suites 5* koji će svoja vrata otvoriti 2018. godine.
  Osmišljen na način da djeca budu u prvom planu, Valamar Girandella Maro Suites smješten je u skrovitom okružju borova, pored niza tematskih šljunčanih plaža. U potpunosti je prilagođen djeci i nudi pregršt zabave i avantura, od grijanih unutarnjih i vanjskih bazena s vodenim efektima do Super Maro i Teen sadržaja, a na raspolaganju Vam stoje i stručne dadilje.
  Večeri će Vam biti ispunjene zabavom i čarolijom, osim ako Vas umor od dugih dana provedenih na bazenu ne natjera na raniji počinak.
  Iskoristite našu EKSKLUZIVNU PONUDU PRED OTVARANJE kojom ćete uštedjeti do 15% i pripremite se za odmor ispunjen zabavom!

 40. Marić ništa nije vidio ni u Agrokoru, a ne vidi nikakvu neizvjesnost ni u poreznim akrobacijama.Čovjek jednostavno ne vidi..:)

 41. Mislim da je to sve u skladu događalnja u posljednje vrijeme. Sve pozitivno i lijepo sve raste, a burza pokazuje drukčije.Pa tako i kod RIVP-a, očito investitori nisu oduševljeni rezultatima koje im se serviraju. Ali neka pada još i više, pa ćemo opet malo dokupiti po dobroj cijeni.

  • Doista blizu recepcije dežura agent engleskog TUI. Javljam se sa Sv. Nikole. Vrijeme je fantastično za ovaj vikend što jako paše u kombinaciji sa grijanim vanjskim bazenima. Proširili su sportski dio od prošle godine. Sve je jako dobro organizirano i u Poreču ima puno turista. Mislim da popunjenost van ljetne špice može biti velika stvar za poslovanje zato je Engleska logično tržište obzirom na kupovnu moć kod njih i atraktivnu klimu na Jadranu. Hrvatska Florida Europe.

 42. Odlicna vijest! Ali žalosno je da nakon najbolje sezone ( a i postezona ide u tom smjeru ) cijena dionice stagnira ili čak i pada. U iščekivanju smo objave vezane za investicije u 12. mjesecu za iducu godinu.

 43. Ministar kaže da je zaprimljeno 88 pisama namjere za raspisani natječaj za hotele. Izgleda da će to biti veliki “fajt” tko da više. Živi bili pa vidjeli.

  • Plus 70 i nesto milijuna u Renoviranje Argosy Hotela u Dubrovniku sto daje Brojku od oko 700 mil. Za 2018 godinu pa to je jos uvijek a travu najavljenih 2 milijarde kuna Ako tu racunamo i 2020 godinu uz put nisam siguran da valamar nece kupiti i nesto od Marica , ja bi bio jako zadovoljan da uzme Jadran Hotele u Crikvenici milsim da bi to bio dobar potez.

 44. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/izvanredno-obracanje-premijera-plenkovica-praljkov-cin-u-kojem-si-je-oduzeo-zivot-najvise-govori-o-moralnoj-nepravdi-prema-sestorici-hrvata/6796059/

  Moram ukazati na totalni politički dilentatizam hrvatske vlade i vlasti općenito koja će se na kraju opet razbiti o glavu čitavom hrvatskom narodu jer ovo što ovih dana slušamo i gledamo je totalni politički dilentatizam evo i zašto:

  Plenković je imao puno manevarskog prostora da na sasvim drugi način komentira ovu presudu jer on je rekao da mu je čitava presuda nepravedna i neprihvatljiva,pa ako je gospodinu plenkoviću presuda čitava neprihvatljiva što onda ne proglasi dan žalosti za gospodinom praljkom i ne donese deklaraciju da hrvatska ne priznaje presude iz haaga?
  Ispao je totalni politički diletant a sve u svrhu da odigra populistički?Jer on je mogao drugačije komentirati presudu,ograditi se od dijelova presude u kojima se sud očituje o induvidualnoj odgovornosti za konkretne zločine i reći da u taj dio presude nebi ulazio jer žrtve zaslužuju svako poštovanje jer i sam sudac antonetti koji je dao izdvojeno mišljenje je utvrdio tu induvidulanu odgovornost za konkretne zločine ali je negirao uzp i međudržavni sukob što se jasno da iščitati iz njegovog izdvojenog mišljenja a onda se plenković trebao pozvati upravo na to izdvojeno mišljenje suca antonettija i reći da su neki dijelovi presude za hrvatsku neprihvatljivi kao i sucu antonettiju i da će ih hrvatska pokušati osporiti svim pravnim i političkim sredstvima i da misli na uzp gdje se spomiju tuđman,šušak i bobetko itd,imao je mogućnost onda da haag proziva za neprocesuiranje zločina nad hrvatima u bh i taksativno ih nabrajati kao i logore za hrvate ali on se odlučio na potpuno diletantsku reakciju koja ide na štetu čitavom hrvatskom narodu a ponajviše hrvatima u bh a vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu?Mi opet imamo političkog diletanta na vlasti?

  Ovako je plenković otvorio široka vrata svim medijima europe da blate hrvatsku vladu i vlast “jer eto ne priznaju presude suda koji dio zakonodavstva i ustava rh,da ne priznaju ratne zločince u svojim redovima i nakon presude tog suda”
  Sada se čitav svijet “izdrkava” na nama?Svi pišu o zločinima hrvata,otvara se rasprava i zgražanje nad reakcijama iz hrvatske?Postajemo tema u mnogim medijima?Ovo je samo dokaz potpunog političkog dilentatizma i vjerujte ljudi mi super stojimo kakvi diletanti vode ovu državu?Ovo su potpuni diletanti koji su razina poljoprivredne zadruge i takvi se ne mogu izboriti za nikakva prava hrvata u bh nego ih mogu samo još pokopati?Ovo je bila reakcija na rubu zdrave mapeti?
  Ponavljam puno bi bili više vjerodostojni da smo isti dan retroaktivno poništili haag,abolitali sve optužene i proglasili dan žalosti za generalom praljkom,ove reakcije su ni vino ni voda nego jedna velika katastrofa i sramota hrvatske politike?Diletanti vjerujte mi!Ovo je protivno svim nacionalnim interesima rh a samo promislite kako nad ovakvom reakcijom i nepriznavanjem presude sada likuju slovenci?
  Da razumijete moj stav glede haaga od početka?Samo politički i pravni diletanti su mogli potpisati ovakav haag jer jna je formalno pravno za onoga suca kineza ili afrikanca je legalna vojska sve do međudržavnog priznanja republika i ako pogledate presude i dužine kazni svim oficirima jna njima je to uzeto kao olakotna okolnost(jokić,dokmanovic 7 i 7,5 godina),šljivančanin(10) i samo lud čovjek je mogao sa hrvatske strane potpisati haag jer srbija je na sudu samo i samo tvrdila “nismo mi nego jna” i formalno pravno to je za suce tako bilo jer pravo i pravda nisu ista kategorija….
  Isto tako hrvatska se u bh nije mogla izvlačiti na jna kao srbija nakon priznanja republika i povlačenja jna iz rh?To su mogli potpisati i izglasati u saboru samo politički i pravni diletanti i točka…A sad isti ti diletanti nam štetu upetorostručuju sa svojim reakcijama na ovu presudu.

  Ponavljam,fantazija mi stojimo kakvi nas populistički politički diletanti vode?Za ne povjerovati?

 45. http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-hrvatska-nije-sudjelovala-u-udruzenom-zlocinackom-poduhvatu-branili-smo-bih/1011281.aspx

  Predsjednica je valjda zaboravila da su hrvati sa 750 tisuća iz 90te pali po tvrdnjama demografa šterca na cca stalno nastanjenih 400 tisuća?To je rezultat hrvatske politike ali i politike hdza u bh?
  Rezultat je na semaforu- nažalost?Sve drugo su političke floskule i populistička “zabrinutost” za hrvate u bh?Dosta je hrvatima u bh “zabrinutih” nad njihovom sudbinom i jeftinim političkih poruka?
  Ajmo dajte malo rezultata?Da se i tu očitujem dayton osobno nebi potpisao ni da su mi pušku stavili usta!Jasno i glasno! Nikada pod nikakvim pritiscima i prijetnjama taman ratovao 100 godina!

 46. Da se razumijemo predsjednica nije nigdje eksplicitno rekla da je presuda neprihvatljiva niti je direktno negirala,jest izokole ali nisam nigdje pročitao da je direktno to rekla kao plenković ili jandroković,i to je po meni puno korisnije za rh.Znate li zašto?Jer desnica ne važe njenu svaku rečenicu kao jandrokoviću ili plenkoviću,njih će razapeti svejedno i nakon ovakvih jasnih odbijanja i negacija presude a predsjednica će ispasti opet narodni heroj desnice?Jer smo mi kao društvo otišli u tri pm sa glavom?Time nam je uvjetovana i politika, i potezi u politici.A to nam ništa dobra neće donjeti.

 47. U zadnje vrijeme je trgovano Valamarom s dosta velikim paketima a cijena dionice u tim velikim transakcijama je bila veća od cijena koje su postignute na malim transakcijama. Može li neko komentirati to?

 48. I da se osvrnem još na haški sud,haški sud je postavljen potpuno na pogrešnim temeljima,to je sud koji nije dobio ovlasti da rješava pitanje karaktera rata,u smislu tko je žrtva a tko agresor međutim u obrazloženjima presuda oni su sebi dali za pravo i da se direktno upliću u tu problematiku i da daju i takve kvalifikacije.
  Drugo tužiteljstvo je dizalo optužnice selektivno, tako recimo mnogi zločini u bh ali i u hrvatskoj uopće nisu bili predmet optužnica?Vi u bh uopće nemate optužnice za masovne zločine bošnjaka-muslimana nad hrvatima ali i nad srbima,nemate pola srpskih zločina nad hrvatima i bošnjacima u bh ali i rh,imamo jedan neviđen kupus.Tužiteljstvo je najgora karika toga suda,daleko najgora a hrvatska ni pod kojim pritiscima nikada nije smjela potpisati suradnju sa tim odnosno tako postavljenim sudom,nikada pod ni po koju cijenu a objasniti ću vam zašto?

  Vi ne možete braniti južnu dalmaciju bez hercegovine,pravno gledano bh je izvršila agresiju na hrvatsku tj južnu dalmaciju i dubrovnik iz pravca trebinja i zaleđa a isto tako je bilo u slavonskom brodu itd ali joker zovi je jna,”nismo mi nego jna” a kada ti braniš ili napadaš prostor hercegovine,braniš najmalobrojniji narod u bh e onda je to agresija jedne države na drugu državu?
  I to su ključni razlozi zbog kojih je hrvatska pri potpisivanju haaga morala tražiti garancije da se to ne smije zloupotrijebiti i garancije da sud mora procesuirati sve masovne zločine i da imaš još jednu instancu kojoj se možeš žaliti ako tužiteljstvo to propusti učiniti nego pristupi tome selektivno da se zadovolji forma i naplate honorari pogotovo jer je sud imao ograničeno vrijeme djelovanja…
  Nismo mi poljoprivredna zadruga nego država a ti potpišeš haag bez ikakvih garancija,doslovce bez ikakvih iako znaš sve ovo što sam gore napisao,da jedan kinez sudac ne može razumjeti da je jna postala srpska a ne “narodna” vojska,on slijepo to gleda pravno,njemu je to legalna vojska do međunarodnog priznanja republika kao država,to je njemu legalna vojska…

  Što se tiče rata bošnjaka i hrvata moje duboko uvjerenje je da je on nastao kao posljedica hibridnog djelovanja vrlo jako razvijenih obavještajnih službi jugoslavije odnosno srbije,to mogu zaključiti iz više razloga jer sam to malo proučavao i vi ste u to doba mogli u onom ludilu plasirati informacije i strahove i tuđmanu i aliji o namjerama druge strane.Tako imate jednu emisiju na bh tv gdje praljak pita sefera halilovića zašto ste najveće snage pregrupirali i krenuli u operaciju neretva sa ciljem da izbijete na neum,što će vam široki brijeg dok su vam tada srbi krenuli u najveću ofanzivu i pokolj u istočnoj bosni,na to mu halilović odgovara zato jer smo znali za vaše planove da idete uz pomoć hv-a u osvajanje čitavog mostara ali i da vam to nije glavni cilj nego vam je cilj hidroelektrana na neretvi…Sreća tada su izetbegović i tuđman potpisali primirje i akcije su obustavljene,znači oba dvije strane su imale točne informacije ili netočne(to ja ne znam) o namjeri druge strane a srbi su u tom momentu na faktor iznenađenja krenuli u istočnoj bosni i izveli najveće zločine od drugog rata na ovamo u europi…Negdje se provlačila info da alija u bh želi naseliti jedno 500 tisuća arapa,sve je to bio dio hibridnog rata a u tom kaosu i mala iskra je bila dovoljna za vulkan…Tko taj rat nije vidio taj o njemu ne može ni govoriti,nema struje,nema vode,kaos,institucije ne postoje,gori sa svih strana,opći kaos i strah i tu svaka propagandna informacija ima strahovito ubojit učinak…Tu nitko nikome ne vjeruje,susjed susjedu,nitko nikome…

 49. https://sh.wikipedia.org/wiki/Vance-Owenov_plan

  A evo tko je dijelio bh?Evo tko je otvorio tu pandorinu kutiju?Jako je to kompleksna priča,naravno zločin je zločin i tu je potpuno nebitno tko ga je počinio ali upravo je haag sa političkim diletantskim kvalifikacijama naročito u slučaju hrvata to sve zasrao da mi danas ne raspravljamo o zločinima koje je netko počinio u naše ime nego o tim kvalifikacijama,posrali smo žrtve upravo zato jer nas je haag tim kvalifikacijama skrenuo sa prave teme suočavanja sa zločinima kao i neprocesuiranjem mase zločina tako da se stekao osjećaj nepravde,i takav haag nije ispunio svoju misiju ni približno kako je zamišljeno(ako je zamišljeno)…

  • Antune u ovom slucaju skandalozne presude gdje su jedna drzava RH i jedna “paradrzava” HB osudjeni za uzp kojim su htjeli pociniti etnicko ciscenje, zrtve se ne spominju iz razloga sto su osudjenici oslobodjeni, u istoj presudi, za doslovne sve pojednacne i konkretne optuzbe za smrtno stradale pojedince.
   Znaci RH je sprovodila uzp etnickog ciscenje bez ijedne jedine smrtno stradale zrtve, kako kaze haska presuda.

   Sto se tice politike HDZ i broja Hrvata u BiH, sa podrucja pod kontrolom Srba nedostaje 170 , a pod kontrolom Bosnjka 140 tisuca Hrvata, ne znam kojm logikom je tomu kriv HDZ ako Hrvati danas iskljuciovo jos opstaju tamo gdje HDZ ima ikakv utjecaj.

 50. Ne znam gdje ste vi to pročitali presudu?Očigledno da niste,da vam bude malo jasnije šestorka se nije branila da nisu postojali logori nego da su oni otvoreni zbog izolacije vojnosposobnog stanovništva tj zbog sigurnosti što sud u žalbi nije prihvatio sa obrazloženjem da su tamo zatvarani i starci,i žene i djeca,to je jasno odbijeno u žalbi a ja sam jasno napisao da 70% zločina sa sve tri strane nisu procesuirani i da haag nije ispunio svoju misiju.Zločini i to konkretni su vam navedeni u obrazloženju presude u ovom slučaju…Naravno da znamo da je više hrvata protjerano sa prostora pod kontrolom bošnjaka nego bošnjaka pod kontrolom hrvata ali to nema veze sa ovim postupkom.
  A ako je hrvatima u bh dayton dobro rješenje onda neka zahvale hdzu što ih tako “uspješno vodi”,ja sam napisao da mi pušku stave usta da ja kao hrvat u bh nikada to nebi potpisao taman ratovao 100 godina?Ako je to hrvatima u bh dobro rješenje što se onda danas bune?Za mene je dayton katastrofalno rješenje za hrvate u bh i dok je republike srpske do tada je nemoguće bilo kakvo pravedno unutrašnje uređenje i razgraničenje u bh a ako nemate pravedno rješenje neće mira nikada biti…To je abeceda.Što se tiče učešča hv-a u ratu u bh to vam nema veze sa stipom mesićem već su vam glavni dokazi na sudu izvješća umprofora un-u,izvješća međunarodnih predstavnika i priopćenja vijeća sigurnosti iz 93 godine…

  ovdje u imate neke isječke u presudi kordiću gje se spominje tuđman i učešće hv-a

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Dario_Kordi%C4%87

  Ne mislim da to ima neke posljedice po nas ako mi to ne zaseremo sa ovakvim komentarima presude kakve čujemo ovih dana jer haag nema nikakve pravne ovlasti da ocjenjuje karaktere sukoba na ovim prostorima,niti je zato osnovan a hrvatska je imala pravo slati svoje trupe u bh jer je sa toga teritorija napadnuta a hrvati su bili najmalobrojniji narod koji nitko nije ni imao zaštititi kao npr selo ravno itd.Drugi par rukava su zločini,to je uvijek i isključivo odgovornost pojedinca jer niti su rh niti herceg bosna usvojili rasne zakone niti ih kao takve sprovodili nego je to isključivo bila inicijativa pojedinaca i grupa pojedinaca koji za to moraju odgovarati,i to vam je to..

 51. Što se tiče negacije dijelova presude objasnio sam kojim mudrijim putem smo to trebali uraditi,pročitajte sve što sam u gornjim tekstovima napisao pa mi recite što je tu vama sporno?

  • O naknadna pameti, lijepa li si. O prazna puško, strašna li si.
   Kada ste malen, slab i beznačajan mudrost ne pomaže, a to da biste vi tražili posebne garancije kod osnivanja haškog suda je sa jedne strane utopija, a sa druge strane je i besmisleno kao da ste napisali da je Hrvatska trebala tražiti da imenuje suce i tužitelje u tim procesima.
   Mogli ste napisati da je strašno da je nevin čovjek SP osuđen i to je to, a ne borbene da biste ratovali 100 godina. Sa čime, sa praznom slamom ?

 52. https://direktno.hr/direkt/plenkovic-krivo-interpretirate-stvari-mi-postujemo-presudu-haskoj-sestorci-106107/

  Najbolje vam je velebit pitati plenkoviča što je on mislio?Ja sam tu nebitan!Evo jedan dan mu presuda nije prihvatljiva a drugi dan nešto govori sasvim drugo pa najbolje pitajte njega što je on mislio?Ako ideš do kraja onda je jedini način abolicija praljka i nepriznavanje suda.Ako si frajer onda to napravi ili ne pizdi?

  A što ćemo reći djeci smiju li nositi slike praljka na tekmu reprezentacije i slične sportove ili ne smiju?Masu je tu pitanja,najbolje da vidite kako su oni prošli;

  http://www.globalno.org/uefa-rekla-svoje-partizan-crvena-zvezda-i-zenit-kaznjeni-zbog-velicanja-ratka-mladica/

  A dali je praljak nevin ili nije iskren da budem nemam pojma koliko bi on mogao biti direktno odgovoran za ratne zločine,koliko je meni poznato iz rekla kazala od suboraca da su se praljak i petković bunili za zločine mnogi mi kažu da bi dobili metak u čelo jer je praljku otac bio šef ozne i prijekog suda u hercegovini a petković oficir jna tako da oni realno po mojim info nisu imali ni autoritet,intimno vjerujem(instinkt) da nisu podržavali zločine jer nisu ti tipovi a dali su odgovorni e to ja ne mogu tvrditi,mogu samo nagađati kao i vi…Sa uzp se naravno ne slažem kao i vi ali jbg ja nisam sudac,niti sam ja osnivač tog suda,niti sam ga potpisao niti bi ga potpisao a najbolje pitajte delegate u hdzu da vam oni kažu argumente zašto su ga potpisali,ja sam vam iznio zašto ga ja nebi potpisao a rezultat je na semaforu.

 53. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ostre-rijeci-na-skupu-hup-a-gradjani-zele-bolji-zivot-gospodo-politicari-pocnite-se-baviti-bitnim-stvarima—498527.html

  Izjava Gordane Deranje je jako dobra, evo Vlada povećava kvote za strane državljane, dobro jutro !
  Međutim zašto se bilo kakve kvote i pravo zapošljavanja uopće postavlja, to se treba liberalizirati do maksimuma…
  Nažalost Vlada nema gotovo nikakvu opoziciju, naime opozicija je zbilja dno dna (da ne tumačim…) tako da bez obzira što radili ili ne radili ostat će na vlasti. Za državu to nije sretna okolnost. Moralo bi se puno više, ali sve ide na ruku nekakvoj uljuljanosti i održavanju postojećeg stanja uz određena mala poboljšanja.

   • Prijatelju ja još od tebe nisam pročitao pametnu rečenicu a kamoli tekst a kada mi se tekst i tema ne sviđa u startu fino to preskočiš i gotovo?U čemu je problem?A politika ili ova tema koje se dotičem ti je upravo tema o valamaru samo vjerojatno ti to i ne razumiješ…sreća,možda je tako i bolje…

 54. https://narod.hr/hrvatska/marko-ljubic-poruka-generala-praljka-adresirana-drzavnom-vrhu

  Ljubav predsjednice i desnice je završila?Samo još marko ljubić nikad nije rekao što bi on učinio na njenom mjestu?Možda bi tražio da nas “ispiše iz un-a” Ljudi ovi likovi su otišli glavom i hrvatska postaje taocem njihovih ludih glava i politika mudra,racionalna,politika u traženju saveznika se sa ovako usijanim glavama ne može voditi,mi smo stalno u nekom ratnom stanju,te šatori,pa ploče u jasenovcu,pa presuda haaga..Hrvatski narod u bh je obezglavljen već 25 godina u bh zbog ovakvih glava?Bojim se da smo i mi postali taoci ovoga desnog ludila?Daj neka predlože što da radimo?Što šator ne stave ispred un-a?Što hrvatska može učiniti danas nakon presude?Samo se pokušati umješati u revizijskom postupku?Ili da poništimo haag?Neka kažu što oni predlažu?Što je trebala reći predsjednica?Da presudu neće poštovati i da ne priznaje haški sud?Što je trebala reći?
  Nisu kolinda i plenković potpisali haag nego tuđman?Što sada oni da rade?Da ga retroaktivno ukinu?Ja stvarno ne znam o čemu ovi ljudi govore?Oni kao da su u 16 stoljeću?Pa bi oni mačem mahali po svijetu?Što oni ustvari žele?

 55. U Hotelima Makarska u 3 hotela (2,3 i 4*) 725 soba.
  Vrlo zanimljiva lokacija možda i najbolja od 3 ponuđene klimatski i vječna lokacija
  u rangu Jadrana Crikvenica koji je također sjajan. Prometno odlično autocesa vrlo blizu,
  klimatski sjajno.

   • Crikvenica ima dobru mikroklimu ali prošla su njena vremena elitnog turizma. Blizina i dobra prometna povezanost sa unutrašnjosti pretvorili su Crikvenicu u odredište za jednodnevno kupanje.

    • Prošla, prije više od 100 godina tako da se toga više nitko ne sjeća i malo tko može uopće vjerovati da su to istinite priče. Crikvenica kao i Makarska danas objektivno spada u najslabiju ligu našeg turizma. To je neusporedivo niti na koji način s Rovinjom, Dubrovnikom, Porečom…

     Svo naše austro-ugarsko najsljeđe je potpuno pregaženo tim stoljećem izbivanja van “zapadnog kulturnog kruga”.

     A možda nije moralo biti tako. Iako Carstva nema već 100 godina, u Beču npr. “carstvo” i dan danas živi u mnogim porama života, kulture i gospodarstva. Mnogi mali poduzetnici (obrti) i dan danas imaju baš zakonsko pravo nositi titulu “carskog dobavljača” (ako posluju neprekinuto, u istoj obitelji, istoj najvišoj razini kvalitete kao i onda kad su snabdijevali carsku palaču) i takvim brendom i pripadajućom kvalitetom mogu postizati puno veće cijene i zarade. Mnoge institucije (kulturne, obrazovne – “uslužni sektor”) posluju neprekinuto, najvišom svjetskom kvalitetom, ugledom.

     Neprekinutost poslovanja, bar nekog minimalnog trajnog rasta i razvoja, osnova je prave dugoročne vrijednosti. I Švicarska je to što je zbog “neprekinutosti”.

     Ali, tko zna, možda je nekad ipak moguće vratiti “staru slavu”? Sigurno da je lakše ne izgubiti je nego naknadno vraćati, ali možda je moguće, možda vrijedi pokušati…

     Istina da će prije UK vratiti stare kolonije (mada sad ide malo obratno, ali na obostranu korist, Hong Kong se ozbiljno zainteresirao za osnažiti veze, ovaj put investicijama u suprotnom smjeru), nego li Crikvenica postati turistička destinacija ranga kakvog je bila, ali bar neki napredak u višu ligu je teoretski moguć.

 56. Neznam, meni je cudno ponasanje cijene Valamarove dionice ,sve se nekako dogada oko 43 kune a promet je solidan ima li netko nekakvo objasnjenje?

 57. Cijena dionice se može značajno promjeniti u svega nekoliko dana na više, a može još dugo stagnirati ili još padati. To je jedino objašnjenje, iako je baš bezvrijedno.
  Rekao bih da je ponuda i potražnja takva. Jaki su prodavači po 43 i kupci koji sve skupljaju po toj cijeni.
  Dow Jones je danas pao 4 do 5 %, tako da možemo očekivati ponavljajuće ludilo po portalima i svim medijima kako se dogodio najveći krah Amerike u zadnjih 20 godina i kako je Amerika sada valjda konačno propala. Ludilo brale već je krenulo, nitko ni slova što godinama raste i to puno. To će poslužiti kao opsjena da smo MI u pravu jer se to našima nikada ne bi moglo dogoditi i zato ne treba ništa mjenjati. Pojavit će se neznalice koje će to komentirati, ali neznalice koje drže svu vlast u Hrvatskoj.
  Ovo je jedan od najvažnijih ljudi opozicije, a na vlasti na lokalnoj razini, ima 3 zamjenika na javnoj plaći.
  https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/ekstraprofit-je-svaki-profit-znatno-visi-od-kamatne-stope-i-treba-ga-progresivno-oporezivati/
  Da li zaslužujemo bolje kada ovakvi super štetni trolovi drmaju i upravljanju sa svime. Čovjek je dobio izbore u prvom krugu za župana. Kaže da je radio u realnom sektoru više nego u politici, a bio je uhljeb u brodograđevnoj firmi čije je gubitke u cijelosti pokrivala država, onda je postao super uhljeb direktor u lokalnom komunalnom društvu i on to bez trunke srama zove realnim sektorom. I na kraju dijamantni socijalistički uhljeb koji bira da li će biti ministar, župan ili što god poželi. Zaključujem da većina ljudi ne zaslužuje ništa bolje, jer bira običnog parazita i/ili trola. Parazite treba izolirati i suzbijati, a ne im davati glas na izborima jer onda potkradaju i množe se brzo kao stanice uznapredovale bolesti hranjene šećerom. Takvi oduzimaju dobru budućnost djeci koja su
  danas u vrtićima ili u osnovnoj školi.

  S druge strane sadašnja državna vlast je tobože desno od centra… Kako je moguće da onda nisu ukinuli porez na kapitalnu dobit, barem na domaće trgovanje dionicama obzirom na stupanj razvijenosti. Prometi na burzi su kao da je ratno stanje i bombardiraju nas. Sve u svemu, moramo skakati od sreće da postoje kompanije kao Valamar, ali takvi svjetli primjeri nisu ni približno dovoljno. Psi laju, a vrijeme nam curi. Za Valamar ne brineme, jer ga vode ljudi koji znaju što i kako
  raditi, ali je ipak tužno što moraju raditi u ovakvom poslovnom okruženju.

  • Da sa vecinom se slazem , ali evo vidim da ce nam burza pratiti pad dionica u americi iako su rasle nevjerovatnom brzinom zadnjih godinu dana dok je nas drmala afera agrokor i dionice su pale cak i one koje nemaju nikakve veze sa Agrokorom, vec se postavljaju cijene za prodaju nisko od jutros , Nasa burza je sprdacina gledali mi nju dugorocno ili kratkorocno ponasa se bez veze . Bas me zanima koliko posto ce danas pasti 2 , 3 ili pet posto . Treba razmotriti sto kupiti danas popodne jeftino 🙂 .

  • Ili na niže.

   Kad su cijene visoke dobro je da se smanje pa da sve opet bude normalno.

   Neka mediji pišu što hoće ali nekakvo smanjenje cijena je ono što trebamo u ovom trenutku. I više nego dovoljno je raslo zadnjih godina. Već me neko vrijeme to sve muči, ili zarade moraju brzo jako narasti, ili cijene moraju pasti, ali da to sve izgleda malo normalnije. Eto, tržište je konačno odlučilo da nije vjerojatno da će zarade kompanija u kratkom roku snažno narasti, pa je odlučilo korigirati cijene dionica.

   To je dobro.

 58. Uspio sam danas dokupiti RIVP nakon dugo vremena.
  Ajde barem neka korist od propasti Amerike. Učinila mi se prilika zgodnom.
  Nisam uopće planirao, ali nisam se odhrvao prsti su odradili sami kada sam vidio
  da je išlo na 40 kn.

 59. Nadam se da će Valamar zaokružiti Rabac sa još tri hotela i jednim kampom. Ovo je fantastično što se dešava sa pred i post sezonom. Samo neka se tako i nastavi..

  • Čitao sam jučer člančić u kojem se kao izvor spominje i ministarstvo turizma da nema više slobodnog hotelskog smještaja u špici sezone 2018. u Hrvatskoj. Svega 15% čine hoteli. Očito da nema smisla prodavati špicu putem agencija alotmana ugovora i sl. odnosno da ce se novi ugovori potpisivati sa boljim postotkom za hotelijere i nižim agencijskim provizijama.

 60. Oko ovog poziva vučiću samo mogu reći da je ovo jedna velika tragikomedija i čobanluk najgore vrste…samo smo pokazali da smo divlje pleme,osramotili se i nasjeli na provokacije onog čobana vulina koji je upravo i htio ovakvu našu reakciju?A ako čobani stvarno misle naplatiti ratnu odštetu onda se o tome ne pregovara preko medija a ako je ubuduće ne naplate a sad su je najavili treba ih za muda objesiti na trg bana jelačića a naplatiti će moj k,ovo je predstava za šatoraše i obračun unutar hdza između banskih dvora i pantovčaka ali i učvršćivanje plenkovićeve pozicije među subnorom unutar hdza,onima što su izjebali ovu državu već 25 godina i koje će uskoro narod početi nabijati nogama u guzicu.Nasukali nas srbi kao majmune i sada nam se rugaju?Kakvi čobani vode ovu zemlju?Ne znaš jesu li gori oni na markovu trgu ili oni na pantovčaku?

 61. Otiđite u italiju- rim razgovarajte sa ugostiteljima oni vam kažu da su im od indijaca bolji radnici oni iz bangladeša jer navodno indijci puno piju,sve im rade ljudi u turizmu i ugostiteljstvu bangladeš-indija.Samo vam navodim primjer kako oni rješavaju radnu snagu a naši čobani koji veze o turizmu nemaju i ne razumiju da u turizmu više nema tko raditi,oni misle da će to sve ići po duhu svetome a nama se u turizmu danas događa da nam kvalitetno izgrađeni hoteli nemaju adekvatnu poslugu i to nam je najveći minus ali nemožeš čobanima to objasniti jer oni to elementarno ne razumiju,dok talijani iz rima između sebe razgovaraju jeli im bolji radnik iz bangladeša ili indije hrvati se bave buljem,vulinom ili pernarom?
  Mene neki dan čovjek povratnik iz njemačke moli, kumi ,plače da je star a ima tri apartmana na otoku ali da više ne može to sam čistiti prati i da mu nema tko,moli me da mu nađem ženu za dobru plaću “jer će se inače ubiti”,e dotle je došlo?

  Evo i ministar traži više dozvola ali čobani ne daju:

  https://www.vecernji.hr/biznis/turizam-cappelli-strani-radnici-1210885

  Kakva je ovo vlada?Ako ministar kaže treba turizmu 15 tis sezonskih radnika a čobani kažu “dosta je 1860” Pa kada je “dosta” neka pošalju svoju djecu na jadran da konobare ili peru tanjure na plus 40?Sa kakvim idiotima mi živimo?Oprostite što sam se počeo ovako izražavati ali ovo više prerasta u totalno ludilo,ti ljudi kao da žive na marsu?Oni ne shvaćaju da turizam nema ove godine tko odraditi,ja vam sada garantiram -da nema,to zna već svaki ugostitelj,trgovac ali jedino to ne znaju ovi naši ćulumi koji vode državu?Na svakom koraku se čuje nema ni meštara,ni građevinara,ni turističkih radnika,svi kukaju,sve je u k a ovi i dalje kao nojevi?

 62. Još je jednu stvar važno naglasiti koja se tiče samog turizma,potpuno je vidljivo po broju gradilišta da je krenuo i građevinsko-nekretninski sektor koji sada turizmu,transportu i ostalim djelatnostima vezanim za sam turizam uzima i onu preostalu niskokvalificiranu radnu snagu,onu što su komunisti zvali “fizički radnici” jer i u građevini nema tko više raditi,građevinari masovno odbijaju poslove jer se ne mogu njih prihvatiti jer i nemaju sa kime to odraditi,osobno znam troje ljudi koji bi htjeli odraditi manje zahvate na kućama u smislu adaptacije i uređenja i ne mogu naći nikoga?
  I umjesto da se vlada bavi tim pitanjima oni se bave što je rekao medved,što brkić a što vučić i vulin,kao da su svrha sami sebi?Jahači državnih jaslica koji uopće ne razmišljaju tko će u ovoj zemlji odraditi ovaj ciklus gospodarskog rasta i aktivnosti a o tome su ćulumi jučer trebali razmišljati puno prije nego su uzeli vlast ali ćulumi kao ćulumi kao da ništa i ne razumiju iz svojih toplih ureda i limuzina?Nama u vladi ne trebaju ego trip manijaci i filozofi nego prosječni ljudi sposobni da shvate i brzo reagiraju na potrebe gospodarstva a ne da nas j u mozak za vulinom i ostalim idiotima?
  Dovedu u otvoreno u emisiju pet metuzalema koji pričaju o ekonomiji a nemaju veze sa vanjskim svijetom niti znaju o čemu se radi?

  Guraju ćulumi u dalmaciji pos-ove programe koji su potpuno promašeni i koji nam ne donose ništa pozitivno jer ćulum ostaje ćulum.Objasniti ću i zašto?Pos su tkz socijalni stanovi,tu bi trebalo prepisati austrijske modele gdje korisnik tih stanova ne može postati i vlasnik jer hrvatskoj treba i mobilna radna snaga pogotovo u cikličkim sektorima.Što se sada događa sa pos stanovima u dalmaciji?Koji su kriteriji dodjele tih jeftinih kvadrata?Naravno broj članova obitelji,braniteljski status,i slično.Tko pobjeđuje?One obitelji koje imaju više djece?A tko ima više djece nego onaj kojemu mama tata punac i punica imaju više stanova odnosno ljudi koji već imaju adekvatan smještaj samo formalno se taj smještaj vodi na njihove roditelje i sada ćulumi u ovoj apartmanskoj igri dodjeljuju stanove tim ljudima a oni fino usele u te stanove a od ćaće matere punca ili punice iznajmljuju i sa tim najmom pošto su im jeftini kvadrati za 10 godina isplate pos stan i postaju vlasnici i mi stvaramo ljude sa pet nekretnina a ne rješavamo problem ljudi kojima su ti stanovi potrebni odnosno ljudi koji bi se zbog zapošljavanja i naselili u te gradove jer ćulumi postave natječaj tako da na njemu mogu učestvovati samo oni koji tu žive 15 godina tako da se time ne rješava nikakav problem nego stvaraju nove anomalije sustava?Ponekad stvarno promisliš da idioti sjede u tim vladama?Doslovce idioti!Imaju austrijske modele socijalnih stanova neka ih prepišu i ne trebaju ćulumi ništa misliti?Jer ako vi imate npr neke velike građevinske projekte u određenim sredinama vama trebaju na 5-6 godina ljudi i radna snaga i upravo zato ne smiju pos stanovi ići u vlasništvo?Oni moraju biti rješenje da ljudi sa relativno malim plaćama mogu po nekim zaštićenim cijenama biti u najmu tih stanova da bi im se omogućilo da tu mogu živjeti i raditi jer turizam naravno nosi velike najmove tih stanova koje ta ista radna snaga sa svojim primanjima ne može podnjeti?Pa to je jasno i ćulumu samo našima u vladama i naravno koruptivnim lokalnim zajednicama gdje lokalni čelnici rješavaju stambeno pitanje svojim stranačkim drugovima nije?
  Zapitaš se u kakvoj tupoj zemlji mi živimo?Kakvi idioti vode ovu zemlju,ponavljam ćulumi samo trebaju otići u austriju i vidjeti kako to oni rade?Ali sve što naši ćulumi naprave je zajeb,korupcija i nove anomalije sustava?U što god dirnu tu trava ne raste?Kao da smo prokleti?
  Ne znaju osmisliti projekte socijalnih stanova a imaju i austriju i njemačku i nemaju oni što više misliti jer su oni pametniji od nas deset puta?Ćulumi vjerujte mi!

 63. Znači smisao socijalnih stanova koje mi nazivamo pos je da ljudima nižih primanja osiguramo uvjete da mogu bez problema plaćati zaštićene najamnine do života i u tim sredinama živjeti i raditi a tko ima primanja da može kupiti stan neka ga kupuje,pos u dalmaciji se pretvara u apartmanizaciju,moj frend iz dbk je dobio pos stan i sada seli u njega a drugi stan koji mu je na oca u kojem sada živi ide ovo ljeto u najam,imamo ćuluma gradonačelnika koji sada još ide graditi 120 stanova posa pa je toliko glup da ne zna ispraviti prijašnju anomaliju pos-a koja je svima očigledna pa ćulum postavi stvar ovako “da ispravi nepravdu”,sad on kaže moći ćeš dobiti pos ali deset godina ćeš živjeti u zaštićenoj najamnini od 1500 kn u tom stanu ali nakon deset godina moći ćeš otkupiti taj stan sa time da će ti se ta najamnina odbiti od cijene.To se zove nije govno nego se pas posrao?U dbk se takav stan 7-8 mjesec iznajmljuje za 150 eura ili cca 1200 kn dan i sa 15 dana najma ljudi će moći platiti čitavu godišnju najamninu a roditelji su im već dali na korištenje stanove,katove kuće i slično i oni će naravno sada useliti u pos stanove a oslobođene kvadrate u kojima danas žive iznajmljivati?Ćulumi vjerujte mi?Sad ja znam 20 ljudi,svi imaju od roditelja rješena stambena pitanja i svi do jednoga idu na prijavu za novi pos za koji ćulum gradonačelnik tvrdi “da će ispraviti nepravde” jer ćulum je toliko glup da ne kuži ništa,nebi mu ja dao tri ovce da vodi na pašu?I još pos ograničavaju sa prebivalištem cca 5-10-15 godina a mi vapimo za novim radnicima i tako pos počinje biti novi zamah rentijerske ekonomije u hrvata?90% POS stanova dobijaju ljudi kojima familija već ima dva tri stana ili kuće jer logično da takvi imaju i najviše djece?
  Onaj kukavac koji živi na periferiji u nekoj garsonjeri ne može sebi priuštiti da ima 5 djece,ni prostorno ni financijski?Ovo su ljudi ćulumi i zločinci!Što god osmisle je zajeb!

 64. Mi te ćulume moramo konačno zvati pravim imenom “glupani” jer ti glupani upropaštavaju ovu zemlju,to su mali sitni kokošarski koruptivni glupani a oni koji su kao pošteni oni su toliki ćulumi i glupani da ih ovi koruptivni kokošari navedu na kriminal-štetu a da glupan i ne zna da je u kriminalu i da je štetočina,ne znaš koji su gori pošteni ili nepošteni?Koji veću štetu rade ovoj zemlji?
  A ovi u vladi oni žive negdje na marsu i nemaju uopće doticaj sa vanjskim svijetom?Pa donesu zakon gdje 2+2 nije nikada 4 nego je uvijek 5 ili 6?Mi još uvijek nemamo mogućnost da se prijavi bespravna gradnja i da bude trenutno uklonjena?Jeli vama jasno da ja znam primjer gdje je čovjek izgradio na zajedničkom zemljištu zgrade 30 kvadrata krova sa četiri nosiva betonska stupa,prijave ga stanari izađe inspekcija stavi neku tablu i nitko nikome ništa,kako tada tako i sada,dvije godine to tako stoji i taj tip uredno to koristi,peče roštilje uživa u bespravnoj gradnji a ovi bilmezi iz županije vam kažu “znate ne ide to tako brzo” Pazite na tuđoj zemlji?Dok prođu žalbe,upravni sporovi može u ovoj zemlji proći deset godina ako i tada?Pa isplati se svakome na tuđemu tako nešto napraviti i koristiti deset godina?Država nam je u k skroz,ovi ćulumi su je uništili,ovo više nema veze sa mozgom?Što radi taj kušćević?koji je njegov posao?Što uopće on zna o tome?Navodim vam primjer koji znam iz centra centra grada,stanari očajni,išli su u županiju deset puta,sve to stoji dvije godine i nitko nikome ništa?Neljubazna službenica ih još napada da koji k dolaze?A čovjek na njihovoj zemlji izgradio zdanje?I oni pričaju o državi?J i njih i ovakvu državu,ovo je nigerija!

 65. Zaboravih u dbk rade sada pos stanove na lokaciji gdje kvadrat zemlje košta i do tisuću eura i kupaca za tu zemlju ima koliko želiš,hej 1000 eura kvadrat,uz to kao što znate gradovi oslobađaju pos svih poreza i komunalnih naknada?Znate li vi koji je to novac?Sa tim novcem samo 2-3 km dalje gdje su zemljišta 100 eura mogu napraviti pos stanova koliko im treba i osmisliti prava naselja ali ne stranački uhljebi i interesne skupine oko njih sebi rade te pos-ove?Jeli vi shvaćate koji je to kriminal?A idioti plaćaju 3000-3500 eura kvadrat takvih stanova i zadužuju se za čitav život a bagra sebi radi pos na najboljim lokacijama dubrovnika umjesto da to rade na periferiji i tu bagru će kvadrat izaći na kraju 1200 eura?A grad ima toliko zemljišta i sa jednim potezom pera može ih prenamjeniti u stambene zone?Ne oni baš žele najbolje slobodne lokacije 50 metara od mora?To su kriminalci vjerujte mi,najgori oblik korupcije i kriminala sa kokošarskim provincijskim manirama…
  Izračunajte koliki je to propušteni novac i koliko bi grad mogao uprihodovati u prenamjenama zemljišta i puštanje tih zemljišta na tržište uz astronomske cijene prodaje?A sa tim novcima na samo 3-5 km graditi naselja koja bi se potpuno mogla osmisliti sa svim sadržajima,vrtićima,školama i slično jer na periferiji su im dostupne parcele puuuno veće?Ovako se rasipa novac kao da smo pijani milijarderi,klasični koruptivni kriminal…socijalizam za izabrane najgore vrste?

 66. Bio sam gost prošle ili pretprošle godine na Valamarovom Sv. Nikoli i na recepciji hotela radi ljubazna fetiva Engleskinja (ili Britanka uglavnom). To mi je bitnija informacija nego da nekom barbi nema tko čistiti app. Rekla bi moja pokojna baba: Triba je prvo mislit

  • Turizam je jedina gospodarska grana potpuno uključena u međunarodnu podjelu rada, pa se u tom kontekstu mjeri cijena i kvalitea ( Value for money), a to što je za domaće turiste skup je drugi par postola.

   Nekada smo imali dvojne cijene (jedne za strance, a druge za domaće turist), ali to više ne ide,

   Hrvatska mora raditi, primarno na podizanju kvalitete turističke ponude i sukladno tome podizanju cijena do razine konkurentnosti, a manje na povećanju smještaja lošije kvalitete i masovnosti kojoj je krajnjin rezultat podizanje broja noćenja ali ne i dohotka šta ide ne stranu neodrživosti.

   Naravno, s druge strane Hrvatska treba raditi na podizanju cijene rada u korist neto primanja radnika pri čemu se država treba odreći visokih poreza na plaće i i plaća, sve u korist povećana neto primanja radnika šta bi nam u konačnici povećalo zaposlenost
   ( manje odlazaka i inozemstvo) i veću domaću potrošnju u turističkom sektoru.

 67. https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvati-bili-u-termama-u-sloveniji-pa-ih-na-odlasku-docekalo-neugodno-iznena-enje-1225694

  Budala ima svugdje, ali u Sloveniji puno toga ozbiljno ne štima.
  Puno državnog vlasništva, njegovanje većine vladajućih politika kulta druga Tita i prikrivanje zločina protiv čovječnosti.
  Uzaludni pokušaji prisvajanja hrvatskog teritorija i mora, zlonamjerne blokade Hrvatske prema EU i NATO.Ne bu to ispalo dobro.
  Gremo Slovenci prema europskom ponašanju, a ne patiti i podržavati komplekse manje vrijednosti. Nekada najrazvijenija država u socijalizmu, danas loši u svemu (politici, ekonomiji, društvu), osim u kolektivnim sportovima.
  Očito da se uređenije države izgrađuju desetljećima i stoljećima, to je njihov problem
  kao i hrvatski. Bez rata, ljudskih i meterijalnih stradanja, sa odličnom startnom pozicijom od raspada jugoslavije i duplo manji nego Hrvatska zaista tonu sve dublje.

  • Sigurno da se radi o izoliranim incidentima. Moja iskustva sa Slovenijom i svih koje znam da su išli tamo, su uvijek izrazito pozitivna. Njihova razina gostoprimstva i profesionalnosti u turizmu je sigurno bitno viša nego kod nas diljem Dalmacije, isto tako gostoprimstva običnih ljudi. Otprilike je to slična razina kao naša Istra.

 68. NaslovnaVALAMAR RIVIERA d.d. – Obavijest o namjeri pripajanja EPIC-a

  ispiši
  

  VALAMAR RIVIERA d.d. – Obavijest o namjeri pripajanja EPIC-a

 69. Nadam se dobrom ishodu i bilo kakvom pozitivnom scenariju, što će u konačnici biti jako bitno za male ulagače/dioničare Riviere. U međuvremenu skupljamo kapital za dokup. Na bilo kojoj cijenovnoj razini. LP☺

  • Valamar je očito vođen i transparentan da se može prodati u bilo kojem trenutku. Iznenadilo bi me da se to dogodi prije kraja velikog investicijskog ciklusa za cca 3 godine.

 70. Na kraju 2016 je Nenad(i Velebit) objavio post o Rapcu na kojemu je jučer bila Skupština pa evo više informacija:
  – 2017.g konsolidirano poslovanje na otoku Rabu uz dosjetljivu košarkašku inačicu uspjeha triple-double(g.Čižmek)
  10posto veći prihod od prodaje
  15posto veći kapaciteti
  -12posto veći prilagođeni ebitda
  ….

 71. …isprika na čekanju,pišem drugi put,je mi je blokirao mobitel.
  Prihodi od prodaje su porasli 21 posto,a prilagođena ebitda za 20 posto.
  Dva makroekonomska događaja koja su utjecala na pad dobiti su:
  -povećanje stope PDV-a sa 13 na 25 posto
  -niski tečaj kn/euro 2017 u odnosu na 2016.
  Zarada prije poreza manja za 33 mil.kuna zbog povećane amortizcije.
  Neto dobiti za 97 mil.kn je manja zbog gore navedenih razloga,promjena zakonskog okvira i izostanka jednokratne realizacije prethodnog vlasništva(udio u dionicama drugih tvrtki,..)
  Imali smo u 2017.g. 900 mil.investicije,zaduženje/otplata je 300 mil.kn
  -dospjeli preostali dug je trenutno 1,8 milijardi kn sa sveukupnom otplatom od cca 6,3 godina(kad bi trebalo platiti odjednom) sa zadnjim rokom dospijeća/refinanciranja do 2034 godine.

  RIVP-R-A je dionica sa najvećim prometom od cca 1,3mil dnevno
  Cijena je 25 POSTO VEĆA nego 2016.g.
  1,8 mil dionica je u trezoru ( cca 1,5 posto tem.kapitala)čija je prosječna cijena nabave
  21,36 kn
  Preko 90 posto (93 posto) zadovoljnih gostiju i 94 posto gostiju bi preporučilo boravak u Rapcu ,a svaki četvrti bi ponovno došao.

  RIVP-R-A je dionica godine 6 puta zaredom, a Predsjednik Upave g.Kukurin je gospodarsvenik godine.

  https://www.vecernji.hr/biznis/mate-rimac-zeljko-kukurin-gospodarstvenik-godine-1211946

  Nakon prezentacije i suvislih pitanja g.Rnjaka iz Udruge “Valama Riviera” koja je predstavljala preko 360 dioničara(s punomoćima)i sa 444 nazočna dioničara ova je skupština bila po meni najbolja do sada,trajaal preko 1h i 20m sa domijenkom na razini 5* i vrlo uzslužnim osobljem,poslije su bili međusobni susreti i razgovori
  Dio dioničara je obilazio u režiji vrlo uslužne direktorice nove objekt Maro za djecu i odrasle(roditelje) koje je pokazala i prezentirala.

  Ovo je u kratko.u žurbi sam isprika na brzini.

  • Ključna skupština je bila 2010., koja je po prvi puta bila izmaknuta u Poreč iz Zagreba, vjerojatno jer sam bio najvestio mogućnost da dođu autobusi iz Vukovara. Na njoj smo od nezavisnih bili samo ja te Damir Vanđelić i Ankica Paun, koje sam zamolio da dođu kao svjedoci. Nakon pola sata su pitali ‘pa zašto toliko pitanja, ovo je skupština, zašto gnjavite?’. Moj je odgovor bio ‘Naravno, ovo je glavni sastanak jednog društva u godini dana, svečanost dioničarstva!’, i tako smo nastavili preko 2 sata s desetinama mojih pitanja. To je u potpunosti razotkrilo strukutru pokrajnjih ugovora s Epima i nešto za što sam tvrdio da je u naravi tzv. poduzetnički ugovor. Nakon toga je ‘Valamar raskinuo, odnosno pustio da potiho isteku, ti ugovori i postao radikalno transparentnije društvo, i u biti je sve bilo riješeno. Nije poanta skupštine postavljati pitanja, nego postići nešto pitanjima. Neki će se sjetiti i velike skupštine u Internacionalu koja je prehodila spajanju kad sam rekao Austrijancima da su mislili da su ulovili kravu, a zapravo se radi o mladunčetu mamuta i damoraju paziti što rade jer je sada velik, narančast i riče i svi ga vidimo itd … bilo je smiješno 🙂

   • Poštovani g. Bakić,

    Malo je offtopic, ali vjerujem da dosta ljudi ovdje zanima.
    Već dugo niste ništa komentirali Đuru Đakovića.
    Imate li kakav komentar na trenutnu situaciju i zadnje
    kvartalne rezultate, te najave uprave?

    Hvala

  • Razumijem ako ne želite odgovoriti i znam da trenutno vjerojatno nemate puno vremena, ali jeli moguće tako nešto napraviti i u Proficio? dali se mogu povući neke paralele, premda se radi o naoko sličnim, ali ipak različitim firmama. Hvala!

   btw..oba trgovačka suda su prihvatila pripajanje Pakoštana Proficiu na način da Pine beach postaje podružnica Proficiu d.d..

 72. Ima netko ispravni link za izjavu za isplatu u pravima? Stranica Valamara me vrti u krug bez rezultata…možda nije ažurirana ili je moj pametni mob glup😉

  • Hm, mislim da vidim razlog, ali nije dobar, mogao je to biti i PDF bez problema. Nikada ne izgleda baš profesionalno javno distribuirati .docx. Standard za razmjenu dokumenata je PDF.

   Neki i na ZSE znaju objaviti obavijest u .doc. To je tek smiješno 😀

 73. Puno se kod nas već duže vrijeme govori o sukobima interesa,te marić se izuzeo od odlučivanja oko agrokora,te sad imamo ovu priču o istim osobama koje su sastavljale lex agrokor a kasnije učestvovale u savjetovanju itd itd.

  Htio bih ja postaviti jedno pitanje?Jesu li fred matić i tomo medved umirovljeni časnici hv-a?Navodno jesu!A jesu li se oni izuzeli ikada od odlučivanju kod proširenja braniteljskih prava odnosno populacije umirovljenih branitelja ili su oni aktivno učestvovali na sastavljanju zakona?
  Dali je to sukob interesa?Baš bih volio čuti mišljenja?Kod mene nema dvojbe to je očiti i najgrublji način kršenja zakona o sukobu interesa ali nikad nikome nije palo na pamet da ih prijavi povjerenstvu?Jako čudni kriteriji?

 74. http://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-misli-da-smo-svi-budale/1043958.aspx

  Jeli ovo vama što jasno?Meni nije!evo i zašto;zar je ramljak mogao raditi išta bez vjerovničkog vijeća,znači realno stvarnih vlasnika agrokora a kroz medije i kroz izjave političara se govori kao da se tu plaćalo savjetnike novcem iz proračuna?Pa ako se vjerovnici nisu bunili ne znam što se mi bunimo?Demantirajte me ako sam u krivu?Jer od prvog dana se ovdje stvar prikazuje kao da su se savjetnici plaćali iz proračuna a ne iz sustava agrokor,privatne tvrtke gdje je svako plaćanje odobravalo vjerovničko vijeće?Ovo u gornjem tekstu se plaća iz proračuna i to je NAŠ novac a ovo je novac privatne tvrtke?Samo kad ludilo i hajka krene nema tu kraja?Ako postoji netko tko treba tužiti ako sumnja u kriminal ili sukob interesa to su vjerovnici?Koliko vidim njih u ovoj priči nigdje nema niti se oni referiraju na ovu temu?Meni vam ovdje ništa nije jasno?Ali baš ništa?

 75. Danas na ZSE lijepa obavijest Valamara o investicijama u 2019. Ulaganje od 616,5 milijuna kuna! A ovih dana i dobre brojke o broju turista i noćenja, pogotovo u Istri i Krku, a cijena dionice pada i pada….4.09.17 bila je 48,01 kn, a 16.04.18. cijelih 39,10 kn!…danas 40,90….

  • Ne bi me iznenadilo da smanje pdv ali da ukinu sve već smanjene stope tako da pdv bude npr 23% za sve sto bi za turizam bilo povećanje. Narkoman uzima tamo gdje ima a to je turizam

 76. A tko će radit odnosno trošiti da bi se PDV punio. Eventualno turisti ali ako se tu nešto desi evo nas opet u recesiji. Nevjerojatno koliko je ljudi iz Istre otišlo u zadnjih 6 mjeseci! Ovo je egzodus i bit će katastrofa već iduće godine. Ma i ove nema dovoljno ljudi za radit i svi vuku prekovremeno ali i ti će polako vanka jer sve skupa ne miriši na dobro.

  Ne znam dali se naši političari sa nama zajebavaju ili šta već. Plenković me do kraja razočarao. Po njemu je sve ok majko moja a nas manje od 4 mln!! Normalnog se čovjeka za prosječnu plaću ne može pronaći a oni žive na Marsu i zapošljavaju njihovu vojsku. Kolinda pak laje ali predizborno. Zapamtite da pas ne laje zbog sela nego zbog sebe. Svi su oni tu negdje. Svi nesposobni do boli. Samo lijepo i slatkoriječivo pričaju, a pred izbore promijene retoriku.

  Najbitnije je dan nam je državni aparat velik, skup i spor. Da imamo vojsku zaposlenih u županijama, gradovima i općinama i da posao sa provizijama cvijeta! Hrana nam je najskuplja u Europi u odnosu na kupovnu moć. Porez na dohodak skoro a parafiskalnih nameta da glava boli ali moraju se hraniti uhljebi u šumama, vodama itd. Poduzetnička klima je sve gora zbog te neke stvorene apatije. Ja sam vječiti optimist inače i svugdje gledam prije priliku nego prijetnju ali ukoliko se nešto radikalni ne promijeni još više ćemo zaostajati za jugoistočnom Europom i demografski ćemo izumirati. Ok biti će nas vani ali dali što će nam onda država ako svi razmišljaju o odlasku!??

  Ako u jednom Valamaru ima sukoba interesa i svašta se u njega gura i zlorabe direktorske funkcije onda zamislimo si šta je državnim poduzećima! I oni bi htjeli bolje upravljnje tim firmama itd. Adio razumu i pameti. Sve je to slična ekipa iz bivše države. I sad ispada da je ipak ta starija garda direktora po partijskoj dužnosti bolje upravljla nego danas ovi NAŠI elitistički direktori iz Perokemije, Podravke, Borova. Stručnjaci nad stručnjacima koji sa strane imaju kuće usred Londona itd.

  Danas naša repka nastupa i čini mi se da je baš zbog ovakve situacije u državi nekako naboj dosta manji nego prijašnjih godina. Ma dobro kako svim srcem i navijati za Modriće, Lovrene i ine kad su glavne zvijezde USKOKA. Dečki puni love za 100 života i još im nije dosta i moraju sa gazdom dogovarati modus operandi. Valjda zato što vole svoj Dinamo za koji su nastupali pa gotovo pro bono ali im je tata zato sve to vratio sa kamatama! I ta nam je repka kontaminirana do bola. Imamo li štogod da nije? Antune dajte malo optimistično odgovorite na moj ovaj post jer je mene optimizam napustio, a po prirodi nisam niti malo pesimist!

 77. Poki nije lako u rh dobiti izbore i formirati vladu za solidnu trojku i voditi ovaj narod na ispravan način,to sve više sliči nemogućoj misiji….Što se tiče predsjednice to je tragikomedija,monthy python a što se tiče hdza to vam je uhljebnički pokret koji onda kao takav diktira sve procese u hrvatskom društvu a alternative su još gore od hdza,čitava zemlja je naučila tako funkcionirati.To je začarani krug!
  Logično je da ljudi odlaze,odlaziti će i dalje,ovdje je problem što mi to nismo predvidjeli puno ranije i što nam “zamjene” ne dolaze,e to je problem naših ludih glava što mi počinjemo razmišljati tek kada udarimo glavom u zid.Znači odlasci nisu problem nego je problem što nema dolazaka,što to nismo davno osmislili i razradili kao plan b?Najveći šljam hrvatske vam je uz to šutljiva intelektualna tkz elita koja sve ovo o čemu mi pišemo zna ali ni njima ne odgovaraju promjene jer su naučili živjeti ležerno u ovoj muljaži i nepotističkoj močvari,po babu i stričevima….A ako oni šute onda u društvu nemate kritičnu masu za promjene.Tako da nebi ja svu krivnju prebacio na političare,to jednostavno ne odgovara istini jer smo mi veća bagra i govna od svih tih političara,oni su samo naša uljepšana slika ma koliko mi šutjeli o tome?

 78. Mi smo kao narod falsa bagra koja samo gleda svoju guzicu,osvrnite se malo na primjere iz života,promislite malo o našim ponašanjima pa ćete brzo shvatiti što vam govorim?Mi smo vam rak svijeta!A ljudi su metastaze!

 79. Ali u Hrvatskoj se ne peru ni plahte niti posteljina u hotelima.
  Odvratna neka zemlja i narod, ustaše i nečisti nacisti.
  A crkva stoji iza svega toga i podržava čobanluk i nepranje pokrivača.
  napokon više pogleda iz vašeg rakursa na stvari. Tako moramo svi govoriti
  i razmišljati je l tako Antune ? Lucidni Ante Tomić, ma bravo 🙂

  https://net.hr/magazin/putovanja/prljave-tajne-hotela-na-moru-i-kad-vam-soba-izgleda-cisto-nije-sokirat-ce-vas-koliko-cesto-peru-posteljinu/

  Evo ja sam upravo u jednom hotelu i sve je čisto, ali bolje mi je da šutim i da hodam
  ulicom sa strane malo pognutom hrvatskom ljudskom glavom radi stida tko sam i što sam…
  Nema šanse.

  • Članak je bezveze, i nije o Hrvatskoj, govori o tobože o našim hotelima na moru a referenicira se na sigurno neke strane (američke vjerojatno) priče s Reddita (koje naravno ne linka, samo anegdotalno prepričava).

   Mislim da mi zapravo dosta dobro stojimo po pitanju čistoće. Od naših hotela (u mom skromnijem cjenovnom rangu) bolje sam vidio prije svega u Njemačkoj, a naši hotelijeri, kao Valamar, mislim da inspiraciju crpe upravo s njemačkog područja.

   Nijemci znaju taj biznis. Hoteli su im uvijek i svuda novi (ne znam što rade sa starima, stalno ruše stare i grade nove? :D) i čisti jer ih čiste bezbrojne i beskrajno vrijedne ex-yu ruke.

   Doduše u UK sam vidio svakakvih… kakvih mi nemamo i fala Bogu nećemo nikad imati (tj. ne bar još 300 godina), ono 300 godina im star hotel koji izgleda kao da je u prvobitnom stanju, hodnici s hiper debelim tepisima na škripavom drvenom podu… to neee, to ne djeluje higijenski.

   Mi imamo sreću što su nam hoteli ili novi, ili novo adaptirani pa nema tih “pogrešaka dizajna” (zbog zastarjelosti, nema debelih tepiha, drvenih podova, old fashioned umivaonika s odvojenom hladnom i toplom vodom itd.). Što se tiče svakodnevnog održavanja inače dobro dizajniranog i kvalitetno izgrađenog hotela, to je stvar koja se unaprijeđuje svaki dan. Za to služi TripAdvisor i slična mjesta gdje ostavite review, ocjene.

   Onaj tko ne održava hotel na primjerenoj razini usluge, higijene, može se pozdraviti s gostima, odnosno cijenama. Ljudi se informiraju i spremni su platiti one najbolje, neće platiti one koji imaju slabije ocjene.

  • Čak niti Charlie Munger, veliki pobornik izrazito fokusiramo investiranja (koji se pomalo sprda nama koji često spominjemo riječ “diverzifikacija”), nema sve fokusirano u Berkshire Hathaway…

   Ne treba imati 100 dionica, naravno. Ali još gore samo jednu.

   • Evo, ako nekoga zanimaju brojevi, on kaže “A well-diversified portfolio needs just four stocks” (Charlie Munger).

    Ja inače kažem to “pet do sedem”, ali dobro, moožda (ako si baš pametan kao Buffett/Munger) može i samo četiri.

  • Velebit uclani se u udrugu malih dionicara pa xes znati da nije , netko izlazi naglo i dionica pada , nije lijepo za vidjeti ali sjecam se da je jednom u jednom tjednu pala sa 38 na 31 a onda u slikedecem presla 41 , strpljen spasen 🙂 a ko nema strpljenja neka izlazi ove godine valamar ce opet iznenaditi uvjeren sam ne iznajmljuje on apartmane ili cimmer free 🙂

 80. Gospodine Bakić, možete li ipak malo komentirati ovu stagnaciju (blago rečeno) Valamara zadnjih 1,5 godinu (a i zadnja 2 mjeseca)….kako se to Vama čini – što ili tko – je razlog tom padu… Pozdrav

 81. Nenade,jucer je u Otvorenom ministar turizma rekao da ce do kraja godine biti donesen novi zakon o turistickom zemljistu.Koliko bi to moglo imati utjecaja na vrijednost Valamara i ostalih turistickih kompanija?

 82. Nemam pojma, ali moguce da netko od vecih dioničara rasprodaje i da je zato cijena vrlo nisko u zadnje vrijeme, što smanjuje rizik ulaganja. Rezultati će jamačno biti odlicni i dividenda.

  • https://narod.hr/sport/jelicic-nije-stedio-reprezentaciju-mi-nismo-igrali-ni-blizu-da-bismo-bili-drugi-na-svijetu-ni-blizu

   Velebit ovo vam se neće svidjeti ali ovo je točno,i to zna svatko tko se razumije u nogomet samo kako bi rekli “ne smije kazati” Ovaj jeličić je stvarno hrabar čovjek!To naravno ne umanjuje uspjeh repke ali je činjenično točno da smo mi sve do finala prošli puno slabije repke od nas a da ni jednu nismo dobili u 90 minuta a dva puta smo prošli na penale?Važno je da ovo netko kaže jer su sada očekivanja u nebu i nebi bilo fer ni prema hns-u, daliću, ni prema igračima, da dođe do poznatog sindroma razočarenja i pljuvanja….

   Kada su se stvari slegle,euforija splasnula treba se vratiti čvrsto na zemlju i shvatiti da je ono u rusiji bila sreća kakva se događa jedanput u 50 godina,raspored,penali,ma sve nam je išlo na ruku,do finala smo izbjegli do jednu reprezentaciju igrački jaču od nas…a igra ruku na srce nije bila na razini za drugo mjesto na sp-u u nekim normalnim okolnostima nego se tako ždrijeb otvorio da je to nevjerojatno da je uopće bilo moguće….

   • Antune, samo se nemojte pozivati na Jelicica. On da bi bio kompetentan komentirati trebao bi se prvo baviti trrnerskim poslom da vidi kako je to. Rekao je da ce se skinuti gol ako se dinamo plasira u skupinu El… Lako je kritizirati iz fotelje. Grcka je 2004 g bila prvak Europe s nikakvom igrom. Naravno da je za rezultat potrebna i doza srece, posebno u sportu.

    • Isto tako ni Francuska nije imala igru dostojnu svjetskih prvaka. Mi smo u finalu bili puno bolji od njih prvih pola sata. Da nisu dobili na poklon drugi gol tko zna kako bi finale zavrsilo.

    • Od deset utakmica ona francuska bi dobila hrvatsku 9 i po puta,samo nogomet treba razumjeti,francuska je na sp imala kontinuirano izvrsnu igru na rezultat samo ta igra nije bila lijepa za oko i tu bi se sa vama djelomično složio ali to je bio dio taktike i tako su igrali od početka do kraja prvenstva,sa svima isto,daju vam loptu i inicijativu a onda vas u dvije kontre ili dva prekida deklasiraju…Ni meni se taj nogomet ne sviđa jer je to tkz juventusov nogomet a poznato je da je deschamps ujedno dugo igrao u juventusu i tamo bio i trener i to je ta škola nogometa koju su oni igrali a kada izgubite 4-1 jako teško je uopće razgovarati o tome da smo mi “mogli i bili bolji”,to je tri razlike?Malo previše?Taktički su francuzi igrali sjajno a drugi par rukava je što taj nogomet nije lijep za oko ali talijanski nogomet isto nikada nije bio lijep a puno su toga osvajali?

     Ono što je jeličić htio reći je da se spustimo na zemlju da nam se ne dogode reprize španjolske jer nismo mi tako dobro igrali na sp kako rezultat govori,ni taktički ni povezano i ako to ne shvatimo imati ćemo reprize španjolske od puno lošijih momčadi i od španjolaca i od nas…Shvatite da mi u doigravanju sp-a u rusiji nismo nikoga dobili u 90 minuta a dvije tekme smo prošli na penale a te momčadi igrački nisu bile nama ni do koljena…Samo tri momčadi na sp-u u rusiji igrački su bile bolje od nas,i to francuska,brazil i belgija a mi smo igrački bili tu negdje sa urugvajem i njemačkom.Sa ni jednom tom momčadi mi nismo igrali?Zato jeličićeve riječi treba uzeti kao dobronamjerno upozorenje jer je i on u miru pogledao tekme bez emocija i zaključio isto kao i mnogi ljudi koji se razumiju u nogomet.Za to ne trebate biti veliki stručnjak.

    • Uzmite finale 4 i španjolsku 6 komada to je 10 komada u dvije zadnje službene tekme,to je zvono za alarm….Jedno je euforija a ovo je statistika.

    • Antune nakon bronce u francuskoj 98 na sljedeće europsko prvenstvo se nismo ni plasirali. To se događa i sada, nakon velikog uspjeha slijedi opustanje i cim smo pomislili “mi smo najbolji” stiže kazna. To je hrvatski mentalitet… A što se tice finala protiv Francuza, da Dalic nije stavio ozlijeđenog Subašića na gol mi bi vjerojatno bili svjetski prvaci. Dalic je napravio istu gresku kao i Ćiro s ozlijeđenim Bobanom 98.Povijest se ponavlja..

   • A koje to, Antune, reprezentacije nisu bile gore od nas na SP? Francuska, Brazil, Belgija. Nema dalje. I to ne kažem da “su bile bolje”, nego da “nisu bile gore”. Španjolska je inače i bolja ekipa od nas, ali na SP nije to pokazala. Imali smo sreće (kakvu recimo Brazil nije imao, naišavši na Belgiju), ponovit će nam se teško za naših života, ali uz najstrožu objektivnu ocjenu, bili smo ukupno među 4 najbolje reprezentacije na SP. Ili griješim? Ovo kad čovjek čita što piše (“ni blizu drugi, ni blizu”), zaključi da smo po pokazanom tamo bili negdje deseti (jer nije nogomet vaterpolo pa da ga igra 5-6 nacija; ondje “ni blizu drugi” znači “peti”), što je podcjenjivački i ne odgovara stvarnosti.

 83. Da bi osvojili npr 98 godine sp mi smo hipotetski morali pobjjediti njemačku strašnu ekipu bierhof,klinsman itd,pa francusku ludilo ekipu predvođenu zidaneom pa brazil koji je izgledao nepremostivo sa ronaldom,rivaldom,bebetom itd a onda smo za treće mjesto pobjedili nizozemce koji su bili vrh svijeta i igrom i sastavom,bergkamp,de boer itd,ovdje smo do finala došli danska,rusija pa engleska koja je igrački ispod nas toliko da ni jedan igrač engleske nema mjesta među prvih 11 u hrvatskoj repki.Tako da ja osobno smatram još 98 najvećim uspjehom hrvatskog sporta ikada bez obzira na tadašnje treće mjesto….Sada ne zna prosječan hrvat nabrojati pet igrača od tri sastava preko kojih smo došli do finala u razigravanju u rusiji(danska,rusija,engleska),ako zna od deset ljudi pet igrača danas nabrojati iz te tri ekipe ja glavu kidam a pitajte ih za njemačku,francusku,brazil i nizozemsku 98,znaju ih 30%?

 84. https://www.jutarnji.hr/komentari/ne-postoji-vise-nista-sto-se-u-ovom-drustvu-moze-dogoditi-a-da-bi-nas-snebivalo-tv-promovira-ustastvo-ratni-zlocinci-kaznu-sluze-u-toplicama/7883715/

  Jako dobar tekst,pa sada neka se i mene optuži da sam ljevičar kao pavičić a nisam.Potpuna nedosljednost hrvatske politike,jedan ogavni oportunizam učinio je od ove zemlje jednu “čaršiju” u kojoj više nema niti kriterija,niti standarda niti morala.Držimo lekcije drugima za sve ono što sami činimo,e to je prestrašno u našoj hrvatskoj zbilji.Ovdje postaje sasvim normalno da pravomoćni osuđenici ili pokajnici postaju gradonačelnici i tkz ugledni političari,čobanluk bez kriterija zahvatio je sve pore društva a narod potpuno zastranio a hrvatski “mozak” i oni koji bi trebali biti vrhovni autoriteti društva na sve ovo oportunistički šute i gledaju svoju guzicu?A mi mic po mic “svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo” Ovdje više nije problem što pokajnici ili osuđenici postaju gradonačelnici ili kada ministri pozdravljaju osuđene ratne zločince,ovdje problem postaje svatko tko to problematizira i kritizira?

  Da se razumijemo nije problem kada se ljudi “na nož” sukobljavaju oko svojih ideja,nije problem i kada padnu teške riječi ,ovdje je problem što i najveći kriminalac može danas biti “naš” i najveći katolik i optuživati sve i svakoga za nacionalnu izdaju i da je to nama posve normalno,ovdje je postalo potpuno normalno da utajivači poreza ili kradljivci kokoši drže moralne predike o domoljublju ili o svojoj vjeri i mjeri za iste? Ovdje je normalno da “kafana” oblikuje društveni kontekst a da je se vlast boji?U takvom društvenom okruženju mi smo prpoustili napraviti jasan otklon od komunizma i on čak postaje više i nemoguć jer kada dio naroda gleda što se događa danas u društvu počinje žaliti za komunizmom?

  Vi danas sa pravom imate reakciju javnosti na vučićeve packe koje on daje hrvatskoj ali paralelno sa time mi imamo izjave najvećih državnih dužnosnika(onako sa visoka) o susjednoj bh državi “da se oni trebaju emancipirati”,takva vrstu arogancije je prestrašna i u njoj leži najveći dio hrvatskih problema.Arogancija,bezobrazluk,potpuno moralno posrnuće koje je zahvatilo sve pore društva,pretvorili smo se u klasičnu balkansku krčmu iz koje smo mi koji smo 90te uzeli pušku htjeli izaći po svaku cijenu.Ovdje sada vlada sizofrenije ulice koja izmišlja nacionalne izdajnike,koja selektira društvo na “prave i krive”,koja zbog oportunista i kukavica na vlasti počinje utjecati na čitav društveno politički život društva?

  Ne i tome nisu krivi pojedini akteri koji se označavaju kao krivci tome su krivi hrvatski oportunisti na vlasti koji su kroz čitavu hrvatsku povijest uništavali svaku mogućnost hrvatskog razvoja i odrastanja hrvatske države i društva.Pogledajte politiku hrvata u bh gdje to vodi taj narod ali nitko od hrvatskih oportunista nema muda reći da je to put u kolektivni suicid nego još idu tamo kao misionari koji podržavaju tu politiku koja nema podršku baš ni jedne značajnije zemlje u svijetu nego je upravo obrnuto i da se nitko ne pita “jeli možda ipak nešto i do nas”

  Ne vjerujete?Da bi shvatili evo malo linkova:

  http://hr.n1info.com/a306377/Svijet/Regija/BiH-Medjunarodna-zajednica-optuzila-Covica-i-Dodika-da-pogoduju-sirenju-kriminala-i-korupcije.html

  https://www.dnevnik.ba/vijesti/veleposlanstvo-sad-covic-ni-sada-ni-ranije-nije-bio-za-kompromis-oko-izbornog-zakona

  Naravno ovo se nitko ne usudi problematizirati jer si odmah označen kao nacionalni izdajnik a ovo nisu tamo neke zemlje istoka koje su nama nesklone nego naši saveznici u natou i eu?Da gospodo isti oni saveznici sa kojima se hrvatski premijer i predsjednica hvale da su u tako dobrim odnosima?I dok hvatski narod u bh pod čovićevim vodstvom dobija stigmu naroda koji razara bh a čovića se uspoređuje sa onom spodobom od dodiga za korupciju “naši” političari pjevaju pjesmice po “ženskim đačkim domovima” i proslavama dobrovoljnih vatrogasnih društava i hvale se sa “izuzetno” dobrim odnosima sa zemljama koje iznose teške optužbe na račun čovića i hdza bh?Nema jedne zemlje koja je stala u obranu?Ali ni jedne?I sve to je isto nama postalo posve normalno a veeeliki hrvati tkz misionari porijeklom iz bh koji su došli živjeti u zagreb danas su u funkciji palikuća na daljinu što će u konačnici platiti onaj nesretni hrvat iz bosne i njegova djeca dok će palikućina djeca ići u diplomatske škole u zagrebu a kasnije studirati po zapadnoj europi izolirani od bh zbilje i života?A palikućama je to sve jedna velika zabava,naravno iz toplog zagrebačkog kauča?I sve to ima naravno podršku najviših dužnosnika hrvatske politike jer tko se to danas usudi problematizirati politiku “zna se”,taj mora da je četnik ili možda balija ili je zakleti jugoslaven komunista?E takvo društvo nam je naša borba dala!Tražili smo gledajmo i dalje šutimo kao zakleti hrvatski oportunisti?Neka barem u prefiks imena svojih stranaka ugrade i riječ “oportunistička” da eto ljudi ipak znaju o čemu se tu radi?Jebe se njima,pusti vodu dok majstori odu,tako oni vode hrvatsku politiku?

 85. https://kamenjar.com/predsjednica-ulozila-sam-politicki-kapital-u-odnose-sa-srbijom-a-beograd-odgovara-zapaljivom-retorikom/

  “Uložila sam politički kapital u odnose sa srbijom” Jeli se vama čini da mi ovo sve sanjamo?Oni svoj rejting nazivaju “političkim kapitalom” pa nam se žale da su “puno uložili” Ove floskule se više ne mogu ni slušati i konačno je vrijeme da shvatimo da su nam srbi susjedi sa kojima moramo rješavati otvorena pitanja i da tu neće dugo biti nikakve ljubavi nego obostrani interes oba naroda jer eto bog nas je posložio jedne pokraj drugih i ne trebaju nama nikakva “ulaganja političkog kapitala” nego nam trebaju radne skupine koje će rješavati one probleme i odnose koji se na operativnoj i političkoj razini moraju rješavati a ne da nas hrane sa nekim povjesnim sastancima koji ne znače ama baš ništa nego se vučić vrati u srbiju i tamo se narodu opravdava “da je on u ime mira uložio svoj politički kapital” a naša predsjednica isto?I još nas uvjeravaju kako su to činovi hrabrosti i velika “ulaganja”?

  A što se tiče njihovih sastanaka bolje da se sastaju telefonski u “ilegali” ali neka stvore uvjete da radne skupine rješavaju sva otvorena pitanja a ne da zbog međunarodnih mentora “ulažu svoj politički kapital” Treba ih zamoliti da više ništa ne “ulažu” jer sve što su ulagali bilo je za k?Neka samo prestanu pjevati i neka idu “delati”, konstruktivne male stvari u korist običnih ljudi, za početak a neka povjesne sastanke ostave trumpu i kim yong-un-u?Jer ti povjesni sastanci i euforični izljevi ljubavi da bi sutra prešli u drugu krajnost ne trebaju nikome?Idemo delati a odnosi neka budu posve hladni i u granici diplomatske pristojnosti.Imamo četiri nerješene granice od slovenije cg bh i srbije i ništa se ne miče sa mrtve točke?Moguće da nije sve ni do njih,moguće da je nešto i do nas?

  A što se tiče političkog kapitala da se energično reagira na ploče i ustaške spomenike u rh,ili pozdravljanje ratnih zločinaca na službenim skupovima onda bi vučić bio manji od makova zrna i onda bi mi njega mogli j u mozak svakodnevno a ovako da paradoks bude veći j on pomalo nas jer smo uvezli iz srbije iste obrazce ponašanja u politici,jedan dan jedno a sutra dan drugo a kao takav nemaš ni jednog ozbiljnog saveznika u međunarodnoj zajednici….Nije vraćanje u prošlost ako se jasno i glasno svaki put osudi bilo kakva rehabilitacija ustaštva,ili bilo kakva rehabilitacija komunizma ili bilo kakvo dovođenje u pitanje karaktera domovinskog rata ,samo tu treba biti dosljedan i jasan do kraja i braniti službeni stav države uvijek i vazda a ne miješati zločine sa karakterima tih režima i karakterima ratova?A u nas se sve to izmješalo tako da je jedan dan za dom spremni stari hrvatski pozdrav sutra već nije kada dođe birokrata state departmenta pa napravi postrojavanje,isto tako tito je jedan dan velika povjesna ličnost a sutra dan zločinac i diktator,jedan dan ratni zločini hrvata se brkaju sa karakterom domovinskog rata a sutra se povlađuje istim tim ratnim zločincima?E to nije ozbiljna politika nego prevrtljiva “čaršija”
  Da pojasnim,da srbi nisu počinili ni jedan ratni zločin u ratu,da su poštovali sve ratne konvencije to ne mjenja ništa na činjenici da su oni bili agresori na rh,isto tako da su hrvati počinili sve ratne zločine u tom ratu a srbi ni jedan to opet ne mijenja činjenicu da su srbi bili agresori koji su započeli taj rat a ako ćemo mi ratne zločine stavljati u koleraciju sa karakterom samog rata onda mi sebe dovodimo u veliku nepriliku jer se onda počinje sa time manipulirati a mi sebe dovodimo u poziciju da moramo početi lagati i prikrivati i naše zločine a kako stara poslovica kaže u laži su kratke noge.
  Nismo naučili ništa od partizana i ustaša koji su lagali sve što su zinuli u želji da prikriju svoje zločine?Pa se voda toliko zamutila od tih laži da više hrvatsko dijete nema pojma jeli i hitler bio pozitivac ili negativac,i koji je univerzalno priznat karakter drugog svjetskog rata?Ne samo to nego čobani bi danas prebacili odgovornost i breme povjesnih zabluda svojih djedova na njihove unuke?
  To su čobanske tendencije u rh?A mi nemamo političare koji bi te stvari razjasnili hrvatskom narodu.

  Osvrnuo bi se na manipulacije koje čujemo ovih dana da nitko nije osuđen za ovčaru?To je činjenično potpuno netočno,za vukovar imamo 109 pravomoćnih presuda,90 slučajeva je još u tijeku a u srbiji su izrečene i ove pravomoćne presude,doduše neke od njih je ustavni sud vratio na ponovno suđenje ali po izrečenim kaznama nisu bili tako mekani što se vidi iz ovoga:

  https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/srpski-mediji-ustavni-sud-srbije-uvazio-zalbu-na-presudu-za-ovcaru/929027/

  Čak je i haški sud podignuo 9 optužnica za vukovar i neke su još u tijeku,simatović,stanišić i ekipa a hrvatsko državno odvjetništvo je podiglo 232 optužnice za vukovarske ratne zločine,ponavljam 109 je pravomoćnih.Naravno da žrtve i obitelji nikada ne mogu biti zadovoljne,to je normalno,nismo ni mi zadovoljni sa hrvatskim pravosuđem općenito ali nisu ni bugari ni rumunji ali čemu manipulacije “da se ništa nije učinilo” i da nitko nije procesuiran i osuđen?To jednostavno ne odgovara istini i radi se o prizemnom poigravanju sa osjećajima žrtava i njihovih obitelji koje nose i koje će nositi u sebi duboku ranu čitav život bez obzira na sve buduće i sadašnje pravomoćne presude…Takve manipulacije “nitko ništa nije učinio” su ujedno i jako opasne i štetne po hrvatsko društvo i dužnost predsjednice i premijera je da javno iznose istine i činjenice ma kakve one bile i da saniraju štetu koju iznose politički i “kafanski” manipulatori a ne da se sakrivaju kao mali miševi gledajući što će im donjeti politički kapital a što ne?To nisu državnici!

 86. Da vam i objasnim što traže hrvati odnosno hdz i čović u bh?Kao što znate bh se sastoji od dva entiteta,dvije izborne jedinice,jedan je rs a drugi federacija i iz te federacije biraju se dva predstavnika za predsjedništvo bh,jedan hrvat a drugi bošnjak i čović traži da hrvata mogu samo birati hrvati a bošnjaka bošnjaci,znači kada vi idete na izbore i zaokružujete člana predsjedništva hrvata vi bi morali imati žutu traku i dokaz da ste hrvat da možete stati u taj red a bošnjaci bi imali zelene trake da stanu u drugi red?E sad je problem što hrvat može biti i bošnjak a bošnjak može sutra odlučiti da je on hrvat?Pomalo banaliziram da lakše shvatite.Gdje je ovdje problem?Problem je što vi u istoj izbornoj jedinici zabranjujete hrvatu da glasa za bošnjaka iako on moguće misli da će ga ovaj bolje predstavljati u predsjedništvu od hrvata i obrnuto?Znači npr da bi neka multinacionalna stranka odnosno njihovi članovi morali glasati ili za čovića ili za dodiga ili za aliju nikako npr za predsjednika svoje stranke npr hrvata koji kao takav može ući u kvotu za predsjedništvo?Jeli shvaćate apsurd?Međutim stvari i nisu tako jednostavne kako se čine,taj čovićev zahtjev je u suprotnosti sa presudom eu suda u slučaju sejdić finci i u potpunoj suprotnosti sa eu pravom?Što se krije iza ovoga svega?Da bi se zadovoljio eu zakon,kao i čovićev zahtjev u federaciji bi se morala oformiti nova izborna jedinica odnosno entitet,da se ne lažemo?

  I ništa to nije sporno,to može biti i legitimni politički cilj ali znate što je sporno,sporno je to što hrvati ne izražavaju ambiciju da taj svoj entitet realiziraju u nekom širem dogovoru na čitavom prostoru bh nego samo i isključivo unutar federacije sa bošnjacima i srbi to rukama i nogama podupiru “samo nas ne dirajte”
  Vidite ja mislim da je to politički suicid hrvatskog naroda i potpuno političko sljepilo?To nikada neće dobiti niti će od bilo kojeg aktera na zapadu za to dobiti podršku jer bi to značilo da najbrojniji narod bh bošnjaci kojih ima više nego hrvata i srba zajedno ostanu nad kontrolom npr 30% prostora bh,npr hrvati na 20% a srbi 50%?E to je potpuni politički dilentatizam i sada vam je jasno zašto hrvati nemaju podršku ama baš ni jedne zapadne zemlje za svoje zahtjeve.Jer su ti zahtjevi potpuno iracionalni i oni su morali ići u sasvim drugom pravcu sveukupmog dogovora izmjene daytona za čitavu bh i velikog pritiska na rs,dodiga i republiku srbiju i vučića a ovako to je unaprijed osuđeno na propast?A tražiti da se ljudi u jednoj izbornoj jedinici prvo legitimiraju kao hrvati ili bošnjaci i po tome svrstavaju sa trakama za glasovanje je rub znanstvene fantastike i zabranjuje hrvatima ili bošnjacima da glasaju za člana predsjedništva iz drugog naroda jer misle da će ih on bolje pretstavljati nego bošnjak?E vidite taj prijedlog sadrži elemente apartheida?

  Mislite da pretjerujem?Vjerujte niti malo?Ali to nije cilj i to zna i čović da je neizvedivo krajnji cilj je nova izborna jedinica unutar federacije i novi entitet a onda bi u tom novom entitetu bošnjak mogao slobodno glasati za hrvata i ponavljam sve je to legitiman politički cilj ali je unutar samo federacije politički neostvariv i promašili su “ceo fudbal”,umjesto da se išlo na potpunu reviziju daytona i tu tražilo savezništvo sa bošnjacima,išlo se sa srbima u savezništvo, pravi se strateška pogreška, i ide se u krilo dodiga i na ruku velikosrpskoj politici koja se nada da će hrvati razbiti bh a oni se na toj razvalini zaljepiti za srbiju.A hrvati ne da neće moći razbiti bh nego bi vrlo lako mogli doživjeti “brzi bljesak” i nestati sa bh prostora preko noći a da međunarodna zajednica za to da zeleno svjetlo i svu potrebnu pomoć bošnjacima.Čini vam se da pretjerujem?Vjerujte niti malo!Takva je ogorčenost u službenoj politici zapadnih zemalja koja se očituje kroz priopćenja veleposlanstava i međunarodnih organizacija da me ništa više nebi čudilo.A to da bi mi njima ovako gologuzi mogli pomoći to objesimo mačku o rep,puno realnije je da bi moćna turska vojska mogla njima pomoći….Nego mi živimo u nekim mitovima i oblacima otrgnuti potpuno od stvarnosti….Inače turska vojska ima “samo” 1100 aviona prema naših 12 škarta a ono što turci znače rusima i amerima ne znači 1100 hrvatskih država i njihova geopolitička i vojna pozicija je strahovito jaka….

  Voljeo bi da me netko demantira i dokaže da ništa ne razumijem ali ovo je moje viđenje politike i položaja hrvata u bh?Dao bog da sam u krivu?

  • Antunove analize situacije u BiH nadmasuju i Dina Radju i njegove povijesne rasclambe.
   Doci na TV i trabunjati o necemu o cemu nemas pojma je jednako kao i pisati traktate o necemu u cemu bi te i Dino nadmasio znanjem, cista kategorija vjerovali ili ne, odnosno covjeku se cini da sanja kada to cita.

   Dakle istina je da Bošnjaci biraju Hrvatima politicke predstavnike , u zemlji koja je po ustavu drzava 3 ravnopravna naroda i takva je bila oduvijek i jedino tako moze opstati. Bosnjaci biraju funkcionera ciji naslov glasi ” Hrvatski clan predsjednistva” , zato jer postoji rupa u izbornom zakonu koja im to omogucuje, a oni to izbornim inzinjeringom i ostvaruju iskljucivo iz razloga da eliminiraju Hrvate iz vlasti . Pri tome krse ustav, sto je potvrdio i ustavni sud, ali i elementarna logika kaze da hrvatskog clana predsjenistva trebaju birati Hrvati.
   To je kao da predstavnike manjina u HR , izbornim inzinjeringom, u Sabor ugura HDZ tako da manji dio svojih clanova preusmjeri na glasacke kutije za manjine i tako efektno ukloni manjine i doda sebi 7 zastupnika.
   Antun smatra kako je po Hrvate bolje da im Bosnjaci biraju predstavnike , nego da se napravi izborna jedinica na teritoriju gdje po popisu zivi 95 posto Hrvata i da se iz te IJ bira kandidat koji je po volji gradjana te IJ bez obzira koje je nacionalnosti( sto je HDZ prijedlog) , zaista kategorija vjerovali ili ne, ukoliko je Antun zaista Hrvat i svjesno zastupa ovo sto pise.

   • Hvala na komentaru, ja već duže preskačem čitati te vizuje, a kamoli komentirati. Vjerujte mi, okruženje je odmah ljepše. Neka svatko radi na sebi i ono što mu najbolje ide. Nametljivost opće prakse je bez veze.

   • Cvaj “samo” ima jedan problem tehničke prirode?Kako u istoj izbornoj jedinici utvrditi tko je hrvat a tko nije?Ja osobno poznajem par muslimana koji se izjašnjavaju kao hrvati?Nikad nisam rekao da hrvati ne bi trebali imati svog predstavnika nego kažem da je to u ovom okviru bh skoro pa tehnički neizvedivo osim da se formira treći entitet ili nova izborna jedinica?I u tome jest ključni problem te priče?

    • Točno je da je ustavni sud naložio da se to dovede u red ali je točno da je bh tužena u predmetu sejdić finci na eu sudu pravde i naloženo je isto da se omogući teoretski da predstavnik nacionalne manjine može biti biran kao član predsjedništva biran iz redova hrvata,bošnjaka ili srba.Zašto mislite da npr nebi uvjetno rečeno hasanbegović ili kajtazi hipotetski mogao biti izbiran za predsjednika hdza bh?Što onda uraditi?Što uraditi ako se dogodi sutra takva situacija?Promislite malo pa ćete shvatiti da je jedini okvir koji može zadovoljiti i odluku ustavnog suda i presudu eu suda treći entitet koji opet ne garantira da hrvati moraju birati hrvata za člana predsjedništva?
     To je jako sklizav i škakljiv teren koji nije lako riješiti unutar postojećeg okvira bh i zato sam ja uvijek bio kontra daytona i za jednu sveobuhvatnu rekonfiguraciju čitave bh…O tome i pišem.

    • Nego kao o svemu u rh ljudi pričaju o nekoj temi na osnovu emocija i rekla kazala a da nemaju pojma o čemu govore?Ja ću vam odmah iz aviona kao čovjek koji se nešto razumije u pravo reći da je npr prijedlog čovića da se nacionalna pripadnost rukovodi zadnjim popisom stanovništva potpuno protustavna i protivna svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima jer tko vama može zabraniti da se vi u te četiri godine preobratite na islam,katolicizam ili pravoslavlje i postanete bošnjak,srbin ili hrvat ili eskim?Tko vam to može zabraniti i uskratiti pravo da glasate sukladno tome na listi koju želite zaokružiti?To je samo jedan primjer kako je sve to teško izvedivo a da zakon zadovolji sve ustavne i međunarodne pravne norme?Jako je to složeno!

   • Razmislite ako se radi o manipulaciji sa komšićem tko sutra brani da se 30-40 tis bošnjaka izjasne dan prije izbora kao hrvati i glasaju za npr komšića?Dali im možete zabraniti da se izjasne dan prije izbora ili na samom biralištu kao hrvati,tako da se sa time želi manipulirati i štimati izborni rezultat naveo sam vam kako se to može uraditi i da bošnjaci prihvate čovićev prijedlog?Tko vama danas u rh brani da se umjesto kao hrvat izjasnite kao mađar,srbin ili bošnjak?To vam nitko nigdje ne može zabraniti,o tome se ovdje radi zato vas i pitam kako utvrditi tko je hrvat a tko bošnjak,ako se to utvrđuje na biralištu na dan izbora nekom izjavom da ste hrvat i to se može izigrati….

    • https://www.zakon.hr/z/558/Zakon-o-registru-bira%C4%8Da

     Ovdje proučite članak 15 i članak 24,po kojem birač u svakom trenutku samo jednom izjavom pred nadležnim uredom može izmjeniti svoju nacionalnost u biračkom popisu,ne određuje država tko je bošnjak ili hrvat nego sam birač to odlučuje?Znači ako bi mi htjeli hipotetski srušiti pupovca mi bi mogli uvjetmo rečeno i danas to laganini napraviti,govorim o mogućnosti koju ti daje zakon da se sam izjasniš koje si nacionalnosti a ne na osnovu “dnk”

    • Postoji sluzbeni popis stanovnistva koji je jasno rekao na kojem teritoriju zivi 95 posto Hrvata. Na tome teritoriju se formira izborna jedinica u kojoj se bira predstavnik te IJ bez obzira koje nacionalnosti bio. To rjesava i ustav i duh BH kao drzave tri ravnopravna naroda i presudu iz Strazbourga, a to je samo jedno od mogucih rjesenja.

     Stvar je u tome da Bosnjaci ne pristaju ni na jedno rjesenje i da otvoreno zagovaraju rješenja gdje bi oni birali predstavnike Hrvata.
     Sto je zaista nevjerovatna tendencija u 21. stoljecu, a jos nevjerovatnije sto takve teznje prešutno podrzava i mz pa cak i neki iz Hrvatske.
     Hrvatska ima svoje interese u BiH i oni nisu tek usputni i formalni. To su ozbiljni politicki , ekonomski, sigurnosni i mnogi drugi interesi i tu Hrvatska mora postupiti kao ozbiljna drzava štiteći svoje interese i to sve na temelju demokratskih i civilizacijskih standarda.

    • U mađarskoj su se romi dosjetili pa se izjašnjavaju kao mađari,veliki broj njih,i sada statistički ima puno manji broj roma nego je stvarna situacija na terenu a to su radili jer su imali neki razlog,bilo zbog natječaja za posao ili nešto slično ali su imali valjan razlog i sada statistika ne odgovara stvarnome stanju o broju roma u mađarskoj?Slične tendencije su moguće i u federaciji i rs u nekoj doglednoj budućnosti ako se formiraju novi entiteti kao npr rs gdje je bošnjaka cca 13-14% a hrvata 3% a ostalo su srbi?U nekoj budućoj konfiguraciji snaga upravo bi glas bošnjaka i hrvata mogao uvijek odlučivati o predstavniku srpskog entiteta kao i o samom predsjedniku tog entiteta?Tih 17% bi moglo postati trajno presudno za izborni rezultat,istu stvar vi bi hipotetski mogli imati i u mogućem hrvatskom entitetu kada bi se zadovoljile nacionalne ambicije hrvata i kada bi se uspostavila nova fragmentacija stranaka?Tako da stvari nisu tako jednostavne kakve se one danas čine iz sadašnje političke konfiguracije snaga na terenu gdje prevladavaju tri jake nacionalne stranke koje su isključivo vezane za pripadnost jednog od tri naroda?Stvari se sutra mogu strahovito okrenuti u drugom smjeru i izazvati još veću unutrašnjopolitičku nestabilnost tako da npr bošnjaci i hrvati određuju uvijek pobjednika izbora u rs i da to sutra gubitnici izbora ne mogu podnjeti i mogu stalno držati entitet u nekom izvanrednom stanju i širenju animoziteta prema bošnjacima i hrvatima jer “eto da nije njih pobjedili bi oni”,to važi i za druge možebitne entitete?

    • Click to access USTAV_BOSNE_I_HERCEGOVINE_bos.pdf

     Ustav govori o dva entiteta,u tome i jest problem?A ne može se zakon donositi na osnovu sadašnjeg stanja na terenu,on mora definirati i predvidjeti sve buduće možebitne odnose,ako vi kažete da negdje živi 95% hrvata kao u hercegovini gdje ih je 220 tis koja prava imaju hrvati u bosni kojih je 300 tisuća?Kako to urediti zakonom?Koga da bira sutra taj hrvat za člana predsjedništva u federaciji,odnosno u tom entitetu?Dali je to u skladu sa ustavom bh?Pa naravno da nije i te stvari nisu baš tako jednostavne kakve ih vi prikazujete jer da su jednostavne onda bi hrvati zasigurno imali podršku zapadnih zemalja članica natoa i eu a gle čuda nitko hrvate u bh ne podržava u tim zahtjevima.Linkao sam vam gore stavove međunarodne zajednice,zapadnih država i amerike koji tvrde da čović ne želi dogovor i kompromis?Stvari u bh nisu tako jednostavne kakvim se oni prikazuju u rh a ja tvrdim da daytonska bh nije održiva država i da se dayton mora redefinirati,inače će se non stop ponavljati ovakve situacije,to je neodrživo,dayton je trebao biti prelazni period za uspostavu mira ali onako kako je on tada napisan on od bh pravi doživotnog invalida,državu koja je nefunkcionalna,politički neupravljiva i skrojena za trajnu političku krizu a da ne govorimo da sa ovakvim ustrojem ne može ni promisliti postati članica eu i usvojiti pravnu stečevinu eu?E da je to tako jednostavno kako vi govorite?U jednoj stvari vi imate u bh pravo ali onda ste u drugoj potpuno u suprotnosti sa ustavom i eu sudom pravde i međunarodnim normama i to je najveći problem ovakve neodržive bh koja je skrojena po mjeri,ponavljam- doživotnog invalida?

    • Logika vam govori da bi vi oformili novu izbornu jedinicu unutar jednog entiteta ona mora dobiti granice i obilježja novog entiteta ili neke autonomne pokrajine unutar tog entiteta a to zahtjeva promjenu ustava i novu rekonfiguraciju bh?Promislite logično?Tu se radi o takvim stvarima gdje jedno pravo negira drugo pravo?Ne može npr jedna manjina hrvatskog naroda imati isključivo pravo na terenu birati svog predstavnika za člana predsjedništva jer je i to protivno ustavu bh?
     Vi sugerirate da bi npr samo narod hercegovine morao birati svog predstavnika za predsjedništvo bh?Ali i to vam je protustavno jer sve druge hrvate u entitetu dovodi u pozicija građana drugog reda čiji glas ne važi?

    • https://vijesti.ba/clanak/345748/tv1-ekskluzivno-covicevi-modeli-za-izbor-clana-predsjednistva-bih

     Čović predlaže prvi model odnosno dvije liste gdje bi se hrvati i bošnjaci izjašnjavali u čitavoj federaciji po nacionalnoj pripadnosti na zadnjem popisu birača.Ja sam vam objasnio kako se i to može izigrati i da se bošnjaci i srbi iz sdpa npr mogu izjasniti da su jedan dan hrvati da sebi omoguće glasati npr za komšića ili lagumđiju i mogu napraviti od izbora lakrdiju?Nije se protuzakonito “prekrstiti”,Znači on sugerira dvije liste u čitavoj federaciji a ne model o kojem vi govorite?Ali je problem što u njegovom prijedlogu u istoj izbornoj jedinici hrvat ne smije glasati za bošnjačkog predstavnika i obrnuto?To je ključan problem tog prijedloga i upitna je ustavnost tog prijedloga jer se radi o istoj izbornoj jedinici a npr predstavnici manjina bi po čovićevom prijedlogu imali pravo birati koju listu će zaokruživati?Oni bi imali pravo na izbor.Ja mislim da je to sizofrenija i da bez trećeg entiteta je nemoguće postići dogovor u svezi toga?Ili imaš svoju izbornu jedinicu i možeš birati i eskima na listi ili nemaš svoju izbornu jedinicu ili entitet.Tu vam je ključan problem?
     Vi to gledate iz današnje perspektive etničke podjeljenosti gdje te teme dominiraju ali sutra se stvari mogu jako izmjeniti i onda imate ta ograničenja?Dayton je potpuno nelogičan i napravio je takve anomalije u sustavu koje je nemoguće ispraviti bez redefinicije daytona?Ako se želi izigrati i ovaj čovićev prijedlog može se izigrati i kao što su bošnjaci moguće svijesno glasali za komšića(ako je to istina) onda bi mogli i na dan postati hrvati i opet glasati za komšića?Jer ako su prvi put “zadespet” hdzu to radili onda ne vidim razlog da i drugi put to naprave na gore opisan način?

    • Antune uporno ponavljate svoje i ne slusate sto vam se govori.
     Ja sam naveo jedno moguce rjesenje i ono obuhvaca sve Hrvate, odnosno 95 posto kao sto sam vec rekao, popis je tocno rekao gdje zivi 95 posto Hrvata i u Bosni i u Hercegovini, …a inace pravicnih rjesenja se moze iznaci koliko hocete, samo ako se ima volje. Kljucni problem je sto Bosnjaci otvoreno negiraju pravo Hrvatima da si biraju svoje predstavnike i ne prihvacaju nijedno rjesnje.

     Sa hrvatske strane im je ponudjeno da sami osmisle model kakav god hoce , samo da bude u skladu sa ustavom i presudom ustavnog suda, ali oni to odbijaju i naprotiv otvoreno govore da to nije demokratski jer je Hrvata manje, da ponovno parafraziram vas , “vjerovali ili ne” to vam je tako i sada vise nema nikakve sumnje, Bošnjaci su otvorili karte na ovom sukobu, njihov otvoreni cilj je eliminacija Hrvata iz ustavne ravnopravnosti, odnosno iz vlasti u FBiH.

     Izbor za predsjenistvo i nije toliko bitan zbog ovlasti, nego je to pokazatelj kako se ponasaju Bosnjaci u BiH i koliko su spremni na suzivot i kako ce iskoristiti sve sto mogu kako bi Hrvate eliminirali , umjesto kako bi uvazavajuci druge zajedno gradili drzavu.
     To vam je danas kljucni problem u BiH. Da nije toga, da je SDP na prijasnjim izborima pored Komsica kandidirao i kandidate za srpskog i bosnjackog clana, onda bi se moglo reci da to nije namjera, ali zamislite dominantno bosnjacka stranka, koju gotovo iskljucivo biraju Bosnjaci, kandidra samo hr clana predsjednistva. Da namjera ovih rusitelja BiH nije nacionalsocijalisticka onda bi se Komsic kandirao za Bosnjackog clana, kad se vec na popisu izjasnio kao Bosanac i kad ga Bosnjaci toliko vole, ali ne…

     Vaznije pitanje od predsjednistva je dom naroda koji odlucuje o sastavu vlade, a tamo je manipulacijama visokog predstavnika ostavljena minimalna mogucnost da Bosnjaci u kantonima gdje su vecina, gdje Hrvata prakticno ni nema, na liste stave podobne Hrvate i onda takvi odlucuju u ime Hrvata. Sto mislite jesu li nastojanja bosnjacke visoke politike da takve mogucnosti suzbiju ili da upravo ucine sve kako bi preveslali Hrvate . Naravno odgovor je svima jasan, ali sto je porazno po BiH, sada kada je ustavni sud presudio kako takve rabote nisu ustavne, da treba mijenjati izborni zakon, Bosnajci to stopiraju i opasno dovode opstanak drzave u pitanje.
     Hrvatska tu mora biti spremna i snazno involvirana da zastiti svoje pozicije i interese.

    • Pi alpha,nema se tu što komentirati,rezultati rodjačko partijskih nepotističkih država su uvijek isti!Ovo su samo logične posljedice komunističko-ustaškog mentalnog nasljeđa!Nema tu nekih iznenađenja,rezultati takvih država su slični,Na tim fakultetima i obrazovnim ustanovama vam isto tako vladaju klanovi i nepotističko partijske skupine kojima je jedini vitalan interes očuvanje svojih pozicija i fotelja i tu se vode rovovske bitke a sve ostalo je u drugom planu,masu vam je tu ljudi koje je pregazilo i vrijeme i znanost ali se oni ne daju,bore se do kraja i pri tome koriste se svim sredstvima,infiltrirani su u politiku,imaju jaka “leđa” i svoje partijske komesare…To im je glavna preokupacija!Ne može im radijacija ništa ali tome smo mi sami krivi jer im to dopuštamo?Nemaju oni u svome mandatu ni kontrole prolaznog vremena,ni mjerljivost rezultata a jedni te isti biraju svoje “šefove”,ista je to ekipa u rotaciji i fino surađuju samo jedni su više kao fol lijevo a drugi kao fol desno pa se tu vode rovovske bitke klanova i obavljaju “pučevi” i rotacije?Sjaše murta da bi uzjahao kurta i tako u krug?

   • Cvaj ako znate kako se biraju delegati u domu naroda onda bi morali znati o čemu ja govorim,nije jedini problem bh izbor člana predsjedništva nego je bh ovako ustrojena neodrživa i proizvoditi će stalno ovakve političke krize….Konstitutivnost je ponekad i u funkciji nedemokratske prakse i tu je važno naći pravi balans a u ovoj daytonskoj bh i unutar tog okvira to je po meni nemoguće jer puno je važnije braniti interese jednog od triju naroda tamo gdje su nadmoćna manjina nego gdje su apsolutna većina.A dovoditi u pitanje nečije hrvatstvo zato što misli različito od vas je ništa drugo nego mentalno nasljeđe totalitarnih sustava,tamo su svi isto mislili a oni koji nisu bilo je “zna se”
    Vama recimo nije poznata činjenica da se hdz i veliki dio crkve u hrvata bh nikada nisu usaglasili oko mogućih rješenja za bh?

    http://www.glas-slavonije.hr/324252/2/Crkva-i-HDZ-ne-gledaju-isto-na-BiH

    Nije to baš tako jednostavno kako vi to želite prikazati.Ponavljam daytonski okvir je najveći problem bh i njene transformacije u modernu državu tri konstitutivna naroda.Sa jedne strane imate rs koja se ponaša kao samostalna država i ima skoro atribute države a sa druge strane imate drugi entitet u kojem se hrvati i bošnjaci non stop natežu oko temeljnih političkih pitanja sa različitim interesima?Tako da vi ne možete gledati bh samo kroz entitet federacije nego morate uzeti u obzir čitav kontekst bh,kao što je hrvatima neodrživo stanje u federaciji tako i bošnjaci misle da je neodrživ okvir bh u kojem egzistira rs nastala na etničkom čišćenju u kojoj puno malobrojniji narod od bošnjaka ima kontrolu 50% teritorija i ponašaju se kao država u državi a bošnjaci kao najbrojniji narod u bh su “osuđeni” sa hrvatima djeliti drugih 50% bh(tako to oni gledaju) a političko sljepilo je sa srbima ići u savezništvo jer što te oni više podupiru u tvojim nastojanjima to je veći pritisak bošnjačkog naroda na svoje čelnike da ti ne izađu u susret sa nekim kompromisom.Samo to treba razumjeti.I tamo je narod neuk i kada čuje od dodiga da podupire nastojanje hrvata masa neukih to povezuje sa težnjama hrvata i srba da se konačno odcjepe od bh i tu je bošnjačko vodstvo stalno pod pritiskom a nije u bh više sda jedina politička snaga bošnjaka,pojavljuju se i druge radikalnije stranke bošnjaka…Sve te činjenice morate uzeti u obzir kada promišljate moguća rješenja u bh.
    Jedno je ono što bi izetbegović možda i htio(ja to ne znam) a drugo je ono što bi on mogao a da i dalje može uživati povjerenje birača bošnjaka?Ne zaboravite tu i utjecaj bošnjačkih medija naročito nakon presude hrvatima u haagu?Jako je to kompleksno!

    Mi smo se podjelili “na nož” oko istambulske konvencije,pucaju stranke iznutra a sad zamislite kako je tamo društvo podjeljeno ne samo između hrvata i bošnjaka nego između samih bošnjaka?Pa shvatite da ima u bošnjačkom političkom prostoru ljudi koji tvrde da se bez puške bh prostor neće moći rješiti i koji daytonski sporazum smatraju nacionalnom izdajom.

    https://www.dnevno.hr/vijesti/regija/sefer-halilovic-ako-budu-htjeli-nezavisnost-rs-uzet-cemo-srbiji-sandzak-85930/

    Zato je opasno da se hrvati na bilo koji način približavaju dodigu jer time se umanjuju šanse da se postigne kompromis jer u nekoj percepciji javnosti svako približavanje dodigu se smatra rušenjem bh države ka nekom odcjepljenju i onda taj pritisak medija i javnosti utječe na bošnjačke političare i vezuje im ruke a sa druge strane bošnjački “jastrebovi” iz novih stranaka izvan sda vide svoju priliku u radikalizaciji da sruše dominaciju sda unutar bošnjačkog političkog prostora.E da je sve to tako jednostavno kako se vama čini?A uz to jako je važno popraviti odnose zagreba i sarajeva jer bi onda bilo puno lakše postići dogovor koji bi bošnjačka javnost prihvatila a dok se šalju otrovne strjelice onda se radikalizira i politički i medijski prostor koji sužavaju mogućnost postizanja kompromisa.Mogao je izetbegović izaći hrvatima na ruku ali bi u tom slučaju najvjerojatnije izgubio izbore i to bi postala tema broj jedan unutar bošnjačkih stranaka tijekom izbora i optuživali bi ga za nacionalnu izdaju i revitalizaciju “herceg-bosne”

    Eto mislim da sada možete proširiti vidike i sagledati malo širu sliku bh stvarnosti.Jedno je htjeti a drugo je u politici smjeti,to je stara poslovica….

    • Antune , zaista moram posumnajti u necije hrvatsvo ukoliko taj isti svjesno stoji na liniji bosnjackih unitarista koji potpuno otvoreno nastoje pregaziti ustav, duh i povijest BiH, odnosno one koji bez ikavog uvijanja zele da Hrvati budu eliminirani iz politckog zivota i vlasti u BiH.

     Slazem se s vama da je situacija slozena, ali ma koliko bila slozena to nije najveci problem, najveci problem je bosnjacki unitarizam i otovreno nastojanje da se Hrvati eliminiraju. Da se ima volje problem bi se mogao rijesiti, medjutim oni otvoreno govore, sve njihove stranke, svi njihovi intelektualci, svi mediji i udruge,… zagovaraju neprovodjenje presude ustavnog suda o legitimnim predstavnicima i u takvim okolnostima dogovor i suzivot su nemoguci i jasno treba reci tko rusi BiH , tko destabilizira regiju i tko sije sjeme mrznje i pali iskre rata, a to nije nimalo bezopasna situacija.
     Hrvati i Srbi su bili u neodrzivoj situaciji mrznje i sukoba koja je zavrsila ratom, zavrsetkom rata i potpisivanjem sporazuma, koji se sa ove dvije strane postuju, enormna mrznja je prerasla u suzivot pa cak i suradnju kontra onih koji ruse sporazume , medjunarodne ugovore i ustav.

     Neshvatljivo mi je da vama smeta odnos Srba i Hrvata, medju kojima je nekad bila ogromna mrznja, a danas kad se sporazumi postuju toga vise nema , naprotiv politicka suradnja egzistira na postivanju ustavnih odredbi bez nastojanja da se drugoga pregazi. Zapravo bi taj model trebao biti uzor za sve odnose, medjutim jedan narod to sve krsi, a vi ga podrzavate.
     A iz tih krsenja sporazuma i ustava se moze izroditi veliko zlo, ne samo za BiH nego i sire, najmanje sto moze biti je ugroza hrvatskog turizma.

     Bosnjcki politicari sve Hrvate etiketiraju kao ustase, progooglajte sto pisu i govore o Kolindi, njjhova politika je plansko sijanje mrznje i dobro ste uocili kako u tako sizofrenoj situaciji nijedan njihov politicar se ne usudi istupiti racionalno i posteno jer bi izgubio izbore. Oni cak i izgradnju peljeskog mosta koriste za huskanje na Hrvate… ma neda mi se dalje, a ne znam jel ovo i zanima koga, ali ovo bi svakako trebalo zanimati sve u HR .

 87. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/ponizio-se-kao-nikad-evo-kako-jeftino-podilazi-braniteljima-koje-je-nedavno-izvrijedao-1228519/

  Plenković ima jako uočljiv problem sa elementarnom inteligencijom,u jednoj rečenici on kaže da “to nije stav hdza,da se radi o političkoj manipulaciji” a u drugoj rečenici “da pri tome ne misli na penavu”,kao da penava nije član hdza i kao da drugi članovi hdza nisu pod pritiskom nekih branitelja i udruga nego samo penava koji uz to nije ni veteran branitelj što je i razumljivo jer se rodio 1974 godine?Plenkovićev najveći problem je što on ne smije reći da se tu radi o dijelu branitelja a ne o svim braniteljima,plenković pokušava igrati na jare i pare i time pokazuje svoje slabosti i dodatno potiče i osnažuje one koji mu nikada nisu oprostili ni ime “andrej” a kamoli što drugo i ne shvaća da on njih nervira i iritira a da ni oni sami ne znaju zbog čega,nego eto da budu kontra nekoga.Napisao je zakon o braniteljima,skinuo gaće total i opet nije razumio da ako daš prst ode ruka.Po tome vidiš da i plenković ima veliki deficit u socijalnoj inteligenciji?Ubio se da nam dokaže kako penava koji organizira prosvjed je ok a ostalima u hdzu poručuje da slučajno ne idu na taj prosvjed jer je eto to službeni stav hdza?Da nije tragično bilo bi komično,to je ruganje sa samim sobom i drugima oko sebe?Tako je predsjednica prosvjednike pri posjetu vučića nazvala marginalcima a onda sutra kada se ohladila rekla da je mislila “samo” na onog “nesretnika” kelemineca?Moš misliti?

  I mi se stalno vrtimo u krugu začaranog ludila,slične akrobacije je radio i milanović koji je dan prozivao i kleo a sutra dan bi pregovarao I tako je poginuo?
  Jasno i glasno se pokloniš hrvatskim žrtvama,braniteljima ali jasno i glasno poručiš da se zbog toga nećeš povijati kao list na vjetru i da je braniteljstvo jedno a vođenje državne politike 20 i kusur godina iza rata sasvim nešto drugo a ne malo bi piškio pa malo kakio i takav mu je mandat od početka?A ovi ga j u zdrav mozak od kada je došao na čelo hdza,i da im napravi kuće od zlata sutra bi mu opet spočitavali da je jugoslaven i “bruxelleski potrčko” a on to još nije razumio i što više pokazuje slabost sve će ga više j u zdrav mozak jer neki branitelji,ne velike pameti su uvijek zadnjih 20 godina bili sredstvo manipulacije?To je barem lako?Napališ ih na udbu.četnike i jugoslavene i eto ti oktobarske revolucije?Samo ih nitko još uvjetno rečeno poslao u tri pm,tek onda će početi smirivanje ovog političkog ludila?Sve dok se bude igralo,malo piškiti-kakiti santa barbara će igrati i dalje?

 88. https://www.dnevno.hr/vijesti/eu/austrija-zabranjuje-ustaske-simbole-prekrsiteljima-ogromne-kazne-1228705/

  A da povučemo hrvatskog veleposlanika iz austrije a austrijskome uručimo protestnu notu zbog digniteta “starog hrvatskog pozdrava”?I to propisuje desna vlada?Kakve će tek kazne biti kada dođu “lijevi”,inače austrijanci donose zakon i zbog nekih islamističkih skupina pa su se ustaše našle u društvu hamasa,muslimanske braće i turskih sivih vukova?Zakon stupa na snagu u ožujku!Moguće da je i za ovo sve kriva udba?Valjda austrijanci ne kuže ništa?Ma pusti ih nepismeni “nasjeli” na propagandu udbe?Sada ćemo vidjeti dali će se založiti hrvatski političari koji su branili pozdrav “za dom spremni” da se ipak on ne uvrsti u taj zakon,time će pokazati svoju dosljednost ili nedosljednost jer ako ti netko u susjednoj europskoj državi kriminalizira taj “sveti” hrvatski pozdrav onda je tvoja dužnost da ga braniš i obraniš od kriminalizacije?Zar to nije logično?Na potezu su oni koji su branili taj pozdrav iz vrha politike?Ako se ne založe znači da su licemjerni?Jasno kao dan!

 89. Mene hrvati inače jako počinju “fascinirati” pa imamo danas u stankovića u emisiji dina rađu kojeg eto jako interesira povijest i kada pomisliš da će čovjek na osnovu tih saznanja reći koju pametnu rečenicu pogodi te grom iz vedra neba?Na pitanje stankovića o titu on nonšalantno odgovara “stara je govorila da je bog hodao po zemlji dok je tito bio živ!Jeli tu bilo loših stvari,sigurno da jest” E sad se ja pitam jesmo li mi uopće dobre glave?”Eto bilo je tu i nekih loših stvari”Ovi ljudi ili se prave englezi ili uopće nemaju empatije prema žrtvama i neistomišljenicima tog režima?A kada dođu na tv glume nobelovce,intelektualce,humaniste koje eto interesira povijest?A mi ovdje ne govorimo o povijesti iz 16 stoljeća nego o vremenu kojem smo mi svjedočili i živjeli ga?Ti ljudi uopće ne razumije da komunizam nije samo eto neki režim iz prošlosti,komunizam je način života i promišljanja politike i društva u sadašnjosti i budućnosti,komunizam je ideja koja oblikuje svijest mladog čovjeka i ako ga glorificiramo ili ga nedovoljno osudimo uvijek postoji velika šansa da nam se ponovi.Samo ajde ti to čobanima objasni?Upravo način na koji je to uradio rađa je nešto što je meni van svake zdrave pameti a “eto čovjeka interesira povijest?Pa kada ga interesira povijest neka prebroji žrtve tog diktatora ili neka prestane blebetati ludosti i drži se košarke?

  Da se razumijemo čobani isto tako ne razumiju opasnost i posljedice koje je po društvo ostavilo ustaštvo i režim ndh,to nije puko baukanje polupijanih mladića za dom spremni,to nije mladenačko luđačko mahanje zastavama i huk tribina,ustaštvo je filozofija života,način promišljanja sadašnjosti,budućnosti i odnosa prema drugima i drugačijima,to je mentalno nasljeđe?Ono je u svojim mudima i iskonu zločinačko,oblikuje pomračene umove i razum?I ako te pojave ne osudimo u začecima one će pomračiti umove novim generacijama a čini mi se da u ovoj zemlji one nemaju izbor nego da se opredjeljuju za jedine menije koje im mi nudimo a na njima piše samo ustaštvo ili komunizam,a la carte?

  Jeli se vi uopće pitate što je sa ovim ljudima?Dali je uopće moguće da mi živimo u zemlji totalno pomračenih umova?Ja sebi postavljam to pitanje svaki dan i nemam odgovor?A sve svjetski ljudi,europejci?A ovome mama rekla da je bog hodao po zemlji dok je tito bio živ?To nam poručuje proslavljeni košarkaš član hall of fame?I takvu poruku šalje mladim ljudima koji ga smatraju svojim idolom?Nestvarno?21 stoljeće?Sve informacije o svim zločinima komunističkog diktatora dostupne su svima,nema nikakvih tajni,sve je potpuno jasno?A njemu mama rekla???Čudi me da mu mama nije rekla da joj je žao što i danas ne nosimo štafetu?Neka pita mamu kako bi se ona osjećala da joj je muž bio vlado gotovac,braća veselica,dražen budiša itd,oni su imali sreću preživjeti a mnogi ni to nisu?I mi to nazivamo “eto bilo je i nekih loših stvari” kao da se radi o kruškama i jabukama a ne o ljudskim životima i sudbinama?Povraća mi se od hrvata vjerujte mi?

  • Antune potpisujem sve što ste napisali. Svaka vam je na mjestu… Nije problem što Rađa ne zna povijest nego što ne zna da ne zna i onda prihvati poziv u jednu takvu emisiju i razgovor o temama o kojima nista ne zna.

 90. http://www.autograf.hr/i-rijecki-nadbiskup-ivan-devcic-promovira-ustaski-revizionizam/

  Crkva se opet dala uplesti u nešto što ima jako neizvjesan ishod i zbog ovakvih stvari bi trebalo oformiti komisiju i to državnu od ozbiljnih ljudi,povjesničara,pa i crkvenih ljudi i utvrditi punu istinu o jasenovcu jer moguće da su i ove današnje spike dio specijalnog rata protiv rh a i same crkve koju se uvlači u nešto što moguće može završiti skandalom.

  Pazite leljak kaže da su žrtve u jasenovcu cca 1-2 tis ljudi?A franjo tuđman je 1978 u imigrantskom hrvatskom listu “hrvatska država” dao intervju i rekao “po svim i pouzdanim statistikama broj pogubljenih u svim logorima u hrvatskoj za vrijeme rata je 59630 ljudi” a nakon istraživanja arhiva za jasenovac tuđman je došao do brojke 40 tisuća pogubljenih.Kao što vidite tuđman uvijek govori o pogubljenima i ne zbraja one koji su umrli?

  E sad netko je tu ili diletant ili manipulaor?Ne tvrdim ništa ali mi je nevjerojatno ako je leljak u pravu da je tuđman kao živući akter tog vremena,nadasve kao povjesničar mogao toliko faliti u procjenama i istraživanjima,pa on je imao i direktna saznanja i priliku svjedočiti tom vremenu?

  Ovo oko jasenovca meni odavna smrdi i to jako ,i to mi smrdi po nekoj paraobavještajnoj kuhinji i hrvatska država mora što hitnije oformiti ozbiljnu istraživačku skupinu koja će utvrditi punu istinu o jasenovcu i drugim logorima ndh dok se stvari ne zakotrljaju u neko kolektivno ludilo?Nemam preciznih saznanja,nisam povjesničar ali da se ovoliko razlikuju tuđmanove tvrdnje od leljakovih me navodi na to da je netko tu ili amater diletant ili svjesni manipulator i ako to aktuelna vlast kao i naše službe ne vide kao društvenu opasnost koja može potpuno destabilizirati društvo onda nisu zaslužili voditi tri ovce na pašu a kamoli voditi državu i brinuti o njenoj stabilnosti i sigurnosti jer odavna ovdje nešto jako smrdi i hitno vlast mora oformiti radnu skupinu ljudi različitih profila,svjetonazora da konačno istraže i kažu narodu punu istinu o jasenovcu i ostalim logorima da mi ne bi pune istine dobijali kroz amaterske uradke ljudi koji iz razno raznih interesa pišu povijest kako im odgovara i da indirektno u to uvlače i crkvu?

  Ne tvrdim da je ljeljak falsifikator ili da su to neistine ali ne mogu se oteti dojmu da mi to sve smrdi od početka,moguće je i da je nestručan pa da su mu podvalili i dokumente i suradnike u bgd oni kojima je u interesu da se to tako prezentira hrvatskoj javnosti iz ovih ili onih razloga?Ili je on stručan a tuđman nestručan i diletant ali mi je u to jako teško povjerovati?Zato je j važno da što prije dobijemo pravu istinu od ljudi kojima je to struka i koji su profesionalci sačinjeni i od tkz lijevih i desnih stručnjaka?Jer ovo vodi u ludilo?Tako da pozdravljam inicijativu predsjednice koja je sama već to predložila i to je jedino logično?

  • Nevjerojatno mi je da ne postoje kosti od toliko puno zrtava. Zanima me čisto biološki kako je moguće da nema svih tih kostiju. Sondiranja su radili partizani poslije rata i nisu našli ništa.

 91. Antune, jeste razmišljali o tome da napišete knjigu?
  Možda bi ponovno trebalo uvesti Antunov kutak na
  blogu, jer se komentari nas ostalih više uopće ne vide…

  • Zasto Perice , pa bolje je da se sad eclectica
   Jednostavno nazove Antunectica 🙂 ionako na to lici vec dugo vremena .

    • Poštovani Antune, bilo bi lijepo da se odmaknemo od teme BiH politike i vratimo na temu “Valamar razvoj”, jer mi se čini da neki akteri Zagrebačke burze rade sve što je u njihovoj moći da diskkreditiraju turističke dionice (pa i ne samo njih), kao Varamar, Arenu…unatoć dobrim polugodišnjim rezultatita, kao i još boljim očekivanim rezultatima za 3. kvartal. Pad i porast svjetskih burzi koristi se samo u slučaju pada, pa mi onda danima i tjednima padamo (kao padaju i svjetske burze), međutim, netko se jaaako opustio jer mu nitko ništa ne spočitava, pa prodaje npr. “viškove” nekih fondova npr. zbog “preslagivanja portfelja”, a netko kupuje izrazito povoljno (makar to bio i sam izdavatelj).. Smatram da ovakav pad više ne mogu kompenzirati nikakvi poziitivni rezultati i da netko mešetari bez brige i pameti. Ove postupke bih okarakterizirala kao kriminalne i protivno svim pravilima o burzovnom tržišnom nadmetanju. Tu bi bilo mjesta i za DORH, jednostavno – nedopustivo.

 92. Crobex turist je u zadnjih godinu dana pao 11,5%, a RIVP i ARNT po 15%. Očekujete li daljnju korekciju ili preokret prije Q3?

 93. https://direktno.hr/direkt/miljavac-generalski-zbor-nece-ici-prosvjed-vukovar-135216/

  Ova ekipa je svako tri dana u vladi?Sad eto neće ni oni na prosvjed i pitaju se tko to plaća,to im je sada “jako važno” a za šator nisu pitali tko to plaća,tada to nije bilo tako važno?Plenković od države pravi lakrdiju,on se treba obratiti svim građanima u svezi prosvjeda i izložiti svoje stavove ili argumente a tko želi neka prosvjeduje to je svačije demokratsko pravo a ovo se pretvara u lakrdiju,sprdnju a ne ozbiljnu vladu i državu?Udruge i zadruge branitelja i ne izlaze iz vlade i sa pantovčaka,oni su non stop na “radnim sastancima” a plenković im stalno dokazuje “da je on za branitelje” i tako cirkus traje od početka mandata?Što je sljedeće?Pobačaj?Mogao bi milinović sada organizirati prosvjed protiv pobačaja a on ih obavio jedno 400?Eto opet udruga i zadruga u vladu?
  Nema tu kraja?Evo hvidra omiš se suprostavila centrali oko istambulske konvencije;

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/svadja-u-hvidrai-omiska-podruznica-otkazala-poslusnost-djakicu-zbog-istanbulske/1033792.aspx

  Na kraju će se “pobiti” međusobno?

 94. https://direktno.hr/direkt/hasanbegovic-u-otvorenom-nesposobna-i-slaba-politika-kriva-je-za-ovakav-sustav-135227/

  Ovo je toliko smješno i komentirati jer ovdje se ne radi o izoliranom slučaju utjecaja na institucije nego je ovo pravilo a ne iznimka u čitavo sustavu rh.Pa pobogu ljudi ako politika uz intervenciju interesnih skupina zapošljava i čistačice u sustavu na fingiranim javnim natječajima onda je sasvim logično da su im ti ljudi koji su zaposleni dužni do života i njihova karijera i napredovanje ovisi o istim tim ljudima koji su ih zaposlili.Pa ključ čitave priče je reforma čitavog sustava u smjeru depolitizacije i jasnih kriterija zapošljavana i da se točno zna što je politička funkcija a što profesionalna sa jasnim kriterijima odgovornosti i sankcija.

  Koliko je hrvatski sustav nakaradan,korumpiran i skrojen za nepotizam govori vam samo jedan banalan primjer natječaja za specijalizaciju liječnika,tu vam najveći broj bodova donosi tkz razgovor sa komisijom i broj bodova koji vam oni daju na osnovu svog dojma vam odlučuje koga će oni primiti.Ocjene na fakultetu,rokovi u kojem ste završili,ništa vam to ne igra niti nosi broj presudnih bodova nego bodovi koji vam daju tri ili pet članova komisije koji vas na razgovoru doslovce pitaju “kako se zovete” i slično?To vam je više nego jasan primjer da je sustav skrojen za nepotizam!On je tako osmišljen i stvoren za takve muljaže o kojima mi danas govorimo!

  Pa način suđenja i njegova brzina i isključenje javnosti u slučaju tkz elitne prostitucije je trebao zaštititi sve tkz uglednike kokošare koji su koristili usluge te tkz elitne prostitucije a ako vi imate konzumente političare,policajce ,korisnike tih usluga a o tome se špekulira vi to ne smijete sakriti o javnosti jer je to direktni atak na nacionalnu sigurnost zemlje jer su ti ljudi doživotno izvrgnuti mogućnosti ucjena u svom poslu i djelovanju samo u ovoj čobanskoj zemlji neuka raja to ništa i ne razumije niti se vrši pritisak da sve to izađe vani i da se ti ljudi maknu iz sustava a kao takvi ako su ostali u sustavu koriste i služe do života onima koji su ih svjesno zaštitili od otkaza i javnog sramoćenja?Zato su ih i zaštitili!Sada ih drže do života za jaja kao što ih drže kada ih zaposle “preko veze” i to je ključni problem čitavog hrvatskog sustava i institucija gdje ljudi ulaze u sustav u startu sa “dugom” prema svojim političkim i drugim mentorima?Ovdje treba srušiti čitav sustav i sve graditi iz početka?

  Tako je na lokalnoj razini,policijskim upravama,vodovodu,hepu,školama,vrtićima,sudu,u svemu je to tako jer su čobani osmislili taj sustav a čobani za drugo i ne znaju jer su i njihove karijere tako stvorene….Ovaj slučaj je samo kap u moru,pa brkića je čovjek iz sustava optužio 2015 godine u nacionalu da je frizirao izvješća o sigurnosnim provjerama u sustavu tajnih službi i nitko nikome ništa,niti smo mi što čuli o tome niti je koliko je meni poznato brkić tog čovjeka tužio za povredu ugleda i časti a mi govorimo o drugom čovjeku najače stranke i potpredsjedniku sabora?
  Upravo nametanje tema o čobanskom domoljublju svih ovih 20 i kusur godina je trebalo svih ovih godina u drugi plan staviti teme o kojima ja sada ovdje pišem,to su spike tipa “stavi našeg domoljuba” da nam nebi došao sin ili unuk od onog “udbaša ili jugoslavena”,zaboli te k jeli sposoban bitno da je “naš” i da su “naši” dobro raspoređeni da imamo kontrolu nad čitavim sustavom.Ovdje se hrvatski narod počinje diviti ljudima koji imaju “veze i poznanstva” i ti su svemogući.Hoćeš posao on ti sredi,hoćeš operaciju u tri dana on ti sredi,hoćeš doći do suca on ti sredi,hoćeš na brzaka građevinsku dozvolu ili prenamjenu zemljišta no problem on ti sve sred,hoćeš da ti tužba susjeda za bespravnu gradnju stoji deset godina u ladici sve ti on sredii a razloge odakle crpi tu moć sam vam naveo.Ovo je nakaradna država i sustav a ponavljam ovo što je izašlo u medije ovih dana je kap u moru…

 95. Ja sam se neki dan natezao sa jednim poštenim čovjekom,barem sam ga ja takvoga upoznao kao suborca u ratu,on mi sada okreće priču i kaže za neke stvari “ako sam pošten nisam budala” i sada i on koristi političke prečice i puteve u sustavu za ostvarenje svoji poslovnih i privatnih interesa i zamislite govori meni da je sina “krivo” odgojio i da je ovaj prepošten a da kao takav u rh neće preživjeti već će uvijek biti budala?To su posljedice ove čobanske države!

 96. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/ne-zelimo-thompsone-i-bujance-u-vukovaru-tisuce-potvrdile-dolazak-na-prosvjed-zanimaju-ih-samo-zrtve-1230268/

  Pobiti će se na kraju,jako interesantno predsjednik udruge specijalne policije zoran maras javno govori “da oni ne žele ni thompsona ni bujaneca tamo”
  Ovo su novi momenti u ovim pričama?Dali to znači da su im thompson i bujanec sada nepoželjni jer ovako ih spominjati i prozivati je ništa drugo nego poruka da su tamo nepoželjni?Valjda oni sami znaju razlog jer čovjek govori u ime udruge specijalne policije rh a ne u svoje ime?Jako interesantno?

 97. https://direktno.hr/direkt/predsjednica-prvi-puta-od-izbijanja-komentirala-aferu-sms-135230/

  Predsjednica minimalizira problem sa riječima da je to tako i u drugim državama,kao da živi na marsu pa ne poznaje sustav u rh koji je čitav nakaradan,nepotistički i partijski premrežen?
  E ovakve izjave su opasne jer ovaj slučaj je prilika da se krene u sveobuhvatnu reformu čitavog sustava,način na koji to komentira predsjednica je potpuno kontraproduktivan,to vam je kao što kažu komunisti “pa nije tito bio takav zločinac kakav je bio staljin,on je bio kamilica”,e ovo je slična spika?Jako neinteligentno!

 98. Pa gospodine Antune molim Vas da se bar ponekad držite teme. Ubijate ovaj blog. Smislite u kratko i jezgrovito što želite reći pa napišite neki članak o kojem ćemo moći diskutirati. Ovo stvarno više nema smisla. Hvala.

  • G. Bakić mislite li da je ovako jak pad turista rezultat smanjenih očekivanja od sezone; utjecaja Agrokora i nepovjerenja ulagača ili korištenjem prilike igrača iz sjene koji u ovoj depresiji tržišta rade pritisak na cijenu i kupuju jeftinije, a mali dioničari ne mogu previše osim gledati i čekati? Prometi na ARNT i RIVP nisu tako mali i prilično velik dio dnevnih prometa otpada na trgovinu njima.
   Može i jednostavnije, mislite li da je ovako jaka korekcija ARNT i RIVP opravdana?

    • Dionica je pala na 37 kn, dok je poslovanje sve značajnije i dividendni prinos sve viši. Novi suites u Porecu 2019. su od 350 do 400 eura dnevno. Rast 13% 2019 u 1-6 mj.

    • G. Bakić imate li kakav komentar na tržište posljednjih dana i mjeseci?
     Ovo je već ružno i za gledati sa strane, a kamoli za nas koji sudjelujemo
     u istom…kao da se već godinu dana nešto čeka, a što god da se desi
     dobro ili loše stanje je nepromijenjeno…ne sjećam se da se tako nešto
     slično do sada događalo…

    • Od 31.8. do 2.10. je protrgovano 880 tisuća dionica od toga je Valamar podebljao za 21kk, a PBZ kratio za 27,5kk. Nemam knjigu, ali pritisak radi netko izvan top-a koji silom hoće van. Vidim da je Erste B out pa možda je i dio njegov jer isto radi i na Adpl-u. Nadam se da još nemaju puno. Lijepo je kad imaš para za dokup (nemam) i na normalnom tržištu. Na ovoj našoj jadi od burze kada ti to naprave dionici teško se oporaviti.

    • Naše turističke dionice ni sad nisu baš jako jeftine. To je valjda svima jasno. Na ATH definitivno nisu bile.

     Turbulencija na tržištima se događaju, vanjski utjecaji na ZSE su normalna pojava. Kombinacija tih faktora uvijek može dovesti do padova i puno većih nego ovo nedavno. Turističke dionice su sasvim dovoljno prethodno rasle i na sasvim lijepe valuacije narasale da nedavna kretanja nisu ništa čudno.

     Ima vremena za rast cijelu budućnost. Kratkoročne oscilacije nisu problem. Nekakav mali predah i sasvim dobro dođe.

     Vani se stvari upravo kompliciraju, US-China trade war ulazi u novu fazu gdje se Amerikanci već služe i s “fake news” najvišeg kalibra koje vjerojatno nije bilo moguće tako vješto fabricirati (da je sam autor vijesti apsolutno uvjeren u njenu vjerodostojnost, iako je vjerojatno većina priče čista izmišljotina izrasla na par nevezanih puno sitnijih detalja iz realnosti) bez utjecaja ili pomoći politike ili intelligence agencija.

     Sofisticirana fake news: https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies

     Oštar demant bar jednog njenog dijela (od izvora kojemu američka javnost od nedavno većinom “vjeruje više nego vladi”, jer oni su postali nešto kao banka, povjerenje glavna im valuta, za razliku od vlada u koje ljudi nekako uvijek sumnjaju): https://www.apple.com/newsroom/2018/10/what-businessweek-got-wrong-about-apple/

    • Ovo što sam slučajno spomenuo o povjerenju koje ljudi imaju u Apple, to je dosta zanimljiva stvar, mislim da je to stvar o kojoj i sam Buffett razmišlja dok “valuira” Apple!

     On možda nema puno iskustva s tehnologijom ali s bankama itekako ima a ovo mu je na neki način “nešto između Coca-Cole i Wells Fargo”, na razini koju nikad prije u životu nigdje nije vidio.

     Već danas kad ljudi postaju svjesni (iako ne vide više od vrha sante leda) kako je “ads business” okrutan, kako “besplatne” (ads sponsored, ili samo imaju veze s takvim kompanijama) stvari puno koštaju odnosno puno velikih rizika nose sa sobom, povjerenje u kompaniju kao što je Apple, vjerovanje da njih ne zanimaju korisnički podaci, da im doslovno ne trebaju (“pa im može biti da ih ne zanimaju”), da je kompanija na njihovoj strani (čak i ako su kriminalci, jer ne može se zbog privođenja pravdi par kriminalaca ugroziti stotine milijuna drugih ljudi) i spremna se boriti za sigurnost/privatnost čak do one mjere koju smo vidjeli kad su se bili sukobili s FBI-om, izazivali zakonodavca i sud (i pobijedili), vrijedi jako puno.

     Koliko tek vrijedi “sutra” kad će nam Apple Watch zaista postati pravi osobni medicinski (ovaj ECG je tek početak) uređaj 24h na dan na usluzi brige o našem zdravlju, životu, dakle sredstvo prikupljanja najosobnijih zdravstvenih podataka?

     A tek “preksutra”? Moguće da je netko tko nešto zna o budućnosti Buffettu spomenuo AR naočale koje vjerojatno dolaze za par godina. Buffett možda ne zna što je AR, on-device machine learning itd., ali kad mu je taj netko rekao da će to biti kompjuter koji ćemo nositi na glavi većinu budnog vremena, koji će doslovno vidjeti i čuti sve što mi vidimo i čujemo (i puno više, i puno svjesnije od nas samih što točno i kako gledamo, vidimo, ne vidimo a mogli bismo, što čujemo i što nam je možda promaknulo ali mikrofonu nije) uz neprestano analiziranje tih podataka (spojenih s ostalim podacima senzora na tom i drugim uređajima kao što je Apple Watch ili iPhone, drugih kontekstualnih podataka koji stižu s mreže – mapa, prognoze, promet itd.) tadašnjim naprednim softverom (i machine learning će do tada još uznapredovati) na tadašnjem hardveru (nije 5 trilijuna operacija u sekundi u Neural Engine novog A12 u iPhoneu XS kraj napretka…, kako Mooreov zakon dolazi kraju taj specijalizirani hardware tek ulazi u svoju renesansu) mislim da mu je i tu zasvijetlila lampica – kako danas i sutra još i više to “preksutra” korisnici će trebati nekoga kome mogu vjerovati, za povjeriti sve te beskrajno velike i beskrajno privatne podatke trebaju nekoga kome vjeruju i više nego svojoj vlastitoj državi ili crkvi, pouzdanijeg od najpouzdanije švicarske banke. Može li to biti neki tradicionalno reklamdžija ili neki novi igrač koji još nije izgradio tu razinu povjerenja ili igrač iz neke nepouzdane/strane države?

     Mislim da je Buffettu jasno da to “povjerenje” predstavlja već danas veliku a posebice snažno rastuću vrijednost koja je kod Applea ključan dio tog “moat” koji on traži.

  • Pa ovo vam je tema,samo morate razlikovati bitno od nebitnoga,ovo vam i jest ključna tema koja sputava razvoj i ukupnog gospodarstva i ako hoćete i valamara koji je tema.To vam je ključ svega!Obračun sa čobanima i čobanskim mentalitetom i sustavom je ključ razvoja republike hrvatske a sve drugo vam je trla baba lan da joj prođe dan!Ne daju čobani poduzetništvu da diše,ne daju da se ova zemlja razvija,guše je na svim razinama vlasti i državnih institucija?Jeli npr vama jasno da u rh postoji 700 udruga branitelja?To je 700 predsjednika i isto toliko zamjenika i isto toliko tajnica?To netko plaća?Naveo sam vam primjer branitelja,e sada možete zamisliti koliko ima drugih udruga i zadruga?To sve plaća i valamar i svi mi u društvu?Tko plaća enormne viškove političkih podobnika u sustavu javnog i državnog?Pa valamar!Tko pati zbog neefikasnosti i korupcije u tom sustavu?Pa valamar,i vi i ja,i nenad i velebit,svi mi smo žrtve ovog čobanskog sustava u kojem političke i razno razne interesne skupine potpuno izolirane od stvaranja u realnom sektoru nam izvlače i crno od nokata kroz enormne poreze i paraporeze a za to nam ne isporučuju ni jednu kvalitetnu uslugu niti se prema nama ponašaju prijateljski nego su svoja “prijateljstva” usmjerili na uske krugove ljudi koji su u zoni njihovih političkih interesa,i ovo vam jest ključna tema svih priča koje se vode i na ovom blogu i u čitavom društvu.Sve drugo je manje bitno!

 99. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/nije-cudo-da-je-tako-samouvjeren-ovo-je-legionar-i-elitni-vojnik-koji-cuva-premijerova-leda-i-fotelju-1175988/

  Ovo je klasičan način kako hrvatski političari sebi osiguravaju mir u stranci i šire,ovo je na lokalnim razinama pravilo ne iznimka i upravo taj braniteljski pritisak,ja bi ga nazvao “partizanski” otvara vrata mnogim ljudima da te situacije koriste kao jednu vrstu ucjene za osobni probitak.Filipović je istinski heroj rata,bivši legionar i “teškaš” je kao autoritet među braniteljima i plenković za zaštitu svojih leđa od brkića i razno raznih udruga i zadruga nije mogao naći idealniju osobu.Jer se stvorila takva društvena klima u kojoj “subnori” počinju kreirati dnevnu politiku i društveni kontekst neprestanim pritiscima i manipulacijama sa žrtvama i hrvatskim braniteljima?
  Samo zbrojite koliko je ljudi iz šatora savske lansirano u orbitu najviše politike a da se neki ne znaju alavija ni potpisati a kamoli što drugo?Deur savjetnik!Medved ministar predsjednice!Josić savjetnik penave!A gdje su ostali manje poznati javnosti?Pametnome dosta a neki iz generalskog zbora zovu gradonačelnike,odnosno za njih zovu ministri da im se dodjeli koncesija za kokošarske poslove koje im je već odbila dati lokalna zajednica i naravno odluka se promjeni na brzaka?I naravno da neće ići na prosvjed dokle im vlast ide na ruku?Kada im ne budu išli na ruku j će im mater jugoslavensko-udbašku.Sve je odavna jasno!Barem meni?Kome nije i neće biti nikada jer oni to i ne žele čuti nego tamburaju o domoljublju kao komunisti o drugu titu i bratstvu i jedinstvu,to je uvijek joker zovi?

 100. Ovo sve jako ima smisla. Sve je povezano. Zbog svega ovoga gubimo mlade obitelji. Necemo imati radne domaće snage slijedeću sezonu. Sve se reflektira pa i na Valamar, ZSE, pitanje je u kakvoj to neuređenoj državi živimo? Gdje političari obožavaju njemačke automobile ali i ne njemački sklop razmišljanja i reda u vlastitoj državi? Balkansko bizantska posla u krvi i genima. Dokažite mi suprotno. Točno je Antun predvidio vrijeme nakon šatora. Dragovoljac sam bio 91 i u odori odradio najbolje godine života, zato mi se povraća više od svega. Ali; polako će ZVIJER koju su stvorili početi proždirati samu sebe. Vidjeti ćete.
  A i ove reakcije su odlične. Znači netko i čita Antunove komentare. Možda bude i akcija. Sve je u glavama sve je u kritičnoj masi. Samo naprijed Tuna!✌

  • NenadB ako ste bili dragovoljac kao i ja 91 onda sve znate,znate i da su nas kupili(mene nisu) i znate da su se neki od nas počeli profesionalno u miru baviti interesnim tkz domoljubljem i braniteljstvom po uzoru na komunistički subnor a da će se na kraju između sebe pobiti sve te udruge i zadruge,odnosno njihovi čelnici to ja znam odavna,oni su između sebe u neprestanom ratu već od kraja ratnih sukoba,podmeću jedni drugima noge,omalovažavaju jedni druge zbog osobnih ciljeva i ambicija i zato mi nije palo na pamet da se učlanjujem u te udruge i zadruge,mislim da je to danas jasno i pticama na grani a udružiti se više ne mogu jer se nitko od tih 700 čelnika ne bi odrekao svoje funkcije i “važnosti” a puno ih je u redu koji čekaju da uđu u visoku politiku ili steknu druge funkcije i poslove(puno ih je na kazanu) i tu se sada rat dodatno rasplamsava jer svi imaju ista pitanja “zašto ti a ne ja,zašto deur a ne ja,zašto medved a ne pero,zašto josić a ne đuro,zašto filipović a ne mato”…Ovo će završiti potpunim fijaskom za branitelje a šator je bio samo početak propadanja i nepovratan proces urušavanja digniteta hrvatskih branitelja koji je skuhan u paraobavještajnim kuhinjama određenih političko-interesnih skupina koji su manipulacijom braniteljima htjeli srušiti tadašnju vlast da bi oni uzjahali,to im je djelomično uspjelo ali su time nepovratno uništili čast i dignitet hrvatskih branitelja i otvorili put ovom kaosu koji se danas osjeća kao logična posljedica.Kod branitelja vam ja u procjeni jako teško mogu pogriješiti.Što se tiče digniteta hrvatskih branitelja kao neke univerzalne skupine to je već davno završena priča,još malo i djeca će nas se sramiti a tome nisu krivi nikakvi udbaši i jugoslaveni nego mi sami jer smo najgorima i najneobrazovanijima prepustili da nas predstavljaju a mi smo se zavukli u mišje rupe,prvi ja pa svi ostali….Tražili smo gledajmo!Repriza partizana!

    • Sjećate se nekadašnjih lp ploča kad bi počele preskakati…Eh to su bila vremena, sa trapericama iz Trsta i žvakaćama mogao si biti glavna faca generacije. Danas Kinez plaća 30 milijuna eura za 3 godine Zlatku Daliću. Ja mislim da je on svjetska klasa i od takvih ljudi se treba učiti, a ne ih takve POJEDINCE koji su vlastitim radom znojem preko vlastitih leđa i usvojenih kršćanskih kvaliteta došli na krov svijeta, lakonski omalovažavati vrijeđati kao kolega Antun, koji je kao neki dosadni politbiro koji ama baš sve zna o svakoj temi i pojavi, ali to nikoga ne zanima i ne ga sluša više. Najlakše docirati i pljuvati po svemu, i lijepiti etikete. Neka svatko brine za sebe. Da je Zlatko Dalić razmišljao u rikverc kao Antun ne bi vrijedio 30 mil.eura za 36 mjeseci.

    • Što se tiče njegovih i bilićevih kršćansko “katoličkih kvaliteta”,oni su svoju privrženost kršćanstvu i svoje “principe” pokazali odlaskom u saudijsku arabiju u kojem je kršćanstvo kazneno djelo a svoje domoljublje su imali priliku pokazati u ratu?A to što ljudi kao vi velebit to ne razumijete to više govori o vama nego o meni?A što se tiče rezultata zlatka dalića na sp-u za to mu svaki objektivni hrvat mora skinuti kapu i to kod mene nikada nije bilo sporno,i to jest njegova zasluga kao i ćirova 98?A moje domoljublje i zlatka dalića se ne može uspoređivati ni u najluđim scenarijima jer sam ja ispucao više metaka u ratu i to samo 91 nego je zlatko dalić ikada imao kose na glavi.Nije ovo primjereno kako pišem ali je to velebit jedini jezik koji vi razumijete,jako mi je poznat jezik koji vi jedino razumijete…

    • http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Ante-Kotromanovic-progovara-o-susretu-s-ratnim-zlocincem-Na-Mladica-sam-pucao-iz-zolje-1991.-ali

     https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ogorceni-ante-kotromanovic-bez-kocnica-ovo-sto-sam-danas-vidio-cin-je-koji-zorno-pokazuje-kakvo-smo-mi-sjeno-drustvo-i-drzava/7894224/

     A jako moguće ante kotromanović nije da ima baš usađene “kršćanske kvalitete” kao dalić ili kalinić ali je imao muda i to labudova,pogotovo u toj prvoj jedinici koja je ulazila duboko u neprijateljski teritorij i izvodila na desetke diverzantskih akcija unutar neprijateljskog teritorija?
     A to je jedan par rukava i to nema nikakve veze sa njegovim članstvom u sdpu ili možebitnoj kritici njegovog rada kao ministra?Pa ima li takav čovjek pravo izreći svoje mišljenje o ovoj zemlji ili sa dalićem mora pjevati thompsona i baukati kako je on veeeliki katolik i domoljub?Dalić je za kotromanovića ako gledamo kroz ratni kontekst,što je vama i vašima vidim iznimno važno,domoljubna sprdnja,on nije vrijedan spomena u domoljubnom kontekstu i kada kotromanović, kao i ja , od takvih čujemo izljeve domoljublja nama vam se iskreno dođe samo povraćati?Eto iz svoje kože ne možemo,moguće da su to ratne traume ali je upravo i baš tako kako vam opisujem?Pomažem vam da shvatite?

 101. https://net.hr/danas/hrvatska/ministar-tomo-medved-bijesan-zbog-laznog-branitelja-mora-van-iz-stana-u-roku-od-30-dana-ili-cemo-ga-delozirati/

  A ovo vam je dokaz kako to sve funkcionira,medved i njegovi prethodnici vode ministarstvo branitelja kao poljoprivrednu zadrugu ili svoju prčiju,”pa tko prije djevojci djevojka njegova”,nema kriterija,nema javnih objava nema javnih lista,transparentnosti,ma ničega živoga,čobanluk na n-tu?Po sistemu tko je brži i ima bolju vezu jamio je?Tako je bilo i sa ovim slučajem?Lakrdija i umjesto da ministar da ostavku on je “bijesan” Na koga?Na sebe?Tu se ne zna tko pije a tko plaća?Neka uzme crnoju za savjetnika da on “unaprijedi” sustav?Tragikomedija!

 102. https://www.express.hr/top-news/vaso-se-izvukao-a-sto-je-s-buducim-izdajicama-u-policiji-17836

  Ovo nije bio bio neki tamo pojedinačan slučaj zataškavanja,ovdje su u zataškavanje upleteni na deseci ljudi,spis sa imenima konzumenata usluga tkz elitne prostitucije je nestao i ovo je samo primjer kako funkcionira sustav u rh,ovo nema veze samo sa brkićem ovo je hobotnica sa 50 krakova?Ostojić kaže da je istraga pokazala da je u zataškavanju učestvovalo 18 ljudi a od toga 9 policajaca….Nestao spis a državno odvjedništvo ne zna gdje je?Ovo treba očistiti bagerom!Samo tako se ova močvara može razbistriti.Znači nestao je spis u kojem su svi konzumenti usluga prostitutki?A to je ključ čitave ove priče!

  • Jel to onaj Ostojić arhitekt svastike na Poljudu ?
   Znači državni odvjetnik je meritorno izjavio da Brkić nije počinio nikakav prekršaj! Očito da to više nije uopće važno i da su Brkićevi politički dani odbrojani.
   Predsjednica je rekla da to nije njezin djelokrug. Sve nekako kužim ali ovo zadnje baš i ne. Uskladba rada iz djelokruga državnih tijela je posao predsjednice i to najvažniji. U pravu je ako se ne želi mješati u klanovske borbe i ne zamjerati se nikome
   i biti dobra sa svima, jer su to klanovi sa već podijeljenim kartama, a ne državna tijela. Ipak je predsjednica pilatovski opet u pravu.

    • Osim da provjere da se nije zametnuo spis u spis ili je netko zabunom odnio spis doma u sef. Da sam glavni državni odvjetnik iz osobnih moralnih i profesionalnih razloga bih podnio ostavku, jer bi me bilo sram reći da smo u DORHu izgubili spis. Neka sad objavi i kaže da imaju sve druge spise ili objavi popis izgubljenih. Ali DORH nema nikakve kontrole, osim političke. Sve jasno. Spisa nema, a to nije posao predsjednice. Zvuči li Vam ozbiljno izjava gl.drz.odvj. OVAJ SUSTAV JE U STANJU PREPOZNATI KUKOLJ I PROTIV NJEGA PODNIJETI PRIJAVU dok priča kako nema spisa….Više kao vic. Inače znam da su većina državnih tijela mila majka za DORH, a i lakše ih je staviti u okvire zakona i zakonitog postupanja tj. unaprijediti. DORH je rak rana društva.

    • Vi moguće niste razumjeli bit i očito,ako je nestao spis onda ima debeli razlog zašto je nestao a samo suđenje je bilo zatvoreno za javnost i odigrano tako brzo da se to ne pamti u praksi pravosuđa rh a iscurile su info da su među konzumentima prostitucije bili i političari,i neki ljudi iz policije i neki zaposlenici samog dorha i pravosuđa,poznati sportaši itd.Ako je to točno što pišu neki mediji onda to jest djelokrug predsjednice koja mora pod hitno ispitati kako je nadležne službe zadužene za sigurnost zemlje nisu o tome obavjestile jer ako su konzumenti bili neki zaposlenici dorha i policije kao i političari koji i danas rade svoje poslove na tim odgovornim mjestima onda je to ugroza nacionalne sigurnosti jer svaki od tih ljudi je podložan ucjenama o plasmanu tih informacija u medije i time ih se može ucjenjivati do života i usmjeravati kako da rade ili ne rade svoj posao?Previše je tu stvari koje cure vani i sve se to mora ispitati i dati javnosti odgovor o čemu se tu radilo jer nemoguće je da je suđenje tako brzo obavljeno,da se nije utvrdila odgovornost tko je provalio istragu i što se uopće poduzelo u istrazi i prikupljanju dokaza o krticama unutar sustava?To je ključ čitave ove priče a poznato nam je da su akteri jednu priču govorili unutar izjava u policiji što samo po sebi nije dokaz na sudu(i tu je brkić spomenut) a drugi iskaz su rekli pred samim sucem što je jedini dokaz na sudu ali je ključno što su institucije poduzele da prikupe dokaze oko ozbiljnih optužbi koje su iznjete u iskazu pred policijom?E to je ključ čitave ove priče?Da vam pojasnim;radi se o tome dali su policijski organi nakon tih iskaza u policiji uz odobrenje suca stavili npr brkića i moguće druge aktere u fazu praćenja i prisluškivanja ili nisu i što su uopće poduzeli da prikupe vjerodostojne dokaze za te navode aktera tkz elitne prostitucije u policiji?

     Što se tiče svastike valjda vam je sada jasno da je varga dao mamiću podatak tko je nacrtao svastiku?Valjda ste to shvatili iz medija ali i mamićevih izjava!E sada će se onda vjerojatno i utvrditi vjerodostojnost tih podataka u ovoj čitavoj istrazi oko varge?Sada barem znamo tko je mamiću prenio informacije o ljudima koji su navodno nacrtali svastiku,i navodno je mamić te podatke prosljedio dorhu i sada očekujemo da se dorh i nadležni organi očituju što su napravili i po tom pitanju?

     A takvo brzo suđenje zatvoreno za javnost sa minimumom podataka o samoj istrazi i konzumentima prostitucije budi sumnju da su na tome surađivali i policija,i dorh i sud.E to je ono što jako zabrinjava sve logične ljude u zemlji?Znači u manje od 30 dana suđenje je završeno jer su se akteri nagodili sa dorhom,za 6 mjeseci već presuda postaje pravomoćna.Znate imao sam ja predmet na sudu sa spisom od doslovce dvije stranice,jako jednostavan predmet da jednostavniji nije mogao biti,sve jasno u startu i koji sam dobio ali sam čekao do pravomoćne presude 5 i pol godina?Ovi su sa toliko aktera u ovoj priči završili prvi stupanju u manje od 30 dana a pravomoćnost dočekali u manje od 6 mjeseci?I sada još nestane spis?Previše je tu indicija da smo mi moguće pred najvećom aferom ikada viđenom u rh?Ključ čitave priče je tko su konzumenti prostitucije i dali oni danas rade odgovorne poslove u državu,u dorhu,policiji ili u politici kako tvrde neki mediji i ako rade kako je to moguće i tko je to zataškao,tko je i zašto organizirao tako brzo suđenje i gdje i zašto je nestao spis?Što se poduzelo u istrazi oko brkića kada ga je sikirić u iskazu policiji označila kao krticu u sustavu istrage?Koje radnje?Masu je tu nejasnoća?

    • Ja se još danas pitam zašto je orešković onako dugo okljevao oko smjene lozančića i išao u direktan sukob ,i sa predsjednicom, i sa čitavim hdzom, koji ga je i ustoličio na mjesto premijera.
     On ili je bio potpuno lud da na onakav način izaziva duboku krizu u zemlji i ulazi u konflikte na početku svog mandata sa onima kojima mora surađivati i voditi zemlju uz njihovu podršku u saboru ili je imao deeeebeli razlog za sve to?Nešto od to dvoje jest!Promislite malo?Što je to oreškoviću trebalo?Mi ni danas ne znamo odgovor na to pitanje?

    • Jučer je čelnik dorha jelenić rekao jednu vrlo značajnu stvar koja je prošla potpuno nezapaženo a ta je da nema propisanih sankcija za plasman informacija u medije pod uvjetom da te info ne ugrožavaju istragu,drugim riječima sve ove info koje danas cure u medije i sami postupci po zakonu rh nisu kažnjivi.Jelenić na kraju izvodi zaključak “e sada znate zašto cure info u medije”

   • https://www.telegram.hr/politika-kriminal/ekskluziv-telegram-je-uspio-rekonsturirati-kako-je-tekla-istraga-slucaja-brkic-2011-i-kako-su-zgodno-preskocili-kljucnog-svjedoka/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget

    A ključni svjedok koji je u direktnom kontaktu sa sikirić odao njoj da se vodi istraga i prenio joj da mu je tu info dao brkić nije ni predložen od tužiteljstva da se ispita na sudu.Puuuuno je ovo veća afera nego mi danas možemo i zamisliti ako se bude htjelo ići do kraja,to meni moji instinkti danas govore i jako sumnjam da sam u krivu?Moguće i da jesam?

    • Sve su vam hrvatske priče klasični nepotistički čobanluk,da uključim malo maštu pokušati ću vam dočarati kako to ide u državi čobana;vašu mamu je operirao ugledni liječnik,primio je preko reda i preko veze i spasio je a taj liječnik je konzument prostitucije,vi radite u policiji i on vam se obraća sa suzama da mu je brak i ugled u pitanju,da vi sada njemu pomognete kao što je on “preko veze” pomogao vašoj mami?I vi naravno duboko suosjećate sa njime a dužni ste mu zbog mame i krenete mu pomoći muljažom kao što je on pomogao vašoj mami tako da je muljažom nju ubacio preko reda i zaobišao listu čekanja?Muljaža je sustav,to nisu iznimke nego pravila i to je današnja tkz moderna hrvatska država,ona funkcionira na razini “matana” iz serije prosjaci i sinovi.To je danas rh!Sve na zajeb!U rh i dalje liječnici primaju mito,točno se zna i koji,zna se i koliko se što plaća ali nema istraga niti im se podvaljuju ljudi sa mitom?Mito je defakto legalizirano i svi mi to sve znamo.Čitav grad priča tko je kome koliko dao za operaciju i sve to šljaka i štima?Da podvalite pet agenata sa mitom liječnicima vi ste u 24 sata zatresli rh i dobro bi se zamislio svaki liječnik dali bi idući put uzeo mito?Zašto se to ne radi?Pa zbog “mame” jer i vašu mamu preko reda na muljažu netko mora ubaciti preko veze?A to je slično kao mito?Nije g nego se pas posrao rekli bi u dalmaciji i zato sve to tako šljaka unutar sustava koji se zove “snađi se druže”

 103. Nisam niciji odvjetnik, ali Velebite neka se svatko brine za sebe. Ako vas ovo umara ne morate pratiti. Ovo je real life. Mi smo u real shits a Dalić i SP je već prošlost. Ako vas to tješi, ja i moji suborci smo se isto posteno oznojili i posteno odradili. Pa sa kršćanskim, građanskim, protestanskim, islamom ili ateizmom usađenih kvaliteta. Ili ste u teskoj zabludi da su ovu državu obranili i stvarali SAMO kršćani i samo članovi HDZa. Ako je tako, onda zahvaljujući TAKVIM vrijednostima imamo danas veću dijasporu u Irskoj i Škotskoj nego u BiH. Odite malo među mlade ljude i pričajte njima. O kršćanskim vrijednostima i domoljublju. Iznenaditi ćete se iskrenim odgovorima. Ili ne živimo u istoj Hrvatskoj.

 104. https://www.vecernji.hr/vijesti/kad-je-pao-maser-panco-politicari-su-se-uspanicili-a-spis-u-dorh-u-nestao-1274357

  Javnost se opet obmanjuje i priča se sa bitnog usmjerava prema brkiću i nečemu što je isto bitno ali je puno manje bitno jer bitno je ako su suci,zaposlenici,dorha,policije,političari bili konzumenti tko je u dorhu prihvatio tako sramotnu nagodbu i nije krivično gonio konzumente prostitucije koji su morali dobiti trenutni otkaz sa posla na tako osjetljivim pozicijama,to je trebao biti predmet nagodbe u korist nacionalne sigurnosti?
  Upravo ovaj naslov u večernjem govori u prilog onome što ja na instinkt osjećam o čemu se ovdje radilo a to spajanjem mozaika može zaključiti polupismeni kriminalist.

  Ne zaboravimo tada je brkić bio zamjenik ravnatelja policije a karamarko ministar unutrašnjih poslova i brkić je tada bio mala riba da bi on sam mogao sve to zataškati a ne zaboravimo i ovo nakon što je istraga zatvorena i nepravomoćna presuda donešena karamarko se dva mjeseca iza toga učlanjuje u hdz,nakon pravomoćne presude u siječnju u ovom predmetu nakon par mjeseci karamarko i brkić preuzimaju hdz?Premsukcija nevinosti je vrlo bitna ali zar čovjek ne smije upotrijebiti maštu pa možda promisliti da su moguće u ovoj aferi stečeni ključni saveznici koji su bili konzumenti za preuzimanje hdza jer se spominju u iskazima i gradski vijećnici,i gradonačelnici,i ministri,i suci kao konzumenti i ključ ove priče je ako je to točno tko je omogućio da njihova imena ostanu tajna za hrvatsku javnost i tko ih je zaštitio od kaznenog progona i omogućio im da su i dalje tako ranjivi ostali u sustavu na tako osjetljivim pozicijama?To brkić sam tada nije mogao zataškati,on je tada bio premala riba za takvo što?

 105. Da pojasnim i neke nejasnoće oko brkića,njegova politička ali i profesionalna karijera u sustavu sigurnosti je završila uhićenjem varge i podacima koji su iscurili vani da je on održavao sa vargom prisne odnose i kontakte i nakon što je varga sa svojom tadašnjom zaručnicom nečasno otpušten iz policije zbog kriminala.Brkić kao takav više i da hoće ne bi mogao proći ni jednu relevantnu sigurnosnu provjeru.Tako da brkićeva politička karijera više uopće ne ovisi o raspletu slučaja oko tkz. elitne prostitucije.On je nakon uhićenja varge hodajući politički mrtvac samo moguće da on to još nije shvatio?On je još jedan nesretnik u nizu koji je u jednom trenutku umislio da je mali bog i da mu nitko ništa ne može a ova druga afera je samo točka na i ali o njoj ne ovisi njegova politička budućnost,tu su stvari posve jasne.Ni culej ga na listu hdza više ne bi stavio?

 106. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nestali-i-iskazi-prostitutki-situacija-postaje-sve-intrigantnija-i-za-sustav-sve-pogubnija-spis-o-brkicu-nije-jedini-do-kojeg-dorh-ne-moze-doci/7912497/

  I ljudi GLE ČUDA?Tadašnja državna odvjetnice koja je predložila-uspostavila nagodbu bila je žejka pokupec koje je eto OPET GLE ČUDA stjecajem okolnosti optužena da je pogodovala sinu bivšeg načelnika policije i protiv nje je u tijeku kazneni postupak a tada izravni nadređeni joj je bio sadašnji čelnik dorha jelinić koji bi sada hipotetski trebao utvrditi sve nepravilnosti,nezakonitosti i potpune nelogičnosti nagodbe u smjeru zataškavanja i zaštite javnih osoba konzumenata a to bi značilo da on treba utvrditi svoje moguće propuste itd?Nemojte me nasmijavati?U ovom slučaju moguće da su oni radili “po zakonu” samo se iz aviona vidi da se ovdje radi o zataškavanju i sakrivanju nekih ljudi koji i danas tako ranjivi rade na najosjetljivijim pozicijama u državi i u sigurnosnom sustavu?Ovo je afera stoljeća u rh!Ali bojim se da su u igri tako velike ribe da će ovo završiti “pojeo vuk magare” ili nekim otkazom trećerazrednom zaposleniku dorha ili policije?A ovo bi se moralo rješiti “bagerom” i sveobuhvatnom kontrolom izvana ali ne onom saborskom sačinjenoj od analfabeta i interesno povezanih skupina jer onaj ostojić bivši ministar ne zna ni koji je zakon o kp tada bio na snazi niti razumije procedure kako se tada moralo postupati a sada zamislite kako to razumiju ovi drugi u saboru?

 107. Ovdje bi trebalo donjeti zakon o nadzoru i kontroli sačinjen od stručnih časnih ljudi bez mrlje u biografiji ili tkz lex pravosuđe i lex policija,bagerom sve očistiti i podići kaznene prijave protiv ljudi koji održavaju ovaj nakaradni pravno-policijski sustav u rh već 28 godina?Dali za to ima političke volje?Pa naravno da nema,u to sam siguran?

 108. https://net.hr/danas/crna-kronika/predsjednicin-savjetnik-neprimjereno-napao-sutkinju-poslala-mu-je-policiju-na-vrata-a-on-se-ubrzo-nakon-toga-pojavio-na-sudu/

  https://www.vecernji.hr/vijesti/predsjednicin-savjetnik-nije-dosao-na-su-enje-zvali-ga-tri-puta-1240906

  https://www.telegram.hr/politika-kriminal/policijska-inspektorica-dobila-je-otkaz-zbog-curenja-informacija-iz-istraga-sad-je-sud-odlucio-da-se-mup-zeznuo/

  Ovo bagerom treba čistiti!Zar ovo nije dovoljno da mu se zahvališ na suradnji???Recite vi meni tko je ovdje lud?Bojim se da varga puno toga zna a da bi predsjednica mogla biti kolateralna žrtva čitave ove priče jer je bila naivna i rekao bi blesava kada je stigla u rh?A da osnažim svoj mozaik samo bi ukazao na ovaj intervju glupo iskrenog mamića,ovo je prestrašno:

  https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/mamic-otvorio-dusu-bih-medijima-progovorio-o-vezama-s-politicarima-podrzavao-sam-hdz-bio-sam-utjecajan-molili-su-me-da-dodem-na-njihove-skupove/7451862/

  Mi smo se pretvorili u burkinu faso?

 109. Krsto cvijić je jedanput rekao;”sve je na webu-internetu i tajne službe bi samo trebale slagati mozaik,bilo da se radi o političkoj ili gospodarskoj špijunaži?Potpuno se slažem!

 110. Sanaderu su se događale iste stvari kada je bio opozicija,okružili su ga polusvjetovi koji su mu se nametali na način da su mu sugerirali da su oni veliki hrvati a ukazivali mu tko su “jugoslaveni”,svjedok sam tih “seansi” samo je sanader bio premazan svim mastima i imao je tada jaku infrastrukturu ljudi koji su stali iza njega u hdzu,bojim se da je predsjednica ovdje već unaprijed pri povratku u rh došla na ledinu i na “streljanu” i da je pitanje može li ona učiniti korak nazad,nisam siguran da će nenad ovo objaviti ali ovo je dobronamjerno prema predsjednici i ne mrzim ja nju kako se to čini ponekad iz mojih tektova ali jako dobro znam o čemu govorim….

 111. Da se ne lažemo,biti ću jako iskren u svim ovim aferama svi putevi vode ka nekim ljudima na pantovčaku,i prije ili kasnije to će isplivati na površinu.Moguće da sanjam?Ili bolje rečeno da sam u krivu ali čisto sumnjam?Predsjednica bi trebala početi o tome ozbiljno razmišljati i zbrajati koliko je 2+2 a ono ne može biti nego 4?

 112. Zamislite koja budala moraš biti da kao čelnik soa uzmeš kredit milijun kuna za kupnju dionice plive dan prije objave actavisa i plive da su u pregovorima?Pazite,mi govorimo o čovjeku koji je danas treća ,četvrta figura u zemlji?Ajme majko moja mila što smo od države napravili i u koji kokošinjac smo se mi pretvorili?Ovo nije za zatvor nego za hospitalizaciju?Prestrašno?Nesretnik?

 113. https://direktno.hr/direkt/esih-nije-zlocinac-pekar-koji-siromasnoj-bakici-pokloni-kruh-zlocinci-su-oni-protiv-kojih-cemo-prosv-135512/

  Govoriti da su djeca komunista gora od svojih roditelja se u normalnom svijetu naziva fašizam?I to klasični!Inače gospođa je kćer hdzovca koji joj je omogućio “sa faksa na posao” i to direkt u institut ivo pilar i neka tatu pita tko je to omogućio djeci komunista “da nasljeđuju poslove” Dali možda papa franjo ili stranka pod nazivom hdz ili kra-deze?U kojoj je bio i njen tata?Da nije ona došla sa faksa na posao eto onako “slučajno” Kakva bezveznjakuša?Prestrašno?

 114. https://www.vecernji.hr/vijesti/pjevala-sam-kao-prateci-vokal-pipsima-i-goranu-bari-1162064

  Da vam bude jasno o čemu govorim u ovom tekstu se navodi da je gospođa esih eto slučajno upoznala gospodina jurčevića koji joj je zamislite rekao da im na institutu pilar treba znanstveni novak,defakto joj je sredio posao?E sada se postavlja pitanje dali su i drugi tada završeni studenti imali podjednaku šansu na javnom natječaju koji bi kao takav u pravom smislu bio javan a ne čista formalnost da se eventualno i oni mogu kandidatirati za posao novaka u institutu.I to su ključni problemi ove države jer kod nas o nepotizmu danas govore ljudi koji su svoje profesionalne karijere upravo realizirali na nepotizmu?Želim reći da je potpuno pogrešno nepotizam samo i isključivo stavljati u koleraciju sa ljudima iz bivšeg sustava gdje je to bilo pravilo ali to pravilo je nastavilo dominirati i u modernoj hrvatskoj i ta vrsta nepotizma nema nikakve veze ni sa ideološkom podlogom pojedinaca ili neke univerzalne skupine nego svaki taj slučaj ima svoje ime i prezima a nakaradni sustav i zakonski okvir omogućuje takve stvari.A ako sustav to omogućuje onda će ga ljudi kao takvoga zloupotrebljavati bez obzira dali se tu radi o djeci bivših komunista,hnsovaca,
  hdzovaca,hspovaca,sdpovaca ili neovisnih za hrvatsku.To je samo sustav koji kao takav ljudi koriste jer ako je moguće da te npr gospodin jurčević susretne na fakultetu i svidi mu se ideološki okvir nekog studenta i da te zbog toga on ubaci preko veze na institut što je onda čudno da to isto rade i neki drugi ljudi drugačijih ideoloških pogleda?

  Pa u tome i jest ključni problem ove nesretne države.Ovdje se oni koji govore o nepotizmu ne bore za sustavna i zakonska rješenja da se izbjegnu sve vrste nepotizma i stvori jasan transparentan zakonski okvir u kojem će svakome biti jasno koji su uvjeti natječaja za neki posao a ne da se natječaj za šefa u vodovodu split objavljuje u glasu slavonije i slične muljaže i da onda još viču da je sve po zakonu a na samome natječaju i ne postoji nikakav jasni i transparentni kriteriji natječaja.Tako da i slučaj gospođe esih i gospodina jurčevića oslikava jako dobro načine kako se dobijaju poslovi u državnim institucijama,”eto oni su se slučajno našli pa joj on ponudio posao” a u nekom drugom slučaju “tata je nazvao svoga prijatelja da maloj eto sredi posao” Koja je razlika ova dva slučaja?Ja ću vam reći-nikakva,oni su identični?Tako je recimo i gospođa esih mogla biti hipotetski i ljubavnica gospodina jurčevića i na taj način pozvana da dobije posao?Vidjeli ste ovih dana i izjave onog mladića koji je napao pupovca,(ako su točne) da i on po zgb kavanama nudi mladim curama “pomoć” pri zapošljavanju a za uzvrat vjeojatno traži pičke?Oprostite na vulgarnosti ali to su istine u ovom društvu?Najveći problem u rh je taj što se nitko od aktera na političkoj sceni ne bori za promjenu sustava i zakonskog okvira u cilju minimalizacije nepotizma i partijske države nego isključivo i u pravilu ukazuju na nepotizam iz drugog tabora a da pri tome ne pometu prvo svoja dvorišta da mogu vjerodostojno docirati drugima uzore kako se treba ponašati u politici i životu?

 115. http://savjest.com/osobe/zivotopis.php?zivotopisi_osoba_id=6005&mate-brstilo

  Ćaća od gospođe esih je od 85 godine u ministarstvu poljoprivrede i sada se ona našla docirati kako se treba pročistiti sustav od starih kadrova i njihove djece?E to je najveći problem ove zemlje jer nam se stalno idu prodati muda pod bubrege?Iz biografije njenog ćaće se vidi da je to isto bila karijera “sa faksa na posao” a nije baš svatko mogao tek tako 85 godine ući u ministarstvo na mjesto republičkog veterinarskog inspektora jer je to moralo tada odobriti izvršno vijeće tadašnjeg socijalističkog sabora republike hrvatske?I sada bi ona krivila djecu starih kadrova,moguće da bi se tu ona obračunavala sama sa sobom?Sve je danas u rh moguće?Znači ćaća joj u ministarstvu poljoprivrede odnosno tom resoru radi od 85 godine?Jeli on “stari” ili “novi kadar”?

 116. Inače gospodin vrkić je bio osnivač hns-a,ne tek neki običan član i to tada “desnom” hdzu nije bio problem da mu predlože da bude njihov kandidat za predsjednika republike.Ali danas je “najveći” problem “desnih” u hdzu koalicija sa istim tim dijelom hns-a bez vesne pusić itd?Mi smo čudo od ljudi i države?

 117. Gdin. Antune jel vidite vi komentare sa desne strane? Meni od 15 komentara izbacuje 12 Vaših. Neki dan ste imali 14/15..Nemam ništa protiv Vaših komentara, al iskreno broj komentara je prevelik..

 118. A zdravko tomac se “kao što znate” išao 2samozapaliti2 kada je njegov skh predao oružje teritorijalne obrane u ruke jna?Nego vikali su tada “bruna esih i njen ćaća; “nemoj zdravko trebati ćeš nam u kampanji 2017 godine” i on nam danas priča o “preobraćenju” a dok je on držao fotelju u skh “preobraćeni” manolić je u barakama osnivao hdz i naoružavao zng?Pa što njemu ne bi priznali “preobraćenje”???Nešto mi je zdravkec jako okasnio sa svojim preobraćenjem,imao je šansu štrajkati glađu ispred skh kada su predali oružje jna ili se mogao “samozapaliti” da ukaže svijetu i hrvatskoj javnosti kako se eto on “preobratio” A danas još ima ambiciju savjetovati mlade ljude u izbornim kampanjama?A ja bi ga nabio nogom u guzicu već 90te da mu više ne bi palo na pamet nikoga savjetovati nego neka se preobraćuje doma uz televiziju i ne sere ludosti i širi komunističke teorije urote po hrvatskoj?

  Tada smo trebali takvima zabiti nogu u šupak da začepe za sva vremena?Oprostite na rječniku ali to vam je tako?Ista ta ekipa se osvećivala djeci ustaša u komunizmu,koja veze nisu imala sa možebitnim zabludama ili zločinima svojih roditelja i na kraju takvim odnosom stvarno od njih napravili replike ustaša,tako danas pokušavaju napraviti od djece komunista neprijatelje države i na kraju će im i to uspjeti?A kakve veze djeca imaju sa povjesnim zabludama svojih roditelja ili djedova?Po toj logici svi smo mi onda neki “opasni likovi”
  Ovdje se rotira jedna te ista ideološka matrica,ustaško-komunistička u kojoj je jedina dilema što je prije kokoš ili jaje a u biti se radi o jednoj identičnoj ideološkoj matrici u kojoj se djecu proziva za ono što su im bili roditelji a to su radili fašisti i komunisti i proizvodili društvene sukobe i kaos koji još danas traje,i oni i dalje nastavljaju,ne staju.?Stvari treba nazivati pravim imenom…

   • Antune, Vi ste ovoj stranici kao virus! Nalazite se u svim temama i to toliko opsežno da se čini kao da ih i nema,nego postoji samo Vaše lamentiranje! Iako i ja, a pretpostavljam i većima posjetilaca ovog bloga dijeli Vaše mišljenje i ogorčenje, ovdje dolazimo zbog naravi bloga a ne lamentiranja o politici. Predlažem da komentirate npr. na Indeksu – tamo su svakodnevno goruće teme, a broj posjetitelja je daleko veći nego ovdje. Ako ovdje i dalje ovako nastavite, bojim se da ćemo prestati posjećivati ovaj blog, jer ste “ubili” sve teme zbog kojih ga posjećujemo.
    Lijep pozdrav

 119. https://www.24sata.hr/news/elitna-prostitucija-nije-doslo-do-nagodbe-s-okrivljenicima-593898

  A ovo je sasvim očekivano,sada će optuživati jedni druge ali je činjenica da su suđene-okrivljene samo dvije osobe u tom predmetu,i sada se “spašava tko može”,optužujući jedni druge?A umočeni su svi?Kao nekada u tkz dogovornoj ekonomiji tako je ovo bilo dogovorno komunističko pravo i sada im se tresu guzice?Svi su karali a na kraju samo pančo i sikirić krivi?A karalo se godinama?
  Poravnao bi ja njih bagerom i očistio i pravosuđe i policiju u 24 sata jer ovako više dalje ne ide?

 120. Ajde najavljuje se osnivanje firme iz kauča. Znači sve on line obrasci na e-građani plus NKD koji će se slati godpodarskoj komori. Aleluja napokon je nekome došlo iu guz… u glavu. Još da poreze i parafiskalce srežu krenulo bi to puno na bolje..

  • Poki, nikome ništa nije došlo u glavu i to što se firma može osnovati iz kauča ne znači apsolutno ništa dok su porezi ovakvi i dok ti isti koji sada više tamo ne moraju raditi ne dobiju otkaz, jer radi njih su porezi ovakvi, ja bi uvijek rađe potpisao da firmu moram osnivati dva mjeseca ali da su mi porezi niži jer je to dugoročno puno bitnije

 121. Ovako bi se mogao smanjiti javni dug, dobiti investicijski rating i posljedično uštedjeti 800 mln kn godišnje na kamatama. Istu stvar napraviti sa HEP-om i smanjiti sve poreze i parafiskalne namete. Naravno riješti se Imunološkog, Petrokemije, Podravke, Borova, udjela u sličnim firmama i povećate plaće lječnicima i učiteljima i to bi onda bilo sasvim druga priča. Pokucali bi nam i veliki investitori na vrata a ne da ih Rimac mora ići tražiti da ulože u Hrvatsku.

  http://www.seebiz.eu/mirovinski-fondovi-zele-25-hac-a-ali-imaju-uvjete/ar-182744/

 122. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/komsic-proglasio-pobjedu-covic-neizravno-priznao-poraz-ovo-moze-izazvati-nevidenu-krizu-bakir-izetbegovic-slavi-briljantni-trijumf/7916301/

  Ovdje hdz bh i čović igraju na zamjenu teza jer nitko nije spomenuo kako je moguće da od 544 tisuće hrvata u bh, plus dijaspora, čović dobije na ključnim “referendumskim izborima” samo 122 tisuće glasova?Gdje su ostali glasači hrvati?To je ključna dilema ovih izbora a ne sam izbor komšića?Gdje je dijaspora bila?Spavala kod kuće?Izgleda da čović u bh osim glasača iz hercegovine nema tu moć da animira preostale hrvate u bh da mu daju glas?Više je razloga za takvo što ali bi nam to uzelo puno vremena i teksta pa bi se samo zadržao na ovim mislima glede toga.

  • antune,

   govorimo o državnom uređenju, o okviru, o zakonodavstvu koje potiče poduzetnike i investicije, ili ih ne želi i guši. Bugarska želi investitore i trudi se zadržati ih. A Hrvatska to ne čini.

   U Hrvatskoj vi ne možete oploditi kapital. Koji ozbiljan poduzetnik bi došao u sredinu koja ne potiče oplodnju kapitala?

 123. http://www.dnevno.ba/vijesti/franjo-topic-ne-treba-produbljivati-jaz-izmedu-hercegovackih-i-bosanskih-hrvata-69424/

  U ovom tekstu možda nađete odgovor na neka pitanja i dileme,pogotovo u dijelu teksta koji se odnosi na raspoređivanje sredstava za hrvate bosne i hrvate hercegovine na što godinama upozoravaju i najviši crkveni dužnosnici bh.Nije kako kažu sve u lovi ali puno toga jest u lovi.
  Dali je možda ovo razlog zašto je čović poražen???Prosudite sami!

  • Da, čak dvije vrste, bosanski Hrvati i hercegovački Hrvati, komplicirano, a znate li da naše najmlađe generacije u RH uopće niti ne shvaćaju “što to znači da ti građani strane/susjedne države sebe nazivaju našim imenom”? Još će doći dan kad stasaju neke sasvim nove generacije političara u RH, da im netko kao ovo s Makedonijom, zabrani “korištenje našeg imena”….

   Nije mi jasno kako ta država, ako se neće u brzom roku pretvoriti u “nešto kao Švicarska”, uopće može opstati u dugom roku. Ako će biti tako razjedinjeni, ako će stalno tako gledati te narodnosti, ako ne znaju normalno složeno živjeti, ta država će biti nešto kao “europski Afganistan”.

   Možda bi im stvarno bilo najbolje da čim prije zaborave tko je Bošnjak, Hrvat, Srbin, nego da su svi jednaki, jednakoporavni i složni Bihaićani!

 124. Još jedna stvar u našem javnom prostoru je zanemarena a ta je da čović nije samo tražio izmjenu izbornog zakona nego rekonfiguraciju čitave federacije i defakto ukidanje kantona i pretvaranje federacije u četiri nove izborne jedinice odnosno federalne sastavnice.Naravno sve je to legitimno ali dali je politički realno to je drugi par rukava ali čisto da se i to zna jer je prošlo nezapaženo.
  I ako bi se recimo u postojećem okviru bez tih izmjena usvojio čovićev prijedlog onda bi npr bošnjaci i hrvati iz npr sdpa bili prinuđeni glasati za predstavnike sda ili npr hdza koji su im politički protivnici jer nebi mogli glasati za svoga kandidata,bilo bi im onemogućeno da kao bošnjaci glasaju za hrvata i obrnuto,znači da bi poštenije bilo reći da su multinacionalne stranke u bh zabranjene barem u onome dijelu kod biranja članova predsjedništva i delegata za dom naroda?Puno je ovo kompleksnije nego se nama to danas prikazuje?

  • Ovo se vise ne moze nazivati besmislicama, nego se ozbiljno mora posumnjati u smisljeno plasiranje lazi od strane sluzbi, naroda ili pojedinaca koji nisu skloni Hrvatima.

   Covic je dobio 80 posto glasova Hrvata, a 20 posto Zelenika, Komsic niti 1 posto,. glasovi dijaspore jos nisu pribrojeni.

   Kako to znamo? Pa vrlo jednostavno ako se necemo praviti ludi, naime uzmemo popis stanovnistva i vidimo kako je koji grad glasovao. Tako je npr Tomislavgrad, Posusje , Siroki i tako redom gradovi sa ogromnom hr vecinom, tamo je Covic dobio oko 80 posto, Zelenika oko 20, a Komsic manje od 1.
   Gradovi u Bosni sa oko 50 posto Hrvata tamo je Covic 40, Komsic nesto manje( jasno iskljucivo od Bosnjaka, ili recimo Sarajevo ili Bihac gdje je Hrvata oko 5 posto Covic i Zelenika oko 5 posto, dok je Komsic tamo oko 35 posto.

   Dakle stvar je kristalno jasna. Nema nikakve podjele na hercegovacke i bosanske Hrvate , to je podla politicka laz. Bosanski Hrvati su zbog osjecaja ugrozenosti od rata pa dosad uvijek davali plebiscitarnu podrsku HDZu, dok su u Herc dosad glasovi bili podjeljeni i HDZ je bio u vise navrata izvan vlasti u tim zupanijama.

   Danas je HDZ dobio kod svih Hrvata u BiH jer je ugroza i napad na Hrvate bio najvaljen i bilo je jasno da Bosnjaci idu u konacni obracun.
   Na srecu svih Hrvata , a na nesrecu svih ageneta i neprijatelja , rezultati su takvi da nema brige, bez Hrvata se vlast nece moci sastaviti i sprovodjenje odluke ustavnog suda je izvjesno.
   Ovi pokusaji da se diskreditira podrska od strane Hrvatske se odbijaju poput ping pong loptice, vjerujem da ce se ovakvi opasni pokusaji napokon raspasti i da BH ima sansu prezivjeti, u suprotnom sprema se raspad drzave, a to nikako nece bezbolno proci, ne samo po BiH.

  • antune,

   razumno je pretpostaviti da su njemu glasove dali svi koji su protiv neprestanog perpetuiranja nacionalističkih političkih elita koje svoj opstanak osiguravaju proizvodnjom straha i nepovjerenja prema drugim etničkim skupinama u BiH.

 125. 8% plusa se očekuje u listopadu. vrijeme odlično. iako je to minorno na godišnjoj razini očekuje se odlično izvješće u roku mjesec dana. očito je neki jaki prodavač spustio cijenu čak 15% i nelikvidnost burze. porez na kapitalnu dobit za trgovanja do 500 tisuća kuna nužno je ukinuti jer je burza uzdrmana problemima. Valamar neće niže od ovoga 36/37 moje proročanstvo :)))), a nakon obračuna dobiti slijedi povratak.Razlozi za pad cijeni očito nemaju veze sa poslovanjem nego su eksterni iz okruženja.

  • Pred sezona i post sezona odlicna, 7 mjesec puna popunjenost, 8 mjesec 95 %… Realno je ocekivati 10%+…. Turizam je biznis malog marginalnog troska i velike marginalne dobiti sto znaci da bi malo povećanje prihoda moglo znatno utjecati na povećanje dobiti

  • Rast prihoda i veća dobit. Uglavnom očekujem najbolje do sada. Nekim vrhunskim objektima kao Maro Rabac je ova prva godina, pa još neće biti puni efekti, ali plusevi će biti evidentirani. I cijene su bolje.

 126. Biti ce sve iznad prosjeka ali ZSE teško će to nagraditi. I ono malo ulagača što je ostalo ubijeno je u pojam. Ali nek bude čvrstih 10% , srce ponosno. Dugoročno sam osobno stavio cijenu 55-60 kn 2020., pa se ne zabrinjavam za budućnost. Ušao sam davne 2006 preko Korfa i ondašnjeg Rivp.

 127. https://novac.jutarnji.hr/aktualno/hrvatska-izdala-10000-novih-boravisnih-dozvola-za-strance-vecina-dolazi-zbog-zaposlenja/7981619/

  Jako iznenađujući podaci oko broja izdanih dozvola u eu,pazite od ukupno 3,1 mil dozvola izdanih za rad i boravišta ljudi izvan eu poljska u kojoj je na vlasti desna vlada izdala je 700 tisuća dozvola što je čak i 170 tisuća više izdanih dozvola od jedne njemačke koja je po stanovništvu više nego dvostruko veća od poljske?Nevjerojatan podatak.Znači poljaci izdaju godišnje cca malo ispod 25% svih dozvola za rad i boravište na nivou eu?

  • Pa i nije toliko iznenađujuće s obzirom na stanje u Ukrajini, a s druge strane Poljaci su očito svjesni da bez radne snage nema razvoja i više im odgovara da istu (dok se može) dobivaju iz bazena sebi srodnih slavenskih naroda.

   • Puno vam toga ovisi o geografiji,i mi smo iscrpili iz bh radnu snagu i time najviše iselili hrvate ali i ostale iz bh ali sada je taj bazen iscrpljen-prazan…Naravno poljskoj je ukrajina kao nama bh samo i oni se polako okreću bjelorusiji u potrazi za radnom snagom jer i ukrajina se pomalo iscrpjela…
    Puno sam čitao o tome i ne zaboravite u poljskoj danas po nekim procjenama moguće radi na crno i do milijun ukrajinaca…Samo kažem da je lako iz takve pozicije docirati nekim zemljama zapada da vi ne želite imigrante a defakto se iz poljske po eu iseljelo na stotine tisuće poljaka i moguće da su oni bili glavni razlog brexita jer masovno su baš poljaci što je razumljivo jer su najveća zemlja istoka u eu koristili vb na način da su se zapošljavali i radili dok ne steknu pravo na socijalnu pomoć a onda bi se vratili u poljsku i muzli i dalje porezne obveznike vb.Poljaci su vam jako slični nama,rak svijeta,ti su u stanju zajebati bilo koje zakone i pravila,jako slični nama….radio sam i sa njima.Mozak im je isprogramiran jako slično nama a od rabote se neće pretrgati…Naši blizanci.

    • Ako su tako slični nama, tj. mi njima, ajmo onda na isti način kao oni konačno pokrenuti to naše gospodarstvo, možemo li? 🙂

     Meni se kod Poljaka na prvi pogled (bio sam samo malo turistički tamo prije 3 godine) ne sviđa jedino taj njihov kršćanski fundamentalizam. Inače, bar Varšava, meni uopće nije loš grad. Ozbiljnija metropola od Zagreba.

     Što se tiče Ukrajine, pa nije to na drugom kraju svijeta, možemo i mi, samo kad bismo imali čime, privlačiti radnu snagu iz Ukrajine. Da smo i mi jednako privlačni za investicije pa da imamo puno novih tvornica u kojima netko treba raditi za plaću od koje se može preživjeti, došli bi i k nama radnici iz Ukrajnine i drugih zemalja bez da se mi nešto previše mislimo “kako iz dovesti”.

     Radnici dođu sami, ne treba tu previše filozofirati, samo treba imati propulzivno gospodarstvo koje stvara atraktivne uvjete za život i rad. Političari će već relaksirati kvote, nije problem u tome, nego u atraktivnosti zemlje za investicije/rad/život.

 128. Dobar rezultat Valamara. 10.mjesec će biti puno bolji..Sad polako u ripremu iduće sezone bez nekih akrobacija oko cijena.

  • Zasto ne bi bili bolji i 11 pa sve do petog mjeseca pa Valamar sada ima i Hotel u Austriji samo sto nije pocela sezoona :). Sto se tice cijene ne stagnira samo Valamar sve je nekako umrtvljeno nikakve objave novih poslova ne pomazu a niti dobri izvjestaji . Dobra dividenda bi mogla biti utjesna nagrada 🙂 .

 129. Strpljenja. Dugorocni ulagači kojima nije trenutna cijena bitna, a ni visina dividende, nemaju što brinuti. Ulazak u vrijeme korfa i dokup na 20-25 čini ugodnu zimu i čavrljanje uz čaj do uskrsa. Pricekajmo 2-3 god da se zakotrljaju akvizicije i nova ulaganja. Mirno spavam i blizu sam, pa kad me nesto zabrine odem popiti kavu u Poreč.😊

 130. Može valamar imati najbolje rezultate u povijesti ali situacija u državi će tu cijenu dionica održavati još dugo i po mom mišljenju može samo i padati jer cijena dionica ne ovisi o rezultatima firme nego o okruženju u kojem se nalazi a to je tržište u hrvatskoj. i gotovo 100% sigurno po svim statistikama o iseljavaju, korupcije i državne torture poduzetništva kao i problema mirovinskog sustava, ovdje ne može i neće doći do oporavka burze, imam još nešto malo valamara, većinu sam prodao ne radi firme kao takve nego radi situacije u državi. Ali to mi je već pomalo i smiješno dijeljenje članaka o dobrim rezultatima valamara o novim hotelima i ne znam čemu jer to u nekoj normalnoj državi može značiti rast i prosperitet te firme i dionice a kod nas može samo značiti da će s vremenom kad zafali para u proračunu poslužiti da im se oduzme taj višak stvorene vrijednosti i podijeli svim ostalim ovisnicima o proračunu

  • Kako ne? Pa burza se oporavlja od 10.3.2009., to je već skoro 10 godina oporavljanja.

   Možda se ponovno krene oporavljati 10.3.2019.? Ako je mogla već N puta može opet 😀

   Mene više zanima što će biti između danas i tog novog budućeg oporavka. To nitko ne zna. Ja samo znam što bih volio da bude. Vidjet ćemo hoće li mi se želja ispuniti. Ja bih htio da Shiller PE u kratkom roku dođe na 15, pa da smo mirni. To je moguće na tri načina: rastom zarada kompanija, padom cijena dionica, kombinacijom tog dvoje. Sve tri opcije su mi OK. http://www.multpl.com/shiller-pe/

 131. Imamo 2 opcije; promijeniti državu (mjesto boravka i ili rada), ili promijeniti sebe. Ljudi smo. Preživljavali smo krize, poplave ratove i poraća, teske trenutke. Ali na kraju loz je tu već 10.000 god i više. Pozitiva. Kad je Roberte život limun, napravite limunadu. LP😆

  • A da promijenimo politički establišment? Nove i sposobne ljude? Bez afera i ostaloga? Može se može mic, po mic. Pričao sam sa dosta ljudi ovih dana i moglo bi bit tu promjena. Ljudi žele promjene na bolje i to što prije a stižu nam napokon nova politička lica. Nadam se da će se mala grudica zakotrljati i pretvoriti u lavinu koja će nam napokon osigurati boljitak..

 132. Nenade slažem se djelomično, ja sebi i radim limunadu od života ali samo svog privatnog, to mi je bijeg od države u kojoj živim i koju ću možda i promijeniti iako to ne želim. Ali na razini države i naroda sam apsolutni pesimist i ništa dobrog ne očekujem i ne nadam se jer jednostavno nema pokazatelja da će bit bolje. Ja sam svoj optimizam gradio nekih deset godina i od izbijanja krize, iščekujuci reforme i transformaciju društva, nažalost od tog ništa i to je sve dalje. Još mi je smjesnije biti optimist i zabijati glavu u pijesak kad stvarnost odnosno politika svakim danom razbija tu iluziju. Ja bi volio evo na ovom blogu cut i od vas i od bilo kog drugog mogući pozitivan pomak, ali realan s obzirom na iseljavanja i politiku socijalizma koja je ovdje u genima. I na žalost nitko niti ne nudi drugi put odnosno nitko niti ne pokušava napravit stranku koja bi donijela promjene. Evo dajte mi 5 razloga za optimizam u hrvatskoj?

  • Hrvatska ima neke dugoročno održive prirodne prednosti (rentna pozicija u turizmu). Kad se iseljavanjem broj stanovnika smanji na točno onoliko koliko ti prirordni resursi mogu održavati nastupit će tu jedno dugoročno održivo ravnotežno stanje 😀

 133. Živ sam. Zdrav sam. Razmišljam svojom glavom. Doživljena sranja u prošlosti su mi lekcije. Ništa, apsolutno ništa osim doživljenog ne nosimo sa sobom u grob.😆

 134. G. Bakić ima li nade za ZSE u uvjetima kada vani malo kišu. Mi i u periodu rasta nismo isplivali, a Agrokor je iskru pozitivnih kretanja potpuno ugasio. Napisali ste (prije kojih mjesec dana) da ste u sličnim uvjetima počeli pisati blog i ,iz iskustva znam, bili jak pokretač i motivator optimizma na tržištu. Sada Vas baš i nema, sentiment je loš……imate li volje za novi početak? 🙂

 135. Nadam se da nece biti vise objava dobrih rezultata kompanija jer kako koja objava dolazi ta dionica pada :), ocito je da nikakvog optimizma nema i da je sasvim jasno da se vrtimo u krug u mocvari zivog pijeska koja guta sve otpor prema tome je sve veci ali na Facebooku i forumima ,pojedinacnim istupima tako da se treba pripremati za 2020 vrlo oprezno . Osobno ne vjerujem da ce Hrvatska krenuti na bolji put struktura stanovnistva se promjenila u korist vladajucih tako da cak i mene koji sam bio veliki optimist iznenaduje gdje to sve ide .

 136. Jedna TV kuća od prije nekoliko dana iznosi informaciju kako se u Njemačkoj sprema Zakon o zapošljavanju stranaca izvan članica EU prema kojem će građanima Srbije biti znatno olakšano zapošljavanje u Njemačkoj. Svijet se ubrzano mijenja, Njemačkoj očigledno nedostaje radne snage, a izbjeglice s Bliskog Istoka otežano se prilagođavaju na život u Njemačkoj. Što mi u Hrvatskoj možemo očekivati, pa realno da naši raseljeni prostori postanu utočište za izbjeglice koje se ne mogu adaptirati na život na Zapadu. Zbog svojeg nemijanja i neodustajanja od politike socijalizma nažalost to će biti naša stvarnost i to u jako kratkom periodu.

  • Da su pustili Alvareza sve 5. Sad bi bili junaci. Ovako 100 milja otišlo sumnjivoj ekipi u ruke. I još Dalićka ide u kućni posjet Ramljaju. Kad u bankama direktori traže i uzimaju provizije onda kako neće u politici. Jučer sam postao 3 pozitivne stvari ali očito je otišlo u spam.

   • Poki zašto narod nije šokiran plaćom dalića u hns-u od preko milju eura plus premije a šokiran je koliko su agrokor,odnosno vjerovnici platili savjetnike u tom procesu?Zašto narod nije šokoran što djeca od predsjednice uče po međunarodnom kurikulumu koji nema veze sa hrvatskim programom a nama se šalju partizani u školu djeci i to oni sa treće linije koji su činove dobili na guzove dok smo mi ginuli da nam seru o domovinskom ratu?Ja sam djeci zabranio da to slušaju i naredio da odmah izađu iz razreda i reču u školi da je tata tako naredio jer ne želi da mu drugi pričaju o onome gdje nikada nisu ni bili niti želi da se time djeca opterećuju.

    .http://www.politikaplus.com/novost/121447/kolinda-grabar-kitarovic-mora-se-znati-istina-o-domovinskom-ratu-i-tko-je-zapoceo

    Evo predsjednica se zalaže da mladi u školama moraju učiti istine o domovinskom ratu.Bilo bi jako interesantno koju i kakvu povijest uče njena djeca u zgb u međunarodnoj školi?Neka organizira jedan grupni posjet branitelja u tu međunarodnu školu da njima objasni istinu koju će prenositi po svijetu djeca diplomata itd a ujedno da se i njena djeca educiraju?Pa će vidjeti što će joj reći?

 137. Što bi bilo drugačije da je ostao alvarez osim što bi on znatno više oštetio hrvatske dobavljače jer bi po profi dužnosti radio isključivo za financijske vjerovnike koji imaju jača osiguranja naplate…i što bi alvarez koštao 20 puta više.Zar mislite da je sudbinu hrvatskog gospodarstva trebalo prepustiti alvarezu a da država u tome nema nikakav utjecaj.Preveliki bi to bio rizik jer agrokor ipak nadilazi svojom veličinom status tkz obične firme a na koncu konca todorić je kao vlasnik bio kontra alvareza i mi stalno zaboravljamo da je todorić aktivirao lex agrokor,bez njega taj zakon nitko nije ni mogao aktivirati….Todorić je tražio lovu od države i kada je vidio da mu država neće dati lovu mogao je birati između stečaja i lex agrokora…Stečaj bi značio gospodarski potop rh i ulazak u novu recesiju a davanje agrokora isključivo u ruke financijskih vjerovnika značio bi potop mnogih hrvatskih dobavljača i pitanje je dali bi i koliko novaca oni naplatili.

  Slažemo se da se država nebi trebala petljati u gospodarstvo ali ovo je bio izvaredan trenutak koji je zahtjevao izvanredne mjere a ako jedan željko perić kaže jučer u pozitivnom smislu da je lex agrokor bila najveća operacija od nastanka rh od oluje onda je lako zaključiti koliko je to bio složen trenutak ali i postupak.Nakon što sve zbrojimo i oduzmemo lex agrokor je izveden na briljantan način.Ne zaboravite da je jedan lehman brothers uzdrmao ameriku,ne zaboravimo da se ta kriza prelila na čitavu europu,ne zaboravimo što se događalo sa autoindustrijama u tim godinama i naposljetku promislimo na veličinu agrokora i njegov utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.Lex agrokor je defakto bila operacija vlasničke tranzicije u kojoj se gledalo da se štete proizašle iz tog klasičnog bankrota minimaliziraju i po sam agrokor ali što je puno važnije i čitavu državu i opet ne zaboravimo da u vladi ne sjede nobelovci jer da su oni nobelovci nebi se gurali u vladu,i kada to sve sagledamo dobro smo mi prošli.Ja osobno nisam,izgubio sam svu vrijednost dionica ali to je tako i nisam jedan od onih koji će zbog toga pljuvati sve i svakoga….Proces je ipak bio kontroliran od države jer se radilo o enormnom riziku po ukupno rh gospodarstvo.

  U nas se protiv lex agrokora danas bune ljudi koji su potpune analfabete i ne razumiju ama baš ništa.Oni pizduni i uhljebi iz gonga kojima treba uskratiti svaku lipu iz proračuna se danas bune a ne znaju ni što, ni o čemu govore.Našli se oni jučer tamo stati sa transparentima a žive doslovce od prodavanja ljevičarske magle,i to dobro žive što je najžalosnije?Što god u ovoj državi napravio ne valjaš?Po toj logici bolje je ništa i ne raditi?Status quo,pa gdje završimo?

  • Da vam budem iskren jebeš, i državu, i narod gdje pernar,sinčić,grmoje i petrov po anketama imaju u zbroju 20%?Niti je to ozbiljna država niti narod.To vam je sve za k.Tako da je o nama suvišno trošiti i riječi.Mi smo vam da oprostite za k,i zato nam je takav rezultat na semaforu.

  • Drugačije bi bilo što nebi opet došlo do tog ortačkog kapitalizma gdje su se opet skupili ortaci i pokupili kajmak, ali sada ne mali. Možda je upravo Agrokor bio trenutak da se to napravi ali ne mi opet provjerenim receptom i neka NAŠI dobiju posao. I Vi ste bili protiv naših ali očito i Vama još u glavi zvoni bilje da naši to naprave nego neki kompetentniji vanjski, a ako je tako kod Vas onda je to x100 kod njih!

   • Poki vama još nije jasno da je ortački kapitalizam dio našeg identiteta,način našeg života i promišljanja….Ni jedna stvar se u rh ne rješava bez “ortaka”,mi za drugačije ne znamo,tako da je i ovaj proces bio donekle kontaminiran tkz ortacima sa jednom bitnom razlikom što su ortake plaćali vjerovnici-vlasnici a ne porezni obveznici i kada govorim o lexu agrokor promišljam u širem kontekstu hrvatske stvarnosti a ne u utopističkom kontekstu umišljajući da su hrvati švicarci.
    Mi smo rak svijeta i ako to uvažimo kao činjenicu onda je proces lex agrokor izveden briljantno za hrvatske okvire a ako umišljamo da smo švicarci onda bi mogli dati milijun i jednu primjedbu.
    Shvatite da ni zlatko dalić ne bi nikada postao trener repke da nije imao uza sebe podršku jakih političkih igrača “iz livna”,zbrojite 2+2,uvijek su 4.Tako vam je to u nedođiji i mi fantazija stojimo koliko smo u k kao narod.To morate shvatiti.

 138. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-sokirana-sam-duboko-je-nemoralno-ako-agrokor-toliko-placa-savjetnike/1023442.aspx

  Evo i predsjednica je šokorana što privatna firma plaća velikom lovom savjetnike u agrokoru?Pa nisu se savjetnici bavili udomljavanjem psića nego jako jako zahtjevnim poslom.A nije šokirana koliko real plaća modrića ili hns zlatka dalića?Sa time nije šokirana?Ali je jako šokirana kada školovani ljudi najbolji u tom poslu zarađivaju sličnu lovu kao dalić ili modrić?Kakva populistica?

 139. Dalija Orešković je izjavila kako “želi razmontirati HDZ” i to je iznimno važan prvi korak, no razmontirati HDZ znači razmontirati i njegovo glasačko tijelo. To još nitko nije pokušao, a spas Hrvatske od propasti ovisi baš o tome. Pobjeda na izborima s takvom kampanjom značila bi dobivanje snažnog mandata da se potpuna demontaža HDZ-a i svega što predstavlja onda nezaustavljivo provede u djelo, neovisno o tome koliko šatora bude HDZ pokušao razapeti i koliko bude prijetio državnim udarom.

  • Da bi vi razmontirali hdz vi morate potpuno promjeniti mentalitet čitavog hrvatskog naroda,vi morate izvršiti udar na tradiciju hrvatskog naroda,mislim na većinu naroda,hdz upravo funkcionira kako funkcioniraju odnosi među ljudima u rh po sistemu ja tebi ti meni i na veze i poznanstva,narodski rečeno po babu i stričevima,zato je komunistička partija dobro prolazila u rh a kako vidimo dobro prolazi danas i jučer hdz…

   A dalija orešković nema nikakvu šansu da to napravi,ona je jadnica tragikomični lik u hrvatskoj politici koja malo toga razumije.Hdz je stranka za neuke,pokvarene priproste bezobzirne interesne skupine,frustrirane seljačine bez obzira dali su obrazovani ili nisu i perfidne kvaziobrazovane birokratske uhljebe.E da bi vi slomili hdz vi morate slomiti hrvatsku tradiciju i sustav koji egzistira xxx godina?To vam čak neće dopustiti ni ovakva crkva u hrvata dok na čelo te crkve ne zasjednu ljudi kao biskup uzinić i slični ljudi.Znači hdz to smo mi!

   A slijedom toga vi morate promjeniti kompletnu svijest u društvu i mentalitet ljudi da bi razbucali hdz total a to je preduvjet da stvorite temelje pravne i uređene države?A to će vam ove seljačine nazvati “udarom na hrvatski i katolički identitet” i još više će se onda homogenizirati biračko tijelo hdza.E da su stvari tako jednostavne?Da ne bi ljevičarka dalija orešković razbucala hdz?Ona može samo eventualno razbucati sdp ali hdz nema nikakvu šansu.

   Mene ta žena ničim nije fascinirala,ja nisam od nje čuo pet suvislih misli ni rečenice i žalosno je što ljudi lako nasjednu na ludosti pa sada veličaju daliju orešković kao da je ona “izbavitelj”
   Koja je njena vizija?Program?Jeli i ona za “naševanje”?Mi to još nismo čuli?Ili je ona moguće kao ivo josipović u suknji sa programom “nova pravednost”?

   Hdz je karcinom a mi smo metastaze,to mi još nismo shvatili a tek kada shvatiš gdje je problem možeš pristupiti njegovu rješavanju.Pa zar mi nismo od svjetske žene,tajnice natoa kada je došla u rh dobili najgori oblik populizma koja se okružila ljudima koji imaju stvorenu paukovu interesnu mrežu i koji funkcioniraju po hdz modelu “baba i stričeva,” a ona udomljava psiće?Jesam li napisao nedavno da će priča sa vargom brzo doći do pantovčaka.Pa to je bilo jasno i malome ivici?Nama je i predsjednica tragikomičan lik i meni je nju sve više žao,to više nije za osudu nego za žaljenje….

 140. https://www.24sata.hr/kolumne/opacic-je-u-pravu-gorcina-je-zaista-velika-a-bit-ce-jos-veca-597712

  Čobani su u ofanzivi i to je baš super da konačno shvatimo što smo mi.Nema tu više nikakve ideologije,stvari se razotkrivaju,ovdje samo i samo se gledaju osobni interesi.Pazite opačićka ulazi u klub milana bandića?Svi smo mi “milan” Imate hasanbegovića i esih,njima je jedini program bio “osuda komunizma” a brže bolje su sa komunistom formirali koaliciju u zagrebu?Ni hercegovcima tkz desničarima više ne pada na pamet u zgb glasati za hdz nego u velikom broju glas daju bandiću?Ne j ni njih što je nekad bio skh,što je bio račanov kadar,što nosi kapu sa petokrakom i slično a sutra će isti ti napasti susjeda koji nikad nije bio u skh “da je jugoslaven”,sve je kod nas prolazno samo su interesi vječni…

  Ovo je super što se događa u saboru da shvatimo što smo mi sve u stanju napraviti,danas se u rh u domoljublje kune najveći ološ koji bi prodao rođenu mater a kamoli ne državu,tako se milanka opačić do jučer klela u tkz ideale socijaldemokracije a sada bi u istom klubu mogla bez problema sjedjeti i sa perom ćorićem?Pa bandić je u zgb oko sebe okupio i hspovce,i branitelje invalide,i bivše komuniste,i kada ih je sve kupio i napravio “važnima” tada im ideologija i svjetonazor postaju potpuno nevažni a do jučer su nas isključivo i samo sa time j u mozak?
  Milanka opačić je najsvježiji i najbolji primjer takve političke prostitucije?Na isti način bandić je u svoje krilo prigrlio nekadašnje bukaće u saboru iz redova hsp-a?Kada su se politički raspali bandić ih je sve uhljebio zajedno sa članovima šire obitelji….i sad se sa njima ruga?

  • EDIT: Više Antunovih odgovora je sažeto u jedan.
   Antunte – molim Vas smanjite broj upisa, tj. sažmite ih

    • +

   Što se tiče puštanja crnila,kako vi kažete,možda ne znate; u komunizmu je sve bilo ružičasto do bankrota a naposlijetku do rata,i oni su širili optimizam i bratstvo i jedinstvo dok su ih tada samo rijetki upozoravali da srljaju u propast…I njima je sve bilo ružičasto a samo rijetkima je bilo sve jasno kuda plovi taj brod…

   Evo malo i šale:

   http://www.6yka.com/novosti/quotjohnny-stulic-mi-je-rekao-da-su-za-rat-krivi-bajaga-i-crvena-jabukaquot

   Pa vi velebit i dalje pjevajte “zažmuri”,nitko vam ne brani a ja od vas još nisam čuo suvislu misao i rečenicu,vjerojatno vi to mislite i o mojim mislima.E vidite to se zove pluralizam,i glupost je sastavni dio pluralizma…Vi ste po meni jedan od onih koji se ne usudi uopće javno kritizirati pojedince unutar crkve ma što god oni rekli ili napravili a vidite tako su se u komunizmu ponašali svi hrvatski oportunisti naspram partije i partiskih komesara,to su vam slične stvari…Moguće da vi to ne možete dovesti u koleraciju ali to vam je isto.

   Svaki put skočite kada se dirnem u crkvu i biskupe a dio moje familje je do 76 godine kada su ih protjerali partizani sa svoje imovine živjelo u crkvenoj sobi koja prokišnjava….Ali shvatite da crkva nije partija,ne bojte se kako su vas učili,nego kritizirajte sve što vi mislite da treba kritizirati.

   I na kraju u povjerenju vam moram nešto reći;”drug tito je davno umro,komunizam je davno pao,hrvatska je članica demokratskog svijeta gdje vi slobodno možete kritizirati bilo koga”
   Nemojte se bojati crkve,nemate zato ni jedan razlog,nećete zbog kritike postati veći ili manji vjernik ili hrvat ili domoljub,to su vas sve krivo naučili.Nemojte biti kao joka iz “duge mračne noći”,ne treba vam to u životu…

    • +

   http://www.autograf.hr/ne-ugrozavaju-krscanstvo-migranti-nego-lazni-krscani/

   A po mojoj procjeni mi se samo razlikujemo u tome što su moj ponos u mojoj crkvi ljudi slični biskupu uziniću a vi ste vjerojatno ponosni na biskupa košića ili recimo želimira puljića i takav profil crkvenih ljudi.I to je pluralizam unutar vjernika i same crkve,to vam je sve posve normalno,nemojte se uzrujavati zbog toga,još jednom vam naglašavam da je drug tito umro i nemate se čega bojati.Vi vičite da obožavate košića a ja ću da obožavam uzinića,netko voli plavuše,netko crnke,zbog toga se danas ne ide u zatvor…nemojte se bojati!Vičite na sav glas?

    • +

   Ako vas pak velebit vrijeđa moje mišljenje o čitavom hrvatskom narodu danas,u koji i sebe ubrajam moram vas malkice i utješiti,čovjek je nevjerojatno glupo biće a istovremeno tako složeno i pametno ali imajte na umu da danas živimo 2018 godinu i da smo u našoj sramotnoj povijesti čovječanstva na koju se mi sa “ponosom” pozivamo (ne znam zašto?),mi kao ljudi samo i isklučivo živjeli u neslobodnim društvima i režimima,u kojima su u pravilu ljudi bili potlačeni i živjeli u strahu i proživljavali najgore torture i ugnjetavanja,podvrgnuti najgorim zločinima…To je povijest čovjeka glupana ili klasičnog idiota!Sve su to ljudi dopustili i trpjeli stoljećima?Jer su bili glupani!

    • +

   https://narod.hr/hrvatska/predsjednica-kolinda-grabar-kitarovic-budite-sigurni-da-necu-potpisati-marakeski-sporazum

   Predsjednica je genijalna,ovakvu još majka nije rodila?Evo nove frke na relaciji vlada-pantovčak?Nema tu kraja?Predsjednica bi trebala postati premijerka pa da se rugamo još 4 godine a zapamtite na kraju će je “bujanec,košić” i ekipa proklinjati do kraja života za veleizdaju a oni oriđinali od tomca i šeparovića suditi će joj na njihovom privatnom sudištu za veleizdaju?To će joj na kraju biti politička sudbina,iz aviona se to vidi….Ili će morati postati desnija od pera ćorića?Inače vlada je navodno već na tom sastanku u marakešu potpisala deklaraciju?Sad će skočiti i košić,i sačić,i bujanec,i željka markić?I bandić bi mogao biti kontra sa opačić?Kada je bal neka je maskenbal?Jako čudno potpisale su to poljska,italija,češka,slovačka itd?I tito je prkosio staljinu što ne bi predsjednica uz trumpa un-u?

    • +

   https://www.index.hr/vijesti/clanak/bunjac-zbog-vladimire-palfi-dao-ostavku-u-saboru-pa-je-povukao/2036398.aspx

   Evo jakog pojačanja živom zidu u saboru,stiže vladimira palfi sa porodiljnog….Ljudi moji jeli ovo moguće?Kakve smo mi ovce?

   https://www.vecernji.hr/showbiz/maja-suput-objavila-snimku-s-vjencanja-ovaj-ples-morate-pogledati-1279846

   Inače ovako izgleda “tradicionalna” hrvatska svadba a mi se čudimo što su nam političari oriđinali?Oni su mila majka kakve su nam svadbe?Monthy python?Nema ovakvih svadbi i ovakvoga kiča ni u srcu šumadije?Jbg,takvi smo kakvi smo,sada su vam jasniji rezultati izbora.

  • Mislim da Antun nikad ne govori protiv vjere i vjernika nego se samo kritički osvrče na ponašanje klera i miješanje državnih i vjerskih poslova.

   Ja sa slažem da treba dopustiti slobodu vjeroispovijesti ali svaka sloboda je ograničena slobodom drugih ljudi. To uključuje da svaka religija i njihov kler poštuju zakone države u kojoj djeluju, paze da u svojem nauku i svim svojim djelovanjem ne idu u sukobe sa svjetovnim vrijednostima dotične države, zakonom, ravnopravnošću svih religija, filozofija, svjetonazora.

   Da bi se to osiguralo, ponekad su možda stvarno nužne i gotovo pa “kineske” metode. Znate kako im oni čvrsto drže uzde https://www.reuters.com/article/us-china-vatican-pope/pope-defends-china-deal-on-bishops-says-he-will-have-final-say-on-names-idUSKCN1M52VR

   Ne možda baš na komunističku državu, ali što se tiče religije mogli bismo se malo ugledati na francusku kultura. Tradicionalni njihov laïcité je koncept koji se meni jako sviđa (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Laïcité).

   • Da se ne lažemo,kler jako dobro poznajem iznutra,puno je tu frustriranih ljudi koji nisu imali lako djetinstvo,i mnogi su silom prilika išli zbog siromaštva u svećenike a ne iz čistog uvjerenja što se kod mnogih osjeti u kasnijem djelovanju unutar same crkve,mnogi se mogu sa time nositi i to premostiti da ne izađe na površinu a mnogi baš i ne pa imaju nepresušnu volju ispoljavaju te frustracije prema van.Eto čisto da dam malo analizu iz nekog psihoanalitičkog aspekta da bolje razumijete neke stvari.Zato je velika i duboka misao biskupa uzinića “da sami kršćani mogu ugroziti kršćanstvo a ne migranti”,samo da bi vi razumjeli tu misao morate dobro poznavati svoju vjeru i evanđelje.Problem kod vjere nikada nije bio nauk o vjeri nego čovjekova narav koja je vjeru kroz stoljeća zloupotrebljavala i samo kritika takvih ponašanja može pomoći crkvi u njenom odrastanju.

    Kritika pojedinaca u kleru je poželjna a ne kako se kod nas većinski danas misli-da je nepoželjna i da je kritika prema pojedincu pokušaj rušenja same crkve kao institucije.Naravno da ljudska priroda ne podnosi kritike na svoj račun i čovjek će sve učiniti da ih zatomi ili zaustavi i tu dolazi do zloupotreba crkve i vjere ali slično su to radile autokratske vlasti ili partije samo na brutalniji način,ovisno o kojem vremenu govorimo a u određenim periodima i same crkve su bile sastavni dio tih vlasti kojima su uz zloupotrebu vjere pomagale da se održe na tronu i zloupotrebom vjere gušili svaku pomisao na bilo kakvu kritiku tih istih vlasti koje su do boli ugnjetavale vlastite narode i to nije samo puka prošlost,vi i danas toga imate rašireno po čitavom svijetu a u hrvatskoj u puno blažem obliku imate tendencija kod pojedinaca koji bi željeli da selektiraju ljude na građane prvog i drugog reda tkz domoljube-vjernike i ove ostale-građane drugog reda.Naravno mi nismo ni u približno sličnoj poziciji kao neke zemlje u svijetu čije su crkve isključivo u funkciji zla i autokratske vladavine ili diktature.

    Biskup uzinić je neki dan rekao “mi nismo krivi za holokaust,za to je kriva nacistička ideologija ALI SMO KRIVI jer na vrijeme u židovima nismo prepoznali svog brata u nevolji” i dodao “križu nije mjesto na “krilatom U” a ljudi koji to rade ne znaju ništa o svojoj vjeri i svojim korjenima”

    Upravo te misli biskupa uzinića su putokaz ljudima koji se deklariraju kao katolici da dobro prouče svoju vjeru i da je konačno počmu razumjevati na pravi način.Na to ih upućuje biskup uzinić u svojim izlaganjima.Znači problem nikada nije postojao u samoj vjeri nego u vjernicima i kleru koji tumači tu vjeru.Vjera nije ideologija,ona je nešto duhovno što mi duboko u sebi moramo osjećati i razumjeti na pravi način,ako ona postaje kolektivistička ideologija,folklora,kiča,baukanja,sredstvo manipulacije za napade na drugoga i drugačijega,ili mjerna jedinica za tkz domoljublje ili hrvatstvo onda je ona jednako opasna kao komunističke partije ili diktatorske vlasti,često i puno opasnija jer je vjera iracionalna kategorija iako ima i drugačijih stavova i to je predmet za jednu širu raspravu.Ali stvari su tu posve jasne i biskup uzinić sa pravom nam ukazuje na naše zablude, iz prošlosti, i sadašnjosti i upozorava nas da dobro promislimo dali su naši postupci jučer i danas u skladu sa vjerom na koju se pozivamo.
    Neke tendencije u istočnim zemljama bivšeg komunističkog bloka idu u pravcu zlupotrebe vjere i crkve što bi ja protumačio kao jednom vrstom stocholmskog sindroma zbog mentalnog nasljeđa i obrazaca ponašanja komunističkih partija tih zemalja.Ljudima moguće podsvjesno fali “komunistička partija” i mnogi bi opet kažem podsvjesno htjeli da crkva uleti u njihovo odijelo?
    Tako da se obistinilo ono što sam ja govorio prije deset godina da je velika opasnost za zapadnu eu što je tako brzo usisala toliki broj istočnih zemalja čiji ljudi duboko u sebi nose mentalno nasljeđe komunizma i sve osjećaje koje je taj komunizam reproducirao a to nosi opasnost da zapad umjesto da promijeni istok na bolje da istok promjeni zapad na gore i da uđemo u jedan period velike europske nestabilnosti,razjedinjenosti i neizvjesnosti?Nadajmo se da će se europa sa time znati nositi i to premostiti.

    Naravno mnogi crkveni ljudi danas vide tendencije na zapadu da se sa sve većim brojem obrazovanih ljudi povećava broj nevjernika i umjesto da izvedu zaključak da kod tih ljudi čvrsta vjera nije nikada ni postojala već je ona bila samo deklarativna i dio neke puke tradicije,i da promisle o novim načinima promocije vjere mnogi u tome vide veliku opasnost pa bi se kod nekih crkvenih skupina mogao izvući zaključak da bi bilo bolje da je što više neobrazovanih ili da nemamo nekakav snažan gospodarsko-tehnološki razvoj.To su sve opasnosti sa kojima ćemo se mi ali i naša crkva sutra suočavati i nositi se sa njima,i sa time će se europa morati nositi i suočiti.Ljudski strah od novog i drugačijeg je konstanta naše povijesti,tu dolazi do velikih razvojnih zastoja koji su prečesto iznjedrili enormne ljudske tragedije i ratove velikih razmjera ali valjda smo danas toliko zreli,dostupnost informacija nam je na kliku miša pa mislim da nećemo ponoviti neke stvari iz prošlosti iako ne bi stavio ruku u vatru da će tako i biti.

    I za kraj vjeronauk u školama je potpuno kontraproduktivan za promociju same vjere jer koliko god je to izborni predmet to je postavljeno tako da je defakto obavezan i upravo ide u prilog tome da nam vjera postaje kod djece više tradicija nego nešto iskreno duhovno usvojeno i dobrovoljno jer vjeronauk se ne može ocjenjivati,ako ga ocjenjuješ on postaje kao matematika ili povijest a onda tu nema ni d od duhovnoga nego puka formalnost po onoj “gdje svi turci tu i mali mujo”
    Mi smo kao djeca voljeli ići u crkvu i izvan vjeronauka i tamo smo provodili dane igrajući se stolnog tenisa a u toj igri svećenik nas je podučavao vjeri i ljubavi,donosio nam je sokove,sendviče,mi smo mu pomagali kod nekih sitnih poslova i nama je to bilo super,nitko nas na to nije ni tjerao niti ocjenjivao.To je najveća greška koju je crkva mogla napraviti što će se u budućnosti i pokazati,zato oni koji su protiv vjere i crkve moraju navijati da vjeronauk ostane u školama a da onakvi kao košić i puljić što više i duže budu biskupi.To je moje mišljenje,dopuštam da sam u krivu?

   • Mclynx,još jednu stvar je važno razumjeti a ta je da se katolička crkva u hrvata vodi iz rima,da papa imenuje biskupe,oni su direktno pod njegovom nadležnošću i štoviše vatikan potpisuje međudržavne ugovore u ime crkve u hrvata,papa je neprikosnoveni šef.Vatikan je nosilac suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta.

    Zašto je ovo važno znati?Sada zamislite da hrvatsku predsjednicu,predsjednika vlade i župane imenuje bruxelles ili juncker?A mnogi unutar te crkve napadaju npr plenkovića ili milanovića da je nedovoljno suverenista i da je bruxelleski dečko?A sama katolička crkva je hijerarhijski multinacionalna vjerska organizacija koja iz jednog centra upravlja organizacijama-crkvama širom svijeta a te crkve imaju jako mali stupanj autonomije jer ako vam papa imenuje i razrješuje biskupe i ako vatikan potpisuje međudržavne ugovore u vaše ime onda je vaša crkvena autonomija jako ograničena.Nisam čuo nikada ni jednog dužnosnika crkve u hrvata da javno zastupa tezu da bi se u okviru hrvatske katoličke crkve morali imenovati biskupi na recimo sličan način kako se bira papa u vatikanu.

    Želim samo ukazati da oni kojima su danas puna usta suvereniteta države,jako su kontra globalizacijskih procesa, su defakto “službenici” međunarodne vjerske organizacije kojom se upravlja iz vana.Ne ulazim u rasprave dali je to dobro ili loše jer mi to nije bila namjera ni tema,o tome bi se dalo raspravljati pet dana, samo ukazujem na neke stvari da ih lakše shvatite koliko pojedinci unutar te crkve imaju licemjerja kada napadaju “bruxelleske dečke” sa pravom ili ne,opet u to ne ulazim a sami oni su potpuno ovisni o imenovanjima i odlukama iz vana gdje jedan argentinac ili nijemac imenuje i razrješuje hrvatske biskupe…Toliko o suverenosti hrvatske katoličke crkve,naglašavam opet da mi nije namjera bila da donosim stav dali je to dobro ili loše ali često sam razmišljao da je to po meni jako problematično i da je barem za neku raspravu unutar vatikana i crkvi širom svijeta.Sa ovim sam samo htio hrvatskim “domoljubima” i “suverenistima” poslati poruku da kada razmišljaju o “suverenitetu” razmotre i ove činjenice?

 141. Otiđite malo iz zagreba pa ćete vidjeti kako nije “crno”,na koncu pogledajte semafor rasta od 90-te do danas…U mome gradu ni u javni wc ne možete ako nemate vezu,totalna anarhija,vlada potpuno bezakonje a tko dirne u to bezakonje gubi izbore…U mome gradu samo jedna osnovna škola ima robotiku,ostali su potpuno nezainteresirani i zaboli ih k i za robotiku.Velebit ja imam troje djece i znam dobro što govorim,slagali se vi sa time ili ne…Možemo mi širiti optimizam kao kolinda i plenković ali tako se nikada u ovoj zemlji ništa neće promjeniti….Gdje su reforme javne uprave?Gdje su ukidanja micro podružnica političkih stranaka-lokalne jedinice?Gdje je reforma zdravstva?Gdje je reforma pravosuđa?Jeste li svjesni da živimo u državi u kojoj je moguće da ja preko noći napravim dio objekta i to bespravno na vašem terenu,da me vlasnik tuži državnim inspekcijama i da prođe 3 godine i kako tada tako i sada?E u takvoj zemlji mi živimo?
  Što se tiče biskupa kakav narod takvi su i biskupi,naša slika i prilika,ništa bolji ili lošiji u prosjeku od nas samih,kao i političari,to su naša ogledala ili vam ga gmt…

 142. Inače muzika vam nije samo neka tamo zabava,ona vam određuje i način promišljanja i shvaćanje života,znate onu “neka vide da nas ima”,”jesu li nas prevarili” ili “geni kameni,vile i hajduci” ili onu “nesretnik sam od rođenja” ili onu “drugi joj raspliće kosu a ja je volim” ili onu “nek ti kušin bude stina”,svaka ta je za rezanje vena???Tako ako to sve uzmete u obzir nama su političari nobelovci kakvi smo mi.

 143. By the way pokušajte smisiti dva tri priprosta pitanja u svezi nekog posla i zakonskih okvira pa nazovite javne službe ili telefone ministarstva pa ćete vidjeti sa kakvim neznanjem rade ljudi u sustavu.Totalni nemar,totalne analfabete koje ni ne pokušavaju čitati zakone i nešto o tome naučiti,spajati će vas na pet telefona na kojima se nitko ne javlja i trebati će vam dva dana telefoniranja da dobijete suvisli odgovor na najprostije pitanje a da ne govorim o nečemu složenom,dvoje troje ljudi u čitavom sustavu nešto zna a ovo drugo su vam sve uhljebničke analfabete zaposlene po babu i stričevima bez ikakve volje da nauče nešto šire o materiji i zakonima koji su im u djelokrugu posla.

  A mi vičemo “da i nije sve tako crno” ?????????????????????????????????????????

  Koristimo fondove eu i povlačimo enormne novce a 80% projekata su “na guzove” i iza njih neće ostati nikakva dodana vrijednost nego će pojedinci omastiti brkove.Većina tih projekata je unaprijed smišljen zajeb jer mi bez zajeba ne znamo živjeti.
  Da budem jasan,osoba A uzme bespovratna sredstva od fondova eu u iznosu cca 2 mil eura,za npr sadnju smokava ili rogača na nekom području koje je uzela u koncesiju od države ili crkve a gdje lud čovjek ne bi to sadio jer je teren sami kamen i stijena,nepristupačan itd,ista ta osoba A nađe frenda građevinara kao osobu B koja će biti izvođač tih radova(ortak) i oni se fino dogovore kako će “pilati” tu lovu popola a zaboli ih k i za smokve i rogače i uopće za održivost tog posla a na papir su stavili bajku.E vidite to smo mi.To je hrvatska!Sve na zajeb!To su vam današnji moderni “prosjaci i sinovi”,i nemojte im slučajno dirati u crkvu,nedao bog i u njihovo “hrvatstvo” i domoljublje jer su tu jako osjetljivi kao i nekada “peko dabčević” ako mu dirnete partiju i antifašizam?Tu se uspinju na zadnje noge,iskopati će vam oči?To im je fasada iza koje se skrivaju a prevarili bi rođenu mater?
  A svake nedelje su “uzoriti” vjernici na misi,štoviše i financijski su spremni pomagati crkvi da se još više istakne njihova privrženost vjeri?A ako ih bog bude selektirao neće dvojiti ni sekunde gdje će ih poslati?Pričam o istinitim slučajevima koje poznajem,ne nabacujem napamet,i mene su nagovarali da se priključim u sličnu priču.ne pada mi na pamet a ti isti su najveći kritičari eu i katolici “veći” od samog pape.To je današnja hrvatska.A ortaci su im dobro raspoređeni po svim ministarstvima,lokalnim jedinicama sve do ureda predsjednice,vlade i samog vrha kaptola,tako da su njima sva vrata svugdje otvorena a ako nisu otvori im ortak vrata jednim telefonskim pozivom,bitno je samo poznavati što više ortaka a jedan od načina da ih upoznaš je da se furaš na istu ideologiju i svjetonazor kao i te klijentelističke skupine,kao nekada što su ti se sva vrata otvarala učlanjenjem u partiju.Igra isti film samo se glumci promjenili.

  https://www.dnevno.hr/zagreb/ispalio-pa-ostao-ziv-bandic-ja-bih-bio-najbolje-zensko-jer-svima-dajem-1214530/

  Drug milan bandić je davno shvatio tu priču i zato je tako “uspješan” a potiče iz kraja u kojem je takav način funkcioniranja prešao u tradiciju, tako da su mu te tehnike jako poznate.Slično je bilo u komunizmu.Takvi kao bandić u jednom momentu stvarno umisle da oni defakto to tkz besplatno ili usluge preko veze davaju iz svog đepa,na taj način se počinju odnositi prema novcu poreznih obveznika kao da im je to njihova prčija?Time se stvara jedna paukova mreža ljudi koji su jako motivirani za izlazak na izbore a sa druge strane istovremeno stvarate jednu drugu nemotiviranu skupinu koja polako napušta rh ili blaže uopće više nema volju izaći na izbore.Isti bi vam rezultat izbora bio u komunizmu,i tada bi komunistička partija laganini pobjedila na izborima a izlaznost bi bila 50% a sustav premrežen nepotizmom je funkcionirao jako slično…A ideologija je bila samo paravan,nisu ni oni tada bili tako glupi pa da nisu shvaćali da je ta bajka o partiji tako stjupidna i prozirna.Shvaćali su itekako ali su se furali na to iz čistih osobnih interesa.Tako vam je danas i sa svim partijama u rh i tkz”domoljubima”,tu su se ugurali mnogi “od gore matere i još goreg oca” a tehnike su savladali u komunizmu tako da je sada to postalo dio tradicije hrvatskog naroda….

  Ne dao bog da pojedinac iz tih skupina ide liječniku redovnim putem nego fino zove ortaka da mu sredi brzi prijem “preko veze” a ne da on “domoljub i katolik,poštenjačina” ide u bolnicu kao obični smrtnik.Pa nije lud?
  E djeco moja sve isto vam je bilo u komunizmu samo su sada veće cifre u igri,sa tri,do četiri nule veće?Rak svijeta!I da vam oni ne bi dali da reformirate zdravstvo po npr kanadskom modelu gdje preko veze nije moguće ili je svedeno na minimum šanse jer liječnik na odjel ne može ni ući ni izaći bez kartice a kamoli pacijent bez broja koji je zaveden u kompjuter a sve pokriveno kamerama sa jakom unutrašnjom kontrolom.Da vam oni ne bi dopustili takvu reformu?Malo morgen?

  • A što se tu ima komentirati,hrvatska klasika….a do jučer su mu svi jeli iz ruke?Čudi me da nije i on rekao da su se protiv njega urotili “jugoslaveni”?Naravno čovjek je nevin dok mu se pravomoćnom presudom ne utvrdi suprotno.On je samo produkt čobanskog sustava koji smo stvarali od početka u modernoj hrvatskoj.Oni su samo ortakluk koji mi živimo u našim životima podigli na puno veću interesnu razinu,pa su lokalni šerifi kao sinovčić u određenim trenucima imali kontrolu nad čitavim sustavom svojih lokalnih sredina i to je njemu bilo posve normalno….Kao što je predsjednici normalno da njen savjetnik zove sutkinju sa centrale telefona ureda predsjednice i prijeti joj da mu ne šalje policiju da mu uruči poziv na sud,tako je i sinovčić svoju moć pokazivao sa bliskim odnosom sa premijerom sanaderom i ostalom svitom političara i ostalih šefova represivnog aparata,kako se navodi u ovom tekstu,ortaci uvijek crpe moć iz državnih i lokalnih struktura a njih na razne načine drže onda za jaja i mogu činiti što žele.To je sustav.Samo sinovčić je bio sirovina i kao takav je vidljiv,postoje u rh tisuće sinovčića koji su puno pristojniji i nisu tako vidljivi a umreženi su do vrha vlasti preko svojih ortaka koji su im dužni do života….To vam je paukova mreža ili “balkanski specijaliteti”

 144. https://www.index.hr/vijesti/clanak/plenum-ffzga-pisao-radnicima-uljanika-protiv-kapitala-se-mozemo-boriti-skupa/2036505.aspx

  Evo glupi su nam i neki studenti koji sebe nazivaju “plenum”?Zašto ne kažu slobodno da ih čitav narod čuje i razumije da se protiv saveza kapitalističke države i kapitala mogu boriti jedino i isključivo zagovaranjem socijalizma.Zašto to taje i ne smiju to javno napisati ili reći?Drug tito je umro,neće im se ništa dogoditi?To nije kazneno djelo zagovarati socijalizam?Ni za to muda nemaju a kamoli za što drugo?Da oprostite su za k?Takva su im i priopćenja?Jadna nam majka sve više me ovo podsjeća na južnu ameriku i onu tugu i nevolju koju sam tamo vidio?Njima su na društvenim fakultetima skoro svi studenti che guevare?A slike marxa i castra im ukrašavaju studentske prostorije?Sada su im snovi polako splasnuli od kada u venezueli više nema ni wc papira a nasilje na ulicama postaje im nažalost svakodnevnica?

  • Ne znam baš da su im snovi splasnuli, je li to uopće moguće, jer to je kod njih duboko ideološka stvar.

   Imao sam jednom davno dok sam još studirao čast vidjeti to uživo. Jednom sam došao na taj plenum kao moralna podrška vrlo malobrojnim studentima FFZG-a koji su bili protiv plenuma, protiv onih “blokada” itd., i to je bilo jedno stvarno strašno iskustvo. Među tim (lijevim) “intelektualcima” smo se doslovno osjećali fizički ugroženo, kao da smo upali na nekakav zatvoreni skinheads skup a ne skup studenata u sklopu akademske ustanove.

   Zahvalan sam na tom iskustvu jer sam na svoje oči i svoje uši vidio i čuo kako izgleda “komunistička revolucija”, da mi znanje o toj temi stvarno nije više samo teoretsko. Nisam bio u Venezueli ili Sjevernoj Koreji, ali bio sam na najsličnijem mogućem mjestu koje se može posjetiti iz naših krajeva – plenumu FFZG.

   Tamo je vladalo jedno tako strašno ispiranje mozga kolegama studentima od strane njihovih “vođa”, kao nekakva sekta, s vrlo lukavim mic po mic da oni niti nisu svjesni usađivanja im duboke mržnje prema svima koji se ne slažu s njima, da sam ja stvarno mislio da taj dan neću uspjeti doći doma bez do pokupim tamo neke batine. Prevelika je to bila gužva, predaleko od izlaza, a cijela dvorana je vidjela da nas par tamo (manje od 1 % ljudi) imamo drugačije mišljenje većine (99 % ispranih mozgova, malo kao zombiji su djelovali, nešto između komunista i zombija, doslovno film strave, stotine i stotine ljudi oko tebe, svi kao bijesni psi najrađe bi te rastrgali).

   Teško mi je vjerovati da se nešto promijenilo u međuvremenu. Tamo vlada jako ozbiljno komunističko sektaštvo. Tu se ne radi o slobodi mišljenja, akademskim vrijednostima bilo koje vrste, nekakvom intelektualnom pluralizmu, to je jednostavno nešto opasno i daleko od bilo kakve “intelektualnosti”, to je čisto sektaški manipuliranje ljudima koji jadni niti nisu svjesni da su izmanipulirani, koji misle da su njihova mišljenja, stavovi, zaista njihovi – nisu, to su skroz obmanuti i manipulirani studenti.

   To je tako opasna stvar da bi vjerojatno i insitucije države trebale se u to malo upetljati, istražiti, zaštiti studente i šire društvo. To nije ništa manje opasno od recimo onih par radikalnih imama u UK/Francuskoj koji indoktriniraju nove generacije terorista. Ovdje se indoktriniraju nove generacije rušitelja ustavnopravnog poretka RH potkopavanjem temenjih ustavnih vrijednosti RH kao što su liberalna demokracija i tržišna opredjeljenost naše države.

 145. Ha ha ha Flegić teže od žlice i kitice digo nije, hrani ga taj mrski kapital od kad je prohodao a posto sam lokalac ove bljezgarije više ne puše ni gradski golubovi. Zbog razgranate mreže uhljeba (IDS=HDZ), ne vjerujem da ce stranka na vlasti popušiti kubanu, ali ne mogu vise ni mazati ljudima oči. Pogotovo ne mladima. Naravno, od toga je izuzeta mladež IDSa

 146. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/necu-potpisati-taj-sporazum-predsjednica-rh-pisala-bujancu-otkrivamo-o-cemu-se-zapravo-radi-u-novom-dokumentu-o-migrantima/8009321/

  Predsjednica je u un-u podržala deklaraciju iz marakeša i malo se poigrala sa bujanecom i ekipom na način da je rekla “da ona ništa neće potpisati” a od nje ionako nitko i ne traži taj potpis već je to u ingerenciji vlade rh.U stvari rekla je istinu ali tonom koji joj ide u prilog samo je zaboravila reći da je u govoru u un-u podržala tu seklaraciju,odnosno sporazum…

 147. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/iznenadeni-smo-sto-predsjednica-nece-sudjelovati-na-konferenciji-u-marakesu-foto-20181102

  Kada ministrica vanjskih poslova kaže da je “iznenađena” da predsjednica neće putovati u marakeš i podržati sporazum onda se po tome vidi da se u ovoj zemlji više ne zna ni tko pije a tko plaća?Ma zamislite ona je “iznenađena”?Dali ti ljudi uopće imaju komunikaciju?Ili od ove zemlje rade cirkus a dolaze iz iste političke opcije?Totalni diletanti!Ne ulazim u to tko je kriv iako je predsjednica kao slon u staklari od početka mandata.

 148. Mi smo država. Mi smo geni kameni. Mi smo Kikaši. Mi smo mito i korupcija. Mi šutimo i pasivni smo. Mi zarađujemo mirovine Ircima i Nijemcima. Mi smo zatupljeni i uhljebljeni. Agrokor je zadnji čavao u lijes zvan Hrvatska. Ne posjedujemo nista. Ni banke ni proizvodnju. Nista ne stvaramo, sve uvozimo. Mi gradani Hrvatske smo otupjeli vlastite instinkte i prodali se za siću političkim strankama koje hranimo i uzdržavamo. Već 30 god smo više manje pasivni promatrači i zombiji. Jedino nas uspjeh u sportu može skupiti na trgove. Pravi problemi i briga za našu budućnost i za one koji dolaze za nama izgleda su nam sporedni. Možda voda još nije do grla. Možda sam samo ja u krivu. Daj bože da je tako.

 149. https://direktno.hr/direkt/hoce-li-bandicev-poziv-arkanov-suradnik-zagrebu-darovati-novu-zirafug-138045/

  A da je milanović doveo ovu spodobu od palme u zagreb sada bi se napunio trg “domoljubima” na prosvjedu,j li bi mu i mater i oca što je doveo arkanovog nilskog konja u zagreb.Da ne bi sada neki branitelji čak invalidi kao demo i laco napustili bandića?Kakvog li licemjerja?A gdje su haso i esih?Rekao bi milošević “ne čujem vas dobro”,svi šute kao kurve?Pa da je čovjek i ispravan a nije nego je klasična četnička seljačina,što on ima kao gradonačelnik jagodine raditi u zagrebu?Ako mu fali seljačka srodna duša neka ide u jagodinu pa neka tamo okreću odojke?Na primjeru bandića se vidi da postoje u rh puno licemjerniji ljudi od bivših komunista a to su hrvatski tkz.desničari,od njih većih licemjera nema,ja to nisam vjerovao ali sam se u to uvjerio u ovih 28 godina,vjerujte u prosjeku komunisti su za njih kamilica,puuuno iskreniji i puuuno manje licemjerni…Jer ovo je prestrašno?Gdje su sada šatori i prosvjedi?Nema ih jer ih je sve kupio?Čemu se lagati?

 150. https://www.vecernji.hr/vijesti/trebaju-nam-odlucne-reforme-cak-i-po-cijenu-gubitka-izbora-1280421

  Plenković da ima muda i mozga sada bi ovlastio ministre da slože kako kaže predsjednica “nepopularne reforme” i onda bi tražio od predsjednice prije nego ih pusti u javnost da ih ona javno zajedno sa njime podrži javno,ja bih još njen tim uključio u radnu skupinu za tkz nepopularne reforme “i pod cijenu gubitka izbora” kako kaže predsjednica.Tako bi učinio nešto korisno za rh a predsjednica bi izgubila izbore pa bi moguće i to plenkoviću odgovaralo.U svakom slučaju predsjednica je ovaj put u pravu.

  Samo mislim da je ovo opet čisto politikanstvo i napad na plenkovića i vladu ali plenkoviću otvara šansu da podjele odgovornost i zajedno podmetnu leđa za reforme.Sada je predsjednica izletjela i to mu je velika šansa.Samo ne znam kako ići u nepopularne reforme sa 76 ruka u saboru a prošlo je pola mandata,sada idu eu pa predsjednički pa parlamentarni izbori a socijalistička lijeva i desna uvjerenja nikada nisu bila snažnija jer i nemaju kapacitet da narodu osim socijalizma bilo što drugo ponude na političkom tržištu?Jako ograničeni i hendikepirani i jedni i drugi?Sa jedne strane stazić a sa druge đakić,to su im otprilike kapaciteti za reforme?Eto prilike plenkoviću da barem sa predsjednicom postigne konsenzus oko nepopularnih reformi i pod cijenu gubitka izbora a ionako će se njih dvoje snaći negdje vani po gubitku izbora?

 151. Hahahaha koji cirkus od države i društva. Banderas je kralj a ostalo sve mali miševi i dvorske lude. Ma ljudi moji, kad je bal neka je maskenbal. Najbolje se opustiti i uživati u totalnom raspadu moždanih vijaka Hrvata.😂😂😂😂
  Tuna, samo rafalno…go on!

 152. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-ljudi-bi-manje-odlazili-kad-bi-placa-bila-1000-eura/2036916.aspx

  Ono što je zabrinjavajuće što predsjednica malo toga razumije,jučer sam se čuo sa jednim većim hrvatskim proizvođačem iz dalmacije,jednim od najvećih koji mi je rekao da radnicima brodotrogira nudi poslove od minimum 10 tisuća kuna pa dalje ovisno o kvalifikaciju i znanju ali da mu se nitko nije javio,da je pisao njihovom sindikatu, da ih je 150 dobilo otkaz a da mu se nitko javio nije usprkos njegovu stalnom traženju ljudi a da mu dolaze radnici iz srbije i bh,na plaće 1300-1500 eura i da ostanu mjesec dana samo kao usputna stanica za put u italiju i njemačku na plaće od 2300-2500 eura i samo se jedno jutro probudiš a oni ti više nisu na poslu,ni odrađena plaća ih ne interesira…zdime kao opareni.To mi je jučer čovjek rekao ako on laže mene lažem ja vas ali znam da su mu u firmi plaće velike jer vi više varioca,plastičara i slično ispod 10 tisuća kuna neto možete samo sanjati…
  Čovjek je naravno smanjio proizvodnju u pola usprkos potražnji koja je dvostruka ali bio je primoran zbog nedostatka radne snage.Predsjednica ne razumije da ljudi koji rade u državnom su naučili na jedan sasvim drugi sistem rada i oni koji su ostali u državnom do kraja ne žele ići u privatni sektor…

  Puno su dublji strukturni problemi rh nego to paušalno nabacuje predsjednica kada govori o “tisuću eura plaće”,ona i ne razumije još da ovdje nema tko raditi i da ljudi rješavaju te probleme na način da reduciraju proizvodnju usprkos puno većoj potražnji,tako je u svim djelatnostima od proizvodnje,građevine,turizam itd itd.Samo našim vlastodršcima još pola toga nije jasno jer oni žive čitav život paralelan svijet?Neki dan sam razgovarao sa čovjekom koji zatvara sve poslove,imao je tri djelatnosti,firma mu je poslovala jako dobro ali sve zatvara jer nema radnu snagu,nema se više snage sa time nositi,upropastio je živce i zdravlje a ima osiguranu egzistenciju.

  Njima još nije jasno da bez radne snage nema većih stopa gospodarskog rasta,to je naš limit,mi smo time najviše hendikepirani,to nema veze sa iseljavanjem nego useljavanjem,ovdje se nitko ne useljava već desetljećima a iseljavanje je prirodan proces za zemlje našeg stupnja razvoja i mi to ne možemo zaustaviti.Pa najviše u mome kraju iseljavaju djeca najbogatijih a ne najsiromašnijih ljudi?Oni otiđu vani studirati i više se ne vraćaju ali to nije od jučer?Ponekad kada slušam naše političare čini mi se da su oni sa druge planete,kao da ne žive na zemlji?

  Neka konačno shvate ključno da ovdje više nema tko raditi!Nema i točka!

 153. Pitate se što je ključno u toj priči?Ključna je strategija ili akcijski plan useljavanja i osnivanje ministarstva koje će se time baviti na državnoj razini jer je to jako jako složen i kompleksan posao za ovako neprivlačnu zemlju kakva smo mi,mi strane radike moramo stimulirati nečim da se odluče za rh?Ali tko to pokrene neka ne računa na glasove “bujaneca i thompsona”,govorim u figurativnom smislu ali to jedino može zaustaviti daljnji porast iseljavanja,rast hrvatskih plaća i veće stope bdpa.Sve drugo je trla baba lan da joj prođe dan.

  Nama ne treba ministarstvo demografije,time se mogu baviti u sklopu svih postojećih ministarstava i to je posao na duge staze ali nama pod hitno treba ministarstvo useljavanja,pa eto im prijedloga da zajebu “bujaneca” da nazovu to ministarstvo ” ministarstvo demografije” jer useljavanje je demografska mjera a prvo neka pošalju timove ljudi po zapadnoj eu da uzmu njihova znanja i iskustva u tome,i načine kako su oni u to krenuli,gdje su griješili,i slično.

  Hrvate od nestajanja i iseljavanja može samo spasiti useljavanje ma koliko se to nama primitivcima činilo suludo?Ali promislite dobro pa ćete doći na moju?Nisu na zapadu idioti pa su dopustili strancima da tek tako ulaze u njihovu zemlju niti oni više vole strance od nas samih.
  Ne zaboravimo da je europa vječno imala problem sa iseljavanjem ljudi nakon 18 stoljeća a do tada je iseljavanje bilo zabranjeno ili jako ograničeno,tek polovicom 19 stolječa je franjo josip dozvolio zakonito iseljavanje a kmetovi nisu imali šansu da se isele.Dugo je po europi egzistirao i zakon ako se iseliš zapljenjuju ti posjed i gubiš pravo na državljanstvo.Problem iseljavanja je znači konstantni problem čitave europe kroz stoljeća…

  Nedostatak radne snage je ključni faktor koji nam ograničava stope rasta uz naravno ovako parazitski i nefunkcionalni,komplicirani i neprijateljski javni sektor koji se ne želi promjeniti a netko im treba objasniti da im o tome ovise buduće mirovine jer dok to ne shvate ozbiljno sve promjene u tom sustavu su utopija,morate kao političar stvoriti u komunikaciji sa narodom kritičnu masu koja će shvatiti nužnost promjena u društvu a u tome morate tražiti saveznike u akademskoj zajednici koja će putem javne tv o tome otvoreno govoriti a ne da slušamo one polumarksiste iz petog dana koji raspravljaju na nivou buntovnih srednjoškolaca koji eto tek upoznaju svijet u kojem živimo,to im je nivo rasprava koji mlade ljude mogu potaknuti jedino na to da sanjaju uspostavu venezuele ili ndh i proglase “rat” čitavoj kugli?To im je poruka iz tih kvazifilozofskih rasprava u petom danu?Nema ozbiljnih emisija o ključnim temama kojima se mi danas moramo baviti.I umjesto da su nenad bakić,mate rimac i takvi ljudi u tim emisijama sa svojim vizijama i slikama budućnosti mi slušamo pet državnih uhljeba koji žive otrgnuti od stvarnosti i života bez značajnog tržišnog uradka u vidu neke međunarodno relevantne knjige i još nam sole pamet kako bi trebalo?Klasično trabunjaje o ničemu!E to mi slušamo na htvu jer i novinarske strukture na toj televiziji su pretežito klasične uhljebničke analfabete kojima je čitav život socijalizam ili polusocijalizam…I sukladno svojim promišljanjima i univerzalnim standardima pozivaju ljude slične njima da nam još sole pamet?Što je previše previše je?Osim onog aleksandra još u petom danu nitko nije rekao pametnu rečenicu od kada ja pratim tu emisiju?Kao da se sprdaju i za to uzimaju fino lovu?To se inače zove zatupljivanje a još su gluplja pitanja novinara koja postavljaju političarima tako da se oni svi zajedno trude da nas zaglupe do boli jer za drugačije i ne znaju…I njima čim je plaća manja kriva je “država” a odgovor na pitanje što je to “država” nikada nismo ni dobili a kamoli nešto drugo?

  • Antune vezano za peti dan, to više nije emisija isključivo marxista, jer raspudic a pogotovo aleksandar music nisu marxisti, Aleksandar music je veliko osvježenje i dobitak za emisiju, to je jedini intelektualac koji zastupa slobodno tržište i to jako elokventno, još nisam čuo tako dobrog govornika koji zastupa liberalne stavove u ekonomiji. Raspudic je negdje između i također se vidi da je uz dolazak musica promijenio dosta stavova vezano uz ekonomiju a to je i bio problem prijašnjih emisija petog dana jer nije postojala oporba marxizmu i na kraju krajeva u zadnjoj emisiji je raspudic sam rekao da nije protiv privatizacije djela zdravstva, tako da neke stvari za njega ne stoje. Što se tiče emigracije to ni ne bi bilo potrebno da se otpustit 100 tisuća ljudi u javnom sektoru. Također zemlja koja ima najviše imigranata jest švicarska po broju stanovnika, ali to je pametna imigracija a ne ona njrmackog tipa ili skandinavskog, tako da ne treba plasirati stalno tu tezu da nas jedino emigracija može spasiti može ali pametna i ne bilo kakva, a prije toga se može zagrabiti u veliki bazen uhljeba u u hrvatskoj

   • Slazem se sa Robertom vezano za emigraciju. Ona u njemackoj nije uspjela. Inace ne bi AfD dobivao toliko glasova. Ovo sto Njemacka radi je rijetko glup potez u istoriji covjecanstva vezano za emigraciju. Kao netko tko zivi u Njemackoj, to mogu vidjeti. Njima se vlada skoro raspala zbog toga, sto govori koliko je to ozbiljan problem
    Mislim, pozvat milijun ljudi u zemlju bez ikakvih kriterija, ne rade ozbiljni ljudi ni drzave. Svedsku necu ni komentirat. To je jos jedno 20 puta gluplje od svaba. Inace, jako me nervira kada se aposlutno sve sa zapada smatra dobrim. Vidi se nas kmetski iliti podanicki mentalitet zadnjih 1000 godina. Npr bunimo se na hrt pretplatu, a u Njemackoj cim se prijavis, dolazi ti uplatnica od 17 eura za TV. Ja nemam npr TV ali to njih ne zanima. Onda je izgovor da oni imaju dobar standard, pa nema veze. Ali to je kod nas stvar prisile i nelegalnosti, a tamo je to u kategoriji zivotnog standarda. Dakle, dvostruki standardi.
    Kad budem procitao jednom u zivotu komentar gdje se kritizira nesto sto dolazi iz njemacke ili zapada, i argumentirano dokazuje nesto suprotno i kroz konkretne korake na terenu to pokazuje, onda cu znati da smo dosegli jedan civilizacijski minimum da mozemo opstati kao narod. A ove price gdje mi u zapad gledamo kao u Boga i gdje je apsolutno sve tamo dobro, i to preuzimamo bez imalo kritike i preispitivanja, je povratak u proslost.

    • Odgovorio bi robertu i marku na sljedeći način;”ako je u njemačkoj sve tako loše što se nijemci tako masovno kao hrvati ne iseljavaju recimo u švicarsku” ili “zašto hrvati masovno odlaze u tu “fuj” njemačku”

     Naravno ostatke komunističke svijesti i mentaliteta mi se ne možemo preko noći riješiti ali je važno to razumjeti jer u komunizmu su nam isto govorili da je nama bolje nego nijemcima i da je tamo k a ne život “jer se tamo samo radi” i raja je u to vjerovala.Tako i vi danas uspoređujete švicarsku njemačku i hrvatsku i još se pozivate na tkz pametna imigracija?Što to znači nisam shvatio?
     Sa druge strane pričate o milijun imigranata u zemlji koja ima 85 milijuna ljudi?Ajmo to staviti u korelaciju sa rh?Mi trenutno imamo 4 milijuna stanovnika i ako to podjelimo sa 85 dolazimo cca do brojke 47 tisuća?Znate li koliko je hrvatska ove godine odobrila kvotu za radne dozvole strancima?Cca 29 tisuća?Ako idemo tom logikom mi smo tu negdje sa nijemcima,malo bolji?Znači kada pričamo o brojevima onda uvažavajmo i broj stanovnika a ne da razmišljamo iz naše ptičje perspektive?Znači milijun imigranata u njemačkoj u godini dana jednako je cca 47 tisuća imigranata u rh u godini dana?Kada to stavimo u taj okvir onda možemo o tome suvislo razgovarati?

     Recite mi kako bi vi rješili održivost i rast hrvatskog gospodarstva?Moguće da mi date odgovor da ćemo rasti stopama od 10% i da će to vratiti čitavu hrvatsku dijasporu i da se više nitko neće iseliti?Znate da je to čista utopija i da jedna irska koja je gospodarski div a ima 20 puta veću dijasporu od stanovništva mora uvoziti radnu snagu a dijaspora se jako slabo vraća?

     Samo mi odgovorite u par kratkih rečenica što je po vama riješenje ali molim vas ne uključujte emocije nego pokušajte koristiti znanje iz matematike?Zapitajte se tko će raditi za naše mirovine?Tko će održavati zdrastveni i socijalni sustav?Stavite to na papir i onako površno pokušajte shvatiti o čemu se radi?A ako nemate rast nego uđete u dugotrajnu stagnaciju ili recesiju vama se iseljavanje rapidno povećava?

     I molim vas spustimo se malo na zemlju i ne uspoređujmo švicarsku koja može birati koga će useliti sa jednom nedođijom hrvatskom,mi se sa slovenijom ne možemo uspoređivati a kamoli sa njemačkom ili švicarskom?Te stvari nisu za usporedbu?To vam je kao da kažete “vidi onaj je oženio claudiju schifer što i mi ne bi takvu,nećemo ni mi ništa ispod te ljepote”,e to je ta razina rasprave?Snove treba imati ali realan svijet je realan svijet?Naravno da bi se i za igru barcelone mogle naći masu zamjerki od strane stručnjaka u nogometu ali iz perspektive hajduka oni su savršenstvo…

     Eto čekam vaš “matematički” odgovor?Kako bi vi to riješili?

    • Naslušao sam se ja “pametnih” ideja i to od jako školovanih ljudi što samo govori kakvo je školstvo u rh koji ne razumiju da ti zaostajanjem elementarne stvari koje su ti danas “pod normalno” sutra mogu postati nedostupne jer to više ne možeš platiti,postaje ti preskupo i nedostižno npr nafta,plin,ljekovi itd itd?A kamoli da razumiju nešto drugo?Žive u oblacima?I njima je zapad užas a ovdje teče med i mlijeko?A u lici više ni vukova nema,slavonija potpuno iseljena?A njima je sve ružičasto i rješivo u okviru statusa quo ili modela “i jare i pare” E da je to tako jednostavno nemojte se zanositi da bi nijemci ili skandinavci primili i jednog imigranta,prosječnom njemcu se i hrvat gadi a kamoli ne afrikanac samo to ne smije javno reći ali većina ih zna da su bez imigranata oni na prosjačkom štapu jer su im nacrtali kako bi to izgledalo?Pa ne mislite valjda da ulice i g u njemačkoj čiste nijemci?A mora i to netko?Pustimo mi adf oni su još uvijek na nekih 15-16% a to vam je razina živog zida i mosta u rh?A kada afd dođe na vlast i ako dođe ponašati će se kao syriza u grčkoj,tresla se brda rodio se miš jer im je manevarski prostor kada se suoče sa odgovornošću i vlasti jako sužen a bilo kakva radikalna destabilizacija gura ih u propast a narod želi bolji a ne lošiji standard…Jeste li čuli da je tsipras uopće živ?Kao da je čovjek nestao a koliko je baukao ja sam mislio da će okrenuti svijet na glavu?

    • Znate li oko čega su se u njemačkoj vodile žestoke rasprave između cdu-a i csu-a koalicijskih partnera?Csu je “zagovarao patriotizam” na način da se broj imigranata na godišnjoj razini ograniči na 500 tisuća kako stoji u studijima koje su napisale neovisne ekspertize a merkl u ime cdu-a je tvrdila da je takva odluka protustavna i protivna međunarodnim preuzetim obavezama da oni to ne mogu implementirati.U našim medijima se to tumačilo da je csu protiv uvoza stranih radnika i imigranata?Tako budite jako oprezni kada vam se kod nas prenose vijesti iz njemačke pa i o afd-u?
     Kažem vam tada su naslovnice čak i nekih njemačkih novina pravile reklamu csu “da su oni kontra imigranata” a oni bi ih samo ograničili na “simboličnih” 500 tisuća?

    • Ja kritiziram Njemačku s vremena na vrijeme, ponekad i po ovim pitanju.

     Njemačka je jedan od krivaca i za to što je EU općenito takva kakva je, nešto kao Qing dinastija – pretjerano birokratizirana tvorevina gdje to prestaje služiti nekoj stvarnoj svrsi, postaje samo sebi svrha, “država” time troma, izvan realnosti, u svom svijetu u sebe zatvorena, osuđena na zaostajanje za svijetom i time propast (“opijumskim” ili kakvim god ratovima/promjenama, svejedno je, nešto mora biti) jer kad se i osvijesti već je kasno: https://www.britannica.com/topic/Chinese-civil-service

    • Ne znam od kuda vam da njemačka zaostaje za svijetom?To mi nikako nije jasno?Ako je njemačka birokratizirana što su onda italija i francuska?Ako smatrate današnje integracijske tečaje u njemačkoj za azilante pretjeranom birokratizacijom o tome bi se dalo raspravljati jer upravo je njemačka primjetila da su neki useljenici ostali glavom u turskoj a na radom mjestu u njemačkoj,mnogi nisu ni jezik savladali i to su nijemci uvidjeli da tako dalje ne ide,to je ona izjava merkl u njemačkoj kako ideja multikulturalnog društva nije uspjela,slično je rekla i u turskom parlamentu i sada su se puno više posvetili integracijskim tečajima kao i tečajima učenja njemačkog jezika,prije bi ih pustili samo na tržište rada i ciao pa su shvatili da neki i nakon deset godina u njemačkoj ne govore njemački ili ga jako loše govore.

     Slažemo se da je čitava eu previše birokratizirana.Ali tko je to bolji u europi od njemačke?Da nisu možda talijani i francuzi ili britanci?Po bdpu po stanovniku ni francuska,ni ujedinjeno kraljevstvo i italija,svi su lošiji od njemačke?Čak je jedna liberalna kanada tu negdje sa njemačkom po tom parametru izjednačena ali je i puno manja a jedan uzoriti i disciplinirani japan je lošiji.Čisto sam stavio kriterij bdp-a po stanovniku kao neki kriterij jer on govori puno toga o zemlji o kojoj govorimo a bez nekog semafora možemo mi samo trabunjati na dojam i osjećaje?

     Da nema tablice u engleskoj ili španjolskoj ligi i rezultatskih europskih takmičenja mi bi mogli mjesec dana trabunjati koje su najbolje momčadi europe,ovako je jako dobro da se držimo semafora?
     “Sposobni,etnički čisti hrvati” su na 13tis usa bdp po stanovniku a “nesposobni-birokratizirani,zatrovani imigrantima” nijemci na 45 tis usa po stanovniku?
     Možemo mi sada vikati da rezultat nije važan nego je važno učestvovati?Uvijek nađemo tisuću i jedan razlog?Sada se ja pitam tko tu zaostaje za svijetom?Mi ili nijemci?Ili su opet nijemci krivi što mi zaostajemo?

    • Moj prijatelj ima firmu u Njemackoj za finanicijsko savjetovanje…ljudi moji, da vi vidite koliko je to papira kad nekoga nesto zelis savjetovati. To su doslovno tone papira i zakona. To nije normalno. Ja vam kazem da je to u nekim stvarima gore od Hrvatske. Znam jer sam vidio i jedno i drugo. A porezi su takvi da sve vise ljudi radi na crno. Nikome ne pada na pamet da placa porez, jer je to prebrutalno. Propisa ima milion. A sporost i drzave i drzavne administracije je katastrofa. S tim, da ti drzavni sluzbenici nisu za nista odgovorni. Jedino je stranka odgovorna. Place od 3000 eura brutto na vise…ne vrijedi im usluga ni 2000 eura brutto.
     Za placu od 2.500 eura netto, za samca je 4200 brutto.
     Ja nikako ne kuzim kako se ikome tamo isplati otvorit firmu. Tko god moze, radi bez racuna, jer te porezi doslovno pojedu.

    • Ne govorim toliko o lokalnim birokracijama, govorim o EU birokraciji. Njemačka je središte tog “carstva” i nju kao glavnog kolovođu cijelog tog EU projekta izdvajam kao mjesto gdje se nalazi najveća odgovornost za širu sliku smijera u kojem se EU razvija a i kao vrlo žalostan primjer razmijera do kojih to može dovesti, primjer jedne tako velike, tako jake, tako razvijene države, tradicionalno tako uspješne, tako dobrih predispozicija za daljnji rast i razvoj (od kulture rada, štednje, industrijske tradicije na dalje) pa svejedno koja može “postepeno zaostati” i potiho sići sa svjetske scene. Zaostajanje za svijetom je tiha i podmukla bolest. Zaostajanje je gore od “kraha” bilo koje vrste. Kraj je eksplozivan, pa se ljudi mogu trgnuti i promijeniti, potiho zaostajanje je opasnije.

     Naravno i Francuska je tu slično jak sukreator europske budućnosti i posebice velikih lokalnih svojih nebuloza već duže vrijeme. Možda malo previše “svaljujem” na samu Njemačku. Ali takva je percpecija iz vana, EU = Njemačka.

     Zaostajanje Njemačke za svijetom slično je kao i ono svako kuhanje žabe, zato ga ne vidiš, to nije nešto primjetno dok nije kasno.

     Kad govorimo o zaostajanju Europe općenito mislimo na činjenicu Njemačkog i Francuskog (kao najočitijih primjera – primjera jakih starih gospodarstava) nesnalaženja u novoj ekonomiji IT ere. Od uspona poluvodičke industrije, razvoja Interneta itd., te stare europske ekonomije se počinju odvajati od te linije svjetskog napretka gdje države kao USA ali i neki manji azijski tigrovi, danas čak i ogromna tamo država – Kina, nose većinu tog razvoja, većinu tržišno uspješnih inovacija, većinu novostvorene vrijednosti. Zato se EU birokrati tako panično i hvataju za svoje razne “porezne” ideje kako “ukrotiti globalne IT firme” (jer oni svojih lokalnih nemaju… oni imaju samo svoj skandalozni VW i slične, a i ta autoindustrija bi se mogla “skuhati” kad Tesla i slični postanu mainstream)

     Kad govorim o “zaostajanju Njemačke za svijetom” (kao sliku šireg zaostajanja i ostalih većih/starijih europskih država) mislim na tome na činjenicu da to nisu države u kojima su nastali niti su mogli nastati niti će nastati budući: Microsoft, Apple, Google, Amazon, Facebook, ali i sam IBM nekada, pa Intel, Nvidia i slični, potom Tesla, neki ovi novi Uberi, Arbnbovi i slični, pa niti TSMC, ma niti onaj jadni Sony i slični koje je isto vrijeme već pregazilo, a u neku reku niti firme kao Baidu, Tencent, ili Alibaba, ili čak Huawei, pa niti kao Xiaomi i slični koji jesu specifični kineski primjeri, ali nemaju u EU niti tako svojih “specifičnih” niti malo normalnije “globalnih” uzdanica koje mogu tako inovirati, tako mijenjati svijet, tako velike globalne tržišne uspjehe postići u tim novim industrijama.

     Kad smo na razmeđu dviju industrijskih revolucija, države koje su previše vezane za onu na zalasku, ne tako baš na ti s onom nastajućom, što su drugo nego “države koje zoastaju za svijetom”?

    • Imati suficit u Ameriku danas zaista ne znači puno. Amerikanci su prebogati i previše troše (možda i malo povrh svojih trenutnih mogućnosti, ali tako je to, ljudi kupuju na kredit kad su optimistični glede budućih novčanih tokova… ponekad neopravdano, ponekad opravdano…) pa je lako imati prema njima suficit čim imaš nešto što oni žele kupiti a manje si sposoban njihovih skupih/vrijednih stvarčica si priuštiti (ili si kulturološki takav, štedljiviji, oprezniji glede budućih očekivanja, što Nijemci definitivno jesu, oni ne troše na kredit, iz ovog ili onog razloga).

     I SAU je ostvarila puno suficita prema USA u zadnje vrijeme.

     A gore spomenuta Qing dinastija je imala ogromne suficite prema svijetu i baš Engleskoj, u stvarima u kojima su bili najkonkurentniji (svila, porculan, čaj…), upravo pred veliki i tada već nezaustavljiv preokret snaga i određivanja novog smjera razvoja svijeta za narednih 200 godina.

     Ogromna sirova veličina, financijska snaga, konkuretnost u izvozu, umišljenost i u svoju državno-kulturološku superiornost, falila im je samo najmodernija tehnologija, uvjeti za njen domaći nastanak, i napose vojna tehnologija (i malo je bilo naivnosti čak itd.) i što se dogodilo? Kad je Englezima već bilo dosta neprestano slati toliko srebro u Kinu u zamjenu za čaj i ostalo, došli su k njima sa svojim fix idejama koje nisu bile prihvaćene, sukobili se tada, uništili ih.

     Njemačka danas niti nije toliko veća država od USA…, dijeli samo tu paralelu zaostajanja u najnovijoj tehnologiji i vojnoj tehnologiji, snazi. Mislim da Njemačka može biti sretna što je vrijeme i međusobni odnosi takvi da nema baš nikakve šanse za rat s USA.

     Nadam se da je i SAU te sreće, da je savezništvo do daljnjega na snazi.

     Imati velik suficit prema nekome nije nešto što jednoznačno znači da si u boljem položaju ili u dobrim odnosima s tim nekim. Zapravo, ja više volim i smatram održivjiim kad je snazi balans. Zato i “navijam” za ideju “udeseterostručiti USA-China trgovinu, i to uz konačno balans, nulti suficit/deficit”, jer mislim da bi to bilo veliki blagoslov za svijet, za daljnji ubrzani rast i razvoj i mir u svijetu.

    • Mclynx,kako ja shvaćam stvari nulti suficit/deficit nas nužno vodi u sferu dogovorne ekonomije,tržište nam onda tu nije potrebno,onda ulazimo u sferu međudržavnih ugovora o razmjeni roba i usluga po onoj “ja tebi brod a ti meni avion”

    • Naravno da nulti deficit/sufict mora doći prirodno tržišnim putem, nikakvi dogovori – nikakve “kaznene” (ili bilo kakve zapravo) carine! 🙂

     Mislim da će se kroz 2-3 godine američko-kineski odnos unormaliti po tom pitanju. Ovo sada je samo zauzimanje startnih pozicija (i stvaranje atmosfere o nužnosti, hitnosti i značaju tog procesa, kao i razmijera “dogovora” koji se želi postići) u daljnjim pregovorima gdje se ipak treba neke stvari urediti koji nisu sad baš najnormalnije, baš u svrhu slobodnijeg tržišta i ravnopravnijeg pristupa i jednoj i drugoj strani onom drugom, jer činjenica je da kinesko gospodarstvo još nije skroz otvoreno (ali i Amerikanci imaju svoje restrikcije tobože u ime nacionalne sigurnosti).

     Taj “dogovor” koji se treba postići nije dogovor “da ćemo imati nulti deficit”, nego dogovor “da ćemo se međusobno odnositi s poštovanjem i u dobroj vjeri”, “da ćemo težiti maksimalno slobodnom tržištu kako roba tako i investicija”, sve u nadi da će obujam trgovine značajno narasti i prirodno dovesti do balansa (nulti deficit je posljedica fer odnosa, a ne nešto “propisano”).

    • Nadam se da shvaćate da trump na kaubojski način ojačava poziciju i položaj amerike u međunarodnoj trgovini,to je legitimno samo stil i način je upitan ali kada je već tako i trump je uveo nova pravila ponašanja nadam se da shvaćate da amerika gleda na europu isto tako kao konkurenta i da i europa prema americi mora ubuduće nastupati potpuno kaubojski da bi se i tu uspostavila ravnoteža i međusobno uvažavanje kao konkurenata na globalnom tržištu.Neki “za dom spremni” to ništa ne kuže nego sviraju svoje gusle tako da mi je sa vama zadovoljstvo izmjenjivati mišljenja jer vi puno toga razumijete…

    • Nego mclynx znate li tko je nagrabusio u trilateralnom novom trgovinskom ugovoru usa,kanada,meksiko?Opet najsiromašniji meksiko ali izbora nisu imali,bilo je uzmi ili ostavi…E sada zamislite da europske male državice samostalno pregovaraju sa trumpom a meksiko nije mala državica nego je meksiko 50% veći po broju stanovnika i od najveće države eu njemačke a sve vanjske neovisne analize govore da je najviše oštećen u tom novom sporazumu a opet kanada i amerika profitirale?To je tako samo ukazujem što bi se dogodilo kada bi se eu razbila?

    • Ugradio je ,samo jedan primjer, meksiku trump u sporazum da 40-45% autodjelova moraju biti ugrađeno u automobile koji se trguju bez carina iz tvornica u te tri države gdje radnik zarađuje najmanje 16 dolara na sat?Ne smiju meksikanci doma o tome govoriti ali ih je nategnuo kao majmune i odvratio velike auto industrije da proizvode u meksikui i oni su pušiona?Koji to radnik u meksiku ima 16 usa na sat?Nema to u 90% eu?Ali u americi i kanadi ima?Ali meksiko nije imao izbora,ucjenjen je i to je morao potpisati…Zato bi trump odmah ukinuo i wto i sudove,više puta je to rekao i prijetio izlaskom iz wto-a,on ide na staru foru “tko jači taj tlači”

   • U pravu ste za raspudića, ja se ispričavam on nije marksista, nego naciomarxista ili naciosocijalista,u nas u dalmaciji kažu nije g nego se pas posrao?Ovaj aleksandar mi se sviđa ali puno kalkulira da eto bude i on prihvatljiv,on rijetko izriče stavove već daje šire analize stanja bez izricanja nekih osobnih stavova a to rade kalkulanti a puno je takvih na javnoj tv..Meni vam je raspudić kao oni intelektualci u komunizmu koji nisu bili članovi partije ali su ideološki bili izrazito naklonjeni “idealima partije” samo su im malkice duboko u sebi zamjerali provedbu “ideala” i odabir kadrova i kao takvi su uživali sve povlastice kao da su u partiji pa i više.Otprilike to vam je raspudić.
    Gdje ste vi to uočili da je on “nešto između”?Pa on sam za sebe kaže da je svjetonazorski i nacionalno desno a socijalno ekonomski lijevo,znači da je on klasičan primjer naciosocijaliste i on to ne taji?Ako je to “nešto između” onda vas razumijem?

    • “”ako je u njemačkoj sve tako loše što se nijemci tako masovno kao hrvati ne iseljavaju recimo u švicarsku” ili “zašto hrvati masovno odlaze u tu “fuj” njemačku””

     Ovo je klasicno izokretanje i laganje na koje necu uopce odgovarat. Ja ovo nigdje nisam rekao, niti dao neku naznaku toga. Nemam ja sta odgovarat dok ne dobijem odgovore na svoja pitanja i dok mi se meću lazi u usta koje uopce nisam rekao. Trebao bi se bavit politikom jer ovako i oni izokrecu tudje rijeci ili bit novinar. Angela Merkel je pogubila sve simpatije naroda, gubi izbore gdje stigne, ima demonstracije po ulicama gdje joj narod tuce policiju na ulici, gdje joj vlada propada i raste jedan AfD. Pa sto se ljudi okrecu extremistima ako sve dobro radi? I mi to sve uredno preskocimo i pravimo se ludi jer je to Njemacka. Sto se povlaci ako je sve dobro napravila? Kako je krenulo, uskoro cemo svi letit od tamo. Zasto? Jer ona bez ikakvih kriterija ljude pusta u zemlju i ljudi su poceli mrzit i one koje ne trebaju mrzit. Pitanje je koliko od tih milijun radi, a koliko siše tu drzavu?

     Politicari generalno ne rijesavaju probleme. Oni ili guraju pod tepih ili nalaze neka polurijesenja gdje imas vise nuspojava od pozitivnih ucinaka. Druga stvar je isto tako, sto su im englezi zamjerili je sto kad dobiju papire, onda mogu gdje god zele u EU. A sta ako englez bas te ljude ne zeli? Pa ne mozes gledat samo svoju guzicu. Valjda su tu i drugi. Kad uvozis nekompatibilne narode tj narode koji su jako razliciti, integracija postaje jako teska. Vidim to svaki dan oko sebe, ili ces me ti ucit sta ja vidim? Najvise volim kad mi netko iz Hr objasnjava kako je to u Njemackoj? Tipicni balkanski mentalitet. Sve vi znate. A sta u biti znas o zemlji gdje nisi zivio? Nista. To su cinjenice. A kad ti se nesto ne svidja, onda krenes ko moj kolega, da je netko emotivan. To kod mene ne prolazi.
     Milijun ljudi bez kriterija, dovodi do silovanja i teroristickih napada. A o neradu i sisanju te iste drzave da ne pricam.
     Evo primjer…svabe vape za radnom snagom, a bosanci moraju cekat 9 mjeseci termin u ambasadi da dobiju vizu…dotle ga firma otkaci i nadje drugoga. Srbi ista prica. Svi ti narodi koji bi se 10 puta brze integrirali i kojima je taj sistem donekle poznat, oni moraju cekat, a ovaj samo kaze da je iz Sirije ili Afganistana i super. U najamanju ruku se ne bi raznijeli na trgu. Naravno to vama nije nista strasno, jer nije vase dijete razneseno ili silovano. O radnim navikama nekih naroda da ne govorim. Sa Pavunom se ne slazem u svemu, ali je dao dobar primjer da nekog sa sicilije