RIVP

Valamar razvoj

Ovo je jučer postao Velebit, vjerujem da zaslužuje posebni post: Rabac: Najveće turističko gradilište u Hrvatskoj.

Više od pola milijarde kuna vrijedno Valamarovo ulaganje, najveća njihova investicija do sada, umnogome će podignuti labinski, istarski i hrvatski turizam. I na ovom primjeru vidimo da se nama turizam ne događa slučajno jer je jasno da se ovako velike investicije ne bi mogle realizirati bez dugoročnog planiranja i sinergije privatnog i javnog sektora koju gradimo u Istri i koja daje rezultate. Mi i u novom masterplanu predviđamo cijeli niz budućih investicija koje će nam pomoći da povećamo popunjenost turističkih kapaciteta, ali i broj zaposlenih, istaknuo je u razgovoru s novinarima istarski župan Valter Flego nakon što je zajedno s gradonačelnikom Labina Tuliom Demetlikom i predsjednikom Uprave Valamar Rivijere Željkom Kukurinom obišao golemo gradilište u Rapcu, najveće gradilište u hrvatskom turizmu.

– To je najveća investicija u hrvatskom turizmu do sada, a za Istru i cijelu Hrvatsku važna je i zbog dva strateška partnerstva koja smo dogovorili s dva najveća turoperatora u svijetu, TUI-jem i Rewe grupom, koji će u iduće tri godine u Rabac dovesti više od 100 tisuća gostiju. Time će se značajno unaprijediti turistička promocija Istre, povećati broj avio-gostiju i stvoriti mogućnosti za produljenje turističke sezone. Cijene u ovim objektima bit će do tri puta veće nego do sada, s dvije i tri zvjezdice dižu se na četiri i pet zvjezdica, što će značajno promijeniti strukturu potrošnje i ponude. Neki od objekata radit će do deset mjeseci, istaknuo je Željko Kukurin.

(Imam dinice RIVP, naravno.)

Oglasi

Kategorije:RIVP

191 replies »

 1. Ne daj Bože da tu vijest objave HRT, RTL ili Nova TV – daleko važnija vijest je da je INA porasla po 9% dva dana za redom (ili nešto tome nalik)

  HRT koji je (ili bi trebao) biti javni servis, o ovakvim za Hrvatsku ogromnim investicijama bi morao obavijestiti siroku javnost. Ako su gore navedeni mediji ipak popratili ovaj mega projekt a da mi je to promaknulo-mea culpa i isprika istima s moje strane.

  Mislim da nam kao drustvu u cjelini nedostaje TV verzija Eclectice – kako u smislu promicanja dionicarstva, informiranja maksimalno siroke javnosti o uspjesima i neuspjesima pojedinih hrvatskih tvrtki ali i kritickog osvrta na ove ili one drustveno vazne teme i dogadjaje.

  • Tv verziju Eclectice bi trebali imati u HTV- u, kao javnom servisu SVIH građana a ne privatnom servisu manje skupine lijeve ideologije ( ekonomski i društveno) , što ponavljam ko papagaj non stop ! Znači , reforma i medijski iskorak u 21 st. , ne samo deklarativno , već i ideološki i tehnološki ! A śto se tiče vijesti o Valamarovoj gradnji i meni se čini da nikakvog priloga nije bilo .

 2. Jako lijepo! Konačno smo došli u fazu da se green field investicije u hrvatski turizam stvarno isplate. To sad znači da nam je samo nebo granica. Više nemamo ograničenja na strani ponude. Sad jedino trebamo brinuti o potražnji. A obzirom na kvalitete naše obale, na prirodne predispozicije, na naš još mali tržišni udio u Europi, nema razloga da ne popunimo što god da od kvalitetne ponude izgradimo.

  Kinezi kažu: “If you build the nest, the birds will come.” (detalji o toj poslovici, i ostalo, iz čega bi i naša država mogla nešto naučiti i gleda privlačenja nama bitnih investicija, ovdje: http://www.nytimes.com/2016/12/29/technology/apple-iphone-china-foxconn.html)

 3. Grad Labin planira za narednu godinu obnovu ceste Labin- Rabac, donosenje plana za gradnju zicare Labin- Rabac, itd.
  Valamar je u jako dobrim odnosima sa gradskim vlastima (sponzorstvo koncerta Parnog Valjka, ulaganje u igraliste, itd.) sto moze biti samo od koristi svim dionicarima (donosenje UP i sl.).
  I u kampu u Sv. Marini npr ide 15-20 novih kucica sto bi bilo malo teze moguce (bolje upuceni ce znati zasto) da Valamar nema dobre odnose sa tamnosnjom politickom garniturom.
  Lijepo je gledati ovakav razvoj Valamara!

 4. Ovaj RIVP je toliko dosadna dionica da je strašno. Nema stresa oko toga na koju će stranu cijena dionice, firma je doslovno tiskara novca, sve transparentno, radnici zadovoljni i svake ih je godine sve više i više… Želim im/nam 2017. još dosadniju 🙂

 5. Mislim da je RIVP uz jos neke nase dionice dokaz da zapad dolazi kod nas pridruzujem se Cestitkama RIVP i zelim im jos uspjesniju 2017 godinu 🙂 naravno tada ce biti i nama .koristim priliku da Cestitam novu godinu i tvorcu Eclectice Gos. Bakicu i zelim mu sve najbolje u 2017 godininkao i svima koji je posjecuju ovu stranicu koji sam jednom nazvao investicijskom Biblijom .

 6. Odlične vremenske prilike (praktički idealne) utječu na izvođenje radova u Rapcu, a daljnje
  prognoze su jako dobre za Istru i Kvarner i dalje. Biti će to sjajan resort i tome prilagođene cijene.

  Primjetio sam i jednu odličnu ponudu koju si praktički svatko može priuštiti u Valamarovom
  Diamantu koji je poznat kao hotel sa odličnim wellnessom, kuhinjom i drugim sadržajima 4*
  http://www.crnojaje.hr/Deals/Details/12321

  Nedavno sam bio u jednom Valamarovom objektu i dobio suite umjesto sobe za istu cijenu…
  pa da im zahvalim. Usput, kada govorimo o cijeni dionice i kada je kasno ili na vrijeme ući
  smatram da se ne treba voditi praćenjem cijena na dnevnoj ili tjednoj razini nego razumjeti
  da li nešto ima ili nema vrijednost (često skrivenu), kako se upravlja i kakve su perspektive
  poslovanja, te da li isto prate dobra FI i pokazatelji. Naravno da je dioničarima drago kada
  cijena raste, ali cijena je pretežno pitanje tržišnih prilika ponude i potražnje. Mene zanima i
  dividendna politika, a ona mi je ovdje korektna.

  • Ma što tjedna, godine, krize. Ipak su oni otkrili turizam “na vrijeme”! Pomogli turizmu da se razvije ovako. Zamislite da njih nije bilo! Stranci bi nam uzeli sav turizam i sve odnili!

 7. DZS kaze da je u studenom bilo 19% vise nocenja u odnosu na 2015.Nadam se da je kod Valamara jos i bolja statistika za kraj godine.

  • Još kad bi im netko objasnio gdje su najbolje hrvatske nekretnine, kako ih najlakše kupiti, da nam je SKDD ipak uređeniji od gruntovnice, ZSE praktičnija trgovinska platforma od bilo kakvog oglasnika i sl.

 8. Doista, ovo Hrvatskoj može na kraju samo koristiti u nekakve promotivne turističke svrhe.
  Primjerena reakcija ministra Stiera, koji je upozorio na europsko ponašanje i dobrosusjedstvo.
  Žalosno za Sloveniju nakon vinjeta, ali i slovenski gosti će uvijek trošiti kod nas tako da sve 5.
  Isto tako kada sam bio gost u Sloveniji, uvijek su vrlo ljubazni.
  Očito jaki kompleksi prema Hrvatskoj i (auto)destruktivan mentalitet.
  Rekao bih veća zavist nego u Hrvata, što nije jako čest slučaj.

  http://net.hr/danas/hrvatska/slovenci-zele-napakostiti-hrvatskoj-a-nastetit-ce-i-sami-sebi-naivno-je-vjerovati-da-njemacka-i-austrija-nece-reagirati/

 9. Sve vise po raznim forumima čitam kako je RIVP dionica blizu max, ako ne i da je dosegla svoj vrhunac. Isto tako pojavljuju se informacije da su određena investicijska drustva procijenila kako je max cijena dionice 42kn. Ocito na taj nacin zele srusiti cijenu dionice kako bi je povoljnije kupili. Meni se cini kako ova dionica ima jos prostora za rast

 10. To iz zabave citam… Da su mi mjerodavno mjesto, nikada ne bi u nista ulozio ili bi izgubio novce, hehe. Velim ocito imaju skrivene namjere ili su frustrirani gubitasi, kako vi navodite.

  • Agrokor je najveći hrvatski “startup”, još bez puno VC kapitala (izuzev EBRD?), i valjda tek pred idejom konačnog izlaska na burzu, što bi trebala biti finalna faza svakog ozbiljnog poduzetnika, a mislim da ne možemo reći da je Agrokor/Todorić nekakav poduzetnik-šarlatan, on itekako zna što radi i ima jako jako dobar tim.

   Normalno je da kompanija u tako brzom, agresivnom i “nekonvencionalnom” rastu izgleda ponekad tak malo rizično (ali mislim da je većina velikih slovenskih kompanija još “rizičnija”), ali sve se to riješi s nekom lijepom dokapitalizacijom. To je svrha tržišta kapitala. Zato nam treba funkcionirajuće tržište kapitala da i naše velike firme kao ATGR, AGKR i sl. mogu prikupiti svježi kapital, poduzetnici nagrađeni za svoj rad kroz neko disinvestiranje (diverzificranje u konačnici, prelazak na nove izazove) ili bar kroz tržišno vrednovanje svojih udjela koji se moraju u konačnici “upristojiti” a ne to naše balkansko da svatko želi imati po 100 % ili 50 % svoje kompanije koju je osnovao. To treba težiti u konačnici spustiti na 5 %, 15 % i sl. ono “kao Bill Gates”, ne kao “seoski baja”.

   Bilo bi lijepo jednog dana vidjeti AGKR-R-A kao jednu od glavnih, najtrgovanijih dionica ZSE.

 11. Lanterna među elitnim kampovima Europe
  Objavljeno: 19.01.2017 | 16:27
  Porečki Camping Resort Lanterna i Naturist Camping Solaris, te krčki Camping Resort Krk, porečke tvrtke Valamar Riviera ovih su dana dobili najviša priznanja njemačkog autokluba ADAC te nizozemskog ANWB. Kampovi Lanterna i Krk dobili su priznanje ADAC SUPER Platz i ANWB TOP 2017. Nizozemsko priznanje dobio je i porečki kamp Naturist Camping Solaris, priopćuju iz Valamar Riviere.
  http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/lanterna-medju-elitnim-kampovima-europe-543356

 12. Danas izvješće za Valamar. Ogromna ulaganja u Rabac.
  Zaboravio sam da li odmah bude predložena dividenda ili kasnije.
  Po sjećanju, isplata je prošle godine bila cca 27. svibnja.

 13. Gledam broj popunjenih dana kroz godinu, u Istri manje od 3 mj u Dubrovniku 5 mjeseci. Uvijek ima prostora za razvoj, samo da geopolitika u ovoj trusnoj regiji i meteorologija budu naklonjeni. Trenutno im je, mislim, najveća briga kvalitetna radna snaga. U svakom slučaju biser Jadrana i Zse, prilika da i mali čovjek dugoročno mudro investira.

 14. Da ovo je definitivno dionica za dugoročno incestiranje. Rast neupitan, investicije i proširenje usluge (skplje), isplata dividende, a da ne govorimo što koega prethodno napisa, prostor širenja ponude u mjesecima u pred i po sezoni. Sve to je dokaz da u ovu dionicu treba ulaziti lagano ali dugoročno, jer malo je rizika a rast stabilan.

 15. Da li netko zna zasto Valamar u godisnjem konsolidiranom izvjescu http://zse.hr/userdocsimages/financ/RIVP-fin2016-1Y-REV-K-HR.pdf na stranici broj 10 kod rezultata grupe racuna EV kao trzisnu kapitalizaciju + neto dug, a pri tome ne uzima u obzir manjinski interes kao sto ga je g. Bakić u jednom od starijih clanaka uzeo u obzir, link na clanak https://eclectica.hr/2014/08/08/princ-i-turizam/.
  Bez manjinskog interesa takodjer EV racunaju i na Moje dionice.
  Da li je kome poznato zasto Valamar kod racunanja EV-a ne uzima u obzir dug prema dobavljacima, sto je takoder vidljivo na stanici 10 spomenutog izvjesca?
  Hvala.

  • Manjinski interesi se ne računaju jer su tu 0. G. Bakić je u svom postu računao EV RIVP-a preko KORFA gdje je pretpostavio kupnju preostalog dijela RIVP-a nakon kupnje cijelog KORF-a. Jer cilj je bio RIVP, a ne KORF. Ovdje računate izravno RIVP pa nema manjiskog interesa.

   Dug prema dobavljačima se ne uzima, kao ni potraživanja od kupaca na suprotnoj strani jer to spada u sam biznis gdje su te obaveze i potraživanja često naplačena u roku 30 dana. U EV, uzima se samo financijski dug = dugoročne obveze + kratkoročne obveze financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima.

 16. Ono sto sam zaboravio napomenuti u prijasnjem postu je da ako u izracun EV-a nije ukljucen manjinski interes i dug prema dobavljacima, omjer EV/EBITDA je automatski manji i povoljniji. Molim da mi ukazete na pogresku ako u necem grijesim.
  Lijepi pozdrav svima

  • Obveze prema dobavljačima nisu dug (nema kamata), to se ne računa.
   Manjinski interesi, to se zaboravi 🙂 Mislim da je ovdje razlika ovog izračuna i onog koji bi uzeo manjinski interes oko 4 %, zanemarivo.

  • Bravo za razmišljanje, logiku i postavljanje pitanja!

   Napomena: vi sebi možete slobodno računati svoj EV kako želite, bitno je samo da znate što računate. S tim da ako uzmete obaveze prema dobavljačima onda bi uzeli i potraživanja od kupaca na drugu stranu.

   • Hvala kolegama KrešoM i mclynx na odgovorima.
    U pogledu manjinskih interesa, nisam siguran da sam razumio, jer su oni u konsolidiranom izvjescu u bilanci na dan 31.12.2016. navedeni u iznosu od 235 milijuna kuna.

    • Ja vam nisam stručnjak, al navodim svoje mišljenje…
     Točno, naveli su 235M manjiinskog interesa i to je vrijednost HIMR koji nije u vlaništu RIVP-a. Ali, kada budete računali EV/EBITDA, u EBITDA nije uključen HIMR:

     “Zbog nematerijalnosti te praktičnosti, kao što je objašnjeno u Bilješci 37, prihodi i rashodi društva Imperial d.d., Rab ostvareni za razdoblje od 12. prosinca 2016. godine (datum stjecanja kontrole) do 31. prosinca 2016. godine nisu uključeni u konsolidirani izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti Grupe.”
     “Zbog praktičnosti te ograničenosti u pristupu i provođenju financijskih procedura na dan 12. prosinca 2016. godine, te uzimajući u obzir kratkoću navedenog razdoblja i neznačajan financijski utjecaj, Grupa je donijela odluku da se ovisno društvo konsolidira s danom 31. prosinca 2016. godine.”

     Inače, taj manjinski interes je dodatnih 235M na navedenih 5693M i to je tih 4% koje navodi mclynx. I vjerojatno će biti uključen iduće godine izračun EV u izvještaju. Na moje dionice vjerojatno neće jer tamo piše da računaju EV:
     kao (tržišna kapitalizacija + financijski dug – novac – kratkotrajna fin. imovina). Financijski dug se računa kao (dugoročne obveze + kratkoročne obveze financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima). Ukoliko nisu dostupni podaci o vrsti kratkoročnih obveza – uzimaju se cjelokupne kratkoročne obveze.

    • Dobra večer g. Emile. Obzirom da sam trenutno pri kraju čitanja knjige “Damodaran o valuaciji”, pokušat ću ukratko prenijeti ono što je on napisao u knjizi, odnosno, kako sam ja to shvatio. Isto tako, daleko sam od stručnjaka, ali ću iznijeti jedan od problema s kojima se, po Damodaranu, suočava večina analitičara kad pokušavaju vrednovati “manjinski interes” općenito. Kod vrednovanja manjinskih interesa, može se uzeti u obzir vrednovanje iz knjigovodstvene vrijednosti (bilanca) ili se može uzeti u obzir tržišna vrijednost tog manjinskog iteresa. Problem može nastati kad se radi o npr. slučaju kad javno listana tvrtka (čiju trenutnu trž.vrijednost možete lako procijeniti), posjeduje manjinske udjele u, recimo, tvrtki koja nije javno listana (neki doo). Imate knjigovodstvenu vrijednost doo-a iz god.izvješća, koja može biti navedena u određenom iznosu, međutim, nemate podatak koliko taj udio vrijedi na tržištu, odnosno nemate podatak po kojoj cijeni i kako je plaćen taj udio (ili je davno kupljen, pa su podaci zastarjeli, itd…). U tom slučaju teško možete procijeniti pravu vrijednost takvog manjinskog udjela (interesa). Još je toga dosta Damodaran napisao, pa neću širiti dalje. Generalna poruka koju provlači kroz svoju knjigu (opet moj osobni dojam), je kako čak i brojni profesionalni analitičari imaju velikih problema kad pokušavaju fer vrednovati kompanije samo na temelju podataka iz izvješća. Također se da iščitati kako velika količina podataka koje uključite u analizu, ne mora nužno značiti bolje izlazne rezultate vrednovanja. Tako da, generalno smatram, a nadovezuje se na g. Krešu i g. mclynxa, kako možda pri valuaciji, čak i nije dobro uzimati svaki podatak jako ozbiljno, ukoliko ne zauzima značajan udio. Ne znam jesam li dobro shvatio, slobodno neka me netko ispravi ako griješim. Možda će i ova tema jednog dana doći na red u mini-videima na youtube-u, koje radi g. Krešo. U svakom slučaju, velika pohvala svima za pitanja i komentare. Ohrabrimo se, pitajmo, razgovarajmo. Nema drugog načina. Veliki pozz svima…..

    • Nisam još stigao sve pročitati, ali kad je tako (HIMR se još ne konsolidira), onda tu nema nikakve greške, sve dosljedno računaju.

     To nam je inače bitno samo da znamo koliko su pedantni, profesionalni, ali što se tiče valuiranja dionice, nikad nam ništa ne znači par posto nečega gore/dolje. Buffett ne koristi niti kalkulator kada čita izvješća, nego to sve gleda ugrubo, na pamet.

 17. @tmandic, nisam se nadao ovako velikom zanimanju za temu manjinskog interesa, bas sam ugodno iznenadjen zbog toga.
  @mclynx, skroz ste u pravo za Buffetta, medjutim mi koji smo noviji na ovom podrucju tek moramo u potpunosti savladati teoriju, da bi kasnije mogli iz rukava izbaciti valuaciju haha
  Lijep pozz svima

  • Samo polako g. Emile. Korak po korak. Ne bojte se. Slobodno pitajte. Uvijek će Vam netko ovdje priskočiti u pomoć. I kod dionica vrijedi ona iz one stare knjige, ne mogu se sjetiti trenutno naziva: “kucajte i otvorit će vam se”. Ovdje ima krasnih ljudi koji puno znaju te dugo i kvalitetno komentiraju. Kao što sam već negdje naveo, koraci i trening su jako bitni. Vjerujte, ništa nećete propustiti ako se malo kasnije upustite na tržište dionica i pritom igrate dugoročno. Učite, čitajte, pitajte, zanimajte se,……Kao što W. Buffett kaže, nahranite svoje razmišljanje čitajući. Glavu gore, pogled u daljinu i držite se. Pozz….

 18. Dividenda je ovdje šlag na torti, uz visoke investicije svaka je odlična.

  Što se tiče trenutnog stanja na burzi, rekao bih da će mnogi birati upravu ovu dionicu kao
  svoju perspektivu. Mirovinci jučer kao loši đaci, umjesto da kupuju kada cijene linearno padaju
  i to prave vrijednosti, a mislim da je Valamar takva oni kao kakve babe gatare ne vjeruju
  vlastitim očima nego slijede špekulantske trendove i umjesto da budu faktor stabilnosti na ZSE
  rade dar-mar na račun svojih članova. Ne znam što čekaju sa jačim ulascima u RIVP, možda
  ponudu za preuzimanje, pa će kupovat do kune niže. Isto tako svako zlo za neko dobro, jer
  nemaju dionice, stoga ne mogu tako lako rušiti cijenu i zamagljivati stvar.
  Zadnji vlak upravo kreće i možda se uspiju utrpati u zadnji vagon, i tako spasiti obraz i zaraditi
  nešto članovima u zadnji čas. Možda i bolje ovako da tržište određuje vrijednost, bez špekulanata
  koji glume velike igrače, a zapravo su jazavci.

 19. Valamar je uložio 11 milijuna kuna u praonicu rublja u Poreču.
  Najmoderniji pogon, energetski učinkovit, kvaliteta pranja je povećana.
  Samodostatna je potrebe Valamara, a 50% su vanjski kupci usluge.

 20. Može li mi netko objasniti zašto Valamar u svom izvješću za prošlu godinu stavku porez na dobit bilježi kao -70.404.588 kn. Prema tome ispada kao da im je država isplatila dodatnih 70 mil. kn. Ako nisu bili obvezni platiti porez na dobit za ovu godinu zašto tu stavku nisu bilježili sa 0 a ne kao negativnu vrijednost.

 21. http://zse.hr/userdocsimages/novosti/WciboFBs7zdtbgZXcDz1LQ==.pdf

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/mirovinci-i-valamar-spasavaju-stari-grad-327921
  Mislim da je Valamar i ovdje došao zaraditi i da mu odgovaraju mirovinci, što opet
  odgovara dioničarima RIVP i vlasnicima udjela u mirovinskom fondu. Naravno da
  je dio naslova “spašavaju” totalno promašen, jer se radi o privatnom investitoru koji
  se nakon povlačenja Karisma Agrokora zbog poslovnih teškoća želi pozicionirati
  na elitnoj destinaciji otoka Hvara i dobro zaraditi, a možda i ući u projekt nešto jeftinije
  nego se to moglo očekivati.

  Prošlih dana sam bio u Valamarovom kampu Lanterna i dojmovi su impresivni, ne samo
  zbog odličnog vremena koje smo imali, nego ukupnog doživljaja koji je bez imalo patetike
  nezaboravan. Mobilne kućice su fantastične, a u tijeku su završni radovi u kampu pred glavni dio
  turističke godine. Sve odiše izvrsnom organizacijom i primjetna su velika ulaganja u
  okoliš, igrališta, glavni trg u kampu i sve skupa. Kamp je izuzetan, nisam do sada
  bio svjestan njegove veličine, razine do koje je dovedena hortikultura, ponude itd.
  U kompleksu kada je pun boravi blizu 10.000 ljudi što je zbilja impresivno. Mobilna kućica
  za 6 osoba 7 dana početkom kolovoza košta prema cijenama na sl. stranicama oko 15 tisuća
  kuna iako ima i skupljih, a u Lanternih ih ima stotine https://www.camping-adriatic.com/hr/lanterna-kamp-porec/novo

 22. Proveo vikend u Rapcu u novom Family Life Bellevue Resortu.

  Uglavnom je ok, vidljivo je početno nesnalaženje jer je otvoren tek u utorak.

  Već je puno gostiju, za obrok ne možeš naći stol. Mlado, staro, Japanci itd. vesele družine :).

  Sitni radovi još žestoko traju (uređivanje okoliša, navodnjavanje i sitni popravci), ali oni glavni su odrađeni (još samo na konzerviranju Girandella annexa koji će biti otvoren 2018).

  Resort je ogroman i teško je stići do plaže, te birtija tamo, te snack ovamo. Teško je to 🙂

  Evo i par slika:
  Rabac

 23. Ajmo jutros malo održivog i pravog optimizma.
  Ministar turizma će sigurno doći na otvorenja Rapca kada sleti boeingom iz Dubaija, a
  stvarno bi bilo lijepo da dođe i Predsjednica Kolinda GK, kao uvjerljivo najbolja političarka.

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/rada-se-sedam-novih-bisera-mora-u-lipnju-se-otvara-niz-potpuno-novih-hotela-i-hotelskih-kompleksa-na-jadranu-vrijednih-cak-11-milijardu-kuna/6156756/

  P.S. Tko je kako sijao, tako će i žeti.

  • 1 gost , 1 dan , 250E x 2700 gostiju = 670 000 eura dnevno,zvuči fino.
   Zbači,mjesec dana minimalno 20 mil eura uz 100posto popunjenost( cca 150mil kn)

  • Zvuči super! Ja kad sam na moru gotovo svaki dan iznajmim bicikl. Još kad bi mrvicu bolje izgledali (ovo veliko ružo plavo mi se ne sviđa) potražnja bi mogla biti nešto veća. Zanimljivo je da kreću s tako niskim cijenama. Pretpostavljam da je to testiranje maksimuma potražnje (i usput istiskivanje malih konkurenta s tržišta), pa će onda iz godine u godinu ubrzanim tempom podizati cijene i pratiti kako utječe na potražnju dok ne pronađu optimum.

   Imam prijedlog i za jedan malo ambiciozniji projekt. Obzirom da je strah od dehidracije najveća briga izletnicima u prirodu po tim ljetnim vrućinama, zgodno bi bilo na dovoljnoj udaljenosti od ugostiteljskih objekata, u prirodi, duž svih biciklističkih staza (i drugih puteva gdje biciklisti/pješaci prolaze dovoljno često) postaviti lijepo dizajnirane (da ne nagrđuju okoliš, dobro se uklapaju u prirodu) automate za prodaju osvježavajućih bezalkoholnih napitaka, po mogućnosti dovoljno rashlađenih, što bi mogao biti izazov daleko u prirodi, ali možda bi funkcioniralo nekakavo solarno napajanje kombinirano s lako izmjenjivim punjivim baterijama koje bi po potrebi djelatnik zamijenio kada automat i tako obilazi s novom robom. Cijene bi daleko u prirodi mogle eksponencijalno rasti od automata do automata kako smo sve dalje od civilizacije.

 24. Lipanj iznad svih očekivanja! Noćenja u plusu 30%:-) Srpanj počeo fenomenalno tako da će ove godine rast sigurno ići preko 10%. E sad i cijene su nešto veće pa će to biti jako ali jako dobro za dobit naših cash cow turista.

 25. http://www.poslovni.hr/hrvatska/valamar-i-pbz-croatia-osiguranje-ulaze-u-stari-hvar-nakon-obnove-arkade-i-lavande-zaposljavat-ce-500-ljudi-330229

  Valamarovci shvaćaju ključne stvari. Ključne stvari su često puta nadohvat ruke, mozga ili
  postupka, ali samo uspješni igraju uspješno.
  1. Hrvatska manjim dijelom je, ali tek će definitivno postati Florida Europe.
  2. Morate imati dovoljno kapaciteta kada pregovarate sa renomiranim agencijama…

  Tzv. špicu sezone bit će puno 100%, a ostatak godine…vidjet ćemo. Hvar je klimatski
  fanstastičan. Znamo što višemjesečna popunjenost znači hotelima sa troškovne strane !

 26. Pišu; roditelji zabrinuti radi uplaćenih maturalaca u Španjolskoj. Neka otkažu sve što mogu i odrade maturalce u Hrvatskoj. Ima Valamarovih objekata sa 3 zvjezdice ako ima mjesta ?! Ne moraju svi na more postoje i regije na hrvatskom kopnu.

 27. Gledam AZ fond A kategorije, prodali 89.000 tisuća komada i spali sa mizernih 109 tisuća
  za jedan fond na 20.000 dionica. Prodavali po cijeni trideset i nešto…umjesto da skupljali
  od redovitih uplata koje primaju svaki mjesec.
  http://omf.azfond.hr/media/1795/az-omf-kategorije-a-prikaz-ulaganja-na-datum-20170630.pdf

  Šteta za članove oko 1.300.000,00 kn u nekoliko mjeseci.
  Prodavali i druge turističke dionice.
  Zašto Hrvati prisilno moraju izdvajati u prisilne mirovinske fondove čiji upravitelji
  su evidentno neznalice, neobrazovani, neprofesionalni, loše ulažu, a vrlo je moguće
  da su i prilično korumpirani obzirom na prije navedeno. Ti nametnici koji sebi isplaćuju
  velike plaće i bonuse koje nisu pošteno zaradili, raspolažu sa milijardama kuna.
  Do kada ?

  • Najveća im je greška što nisu kupovali KORF po današnjem RIVP-ekvivalentu od 5-10 kn. Često su greške ne činjenja veće od grešaka činjenja.

  • Strašni su. A u godinu ušli sa oko 2/3 cijelog inozemnog dioničkog portfelja u samo jednom sektoru, farmaceutici. To se zove ‘BOLD bet’, u stilu najrizičnijih hedge fondova, pa i jače od toga. Čudim se da im netko na Wall Streetu ne plati desetine milijuna za takvo znanje … jer kad napraviš tako perverznu strategiju, mora si jako samouvjeren s razlogom; ili si ….

   http://omf.azfond.hr/media/1703/az-omf-kategorije-b-prikaz-ulaganja-na-datum-20161231.pdf

   • To se ne može objasniti!

    Možda nisam dovoljno maštovit, ali pokušavam se igrati vražjeg odvjetnika, naći argumente za 2/3 inozemnog portfelja u farmaceutici, i ne uspijevam. Prva ideja mi je bila slučaj graditi na ideji “da je to ipak indeksiranje”, da nema veze ako je samo jedan sektor, da vrlo dugoročni investitor može umjesto općeg indeksa slijediti jedan od temeljnih sektora (recimo radi praktičnosti, teško mu kupovati sve dionice, a baš želi sam indeksirati da postigne mrvicu manje transkacijske troškove i od najjeftinijeg indeksnog fonda) obzirom da će u jako dugom roku svi glavni sektori više-manje proći slično (da bi ušteda na transakcijskim troškovima kroz 40 godina recimo bila veća od maksimalne varijabilnosti sektora). Ali kad pogledam te njihove dionice, to nije nikakav smisleni indeks (Slovenija je jako lijepa, opet idemo na team building u Slovenija, ali nije najveća država na svijetu niti glavna farmaceutska sila, definitivno). Još da vidimo transakcije lako bi moglo ispast da su i trejdali. Oni su jednostavno neobranjivi! Nemam drugih ideja.

    Nema druge nego da misle da mogu raditi stock pickinig i vani. Ajd još u Sloveniji, ali druga polovica u USA, Švicarskoj itd. To ne bi napravio niti Buffett, iako on to gleda malo drugačije od mainstream teorije portrfelja, on bi čak rekao da nije problem ako “slučajno” jedan sektor jače prevagne obzirom da on dionicu bira jednu po jednu potpuno izolirano od svega, ali baš 2/3, ne bi se on to usudio, toliko samopouzdan nije niti on.

    Da bismo nekom priznali da je pravi/opravdano stock picker na “efikasnom” zapadnom tržištu mora predočiti dokaz o pobjeđivanju tog indeksa zadnjih bar 15-20 godina. To ovi naši sigurno ne mogu! 😀

    Čak i tih par “superinvestitora” Buffettovih kolega, te svoje titule drže više ono što bi se reklo “počasno”, nije niti njihov track record neki veliki dokaz ičega. Znamo svi iz elementarne vjerojatnosti i statistike da od recimo milijun koliko-toliko racionalnih investitora koliko ih možda ima u zapadom svijetu koji svi znaju kao papagaj recitirati Grahomove i slične “filozofije”, da će jedno 30 ih i sasvim slučajno napraviti niz od 15 godina pobjeđivanja indeksa, što uopće niti nije potrebom, bitno je kumulativno ga pobijediti, ne mora sad baš i uz tako malu varijabilnost, i onda će ta grupica doći u sve medije i svi će oni govoriti više-manje isto, poprilično razumne stvari, ali iste koje bi govorili i drugih milijun da su imali jednako sreće.

    Ali naravno čast izuzecima, ono kad imaš u prosijeku plus od baš 5 do 10 posto godišnje u odnosu na indeks kroz par desteljeća (kao Buffett i svega ih još par u povijesti), to izgleda kao nešto ipak neobjašnjivo “srećom”.

    Na “razvijenim i efikasnim tržištima” indeksiranje je jedina opcija za nas smrtnike. Ovdje doma se možemo malo igrati, ali i to je pitanje dokle i koliko je to baš pametno. Ponekad ja i za sebe i na tom našem jadnom domaćem tržištu pomislim da ipak imam “više sreće nego pameti”.

 28. Od obveznih mirovinskih fondova kategorije A koliko vidim najbolji prosječni godišnji prinos ima PBZ-CO-A, a oni uopće nemaju Valemar.

  • Čini mi se da su oni nabili solidni prinos kupujući kupone FNOI (državne obveznice, ali podijeljene stradalnicima tako da su se prodavale ispod cijene) koji je država otplatila kada su dospjeli. Nemaju Valamar, ali imaju ARNT, LRHC i PLAG. Budući da PBZ CO ulazi sa Valamarom u Helios Faros, a priča se možda i u Vis, valjda će dio toga završiti i u A fondu. Izgleda mi nešto bolja struktura ulaganja nego za AZ fond A kategorije http://www.pbzco-fond.hr/fondovi/fond-a/dokumenti/?dl=2017-06-30%20Prikaz%20ulaganja.pdf
   I svakako sam zadovoljan što sam među rijetkima prešao iz B u A fond.

 29. Valamar na najvisim razinama , 47,50 ,
  Mislim da ce probiti sve analize i ide preko 50 kuna glatko a kako ce zavsiti obe godine vidjecemo vec kod izvjestaja treceg kvartala .

   • Veldbite thanx!

    Pitanje broj 2 je nevezanono za Valamar (isprika svima na tome) ali je za mene osobno od ogromne vaznosti;

    A) Prodati PTKM sada po 7-8 kn uz averaga purchase price od 17kn pa 2/3 u rivp a 1/3 u ddjh
    B) Cekati 22.9. i evenualne obvezujuce ponude za dokap PTKM
    C) Progutati 100K HRK “knedlu” i ostati brutalno razrijedjen sa novim dionicama nominale 10kn i nadati se da ce novi vlasnici u iducih 3-5 godina napraviti pravu stvar i da cu povratiti ulozeno/izgubljeno

    Odluka ce u konacnici biti moja i samo moja, zanima me sto biste vi ucinili da ste na mojem mjestu?

    Hvala i pozdrav!

  • Portfelj sa samo Valamarom i Đurom je luđački portfelj, ali kad bi postojale samo te dvije dionice na Zagrebačkoj burzi stavio bi 70% Valamar, 30% DDJH.

  • To je prava diverzifikacija. Ja na portfelju malo većem od 100k imam 15% RIVP, 12% ARNT, 6% DDJH, a turizam drži skoro 60% portfelja. Dvadesetak dionica mi se čini kao dovoljna diverzifikacija za portfelj te veličine. Nema baš puno tvrtki na HR burzi u koje bi se usudio staviti više od 10% portfelja.

 30. Moje mišljenje je 30% ARNT, 20%Rivp ako želite turizam kao dokazani sektor, 15%Ddjh kao riskirati, a ostatak u Vanguard fond kao sidro. Naravno, morate imati i nešto gotovine sa strane kao rezervu… Po meni ARNT ima najveću mogućnost rasta jer je sada tamo gdje je RIVP bio prije par godina. Nije GSachs bezveze tada nudio 480 kn koliko se sjećam… A od tada je svašta bilo…
  Pozdrav svima!

  • Molim vas, kako do vanguard-a iz Hrvatske? Najviše me zanima njihov vanguard 500. Htio bih prebaciti sve što imam iz hr fondova tamo. Hvala.

 31. Imaju li oni u Vladi išta mozga u glavi? Od kada su preuzeli vlast, nakon onih salonskih,nesposobnih sdp-ovaca, ništa nisu napravili ni u pravosuđu,ni u javnoj upravi, ni u zdravstvu, ni u poljoprivredi a o gospodarstvu da i ne govorim. mani u jednom resoru. promet nam je katastrofa, policija još i gora.
  Lijepo im je danas u Indexu napisao Cvjetojević.Svaka čast!
  A ni Valamar nije jama bez dna. Mogu oni i u Austriji ulagat.

 32. Pa normalno. Država je najveći lopov u državi. Dok jednog dana više neće imati kome naplaćivati uhljebistvo. Valamaru i upravi dajem za pravo. Zato bi plaćali, bolje kupiti hotelčić na skijalištu u Austriji. Neka bude kao bivši Arenaturist. Žao mi je jer sam domaći i tu živim, ali kao diomičaru ovo je i u mojem interesu

 33. Ja nemam nista protiv da valamar ulaze u Austriji pa to pase dionicarima, dapace ma bilo gdje u italiji , svicarskoj , njemackoj , Tumor umire zajedno sa tijelom , investicije van , svo radno stanovnistvo van , i Rak rana ce ostati sama u Hrvatskoj i umrijeti a onda cemo se vratiti .Ne treba ni dividenda neka kupe hotele na skijalistima pa cemo imati sezonu cijele godine turbo 🙂

 34. Ja ipak mislim da Valamar ide u preuzimanje državnih turističkih firmi zajedno s bankama i mir. fondovima koji su puni slobodnih sredstava i neznaju kuda da ulože, jer svaki mjesec dobivaju pozamašne svote od uplata.

 35. Jeli netko uspoređivao RIVP s drugim konkurentima na Mediteranu sto se tice uvjete poslovanje? Jeli je stvarno toliko loše pogotovo ako pogledamo druge olaksice koje dobijemo ili ih usporedimo s uvjetima drugih firmi u Hrvatskoj

 36. “Ne bih rekao da jučerašnje objave iz jedne od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj (Valamara, op.a.) o odgodi nekih investicija za 2018. znači njihovu stagnaciju ili pad, jer prema podacima koje zasad imamo, bit će slične ovogodišnjima, s time da nam se najavljuju i nove…” komentirao je ministar turizma Cappeli.

  http://direktno.hr/razvoj/cappelli-najavljuje-pojavu-novih-investicija-u-iducoj-godini-96943/

  A o tur. sezoni 2017:

  http://net.hr/danas/novac/ministar-turizma-objavio-ocekivanu-vijest-ovogodisnja-turisticka-sezona-bit-ce-rekordna-u-svakom-pogledu/

  • Možda je ministar potpuno u pravu, a poduzetnici su krivi.
   Ovo će trebati pobliže razjasniti, da li je ministar tu da stvori uvjete za ulaganja ili
   su poduzetnici tu da pune proračun, trpe i šute.
   Ova Marićeva nervoza je dobar znak da su ga takli u slabu točku. Poznato je da
   stopa PDV-a mjenjala nekoliko puta u kratkom roku. Za očekivati je ministar održi
   jedan sastanak sa vodećim ljudima Valamara.

   Ja sam prije čitao kako bivši ministar financija govori da su poduzetnici krivi, ali
   bi me razočaralo da tako razmišlja i ovaj ministar.
   http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/212308/linic-poduzetnici-krivi-ste-za-krizu

   Bravo za Valamar da je otvorio ta pitanja.

   • Opa!!! Skoro pa kopernikanski obrat vašeg stava o aktualnom krvopiji tj. ministru financija. Ovdje ste srčano i borbeno branili ne samo kontroverznu ulogu ministra u Agrokoru u loše prikrivenom pomaganju i spašavanju istoga, već i povećanje pdv-a za vanpansionske usluge. Time je prisilio cijeli sektor da posluje kokošarski, odnosno da što više kava i mojitosa prodanih na plažama i izdvojenim objektima “uguraju” u pansion i room service.

    Žalosno je da se Valamar mora koristiti ovakvim metodama “pritiska” da bi ga se uopće čulo. Jer sjetite se koji je bio odgovor politike i fiskalnih vlasti na reakcije ugostitelja i hotelijera prilikom povećanja stope pdv-a. Lakonski im rekli neka dignu cijene. Kao da je to samo tako. Neka Marić objasni gostima zašto isti proizvod i usluga koštaju više nego lani.

    I žalosno je da je Valamar ostao usamljen na brisanom prostoru bez podrške ostalih hotelijera, prije svega Plave lagune i Maistre koji kalkulantski šute gajeći iluzije i nadajući se da će nešto ušićariti za sebe ako budu ljigavi i kuš. Što se Maistre i Adrisa tiče, mogu zaboraviti da će išta spasiti i izvući od milijarde kuna ubačene u rupu zvanu Agrokor, a ako bude političke i fiskalne osvete, osveta će ići na cijeli sektor ne samo na Valamar.

    Jedino pozitivno je da se konačno, zaslugom inicijative i peticije udruge Lipa, konačno između ostalog razgovara o poreznom tretmanu hotelskih i turističkih nekretnina.

    • Naravno, ali obrat je od strane ministra…komunikacijski.
     Međutim to je sve dio pregovora i političari uvijek imaju više prostora za promjenu stava od poduzetnika. Mislim da je dobro da se razgovara o tim pitanjima i da je porez od 13% na pansione podnošljiv. Valamar je tek za kraj godine najavio konačnu objavu investicija a tada cemo imati i crno na bijelo fi 3 kvartala. Vidjet ćemo kakve će biti izjave ministra financija na dalje priznat ćete da do sada nije ovako komunicirao. Valamar ima odlične odnose sa lokalnim zajednicama što je važno.

    • Vlasnik Plave lagune nema sposobnosti a ni volje nešto mijenjati. Da ima ušao bi jače u DDJH i onda bi tamo bilo lako riješiti se utjecaja države. Što se tiče Adrisa i bolje im je da šute jer se tokom rata u TDR-u svašta nešto dešavalo.

    • @Velebit
     Da je problem komunikacijski bilo bi lako. Boli me briga kako ministar komunicira, bitno je što i kako čini. A čini fiskalnu iznudu još bezobzirnijom i bezobraznijom, sve drugo je komunikacijski spin i pr-ovsko glancanje image-a.

     Pdv na pansione u konkurentskim zemljama je max. 10%, osim Grčke koja ga je morala podići na opću stopu iz dobro poznatih razloga. Prije toga je bio 6,5%. Dakle, 30% veći od fiskalno najizloženije konkurencije. Zašto? Između ostalog i zato jer treba potrošiti 200 milijuna kn godišnje na 60 beskorisnih i hiperpreplaćenih uhljeba u HTZ-u. Inače, konkretno Valamaru, 30% svih prihoda odlazi na fiskalna i parafiskalna davanja. Dakle svaka treća zarađena kuna ide nezasitnom proračunskon čudovištu, pa izračunajte koliko je to na ovogodišnjih očekivanih 1,7 milijardi kn prihoda. Koliko im je dosta? I koliko treba, na suncu i žegi, prodati sladoleda, kava i koktela da bi se zaradilo pola milijarde kn?

     A što se lokalnih zajednica tiče, kako gdje. U Poreču je, koliko znam vrlo dobro, na Krku dobro, na Rabu vidjet ćemo. U Rapcu je muka trajala 5 godina i dva načelnika, prije nego su se stvorili uvjeti za realizaciju investicije. Što smo učinili za 7 mjeseci. I zaposlili pola Labinštine. A načelnicima na dušu što su ljudi 4-5 godina predugo bili bez posla. Inače i ove godine je bilo problema sa asocijalnim lokalcima. Uzeli si pravo da se ponašaju neprimjereno i rade izgrede, ne mareći za prava gostiju koji plaćaju 200€ naviše dan i ljudi koji tamo rade, i od toga hrane i uzdržavaju sebe i obitelji. Kad su im zaštitari polupali pičke, išli cmizdriti načelniku da ih se bije i neka ih brani.😄 A o DU sagi ne vrijedi trošiti riječi i živce. Valamar je 15 godina na sudu dokazivao i dokazao da ih nije prevario i izlevatio Valamar nego lokalni gangsteri i prevaranti. I platio exstra 16 milijuna kn izvođačima koje nije trebao u znak dobre volje. Ali ne vrijedi. Već u nastavcima ide serijal u lokalnim novinama kako se Valamar “dočepao” Babinog Kuka i okolnog zemljišta.

 37. Ništa do sada nisu napravili. U zdravstvu je katastrofa, a i pravosuđe se nije maklo s mrtve točke, o samoupravi, županijama i inim državnim parazitima da i ne govorim.Gospodarstvo je na aparatima,Dalićka mantra.Da nije bilo gosp.Bakića ni obrazovanje se ne bi imalo s čime pohvaliti. Najsmješniji je Kujundžić koji nije prstom mrdnuo ove dije godine, onda je ispalio patku o privatizaciji primarne i ordinacija pa nestao bez traga kad su se svi digli s jednostavnim pitanjem pošto kvadratni meta ordinacije. Dok oni bauljaju u magli školovani i odvažniji mladi odlaze.
  Alan Ford je Harvard za njih.
  Gdje je kraj ovome svemu?!.

  • Kraj je daleko. Mentalni sklop je teško promijeniti. Prioritet su si prvo oni pa uhljebi pa onda sve ostalo. Nego ne ide porez na nekretnine nego će gradovi početi dizati prirez! Evo Split za 50%. Vrijeme je da ljudi izađu na ulice i kažu dosta tome više.

   • Kaže Opara da onaj tko ima 8 tisuća kuna će platit 7,70 kn više, a oni koji imaju
    veće plaće da će samo profitirat ?! Stvarno je rekao.

    Gledajte to kao da ste do sada imali popust od 50% jer Rijeka ima 15% od starta maksimalno već godinama, a od 01.09. je odvoz smeća skuplji za točno 108 %

 38. S iznimnim ponosom predstavljamo Vam naš novi raj za obiteljski odmor u Rapcu. Pozdravite Valamar Girandella Maro Suites 5* koji će svoja vrata otvoriti 2018. godine.
  Osmišljen na način da djeca budu u prvom planu, Valamar Girandella Maro Suites smješten je u skrovitom okružju borova, pored niza tematskih šljunčanih plaža. U potpunosti je prilagođen djeci i nudi pregršt zabave i avantura, od grijanih unutarnjih i vanjskih bazena s vodenim efektima do Super Maro i Teen sadržaja, a na raspolaganju Vam stoje i stručne dadilje.
  Večeri će Vam biti ispunjene zabavom i čarolijom, osim ako Vas umor od dugih dana provedenih na bazenu ne natjera na raniji počinak.
  Iskoristite našu EKSKLUZIVNU PONUDU PRED OTVARANJE kojom ćete uštedjeti do 15% i pripremite se za odmor ispunjen zabavom!

 39. Marić ništa nije vidio ni u Agrokoru, a ne vidi nikakvu neizvjesnost ni u poreznim akrobacijama.Čovjek jednostavno ne vidi..:)

 40. Mislim da je to sve u skladu događalnja u posljednje vrijeme. Sve pozitivno i lijepo sve raste, a burza pokazuje drukčije.Pa tako i kod RIVP-a, očito investitori nisu oduševljeni rezultatima koje im se serviraju. Ali neka pada još i više, pa ćemo opet malo dokupiti po dobroj cijeni.

  • Doista blizu recepcije dežura agent engleskog TUI. Javljam se sa Sv. Nikole. Vrijeme je fantastično za ovaj vikend što jako paše u kombinaciji sa grijanim vanjskim bazenima. Proširili su sportski dio od prošle godine. Sve je jako dobro organizirano i u Poreču ima puno turista. Mislim da popunjenost van ljetne špice može biti velika stvar za poslovanje zato je Engleska logično tržište obzirom na kupovnu moć kod njih i atraktivnu klimu na Jadranu. Hrvatska Florida Europe.

 41. Odlicna vijest! Ali žalosno je da nakon najbolje sezone ( a i postezona ide u tom smjeru ) cijena dionice stagnira ili čak i pada. U iščekivanju smo objave vezane za investicije u 12. mjesecu za iducu godinu.

  • Crikvenicki Jadran Hoteli su zanimljivi sumnjam da valamar nece to razmotriti tu bi se mogli ubaciti u zdravstveni turizam i popraviti , podsezonu , zimu i predsezonu i to debelo 🙂

 42. Ministar kaže da je zaprimljeno 88 pisama namjere za raspisani natječaj za hotele. Izgleda da će to biti veliki “fajt” tko da više. Živi bili pa vidjeli.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s