Croatian Makers

Croatian Makers – update

Obitelj platformi jača, a širimo se međunarodno!

Evo nekoliko novosti i ‘podvlačenja crte’ s Croatian Makers. Između ostaloga, pomažemo razvijati takve projekte u nekim drugim zemljama, u ovom trenutku su to BiH i Srbija, o tome niže.

1. Croatian Makers pokret se sastoji od niza inicijativa, tj. obitelji platformi za distribuciju STEM obrazovanja u škole i ovom trenutku smo vjeorjatno najveći program u hrvtaskom školstvu uopće.

Zašto je važan STEM?

Ne možemo čekati reformu kurikuluma. Ogroman broj djece ima pravo na suvremenu edukaciju odmah. Umjesto 19-stoljetnog pristupa biflanja informacija u atmosferi podređenosti autoritetu trebaju suvremene vještine, razvijanje otvorenog duha i čvrstog karaktera – tj. sve ono što im treba da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća. Evo i objašnjenja zašto reforma kao što je bila zamišljena nije mogla biti provedena: Zašto kurikularna reforma u Hrvatskoj ne može uspjeti. A trošak neprovođenja reforme je strahovit, ne samo za svako dijete koje nije uključeno, nego i za cijelo društvo.

STEM područje (Science, Technology, Engineering and Mathematics) je pak ključno, ne samo jer se u njemu nalazi većina najatraktivnijih zanimanja današnjice, nego i zato jer kompetencije iz njega zalaze u većinu drugih zanimanja, a i ključno je za razvijanje otvorenog duha i čvrstog karaktera.

Kad govorimo o školstvu, govorimo o budućnosti. Reforma kurikuluma je apstraktan pojam, svi znamo da bi uspješna reforma dovela do rezultata za 20, 30 ili 40 godina. Međutim, kad dijete dođe kući s atraktivnom tehnologijom koju voli, svaki roditelje se mora zapitati ne samo ‘Gdje će ono biti 2031.?’ nego hoće li ovo biti zemlja u kojoj će ono ostvarivati svoju budućnost, ili neka druga – a roditelj ostati sam u starosti. Osim toga, vrijednosti kojima učimo djecu u školama danas postaju naše temeljne društvene vrijednosti sutra.

Croatian Makers je pak pravi grassroots pokret, sudjelovanje je potpuno dobrovoljno, oslanjamo se na stotine entuzijastičnih nastavnika u školama od kojih većina radi besplatno, ali smo već institucionalizirani: imamo ugovore sa svim školama, te pokroviteljstvo Croatian Makers lige od strane Predsjednice RH. Pravo smo civilno društvo (za razliku od mnogih organizacija ‘civilnog društva’ koje ovise isključivo od financiranja od strane države, što je anti-teza civilnog društva), u potpunosti smo privatno financirani, u najvećem dijelu donacijama obitelji Bakić, ali i mnogim drugim donacijama fizičkih i pravnih osoba.

Više o Croatian Makers je ovdje, a možete nas pratiti i na našem FB zidu.

Meni možda i najdraža pohvala koju smo dobili je od našeg poznatog (najcitiranijeg) znanstvenika, jedinog člana The Royal Society, Igora Rudana (dok smo bili još daleko manji i jednostavniji):

croatian-makers-rudan

2. Croatian Makers liga je središnji član naše obitelji platformi razvija se iznimno dobro, sada je u nju uključeno 360 škola i drugih ustanova, uključeno oko 8.000 djece, a podijelili smo oko 1.800 robota. Evo i mape (živi link je ovdje – na njemu klikom na pojedinu oznaku možete vidjeti detalje škole):

ustanove-cm-lige

Sudjelovanje djece je naprosto fantastično, evo primjerice nekoliko slika:

Na našem YouTube kanalu možete vidjeti razne krasne video priloge, poput ovoga:

Pogledajte i snimke na našem Vimeo kanalu.

Ovdje možete pogledati zaista atraktivne vijest s Croatian Makers lige:

novosti-cm-liga

3. Naš STEM auto je, kao što znate imao sjajan učinak ljeti ponajviše u Slavoniji, a u veljači krećemo za Dalmaciju. Besplatne radionice robotike održat ćemo gdje god nas zovu, javite svima (natavnici, općinari, župnici …) da se mogu prijaviti ovdje:

stem-auto-6

4. Naša obitelj platformi je slojevita, to znači da imamo slojeve koji se kompleksnošću nadograđuju jedan na drugoga. U toku su Internet stvari i Logo projekti, koje radimo u partnerstvu s programom Zajedno smo jači, tek se zalijećemo, a pogledajte kakve su već sjajne projekte napravila djeca:

internet-stvari

5. Izradi! je također član naše obitelji platformi, a na toj adresi će biti sve više sadržaja — no već sada ako djetetu kupite npr. mBot robota ili Smart Home Little bits, imate dovoljno edukacije da može(te) usvojiti te tehnologije.

6. Evo sad i vrlo zanimljive stvari! Donirali smo cijelu našu franšizu i dali početni kapital partneirma u Beogradu da razviju sličan poduhvat u Srbiji, a 25. siječnja nas očekuje lansiranje robotičke lige u BiH na istim osnovama, pokreću je naši partneri iz Nsoft i SPARK (uz ‘junior partnere’ iz Banja Luke, tako da se ‘pokrije’ cijela BiH). Evo izvještaja s pokretanja lige u Srbiji: Bitka za znanje, roboti stižu u škole — U školskoj godini u kojoj će informatika postati obavezan predmet Fond B92 pokrenuo je nacionalnu akciju Bitka za znanje.

Ukratko, imamo ‘izvozni proizvod’, a ovdje nećemo stati.

Uskoro pak očekujte neke jako uzbudljive vijesti, nastavljamo dalje snažno!

….

Još jednom, naš FB zid je ovdje, lajkajte nas i ako mislite da je dobro ovo što radimo, stavite neki review 🙂

Kategorije:Croatian Makers

7 replies »

 1. Poštovanom g-dinu Bakiću,
  pročitao i video na tv o Vašem angažovanju i akciji koju sprovodite u akciji robotike, sada ste bili i u Beogradu.
  Ovo treba deci , a i ostalima da nešto nauče, a ne da se bave zaludnim stvarima.
  S poštovanjem,
  p. Medić
  Beograd, 13.01.2017. god.

 2. Croatian Makers – definitivno najsvjetlija aktivnost u domovini. Preskacem sve novine i crnila, pratim CM ligu! 🙂
  Blog mi je omogucio financijsku pismenost, al CM me posebno raduje jer budi nadu u promjenu mentalnog sklopa i razvoj drustva u pozitivnom smjeru. Nakon nekoliko godina u inozemstvu, ponovo se budi nada za povratak.

  Moji prvi koraci u razumijevanju svijeta izvan okvira koji su nam servirani su bili kroz igru s Logom i QBasicom jer sam srecom imao privliegiju biti u skoli kojoj se tada pridruzio nastavnik informatike koji je s puno entuzijazma motivirao ucenike i vodio nas na natjecanja. Sreca koju mnoga djeca nisu imala, a CM platforma rusi tu nepravdu nestvarno brzo.

  Jos jednom naklon do poda obitelji Bakic!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.