HPB

Malo optimizma; skupština HPB

Ne da mi se ponovo pisati, pa evo kao grafika s FB, a broj ‘lajkova’ pokazuje da se prima … cijeli post je ovdje.

p.s. Danas sam na GS  HPB glasao sa državom a protiv prijedloga mirovinaca za NO, i još pred ministrom financija izgrdio mirovince, svi osim njih su s razumijevanjem klimali glavom, nadam se da će u bazu vjerno prenijeti poruke, vrijemena se mijenjaju, na njima je da ostanu dinosauri ili se možda — tko zna? — promijene. Jer mijenja se onaj tko se ne mijenja, i mislim da manageri fondova prisilne štednje sada moraju ako su zainteresirani za svoje karijere (a mislim da jesu jako) biti jako oprezni što rade i što ne rade … 🙂

malo-optimizma

Kategorije:HPB

25 replies »

 1. Nekoliko godina pratim Vaš blog kao i svaki medijski napis ili prilog na TV i moram priznati kako sam u nekoliko navrata rekla sinu da kod prijavljivanja fakulteta na maturi razmisli i o studiranju matematike. Nešto što mi je bilo prilično mrsko tijekom školovanja (na svu sreću mojem sinu nije) postalo mi je vrlo zanimljivo i vrijedno divljenja. Danas, puno godina nakon mature i u struci koja nema veze s matematikom bude mi žao što se nisam više trudila zavoljeti nešto tako temeljno.
  Daleko će te Vi dogurati.
  Svaka čast, samo dalje tako!

 2. Ne znam G. Bakicu koje vi gorivo koristite ali to sigurno nije nafta, nije ni mlazni pogon jer ni on ne moze uciniti za nekoliko godina sto ste vi , mora da vas pogoni neka vise sila ili samo neka nevjerovatna ljudskost . Kako bilo da bilo siguran sam da sve ovo nece stati i da ce vam Hrvatski narod naci zahvalnost kroz vrijeme, narocito nasi najmladi i oni koji tek trebaju zavrsiti skolovanje i odluciti sa cime ce se baviti kako se meni cini bacili ste grudu snijega i ona se zakotrljala ,Hvala vam na tome.

 3. Sve je to ok ali zasto Ti isti mirovonci nemaju vjere u taj Hpb kad je evidentno valuacija privlačna a smatram da će svakom danom biti sve bolja uostalom to govori I sam PU?

 4. Nenade, apsolutno zaslužena nominacija i vjerujem apsolutno zaslužena pobjeda. I naravno, moj glas kao skroman doprinos tome 🙂

 5. Moj glas također,više je Nenad napravio za društvo i stvaranje nove vrijednosti,političari se samo zadužuju.

 6. Zaista neravnopravna borba 😀 Ali sjajna je stvar što će mnogo ljudi pitati tko je taj Bakić, što radi, govori, kako razmišlja … Vjerujem da će premijer biti izuzetno zadovoljan i ponosan na rezultate ankete kao i na dosadašnji rad vlade.

 7. Unatoč neravnopravnoj borbi i uvijek poslušnim stranačkim glasačima, trenutno Nenad uvjerljivo vodi (!!!) u izboru VL za osobu godine. I to sa više nego dvostruko glasova prednosti u odnosu na Premijera. Unatoč svemu što se još može dogoditi do kraja, ja sam i dalje uvjeren u Nenadovu pobjedu i u ovoj anketi, iako je on apsolutni pobjednik u realnim mjerenjima i svojem nesebičnom doprinosu društvu – što je daleko bitnije, od same ankete.

 8. G. Bakić, vidim, biti ćete na javanturi, a ne mogu doći ovaj puta, mislim da je prva koju propuštam. 😦
  Ali stvarno je lijepo vidjeti da se sve više svuda pojavljujete šireći optimizam. 🙂

 9. Nenade i dalje drzite uvjerljivo vodstvo! Nadam se samo da ce rezultati ankete (za koju usput ne pronalazim do kada traja tj kada ce biti izbor) pozitivno utjecati na izbor zirija.

  Evo trenutnog statusa:
  Nenad Bakić, investitor i poduzetnik
  43,23% glasova: 9236
  Ivan Đikić, znanstvenik
  5,13% glasova: 1096
  Đuro Horvat, poduzetnik
  1,54% glasova: 328
  Lana Iljadica, Lada Štefek, humanitarke
  4,05% glasova: 865
  Boris Jokić, znanstvenik
  10,39% glasova: 2219
  Sara Kolak, sportašica
  5,32% glasova: 1136
  Sandra Perković, sportašica
  0,84% glasova: 180
  Andrej Plenković, političar
  26,12% glasova: 5581
  Igor Rudan, znanstvenik
  1,61% glasova: 343
  Martin i Valent Sinković, sportaši
  1,79% glasova: 382

  • Sad mi je upala u oko i misija kompanije koju se ne sjećam da sam prije vidio: “Stvaramo uvjete za bolji život u Hrvatskoj”. Možda malo pretenciozno rečeno (jer je formulirano tako preopćenito), ali fora, ipak mi se sviđa.

   To se i ne mora shvatiti kao pretenciozna izjava. Može se pri tome misliti na to da okretanjem sektoru stanovništva i MSP kane unatoč svojoj skromnoj veličini (jer nije tu veličina uvijek tako presudna) svojom predanošću inovacijama i napretku standarda građana predvoditi u uvođenju novih proizvoda i usluga koje Hrvatsku bar u tom smislu dostupnosti finacijskih proizvoda približavaju najnaprednijim zapadnoeuropksim zemaljama.

   Ako će biti uspješni u tom stvaranju “boljih uvjeta za život u Hrvatskoj” dioničari će biti adekvatno nagrađeni!

   Ja sam baš neki dan spomenuo jedan sasvim mali (ali malo po malo, zbraja se) od “boljih uvjeta”, iz njihove domene (financial services), koji bi meni dao motiv konkretno za prebaciti se u drugu banku u RH, ali i koja stvar zajedno s hrpom sličnih malih stvari meni čini “kvalitetu života” u RH manje zanimljivom od kvalitete života u zapadnim zemljama.

   Eto HPB ima priliku sasvim no-bullshit poraditi baš lepozom svojih proizvoda na izjednačavanje ponude usluga koje se nude građanima RH s onima koje imaju građani UK i sličnih država.

   Ja recimo želim Apple Pay u RH. Mnogi drugi građani imaju neke svoje želje koje su vidjeli u zapadnoj Europi i fale im na našem tržištu.

   Ne znam koliko ovisi o njima, možda Apple želi imati dovoljno banaka “on board” da istupi na određeno tržište, jer ipak je jako malo tržište, treba opravdati trošak uvođenja usluge, marketinga. Ali ako Češka već ima Apple Pay…, nemojmo da je Češka opet i za trajno “naprednija i modernija” od nas, možemo i mi. HPB ako želi biti proaktivna u tom smislu može biti ona banka koja prva i najglasnije vuče za rukav kako Apple tako i druge banke da se svi preduvjeti konačno ispune (a ne s njima da kuje urotu kako se “obraniti”, “zajednički pregovorati”, što bi se kod nas lako moglo očekivati – jer čuvajte se optužbi za kartel, nikome u hrvatskom bankarskom sektoru to ne treba!).

  • Retail banking je definitivno zreo za promjene u ovom digitalnom always connected svijetu novih potreba, novih generacija potrošaća s novim navikama, ali i novih mogućnosti i sa strane ponude (skroz do ML/AI inovacija, sigurnosti i privatnosti itd.), neku transformaciju, gotovo pa disruption, i čini se da ima sve više i sve ozbiljnijih kandidata za taj posao. To nisu više samo razni mali inovativni startupi. I neki velikani se strateški pozicioniraju za te promjene.

   Baš kad se HPB ozbiljnije okreće građanima, građani će kao Uberom stare taksiste pomalo zaobilaziti stare primitivne bankarske usluge korištenjem nekih novih. Sigurno da globalne promjene neće skroz zaobići Hrvatsku. Ali inovativna mala banka se možda može uključiti u tu transformaciju, možda i lakše nego velika koja se više boji promjena jer njima može više izgubiti. Velike banke su i inače poznate po paničarenju, i naše 🙂

   Ali evo ogromni Goldman Sachs nakon skoro 150 godina nezainteresiranosti za taj segment konačno tu uviđa nešto zanimljvo za sebe. Apple s druge strane, koji mislim da mora postati “neka vrsta banke”, naravno ipak želi bar za sada izbjeći biti baš i reguliran kao banka ili bank holding company pa se stvara potencijalno moćno partnerstvo GS-Apple gdje bi se svaki partner fokusirao na onaj dio s kojim ima nekog isustva, dodirnih točaka s već postojećim biznisom: https://www.businessinsider.com/apple-goldman-sachs-credit-card-future-of-branch-banking-2019-2

 10. Zdravlje i sentimenti na burzi su ogledalo stanja i mentalnog sklopa nacije, ulagača velikih igrača. Po meni vrijednost kompanije često sr ne očituje se kroz cijenu dionice. I obrnuto. Pogledajte samo tko i koliko trži na dnevnoj, mjesečnoj razini na ZSE. To ja onako, zdravoseljački. Nisam ekonomista niti burzovni mešetar. A nemam nikakvih dodira sa bankovnim sektorom ili mirovinskim fondovima. Prosječni građanin RH koji želi oploditi stečenu i zarađenu vrijednost kroz duži period.
  Valamar je ok. Malo su u investicijskom zamahu, pa je dug onako, nije zabrinjavajući, ali postoji. Dividenda je ok, ali i meni bi bilo draže da je pol kune a cijena(vrijedi bar 75) dionice 40-45. Pričekajmo još 2-3 god.

 11. Vidim da se HPB malo mrda prema gore, ali još uvijek nije dostignuta cijena dokapitalizacije 600 kn.
  Veliki stručnjak nisam, ali sadašnja cijena mi izgleda čudno. Siječnja 2019. bila je 440 kn, siječanj 2017. godine 868 kn. Znači na placi ZSE još uvijek ispod cijene dokapitalizacije.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.