Uncategorized

ZABA analiza RIVP

U manje od dvije godine analitičari ZB skoro poduplali procjenu. A njihovi fond managerčići su mi se smijali. Kao glineni golubovi čekali da ih se počisti iz RIVP ono na oko 12-14 kuna, nisu ualagali u KORF, možda su nešto malo akumulirali po nekim davnim cijenama … i koliko % imaju ove dionice, mislim da slobodno možemo reći najveće investicijske priče Zagrebačke burze zadnjih desetak godina? A likvidnost je bila ogromna, ako vam kažu da ju ‘nisu mogli kupiti’, znajte da ne govore istinu.

Oni koji su me pratili i pomagali mi u borbi epskih razmjera za naš Valamar, znaju koliko je moglo lakše sve biti da su i oni, za hrvtaske građane bili unutra. Pitanje je ŠTO RADE FOND MANAGERČIĆI AZ FONDA I ZB INVESTA? Gdje žive te ljudi? Od čega su ‘zaradili’ te prinose kojima se hvale i kako? 🙂

Korporatizam.

 

Napomena: Imam dionice RIVP i ovo nije preporuka na kupnju ili prodaju te investicijske odluke nemojte nikako donositi na osnovu ovog dokumenta, a da ga niste pročitali u cjelosti itd. … ono standardno, znate već 🙂

zaba-korf-1

zaba-rivp-2

Kategorije:Uncategorized

38 replies »

 1. Pitati treba direktore mirovinskih fondova gdje je novac od ulaganja u INGR dionice po 50,000kn po dionici….Vaš Obvezni Mirovinski fond je Vašim (mislim na građane RH) kupio samo u jednoj transakciji dioncie za 60mil kn a danas isto vrijedi 100tis kn…itd…

  Hvalisaju se sa 5mld kn prinosa…pa da su samo kupili RH obveznice dobili bi više…tko je tu glup a tko lud… kome su oni što zaradili…gdje su bili u IPO Facebook, Alibaba, farmaceutika itd itd….

  Oni su ponosno ulagali u Krku koja kontinuirano pada…

  Finalno pitanje: kada ćemo mi vlasnici imovine u mirovinskim fondovima konačno moći smjeniti Novoselca, Štimca i ostale… tj. do kada će banke biti vlasnici mirovinskih fondova…treba hitno od HANFE traziti da se omogući osnivanje pravog Hrvatskog OMF gdje će odlučivati budući penzioneri a ne netko treći…

  • To je njihova procjena za idućih 12 mjeseci ako sam dobro pročitao. Lijepo je čuti da je po njihovoj analizi ova dionica podcijenjena.

   No, jesam li u krivu ako mislim da je i po takvoj procjeni dionica izrazito podcijenjena, sa operativnom dobiti većoj od ericssona za 2.85 puta (po trećem kvartalu). Naravno da nije jedini pokazatelj, ali uspoređujući rivp i sa nekim drugim turističkim dionicama (koje su znatno više valuirane) vidi se prednost u poslovanju.

   Ako se uzme da Valamar predstavlja 10% hrvatskog turizma, jednom, ne baš zdravom, ali svakako seljačkom logikom bi netko mogao zaključiti da bi valuacija imaginarne dionice koja predstavlja cijeli hrvatski turizam mogla iznositi 500 kuna. Zvuči apsurdno ako se mene pita.

  • To nije procjena Zabe ili ZB Investa već odjela Investicijskog bankarstva poljske Pekao banke, članice UniCredit grupe.

   Ne znam / nemam info da li su analitičari Zabe sudjelovali u navedenoj procjeni i u kojoj mjeri ili se radi isključivo o valuaciji Pekao-vih analitičara.

   • Nisu sudjelovali sigurno. Ali su se valjda oslanjali na prethodnu analizu kad su zastali nakon one patetičnog pokušaja kupnje nedavno, mislim ispod 30 kn, ili se varam? 🙂

    • Tko radi taj i griješi odnosno samo budale se ne mijenjaju 😉

     E sad – kada bi oni koji su pogriješili to javno i priznali, bilo bi “Tko prizna pola mu se prašta” + “Idite u miru i više ne griješite” tj. više ne analizirajte, ne procjenjujte i ne savjetujte svoje klijente 😉

   • Pekao nije vise dio Unicredit grupe. Poljsko osiguravateljsko drustvo PZU je kupio Pekao u prosincu prosle godine.

 2. Da li je moguće da su i mirovinci počeli ulaziti u RIVP obzirom na promete i porast cijene zadnjih dana?
  Nedavno su izjavili da nemaju gdje ulagati. 🙂

   • Na vrijeme sam shvatio da od mirovinskih fondova ne očekujem ništa, iako ulažem u II. i III.
    stup manji dio ulaganja, daleko najviše u dionice. U svakom slučaju nema ništa od samosažaljenja poslije, ali postoje prilike i za učenje o tržištu kapitala, prilikama, rizicima itd. Što se mene tiče špekulacije na kratki rok uopće ne podržavam, ali tko voli nek izvoli preuzeti veći rizik, nego individualni dugoročni investicijski pristup, umjeren i konzervativan. Kod same trgovine dobro je biti strpljiv i uporan, kao i inače u životu. Moram reći da sam u Hrvatskoj u srednjoj školi početkom 90-ih vjerojavali ili ne imao predmet Dioničarska ekonomija. Zbog čega je financijska nepismenost kod nas nakon toliko godina i dalje gorući problem to je dobro pitanje. Doznake,položajne rente, državne i lokalne sise, razne vrste korupcija sve je to imalo jako loše učinke. Raduju me pozitivni pomaci kod nas u zadnje vrijeme, na političkom i ekonomskom planu.
    Kada bi se priključili i mediji koji su sada zbilja na dnu (npr. ovo pobješnjelo vrijeđanje predsjednice KGK je potpuno van pameti). Uz “normalne” medije i pozitivna očekivanja gdje bi nam bio kraj.
    Ovako smo i dalje na začelju EU, samo ćemo sporije padati.

 3. svakako vrlo kvalitetno se mogu dobiti analize, procjene, predviđanja, ne preporuke. bravo, redovito pratim evo sad i komentiram.

 4. Poštovani, može li mi netko objasniti kako se mogu dobiti ovakvi research dokumenti i koliko se plaćaju?

  Koji analitičari su najbolji po vama tj. kojima se može vjerovati prema prošlim iskustvima?

  I sam pokušavam raditi valuacije pa bi volio pogledati par kompletnih analiza za usporedbu.

  Hvala.

  • Brokerske kuće rade takve analize tipa interkapital, fima, hita itd pa ako si njihov registrirani (čitaj onaj koji plaća) korisnik onda imaš pristup takvim sadržajima.

 5. Ujedno, polazeći od pokrenutog postupka pripajanja društva Puntižela i prethodno objavljenog okončanja postupka preuzimanja društva IMPERIAL d.d., Rab (dalje u tekstu: Imperial),
  objavljenim i najavljenim investicijama za 2017. godinu u iznosu od 873 milijuna kuna te početnih stanja bookinga s emitivnih tržišta, poslovnim planom za 2017. godinu Valamar Riviera si je postavila za cilj ostvarenje ukupnog konsolidiranog operativnog neto prihoda bez
  Imperijala od 1,57 milijardi kuna (što predstavlja ciljani rast od 7% u odnosu na 2016. godinu), a s Imperijalom i njegovim privremenim poslovnim planom (koji će se revidirati tijekom travnja 2017. godine) 1,69 milijardi kuna.

  Click to access w9re1sUg0Mx5KnAUOPvpqQ==.pdf

 6. ako imamo na umu da su njigova predviđanja i planovi rasta prihoda uvijek do sada bili konzervativni (oprezni), a i oni su sada sjajni, te ako imamo podatke za 2016. godinu, podatke o predstojećoj sezoni, plan izgradnje novih kapaciteta, ulaganje u novu ali skuplju ponudu, potreba za novim radnicima, sve mi to govori da bi i ova godina za RIV trebala biti odlična.

 7. Jedan lijepi veliki nalog od preko 23.000 dionica rivpa poklopljen na bidu. Kako i ne bi, na ovako smijesnoj cjenovnoj razini, obzirom na rekordna ocekivanja od ove tur. sezone i ciljanu ocekivanu cijenu zabe 48kn. Da li se to aktivirao trezor radi djelomicne isplate dividende? Ako jos i nije, trebao bi.

 8. Moze li neko objasniti koja je nominalna vrijednost dionice RIVP na SKDD i kod brokerske kuće su podaci s velikom razlikom??

 9. Kako komentirate kvartalne rezultate Valamara i ovakvu trgovinu gdje se trguje velikim količinama al bez pomaka cijene ?

 10. Ako i do kraja godine postignemo tu cijenu bit ce dobro. Ostali turisti ostvaruju rekordne rezultate i rastu a mi na milijunskim prometima stagniramo.

 11. Najnovija analiza FIMA vrijednosnica za RIVP ima ciljanu cijenu 48kn. Nazalost ne vidim nacina kako ovdje priloziti taj research?

   • Jos vise me cudi da se nije pokrenula niti nakon objave odlicnih rezultata ove godine , najave novih ulaganja za 2018 i naravno sada ovih ocekivanja ali dobro sada je vrijeme za dokup pa ce sigurno jos rasti do kraja godine ma strpljen spasen 🙂

 12. Cijena Valamara kao prije godinu dana ili čak niža. Treba uzeti u obzir slučaj Agrokor koji je znatno gore pogodio burzu nego ekonomiju. Danas ministar mirovina Pavić najavljuje viša ulaganja II. stup. Za dobro upravljane i konkurentne kompanije koje generiraju dobit to je nagovještaj veće potražnje. Nadam se da sam u pravu 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.