Uncategorized

Fondovi

Jako mi je drago u DLKV biti na suprotnoj strani društva koje vodi fond (dok je on prodavao po puno nižim cijenama od ovih, ja sam marljivo kupovao), a kojem fondu je istresla sve dionice u jednom društvu čije je dionice taj fond imao, na ovakav način. Ovoga mislim nema ni u Zimbabweu, a povijest će se tek pisati:

trgovanje-ddjh-jedan-dan-u-2016

Očekujemo rasplet događaja, a o ovom slučaju ćemo još pisati.

Kategorije:Uncategorized

41 replies »

 1. Ja ovaj post nisam niti malo skužio…

  Osim da je ovo trgovina dionica DDJH… A sad, o kakvom se fondu radi i kakve veze imaju DLKV i DDJH… I ko je društvo..

  To valjda razumju oni koji trebaju razumjeti.. 😀

 2. kapitalni isto radi i na jadran čarapama. kupili po 590, prodaju po 37 kuna..sramota kako se naše mirovine rasprodaju, a netko kupuje sve to …

  • Sama činjenica da je nešto kupljeno na 590, a prodaje se po 37 ne mora značiti da se loše postupa! Ništa ne govorim za ovaj konkretni slučaj, već o zaključivanju SAMO na temelju te činjenice. Jer, ili možda su i kupnja i prodaja dobra odluka (promjenile se činjenice) ili je možda kupnja bila loša odluka, al je prodaja dobra odluka i izbjegavanje još većeg zla. Treba vidjeti “pošto” se kupovalo onda, a “pošto” se prodaje sada…

  • Greška se onda najčešće odmah može poništit ili u toku dana ponovo kupi tako da se pozicija dovede u početno stanje

 3. briga fondova naročito mirovinskih, a ni ostali nisu bolji. oni prvensveno radeza inteese banke skrbice, pa onda krupnih invstitora, a ostali s sporedni. čak i nađštimavajvrijednosti udjela lako se može dokazati jer rade ponekad potpuno nerazumne transakcije.

 4. Pročitao post više puta i ništa ne razumijem. Tko je istresla, kojem društvu koje vodi fond, vodi li fond društvo ili društvo fond 🙂

  Jedino što razumijem je slika iz koje se vidi da bi i dijete prodalo za više novca od onoga tko je to tako napravio.

 5. Poštovani Nenade, poštovani komentatori
  bez obzira na vrlo važnu ulogu u hrvatskoj realnoj ekonomiji, vaša daleko najvažnija djelatnost Nenade je prosvjetiteljska.
  Siguran sam da velik dio ljudi koji blog prate aktivno, ulažu u dionice, razumije o čemu pišete.
  Ali vaš blog prate i tisuće ljudi. Mnogi vas, pionira aktivnog investiranja podržavaju jer vjeruju da je to prava stvar, makar se sami time ne bavimo, niti mislimo baviti.
  Priznajem da sam bedak, i da ne razumijem ovaj stenografski, šifrirani, insiderski jezik. Možda nisam jedini.
  Molim dakle, komentatore koji razumiju, i g. Bakića da nam u nekoliko rečenica, “za bedake” pojasne o čemu govore. Jasno, ako mislite da to ima smisla.

  • Dakle, ovo je što je napravio jedan mirovinski fond dionici DDJH, na onaj dan kad je obajvljeno da je dobila prvi veliki vanjski ugovor za Patrije. To društvo je kupilo papetičnu količinu dionica na upisu i jednu manju količinu spremilo u fond koji se ne vidi u Top 10 i kad je cijena počela rasti, iskrcalo je sve, u jednoj transakciji, ‘razbivši’ cijeli bid. RAdi se dakle o institutucionalnom ulagaču koji se tako ponaša, prema društvu koje je najavilo da mu treba još kapitala i da će prsitupiti primarnom tržišu, pa mu je cijena na sekundarnom važna. Moje pitanje je: što je tim ljudima i što ih pogoni?

 6. A može biti da se radi o koruptivnog radnji , tj. ” iskrcavanju” nekom ” svom” na privatni račun ! Ne bi me začudilo . Ali opet na ovakav način …..

 7. mislim da je poanta da se ti fondovi ponašaju kao špekulanti, a ne ozbiljni investitori… a zbog kojeg razloga, možemo samo nagađati unedogled…a cijenu ionako ne plate oni sami, već svi mi s našim budućim ‘mirovinama’, ako ih i bude…

 8. Gospon Nenad, izašlo fi za dlkv, ako ovo nije deja vu, nije ništa:)))

  Mislim naravno na vašu rečenicu s početka teksta, šteta samo što fondovska ekipa ne snosi odgovornost za svoje postupke. Vama kapa do poda na prepoznatoj prilici.

 9. bbbb

  Dobar dan,

  g. Nenade, znate li možda za mjesto na kojem se mogu prikupiti informacije o indeksnim dioničkim fondovima (a koji pritome imaju i male naknade), u koje građeni RH mogu ulagati? Probao sam sam pronaći informacije, ali mi je preveliki šum podataka na netu. Koliko sam vidio udjeli u Vanguardu se ne mogu kupovati, odnosno oni su namijenjeni državljanima USA, A vanguard EU ima posla samo sa državljanima registiranih država (RH nije jedna od njih).

  p.s. post može i u objavu, ako mislite da je prikladan temi.

   • Imate na raspolaganju Vanguardove ETF-ove.
    Također su dostupni i vrlo jeftini Blackrockovi ETF-ovi, čije cijene ne zaostaju za Vanguardovim. Prednost su im osobine koji Vanguardovi nemaju (automatsko reinvestiranje dividende, currency hedge). Izbor je velik i više nego dovoljan za stvaranje solidnog mirovinskog portfelja.
    Pogledajte na https://www.ishares.com/.

    • Preko čega predlažete ulaganje u navedene ETF-ove?
     Vidim da se mogu preko Zabe, Rasta, možda Fime…
     Ne znam može li se preko Intercapitala.

  • A što se tiče domaćih dionica, tu nam indeksni fondovi vjerojatno još uvijek nisu tako jako potrebni, još nam tržište nije postalo dovoljno efikasno. Ali doći će i taj dan kada ćemo morati masovnije ulagati na taj način.

   Recimo ja, amater, kada ovako pogledam zadnjih godinu, zadnjih dvije, zadnjih N, na svakoj vremenskoj skali dužoj od godinu dana (do ukupno skoro 9,5 godina kako ulažem na burzi) pobjeđujem indeks bez problema. U prijašnjim godinama uz veliku razliku, jedino mi zadnja baš i nije neka.

   Eto tih zadnjih točno godinu dana me CROBEX šiša za nekih 2-3 % (kad raste tako kao lud, tko to može preteći :D).

   Naravno, imao sam i nekih jako skupih promašaja kao PTKM-R-A, ali uz razumnu diverzifikaciju sve to ispadne sasvim OK uz jednostavno aktivno investiranje.

   Ne treba tu niti puno pameti, niti veliki kapital, može se ulagati malo po malo i aktivno, ne treba ti nikakav fond a kamo li tako neki specijalni s niskim naknadama itd., i ne treba se bojati niti brokerskih naknada (niti previsokih efektivnih brokerskih naknada koje sam ja nekada imao zbog “minimalne” naknade a mikroskopskog portfelja).

   Ja sam prestao biti nezaposlen točno prije 4 godine na današnji dan (i dolazim iz dosta velikog siromaštva, nisam ja kao student imao baš previše niti za jesti, ali svjededno sam uštedio za disciplinirano dugoročno ulaganje).

   Dakle, veći dio svog investicijskog iskustva sam baratao sa smiješno malim iznosima, ali to mene ne smeta. Kako nekada s par tisuća kuna, tako ću jednom i s par milijardi kuna, meni to sve isto. Bitan je princip.

 10. Poštovani gosp.Bakić,

  ne znam koliko pratite situaciju ali sigurno vam nije prošlo ispod radara, dakle kakvo je vaše mišljenje o Pevecu na osnovu parcijalnih podataka koje sadašnja uprava daje ?
  Da li budu tu fondovi napravili dar mar kad dođe na uređeno tržište

 11. Pretpostavljam da se moze sa etfmatic-om, koji je slican wealthfrontu kojem je g. Malkiel, autor Random Walk-a, direktor.
  Meni se to zasad cini najcisca opcija jer su im godisnje naknade sve skupa najvise moguce 0.85%. Ak bi se kupovao vangard onda neznam koliko tocno bi ispalo i preko koga, al sam siguran da nebi bilo onih njegovih minimalnih 0.35% ili koliko vec jest za amerikance.
  Etfmatic je smjesten u uk i osigurani su iznosi do 50k funti, i koliko vidim jedini je robo-advisor koji je otvoren za drzavljane rh, kad sam ja provjeravao. Nemam nista ulozeno u iti jedan od spomenutih, vec istrazujem opcije. Ulagati u fondove u hr mi nije ni na kraj pameti s obzirom da se, cini se, mnogo bolja usluga nudi nadohvat ruke.

 12. Ovdje iz nekog razloga ljude pretjerano ne zanima Dalekovod niti itko piše o toj firmi. Objavljeni rezultati su sjajni! Rast prihoda 33%, normalizirana ebitda veća za 57%, bruto dobit veća 37%, otplaćeno 100 mil.kn dugova po vjerovnicima, 75% prihoda iz inozemstva (skandinavije).. a cijena dionice pala skoro 40% u godini dana.

  Click to access DLKV-fin2017-1Y-NotREV-K-HR.pdf

 13. Dalekovod je dobra firma sa dugom tradicijom i sve boljim rezultatima, što do sada nije bilo popraćeno rastom cijene dionice. Većina dionica je proteklih godinu dana pala, većinom ne zbog lošeg poslovanja, već općenitim stanjem na TK. Prošla je godina počela sa rastom građevinaca, a čini se da je danas počeo rast na Tehnici, te nastavak slijedi…. 🙂

 14. Vec dugo nitko nije nista pisao o DLKV, cija je cijena ispod 15 kn.. Od gornjeg clanka je proslo vise od godinu dana, ali vidim da su u medjuvremenu fondovi nastavili rasprodaju i zakucali cijenu tu gdje je sada. Pitanje je da li ce nastaviti padati ili je to sada povoljna kupnja na ovim razinama. Vidim da su im izvjesca ok i placaju sve obveze:

  http://www.zse.hr/default.aspx?id=84355

 15. G. Bakić imate li komentar na pad cijene dionice DLKV sa 21 kn na 11kn?
  Dešava li se nešto dramatično ili je problem sa malom likvidnošću dionice i tržišta općenito.
  Bio bih zahvalan na vašem mišljenju.
  Hvala

 16. Ovako se radi preokret!! Promijenili su predsjednika uprave koji je znakovito
  došao iz HEP-a baš prije velikog investicijskog vala u mrežu HEP-a 🙂
  Rade aktivno na refinanciranju kompletnog duga iz PSN. Istodobno im je
  količina posla porasla za 34% u odnosu na prošlu godinu. Prodali su
  vjetroelektrane i izbjegli kaznu. Još im samo ostaje da im država prizna i
  isplati dug od 50 mil.kn koji se vuče još iz predstečajne nagodbe.

  http://www.seebiz.eu/dalekovod-ocekuje-ova-i-iduca-godina-donose-oporavak/ar-190739/

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.