Uncategorized

Pad na Zagrebačkoj burzi je bezveze

Kao što znate ekstremno sam dugoroačan ulagač i ne marim za kolebanja poput ovoga danas, ali razni ljudi me pitaju, pa evo mog stajališta (naravno mogu biti i u krivu).

Pad je bezveze zbog niza argumenata:

1. Previše je vrijednosti u Agrokoru, a previše racionalnih aktera oko njega, da bi to ‘sve’ propalo. Pitanje je kakve opcije ima Ivica Todorić, tko zna, možda se može restrukturirati bez žrtvovanja (većeg dijela) vlaništva – ne znam. Ali recimo da se čak i materijaliza ‘katastrofičan’ scenarij kako ga zovu neki analitičari, pa da se mora odreći valsništva. Time se dug pretvara u equity, to je hrvatski vanjski dug i de facto se vanjski dug zamijenjue s FDI i vanjska bilanca RH izgleda bolje, a ne lošije nakog toga!

2. Lako moguće da će neki dobavljači morati pristati na ‘haircut’. Koliko vidim većina domaćih većih dobavljača su dobro kapitalizirani, a osim toga ako im je Agrokor već dugo dužan, to je već na neki način ukalkulirano u bilance (formalno) ili neformalno prepoznato od banaka i ostalih. Svaka moguća nagodba pak vjerujem da će više poštediti manje dobavljače.

3. Pad dionica iz same grupe me najviše čudi, jer ako se Agrokor restrukturira, onda bi to moglo ići na prodaju i/ili izlistavanje neke vrste. Naravno, moguće je da će oni kao dobavljači biti najviše ošišani. S druge strane VPIK se npr. trguje po svega 25% BV (tako da sam danas čak i dao nalog za kupnju njega po tim rasprodajnim cijenama).

4. Cijelo gospodarstvo je prilično robusno.

5. I na koncu, siguran sam da mnogi od velikih aktera koji se sigurno vrte oko ove priče imaju pristup i malo (ali samo malo) sofisticiranijim instrumentima, kao što je hrtvaski CDS. A on je valjda upravo na povijestno nanižim razinama — dakle globalna financijska tržišta procjenjuju da nema sistemskog rizika. Također, jučer smo imali sjajno izdanje obveznica RH. Naravno, moguće je da smo globalan financijska tržišta i ja u krivu, a naši špekulantići u pravu. A i moguće je da smo u pravu, pa bude drugačije (jer sve je stvar vjerojatnosti – recimo imate kockara koji se kockaju u kazinu ili nekim instrumentom, recimo dionicom, pa ako pogode, kažu da su ‘bili u pravu’ – nisu).

p.s. Prije nego sam ovo pisao pričao s prijateljima da je npr. skroz apsurdno da RIVP pada, usprkos ‘beti’, a evo je sada gdje je 🙂

p.p.s. I dalje očekujem brzo podizanje rejtinga RH.

Napomena: Imam naravno razne hrvatske dionice, uklj. RIVP, a od Agrokorovih Vupik i Belje.

Kategorije:Uncategorized

169 replies »

  • Ako i izazove povlačenje iz fondova i cijene dionica padnu, to ne utječe na poslovanje samih kompanija i samo znači da će dionice biti jeftinije za one koji to prepoznaju.

 1. Slažem se. I sad kad su turbulencije (iz kojih će veći igrači naravno izaći bogatiji, a manji ošišani) se vidi koja je snaga dobrog blue chipa, RIVP-a, naravno. Meni to dođe kao ulaganje u banku s TK od oko 5-6 mlrd kn, ali uz prinos od 10-20% godišnje. Oko 50 x više nego što mi nudi moja banka.

 2. Pravi dugorocni ulagac, ovakvu situaciju moze iskoristiti za dokup. Agrokorove perjanice po diskontnim cjenama. Rasprodaju carstva smo ionako ocekivali, ako mogu reci nadali se. I sam sam neke danas kupovao, cudi me ZTNJ on nikako da padne, mozda zato sta je u odnosu na ostale uvjek bio dosta jeftiniji.

  Imam LEDO, ZVZD, VPIK i ZTNJ, danas sam dokupio LEDO i VPIK. Nije nagovor na kupnju ili prodaju…

 3. Svaka Vam čast Gosp.Bakić!!!
  Još jednom veliko Hvala na neumornoj financijskoj poduci koju dajete nama malim dioničarima. Zahvaljujuć samo Vama i svemu naučenom na ovom blogu jutros sam miran gledao crvenilo na ZSE.

 4. Slazem se sa G. Bakicem sa onim sto je rekao , Vec sada se Valamar vratio u svoj jucerasni okvir cijene ,neshvatljivo mi je zasto je i bio pao danas , Sve moje dionice su u sat vremena bile pale oko 3% u prosjeku , ukljucujuci Valamar a od cijelog mog Portfelja samo Podravka mozda ima neke veze sa agrokorom Direktno i indirektno ,medutim sada se i druge vracaju na solidnu jucerasnju razinu . MR MARKET se opet poigrao sa nestrpljivim ulagacima i omogucio spekulantima da zarade nesto . ,

 5. Poštovani Gosp. Bakić s slažem se s Vašim razmišljanjem, ali me muči samo ovaj argument naveden pod 2. U navedenom argumentu Vi pišete o prošlim događajima tj. o već poznatom dugovanju, ali mene brine buduće razdoblje. Što je s dobavljačima poput Atlantica, Podravke, Kraša, Orbica i ostalih? Da li će oni u budućnosti smanjiti isporuke prema Agrokoru (Konzum,Mercator) tj. ne prodavati mu robu na kredit (problem s naplatom iste)? Ukoliko to naprave, mora doći do kratkoročnog pada prihoda od prodaje u tim kompanijama.

  • Meni se sviđaju skoro sve članice Agrokor Grupe. To što imam samo neke a ne sve koje kotiraju na ZSE jednostavno je stvar cijena (tih dionica i alternativnih na ZSE). Imam ono i od onda kako sam uspio uloviti po cijenama po kojima sam htio. Naime, dosta sam izbirljiv po tom pitanju cijena.

   Ja mislim da kada se Grupa ojača procesima koji slijede (neki to kažu “stabilizira”, ali mislim da je ispravnije reći ojača), da će članice biti vrijednije nego danas.

 6. Pad je bezveze, ali i bezvezan, 2 %, pa to i ne spada baš u neke prerijetke primjere.

  I opet se lijepo vidi što znači diverzifikacija, čak i na tom malom dnevnom primjeru. Sigurno da nisu padale baš sve dionice ili baš jednako jako. Uz pravilnu diverzifikacuju velika je vjerojatnost da i u crvenom danu imamo i one zelenije.

  Jutros sam bio spreman na više od -3 % za ovaj dan jer imam čak tri Agrokorove, a na kraju završilo mi na -0,89 %. I čak jedna od Agrokorovih mi u plusu (VPIK)! 🙂

  • Tako je Sandra bas to radim nadam se da ti neces kupiti sve ja sam akumulirao za 1/4 jedne dionice samo neznam da li prodaju tako 🙂

 7. hahahahaahha male dobavljače poštedjeti, u svakom predstečaju se velike dogovore a mali ne dobiju ništa,u ovom najvećem predstečaj u HR velik dio malih dobvaljača će nažalost nestati…prvo nije plaćao dobavljaće po 6-12 mj a onda ako zelite svoje potraživanje odjednom, ide preko naplate agencije za naplatu potraživanja uz nakandu od 4 % koja je indirektno u vlasnistvu ili managera u agrokoru ili agorkora…hvala bogu da će se prodati agrokor, dobar dio manjih dobavljača će propasti ali bar će nastati velika llikvidnost jer će novi vlasnik sigurno plaćati u kraćem roku obveze…

 8. Ne znam kako komentirat Agrokor. Izgleda da je šef financija loše odradio.
  Promašili su i izvore financiranja i izbor vjerovnika (mislim na državu Rusiju).
  Isto tako nije u redu ne plaćati dobavljače, to je moralno i ljudski N E D O P U S T I V O !!!
  Imam zadane naloge za svoje obveze i po nekoliko mjeseci unaprijed točno na dan dospjeća i mislim da je to OK.

  Država se mora uključiti to je sigurno. Znači loše. Ne vidim zašto ministar Marić ne bi tu bio
  uključen. Čovjek je upravo državi uštedio desetke možda i stotine oko zaduženja, još za vrijeme
  Oreškovića je odbio ono skupo zaduženje i sada potpisao povijesno nisko.
  Nisu svi kokošari i neće valjda ono debilno jer je pristrano i uhljebsko Povjerenstvo za sukob interesa koje selektivno radi i mazi mnoge tako što povlašteni namjerno puštaju u zastaru ovdje raditi štete.

  Država je ovdje tikve sadila i ne može sada pilatovski nastupat zbog važnosti radnih mjesta i dr.

  • Nedopustivo je i ne plaćati poreze, tu se otvaraju pitanja, tko, otkada i zašto.
   Povjerenstvo treba nastaviti raditi svoj posao, bez obzira da li to HDZ-u paše ili ne, to su te institucije koje se spominju, kad zatreba.
   Ono što sam se ja zapitao je ima li taj Todorić ikakvog smisla za biznis osim što zna neplaćati državi, dobavljačima i svima kojima to može, a može.
   Ako je išao u preuzimanje Mercatora s nekoliko mlrd kn poreznog duga, koliko god da sam liberalan, mislim da je trebao biti zaustavljen.
   Tko će Konzumu sada davati robu, samo oni koji moraju i čija potraživanja će biti prva otpisana.
   Puno činjenica se zna već dugo, ali se marljivo ignoriralo.

 9. Gospodine Bakicu, mislite li i dalje da su nekretnine neisplativa investicija kod nas? Pod ovim mislim prvenstveno na nekretnine na moru, s obzirom da njima cjene nisu pale a turisticki kapaciteti su nedovoljni.
  Prosle godine je prodano oko 3000 stanova, od toga 800 POS-ovih. Mislite li da se trziste budi i u Zagrebu te da mozemo i tamo ocekivat rast.

 10. Neka kupuju. Imam ja građevinaca u portfelju. I to baš onih koji grade stanove. Diverzifikacija iliti kako biti spreman na sve gluposti s kojima te drugi mogu suočiti.

 11. Apsolutno se slažem! Nenadova rečenica sve govori: “Previše je vrijednosti u Agrokoru, a previše racionalnih aktera oko njega, da bi to ‘sve’ propalo”.

  Tu je veliki broj proizvodnih tvrtki koje nisu ugrožene iznutra zbog loše organizacije, loših poslovnih procesa, lošeg udjela na tržištima. Naprotiv, neke imaju vrlo ozbiljan market share na hrvatskom tržištu i tržištu regije. Proizvodi su im kvalitetni, poslovni procesi su jako dobro složeni, proizvodi i tvrtke imaju sve moguće certifikate, imaju odgoman broj brandova. A to sve daje snagu tvrtkama u Agrokor grupi!

  Neplaćanje dobavljača tj. ne pridržavanje članka 12. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi i loše upravljanje financija i transfernih cijena su po meni bio najveća pogreška Agrokorovih managera i Uprave.

 12. trenutno se npr Ledo može kupiti po 11 i nešto % EPS-a. Pa gdje to ima, i neka mi netko kaže da je POSLOVANJE Leda ugroženo u vidu razvoja situacije. đelato će se uvijek lizati 🙂 NEMAM DIONICE LEDA I OVO NIJE NAGOVOR NA KUPNJU!

 13. Vlada jučer: Agrokor je privatna kompanija

  Vlada danas: Agrokor je važan subjekt

  Vlada sutra: ?

  Iza toga je vikend.

 14. Agrokor se planski financirao kašnjenjem plaćanja dobavljačima no ipak se radi o nekoj vrsti prešutnog dogovora, dobavljači su znali da im neće biti plaćeno u zakonskom roku a u Agrokoru su znali unaprijed da u zakonskom roku neće platiti.
  Ali to nije nužno loša stvar za neke dobavljače jer im takva situacija poboljšava pregovararačku poziciju u dogovoru o cijenama. Drugim riječima, da je Agrokor plaćao u roku tada bi sigurno dobavljače stisnuo da mu spuste cijenu za par postotaka.
  Mislim da dobavljačima koji su postigli dobru cijenu nije problem čekati i 12 mjeseci da se račun plati ako su sigurni da će račun sigurno biti plaćen (npr. ja bih bio spreman za 10% veću cijenu čekati godinu dana naplatu računa).
  Problem bi mogao nastati ako se dobavljači uplaše što će u budućnosti biti sa Agrokorom pa prestanu isporučivati robu, to bi bio jako loš scenarij i za dobavljače i za Agrokor.
  Inače mislim da je zakon u kojem se određuju rokovi plaćanja računa jedna velika glupost, zato se vjerovatno nitko niti ne pridržava. Rokovi plaćanja su stvar koju trebaju ugovoriti kupac i prodavač, ako i jednima i drugima odgovara rok plaćanja od npr. 12 mjeseci ne vidim zašto bi se tu država trebala petljati i određivati silom neki drugi rok.

  • Pa jel vi shvacate da to nemoze tako funkcionirati,vi date nekom robu i dogovorite rok placanja 3mj.,ako ste pekar znaci 90 dana vi isporucujete robu i nedobite ni lipe,poslije 90 dana vam kazu da ce vam platiti za 180 dana ili da nece vise uzimati robu od vas,a od cega ce te vi placati sva silna davanja,tko ce vas financirati,pa koliko je malih propalo radi takvog odnosa
   U normalnom svijetu takvo poslovanje nepostoji

 15. https://www.tportal.hr/biznis/clanak/bivsi-sef-konzuma-tportalu-otkrio-sto-ce-se-dogadati-s-agrokorom-20170315

  Koja gomila gluposti… Dakle “neovisni strucnjak” vidi 3 scenarija:
  – Opći kaos
  – Stečaj
  – Da poslovanje osigura država

  A nije mu možda pao na pamet četvrti scenarij – da bi g.Todorić možda mogao prodati dio udjela u Agrokoru? Ili možda peti scenarij – da proda Jamnicu i Ledo, ili možda Belje i Vupik, ili možda sve ovo nabrojano ostavi a proda Konzum – i na neki od ovih načina dođe do keša za nastavak poslovanja Agrokora? Naravno da ne. Vlasnički udio g.Todorića ne smije dolaziti u pitanje, kao ni ijedna od firmi u koncernu. Lakše je da porezni obveznici saniraju dugove ili direktnim pozajmicama ili oprostom poreza, a g.Todorić obeća “da neće više ovako i da će biti pametniji drugi put”.

  • Slažem se da se ugovori moraju poštovati ali nažalost živimo u zemlji u kojoj to nije tako i u kojoj je kašnjenje plaćanja računa uobičajena i sveprisutna činjenica koju treba uzeti u obzir ako se bavite biznisom. To znači da će svaki mudriji dobavljač ukalkulirati u cijenu trošak zakašnjele naplate ukoliko to ne može financirati iz vlastitih rezervi. Žao mi je malih poduzetnika kojima je propao biznis zbog zakašnjele naplate ali mislim da je velika većina dobavljača Agrokora bila upoznata s time da im račun neće biti plaćen u roku.

 16. Najbolje su sada izjave politike a i naroda, u kojima sami sebi skaču u usta kad kažu, treba ga spasiti radi radnika, pa kako molim i zašto bi se spašavali radnici ako svi znamo da ih” izrabljuje”, pa evo onda se trebaju veseliti propasti i otkazima jer će prestati izrabljivanje, evo to je samo jedan od primjera socijalističkih mitova o izrabljivanju radnika, 200 bogatih obitelji, pljački i privatizaciji, stranom kapitalu, rasprodaji nacionalnih interesa,cijepljenja, chamtreilsa,i ostalih u koje nepismeni narod vjeruje

 17. Ne znam što sad svi histeriziraju i daju ikakav značaj tim glupim novinarskim natpisima koji se samo nešto tu naslađaju tim tobožnjim “padom”. Ja ne vidim da tu treba biti bilo kakvog “pada”. Ovo je prilika za novo poglavalje, osnaženje Agrokor Grupe, transformaciju u jednu novu modernu kompaniju.

  Agrokor se nalazi u sasvim normalnoj situaciji koja glasi “treba svježeg kapitala kako bi popravio strukturu bilance”.

  U nekoj normalnijoj državi ovoj bi temi pristupali kao suhoparnoj “knjigovodstvenoj temi” (jer prosječni čovjek ne zna puno o tome što je bilanca, što kapital, što dug… nažalost ne zna, ali tako je, nepismeni su i na zapadu a ne samo kod nas).

  Niti prva niti jedina firma koja je došla u fazu razvoja kada agresivnu ekspanziju pomoću velike financijske poluge (u manje kulturnim državama i na te etički dvojbene načine preko leđa dobavljača) treba zamijeniti manje rizičnim, klasičnijiim modelom. Nikada taj prvi model ne traje vječno. Zna se zašto se to radi, kako se to radi, kako se mora imati izlaznu strategiju iz toga, prijelaz u zrelu fazu razvoja firme.

  Ja sam prije ovih zadnjih događanja bio tu negdje spomenuo jednom prilikom kako je Agrokor najveći startup u RH. I to je to. Veliki su, i ne baš tako mlada firma, ali su “startup” po načinu rasta, financiranja. Imali su već i ne neke male “VC” avanture s EBRD itd. I sad je normalno da dolazi na red izlazak na tržište kapitala. To je prirodni razvojni ciklus jedne ozbiljne kompanije.

  Mislim da nikakva zamijena duga za kapital ne dolazi u obzir. Naravno da se Agrokor ne želi tako osramotiti, priznati poraz (to je bankrot), da to nije nikada bio plan i nema razloga da se to napravi, nije situacija bezizlazna.

  Također, ne dolazi u obzir “šišanje dobavljača”. Mislim, mali neka rade što hoće, ako se baš žele ulizivati predlažući da će pristati na šišanje danas, u nadi boljeg položaja na policama Konzuma sutra. To je samo njihov problem ako žele tako ciganski poslovati.

  Ali veliki dobavljači nemaju razloga niti pomišljati na takvo što. To bi bilo glupo i nedogovorno od njih. Veliki ne smiju dopustiti šišanje.

  Svaki normalni velik dobavljač će reći većinskom vlasniku Agrokora kada bi im on predložio nekakvo “šišanje”: “Dragi Ivice, svaka čast na ideji, to je jedan efektan, brz i jednostavan model, baš kako pravi poduzetnik i treba razmišljati, no ja se ne slažem da je to u ovom slučaju ispravan model. To nije u interesu niti Agrokora niti moje firme, stoga ne postoji šansa da ću na takvo što pristati. Dokaz da mislim na obostrani win-win interes će biti i to što ću vjerojatno upisati značaj broj Agrokorovih dionica na IPO-u ukoliko do njega dođe”.

  Ako nema pretvaranja duga u kapital, nema šišanja, nema nikakvih balkanskih gluposti nego se želi jedan normalan način, onda jedino što po meni ima smisla je IPO gdje bi se nudilo recimo novih dionica u iznosu 100 % postojećih tako da stari vlasnici padnu na 50 %, novih 50 % šarolike dioničke strukture. To bi valjda bilo nekih 20ak milijardi kuna. Sasvim dovoljno da se bilanca lijepo restrukturira. Veliki dobavljači i drugi poslovni partneri bi upisali nekoliko milijardi kn, banke bi našle svoj veliki interes u upisati nekoliko milijardi kuna, možda bi i mirovinci koji se stalno žale da nemaju u čega investirati također upisali nekoliko milijardi kuna. A tu su i drugi domaći i strani investitori raznih veličina.

  Ne vjerujem da bi trebalo previše brinuti o uspješnosti jednog takvog IPO-a (a ako ne uspije, e onda bi se moralo ići na bankrot, bilo zamijenom duga, bilo šišanjem, ali vrijedi pokušati “normalni način”).

  I baš sada kada su svjetske burze tako visoko, pri povijesnim vrhuncima na neki način, baš je to vrijeme kada se rade IPO-i. Ništa prirodnije nego da se sada ide u to. Ako ne sada, kad onda.

  • Agrokorov IPO proces je zaustavljen prosle god. Da bi se listala na burzi, tvrtka mora imati vrijednost. Upitno je da li Agrokorov equity vrijedi vise od 0.

   • Preciznije, mora imati “vrijednost” (equity više od 0) nako dokapitalizacije, i to bar jednaku mcap koju implicira cijena/broj dionica dokap. Ali ima vrijednost i poslije a ja misilm i prije, kako god okreneš.

    Jasno je kao dan da njegove članice vrijede više od nula, svaka, mnoge puuuno više od nula, i još dodatno čini se da holding ipak daje i neku sinergiju. Također, tu ima dosta i pametnih ljudi koji znaju upravljati tim sustavima.

    A s druge strane prema ovome što se zna dug uopće ne izgleda da je baš toliki da bi neka normalizirana EBIT ovog portfelja trebala imati puno problema dugoročno s urednim plaćanjem do sada ugovorenih financijskih obveza. Tako ako se ne ide dalje u agresivnu ne organsku ekspanziju, fokusira više na organski rast i povećanje efikasnoti na svim razinama, uz mrvicu svježeg kapitala koji bi ipak malo smanjio taj rizik kratkoročnih varijacija u EBIT i njenih time sposobnosti kontuiranog ispunjavanja financijskih obveza, ne vidim kako nakon neke razumne dokapitalizacije i otvaranjem novog poglavlja koje dolazi tim moderniziranjem vlasničke strukture i time upravljačkih ciljeva equity ne bi vrijedio jako jako lijepe iznose.

    • Pre money valuacija je bitna jer odredjuje buducu strukturu dionicara Agrokora nakon prikupljanja kapitala. U ovom trenutku mi ne pada na pamet neki primjer distressed kompanije koja je radila IPO na LSE ili nekoj drugoj relevantijoj burzi. Sa trenutnim menadzementom i razinom duga, ne vidim kakav equity story bi se prezentirao invesitorima na road showu. Gore ste spominjali iznos od 20 milijardi kuna..Kako ste dosli do ove valuacije?

    • @MrWonderful

     To sam rekao “od oka” 🙂 Zamislio sam si raspon od 15 do 25 mlrd kn za izdavanje 100 % novih dionica. Naravno da nemam dovoljno podataka za reći bilo što za ozbiljno. Ali to mi je bila prva ideja koja mi pala na pamet, da to “mora biti tako neki raspon”… Naravno, možda griješim, možda je jako izvan tog raspona.

     Što se tiče burze… pa imamo mi i svoju ZSE. A što se tiče “distressed”, to je na kraju ipak stvar kuta gledanja, PR-a… Ja za sada to još uvijek gledam kao priliku za “osnaženje vodeće hrvatske prehrambeno-trgovačke kompanije okretanjem novog poglavlja u svom razvoju, traženjem nove i modernije vlasničke i upravljačke strukture”. Ne bih još situaciju tretirao kao distressed.

 18. Ovo da je normalno ne placati svoje obveze samo pokazuje koliko smo nesredjena drzava i da imamo zakone samo na papiru, ili npr dozvolis ljudima da bez papira izgrade cjeli otok Vir priljucis im struju, vodu i onda se odjednom sjetis to rusiti bagerima.

  • Nema dovoljno podataka za bilo kakav zaključak.
   Očito je da će se mjenjati vlasnička struktura i da će doći novi vlasnici,
   pa je ovo možda preliminarna faza promjene te strukture.
   U javnosti se priča da netko želi spašavati Todorića, riječ o spašavanju kompanije, nitko
   neće kreditirati niti ulaziti u vlasništvo nekog smeća neko zdrave i profitabilne supstance
   uz velike vlasničke promjene na T. račun. Sa druge strane ima puno
   dezinformacija prije svega na nekim portalima. Za te stvari bi se u uređenim država
   išlo u zatvor, recimo da netko objavi da je Pfizer dužan 5 mlrd dolara poreza kao laž na portalu.
   Hrvatskoj bi u tom dijelu koristilo baš američko zakonodavstvo. Ne znam zbog čega kod
   nas postoji HANFA ?

  • Kako bi novine rekle “… as investors seek bargains after steep drop”, negdje nešto, a kod nas i “nema se vremena za pisanje” :). Doduše, živo je na “ĐĐ Rezulati” povodom svih tih novosti od poslije skupštine. I to je na eclectica domeni, tako da ne znam kako onda “eclectica zamrla”. Nije zamrla nego je Đuro odvukao svu pažnju.

 19. Pa zauzeti su na burzi ,oni sto prodaju ,oni sto kupuju i oni sto cekaju i gledaju 🙂 , Jedino je sigurno da je MR Marketu svejedno .

  • Pozdravljam te “hrabro srce”. Jeste li se gospođa i ti odmorili? Ja sam tek danas došao sebi. Samo polako, uživaj……odlični komentari……..drži se…….moram ići…….inače, samo kratko za sada……ono što sam doživio na skupštini prekjučer, vjerujem da ću jednog dana unucima pričati i smijati se……..Veeeeeeellllllll…….pozz…….svima…….

   • Ma sve pet ,odmorili i vec naradili … ma zato i ostavljam tebi da napises dojmove o Skupstini to tebi ide dobro 🙂 , vec neki cekaju da cuju a koliko vidim G. Nenad je stalno u pogonu i on nema vremena , Pozdrav i Tinu i Bibi isto :).

    • Pozdrav, mladići moji. Lijepo je bilo na skupštini i lijep je bio cijeli dan. Jako sam zadovoljna. Nadam se da je ovo samo jedna od mnogih naših ĐĐ skupština. Tomo, primi se pisanja, žedni smo tvojih redaka 🙂

 20. Antonio meni je baš zanimljivo, gotova 3mj. nisam ništa kupovao jer mi je opći porast uvijek sumnjiv i cijene su uglavnom previsoke. Tako da se malo nešta novca nakupilo a cijene padaju. hurray 😉

 21. Poštovani G. Bakić,

  Umedijima zadnjih dana niti sam vidio niti čuo jedno zanimljivo pitanje u vezi Agrokora.
  Naime zašto se nitko ne pita koliko svi vjerovnici Agrokora zarađuju godišnje od kamata na kredite,što je po meni glavni ralog da se ne pušta zlatnu koku!
  Molim odgovor da shvatim ako sam u krivu!!!

  Zahvaljujem

  • Visina kamate reflektira visinu rizika koji kreditor prihvaća. Valamar ili Atlantic se zadužuju s puno manjom kamatom iz istog razloga.

 22. Martina dalic,” radimo zakon o agrokoru, ta žena je inače u grupi libertarijanaca, svakim danom je hrvatska sve bliže i bliže venezueli ,mi ne da ne idemo naprijed nego mi užurbano zurimo prema samoupravom socijalizmu, počinjem žaliti za milanovićem i karamarkom,jer je ova vlast ne može biti ljevija nego što jest,žalosno,a u nju sam jedino vjerovao,hrvatska je u posljednjoj fazi ludila

  • Nažalost, kod nas još uvijek vlada mentalitet da političari trebaju i mogu riješavati probleme raznih vrsta. Ovdje se baš radi o stvari u kojoj nikakvi zakoni, nikakva politika, nema što se petljati. A i općenito, političari ne mogu rješavati probleme, oni ih mogu samo stvarati. Zakone i propise ne treba donositi nego ukidati. Imamo ih već previše.

   Ovo je jedna sasvim normalna tržišna priča i tržištu je treba ostaviti.

   Jack Ma lijepo kaže “I feel sorry for government. When you put 200 country leaders in the same room trying to realize something, it’s impossible. But when you put 200 businesspeople in one room, we might work something out.” (http://fortune.com/2017/03/24/jack-ma-alibaba-china-ecommerce-world-greatest-leaders/ )

 23. Bojim se da još nismo vidjeli najlošiji scenarij i da se još nismo približili dnu…a svjetlo na kraju tunela se ne vidi. Oni spašavaju sebe a ne Cro gospodarstvo.

 24. Čitam jutros da Agrokor mora godišnje vraćati samo za kamatu svim vjerovnicima cca 310. mil Eur.A 5-6 banaka se već grebe da mu daju kredit….
  Zašto se stvara panika u medijima ne znam, valjda misle da je većina stanovništva bedasto pa da ne razumije ništa

 25. Država i političari bi trebali poraditi da za svaku uredno isporučenu robu i uslugu ispostavljeni račun bude plaćen u roku, a svjedoci smo da to nije tako u našoj zemlji. Zbog ovog “malog detalja” propalo je mnoštvo poduzetnika. Pravo pitanje je koliko smo mi tržišno gospodarstvo u koliko nitko nije siguran da će njegova roba ili usluga biti plaćena i kako onda može krenuti slijedeći ciklus obrtaja robe i novca temelja kapitalizma?

  • Isključivo na čemu država treba poraditi,jest jačanje i ubrzanje sudstva,to je jedino bitno i to je jedino s čim bi se normalna država trebala baviti,sve ostalo je komunizam,a komunizam je trenutačno na vlasti,nije još u hrvatskoj bilo ljevije vlasti od trenutne,ove se ni maduro ne bi posramio,a i karl marx bi mogao implementirati neke poteze ove vlasti u svoj kapital”

   • Točno, to je ono što nam najviše fali, što je jedno od glavnih razloga zašto uvjeti poslovanja u Hrvatskoj nisu baš idealni – dobro funkcioniranje pravne države. Ništa više od toga.

    U Americi je ugovor svetinja, a nije to zato što su Amerikanci sveci u odnosu na Hrvate, nego jednostavno zato što su zakoni i njihovo provođenje tako organizirani da nema baš smisla nešto se tu previše igrati, tražiti načine kako izbjegavati ispoštovati svako slovo nekog ugovora.

    Agrokor ima tisuće dobavljača, to su ljudi vrlo različitih mentaliteta, temperamenata, različite razine “ljubavi” prema Agrokoru i njegovim vlasnicima itd. Da je naša država zaista pravna država, nikakvo odugovlaćenje s plaćanjima dobavljača ne bi bilo moguće, jer u takvoj državi, iz ovako velike i raznolike skupine ljudi/dobavljača, uvijek bi se našao netko tko bi rekao da mu je dosta svega, ne zanima ga hoće li dalje moći ili ne surađivati s Agrokogorom i tražio bi potpisivanje ugovora s vrlo pristojnim rokovima plaćanja a koje bi onda forsirao da se provedu, blokirao bi Agrokor ako se kasni 1 minutu u plaćanju, više takvih bi se lako našlo i jedni bi se poveli za drugima, odavno bi oni sasvim redovnim putem uzrokovali da sud mora otvoriti stečajni postupak nad tom firmom ukoliko ona ne bi poštovala potpisane ugovore a koji bi bili puno normalniji nego su sadašnji. A kako si to Agrokor ni bi htio dopustiit, ne bi se doveo u tu situaciju, plaćao bi po “zapadnim standardima”. Već bismo odavno tu imali tu drugu fazu razvoja firme, ovo bi bila jedna od glavnih blue chipova na ZSE.

    U Americi je to tako normalno, evo baš gledam ovih dana kako jedna američka firmica nije uspjela ugovoriti dodatnog fundinga, u zadnji čas im očekivanih par milijunčića se nije ostvarilo jer je investitor odustao, pa nemaju više sredstava za poslavanje, nemaju više čime platiti hrvatske “dobavljače” koji su im glavni trošak! I što rade? Da je to hrvatska firma rekla bi svojim dobavljačima da se malo strpe, da rade za njih besplatno, da će za mjesec dana riješiti situaciju. A što Amerikanci rade? Oni ne vide da je moguće ne plaćati svoje obveze, pa kako više nemaju para, preko doslovno jednog vikenda pala je odluka: u ponedjeljak zatvarno firmu. I to je to. Bankrot je normalna stvar. Zato se puno prije nego dođe do takvih rizika stvari vode na drugi način, kapital se pribavlja na vrijeme, a ako se ne može pribaviti, to je game over.

    Agrokor sigurno može pribaviti puno kapitala, samo da se odluči na to.

    • Jucer su u Otvorenom rekli, da nema veze sto Agrokor placa za 180 dana….kad su se dobavljaci dogovorili tako i nisu se bunili. Jadnije objasnjenje jos nisam cuo. Dok jedan gost nije objasnio sto se desilo sa 2 dobavljaca koja su se pobunila na rokove placanja.
     Pa to i retardirana osoba vidi. Sudstvo nam je korumpirano na najjace. To najbolje vidis po tome sto ga svi oprezno ili uopce ne kritiziraju. Kao i Agrokor. Svi se boje, jer je mocniji od drzave.
     A kad cujem Kolakušića, onda mi je potpuno jasno, da Vlada namjerno donosi takve zakone, da mozes krast, ne placat i da je to sve ok.
     Predstecajni zakon je cisti lopovluk.

    • Mclynx, upravo tako kao što si napisao. Marko,dobavljači se ne moraju” buniti” ili ne,jednostavno imaju mogućnost ne surađivati sa agrokorom, to je rizik posla i uopće ih ne žalim,zašto poslovati s čovjekom koji ima tako velike rokove plaćanja? To je riskantno. I na kraju krajeva po čemu je uopće interes dobavljača bitniji od interesa poreznih obveznika,odnosno potrošača?

 26. A zašto bi nastradala maloprodaja !? Pa proizvode naših proizvođača prodaju i domaći lanci , Tommy , Victa, …., , a moguće da će i širiti mrežu svojih trgovina, tako da ne vidim tu neko ” stradavanje” ! I Kaufland drži na policama puno hrvatskih proizvoda, a valjda naši proizvođači i izvoze , a izvoziće još i više ! A što se tiče Agrokora i skupog zaduživanja , uvijek je postojala opcija IPO-a i prikupljanja kapitala sa 0% kamate , da nije tog ” našeg” fenomena zvanog ” gazda ja i samo ja ” !

  • Istina Kaufland drži ali Lidlara slabo drži naše proizvode a od kad je krize s Todorićem čini mi se da Lidl nikad nije bio puniji. Naš narod je stvarno čudo.

   • Jasenko

    zašto je naš narod čudo?Zato što kupuje robu tamo gdje je jeftinije?Lidl ima cijenu i kvalitetu i to je to.Kao što Konzum uzima od dobavljača koji koji nude bolju cijenu i kvalitetu tako i ljudi biraju Lidl jer ima bolje cijene i ok proizvode.

    • Nije mi jasno da Agrokor koji placa sa 6 mjeseci zakasnjenja, nema najnize cijene. Ne kuzim poantu.
     Vidi, narod prema Todi i njegovom nacinu poslovanja ima odbojnost. Mislim, vise manje, vecina. I sad mu vracaju, za to sto je ne placajuci unistio mnoge.
     Da je on bio fer, i narod bi mu uzvratio.

    • Svako jutro idem u Lidl zbog kruha i zamjetan je porast kupaca u odnosu na vrijeme prije ove krizice. Možda sam pre subjektivan.

 27. Bravo Kreso kao i svaki video i ovaj je bio poucan , naime tocno je da je u prosjeku burza pala oko 7 % ali nitko ne govori da je i turbo rasla sve do ove situacije ove godine moj portfelj recimo rastao je oko 15% i sada u cemo je problem pad od 7% u nicemu dionice idu gore dole ali moj target ionako je 15% na razini godine ako bude vise odlicno ako bude manje ili neki minus boze moj poslovace se i 2018 zar ne a i poslije… kako i sam kazes ovo je Test za male dugorocne dionicare ali i sansa … 🙂

  • Evo gotovo je s tim “ovogodišnjim turbo rastom” 🙂

   Počinje mi se ovo sviđati, ovi preko 3 % padovi su zakon. Recimo, ja sam oduvijek htio imati Ledo, pa nikako se nije našla prilika za to. Možda se sad nađe.

 28. HANFA zbog fer trgovanja mora privremeno suspendirati trgovanje dionicama iz Agrokor
  grupe dok se ne provedu inpekcijski, financijski i drugi nalazi kako bi se zaštitili ulagatelji.

  Vjerojatno je najveći problem DORH….jer Vlada tu zapravo ne može ništa.

  • To su jako ozbiljne optužbe, ali koje bi najobičnija revizija trebala bez problema potvrditi ili opovrgnuti. Zato i postoji revidirano izvješće, i uvijek su moguće i nenamjerne greške koje bi se revizijom uočile, ispravile. Obzirom tko ih plasira (ti Rusi meni nekak smrde) mislim da nije baš potrebno na prvu odmah povjerovati u sve te čudne priče.

 29. Neznam zasto se samo prica o agrokorovim dionicama pa imamo djelomicnu lancani reakciju jer padaju i dionice koje veze nemaju sa agrokorom niti strukturom njegovog poslovanja pa su pale 7 do 10 posto . Moje je misljenje da je To malo cudno 🙂

  • Meni nije čudno! Ko se još čudi neracionalnosti ljudi, a pogotovo “ulagača”? 😀

   Npr. RIVP je poznati Agrokorov dobavljač. Od prošle sezone sve sobe su prodane preko Konzuma, a nijedna još nije plačena!

   P.S. Da ne bi još neko ovo skužio ozbiljno: ŠALIM SE! 😀 I naravno, imam RIVP.

 30. Sve ovo pokazuje koliki je utjecaj Agrokora na hrvatsko gospodarstvo
  ..Još ako mu Orbico pusti zaduznicu, a tvrdi da hoce, nastat ce stampedo..

 31. Pronašao sam da se knjigovodstvena vrijednost po dionici računa kao: KAPITAL / BROJ DIONICA. Prema tome sam za LEDO-R-A pronašao:

  Dugotrajna imovina : 642.551.238

  Kratkotrajna imovina: 1.980.466.270

  Ukupno imovina: 2.623.017.508

  Dugoročne obveze: 15.366.356

  Kratkoročne obveze: 725.735.408

  Ukupno obveze: 741.101.764

  Kapital = Ukupno imovina – Ukupno obveze = 1.881.915.744

  BROJ DIONICA = 313.920

  Ako se sada izračuna BVPS dobije se:

  BVPS = KAPITAL / BROJ DIONICA = 5.994,89

  Na portalu Moje Dionice za LEDO-R-A piše da je BVPS = 5.976,46

  Zna li netko gdje sam pogriješio u proračunu?

  • BVPS:
   knjigovodstvena vrijednost po dionici= Kapital i rezerve/broj dionica

   Kapital i rezerve (imate ju i kao stavku u izvještaju): 1.876.128.952
   BROJ DIONICA = 313.920
   BVPS=5.976,46

   U vašem izračunu fali:
   Plaćeni troškovi budućeg razdoblja i obračunati prihodi: 7.197.063

   Rezerviranja: 5.032.953
   Odgođeno plaćanje troškova i prihod budućeg razdoblja: 7.950.902

   i to je ovih vaših 1.881.915.744+7.197.063-5.032.953-7.950.902=1.876.128.952

 32. Gospodine Bakiću čini se da je ovo bila prva kriva prognoza od kad čitam Vaš blog. Pad i nije baš bezveze. Ako ne ostanemo iznad 2000 bodova svo miljeko će biti proliveno. Šteta.

  • I dalje mislim da je ‘bez-veze’, dakle bez veze s realnošću, argumenti stoje isti kao prije. CDS spread, koji najbolje odražava sistemski rizik, je i dalje na sličnim razinama.

 33. Pogledam prve sekunde otvaranja burze i pojavi se odmah 1500000 kuna trgovine i pad od 1,6 % crobexa i to se takmice od 9-9:15 tko ce vise sniziti prodajnu cijenu mozda je pad bez veze ali nema usredotocenosti i panika uzima
  Maha na zalost padaju dionice koje veze nemaju sa agrogorom , dionice koje su najavile odlicne dividende, meni to sada izgleda zabrinjavajuce i sada se vidi da je nase trziste dionica krhko i nestabilno .

 34. Jednostavno mi nije jasno,kakve veze ima valamar i njegov pad sa bilo kakvim i sistemskim rizikom i agrokorom ?

  • Vjerojem da su neke pohlepne i drhtave ručice koje su uplaćivale novce u naše fondove ‘jer dionice rastu’ (ne razumijevajući načela ulaganja), sad počele trčati van, a jadni fondići da dođu do likvidnosti prodaju ono što mogu.

   • I ja vjerujem u to, definitvno. @Robert, sjetite se Valamara na 23-24 kn iako je naš turizam stajao solidno tijekom krize pa je ipak dionica okinula iznad svih mogućih očekivanja. To je burza. Opreza nikad dosta a ljudi se još sjećaju tih godina kao da je bilo jučer.

  • a pored “drhtavih” ima i onih koji koriste priliku za preslagivanje portfelja i kad to skupa zbrojite na jednom ovakvom tipu tržišta dobijete i ovakve rezultate. U ovakvim trentcima jako pomaže osanjanje na tvrde činjenice i zdravi razum, dakle ne na naše “novinare”. Također mislim da volumeni kod ovih dionica koje nisu direktno vezane uz Agrokor dosta govori.

 35. Skromnog sam mišljenja da su dani švedskog stola na ZSE. Da ne citiram; kupujmo dok su ulice krvave (crvene). Proljeće je, novi sokovi i energije bujaju, pravo vrijeme za dokup i popravak portfelja. Mozda netko pljuje i psuje po Agrokoru, ja mu naprotiv zahvaljujem. Potrebna je reforma mirovinaca a ne lex Agro.

  • Evo bio sam u pravu glede švedskog stola. Gledajući čisto kao investitor na ZSE ne ulazeći u histeriju i socijalisticko PROPADANJE cijelog sustava. Trenutno nemam ni jednu dionicu Agro koncerna, ali se moglo ovih dana dobro potkoziti shortanjem . Dugorocni sam investitor vecinom u turistima, tako da sam promatrao i slusao ljude kako razmisljaju. Kolika edukacija, takve i priče. Zahvaljujem gosp. Nenadu i blogu jer vidim da sam napravio qvantni skok u usporedbi sa formalnim obrazovanjem. Vidimo se uskoro na skupštini u Poreču! 🙂

   • Pa kako baš niti jednu bar malo probao od tog cijelog švedskog stola… Ja sam malo konzumirao :). Neke stvari sam dokupio i jednu finu slatku novu si svježe kupio: Ledo!

    To je možda dijelom i jedna mala racionalna špekulacija, ali mislim da je jedan od elemenata investiranja baš što to, znati kada treba malo prekršiti pravilo o nešpekuliranju.

    Špekuliram s time da Agrokor neće bankrotirati, da Ledo neće doživjeti neki pretjerani po njegovu egzistenciju opasni udarac aktiviranjem tih potencijalnih obveza po jamstvima koje ne znam točno kvantificirati pa čak se nadam da i njegove direktne pozajmice Agrokoru ne moramo skroz otpisati, jer ima dosta razloga da to tako ne bude. Puno je interesa čak i u tome da se te pozajmice sto posto vrate, a kamo li da se ne dopusti da Agrokor ne vraća svoje dugove.

    Ako će ti rizici biti izbjenuti, ako niti će Ledo bankrotorati niti će mu nešto skroz pojesti EBIT sljedećih par godina tim čudim vezama s većinskim vlasnikom, onda cijena po kojoj plaćam tu njegovu sjajnu dugoročno održivu sposobnost generiranja lijepog slobodnog novčanog toka koju godinama gledam i želim imati, čini mi se konačno atraktivnom! Bila je već jednom prije, pa sam se zeznuo i ne uspio kupiti (kupovao sam tada druge stvari). Ovaj put mislim da nisam propustio. Ništa pretjerano, sve u skladu s logikom mog portfelja, njegove prikladne diverzifikacije.

 36. pitanje za g.Bakića ili nekog drugog tko zna. Koje bi bilo moguće razumsko objašnjenje da jedan MF prodava LEDO na redovnom tržištu u ovakvim okolnostima? Dakle radi se o zanemarivim količinama u odnosu na pozicuju koju ima u toj dionici, a radi dodatni pritisak na pad cijene.
  Unaprijed hvala.

 37. Špekulanti vjerojatno prodaju blue chip dionice, da skupe pare da kupe dionice iz agrokorovog portfelja, kad potonje dotaknu dno, jer će njihov rast u idućih godinu-dvije, nakon restrukturiranja, biti puno veći nego od ovih blue chip, koje imaju siguran i konstantan rast, a imat će ga i dalje (unatoč ovakvim sporadičnim padovima). Rizik je veći, ali špekulanti su neumoljivi! 😀 I ne, nije nagovor na kupnju ili prodaju, bilo kojih.

   • Ne, ne spor u smislu nedovoljan, dapače, rast koji je kontinuirano 10-30% na godišnjim razinama tokom više godina zaredom, je odlična stvar, i naravno da bi mogao / trebao biti veći obzirom na konstantne nove investicije. Ali u svijetlu ovih današnjih (višednevnih) rasprodaja i ‘iskrcavanja’, pretpostavljam da kalkuliraju da će na ‘agrokorovim’ dionicama zaraditi više, odnosno da će one rasti brže, ako govorimo u nekom kraćem razdoblju, a u tom razdoblju špekulanti i računaju, zar ne? 🙂

  • Nije odgovor na pitanje. Konkretno sam pitao zašto bi mirovisnki fond prodavao na burzi u ovakvoj specifičnoj situaciji. Npr. imamo RBA mirovince koji su danas izvjestili ZSE da su 24.3. prodavali LEDO. Ukupono 37kom po nešto višoj cijeni od prosječne. Kako je tog dana ukupno protrgovano 117kom samo njihovih je bilo više od 31% trgovine. Slično je bilo i dan ranije. Pošto imaju više od 500 puta veće količina nije mi jasno zašto bi sudjelovali u rušenju cijene. Koja su im moguće ideje iza takvog poteza? Meni to izgleda kao klasična špekulacija u maniri day tradera pa onda postavljam pitanje smiju li i da li je etično da OMF trguje na bazi špelulacije. Obzirom na svoju dominatnu poziciju u odnosu na male ulagače lako mogu preći u domenu maniplacije tržišta, a to je sigurno zabranjeno i kažnjivo. Zanimaju me vaša mišljenja.

 38. Te” priče” kako su blue chipovi “tromi” , traju već ohoho , i uporno se ponavljaju , makar ih Rivp uporno demantira , primjerice zadnjim rastom u mjesev -dva sa 30,xx na 40,xx :):) Pametnom dosta !

  • Pa bedastoca prva je da spekulanti prodaju blue chipove da imaju za todex dionice kad one dovoljno padnu. Zasto?! Spekulanti nisu u blue chipovima osim u naglim explozivnim kretanjima kad tradeaju kao sa rivpom u ovom zadnjem nedavnom rastu.. Drugo, spekulanti nisu milijunima u dionicama pa da izlaze godinama vec obicno sa manjim novcima, pa sad oni se kao spremaju za ulazak u todex kad on dovoljno padne i ruse blu chipove..Sto uopce spekulanti trenutno rade u blue chipovima kad su mirni..?!? Nista, nema ih..ili ih je malo. Jednostavno zestoko je crvenilo i tesko je to gledat i ne upast pod emocije kad se sve rusi…pa onda okines i neracionalno u afektu i nesto sto bi bilo racionalno preskocit…prespavat. U afektu ljudi naprave i gore stvari, nazalost. Crv sumnje je velik kad pada ko sjekira…

 39. Po pitanju Agrokora:

  Vlada RH ocjena nedovoljan 1 (pričali su u startu bedastoće o tome kako je Agrokor privatna kompanija umjesto da su rješili stvar brzo, sve Vlade su držali Todorića u povlaštenom položaju, a sada kada bi trebalo uvesti reda u Agrokor prave se blesavi, pristali su na medijski reket i glupu ucjenu kako ministar financija ne smije se baviti Agrokorom, jer je tamo nekada radio. Stvarno glupost ne entu). Najveća je odgovornost naravno premijera.

  HANFA ocjena nedovoljan 1 (nisu zaustavili trgovanje iako se trguje na temelju lažnih i
  neprovjerenih informacija, veliki štetnici, uhljebi)

  ZSE ocjena nedovoljan 1 (šalju nekakve upite po metodi eci-peci-pec o prikupljanju informacija)

  Mirovinski fondovi standardno 1. Nepopravljivi ponavljači gradiva. Sreća da nemaju dionice u
  koje sam uložio osim zanemarivo. Fondovi B kategorije već su prešli u minus. Rizično ulažu
  kockaju se mirovinama, rade nered na tržištu.

  DORH – oni pak čekaju signal politike i nadaju se da neće imati puno posla, jer već “rade”
  kao životinje.

  HGK – to paradržavno tijelo definitivno treba ukinuti. Jučer Burilović govori ovako ” gospodin
  Todorić nam je obećao…”

  • Slažem se u potpunosti jedino sa zadnjim.

   Ovo ostalo, sve suprotno. Da, Vlada RH ocjena 1, ali iz suprotnog razloga, što se petljaju u stvari u koje se ne trebaju petljati. Nikakav novi zakon nam ne treba, pogotovo ne na tim idejama koje su van svake pameti, suprotno i našem Ustavu i svim zapadnim kulturnim i pravnim normama.

   HANFA i ZSE vjerujem da rade svoj posao. ZSE nema tu što drugo raditi osim što normlano radi na te padove od preko 10 % itd. To je samo trgovinska platforma. A HANFA nema što zaustavljati, pa niti AGKR kotira na burzi, a niti se treba ishitreno reagirati na svaku glasinu. Članice su valjda sasvim OK, o njima nitko čak niti širi te razne lažne informacije.

   Mirovinski fondovi možda rade gluposti, možda ne, tko zna… Tko misli da rade, možda može to iskoristii na suprotnoj strani transakcije?

   Za DORH (i druge službe) ne znam oto rade, ali ja bih prije svega istraživao te Ruse. Oni su mi tu najmutniji u cijeloj priči.

   A o HGK, pa naravno, to znamo.

   • “Mirovinski fondovi možda rade gluposti, možda ne, tko zna”, jer to su samo naše mirovine ko ga šljivi. Bez uvrede, stvarno ne mislim ništa loše osobno al super mi je ovo kako smo kao društvo benevolentni prema likovima koji se vrlo često ponašaju kao da im je ćaćino 🙂 Lako za to dal se njihovo ponašanje na tržištu da kratkoročno iskoristit, npr. ja bi se odmah odrekao pola imovine da sam u državi kao Švica, da u takvom tipu države odgajam djecu, dugoročno je to nenaplativo u svakom smislu.

    • Nije benevolentnost nego skromnost i poštivanje tuđeg mišljenja a i to su određena opća načela lijepog ponašanja racionalnog investitora 🙂 Ne kažem da nekoga ponekad ne treba pokuditi, pogotovo naše mirovince, ali itekako nije pogrešno niti mudro šutiti i ograditi se od bilo kakvog iznošenja sudova o tuđim postupcima ove vrste.

     Samo kažem to da mirovinski fondovi možda imaju svoju investicijsku logiku (možda i nemaju, ne znam), s kojom se možda ne slažem, ali za koju neću a priori reći da je skroz pogrešna, jer možda oni (recimo i kao članovi nadzornog odbora) imaju nešto više informacija nego ja pa zaista na temelju nečega racionalnog zaključuju da je vrijeme za pobjeći glavom bez obzira iz tih dionica… Ostavljam im malu mogućnost da su ipak u pravu.

     Oni koji se ne slažu s takvom ocjenom stanja biti će na suprotnim stranama tih transkacija, i samo će vrijeme pokazati tko je bio u pravu, tko je imao više sreće itd.

     U načelu nije previše pametno gledati tko što prodaje, tražiti razloge. Bezbroj je razloga za prodaju (ovisi i o portfelju dotičnog investitora i raznim drugim stvarima), a za kupnju je uglavnom jedan jedini.

     Ako malo baš moramo zabadati nos u tuđe portfelje (dobro, mirovinski fondovi nisu baš “tuđi” portfelj, ali povjerili smo ih tim menadžerima na upravljanje i od njih očekujemo da odgovorno rade svoj posao), onda po mom mišljenju jedino koliko-toliko smisla ima gledati ako netko nešto kupuje, pa si razmišljati je li u pravu, je li cijena stvarno atraktivna… A kada prodaje, o tome radije ne bih uopće niti razmišljao. Što ja znam zašto prodaje, to je njegova stvar.

 40. Za dvije-tri godine nitko se ovoga neće ni sjećati, ali nadam se da će u Agrokoru ovu krizu iskoristiti puno bolje nego je cijela država iskoristila krizu u kojoj se nalazila godinama. Ukoliko uslijede pravo restrukturiranje i ljudstva i financija pa na kraju i samog operativnog poslovanja, to će biti bolja vijest za hrvatsko gospodarstvo nego sve ove pozitivne vijesti koje se pojavljuju zadnje dvije godine. Agrokor ako bude samo uredno plaćao svoje obveze, to će biti užasno važan faktor za likvidnost cijelog našeg gospodarstva. A tko će biti na čelu kompanije, apsolutno je nebitno, samo da se makne dosadašnja uprava. Voditi obiteljski biznis i ovako veliku kompaniju nikako nije isto i upravo na tome su pogriješili.

  • Nitko se nije sjećao niti propasti Lehman Brothers nakon toliko vremena, a to je bila malo ozbiljnija stvar. Agrokor čak niti neće propasti (ne znam zašto bi), tako da nema se tu čega puno sjećati ili ne sjećati za dvije-tri godine.

   Agrokor mora doći u fazu zrelijeg načina poslovanja. To je valjda oduvijek i bio plan. Ne vjerujem da je današnje stanje u Agrokor posljedica neke bitne greške, nekog lošeg vođenja od strane sadašnje uprave, to je samo bila takva strategija, legitimna. Samo je možda malo neelegantno se došlo do druge faze u razvoju. Da se malo prije išlo u IPO, ne bi bilo cijele ove priče. Sad je malo teže navigirati tim procesima, ali vjerujem da se to još uvijek može uspješno transfomirati u zrelu kompaniju koja je upravo tom svojom veličinom i pružanjem “likvidnosti” (pravi “blue chip” 🙂 ) jak oslonac manjim subjektima ovog gospodarstva.

  • Točno tako! Još k tome, sad se nije dogodilo ništa novo. Ovo je samo rezultat nakupljanja “prljavog veša” svih ovih godina. Bolje da se ovo dogodilo nego da se tako nastavilo i dalje raditi loše. I čim prije se počne sa pranjem veša, brže će se stvari očistititi!

 41. Izgleda da bi se mogao dogoditi raspad sustava zbog LexAG , cini mi se da rusi nece potpisati dobovor ako vlada od toga ne odustane blokada vecine trgovanja dionica Agrokora sve velike tvrtke a izgleda i racun agrokora bice blokirani to nije dobar znak od jutros su dionice rasle a sada opet padaju na zalost dosta njih koje nemaju bas veze sa agrokorom.

 42. Napisao sam prije 3 dana, da država (mislim na Vladu RH) treba reagirati odlučno, jasno i nedvosmisleno u roku od 12 sati. Očito da je prevladalo sasvim drugačije mišljenje i mnogi ga komentatori zdušno podupiru. Bolje da se problemom bavi deklarativno bave Gordan Maras, Miro Bulj, Burilović, a u stvarnosti ruski “bankari” i neki novi lešinari nego ministar Zdravko Marić, jer je nekada radio u Agrokoru za plaću. Ma bravo. You asked for it.

  Bilo mi je odmah jasno da je šteta mogla biti minimalna za širu zajednicu, stanovništvo i ekonomiju.
  Da sam premijer, isplatio bih ruske bankare i onda uredio kuću kroz IPO i privatizaciju ili dao ostavku. Ispada da se ovakvim nečinjenjem jedino pogoduje dosadašnjem vlasniku koji će zadržati
  svoju privatnu imovinu, a razularena masa će likovati kako je propao i bit jako zadovoljna time.
  Vrlo apsurdno stanje.

  • Naravno da će razjarena masa likovat i neka drago mi je,kad nesposobnost vlasti da privatizira državne firme nije dovoljna onda još veći bijes navlace jer spašavaju glavnog privatnog negativca ” u narodu “,mene iskreno veseli bilo kakav oblik kaosa i raspada sistema,nikakva rješenja me ne vesele,od strane države,znači samo kaos želim i raspad jer jedino to znači RESET cijelog sistema iz socijalizma u kapitalizam,jer će se samo kroz takav proces ljudi moć naučiti a pogotovo dobavljači s kim i kako će raditi, a todorić i ostali ortački kapitalisiti da mogu propasti . Nažalost puno vjerojatnije je da će majka država “iznaći” rješenje naravno sa svim potencijalnim štetama po porezne obveznike

 43. Pouka iz ove situacije se odnosi na naše temeljne vrijednosti ekonomskih odnosa, a to je da dobavljač robe treba brinuti o kvaliteti robe i cjenovnoj konkurentnosti, a ne o kreditiranju kupca,
  ako je kupac nelikvidan treba se obratiti banci ili tržištu kapitala. Ukoliko kupac koji posjeduje trgovinske prostore, ne vjeruje da robu može prodati u roku 30 dana, a dobavljač smatra da je roba konkurentna i kvalitetna postoji ugovor o komisiji (uskladištenju) roba, te kupac tek po prodanoj robi u trgovini ispostavlja odjavu sa komisije, a dobavljač šalje tek tada račun kupcu.
  Sve je ovo poznata stvar, naročito našim vrlim dipl.ekonomistima, pa zašto se uopće dozvoljava teko dugačak period naplate potraživanja. Zanima me kada je Konzum platio posljednji račun Orbiku ili malom proizvođaču jagoda ili svinjskog mesa. Mislim da u ovakvim odnosima dobavljača i kupaca mi kao društvo nemamo svijetlu budućnost.

 44. Ruski kreditori sigurno neće dozvoliti da im propadne dužnik i da na bilo koji način budu kompromitirana njihova potraživanja. Ne radi se tu o 5 centi pa tko ih šiša, nego o milijardama. Međutim, Agrokor sigurno nije ono što je glavni fokus njihovog interesa. Imaju oni poljoprivrednih površina malo više nego mi. Osobno smatram da je Agrokor samo ulaznica da ruske kompanije preuzmu energetski sektor. Svatko tko je poslovao sa inozemstvom zna da Amerikancima Hrvatska ne znači ništa, a Kinezima još manje. S druge strane Rusi su uvijek htjeli izaći na topla mora. To se najbolje vidjelo na primjeru Sirije gdje su spasili Asada ne zato što ga vole, nego im je Tartus jako bitna luka.
  Kompanije unutar Agrokora će vjerojatno opstati, vjerujem da će mnoge puno bolje raditi, jer će se osloboditi raznih “šlepera”, ali problem su mnogi hrvatski dobavljači. Na globalnoj razini naša prehrambena industrija ne znači ništa i ako domaće firme izgube poziciju na policama Konzuma, bit će suza do neba, jer kada uzmemo u obzir količinu, kvalitetu, cijenu, ambalažu i dizajn, naši proizvodi su nekonkurentni.

  • I koje je rješenje onda za dobavljače? Održavanje prezaduzenog agrokora na životu ili pomoć države možda ? Sto je s interesom potrošača i poreznih obveznika,to što su oni nekonkrentni pa mogu samo kroz konzum plasirali proizvod je isključivo njihov problem

   • Dobavljači će propasti, a onda će se valjda raja osvijestiti da nismo mi baš najpametniji kako to volimo misliti. Sada će se naši naučiti što znači globalizacija.

 45. Da se malo podsjetimo koliko su zapravo te naše standardne stvari na ZSE kao turizam, hrana itd. zapravo vrlo predvidljive, nisko rizične, “buffettovske”, za razliku od onoga čime se ljudi vani bave.

  Britanski Imagination Technologies, jedna od meni najdražih kompanija, jedno od najposebnijih mjesta na svijetu po koncetraciji znanja, ljudskih resursa, intelektualnog vlasništva najvišeg kalibra, pogledajmo kako je danas iz čista mira zaronila preko 60 % nakon što su dobili jedno jedino pismo i čiji sadržaj dostavili na burzu https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-03/apple-to-drop-imagination-technologies-as-supplier-for-products

 46. Pitanje za g. Bakića ili za nekog od vas tko je upućen u pravne procedure i prava dioničara. Imam dionice LEDO d.d. i nedavno su se prokazale informacije o jamstvu od 18,9 milijardi kuna koje je Ledo dao Agrokoru. Financijsko izvješće neovisne revizorske kuće još se očekuje, a kad se ovo jamstvo utvrdi, koja su prava dioničara koji su kupili dionicu Leda u tom razdoblju, a nisu u tom trenutku posjedovali ispravno financijsko izvješće niti ispravnu informaciju koja im je trebala biti omogućena kako bi na osnovu njih mogli donijeti odluku o kupnji/prodaji. Vidio sam da se u sličnim situacijama na stranim burzama mali dioničari udruže, daju punomoći pravnim zastupnicima te podižu tužbu za obeštećenje zbog netočnog izvješća na osnovu kojih je obavljena transakcija, odnosno gubitak cijene dionice. Može li se ovakav razvoj događaja očekivati u ovom slučaju Leda, ili drugih Agrokorovih tvrtki?

  • Dioničari imaju pravo izgubiti 100 % uloga. To uvijek možeš, na to treba računati pri kupnji bilo koje dionice, ali ne i više od 100 %, dok se zaraditi može više od 100 %. To je ljepota ulaganja u dionice. Potencijalni gubitak ograničen (i ne previše vjerojatan u tako nekim ekstremnim iznosima, bankroti nisu baš svakodnevna pojava), potencijalna dobit nije ograničena (neki bar umjereni iznosi sasvim uobičajena pojava).

   Informacije koje su objavljene neki dan samo su sažetak onoga što je već obavljeno prije. O svim jamstvima je bila dostavljena obavijest na ZSE. Jedino je pitanje koliko su ona zapravo stvarno “opasna” i koliko je toga uprava bila svjesna i koliko je nadzorni odbor vodio o tome računa. Jedini koji može imati nekakve “pravne procedure” na sebi su uprava i nadzorni odbor ukoliko se pokažu neke nepravilnosti, neodgovorno ponašanje.

   Koliko ja znam kod dioničara nema ništa pravno sporno. Dioničari su preuzeli rizik i ako im se bude isplatio neće se buniti, pa tako se nemaju što puno buniti niti ako im se ne isplati. Izvješća ću valjda više-manje OK, nema tu što biti puno krivo. To ćemo vidjeti kad bude gotova revizija. A što se tiče iskazivanja potencijalnih obveza po tim jamstvima… nisam stručnjak za računovodstvo ali ne čini mi se da se tu imalo što iskazivati drugačije nego je, to nisu obveze, to su samo potencijalne obveze, ili bolje rečeno potencijalna pravna situacija koja može uzrokovati obveze, sve to navodno zanemarive vjerojatnosti materijaliziranja, tako da što i gdje je trebalo iskazivati u izvješćima? Možda ako/kad se počela povećavati vjerojatnost “problema” se moglo raditi neke rezervacije na to ime…, i tko kaže da nije, pričekajmo izvješće za prvi kvartal, možda ćemo vidjeti neke rezervacije… (i onda nećemo biti sretni zbog toga, reći tada pak “čemu sad nepotrebno knjižiti toliki gubitak kada se to na taj način neće dogoditi…”).

   Ja sam nedavno kupio Ledo, i ne žalim zbog toga! 🙂 Znao sam za jamstva, čitam sve što je objavljeno na ZSE prije nego donesem investicijsku odluku. Ono što ne znam do kraja jer se nije moglo znati čini ovdje moj rizik kojega prihvaćam jer imam neke svoje ocjene tog rizika i sve u svemu mi se učinilo kao “dobra oklada”, izgleda mi ono kako Buffett kaže “kladim se na sigurno” (jer moj najcrnji scenarij meni izgleda bolje od cijene po kojoj sam kupio, a u necrnim scenarijima nekoliko puta bolje, i ne vjerujem uopće u taj crni scenarij, a i da se dogodi, i gore od onoga kako sam ja to mislio, baš me briga, nije mi to prevelik udio u portfelju, imam kvalitetnu diverzifikaciju, druge dionice bi nadoknadile što god da se dogodi ovdje…).

 47. TK je uništeno. Imali smo lijepi zamašnjak proljetos sve do ovog cirkusa oko agrokora. Čisto sumnjam da se možemo vratiti na 2200 bodova.. science fiction.

  • Ne slažem se jedino s komentarom na “new iPhone every year”, to možda i ne misli doslovno nego koristi kao metaforu, jer ja baš mislim da je pametno kupiti ga svake godine na prvi dan prodaje (eventualno svake druge, tako da jedne godine kupiš novi iPhone X a druge novi iPad Pro + Apple Pencil, ako ne možeš to sve svake godine, ali uvijek na prvi dan!). Ostalo je više-manje na mjestu.

   Jedino bih još dodao “wake up at 5am every morning”. Rano buđenje čini čuda. Obogatit će vas više nego bilo kakvo investiranje financijskog kapitala. Treba ulagati u sebe!

 48. Iz nekog razloga mi komentar ne prolazi kada direktno odgovaram na nečiji post gore, pa ću pokušati ovdje 🙂

  Za trenutno stanje na TK je djelomično “zaslužno” i vodstvo ZSE jer ne znam da li svjesno ili nesvjesno žele što manje prometa na ZSE…Kao da ne žive od provizija od trgovanja, već su tamo neka agencija koja bez obzira na sve prima velike plaće bez ikakve odgovornosti, dok posluju sa gubitkom već godinama. Počelo je sa zamjenom trgovinske platforme, te peglanjem nove nekoliko mjeseci, koja je po mom skromnom mišljenu nekoliko puta lošija nego prethodna, zatim guranjem velike količine dionica u poseban režim trgovanja jednom dnevno?! Da mi je znati koji genijalac je to izmislio. Evo od danas je nova količina dionica stavljena u poseban režim (HPB…). Priča se nastavlja gašenjem Ceenter platforme, te će u konačnici na tržištu vjerojatno ostati samo članice Crobex-a ili Crobexa 10, a investitori su se razbježali u kriptovalute i strane burze, jer više nemaju povjerenja u domaće tržište kapitala, te ne znaju koja će nova dionica biti delistirana bez upozorenja – kao npr. Pevec. Toliko nelogičnih stvari je napravljeno u zadnjih godinu dana da ih uopće ne mogu ni nabrojati, a za trgovanje članica Todexa uopće nemam komentara… Da ne kažem da se već 10-tak godina priča o mogućnosti short-anja dionica, ali se “ne može”, tj. prebacuje se loptica na druge, što bi svakako povećalo promet na ovoj burzi, a vani je već standard zadnjih 30 (možda i 50?!) i više godina…Na takvom nelikvidnom tržištu koje se vuče po dnu već 10-tak godina nema interesa stranih investitora, jer je njima osnovni zahtjev likvidnost da mogu u relativno kratkom roku (manje od godinu dana ili više :-)) izaći iz pozicije…Bid je praktički nestao na većini dionica od početka godine, kada su poništili sve naloge zbog nove regulative i pitanje je kada će se i tko će ga popuniti…No dobro, dolazi proljeće, nagodba je pred potpisom, pa možda sve skupa malo i živne…

 49. Vidim da mi komentari na ovoj temi ne prolaze. Sve pet i isprika zbog spama :-).
  Nisam bio siguran da li je do moga kompa ili do čega…a po prirodi sam uporan :-).
  Uglavnom, ako smatrate da neke stvari nisu za objavu, slobodno mi cimnite na mail.
  Pozdrav i svako dobro!

 50. Perica sve stoji i prilično frustrira. Zadnjih 9 godina očekujem pozitivne promjene (bilo je ulagačkih prilka, no ovdje mislim na razvoj tržišta), a od njih nije bilo niti minimalno, štoviše upravo suprotno. Uspili smo još više zatući tržište. Pitam se ima li uopće smisla nadati se ičem boljem kada očito u našem sustavu možemo tavoriti jako jako dugo. Ne znam koliko itko nas nalih ulagača može nešto promijeniti u vezi toga, ako ne postoji volja politike. Nakon 10 godina ulaganja na ZSE hvata me strah za opstanak burze uopće. I na ovom blogu je g. Bakić vjerovao u jači priljev novca i povratak većih volumena koji svatko normalan očekuje nakon pozitivnih promjena, no figa na kraju. Stisnuta od strane onih koji mogu nešto napraviti. Pitanje svim čitateljima ovog bloga i autoru, vjerujete li u pozitivni preokret?

 51. Naravno. Pozitivan preokret je neminovnost.
  Neko vrijeme mozes lagati sve ljude, svo vrijeme mozes lagati neke ljude – ali svo vrijeme nemozes lagati sve ljude!
  Vrijednost kvalitetnih kompanija mora i izaci ce na vidjelo! Stick to your gun!

 52. Vjerujem u pozitivan preokret na nasem skromnom TK.On ce se dogoditi kad se prestanemo nadati da ce se dogoditi…kad budemo najmanje ocekivali 😉

 53. Po današnjem trgovanju mi se čini da se špekulativni kapital seli iz likvidnih blue chip dionica u THNK zbog nove vijesti, te su dopodne dignuli cijenu iste za 30-tak %. Kao što smo zahuktavanjem afere Agrokor ušli u negativnu spiralu, tako bi i sada obrnuto mogli ući pozitivnu spiralu, jer je otklonjen sistemski rizik (ako ga je uopće i bilo) ili bar psihološki rizik stečaja Agrokora i lančane reakcije.. Rasprodaja je na većini dionica stala i samo se sporadično trguje, uz male pomake cijene. Priličan broj dionica je rasprodan i podcijenjen s obzirom na fundamente, te bi polako moglo doći proljeće na zse. Ovo je samo moje mišljenje, ali bi bilo zgodnije da se rasprava razvije, jer mi se po količini komentara na blogu čini da je većina ljudi vani na suncu i pije kavicu 🙂

 54. Nadajmo se……RIVP je od ATH u minusu oko 17% uz daljnji pritisak na ask. Danas vani zeleno, kod nas kao da je armagedon uskoro 🙂 Strpljenje kao i zadnjih gotovo 10 godina, nema druge. Sada već prilično fino ispeglana vrlina kod mene hehe

  • Većina dionica na ZSE je više od 50 % “u minusu” od svog ATH, često preko 90 %, eto npr. VART je preko 95 % “u minusu” od svog ATH.

   Neke se neće nikad vratiti na svoj ATH, prije svega one koje će bankrotirati. One koje neće bankrotirati uglavnom bi i mogle, kad-tad.

 55. Da, mozemo i tako gledati:-) No vise sam ovime mislio da je sentiment na ZSE gori nego prije 3 godine, a gospodarsko stanje ipak malo bolje. S druge strane osovine koje bi trebale stvoriti bolje uvjete za povrat kapitala i ulagaca na ZSE rade upravo suprotno. To me prilicno zbunjuje. Iskreno, jeste li prije 3-4 godine imali drugaciju viziju domaceg trzista kapitala od ovog sto imamo sada (na stranu i Agrokor)? Ja jesam. Preokreti znaju biti iznenadni, pa eto tome se nadamo, ali zar ne plasi malo taj stav politike u donosenju odluka na stetu razvoju koje, sudeci po razvoju domaceg trzista kapitala zadnjih godina, ocito polucuju zeljene rezultate. Kako drugacije interpretirati ovaj “razvoj” nego zeljom za nerazvojem.

  • Kako na “na stranu Agrokor” 🙂 Meni je baš Agrokor pokvario “viziju”. To me je iznenadilo, zateklo kad se pojavilo, i odvijalo se po najgorem scenariju koji nisam tako baš očekivao…

   Bez Agrokora, sve ostalo mi je nekako normalno, nešto raste, nešto pada, ne zamaram se detaljima što točno i kako točno, jer ne mogu predviđati kratkoročna kretanja pojedinačnih dionica.

   Ako ćemo o viziji, nekim čudom mi je najstariji dio portfelja izbio na vrh. Nikad prije mi KODT nije bio doslovno #1 pozicija po veličini u portfelju, ali evo od nedavno je postao. Dakle samo treba biti strplijv. Prave stvari možeš vječno držati, osim naravno ako slučajno ne poskupe baš previše pa da si ih prisiljen prodati. To se ponekad dogodi.

   A to što politika misli, radi, vezano za TK, zar to treba iznenađivati? Ja od politike ne očekujem ništa dobro. Nadam se boljem, ali nije baš da i “očekujem”.

   • Mislim da bi se sa ovom tvrdnjom moglo složiti 95% ljudi na TK:

    “Kako na “na stranu Agrokor” 🙂 Meni je baš Agrokor pokvario “viziju”. To me je iznenadilo, zateklo kad se pojavilo, i odvijalo se po najgorem scenariju koji nisam tako baš očekivao…”

    …ali što je tu je, život ide dalje, svi su živi i zdravi, nadam se 🙂

    Što se tiče Agrokora, smatram da se sa rješenjem tog problema smanjuje ukupna zaduženost realnog sektora prema inozemstvu, te sa rješenjem zaduženosti cestarskog sektora i smanjenjem deficita države, smanjuje se sistemski rizik i postoji velika vjerojatnost da uđemo u investicijski rejjting, što je također pozitivna vijest za TK. Također sa uvođenjem eura smanjuje se valutni rizik za prozvodnu industriju koja je izvoznik u EU (ako se na varam tu je i Đuro Đaković):

    https://www.jutarnji.hr/biznis/financije-i-trzista/hrvatska-medu-zemljama-eu-s-najvecim-rastom-industrijske-proizvodnje-na-godisnjoj-razini-uvecana-je-za-33-posto/7238832/

    Tržište u zadnje vrijeme akceptira negativne vijesti, dok ne reagira na pozitivne, ali nadam se da će se to uskoro promijeniti zbog toga jer ima puno više pozitivnih vijesti nego negativnih:

    https://hrportfolio.hr/vijesti/trziste-kapitala/eu-trzista-otvaranje-burze-rastu-drugi-dan-zaredom-51270

    Što se tiče politike, mislim da bi bilo dovoljno ukinuti porez na kapitalnu dobit i promet na ZSE bi već narastao, jer bi se vratili day traderi, kojima se ovako više ne isplati, plus gnjavaža oko porezne prijave. Mogli bi tu prijavu automatizirati, pa uzmu postotak pri svakoj transakciji, a na kraju godine uplate porez za nas…

    Kada bi išao IPO HEP-a prije slijedećih izbora isto bi tako bilo poticajno za TK, slično kao IPO HT-a (tko se još toga sjeća :-)) kada je bila renesansa TK kod nas, a u redovima su čekali djedovi i bakice sa unucima da uplate dionice :-).

    • Nismo se shvatili, baš potpuno 🙂 Agrokor je crni labud i zato sam ga stavio na stranu. Govorim o potezima politike i uopće naporima vodstva ZSE da se uvode novi oblici trgovanja, novi instrumenti, proširi tržište, promovira ulaganje na ZSE itd. Ono što su radili imalo je suprotne učinke. Ok, vidjet ćemo što će biti sa Progress-om. Već unazad par godina ističe se rekordna štednja i očekivano prelijevanje u neke druge instrumente, no malo se toga prelilo, a štednja i dalje buja (znači ide nam). Tu “kukam” o razvoju tržišta kapitala, a ne o želji da meni neka dionica raste. U zadnjih 10 godina sam izašao potpuno iz 3 dionice, a 11 koje sada imam u zadnjih 5 godine nisam kratio, tako da se nikako ne bih svrstao u kategoriju dnevnih mešetara. Ali činjenica je da su oni jedna od bitnih karika u kreiranju kretanja na tržištu, problem je što su kod nas u većini(slikovito rečeno), a ionako ih nema baš puno 🙂

    • Iako je porez na dobit od dionica u Njemackok 25%, za ameriku sam cuo 50%…nase trziste i nasa ekonomija nije jednostavno spremna na to. To se vidi po prometima. Tu je drzava vise izgubila nego sto je dobila…ali sta da radis sa njima, kad oni uvijek imaju plan B i plan C – turizam i novo zaduzivanje

 56. Razmišljati o prošlosti koja se ne može vratiti a i ne mora se reflektirati na budućnost, je bespotrebna tugaljivost. Razmisljati o budućnosti i rezultatima, stvara brigu i bespotrebnu nesanicu. Živimo sad i dan za dan. Jedino rješenje. Osim ako baš netko od cijenjenih kolega ne živi od ‘mešetarenja’ na ZSE. Zaboravljamo postulat da ULAŽEMO samo VIŠAK vrijednosti/kapitala koji nam nije potreban za svakodnevni život. Pozitiva stvara pozitivne vjetrove. Samo trebamo raširiti jedra. Biti će dobro sve to. Pozdrav i zdravlja svima 😃

 57. NenadB, slažem se s vama i sviđa mi se vaš optimizam. Smatram da su ljudi previše depresivni i opterećeni, jer to je ipak samo novac i kako bude bit će, te ne treba zamarati glavu previše s time. Potrebna je dobra diverzifikacija kao neka sigurnost da neće sve propasti – bar ne odjednom :-).
  Kako je Valamar godinama rastao ljudi su bili nesigurni koliko to stvarno vrijedi, a pokazalo se da vrijedi puno više nego prije 5 ili 10 god. Tako vjerujem da isto ima neotkrivenih dragulja koji će jednom vrijediti puno više nego danas. Također će neke firme propasti, pa će ulagači izgubiti sve što su uložili. Čitao sam negdje da je u životu potrebna samo jedna dobra dionica da nadoknadi sve ostale gubitke, ali ju je potrebno na vrijeme prepoznati :-). Pozdrav svima i svako dobro!

 58. Pad na zagrebačkoj burzi nažalost nije bezveze nego je konstanta, ja ne znam otkuda uopće ovaj optimizam jer svi pokazatelji govore da neće biti bolje, HDZ ova vlada koja je inače uvijek ukidala porez na dividendu sad još ne ukida niti na kapitalnu dobit, privatizacija niti na vidiku, još se planira otkup ine, ljudi se sele van a ovdje ostaju uhljebi I starci koji će se uvijek izboriti da se slučajno ne uvede porez na nekretnine a što se tiče dionica , nitko se niti ne pokušava izboriti za bilo što niti koga to zanima, tu po meni najveća odgovornost svih poduzetnika i ostalih ekonomista koji ne znaju artikulirati ili ne žele. Razvoj tržišta kapitala je jako bitan za razvoj bilo koje zemlje a ne ove naše socijalističke vukojebine. 10 godina je prošlo a burza se maknula nije s mjesta a uz ovakvu vlast i narod mislim da ni neće, strani investitori sigurno ne žele tu ni sudjelovati uz ovakvu likvidnost. A ove lijepe želje “trebalo bi samo ukinuti porez na kapitalnu dobit, trebalo bi samo napravi ipo itd su samo liste lijepih želja i tako već desetljeće, stalno slušamo trebalo bi ovo trebalo bi ono. Kad se poduzetnici budu znali izboriti za svoje interese kao sindikati onda ćemo krenuti naprijed a sve dok jedna deranja ili majetic budu imali ovakva postignuća kakva imaju u hrvatskoj što se tiče poduzetništva mi ćemo se koprcat u ovoj kaljuži, biti optimist u hrvatskoj je nažalost što se tiče politike I ekonomije na razini optimizma kockara koji se stalno nada da će biti bolje,. Kad vam ovdje antun ide na živce o politici jer želite da se priča isključivo o ekonomiji zapamtite da su svi ti o kojima piše u većini i da oni odlučuju o razvoju sveg u hrvatskoj pa tako i tržišta kapitala, meni je žao što sam ovako pesimističan ali takav samo postao u zadnje tri godine, prije sam još vjerovao u neke promjene ali promjena dok imamo turizam i doznake iseljenika, neće biti

  • Pa većina ljudi je izgubila nada i otišla vani. Mnogi planiraju otići tako da ćemo i na tom polju gubiti moguću zaradu. Nije više ni stvar u plaćama nego o sustavu koji je jako trul. Od lokalne razine gdje se zapošljava masa uhljeba do državnih jasla preko pravosuđa. Recimo grad Umag ima 16 pravnih savjetnika i tri direktora u poduzeću koji se bavi naplatom parkinga! I to je kap u moru.Sve je nekako naopačke postavljeno kao npr.i burza. Na žalost po procjenama rasta i Bugarska će nas ubrzo prestići. Puno je gorućih problema a politika i narod se pale na nebitne teme. Jednostavno treba doći da značajnog zaokreta, a njega nema na vidiku. Bolje reći nema reforma na vidiku i to je ključ.Treba gotovo sve reformirati.

   http://www.index.hr/Black/clanak/poznati-splitski-restoran-zatvorio-pred-sezonu-nema-tko-raditi-uzalud-smo-nudili-i-placu-za-cijelu-godinu-/1037568.aspx

   http://www.seebiz.eu/bjelovarski-kafici-zbog-manjka-radne-snage-uvode-neradni-dan/ar-173876/

   • Znači, najbezbolnije je promijeniti narod. Kad već narod ne želi promjene. Svi ti uhljebi su rezultat nerada, krađe na svim nivoima uz blagoslov svih stranaka i svih dosadašnjih vlada. U prijevodu: blagoslov glasača. Strah? Neznanje? No cojonas? Od guze do mozga je prosječno metar, ali valjda narodu treba još desetljeće kilometra. Točno. Padaju na nebitne spinove i probleme. A što zna stoka sitnog zuba? Sretni i zadovoljni slobodni i nezavisni, jeli bi i kamenje samo da je IMAMO. Sad je i IMAJU pod NATO i EU kišobranom, a još ih truju vodom i zrakom. Nisam primjetio baš okupljanje naroda.
    (Sad malo vučem na Antuna)
    Ustvari, slažem se načelno sa svim komentarima i mišljenjima, ali i MI smo dio naroda i Ja i Mi smo biračko tijelo. Počnimo od sebe. Ako već nismo, promijenimo se. Jer bez akcije, samo je pričanje i mrtvo slovo na papiru. Fajt i pozitiva! ☺

 59. Dovoljan je samo jedan pozitivan čovjek da pokrene lavinu pozitive (npr Nenad Bakić)
  Dovoljan je jedan čovjek da pokrene lavinu pesimizma, panike, glasine što god već. (novinar, političar,susjed i sl) , Nije sve vječno niti svo zlo za zlo. Ili strpljivo vozite svoj film, pravac, viziju, ili se prepustite.
  I odlazak van Hrvatske je dio nečije vizije. I propast kao i uspeh neke kompanije ovisi na kraju samo o jednom: o nama ljudima i onime što je između dva uha. Jednostavno. Što je tri godine naprama 20? 30? Cijeli životni vijek? Vizija, svjetlost na kraju tunela i pozitiva. Sve će biti ok. Za one koji su uporni. LP svima 😆

  • IMAM RJEŠENJE, Moj prijedlog zakona kao građanina RH. Svaki političar koji danas mora predočiti imovinsku karticu obavezati da u imovinskoj kartici mora imati najmanje 25% imovine u dionicama kompanija izlistanih na ZSE. Ovaj moj prijedlog zakona izbalansirao bi odnose u RH između javnog i privatnog na način da ukoliko političar materijalno zadovolji svu onu logističku bazu koja stoji iza njegovog izbora (uhljebi), osobno gubi na tržišnoj kapitalizaciji poduzeća kojih mora imati u svom portfelju, jer nerozonsko zadovoljavanja različitih sinekura utječe na negativni kreditni rejting zemlje (prezaduženost) moraju se uvesti novi porezi, i različiti parafiskalni nameti što utječe na skuplje kreditiranje kompanija koje su u sastavu i portfolia političara koji po sili zakona mora imati u imovinskoj kartici. Kompanije zbog svega gore navedenog biti će i manje konkurentne na tržištu i teže će plasirati svoje robe i usluge i naposljetku poslovati s manjom dobiti i isplaćivati će manju dividendu i to će po svom džepu osjetiti upravo novoizabrani politički moćnik, Dobro ste primjetili gosp. Bakić kada ste rekli lokalnim političarima iz Slavonskog Broda i Kutine što niste Vi uložili u Poduzeća ĐĐ i Petrokemija pa onda nudili svoja rješenja. To bi bilo mnogo poštenije.

  • A možda i mora značiti 😀 Ovisi što bi dobili u paketu s morem, gdje je to more, tamo gore u Slovačkoj, ili da se Slovačka premjesti južnije…, pa možda uz more dobije toplo i više od pola godine pretežno sunčano vrijeme također?

   Ne znam je li skroz slučajno da su južnjaci tako često (PIGS EU zemlje, Južna Amerika, Indija, Afrika, a poslovično (ne kažem da je skroz istina, ali tako se priča) i naši domaći južnjaci kao Dalmatinci i Crnogorci itd. uglavnom nekako bar malo drugačiji po tom pitanju od svojih sjevernijih susjeda?

   Možda klima utječe na ljude, njihovo ponašanje, njihovu marljivost i uspjeh više nego bismo očekivali? U Indiji je možda problem ta konstatno prevelika vlaga i vrućina (i nemaju klimatizirane prostorije za život i rad), da nisi za ništa, nikad. A u Grčkoj, Dalmaciji… problem je suprotan, previše lijepog i sunčanog vremena koje poziva van. Kome se da biti u zatovrenom, raditi, po tom lijepom vremenu? 🙂

   Možda je baš londonsko, švicarsko, dansko, kanadsko vrijeme idealno za rad, pravi yin-yang. Malo kišice služi da bolje znaš cijeniti sunce, i dok si zatvoren doma jer je vani tmurno puno posla napraviš, zaradiš, pa možeš uživati u lijepom vremenu kad dođe, možeš i sjesti na avion kad poželiš i odletjeti za Božić u Australiju uživati na plaži. Dok si Indijac ili Dalmatinac, nemaš pravi yin-yang, i to te skroz zezne. Nisi ti kriv, vrijeme je takvo… 🙂

  • Nije dobro da ulagače zanima samo jedan sektor, to dovodi do precijenjenosti dionica takvog sektora…, a i što ćeš s jednim sektorom neovisno o cijeni, ne možeš imati pravilno diverzificiran portfelj ako biraš dionice iz samo jednog sektora.

   Istina da je to baš ružno kako nam tržište u zadnje vrijeme zamrlo, ali bez brige, biti će bolje. Pa makar nam tržište i ne postalo nešto življe i efikasnije, svejedno, za inteligentne investitore je to skroz OK, ako stvari budu još padale, padati će i one dionice koji su ti baš dobre i u koje čvrsto vjeruješ, pa ćeš takve moći jako lijepo dokupljivati.

   Kamo sreće da nam ZSE postane mjesto prepuno vazdaprofitabilnih kompanija stabilno rastuće profitabilnosti koje se uglavnom trguju uz P/E < 8 i dy > 10 % u normalnom monetarnom okružnju (kuna stabilna, inflacija skromna) i po mogućnosti ukinutog poreza na dividendu. Što bi nam falilo? Bar se ne bi morali puno misliti što kupiti i gdje reinvestirati dividende…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.