BDP

Nakon Agrokora: povećanje rejtinga RH?

Kao što sam već više puta pisao (i odmah po javnom izbijanju krize), sistemski značaj za RH krize u Agrokoru je prenapuhan (često i histerično). Meidji često brkaju razine krize. Više je dimenzija krize:
– vlasnici Agrokora
– Agrokor,
– dobavljači,
– društva iz grupe (garancije i upravljanje), ovo uključuje i radnike,
– RH.

EDIT, 8.4.2017. — Teze iz ovog i prethodnih članaka su nekoliko sati nakon pisanja potvrđene od strane rejtnig agencija.

Sada se jasno vidi ono što govorimo godinama. Naime, da je PROFIT i najmanje što svim dionicima stvara jedno trgovačko društvo: Agrokor tvrtka svih građana Hrvatske? (Neki šlampavi ljevičari su ovaj tekst dijelili po FB kao dokaz da tvrdim da je ‘Agrokor tvrtka svih građana’, a govorim upravo suprotno, pročitajte. Evo zašto ponekad govodim da su mnogi ljevičari ‘sloppy thinkers’, ne mogu domisliti stvari do kraja, vjerojatno velikim dijelom iz lijenosti 🙂 ).

(Usput, možete vidjeti kako je za operativne kompanije Agrokor ipak bio dobar, naime ovdje imate slučaj o tome kako je Agrokor nudio za Podravku još prije 20 godina 400 kuna po dionici … nakon dokapitalizacija Podravka i danas vrijedi manje,  a pogledajte koliko vrijede Jamnica ili Ledo: Svatko može investirati s Todorićem i (lako moguće) proći bolje od njega).

To se do nekih slojeva teško probija jer je dugo u Hrvatskoj značajan socijalističko-komunistički mentalitet, za promociju kojeg su kao udarna oštrica bili zaduženi neki ‘lijevi’ ‘nezavisni’ mediji, koji su nabacivali teze svojoj ideloškoj bratiji raspoređenoj u mainstream medijima. Oni naravno nisu nezavisni jer su bili intenivno financirani od strane bivše vlasti, a nisu ni stvarno lijevi nego ideološki ‘trash-marksisti’: izvikuju parole iz Komunističkog manisfesta koje su čuli iz treće ruke (‘sukob rada i kapitala’ itd.), mrze kapital, ali vole novac!

Elementarne teze iz tog gornjeg članka (svakako pročitati) su potpuno neshvatljive mnogim koji vjeruju u socijalizam, igru ‘sume 0′ (ako netko dobije, drugi gube’, primjerice ‘profit je ‘otet’ od radnika’). Socijalisti su često i militantni ateisti, rugaju se vjernicima zbog vjere – iako se nema dokaza da bog NE postoji. Socijalisti su mnogo jači vjernici jer vjeruju u nešto što DOKAZANO (u teoriji i praksi) ne funkcionira, tako da je njihova socijalistička religioznost više kao neki proxy za stvarne osjećaje (ponajviše zavist, itd.)

+ + +

U gornjoj listi su vjerojatno poredani i ‘gubitnici’ u cijeloj priči, po vjerojatnosti / značaju njihovim gubitaka. Primjerice, mislim da radnici u konačnici neće stradati jer će operativne kompanije nastaviti funkcionirati (a i tržište rada je sve bolje).

Svjetska tržišta pak pokazuju da i dalje ne smatraju krizu Agrokora sistemskom (za RH). Hrvatska premija na rizik je i dalje vrlo niska, pogledajte koliko niža nego samo prije godinu i pol:

Izvor: Bloomberg

Pogledajmo sada neke ključne makroekonomske varijable.

Vjerujem da će neki reći da ‘uvijek govorim optimistično, pa sam PONEKAD u pravu’ (za razliku od nekih ogorčenih ljevičara koji uvijek govore negativno i ponekad su slučano u pravu), ali situacija je upravo suprotna. Jako dobro pazim kada govorim optimistično i to je uglavnom kad doslovno cijela (ili skoro cijela) javnost misli suprotno, a u krivu je. Evo nekih slučajeva:

 • Jedini sam jasno argumentirao da turistička sezona 2015. neće biti ugrožena i da nema ‘srpanjske rupe’ (iako je i sam tadašnji ministar već bio potpao pod histeriju). Štoviše, da su pred hrvatskim turizmom sjajni dani (mediji su histerizirali da je to ‘dokaz neodrživosti hrvatskom turizma’)
 • Predvidio najprije jaki rast BDP u trećem kvartalu 2015., te dok su se službeni analitičari i mediji ‘oporavljali’ od tog šoka, predvidio i da je taj rast održiv
 • Odmah po ‘propoalom’ izdanju državnih obveznica prošle godine objasnio da se ne radi o tragičnom neuspjehu koji ‘znači’ financijsku propast RH (kao što su histerizirali skoro svi mediji: jer da nam 2017. dolazi na naplatu veliki iznos vanjskog duga i to je ‘dokaz’ da se nećemo moći refinancirati), nego racionalna i hrabra odluka ministra Marića.

A priču oko Agrokora dobro je da se cijela stvar odvija u povoljnom makro okružju, pogledajmo samo neke podatke iz zadnjeg biltena HNB:

Ovdje je zanimljivo pogledati iz HNB-ovog Komentara platne bilance i međunarodnih ulaganja za četvrto tromjesečje 2016. gdje se tumače negatvine stvari (u 4. kvartalu neto prihod od turizma se smanjio jer Hrvati više putuju!):

Na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u posljednjem je tromjesečju 2016. ostvaren manjak u iznosu od 0,5 mlrd. EUR, što je za 0,2 mlrd. EUR više nego u istom razdoblju prethodne godine. Povećanju manjka najviše je pridonijelo pogoršanje salda na računu primarnog dohotka (za 0,2 mlrd. EUR), što se uglavnom odnosi na veće rashode od izravnih ulaganja (tj. veću dobit domaćih poslovnih subjekata u vlasništvu nerezidenata). Bolji poslovni rezultati vidljivi su u velikom broju djelatnosti, najviše u financijskoj djelatnosti, proizvodnji nafte i naftnih derivata te farmaceutskoj industriji. Istodobno su poboljšani i poslovni rezultati rezidenata po osnovi njihovih ulaganja u inozemstvo. Vrlo blago povećao se i manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom, unatoč bržem rastu robnog izvoza (7,1%) od uvoza (5,1%), dok se višak u međunarodnoj razmjeni usluga povećao. Pritom su se snažnim rastom istaknuli neto prihodi od telekomunikacijskih, računalnih i informacijskih usluga, dok su se neto prihodi od turizma neznatno smanjili zbog razmjerno snažnog rasta turističke potrošnje rezidenata u inozemstvu. Nepovoljno je na saldo tekućeg računa djelovalo blago smanjenje viška na računu sekundarnog dohotka zbog nešto većih uplata u proračun EU-a. S druge strane, korištenje sredstava iz fondova EU-a tekuće i kapitalne prirode tek se neznatno povećalo.

Tako da s obzirom na sve ovo, čim se situacija oko Agrokora stabilizira, očekujem povećanje rejtinga RH.

Kategorije:BDP

326 replies »

 1. Ako je ovaj post pročitao Miro Bulj kazati će da papir svašta trpi, a Pernar će to potvrditi jer u svim bankama sjede ljudi-gušteri, pa tako i u HNB-u stoga ovo ne može biti istina. Da je sada Goran Marić u opoziciji opleo bi i on po HNB-u kao je pun para i ne radi ništa s njima, umjesto da ih baca iz helikoptera po potrebitima. Dakle budimo ozbiljni i ne vjerujmo statistici, tu sigurno nisu čista posla! 😉

 2. Nenade ovijek me oraspolozis svojim optimizmom , 🙂 , ja ne mogu drukcije nego da ti vjerujem jer mislim slicno ali ro se nece dogoditi zbog vrhunskih poteza nase Vlade nego zbog povoljne situacije na trzistu jos da imamo sposobne ljude gore islo bi to sve naprijed jako brzo i do 2025 Hrvatska bi bila za neprepoznati 🙂 ,

 3. Što je veći problem sa Agrokorom, sve više imam osjećaj da je to došlo u najbolje vrijeme, da se riješi jako puno dugogodišnjih problema u Državi.
  Odavno sam rekao, iako naslovnice vrište samo o restrukturi Agrokora, on je ovdje minoran – on je samo pokrenuo lanac potrebe za restrukturom gospodarstva u cjelini, dobavljača, sindikata, socijalističkog sklopa u glavama i sl.
  Danas je po svemu sudeći završeno bezgranično loženje para u Petrokemiju – vrlo brzo ćemo dobiti i formlani zaključak o tome, dobavljači i njihovi vrli menadžeri su naučili sve o mjenicama na najbolniji način, te i kod njih slijedi isto velika restruktura, traženje novih tržišta i suočavanje sa konkurencijom na policama, stožeri će shvatiti (neki možda jesu već i danas) da plinske boce i ulice više ne pale.
  Kada to sve sagledamo u cjelini, možda nas čeka i svjetla budućnost…uskoro

 4. Ipak, ono sto mene brine je “lex Todoric”, o “sistemski vaznim kompanijama”, ma sto one bile. Na trzistu bi svi igraci trebali biti u istoj poziciji, s istim mogucnostima i izlozeni istim rizicima. Lex Todoric kaze da su sve firme jednake, ali da su neke jednakije, to jest “sistemski vazne”. S druge strane, pojam “sistemski vazne kompanije” nije nigdje definiran. To moze znaciti da ce se drzava mijesati u poslovanje bilo koje kompanije, pod izlikom da je ista “sistemski vazna”.

  • Pa imaju neke definciije o broju zaposlenika, količni duga itd. To sad samo znači da će se kompanije morati tako oragnizirati da se uvijek rascijepkaju u manje kompanije koje neće potpasti pod te limite itd., da se izbjegne biti “sistemski važan”. Svaki takav zakon stvara distorzije na tržištu. Čini nas manje efikasnim gospodarstvom.

   • slažem se, s jedne strane trash marxisti, a s druge trash kapitalisti raznoraznih anglosaksonskih ideologija.. u jednom se, koje li koincidencije, ipak slažu, a to je da bi stoku sitnog zuba tribalo stavljati u funkciju produktivnosti/kapitala.. čemu isti služi još nisu u potpunosti razradili, malo i m je nejasno to.. te životne stvari..

 5. Osim možda kod nas gdje je sve naopako pa netko baš želi biti “sistemski važan”. Ali nije u ovom slučaju čak niti to da se želi, nego su banke ga natjerale na to, tj. distorzija je još i veća. Banke bi trebale moći izgubiti svoja potraživanja ako su ih loše plasirale. To bi trebao biti njihov problem koji bi se trebao riješavati tržišnim mehanizmima a ne ovako zakonskim. To mi se baš i ne ne sviđa.

 6. Udruga lipa je upozorila na jednu jako važnu stvar,tijekom restrukturiranja agrokora biti će i velikih žrtava i problem je taj što će onda žrtve tražiti od države da ih spasi,kao danas petrokemija,borovo,
  imunološki itd,vršiti će se pritisak na vladu i predsjednicu rh,i udruga lipa sa pravom ukazuje na tu opasnost a naši političari kao što rekoh vode politiku pusti vodu dok majstori odu…Zato je vlada morala smisliti model i zakonski okvir u kojem oni kolo ne vode ali ga kao medijator nadziru,ponavljam mi nismo nijemci nego hrvati i ne možemo prepisivati tuđe zakone nego ih krojiti po sebi…

  https://lider.media/aktualno/udruga-lipa-spasavanje-agrokora-bit-ce-na-ledima-poreznih-obveznika/

  Ne znam kako je dalićka na ovo pristala?Ona kad nije na vlasti je liberal a kada je na vlasti ultra socijalista?Jako čudna žena?

 7. Nenade, molio bih Vaš osvrt glede g. Alvareza. Budući da nije dobio realnu šansu da restrukturira Agrokor, jel treba žaliti zbog toga ili je bolje da to neki “naš” čovjek riješi? Imam osjećaj da bi stranac ipak bolje riješio ovaj zavrzlamu.

  • Ne piše u zakonu da to mora biti “naš čovjek” a naši vlastodršci nisu valjda baš toliko neodgovorni da bi postavili nekoga tko nema dovoljno iskustva na obavljaju poslova slčnog ovome? Ako bi stavili nekoga umjesto Alvareza onda to mora isključivo zato što bi se taj drugi (iz konkurentske firme valjda) pokazao kao bolji kandidat za posao, s boljim referencama, da je vodio više i uspješnijih restrukturiranja firmi slične veličine, zar ne?

   Ako se eventualni drugi kandidat za ovaj posao ne bi izabirao po tim kriterijima, to bi značilo toliko visoku razinu neogvornosti prema hrvatskom gospodarstvu, toliko opasno plesanje po rubu ustavnosti (to je ipak privatna firma, neodgovorno provođenje te prisilne uprave je nanošenje štete privatnom vlaništvu, to onda JE nacionalizacija), da se stvarno slobodno možemo smatrati banana državom.

 8. Ne Vjerujem da odlazi pa nisu Rusi ludi sigurno su uvjetovali da ostane ma bice tu jos svasta mi uopce nemamo sposobnih ljudi u Vlasti da to naprave mozda neovisnih strucnjaka teoreticara ali ‘company doctora’ mozda imamo Tipa Todoric i ostalih 200.

 9. Kako ne shvaćate da je najveći socijalistički sklop u glavi imao upravo Todorić??? I njemu slični…ljudi koji cijelo vrijeme koriste poznati model samo upravljanja na zajednički račun…ljudi koji kune iz vlastita džepa nisu dali nikada ni za što…pa koji vam je klinac??!! Kakvo crno tržište u Hrvata???

 10. http://www.24sata.hr/news/boris-lalovac-agrokor-treba-postati-vlasnistvo-dobavljaca-519406?utm_campaign=Partnerski+portali&utm_medium=Widget&utm_source=Vecernji

  Evo javio se mesija samo nije rekao kako to dobavljači mogu postati vlasnici agrokora bez pristanka vjerovnika-bankara?Samo nam još to nije objasnio i u kojem to postotku bi oni bili vlasnici i dali uopće većina njih to može izdržati?Jeli se vama čini nakon ovakvih izjava-paušalnih ludosti jednog bivšeg ministra financija da mi ovo sve sanjamo,prvo su vladajući zakašnjelom reakcijom i nedonošenjem zakonskog okvira u kojem bi se nešto i moglo puno ranije dogovorili napravili veliku štetu a opozicija nam nudi rješenja na rubu vjerovali ili ne?Naravno ne isključujem mogućnost da neke kompanije u nekom sutrašnjem vlasničkom preslagivanju-dogovaranju uđu djelom sa potraživanjima u vlasničku strukturu ali o tome danas je rano govoriti tako paušalno,to je ništa drugo nego jedan neozbiljan i nekonstruktivan prijedlog ili račun bez krčmara,o tome se može pregovarati tek kada se stabilizira poslovanje i detaljno analiziraju parangali u agrokoru ali to nije u ovom trenutku niti tema niti rješenje za tisuće zaposlenih i dobavljače…Ovdje kuća gori a lalovac u požaru nudi rješenja koje će boje sutra biti zavjese kada se ugasi požar i sve ponovno uredi?Otprilike su to njegovi prijedlozi?

  • Kako se može ozbiljno shvatiti čovjeka koji je nedavno rekao da je burza kocka! I da ne zaboravimo da je imao virtualni portfelj 🙂

 11. Nisam neki pravni ekspert ali ono što ja vidim problem u ovom zakonu je ravnopravnost pri plaćanju svih dobavljača u sutrašnjoj komesarskoj upravi?Time je država na sebe preuzela čitav teret mogućih eventualnih tužbi upravo zbog možebitnog neravnopravnog tretiranja svih dobavljača?
  I to je uz političke pritiske kojima će biti izložen ne samo povjerenik nego i sama vlada po meni najveći problem ovog zakona?To može i politički destabilizirati samu vladu?

  Ajmo hipotetski,jeli bilo moguće donjeti zakon koji omogućuje sve ovo što je napisano u lex agrokoru pod istim izgovorom strateških kompanija,pod izgovorom složenosti procesa pregovaranja u kojem je tisuće aktera i da se vremenski odredi rok trajanja tog zakona prije stečaja ili moguće konačnog dogovora a u kojem bi se posudbe koje uđu u tom razdoblju u agrokor uz prvenstvo povrata isključivo mogle trošiti na plaće,dobavljače,poreze itd a vlada ima onda mehanizme da to kontrolira,naravno u taj zakon bi preciznim stavkama vlada mogla ugraditi smjernice koje štite nacionalne interese,načini kojim redosljedom su dozvoljena takva plaćanja u zamjenu za pravo prvenstva povrata,jasnim i preciznim zakonom.U tom smjeru je trebalo ići na dogovor sa vjerovnicima,snimiti stanje u agrokoru,vidjeti koji je to novac potreban za stabilizaciju normalnog poslovanja i u tom pravcu se dogovarati sa vjerovnicima jer očigledno je da je najveći interes i samih vjerovnika da se stanje u poslovanju normalizira i da se dodatno ne urušava sama vrijednost pojedinih sastavnica agrokora a tu je konzum ključ i generator svega?A konzum bez dobavljača ali i infuzije vjerovnika ne može funkcionirati?
  Istesati zakon do te razine da je interes svih aktera odnosno onih najvećih sličan ili isti?Dali je to bilo moguće?Ja nekako mislim da jest jer ako promislimo malo bolje koju to bolju opciju imaju vjerovnici i dobavljači?A lex agrokor je onda mogao biti plan b.

  Ovako mi se čini da ni vjerovnicima ni dobavljačima država nije dala ni zakonski okvir niti vrijeme u kojem bi postojala i teoretska šansa da se oni nešto dogovore jer nitko sigurno neće ubaciti 800 mil eura do 1 milijarde u ovom trenutku ako nema zakonski okvir koji mu omogućava super senior status i ako nema okvir koji zabranjuje nekontrolirane ovrhe i blokade?
  Ovaj zakon se razlikuje od chf po tome što je moguće da se u samom trajanju lex agrokora ne poštuje načelo ravnopravnosti i tretmana svih dobavljača podjednako..To neko vjerovničko vjeće koje sve to treba odobravati uvijek se može izvući na sudu da su dovedeni u takvu nemoguću situaciju takvim zakonskim okvirom da drugi izbor nisu ni imali nego da potvrde prijedloge komesara-povjerenika da umanje štetu u koncernu,da su igrali na onu spasiti što se spasiti da?
  Možda sam debelo u krivu?

 12. Da bi bilo jasno što govorim povjerenik ima ovlasti da uz suglasnost vjerovničkog vijeća platiti i tražbine nastale prije stupanja na snagu ovog zakona,pazite sada ovo;”ako je to nužno radi smanjena sistemskog rizika,nastavka poslovanja,očuvanja imovine,ili ako se radi o tražbinama iz redovnog ili operativnog poslovanja”(poglavlje 4,članak 40)

  E sad tko tu na sebe uzima odgovornost da procjenjuje tko ima tu prioritet kada bilo koja tražbina teoretski može ući u tu kategoriju a onda se otvara pandorina kutija.Zar nebi bilo logično da se tu ima neki redosljed i puno preciznija formulacija,npr. kriterij starosti tražbina,dospjeća itd,ovako je hipotetski moguće da se plati tražbina prije 30 dana a ne ona prije 300 dana,teoretski je moguće ako to procjeni komesar a potvrdi vijeće?Da nebi bilo zablude sve ide na prijedlog komesara-povjerenika?On je mali bog!A formulacija o plaćanjima mu je tako široko postavljena da može kako hoće?Kriterij je tako nejasan i preširok da samo i samo ovisi o njemu koga će on to staviti u prvi red?Meni ovo nije jasno?Ne postoji ni jedna stavka zakona koja npr. favorizira najstarije tražbine ili definira veličine firmi ili malih obrta koji su prioritet ili možda onih koji su izloženi ovrhama banaka i slično zbog trasiranih mjenica,to će sve procjenjivati drug tito,ili vam ga vladin povjerenik?A na njega će pritisak vršiti opet politički drugovi i drugarice koji su ga i predložili,pa je tako moguće i ovo,zbog lokalnih političara i njihovog rejtinga u lokalnim sredinama svi će tražiti upravo da dobavljači u njihovim sredinama imaju prednost,i svi imaju neki razlog tipa spašavanja ljudi i radnih mjesta i slično,to su sve okolnosti koje mogu izazvati i političku krizu jer ako se npr petrovu i grmoji ne plate mandarine u metkoviću biti će ljuti na povjerenika ali i na ministricu kao risovi jer će ih njihovi u metkoviću razapinjati,to će stvoriti paukovu mrežu interesa kako financijskih tako političkih?Znači utopija je očekivati da će se taj zakon sprovoditi izvan političkog konteksta i okvira,ne po meni biti će čitav postupak obojen politički i čak utjecati na odnose snaga u samoj vladi,moguće je i destabilizirati?Nadam se da ste shvatili bit?

 13. Recimo i ovo,moguće je bilo dobro analizirati dugove prema dobavljačima,utvrditi recimo kriterije izloženosti firmi i obrta i tražbina u odnosu na ukupne prihode tih firmi-obrta,veličinu i slično i to bi onda ulazilo i u kontekst nekih socijalnih kriterija.Jer nije ista izloženost nekoga čije tražbine prema agrokoru u udjelu prihoda sačinjavaju 50% ili 5%,govorim na pamet ali ukazujem da je zakon jako jako neprecizan u tome…Preopćenit,čista improvizacija sa puno rizika?

  • Oni čije tražbine prema agrokoru u udjelu prihoda sačinjavaju 50% prihoda su riskirali s agrokorom 10 puta više od onih čije tražbine prema agrokoru u udjelu prihoda sačinjavaju 5% prihoda.

   • Slažem se samo sam na jedan način htio prikazati da nema jasnih kriterija a vlada nas uvjerava da su upravo zakon donjeli zbog tkz. malih i opgo-va i da taj zakon upravo njih najviše štiti a ja to ne vidim u tom zakonu…Gdje se to može iščitati?

    • Zato sam paušalno govorio o omjeru tražbina i prihoda kao o jednoj mogućnosti zaštite tih na koje se vlada poziva,nisam ušao u to dubinski da bih mogao dati recept kako bi ti kriteriji mogli biti napisani samo sam ukazivao na primjere kako bi se to moglo eventualno precizirati,ponavljam nisam nudio recept nego primjer kako bi to moralo izgledati a da se ne povrijedi načelo ravnopravnosti u primjeni zakona…

 14. Mi kada govorimo o dobavljačima agrokora većinom se referiramo na hrvatske dobavljače a one izvan granica rh nitko i ne spominje?Masu je toga prepušteno improvizaciji?

  • Da me bolje razumijete i lex agrokor je morao biti napisan tako da se ne odnosi na jednu firmu,nego općenito na sve firme koje ulaze u precizno napisane kriterije,i to je u ovom slučaju ispoštovano,istom analogijom za poglavlje 4 članak 40 lex agrokora morali su biti napisani jasni kriteriji plaćanja za tražbine nastale prije stupanja zakona na snagu iz potpuno istih razloga kao i kriteriji pod kojim uvjetima firme ulaze u ovaj zakon…To je ista priča!

   • Zemlja je praktički blokirana, a gdje su Davor Ivo i anemični premijer? Računaju da će se sve samo riješiti? Ili će donijeti Lex Bregana, tako da brže prijeđemo granicu?

 15. Znači zakon o chf nudio je cjelokupno precizno formulirano rješenje,tu nije bilo može ovako a može onako nego je samo data mogućnost dužniku da to prihvati ili ne prihvati,hoćeš nećeš,i to je bilo dobro složeno što je jučer potvrdio i ustavni sud,kod ovog zakona nema jasnih pravila igre nego ih državni “sudac” utvrđuje po svom nahođenju u tijeku trajanja utakmice?Ovdje nije problem u razlozima za donošenje takvog zakona,oni su višestruko opravdani i po meni potpuno u skladu sa ustavom,tu dvojbe nema,problem je samo primjene u praksi i kriterijima koji nisu jasni,e tu u primjeni možemo doći u problem i sa ustavom rh.

 16. Naravno sve se to može i izbjeći ako vjerovničko vijeće i komesar-povjerenik prije primjene usaglase jasna pravila igre kod plaćanja u kojima se nebi povrijedilo pravilo ravnopravnosti i podjednakog tretmana dužnika…Znači po meni još nije kasno ali sa time bi se morali već danas konzultirati sa ustavopravnim stručnjacima,jer ako se povrijedi i naruši to pravilo rizici od tužbi su veliki!

 17. A lex agrokor je samo dokaz da država hrvatska nije u stanju stvoriti zakonodavni okvir da se stvari rješavaju bez državnog komesara i direktnog upliva politike,to je samo još jedan primjer kako stvari ovdje funkcioniraju,u nedostatku pravnog okvira,nesposobnosti da se uredi efikasan i precizan pravosudni sustav uvijek se pribjegava državnom arbitriranju koji nužno sa sobom nosi i moguće korupcijske posljedice ali i političke pritiske…Uvijek je tako!

  • Dobro si opisao pojam “nefunkcioniranja pravne države” i najopasnija ključna riječ ovdje je ta “korupcija”. Te stvari su početak i kraj svih naš problema zadnjih četvrt stoljeća. Tek kad profunkcionira pravna država, korupcija i socijalističke države neefikasnosti svih vrsta se ukinu, možemo ozbiljnije naprijed.

   Tužno je što smo mi po ovim pitanjima sada zapravo iza države koja je službeno još uvijek “komunistička” i koja još uvijek dosta loše kotira na svim ljestvicama o percipiranoj korupciji itd., ali koja se tako snažno bori protiv korupcije na svim razinama, a i naša percepcija naše korupcije je možda malo slijepa, da ćemo ako ovako nastavimo uskoro i službeno biti među zadnjim bastionima komunizam na svijetu, jer razina korupcije i razina funkcioniranja pravnog sustava uz udio države u GDP-u su glavni elementi koji u realnosti neku državu čine komunističkom neovisno o tome kako glasi njeno službeno ime. Imena su nebitna, brojke su jedina stvarnost.

   Ovi tobožnji komunisti ne biraju sredstava, oni se i televizijom bore protiv korupcije i sličnih društvenih devijacija. Naša javna televizija suprotno od kineske, naša za razliku od njihove propagira komunističke “vrijednosti”.

 18. Vlada je i kod agrokora ali i kod chf imala čak i ustavnu obavezu da reagira zakonom ukoliko je vidjela da su stvari krenule predaleko a vidjela je ali je ovdje samo i samo problem što je zbog niza nedorečenosti i nejasnih kriterija vlada preuzela na sebe svu odgovornost za vođenje tog nedefiniranog procesa koji traje 12+3 mjeseca i dala povjereniku ovlasti koje su potpuno nedorečene i time sve porezne obveznike izložila riziku od budućih koraka koje će poduzimati taj čovjek a za suglasnost vjerovničkog vijeća napisao sam kako se oni sutra mogu ponašati na sudu i sebe čistiti od odgovornosti jer oni su ti koji ništa ne predlažu nego mogu samo amenovati prijedloge povjerenika a priznati ćete da im je tu onda izbor jako sužen jer oni tada neće razmišljati jesu li te prednosti u plaćanjima u skladu sa ustavom ili nisu?To je sutra problem onoga koji to predlaže i koji je donio neprecizan zakon,to je bit…

 19. Sve ovo što ja pišem nema smisla ako se podmiru sva dugovanja svim dobavljačima ili ako se svi oni dobrovoljno usaglase za neko novo rješenje ali tko danas može staviti ruku u vatru da će se to tako stvarno i dogoditi?Problem će nastati ako se neki naplate u potpunosti a neki ne,e tu je onda belaj na vidiku?Nadajmo se da će se svi namiriti,to bi bilo sjajno?

 20. http://www.index.hr/vijesti/clanak/bulj-prvo-glasao-za-spas-gazde-a-sad-kaze-kako-ce-svi-koji-su-pomogli-todoricu-u-remetinec/962214.aspx

  Bulj ne staje,on će tužiti sada i hnb,?tko mu brani?Samo čemu se time mora “hvaliti” na sav glas i uznemiravati čitavu hrvatsku javnost i unositi nemir u ionako složenu situaciju,on pazite kaže da ako je todorić još dugo na slobodi da ovaj sustav nema smisla,to je nečuveno,ovo nisu radili ni najgori komunisti za druga tita,da koriste svoje političke funkcije za pritisak na institucije države?Neka tuži koga želi to je njegova osobna stvar?On je sada samozvani mojsije?Moram priznati da mi nije jasno kakvu nadležnost ima hnb oko izdavanja mjenica što se ovih dana provlači u javnosti?Volio bi da mi netko objasni dali hnb ima to u opisu svojih nadležnosti koje sam dobro proučio?Ja ili to nisam shvatio ili nisam našao u popisu nadležnosti?Ovo što radi most je nečuveno,ovo je poziv na neinstitucionalna rješenja jer kad jedan zastupnik u saboru kaže “ako je todorić na slobodi ovaj sustav nema smisla”,on defakto poziva ljude indirektno na nasilje i rušenje sustava?Nije g nego se pas posrao,tako bi to rekli u dalmaciji?Pazite saborski zastupnik koji je ujedno i dio vladajuće koalicije?Ovi ljudi u mostu ili ništa ne razumiju ili su potpuno izgubili pamet?

 21. Ovakve izjave moraju biti osuđene i od predsjednice i premijera države koji moraju ukazati narodu čemu vode ovakve izjave i oni moraju izričito i beskompromisno braniti institut presumpcije nevinosti,to im je dužnost?Jer tko meni sutra brani da i ja lajem kroz medije ako svi članovi vlade ne odu u zatvor zbog agrokora da ovaj sustav nema smisla?Bulj to izgleda elementarno ne razumije?
  A što da jednog dana neki čoban-luđak njega ni krivog ni dužnog proziva da mora u zatvor “jer ako ne, sustav nema smisla”
  Ovo što nam most nudi zadnjih dana je rub vjerovali ili ne?A ljudi na vlasti?U drugoj vladi???

  • Ovo si Antune potpuno u pravu,to ja trubim stalno,a to je da su za popularnost glupana tipa bulj,pernar, petrov, bernardic,krivi i predsjednica i premijer a i guverner najviše,jer sute dok dotični lupetaju. Ili ih ismijati ili objasnit odnosno razbit njihove nebuloze,a ne ih ignorirati jer evo ignoriranje idiotizma je dovelo živi zid na poziciju treće opcije u hrvatskoj. Nažalost teško je to očekivati od birokratskog premijera ali zato su ekonomisti dužni ne šutjeti o tome

 22. A koliko znam u zapadnim demokracijama bankrot ili prezaduženost nije kazneno djelo?Osim ako se dokaže da je bilo kršenja zakona ali to treba utvrditi pravosuđe,ne bulj,petrov ili grmoje,nego samo i samo pravosuđe a oni mogu tužiti koga žele i kada žele i za što žele a ne tumačiti nadležnosti i krivična djela kako se njima sviđa ili odgovara a to pogotovo ne mogu raditi dok su vlast jer se i tu postavlja pitanje zakonitosti takvih političkih pritisaka na institucije dok si dio vladajuće koalicije?Šou?

 23. Poštovani gospodine Bakić,

  Da li bi bili ljubazni i osim kretanja CDS-a stavili kretnja kunske državne obveznice s kraja krivulje? Isto tako, ukoliko imate državnih obveznica u portfelju, pokušajte nazvati kupce koji su izložili indikativne ponude za kupnju, pa ćete vidjeti da ih nije baš tako lako protrgovati.
  Ja doista nemam znanja niti mogućnosti kvantificirati utjecaj Agrokora na BDP, ali sam prilično siguran da ova kriza nikako ne može imati pozitivan utjecaj, jer neminivni otpisi potraživanja u financijskom sektoru, dobavljača kao i njihovih dobavljača u kratkom roku mogu djelovati samo negativno, a izjava da mislite kako radnici u konačnici neće stradati mi se čini prilično hrabra, jer mislim da je više nego očito da će, osobito u kratkom roku, oni i te kako stradati. Naime, ako će operativno i poslovati, pitanje je u kojem obujmu i s kakvim rezultatima. Koliko će ih ostati raditi i oni koji ostanu kakve će plaće primati i koliko redovito i od čega. A gdje su tek dobavljači i njihovi proizvodni kapaciteti. Kome će oni dostavljati svoju robu u kojim volumenima i po kojim cijenama i kako će se to odraziti na njihove zaposlenike.
  Isto tako, kako biste komentirali pogled gospodina Cvetojevića na njegovom facebook profilu?
  Htio bih za kraj reći da ne pokušavam biti maliciozan jer ste se više nego jednom pokazali i dokazali, ali mi se čini da ste tvrdoglavo optimistični oko ove situacije i da podcjenjujete negativne rizike u cijeloj ovoj priči, a nisam baš siguran da su okolnosti objektivno takve.

  • Naravno da će imati negativan utjecaj i već ima. MOžda niste razumjeli post — taj utjecaj ipak će biti prevladan, uključivo jako pozitivno makro okružje. Što se tiče obzvenica, zadnje kad sam gledao cijena čak i ovih zadnjih je bila veća nego pri izdavanju. Zadnja rečenica Vam ne znači puno 🙂 … naravno nikad nitko nije ni u što ‘baš siguran’.

 24. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/miro-bulj-najavio-podnosenje-kaznene-prijave-protiv-vujcica-hnb-a-i-hanfa-e-zbog-agrokora-grmoja-vujcic-nema-podrsku-mosta/5880000/

  Koga grmoje zaboli ona stvar što vujičić nema podršku mosta?Isto tako možemo postaviti stvar ovako;” koga zaboli što most nema podršku 85% birača,jeli imaju legitimitet da participiraju u vlasti? Imaju!Kakve to veze ima jeli most podržava vujičića ili ne?Ne podržavam ni ja ustavne suce ali poštujem njihove odluke?Koga briga tko koga podržava?J NAS U MOZAK!ALI SVAKI DAN!
  Sad ja mogu reći da ne podržavam saborske zastupnike kao što ih i ne podržavam ali što to uopće znači?Da neću poštovati zakone koji oni izglasavaju?E tako most postavlja stvari?Kao razmažena djeca koja izgleda nisu dorasli onome čega su se prihvatili?

 25. http://www.rrif.hr/Mjenica_se_moze_izdati_bez_novcanog_pokrica-477-vijest.html

  Imali smo već špekulacije oko izdavanja mjenica bez pokrića kod peveca i ako ste pratili sudski epilog za tu vrstu navodnog kriminala nisu optuženi ni on ni supruga?evo nešto i na tu temu se i tada pisalo:

  http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/zdravko-pevec-po-zakonu-je-mogao-izdavati-mjenice-bez-pokrica-151503

  http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/hoce-li-zdravko-pevec-zbog-mjenica-bez-pokrica-u-zatvor-102211

  Tako da mjenice nisu neka nova priča!

 26. Jeli kužite?Mjenica se u trenutku izdavanja uvijek i izdaje bez pokrića,inače nebi bilo potrebe da se izdaje?A ček se mora izdati sa pokrićem i ako taj ček ne možete unovčiti taj koji ga je izdao je počinio kazneno djelo,kod mjenica je sasvim druga priča a kod agrokora bi se moralo dokazati da su oni u trenutku izdavanja mjenica znali da se dobavljači neće naplatiti sigurno?To bi meni kao pravnom laiku značilo da su oni znali da se ubuduće više neće moći zaduživati nigdje?Dali je to lako dokazati?Mislim da nije?Da je to skoro pa nemoguće?

 27. Budući da smo mi mala otvorena ekonomija, nužno izložena vjetrometini globalnih kretanja, postoje i naizgled daleke stvari koje su za nas dugoročno zapravo važnije od Agrokora i bilo čega lokalnog. Rijetki su primjeri dugotrajnog snažnog gospodarskog rasta nekog nacionalnog gospodarstva u okruženju globalne stagnacije/pada. To je možda bilo moguće u Nizozemskoj 17. stoljeća i sličnim izoliranim specijalnim povijesnim epizodama ali sigurno da ova i ovakva Hrvatska ne može npr. 100 godina prosperirati, rasti puno bolje od cijelog svijeta, ako bi taj svijet ušao u stagnaciju, turisti na nas zaboravili, naravno tada ne imali kredite/kapital iz vana itd. Ništa nam nije važnije od napretka svijeta kao takvog, a napreduje sve bolje i sa sve bojim prilika za dalje.

  Glavna sila koja će oblikovati globalni gospodarski razvoj 21. stoljeća je po meni trgovina između USA i Kine. I u povijesti su postajali putovi “svile”, “začina”, tržište kapitala i globalizacija kroz East India Company i sl., otkrivanje novog svijeta time itd., ali ovo što slijedi u 21. stoljeću mislim da će nadmašiti sve prethodno.

  Moć digitalnog, komunikacije, suradnje i konkuriranja na daljinu preko pola svijeta, brzina i jeftinoća prijenosa čak i materijalnih proizvoda između dvije točke na suprotnim stranama planeta, činjenica da imamo na jednoj strani par stotina milijuna bogatih ljudi u sustavu koji “jednostavno radi” (povijesno dokazano) i koji su do sada akumulirali stvarno impresivnu vrijednost koja i dalje raste, na drugoj strani milijardu ljudi nevjerojatnih sposobnosti snagom svog duha/volje/ambicije/optimizma koji također ulaze u sustav sličan onome “koji rad” (također dokazno da im paše, pokazano na malim eksperimentima zvanim Tajvan i Hong Kong, i bezbrojnim mikro studijama zvanim “završiti faks u USA i tamo ostati raditi’), to otvara mogućnosti kakve nikada prije nisu bile moguće.

  Uvjeren sam da je obostrani cilj snažno povećati obujam razmijene, pa neka ide u neki balans pri tome, naravno, i ne može drugačije nego balans u dugom roku, ali treba to na razinama puno puta većima od sadašnjih, gdje sama fizička razmjena dobara čini samo pola priče, druga polovica je u slobodi kretanja kapitala, konkurenciji i suradnji koja se reflektira i na sve lokalno gospodarstvo pojedinog tržišta.

  Za početak, “Getting to Know Each Other”: https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-04-07/trump-xi-summit-s-top-accomplishment-getting-to-know-each-other – jedan sasvim mali formalno-politički susret, ništa konkretno, ali opet puno važnije od cijele naše lokalne Agrokor-trakavice.

 28. Misim (barem se nadam) da razumijem, i naravno da će biti prevladani, samo u kojem roku? Želim reći da iz vašeg posta se može iščitati kako taj utjecaj neće biti u toj mjeri negativan da bi mogao napraviti dar-mar, a meni se čini da hoće. U dugom roku sve se prevlada i u dugom roku svi su uvijek u pravu. Ovo s cijenom obveznica…evo ja vam sada kažem da nazovete dealere koji su na Bloombergu stavili indikativne bidove, teško da možete prodati po tim cijenama jer kad ih pitate žele li kupiti, priča je malo drugačija bez obzira na indikativne bidove.odgovori su da su krcati, potrošili su limite, nemaju interesa i slično. Nije baš bajno ni s euroobveznicama što se potražnje tiče. Cijena u odnosu na izdanje je duga priča. Rast cijene obveznica nakon primarne emisije dobrim je dijelom posljedica HNB-ovog djelovanja i hrpe likvidnosti u sustavu kao i činjenice da na primarnoj emisiji nisu zadovoljeni svi apetiti s obzirom na taj višak pa se moralo na sekundarnom kupovati. Zato mislim da bi ipak bilo više fer pokazati kako se kretala cijena od izdanja pa do danas recimo, jer to daje sliku utjecaja krize na rizičnost države vjerojatno i više od CDS-a. Zadnja rečenica je trebala značiti da ja osobno mislim kako trenutne okolnosti koje su posljedica krize u Agrokoru ne opravdavaju optimističan pogled na situaciju i da su dosta velike šanse da se makroekonomsko okruženje u narednom razdoblju radi toga značajno pogorša. Inače, iskreno se nadam da ćete vi biti u pravu i da ću se morati pokriti ušima.

  • Poštovani gospodine ‘hrabri anonimac’. Razumijem Vaš sentiment i razumijem da ste iz hrvatske financijske branše (tipično recimo kupovanje Ledo po 8000 kn i odobravanje garancija Agrokoru, ali onda prodaja po 4000 kn), ali vjerujem više tisućama ulagača čije se mišljenje ogleda u CDS spreadu nego Vašem sentimentu. Što ćeš! 🙂

  • I sad nam se još lijepo predstavite, to je ono minimalno pošteno, ovako imamo asimetriju informacija i samo pod***avanje (neuspješno doduše) 🙂

 29. Možete mi vjerovati ili ne, ali namjera mi nipošto nije bila podavati vas. Stvarno me zanimalo na čemu temeljite svoj optimizam jer uz dobru argumentaciju voljan sam promijeniti svoj pogled, čak dapače. Ono što mi je uvijek bilo ok kod vas je da ste koristili argumente, brojke, primjere i grafove kako biste potkrijepili svoja razmišljanja. Ja sam vam rekao zašto mislim da situacija nije baš bajna, da ima grafova koji možda govore nešto drugačiju priču kao i koji je razlog rasta obveznica nakon emisije. Zanimao me vaš pogled oko toga jer mi se vaše mišljenje čini relevantno i često se pokazalo točnim (najava rasta BDP-a npr.). Razumijem da vas vjerojatno često provociraju, no nije svaki upit koji upućuje na drugačije podatke pokušaj podjenja. Kako sam vidio da ste krenuli odgovarati u drugom smjeru (ledo, anonimac, sentiment…), odustao sam, osobito jer je ipak je ovo vaš blog na kojem sam ja gost, što poštujem.

  • Vjerujem i razumijem. Samo molim da se predstavite! Zašto bismo ovako raspravljali – Vi ‘hrabro’ anonimno nabacivali neke teze, a ja pisao imenom i prezimenom?

 30. Ovo saga oko “Agrokora” postaje skeč M.Pythona o mrtvoj papigi,izgleda. Na stranu problemi tvrtke koja sve druge u lancu drži za taoce, ali nitko ne gleda koliko je država sama doprinijela tomu, baš kao i ti isti dobavljači koji sad kukaju li kukaju. A evo par sitnica koje su mogle ukazati davno što li se sprema na horizontu :
  1. Uprkos proklamacijama i zakonima za instrumente osiguranja plaćanja,u kojima deklarativno postoje, mi još uvijek nemamo uređen Registar mjenica i Registar zadužnica. Zapravo, kao imamo ga, a nemamo- jer se skriva kao zmija noge- u HJK (Hrvatskoj javnobilježničkoj komori) , čiji ga članovi zapravo jedino i koriste. Vidi vraga,niti FINA nema potpuni prikaz elektronski , ali će zato bogati klijent uvijek dobiti od uslužnog j.bilježnika obavijest o tomu kad mu je netko od vjerovnika provjeravao mjenicu ili zadužnicu. Kad treća osoba zatraži online učlanjenje (u doba digitalnih potpisa to bi trebao biti mačji kašalj), gle, stranica ne funkcionira (hjk.hr), uprkos hvalospjevima nadležnog Ministarstva pravosuđa.
  2. Fascinantna stvar je da je HJK od Ministarstva pravosuđa dobila ponovno Registar zadužnica iako je u fijasku s Registrom mjenica dominantnu ulogu imala upravo HJK. I nema nikakva sukoba interesa u tomu da HJK članovi zastupaju SAMO dužnike i imaju ekskluzivno pravo uvida u obveze, što im se dodatno honorira (vidi pod 1).
  3. Zašto Registri terećenja i osiguranja ne bi bili vidljivi od strane javnosti na recimo stranicama HNB-a, koji se navodno brine za financijsku stabilnost zemlje ?
  4. Zašto ne bi uveli i Registar bonova, jer su oni očito postali zakonsko sredstvo plaćanja, kad ga odobrava Ministranstvo financija i dijeli većini državnih i javnih službenika za Uskrsnice i Božićnice, pa eto nam u tom kolu Agrokora,Plodina,Tommyja,NCL-a i koga li sve još ne ? Sjeća li se tko još u ovoj zemlji Zakona o HNB-u (ako već guverner ne ) i čl. 21, stavka 2 ? I da, ne možete biti kažnjeni za izdavanje bonova,osim ako ne falsificirate optjecajni ili kovani novac HNB (čl. 111) iz 2008 god, ali valjda da bi to bilo još lakše izvesti i svima postalo bjelodano, članak je izmijenjen u dopunama za pravne osobe 2013 (sad je samo porebna „sukladno podzakonskim aktima ili mjerama Hrvatske narodne banke “-što god to značilo, izgubilo se u prijevodu , očito).
  5.Treća lica,pa i vjerovnici, ne mogu dobiti uvid u to koliko je dužnik zadužen, koliko je izdano zadužnica,mjenica,postoji li i koliko založnih prava, ovlašćenja,itd. Biće da je to nemoguća misija, gotovo gargantuovska-reći će nam. Ali evo ti vraga u detaljima, skokneš netom do famozne Srbije koja od 2012- godine ima registar mjenica na NBS stranici http://www.nbs.rs/internet/cirilica/67/rmo.html
  A komu se da još više istraživati, može otići i na stranice APR-a ,pa vidjeti i registar založnih prava i ovlašćenja
  http://reza.apr.gov.rs/Reza/Search/GeneralBorrowerSearchNew.aspx?SearchAction=32&lngrnd=1162954663

  Tek se tamo može uočiti dinamika u kombinaciji s panikom za zanimljive tvrtke.
  Ali dobro, to je Srbija, Balkan, pa se ne računa.

 31. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/marcel-holjevac-plenkovic-otkrio-najveci-horizontalni-problem-hrvatske-populizam-1015663/

  Jako je autor pogodio bit,prvo da su hrvati popušili još jedan mit da ako nestane zločesti todorić da će hrvatski agrar procvjetati a u biti večina će tek onda itekako najebati ali važan je mit,drugo autor odlično primječuje da puno dobavljača nisu nikome drugome ni mogli prodati robu ni po približno tim cijenama osim todoriću kao što je i država todoriću prodavala firme jer ih nikome drugome nije ni mogla prodati.Pogođeno u sridu!Ovo je jedina istina!

 32. Ja mislim da je temeljni uzrok Agrokorovih i “dobavljačkih” problema ono što podrazumijevamo pod “kupujmo hrvatsko”. Običnom čovjeku ovo je naoko bezazlena sentenca, domoljubu i nacionalno osviještenom čovjeku ovo je uvijek pri srcu, a vrlo je mali krug ljudi koji razumiju da je proklamiranje ovakve poruke potpuno pogrešno i štetno (to nije štetno ako je intimno i javno neizrečeno, npr znamo što znači Made in Germany, tako bi trebalo težiti i s Made in Coratia, ali bez javnih kampanja,proklamiranja…). Teško se protiviti jer se to označava nacionalno negativnim konotacijama. Kupujmo hrvatsko prije svega javno proklamirano je vrlo štetna situacija, a s obzirom da je mi imamo već dugi niz godina kumulativno gledano to je dovelo do glavnog problema vezanog uz Agrokor o kojem sad pričamo (mjenice, dugi rokovi plaćanja,…).
  Dobavljači su pristajali na produžene i mjenične načine plaćanja, te su malo po malo to ugradili u cijenu kao određeni vid neefikasnosti, a što se s druge strane kompenziralo efektima kupujmo hrvatsko zbog spremnosti tržišta da izabere hrvatski proizvod na uštrb eventualno jeftinijeg stranog.
  To je igra s kontinuiranim ponavljanjem, te je ona malo po malo godinama postala pravilo za doista etablirane hrvatske proizvode, kao i za dio proizvoda koji su uvijek lokalnog karaktera (kruh, mlijeko, sezonsko voće,povrće,… ovi što zbog nužde nisu prekinuti ni kad su ostali najavili prekide). Jednostavno se dogodilo to da je kupujmo hrvatsko otvorilo prostor određenoj neefikasnosti i samo je pitanje gdje se ona točno nalazi. U samom dobavljaču (sigurno ima i toga) ili kako sada vidimo to može biti i negdje drugdje u lancu. Očigledno je nedostatak operativnog kapitala glavnog distributera/trgovca postala ta točka koja je najviše iskorištavala “rezultate” akcija kupujmo hrvatsko. Dio tih sasvim nepotrebnih troškova servisirale su banke(kad su uskakale eskontirati izdane mjenice), te se može zapravo reći da su i one izravni profiteri akcija kupujmo hrvatsko. Tu su stope kreditiranja vrlo visoke, pa je i jasno zašto su u Agrokoru bili neosjetljivi na takve iznose kamata (kada su stizale i iz stvarnih kreditnih aranžmana).
  Važno bi bilo da se sva ta neefikasnost može kvanitficirati kada se u obzir uzmu svi ti troškovi odgode plaćanja izvan razumnih rokova, eskonta mjenica,.. Da svega toga nema cijena takvih proizvoda bi sigurno mogla biti dobrim dijelom niža (konkurentnija, efikasnija).
  Ukoliko bi rasplet događaja išao u tom smjeru da se ove neefikasnosti doista otklone, te da se ponovo izbjegne da se netko “nakači” na “kupujmo hrvatsko”, mislim da ima prostora za optimizam.
  Preferiranje isključivo hrvatskih proizvoda treba biti stvar intime, ponosa, a ne javne proklamacije kako se hrvatski dobavljači/trgovci ne bi uljuljkali, a to nas onda sustavom velikih brojki i neumoljive stvarnosti opali po glavi.
  “Kupujmo hrvatsko” i ponos spram toga treba trenirati na doista kvalitetnim hrvatskim proizvodima (kojih doista ima) i usmjeravati da takvih prije svega kvalitetnih proizvoda ima što više. Preferiranje manje kvalitetnih hrvatskih proizvoda u smislu poticanja njihovog razvoja treba biti u debeloj diskreciji i ne javno proklamirano.

 33. Jel netko zna kako je moguće prodati povezane kompanije koje su pod jamstvima? Da li tu treba suglasnost onoga kome su jamstva dana?

  • To su jamstva samih kompanija, dug kao svaki drugi — dionice Leda itd. se i danas trguju na burzi, a isto je za bilo koji broj dionica, pa i većinski udjel.

  • To samo umanjuje vrijednost dotične kompanije, za iznos obveze po jamstvu x vjerojatnost da se ta obveza aktivira. Mislim da je ta “vjerojatnost” ovdje ključni faktor.

   Da sam ja CRO, ja bih prvo gledao kako tvrtke kćeri osloboditi tih jamstava (ako je moguće), i kako im čim prije vratiti što su posudili matici (bar dijelom koji je moguće, ali da je jasno na čemu smo) i općenito kako čim prije raščistiti situaciiju s njima, učiniti ih što manje povezanima s maticom, “spremne za prodaju”, kako bih im u kratkom roku povećao vrijednost i tako njihove dionice efektnije mogao koristiti kao kolateral za nove kredite te imao otvorenu opciju za prodaju neopterećnih dionica ukoliko to bude u datom trenutku optimalan način prikupljanja kapitala, a u međuvremenu, tako čiste i spremne za prodaju, morale bi ekspresno isplatiti kroz dividende sve do sada ne isplaćeno iz prijašnjih godina, i imale bi obvezu u narednim godinama prijavljivati čim veću moguću dobit (kako znaju i umiju, do same granice knjigovodstvenih pravila/zakona) i isplaćivati to i dalje 100 % kroz dividende. Ukoliko im operativni novčani tok to ne dopušta, neka same dignu kredite kako bi ispunile svoju obvezu prema vlasniku. Dakle stvari treba okrenuti, da nije Agrokor d.d. koji ima neke obveze prema njima, nego da su one te koje imaju obveze prema Agrokor d.d.: poslovati kao nikada prije, isplaćivati vlasnicima sve zaređno. To je prirodna obveza svakog dioničkog društva i kada su tako stvari postavljene ne bi se trebale događati ovako loše stvari.

   Meni je ovo jedino logično. Ako želimo spasiti taj sustav, treba identificirati zdrave dijelove sustava, ono što vrijedi, što može stvarati vrijednost, pa čuvati i ojačavati tu vrijednost, upregnuti ih do krajnih granica da svojom snagom poguraju cijeli holding naprijed, da stvaraju kao nikad prije. Jedan mali zdravi pritisak nije loša stvar, može potaknuti ono najbolje iz ljudi/kompanije.

   To se inače pokazalo na zapadu, da ovakve “buffettovske” (starih, jednostavnih biznisa, umjerenih kapitalnih potreba, snažnih brandova, jake uprave) kompanije kao što su neke od Agrokorovih, te koje stvarno već odavno znaju stvarati snažan/rastući FCF, nije uopće loše da budu postavljene u blago napetu situaciju s velikim zahtjevima za isplatom vlasnicima. Kada su previše uljuljane u svoju snažnu poziciju, plivanje u kešu, opuste se, dok stalni ali umjereni pritisak izvlači od njih maksimum, potiče ih na stalnu optimizaciju svih procesa (povrh onoga što i sami vjeruju da je moguće) i neprestani “organski” rast zarada.

   Ali ja nizam CRO. Tako da tko zna kakva će tu biti strategiju u pogledu ovih tvrtki kćei…

   • Ako se jamstva aktviraju i preostane neka vrijednost jel se umanjuje vrijednost svih dionica ili vjerovnik preuzima samo one Agrokorove?

    • Za obveze jamči društvo, kredite je dalo društvo. Ne vidim kakve to ima veze tko je vlasnik kojeg broja dionica. Svaka dionica prolazi jednako, jednako trpi sve dobro i sve loše što se događa s društvom.

     Zato je prilikom ugovaranja bilo kakvih poslova bitno voditi računa jedino o interesima društva, time dakle o svakoj dionici uključivo dionicama manjinskih vlasnika jednako (pa tko želi “više koristi”, neka ima više dionica, to je jedini način, ali svaka dionica pojedinačno treba jednako značiti). Nije dobro da se radi bilo kakav posao koji je više u interesu nekog izvan društva, pogotovo ako taj netko možda neki dominantni dioničar koji kontrolira upravu društva pa da bi se ti poslovi mogli čak smatrati pogodovanjem tom većinskom vlasniku zloporabom svog položaja, oštećivanju društva, direktna šteta manjinskim dioničarima.

     Ali nadam se da tu nije bilo takvih stvari. Da su uprave prilikom procjene tih rizika smatrale da se financiranjem svog značajnog kupca (a ne dioničara, da to nije bilo bitno što je on dioničar) ostvaruju interesi društva (stabilizira kanal prodaje značajnog dijela svojih proizvoda), primjereni riziku koji se time poduzima, da je cijena koju plaćaju za stabilnost tog kupca bila primjerena. Naravno, mogli su oni i pogriješiti. Pitanje je samo je li nenamjerna pogreška ili je ipak bilo nekakvih pritisaka iz Agrokora d.d. da se zanemuruju interesi društva na korist interesa Agrokora d.d.

 34. Poštovani g. Bakić,

  već oko godinu dana pratim vaš blog i čitam ga s posebnim zadovoljstvom. Posebno cijenim vaše argumentiranje utemeljeno na činjenicama i potkrijepljeno numeričkim podacima, koji, pogotovo u rubrici “društvene paradigme” razotkrivaju svu apsurdnost nekih političkih odluka utemeljenih na partikularnim ili stranačkim interesima, populizmu, emocijama, a na štetu cjelokupnog društva.

  Nisam ekonomist, moja profesija i školovanje su u domeni biomedicinskih znanosti, zato se nikad nisam usudio išta komentirati na ovom blogu u strahu da ne “lupim glupost”, ali evo odlučio sam se zbog jednog dijela ovog članka koji me pomalo i nasmijao u naivnosti jednog argumenta (koji naravno nema veze s ekonomijom). Napisali ste: ” Socijalisti su često i militantni ateisti, rugaju se vjernicima zbog vjere – iako se nema dokaza da bog NE postoji.” Ovo je često ponavljana logička pogreška koju vjernici koriste u polemikama s ateistima. Kao i u pravu i u znanosti, tako i u logici/filozofiji teret dokaza snosi onaj koji tvrdi da nešto postoji, a ne onaj tko tvrdi da nešto ne postoji. Taj je problem u filozofiji popularizirao matematičar Bertrand Russel i od tada se zove problem Russelovog čajnika (https://hr.wikipedia.org/wiki/Russellov_%C4%8Dajnik). To se radi zato da se kod znanstveno neopovrgljivih tvrdnji jedan od argumentatora ne sakriva iza činjenice da nešto nije dokazivo i tako blebetati što god ga je volja. Navesti ću vam nekoliko primjera: ako ja iznesem tvrdnju da su pred 15 000 godina žene mogle rađati i kroz vaginu i kroz usta, vi biste mi rekli da sam lud. Ako ja inzistiram, vi biste me upitali “hajde dokaži!”. Ja bi vam mogao odgovoriti “hajde dokaži ti da nisu!” Svjesni ste apsurda ovog razgovora. Nešto realniji primjer: podignem prijavu protiv vas i na sudu tvrdim “g. Bakić mi je ukrao auto iz dvorišta!” Vaš će odvjetnik s pravom upitati: “a gdje su dokazi gospodine?” A je njemu mrtav hladan: “a gdje su tebi dokazi da nije!” Tako bi mogli u beskonačnost.

  Pošto ste uvijek vrlo pažljivi da svaka vaša tvrdnja bude potkrijepljena valjanim argumentom, pripazite da izbjegnete takve greške. Lako je pogriješiti kad se izlazi iz domene svoje profesije. Inače se u većini ostalih tvrdnji iz gornjeg članka slažem, mada taj “komunistički” mentalitet ja vidim i u stranci trenutno na vlasti, ne samo u “lijevoj” legizlaturi. Bilo bi lijepo kada biste objavili i koji članak koliko državu koštaju recimo branitelji (i oni lažni), crkva, sve te silne županije i općine, da li je moguće kvantificirati teret korupcije (i ovih i onih) itd.

  Evo nadam se da ćete ovaj moj post objaviti iako nije direktno vezan uz glavnu temu. Svako dobro Vam želim.

 35. Prema današnjem “sjajnom” dogovoru Vlada/povjerenik/dobavljači/Banke sada ulazimo u novu fazu –
  Utrka za samoblokiranjem tj. dogovorenim blokiranjem računa dobavljača, kako bi pojedini stali u prvi red za svježe upumpan novac.
  Ko zadnji m…

 36. Ljuti me to što mirovinski fondovi rade. Može li ih se pozvati na neku odgovoronost?
  Razmišljam da im barem pišem jer nikako mi nije jasno što to oni rade. Npr. zašto su dokapitalizirali Ledo, zašto su dozvolili jamstva ako ih to sada smeta? Ako nisu mogli protiv jamstava zašto ranije nisu prodavali ili ne kupovali?

 37. Ova komunistička hugo chavez vlast je najgore što se ikad desilo hrvatskoj svaki građanin ove socijalisticke vukojebine od države koji se protivi privatizaciji jest. 1. Glup,2.uhljeb,treće ne postoji.

  • Vjerujem da ćete razumjeti riječi Krugmana, idola svih naših socijalista koji misle da znaju ekonomiju koji ne pušta na svom blogu baš svaki bedasti / manipulativni itd. argument, kaže: “Zašto bih nudio svoj blog kao platformu malicioznim ljudima oa se onda s njima bezveze raspravljao..”. Vjerujem da niste maliociozni ali ste u svom ‘komentaru’ nadrobili toliko podmetanja, manipulacija i straw man argumenata da mi se ne da trošiti vrijeme na njih … no ne brinite, uvijek možete bezvezne stvari pisati na svom blogu ili FB zidu, ne morate tražiti popularnost na mom. Jer ovo je ipak samo moj blog, nije ‘medij’.

   U biti da imam beskonačno vremena, dopisivao bih se ali baš mi je žao šho nemam, nisu svi u takvoj dokolici … a možda i me bih, možda imate prevelika očekivanja od mene na mom malom blogiću … 🙂

   • Ljudi misle da imam beskonačno vremena za ‘nadmudrivanja’ tipa na našim forumima ili FB, ne vidim point u tome, pogotovo ako komentari manipulativni, naporni, pa kao ‘zovu na diskusiju’, ali s podmetnutim temama … nemam ‘brate’ vremena. Znam da ljevičari dosta burno reagiraju na to, jedna je napisala cijeli post na FB kad sam ju ‘odfrendao’ (sama se javila ali bila naporna)… ima ta neka ekipa kod nas koja misli da može doći kod svakog u ‘kuću’, pa destruktivno pljuckati i vrijeđati, češće nažalost s lijeve strane: to je taj običaj da oni znaju što je dobro za druge, pa i domaćina. Meni se pak čini ono baš nekulturno doći pa vrijeđati domaćina, pljuvati i podmetati … imate ekipa svoje fb zidiće pa drljajte … (iako pazite, fb vam može ukinuti račun za uvrede itd.!) 🙂

 38. Gosp.Bakić, vrlo konkretno i optimistično u emisiji RTL Danas.Bravo!
  Mislim da narodu treba sve više i više ovakvih informacija jer nas mediji stalno dramatično i katastrofično bombardiraju glupostima i poluistinama.
  Hvala Vam na Vašoj upornosti i nesebičnom angažmanu.

 39. Ono što je trebalo pitati pravnu stručnjakinju sinoć u Otvorenom:

  Pošto je Lex Agrokor pun propusta, nelogičnosti i kontradiktoran sa stečajnim zakonima u EU, tko će odgovarati u slučaju tužbe za nadoknadu štete za vrijeme “prinudne uprave” Agrokora?
  Pošto Agrokor nije u stečaju, i vlasnici će dobiti svoju imovinu nakon završetka upravljanja od strane države, tko će odgovarati u slučaju tužbe vlasnika za nadoknadu eventualne štete počinjene u periodu “prinudne uprave”?

  A ministar Tolušić podsjeća na bivšeg ministra Marasa – tolika razina bahatosti i samopouzdanja, a ni trunke logike u izjavama… Strava i užas!

 40. U vezi pitanja za pravnu stranu Lex Agrokora i rasprave u Otvorenom, valja reći da je Vlada samim zakonom potpuno se sama izložila vrlo mogućim tužbama izvana,pa i od samih subjekata unutar Agrokora (Mercator,recimo). Inicirati nešto mimo postojećih zakonskih riješenja,znači i preuzeti odgovornost za ono što slijedi-anglosaksonska je doskočica. Kad čovjek pročita taj letak o spašavanju,i da nije odvjetnik,naći će mu 30-50 spornih mjesta, a najčešća su ona u kojima se “podobni” čl. Stečajnog zakona citiraju,a oni koji slijede u proceduri iza se jednostavno ignoriraju, već se postavljaju nova pravila “Povjerenika” (što god to pravno značilo). Kako povjerenika imenuje faktički RH, RH je i odgovorna i za rezultate ,ali i odluke istoga, što posljedično znači da je odgovorna i financijsku štetu vjerovnicima u bilo kojem slučaju. Ovo je direktno u sukobu s prepravljenim Stečajnim zakonom iz 2015. god. i čl.3 . Da gungula bude veća,Lex Agrokor ukida mogućnosti koje su dane Stečajnim zakonom i ubrajanjem tužbi i ovrha u (pred)stečajnu masu čl.41 (koji to izričito zabranjuje) , što će izazvati kaos i dodatne troškove svima,pa i samoj državi, te posebice Poreznoj upravi. No,najveća glupost u Zakonu je sadržana u čl.4 i 5, jer se izričito stipulira da se Zakon odnosi i primijenjuje SAMO na društva (osnovna i povezana) s sjedištem u RH ,tako da bi u praksi sve komponente AGROKORA izvan RH imale pravo pokrenuti ovaj tren stečaj po pozitivnim zakonskim propisima svojih zemalja. Uz to,razdvajanje bilanci između tih društava i onih u RH se uopće ne pominje u Zakonu.Kako će, recimo,biti razriješena dane garancija DIJAMANTA ili KISELJAKA za društva u RH i sl., osim po tužbi na međunarodnom sudu ?! Zamrzavanjem postojećih postupaka Vlada se izlaže vrlo vjerovatnoj materijalnoj i drugoj odgovornosti za naknadu štete, jer se krše Zakoni o obveznim odnosima,trgovačkim društvima,stečaju, a nešto bi se moglo preliti i u kaznenu odgovornost,obzirom na odgovornost ovlaštenih osoba u trg.društvima.
  Koliko je zakon pisan na ho-ruk , dokazuje i to da je najmanji dio (svega 3 članka) posvećen tražbinama, a više samo uređenju same strukture (povjerenik,viječa,itd.). Izuzetno opasan članak je i onaj br. 38 u vezi pobijanja tražbina od strane povjerenika (sic !). Po našem dobrom starom običaju,šećer dolazi na kraju u čl. 49 “Ministarstvo će u roku od DVIJE godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona provesti naknadnu procjenu učinaka ovog Zakona.”. Tko živ-tko mrtav dotad !

 41. Da ironija bude veća, mišlejnja sam da bi stečaj s preustrojem AGROKOR-a ,po postojećem i nelošem Stečajnom zakonu,u razumnom roku (do godine dana) doista doprinio smirivanju situacije na tržištima regije, a ujedno bi doprinio bolje kreditnom ratingu RH i povjerenju ulagača,bilo domaćih ili stranih !

 42. Zaboravih dodati u originalnom postu- kako to da je autor (ili ko-autor) Zakona o sistemskim tvrtkama ujedno i povjerenik za tu istu tvrtku, za koju se zakon i piše , koji će imati direktnu financijsku korist za recimo 2 godine na koliko se zakon proteže,zajedno s timom kojeg dovodi ? Vještom odvjetniku uopće ne bi bilo teško,posebice u EU zakonodavstvu,dokazati direktan sukob interesa.
  Zanimljivo, u pomenutom Zakonu uopće se ne spominju reference “izvanrednog povjerenika ” ,kojeg niti jedan drugi zakon ne (pre)poznaje,već se poziva na uvjete za članove uprave po Zakonu o trgovačkim društvima, ali su izgleda usput zaboravili da članovi uprave d.d.-a odgovaraju onda po istom zakonu po nekoliko članaka,napose onim čl. 251 ,a tek da ne pominjem situaciju pri konsolidiranim izviješću o mogućim gubitcima (čl.252)i obvezama članova uprave, napose stavcima 5-8 (što se upravo i radi). Jedno je sigurno-blago odvjetnicima u idućim 10-20 godina !

 43. Državni zavod za statistilku upravo objavio kako je deficit za 2016 g. 0,8 % , a sam g. Krištof izjavio kako je ovo i njih iznenadilo , ugodno naravno 🙂

  • Dakle, slijedi nam onda i nekakvo “neočekivano” smanjivanje poreza ove godine? Ako se ovi trendovi nastavljaju mora se brzo dijelovati, da se ne bi slučajno dogodio nekakv “suficit” što bi u situaciji kad se država još uvijek relativno povoljno zadužuje značilo jedino su-višno pritiskanje gospodarstva od strane države a ne nešto “ugodno naravno”.

   Nema sufict sigurno ne može biti bolji od deficita, treba nam čista nula što se tiče proračuna (dugoročno, za sada može i mali deficit dok se porezi još moraju smanjivati po ubrzanom postupku).

 44. Mislim da ne postoji niti 1 promil šanse za ikakvo smanjivanje poreza, u prvom redu PDV-a ili poreza na dohodak. Adrović je neki dan gostujući kod Bolkovića rekao da bi država trebala potpuno ukinuti porez na kapitalni dobitak i na dividendu te olakšala izlazak na burzu mnogim novim kompanijama, u ozračju situacije s Agrokorom i njihovim preskupim zaduživanjem. S obzirom na minorni prihod državnom proračunu od ta dva poreza, to bi bilo realno, sve drugo mi zvuči kao SF trenutno

  • Možda je to bilo do jučer, a od večeras kad su čuli za ovo (https://mobile.twitter.com/sahilkapur/status/857289317865181185/photo/1), za ovih 15 %, pa onda i poreze na rad gdje su već bili bolji od nas, što sad, zar u našoj Vladi sad razmišljaju o tome kako mi zapravo imamo neke bitne kompetetivne prednosti u odnosu na USA kojima možemo nadoknaditi razliku u porezima? Odakle nam, zašto do sada nisu pokazale efekta?

   Ili ipak misle da nam ne preostaje dugo nego lakšim (jedinim mogućim za sada?) putem, da spustimo svoje porezne stope opet niže od njihovih za slične odnose kao do sada da bar zadržimo svoj položaj na globalnoj skali kompetetivnositi ako nam nije u planu napredovati? Ako smo do sada imali 20 % porez na dobit dok su oni imali 35 %, kad oni dođu na 15 %, kolika mora biti naš? 🙂

 45. A i ova nazovi porezna reforma, čini se da je rađena po narudžbi Gazde, iako mu ni to nije pomoglo. Dva od svega nekoliko poreznih popusta idu direktno na korist Agrokoru. Smanjenje stope poreza na dobit i podizanje porezne osnovice na najniže plaće, kakve su u Agrokoru u ogromnoj većini. Dodajmo odgodu implementacije eu legislative na factoring, što ide na dušu i prethodnim vladama. 3 u 1 🙂

  • Ovakve analize ne bi se posramio niti ispodprosječni forumaš koji je ustao na lijevu nogu.
   Smanjenje poreza na dobit išlo je svima na ruku svima koji ostvaruju dobit, a najviše najprofitabilnijima npr. Valamaru (što Agrokor sasvim sigurno nije).
   Agrokor je od smanjenja poreza na plaće imao 0,00 kn koristi.

 46. Ovo je bila prva vijest u RTL-ovim središnjim vijestima , uz jako optimističnu voditeljicu , palac gore . Dok su socijalisti sa HTV-a smatrali da je to treća vijest u njihovom središnjem dnevniku, uz depresivno ozbiljnog voditelja , kao da je to onako manje bitno , dva palca dole! Ne znam šta se dešava sa HTV-om , ali oni su sve gori i gori , makar sam mislio da gori ne mogu biti .

 47. Ma može se Mariću svašta prigovoriti, ali da on ode a ostane Goran Marić, Bulj i ostali ekonomski nadriliječnici? Ma mi smo mazohisti i bolesnici

 48. Tri dana pola dnevnika o Jasenovcu a pola o onoj budali od Frljića. O Jasenovcu ne možeš ništa propitivati to je dogma i ako sumnjaš u te brojke odmah si ustaša, a s druge strane kad vrijeđaš svetinje većeg broja svog naroda onda je to umjetnička sloboda. Tu ništa nije sveto.

 49. Je li vi to stvarno vucete neku analogiju izmedju Jasenovca i vrijedjanja osjecaja kroz neku predstavu?
  Pa ovo drustvo je stvarno otislo k vragu…

 50. Vučem analogiju o nedosljednosti ljevičarske slobodoumnosti i otvorenosti kako se vole prikazivati. Vučić priča o milion mrtvih svi šute jer ako se jave poriču zločine, nitko ne smije dovesti u pitanje broj žrtava jer si odmah ustaša. Puno je i jedna žrtva ali bajke velikosrpske ideje su dovele i do prošlog rata. Puno je malih labradora u medijskom prostoru a još više onih koji to ne vide

  • Da. Neoprostivo je odšutjeti Vučićevo laganje i podmetanje o broju nevinih žrtava…
   Možda su se bavili Zlatnim ratom. Čini se da je ova dodjela koncesije bila protuzakonita.
   Vidjet ćemo hoće li DORH odraditi svoje ?

   • Bilo bi fora da opet bude konferencija za tisak premijera i Cvitana.
    Očito da premijer neće dopustiti, da se koncesija na Bolu na 15 godina dodijeli na kriminalan način.

 51. Sokolić nedosljednost hrvatske politike nas je dovela u ovu sljepu ulicu,srpski političari samo poentiraju na našoj nedosljednosti i mi im serviramo zicere jer je nemoguće u civiliziranoj državi da na mjestu nekadašnjeg zapovjedništva logora jasenovac iznikne ploča “za dom spremni”,ako niste znali kada su se pisali službeni dokumenti u ndh sa pojedinačnim nalozima za sprovođenje u logor na kraju dopisa pisalo je “za dom spremni” i ja ne znam koga mi zajebavamo?Sebe ili druge oko sebe?I mi još tu ploču stavimo na lokaciju na zgradu današnjeg vrtića gdje je nekada bilo zapovjedništvo logora?Isto tako koga mi zajebavamo sa trgovima i ulicama komunističkog diktatora 25 godina?Sebe ili druge oko sebe?Oba dva ova primjera vrijeđaju žrtve tih zločinačkih nedemokratskih sustava?Nedosljedna je i ljevica i desnica(potpuno su isti) iako vi samo napadate ljevicu ali oni su pod zajedničkom kapom ljevičari i jedni i drugi samo su jedni tkz. liberalni socijalisti a drugi naciosocijalisti i nemojte rabiti za njih riječi ljevica i desnica jer to ne odgovara istini,oni su svi ultra ljevičari….samo su ovi prvi “kao liberalni” glede ljudskih sloboda,ekonomske bi najradije satrali a ovi drugi su tipični nacio socijalisti koji isto o ekonomiji razmišljaju kao i ovi prvi,barem većina njih…Ljevica se nebi zamjerala uklanjanjem ulica i trgova zločinca bravara a tkz desnica odnosno naciosocijalistička partija ne bi se zamjerala uklanjanjem budaka,viteza bobana i slične braće i sestara ali pola njih nebi ni tita maknuli da ne moraju i budaka i bobana,pusti vodu dok majstori odu,beskičmenjaci…To se zove licemjerje i nedosljednost a civilizirani narodi bi to rješili u 15 minuta zakonom i odjebite u poskocima,pa ti viči za dom spremni ili živio drug bravar,pravac bajbuk pa viči i drugi put?Ja uopće ne razumijem o čemu mi govorimo?Nitko nam tome nije kriv nego mi sami?A svi upiru prste jedni u druge,tipično komunistički.

  • My two cents, koji nemaju veze sa temom 🙂
   Dobro je Antun napisao, ali opet se vracamo na isto, mi nemamo pravu zapadnu demokratsku pro-trzisnu stranku (niti liberalnu niti konzervativnu). Imamo HDZ koji mozda ima par clanova koji javno istupaju kao takvi, ali djeluju drugacije unutar postojeceg sustava cim dodju na funkciju.
   Znam, uvijek postoje opravdanje za takvo ponasanje, ili moraju zadovoljit kolaiciju/stranacku bazu, ili lokalni izbori, ili cekamo gospodarski rast…, ali opravdanje kao sup..k, svako dupe ga ima. I osim toga oni jos u pravilnim intervalima malo jace ili slabije kokteiraju sasvim otvoreno sa nacional-socijalizmom. Jer ipak se ovom nacional moze progledat kroz prste dok god ima socijalizma ili ako vec mora biti kapitalizam pa nek onda brate bude bar Crony.

   Doslovno, oni su demokratska pro-trzisna stranka koliko sam i ja Jordan kad obucem dres od Chicaga ( a ja cak i ne glumatam ljudima da ja stvarno jesam Jordan).

   SDP ne bih ni spominjao, oni ni ne skrivaju da su protiv trzista, ok, sto se tice nekih drustvenih sloboda su mozda malo napredniji (ovdje govorim o vlasitom poimanju osobnih sloboda), ali dok god se ne udalje od Tita i komunizma jednostavno nisu dosljedni cak ni u tom kontekstu.

   Da zavrsim u malo pozitivnijem tonu, drzim fige da ce ove Croatian Makers sadnice izrasti u samostalne osobe sklone kritickom razmisljanju i propitivanju pa ce nam svima jednog dana biti bolje.

 52. Ponovno na djelu Goodwinow zakon!

  Ako do sada niste čuli.. Goodwinow zakon glasi : “Što internetska rasprava postaje većom, vjerojatnost da će se pojaviti usporedba s nacistima ili Hitlerom se približava jedinici.”

  Drugim riječima, Godwin je primijetio ako prođe dovoljno vremena, neizbježno će u svakoj internetskoj raspravi, neovisno o temi, netko nešto iz rasprave usporediti sa stavovima Hitlera i nacista (ustaša i partizana.)

  Eto tako i nas.. od Agrokora do Jasenovca u par koraka.

 53. Kod frljića imamo isto mutnu vodu,prvo mi nemamo zakon koji jasno definira što se smije a što se ne smije i u kulturi,imate američki model u kojem se možeš obući i u uniformu adolfa hitlera i šetati gradom,možeš napraviti predstavu koja vrijeđa najbrutalnije bilo koju društvenu skupinu ali se onda izlažeš riziku od privatnih tužbi gdje ako izgubiš platiš deeebelo,zapamtiš za čitav život ali nema javnih sankcija a postoji drugi model po kojem se zakonom potegne crta do koje granice sežu umjetničke slobode a kada se prelazi ta granica u vrijeđanja drugih i drugačijih.Pa se odlučimo što mi ustvari želimo?Ovo što mi imamo danas je drkanje mozga,mutna voda u kojoj se ne zna ništa?By the way čitao sam neke austrijske i njemačke kritike frljićeve predstave i one su otprilike ovakve “autor smatra da je zapad=kapitalizam=fašizam” ili ovakve “autor želi reći da svo svoje blagostanje crpimo iz nesreće i nevolje drugih,dok mi uživamo u kulturi i kazalištu na drugim mjestima u svijetu našom krivnjom ratuju ljudi i proživljavaju pakao”,ako su te kritike njemačkih kritičara blizu istine, slično ili isto kao i frljić misli i veliki broj hrvatskih tkz. desničara….Frljić je kozmopolit,ideološki jako blizak komunistima,on prezire parlamentarnu demokraciju ali bože mili moramo se naučiti živjeti u takvom društvu različitosti samo je sada drugi par rukava dali mi to kao država moramo financirati,inače sam protiv bilo kojeg oblika financiranja od strane države ali ja nisam tu mjerilo jer priznajem da sam tu i ekstreman,nebi ja ni jednu lipu dao ni jednom hrvatskom filmu ni predstavi niti udrugama niti zadrugama,neka ih publika i članstvo financiraju a imaju i sponzore,producente i tržište pa neka se “snađu”

  • Frljić kozmopolit ? Valjda ste htjeli napisati tipičan parazit, pa ste se zabunili na valu inspiracije.
   Ako niste, tada ću vas morati preskakati u daljnjem ili ozbiljnom čitanju.
   Taj čovjek je umjetnički vrlo nisko, intelektualno vrlo plitko, ali kao i svi tzv. ekstremni ljevičari voli hrvatske kune. Slažem se da iz proračuna nitko ne bi trebao financirati mržnju i umjetničko smeće, ali lokalni šerifi to rade. Ako ih ljudi budu i dalje birali radit će tako i dalje. Hrvatska nije radi agresije tj. oslobodilačkog rata provela lustraciju i zato je to tako.
   Lustraciju će provesti biologija, ali to ide sporo i skupo je.

   • Nisam gledao ni jednu frljićevu predstavu da bih mogao ocjenjivati njegove umjetničke dosege a pitanje je uopće dali imam i te kompetencije da bih to mogao.On jest kozmopolit to možete iščitati iz svih njegovih intervjua a ujedno je i antikapitalist,sve je to koliko znam i legitimno,dozvoljeno,slagali se mi ili ne…
    Ono što je jako teško reći ;”ovo možemo, ovo ne možemo financirati” jer onda političarima davamo mogućnost da odlučuju kao nekada komesari partije,tako da je tu jako sklizak teren….ili se ne petljaj nikako ili ne financiraj nikako,ili nađi neki dobar novi model?Dobro ova ekipa koja se bunila u splitu uvijek napravi kontraefekt,oni su samojebi?Ruga im se danas pola zemlje a nitko i ne priča o motivima njihovog prosvjeda,dobro pola njih je tamo došlo jer su im rekli da je to “domoljubni” prosvjed,pa eto da malo i oni bauču?

    • E kad bi naši političari imali pravo cenzurirati umjetnost…, tada bismo vjerojatno opet pokazali koliko smo neliberalnija država od nekih tobože totalitarnih sustava.

     Kod Kineza postoji ta famozna cenzura, i to je dosta nezgodna stvar, ulupaju ljudi ponked baš velike novce u snimanje filma, i tek na kraju se zna može li u kina ili ne (ali ipak većina toga prolazi kao od šale, zna se koje su ključne stvari koje su baš zabranjene i to je to). A Kinezi i tu pokazuju koliko su poduzetni i spremni riskirati. Oni snimaju i najkontroverznije stvari bez problema (koje kod nas ne bi nikad prošle neformalnu cenzuru dežurnih dušebrižnika) pa onda računaju ako ne prođe cenzuru prikazivati će se barem samo u Tajvanu, napravit će neki gubitak na jednom filmu, ali sljedeći će biti uspješan.

     Kod nas, em cenzura, em komunizam. Nisam siguran da mi u našoj umjetnosti uopće imamo stvarno profitabilne umjetničke uratke. A po meni, umjetnost vrijedi onoliko koliki profit generira.

     Michelangelo je sve radio za profit, i bio jedan od prvih nam “kolega investitora”. Radio je profitabilne projekte kao što je David, zaradu reinvestirao u kupovini farmi itd.

   • Ne ulazim u frljićeve umjetničke kvalitete ali ono što sam iščitao iz njegovih intervjua je legitimno iako se ja sa puno toga ne slažem,u ovoj zemlji konačno se mora pojaviti demokratski prosvjetitelj i objasniti narodu da je potpuno legitimno u demokraciji se i zalagati u demokratskoj proceduri i za jugoslaviju,sad je drugi par rukava što bi se ja iselio da se ona demokratski realizira ali to je moj problem,ako ljudi imaju na referendumu 51% oni to mogu i realizirati.Što želim reći?Mi se svi moramo zalagati da u ovoj zemlji svatko može slobodno izraziti svoje mišljenje a boriti se protiv onih koji u svakom drugačijem mišljenju vide neprijatelja države?
    Ako frljić prelazi granice onda postoje tužbe i sudovi gdje se traži pravo i pravda,pa ako je frljić nekoga uvrijedio neka to debelo plati?Naravno i prosvjedi protiv tih predstava su legitimni i sastavni dio demokracije ali nasilje se ne može tolerirati i mora ga se sasjeći brutalnom intervencijom institucija,da ne postane praksa…Pozivanje na neprijatelje države,monopoliziranje domoljublja,uvođenje tkz patriotskih standarda je poziv na cenzure,poziv na povratak u komunizam…To ne smijemo dopustiti!Oliver stone pljuva američku politiku gdje stigne i kako stigne ali mu nitko nije uskratio boravak u americi niti mu predsjednik poručuje da ako mu se ne sviđa napusti zemlju?On je znao otići kod chaveza pa od tamo hraćkati po americi?I to je demokracija!

    • Biti s Kerumom na istoj valnoj duljini je stvarno privilegija 😋. A da netko pita Keruma što je valna duljina?

 54. Domagoj problem je puno složeniji,mi ako ovo sada uređenim zakonima odlučno ne prekinemo nama će se svaka društvena polemika i rasprava svesti na ustaše i komuniste,zato je bitno zakonski odjebati i jedne i druge i staviti ih na mjesto gdje svugdje u civiliziranom svijetu pripadaju jer u suprotnom će nam se buduće generacije opredjeljivati automatizmom ili slučajnim odabirom po modelu navijanja za dinama ili hajduka i sakrivati u svim društvenim polemikama i prijeporima iza dva najveća zla hrvatske ali i europske povijesti,odgovornost je danas na nama da im ne ostavimo to nasljeđe našeg ludila glave?Jer ovo što mi danas živimo i radimo je ludilo glave?

 55. Zato ja kažem “ekonomija first” a sve drugo je put u zlo…izmislimo mi neprijatelje,kriza je najplodnije tlo za razvoj komunizma naročiti nacio-komunističkih partija nalik na današnje le pen,orbane,ove “naše” komunističke mutante-budaletine i sličnu braću i sestre?Komunisti su vječno na čeki i samo čekaju pogodan trenutak da uskoče u baru i totalno zamute vodu?Problem “naših” komunista je što oni i ne kuže da to jesu,oni se još predstavljaju kao antikomunisti i zato su još opasniji od onih koji se javno deklariraju kao komunisti,ovi prvi puno lakše nas zavedu…To imajte na pameti i dobro slušajte što to oni govore…

  • I još da vam kažem jednu stvar koja je stupidna a koju nam “naši” često plasiraju?Potpuno je irelevantno dali netko u voli domovinu ili je ne voli a nama se stalno manipulira sa nekom ljubavlju prema domovini,zaboli me da vam pravo kažem ona stvar dali netko voli domovinu ili je ne voli,ja je recimo volim jer inače nebi živio u njoj ali to je potpuno irelevantno,moderna ljubav prema domovini samo i samo se očituje u tome dali poštuje netko zakone te domovine i uplaćuje porez za tu domovinu.Sve drugo je trla baba lan da joj prođe dan ili vam ga čista manipulacija.Sačuvaj me bože mjerača ljubavi prema domovini?Ti joj skoro u pravilu najviše j majku i glođu je kao štakori dok je ne unište a ljubav im je samo alibi ili vam ga prodavanje magle?

 56. I moram pohvaliti plenkovića,dobili smo vrhunski kalibar političara,samo ima jedan problem ako želi promjeniti hrvatsku i stati na kraj ovoj rodjačko partijskoj državi morati će razbucati hdz do kraja,pogotovo na najnižoj razini,tu su rodjaci i komesari najači,morati će ih naučiti da tako dalje više neće ići….Vidjeli ste sada ovo oko koncesije na bolu,navodno tri zakona su prekršili a vjerujte to je kako hdz to radi bilo više nego transparentno,to je kamilica bila…Plenković ustvari mora pucati sebi u nogu da spasi državu?Ali boljeg od plenkovića nismo mogli dobiti,ima sve kvalitete za vrhunskog političara sada nam samo mora još i pokazati da ima i muda?E to već nema veze sa obrazovanjem,to se naučiti ne može,sa time se rodiš?

  • https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/dupli-pas-hdz-a-i-keruma-i-ova-splitska-plaza-dodijeljena-je-tvrtki-bez-prihoda-i-zaposlenih-20170419

   Mislim da smo još daleko od “vrhunskog kalibra” ali da se nešto promijenilo na bolje definitivno je za pohvaliti pa makar to bilo i pod pritiskom Bračkih prosvjednika, medijskoga linča i najvažnije skorih lokalnih izbora. Plažu Bene u Splitu ista komisija na istoj sjednici dodijelila je također firmi bez prihoda i zaposlenih. Ako je povjerenstvo utvrdilo da je prilikom davanja koncesije za Zlatni Rat došlo do nepravilnosti nije li povjerenstvo trebalo preispitati i tu odluku? Nije li trebalo napraviti reviziju svih odluka te komisije? Očito da ne jer u Splitu nema prosvjeda! (Nije u skladu sa zakonom ali nitko se ne buni…)
   G. Plenković dao je podršku ministru Barišiću iako je odbor za etiku zaključilo da je plagirao rad. Možda bi g. Plenković bio “vrhunski kalibar” da se pitanje plagiranja povelo sada pred izbore, a ne prije nekoliko mjeseci. Kakav kalibar će biti u slučaju ministra Marića saznati ćemo uskoro.

   • Je li mislite , kakav će kalibar biti , u slučaju Zdravka ili Gorana Marića ?Mišljenja sam da je puno veći problem drug G. Marić , a nikako g. Z.Marić, jer se već pokazuje kao kočničar i jako tvrdoglav . A daleko nije niti drug Butković.

   • Da vi znate koji je monstrum hdz vi bi onda shvatili kako je plenkoviću teško,objašnjavao sam da miševi kolo vode a teško se miševa rješiti jer oni dobijaju glasove na izborima.Mislio sam da je plenković kompletan političar sa svim potrebnim kvalitetama za vođenje politike.Naravno da je on smjenio žervanju pa mu se poslije skoro ispričavao i da je to nama licemjerno ali time je peglao da se ne dogodi ludilo pred lokane izbore u tom ogranku jer ne zaboravimo da su županijski vijećnici izglasali tu odluku,znači za sankcionirati sve aktere plenković bi hipotetski trebao raspustiti županijske vijećnike hdza.

    Slažem se da je i barišić morao odletjeti odmah kao primjer ali ne zaboravite da je tkz stručna i znanstvena hdzovska ekipa čvrsto stala uz barišića.U okviru kakav je hdz plenković se zasada odlično snalazi,pogledajte koju su mu kajlu uvalili sa brunom esih u zagrebu?Prvi put u zadnjih 10 godina hdz je imao moguće i realnu šansu da mu kandidat uđe u drugi krug ili barem ostvari ok rezultat međutim sada će se glasovi podjeliti na esih i prgometa i ciao.Nemojte misliti da je to slučajno,to je mali tihi udar na plenkovića a esih je znala da nema nikakve šanse za drugi krug?Neki dan je pauletić odustao u splitu kad je vidio da nema šanse a esih gura i dalje,sve su to potezi koji idu u smjeru da se oslabi plenković…

    Da bi shvatili,ovo mu je poručio predsjednik županijskog hdza dubrovnik:

    http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=50072#.WQF3n4jyiM8

    Ne zaboravite da ni kalmeta nije kandidat u zadru ali i dalje je na čelu stranke.Masu je tu parangala?

 57. Antune, radite li Vi negdje ili ste u mirovini? Pratim ovaj blog već nekoliko godina i puno sam naučio iz njega ali nemam vremena po cijele dane sudjelovati u diskusijama ili monolozima.

 58. Nemam sad link,uglavnom danas je ministar Marić Goran na liderovoj konferenciji(ja mislim da je liderova) izjavio da je pogresna paradigma da je privatnik bolji upravljač i da se to obije o glavu…da je drzava isto dobar gospodar…i da ne treba privatizirati nego samo dobro upravljati…sramota…tužno da je takav lik ucijenio Plenkovića da bude ministar,stvarno tužno.

 59. Političara možda jesmo, ali državnika svakako nismo, a i u krivoj je stranci. Bolje rečeno, pravi za nas ne bi smio biti u nijednoj. Sve su kontaminirane do srži sa vizijom ne daljom od vlastita đepa.

 60. Tko vam je kriv,izgleda da radite u krivo nešto?Jeli piše u ustavu da se mora raditi?Nisam nikada bio na jaslicama niti sam u mirovini.A što radim ne smijem vam reći jer bi svi to počeli raditi a onda bi se i ja morao negdje zaposliti a to mi se više neda….Ali da radim radim i to puno.

 61. Da je Plenković toliko kvalitetan koliko Antun navodi ne bi se bio dao ucjenjivati od kojekakvih likova i samozvanih sveznadara. Vlada mu ionako neće do kraja mandata ostat u istom sastavu a to nije nikakva tragedija, osim možda za njegov ego.

  • Sandra ja mislim slično kao vi ali koja je alternativa?Karamarko?Brkić?Hasanbegović?A slažem se sa vama da bi plenković morao pokazati i više hrabrosti ali je jako upitno dali on to uopće može unutar okvira hdza u kojem djeluje?Ja još tvrdim dok se ne razbuca hdz u pepeo nema mogućnosti za istinske i dubinske reforme hrvatskog društva,oni su stvorili freinkesteina sa 586 lokalnih jedinica a u svakoj toj jedinici barem dva tri ili deset stranačkih rodjaka ili članova obitelji primaju neku plaću…Oni kolo vode,lokalne jedinice su defakto stranačke podružnice iz kojih se crpi logistika i snaga za izbore…Pa neki dan vam je sladojev kandidat za gradonačelnika mosta rekao da 28 milijuna kuna godišnje iz proračuna grada zagreba ide na tkz odbornike mjesnih odbora u gradu zagrebu tj. na njihova primanja a da defakto oni o ničemu ne odlučuju?U četri godine to vam je cca 120 mil kuna.Jeli znate da vijećnici školskih odbora primaju 400 kn po sastanku u školi?Paukova interesno partijska mreža koju treba razbucati u pepeo?Ali kako?To je pitanje za milijun dolara?

   • Jučer mi je jedan istinski i pošteni hdzovac kojeg znam još iz 90tih rekao,mi smo najveće zlo hrvatske države jer smo dopustili da 40% ljudi u hdzu rade ovo što rade a sve na galamu i pod plaštom domoljublja,”oni čim ih dirneš ili nešto suvislo pitaš prebace priču na domoljublje i tu više rasprave nema,samo galame”.

    Pa pogledajte ekipu koja je predsjednici prodala priču o domoljublju i ugrozi “jugoslavena”
    Oni su vam svi kao zdravko mamić koji čim ga netko napadne kaže da su to jugoslaveni koji napadaju domoljube?I moš se slikati?

    Slične tehnike primjenjuju ovi protivnici privatizacija,oni svaku privatizaciju prikazuju kao udar na suverenitet zemlje,razvlašćivanje “našega”,nedomoljubni čin i slično.To su komunističke tehnike manipulacija najprizemnijim osjećajima ljudi,morate samo sljubiti tri stvari,ljudsku ekonomsko financijsku nepismenost,domoljubne osjećaje i ugrozu od vanjskih i unutrašnjih neprijatelja.To su stari provjereni komunistički recepti koji daju rezultat?Sve je uvijek isto!

 62. Ne znam je li itko pročitao komentar na Facebooku koji je g. Bakić gore zalijepio:

  Tekst je vrlo zanimljiv, ali jedna mi je stvar upala u oko (meni i drugima s kojima sam pričao), ali pošto ekonomija nije moja struka volio bi čuti od vas ekipe da li dobro razmišljam.

  Ovaj čovjek s Facebookovog komentara kaže da se za Ledo nudilo 500 milijuna EUR tj. cca 3,800,000,000 HRK, uz to kaže da je praktički nezadužen tj. da ima neke kratkoročne obveze. Ako u prvoj iteraciji zanemarimo obaveze značilo bi da bi dionica Leda trebala vrijediti 3,800,000,000HRK / 313,920 (broj izdanih dionica) = 12105HRK, a danas vrijedi 3640. Znači ispada da bi se isplatilo kupiti (ako su te informacije točne). Sa druge strane krajem 2016. godine se cijena kretala oko 11000HRK i vjerojatno bi tada kupiti bila greška jer je očito cijena bila u zasićenju.
  Slično čovjek piše za Jamnicu, tj. da se može prodati za 3,800,000,000HRK. Uz zanemarivanje dugova (kojih po tekstu nema puno) ispada da bi dionica trebala vrijediti 3,800,000,000 / 22126 (broj izdanih dionica) = 171743HRK. Vrlo zanimljivo, ispada skoro namješteno jer su podaci slični kao za Ledo. Krajem godine se cijena vrtila oko 140000HRK, a samo par tjedana prije šta je puklo čak na 165000HRK opet u zasićenju i opet ispada da bi kupiti tada bila greška.

  Ko zna možda su krajem godine pokušavali napuhati cijenu da bi možda prodali, a onda na kraju nisu uspjeli. Bilo bi zanimljivo znati.

  Ako su podaci sa Facebook-a točni sada bi trebalo kupovati….

  • Ne mora značiti da se “pokušalo napuhati” cijenu, nego je možda bilo insajderskih informacija da se toliko nudi (što je naravno protuzakonito, al eto…) pa je zato cijena težila tim ciframa. S druge strane, ako ste pročitali komentar, onda pročitajte i ono što je naglašeno,kaže: “PREDUVJET za bilo kakve prodaje…”. Treće, nije to tako jednostavno i svatko procjenjuje za sebe, omjer rizika i potencijalne dobiti i što bi “trebalo”…

   I najvažnije: ovo nije nagovor na ništa, nemam dionice ni Leda ni Jamnice. Imam Vupika i Tiska od Agrokorovih.

 63. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nova-kriza-upravljanja-u-koprivnickom-divu-unatoc-dogovoru-hdz-mirovincima-ne-zeli-dati-vecinu-u-upravi-podravke/5956905/

  A pogledajte što rade mirovincima u podravci?Tako nam i treba kada su pristali na sramotni izbor uprave sa kojim se navodno mirovinci nisu slagali a pogledajte ovo što kaže navodni izvor “da mirovinci moraju shvatiti da upravljaju našim a ne njihovim novcima”,za ovu izjavi se treba osnovati povjerenstvo i ako se utvrdi osoba koja je ovo izjavila to je za zatvor.Jeli vidite koji su to pritisci i mirovinci bi se morali za pomoć obratiti i premijeru i predsjednici a ako ne ide izaći pred javnost i reći kojim pritiscima su izloženi u upravljanju ne “našim” nego pojedinačno našom osobnom štednjom za mirovinu,koja nije ni “naša” nego je za svakoga od nas i visina te štednje različita ovisno o uplatama i ovisno u kojem smo fondu?Ovo je komunizam najgore vrste!A što smo očekivali od fudbalskog sudije gorana marića?Oni većinskom vlasniku znači mio fondovima osporavaju pravo na upravljanje kompanijom pa čak i kadrovriranje?A država kao manjinski vlasnik želi upravljati kompanijom.Eto mio fondovi sada plaćaju debelo beskičmeno ponašanje prilikom izbora pucara,moj im je savjet da se obrate i javnosti i predsjednici i premijeru a onda sazovu skupštinu i gospodina pucara fino opozovu i izbiraju novog predsjednika uprave između konkurencije više kandidata….Time bi konačno pokazali državi da je u podravci sa politikom game is over…I da je drug tito davno umro!A druga marića treba poslati na kubu pa neka tamo našuje?

  • Antone , Tu treba dodati ,zasto je Mrsic uopce smjenjen on je podravku dobro vodio i mirovinxi su bili zadovoljni njime koliko ja znam . Pucar je vodio podravku u vrijeme space afere a onda je nakon zatvora preuzeo zvecevo ( gdje je sada zvecevo sto je tamo napravio) , njegovim dolaskom dionica je pala za 70 kuna to isto nesto govori .

   • Mršić je isto besramno postavljen od strane politike uz pristanak beskičmenih mio fondova ali ste u pravu kada kažete da je imao rezultat a da je taj pucar drmao tijekom afere spice a u zvečevu je napravio da oprostite k?Složio bih se sa vama da je mršić imao rezultat iako nisam baš siguran koliko su preuzimanja podravke bila ispravna i opravdana,to ćemo vidjeti tek na rezultatima za dvije godine,ja se uvijek bojim kada politički komesari preuzimaju jer oni obično sebi rade živuće spomenike a sa tuđim k gloginje mlate bez nadzora vlasnika love jer je ionako ta lova “naša”,čitaj ničija?

    Ovdje u podravci imamo čistu situaciju i sve ovisi o kičmi i volji mio fondova a oni su se u oba slučaja ponjeli kao beskičmenjaci?Ova smjena mršića je bila čista politička smjena na koju su pristali i beskičmenjaci iz mio fondova,oni su trebali inzistirati do kraja da se ide na njihovog kandidata ako se već smjenjuje mršić jer oni su većinski vlasnici podravke a marksisti mariću su morali reći da je game is over i da ne pristaju da im podravku vodi pucar koji je kao takav egzistirao kao frišćićev politički kadar tijekom afere spice gdje su svi sve znali?A sad im se taj pucar ponaša kao da je on vlasnik jer mu je tu moć prenio čuveni fudbalski marksista,king of naševanja?
    Sramota plenkovićeve vlade ali ne zaboravite da je baza hdza izvršila pritisak na plenkovića da za ministra mora postaviti kinga of naševanja a iza toga se sakrivaju mnogi pojedinačni “naši” interesi?

    Sve je u rukama mio fondova i neka se samo drže poruka koje im je odaslala potpredsjednica vlade dalić “pokažite malo više hrabrosti” ili po seljački “ovaj put pokažite da imate muda” ako ih nemaju onda su oni dio te jedne te iste ekipa,to je onda jasno….

    • Kažu neki u Podravci da je Mrsić, koji je došao iz i zbog politike, udaljio Podravku u znatnoj mjeri od politike odnosno bitno smanjio odljev novca po političkoj liniji i umanjio njen utjecaj na tvrtku.

  • Eh , bilo bi nepošteno zaboraviti na druga Burilovića , vrhunskog uhljeba ! Taj svugdje gura nos , naslikava se u svakoj prilici , a pitanje je šta taj čovjek radi i šta je uopće napravio za Hr gospodarstvo !?

 64. Mirovinci sada imaju veliku šansu da začepe gubicu marksistu mariću za sva vremena,ako to sada propuste učiniti onda više neće oni upravljati novcem fonda nego marić i njegova MARKSISTIČKA sljedba…

 65. A čitava ta “naša” ekonomska “struka”,da budem precizniji najglasniji njeni djelovi jer tu ima i poštenih ljudi zalažu se za “naševanje” a sjede na dvije stolice.Objasniti ću i kako?To vam se u socijalizmu zvalo “za državu radim zbog mio i socijalnog” a lovu pravu zarađujem privatno.E tako i oni,profesorske plaće su za mio i socijalno,za sigurnost i socijalni status,čitaj veze a glavna lova su privatno pisane studije za državne firme,lokalne jedinice i slično?Tu je debela lova!

  I vi bi se na njihovom mjestu opirali svakoj privatizaciji jer svaka privatizacija njima oduzima profit.
  Zato ta “struka” podupire gorana marića kao što je dio akademske zajednice blizak hdzu podupirao ministra barišića jer su oni sa time čuvali svoje pozicije i lovu koja im je obećana….Sve je uvijek u lovi a sve drugo su tehnike manipulacije,odigraš na hrvatski socijalistički mentalitet,kao što su komunisti odigravali na ugroze vanjskih i unutrašnjih neprijatelja da učvrste povjerenje naroda,tim ljudima koji to rade sve je to u krvi,sve te tehnike su svjesno ili nesvjesno usvojili u komunizmu jugoslavije…Pojedinci su se obogatili na državi tako masno da su privatni vlasnici firma za njih male bebe?Zato bi svaki hrvatski novinar prije nego pozove tog “stručnjaka” glede mišljenja za ne-privatizacije morao prvo vidjeti kakve je interese od državnih firmi u svojoj imovinskoj kartici imao taj stručnjak i to bi gledateljima morao predočiti prije nego gospodin “stručnjak” da neko svoje mišljenje o privatizaciji,odnosno neprivatizaciji?Pa bi ja onda volio vidjeti dali bi se takvi rado izjašnjavali u medijima kako se danas rotiraju po medijima kao papagaji.Mislim da znate o kojoj ekipi govorim.

  A evo vidjeli ste što kaže gospodin tipurić kojega je vjerojatno gospodin marić pozvao da mu drži ljestve naševanja.

  To je taj gospodin,koji kaže da nam ne treba neoliberalni koncept:

  http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=Vijesti&id=772000

  Slažem se sa njime,njemu to i ne treba,ovako je lova veća?Takvi izmisle i marića,prepoznaju ga po odjelu,naprave od njega populističkog seoskog tribuna a ujedno školovan,barem na papiru i član najveće partije i onda se on bori za “naše” interese…Vuk sit a ovce na broju!

 66. A taj marić je najveće populističko zlo koje bi upravljalo državom kao drug tito,on svakoga podučava poslu,podučava i hnb,i mio fondove,i šalje nam “vjerske” poruke da socijalizam ipak radi “ako stavimo prave ljude na prava mjesta”,on je tipičan komunista,od glave do pete,onako su vam izgledali bivši komesari partije…Vi mlađi se njih ne sjećate,isto su izgledali i progovarali kao marić a bili su prgavi i svakoga bi se dodirnuli,svima su oni solili pamet,svim direktorima tadašnjih firmi,sve su oni znali,marić je samo njihov mutant,čak ja mislim da on toga nije ni svjestan jer nije taj kapacitet…

 67. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/biznis-plan-by-tipuric-umrezi-podvali-zaradi/2253182/

  Upravo tako g. Antune državne jaslice za socijalno i mirovinu, a prava para se tuče sa strane. Marić i Tipurić zaista ne trebaju tržišnu ekonomiju, naševanje je prava stvar! Trošak vaš, prihod moj i to još ako je moguće tax free. Najbolje je to kod naših nogometnih i inih klubova. Kad treba platiti stadione, dvorane, plaće za trećerazredne sportaše itd., onda su to naše svetinje! Troškovi se plaćaju iz gradskih kasa. Hebeš vrtiće,ceste, javni prijevoz. Puno je važnije potrošiti hrpu novca za npr. košarkašku dvoranu . Ali zato kad se proda kakav igrač eee tada je to pitanje sposobnosti nekog tipa Mamića, pa novac tax free njemu u kesu. Nema nama pomoći!

 68. Ja se samo bojim da komunisti i ekipa oko marića nisu razjedinili mio fondove i da nisu “kupili” nekoga od njih,toga se iskreno bojim jer to su komunističke tehnike kojim oni jako dobro vladaju,tako su vam partijski komesari u vrijeme komunizma prisiljavali direktore poduzeća na iracionalne neekonomske odluke koje su graničile sa zdravom pameću a na te ljude su izvršavali stravične pritiske,sve te tehnike oni znaju…Zato se bojim da mio fondovi ne djeluju jedinstveno i da su ih razbili već kod izbora pucara.Možda sam u krivu ali meni to sve smrdi jako?Jeste li vidjeli gard i ponašanje marića u podravci tih dana,on je hodao tamo sa poluosmjehom na licu kao da je drug tito?Na licu mu se vidjelo “e jesam vas sredio,mi smo vlast,mi imamo moć”,po tome sam zaključio da su vjerojatno razbili fondove?

 69. Evo opet izbora…
  UŽIVO: ANDREJ PLENKOVIĆ UPRAVO SMIJENIO MOSTOVE MINISTRE Sjednicu zaključio razrješenjem ministra unutarnjih poslova, pravosuđa i okoliša

 70. http://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-otjerao-tri-mostova-ministra/966231.aspx

  Više je bilo i vrijeme jer most se počeo ponašati kao tužitelj i sudac,plenković i nije imao drugi izbor…pisao sam o mostu da nisu dorasli obnašanju vlasti jer oni ne razumiju ni što su procedure,odgovornost obnašanja vlasti i odgovornost za izjave koje davaju,moguće da su imali plemenite namjere ali operativno nisu dorasli da obnašaju vlast,oni to ne razumiju jer da razumiju nebi davali takve izjave nego se za svoje ciljeve borili u procedurama kroz institucije a npr ministar orepić je čak davao izjave kao da je on tužitelj i sudac…

 71. Plenković razriješio Mostove ministre. Kao glasač MOSTA pozdravljam odluku Plenkija a Mostu poručujem nikad više. Populisti obični.

 72. Plenković je smjenio 3 Mostova ministra koji su glasovali protiv ministra financija.

  Odlična odluka u svakom slučaju. Jedno je imati dijagnozu F (teški psihički poremaćaji pa
  divljati u Saboru i iživljati se kao drug Španac iz Vrdoljakovog filma nad javnošću) u isto
  vrijeme ostvarivati temeljem F dijagnoze HRVI sva materijalna prava, a drugo je kada
  glasujete protiv kolege ministra, a ministar ste kojeg pljuje vaš stranački prijatelj i osoba sa F dijagnozom u Saboru.
  Svi ministri trebaju provoditi Vladinu politiku, a ne doživljavati ekstazu kada nekompetentni
  ljudi napadaju vrlo kompetentnog i sa odličnim rezultatima najboljeg ministra financija do sada
  Zdravka Marića.

 73. Vrhunski potez Plenkovića,ove demagoge je davno trebalo rasturiti.HDZ je prevelika stranka da ju ucijenjuju polupismeni Bulj,Grmoja i ekipa.

  • MOST ima dvije opcije. Ili staviti Miru Bulja na čelo, jer je on i do sada bio najaktivniji predstavnik
   MOST-a i politički artikulirao sve ključne njihove stavove, a dojam je da je Miro ipak imao određenu
   veću specifičnu političku težinu od drugih i izraženo liderstvo u toj skupini.
   Druga opcija je da ne mjenja ništa u vodstvu, ali da se primi posla na lokalnim razinama, ali nikako na državnoj razini. Teško je pomiriti apsolutno neznanje i upravljanje državom.

 74. Ne može most,ni oni nisu imali drugi izbor jer ih je populizam pojeo…petrov nije čak ni imao izbora,kao što sam i pisao put u pakao je popločen najboljim namjerama,ne možeš sa buljem obnašati vlast i raditi težak i kompliciran posao reforme države…Jeste li slušali izjavu petrova,on je potpuno izgubljen,i ne zna što govori,zelen do boli?

  • Bijediću, u ovom trenutku bilo koji zastupnik koji digne ruku za nove ministre postupa ispravno !

   Ključno je ono što je Plenković izjavio: Radim čistih ruku i narod će to dugoročno prepoznati.
   Pokazao je liderstvo, ojačao je svoju premijersku poziciju, a izrazito poziciju HDZ-a.
   Ako usporedite potporu šefu oporbe od oko 5%, kojem ništa nije jasno i doslovce je zalutao u politički vrh, onda je Plenković postupio vrlo racionalno.
   Bernardić pozdravlja sa drugarice i drugovi, a skup mu kliče 2016. godine Tito,
   partija, omladina, akcija. To je hrvatska zbilja.
   Premijer je pomeo lokalne šerife iz vlastite stranke oko Zlatnog rata i to je jako dobro. HDZ-ovoj Vladi ide na ruku povećanje BDP-a, veliki rast izvoza i fiskalna konsolidacija. Mišljenja sam da
   treba ubrzano provoditi privatizaciju poduzeća i šire. MOST je kočio i buljio sve živo.
   Predviđam da će SDP svoju daljnju politiku graditi na podjelama u društvu, na drugu Titu i koliko
   mu je ljudi došlo na sprovod (mnogi od njih koji su došli bili su kao i sam drug Tito vrlo masovni ubojice od Azije do Afrike), a da će Plenković i stožerna stranka hrvatskog naroda HDZ učvrstiti svoju političku platforma za budućnost, jer će ljudi jednostavno na izborima zaokruživati onoga “pod” čijom vlašću će iz godine u godinu bolje živjeti.

   • Slažem se da Plenković nije mogao postupiti drukčije, i pokazao je potrebnu odlučnost. I smatram da je taj Plenković televizor u boji za protukandidate na hrvatskoj sceni (Petrov, Bernardić, Vrdoljak…).

    Ali, kad gledamo nekakvu kvalitetu ili doprinos svakog pojedinog ministra u vladi, trebao je prvo:

    Izbaciti Kujundžića koji još nije donio održivi plan za zdravstvo
    Izbaciti plagijatora Barišića
    Izbaciti komunista Butkovića, koji umjesto da rješava problem HAC-a i HŽa, povećava cijene autocesta i bavi se zabranom UBERa
    Izbaciti komunista G.Marića koji danas prodaje floskule kako će nastaviti s državnim upravljanjem, “samo ovaj put pošteno!”
    Izbaciti Tolića koji jedino što radi je da svaki tjedan žvače neki drugi doručak s hrvatskih farmi
    Izbaciti Stiera, koji se ne oglašava o problemima na granici sa susjedima, niti o rezultatu arbitraže sa Slovenijom, već se bavi LGBT-om i zabranom pobačaja (svjetonazorski, možeš biti vamo ili tamo, ali to nije preokupacija ministra VANJSKIH poslova)

    A ove floskule o “stožernoj stranci hrvatskog naroda” sačuvajte za stranački skup, za negdje između lijepljenja članske iskaznice na glavu i valjanja po zastavi.

 75. Vidit će te da je ovo tek početak . Sad slijedi fino ćišćenje vlastitih redova , koje je već simbolično počelo sa g. Ževrnjom , a nastavit će se sa nekoim ministrima , koji očiti ne će moć sa gđom Dalić !

 76. Most se danas osramotio,oni cmizdre sada da žele da se vlada održi a nema ministra hdza kojeg bi oni podržali,ne zaboravimo ni barišića tada nisu podržali u saboru ali barem jesu na vladi,sada nebi oni ni u saboru ni vladi jer eto bulj vrši pritisak,naravno populizam im se razbio od glavu,polagao sam u most velike nade u početku ali žao mi je oni su nesposobni,nekompetentni za vođenje ozbiljne politike,družba pere kvržice koja nužno nije imala loše namjere ali u nedostatku kompetencija utopili se u populizam…Sada su se i potopili!Oni sada umjesto da kažu,ok nije išlo idemo na izbore,i to je demokracija,oni cmizdre,bljedunjavi petrov cmizdri “da on želi vladu” a ruši ministra za ministrom?Pa kako oni to misle?Cirkusijada?Sad če most početi navijati da plenković ipak sastavi većinu,tako su danas zvučali?

  • Dobro, ali ima ovdje još jedno značajno pitanje: zar Vlada zaista mora biti jedinstvena i oko podrške jako lošim ministrima?
   Gdje je tu tržišni princip? Meni je to uravnilovka. Da li biste vi da ste (zamišljeni većinski) vlasnik “kompanije” Vlada RH držali u njoj loše i neproduktivne ministre/menadžere?
   Z. Marić je vjerojatno najsposobniji ministar u Vladi no ostaje ta sjena/sumnja da li je svoje sposobnosti iskoristio za dobrobit RH u svakom trenutku?
   P.S. Nemam dionice Mosta 😜
   Oko ovih termina kojima opisujemo karaktera ovakvog ponašanja/društva, prof. Bičanić takve pojave opisuje pojmovima: državni, nacionalni i kroni kapitalizam.
   Meni su osobno, kao ulagaču, upravo ovakva ponašanja najveći neprijatelj financijskih tržišta jer mogu izazivati duboko nepovjerenje u njih i stagnaciju.
   Naševanje je samo pojam koji označava jedan skup ljudi koji taj pojam izgovaraju (“naše”), a misle u sebi “moje”.
   Ja to “naše” ne osjećam kao svoje, nego samo ono što sam zaista kupio na burzi.
   Sve ovo me vodi ka pitanju kako smo to mi Hrvati tako uspješno uspjeli upropastiti i socijalizam i kapitalizam?

  • Ovo sa esih je dobro da sada ljudi vide koliko je “domoljubima od tri metra” stalo do države i naroda a koliko do svoje slave…Došla si na listi hdza u sabor i mogla si pokazati samo malo poštovanja a ne cipelariti plenkovića na prvome posrtanju,kao da je jedva dočekala a namjerno su mu i uništili šansu da u zagrebu ostvari najbolji rezultat u zadnjih 20 godina?Kakvi su to karakteri?Prestrašno?
   Da se pitaš jeli to moguće u politici?Kakvi su to ljudi?

 77. A bernardiću bi u sdpu trebali zabraniti da govori,trebaju da imaju pameti da mu stave brnjicu,on je veći antitalenat za politiku od karamarka jedno pet puta…Jadan nebi tko će pored ovakvog suverenog plenkovića glasati za tebe?Kaže bernardić danas “da je sdp spreman”,samo što još nije rekao “za dom”,kakvi cirkusanti?

 78. Ako malo pažljivo slušate “naše” političare pogotovo jahače iz mosta oko sukoba interesa nitko iz privatnog sektora tko je i dan radio u nekom većem sustavu nebi smio biti ministar?Samo jahači jaslica od koljevke pa do groba bi se mogli kvalificirati za ministarske pozicije?A da ovima iz privatnog sektora stavimo žute trake sa natpisima “adris,vindija,agrokor,dukat…”?Kada je bal neka je maskenbal?

 79. Jer svaki hrvatski zakon na neki način se tiče i privatnih firmi i po toj logici koju zagovaraju jahači nitko iz privatnog sektora nebi smio učestvovati u kreiranju zakona jer uvijek ćeš neku sponu naći.
  Ali zato kada saborski zastupnici sebi izglasavaju plaće ili koeficijente,prava,tada nitko ne viče da su u sukobu interesa?Kada pregovaraju sa sindikatima ujedno i o svojim pravima odnosno “jahačkim” i tada nitko ne viče da je to sukob interesa?Jako čudni kriteriji?Oni sebi određuju i iznose za financiranje stranaka,dnevnice,cipelarine,cijene čaja i bureka i masu toga,i to isto nije sukob interesa?Pitam se što jest?

 80. Plenković je bolji premijer nego smo mi narod jedno pet puta,malo naroda ima takvu privilegiju,malo se šalim ali otprilike tako i mislim,jako suvereno se nosi sa iznimno teškim momentima i situacijama koje su mu nesretna sudbina i splet nesretnih okolnosti.Jako jako suvereno i stoječki se nosi sa time,milanović bi već podivljao kao pit bul a karamarka bi luda za ruke vodili po zagrebu…
  Prvi put da sam jako ponosan kakvog premijera imamo,jako jako…

 81. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-poslao-zahtjev-za-smjenom-ministara-petrov-ga-odbija-potpisati-ide-na-ustavni-sud-moze-li-predsjednik-sabora-ponistiti-odluku-premijera/5967496/

  Pazite ovo,most je puno gori nego sam ja to uopće mogao promisliti,oni sada na silu žele vladu sa PREMIJEROM koji im je poručio “odjebite u poskocima”,oni sada cmizdre i žele u vladu po svaku cijenu sa partnerom koji ih ne želi?Recite mi jeli ovo sizofrenija?Ovo je kraj mozga,zdrave pameti?
  Umjesto da kažu “sretan vam put i ciao” oni cmizdre da žele vladu po svaku cijenu.Ovo je ludilo?

  • A ovo da je Orepić smjenjen jer VODI istragu o Agrokoru ( izjava od strane Nikole Grmoje)
   Ovo su skečevi u ragnu Benny Hilla.
   Ministar ne vodi istragu Grmoja to zna, ali svjesno obmanjuje javnost, pitanje je hoće li
   MOST biti u budućem parlamentu, jer nemaju mrvicu odgovornosti.

 82. Mene samo strah kakvi će sad populisti iskočiti u prvi plan… Ne daj bože nekakva “nova ljevica”, “radnička fronta” ili “živi zid”…

 83. MOST je očito destruktivna skupina. U budućnosti kompatibilna jedino sa Živim zidom.
  Sabor ima 151 zastupnika i ne mogu oni kao razvidno je isključivo populistička družba
  ucjenjivati cijeli narod i Vladu. Ne može MOST i Miro Bulj biti iznad naroda i države, pa čak
  niti Ustavnog suda. Najgore je prošlo. Došao je kraj F dijagnozama.

 84. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/grmoja-iznio-teske-optuzbe-ocito-se-netko-boji-sto-ministar-unutarnjih-poslova-i-ministar-pravosuda-rade-odnosno-sto-namjeravaju-napraviti/5968081/

  Pazite ovo sada prerasta u kolektivnu sizofreniju i netko od mostovaca bi mogao i krivično odgovarati jer sada grmoje kaže “da ministar unutrašnjih poslova i ministar pravosuđa nešto odnosno nešto namjeravaju napraviti u svezi agrokora” jeli vi razumijete ovo ludilo glave?
  On sugerira da ministri vode istrage i pripremaju optužnice?Adio zdrava pameti?

 85. Prođe mi najbolji dio života u 25.godišnjoj agoniji! Ovoj tragediji od kvazi-politike ne nazire se kraj. Dno je izgleda još i dublje. Hrvati će kao narod potpuno nestat jer evolucija ovakve kažnjava bez obzira na stranačku pripadnost.

  • Nenade dobar dan. Ne znam prati li M.Babic Vas blog ali bilo bi zanimljivo da mu skrenete pozornost na Antunove komentare u smislu da ih (preko portala) ucini dostupnim za siroke mase…. Serija izabranih Antunovih komentara. Naravno, ako se Antun slaze.

   Antun s Eclectice kao Stig iz Top gear… nitko ga vidio nije 🙂

 86. Ja sam glasao za Most i razočarali su me. Kad su Lovrinovića maknuli rekao ok super ali eto Bulja populista pa Orepića itd. Reforme di su? Osim ovo iz šupljega u prazno. Sad nam stižu porez na nekretnine i rente nekakve i opet ajmo po narodu.
  HDZ me također razočarao ali to je jedna velika kaljuža di je Plenki ok al pitanje da li će sve to preživjeti. Dalićka se pretvorila u sasvim drugu osobu i totalno me razočarala. Goran Marić je katastrofa. Pa di njega nađu??? Koje su mu reference???Najveći uspjeh mu je što je sudio utakmicu Dinamo-Hajduk!! I takav će voditi nešto??? Sa druge strane pak Hasabegović i Esih majko mila!!!
  Čini mi se da je samo PAMETNO ostalo od normalnih protržišnih stranaka, ali pitanje je kako bi se i oni snašli u koaliciji sa nekim. Večeras na Otvorenom Marijana Puljak pa ćemo i to pogledati iako nekako imam sve manje nade da će netko napraviti zaokret prema zapadnim europskim zemljama i od njih izvući pouke.

  • Otkuda vam totalno pogrešan zaključak-informacija da je Pametno protržišna stranka.
   Kao da kažete da su Živi zid ili Radnička fronta protržišne orjentacije. Nisu !
   Pisali smo o tome…

  • Pametno , protržišna stranka !!?? Gdje vi živite Poki ? To bi tek bila ” rapsodija ” socijalne države ali u modernom , digitalnom obliku., urbani socijalizam na djelu . G i gđi Puljak je bolje da se drže svojih poziva , jer to rade odlično , dok ovo drugo očito ne razumiju .

  • Gospodo, po čemu to stranka PAMETNO ne bi bila protržišno orijentirana stranka? Je li itko od vas pročitao program stranke? Stranka koja se zalaže za ukidanje poreza na kapitalnu dobit, smanjenje poreza na dohodak, ukidanje poreza na nekretnine, maksimalno stimuliranje tržišta vrijednosnih papira, privatizaciju poduzeća u javnom vlasništvu, smanjenje javnog duga, smanjenje i profesionalizaciju javne uprave, preustroj i smanjenje jedinica teritorijalne organizacije države, uvođenje indeksa korupcije itd. vama nije protržišno orijentirana stranka? Molim vas…. Pročitajte program prije ovakvih emotivnih ispada. Nekome se može sviđati ili ne sviđati, to je legitimno, ali odluke se moraju temeljiti na činjenicama.

 87. Jasenko meni je iskreno žao što most nije uspio složiti neku ozbiljnu stranku, kao treću jaku opciju,ja sam mislio ljudi su vodili gradove,imaju neko političko iskustvo,mladi su,puni energije,mogu itd a kad ono mi dobili jedan pravi populistički cirkus u kojem se ne zna ni tko pije ni tko plaća niti oni razumiju išta?Ljudi viču kao u vrijeme druga tita “držite lopova”?A ministri?Ovo su bili najveći oriđinali u vlasti od nastanka države,totalne političke analfabete a uz to samoproglašeni moralizatori sa legitimitetom 10%?I oni ništa to nisu kužili?Meni je stvarno žao što most nije uspio izrasti u respektabilnu ozbiljnu ne-populističku opciju?A oni se svi pretvorili u bulja,čim se približe lokalni izbori oni viču “svi smo mi miro bulj”,ne možeš tako voditi ozbiljnu politiku…Šteta!

  • Antune i ja sam se nadao da će MOST biti treća opcija ali ovo je bio salto mortale. Totalno neozbiljna populistička stranka a bio sam njihov veliki zagovaratelj i polagao sam velike nade u njih.

 88. Prvi potez plenkovica koji apsolutno odobravam,svaka čast. Inače vlaho orepic,ministar koji tri godine ne može otkriti crtača svastike na poljudu

 89. Šteta. Plenkoviću je Most bio najbolja šansa da počisti smeće iz vlastitih redova. Na žalost, prekasno će to shvatiti. Na čemu će sada graditi politički kredibilitet? Na koruptivnoj političkoj trgovini na tezgi saborskim glasovima? Koliko puta moraš skinuti gaće dok u isti brod utjeraš Hasanbegovića i Pupovca, Radina i Glavaša?… nastavite niz. A na bilo kakve reforme zadugo možemo zaboraviti.

  A možda ćemo imati sreće, pa opet do kraja godine budemo na autopilotu tehničke Vlade. Prošli put se nije pokazalo loše. 🙂

 90. Mislim da iako je situacija oko Agrokora kompleksna, sama činjenica što je ekspresno napisan Zakon o sistemskim firmama i što je Uprava Agrokora taj zakon aktivirala daje se zaključiti da je očito Vlada i klika oko Agrokora (ili po narodski Todorići) su očito bitne korake dogovorili. Plenkovićeva priča da je vidio Todorića tri puta u životu je jadan alibi jer ne mora ga vidjeti niti jednom da se ovakve stvari stroje onako kako paše ekipi na vrhu. Račune na kraju ionako pokrije narod, uz izliku da je račun mogao biti i veći da se nije na vrijeme reagiralo. HDZ je promijenio predsjenika i par ljudi u vrhu, ali cijela struktura moći i utjecaja je ostala ista. Isto socijalističko upravljanje i tzv. naševanje se nastavilo i nastavlja!

  Ne aboliram pritom Most (ja glasovao za njih) jer su oni poštena, ali i divergentna, neorganizirana družina, zapravo jedan naivni slon u staklarni koji prije ili kasnije razbije staklo, a da nije ni svjestan koga ni zašto ni kako. Kao partner su vrlo nepouzdani i nakon ove eskapade izgledno je da će biti pometeni s političke scene, a ako i osvoji koji mandat nitko s njima neće htjeti koalirati. Plenković je bio svjestan ovoga i zato je čekao trenutak da se riješi balasta.

  Također iako je slučaj Marića vrlo sumnjiv, svejedno je on kao zaposlenik Uprave Agrokora ipak samo zaposlenik, krajnje odluke donosi Todorić i ne može biti njegova odgovornost jer se Todorić želi širiti brže od mogućega i pritom pristaje na financiranje širenja visokim kamatnim stopama, zaduživanjem preko dobavljača i sličnim riskantnim metodama. Ekipa iz Mosta je mogla čekati da se pokaže da je lik stvarno kriv i onda zatražiti njegovo razrješenje. Nema logike ni smisla smjenjivati nekoga na temelju napisa iz medija ili iz zaključaka polupismenog i poluinteligentnog Bulja.

  Antune ne znam čemu veličanje Plenkovića i opće pljuvanje po Bernardiću. Bernardić je ipak inženjerskog backgrounda i prirodno nije toliko govornički nadaren, ali je čovjek inteligentan i vjerujem da će s iskustvom napredovati, postati agresivniji i taktički bolje pripremljen. On je više manje OK za jednog vođu efektivno socijalističke stranke, a posebno u odnosu na ludog (poznata je njegova tendencija da koristi bijelo) Milanovića je korak naprijed. Zapravo generalno smatram da je Hrvatska profitirala u političkom smislu jer su Plenković i Bernardić dva koplja iznad svojih prethodnika.

  • Puno bernardić još mora papati da se približi milanoviću u razumijevanju vođenja politike,slažem se da je bernardić puno bolji karakter od milanovića(još mu samo fali da je gori) ali da bi se bavio politikom tvoje poruke koje šalješ javnosti moraju prvo zvučati iskreno,moraju imati glavu i rep i moraju biti u skladu sa političkim trenutkom u kojem se obraćaš a ne nabacivati isprazne floskule za koje se vidi da u njih i sam ne vjeruješ ili npr u ozbiljnim momentima kakav je agrokor gdje je čitavoj zemlji prijetio domino efekt ti se slikavaš sa kiselim kupusom(selfie kako kaže plenković)?Ne možeš tako voditi ozbiljnu politiku.Na koncu obraćao se neki dan opg-ovima pa su mu odaslali poruku da ne poentira na njima u tako ozbiljnoj situaciji za zemlju…

   Politika je zanat koji moraš naučiti i biti talentiran,zanat kao i svaki drugi….Postoje momenti gdje ti demagogija i samo kritika vlade odmažu a ne pomažu jer u nekim trenucima toliko je ispraznih kritika koje uopće ne odgovaraju trenutku,zbog takvog ponašanja bernardića tu sada poene lukavo sakuplja vrdoljak koji pokušava iskoristiti bernardićevu nepromišljenost i sebe prikazati kao odgovornog političara kojem je stalo do države i naroda što mu donekle i uspjeva…

 91. Dobro, ali ima ovdje još jedno značajno pitanje: zar Vlada zaista mora biti jedinstvena i oko podrške jako lošim ministrima?
  Gdje je tu tržišni princip? Meni je to uravnilovka. Da li biste vi da ste (zamišljeni većinski) vlasnik “kompanije” Vlada RH držali u njoj loše i neproduktivne ministre/menadžere?
  Z. Marić je vjerojatno najsposobniji ministar u Vladi no ostaje ta sjena/sumnja da li je svoje sposobnosti iskoristio za dobrobit RH u svakom trenutku?
  P.S. Nemam dionice Mosta 😜
  Oko ovih termina kojima opisujemo karaktera ovakvog ponašanja/društva, prof. Bičanić takve pojave opisuje pojmovima: državni, nacionalni i kroni kapitalizam.
  Meni su osobno, kao ulagaču, upravo ovakva ponašanja najveći neprijatelj financijskih tržišta jer mogu izazivati duboko nepovjerenje u njih i stagnaciju.
  Naševanje je samo pojam koji označava jedan skup ljudi koji taj pojam izgovaraju (“naše”), a misle u sebi “moje”.
  Ja to “naše” ne osjećam kao svoje, nego samo ono što sam zaista kupio na burzi.
  Sve ovo me vodi ka pitanju kako smo to mi Hrvati tako uspješno uspjeli upropastiti i socijalizam i kapitalizam?

  • Elvis nemoguće je raditi u jednom timu ministara koji se zove vlada a da jedan ili dva ministra znaju da nemaju podršku svojih kolega jer to je onda raštimani orkestar u kojem je nestalo povjerenja među samim ministrima a kako očekivati da takva vlada ima povjerenje javnosti.Most to elementarno ne razumije,oni misle da je vlada poljoprivredna zadruga ili mjesna zajednica a čitavo vrijeme se oni postavljaju sa 10% legitimiteta kao mjera za moral i sve standarde društva a pri tome sa pozicije vladajućih prijete uhićenjima,zatvaranjima odgovornih za agrokor i slične budalaštine koje nebi nikome pale na pamet a kamoli da bi to izgovarali sa pozicije vlasti.Ni jedna vlast u demokratskim sustavima ne smije vršiti javni pritisak na represivni aparat a most već mjesecima to radi,van zdrave pameti a plenković to jako dobro razumije i mislim da je i to bila kap koja je prelila čašu….Sjetite se samo izjava petrova,orepića i šprlje,pa to nebi sa pozicije vlasti izjavljivali ni komunisti u vrijeme druga tita,i oni bi bili lukaviji?Da se nebi lagali petrov je jedan bezveznjak koji je zalutao u politiku i nije dorastao da se nosi sa stvarima koje ozbiljna politika zahtjeva.Jedno je biti vlast drugo opozicija,tu su odgovornosti za izgovoreno potpuno različite,to most od početka ne razumije….

   • MOST je u strašnoj agoniji i cijelu državu članicu EU pokušava neodgovorno i sebično uvući u što dublju, krizu, što košta košta ! Takva neodgovornost nije do sada viđena u novijoj povijesti.
    MOST juridički ne priznaje odluku na koju je potpis stavio predsjednik Vlade o sebi podređenim dužnosnicima. Srećom da su predsjednik Vlade i Predsjednica Republike odgovorni i stručni ljudi.
    Jučer se neodrživo stanje blokade Vlade ubrzanim koracima počelo rješavati i to je jako dobro.

  • Ne razumijem kako možeš upropastiti socijalizam !? On je sam po sebi već propast , samo što na papiru , u početku , izgleda kao ” bajka” , što u svojoj naravi i jest .

 92. Iako su za političku scenu i društvo puno doprinijeli u smislu da se isfiltriraju određene anomalije sada kada su dobili priliku da nešto i naprave MOST je razočarao i mene kao njihova birača. Pokazali su se kao čista populistička stranka nekompetentna za ozbiljne poteze i reforme. U vrlo osjetljivoj situaciji sa Agrokorom umjesto pomaganja u rješavanju problema bave se populizmom i jeftinim skupljanjem političkih bodova pred lokalne izbore te na taj način dodatno doprinose destabilizaciji. Najlakše je samo kukati kako ništa ne valja i kako su za sve krive vlade zadnjih 10,20,50,100 godina i ništa ne poduzimati. Mene su totalno izgubili kada je Grmoja u NU2 izjavio da je 40 000 ljudi na prosvjedu za reformu obrazovanja došlo prosvjedovati protiv Karamarka. Totalni gubitak sa stvarnošću.
  Nisam pobornik teorija zavjere i mislim da Z. Marić dobro radi svoj posao. Premijer je i u izjavi danas pokazao očitu razliku između zrelog političara i slučajnih padobranaca. Neusporediva retorika i diskurs. Ironično upravo je MOST omogućio HDZ-u ovakvog premijera. Još da zauzdaju drugog Marića (Gorana) i krenu ozbiljnije u privatizaciju i reformu obrazovanja imali bi moj glas.

  • Perota, slažem se u potpunosti sa komentarom.

   Što se Marića tiče treba pogledati rezultate njegovih odluka; kada se u trenutku krize vlasti odbio zadužiti po (čini mi se 5%?) i time platiti dodatnu premiju za krizu vlasti na obveznicu, ta odluka se kritizirala iz redova oporbe jer “nitko ne želi dati RH lovu”
   Nakon toga izdaje obveznicu sa najmanjom kamatom ikad (očito da sada svi žele dati lovu RH, ali nitko iz oporbe to tako ne komentira u obratnoj situaciji?)
   tim potezom direktno NAM štedi ogromne novce, svake godine idućih 10 godina. tj efekt refinanciranja iznosi 300ml kn godišnje, tj 3 mlrd kn ukupno.

   ovih dana je izašla i vijest da je RH po proračunskom deficitu za 2016 godinu među zemljama sa najnižim udjelom deficita u BDP-u, čak 0,8% (tu smo u društvu smo s Irskom(0,6%) i Danskom(0,9%) !!!)

   javni dug mjeren udjelom u BDP-u je također počeo padati prvi put nakon 8-9 godina. a osim relativnog udjela u BDP-u, čak je i nominalno pao

   čim je vlada bila složena odmah je, bez gubljenja vremena krenuo u poreznu reformu smanjujući poreze državi koja je preopterećena porezima, što će u 2017 godini dat dodatni efekt rastu.
   Također ne treba zaboraviti ukidanje parafiskalnih nameta provedeno prije par mjeseci koje poduzetnicima štedi 1,5 mlrd kn godišnje (iako je možda više Dalićka za ovo zaslužna?)
   ukratko… napravio je puno u malo vremena i to u nestabilnim vladama, zato ga osobno smatram najboljim ministrom kojeg smo imali. i onda ga ovi (kojima sam i ja dao glas) idu maknut jer je, zamislite, radio u agrokoru i uzeo kredit na koji ima pravo, vrlo jaki argumenti, nema šta.

 93. Iako mi se na neki perverzan način svidjela Plenkovićeva odlučnost, ne dijelim posebno pozitivno mišljenje o budućnosti i samom premijeru. Predviđam da će, ako ne bude novih izbora, biti još više babica, a Vlada/većina kilavija te nestabilnija i ranjivija na ucjene.
  Ako bude novih izbora, neke druge “destruktivne” stranke, koje ne mogu finkcionirati u poziciji će preuzeti glasaće Mosta. Ovi destruktivci su proizvod HDZ-a i SDP-a pa nije za očekivati njihovo koaliranje.
  Nastavno na prethodni post, sve ružne stvari koje Antun spominje imaju ime, npr. korupcija, glupost, pokvarenist, populizam, nepotizam, kriminal, pogodivanje, …
  Ako sve to proglasimo “komunizmom” onda smo u RH osim nas par na blogu svi komunisti.

 94. Osvrnuo bi se na još jednu stvar,jučer mi je jedan utjecajan hdzovac rekao da je ovaj plenkovićev potez ok ali nije bio previše oduševljen, nego mi je rekao da plenković sada mora očistiti do kraja vladu i hdz na terenu i od njih učiniti jednu ozbiljnu uljuđenu stranku jer po njegovim riječima “divljaci” su još sveprisutni po ograncima,slično mi je rekao i još jedan hdzovac neki dan.Što želim reći?Plenković je u jako teškoj poziciji,dio hdza tkz. domoljubi bukači nisu zadovoljni sa njime jer misle da nije dovoljno domoljub,to je onaj dio hdza koji su i antieuropejci,koli plenkovića smatraju briselskim dečkom,struja bliska hasanbegoviću,esih,culeju,crnoji,itd

  Sa druge strane tkz centrista plenković ima ogroman pritisak da je nedovoljno hrabar i neodlučan da čisti karamarkove kadrove koje oni nazivaju tkz. divljacima sa kojima se ne može razgovarati o ničemu nego baukati o jugoslavenima i tražiti neprijatelje u vlastitim redovima i šire i tu se strpljenje bliži kraju jer raste nezadovoljstvo.Sve su to stvari koje ozbiljan koalicijski partner mora razumjeti i ne odmagati premijeru i predsjedniku hdza?Petrov to naravno ništa nije razumio?Želim reći da plenković i da je htio nije mogao popustiti zahtjevima mosta jer bi oba dvije struje u hdzu skočile na njega da nema petlje da se suprostavi mostu sa kojima oni danas ratuju po terenu u borbi za lokalne izbore….Sve to petrov nije ništa razumio čime je samo pokazao koliko je političkim znanjem siromašan?Plenković je sa ovim potezom svima u hdzu poslao poruku da ima petlju jer su u hdzu naučili na snažan autoritet vođe ako hoćete i na strah?Takva je struktura te stranke,preveliki su i ideološki preširoki i nemoguće ih je homogene držati bez snažnog autoriteta vođe,čim vođa popusti oni se “pobiju” međusobno?

 95. I ne zaboravimo hdz unutar strukture ima jako veliki broj utjecajnih članova stranke koji su potpuno ekonomske,financijske,političke analfabete,total nepismeni u tom smislu,uostalom slično kao i mostovci i te nedostatke prikrivaju,patriotizmom
  nesuvislim baukanjem o domoljublju i slično kao što su mostovci svoje hendikepe sakrivali moraliziranjem,isticanjem svog poštenja,dociranjem svemu i svakome,manipuliranje svime onim što nazivamo populizam i tu hdz ima ogroman problem unutar članstva,jako slično kao most samo hdz je mamutska stranka…Jako je teško tu stranku voditi,jako jako teško jer unutar samog članstva nije razvijena kultura dijaloga a interesnih skupina ima masa?Svi vuču na svoj mlin!A baukanje o patriotizmu ih pretvara u stranku nalik na nekadašnje komunističke partije jer kad nemaš rješenja,znanje i sadržaj udri brale po ideologiji i tkz. državnim neprijateljima ,tu si siguran a što je još važnije o tome svatko može govoriti?Kada si hendikepiran na temi proračuna,visoke politike,gospodarskih tema joker zovi je ideologija,tu možeš udarati koliko te volja…
  Tako je njima sada u splitu tema izbora frljićeva predstava,o tome može svatko baukati koliko želi?
  Udri brale po frljiću?Kao da je on jako bitan za opstanak države?Neš ti teme?

 96. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/foto-orepic-dosao-na-posao-1020776/

  A pogledajte sada ove prozirne komunističke metode,sada orepić navodno prebacuje lopticu na dalićku i njene tkz. mentore koji su opet navodno mentori plenkovića?E sada dolazimo na čistinu,ako su ti mentori koje spominje orepić stvarne tkz nevidljive sile što on dok je bio u vladi nije izašao sa time u javnost jer oni u mostu optužuju marića da je on trebao izaći u javnost da je agrokor u banani(što je rub zdrave pameti)?Oni će tek sada narodu pokazati svoje pravo lice i svu ispraznost i provincijalizam svoje politike,što god su rekli od kada su smjenjeni zakopavaju sami sebe?Dno dna!Ovaj orepić je tako jadan i plitak čovjek da je to prestrašno?

 97. Ja pretpostavljam da je ovaj orepić jako pošten čovjek ali da mi se ne zamjeri ja vam iskreno ne vjerujem ljudima koji su indoktrinirani u tkz jugoslavenskoj narodnoj armiji,ne vjerujem u bistar mozak takvih ljudi kakvi su lošo,orepić i slični ljudi jer je ta jna koja je bila praonica mozga morala ostaviti utjecaj na njihove stavove i promišljanja,sada to kod orepića jako dolazi do izražaja što se može vidjeti iz svake njegove izjave zadnjih mjesec dana.Prijetnje,”mi ćemo sankcionirati,kazniti odgovorne” itd,tipično komunistički obrazci ponašanja i promišljanja,ne zaboravimo da je orepić prozivao sa pozicije ministra i ustavni sud,on i ne razumije trodiobu vlasti ma kakva ta vlast bila,postoje procedure kojima se ona mijenja i čini boljom,komunisti to ne razumiju,oni bi to po kratkom postupku,mimo procedura,kako oni u tom trenutku zamišljaju da treba biti,to su simptomi komunističke indoktrinacije?Jna je morala na njega ostaviti jak trag,jadan nije on tome kriv,on čak to i ne razumije?Bauče ludosti već 30 dana?Optužuje svakoga živoga bez dokaza sa pozicije ministra,to u komunizmu nisu tako radili ni oni kaplari pjanci iz šumadije u jna?

   • Ne palite vatru. Podoficir JNA doista nije referenca 2017. Plenković je postavio Roberta Kopala za v.d. ministra unutrašnjih poslova koji je ipak visoko obrazovan tip za razliku od https://www.youtube.com/watch?v=vPz50EDAvlk jako lošeg populista Orepića koji je neki dan
    rekao da se na gužve na granici jednostavno moramo naviknuti.
    I meni koji vrlo dobro predviđam teško je reći što bi moglo biti. Jedino mogu reći da je
    za očekivati da će Božo Petrov dati ostavku na mjesto predsjednika Sabora idući dan
    nakon što ga većina zastupnika u Saboru smjeni.

    • Rješavanje problema na granici sa Slovenijom je prvorazredna politička tema (odmah uz Agrokor, a posebno zaniljiva za nas dioničare turističkih tvrtki) koju treba rješavati premijer i ministar vanjskih, a ne neki MUP-ovac.
     Uspjeh/neuspjeh u tome će biti, s pravom, pripisan Plenkoviću.

   • Krstičevića znam iz viđenja sa ratišta,bio je jako hrabar zapovjednik i čovjek ali zar se ne vidi na njemu da i on ima tu žicu?Barem se meni tako čini?

 98. Valjda vam je jasno da su dionice bile za dug stavljene kao zalog,i to ne samo na vupiku,nego i još nekim agrokor kompanijama,to već odavna znamo ako ste pratili dioničke liste top 10 dioničara…sada se “sjelo” na te dionice?

 99. Da me se krivo ne shvati ne branim todorića i zaboli me za njega,čovjeka nisam vidio u životu ni uživo,samo na tv i u novinama i ako je kriv za nešto kriminalno neka zato debelo bude kažnjen što se mene tiče ali zapamtimo da bankrot firme nije kazneno djelo nego sastavni dio tržišne ekonomije,sasvim normalna stvar…Ponavljam ako je bilo kršenja zakona unutar poslovanja postoje institucije koje to trebaju utvrditi i ako je potrebno sankcionirati ali to nije posaogrmoja,šprlje,orepića
  bulja itd,samo to želim reći i nedopustiv je bilo kakav politički pritisak na te institucije jer u povjerenju im netko treba reći da nema više druga tita…

 100. Sada lukavi vrdoljak kaže da oni nisu za izbore i “da time pokazuju da im nije do fotelja” a istina je sljedeća; da oni nisu za izbore samo i samo zato da sačuvaju fotelje u saboru koje nikada više ni u snu na novim izborima ne mogu realizirati ni pola jer sada imaju 10 zastupnika,sada i više nikada?
  Tako da vrdoljak zna da bi novim izborima njemu pala glava,zato plenković ima dosta povoljnu poziciju jer ako dođe stani pani lako bi vrdoljak mogao preletjeti na hdz stranu da spasi svoju glavi i spriječi debakl hns-a na izborima…HNS je klasična uhljebnička stranka uostalom kao i sve druge.

 101. http://direktno.hr/direkt/prema-bancu-hasanbegovic-postupio-mudrije-od-brune-esih-83906/

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivo_Banac

  Evo ivo banac je kontra suradnje hdz-a sa hns-om i kaže “da nitko normalan na to ne može pristati” samo zaboravlja da je upravo on bio najveći zagovaratelj ujedinjenja sa hns-om tadašnje njegove liberalne stranke što se eto može čak i naći na wikipediji u linku ispod teksta.Jeli se vama čini da mi ovo sve sanjamo?Pa taj banac je vijorio sve stranačke zastave u hrvatskoj politici u određenom vremenskom razdoblju svog djelovanja?Kakvi beskičmenjaci?Odakle obraza?Kao džon od cipela?

 102. Ipak nije pravi pokušaj državnog udara, nego obična bahatost i neznanje.
  Bio je do jučer ministar, pa ga nema smisla danas privoditi radi ugleda države, iako je izjava
  prilično jasna u smislu uznemiravanja građana, poticanja na nepoštivanje državne vlasti i
  lažno predstavljanje kao ministra.
  https://www.vecernji.hr/vijesti/pokusaj-drzavnog-udara-u-prostorijama-mup-a-1166333

  Da ovakvih egzibicionista ima u politici ili na šankovima to je jasno, ali na čelu ministarstava ih
  uopće ne bi trebalo biti. Nadam se da je netko o kolega umjesto da ga povede na obavijesni
  razgovor, ipak pozvao hitnu medicinsku psihološku pomoć. Valjda neće više dolaziti tvrdeći
  da je ministar. Iako je sve moguće, ako povuče danas datu ostavku, evo njega u srijedu u utorak opet u MUP-u…

 103. Dok je plenković u bruxellesu vrdoljak “sakuplja” potpise za plenkovića a ne smije mu dati potpise hns-a?Vrdoljaku je ovo noćna mora?Kako je on tek sad nagrabusio ako se ide na izbore?

 104. Gledam rezultate Podravke (pad neto dobiti nakon MI) od 70% pa se pitam jel to posljedica izloženosti Agrokoru ili si je kadar G. Marića spustio letvicu kako bi u ovo doba sljedeće godine iskazao iznimne rezultate?

 105. A most i hdz imaju slično biračko tijelo a sad koja god struja bila na vrhu hdza tkz karamarkova ili plenkovićeva suradnja sa mostom neće više biti moguća na ni jednoj razini vlast a hdz će onda moći kroz kampanju propagirati “glas za most je glas za sdp”
  Tako da je most sada u velikoj banani!Ili će morati obećati biračima da neće ići sa sdpom ili će izgubiti masu birača ali time obećavaju i biračima da sigurno više neće biti dio vlasti što bi dio birača moglo okrenuti na hdz.Govorim o soluciji izbora iako mislim da je u ovoj križaljci koja se nudi ovih dana svatko zaboravio 5 zastupnika hssa?Nisam siguran da ih beljak sve kontrolira,moguće da su oni ti spavači a hns je prešutni tajni saveznik a da se kao ne vidi nego oni to kao zbog stabilnosti zemlje?Masa je tu kombinacija a lovrinović i mišić su klasični trgovci oni samo ćekaju ponude?

 106. Ovo je bilo za očekivat ! Da je g. Plenković ” popustio” i dopustio smjenu g. Marića , ovi bi tražili smjenu i gđe Dalić i tome ne bi bilo kraja , a ovo dvoje ih posebno smeta i žulja . Vjerojatno ciljaju na dvoje , objektivno , najjačih i najvažnijih ministara . Kako ne traže smjenu druga Marića !? Ah , on je ipak za socijalizam i da sve ostane naše i da nastavi ” štitit ” nacionalne interese , šta je Mostova mantra .

  http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/483211/sdp-pokrece-postupak-opoziva-potpredsjednice-vlade-bernardic-brak-hdz-a-i-mosta-pretvorio-se-u-nocnu-moru-za-sve-graane

 107. Evo i Šonje na temu “Ekonomske posljedice pucanja linije HDZ-MOST”.
  Vezano uz G. Marića kaže: “No, pod okriljem HDZ-a je u isto vrijeme artikulirana doktrina, nazovimo ju radno, nacionalni ekonomski neo-etatizam (ministar Goran Marić)”.

  http://arhivanalitika.hr/?email_id=14&user_id=718&urlpassed=aHR0cDovL2FyaGl2YW5hbGl0aWthLmhyL2Jsb2cvZWtvbm9tc2tlLXBvc2xqZWRpY2UtcHVjYW5qYS1saW5pamUtaGR6LW1vc3Qv&controller=stats&action=analyse&wysija-page=1&wysijap=subscriptions

 108. Još jednu stvar sam zaboravio napisati a jako je važna da shvatite koliko je božo petrov i družba iz mosta pokvarena i licemjerna ekipa.Pazite kod karamarka oni su čekali mišljenje povjerenstva i sve dok povjerenstvo nije zvanično objavilo da se radi o sukobu interesa most nije tražio njegovu ostavku?Oni su istu stvar mogli odigrati kod marića ako kako kažu imaju dokaze?To su mogli odigrati ili sami ili zbog mira u koaliciji preko živog zida ili sdpa i njima predati te navodne dokaze o sukobu interesa?Ne oni ovaj put zaobilaze jedinu instituciju koja ima legitimitet da o tome odlučuje i služe se obićnim niskim provincijskim politikanstvom i samoproglašavaju se i sucem i tužiteljem.
  Da su oni rekli plenkoviću da će njihova podrška mariću biti čvrsta dok povjerenstvo ne odluči suprotno mi danas nebi imali krizu vlasti jer bi i plenković morao smjeniti marića ako bi povjerenstvo odlučilo da je u sukobu interesa.

  Jeli shvaćate koja je prevara taj most,elementarna nepogoda kako ih je nazvao onaj ludi jambo?
  Oni su tako pokvarena družina da ja ovo nisam mogao ni sanjati?Pazite oni tvrde da je marić u sukobu interesa a nisu se ni obratli povjerenstvu jedinom mjerodavnom tijelu koje o tome odlučuje i još nas j u zdrav mozak da to nije u svrhu lokalnih izbora.Jako neozbiljni i pokvareni ljudi?
  Nadam se da ste shvatili jer ovdje se uopće ne radi o tome dali ja mislim da je marić u sukobu ili nije u sukobu intersa nego je ključno to da se zaobilazi jedina legitimna institucija koja može o tome odlučivati.

  Oni su kod karamarka bili u pravu jer su imali podlogu za smjenu u odluci povjerenstva a ovdje su išli zaobići tu instituciju i na najgrublji politikantski način sakupiti poene za lokalne izbore i poniziti i plenkovića i hdz i nanjeti mu veliku štetu za lokalne izbore?Da su bili dosljedni kao kod karamarka nitko im ništa nebi mogao prigovoriti niti bi plenković imao izbora ostaviti marića ako bi povjerenstvo utvrdilo da postoji sukob interesa.Interesantno još nisam čuo da je netko zatražio mišljenje povjerenstva glede marića a naravno sdp je sve to dobro znao,znali su da su mostovci družba pere kvržice koju će oni sa pažljivim odabirom tajminga navući na tanak led jer pritisak onih neukih mostovih komesara sa terena za labilnog i nedosljednog petrova postao je neodrživ.Nadam se da ste shvatili priču o mostu i ovoj današnjoj krizi vlasti?

  Most je jedna jako neozbiljna i opasna družba po stabilnost države u ovakvom odnosu političkih snaga zato je plenkovićev potez bio jedini mogući i njemu most nije dao nikakvu opciju da drugačije postupi,baš nikakvu…Naravno bauk maras i druga družba pere kvržice sada likuju i rugaju se ponajviše budalama iz mosta koje su oni političke analfabete tako navukli na tanak led…rugaju se sa njima danas?Zamislite kakvi su ovi iz mosta kada im se rugaju marasi i bauci?Sada su kao saveznici?Nama uvijek i jedino što fali je mozak?

 109. Tko bi razuman bio za ostanak marića ako bi povjerenstvo službeno zaključilo da postoji sukob interesa?Samo se zapitajte zašto je most u ovom slučaju htio izbjeći povjerenstvo?Zar sve nije jasno?

  • Pa ni sukob interesa sam po sebi nije ništa inkriminirajuće sve dok se ne materijalizira na uštrb javnog interesa. Lagano je u javnosti prevladala interpretacija sukoba interesa kao nešto što podrazumjeva štetu za javni interes. A još lakše se nameće ideja da samo netko ko nije nikad ništa radio prije rada u ili za vladu, najbolji kandidat, jer svi mi ostali smo prije ili kasnije u sukobu interesa. Najbolji su ministri Bauk (radio u udruzi za promicanje ulične košarke), Maras (jednu sezonu ili manje konobario na Bjelolasici), Vrdoljak (propali suvlasnik pizzerije) ili G. Marić (fudbalski sudija). A sukob sa zdravim razumom? Jel nam treba povjerenstvo za sukob sa zdravim razumom?

 110. Po sdpu i mostu ispada da bi samo državni jahači jaslica smjeli biti ministri,onakvi kao maras,bauk,fudbalski sudija marić,milanka opačić,petrov,grmoje i slični likovi jahača državnih jaslica…Slušajte samo pažljivo što oni smatraju da je sukob interesa pa ćete doći na moju…

 111. Pa ovdje se pljuje po Mostu više nego u jutarnjem listu:) To mi je potpuno jasno, jer Most je zaslužan za politiku u poslednjih 25 godina isto kao i za ekonomsku zaostalost, klijentelizam, korupciju…
  Čudi me kako već neki pojedinci nišu završili u zatvoru zbog krađe stiropora ili zbog ozbiljnog prekršaja prelaska preko ceste na neobilježenom pješačkom prijelazu. Strašno je što oni to rade. Ma sve ih treba u zatvor. Živio nama HDZ, SDP i njihovi sateliti barem još 25 godina!

  • Ne pljuje se nego se iznose činjenice kakve jesu ,i komentira se to isto . Ne znam kako možete prozivati komentatore kao ” pljuvače na Most ” , što nije istina . Nikoga se ne pljuje i ne vrijeđa . Vi ste vjerojatno zaboravili ili niste pročitali masu komentara na Eclectici , gdje se kritiziraju sve loše stvari i u Hdz-u , Sdp-u , Hns.u , ……

   • Prihvaćam kritiku na na izrazu pljuvanje, isprika komentatorima.
    Htjedoh reći da ovoliko kritika na račun Mosta nisam očekivao. Nazivati nekoga tko sruši vladu 2 puta u godinu dana populistima nema veze s vezom. Da su populisti pritajili bi se i jašili kao HNS i slični. Ako ništa drugo barem su dosljedni. Nemam veze s Mostom, u dosta stvari se sa njima ne slažem, ali baš mi je drago da su se pojavili.

    • P.S. Oba puta sam glasao za Most, nadao se da su pritajeno protržišno usmjereni (bilo je snažnih indicija) ali sad su definitivno prešli na tamnu stranu. Sad su samo još jedna marxistička stranka.

    • Niste vi shvatili ambicije mosta a druga stvar oba puta su oni odjebani od strane hdza pa su cmizdrili,nikada oni nisu izašli iz vlade,vi ste nešto pobrkali,oni su samo izazvali i prvi i drugi put rušenje vlade a vladu je oba puta rušio sam hdz sa time da su prvi put u mostu bili 100% u pravu jer su imali službenu odluku povjerenstva o sukobu interesa karamarka i tu su imali i podlogu i pravo da traže njegovu ostavku,poštovali su i procedure i postupak a sada nemaju ama baš ništa službeno niti zaključak bilo kojeg povjerenstva osim rekla kazala,bauču 30 dana kao magarci prizivaju “hapšenja”,ne poštuju procedure,destabiliziraju zemlju i gospodarstvo(kao da oni kuže burze i vanjska tržišta kapitala),totalni nekompetentni luđaci a idu tako daleko sa “argumentima” da više i ne znaju što govore pa tako poduljnjak kaže “da je očito da je marić u sukobu interesa čim se izuzeo od odlučivanja o agrokoru”,znači njima su najviši demokratski zapadni standardi očiti primjeri sukoba interesa…
     Ti ljudi su bezobrazni i pokvareni a čitava zemlja sada je vidjela tko su i što su,mulj sa dna,ovo ljudi koji imaju karakter premijeru u ovako teškoj i složenoj situaciji u zemlji nebi napravili da im je smrtni neprijatelj a uz to su potpune analfabete i neznalice,bezveznjaci bez okusa i mirisa.To je moj stav!

    • Zar vi stvarno vjerujete da jeb todorić takon glup da za ministra financija postavi čovjeka da mu pogoduje a da svi u zemlji znaju da je on bio jedan od izvršnih direktora agrokora?Zar vi vjerujete da su i marić i todorić baš tako glupi?Ja u to ne vjerujem?Zato sam stao proučavati stvari,ne mogu ništa tvrditi niti sam ja taj koji to može presuđivati ali zato nepismeni bulj i grmoje sve znaju i svakoga oni mogu suditi a ne znaju se potpisati.Oni danas ne znaju ni vlasničke strukture u sastavnicama agrokora,ne znaju oni ni o čemu se radi ali svaki dan naciji sole pamet,sve oni znaju…Totalne analfabete!Cirkusanti?

  • Što most nije nikoga strpao u zatvor držali su resor mupa pravosuđa 17 mjeseci?što most nije uvjetovao kada je dolazio na vlast dvije stvari,osnivanje specijalnog suda za političke procese korupcije da sve ide brže,kao primjer drugima i što nisu uvjetovali utrostručenje kapaciteta uskoka jer znaju u kojim uvjetima rade nego se od prvog dana bave jeftinim političkim populizmom bez plana i programa?Gdje su te mostove reforme a glavnina reformi se radi prvu godinu dana,oni su 17 mjeseci vlast,skoro pola mandata,pa najvećeg stručnjaka za reformu javne uprave alibegovićku zamjene kovačićem koji ne zna o čemu se radi?Valjda su tako htjeli “ubrzati” stvar tako što su prekinuli kontinuitet?Cirkus?

  • Najjači su mi argumenti “ako nisi za most,onda si za hdz i Sdp. Prezirem ekonomsku politiku HDZa i sdpa pogotovo,ali most je najveće zlo od svih jer su teški populisti,a populizam je opasniji od snaderove krađe . Most je gori zbog toga što su predstavljali treći put,drugačiji od dosadašnjeg,ali ništa od toga,. Antun je negdje2012 ovdje počeo hvalti most i ja sam sam2015 glasao za njih,ali u čemu je problem ako se sada tvrdi da ne valjaju,što su oni mesije protiv kojih se ne smije jer oni su srušili hdz i sdp,super logika,zato im treba skidati kapu i ili što,kakve veze ima to kad je miro bulj i petrov deset puta veći socijalist i komunist i od bernrdica.ministar vlaho ne može otkriti crtača svastike tri godine,dobrovic ne zna izradit dokumentaciju,itd po čemu se most ekonomski uopće razlikuje od radničke fronte?a poštenje, ta sveta rjec za mostovce je bila pregažena kad su išli u izvrsnu vlast a obecavali suprotno. Zapamtite jednu stvar o poštenju. STRANKA KOJA VAM OBEĆA PRIVATIZACIJU SVEGA “je najpostenija stranka,to vam je jedina garancija poštenja, ništa više i ništa manje,a ove priče od mosta i marxica o tome da samo treba staviti poštene ljude,po mogućnosti iz neretvanskog kraja su vam najopasnije . NAJVEĆA ZAŠTITA NACIONALNIH INTERESA JEST PRUVATIZACIJA, jer smanjuje mogućnost krađe i uhljebljuvanja,a most je miljama daleko od toga

   • Ante čičin šajn je 2005 godine pisao da će populizam uništiti ovu zemlju,slažem se da je populizam opasniji za ovu zemlju od sanaderove krađe ako je bilo jer još nemamo pravomoćnu presudu u tom slučaju što je sramota ali ne zaboravite da ono što se sanaderu stavlja na teret je kikiriki i kokice koliko nas je stajalo populističko sanaderovo ulizivanje svim velikim interesnim skupinama društva naročito pred izbore,to su milijarde eura koje još danas plaćamo,populizam nas je razvalio,unazadio za 20 godina….Imao sam povjerenje u most jer sam mislio da gori ne mogu doći,grdno sam se prevario,ovakav most je samo bog mogao poslati hdzu i sdpu?Kao da su ih oni izmislili da nam pokažu da su oni nobelovci naspram mosta,i jesu.Mi dobili na populiste najgore ober populiste neznalice kakve je teško i zamisliti a što su oni baukali zadnjih mjesec dana od “hapšenja” do nacionalizacije agrokora,do ideja da hrvatske firme kupe agrokor(valjda da im orepić naredi) itd itd,da se više ne ponavljam,to je bio takav ćušpajz,da se čovjek morao zapitati jeli ovo sve samo ružan san?Zato sam se i vratio na blog.

 112. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/potpredsjednik-mosta-prozvao-plenkovica-i-marica-premijer-je-zbog-zastite-jedne-osobe-riskirao-stabilnost-sustava-i-izazvao-politicku-krizu/5978966/

  Ovi iz mosta su već u debeloj fazi ludila?Pazite,marić je po podoljnjaku u sukobu interesa samom činjenicom da se izuzeo od odlučivanja oko agrokora i po ovome luđaku je marić u sukobu interesa a kad on glasa u saboru o svojoj plaći,financiranju stranaka e to nije sukob interesa ali čim se izuzmeš iz odlučivanja to je znak “e to jesi” Jeli se vama čini da mi ovo sve sanjamo?Pa tko je mogao i promisliti kada se pojavio taj most da će nam bog poslati ovakve luđake?Što smo mi bogu skrivili?

  • Niste li sami nekoliko puta napisali da miševi kolo vode. Zamislite otpore koji se dešavaju pri spomenu bilo kakve reforme. Reforme znače manje benificije i manje love za vojsku uhljeba. Sjećam se kad je bivša ministrica uprave Alibegović smanjila troškove za mobitele, u svim novinama su mostovci prikazani kao populisti jer su svi do jednog prenijeli izjavu tadašnje HDZ-ove zastupnice, ne sjećam se točno koje, da se mostovci žele dodvoriti glasačima. Možete zamisliti kako je snižavanje njihovih beneficija dodvoranje glasačima. Što se ona nije sjetila toga?

 113. http://www.index.hr/vijesti/clanak/uhvacena-je-s-prstima-u-pekmezu-sdp-pokrece-opoziv-ministrice-martine-dalic/966700.aspx

  Za bernardića sam brzo skužio da je idiot ali da je ovakav ober idiot nisam znao?Ajde biti ću jednostavan i jasan;odvjetničko društvo zastupa na tisuće klijenata i obavezuje ih i odvjetnička etika i po ovome ispada da ako je čedo prodanović jučer zastupao iva sanadera da čeda prodanovića nebi smjela angažirati više ni jedna državna ili lokalna institucija za ništa?Jer je zastupao iva sanadera “pa je u sukobu interesa” Što to znači da je neko odvjetničko društvo “povezano sa vtb bankom” to nam luđaci iz sdpa nisu rekli?I koje je to poslove radilo to odvjetničko društvo za državu a koje za vtb i po čemu je to dalić u sukobu interesa kada ona nije vlasnica tog odvjetničkog društva?Nemojte me krivo shvatiti ali ovaj bernardić je klasični idiot!Znači odvjetničko društvo koje je vadilo npr. zk izvadak za sberbanku nebi smjelo više nikada ništa raditi za državu “jer je to potencijalni sukob interesa”,ovi ljudi-luđaci sugeriraju na kriminal i kriminaliziraju to odvjetničko društvo da krši odvjetničku etiku,oni ne ukazuju na sukob interesa nego na kriminal ako on postoji ali onda se moraju obratiti dorhu?Oni su totalno pogriješili adresu ili ceo fudbal?Kakvi klauni?

 114. Slazem se sa Pekom! Most je najmanje kriv za sveopcu situaciju u zemlji i ne zasluzuje velike kritike s obzirom na vladavinu hdz-a i sdp-a od osnutka nase drzave..

 115. Naravno jesu idioti u sdpu ali nisu baš takvi ovo je mamac za bulja i most,sad će se oni tu upecati i baukati na sav glas dok ih plenković inteligentno ne poklopi sve zajedno a nadam se da ima za to odgovor,jer to nije teško a moj bi odgovor bio “gospodo imate dorh a imate i povjerenstvo za sukob interesa pa vas molim da njima sve dokaze odnesete na uvid i pokrenete postupke” a uz put bi ih pitao zašto to nisu do sada učinili za marića jer je to u najmanju ruku čudno i neodgovorno?To bi im ja rekao!Lako budale poklopiš?

 116. Uopce nije idiot jer ljudi ne kuze ovo sto ste vi sad obrazlozili… nego samo tovari na vec nagnuti kaic da se prevrne… uz marica da bude jos jedan uteg… ne 1 nego 2… ostalo je nebitno… samo da se natovari jos nesto… ako je netko i kopirao naopacke stranicu pa potrosio papir i to ce se prilozit…

  Tak da za svoju stvar nekaj radi makar lose ali sto drugo moze jer ce mu inace rec da nista ne radi…

 117. Moram vam na još jednu stvar ukazati čime se služi most i kakvim sve floskulama obmanjuju javnost.Pazite šprlje i orepić su neki dan uvjeravali javnost da se radi o nedemokratskom postupku plenkovića jer on njima neda da glasuju slobodno na vladi i onda populistički idu poentirati “onda ukinimo glasovanje na vladi” Neukom čovjeku to dobro zvuči a neukima se most stalno i obraća jer jedino njih mogu prevariti ali da pojasnim o čemu se radi;tu se nije radilo o glasanju o nekom spornom zakonu nego o povjerenu u člana vlade koji je izbor samog premijera kao što su formalno pravno i mostovi ministri izbor premijera.A sad zamislimo obrnutu situaciju da premijer stavi na dnevi red izglasavanje povjerenja pojedinačno mostovim ministrima i da im članovi vlade izglasaju nepovjerene a da plenković izađe vani i kaže “pa to je naše pravo,zar bi nam ukinuli pravo da glasamo ali mi time ne rušimo koaliciju i vladu”

  Jeli sada shvaćate kakvim se prizemnim floskulama služi most?Ma zamislite kažu “hoće da nam ukinu pravo glasa na vladi”?A da je plenković stavio na glasovanje povjerenje ministrima mosta i da im je izglasano nepovjerenje vrištali bi grmoje i bulj čulo bi se do pekinga?

 118. Meni se samo čini da se rodijački kapitalizam bliži svome kraju, barem u ovom formatu kakvog smo gledali. Kada je Todorić došao u vladu prije mjesec dva žicat milijardu-dve kuna za pripomoć jedini koji je javno istupio i rekao NE je Božo Petrov. I to je populizam? Nije li to trebao reći Plenković ili ministrica gospodarstva Dalić? Bio ja neuk ili ne, ovom odlukom je Božo Petrov meni, odnosno svima nama rekao: dosta je trošenja novaca poreznih obveznika za spas nesposobnih.
  Još kad bi se tako postupilo u Petrokemiji, Borovu, eto nama svjetla na kraju tunela

  • Peka jeli vi stvarno mislite da bi ta 1-2 milijarde kuna spasila todorića i da mu je petrov rekao kao tito staljinu NE,dajte barem vi budite ozbiljni i ne govorite ludosti,smisao ubacivanja love u agrokor je bilo sprječavanje duboke sistemske krize hrvatskog gospodarstva,dobavljača,zaposlenika itd.
   Zar ne kužite još da je agrokor bio lehman brothers?Kakav todorić,on je pokojni odavna,samo petrov je #### izbrisano ####

 119. Dao bog da se odmah ubacilo u agrokor 1,5-2 milijarde kuna od strane banaka sa prvenstvom povrata ili nekim zalogom dionica uz garancije države posljedice bi bile puno manje a državni proračun bi uprihodovao vjerojatno i milijardu kuna više pa da se onda išlo u lex.
  Ne sugeriram da je država trebala dati lovu,ja sam najveći protivnik toga samo kažem da je država popušila debelu lovu zato što se odmah nije ubrizgala infuzija…evo neki dan je u petrokemiju ubrizgano “samo” 350 milijuna kuna po tko zna koji put?Pa nitko ne bauče?

 120. Znamo li zašto je to jedino Petrov mogao reći. Pa jer nema nikakve veze s Agrokorom i u nikakvim sklapanjima ugovorima, pregovorima, odobravanjima kredita itd itd nije sudjelovao. A kolege iz koalicije? Riječi su suvišne

 121. Antune,
  Ne cini li vam se da malo pretjerujete s tim vasim “mostanjem”? Svakom normalnom je bilo jasno vec nakon nekoliko izjava bilo koga od njih o cemu se radi. No ono sto mi smeta (a naravno da vi imate pravo na svoje misljenje pa nemojte misliti da se ja sada s vama zelim prepirati) jest sto istovremeno velicate Plenkovice, Marice, Dalicke itd. pritom prigodno zaboravljajuci sve njihove “genijalnosti” do sada. Npr, kaze Plenkovic da kupujemo INU, svi koji znaju zbrojiti 2+2 su ga razmontirali, a s druge strane svi mediji ga velicali kao Tita nekad. Maric uzeo povlasteni kredit od banke koju je nadzirao…sto to govori o njemu, pa je li on zaista tako glup? U normalnoj bi zemlji letio i zbog deset puta manje stvari, a ovdje kod nas ga velicaju kao strucnjaka samo takvog. Kazu, deficit nikad manji ali istovremeno presucuju da je porezna presija nikad veca… O ostalim stvarima u kojima je Maric u evidentnom sukobu interesa da i ne govorim i ne razvodnjavam temu. Dalicka, koja dok je u opoziciji glumata pro market politicarku, cim dode u poziciju nemusto smislja zakone u maniri najvecih centralnih planera kojima isto to trziste satire. Pa treba je samo poslusati pet minuta i sve je jasno… Bilo je milina vidjeti Alvareza kada je dosao, sto je rekao, nacin na koji je rekao, a ovi nasi kojima se divite ga potjerali za pet dana i umjesto njega stavili klauna koji ne moze sloziti dvije suvisle recenice i koji prvo sto je rekao bilo je “stanje je puno bolje nego sam ocekivao”. Ima toga kolilo hocete, naravno ako hocete… A vi od svega, izvadili jedino ove mostove klaunove i ne prestajete s objedama. Olabavite malo Antune ili se usiljite malo i u drugom smjeru jer kako bi Ron Paul rekao “…The real issues are not even discussed”.

 122. Vidite li vi bolje na vidiku?Imate više mojih tekstova što ja mislim o hdzu pa pročitajte malo,ne zaboravite da političari rade na vlasti oni što im stranka dopusti…miševi kolo vode!

 123. Samo ste zaboravili spomenut , da su isto tako g. Plenković i gđa Dalić najavili ipo Hepa , koji bi vrlo vjerojatno oživili tržište kapitala i doveo mirovince pred gotov čin , da se više ne mogu opravdavati kako ” nemaju gdje ulagati ” i izbio im argument da zato moraju onako divljački u obvezmice . Pa su to odmah ” razmontirali ” i iz ” protržišnog ” Mosta , vičući kako ” štite” nacionalne interese , a šutnja i neodobravanje je dolazilo i iz dijela samog Hdz-a , predvođeno , znamo već , sa kim. Također su se na noge digli i razni ” stručnjaci ” , koji bi izgubili kravu muzaru . I normalno Sdp , jer bi izgubili ono malo biračkog tijela , te Hns , ( njihove razloge ne treba ni spominjat , svi znamo koji su ) Pa gđa Dalić je to u par navrata izlagala i objašnjavala , ali šta ćeš , kad je sa druge strane imala baukanje , ” ne damo naše ” i ” štitimo nacionalne interese”. Drug Mijat Stanić dotle mirno spava .

  • Najavili su IPO HEPa isključivo u kontekstu kupnje Ine. Ne mogu se sjetiti puno glupljih ulaganja tog novca od kupnje Ine. Da karikiram – bolje je kupiti janjce i najest i napojit narod nego baciti novac u bunar Ine, i onda dat fudbalskom sudiji da postavi upravu.

   • A ko kaže da bi na kraju uopće i kupovali Inu !? Treba gledati malo šire i dalje , jer ovim bi dali jak impuls TK-u , te ga doveo u žižu javnosti , pokazao narodu da to nije nikakav bauk, začepio usta “jahačima ” , te otvorio prostor za daljnje privatizacije, uz sve veću podršku javnosti.A vjerojatno bi se jednom zauvijek riješili ” jahača” i ” veeelikih zaštitnika nacionalnih interesa “. Valjda sad razumijete što sam htio reći .

  • Ma dajte molim vas, kakav IPO HEP-a? Pa tamo se uopće ne zna što je čije. Pola objekata nema nikakve dozvole, za infrastrukturu se ne zna čija je. Dovoljno vam je popričati s bilo kim tko radi tamo na nekoj imalo višoj poziciji. Nema tog investitora koji bi tamo u tim okolnostima uložio ozbiljne novce. Tako nešto se može samo prodavati kao magla građanima od kojih se očekuje da ulupaju novce jer to je “naše” i ima “ogromnu vrijednost”…a ako građani nisu dovoljno glupi za još jednu muljažu onda imamo OMF-ove da ulupaju naše novce. IPO HEP-a na zdravim tržišnim osloncima nema nikakve realne šanse da se pokrene u sljedećih najmanje pet godina, a bez da se naredi OMF-ovima da sudjeluju i još jednom izgube novce.
   Jednaka vam je stvar i s autocestama od kojih pola niti nema uporabne dozvole niti su sprovedene kroz katastar i zemljišne knjige…svi su radi takvih stvari i odustali od bilo kakvog ozbiljnijeg ulaganja pa su to naposlijetku HDZ-ovci predstavili kao uspjeh države, a ne potpunu blamažu…
   Ja sam posljednji koji bi glasao za Most ali radije bih i za njih nego za blefere iz HDZ/SDP-a. Glas za Most je kako sada svi trube, glas za političku nestabilnost, a u ekonomskom smislu, politička nestabilnost je najbolje što nam se može dogoditi…ali s druge strane, ja sam vam libertarijanac pa niti ne izlazim na izbore zadnjih sedam, osam godina…i uživam u tome..

 124. Vi niste čitali moje tekstove ,znam da ih je puno, napadao sam dalić više puta upravo zbog salta mortale ali razumijem i zašto to radi,odnosno ne razumijem nju nego okolnosti u kojima radi,nemate vi pojma sa kime oni imaju posla,to je vojska buljeva i gorana marića ali interesnih i povezanih kao hobotnice…To vam je kombinacija onih koji ne kuže ništa i onih koji sve kuže a manipuliraju sa ovima koji ne kuže zbog svojih osobnih interesa a sve to predstavljaju kao tkz. nacionalnu politiku ili tkz.obranu nacionalnih interesa a iza toga se kriju samo njihovi osobni…Oni su ti koji dalićku plenkovića obuljen predstavljaju kao izdajice nacionalnih interesa i tkz predstavnike anacionalne politike…Ti isti su sigurno imali veliki utjecaj na most,pogotovo na onakve kao bulj a da bulj i most to ništa i ne kuži?Masu je tu kombinacija i igrača?Bolje da ne znate?

 125. A jako moguće da će se most razbiti jer sam sada razgovarao sa jednim članom mosta koji se isto pita kao ja čemu se nije čekalo i ovaj put mišljenje povjerenstva kao kod karamarka i u tome pokazala dosljednost,doduše tip je običan član mosta,nije u vrhu niti je sa njima u kontaktu ali mu to isto nije jasno?Biti će tu svega,pretpostavljam da plenković već ima većinu jer u hssu split se događaju čudne stvari,beljak sazvao presicu da predstavi župana i koalicijske partnere a iznenada koalicijski partneri otkazali,otkazana i presica…

 126. Ja stvarno ne razumijem što je nekima ovdje s mostom,što to nije jasno ako Antun,ja i velika većina ovdje tvrdimo da hdz nije ništa napravio i ja radi toga neću više glasati za njih,ali most sigurno nije alternativa nego je još veće zlo jer su njihove ideje populizma duplo opasnije od HDZa i sdpa,s njihovim idejama smo za dvije godine venezuela. Kakvi su to glupi argumenti,ako nisi za most podržavaš hdz. Ja osobno više ne izlazim na izbore dok se ne pojavi stranka koja obeća privatizaciju, ukidanje,50 % regulacija, smanjenje svih poreza i rezanje ministarstava na 10. Most je najdalje od takvih ideja

 127. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-ako-se-u-provjeri-poslovnih-knjiga-utvrde-nepravilnosti-netko-ce-za-to-odgovarati-i-to-po-sluzbenoj-duznosti-pred-hrvatskim-institucijama/5980531/

  Plenković kaže da sada izvanredna uprava radi i da gleda ima li problema u knjigama.
  “Ako ih ima, normalno je da netko mora snositi odgovornost za to. Ali, ne možemo govoriti napamet. To mora utvrditi jedna od četiri velike svjetske revizorske kuće. Ako je tako, netko će odgovarati i to po službenoj dužnosti trebaju raditi institucije države. Svi smo za to i to uopće nije sporno”, rekao je

  • Da Alvarez traži, možda bi se nešto i pronašlo. Ovako, dok Ramljak traži, nemam sumnje – knjige su čiste ko suza.

   • Da, Alvarez, kojeg je angazirao i placao Todoric, bi bas nesto trazio i nasao:) haha:) Alvarez i AlixP su top globalne firme za restrukturiranje i njihov posao nije da traze i pronalaze – taj posao rade neke druge institucije.

 128. http://metkovic-news.com/politika/jambo-koga-to-most-uporno-spasava-gradane-republike-hrvatske-zelite-li-biti-spaseni-kao-sto-je-spasen-metkovic/

  Sjećam se kada je ludi jambo stalno ponavljao da će se ovo dogoditi jer da oni funkcioniraju kao sekta.
  Nije mi bilo jasno tada što govori ali kada bolje analizirate ponašanje mosta oni se stvarno ponašaju kao sekta,samoproglašeni moralni autoriteti društva(tu oni dvojbe nemaju),oni su ti koji bi određivali sve društvene standarde,oni su ti koji bi “hapsili”,oni su ti koji bi kadrovrirali,oni su ti koji nas spašavaju,oni su jedini koji brane nacionalne interese,oni bi docirali svima o temama o kojima blage veze nemaju ni o čemu se radi i sve bi to oni bili sa 10% izbornog legitimiteta i poručuju svima “e neeećete”.Ovo još nije zabilježeno u europskoj politici?A uhljeb do uhljeba i u što god dirnu tu trava ne raste više?Oni su adolescenti križanci komunista i jehovih svjedoka.Na oko nespojive stvari ali su oni uspjeli to sve objediniti?Čudo božje?Baš je jambo našao pravi izraz-sekta?U njih nema druge ili si sa nama ili si kontra nas?Usudio bih se reći da su oni u jednu ruku i medicinski fenomeni?Betmeni?Čudo neviđeno?Što više razmišljaš sve ti je nevjerojatnije?

  http://happynovisad.com/strip/betmeni-oborili-ginisov-rekord.10797.htm

 129. Znate što me još čudi,slušao sam par puta onog relkovića navodno ideologa mosta,čovjek ima suvislu rečenicu i razumije dosta o politici,i kovačić mi se doimao normalnim i razumnim tipom koji može procjeniti koliko zna koliko ne zna i koliko su 2+2 i da oni ovoj družbi koja se naziva “ekipa” nisu rekli “pa ljudi stanite malo, poletjeli ste, govorite non stop opasne ludosti, ipak obnašate vlast, nosite veliku odgovornost,nije vam to kućni savjet ili pikado klub iz metkovića” Da tom petrovu,grmoji,bulju,šprlji,orepiću nije nitko od tih ljudi šapnuo “nemojte to raditi,totalno ste izgubili kompas” Nitko?Nego udri tko će jače i gluplje,da nije tragedija bila bi sjajna komedija?

 130. A moram objasniti još jednu stvar koju su oni infisali a to je da njima pripadaju “zasluge” za pad karamarka i milanovića?Ajmo to analizirati,karamarko je bio totalni antitalenat za politiku i on bi pao sam od sebe jer samo lud čovjek može zatajiti stranci i vladi odnos njegove žene i lobiste mola a znaš da te novinari čeprkaju i da će prije ili kasnije to izaći vani,to je abeceda na kojoj je on pao,pa nađe crnoju i da ne nabrajam dalje jer kod karamarka ništa nema smisla,na koncu nije sišao sa vrha najnepopularnijeg političara od momenta ulaska u visoku politiku do izlaska.Milanović?On je barem razumio politiku ali je karakterno bio hendikepiran totalno za funkciju koju je obnašao a zadnjih 6 mjeseci i tijekom predizborne kampanje ponašao se kao da ne želi dobiti izbore,kao da je išao u kampanju a molio boga da izgubi izbore,ponašao se kao uličar i to namjerno,to mu je bila taktika,kao da se prepao buljeva,petrova,grmoja,orepića i sličnih i sam sebi rekao “tko će to sa tim likovima,ne da mi se više” Tako da je totalna floskula da su oni u mostu “zaslužni” što su pali karamarko i milanović,njih oba dva su sami sebe srušili,jedan zbog nedostatka talenta za politiku a drugi zbog suicidnog ponašanja u politici i opet su i kao takvi hvatali 5 puta više zastupnika nego božo petrov i most a to most stalno zanemaruje,njima je isto uzeo ti 50-60 mandata ili 10-15,sve je to njima isto,oni se uvijek ponašaju kao da su oni uzeli apsolutnu većinu?

 131. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-na-prekretnici-u-najtezoj-politickoj-utakmici-zivota-vodi-istovremeno-bitku-na-dvije-fronte/5981166/

  Davno sam jednom frendu hdzovcu rekao da se hdzom ne može upravljati tkz. demokratski nego samo i isključivo autokratski dok se iz pokreta ne transformiraju u programski prepoznatljivu stranku jer hdz je ćušpajz svega i svačega gdje se ne zna ni tko pije ni tko plaća što se tiče programskih temelja i načela stranke i svaka demokracija u hdzu nužno završi u anarhiji,slične stvari danas vidimo u mostu jer kada ti nemaš temeljni program,temelje ekonomsko-gospodarske politike,jasne ideološke pozicije tebi u takvoj stranci svi tumače politike kako kome padne na pamet,jedan se zalaže za privatizacije a drugi za nacionalizacije,jedan hvali marksa drugi margareth thatcher,jedan je za antu a drugi i nije baš nešto kontra tita i komunista,mogao bi do sutra,to je danas hdz i samo ih u tome discipliniraju velike vođe inače bi se pobili međusobno a ono što se hdzu mora priznati da se na svaki napad izvana i na izborima ponašaju kao lojalna vojska,tu su disciplinirani jako.Hdz u biti da nema tu disciplinu i unutrašnju hijerarhiju i autoritet vođe oni bi defakto jako postali slični mostu sa time da u hdzu u toj širokoj vojsci ipak ima dosta pametnih i odgovornih ljudi a u mostu ja još do sada nisam vidio baš ni jednog takvoga…

 132. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/petrov-u-prekrsaju-dobio-opomenu-zbog-povoljnog-kredita-u-prijavi-apn-u-naveo-da-gradi-kucu-za-cak-sedam-osoba-iako-neke-od-njih-uopce-ne-zive-s-njim/5392539/

  A “pošteni” rodjak je da upadne u ovako povoljan kredit prijavio 7 ljudi na tu adresu ruševne kuće za koju čitav metković zna da u njoj nitko ne živi?Za ne povjerovati kakvi kokošari?1% kta?A danas je problem marićevih 4,15 % što isto ne opravdavam samo da imate usporedbu?Kokošinjac?

 133. Najbolji argument onih koji brane most da nema njih kao korektiva hdz bi radio i dalje po svom. Ajmo sad pogledati gdje su bili korektiv,da li su korigirali hdzove loše odluke: odustajanje od smanjenja zupanjja,odustajanje od ukidanja poreza na divudendu,lex agrokora,poreza na nekretnine,odustajanje od smanjenja pdva,dizanja poreza u turizmu,poskupljenje trošarine na automobile,ulazak u fiskalizaciju pausalaca itd itd,to su stvari gdje su trebali opstruirati ,ali ne sekta opstriura samo kod jeftinog populizma koji nas skupo košta,jedan od primjera je i Karamarko koji je nažalost bio u pravu oko arbitraze zbog kojeg ćemo platit300 miliona,oni bi samo smjenjivali tko njima ne paše. I da napomenem svaku najavu pruvatizacije su dočekali na nož,a svaka nepruvatizirana firma je trošak za narod,toliko o mesijama iz metkovića

 134. Ajmo razotkriti još ljigavost i laži koje plasira most?Ajmo pitanje za milijun dolara kome sve odgovara da se otkrije možebitni kriminal i lažno prikazana izvješća u agrokoru.Samo nam malo mozga treba?

  -svim odgovornim osobama u bankama-vjerovnicima za plasman kredita u agrokor odgovara da se nađe možebitni kriminal u lažiranju izvješća da mogu svoje loše plasmane opravdati svojim vlasnicima

  -plenkoviću i hdzu politički to odgovara a ponajviše mariću i martini dalić da speru ljagu sa sebe

  Kome ne odgovara politički u ovom trenutku da se hipotetski nađe kriminal u agrokoru i usljede uhićenja?

  -pa naravno mostu i sdpu

  Ne zaboravimo četri revizorske firme danas češljaju agrokor i zbog samog nadzora vjerovnika čak je po meni i teoretski nemoguće da se neki kriminal u tom smislu zataška,čak je i teoretski nemoguće?

  Samo da shvatite što nama most prodaje i kako destabiliziraju kokošari zemlju za svoje kokošarske političke interese i ambicije…

  • Hahaha, znaci most je ljigav i lazljiv jer tvrdi da je bilo kriminala u agrokoru, a po vama otkrivanje eventualnog kriminala njima najmanje odgovara. Ustvari, bi po vasoj analogiji logicki bilo zakljuciti da most cineci nesto sto njima najmanje odgovara, zapravo pokazuje dosljednost i hrabrost. Naravno da vam je analogija u potpunosti zbrkana, a imam osjecaj da ste se zaista izgubili u svom tom silnom pisanju… Zakljucak vam nema nikakve veze s premisama i cini mi se kao da na silu pokusavate most okriviti za sve lose u Hr. To bi bilo i ok da s druge strane postoji netko barem za nijansu bolji…koliko ja vidim ova vlada je do sada na najboljem mogucem putu da ostane zabiljezena kao najveca centralno planerska do sada, a mostovih ministara je bilo samo nekoliko.

   • Ako ne vjerujete meni pitajte panenića gdje je ta kaznena prijava koju je podigao kako je tada rekao protiv vrdoljaka zato što je navodno namjernim djelovanjem oštetio hrvatski proračun.Niste valjda zaboravili da je panenić javno rekao da je podigao prijavu još 18.08.2016 godine?Pitajte ga gdje je ta prijava i dali je ikada podigao?Jesu li to lažovi ili ozbiljni ljudi?Javno je rekao da je podigao kaznenu prijavu?

    A vi niste shvatili u kojem kontekstu sam pisao zašto hdzu odgovara a mostu i sdpu ne odgovara da plenkovićeva vlada razotkrije kriminal ako ga je bilo u agrokoru?Mislio sam samo na politički kontekst i interese jer što bi sdp i most baukali kada bi hdzova vlast hipotetski privela pola agrokora?U tom smislu sa pisao?Ovako u mutnoj vodi žabe se bolje snalaze?A most ne krivim za sve loše u rh samo mislim da je most veliko zlo koje je destabilizira zemlju u nagorem trenutku(vi taj trenutak ne raspoznajete,možda je i bolje tako) a što se tiče centralnog planerstva gospodin bulj je jasno i glasno rekao u saboru da treba nacionalizirati agrokor,kuš većeg planerstva?

    • A pitam ja vas jeli realno očekivati bilo kakve kaznene prijave dok revizorske kuće ne pročešljaju svo poslovanje,znate li vi koliko je to gradivo?Pa fima media ima 1000 stranica spisa?Gdje se mostu žuri za kaznenim prijavama osim na izbore?Ne budite naivni?

 135. https://www.vecernji.hr/vijesti/zar-runtic-nije-mogao-prihvatiti-razgovor-s-hdz-ovcima-pa-ih-tajno-snimiti-1166711

  Ima i pametnih novinara?Što se nije obratio za savjet cro cop poirotu-orepiću on mu je mogao dati savjet kako se ozvučiti pa nasaditi hdz i zakucati u sridu,ako on nema veze u policiji tko ima?Koliko znam ovaj gospodin je već i živi zid optuživao za neke muljaže sa lovom?Oni pretvaraju politiku u pijanu birtiju,opet bez dokaza,opet rekla kazala,opet najgrublje optužbe?

 136. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/andrej-plenkovic-je-diktator-celnik-mosta-ogorcen-potezima-hdz-a-tvrdi-da-premijera-uopce-ne-zanima-kriminal-u-agrokoru-nego-tko-ga-prijavljuje/5980526/

  Ovaj čovjek je patološki lažov a u intervju nije iznio ni jedan jedini dokaz ni argumenat,”nego je on čuo da 10 godina u agrokoru nije sproveden porezni nadzor” i “on misli da je marić htio maknuti porezni uskok iz djelokruga svoje ingerencije da se opere”,da je marić kojim slučajem imao intenciju zadržati porezni uskok u svojoj ingerenciji onda bi baukao da je to sukob interesa.
  Oni u mostu su pravi birtijaši “oni su non-stop nešto čuli,i oni misle ili sumnjaju”,dokaza niti jednoga nemaju a 17 mjeseci imaju ministra mup-a?A sve je rekla kazala i “mi mislimo ili sumnjamo”
  Evo ja “sumnjam ili mislim” da su petrov i most strani špijuni koji imaju misiju destabilizirati hvatsku državu?Zar su moji “argumenti” manje snažni nego njihovi?Eto i ja sam “čuo” ali vam ne smijem reći tko mi je to rekao?E tako funkcionira most!Pa ti na ovome petrovu kada izgovara rečenice vidiš tko je i što je?Tu prevare nema ako imaš malo mozga i instinkte za ljude?

 137. A mislim da plenković jako griješi što ne idu sa tužbama za ovakve optužbe pa da im na svaku izgovorenu optužbu podignu jednu tužbu,pa neka se stvari na sudu ogole jer oni optužuju javno plenkovića da štiti organizirani kriminal,bulj je to jasno i glasno napisao jučer na facebook profilu i on to danima ponavlja u kampanji.A postavlja se i pitanje dali je dorh po službenoj dužnosti trebao trenutno podići optužnice protiv petrova,šprlje i orepića zbog zlouporabe pozicije vlasti u svrhu pritiska na hrvatske institucije:

  http://net.hr/danas/hrvatska/ministar-orepic-o-agrokoru-do-ove-situacije-nije-moglo-doci-bez-kriminala-procesuirat-cemo-to/

  Jer kada netko kaže sa pozicije ministra “mi moramo biti svjesni potrebe da se procesuira i locira odgovornost” on defakto vrši pritisak na institucije i šalje poruku da su kriminalne radnje gotova stvar koje eto samo treba “locirati i procesuirati” on ne kaže “istražiti dali je bilo kriminala” nego jasno i glasno kaže da ga je bilo i to sa pozicije ministra.Iste ili slične izjave su davali ministar pravosuđa šprlje i predsjednik sabora petrov,kod njih presumpcija nevinosti ne postoji kao institut zaštite bilo kojeg pojedinca u društvu?Ovo sve podsjeća na neka stara “dobra” vremena najgoreg komunizma?Isto je petrov radio 2015g kada je optužio sdp da su im kupovali zastupnike iz nacionalnog vijeća mosta ali da su ga oni navodno moljeli da sa imenima ne izlazi u javnost a onda je dorh po službenoj dužnosti sproveo istragu u kojoj je zaključak bio da nikakve kupnje nije bilo i da onda nema ni osnove za podizanje optužnice.

  Ne smije im se jednostavno dopustiti da nastavljaju tako gaditi hrvatski javni i politički prostor i treba ih j u zdrav mozak ili da na sudu dokažu utemeljenost optužbi ili da zbog lažnih optužbi oni snose odgovornost i sankcije jer ovako oni mogu izazvati velike sukobe u hrvatskom društvu jer neuki ljudi koji uz to imaju realne egzistencijalne probleme sve ovo puše bez problema?Treba ih tužiti za svaku optužbu pa neka se stvari na sudu istjeraju na čistinu da se pokaže koliko su utemeljene a koliko nisu te optužbe ali i da se utvrdi dali su ministri mosta i predsjednik sabora zlouporabili svoje funkcije pritiskom na represivni i pravosudni aparat sustava.To bi bilo jako zanimljivo suđenje?
  Pa neka javnost sva ta suđenja prati sa zanimanjem kroz medijsko praćenje jer drugačije se sa njima nema smisla prepucavati i dokazivati?

  • poopceno gledano, mi Hrvati smo glup narod, tj bolje receno narod s mnostvom veoma glupih ljudi…ali ovo prevazilazi moju percepciju o tome koliko glupih ima…jer kada najcitanije novine u Hr objave ovako nesto, ocito je da smatraju kako je glupih barem 99%. Slozila se ekipa strucnjaka i onako uz kavu zakljucila da je Agrokor preplatio ni manje ni vise nego milijardu kuna poreza. Agenda jutarnjeg je jasna ali ne namece li se misljenje o beskorisnosti direktorcica tamo ako je to tako. Jedan od tih direktorcica je i ministar, cini mi se😄.
   Nemojte se ljutiti na mene, molim vas, jednostavno se volim nasladivati s tim stvarima i zapravo sam jako losa osoba😄

   • Zašto napadate jutarnji da brani todorića i agrokor,pa to je samo jedan novinar,okrenete stranicu npr jelena lovrić piše da je zdravka marića premijer morao smjeniti.Pa nemojte mi reći da npr ante tomić,miljenko jergović,inoslav bešker,jurica pavičić itd brane todorića?Shvatite da je to jedan novinar,moguće da ima neke interese a moguće i da nema?Ali to je samo jedan tekst?Ne nasjedajte na podvale mosta da eto hanžeković vodi rat protiv njih,pa valjda bi do sada neki novinar poštenjačina izašao vani sa prljavim rubljem da eto hanžeković traži od njega da piše za todorića a kontra mosta?A nije ni jutarnji jedini hrvatski medij,nego most i tu prodaje maglu neukima?To je razina mira bulja?Niste vi koliko vidim na toj razini kafanske priče?

    • S vama je Antune vrlo tesko diskutirati. Fucka se meni i za Jutarnji i HDZ/SDP i Most. Nisam nigdje rekao da Jutarnji brani Todorica i Agrokor nego je i vise nego jasno da uvijek brani vlast. A ako je grupa Agrokor zaista placala veci porez nego je teoretski morala, onda su direktorcici tamo i vise nego nesposobni te su zato i propali. A jedan od direktorcica je danas ministar, i to financija 😄

   • Ne , ne ljutim se na vas ( ako se odnosilo na mene ) , ali je li vi stvarno mislite da je g. Drljača glup , kao i ovi što su za njih napravili analizu !?

    • I kakav je to uopće hrvatski političar koji “priželjkuje” da su hrvatske kompanije platile još više poreza nego što jesu, kao da već nisu previše opterećene?

     Posao politike je sasvim suprotno, stvoriti im uvjete da plate što manje poreza, da što više stvoren vrijednosti ostane tamo gdje i pripada: vlasniku kapitala. Građane treba poticati, educirati, da budu vlasnici kapitala i tako sudjeluju u stvaranju vrijednosti umjesto proklamiranja parazitskog načina života, da žive od redistribucije kroz poreze od onih koji stvaraju k onima koji samo troše.

     I kakva je to ekonomska logika da za kompaniju koja je u problemima (dakle ne stvara dobit na adekvatan način) tvrdiš da postoji neka ozbiljna šansa da su zapravo platili manje poreze nego su trebali (porez se treba plaćati na dobiti, a ovdje je baš problem što toga nema!). Veća je šansa za suprotno i da je baš to jedan od uzroka problema koji su snašli kompaniju. Kod nas su svi uglavnom platili previše i to je jedan od glavnih uzroka većine problema u RH. Čudno bi to bilo da imamo primjer gdje je netko platio premalo!

     Naravno, legalist sam, ako postoje stvari koje su možda nezakonito umanjene neka se to ispravi, naplati što je trebalo biti plaćeno, ali nije lijepo ljude tek tako bez dokaza i javno u medijima optuživati. Ako postoje nepravilnosti, greške, to se lijepo u miru i civilizirano utvrdi, ispravi.

 138. Ako ih plenković pusti da prođu lišo bez ponta onda neka očekuje da mu sutra svaki populistički koalicijski partnerski ministar može i prijetiti službenicima mupa,dorha ili uskoka otkazima ili čak uhićenjima “ako ne lociraju i procesuiraju” onoga koga on misli da treba,doći ćemo mic po mic do takvih stvari….Niti malo ne pretjerujem!Zato je ovo jako važno da se istjera na čistinu jesu li ministri i predsjednik sabora prekoračili i zlouporabili poziciju vlasti.Čisto da znamo gdje smo?Ja mislim da jesu i to debelo?Moguće i da nisu?Ali neka ipak to utvrdi sud?

 139. Nevjerojatno da se predsjednica nije oglasila glede tih očiglednih pritisaka nego je još i sama u populističkoj maniri najvećih kingova populizma doljevala ulje na vatru i izjavila da je nemoralno da todorić i dalje živi u dvorcu?A ona kao vodi državu iz “šatora” sa paunima?Drugim riječima ona nam sugerira da otmemo-nacionaliziramo todorićev dvorac?Samo nam ne kaže po kojem to zakonu da postupimo?

  To je bila točka na i ovog sramotnog populizma?Kakavi će onda biti bulj ili grmoje?

 140. Znate puno toga u životu ako se služiš populizmom može biti “nemoralno” pa ja sutra mogu dovesti u pitanje dali je moralno da netko ujutro čisti ulice ili razgrće snijeg ili razvozi smeće u 2 sata po noći a da netko ima vozače,tjelohranitelje,konobare,kuhare paunove i slično u svom uredu.Puno toga u životu se može jeftinim populizmom bez problema predstaviti kao nemoralno?Nemoralno i nepošteno sutra može biti i to što susjed ima ljepšu i pametniju ženu od naših?Svašta se može staviti sutra pod znak “nemoralnog ili nepoštenog”, samo malo “nemoralne” mašte trebamo?

 141. Trudim se da vam objasnim koliko je most opasan za hrvatsku državu,meni su vam oni opasni isto kao četnici 90te kada sam svim srcem bez kalkulacija krenuo u obranu države?Znam da se mnogi od vas nećete složiti samnom i da ćete smatrati da sa ovom usporedbom jako jako pretjerujem ali iskreno tako mislim pa ne mogu iz svoje kože,i mislim da na ovome ili ovakvome mostu tone ili se uzdiže hrvatska država?Ako su standardi koje nameće most standardi budućeg hrvatskog društva onda ću im ja reći “ne hvala,ja nebi” Tko voli neka izvoli!Moguće da sam i jako u krivu ali argumente sam vam naveo a vi ih sada multiplicirajte na odnose nekog budućeg društva?Kome to odgovara neka glasuje za most?Sve je to demokracija!I milošević je bio demokracija?Glupo bi i bilo da svi o istome slično ili isto mislimo,to je rezervirano za komuniste a nadam se da mi to više nismo iako me most i općenito većinska hrvatska politika svaki dan demantira ali nada umire posljednja,moramo biti optimisti i boriti se svatko u okviru svojih mogućnosti…

 142. A mislim da smo dobili odličnog, obrazovanog, kulturnog i vještog premijera koji je pokazao da razumije demokraciju,da poštuje trodiobu vlasti ma kakva ona bila(alternative su anarhija ili diktatura),da poštuje procedure,da poštuje presumpciju nevinosti,da nije spreman i u najtežim momentima koketirati sa populizmom i da jako dobro razumije kako vanjsku tako i unutrašnju politiku i razumije na kraju i što je hdz ali i cjelokupno hrvatsko društvo i da ima ideale da od hrvatske napravi uljuđenu,modernu,pravnu državu zajedništva u različitosti,što je i novi slogan hdza za lokalne izbore,što je i snažna poruka premijera kakvu hrvatsku želi jer samo komunisti pozivaju na zajedništvo u jedinstvu(ili bratstvu)
  Dali će uspjeti?Nemam pojma? A svi znamo što je hdz ali ne samo hdz?Puno toga ovisi o nama samima?Mi danas imamo dilemu dali ćemo imati sutra petrovovu birtijsko-provincijsku spletkarsko populističku državu ili uljuđenu,modernu,pravnu i prosperitetnu državu zajedništva u različitosti i jednakim šansama za sve kao krajnjim idealom društva?Naravno neće to ići preko noći,dug dug je to put ali danas određujemo pravac kuda želimo ići?Tko želi za buljem,grmojem i pertovom neka izvoli,ja bih radije za plenkovićem iako znate moje mišljenje o hdzu,dok se ne razbuca ovakav hdz i od pokreta ne transformira u stranku nema reforme hrvatskog društva ali reformu hdza može izvesti samo predsjednik hdza a ne petrov i grmoje jer oni su tri puta gori od gmt-a hdza?Oni tek ne razumiju ništa i oni pripadaju onoj hrvatskoj koja nas vozi u rikverc već 25 godina,jedino oni jadni to i ne kuže,to i jest najveća tragedija mosta u kojeg sam polagao nekada veliku nadu a mi dobili još veću nuklearnu prijetnju i od hdza i sdpa zajedno?Moguće da smo nešto bogu skrivili?Pa nas ovako kažnjava?

 143. I ne zaboravimo puno veću materijalnu štetu su hrvatskom društvu učinili tkz. pošteni od lopova?Naravno za moral poštenje i protiv lopovluka se svi moramo boriti bez dvojbe ali kroz institucije države koje izgrađujemo i unaprijeđujemo?Ne zaboravite da je veliki broj komunista odlikovalo poštenje i čast a napravili su zla isto kao fašisti?Možda se vi ne sjećate komunista-idealista,ja ih se sjećam,masu je tu bilo poštenih ljudi koji 5 kuna nebi ukrali,odlikovala ih je skoromost( nisam siguran da je to vrlina,o tome bi se dalo diskutirati) i poštenje to su rado isticali kao i mostovci danas,masa je takvih bilo ali vidjeli ste 90 tih njihov rezultat na semaforu u čitavom istočnom bloku,danas vidite u sjevernoj koreji i kubi?Povijest uči,barem pametni narodi nešto nauče,glupi ponavljaju iste greške i voze kružni tok….

  • Skinuo Karamarka i time potrošio300 miliona ,koje ćemo platiti mi radi populizma,kroz troškove arbitraze bravo most, to je zaštita nacionalnih interesa,ne postoji skuplja ,gluplja i opasnija stvar od populizma,a tu je most broj 1

   • Isplatilio se 10x, vjeruj mi. Onakav antitalent za političara (Bernardić mu jedini konkurira) je mogao postati premijer samo uz pomoć obavještajnog parapodzemlja. Možda je i minirao sve ne bili se “oprao”.
    Glede 300m pa prije par dana je otišlo 350m u PtkM. Sve ćemo mi to platiti, i INAu ako treba.

 144. Antune daj prestani trolat vise. Pretvaras ovaj blog u propale portale dnevno.hr i dalje.hr
  Ljudi ovdje dolaze procitati nesto konstruktivno i pametno, dobiti preporuku za knjigu ili cak po dozu edukacije. Cim vidim na kometarima samo tvoje ime izgubim volju vratiti se na blog.
  Zasto ne otvoris svoj blog pa testiraj koliko ljudi uistinu zeli citati sta se tebi mota po glavi.
  Poz

  • Antun je na blogu (koliko ja znam) aktivan preko 5 godina i ako mu Nenad dozvoljava velik broj postova, cak stovise za njega svojevremeno formira “antunov kutak”, odakle Vama pravo prozivati?
   Vi, jednako kao i svi mi ostali, imate slobodu citati ili ne citati blog/komentare.

   Nenade, molim Vas, ako nije problem da objavite podatak o posjetama u zadnjih mjesec dana otkad se Antun vratio? Naime, drzim da velik broj citatelja voli procitati Antunove analize i komentare (bez obzira slagali se s istima ili ne).

   • Ja ovdje dolazim procitati neke suvisle ekonomske misli i razmisljanja Nenada Bakica kao i suvisle komentare nekih pojedinaca.
    Budite sigurni da sam prije cuo i poceo posjecivati ovaj blog i od Vas i od stanovitog g.Antuna.
    Ako stanoviti Antun moze zatrpavati ovaj blog svojim razmisljanjima( jer to je samo njegova interpretacija zbivanja i to ne znaci da su stvari takve) onda i ja imam pravo reci sta mislim glede istih. Ili nemam?
    Nadalje Antun ne pise u ” svom kutku” vec na temi Agrokor.
    Ne mislim dalje polemizirati.
    Uvazite ispriku ukoliko je u meduvremenu doslo do promjene vlasnika ecletice te je sada ovo Antunov blog.
    Poz

  • Nisam ovo prije komentirao ali sto ke previse previse je , zatrpa blog i to radi probleme preglednosti , previse je politike tu , mene zanimaju druge stvari koje nudi eclectica , Anton treba otvoriti svoj blog ili pisati na svoj facebook ili gdje hoce ali opteretiti Eclecticu da ovoliko nepovezanih stvari ( mnogo toga stoji ali… svejedno) . Slazem se da Nenad otvori Antonov kutak pa cemo svi biti zadovoljni oni koji ce to citati i mi koji necemo a bice preglednije za provjeriti teme . 🙂

 145. Pišem komentar nakon što sam 2 dana bio lišen int.veze u dodiru sa prirodom. Ako je točno da je premijer rješio gužve sad Slovencima onda je to fantastično dobra vijest za RH.

 146. Ne bih se složio sa navedenim kako Antun ” zatrpava blog” ! Kome se ne sviđa , neka preskoči te i takve komentare, a mislim da ima puno čitatelja kojima su Antunovi komentari baš zanimljivi . Pa čovjek je svojim komentarima unio mrvicu razuma u shvaćanju ovih stvari što se trnutno dešavaju u Hrvatskoj , koji itekako imaju utjecaja ne samo na političku budućnost domovine već i na ekonomsku.. Zar ne vidite koliko je u medijskom prostoru u zadnje vrijeme političkog i ekonomskog populizma , poluistina , laži. A svako od čitatelj može pridonijet i napisati , kako čitatelj gore kaže ” suvislom ekonomskom misli ” , te to pretočit u komentar .

 147. Ovo je naravno blog g. Bakića i ovisi o njemu sve vezano za komentare. Naravno, tu smo mi kao čitatelji da mu damo prijedloge i kažemo što mislimo. Ja osobno ne čitam antunove komentare, još prije njegovog odlaska. Meni je to previše i ne slažem se sa načinom izražavanja (moje mišljenje, koje ne nameće, nikome).

  Ja sam htio baš predložiti (prije antunova odlaska) da antun ima svoj blog, a da ga g. Bakić prenese i ovdje. Jer zbilja je teško pratitit ono što čovjeka zanima. Mislim da je najveći problem što antun komentira “svoje” teme, pod raznim temama, nevezano. Dakle post o jednome, antun o drugome… Po mojem mišljenju, ako g. Bakić cjeni antuna i želi njegov doprinos, možda najbolje rješenje bi bilo jedna antunova tjedna “kolumna”, odnosno jedan post koji će tjedno antun napisati za Eclecticu i to da se objavi u formi posta (npr. svaki ponedjeljak, npr. tjedni pregled ili nešto), i onda ispod svakkog toga posta može se komentirati koliko hoće… Naravno, tu su i ostale teme ispod kojih svatko može komentirati, al opet je ljepše kada su komentari vezani za temu…

  Eto, to je moje mišljenje i moj prijedlog. Budući da je ovo blog g. Bakića, on je taj koji određuje pravila!

 148. https://www.vecernji.hr/premium/smjenama-mostovaca-plenkovic-ne-brani-samo-marica-nego-i-sprecava-ulazak-u-novu-recesiju-1166786

  I jedan jako zanimljiv izvadak iz razgovora

  “Koliko je Most otežavao na gospodarskim pitanjima? U ovoj je Vladi uloženo puno truda u izgradnju suradnje i povjerenja s Mostom. To je bilo posebno izraženo u resorima koji u političkoj podjeli nisu pripadali Mostu. Od prvog dana premijer je zahtijevao da se radi na način koji će osigurati jedinstveno funkcioniranje Vlade, na način koji će spriječiti zatvaranje u svojevrsne resorne silose. U tom je smislu velika količina vremena i truda utrošena na usuglašavanja, tumačenja i obrazlaganja vezano upravo uz pitanja iz gospodarskih resora. Istodobno, različiti predstavnici Mosta vrlo su se često pojavljivali s idejama koje nisu bile sukladne ni s načelima tržišnog gospodarstva ni s europskom praksom. Međutim, odluka je bila razgovarajmo, tumačimo i nađimo zajedničke točke. Upravo zato posebno je teško bilo vidjeti kada su Mostovi ministri pristali uz politikantski zahtjev SDP-a i digli ruku protiv kolege Marića.”

  • MOST = Živi zid Tko voli neka izvoli. Tko hoće Bulja, Grmoju itd. ok. Toliko nekompetetnih
   ljudi (mislim i na sve ostale ključne iz mosta) nije bilo više desetljeća. Nadao sam se da će MOST
   biti pozitivan korektiv HDZ-u, ali oni su potpuno nesposobni, čak i demokratski deficitarni.
   Ultimativni blokeri svih promjena, koji sami sebi pripisuju neko nadnaravno i natprirodno pravo da
   odlučuju ne o svemu, nego o onome što se njima temeljem nekog nedokučivog razloga čini bitnim.

   Ono što mi se čini realnim je okretanje birača Živog zida, fronti i ostalih destruktivaca MOST-u na
   budućim izborima, a okretanje većeg dijela mosta birača prema HDZ-u, a manjeg dijela ostalim opcijama. Na čelu SDP-a je isto tako neuk i nesposoban političar.
   Politički su najkorektniji novi izbori, ali bi ekonomski bilo važnije da se stvori nova Vlada.
   Posebno radi toga što je premijer AP daleko najbolji čovjek u Hrvatskoj trenutno za to mjesto.

   • upravo to velebit,most=živi zid,grmoja danas izjavljuje”gađala me mobitelom”😂😂😂ovo je stvarno dno dna,ja stvarno ne razumijem da na ovom blogu još postoji itko da nije shvatio most, pa nije ovo index ili dnevno,

    • Što se tiče Marića, to sam i ovdje napisao više puta, da mislim da je najbolji ministar u ovoj Vladi i da je bilo potpuno pogrešno njegovo izuzimanje od odlučivanja o bilo čemu…zbog toga što je radio
     u Agrokoru za plaću. Očito je svaki ustupak most jednostavno zloupotrijebio i da nije Marić, da nije
     Agrokor bilo bi nešto deseto ili pedeseto.
     Ova blamaža kroz neznanje Ustava koju je MOST pokazao kod smjene ministara je gotovo
     nevjerojatna (nisu priznali ni izjavu predsj. Ustavnog suda, tek su odstupili nakon izjava prof. ustavnog prava Smerdela i Lauca, čak je i profesorici Sanji Barić bilo kristalno sve jasno koja uglavnom promaši meritum radi vlastitog ideološkog gledanja (referendum obitelj i lex Perković) i pitanje bez ikakve dileme. Orepić pozvao narod na reakciju… Da, MOST je duboko ušao u politički prostor Živog zida, anarhizma i ekstremnog populizma (iako su svi političari zapravo populisti), ali mislim da je i tu sve inferiorniji kako vrijeme teče.
     Nažalost MOST se pokazao diletantskom ekipom, koja će čitavo društvo jako puno koštati.
     Srećom da ekonomija zapravo jako dobro stoji, izvoz, državne financije, turizam, ali blokirali
     su sve što blokirati moglo. Mislim da Plenković doista nije imao niti boljeg niti drugog izbora.

 149. Ja vrlo rado pročitam antunove komentare i osobno me ne smeta “zatrpavanje” komentarima koje nemaju veze s pojedinom temom, ali kako je postojao antunov kutak zašto se nebi opet obnovio i svi njegovi komentari automatski prebacivali tamo. Naravno uz Nenadovu cenzuru kada on procjeni da komentar ili dio komentara nije primjeren za njegov blog.
  Sigurno da antunovi stavovi i stil ne mogu biti svakome dragi, ali smatram da ima sjajnih trenutaka za koje bi bilo šteta da ostanemo uskraćeni.

 150. Grmoja – politički tajnik (drug Španac)
  1. Trojica su ministri sve dok ne supotpiše Petrov,
  2. Državna tajnica je psovala na mene (državni tajnici u Min kulture zovu se Ivica i Krešimir)
  3. Nije mi jasno zašto toliki problemi oko smjene ministra Z. Marića, kad je on nestranački ministar.
  4. Nemam na to pravo…ali HDZu je najbolje da smjeni Plenkovića kao Karamarka

  Zašto MOST ne traži Povjerenstvo za sukob interesa za Marića ?
  Iako ima imunitet (možda ne još dugo) da sam Zdravko Marić sigurno bi tužio Petrova i družbu zbog toga što govori o štićenju kriminala.

  Ministar Zdravko Marić upravo izjavio ” Čovjek sam od krvi i mesa. Sve optužbe su neutemeljene…! Došlo je vrijeme za konkretne dokaze za ovako teške optužbe. ” Moja potpora ministru, mislim da je sjajan stručnjak (sa stvarno VRHUNSKIM rezultatima rada kao ministar) i vrlo korektan čovjek. Uštedio je državi desetke milijuna eura, kod zaduživanja. Kao nitko do sada.

  Evo ustavni stručnjak prof. Smerdel se čudom čudi neznanju saborskih zastupnika i kako Petrov može predsjedati Saborom dok je 79 zastupnika protiv njega…Za predstojnika Katedre za ustavno pravo Branka Smerdela nema dileme treba li se prvo glasovati o povjerenju Petrovu ili opozivu Mariću. “To je jedno od temeljnih pravila parlamentarnog procesnoga prava da onoga trenutka kada se poslovnikom predviđen način dovede u pitanje predsjedavajući, onda se ne može ići dalje dok se to ne odluči.”
  Strašna negativna selekcija ljudi u politici i općenito dovela je do današnjeg stanja da polupismeni
  ljudi vode stranke i obnašaju vodeće državne dužnosti do ministarskih i više.

 151. To i je ” problem ” za g. Z.Marića , što je uštedio na zaduživanju , što neumorno radi na smanjivanju deficita , što je nestranački ! Isto tako i gđa Dalić , čim je na Vladi predstavila reforme , odmah napad , zahtjev za smjenom , nevjerojatno ! A najveći problem , još , za g. Marića , je to što nije raspikuća , kao većina prethodnika .

 152. Meni isto. Samo neka par komentara strpa u jedan veći jer očito nekima smetaju.

  Što se tiče Grmoje i nadzora u Agrokoru danas u JL piše da je u godinu dana bilo oko 200 nadzora pa ako je tako trebalo bi dotičnog gospodina proglasiti lažovom i to objaviti u svim medijima.

  • Jutarnji pise? Jutarnji pise kako mu gazda kaze. Te novine su primjer mediske manipulacije. O 1000 ljudi na trgu za 1.maj nisu napisali ni slova. Ja ih otvirim da vidim sta pisu jer je istina za 180 stupnjeva okrenuta.

 153. Izbori ( ako ih bude ) će “” honorirat “” svu tu demagogiju i populizam , te razotkrit , također , i sve te laži i obmane . Mnogi misle da će proć ” lišo ” , samo bi se mogli grdno prevarit .

 154. Antun je dobro napisao, treba ga tužit i tako svim populistima dati do znanja da ne lupetaju gluposti i da mogu biti kažnjeni radi gluposti kojima se dodvoravaju biracima

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.