Uncategorized

Analfabetska tumačenja slučaja Agrokor – lov u mutnom

I kakve to veze ima s potplaćivanjem (nekih) novinara

Oko Agrokora je velika zbrka u kojoj mnogi love u mutnom kako bi progurali svoje agende. Puno je neistina, a neke su ridikulozne i nerijetko usmjerene na diskreditaciju onih koji se ne uklapanu u propagandu autora. Ideologija tu igra jaku ulogu, a mislim da je u kombinaciji s ekonomskim analfabetstvom to opasno loš koktel. Neki pak koriste medijski prostor za osobne pakosne obračune, a neki i za prizemne interese.

Recimo, tako su i meni pripisali da sam ‘snažno zagovarao preuzimanje Podravke od strane Agrokora’, vezano na ovaj moj tekst. Naravno, niti blizu — ta opcija uopće nije bila na stolu.

Radi se u tekstu u kojem govorim kako je u neprivatiziranim društvima uništena ogromna vrijednost (oportunitetni trošak). Konkretno, u ovom slučaju, ona se najbolje ogleda kroz cijenu dionice Podravke koja je nakon 20 godina manja nego cijena po kojoj je 1997. Agrokor iskazao namjeru preuzimanja, iako je u međuvremenu sanirana novcem budućih hrvatskih umirovljenika zbog kolosalnih gubitka u aferi Spice! Podravka je upravo sinonim za propuštene prilike (vjerujem da će pod novom upravom biti bolje), a usporediti ju treba s Jamnicom i Ledom danas i te iste 1997. (što god mislili o Todoriću). Ili PIK Vrbovec.

Oportunitetni trošak je teorijski jednostavan, ali u stvari težak za razumjeti mnogima. Ipak, ovdje se radi o težem, o analfabetstvu  jer autor brka (ne)uspjeh Agrokora, Ivice Torodića i operativnih kompanija Agrokora.

Za daljnju ilustraciju, usporedimo neprivatiziranu Podravku s npr. Atlanticom. Ovaj grafikon prikazuje prihode od 2003. do 2015. (za 2016. se donekle promijenilo, ali da sada ne crtam iznova):

Krasan primjer je ovdje i neprivatizirana Petrokemije, čiji problem je Agrokor aktualizirao,  a to je najveće hrvatske industrijske katastrofe, i kako Index kaže gdje je propalo 2,4 milijarde naših kuna (na što ćemo se vratiti kasnije).

Drugo, neistina da sam rekao da je Agrokor tvrtka svih građana. Upravo suprotno, što možete vidjeti u ovom tekstu: Agrokor tvrtka svih građana Hrvatske? u kojem se objašnjava baš ekonomska abeceda.

Jučer je pak i Novi list objavio ridikulozan tekst Možemo li zamisliti što bi bilo da smo slušali Bakića, koji perpetuira istu temu, ali na još promašeniji način.

Razni ekonomski nepismeni ljevičari – prelijeni da ‘klik’ i provjere o čemu se radi – prenose to po Facebooku, ‘jer im se naslov uklapa u agendu’, a naravno sada pogotovo zbog uspjeha STEM revolucije (kao samo zadnje akcije u našem višegodišnjem programu), što ih naročito pogađa.

Nake takve retrogradne ljevičare (to naravno nisu svi ‘ljevičari’, nego samo one koji sami sebi dolaze s desna) zovem i trash-marksistima. Naime ‘trash’ jer im se ideologija sastoji od frazetina iz Komunističkog manifesta koje su čuli iz treće ruke, a ta ‘ideologija’ im je samo maska za hapanje sinekura, uhljebura ili kakvo drugo monetiziranje ‘sa strane’ – mrze kapital, ali vole novac. Njihova logika je ‘čim gore, tim bolje’, i naročito ih ljuti da netko tko je poduzetničkim poduhvatima zaradio novce, i to u jako ‘društveno korisnim djelatnostima’ (kako oni vole reći) – zapošljavanju, na koncu donira milijune, i to gdje?  U edukaciju, pružajući jednakost prilika, ono rijetko iz socijaldemokratske agende što je još preživjelo. Tako im se ruši njihov ideološko primitivni svijet baziran na retrogradnom socijalizmu gdje je igra ‘sume nula’, ‘ako netko ima drugom je uzeo’, a zavist je glavna moneta i ‘kapitalisti’ su zli jer su drugom uzeli.

Vratimo se na gornje tekstove. Koliko god pokušao, ne mogu zanemariti činjenicu da je autor gornjih tekstova o meni isti, a i jedan od glavnih korifeja propadalačke strategije Petrokemije stanoviti Ladislav Tomičić, pa sam se zapitao da li i oni ima neku agendu?!

Našao sam  zanimljive poveznice! Najprije, on je dugogodišnji predsjednik udruge Lupiga koja ima svoj medij s kojeg dolaze tekstovi kao gore i izraziti dobitnik medijske strategije lijeve vlade, kojem je odjednom presušila kesa u toj udruzi. Pogledajte kako su mu prihodi pali u 2016. (kad se još velikim dijelom trošilo dodijeljeno u 2015.) i naročito 2017. — presušilo!

 

Usporedite to s prijašnjom komocijom:

 

Kao što sam više puta objašnjavao (to je možda i pogodilo ovog autora), medijska kontrola od strane neuspješne lijeve vlade se provodila tako da su se financirali neki agresivni rubni lijevi mediji, kroz koje su gurane teme o ‘propasti kapitalizma’, ‘krizi svijeta’ itd. ,a koje su bile preuzimane od strane njihovih istomišljenika poraspoređenima u mainstream medijima, a sve u svrhu nametanja teze kako je ‘kriza u Hrvatskoj uzrokovana krizom u svijetu’ i stoga se ne moraju provoditi reforme: ‘nije do nas’. Time je bio čvrsto betoniran anti-reforsmki kurs, koji je ipak nekima bio jako poželjan.

Tako je Hrvatska čvrstom anti-reformskom politikom zabijena u 6-godišnju krizu, a da ste još 2013. pitali tipičnog Hrvata, vjerojatno bi vam rekao da je ‘velika kriza u svijetu’ (koji je iz te krize izašao još 2009.-2010.).

Mnogi ideološki zaslijepljeni mediji i novinari lako moguće nisu bili ni svjesni te agende, naprosto su uživali u novcu i ‘slobodi’ (ovdje se usput pokazuje kako ‘nezavisni’ mediji koje financira Vlada nisu nezavisni, nego baš od Vlade zavisni).

Vjerujem da je lutanje i ovog autora posljedica ideološke zasljepljenosti, što možete lako vidjeti iz toga kako se u gornjem tekstu iz Novog lista zabada u ‘klausovštinu’, a u ovom degutantnom tekstu Križanac diktatora i Mr. Beana u mojoj dnevnoj sobi, možemo vidjeti da autor veliki obožavatelj g. Klausa iz Petrokemije, ‘mrzitelj’ privatizacije i jedan od korifeja zadržavanja statusa quo. Devatirajuće posljedice za Petrokemiju, državu i građane možete vidjeti na linkovima gore. Inače, ovaj autor nije usamljen u stavovima, recimo srpske Novosti su ushićeno tvrdile da je Petrokemija zadnja oaza socijalizma.

Za tag ‘križanac’ tekst sam prvi put i tužio neki medij jer je baš degutantan (i, naravno, dobio).

MEĐUTIM, dolazimo do još zanimljivije poveznice u slučaju Petrokemije, a to je potplaćivanje novinara. Ovdje se ponosno o tome hvali sam sindikalni vođa Klaus, uz razdragano prisustvo ovom novinaru povezane osobe!

Evo par screenshotova s famoznog ‘PLATIŠ-IDEŠ’ izlaganja, kraj njega je i novinarka koja sve to mirno sluša – ZAŠTO?

Za ne povjerovati!! Naravno, ne želim reći da je novinar Ladičić ili njemu netko blizak za to primao novac, možda rade to  što rade baš iz čiste ideologije, ili tko zna zašto. U svakom slučaju, oko Petrokemije je bilo i drugih zanimljivih ilegalnih plaćanja, pogledajte samo ovaj manji kazneni slučaj gdje je isti sindikalni povjerenik kao član NO dobio ilegalna primanja upravo od onoga koga je trebao nadgledati!

Oko ovih izjava o potplaćivanju novinara, jako je zanimljivo kako kolegica novinarska sve sa smiješkom prati, iako je vjeorjatno to slučaj za DORH. Pa nisu to valjda tako normalne stvari u tim krugovima da se nitko ne uzrujava? Tko su ti novinari koji su dobijali novce?

Na ovom primjeru možemo krasno vidjeti kolika je zbrka, ekonomska nepismenost, skrivene agende u slučaju Agrokor. Vjerujem da se neistine koje iznosi ovaj novinar, nažalost koristeći i platformu svog poslodavca za kojeg vjerujem da nije upoznat s cijelom stvari, uzrokovane osobnom pakošću zbog gornjih slučajeva (mog pisanja o agendi lijevih rubnih medija i članka iz Novog lista i Petrokemijom) ili teškim ideološkim ograničenjima  – a ako ovakvi ‘nezavisni’ (u smislu udruga mu je od vlasti zavisna) novinari imaju takve agende, promislite onda kako je s ostalima!

S druge strane, čini mi se da je danas u mainstream medijima situacija znatno bolja. Od svih novinara s kojima sam pričao o Agrokoru imam dojam da se iskreno trude razaznati što se događa u cijeloj toj kompliciranoj priči i ne pokušavaju nametnuti svoje agende (a mnogi su me kontaktirali, pa znam). Iako sam kritičan prema histeriziranju oko ‘sistemskog rizika’, utjecaja na RH, to nije agenda medija nego su u kontekstu značajne teme, a vrlo malo informacija, bili zavedeni histeriziranjem jedne skupine dobavljača koji su prikrivali stvarne razloge te dreke.

Što se tiče Agrokora, naravno da on u konačnici može uzrokovati opći gospodarski pad (ali i dalje vjerujem da neće). Moje rezoniranje je od početka bilo da kriza Agrokora neće jako utjecati na cijelu Hrvatsku jer:

 • postoji dovoljno racionalnih aktera koji su zainteresirani za očuvanje vrijednosti u koncernu
 • svjetska tržišta kroz glavni parametar, premiju na rizik RH, uopće ne reagiraju
 • imamo snažan rast BDP

 

Kategorije:Uncategorized

141 replies »

 1. Vezano uz grafikon PODR vs. ATGR trebalo bi usporedno prikazati i zaduženost jer npr. kupovina Žita i Kolinske su bitni za prihod, ali i zaduženost što znamo iz primjera Mercatora/Agrokora.

 2. Ima li gospodin Ladislav Tomičić kakav komentar na današnje stanje u Petrokemiji? Bilo bi zanimljivo čuti kako objašnjava blagodati ostanka u državnom vlasništvu s obzirom na situaciju danas.

 3. U bujici članaka, diskusija, komentara i rasprava o Agrokoru nisam našao informaciju ili raspravu o ključnom pitanju: je li Agrokor neprofitabilan ili ‘samo’ trenutno nelikvidan. Da li postoji negdje konsolidirani financijski izvještaj koji uključuje i sve ‘sive’ mjenica bez pokrića?

 4. To su obična piskarala, paraziti i apologeti propale države. Privilegirani ološ.

  Bivši ministar Hasanbegović je srezao besmislene dotacije koliko je mogao, ali čini se da kotač povijesti vraća unazad, a to je uvijek loše. Sramota je da potpuno neobrazovani ljudi vode dnevne novine i pišu po njima. Treba vidjeti sa pravnicima, pa tužiti za lažne i tendenciozne tekstove. Ljevičari vole u džep, a boli ih iznadprosječno kada dobiju po džepu. Na sudu bi se vjerojatno branio da nije dovoljno obrazovan.

  • Pa baš smo dobili na sudu nekog Petra Glodića iz srpskih Novosti kojeg je sudac kaznio sa 60 dnevnih osobnih dohodaka (!), a ovaj se branio da je ‘kritizirao moćnike iz pozicije slabijeg’, te da je to sve ‘satira’ 🙂 🙂

  • Ako je netko vraćao kotač povijesti unstrag onda je to upravo Hasanbegović sa svojim rezrogradnim i nakaradnim stavovima. Čemu brkati civilno društvo sa socijalizmom, mislite da u Švedskoj vlada socijalizam?
   Inače, ne vidim zašto bi osobne uvrede i objede trebale biti predmet ovog bloga.
   Ako je neki “novinar” pisao bedastoće čemu generaliziranje. Princip generaliziraj i etiketiraj mi se ne sviđa.
   Ovo hipoteze da ljevičarima ne treba novac za život i da bi trebali prezirati su veći blam.

   • Čemu brkati civilno društvo sa socijalizmom ? Je , samo kod nas ” civilno društvo ” =socijalizam , marxisazam , neokomunizam ..
    A novac je naravno potreban svima , samo ljevičari misle da je njima potrebno više , naravno , tuđeg, nezarađenog novca !

    • Antonio, dobar komentar…

     Nenad, a kako ti imaš pravo na domeni hr, dakle Hrvatski javni prostor pljuvati po različitima od sebe? Retoričko pitanje… Nema smisla raspravljati

     Ako te smetaju tuđi komentari na tvom blogu, zatvori blog u privatno i onda imaš potpuno pravo bilo koga osuđivati što ti radi po Tvom blogu…

     izbrisano

    • Koliko vidim puon pljuckanja dolazi po meni recimo od srpskih Novosti, jedan njihov novinar je čak upravo i osuđen za to s čak 60 osobnih dohodaka (!!), a koliko vidim oni UOPĆE ne dozvoljavaju komentare (a snažno financirani su novcem poreznih obveznika), jeste li se javili njima s tom ‘retorikom’?! … a joj da, niste, jer oni se nisu potrudili imati ni ‘hr’ domenu, nego ‘com’, pa valjda ne potpadaju pod Vaša pravila 🙂 🙂

     http://www.portalnovosti.com/

    • @ Marko

     Ovo je na domeni “eclectica” (koja je pod vršnom domenom hr, slično kao što je i tvoja kuća s adresom u RH, ali nije samom tom činjenicom javna).

    • I nije to samo “navada” srpskih Novosti ,, zatvoreno za komentare, ima dosta novinara i po drugim medijima a puna su im usta demokracije , slobode govora i “kritike ” !

    • Lol Marko,
     ovaj vas komentar i analogija se bas uklapa u tekst o ignoranciji i analfabetama. Znaci domena .hr cini Nenadov blog javnim hrvatskim prostorom. Znaci neki drugi blogovi koje jos npr. i financira drzava, a imaju domenu tk. to nisu, ali eclectica je 🙂
     Pa to je vrh. Tom analogijom je onda vas stan javni hrvatski prostor jer vam je adresa u hrvatskoj.

    • Ima forum.TM, a na njemu se UOPĆE ne može komentirati članke iako je financuran poreznim novcima 🙂 … nevjerojatno je koliki su analfabeti neki ljudi

   • Da naravno da je vraćao kotač u nazad čim je dirnuo u oazu otimačine proracunskog novca koji još sto je najbolje služi za blacenje iste države od koje se uzima novac Švedska je odavno prestala biti sinonim za išta normalno. Kakve tamo leftardirane ideje padaju ljudima na pamet to je za nepovjerovati .Ljevicari vole isključivo tuđi novac i to je najveći šljam , odnosno,samodestruktivna skupina ljudi, mislim na naše ljevičare,jer to su najobičniji komunisti ,to nema veze sa naprimjer američkom ili njemačkom ljevicom ,jer niljihova ljevica je desnije od naših svih desnih stranaka po ekonomskom pitanju

   • Da su tebi roditelje uvalili u jamu ili žive zakopali u neki rudnik tražio bi ih i dan danas. Dokle god hrvatski narod ne raščisti sa zločinima u prošlosti nemože krenuti u svoju budućnost. Samo za krvnike i one koji podržavaju zločine raščišćavanje sa zločinima je suvišno i nepotrebno.

 5. U slučaju Agrokora, mislim da je glavni cilj vlade ostvaren. A to je da restrukturiranjem upravlja “naš čo’ek”. Kakav Alvarez, neće taj znati što treba reći, prijaviti, kojem dobavljaču platiti a kojem ne…

 6. Dobro ste detektirali stanje civilnog sektora u RH. Pro-(lijevo)vladine udruge poput GONGa crpe enormne količine novca poreznih obveznika, godinama. Kad dođu izbori na kojima bi oni trebali nadgledati, imaju po 15-30 ljudi koji nadgledaju u cijeloj RH.

  Naravno, demokratizacija društva i kvalitetna provedba izbornog procesa im je samo paravan, a glavna djelatnost je promocija lijevih stranaka koje ih za to obilato nagrađuju preko natječaja za “projekte”. Dobra trgovina. Dobar klijentelizam i dobri stari uhljebizam. Njihov društveni učinak je vrlo mjerljiv i ravan je nuli. Dapače, unazađuje pa je točnije reći da proizvode društvenu degeneraciju (gubitak), za vrijeme dok im na računu neto dobit redovito raste ili barem ostaje nepromijenjena.

  • Uf uf. Teške riječi za generalizaciju cijelog civilnog sektora. Iskreno vjerujem da to govorite zbog neznanja jer unatoč mnogim lošim primjerima postoje udruge koje kvalitetno i racionalno provode aktivnosti a njihov doprinos je daleko od nule. Nažalost, udruge se dobrim dijelom financiraju iz javnih izvora pa reflektiraju interese vladajućih…

   • Mislim da ne reflektiraju interese vladajućih, nego suprotno što je apsurdno.
    Međutim, toliko su medijski jaki i kapilarno politički povezani i uvijek spremni na reket.
    Nevladine udruge sa Vladinim (javnim) novcem. Što ljevije to izdašnije.
    Stvorila se prava kamarila koja brani osobne probitke, skupo dođe i koči razvoj. Uf uf…

    Nenad Bakić pomaže, predlaže, savjetuje, zna i ulaže vlastiti novac, pa ga nastoje kompromitirati jeftino, iako je neovisan i pošten. Nema pomaka ni sa trenutno vladajućim u tom segmentu, ministrica Obuljen vraća kotač unatrag HAVC i slično. I dalje caruje neznanje, nažalost.

 7. http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=962591,evo to je pravi put i način,to je akcija,nebitno da li će uspjeti ili ne. Iako je vojkovic sam po sebi kontradiktoran,ovo je odličan potez. Od detektiranja stanja i kukanja na facebooku nema efekta,socijalisti puno bolje djeluju ,oni osnivaju stozere, pišu referendume, a mi se samo cudimo.Treba djelovati ili kao nenad preko škola ili tužbama i akcijama, stoka se neće sama od sebe nikada maknuti

 8. Uz dobar naslov ” Analfabetska tumačenja slučaja …”:analfabet (grč.). 1. Nepismen čovjek. 2. Neznalica (Hrvatski leksikon) moglo bi se još dodati: analfabetska i inorantska;
  ignorancija (lat.), neznanje, neupućenost, neukost; ograničenost, glupost; ignorant, neznalica, koji prelazi preko važnih stvari jer se u njih ne razumije; ignorirati, zanemarivati, prezirati, ne htjeti znati za nešto. Samo bi istaknuo: neznalica, koji prelazi preko važnih stvari jer se u njih ne razumije.

 9. Vezano za ova pljuckanja :

  1.Nenade uspješan ste poslovan čovjek
  2.Realno rasturate tržiste kapitala u Hrvatskoj
  3.Pomažete djeci i školama
  4.Ostvarili dosada neviđene rezultate u crowfunding kampanji u Hrv
  5.Pokretač Steam revolucije koju podržava čak i šef Sdp-a ( Nedjeljom u 2)
  6.Čovjek koji u državi iz koje ljudi masovno odlaze vidi nešto pozitivno
  7.Čovjek koji zrači pozitivnom energijom- optimist
  8. Osoba godine prema Večernjem listu
  9.Savjetnik predsjednice
  10.Osoba koja je sve više prisutna u medijima

  Pa naravno da smetate tim jebivjetrima i sad su došli i na ovaj blog da Vas pljuju..
  Jadni su,al baš jadni….
  Pa čovjeće tko ih tjera da čitaju blog …
  Hejteri na aparatima!!!

  • I mene čudi da dolaze ovdje tuliti i ‘raspravljati’ o socijalizmu, a kad mi se ne da ‘cenzuriram’ ih (na svom osobnom blogu).

   • Nadam se da se ovaj dio o tuljenju i socijalizmu ne odnosi na moju prethodnu objavu jer se kao što se vidi iz napisanog ne odnosi na Vas nego na osobe koje spominjete u tekstu.

  • Osim zavisti (točke 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10)
   glavni razlog je ipak ideološki, prava alternativa socijalističkom mindsetu, pogledu na ekonomiju, politiku, život, jer konačni oproštaj sa samoupravnim socijalizmom je baš Nenadov razumni optimizam, pouzdanje u budućnost na temelju vjere u rad, znanje (točke 6,7)

   ne bih na ovom blogu o politici, ali radi razjašnjavanja negativne energije usmjerene na Nenada Bakića kao simbola optimizma zasnovanog na dokazima,
   promislimo, hrvatskog desničara kao protivnika hrvatski trash-ljevičari zapravo
   mogu samo poželjeti,
   nije li tako radio Milanović?
   nije li baš ta lakoća kojom je Milanović kao glavne protivnike tražio i nalazio ljude iz kruga tradicionalne desnice omogućila čvrsti antireformski kurs vlade
   Hasanbegović je dio koordinatnog sustava poznatog svijeta, kao plus i minus u elektrici, sjeverni i južni pol,
   Nenad Bakić je čovjek koji postavlja temelje za novi svijet
   kao španjolski moreplovac koji je razumio da karta svijeta pokazuje da se do Indije može doći putujući na zapad
   kao fizičar koji je otkrio koliku energiju kriju atomi
   Ima ih koji razumiju da će u tom novom svijetu potražnja za kvazi-lijevim trash-marksističkim intelektualnim uslugama biti još daleko manja, i bore se za svoj dio tržišta

 10. Teško da će Podravki pod novom upravom biti bolje kad je novimenovani predsjednik Uprave do prije 6 mjeseci bio na čelu Zvečeva koje je poslovalo s gubitkom u 2014. i 2015.

    • Što može biti i u Hrvatskoj što se tiče poreza na dobit ako s hrvatskim vozačima posluje preko podružnice kojoj je sjedište u Hrvatskoj i ostvaruje pozitivnu dobit (a tu su i porezi na plaće onih par zaposlenih u hrvatsko podržunici, a tu je valjda i nekakav PDV), ali to su našoj državi valjda zanemrive stvari. Ne ubire Uber tu neku prevliku proviziju od koje može očekivati puno poreza (nije Uber baš Pauza.hr :D).

     Neka naša država bude sretna s zaposlenošću koju Uber podržava na domaćem tržištu, a jedini bitni porez koji će ubrati je od tih jadnih vozača jer njima pripada najveći komad kolača, a kad vidi veliki kolač onda država navali s porezima na njega.

   • ne plaća Uber porez nego ljudi. Porez uvijek plaćaju zaposlenici i kupci. Dakle što manje porezno opterećenje Uber ima to bolje za ove dvije ključne skupine kupci i zaposlenici i u nekom dijelu vlasnici. koliko plaćaju koji ovisi o elastičnosti cijena. Obzirom je uber ultra jeftin rekao bih da je porez mala stavka, najviše vjerojanto plati vlasnik tamo gdje je registrirana firma.

    A to bi i trebala biti svrha postojanja Ubera da donese vrijednost onima zbog kojih i za koje postoji (kupcima i zaposlenicima)

    Oni koji vam pričaju o porezima, budite sigurni ne brinu se za poreze nego za svoje dupe. razmislite samo koliko skupo plaćamo prijevoz ako je uber zapalio toliku frku, znači pljačkaju nas već desetlječima i uvjeravaju da je prijevoz skup, a očito može biti puno jeftiniji i ja to osobno pozdravljam.

 11. Ne znam zašto g. Bakića toliko jako napadaju baš iz Rijeke. Nakon ovog intervjua trebalo bi
  biti posve suprotno. Možda zbog 72 godine vladavine komunista, ali mislim da nije opravdano.
  Ovo je korektan intervju, gdje tumači netko tko jednostavo zna i razumije. Pohvala novinaru.
  http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Nenad-Bakic-Filozofija-depresije-je-posebno-u-Rijeci-planski-poticana-od-strane-neuspjesne-lijeve-Vlade

  Ovdje političar kojem je klima stolica baca na stol zadnju (ali što je nevjerojatno i dobitnu) kartu.
  http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Obersnel-otkrio-planove-za-Galeb-Brod-ce-govoriti-o-svim-rezimima-kroz-koje-je-grad-prosao

  Ovdje je članak tzv. novinarke ustvari politikantskog piskarala uhljeba i lijeve neznalice.
  http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Sanje-Modric/Steta-novca-Josipovic-pobjeduje

  Ovdje je realno stanje u gradu i županiji (županija ima uz župana, to je onaj koji je hinio bolest
  dok je bio važan ministar… i 3 (dožupana))
  http://www.rijekadanas.com/neumoljiva-statistika-rijeka-najskuplja-u-hrvatskoj-mladi-masovno-napustaju-grad/

  Ovaj čovjek koji je ostavio dugove privatne firme, je dan danas vjerovali ili ne CEO Luke Rijeka.
  Što mislite kako Luka posluje ? Njegova firma prodaje i servisira lučke viljuškare….
  http://www.vecernji.hr/dalmacija/novi-sef-uprave-luke-rijeka-suprug-je-obersnelove-suradnice-425783

 12. Meni su odbojni paraziti društvenih resursa općenito, svih boja i orijentacija. Iz gornjih komentara, a bogme i iz samog članka dalo bi se iščitati da su svi sisači državnog novca samo jedne političke orijentacije što je netočno. Pitam se zašto se ne pokrene razgovor ili još bolje analiza troškova našeg ustroja županija i općina? Ustroja koji najviše paše dvjema najvećim političkim strankama u smislu izbornog prekrajanja? Neka netko od vas pokuša napraviti analizu tereta lažnih branitelja i sličnih na državni proračun? Ne bi smanjio pomoć pravim stradalnicima domovinskog rata, ali bogami parazitima bih. Ili da vidimo koliko crkva opterećuje državni proračun potpuno netransparentno i bez da odgovara za svoje troškove? Ne zalažem se za ukidanje financiranja crkve, ali neka postoji kontrola i neka se opravdaju troškovi kao i kod bilo koje druge nevladine udruge. Što je sa svim silnim uhljebima u Hrvatskim cestama, HŽ-u, HEP-u?
  Ja vidim komunizam u ovoj zemlji svugdje, samo što je promijenio predznak. Prije su bili borci NOB-a sada su branitelji. Prije je bio marksizam sada je vjeronauk. Prije su bili partijski članovi sada su stranački podobni.
  Ako uzmemo i samu jednu od ovih skupina, mislim da bi se svi iznenadili koliki su to sisači državnog novca u odnosu na “one lijeve”.

 13. Martina uz smjesak rece 🙂 , mos mislit , uzdamo se u svetog antu , Doslovno nevjerovatno u cijim je rukama rjesavanje cijele ove zbrke oko Agrokora.

 14. Ne obazirite se na postove tog lika, i taj grad i novine su kao pred 50godina, zivio sam tamo pa znam. Jako jalni ljudi. Oko agrokora vezano mislim da je ovo pocetak bolje i nove hrvatske. Petrokemija stara prica, novi obrovac nazalost. Neznam do kad se umjetno to odrzava i ko ce to rijesiti kad nema cacica.

 15. Tek sam sad vidio komentar od velebita, kazem zivio sam nekoliko godina tamo u Rijeci i sve potpisujem. Cudni odnosi i grad pun ljubomore, Nenade ne obaziri se na njihova pisanja. Lp!

 16. g. Bakić, možda neki komentar na BLJE ispod 10 kuna i LEDO na tren oko 2800?

  Na BLJE, doduše, nije baš neki promet, ali LEDO se svakog dana zavrti poprilični promet… Vjerojatno nikome osim insajdera nije jasno tko je jamac i u kojoj mjeri (jamstva na iste iznose i kreditiranja se spominju kod većine tvrtki unutar koncerna) – možda čak ni njima… Jesu li to prilike za ulazak ili sve ide u krivom smjeru pa će ispast (kao u više slučajeva dosad, npr JDKM…) da mali dioničari ostaju kratkih rukava?

  Nije li već odavno bilo vrijeme da se trgovina svim tim “sumnjivim” dionicama zaustavi sve dok sve činjenice ne budu jasne i objavljene… a ne ova “transparentnost” u kojoj sve sastavnice objave gotovo identične tekstove o istim jamstvima, svaka na svojem memorandumu i slično?

  • Koliko vidim, glavni su prodavači mirovinci i drugi institucionalni. Ne vjerujem da prodaju zbog valuacije, nego možda naprosto reagiraju biokratski, prodaju da im se ne kaže sutra ‘zašto niste prodavali kad su postale poznate te nove činjenice/okolnosti’, možda imaju interne propise itd., a tržište nije dovoljno likvidno da to posiše.

   • g Bakić, koje je Vaše mišljenje o jamstvima? Mislite li da će se aktivirati ili poništiti ili da su možda na neki način nezakonita ili nelegalna?

    Osobno sam pisao i HNB-u i svim mirovinskim fondovima i vladi. Još čekam odgovore…

 17. I love this country!
  Izuzetan mi je ponos da je među braniteljima dragovoljcima koji su se htjeli probiti u okupirani Vukovar i jedan čovjek koji je očigledno dostojan da može voditi posrnuli Agrokor.
  Znao sam za nekoliko (prijatelja) mladih budućih i danas vrlo uvaženih dr./prof. + cijeli jedan vod već tada OŠ nasastavnika/profesora koji su bili na istim položajima.Blaženi Sarajevski mir i Mirna reintegracija i što pored svih patnji zbog mirne reintegracije i naknadnih političkih mrcvarenja koje su nam naknadno priuštile nove garde političara, što su izbjegnute veće ljudske žrtve.
  Ovo s Agrokorom je za Hrvatsku nešto što bi se moglo svesti na onu poznatu uzrečicu: “došlo mu je kao budali šamar”.
  Budala kad dobije šamar ostane zatečena, i ako budala nije beznadežna kako uzrečica u svojoj biti i sugerira (jer zašto bi se inače uzrečica i nardona mudrost bavila šamaranjem budale), onda se budala zamisli o trenutku i postoji šansa da ispravi to zašto je budala.
  Mislim da je ovo sasvim primjerena šamarčina Hrvatskoj, da nismo beznadežna budala i da je ovo naravno šteta što je uopće trebalo, ali ipak prilika i šansa.
  Ja sam osobno na strani kupnje na Vupik-u, što je za nekoga možda i igra padajućih noževa pa stoga nije nikome preporuka ili nagovor na bilo kakvu burzovnu aktivnost.

 18. Može li mi netko odgovoriti iz kojeg razloga na ZSE pada vrijednost i dionicama koje nemaju direktne veze sa Todexom, npr. građevinci, turisti,IT,brodari (osim Atlp)? Tko kupuje sve ove padajuće dionice Todexa u milijunskim ciframa? Postoje li kakvi zakonski okviri s kojima bi se reguliralo suludo obezvrjeđivanje dok se ovo crnilo od Agrokora ne razriješi (tipa neka blokada trgovanja i sl.)? Nisam ekonomske struke pa bih rado čula mišljenje onih koji nešto više znaju o tome. Teško za gledat a laicima još teže i za razumit.

  • Razlog: priroda tržišta kapitala. Normalno je da uslijed i nekih nevelikih naizgled lokaliziranih poremećaja u gospodarstvu negativni efekti se ipak realno šire na sve okolo, što direktno (jer svatko je sa svakim direktnije ili manje direktno povezan kroz trgovinu, financiranje itd.) što indirektno kroz rast rizika (slično kao i pozitiva što se širi na sve). Čim je središnji subjekt tih događanja veći i/ili više povezan s ostakom gospodarstva, tim gore. A činjenica je da je Agrokor dosta velik i dosta povezan s svim i svakim tako da je i sasvim realni utjecaj na vrijedost svega ostalog (čak i bez nekog velikog pravog “sistemskog rizika”) nezanemariv (ali, je li negativan ili pozitivan taj utjeca? 😉 ). Ali povrh onog realnog, tu je još puno važnije ono “iracionalno”, posebice na tako neefikasnim tržištima kao naše. Sve što i postoji od negativnog/pozitivnog sigurno da će se redovito preuveličati na tržištu neracionalnim ponašanjem tržišnih aktera uslijed raznih psiholoških efekata kojima smo svi podložni.

   Obezvrijeđivanje? To je samo promijena cijene (vrijednost je nešto drugo). To je li cijena ispod ili iznad vrijednosti je samo na tebi kao investitoru da odlučiš za sebe i tako djeluješ. Nitko ne može to regulirati, nitko ne može reći da nije istina da te dionice ne vrijede sada toliko, ili još manje… mogu vrijediti i 0 kn ako će bankrotirati u nekom stečaju gdje iz stečajne mase za dioničare neće ostati ništa. Dioničari su zadnji u lancu naplate. Ne znam jesmo li mi uopće kada u Hrvatskoj imali stečaj s likvidacijom nekog d.d. gdje je nakon isplate radnika, banaka itd. nešto ostalo dioničarima? U Americi bi ostalo kako oni efektno to rade. Kod nas se uvijek čeka do zadnje, dok se sva vrijednost ne uništi. To da li će te članice grupe otići u stečaj bilo koje vrste… ja ne znam. Mislim da neće, ali nitko to ne može biti siguran, pogotovo ne neki regulator koji bi odlučio da eto baš neće jer regulatoru se ne sviđa ta ideja.

   Blokadama, dakle ograničavanjem dnevnog pada dionice, privrenim obustavama trgovanja zbog toga itd., time se služe npr. Kinezi, i to je način kako da se umjetno uspore te tržišne reakcije ali to ti je isto kao ono reguliranje cijena u borbi protiv inflacije koji rezultira jedino nestašicama. Te umjetne stvari nemaju nikakvu realnu svrhu. Zašto blokirati, bolje pustiti da tržište brže odradi svoj posao nego to umjeto razvlačiti kroz duži period, umjetno sprječavati ljude da raspolažu svojom imovinom. Tko hoće neka proda/kupi po cijenama koje god se tržišni akteri dogovore. Svaka transakcija na ZSE je dogovor kupca i prodavatelja. Nitko te ne tjera niti da prodaš niti da kupiš.

  • Između pojedinih dionica postoje tzv koeficijenti korelacije koji se mogu izračunati. Dakle, koeficijenti koji govore koliko koji par dionica međusobno ovisi. Koeficijent korelacije može ići od -1 do 1. To se može izračunavati i za cijele sektore. Koeficijent korelacije je omjer kovarijance i umnoška standardnih devijacija dviju dionica. Kovarijanca i standardna devijacija su standardni statistički pojmovi. oliver.efri.hr/~banke/doc/MPT.doc
   To je teorija, praksa je da je hrvatsko tržište tzv plitko, tj malo (po prometima, broju sudionika) i nerazvijeno (po raznim drugim mogućnostima i dostupnim financijskim proizvodima), umjesto da ga njeguje bačeno je u zapečak (prošla vlast ideološki je gledala na tržište kapitala, te se tako prema njemu i ponašala), te dominiraju pravila koja čine ovakvu teoriju teško primjenjivom. Dodatno, ovakvi posebni događaji kao što je ovo s Agrokorom uvijek su jedinstveni.
   Pojednostavljeno, ako neka dionica pada npr ove Agrokorove, onda netko tko ih ima može odlučiti prodati ih, te pobjeći u neke sigurnije ili zadržati gotovinu, ali i obrnuto može prodati neke druge da bi kupio ove koje pojačano padaju. Netko pak može osjetiti priliku u prodaji (bilo kojih dionica) jer misli da će cijelo tržište pasti i da će ubrzo moći kupiti po nižoj cijeni te iste dionice.

  • A ponekad se dogodi da različite stvari sasvim slučajno padaju istovremeno, svaka iz svog razloga. Sad padaju i svjetske burze (zapravo već mjesec dana), i sigurno to nije zbog Agrokora, možda zbog toga što ljudi ovo čitaju kao da su valuacije na trećoj rekordnoj razini u povijesti http://www.multpl.com/shiller-pe/ (to nije jedini način kako se ovaj graf može čitati).

   • To je ono što ja kažem da mi nikad nećemo izaći iz ludila u kojem se nalazimo,znači dok mi malo izdignemo glavu iz recesije svijet će ući u svoju normalnu recesiju,tako da ćemo mi opet inati alibij da je cjeli svijet u krizi i da ništa ne moramo raditi da se promijenimo.i tako iz ciklusa u ciklus bez reformi. U ovoj državi se apsolutno nikada neće napraviti reforme,u to sam uvjeren kao i što sam uvjeren da svijet nikada nije živio bolje,samo smo mi uvijek u nekakvom socijalistickom beskrajnom danu

    • Što se tiče investiranja, mislim da je najpametnije fokusirati se na naše neefikasno tržište i to iskoristiti.

     O američkom ne možemo ništa drugo reći nego da je za naše pojmove skoro pa efikasno. Cijene su tamo valjda “baš onakve kakve trebaju biti”. A kod nas, teško da je to slučaj 😀

 19. Treba biti fakir u ovim vremenima bodeža.Zašto mirovinci prodaju,možda zato što su pupkovinom vezani za banke, leasing,faktoring društva, a zasulo ih mjenicama,zadužbicama,založnim pravima,hipotekama,sell and lease back opcijama,ovlaščenjima,osiguranjima..a istodobno politika traži svoje. Ovo bi pametnom regulatoru trebao biti putokaz u razdvajanju vlasništva i upravljanja fondovima,sad je vrijeme za rez,krizu valja gledati kao priliku za zaokret.Jer iza kuta je INA ,koja čeka li čeka….

 20. Zašto mirovinci prodaju-jer su pukovinom vezani za banke,faktoring i osiguravajuća društva ,a većina ih je uz kraljicu-majku (centralu),koja tek zbraja garancije i osiguranja placanja u regiji preko mjenica,zadužnica,založnih prava,ovlašćenja,dionica, sell and lease back aranžmana..s druge strane,jednim okom gledaju političare,dakle sve u svemu damage control,što košta da košta.A INA tek čeka iza kuta…

    • Ali baš su komunisti 😀 U rječniku im za tu riječ sve neki primjeri rečenica o krizi kapitalizma.

     Ali oni uvijek kažu da Kina nije Komunistička partija, da je Partija “samo stranka”, da ne smijemo to poistovjećivati. I obični ljudi često baš nemaju pozitivno mišljenje o Partiji pa niti komunizmu kao ideji.

     Kod nas je suprotno, kod nas se “hrvatstvo” često poistovjećuje s nekom strankom, i komunizam slavi kao ideal (možda u drugoj stranci, ali i ona prva je ista, mi zapravo imamo dvije Partije – još gore?!).

  • Sandra, nista na trzistu kapitala nije sigurno (osim brokerove provizije na transakciju 🙂
   Bankrot Agrokorovih dda moze biti vrlo vjerojatan, ali ne i siguran pa tako postoje oni cija je sklonost riziku dovoljno velika da pri ovim cijenama prihvate i tu okladu. Dobro da je tako i dobro da postoje i takvi sudionici. Sve je to sastavni dio trzista.

 21. Sandra , Pa dionice se kupuju onda kada padnu 🙂 a smatras da im je vrijednost bar 20 do 30 posto veca tko ima sredstava sada je vrijeme za popravak portfelja jer je sirok izbor dionica . Ljudi uvijek brinu kada dionice padaju a ne kupuju ih tada,nego mahnito kupuju kada rastu ne pitajuci se vrijede li one toliko . Tko sada kupuje neznam ali zasigurno investitori ali i spekulanti svako iz svojih razloga . Investitori zato sto vjeruju da su dionice pale ispod svoje vrijednosti i daju perspektivu za dobru zaradu kroz duze vrijeme a Spekulanti jer se nadaju porastu dionica u skorije vrijeme i brzoj zaradi prodajuci ih da bi ostvarili profit nemareci za vrijednost njima je vazno samo da je cijena solidno veca nego sto su je kupili . Vi ako ste dugorocni investitor ne trebate dnevno gledati cijene dionica cak ni tjedno nego mjesecno i kvartalno a za to vrijeme pratiti rad firmi i dionica u koje ste ulozili i kad skupite za novu investiciju lakse cete odluciti gdje uloziti barem ja tako radim , ali istina da imam Agrokorove dionice ili nekih njegovih dobavljaca bio bih zabrinut jako mada kad vec pitate ko kupuje pa mozda i oni koji su prodali zvijezdu,jamnicu ,ledo u pocetku ,pada ili malo kasnije i sada kupuju dvostruko jeftinije od cijene prodaje recimo isti ili veci broj dionica pa ce na kraju umjesto gubitnika kroz neko vrijeme biti pobjednici u svemu ovome . Burza nudi niz mogucnosti i MR. market mozete pobjediti samo vi on sam za vas nece uciniti nista 🙂 . Lep pozdrav!

 22. Zahvaljujem svima. Znam da se kupuju kod pada cijene ali isto mi se čini da dugoročno nitko ne može garantirati dovoljno veliki porast ovih dionica u nekoj bliskoj budućnosti (cca 3-5 god).No tko riskira i ne profitira, srihologija burze je uvijek zadivljujuća. Za male dioničare mlađe od 40.godina. lov na padajuće dionice ima smisla čak i na ovoj burzi. Za nas pred mirovinu kad su dionice ZSE u pitanju već je upitno.

  • Uvijek ću radije kupiti dionicu u zdravom rastucem trendu nego dionicu koja pada pod 90 stupnjeva dolje..Logika Vam nije dobra ono sto je jako palo nece pasti jos nize, a ono sto je jako raslo nece ici jos gore…U tom slucaju u pravu ste samo jednom…jer krajnje dno je samo jedno i krajnji vrh samo jedan..a kao sto vidite vec x puta su rekli da je dno na dionicama leda..belja..zvijezde..vupika itd. Dalo se prilicno izgubit u samo nekoliko dana…za rivp su opet rekli x puta da je krajnji vrh…jednom ce i biti u pravu..

   • Gos. Gor,
    Neznam ko krivo misi niste naznacili ali ako mislite na mene ja mislim da sam u pravu , zar postoji zdrav rast i zdrav ili nezdrav pad dionice ?? Sve je stvar analize i stvarne vrijednosti nije li sve do sada jamnica.ledo i zvijezda bila zdravo rastuca ?? Sad odjednom nijje ?? Po vasem vi ste trebali kupovati onda te dionice zar ne one su rasle , zasto bi bilo lose za onoga ko je nekada kupio dionicu leda po 2000 prodao dok je padala po sedam i sada kupio po cetiri tisuce , sasvim je sigurno u boljoj situaciji od onoga ko nije prodao , kada bi se lako pogodili gornji i donji vrhovi svi bi bili bogati , lako je sa valamarom i jos nekim blie chip dionicama imaju perspektivu sirenja ,ulaganja ostvaeuju dobit i daju redovnu dividendu mozda se to jednog dana i promjeni . Ali portfelj se slaze barem ja mislim svako za sebe ima svoja ocekivanja i analize pa na osnovu toga i ulaze , ja imam valamar naravno imam i neke dionice koje smatram start up-om , neke su idlicne firme i rastu polako i sigurno i daju dobru dividendu ali ne kupujem dionice agrokora uopce iz razloga sto ih od pocetka smatram skupim i nesigurnim iako su rasle stalno barem one najvaznije . Ne vidim razlog da kupujem samo rastuce dionice jer fundamentalna analiza moze govoriti nesto drugo , 🙂 , ni svako od nas ima svoju strategiju ulaganja u tome je čar 🙂 ,lijep pozdrav

   • Tako je to na burzi. Nekom švedski stol a nekom jad i čemer. Opet o diverzifikaciji. Ovisi koliko ste izloženi. Na žalost mnogi su držali jaja u istoj košari. Pravilo je da nema pravila. Uz sve racionalne aspekte, ja volim istraživati i na kraju i intuicija nije na odmet. Osobno, osim u par fondova gdjesam pao oko 5%, sa time da sam debelo u plusu 40%, ostatak portfelja u dionicama samo je malo psihološki izbljedio, ali to je trenutno zbog spirale rasprodavanja OMF i panicara. Sa optimizmom u novu sezonu, jesen će biti bogata :-D. Sretan Uskrs svim Eklektičarima!

 23. Ah, s nostalgijom se sjećam vremena prodaje Plive i kad je kroz mostić pred očima prošla samo jedna (navodno neovlaštena) transakcija od 1.723.846.462,98 kn. Desetak godina kasnije špekulantska kasta anatemizirana, popljuvana do besmisla i svim sprdanjima izložena i desetkovna branila je danas ono što se obraniti (ne) može. Zamislite da umjesto napora države (naravno da je nemoguće u potpunosti tako što izbjeći) ovaj problem s Agrokorom riješe izravno na burzi “špekulanti” mali, srednji i oni krupniji. Agrokor je založio dionice, ali novi vlasnik treba ih unovčiti za novu sjetvu,… Ok Daj na burzu, za dva tri dana uz odgovarajuću premiju sređeno.
  Zamislite, a nije baš teško zamisliti da tih novaca nema (ima ali ne želi sudjelovati u ovim uvjetima), da se sva ovakva posrnuća riješavaju odmah i u hodu. Zamislite da smo njegovali umjesto se sprdali s financijskim tržištem? Ne mogu ni zamisliti, a naše kolege Slovaci, Česi, Poljaci, Mađari,… posve druga priča.

 24. Za lagano dizanje kiseline evo novi članak iz Jutarnjeg koji poziva na daljnje ulijevanje državnih novaca u “našu” Petrokemiju:

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/duzni-su-milijardu-kuna-hitno-im-treba-jos-200-milijuna-u-sjeni-bitke-za-agrokor-eksplodirali-problemi-u-najvecem-izvozniku-u-rh/5918828/

  Ako Petrokemija ima 1600 zaposlenih i ako država za 10 godina upuca 3 milijarde kuna (realna procjena) – to je 2 mil kuna po zaposleniku! (Zašto ja ne mogu dobiti 2 mil kuna od države?)

  No kako kaže autor članka”…….ako Petrokemija nije tvrtka kojoj bi država trebala pomoći, koja jest?”

 25. Nenade ne daj se! Komunjarama se ne sviđaš jer si optimist, jer se boriš za uspješnu Hrvatsku, jer pozivaš mlade da otvore nešto svoje, da ostanu jer nije bajno ni vanka. Vrijeđaju nam i predsjednicu bez razloga, sve je to ološ komunistički.

  • Mirovinci?
   Na ovo sam mislio kad sam rekao da ovo podriva same temelje kapitalizma u RH.
   A vi se uhvatili ljevičara.

  • Kod mene je scenarij od 0 kn i dalje s vrlo niskom pretpostavljenom vjerojatnošću i ta objava nije puno utjecala na promjenu valuacije (i za postojeći kapital, ne ovo što autorica piše gluposti o Ledu kao društvu, to nikako nije ni blizu nula ako neće biti novčanih odljeva po dijelu tih potencijalnih obveza ako bi se aktivrale niti u najcrnjem scenariju, a ja mislim da neće, da taj najcrnji scenarij bi išao kroz neko razrjeđivanje starog kapitala tako da ne smanjuje vrijednost Leda nego samo vrijednost za nas stare dioničare…, i autorica uopće ne govori koji postotak duga se smatra nenaplativim, pa nije 100 %, to treba izvesti iz tržišne cijene Agrokorovih obveznica), iako mi, pomalo neočivkano ipak unosi malu nejasnoću. Mislio sam da je najveća nejasnoća mi to što ne znam tu brojku ali sad kad sam je čuo nema mi skroz smisla, ovo mi više izgleda kao ukupni iznos jamstava za koje jamče sve članice zajedno. Samom Ledu sam pripisivao oko tri puta manji iznos od ovoga 🙂 Možda to i je tako samo u objavi nije baš potpuno jasno, unijeli su mi sad više zbrke nego razjašnjena odgovorom na pitanje koje sam se pitao cijelo vrijeme. Ali najvažnija je stvar vjerojatnost, recimo ako je oko nula, ona sama brojka i nije tako bitna jer nula puta bilo koji broj je nula 🙂

   • Jamstva o kojima su se raspisali mediji se odnose na više kompanija u sastavu Agrokora, Ledo sudjeluje kao ko-jamac u cijelom iznosu, ali ne kao jedini jamac. Još jedan dokaz retardiranosti medija i totalne nepismenosti u temama koje “pokušavaju” obrađivati.

    • Da! Malo je možda na prvi pogled nejasna ta bankarsko-pravna terminologija, kako su napisali u obavijesti na ZSE, ali ispada da se tako to izražava, svaki jamac može napisati isto, uvijek navesti ukupni dug i da je on jamac za to (s tim da je samo Ledo za sada to tako sažeto obavijestio na ZSE, najtransparetniji! Ostali misle da je dosta onih milijun pojedinačnih obavijesti o preuzimanju jamstva), i teoretski bi se vjerovnik mogao naplatiti od bilo kojeg jamca, ali u praski to sigurno ne može ići tako nasumce na račun nekog od jamaca a da se drugi izvuku 😀

     Kad bi došlo do aktiviranja jamstva onda bi se vjerovnik i svi jamci (a i dužnik) u multilateralnim pregovorima dogovorili kako bi se taj teret raspodijelio a ako se ne mogu dogovoriti vjerojatno bi završilo na sudu (u sklopu stečajnog postupka Agrokor d.d. ili van njega).

     Ja sam pri svojim procjenam baratao s iznosom sličnom ovome (zbrajajući one iznose iz tih silnih obavijesti o jamstvima na ZSE) i uzimajući od oka nekih “30 %” da bi pripalo Ledu u nekom crnom scenariju aktiviranja tih čuda (obzirom na omjere veličina/snaga jamaca). To je naravno najveća nepoznanica, nitko ne zna kako bi se to točno rapodijelilo, velika je razlika je li to 20 %, 30 % ili možda 40 % i na koji iznos (da li je default na 100 % duga, ili možda ipak na recimo 60 %, ili čak manje), ali meni je najvažnije to što mislim da je vjerojatnost aktiviranja tih jamstava približno nula jer s jedne strane velika je vjerojatnost da će se to riješiti na višoj razini na ovaj ili onaj način restruktiranja Agrokor d.d. a i kada bi se išlo skroz na jamce da je značajna šansa da bi se oni mogli iz toga izvući sudskim putem, proglašavanjem tih ugovora ništetnim i/ili bi se išlo na nove pregovore o uvjetima jamstva gdje bi se iznosi značajno prilagodili fer položaju jamaca u tim odnosima.

     U krajnjem najcrnjem scenariju ja računam da bi default bio na oko 60 % duga (više je načina na koji se može naplatiti oko 40 % duga, recimo i u stvarima, u dionicama baš tih Ledo, Jamnica itd.), na Ledo bi otpalo oko 30 % ostatka, koje bi se naplatilo izdavanjem oko 100 % novih dionica, čime bi vjerovnik postao vlasnik 50 % (do 75 %, ako se naplativi dio naplati “u stvarima”) društva a manjinski dioničari bi dakle bili duplo razrijeđeni (što nije uopće strašno, nije 10 puta) ali u društvu koje je napokon čisto od svih dubioza bivšeg većinskog vlasnika i kojim se počinje upravljati kao da je spremno za prodaju.

     A taj najcrniji scenarij po meni uopće nije najvjerojatniji!

 26. Ha ha ha,hrvatska ulazi u posljednju fazu ludila, butković ratuje s uberom, ‘stručni maric ponovo diže namete na prodaju polovnih auta, drug marxic ne privatizira niti jednu državnu firmu,i mudruje o državi kao dobrom vlasniku,plenković pumpa lovu u petrokemiju,i preuzima odgovornost za privatnu firmu,agrokor, tolusic određuje cijene u dućanima,,ma ovog nema ni u venezueli a onda neki ovdje šire optimizam,meni je jedini optimizam sto ćemo što prije bankrotirat, i što će se ostatak normalnih ljudi raselit ,a vi ostali koji ostanete ,samo tražite račune,šaljite u poreznu na nagradne igre da stoka ima što jesti,i čekajte da hrvatska krene naprijed,,i tjesite se sa optimističnim stavom u životu,u hrvatskoj je jedino pravo domoljublje rad na crno i skrivanje love od zvijeri. Karl marx da se probudi bi ostao u šoku kad bi vjdjeo da mu se komunistička utopija,ostvarila u zemlji,’full of life’

  • (Ne)planski socijalizam HDZ-ove vlade nadmašuje je nevjerojatan. Na ovim stranicama je bilo mnogo komentara koji su s pravom kritizirali glavinjanje Milanovićeve vlade i štetne poteze od Linića nadalje. Danas kad svjedočimo upravo nevjerojatnom zastranjenju u pogledu Agrokora te praktički protuustavnom odricanju od osnovnih mehanizama tržišne ekonomije koje je Vlada počinila nesretnim zakonom, nigdje ni glasa od dežurnih hdzovih apologeta poput Velebita i ekipe. Svakom je jasno da je upravo HDZ posljednji pravi bastion komunističkog mentaliteta i da dok sudjeluju u vlasti nema šanse da RH postane tržišna ekonomija.

   • Arcurutrus socijalizam nije stvar hdza ili sdpa nego apsolutno svih strnaka u hrvatskoj,a ,sdp je još i gori,oni su uveli porez na dohodak od, 40 %, fiskalizacijju, porez na kapitalnu dobit i porez na dividendu, problem je što hdz kao formalno i deklarativno desna stranka to nije promjenila,naprotiv u nekim stvarima su još gori.upravo iz tih razloga ja osobno više ne izlazom na izbore, dok se ne pojavi stranka koja će obećati smanjenje svih poreza ,smanjenje ministarstava na,10, i ukidanje 50%svih regulacija i nameta.dotat nemam nijedan razlog za biti optimist što se tiče stanja u hrvatskoj politici i ekonomiji,burza vam je najbolje ogkedalo i refleksija stanja i očekivanja u državi,a refleksija ne izgleda dobro već 9godina,izuzev turističkih dionica

 27. Arcturus, rekli ste jednu veliku istinu. Međutim nije stvar u lijevi i desni ovdje. Kad je vladanje Hrvatskom u pitanju radi se o jednoj velikoj hobotnici interesa koja upravlja odlukama bilo koje vlade na vlasti.
  Imao sam prilike razgovarati sa raznim ministrima i svi su govorili i bili uvjereni u jedno dok su bili obični građani, ali kad dođu na vlast sve se promijeni.
  Evo vam i primjer Dalicke, nju ne znam ali njene izjave i komentari prije vlasti i sada se ne slažu baš.

  Nije bitno kakav ste i kakav vam je svjetonazor, kada jednom dođete na vlast i ako želite u njoj ostati morate plesati po nekim drugim pravilima.

 28. Najpozitivnija stvar u Hrvatskoj je ta što je još uvijek naša sudbina u našim rukama, samo je pitanje dokle će to tako biti? Kad se govori o razvoju i općenito o napretku nekog društva i naroda mislim da je vrlo zanimljivo uspoređivati društveni i civilizaciski napredak Češke i Hrvatske u periodu 1990 do 2017 godine. Češka je vrlo slična Hrvatskoj po veličini, broju stanovnika, i kulturološkoj srednjoevropskoj odrednici. Ja sam zaključio da su kod nas sveobuhvatne promjene i napredak još uvijek moguće, zašto Češka napreduje, a Hrvatska zaostaje.

  • Ova informacija mi odmah podiže najgori Ledo scenarij za skoro 250 milijuna kn! 😀 Računao sam da je svih 1,2 milijarde kn kratkotrajne financijske imovine s kraja 2016. posudba Agrokoru i pretpostavio da je stanje isto i danas, i u najgorem scenariju to sve otpisujem, ali ovo sad znači da je to ipak maksimalno 966,99 milijuna kn 🙂

   • Gospodine mclynx, pratim vaše komentare na ovom blogu. Jako su dobri i informativni. Volio bih kada biste mogli prokomentirati spektar realnih scenarija sa LEDO-om u vezi informacija koje su izašle ovih dana. Spominjali ste da je najcrnji scenarij izuzetno malo vjerojatan po vama. Koji scenariji vam se čine najizvjesnijima?

    • Ja mislim da nije izvjesno da će jamci u konačnici snositi bilo kakve financijske posljedice po tim jamstvima jer je to komplicirano, sporo i neizvjesno, da vjerovniku sigurno nije u interesu tu nešto riskirati, bolje im je to riješiti na razini restruktiranja krovnog društva, direktnog dužnika, Agrokor d.d., na ovaj ili onaj način, s manjim ili većim gubitkom po tim kreditima jer i tako bi gubitaka bilo, jamci ne mogu to u potpunosti nadoknaditi niti na koji način ako bi Agrokor defaultirao na cijeli ili reda veličine 50 % ukupnog duga. Mislim da je to glavna stvar, glavna razlika između onoga što ja mislim i što pesimisti/katastrofičari misle. Ali i crni scenarij po tom pitanju meni nije veliki problem. U tom slučaju kao krajnju posljedicu očekujem razrjeđivanje od oko duplo.

     Jedine sigurne direktne negativne financijske posljedice po Ledo i slične članice grupe će biti otpisi po direktnim pozajmicama Agrokoru, dakle ovdje tih cca. 1 milijarda kn koja će se otpisati u potpunosti ili vjerojatnije nešto recimo između 40 % i 60 %. A tu je indirektno možda i neki privremeni gubitak dijela tržišta, jer dosta se distribuira kroz Konzum, ali to mislim da ljudi debelo precjenjuju. Neće se u konačnici jesti nešto bitno manje Ledo sladoleda, neovisno o tome postojao li Konzum ili ne i u kojem obliku, vlasničkoj strukturi.

    • Pa, ako kažu da je Adris s 967 milijuna kn potraživanja najveći, to znači da su svi ostali, pa i Ledo, manji od 967 milijuna kn. Ali lako da je to neka polovična informacija… Svi stalno piše neke dezinformacije, ne treba se puno obazirati na to.

 29. http://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/dodatna-dva-milijuna-kuna-ministrica-kulture-najavila-nove-mjere-zbog-krize-u-nakladnistvu-prve-isplate-za-otkup-knjiga-krajem-lipnja/6155271/

  Nina koržinek bi bila dobra ministrica za vrijeme druga tita,po čemu bi to država pomagala nakladništvu i knjižarstvu a nebi npr nekom stolaru ili poljoprivredniku koji propada.Kao da su ovi svete krave?Svi bi jahali državne jaslice?Kažu “moramo pomoći nakladnicima” a tko će pomoći onima u bolnicama ili umirovljenicima sa 1500 kuna mirovine?Ovima prvima pomaže nina koržinek a ovi drugi nisu nikome ni bitni?Za njih neka se moli papa franjo?Lude li zemlje?

 30. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pogledajte-kako-se-grabar-kitarovic-ugurala-na-mjesto-merkel-i-kako-je-trump-odgurno-premijera-crne-gore-20170525

  A trump je dokaz da i oriđino može postati predsjednik amerike,ovo je čudo od čovjeka?Vjerojatno kompleksi?Jedino ga u europi sa divljenjem gleda naša predsjednica?Taj čovjek mi se nije činio tako neozbiljan,mislio sam kampanja i to ali on nakon što je zasjeo u bijelu kuću izgovara masu stvari koje su činjenično netočne i ne odgovaraju istini,totalne nebuloze,hodajuća nesreća?Čudna mi je čitava ova priča sa trumpom?

  • A što se tiče Trumpa, nije na odmet imati mrvicu optimizma, duboko udahnuti, i nadati se da neće napraviti baš neku ozbiljnu glupost, ono imamo tu jedan mali rizik ali koji nam se može isplatiti…

   Nije toliko bitan on kao osoba, bitno je da njegov tim (a ima tu ljudi koji to mogu: Wilbur Ross, Steven Mnuchin) odradi posao smanjivanja regulacije/birokracije, poreza (i na rashodovnoj strani dakle socijalizma), postavljanje trgovinskih ugovora na nove i zdrave temelje kako bi se moglo u budućnosti podignuti trgovinsku razmijenu na nove bitno više razine, postaviti međunarodne odnose na nove temelje koji će omogučiti dugoročno smanjenje troškova ratova, reći jasno NE modernim ludostima poroznih granica koje propuštaju barbare gore od onih Rimskog Carstva pred njegov kolaps itd.

   Nema alternativne administracije koja bi to mogla bolje od ove. Ona mutna Hillary Clinton sigurno ne bi donijela ništa dobro. Ako moramo birati između te dvije osobe, Trump je puno bolji izbor kao ideja (cijeli paket, sa suradnicima koje je dobro odobrao), unatoč svim njegovim osobnim manama, njegova administracija je superiorna bilo kojoj koju može sastaviti Hillary ili bilo koji demokrat.

   • Pa ne može Trump biti idiot, a ovi ispod njega kompetentni. Ne ide to, nisu kompatibilni. On bi robnu razmjenu u stilu Yuga-SSSR, Cadillace za BMW-e.😝

    • Trump možda je “idiot”, ali sigurno ne veći od jedno bar 50 % hrvatskih političara. Teško je u politici izbjeći idiote. I nije on možda baš tako glup kao što se čini, pa i Bush je na prvi pogled izgledao kao osoba niske inteligencije ali ispada da to ipak nije baš tako. Kod njega je jedini problem što ima određene psihičke poteškoće, pa se moramo nadati da nisu baš toliko velike da bi ugrožavale njegovu radnu sposobnost. I nisam siguran da smo mi u Hrvatskoj ikada imali predsjednika koji je nešto inteligentniji od Trumpa pa nam je možda ipak bolje ne rugati se na taj račun. Neki su možda znali glumiti (Josipović), neki su se jako trudili ali ipak bili loši glumci (Mesić) itd., ali ne znam za hrvatskog predsjednika koji stvarno bio pametan i znao što priča.

     Znam da i Trump pola ne razumije od onoga što i ispravno govori, to je kod njega više na razini “vjere” (tako je odgojen, neke stavove su mu usadili odgojem, neke stvari je dobio iskustveno, ali naravno da mnogo toga ne razumije na logičkoj razini), ali glavno da priča ispravne stvari, razumio ih on ili ne, a onda će oni koji razumiju to operativno voditi.

     Kod nas je problem da naši političari niti ne pričaju ispravno, niti vjeruju u ispravne ideale, pa sve dalje pada u vodu.

 31. Da nema plenkovića meni bi se činilo da sve ovo sanjam,on mi je zasada jedini ozbiljan političar u zemlji a predsjednicu neću komentirati jer znam da ste joj savjetnik pa da ne ispadne osobno,mislim da svaki ozbiljan čovjek u zemlji shvaća sve aII moram barem ovo: pogotovo je nevjerojatan postupak gdje ona saziva konzultacije na pantovčaku da joj predsjednik vlade dođe na brifing kao mali miš a sve to prije bilo kakvog glasovanja u saboru?Pa valjda se zna gdje se testira podrška vladi i premijeru,valjda na istom mjestu gdje ih potvrde i kakve veze ima sa podrškom vladi što su rekli čelnici stranaka,bitno je kako će glasati prilikom imenovanja ministara svi pojedini zastupnici?Tako da nije jasno čemu konzultacije?Srećom plenković nije glup a nije ni tip od skandala kao milanović pa se elegantno izvukao i nije se ponizio…Ne znam što bi vam rekao?

 32. Meni osobno je predsjednica puno gora od iva josipovića a ja sam mislio da je to skoro pa nemoguće,naravno to je samo moje mišljenje…Dopuštam da sam u krivu.Meni su i kirin,bulj ili kerum nevjerojatne stvari,rub mogućeg ali izgleda da ih ljudi vole?I tu sam moguće u krivu?

  • Predsjednica je za deset koplja iznad josipovića ako po ničem drugom onda po micanju tita iz ureda, oko nje se vodi klasična medijska hajka koja u većini slučajeva kao i ova sa trumpom nema veze,nego je ljevica jednostavno ne može podnijeti, daleko je od idealnog ali je sasvim druga dimenzija od lovca na ustaske zmije i protivnika neoliberalnog kapitalizma

 33. http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/kad-se-najnovija-procjena-rasta-bdp-a-sezonski-i-kalendarski-prilagodi-vidi-se-da-smo-u-istim-trendovima-u-kojima-se-nalazimo-u-zadnje-vrijeme/6158231/

  Gđa Deranja šumom a premijer Plenković drumom! Prva govori poteebnom rastu od 4 i više posto , a drugi o ” održivom ” rastu . Inače , kad čujem ” održivi rast , ” održivi razvoj ” ili “održivo gospodarstvo ” , kosa mi se diže na glavi , u prenesenom značenju , spori rast po malim stopama ili ” što manje mijenjajmo način na koji nam funkcionira ekonomija i gospodarstvo u cjelini “. A iako podržavam predsjednicu , primjetio sam kako i ona voli ovu ” magičnu ” riječ ” održivo ” !

  • Pa nema nista lose u odrzivom. Npr. Agrokor nije rastao odrzivo, Valamar raste odrzivo. Takoder, burza nije rasla odrzivo pred 10 godina, brojni krediti su dizani bez da se razmisljalo o odrzivosti. Tako da je “odrzivo” u biti kljucno.

   Npr. ako oces bit sretan, nista lakse, napij se ili nadrogiraj. Al to nije odrzivo. 😉 Jednako tako i rast i razvoj. Lako ga je nadopingirat, al kljucna je odrzivost.

 34. Svi pričaju o “održivom rastu” a nitko ne priča niti se na tome nešto radi da ovdje više nema tko raditi.Kako to nama još nije jasno?Imamo šansu popunjavati sezonske poslove sa radnicima iz susjednih zemalja uključujući i kosovo i makedoniju samo je u hrvatsku lakše uvesti nuklearni otpad nego radnike.Ni jedna lokalna jedinica u kojoj se turizam rapidno razvija ne razmišlja u prostornim planovima da omoguće zone za izgradnju smještaja za radnu snagu.Zbog takve neozbiljnosti mi danas imamo situaciju da nam ljudi zainteresirani za posao spavaju u “kokošinjcima” tijekom turističke sezone,znači u objektima koje vlasnici ne mogu nikome iznajmiti a kamoli turistima i ti ljudi kada odrade sezonu kažu sebi “nikada više u takve uvjete” i odu u njemačku.Ukazujem na jedan ključni problem hrvatskog turizma i šire o kojem zasada nitko ne razmišlja.Nama fali ljudi za tkz. “održivi rast”
  Mi smo sada na 200 tis formalno nezaposlenih a tu brojku smo imali i 2007-2008 godine kada je posla bilo gdje hoćeš kao i danas.Sviđalo se to nama ili ne nama trebaju imigranti za tkz. održivi rast…

  • Osobno sam bio tužan nakon jučerašnjeg dana poduzetnika jer su zvijezde bili Plenki i prvi red do pozornice zajedno sa Ramljakom. Puna dvorana na uvodu, a na sadržajno bitnijim temema ostalo ukupno 50 ljudi od 1.000 prisutnih. Dok se izvan dvorane žvakao domjenak u dvorani je predstavnica BCG grupe prije početka svog izlaganja izjavila kako tema problematike promjena na tržištu rada u ostalim zemljama puni dvorane, a ne prazni (što je jučer u Hrvatskoj bio slučaj). Nakon svega g. Andabak kaže da je optimističan glede rješavanja problema nedostatka radne snage i sustava obrazovanja. Iako je stariji i iskustvom bogatiji od mene, ja sam nakon izlaska iz dvorane imao sasvim drugačiju sliku, a mislim da nisam jedini.

 35. E to su stvari koje ja želim čuti od predsjednice države,da ona u obraćanju naciji kao što to rade čelnici u njemačkoj objasni narodu kako stvari stoje,da se mi bez imigranata možemo slikati i sa mio i sa zdravstvenim sustavom kao i sa tkz. održivim rastom a pjevati “neka vide da nas ima” može i mali ivica iz trilja…Naravno u ovoj zemlji već odavna se narod drži u zabludi i hrani mitovima iz prošlosti.

 36. Mi smo na dobrom putu da zbog nedostatka radne snage iskompromitiramo kvalitet koji smo dostigli u turističkoj ponudi jer tržište radne snage ne postoji nego i hoteljeri i ugostitelji i ostali uzimaju po onoj “daj što daš” jer izbora nemaju.Meni je prije 40-45 dana prijatelj ugostitelj objavio oglas u bh preko jedne privatne agencije koja traži radnu snagu i čovjek mu je rekao “nemam vam koga poslati,ni ovdje vam više nema tko a ove što su moguće ostali bolje da vam ne šaljem jer ćete mi ih vratiti za dva tri dana” Da bi održali konkurentnost i unaprjeđivali hrvatski turizam nije samo smisao izgraditi hotele 5 zvijezdica nego privatnom sektoru osigurati dostupno tržište radne snage jer ako nastavimo “daj što daš” iskompromitirati ćemo silan trud koji je u turizam uložen.

 37. A u turističkim centrima,pogotovo na otocima cijene nekog ajmo reći normalnog smještaja tijekom sezone su veće na mjesečnoj razini nego plaće radnika,alternativa su zasada “kokošinjci”,ljudi spavaju doslovce u kokošinjcima jer poduzetnici adekvatne smještaje ne mogu platiti…O tome nitko ne razmišlja?

 38. http://direktno.hr/direkt/doslovno-smo-shvatili-pusickine-rijeci-i-prokockali-novac-87462/

  Ima hrvatska više “analitičara” nego tvornica i dimnjaka a eto starešina ljuta što se hrvatska nije digla na europsku razinu,ona misli da je to maturalni rad na deset stranica.Hrvatska danas po relevantnim ljestvicama kvalitete života spada među 35 zemalja u svijetu,što nije ni tako loše ni nešto pretjerano dobro a to što bi starešina voljela da mi preko noći postanemo luxemburg ili njemačka to je drugi par rukava,zato ćemo morati imati više “dimnjaka” a manje analitičara koji mlate praznu slamu a ne znaju ni o čemu se radi…

 39. Ono što smo mi davno morali osmisliti u tkz. master planu hrvatskog turizma,da svaka lokalna zajednica u prostorne planove ubaci zone gradnje smještaja za sezonsku ali i godišnju radnu snagu,da se omogući poduzetnicima kupnja tih terena od države po nekim pristojnim cijenama,da se dovede infrastruktura jer to će sigurno biti prigradska područja,da se prometno povežu sa centrima i da na taj način rješavamo ključne probleme nedostatka radne snage jer takvu zonu danas traži svaki grad ili otok na kojemu se odvija turizam.

  Meni se čini da ljudi koji osmišljavaju turizam to ništa ne razumiju?Ako poduzetnik nema novaca za izgradnju ima građevinara ili drugih investitora kojima bi to postao unosan busines ali ne na cijenama zemljišta od 100 ili 500 eura m2.
  Ljudi koji bi radili u turizmu bili bi zadovolniji samo tu država treba paziti da se to nebo zloupotrijebilo pa se gradili apartmani za smještaj “jeftinih” turista…Taj model bi bio sličan pos-u kako je zamišljen u prvotnom obliku samo ovdje bi privatni sektor sve gradio a lokalne jedinice prodavale zemlju koja im ionako ničemu ne služi a izmjenama i dopunama prostornih planova država može što hoće….Mi moramo postati privlačni i radnoj snazi isto kao i turistima a preduvjet je kvalitetan ambijent stanovanja tijekom radnog odnosa a ako spavaju u kokošinjcima tada još malo nećemo imati koga da odradi sezonu…Široka je eu tim ljudima.

 40. Da me se razumije do kraja,mi bi na taj način zadržali sezonske radnike moguće i čitave obitelji da nastave živjeti u tim sredinama na principu osmišljenog najma,što je ključni i strateški cilj da se oni sutra pretvore u stalne radnike i nove stanovnike tog područja,u tim sredinama se troši i novac koji su zaradili,oni bi tu ostali kada bi imali uvjete.To je samo jedan aspekat kako se treba voditi ta ako hoćete i imigranstka politika ali i antiseljenička jer su to i ljudi sa kontinenta koji danas najviše odlaze a kada bi im se na jadranu gdje ima posla osiguralo da imaju i gdje živjeti u ljudskim uvjetima a u prihvatljivom najmu ili plaćenom od privatnog sektora moguće da bi ih masa ostala u rh .Ali kome to govoriti?Kad nitko ništa i ne razumije?To su mjere pametnih politika a baukanje i jaukanje kako mladi odlaze je odraz nemoći i nekompetencije da rješavamo probleme…

  • Ovo mi se jako sviđa kao ideja, da u Dalmaciju/Istru trajno dosljevaju ljudi iz Slavonije i ostatka kontinentalne Hrvatske, drugim riječima, da povećamo mobilnost stanovništva, a to će dakle značiti da će ići iz mjesta gdje ima manje posla u mjesta gdje ima više.

   Mobilnost je bitan preduvjet održivog razvoja i rasta svakog gospodarstva, i možda jedan od glavnih obrazloženja našeg dugotrajnog zaostajanja.

   Da bismo postigli tu potrebnu mobilnost, koja uopće nije dio naše tradicije, morali bismo dobiti izuzetno efikasno tržište stanovanja (toliko efikasno i time pozivajuće na mobilnost, da nadjača našu tradicionalnu untarnju nemobilnost), ono kao u Americi, da kao od šale kad god smisliš prodaš nekretninu, kupiš na drugom mjestu, prodaš opet… ili kao u Švicarskoj/Njemačkoj da jednako lako unajmljuješ si adekvatnu stambenu nekretninu na bilo kakav ti treba rok.

   Da bi to bilo moguće, potrebno je znatno pojednostavniti, ubrzati (“deregulirati”) građevinsko tržište, kako bi se i na tim obalnim lokacijama gdje fali stambenih nekretnina raznih cjenovnih rangova (posebice tih nižih) moglo izgraditi dosta toga što bi bilo atraktivno gastarbajterima iz Slavonije, Bosne itd.

   Možda je u Zagrebu previše stambenih nekretnina, ali kladim se da u npr. Dubrovniku kada biste htjeli sve svoje sadašnje (pa i buduće kojih biste mogli imat i puno više) sezonce pretvoriti u stalno stanovništvo nemate niti blizu dovoljno normlanih, urednih stanova, za cjelogodišnji život pristojnih radničkih obitelji, po cijenama najma koje su slične onima u npr. Zagrebu.

   • Govorim o tržištu najma i gradnji za potrebe poduzetnika,kupnjom se ne rješava mobilnost nego suprotno-cementira nemobilnost,to je i ključni problem ove države jer “tu su naši didovi davno sidro bacili”.Zaboravite slavoniju i kontinent mi više tom raspoloživom radnom snagom ne možemo pokriti ni ovaj obim turizma,tko pokrije i odradi ovu sezonu pričati će unucima,tolika je frka…Shvatite da je kraj,nema više ljudi za pokriti turizam ne samo u slavoniji,na kontinentu nego ni u bh.Ne govorim vam na pamet,sve crvene lampice gore,požar je buknuo već davno.Nađite vi danas pet konobara ili kuhara u čitavoj hrvatskoj i bh za rad na moru na plaći 7-20 tis kuna dati ću vam ja nobelovu nagradu za snalažljivost.Ne postoje vjerujte.A oni pričaju o pizdarije?

   • Mclynx,takvo je stanje da ćemo mi biti sretni ako nam za šest sedam godina budu htjeli doći na more raditi oni iz burkine faso ili zimbabvea,dočekivati ćemo ih sa crvenim tapitima-tepisima na aerodromima…
    Uopće se ne zezam?Nećemo mi imati priliku birati jer smo među najgorima u eu i nama oni što bi mi htjeli da dođu neće htjeti doći,zato i govorim da moramo osigurati uvjete stanovanja tim ljudima da bi mi za njih postali privlačni a ne da znaju da će spavati u kokošinjcima?Mi naravno o tome danas ne mislimo?A vjerujte kraj je…

    • Naravno kada govorim o bh govorim o hrvatima koji mogu legalno raditi u rh i imaju državljanstvo,mi moramo osigurati način da nam i oni koji nemaju državljanstvo mogu doći raditi a zasada veliki potencijal je makedonija ali i srbija,tamo se još uvijek može naći radna snaga voljna da dođe raditi sezonu ali se poduzetnicima mora to omogućiti i skroz pojednostaviti sa radnim dozvolama…Vi na moru imate masu manjih ugostiteljskih objekta gdje radi familja i 3-4 zaposlena i ne možete očekivati od ljudi na izoliranim otocima da 30 dana rješavaju u gradovima papirologiju?

   • Pa, osim mogućnosti jednostavnih transakcija treba imati i kapital za kupnju nekretnine. Cijena nekretnine u Slavoniji je 1/20 – 1/5 one u Dalmaciji.

 41. Što danas imamo?Imamo radnike iz slavonije-kontinenta koji godinama dolaze raditi na more-sezonu,nauče dobro posao,čaki i jezik usavrše,i onda neki od njih otiđu vani,povlače sutra i druge kolege sa kojima su radili,odlaze nam oni najbolji radnici,povlače jedni druge…i tako godinama imamo kontinuiran odljev najboljih sezonskih radnika u turizmu a nitko ne nudi nikakva rješenja?

 42. Dragi Antune molim vas da pročitate sljedeći članak:

  http://www.poslovni.hr/tehnologija/uvoz-informaticara-vlada-dopustila-struci-nije-rekla-327687

  Kako i samo kažete, bez dozvoljavanja uvoza radne snage, prvenstveno sa istoka (jer ekonomski to tako ide) hrvatska ne može ići naprijed.
  Oni zasjedaju i vijećaju koliko će radnih dozvola dati za sljedeću godinu pa daju neki glupi mizerni broj.

  Ne daj bože da vam sada dođe do povećane potrebe za radnicima reći će vam naši Maoisti da ste to trebali tražiti prošle godine i da sad možete predati papire i čekati za sljedeću.

  Slavonci imaju pravo ići gdje žele, gdje dobiju povrat za uloženi trud, nekome je ok jadran a neki idu u Ameriku, tržište mora biti fleksibilno, pa nećemo im putovnice plijeniti, ali zato tako treba biti i fleksibilan za uvoz radne snage koja bi trebala nadomjestiti ovaj manjak.

  • To su “planeri” njima je čitav život bio isplaniran sa faksa na posao(preko veze ili politike),kao da oni za drugo znaju?Pa takvi će nas upropastiti?Oni misle da npr onaj stolar može isplanirati narudžbe od npr 1000 stolova i 5000 stolica.ili onaj u brodogradilištu narudžbe brodova,građevinar poslove,hoteli buking itd kao što su njima tata i mama isplanirali život na grbači proračuna?Po njima bi poduzetnici trebali biti nostredamusi,to su “planeri” koji su u stanju sve uništiti…Jer je njima sve u životu “isplanirano”,ne kuže oni ništa…džaba im i diplome ekonomije mogu sa njima g brisati,mi od tih diploma nikakve koristi nemamo osim što plaćamo mlaćenje prazne slame i slušamo paušalno postavljene teorije zablude,gdje u raspravama nikada ne čujemo bitno nego sve manje bitno i površno…Osnivaju neka “think tank” gospodarska vijeća,savjete i ludosti a još od tih tijela nismo čuli cijelokupna rješenja za bilo koji problem nego udri mlati po praznoj slami tipa dali nam treba devalvacija kune za 5-6% ili ne a da je bit u devalvaciji nikaragva bi onda mogla biti najkonkurentnija ekonomija svijeta,nego mlatiš praznu slamu i od toga dobro živiš…Tkz. “struka”,nema ekonomskog skupa gdje se oni ne guraju da se slikaju sa premijerima ili ministrima,kao “oni su važni” a životni rezultat izvan okvira majčice države “zero-nula”

   • Ne funkcionira tržište roba i usluga(tržišna ekonomija) ako nema tržišta radne snage,po definiciji te robe i usluge postaju nekonkurentne i loše kvalitete jer nemaju konkurenciju jer je nema tko razviti kada nema sa kime…Ako si jedini serviser mašina za rublje u gradu možeš slobodno udarati svaki najmanji popravak i izlazak 100 eura,tako je u nizu zanimanja,tada nisi obavezan razvijati kvalitet jer si praktično monopol.Ljudi te moraju uzeti jer si jedini ili si jedini koji im možeš doći pružiti neku uslugu ili izvršiti neki rad.
    Tako funkcionira čitava hrvatska i tu se generiraju ključni problemi naše nekonkurentnosti…Mogao bih o tome do sutra ali promislite sami,zbrojite dva i dva…A dali treba devalvirati kunu za 5-6% ili ne to je za ove dogovorne ekonomiste,da imaju što baukati….

    • Jedini je problem liberalizacije uvoza radne snage kako će ovi politički populisti što su zajahali na ovima što su “za dom spremni”,i što samo to i znaju baukati, to njima sada objasniti?Oni će im reći “mi se borili a vi zemlju bez ispaljenog metka prepuštate crncima”,ajde da se više ne lažemo…Doći će vrlo brzo vrijeme razotkrivanja i razočarenja?Sve je do sada bila laž i na tome jašu svi u ovoj državi…Bez imigranata mi ćemo kao narod nestati jer će se iseliti svatko tko može,održivi rast je nemoguć bez imigranata a ostati će u zemlji samo onaj tko mora.To netko ovom narodu mora imati hrabrosti reći…Sve drugo je mitologija i demagogija!Takvi danas jašu u politici…i kažu “dok dur dur” ili pusti vodu dok majstori odu…

 43. A da bi vi doveli imigrante vi morate narod na to pripremati,objašnjavati zašto mi to moramo otvoriti,objasniti ljudima da nam o tome ovise sutra mirovine,nivo zdravstvenog sustava itd itd.
  Tu hrabrost ni kod jednog političara nisam vidio a svima puna usta tkz. nacionalnih interesa,samo bauču pizdarije…nebi li dohvatili dva glasa više na izborima…Neka objasne kako oni to misle osigurati rast 4-5% bez imigranata,to ne može ni mađioničar…Pričaju ludosti!

  • Pravo je pitanje, čak i ako liberalizirano potpuno uvoz radne snage, tko će htjeti doći u ksenofobičnu i netolerantnu državu u kojoj će biti slabo plaćen?

   • U Hrvatskoj su jedino bezumni ljevičari netolerantni i to na bilo koje mišljenje koje se njima ne sviđa jer između ostalog, ne razumiju ni koncept slobode govora. Sloboda govora ne znači da se mora govorit istina i da se mora govorit pametno (npr. negiranje holokausta je glupost i laž (uzgred, u RH niko ne negira holokaust)). Kad živite u slobodnom društvu čujete puno gluposti i laži ali ako ukinete slobodu govora opet ćete slušat gluposti i laži. Rađe ću slušat gluposti i laži u bezuvjetnoj slobodi.
    A ksenofobija…ne da mi se sad pisat ali i to je ljevičarska izmišljotina na tragu toga šta se ljevičarima (samoproglašenima moralnim autoritetima) sviđa a šta ne.

    • Laganini nebi se složio da su samo ljevičari netolerantni,pročitajte malo komentare ispod tekstova na desnim portalima pa ćete shvatiti da nije baš tako kako vi kažete,složio bih se sa vama da su tkz. tolerantni ljevičari izuzetno netolerantni ljudi.Radio sam vani u timovima sastavljenim od svih boja i nacija i prvo što dobijete da pročitate je brošura o toleranciji među različitim rasama i nacijama jer tu i vani ima puno problema ali se na tome puno radi…

 44. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/vrdoljak-usred-noci-na-twitteru-na-reformi-obrazovanja-lomi-se-buducnost-rh-bit-ce-je-makar-mi-to-bilo-zadnje-sto-cu-uciniti-u-politici/6170881/

  Znači blizu je osiguranje parlamentarne većine,barišić je ciao a vrdoljaku ovo došlo kao naručeno sad će on svoje u hns-u uvjeriti da budućnost hrvatske ovisi o njima ali ako se bavimo matematikom hrvatskoj je ovo jedina alternativa za stabilnu vladu jer bi se sličan rezultat dogodio nakon izbora i mi bi tada moguće opet imali sdp na vlasti u koaliciji sa masu malih stranaka uključujući hns,hss,most,umirovljenike a opet nebi imali više od 77-78 ruka?Samo bi nam još oni trebali?Dao bog da hns pristane?

  • Index.hr je takav kakav je ali ovako bi trebalo svakodnevno prezentirati podatke.
   Dragi građani od 82 milijarde 60 ih vaši mirovinski fondovi prosljeđuju državi čije se obveznice, tj. u njih uložen vaš novac, u financijskim krugovima smatra smećem tj. rizičnim ulaganjima. A svakako bi trebalo pokazati i strukturu portfelja sličnih stranih mio fondova pa tražiti komentar mirovinaca i ministara.

   • Kad mirovinski fondovi kupuju državne obveznice onda građani postaju sami sebi i dužnici i vjerovnici. To je kao da sam sebi posudim novac, nabijem si kamatu i hvalim se kako imam dobar prinos a onda radim subotom, nedjeljom, blagdanima i prekovremeno da to otplatim. Socjalistička shizofrenija!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.