ARNT

Prospekt Arenaturista

Arenaturist je upravo najavio veliko izdanje kapitala, prospekt je ovdje.

Upravo sam Arenaturist uzeo kao primjer prije nekoliko godina da pokažem koliki su potencijali u hrvatskom turizmu, i posebno, dionicama turističkih društava: Hrvatski turizam: asset play. Cijena dionice Arenaturista je od tada porasla oko 200%.

U njemu je pravo bogatstvo podataka, primjerice lijep popis svih kapaciteta:

ali i jako vrijedi podaci koje po prvi puta vidimo za neko turističko društvo, parametri poslovanja po objektima.

Za one koji prvi put ovo vide:
– ADR = Average Daily Rate / prosječna cijena po danu
– RevPAR = Revenue Per Available Room.
– OCC = ukupno zauzete i plaćene sobe / ukupni broj soba (stopa zauzetosti).

Pogledajmo najprije za ‘flagship’ hotel, Park Plaza Histria. On posluje kakav je ove tri godine. Možete vidjeti kako:
– ADR pada
– ali to je samo zato jer zauzetost, OCC, rate (širi se sezona), a ovi dodatni prodani dani su jeftiniji; to je sjajna vijest
– stoga je RevPAR na 365 dana porastao 20%
– EBITDA je porasao 50%.

(Klik za veću.)

Pogledajmo pak za nedavno obnovljeni Belvedere u Medulina:
– ADR pao
– ali to je samo zato jer zauzetost, OCC, značajno rate (širi se sezona), a ovi dodatni prodani dani su jeftiniji; to je sjajna vijest
– stoga je RevPAR na 365 dana udvostručena
– EBITDA je utrostručena

Za mnoge druge krasne podatke predlažem da pogledate prospekt.

Mislim da vrijedi skrenuti i pažnju na ove brojke iz prospekta, koje sam grafički prikazao — pokazuju stope rasta u hrvatskom turizmu. Kao što možete vidjeti, one se od 2012. brzo povećavaju:

Smatram da nas čeka još jedna sezona značajno jača od prošle godine, koja će i dalje značajno doprinositi rastu BDP, te neovisno o slučaju Agrokora ostajem kod očekivanja snažnih stopa rasta BDP za cijelu godinu.

Napomena: Imam dionice ARNT.

Kategorije:ARNT

31 replies »

 1. Ovisno o cijeni odlučit ću u kojem dokapu sudjelovati, DDJH ili ARNT, zasad sam bliži DDJH. ARNT mi se sa blizu 20 EV/EBITDA čini preskup prema LRH i HUPZ kojima je taj pokazatelj blizu 9

   • Kako misliš, kako doći do EV/EBITDA za neke dionice? Izračunaš ih. Sve informacije su u izvještaju. Počneš od toga što je EV/EBITDA. Pogledaš li ovdje:
    https://www.mojedionice.com/fund/TekstNacinIzrac.aspx?idPg=1

    vidjet ćeš da je EV/BITDA:
    “EV/EBITDA: računa se kao: (tržišna kapitalizacija + financijski dug – novac – kratkotrajna fin. imovina) / (EBIT + amortizacija + vrijednosna usklađenja)”

    *tržišna kapitalizacija je koliko cijela kompanija vrijedi na burzi (dakle cijena dionice pomnoženo sa brojem slobodnih dionica
    *Financijski dug se računa kao (dugoročne obveze + kratkoročne obveze financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima). Ukoliko nisu dostupni podaci o vrsti kratkoročnih obveza – uzimaju se cjelokupne kratkoročne obveze.
    *EBIT: engl. “earnings before interest and taxes”. Računa se kao: dobit prije poreza (EBT) + neto financijski rashodi. Ovaj pokazatelj jednak je operativnoj dobiti uvećanoj za neto izvanredne prihode.

    Svaka stavka za izračun nalazi se u financijskom izvještaju kompanije. No, moraš imati na umu da je svaki parametar, pa tako i EV/EBITDA samo jedan broj koji treba staviti u kontekst i interpretirati. I raditi procjene kakav će npr. biti u budućnosti kada se neke stvari promjene i srede.

    Drugi način kako doći do EV/EBITDA je pogledati na poratlu mojedionice.com 😛

  • Nitko ne može predvidjeti kakav će rast imati RIVP u usporedbi s ARNT. Da dobosim odluku za sebe, u svakom slučaju bih ostao uz RIVP jer je daleko jeftiniji, jer društvo ima odličnu perspektivu daljnjeg razvoja i jer ne treba popravljati ono što već dobro funkcionira.

 2. Meni je super ovo širenje na Njemačku i Mađarsku jer diverzificira izvore prihoda i smanjuje sezonski utjecaj…rade pod odličnim brendom, slijede velika ulaganja i ovo bi mogla biti odlična priča.

 3. Hvala na informacijama.

  Pitanje – da li znate za neki ETF koji ima exposure prema Arenaturistu i drugim hrvatskim hotelskim lancima?

 4. Pozdrav, kako ce ova dokapitalitacija imati utjecaj na trenutnu cijenu ARNT i dali se uopce moze znati kolika ce biti cijena dionice u ponudi barem otprilike. Nov sam u svemu ovome. Imam dionice ARNT.

  • Za očekivati je da će najmanja moguća cijena nove dionice biti iznad 421kn, jer su po toj cijeni upisane nove dionice u zadnjoj dokapitalizaciji dovrsenoj prije nepuna tri mjeseca. Uprava je najavila da očekuju skupiti oko 750mil kuna neto(procjenili su da su troskovi upisa novih dionica cca 40mil kn). Tako da i ako taj broj podjelite sa maksimalnim brojem dionica novog izdanja opet se vrtite oko 400kn po dionici. Moje mišljenje je da ce raspon cijene biti min od 500kn pa na gore. Sve ovisi o odazivu investitora na upis. Imam dionice arnt i naravno ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju…

   • Pa to je slicno trenutnoj cijeni na ZSE, dali mi se isplati onda upisivat dionice preko dokapitalizacije ili kupovati i dalje redovnim putem. Nisam nikad kupovao na dokapitalizaciji, jedino davno davno IPO od HT.

    • Pa to ovisi koliko dionica zelite kupit. Trenutno se dionica moze kupit po 503 kn, ali samo 4 komada.. Ukoliko sad na burzi zelite kupiti dionica za 1 000 000 KN , platit cete daleko vise od 503 KN po dionici.. To bi bilo negdje oko 570KN po dionici, meni se cini..

 5. Izašao je poziv za dokapitalizaciju. Raspon cijene 400 do 500 kuna. Rokovi kako su navedeni u prospektu. Sudjelovanje u dokapitalizaciji ukoliko mislite povećati udio Arenaturista u svom portfelju je čini mi se bolja opcija nego kupovanje na burzi, osim ako slijedeća dva tjedna cijena dosta padne pod pritiskom ljudi koji prodaju da bi pokušali uloviti potencijalno nižu cijenu u dokapitalizaciji.

 6. Može li jedno pojašnjenje?
  Recimo da ja kao ziheraš upišem cijenu dokapa 500kn a prosjek bude 450kn, razlika mi se vraća ili …?

  • Davor, tocno tako. Normalno je da ce cijena upisa biti za sve ista.
   Koliko se sjecam iz prospekta da ti kao mali ulagac i ne mozes staviti cijenu po kojoj zelis dokapitalizirati, vec sam iznos.
   A veliki ulagaci koji ulazu preko 400.000kn mogu staviti i maksimalnu cijenu na koju pristaju.

   Nisam siguran skroz u detalje, pogledaj u dokumentu koji je u petak objavljen.

  • Moja kristalna kugla kaze da ce mozda rasti, mozda padati, a da postoji i mogucnost da cijena ostane na mjestu 😀

   Nego, poslusao sam prezentaciju koju je Arena danas imala pred hrv. investitorima, imali smo streaming na raspolaganju. Evo nekih natuknica koje sam zapisao, ne odgovaram za apsulutnu tocnost istih, jer sam paralelno radio i slusao…

   Cilj prikupljanje 80-100 mil eura
   od tih para se planira:
   10-15 % iznosa – smanjenje obaveza, rjesavanje kredita – da li zamjena sa povoljnijim ili zatvaranje postojecih nisam siguran. Ako sam dobro zapamtio samo to bi trebalo utjecati pozitivno cca 1.5 mil EUR na bottom line (profit)
   30-40 % iznosa – obnova – to je samo equity, bice jos i kredita – sve skupa cca 100 mil EURa. U sljedecih 3-4 godine obnova svih lokacija na visu razinu
   20-25% iznosa – joint ventures with investors in other country – return of 30% on such deals (management fee and dobit/dividenda)

   first growth stock, after dividend/yield stock

   share allocation na ovom offeringu- first come first serve

   Carlton Rezidor – huge sale source – 400 000 terminala preko kojih se moze raditi booking za arena smjestaj.
   Cross selling – njemacki market glavni za hrvatski turizam, a tamo je arena prisutna.

   Boris Ivesha razmislja da duze vrijeme (nego sto je do sada bio) boravi u Puli da sve to nadgleda.

   Nakon prezentacije nitko nije imao nikakvih pitanja, sto je po meni katastrofa. Kao da nitko nije zainteresiran….

   Ovo je medjunarodni roadshow – idu ili su vec bili u: london, bec , talin, stockholm ….

 7. Zanima me ste mislite.. NBakic, ili bilo tko.. Recimo da zelim uloziti 10 000 KN u ARNT, u ovom trenutku. Da li bi mi bilo bolje to napraviti kroz dokapitalizaciju, ili probati kupit dionice za cca 450KN na ZSE, koliko je sad cijena.. Sta mislite?

  • Ja se ne bih mučio i kupio bih na burzi jer se toliko lako skupi bez dizanja cijene.

   Al ne znam što je za vas najbolje niti preporučam jedno ili drugo.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.