Tržišta kapitala - turizam

Turizam ove godine

Počela je prava predsezona i to baš jako, čini se da  se sve one velike najave ostvaruju. Iz današnjeg JL (kupite novine za cijele info):

 

 

Brojke ualazak za prvi vikend su fantastične:

 • u dva najjača dana (prekjučer i jučer) ušlo je 585.000 stranaca
 • za usporedbu prošle godine je na usporedive dane ušlo 396.000, a idući vikend 424.000

Izgleda da će sezona biti iznimno jaka, a uz sve veće cijene to znači i još veći rast cijelog turizma. Turizam je hrvatska sreća, ali i pokora i glavni hrvatski ekonomski problem ostajte nizozemska bolest.

Državni rizik je i dalje u padu, CDS spread je sada već blizu 160 bps, i stoga i dalje očekujem brzo povećanje kreditnog rejtinga (čim se malo raziđe dim oko Agrokora):

Ovo su sve sjajne vijesti za hrvatske turističke dionice, a (disclaimer) kao što znate dioničar sam u raznim turističkim društvima.

Evo i podsjetnik na članak 10 razloga zašto mislim da su dionice hrvatskih turističkih tvrtki najbolja široko dostupna štedno-investicijska (pod)klasa u Hrvatskoj.

Izvor: Bloomberg

11 replies »

 1. Pričekajmo 30.09. i da managerčići naprave analizi jesi li naši biseri na Jadranu profitabilni za ulaganje 😀 Jučer na tv-u da srpanjske rupe ove godine ne bi trebalo biti 🙂
  Nažalost došlo je do toga da nam u 7. i 8.mj.fali hotela. Falit će a već i fali ljudi, pogotovo kvalitetnog kadra. 01.01. Austrija otvara tržište rada. No to je je tržište, a Vlada jednostavno mora reagirati sa više mjera. Na žalost do sada je jako malo napravila.

  Svjetske burze na vrhuncu. Očekujem ovih dana i neke tmurne vijesti iz naših medija 🙂

  http://www.poslovni.hr/burze/rekordi-na-svjetskim-burzama-globalno-gospodarstvo-jaca-328576

  • Nisu na vrhuncu, nemoj nas plašiti! Relativno su više bile kroz ljeto 1929. te gotovo 5 godina od 1997. do 2002.

  • RIVP je definitivno postao pravi blue chip! Firma je već solidne veličine za domaće pojmove, značajnog udjela u svojoj industriji (i koja nije bilo koja random industrija, nego ključna za domaće gospodarstvo), međutim stalno se razvija i dalje, raste na sve načine, ne misli stati, pri tome kvalitetno komunicira s javnošću, dionice je u naravno u indeksu, solidnog free floata, jako trgovina, na solidnim valuacijama (kako pravi blue chip i treba biti). Za ovakvu dionicu bi očekivao da je pozicija broj 1 kod mirovinskih fondova, ispred firmi kao HT, Adris, ili pogotovo ATGR, PODR ili KOEI sl. Sve su to blue chipovi ali samo jedan je pravi full turistički blue chip, a mi smo turistička zemlja.

 2. Mi uopce nismo turisticka zemlja, a jos manje pomorska. Osim mora i sunca ili takozvani 3S ne nudimo bas nesto. Svijet je odavno presao na 3L.

  • Pitam se gdje je granica rasta inozemne potražnje i kad i kako će domaća turistička potražnja doći relativno možda ne baš na “francuske razine” ali na nešto recimo tipa 40 %? Što strani turisti više porastu to je domaćima veći izazov sustići ih 😀

   Mislim, ako ne želimo izgledati kao banana država, turizma se jednom mora transforimrati u nešto malo simetričnijeg odnosa stranih i domaćih turista.

   Francuzima njihovih “puno dana godišnjeg odmora” (ali i mi tobože imamo puno? Kako to? Ja nemam. To valjda javni sektor nabija prosijek) služi između ostalog i tome: poticaj za domaću turističku potražnju!

   Kad budemo imali više i znatno bolje plaćenih (privatnog sektora) radnika i koji imaju još više godišnjeg (i volje nešto od toga potrošiti u RH) malo ćemo popraviti taj odnos strane i domaće turističke potrošnje.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.