Tržišta kapitala - turizam

Turistička sezona, rast BDP, dobit turističkih društava i nizozemska bolest

Ulasci stranih turista se i dalje nastavljaju u značajno većem broju nego u istom razdoblju prošle godine:

Zašto naglašavam 7-dnevni trend? Zato jer (za ilustraciju) pretpostavljam da prosječni boravak traje 7 dana, pa taj trend u biti pokazuje koliko više u datom trenutku boravi stranaca u zemlji. Naravno, nisu svi stranci turisti, ali je njihov udjel vjerojatno približno usporediv. Ukratko i ugrubo – usporedba 7-dnevnih trendova je dobra za usporedbu godina.

Kako turistička društva profitiraju od ovog većeg broja ulazaka? Na tri načina:
– više noćenja
– imale su najavu ovakvih rezultata već na sajmovima početkom godine, pa su mogli ranije prekinuti / smanjiti agencijski booking i raditi sami, za puno bolje cijene
– ako više kapaciteta prodaju sami, mogu bolje upravljati cijenama prema potražnji (dizati ih)

Za ilustraciju, evo što se trenutno jedino nudi u vrhu sezone u Valamar Isabelli, i po kojim cijenama (klik za veću):

Vezano s ovim je činjenica i da su podignute cijene, kako zbog podizanja kvalitete, tako i veće potražnje za Hrvatskom kao destinacijom.

Stvar s turizmom je da je to biznis malog marginalnog troška, tj. velike marginale dobiti. Stoga smatram da će dobiti turističkih trgovačkih društava značajno narasti. Od ovog mog članka prije samo dvije i pol godine, ako se ubroje i dividende i porast cijene, turističke dionice su ostvarile oko 100% povrata: 10 razloga zašto mislim da su dionice hrvatskih turističkih tvrtki najbolja široko dostupna štedno-investicijska (pod)klasa u Hrvatskoj.

Slično je i što se tiče BDP, koji u biti računa ‘dodanu vrijednost’. Svaka dodatno zarađena kuna u turizmu najvećim dijelom (puno većim nego što ulazi u dobit društava) ulazi u dodanu vrijednost jer ima vrlo malu uovznu komponentu, a plaće, porezi, dobit društva — sve to ulazi u BDP.

Stoga je moguće da rast BDP u 3. kvartalu bude i veći nego što je u ovima sada (4%-5%).

Nažalost, turizam je ujedno i glavni pokretač nizozemske bolesti, koja ostaje glavni gospodarski problem RH. O tome sam pisao npr. ovdje. Međutim, za nizozemsku bolest postoji lijek (dva lijeka), što isto možete vidjeti u tom članku. Zato kažem da je turizam ‘pokretač’, a ne uzrok, jer uzrok je nečinjenje, ne-liječenje. Također, nizozemska bolest je jedan od glavnih uzroka i demografskih problema (iseljavanje).

Ovo sve se događa u kontekstu Agrokora. Kao što sam od početka govorio, kriza Agrokora nije sistemksi rizik za Hrvatsku. To odlično možete vidjeti kako i po rastu BDP, rastu zapošljavanja, ali i najbolje u percepiji (stranih) financijskih tržišta: premija na hrvatski državni rizik se značajno smanjila od izbijanja krize, a cijena zadnje obvznice je porasla oko 3%.

Napomena: Imam dionice raznih turističih društava, pa i Valamara.

39 replies »

 1. Jasno je da ce za turističke kompanije koje imaju dobru ponudu i agencijske cijene biti sve bolje. To da je Valamar dobro upravljan može se zaključiti iz puno razloga. Izbor destinacija, povoljno financiranje, jak vlastiti i najbolji vanjski prodajni kanali. Ljudskim resursimsa se upravlja najbolje u branši. Izobrazba place smjestaj.

 2. A evo i jednog koji nije zaslužio sve to, taj svoj položaj kolateralnog dobitnika pozitivnog razvoja hrvatskog turizma http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/vapaj-novaljskog-gradonacelnika-zbog-barbarskog-ponasanja-turista-domaci-su-nemocni-pred-naletom-primitivizma-golotinje-pijanstva-i-razularenosti/6314956/

  Mislim da su oni kojima se gradonačelnik treba ispričati prije svega turisti, posebice ovi koje proziva/vrijeđa po nacionalnoj osnovi.

  Nisam niti ja baš neki ljubitelj pretjerane (umjereno OK) razularenosti, primitivizma i pijanstva (golotinja OK) ali gradonačelink bi morao shvaćati da je to njihov turistički proizvod.

  Zar bi on stvarno ono poslovično “Nek turisti pošalju novce, ne moraju dolaziti”. Ili mu je samo krivo što se on tu ne može tako ponašati, još nije naučio onu staru “Quod licet iovi non licet bovi”. On je tu jedan obični “bovi”, a turist je svetinja, pogotovo taj visokoplatežni Englez.

  Novalja/Zrće je takve reputacije i turisti mu baš zato dolaze da bi se mogli tako ponašati tu jer to je mjesto za takvo ponašanje.

  Ako se to Novaljanima ne sviđa, e pa onda je potreban dugotrajan i skup proces rebrandiranja destinacije i nakon kojega se slobodno svi mogu vratiti ovčarstvu jer taj grad nema što drugo ponuditi u turističkom sektoru od ovoga što trenutno nude, ipak to nije Saint Tropez, Rovinj, Dubrovnik, Poreč…

  • Bio sam u Amsterdamu, to je grad za koji bi se moglo reći da mu je glavni turistički proizvod legalna konzumacija lakih droga i prostitucija. Međutim granice postoje i jasne su svima. Gradom patroliraju policajci na biciklima, motorima, čak i konjima jer bi se u suprotnom grad pretvorio u divlji zapad. Na svoje sam oči vidio kako policajac zaustavlja turista koji s limenkom piva u ruci mirno šeta ulicom i moli ga da je baci u kantu jer to nije dozvoljeno. Baš me zanima što bi se dogodilo turistu u Amsterdamu da urinira ili povraća po ulici nekome ispred ulaza u zgradu i sl.

   Slažem se da nikako nije smio prozivati po nacionalnoj osnovi.

   P.S. Znam da nije moguće u potpunosti usporediti Amsterdam i apartmanski grad Novalju 🙂 , ali granice i pravila moraju postojati svugdje pa tako i tamo.

   • Amsterdam je prijestolnica, i to jednog od najmoćnijih kraljevstva u povijesti ali i sadašnjosti Europe i svijeta (a posebice budućnosti, slično kao UK, optimist sam glede te dvije europske države, uz Švicarsku i još vrlo mali broj drugih europskih država). Novalja je jedna obična selendra. Baš nikakvo povlaćenje paralela bilo koje vrste nije primjereno.

    Nisam rekao da u Novalji ne smiju postavljati granice…, nego samo da se moraju odlučiti žele li turizma ili ne. I ovčarstvo je legitimna industrija.

    Hvar je također druga stvar, oni mogu nuditi nešto više već danas. Novalja ne može. Kažem, dugotrajni i skupi rebranding najprije. Ali nakon njega ipak ovčarstvo jer im nakon toga ipak neće pasti s neba hoteli od 4/5 zvijezdica.

    Ne može svaka destinacija biti top destinacija. Omalovažavate rad koji čine Valamar, Adris i sl. (i više nego gradonačelnik te Engleze) ako svaku destinaciju svrstavate u isti koš, ako mislite da je svuda, tek tako, samo od sebe, moguće da se stvori turistički proizvod više kategorije.

    Imamo različite destinacije, i to je dobro. Mudrost bi bila znati iskoristiti svoj položaj na najbolji mogući način.

    • Odkud ste iz ovoga izvukli omalovažavanje ikoga to je valjda samo vama jasno. Malo ste nervozni. Samo kažem da uriniranje i povraćanje na javnom mjestu i sl. ponašanja koja su po zakonu prekršajna djela, ne bi trebala biti prihvaćana slijeganjem ramena bez obzira što se radi o Novalji.

    • @ Miki

     Moja logika je tu bila skroz jednostavna, u smislu: ne možemo izjednačavati one koji godinama (već gotovo pa desetljećima) zaista mukotrpno rade na razvoju destinacije, brendiranju u određenom smijeru, ulaganjima od doslovno stotine milijuna kn na godišnjoj razini, s onima koji to ne rade nego bi samo “snagom volje” (jer je to njihovo “pravo”) preko noći htjeli postati nekakva drugačija destinacija. Što bi značilo da je to moguće tako, “snagom volje, po nekakvom civilizacijskom pravu”, da su oni koji se tako dugo tako jako muče i ulažu zapravo budale? Kad se to može tek tako, samo poželiš i ostvari ti se nekom čarolijom?

     Znam da je to uvijek kontroverzno, kada se govori o razlikama ljudi, gradova, država… kako nisu svi zaslužili jednako, kako nemaju svi jednak sudbine i kako je to ok, ali ja smatram da je to točno. Ne može svatko imati jednako, ne može svaka destinacija biti jednaka, nije zaslužila. Što je u jednoj destinaciji skandalozno u drugoj je normalni dio biznisa.

     Ti ekstremi koje navodiš jesu gadni (ja sam baš gadljiv, ne želim to sa 100 m udaljenosti vidjeti), ali ako zarađuješ na prodaji alkohola, ako privlačiš goste na račun obećanja prekomjerne konzumacije alkohola i “lude” zabave… to su logične posljedice. Sigurno da ti Englezi ne “uriniraju i povraćaju” iz obijesti nego im je sila, od tog silnog alkohola koji im je prodan, na kojemu se zaradilo itekako dobro… i da se malo našalimo, zarađuje se tu dvostruko (pozitivni utjecaj na GDP, zaposlenost i u drugoj fazi procesa), naime nije kraj kad im prodaš alkohol, nego i te neugodne posljedice netko mora očistiti, dakle radni sati se i tu zbrajaju. I sve su to oni platili. Sve te boravišne pristojbe, porezi/prirezi, dok u drugim destinacijama javni novac koriste za uređenje gradske hortikulture i slično da turistima grad bude lijep i romantičan, u drugim mogu umjesto toga baviti se čišćenjem, da im ne smrdi i ne zaraze se od nehigijene.

     U svakom slučaju, kao vječni optimist, ostavit ću otvornim da se i ta Novalja može transformirati u drugačiju destinaciju. Naime i Arapi u pol pustoši s puno puno dolara naprave visoke destinacije iz ničega. Može tako i ovdje, ali ponavljam, ne pisanjem Facebook postova, bježanjem od istine o trenutnom turističkom proizvodu, vrijeđanjem trenutnih gostiju, očekivanjem da se lokalni proračun na ovoj destinaciji samo puni od turizma a ne treba ništa utrošiti od toga u komunalno poduzeće kako to rade svi drugi (samo možda u malo drugačije procese), nego treba godine mukotrpnog rada i uložiti puno puno kuna.

 3. Zbog čega bi mi kao turistička zemlja trebali prihvatiti razulareno ponašanje kao nešto uobičajenoi prihvatljivo.Mislim da ne bi i ne moramo osim ako se sami svjesno tako ne etabliramo u ponudi turističkog proizvoda.Sličnu grešku u koracima napravio je i Hvar. Povraćanje, bauljanje polugolih, deranje, seksanje u centru mjesta sve smo mi to imali dok nam je u centru grada bio hostel, no na svu sreću vlasnik je prenamjenio hostel u hotel s 4 zvjezdice i sad je situacija sasvim druga. Zrće, ovakvo kakvo je danas, je nastalno na ideji “sodome i gomore” za ubiranje love pa sad im je malo kasno da se “evangeliziraju” u mirnu ekskluzivnu destinaciju srednjeg i višeg sloja bolje platežne moći koja u 23 i 30 postaje spavaonica a ujutro svi vježbaju jogu ili tai-chi.
  Sad je kasno….

 4. Imam jednu nedoumicu, malo je neobična ali zanima me gdje bi detaljnije mogao pogledati informacije u vezi nje. Dakle, na koje načine može utjecati pad američke ekonomije na europu i hrvatski turizam? Nekakvim logičkim razmišljanjem ispada jedino utjecaj smanjenja turista iz amerike, koji i nisu naši najvjerniji gosti, te bi se puno više manifestirala recesija u europi na turizam.

  Razlog ovome pitanju je moje mišljenje da trenutno imaju preskupo tržište koje će jednom ići u korekciju narednih godina, te promatrajući ‘bubble’ 2007-2008 primjetio sam da recesiju uzrokovanu njihovom krivnjom osjetila je i europa, zajedno sa RH. Dok ‘dot-com crisis’ npr RH nije osjetila 2001. Postoje li nekakvi uvjeti da se recesija nekih zemalja prenese na ostale? (slučaj banaka i CDO-a)

  Stvarno bi bio zahvalan da mi se ovo pojasni!

  Lijep pozdrav svima.

  • Ako smatrate da će doći recesija u SAD, možete nako jednostavno zaraditi baš puno novca – shortajte američke dionice.

   • G. Bakic idete li na skupstinu DD sutra i koje je base misljenje o izjavavama sindikata od 17 ljudi koji vjerovatno nemaju ni 17 dionica DD a rade veliku stetu DD iako posluje dobro i drugo kavrtal ce biti opet pozitivan sto nije zabiljezeno vec niz godina . Vjerujem da vecinu nas dionicara DD jako zanima vase misljenje i stavovi o DD.

  • Recesija i korekcija cijena dionice čak i ne moraju ići uvijek 100 % zajedno. Korekciju dionica, koliko god se skupe činile u nekom trenutku (pa i neke naše su sada itekako skupe, ali to ništa ne znači za mogućnost predviđanja cijena u kratkom roku), nije moguće predvidjeti (čak je baš samu recesiju nešto lakše naslutiti, i u Americi se još ne čini da se približava, bar nikakve najave njihovi glavni ekonomski stručnjaci ne objavljuju na tu temu).

  • Velika je greška gledati u retrovizor , pa na temelju ” bubbla ” 2007-2008 i velike krize i recesije nakon toga , predviđati nešto . Raznorazni ” stručnjaci ” su zadnjih godina svako malo predviđali nekakve velike slomove i recesije , još gore nego od ove zadnje , a rezultat toga par malih korekcijica . A krize takvih razmjera ne dešavaju se baš tako često , dok će manjih brzoprolaznih biti uvijek.Jednom u daljoj budućnosti se možda i ponovi , a možda i ne , tko to uopće može predvidjeti !?

 5. https://www.glasistre.hr/bd664a3f-0a43-41ba-b0d0-3882469130db

  U ovom polugodistu turista BRITANACA (zahvaljujuci Valamarovim unaprijedjenim i prosirenim smjestajnim kapacitetima) DESET PUTA vise nego u lanjskom, SVEDJANA PET PUTA vise, NORVEZANA preko SEST PUTA vise, DANACA 50% vise, a NIZOZEMACA 30% vise nego u lanjskom polugodistu. Sjajno! Moze li uopce bolje? Da, moze, ali tek slijedece godine 🙂

  Bilo bi lijepo ovakav opci turisticki razvoj vidjeti azurirano (bar sa ukljucivo prvim vikendom srpnja) i u gornjem grafikonu broja ulazaca stranaca u RH 🙂

  • Je al bez reformi smo ograničeno do te neke brojke. Bez reformi ne možemo više nego samo manje. Di su reforme? Zdravstvo (cca 3 mld kn duga veledrogerijama!!!)? Administracija i manji porezi? Rak rana pravosuđe??? Mirovinska reforma (ajde po tome se nešto i napravilo)? Reforma jedinica lokalne samouprave??

 6. Meni su do sada dvoje različitih gosta amerikanaca rekli da je hrvatska apsolutni turistički hit u americi,ako oni lažu mene lažem i ja vas,,,i sam sam imao već pet šest familja ili parova iz amerike kao goste i dvije familje gosta iz kanade….Nikad toliko do sada nisam imao ni blizu sa američkog kontinenta…Uvezimo mi filipince,koji će podići kvalitet usluge i rada i nemamo mi bojazni za turizam a ovo što capelli govori da uvozimo iz regije radnike koji imaju dvostruko niži standard kvalitete rada od našega sve ćemo uprskati….nama treba dodatni impuls samo u kvaliteti rada i ljubaznosti….Sa regijom se možemo slikati.

  • Antone vec sam pisao da se potpuno slazem i da poznajem filipince i njihov rad , narocito je dobro da su oni voljni raditi cijelu sezonu nez ikednog slobodnog dana ali mas narod ce na to reagirati katastrofalno Kao i uvijek .

   • OK, za sada, ali neće niti Fiilipinaca biti vječno, tj. spremnih raditi na taj način, kada budu imali boljih prilika, a svakim danom diljem svijeta sve ih je više.

    Evo čovjek lijepo kaže zašto, i nudi rješenje! 😀 Budućnost je više “na ovom tragu” https://youtu.be/ukNkCnNJuR8

    • Evo kaze ministar Pavić da su filipinci kulturološki šok i da ništa od toga slijedećih DESET godina. Ili ne razumije osnove matematike ili zbog politickih razloga glumi. Nadam se da je ovo drugo.

    • I ne razumije eksponencijalnu narav sadašnjeg razvoja svijeta, novu industrijsku revoluciju koja je već počela…činjenicu da svijet za 10 godina neće biti isti kao svijet danas.

     Možda računa na onu verziju priče po kojoj će za 10-20 godina u Njemačkoj i sličnim državama (pa i Hrvatskoj) glavni društveni problem biti nezaposlenost, pa da nam zato “Filipinci više neće niti trebati”. Međutim, mi u Hrvatskoj već danas imamo nezaposlensot, pa svejedno, nedostaje nam radnika u mnogim granama industrije.

     Što ako nam z problem nezaposlenosti nam ostane, ali za razliku od danas… Filipinaca (za nas) nestane, jer možda će Filipinci ipak imati nekog drugog posla za 10 godina. To će tada biti dvostruko kompliciranija situacija, ako se ne pripremimo na nju.

     Danas su radnici još uvijek puno jeftinji od strojeva u mnogim djelatnostima, posebice uslužnim gdje adekvatne robote još niti nemamo (ili bi bili dva reda veličine skuplji od čovjeka), danas je vrijeme za zapošljavanje ljudske radne snage u tim manualnim poslovima, tj. posljednji vagon u koji treba uskočiti po tom pitanju. Kasnije, biti će potrebna kapitalna ulaganja umjesto u ljudske resurse, pa za to u međuvremenu treba zaraditi taj kapital, sadašnjim metodama.

 7. Naš narod a moguće i država neće za 100 godina postojati ako to ne dopustimo jer ćemo postati ekonomski neodrživa zemlja,samo za to shvatiti treba imati i mrvicu inteligencije…

 8. U ovoj zemlji treba stvoriti “antidomoljubnu” koaliciju “zdrave pameti i logike”,samo tako ćemo spasiti ovu preljepu zemlju za koju smo bili spremni poginuti…Dosta je više partizanije iza koje se kriju samo i samo osobne političke ambicije i prizemni interesi.Dosta je više da nam primitivci na dnevnoj bazi utječu na poteze vlasti?

 9. Postovani g. Bakic, da li biste bili ljubazni azurirati grafikon ulaska stranaca u RH, kako bismo i tako (egzaktno putem brojki kroz vrijeme) pratili rekordnost ove sezone? Nadam se da cete naci vremena…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.