Croatian Makers

Znanstveni izazov s micro:bitom — IRB i IRIM

Uz blagonaklonu i aktivnu pomoć Instituta Ruđer Bošković, učenici u osnovnim i srednjim školama su završili Znanstveni izazov s micro:bitovm — zamislili i proveli razne znanstvene eksperimente. Pogledajte pobjednike ovdje.

Svi eksperimetni su kvalitetno opisani, uz hodogram aktivonsti, tako da ih svaki učenik (ili odrasli!) s micro:bitom može lagano ponoviti. Uživajte!

Ovaj primjer suradnje s našom glavnom istraživačkom institucijom pokazuje kako treba, i kako je lako, informatiku izvući iz jednog geta u kojem je sada (možemo reći: siromašnog, ne baš naprednog geta) u školamma, te napraviti međuđredmetnom, a sve kako bismo razvijali:
– digitalnu pismenost i algoritamski način razmišljanja
– pa nastavno: kritičko razmišljanje i umijeće rješavanja problema
– pa nastavno: kreativnost, inovativnost, inicijativu, upornost i tako dalje.

Trebamo se maknuti od kulta ‘kurikularne reforme’ i govoriti o reformi školstva (daleko širi pojam – ako se školstvo dobro reformira, moguće je svakih par godina ‘utočiti’ novi kurikulum), a također je u okvirima postojećeg ‘kurikuluma’ moguće napraviti jako puno, pružiti djeci bolju budućnost.

Kategorije:Croatian Makers

1 reply »

  1. Nakon znanosti sljedeći korak je primjena u industriji.

    Baš čitam u Kotkinom izvješću: “Usprkos velikom razvoju znanosti i tehnologije do sada se nije uspjelo proizvesti robot s kojim bi se šivala muška odjela” 🙂

    Ali s vremenom će “se proizvesti” robot za svaku primjenu gdje je neprikladno koristi ljudski rad. Mislim, tko je to vidio voditi firmu u EU sa zaposlenicima plaćenim 3 i nešto tisuće kn, pa to su kineske plaće. Sve to treba zamijeniti s robotima, jeftinijima od toga.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.