Turizam

Hrvatski turizam – megatrend

Sve najave govore o opet rekordnoj turističkoj sezoni. Pitanje je kamo to sve vodi i da li je održivo.

U biti, radi se o megatrendu.

A megatrend is a large, social, economic, political, environmental or technological change that is slow to form. Once in place, megatrends influence a wide range of activities, processes and perceptions, both in government and in society, possibly for decades. They are the underlying forces that drive trends. (i.e. aging population)

Da biste razumjeli koliki je potencijal za rast (naravno, ovdje ne govorim da li ja ‘želim’ ili ‘ne želim’), uočite da je prema zadnjim objavljenim podacima, cijeli Jadran imao samo malo više noćenja od Balearskih otoka.

Pogledajte na ovoj karti usporedbu Jadrana i Balearskih otoka:

Usporedite broj noćenja na Jadranu s nekim drugim europskim regijama, klik za veću:

S obzirom na ogromna ulagnja u turizmu (što je samo indikacija za budućnost), razvoj Hrvatske kao destinacije, geografske prednosti, snažno bogaćenje svijeta i tako dalje, mislim da je vrlo lako zamisliti da će Jadran (uklj. Istra) za desetak godina biti 50-ak posto veći od Baleara. Sad stavite te brojke u projekcije i dobit ćete numerički iskaz megatrenda (neću sam raditi tu vježbu ovdje, da vas ne plašim).

Ovo se naravno ne uklapa u sliku većine Hrvata jer naše društvo je prožeto negativnošću. Sjetite se samo da je 2014. i 2015. top ljetna tema bila ‘srpanjska rupa’ i shodno tome propast (ili barem slijepa ulica) hrvatskog turizma. Jedini sam stalno tvrdio da je to besmislica, pa sam počeo i objavljivati ovaj grafikon, evo ga s najnovijim brojkama (do jučer):

Nebrojeno je dokaza pesimizma u Hrvata, pogledajte samo ovo s početka 2016. gdje su svi profesionalci temeljito fulali (nakon što su prije toga fulali), klik za veću:

Naravno, pomoglo nam je i nekoliko okolnosti, ali dugoročno, stvar bi se razvijala i bez njih. Recimo ova: Pobjeda Syrize – odlične vijesti za hrvatski turizam!

Usput, u ovakvim temama se uvijek pojavi pitanje ‘pa hoće li nam STRANI ulagači svojim resortima devastirati Jadran i zauzeti (koncesijama) sve plaže?’. Neće, ne bojte se. Da stranci ulažu još 100 godina neće uspjeti napraviti štetu ni blizu onoj koju su lokalni bespravni graditelji, uglavnom na javnoj imovini (pomorsko dobro) zabetonirali obalu ‘apartamnušama’. Koliko je samo prekrasnih uvala devastirano bespravnom gradnjom (kasnije legaliziranom) ili izgradnjom uz kreativne urbanističke planove.

Međutim, turizam JEST jako opasan. O tome sam više puta pisao, radi se o nizozemskoj bolesti, pogledajte ovdje: PIŠE NENAD BAKIĆ Za mali broj direktnih stranih ulaganja kriva je država. Nizozemska bolest se, međutim, može liječiti, piše unutra.

Napomena: Naravno, imam razne hrvatske turističke dionice, a možda će vam se svidjeti i ovo: 10 razloga zašto mislim da su dionice hrvatskih turističkih tvrtki najbolja široko dostupna štedno-investicijska (pod)klasa u Hrvatskoj. Od tada do sada, s uključenim dividendama – Valamar zadnjih godina plaća dividendu između 2% i 2,5% s obzirom na tržišnu cijenu – CROBEX Turist je porastao oko 100%. Ovo je bez dividendi:

Kategorije:Turizam

110 replies »

 1. jutros opći kolaps na ZG obilaznici prema lučkom, kako iz smjera macelja, tako i iz smjera buzina. nema više smjena turista samo vikendom, cijeli tjedan je udaran. sreća naša pa imamo ovakav način naplate cestarina, ne bi ni primjetili gužve na autocestama da imamo ne daj bože vinjete

    • Mislim da to nije bilo niti u Rimskom Carstvu prije 2000 godina kada se na svakom mostu, svakim gradskim vratima moralo plaćati “cestarinu”, da je baš preko 1 zaposlen na kilometar. Danas bismo ipak trebali biti nešto tehnološki napredniji, automatiziraniji, da ne moramo za najobičnije ceste imati vojsku ljudi. Onda su to stvarno bili vojnici koji su te zaustavljali na svakih malo malo i utjerivali te poreze, a danas… uhljebi kojih ima više nego nekada rimskih vojnika! Ludo!

     Austrijanci imaju previše zaposlenih po kilometru autoceste nego bi to bilo normalno u današnje vrijeme. A mi, doslovno, još 3 puta gori i od njih.

     Ljudi često razmišljaju u terminima, “stvoriti radna mjesta”, ali zpravo bi trebalo obratno, gledati “kako ukinuti što više radnih mjesta”. Ukidanje radnih mjesta, smanjivanje potrebe za ljudskim radom, to je pravi napredak. Nekada smo praktički svi morali raditi u poljoprivredi da bismo se prehranili. Danas 1 % prehrani sebe i preostalih 99 % kao od šale. To je uspjeh. Promet mi sve više izgleda kao industrija koja je nekako zaostala u razvoju, po mnogo toga miruje zadnjih 50-100 godina, a evo same ceste, u neku ruku nisu se pomaknule još od antike.

     Ali možda uskoro ti električni automobili (pogledajte Teslu kako se razvija), leteći automobili? (http://www.ehang.com/ehang184/ ), novi tuneli… , “vlakovi” brži od aviona, stvari pomaknu s mrtve točke.

     Pravi poduzetnici (i političari svojim djelovanjem) ukidaju radna mjesta. A onda će se već nekako “sama” stvoriti nova. Nije na poduzetnicima a pogotovo ne političarima “izmišljati” fiktivna radna mjesta. Radna mjesta stvori potreba. Pravi izazov je kako ih ukinuti. Eto kada bi mi bar nekako mogli u turizmu ukinuti potrebu za svim tim konobarima itd. koji nam nedostaju…, imali bismo brigu manje. Nažalost to spada u te uslužne djelatnosti koje je nešto teže automatizirati.

 2. Postobavi g. Bakic sto reci..jednostavno da vam je i ovaj clanak puno pogodak.
  Jedna mala usporedba: Italia, regija emiglia romagna-costa romagnola..tu je smjesten i rimini (za one koji neznaju dosta poznato ljetovaliste puno zabave i svega sto si gost pozeli) dnevno se iznajmljuje 150.000 komada lezaljki. Prosijecna cijena najma za 2 lezaljke i 1 suncobran cca 20€…samo u toj regiji odnosno dijelu priobalja-costa romagnola……prihod od dnevnog iznajmljivanja iznosi 3 mil € sto je za recimo 60 dana max iskoristenosti 180 mil €..ponavljam samo od najma lezaljki i suncobrana…
  Link za podatke
  http://www.bagnoegisto38.com/la-spiaggia-bagno-egisto-38/prezzi

 3. Gospon Nenad, malo off topic, jel se onaj vaš komentar da ne namjeravate i ovaj put pomoći upravi zse da se ne izblamiraju (ili nešto slično), a koji ste jednom čini mi se napisali na svom blogu, možda odnosio na uvođenje novog trgovinskog sustava?

 4. Vi ste najeksponiraniji ulagač na zse u hr i vaša se riječ daleko čuje, trebali biste u mainstream uputiti pitanje kao što je – Kako to da se dionicama poduzeća iz sustava Agrokora na zse ne može trgovati, a obveznicama istog subjekta se u Njemačkoj recimo najnormalnije trguje?

  Ovo je jedan od bitnijih trenutaka na zse, prometi su drastično pali, a nikom ništa. Radi se sve da se ovo malo sirotinje tu razbuca, od vizionarskog uvođenja poreza do ovih obustava trgovanja.

 5. Stoji da je sveprisutna negativnost u Hrvata nacionalni problem.

  Ali jednako tako problem su i neracionalna planiranja, te srljanje u „potrazi za investitorima“, pa ma koliko to mi pripisivali korištenju pozitivnog megatrenda u Hrvatskom turizmu.

  Prometni problemi su samo dio priče, a problem sa radnom snagom i rješenja koja se za njega nude su samo vrh ledene sante na koju se vrlo lako možemo nasukati – ali tada svi zajedno.

  Dovoljno je pogledati što je učinio ruski kapital od Crnogorske obale; što je učinio njemački i britanski kapital od većeg dijela španjolske obale (npr. postoje čitavi gradovi u kojima je inozemno investiranje oborilo cijene nekretnina i desetak puta manje nego što su bile prije…)

  Dosadašnji oblik „devastacije“ naše obale od strane domicilnog stanovništva (koje bi u najčešćem broju slučajeva bilo osuđeno na iseljavanje da se uvijek pridržavalo nerazumne zakonske regulative i birokratske džungle), se ni u kojem obliku ne može izjednačavati s onim što nam može donijeti nekritičko inzistiranje na rastu i razvoju bez poštivanja elementarne nacionalne strategije.

  By the way, i sam sam se godinama čudio našim fond-menagerima i njihovom nerazumnom zaobilaženju turističkih dionica. Tako npr. norveški mirovinski fondovi već dugo vremena kapitaliziraju investicije u ono najvrjednije što država posjeduje – teren za vađenje nafte i plina. Ali takva politika investiranja nije plod slučajnosti. To je i te kako nacionalni interes i poštivanje ekonomske logike.

  Bitno je da su „naši“ vjerovali Todoru i njegovoj poslovnoj genijalnosti.

 6. dugo vremena čitam, ali nisam do sada komentirao. sada želim, jer se apsolutno ne slažem sa tonom članka, koji insinuira da je skora eksplozija turizma pozitivan razvoj događaja. baš suprotno, to je logični nastavak propadanja hrvatske ekonomije, u kojoj se osim turizma više ne događa gotovo ništa vrijedno spomena (ne brojim osnovne stvari poput poljoprivrede i proizvodnje sapuna i salveta), te je logično da se onda kapital i radna snaga prelijevaju tamo gdje se još uvijek može nešto zaraditi. to se uostalom i lijepo vidi na spomenutim podacima ZSE, gdje drastično padaju svi indeksi osim turističkog i građevinskog (koji vjerojatno prati ulaganja upravo u turističke kapacitete).
  ako se stvarno radi o megatrendu za slijedeće desetljeće, a možda i dulje, onda ja doista ne vidim čemu se tu imamo veseliti, ako je jedina ekonomska perspektiva naših mladih da budu konobari i sobarice, ili ako imaju više sreće, vlasnici apartmana.
  za ovakvo nerazvijeno društvo turizam je običan rak, koji svojim širenjem blokira sve ostale možda i isplativije, a sigurno naprednije aktivnosti, a blokira i samo lokalno stanovništvo. manja obalna mjesta su izvan sezone pale sam na svijetu, a i unutar sezone domaći nemaju što raditi na mjestima gdje se pizza sa sojinom zamjenom za sir naplaćuje 100 kn.
  ovo je itekako zabrinjavajuća situacija, i konačan dokaz o propasti bilo kakve suvremene ekonomije na području RH.

  • Evidentno niste dobro pročitali članak. Ovdje i na više mjesta upravo govorim da je nizozemska bolest naš najveći gospodarski problem. Jednako tako, stalno govorim i o pivezanom problemu rentnig mentaliteta, itd.

   • Sugerirajte molim Vas Valamarovcima da otkupe ovo ljeto za svoje hotele Neretvanske lubenice i dinje, koje su ove godine senzacionalne i time makar mikro smanjimo Nizozemsku bolest,jer ce jadnici ako im ne pomognemo svu tu divotu zaorati.Nije mi jasno kako naši hoteli to jeftino voće nemaju u izobilju na svojim švedskim stolovima i time smanje udio skupog ananasa,manga itd.

   • da, vidim sada u linkanim člancima da tako piše.
    problem je samo što lijeka za tu nizozemsku (svjetsko, a naše!) bolest ja baš i ne vidim. svakoga tko je htio doći i hrvatskim radnicima isplaćivati plaće s kojima bi i oni mogli ljetovati na vlastitoj obali brzo su otjerale razne udruge, sindikati i ostali korisni idioti. ja i dalje ne vidim nekakvu promjenu po tom pitanju, dapače, bojim se da je i taj (mega)trend zacementiran za neko dulje vrijeme.

  • Ljudi i za “fracking” svašta kažu, svakakve zabrinutosti izražavaju. U.S. energetski sektor i naš turizam, meni je to baš nekak slično. U svakoj industriji se mogu pronaći neke pojedinačne negativnosti koje ta industrija generira u svojom okolini (društvene, financijske, ekološke itd.), ali je pogrešno uhvatiti se za jednu takvu stvar i zbog toga reći da nam je ta industrija manje prihvatljiva od drugih.

   Ne postoji manje i više prihvatljiva industrija, ne može se jednu industriju gledati izolirano od svega pa tako tumačiti kakve ima negativne posljedice. Ekonomija države i svijeta je kompleksan sustav u kojemu je nemoguće donositi takve sudove. Sve međudjeluje sa svime. Nešto može na prvi pogled izgledati da napravi jednako štete koliko i koristi, ali to uopće ne mora tako biti “na drugi” (N-ti) “pogled”.

   Čak bismo se, s ovim gore u skladu, malo polički ne-korektno, mogli zapitati je li i ta sva halabuka o globalnom zatopljenju opravdana (i tu bi se Charles Munger, malo u sukobu mišljenja sa svojim kolegom Warrenom, složio). Naime postavlja se pitanje gdje bismo bili danas da smo se umjetno kočili u razvoju nekim takvim idejama o ograničavaju ispuštanja CO2, i zar nije moguće (znanost nudi već neke ideje) kako smo sav taj CO2 stavili u atmosferu jednog dana (kad budemo tako razvijeni da nam to lako, jeftino) ga izvaditi? Trošenje na vađenje CO2 iz atmosfere bi opet bio rast GDP-a kao npr. trošenje na obranu i slične stvari. Možda bolje rasti na stavljanju CO2 u atmosferu i onda još rasti na vađenju CO2 iz atmosfere nego uopće ne rasti jer motor s unutarnjim sagorijevanjem sasijeći u korijenu?

   Teško je skroz racionalno opravdati pretjerani strah od negativnih eksternalija. Bolje bi bilo reći da je svaki generator rasta dobro došao, pa ako se bojimo eksternalija jedne industrije, to rješavamo tako da se trudimo razvijati i sve ostale industrije, što više ostalih, što jače (a ne da bilo koju “umjetno sputavamo”). Rast ako je još veći ukupno i diverzificiraniji možemo se nadati da će ukupno biti korisniji nego li su ukupne štete svih komponenata, bez da si idemo umišljati da možemo analizirati bilo koju od komponenti jer sve one međudjeluju i daju jedinu bitnu ukupnu veličinu (“održivog”) realnog rasta GDP-a koja čim veća, i uz čim veći tehnološki rast i razvoj, će riješiti sve probleme, “nevidljvom rukom”.

 7. neznam dali na Balearskih otoka mladež ljudi pate od Nizozemske bolesti ili je i regiju Veneto uhvatila ista bolest kao i Hrvate ,ali znam da na Malorci ima više od 12 golf terena u ljepoj našoj bogom danom zemljom imamo jedno golf igralište https://www.mypremiumeurope.com/golf/spain/top-courses-mallorca.htm iako otok nije bogom dan tj nema vode,zbog čega ljudi u Japanu žive duže 15 tak godina nego u Hrvatskoj iako su na Japan bačene 2 atomske bombe i trenutno je u Japanu u pogonu 50 nuklearnih centrala

 8. Ako mi želimo snažno povećavati broj turista onda umjesto dosadašnjih poduzetničkih zona svaki turistički centar mora osmisliti u prostorno-planskoj dokumentaciji poduzetničke zone za smještaj radne snage a time se ni jedan grad,ni jedna općina i županija ne bave….To vam je isto kao kada planirate ražanj bez zeca?Govorimo da ćemo do 2020 izgraditi 350-400 hotela,što malih,srednjih ili velikih a nitko ne govori kako i na koji način i sa kime ćemo opsluživati te hotele?

  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/gari-cappelli-ministar-turizma-otkrio-gdje-ce-pronaci-sezonce-mozda-potpisemo-ugovor-s-drzavama-u-okruzenju—482184.html

  Samo ne kažu gdje će smjestiti radnu snagu?Umjesto da nalože svim lokalnim jedinicama da sukladno potrebama uvrste u prostorne planove tkz poduzetničko smještajne zone gdje bi poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu bilo omogućeno da grade smještaj za svoje potrebe i da se te zone sutra prometno povežu sa centrima jer ovako nam radna snaga spava u kokošinjcima koji se ne mogu nikome iznajmiti i žive u nemogućim uvjetima a zbog toga se sve više odlučuju na bježaniju iz zemlje a isto će nam se dogoditi sa stranim radnicima,doći će jedanput i nikada više,uz more i sunce preduvjet razvoja turizma je kvalitetna motivirana radna snaga.Radnik koji živi tijekom sezone u kokošinjcu sigurno nije motiviran da nastavi raditi ili čak živjeti u toj sredini.

  Ne znam koliko me razumijete danas u našim poznatim turističkim centrima i polukokošinjac se može iznajmiti 7,8 mjesec 50-60 eura dan tako da za radnu snagu vam ostaju na raspolaganju sa najam po nekoj prihvatljivoj cijeni samo kokošinjci.Ali kome to objašnjavati?Kako očekivati npr od nekog ugostitelja da izgradi smještajne kapacitete za svoje potrebe kada mu se u tim poznatim turističkim centrima za kvadrat zemlje traži 150-500 eura?Da ima taj novac za to kupiti i izgraditi nebi se onda bavio ugostiteljstvom?Da ne govorimo koji je to problem na manjim otocima?To je jedan jako ozbiljan problem o kojem mi se čini da nitko ozbiljno ne razmišlja nego se stvari prepuštaju same sebi?U takvim nesređenim uvjetima radna snaga nam postaje sve lošija i lošija….Samo to treba razumijeti?

  Uhljebi koji se time bave samo teorijski to ništa ne razumiju,masa ugostitelja i hoteljera također o tome na taj način ne razmišlja a kvalitetne radne snage sve je manje a nitko se ne pita zašto?Put od ideje do kvalitetne realizacije je jako težak i ozbiljne države problem sagledavaju u svoj nijansiranoj punini i sukladno tome osmišljavaju strategije u ovom slučaju turizma a reći da ćemo mi napraviti još 1000-3000 hotela to može reći i mali ivica ili mujo iz doboja?
  Samo nitko ne računa koliko nam treba radne snage za sve te objekte i posljedično povezane poslove i gdje će ti ljudi stanovati tijekom rada?E to gradivo još nismo dotaknuli?

  • Postoje hoteli (u Berlinu npr.) u kojima od check-ina do check-outa (ako ne ideš na doručak) doslovno ne vidiš niti jednog djelatnika, sve automatski. Da se dovljno potrudimo redizajnirati te procese, možda bi se i čišćenje, pospremanje itd. moglo još optimirati tako da je potrebno nekoliko puta manje radne snage, i dan danas kada to ipak u konačnici rade nekakvi ljudi, ali doći će dan kada će i na zadnjim koracima tih procesa biti nekakvi roboti, nekakvi motorički jako spretni roboti (možda baš doslovno humanoidni izgledom/mehanikom) koji mogu kao čovjek pospremati sobu, mijenjati plahte…

   Jednog dana će jedini zaposlenici hotela biti “hotelski domaćin/domaćica” kojima će posao biti pozdravljati goste, biti nasmiješen, a sve ostalo skroz automatizirano, robotizirano.

 9. Neka izađu predsjednica države i premijer u udarni termin htva i kažu nam koliko ćemo morati uvesti stranih radnika u sljedećih 10-20 ili 30 godina?Što im rade ti tkz gospodarsko ekonomski timovi,znaju li oni napraviti neke projekcije ili izračune i neka narod na to pripreme,da nam kažu istinu?A ne da nas vode kao guske u magli?E to oni neće?A viču “nismo mi populisti” Ne nisu,ja sam?Zar ne smiju svome narodu reći istinu?Vode nas kao guske u magli?

 10. Nema ti tko na otocima piturati i izgoriti persijane a oni pričaju o razvoju otoka i turizma.Meni čovjek sa brača od 60 godina to dolazi raditi na dubrovački otok jer nema tko.A oni pizde ludosti iz banskih dvora i velikih gradova?Diletanti!

  • Ja ovo nisam vjerovao dok nisam sa prijateljem isao raditi nesto u jednoj kuci u Zadru. Pitam ja njega: Pa dobro jel on nema majstora u Zadru da mu to napravi nego ti moras ici iz Zagreba? Kaze on da nema, i da mu placaju gorivo, sve troskove…ma mislim, skuplja pita od tepsije. Dalmosi nece radit kad mu je ljepse sjedit pod drvetom, pjevat “maslina je neobrana”, i dobivat 100 eura dnevno za smjestaj.
   A da se bar potrudi pa ponudi tom turistu rucak, neki dodatni sadrzaj gdje bi dodatno zaradio…ma nema sanse…bolje ne radir nista i uzimat 100 eura

   • Ima tko raditi, samo taj tvoj prijatelj ne želi platiti koliko je potrebno. Rad je usluga i nalazi se na tržištu kao i svaki drugi proizvod te i za rad vrijedi pravilo ponude i potražnje.

    • Kako je onda za tu cijenu nasao majstora u Zagrebu,koji je pristao otići dole i to obaviti i isplati mu se?

    • Mos mislit kako smo dolje isli za dzaba hahaha
     Odero ga je ko macku. Onda znas koliko je sati. Zvao me i drugi prijatelj da mu dodjem pomoci radit klime…samo se meni nije dalo. Kaze da ne moze naci covjeka dolje…a dobro je placao.

    • Ocito je u Zagrebu drukciji odnos ponude i potraznje. Da je otisao u npr. Doboj, vjerojatno bi dobio tu uslugu po jos nizoj cijeni.

 11. Da su na vrijeme osmislili naseljavanje priobalja i otoka ljudima iz slavonije koji se ionako sele trbuhom za kruhom nebi nam danas ovoliko ljudi otišlo u njemačku?Samo diletanti ništa ne razumiju?Kako oni to misle razvijati i poticati život na otocima ako nemaju planove-strategije naseljavanja tih istih otoka?Sve diletanti!

 12. Gdje se god okreneš svatko priča da nema radne snage i da nema sa kime odraditi posao koji bi mogao a naši politički diletanti pričaju o “nuklearnoj fizici”,narodu prodavaju maglu i vode rasprave treba li kunu devalvirati ili ne treba?Neka iznesu brojke koliko će nama u sljedećih 30 godina trebati stranih radnika?

 13. Pa neka predsjednica i premijer osmisle “strategiju” uvoza “katoličke” radne snage koja će spavati tijekom sezone u kokošinjcima?Eto neka se malo time bave umjesto “nukleranom fizikom”

 14. Svi korektni poslodavci sa redovnim i dobrim davanjima,te dobrim uvjetima imaju radnike!!!radnike nije nasao samo onaj tko je na losem glasu,losi uvijeti,male plaće,prekovremeni rad neplaćen i gdje ljudi rade sve osim onog sto je njihov posao(izrabljivanje)..pa se vi cudite sto nemate radnike,sto fali radne snage!!Svi poslodavci misle da su dobri da daju dobre uvijete,,Slavoncima je svejedno otici van ili doci u sezonu raditi na more,ionako nisi kući,ali zasto da te hebe tvoj kad moze i stranac vani za bolje pare!!!

  • Tako treba, kada funkcionira slobodno tržište (i gospodarstvo je snažno, oko pune zaposlenosti smo), radnici mogu ići gdje im bolje, i isto tako poslodavci dobivaju ono što su zaslužili, najbolji među njima najbolje radnike i poslovni uspjeh, lošiji prođu loše, propadnu.

   Nažalost, kod nas niti je tržište skroz slobodno, niti (zbog toga i vezanih razloga) imamo punu zaposlenost. Radnike spašava to što mogu iseliti van (i vani je slučajno trenutno sasvim dobra poslovna klima). Da su nam granice zatvorene… (ili vani da pate od sličnih boljki kao Hrvatska) ne bi im baš bilo sjajno s ovako neslobodnim gospodarstvom.

   Poslodavce, koji odluče ostati sa svojim firmama u Hrvatskoj, nažalost ništa ne spašava, trpe posljedice loše poslovne klime. Možda im bilo pametno da krenu masovnije svoje firme iseljevati van, pa da se naši političari konačno malo zabrinu oko pravih stvari, jer ne mogu baš sve građane uhljebiti u cestama, šumama itd., shvatit će da im treba i privatno gospodarstvo.

 15. Sinoc na hrt1 u emisiji turizam.hrt: “to da u turizmu iz godine u godinu obaramo rekorde vise i nije neka vijest, ali je vijest da je turista njemaca danas u puli cak CETRDESET posto vise nego lani, a da pritom bavarcima, koji su tradicionalno najbrojniji gosti iz njemacke, godisnji odmori jos nisu ni poceli!” Ovakav skok u porastu broja turista iz turisticki najzastupljenije njemacke izmedju dvije susljedne sezone se ne pamti. Repriza emisije danas u 17 na hrt1.

  A prica tek ide dalje…
  http://100posto.hr/news/kolone-u-zagrebu-prema-moru-na-luckom-najveci-cep?utm_campaign=interal&utm_medium=floater&utm_source=jutarnji.hrl

  Malo je reci da ce ova nasa sezona biti briljantna.

  Nazalost, na nekim drugim konkurentskim trzistima, turizam je i dalje gadno ugrozen: http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/njemacka-potvrdila-da-su-dvije-zene-ubijene-u-egiptu-njemice/6367649/

 16. Nemojmo se pretvarat mi nemamo luksuzni turizam.
  Nama se turizam i dalje desava sto je jako zalosno.
  Za primjer hotel lone u rovinju svugdije propagiran kao dezajnerski hotel…rekli bi njemci malo morgen….hol ok sredjen bilo bi i tu o cemu raspravljat al pustimo…….u sobama jeftine slike..prinatne replike..posteljina najjeftinja…ukrasni jastuci od jeftinog kineskog materijala…stih hotela podsjeca na 70….nije to to…na zalost daleko jako smo mi daleko od elitnog turizma…

  • Toplo preporučam onda Monte Mulini, nije daleko čak su i spojeni…
   U Lone nisam nikada odsjeo, ali u Monte Mulini da i oduševio me.

 17. Nenade napisale ste tko zna koliko već tekstova o raznim temama ( turizmu, nekretninama, dionicama, raznim tvrtkama, društvenim kretanjima itd, ) no nikad niste posvetili članak, bar koliko se ja sjećam Slavoniji..( ne kažem da ste morali ).

  Evo sad čitam razvojnu raznolikost i gospodarske potencijale po županijama što je izdala Hgk pa tako piše npr. da je Slavonski brod 2011.god. imao 158.575 tis.stanovnika, a do 2051.god. taj bi se broj mogao smanjiti 106.496 tisuća.
  Taj trend je je u svim županijama osim u Zagrebačkoj i Zadarskoj s tim što je izraženiji u Slavonskim županijama.
  Vidite li Vi neku bolju budućnost za ljude u Slavoniji, što Vi vidite kao prilike Slavonije u gospodarstvu ?
  Kako zaustaviti taj trend propadanja Slavonije ,ako se uopće može?

  Mislim da jako puno čita blog iz Slavonije i da bi rado htjeli čuti Vaše razmišljanje o razvoju/ propadanju/ budućnosti Slavonije..Bar u par rečenica ako imate vremena.

 18. ovih dana dolaze vijesti o fantastičnim rezultatima o boravku i posječenosti turista.No međutim to ništa ne impresionira ulagače na burzi.Crobexturist u zadnjih 5 mjeseci porastao je ispod 8%. Da li to znači da ulagači ne vjeruju u te brojke ili je u pitanju nešto drugo, Da li ima netko objašnjenje za takvo ponašanje i velikih i malih investitora ?

  • Turističku euforiju na burzi je zakočio Agrokor, jer je pokazao u kakvom stanju je velik dio onog gospodarstva koje nije vezano uz turizam pa su ulagači oprezni i na dobre vjesti u turizmu. Ja se ipak nadam da će nam RIVP polako rasti.👍

   • Pa sto ne uloze u DD , on nema veze sa Agrokorom a ima veliku perspektivu a ne u junk obveznice , mirovinci rade za drzavu a ne za buduce umirovljenike to je vise nego jasno .

   • Naravno da nije malo a uz to Valamar je jedna od rijetkih dionica koja ne pada nakon isplata dividendi nego cak raste to treba cijeniti u svakom slucaju ocekujem od valamara rast pomalo a bice do kraja godine na nekoj tazini 49 do 50 kuna za dionicu sto bi bio fantastican uspjeh i osigurana nagrada sestu gpdinu kao Dionica Godine .

 19. Dobro, no znamo da su veliki igrači – OMF-i prodavali dionice Agrkorovih kompanija i pritom se hvalili da na njima nisu izgubili. To znači da imaju sredstva za daljnja ulaganja pa me baš interesira kada i gdje će ih uložiti, odnosno možda su već uložili u drž. obveznice računajući da je taj deal najsigurniji.

 20. Ivica, mislim da ste u pravu, po mirovincima nemožemo očekivati ništa od mirovina, zato se moramo sami pobrinuti i uložiti u PRAVE dionice, koje, samo treba pratiti g-dina Bakića što ja već radim zadnjih 5 godina na zadovoljavajući način što se tiče prinosa.

  • Samo neka država ništa ne regulira, cijene će same sve to optimirati.

   Neka jadranska mjesta, neka se ne uvrijede, ali baš su jad i bijeda (ne vrijede niti sadašnje cijene), samo slučajno jašu na tom valu uspona turizma u RH, ta mjesta (a nema ih malo) ništa se ne moraju brinuti, turisti kako su došli tako će i otići i neće im se u tom broju vratiti. To su obični rentijeri koji pojma nemaju o turizmu, koji nisu uslužni, nisu ljubazn, uopće nisu za taj posao a i ne mogu biti u tim bezveznim mjestima koja nemaju što ponuditi kvalitetnijem turistu. Sunce i more ipak nije dosta.

   S druge strane postaje mjesta kao Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Hvar, Rab itd., prave destinacije (ili kapaciteta da to postanu, kao Rab npr.) u kojima kako se s vremena na vrijeme otvori koji novi 5* hotel, značajnije će rasti i ostale cijene, i broj turista će se možda čak i smanjivati ali i više nego nadoknađeno porastom cijena.

   • To što neki “nemaju pojma o turizmu” daje još veću šansu onima koji očito znaju i odlično rade i napreduju. U nekoliko godina napravljeni su veliki rezultati gledajte Valamar. Znaju ulagat ali znaju i naplatit kvalitetu…

    • Svaka čast Valamaru! To je jako dobro upravljana firma. Baš sam neki dan na jednom mjestu vidio ispod starog Imperial loga natpis “Managed by Valamar”. To mi se svidjelo, treba sve instance starog Imperial loga zamijeniti s tim što ima Valamar u potpisu!

     Mislim da s čim oni upravljaju da mora ispasti jako dobar turistički proizvod. I za buduće akvizicije mislim da je to dobra ideja, zadržati stari brand (ako išta valja) i samo ga potpisati s “Managed by Valamar”, pa tko ima dobra iskustva s Valamarom kad to vidi ulijevati će mu neko povjerenje, a tko je vjerni gost starog branda, super, i dalje je na svom mjestu samo uznapredovao.

     Imperial zapravo cool zvuči, nikad prije mi nije palo to na pamet, ali nekako je “britanski”, kao Imperial Tobacco. To ime svakako vrijedi zadržati i samo ga treba dalje oplemenjivati kvalitetnim marketingom na kraju i stvarno kvalitetnog proizvoda.

    • Već sam pomislio da je napravila neku glupost, ali provjerio sam, nije to rekla. Ne može ona davati takve preporuke. Nije ovo Amerika da imamo slobodu govora.

    • Nisam zapamtio od riječi do riječi, ali kad sam čuo odmah sam ocjenio da se nema što brinuti, da HANFA nema osnove za pokretanje bilo kakvog postupka protiv nje.

     Nije dala nikakav konkretni investicijski savijet za nikakvu konkretnu dionicu (i bez odgovarajuće ograde itd.), pa niti “skupinu dionica”, govorilia je općenito o poslovnim uspjesima turističkog sektora i njegovim dobrim poslovnim perspektivama, ali bez ulaženja u buduća kretanja cijena dionica ili davanja bilo kakvih kupovnih/prodajnih preporuka u svezi s njima.

    • Da, ovdje svakako nema osnove za akciju HANFE, ali drzim da se dalo iscitati (i zapravo, sto direktno, a sto indirektno) i htjelo reci da je (osobito sada) preporucljivo ulagati u dionice hotelskih tvrtki, a medju njima osobito u one koje su u zadnjih pet godina najvise investirale u vlastiti razvoj, sirenje i povecanje kapaciteta, te koje najavljuju i daljnje nove investicije (Valamar). A evo i cjelovitog teksta spomenutog TV priloga:

     S obzirom na rekordan rast nocenja ne zacudjuje da i dalje rastu cijene dionica hotelskih tvrtki na Zagrebackoj burzi. Te su dionice zapravo vec nekoliko godina atraktivno ulaganje, a samo od pocetka ove godine je turisticki indeks porastao za cak 18%.
     Dijana Kovacek (novinarka): “Ako je suditi prema dosadasnjim statistickim pokazateljima o broju dolazaka i nocenja, sve upucuje na to da bi vecina hotelskih tvrtki cije su dionice izlistane na Zagrebackoj burzi mogle imati dobre rezultate. No, za stvarno stanje poslovanja treba pricekati financijska izvjesca za 3. tromjesecje, najvaznije razdoblje za turisticke kompanije. A mnoge su medju njima posljednjih godina znatno unaprijedile svoje poslovanje, povecale smjestajne kapacitete, spajale se i preuzimale manje kompanije.”
     Ivana Gazic, predsjednica uprave Zagrebacke burze: “Mozemo reci da imamo nekoliko sad vec velikih turistickih kompanija koje su definirale svoj proizvod, ulagale znacajno u kapacitete, i sada mogu ostvarivati vise stope profitabilnosti zato sto iskoristavaju ustvari tu svoju poziciju koju su gradili zadnjih pet godina.”
     Dijana Kovacek (novinarka): “Spajanja i preuzimanja turistickim kompanijama omogucuju efikasnije upravljanje, mogucnost sinergije i usteda u poslovanju, te bolji marketinski pristup. Turisticki index Zagrebacke burze u kojem su dionice pet velikih turistickih kompanija od 2013. porastao je cak 285%, a i buducnost je, kako sada stvari stoje, perspektivna.”
     Ivana Gazic, predsjednica uprave Zagrebacke burze: “Mi se nadamo da ce sa daljnjim najavama investicija, recimo VALAMAR ulazi upravo u Helios Faros koji je takodjer bio na burzi ali je bio tvrtka u problemima, znaci vidimo da ce se ti kapaciteti dalje graditi u buducnosti i u tom smislu mozemo reci da je to perspektivan sektor u RH.”
     Dijana Kovacek (novinarka): “I dok u ljetnim mjesecima turisticke kompanije ostvaruju najveci promet, na Zagrebackoj su burzi srpanj i kolovoz uobicajeno mjeseci smanjenog trgovanja, no ipak cijene su se, gledano u cjelini, pocele oporavljati od krize izazvane problemima u Agrokoru i povezanim tvrtkama, jer dionice, iako su kao ulaganje rizicnije od stednje, investitorima vec dulje vrijeme donose veci prinos od rekordno niskih kamata koje mogu dobiti u bankama.”

  • Pozdrav,

   U srpanju 2016. bilo je 9.951.951 ulazaka stranaca na graničnim prijelazima, dok je u 2017. bilo 10.042.507.

   U kolovozu 2016. bilo je 10.700.175 ulazaka stranaca na graničnim prijelazima, dok je do sada u 2017. bilo 9.043.449. Budući još imamo 4 dana do kraja mjeseca + današnji dan koji nije obrađen, te ako znamo da je prošli tjedan od nedjelje od četvrtka bilo cca. 1.5 miliona ulazaka za zaključiti je da će ovaj mjesec završiti cca. 10.550.000 ulazaka stranaca na graničnim prijelazima, odnosno, 150.000 do 200.000 ulazaka manje nego prošle godine.

   Ovdje treba uzeti u obzir da broj ulazaka stranaca ne mora korelirati sa brojem ulazaka turista. Samo za primjer – DZS kaže da je u srpnju 2016. bilo 3.660.980 dolazaka stranih turista!

   Dakle, MUP kaže – 9.951.951 ulazaka stranaca na graničnim prijelazima u 07/2016, a DZS (eVisitor) 3.660.980 dolazaka stranih turista u istom periodu.

   Razliku između ulazaka na graničnim prijelazima i dolazaka turista predstavljaju stranci u tranzitu npr. državljani Srbije, Bosne i sl koji su na privremenom radu u EU, te idu u (ili se vraćaju iz) posjet rodbini. Kamioni na putu za Bugarsku, Rumunjsku ili iz Bugarske i Rumunjske prema EU. Sve su to ulasci stranaca na graničnim prijelazima.

   Moj zaključak je da pad broja ulazaka stranaca na graničnim prijelazima nemora nužno označavati pad broja dolazaka stranih turista, već može značiti neki drugi trend vezan uz tranzite stranaca kroz RH. Inače, samo za primjer, broj ulazaka stranaca na graničnim prijelazima u 08/2015 je iznosio 11.226.365, dakle, 500.000 više nego u 2016. godini, a svi znamo kako je uspješno završila prošlogodišnja sezona!

   LP;

   • Dodatak vezano za zadnju rečnicu – u kolovozu 2015 smo prema MUP-u imali 11.226.365 ulazaka stranaca na graničnim prijelazima, a u kolovozu 2016. godine smo imali 10.700.175 ulazaka stranaca, dakle pad od 5%.

    S druge strane DZS je za kolovoz 2015. zabilježio 3.617.662 dolazaka stranih turista, a za kolovoz 2016. godine 3.724.945, dakle, rast od 3%.

    Dakle, iako se broj ulazaka stranaca smanjuje istovremeno se povećava broj stranih turista, što samo znači da se u ukupnom broju ulazaka stranaca na graničnim prijelazima smanjio broj onih stranaca koji su u tranzitu.

    Da li su razlog tome gužve na našim cestama u turističkoj sezoni, pa stranci u tranzitu zaobilaze našu zemlju ili neki drugi razlog teško je procijeniti…

 21. Gospe moja, najbolje mi je iselit u šumu. Sve ima mjeru i granicu. Lipo je da turisti dojdu, lipo je da zaradimo, da imamo sve više konobara i sobarica (op.), ali malo je previše da nemožemo živit normalno jer je u trgovinama sve 30% skuplje, jer se ulicom hoda bočno, jer se od prljavštine i smrada ne može duboko udisat, kanalizacije se zaštopavaju,noći su teške, bučne i neprospavane.Sve je podrteđeno turizmu, lokalno stanovništvo se ne poštuje, popodnevna sijesta je nestala, nema više naših običaja. Lokalni šerifi umreženi sa 3-mjesečnim,migrirajućim kontinantalnim gazdama otočnih fansy lokala omogućili su da kokaina i speeda ima na svakom koraku. Djeca bauljaju zamagljenih očiju, a roditelji još ništa ne shvaćaju. No ionako nas u RH sve manje radi klasično radno vrijeme, svi će mo u konobare,kuhare i sobarice a oni počinju radit tek kad mi idemo spavat, jer oni idu spavat kad mi idemo radit?!
  Sve prodajemo i sve smo prodali, onih 50-60 kv u kojima smo živili i to smo sad iznajmili, iz vlastitih kuća i kreveta se mičemo za 45 Eu dnevno. Pop iznajmljuje ulaz u crkvu i pogled s zvonika, mjesečno milijunske zarade, poreza 0 kuna, sve na crno. Vjeru smo izgubili, krista se odrekli,sve smo prodali, sve smo izgubili, nema nas više, pa nema ni autentičnog života u kalama i iza debelih zidova. Turisti će gledat sebe i turiste slične sebi, života, običaja i kulture zbog čega su došli više vidit neće-
  Meni je ovakvog turizma i ljeta dosta.
  Tko misli da je drugačije neka slobodno dođe dolje, osigurat ću mu besplatni smještaj. Nakon tri noći i tri dana pobjeći će glavom bez obzira.
  Ma samo da padne kiša i sve ispere.
  Splićani najbolje kažu: Ajte svi ćaaaa!

  • Kada biste zamijenili postojeću klijentelu s onom 5* bilo bi puno manje gužve i puno više para istovremeno. Za to treba jako jako puno kapitala (i jednako puno truda i pameti, čak niti kapital sam po sebi nije dosta, to znaju u Adrisu, kako su se samo namučili postaviti na noge te svoje 5* hotele). E, za to trebamo državu u kojoj rad i kapital žive u dobrim odnosima, i u kojoj svi “volimo svaki kapital”… jer neće kapital tamo gdje nije dobro došao. Ako nemamo kapitala i nismo s njim u dobrim odnosima, moramo se pomiriti s gužvama.

 22. Vratio sam se i Crikvenice, dole je kaos od gostiju bez obzira na datum. Jadran radi kao lud. Da li ima tko kakve inf. u vezi dolaska na burzu dotične firme. Bilo je najava da će to biti u 06/17 ali nikakve informacije o tome.Jel ministar misli što poduzeti ?

  • Nadam se da će kupac u privatizaciji biti Valamar. Crikvenica ima dugu tradiciju turizma, blažu klimu nego mikrookruženje sa manje bure, ljeti ipak malo svježije. Jadran d.d. ima puno zemljišta sa dosta kampova…što bi za Valamar bio vrhunski izazov.
   Prometno sjajna pozicija za vikend iz Italije Austrije Njemačke

 23. Sunce koncern je prodao 50% tvrtke koja u vlasništvu ima hotel Jadran u Tučepima. Istodobno s Tuiem osniva tvrtku za upravljanje. Cijena po sobi je cca 200.000 EUR. O takvom razvoju je Nenad davno pisao. Ovo je izgledan scenario za Valamar i ostale.

 24. Ima li tko kakve informacije u vezi ponuda za prodaju državnih turističkih kuća (Maestral,Makarska,Jadran) . Da li će g-din Marić što prodati ?

 25. Pa moguće je da Valamar i još neki to u budućnosti odrade. Još je možda malo prerano jer ima dosta prostora za rast ali za par godina lako moguće. Nadam se da će tako i biti i da će biti dobra premija na taj deal 🙂

  • Ako ne želimo uz nizozemsku bolest turizmom dobiti i još jednu zvanu “overtourism” možda nam rast fizičkih volumena u “ključnim” mjesecima niti ne treba. Bolje da tu rastu samo cijene tj. kvaliteta. Fizički volumeni neka rastu u svim ostalim mjesecima.

   U Hrvatskoj često zaboravljamo na onu “There is no such thing as a free lunch”. Ne može turizam nekom čarolijom nam stvoriti vrijednost iz nočega, koju nismo zaslužili. Sigurno postoje elementi (nizozemska bolest, overtourism i tko zna još što) koji će poništiti prividno pozitivni efekt u kojem stvaranju nemamo baš puno udjela.

   Tko se potrudi povećavati kvalitetu, dakle moguće tržišno održive cijene, uspije u tome, biti će da je zaslužio svoj lunch.

   U slobodnom tržištu ljudi dobivaju točno ono što su zaslužili i uglavnom ne dobiva ono što nisu zaslužili.

 26. Turizam je predhodnih godina eksplodirao zbog geopolitičkih problema u konkurentnim destinacijama. Sada kada se ta tržišta oporavljaju i nastupaju s dampiškim cijenama naravno da se mora osjetiti pad interesa. Privatni sektor je vrhunski iskoristio priliku, znatno podigao kvalitetu destinacije u tih nekoliko godina kada se novac slijevao i to je nešto što ostaje i ne može se promijeniti. Problem je kao uvijek država koja ne želi imati osjećaj za nastale promjene i koja je odlučna za jednu šniclu zaklat tele. Tradicionalni način života hrvatskog državnog i javnog zaposlenika košta a kako vidimo rastu potrebe i naših branitelja. Nema reformi koje bi zahvatile u taj temelj opstojnosti hrvatske vlasti i zato uberi gdje možeš sada, za par godina ionako nitko neće pitati tko je pretakao iz šupljeg u prazno a imao mandat da vodi državu.

  • Tako je. I tek sada šalju pojačani nadzor jer su skužili da su prihodi ugostitelja na manjim razinama nego prošlih godina. Sve više ljudi gleda što više raditi na crno od kad je PDV skočio na 25%. Umjesto da su ga pustili na 13% i potakli investicije i zapošljavanje oni ga digli na 25% i potakli SIVU EKONOMIJU 😦 I onda estetski sad nešto pretakaju iz šupljeg u prazno i prezentiraju kao veliku poreznu reformu! Trebali bi prvo njihove glave reformirati.

   • U Hrvatskoj možeš imati restoran sa dnevnim prometom od 50.000 ili sto tisuća kuna koliko imaju veći restorani uz PDV od 0 %. ﹰDovoljno je otvoriti novi j.d.o.o. ili d.o.o. i tako svake godine. Ne samo restoran, bilo koji business.

 27. Tu se slažemo ali dolaze nam novi kapaciteti koje treba popuniti. Recimo u Istri se javilo dosta stanova na tržišti jer ljudi izlaze 7. i 8. mjesec te rentaju turistima. Stižu novi hotelski kapaciteti (Umag-Novigrad), novi kampovi (Vabriga), 400-500 kuća za odmor te novi mali obiteljski hoteli. Taj trend će se nastaviti do 2020.(možda i duže). Slabja popunjenost u 8.se teško može nadoknaditi pred i post sezonom obzirom na volumen. Jednostavno s obzirom na ponudu cijene su pre paprene. Ok ne treba se uspoređivati sa jednom Turskom i biti jeftini ali ne možemo niti biti toliko skupi da su na otocima pidoći i pizza preko 100 kn. Mislim možemo ali tržište će to prepoznati, odnosno već je pa su sada počele last minute ponude da se kolovoz popuni.

 28. E ovakvo nešto (STEM? 😀) fali našem turizmu. Mi smo zapravo, kad bolje razmislim, baš slabi u “kulturnom” dijelu ponude. Imamo par gradova (Dubrovnik) koji su sami po sebi vrijednost (ali i tu ipak, nismo baš Grčka sa svojim neprocjenjivim antičkim ostacima), ali u gradovima nekako nam fali zaista vrijednih ili naprosto današnjem čovjeku, turistu, zanimljivih i cool muzeja, galerija. Ne možemo biti London ili Firenza, ali ipak naši muzeji su nekako siromašni i ne naročito cool, da ne kažem dosadni, većini turista.

  Ovo je fascinantno, negdje Bogu iza nogu u zabiti Montane, turistkinja naleti na ovakvo nešto što nitko na prvu ne može joj povjerovati da je stvarno, da nije “fake”, post postane viralan, mali ali vrijedan muzej steći će svjetsku “slavu” i svom gradiću donijeti malo turističke promocije: https://mobile.twitter.com/ThatAndromeda/status/1027988913904742400?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1028284211285901313&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.loopinsight.com%2F

  Mislim da na Jadranu nemamo muzej koji je sposoban postati viralan na Twitteru 🙂

 29. Moje misljenje je da su se hotelijeri i ugostitelji malo zaigrali i pretjerali sa cijenama koje vise nisu prihvatjive prosjecnom covjeku. Kada su popunili 70-tak posto kapaciteta, obustavili su booking, nadajuci se da ce ostatak kapaciteta prodati bez problema u sezoni po visim cijenama, ali nisu racunali na konkurenciju koja se zestoko vratila sa atraktivnim cijenama. Mislim da nije vrijeme za paniku, ali rezultati i rast pokazatelja nece biti tako dobri kao prethodnih godina. Takodjer je bilo i svjetsko nogometno prvenstvo, drzava stalno podize razna davanja i poreze, a nedostaje im i radne snage, pa su u medjuvremenu morali povecati placu radnicima. To su sve faktori koji utjecu na konacan rezultat, za koji mislim da ce biti na tragu ovog koji su objavili za 2. kvartal. Po meni su turisti trenutno realno vrednovani, te se ne nadam nekom velikom porastu cijene dionica kao prethodnih godina. Mozda ce se stvar promijeniti kada se uposle svi dodatni kapaciteti koji su u medjuvremenu sagradjeni ili akvizirani, ali sto se konkretno tice Valamara i dug je vec poprilicno narastao, pa bi i na to trebalo ubuduce pripaziti.

  • Hrvatska nije skupa, a nije ni jeftina, u tome i jest problem. Cilj moraju biti znatno više cijene i kvaliteta usluge i širina ponude. Rastuće hrvatske turisticke kompanije na tome rade svaki dan.

 30. https://narod.hr/hrvatska/nino-raspudic-hrvatski-problem-danas-nije-plenkovic-vec-brkic-medved-krsticevic-culej

  Znate što je meni nevjerojatno kod ljudi porijeklom iz hercegovine koji danas objavljuju tekstove u hrvatskim medijima?Ne ulazim u ispravnost stavova u tekstovima ali je jednostavno nevjerojatno da dragan čović oslovljava vučića “dragi aco”:

  https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/vucic-i-covic-pokazali-iznimnu-bliskost-dragi-aco—498862.html

  A oni stalno udaraju po plenkoviću koji se sa “dragim acom” nije alavija ni sastao,i prvi je premijer koji ga je dočekao sa temom “ratna odšteta” a nema ni jednog teksta,slova o koaliciji čović-dodig u bh a gore stvari o hrvatima iznosi dodig svakom prilikom nego vučić deset puta?
  Ali ovdje je uvijek problem plenković?Što po njima plenković mora uraditi?Da napadne srbiju?Što oni ne napadnu dodiga i rs koja je počistila do jednog hrvata?Što o tome ne pišu?Ćemu dvostruki kriteriji?Oni non stop nešto brljaju ali ne kažu što to plenković treba uraditi?Da blokira ulazak srbije u eu?Ok nema problema?Gdje će onda hrvati u bh kad dodig kaže “mi nećemo u eu jer neće ni srbija”
  Ja iskreno ne razumijem o čemu ovi ljudi govore?Pa poljaci i turci napadaju njemačku za nacizam i danas pa ih njemačka nije napala a ima vojni proračun 50 puta veći od hrvatskog?Nisam još čuo što mi to trebamo napraviti?Oni stalno nešto brljaju a da čovjek ne razumije što oni žele?

  Evo odgovora ministarstva vanjskih poslova vučiću

  https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ostar-odgovor-ministarstva-vanjskih-poslova-vucicu—526244.html

  Zar to nije bilo jasno,primjereno i jako oštro?Osim ako raspudić i ekipa ne misle da trebamo mi napasti srbiju?Tko im brani samo neka oni idu u prvim redovima?Stalno nešto izmišljaju,brljaju,seru a u bh je čović sa “dragim acom” na poljupcima svako malo a dodig im je koalicijski partner?I to im nije problem?O tome ne pišu ništa?Ali plenković koji aca drži na distanci-jest?Sve je ovo otišlo u tri pm?Još je ovaj raspudić sveučilišni profesor?Jadna nam majka sa takvim sveučilištima gdje predavaju raspudić i kapović?Da se njih pita mi bi ratovali još 100 godina a oni bi govorili “kako treba”,ti bi rušili i europu i ameriku,sve bi oni to “razbucali” a ne znaju ni što ni o čemu govore nego umisle da mogu o svemu trabunjati.
  Neka fino savjetuju plenkoviću da blokira srbiju za ulazak u eu a neka onda fino otiđu u hercegovinu pa objasne hrvatima da onda ni oni neće nikada ući u eu jer kuda ide srbija tu ide i dodig a bez dodigovog pristanka bh ne može u eu ali se oni prave englezi i udri po plenkoviću?I tako non stop?Zaboli me za plenkovića ali što je previše previše je dopizdili su i bogu i narodu sa floskulama o “domoljublju” ili “nedomoljublju”,ubili su mozak ovom narodu…

 31. Evo sjajne vijesti iz tek uskrsle Turske, Erodgan kreće Madurovim stopama, proizvoditi će još bolje iPhone od Amerikanaca. Naprosto sjajno. Udobno se smjestiti i uzeti veliko pakiranje kokica

  • Ne pratim baš taj dio svijeta, ali neki dan sam slučajno pročitao zanimljv i pomalo neobičan članak na tu temu, ovaj je navodno “znao” kako će Turska završiti:

 32. Kao što mi imamo turizam, i koji za sada još uvijek se čini da ima budućnost, naša prijateljska država Njemačka ima svoju autoindustriju, a o čijoj budućnosti je trenutno već malo teže davati konačne sudove.

  Pogledajmo njihov “megatrend” i budimo bar na trenutak sretni i zadovoljni “što nismo Njemačka, što nismo u njihovoj koži, što naš turizam za sada ništa ne disrupta”: https://www.theverge.com/2018/8/15/17685634/germany-car-industry-battery-cells

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.