Uncategorized

Bestidno su vas lagali o ‘sukobu rada i kapitala’, nasjeli ste i sada imate male plaće

Nekoliko godina u Hrvatskoj se bestidno ponavljala mantra o ‘sukobu rada i kapitala’ koju su promovirale antireformske snage, a mediji ponavljali i impregnirali javnost. Zaista, nije mi jasno zašto bi neki medij objavio takvu bedastoću u 21. stoljeću bez potpitanja genijalcu i ironije – to zaista spada u ‘trash marksizam’ (ponavljanje 19-stoljetnih komunističkih floskula iz 3. ruke).

Iz najnovijeg izvještaja EK, COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT — Employment and Social Developments in Europe 2017, Chapter 1, Main Employment and Social Developments nekoliko fantastičnih grafikona koji sve objašnjavaju.

Produktivnost radnika ovisi o kapitalu, koliko je kapitala i znanja angažirano (inovativnost i know-how ovise o kapitalu). Zato radnik u Njemačkoj ima veću plaću i veća prava nego onaj u Burkini Faso (a ne zato jer je poslodavac ‘dobar’ ili ‘zao’). Kao što možete vidjeti ovdje, produktivnost nam je padala (jedino više od nas Grčkoj). Vrlo uspješno smo se ‘borili protiv kapitala’ svo ovo vrijeme – znate ono kako su govorili da ‘ne želimo krupni kapital, divljački neoliberalni kapitalizam’ (kao što ga imaju u Švicarskoj, Češkoj, Švedskoj, Slovačkoj, Estoniji …). Zato nam produktivnost, pa onda ni plaće, nije rasla 2013.-2016. (klik za veću):

Potpuno u skladu s time i rast (pad) plaća. I danas vas lažu da je to zbog ‘neoliberalnog iskorištavanja radnika’, a vidite — nije. Pogledajte naime ostatak Europe koji je daleko više tržišno (‘neoliberalnijef’) orijentiran od nas:

Više o tome možete pročitati u mom intervjuu Novom listu: ‘Hrvatsku su prestigle Bugarska i Rumunjska. To su sad za nas – avioni’.

 

A propos, kao pravi naš građanin vjerojatno imate i nekretninu, kao svoje temeljno životno ulaganje. Vjerovali ili ne, zbog svega ovoga im i nekretnina(e) vrijede radikalno manje: Hrvati siromaše na nekretninama, a koji se narodi bogate?

Poptuno u skladu s time je i aktivnost stanovništva:

i naravno to je glavni razlog male stope zaposlenosti:

U zadnje vrijeme je dobra vijest smanjenje nezaposlenosti, ali to bi trebalo daleko bolje, u usporedbi s EU:

I oko tržišta rada ima jako puno populizma, lažnih ‘boraca za prava radnika’, o čemu možete vidjeti više ovdje: Zapošljavanje na određeno, privremeno zapošljavanje, tržište rada i gospodarski oporavak.

Također, porezno opterćenje je s obzirom na naše stanje jako veliko. U usporedivim zemljama (označeno plavim točkama, osim LU koji je pogrešno označen) jedino su antireformska Slovenija, te Mađarska s većim poreznim opterećenjem:

Iako je prevarant Piketty ratotkriven, kod nas kao i Cipras svojevremeno veliki heroj (dok nije spomenuo, kao jedinu mjeru za Hrvatsku, porez na nasljedstvo, u hrvatskom slučaju to su nekretnine, pa su ga preko noći bacili u smeće njegovi pobornici u Hrvatskoj – time se pokazalo tko su bili), u jednoj stvari je trivijalno u pravu. Ekonomske razlike se smanjuju kad je gospodarski rast velik, jer su plaće vrlo procikličke. Tako da s obzirom na sve još i dobro stojimo, u prosjeku EU:

Kategorije:Uncategorized

37 replies »

 1. Gosp. Bakić

  povodom ovog zadnjeg komentara o sukobu rada i kapitala, pa pojmovi kao ‘trash komunizam’ mislim da moram odgovoriti. Da se predstavim srednje obrazovan, penzioner, ne razumijem se u te vaše pojmove koje nam na silu hoćete pripisati. Nisam član nikakve stranke i nikada nisam bio ali se smatram kao neki lijevi centar. Vrlo vas cijenim, kao vaše zasluge za obrazovanje mladih, što je neizmjerno, uspjeh koji ste postigli poslovno, kao i spremnost pomoći obrazovati polupismene u tom području poslovanja, gdje i ja spadam, hvale je vrijedan. Ali ja sam prvi protiv neoliberalnog kapitalizma. Ali što mi priprosti smatramo što je to: prvenstveno obogaćene pretvorbom 90′, razne Kutle, Rajiće, Zubake, Guciće,Todoriće, da ne kažem hrpa bogatih generala (kojima je rat bio kao neka usputna djelatnost), razni poslodavci koji su se kao na pr. domogli Kamenskog, koji kupuju poljoprivredna zamljišta pa ih pretvore u građevinska, Mamići koji zarađuju ogromne novce bez obaveze da plate porez na to i sve po zakonu, koji ne isplaćuju plaće ljudima i sl. i ljudi su nemoćni. Država je stvorila zakone da kad ti poslodavac ne ispaćuje plaću, ne dođeš na posao, može dati otkaz, a ako on tebi ne isplati plaću nikom ništa.
  To je to što mi smatramo neokapitalizmom i što ne prihvaćamo. A to ako neki manager radi na pr. u Plivi, HT-u, Podravki i teško zarađuje plaću koja recimo može biti i 30000 KN ili sl. nemamo ništa protiv. Dapaće ako pošteno i dobro radi samo je ‘nebo granica’ za plaću. Stalno nam se predbacuje loša produktivnost, ali ja smatram sa svog nivoa obrazovanja, da je to posljedica managmenta i lošeg upavljanja poslodavca, a ne ovisi toliko o radnicima.
  Evo toliko od mene, i želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu, jer ste potvrdili kao dobar čovjek,

  lp
  Branko Ružić

   • Ok u tom clanku se zapravo i govori o kapitalizmu kao takvom i njegovoj tendenciji prekomjerne potrosnje kojoj smo izlozeni , kapitalizam kao takav podrazumjeva prodaju svega bez obzira na nuznu potrebu toga (bez da si sam trazio ) kao u slucaju uvoza i auta i stanova taj problem prije nije postojao i drzava je trebala taj dio regulirat (primjer : Nizozemska) .
    U ovom slucaju za mene je to pljacka no ne smatram krivce gradjane ovog puta

    • Kako mislite građani nisu krivi? Je li ih netko puškom tjerao da plaćaju 2500€ kvadrat i kupuju aute od 20 000 € naviše, a nijedno od toga si ne mogu priuštiti? Pa su uzimali kredite, između ostalog i u CHF. Država je dužna građane štititi i zaštititi od fizičkih prijetnji bilo koje vrste. Od vlastitih gluposti nije. Naravno da će svaki trgovac napraviti sve što može da proda svoju robu što skuplje, jednako onaj na placu koji prodaje povrće kao i građevinac koji prodaje stanove ili bankar koji prodaje kredite. Na kupcu je da procijeni i odluči treba li, želi li neku robu, po kojoj cijeni i može li si ju priuštiti. Regulacija znači da takve odluke donose drugi umjesto vas. Želite li da drugi umjesto vas odlučuju s kim ćete živjeti, imati djecu, što ćete raditi i čime se baviti, s kim se družiti i biti prijatelj…? Kako biste to nazvali i što biste rekli onome koji bi pokušao takvo što? Jednostavno je. Sloboda je izbor, izbor je odgovornost, odgovornost su posljedice dobre ili loše. Prepustiti nekom drugom odgovornost, a poslije ga kriviti za loše ishode i posljedice, nedoraslo je i infantilno.

  • .Gosp. Branko , ovo što nazivate ” pretvorbu i privatizaciju ” 90-ih vam nema veze sa liberalnim kapitalizmom ( neo sam namjerno izostavio ) ili sa ( neo ??? ) kapitalizmom To vam je više usporedivo sa na primjer , socijalističkom dogovornom ekonomijom ( nastavak doktrine iz bivše države gdje samo odabrani dijele bogatstvo i imovinu među sobom u uskom krugu ) koja guši slobodu poduzetništva , tržište itd… U takvom sustavu se onda događaju stvari o kojima vi pišete , a kasnije dolazi do monopola , kartela koji su još pogubniji po državu , njenu ekonomiju , tržište ,….

   • Zanimljivo je kako se te stvari svedu na isto, socijalizam i taj ne-kapitalizam (to čudno visoko-korumpirano-stranačko-nepotističko uređenje) kojega smo imali tih prvih godina (valjda htjeli prijeći iz jednog sustava u drugi, “a da se ništa ne promjeni”) i koje razdoblje recimo da simbolički završava baš u ovo vrijeme raspetljavanjem “slučaja Agrokor” kao zadnjeg i najvećeg ostatka nereda prvih godina.

    To je slično kao sa Korejom. Imamo tu Sjevernu koja je ekstrem komunizma, i onda Južnu braću koji dugo vremena i nisu bili nešto baš jako puno bolje kao to društvu s tim nama sličnim “ne-kapitalističkim” problemima, i koje recimo da se također simbolički završava ovim najnovijim “slučajem Samsung” https://www.bloomberg.com/news/features/2017-07-27/summer-of-samsung-a-corruption-scandal-a-political-firestorm-and-a-record-profit . I to Korejsko izlaženje iz mraka crony ne-kapitalizma je počelo zapravo još prije 20 godina posije Azijske krize (https://www.theglobalist.com/koreas-crony-capitalism/) tako da su sada skoro gotovi, samo imaju taj mutni Samsung slično nama s našim mutnim Agrokorom. Vidite kako krize mogu biti korisne. Ni mi se još ne bismo počeli mijenjati na bolje da nas ona globalna kriza nije natjerala suočiti se s našim lokalnim problemima.

 2. A to je čak, kako bi matematičari rekli, “po definciji”! Kapital je alat za obavljanje rada, koji se može naravno izraziti u novcu, koji je ponekad u tom “agregatnom stanju” kao “financijski kapital”, ali kapital sam po sebi je alat (u doslovnom smislu, sredstva za obavljanje rada). Kapital je osnova svake produktivnosti. Onaj čekić što ga majstor koristi u svom radu je kapital. Nadam se da majstor ne misli da je u sukobu sa svojim čekićem i ne razmišlja o alternativi zabijanja čavla rukom.

  Očito našima (STE)M nije baš jača strana kada ne znaju taj čekić “poopćiti” na ostali kapital.

  Ako pogledamo malo dalje od Europe. Postoji jedna meni draga i zanimljiva država, Australija, tako slična nama: lijepa, egzotična, prirodno bogata, više od pola svog uspjeha zahvaljuje sreći kao i mi (oni rude plus blizina/tržište Kine, mi turizam plus blizina/tržište EU), nekretnine (također zbog takvog tradicionalnog stava prema toj klasi) dominantna komponenta imovine građana (i koja je u prosjeku im impresivno velika, ali i po regijama neravnomjerna, koncentrirana u rudama/turizmom bogatim krajevima). Jedina je razlika u tome što oni cijelu svoju povijest imaju jako velike direktne strane investicije a to im je moguće između ostaloga, pogotovo zadnjih 30ak godina, zbog liberalizacije tržišta i aktivnog privlačenja investicija. Ali i njih ponekad treba podsjetiti čemu služi kapital, zašto investicije: https://youtu.be/_kIUMi3Q66o – možda bi i Hrvati u prosjeku bili tako bogati (oni su odmah iza Švicarske po prosječnom net worth per capita) da premostimo tu jedinu razliku, da konačno poput njih provedemo pro tržišne reforme i kontinuirano privlačimo ogromne strane investicije.

 3. Da se malo odmaknemo od Hrvatske zbog relaksacije. Poljska radi neku reformu pravosuđa ili slično, kako bi se rješila komunističkih kadrova u pravosuđu tj. na mjestima u Vrhovnom sudu, kod
  sudaca i slično. Zamislite Poljska…Što je tek onda potrebno kod nas obzirom na hrvatsko nasljeđe. Europska unija im prijeti nekakvim sankcijama sa druge strane. Koliko je zapravo EU zainteresirana
  za stvarni napredak pojedinih država obzirom da se tako mjenjaju centri upravljanja i moći, čisto birokratski gledano. Možemo li bolje uz ovakav DORH ? Sjetimo se slučaja lex Perković.
  Da li je tko odgovarao u DORH-u. Ne nije, svi su čvrsto na svojim položajima. Naši veleposlanici
  drže bisticu druga Tita u ambasadi. Da li bi to dopustila ozbiljna i uređena EU prozapadna država ?
  Jednostavno je to yu-komunističko nasljeđe preteško + kriminal u privatizaciji gdje je uglavnom pogodovano bivšim socijalističkim direktorima urednicima lista Komunist i drugim skorojevićima bez stvarnog potencijala da dođu u poziciju odlučivanja i pogodovanja u ratnom okruženju.
  Da sam liječnik pripisao bih dvije stvari. Ubrzanu privatizaciju osim voda, mora i još ponešto…. i uređenje pravosuđa i DORH-a slično kao što to pokušava Poljska.

   • Veliki plus za HDZ je uklanjanje trga zločinca. Malo kaskaju za KGK, ali je bitno da prate. HDZ smanjuje ogromna porezna optetećenja nedovoljno ali prednjači.

    • Velebit , jesi li ti negdje uhljeb HDZa ili te je HDZ uhljebio na Eclectici , neznam da li ce Nenad pustiti ovaj komentar ali nevjerovatno je koliko podrzavas HDZ a blatis SDP a zapravo su to dvije strane iste medalje .

    • Uvijek na usluzi Google “porezna reforma 2017” Porez na dobit za manje pod. je značajno smanjen. Osobno bih bio sklon rješenju da se recimo primjenjuje stopa od 0% za IT. Kopiranje pa što ? Hrvatska je ugodna zemlja za život u odnosu na većinu okruženja. Sasvim je uobičajemo da desnica smanjuje poreze, a lijevi ih podižu. Nije ovo politički blog, pa si ne uzimam za pravo učiti čitatelje političkoj abecedi i pismenosti. Neka cvjeta tisuću cvjetova.

    • Ako je vjerovati projekcijama do kraja godine nema govora o ukupnom poreznom rasterecenju. Uzimati samo jednu stavku je bezveze.

  • @Velebite, vilovito stijenje, Poljska radi reformu sudstva kojom bi sudstvo stavila pod kontrolu parlamenta. Parlament bi direktno postavljao i smjenjivao suce. Rezultat ce biti, potpise li to Duda, politicki kontrolirano sudstvo, kakvo imamo i mi u Hrvata. Politicki kontrolirano sudstvo krsi nacelo trodiobe vlasti, koje zahtjeva da izvrsna, zakonodavna i sudska vlast budu medjusobno neovisne. Stavljanjem sudstva pod kontrolu parlamenta, sto uzgred receno imamo i u Hrvatskoj, se osigurava politicki poslusno sudstvo koje ce “provoditi drzavnu politiku”, kako su to lijepo pokojni Japa rekli. Na zalost, temeljna zadaca sudstva je zastita pravne sigurnosti gradjana i njihovih prava a ne provodjenje drzavne politike. Entitet koji najcesce krsi prava gradjana je – drzava. Politicki kontrolirano sudstvo ne moze stititi prava gradjana, sto vrlo dobro vidimo i u Hrvatskoj. EU je sasvim u pravu sto Poljskoj prijeti sankcijama. Poljski i madzarski napori su usmjereni ka ocuvanju socijalizma, bez komunisticke partije. Sasvim mi je jasno da Hrvati velikim dijelom ne shvacaju o cemu se tu radi jer su i oni prevedeni zedni preko vode, kada su pokojni Japa protuustavno smijenili Krunislava Olujica i preko Ante Potrebice i Smiljka Sokola proveli cistku u sudstvu. Rezultat vidimo. Vladavina zakona je u Hrvatskoj samo bajka.

   • Nije ne. Vidi se da nije kad se poziva na biste, trgove itd. Srednji vijek umjesto da gledamo kako digitalizirati sve što se može, implementirati STEM u škole, ukinuti što više nameta, stvoriti neovisno pravosuđe, uvesti uber i tako pokazati da želimo tržište i konkurenciju tj.kapitalizam.To je njima SF 🙂

 4. To kaj si ti napisao su samo posljedice monetarne agresije i sustava u kojem novac ulazi kao dug.
  Tvoje znanje je na razini srednje ekonomske škole, bez razumijevanja tko, koga i zašto.

  • Dajte malo pojasnite ovo – ” …samo posljedice monetarne agresije i sustava u kojem novac ulazi kao dug. ” !!??

 5. Direktne strane investicije (kao i domaće) uopće nisu loša stvar!

  Što bismo mi u Hrvatskoj rekli na neku ovakvu investiciju od 10 milijardi USD? Vjerojatno ono “da mrzimo svaki kapital”, i već bismo našli sto načina preko raznih ekologa i arheologa da stopiramo izgradnju tvornice, pa bi se investitor predomislio i otišao u Češku, Poljsku ili sl., kao gotovo svaki put do sada kada god je u opciju došlo razmatranje Hrvatske kao potencijalne lokacije nove tvornice: http://money.cnn.com/2017/07/26/technology/business/foxconn-wisconsin/index.html

  • I povrh toga.., malo tko je svjestan da je to tek “manja polovica” demografskih problema Hrvatske i većine Zapada.

   Naime, dok mi muku mučimo s tim “kvantitativnim” pokazateljima, u svijetu se već razmišlja i o “kvalitativnim”, no kako je eguenika kao znanost na zapadu došla loš glas, pitanje kakva će se tu tek divergencija dogoditi na relaciji istok-zapad kroz narednih par destljeća.

   A ja vjerujem da je moguće unutar zakona i unutar etike (čak možda i unutar tu vro restriktivne kršćanske etike koja je na zapadu presudna), samo da je mrvicu pameti, koristeći suvremenu znanost, od genetike do big data, doći do nekih demografskih politika koje bi pozitivno utjecale na kvalitetu.

   Nitko ne kaže da nekim ljudima treba baš jako strogo zabranjivati imati djecu, niti da trebamo dopustiti ekstrem genetskog modificiranja ljudi (obična selekcija embrija po nalazima genteskih testova bi bila dovoljno…), ali nekim dobro osmišljenim pozitivnim politikama se sigurno može potaknuti one obrazovanije, bogatije, da imaju više djece, siromašne da si mogu priuštiti imati manje djece itd., umjesto ovih naših totalno izokrenutih mjera koje povećavaju nalitet tamo gdje ga ima dovoljno i ništa ne čine po pitanju gdje je bitno.

   Možda obična porezna olakšica u smislu smanjivanja efektivne porezne stope za svako dijete bi imala utjecaja. Bogati ljudi ne vole poreze (osim Buffetta). Ako milijunašu smanjiš efektivnu poreznu stopu na 0 %, mogao bi se osjećati dovoljno zahvalnim da prihvati to kao pro natalitetnu politiku i tako to vrati društvu. Onome tko i tako ne plaća puno poreza to ne bi puno značilo, i svi sretni.

   Ako nešto ne učinimo po tom pitanju Kinezi će nas skroz prešišati po svemu u svakom pogledu. Osim Amerikance naravno, jer poznato je da najbolji od njih idu na Beijing University, a od tamo najbolji od najboljih čim prije direktno za USA. Tako da što više što pametnijih Kineza, to bolje i za Kinu i za USA.

   Jedino pitanje što s nama ostalima koji niti možemo privući najbolje od najboljih da se dosele k nama, niti potičemo rađanje i obrazovanje domaćih.

   • Po tvojim postovima se vidi da te zanimaju nove tehnologije/buducnost drustva i tako svasta nesto.
    Da ne bude nesporazuma, mislim da imas vecinom kvalitan doprinos, ali ponekad mi se cini da ga bas lupis prvo sto ti padne na pamet.
    Ovaj zadnji post ti ima toliko stvari s kojima se ne bih mogao sloziti da je to cudo 🙂

    “A ja vjerujem da je moguće unutar zakona i unutar etike (čak možda i unutar tu vro restriktivne kršćanske etike koja je na zapadu presudna)”
    Ovo je stvarno jako siroko genaraliziranje, jer kao prvo krscanstvo je kroz svoju povijest pokazalo dosta veliku sposobnost evolucije pa cak i revolucije.
    Pa tako danas imamo i nesto sto se zove Protestantizam u cijim su zemljama vecina najprestiznijih fakulteta i centara znanja na koja se najcesce pozivas.
    FYI, ja osobno nisam vjernik, samo ne volim ovakvo generaliziranje.

    “Nitko ne kaže da nekim ljudima treba baš jako strogo zabranjivati imati djecu”
    Sta si ti sa ovim htio reci nisam siguran, samo se nadam da si se krivo izrazio (jako vuce na jedan “…izam”). 😮
    “..ali nekim dobro osmišljenim pozitivnim politikama…”
    Osmisljena POLITIKA u OBITELJI koja bi trebala biti osnova ljudskog drustva i nesto sto bi trebalo imati temelj u ljubavi i biti jedna od osnova osobnih sloboda.
    Sori sto ti moram biti ovako direktan, ali malo smanji SF i napravi koju bebu jer pricas gluposti sto se ove teme tice.
    Nije sve u napretku drustva i putovanju do Marsa za jedan sat, nesto ima i u samom zivljenju kvalitetnog zivota.

    Porezne olaksice za odabrane? O cemu ti pricas, o jednakijima među jednakima, ako si vec za porezne olaksice (s cime se a priori slazem) onda moraju biti za sve.

    Kinezi ce nas presisat? Pa sta? Nek nas presisaju, kao sto su nasli preci “presisali” neke prastanovnike ovih krajeva, jer i mi smo tu tek od stoljeca sedmog. 😉

    Napredak ne treba kociti i treba ga poticati, ali ne treba ga forsirati zbog napretka samog vec zbog kvalitete zivota i drustva.
    Sta buducnost nosi ce buducnost sama pokazati, ne treba ju unaprijed definirati.

    • @nik

     Nismo se možda u potpunosti razumijeli… Ja u onom postu nisam baš ništa drugo rekao nego konstatirao činjenično stanje. Rekao koje probleme imaju zapadnjaci, koje istočnjaci i kako im se razlikuju pristupi u rješavanju. Govorim o tome kako na zapadu imamo određena ograničenja koja nameća demokracija i prevladavajuća etička shvaćanja (a koja izviru iz kršćanske etike, ništa protiv kršćanske etike, samo kažem da je mrvicu drugačija) koji se razlikuju od stanja na istoku gdje vlada još uvijek može primjenjivati gotovo pa totalitarne metode (neće zadugo, bez brige) i ima neke olakotne okolnosti u drugačijim kulturnim vrijednostima (javno mnijenje je bitno drugačije po nekim pitanjima). Nisam rekao da je to “bolje”, nego da je trenutna činjenica.

     Što se tiče poreznih olakšica ja upravo suprotno, govorim o tome da budu jednake za sve, svima da se pod određenim (jednakim) uvjetima može smanjiti do na nulu (jer se smanjuje stopa poreza za određeni postatak, a ne one gluposti da djetetu daju bon od 1000 kn i sl. mjere koje ne služe ničemu). Nula poreza je nula poreza, svima jednaka. Samo kažem da nije isto kada na nulu smanjiš nekome tko danas uplaćuje milijune, i onome tko danas već uplaćuju oko nula. Ja bih tu jedino ovako usput još napomenuo da nije pošteno da neki danas uplaćuju tako malo. Porezi trebaju biti jednaki za sve, flat rate.

     Ja nemam ništa protiv da nas Kinezi prešišaju. I ne vidim tu nikakvu opasnost, više govorim to u smislu da mnogi na zapadu to vide kao opasnost, ali ja osobno nemam s time problema. Kinezi danas zaista nemaju nikakve ekspanzionističke težnje, oni nikome nisu opasnost (oni samo žele ono što je njihovo, npr. cijelo Južno kinesko more, to neće prepustiti nikada nikome niti pod koju cijenu).

     Glavno što oni žele (to vam između redaka jučer na vojnoj paradi i sam predsjednik Xi rekao onom rečenicom “Kako je Kina bliže nego ikada ostvarenju sna nacionalne revitalizacije”) je vratiti svoj stari, “povijesni”, položaj u svijetu (mirnim putem, svojim trajnim ubraznim unutarnjim razvojem, napretkom, i onda prema van njegovanjem dobrih odnosa s drugim državama, na odnosima uzajamnog poštovanja, suradnje). Oni se tradicionalno smatraju centrom svijeta (tako im se i država zove na kineskom, 中国, “Središnje Kraljevstvo/Država”), temeljnom ljudskom kulturom (najstarijom, najjačom), pa doživljavaju jako velikim poniženjem to što im se dogodilo zadnjih par stoljeća, doslovno se srame, i žele to čim prije pod svaku cijenu “popraviti” (znaju da su zabrljali, da su sami krivi, da su prvo jako dugo stagnirali, i onda nije čudo što ih su pokorili, pretekli itd.). Ništa nemaju protiv nikoga, ne smatraju oni ne-Kineze nešto manje vrijednima i/ili nepriljateljima (nije to nikakav nacizam, kao ono u Sjevernoj Koreji), samo im je nekako nenormalno ovo po njima tek privremeno neugodno stanje kako su Europljani i njihove kolonije kroz par stoljaća totalno preuzeli ulogu vodeće/najnaprednije ljudske kulture.

     Ja nemam ništa protiv da imamo takav multipoloran svijet, s recimo 2 centra moći na suprotnim stranam svijeta, gdje svaki želi postati najjači, najbolji, najbogatiji, ali ovaj puta za razliku od cijele dosadašnje povijesti, bez hladnog ili bilo kakvog rata, nego više nekako u sportskom duhu, na temeljima zdrave konkurencije, ponekad suradnje itd. Mislim da će svijet ići brže naprijed tako nego s jednim polom gdje god on bio, tako da meni ovo skroz super izgleda, da sam vrlo optimističan što se tiče budućnosti svijeta.

    • @mclynx

     Hvala na dodatnom pojasnjenju, mozda sam ja ispao malo ofenzivan u svom postu, ali par stvari mi je prilikom citanja nekako bas upalo u oci.

     Sto se porezih olaksica tice, da, ti bonovi su bas pijesak u oci koji nista ne rjesavaju vec samo sluze za kupovinu glasova.
     Slazem se sa flat tax rat-om i recimo ovaj video bih svima preporucio da pogledaju (ne sjecam se tocno gdje sam naisao na njega, mozda cak i na ovom blogu?):

     Jedino s cime se ovaj put ne bih slozio je duopol, ali cisto zato sto nisam za nikakve definirane ‘pol’-ove bili oni mono, duo, trio…
     Nekako mi se cini da cak i ako nastanu na zdravim temeljima imaju prirodan incentive da s vremenom djeluju kontra zdrave konkurencije.
     A optimizam vjerujem da vise-manje dijelimo svi koji posjecujemo ovaj blog, i hvala autoru i na tome.

 6. “… Za 20-ak godina Hrvatska bi mogla postati poželjna destinacija. Ali nastavimo li igre kojima smo bili skloni posljednjih 20-ak godina, postat ćemo kupljena zemlja u kojoj nećemo sami donositi odluke i bit ćemo prirepak u svakom pogledu…” pitaju li se političari (izabrani od naroda) ikada o istom? Ili će neko pametnije pleme baštiniti ovu lijepu zemlju?

 7. Mislim da nas i dalje bestidno lažu i prodaju maglu.

  Click to access duro_medic_2014.pdf

  Ministar Marić u svojem najsjanijem izdanju, nećemo mi još dugo naprijed s ovakvom ekipom:

  “1. Opisane koncepcije neoliberalne škole nisu spoznano valjane i ne pripadaju ekonomskoj znanosti, već ekonomskoj ideologiji i ideokraciji, tj. skupu ideja pomoću kojih se ostvaruje program vladanja i dominacije nad ljudskim umovima i/ili teritorijem manje razvijenih naroda i država.

  Dominacija neoliberalne ekonomske ideologije i mitologije na tržištu ekonomskih
  ideja je važan, ali do sada zapostavljen idejni izvor dugotrajne ekonomske krize u
  Hrvatskoj i u BiH.
  RH, BiH i slične male tranzicijske zemlje ne mogu izići iz sadašnje ekonomske krize pomoću neoliberalnih ideja, politika i koncepcija (kao što su homo oeconomicus, privatizacija, deregulacija, liberalizacija cijena, fleksibilizacija tržišta rada, privlačenje stranog kapitala,
  koncepcija tržišne privrede, politika valutnog odbora, itd.) koje su
  privrede RH i BiH i dovele u veliku i paradoksalnu krizu.

  ….

  Sa „znanjima“ iz neoliberalne idelogije i politike nije moguće izići iz sadašnje
  ekonomske krize u Hrvatskoj i BiH i ostvriti ekonomski prosperitet, jer su neoliebralne politike prorecesijske. Nužan je zaokret od od neoliberalne i prorecesijske ka razvojnoj politici koja potiče proizvodnju, investicije i zaposlenost.
  Sve se to može učiniti upoznavanjem, kombinacijom i korištenjem teorijskih znanja iz heterodoksnih škola ekonomsko-političkog mišljenja kao što su kejnzijanizam, marksizam, institucionalizam i radikalna politička ekonomija. One se na tržištu ideja i znanstvenih znanja pojavljuju kao pojedinačna ili skupna alternativa odnosno idejna
  opozicija neoliberalnoj školi. ”

  To je učenje koje se propagira u glavama trenutne ekipe na vlasti. Takvi su zamijenili one prethodne koji nisu htjeli provoditi reforme i danas provode ovakvu politiku. Teški teški socijalizam…. takav kadrovira po državnim firmama…HEP, HŽ, Podravka, Plinacro…..

 8. Evo iz centrale najvećeg kapitala, sinoć na ovu temu reče Tim Cook na objavi rezultata za prošli kvartal (koji su odlični, iznad očekivanja analitičara, ali svima potpuno nebitni jer slijedi najznačajniji kvartal u zadnjih 10 godina, kada izlaze novi modeli iPhonea, uključivo navodno jedan “premium model”, bitno skuplji od normalnih iPhonea, i koji će imati predivno ime 8, ili možda Pro ili X, ma svejedno, glavno da bude spektakularan i jednako spektualarne cijene – moramo se boriti protiv deflacije 🙂 ):

  “We’ve created 2 million jobs in the U.S. and we’re incredibly proud of that. We do view that we have a responsibility in the U.S. to increase economic activity — including increasing jobs — because Apple could have only been created here. [tu govori o App Economy]

  And you may have seen that at the beginning of the quarter — sometime in April, I believe — we announced an advanced manufacturing fund that we’re initially placing $1 billion in, and we’ve already deployed $200 million of that. And the first recipient is Corning in Kentucky and they’ll be using that money to expand the plant to make very innovative glass and we purchase that glass and essentially export it to the world with iPhones and iPads. We think there’s more of these that we can do. I think there’s probably several plants that can benefit from having some investment to grow, or expand, or even maybe set up shop in the U.S. for the first time.


  And then in the third area, we have about two-thirds or so of our total employee base is in the U.S. despite only a third of our revenues being here, and we’ll have some things that we’ll say about that later in the year.”

  • U državama poput Hrvatske to više nije upitno, tzv. “1. stup” imati će za 20-30 godina samo simboličko značenje ukoliko to onda još slučajno ostane dio našeg zakonodavnog okvira iz nekih povijesnih razloga, ako se u međuvremenu ne pojavi politika koja će biti spremna reći da se taj pojam kako je izgubio smisao (ono tipa kao da ti danas netko isplati mirovnu od “37,49 kn”, pa što ćeš s time, otići u McDonalds na jedan ručak i to je to?) jednostavno briše iz zakona i da se mirovine iz proračuna prestaju isplaćivati.

   Jedina mirovina će biti ona iz “2. stupa” (a to je kapital, dakle ne samo radnici, nego i umirovljenici, jako jako ovise o kapitalu, u interesu im je da su povrati na kapital solidnih iznosa), i zato je vrlo zabrinjavajuće to što se za taj 2. stup izdvaja daleko premale iznose, i povrh toga fondovima se upravlja katastrofalno.

   Oni koji tada još budu samo na 1. stupu ili im 2. stup zbog gore navedenih razloga bude nedovoljan, neće imati druge nego raditi.

   Ali možda… kako živimo sve duže i zdravije to i nije tako jako veliki problem za to prijelazno razdoblje dok se svi ne priviknu na novu stvarnost, ono zašto ne bi ti ljudi još malo radili, zaradili si za te tekuće potrebe i uštedjeli sami za ostatak života (nikad nije kasno početi, ako ćeš živjeti 100+), kada shvate da je prvi stup im ukinut i da nemaju od čega kupiti kruh?

   Prilika za rad će ipak biti, unatoč svoj toj automatizaciji, AI itd., ja sam optimističan i glede toga. Znam da su mnogi jako pametni ljudi jako zabrinuti (Jack Ma npr. predvodi tu histeriju od masovne nezposlenosti, slično kao Musk histeriju od AI istrebljenja ljudi) ali čini mi se da pretjeruju, i da bi čak moglo biti i sasvim suprotno.

   Pa čak i ova zadnja rečenica u mom posljednjem komentaru ako ste dobro pročitali “…and we’ll have some things that we’ll say about that later in the year”, moguća da insinuira nešto sitno i skoro na tu temu (doći će to jednom i u Hrvatsku), to je moguće da se odnosi na jedan navodni tajni projekt u Appleu koji bi uskoro mogao ugledati svjetlo dana a koji se tiče davanja ogromnih količina trivijalnih poslića (isplata na vaš Apple Pay račun) koje svatko može obavljati iz udobnosti svog iPhonea (koristeći njegove senzore, ljudsku inteligenciju koja u mnogo toga bolja od umjetne itd.), za početak bi to bilo doprinosi za Apple Maps (dakle slično kao Google Maps doprinosi, samo bolji, bolje plaćeni… jer Apple korisnici za razlikud od Google korisnika ne prodaju sebe, ne rade besplatno, to su posebne biljke, financijski pismene… ali Apple ima para, pa neka plati svakoga tko za njih nešto radi!)

 9. Kod najvećeg kapitalista na svjetu evo jedan baš lijep oglas za posao za ljude bez obrazovanja, možda čak i bez mogućnosti napuštanja svog doma (recimo zbog invaliditeta)… https://www.apple.com/jobs/us/aha.html

  U nekapitalističkom svijetu ljudi ostaju doma radi nezaposlenosti a invalidi se mogu nadati samo nekoj bijednoj socijalnoj pomoći i lošem psihičkom stanju zbog malog samopoštovanja svijesni da su samo teret društvu, umjesto ovako da budu sretan i produktivni član koji pomaže drugim ljudima i još zaradi na tome.

  Ja sam sve optimističniji glede toga da zapadni svijet u narednih 2-3 i više desetljeća uopće ne čeka nikakva stoljećima neviđena epidemija nezaposlenosti uslijed tih privremenih disruptvnih efekata prijelaznog razdoblja nove industrijske revolucije nego da ovaj puta kad smo jači nego ikada, pametniji nego ikada, diverzificiranijeg gospodarstva nego ikada (pa nekada je postojala samo poljoprivreda i malo što drugo od realno privatnog gospodarstva a vojsku, kralja i svećenike je trebalo hraniti kao i danas uhljebe) novi poslovi da će nastajati gotovo istovremeno kako stari nestaju, da neće biti nikakve privremene rupe (a čija privremenost naravno da ne tješi one koji u nju upadnu čekajući da za 30 godina dođu novi poslovi u novim rekordnim količinama).

  Možda neće biti baš previše (i sigurno ne previše dobro plaćeno) ovako pogodnih za slabije obrazovane ili obrazovane u arhaičnim vještinama, ali uz mrvicu STEM obrazovanja, ljudi raznih razina (ne samo dr.sc.) će ipak imati što raditi i sasvim sigurno za novac dovoljan za standarde života bar našeg starog vremena (danas npr. najsiromašnija kućanstva u USA velikom većinom imaju klimu, perilicu suđa, kompjuter… stvari koju oni s kraja 19., početka 20. stoljeća, nisu mogli niti zamisliti i ovo bi spadalo u nekadašnju višu klasu koja je imala poslugu koja pere suđe, maše lepezom i ne znam kako zamjenjuje kompjuter).

  Čak i ne moramo biti nužno nešto previše STEM talentirani, dovoljno da razumijemo osnovne koncepte da možemo tu primjeniti neke svoje druge talente, npr. (“3D”) vizuelnih umjetnika i dizajnera, kao i buduće verzije nekakvih nazovimo “fotografa” (sjeća se netko tog zanimanja?, to nije bilo samo Lupino i sl. nego su fotografi bili obrtnici prisutni u svakom i najmanjem selu) će trebati na pretek već uskoro za manje od 10 godina kada svijet punim zamahom zahvati nešto slično onom krajem prošlog stoljeća ranih dana internet uzletu, ovog puta u obliku novog “AR/VR” medija kada ćemo cijeli stvarni svijet (gotovo kao danas mape) i beskrajne izmišljene svijetove htjeti (re)kreirati u virtualnoj stvarnosti, spojiti sa stvarnim svijetom kroz “proširenu/miješanu” stvarnost, za razne korisne primjene (i manje korisne, možda opet dođe neki dot com bubble, neki “3D” bubble).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.