Nekretnine

Bogatstvo nacije: nekretnine – oko 150 milijardi eura u stanovima i kućama

I što napraviti da vrijednost uvjerljivo najvećem dijelu štednje građana – nekretninama – počne rasti, umjesto da nastavi padati?

Sad kad porez na nekretnine više nije ‘na stolu’, postaje odličan povod da sagledamo širu sliku posebnog odnosa (u svjetskim razmjerima?) kojeg imaju Hrvati i nekretnine, te što on znači u kontekstu bogatstva nacije i građana. Nisam se uključivao u raspravu o porezu (niti je ovo članak u tom smislu), ali me zanima ova šira tema, a vjerujem da bi trebala i sve naše građane.

Argumente zagovornika poreza smo čuli od države, tijekom saborskih rasprava i zadnjih dana primjerice ovdje: Ovo je 5 argumenata za i protiv poreza na nekretnine.

Ovih dana su (po naravi stvari) u javnosti prevladavali protivnici poreza na nekretnine, koji su uglavnom imali dvije polazne točke. Jedna je bila da ne treba povećavati ukupno porezno opterećenje građana. Ovo ima snažno uporište u postojećoj razini poreza. Sve će vam biti jasno ako pogledate članak Hrvatska i dalje brutalno, i sve jače, oporezovana, a unutar njega svakako i link na prethodni članak. Dalje taj argument ide da čak i ako porez na nekretnine ne bude veći od postojećih poreza na nekretnine, otvorit će mogućnost povećanja, a što bi hrvatska država (takva kakva jest) svakako iskoristila. Ovaj argument možemo nazvati dinamičkim argumentom, ‘tekućeg poslovanja’ države i polazi od utjecaja poreza na gospodarstvo i građane. Ovo na neki način možemo usporediti s promatranjem ‘Računa dobiti i gubitka’ kod trgovačkog društva, i utjecajem rasporeda pojedinih troškovnih stavki na prihode i poslovanje društva.

Drugi argument je imovinske, statične naravi: utjecaj poreza na vrijednost postojeće imovine, slično kao što je Bilanca kod trgovačkih društva promatranje (vrijednosti) imovine društva.  Konkretno, hoće li imovina (nekretnina) biti dugoročno izgrickana porezima, te koji bi utjecaj bio na trenutnu tržišnu vrijednost. Sve ovo s obzirom da Hrvati ogroman dio svoje osobne imovine imaju u nekretninama.

Ovaj drugi dio pristup ima uporište u sljedećem. Prema zadnjim dostupnim podacima, popis iz 2011., u Hrvatskoj je bilo oko 1,9 miliona stanova namijenjenih stalnom stanovanju, od čega je oko 22% bilo privremeno ili stalno nenastanjeno:

Izvor: Statistički ljetopis.

Kako je u međuvremeno izgrađeno još oko 50.000 stanova, vrlo malo se ruši (sve je na DZS), a stanovništvo se smanjuje, možemo pretpostaviti da je trenutno oko 25% stanova (namijenjenih stanovanju) nenastanjeno.

Iako su Hrvati s izrazito velikim postotkom vlasništva nekretnina ‘tek’ drugi u EU – prema zadnjim dostupnim podacima za EU oko 90% naših građana živi u svojoj nekretnini (Rumunjska je prva s oko 96%, a prosjek EU je 69%), uzmu se li u obzir i vikednice i stanovi za iznajmljivanje, Hrvati su uvjerljivo prvi po vlasništvu nekretnina u EU.

Ovdje pak imamo pregled po kvadratnim metrima. Negdje tijekom 2011. (ne krajem, nego kad je rađen popis) u svim tim stanovima, uključivo i one za turizam i ostalo je bilo 169 mil. m2:

S obzirom na izgrađeno u međuvremenu, sada vjerojatno ima nešto preko 171 miljuna ‘kvadrata’. Pretpostavimo li vrijednost m2 u cijeloj Hrvatskoj od 875 eura (za kuće to uključuje i okućnicu), dolazimo do 150 milijardi eura u stambenoj imovini (uklj. vikendice i jedinice za iznajmljivanje).  Ova cijena ima smisla uzemo li u obzir da su trenutne prosječne cijene prodanih novih stanova u cijeloj RH nešto preko 1.500 eura / m2. No, ako stavite 1167 eura / m2, doći ćete do 200 milijardi eura. Ostao bih ipak pri nižoj pretpostavci, koja nam daje okruglu brojku od 150 milijardi eura.

Istovemeno, naši građani imaju u hrvatskim bankama oko 25 milijardi eura štednje i depozita. To naravno nije cijeli iznos jer neki građani imaju štednju u inozemstvu, ali neki imaju i nekretnine u inozemstvu.

S druge strane, građani imaju oko 12 milijardi eura prisilne štednje u mirovinskim fondovima drugog stupa, koja je većinom (i perverzno) alocirana u državne obveznice RH (posuđena Republici Hrvatskoj), te nešto u dobrovoljnima i osiguravajućim društvima. Također, građani Hrvatske imaju i nešto dionica (equitya). Kako imaju vrlo malo obveznica koje direktno drže, to pokriva većinu štednje građana (naravno, građani imaju i drugi tip nekretnina, recimo zemljišta, kao i udjele u d.o.o.-ovima i neke zanemarive rubne vrste imovina kao što su zlato, kriptovalute …).

Iz te perspektive je razumljiva posebna osjetljivost građana na oporezivanje stanova, iako se ona već i sada oporezuje na drugi način (komunalna naknada itd.) i iako ih praktički ne zanimaju veliki porezi na druge načina njihova ekomskog opstojanja (ovo drugo je razumljivo, ali ne i racionalno).

Ipak, uvođenje poreza na nekretnine bi (eventualno) bio samo katalizator daljnjeg pada cijena, ili pokazatelj što se događa s njihovom vrijednošću. Sjetimo se, prema upravo objavljenim podacima, cijene nekretnina u Hrvatskoj padaju, za razliku od skoro cijele EU gdje brzo rastu:

Padu vrijednosti nekretnina najviše doprinose strukturalni demografski problemi, o čemu sam pisao još prije 6 godina (kada je malo kome bilo jasno da nekretnine nisu najbolja investicija): Za Jutarnji piše Nenad Bakić: Ne kupujte stanove! Sada je vrijeme za pametno ulaganje u dionice. Inače volim nekretnine, i kao što možete vidjeti u članku, za razmatranje sam predložio drugu vrstu nekretnine, upravo toj spomenutoj je cijena u međuvremenu porasla 7-8 puta (a stanovima pala barem 30%, što znači da bi se ulaganjem u nju imalo danas desetak puta više).

Ipak, vrijednost nekretnina, pa time i glavni dio štednje građana, ne mora i dalje nezaustavljivo padati, usprkos svim razlozima navedenima u članku. Ključ je u gospodarskom rastu. Zamislite da su vam danas plaće 15% veće, da je bilo više posla pa se mnogi ne bi odselili (pa bi time i potražnja za stanovima bila veća), štoviše, da se kod nas doseljavaju drugi i traže stanove. Tada bi vas vjerojatno manje smetalo da li vam je porez na stana malo veći (ili malo manji) ili se drugačije zove – jer vrijednost vaše temeljne štednje bi rasla, a ne padala. Više o tome možete pročitati u mom intervjuu ovdje: ‘Hrvatsku su prestigle Bugarska i Rumunjska. To su sad za nas – avioni’. A za ovo zaostajanje je krivo upravo odustajanje od reformi, i neefikasna država koja se morala financirati sve većim porezima. Uključivo i indirektne poreze. Primjerice, nije li za građane daleko skuplje od uvođenja poreza na nekretnine način na koji trenutno funkcionira vrlo visoka (5% plaće!) prisilna mirovinska štedna pri čemu:
– do čak 3/4 (trenutno preko 72%) te štednje je posuđeno državi kako bi se financirao njen deficit (i odgađale reforme)
– ogromne naknade uzimaju društva za upravljanje kojima su vlasnici banke, a posao im je ekstremno lagodan
– puštaju se poluinformacije i dezinformacije o ostvarenim prinosima (a tko ih je platio?), o čemu možete vidjeti ovdje: Obveznički i mirovinski fondovi: a gdje su novci?
– istovremeno se propušta ulaganja u produktivnu (realnu) imovinu koja je svuda u svijetu prepoznata kao temelj dugoročne štednje (dionice – equity).

Najbolji način za zaštitu vrijednosti imovine građana je stoga gospodarski prosperitet, umjesto velikog oporezivanja koje hrani tustu državu
– ili zadržati istu razinu oporezivanja za puno bolju razinu usluge (i pogotovo takvu koja će potaknuti rast i zaposlenost, smanjiti iseljavanje)
– ili smanjiti oporezivanje.

Smatram da je moguće da se na ovoj polaznoj osnovi nađu i svi koji su zagovarali odustajanje od poreza, i država.

Vezana na sve ovo  je i tema alociranja štednje / investicija. Primjerice, zašto pametni Norvežani glavnu štednju svojih građana, ogromni norveški naftni ‘mirovinski’ fond vode tako da alociraju 65% imovine u dionice, a samo 30% u obveznice, uz moto ‘Težimo sačuvati imovinu i sagraditi bogatstvo za buduće narašataje’, vidite ovdje.

Financijska pisemenost je u današnjem svijetu jedna od najvažnijih pismenosti. Jedna pogrešna odluka i postaneš financijski rob (ili kmet) – često i zbog asimetrije informacija: u vrlo kompliciranoj okolini, bankari znaju više od tebe. Ili, propuštanjem pravilne odluke propustiš djeci osigurati edukacijski fond. Stoga predlažem svakome da pročita ovaj moj serijal (nisu svi nastavci, ali i ovo je već dovoljno): Osnove ulaganja. Vjerovali ili ne, i ovo oko nekretnina spada pod istu temu.

+ + +

Za obavijesti o novim člancima na Electica, upišite svoju email adresu gore desno.

 

 

 

 

 

 

Kategorije:Nekretnine

89 replies »

 1. i opet ne znam sto bi pomogao porez na nekretnine osim da i opet zaustavi reformu i da uhljebima jos mesa za hranjenje

  • Jedino kako bi, po mom skromnom sudu, porez na nekretnine pomogao, je da u sredinama tipa Vis poreznim opterećenjem primora suvlasnike koji se često broje u desecima, da nekretninu privedu svrsi ili da ju prodaju (odnosno da ju lokalna zajednica proda po ovrsi), a ne da prekrasna primorska mjesta budu puna sablasnih ruševina iz kojih rastu najčešće smokve.

   U ostalim slučajevima sam protiv.

 2. http://direktno.hr/razvoj/evo-sto-je-sve-novim-zakonom-medved-osigurao-hrvatskim-braniteljima-89715/

  Opet klasična hrvatska priča,zakon gdje se stalno govori o tkz. borbenom sektoru a u taj borbeni sektor su ugurali sve i svašta,doslovce sve i drugu i treću i petu liniju fronte,borbeni sektor je i onaj tko je bio na prvoj liniji vukovara ili gospića ili dubrovnika i onaj tko se doslovce odmarao na hrvatskim otocima gdje rata nije ni bilo i još za to primao plaću(zato su i išli u vojsku) da ne nabrajam dalje.Sve se to ugura u tkz. borbeni sektor,”da se vidi da nas ima” a u biti borbeni sektor su bili ljudi sa prve linije,ispočetka samo dragovoljci…

  Svaki zakon mi upropastimo i na kraju uhljebima će sve to plaćati hrvatska sirotinja,oni umirovljenici sa 1800 kn mirovine.Populizam će nas uništiti.

  E ovakve kriterije su oni unjeli i u porez na nekretnine,i tu onda možeš muljati kako hoćeš,milijun solucija,milijun nekih kriterija?Uvijek je sve isto.A od tkz. 500 tis branitelja njih 350 tisuća bi trebali platiti državi što ih je primila u vojsku i tada financijski spašavala a mi koji smo išli glavom u zid od prvog dana ako nismo ranjeni i ako smo pošteni i karakterni dobili smo k od ovce i na njemu jedno debelo zvonce.Doduše sramio bih se da sam što i uzeo.Sve je u ovoj zemlji muljaža?Samo neka kažu što je to tkz. borbeni sektor i tko je sve u to ušao i koliko je to ljudi i koliko dana?
  I sad će opet one “uhljebe snalažljive” koji znaju sve zakone i rupe financirati hrvatska sirotinja i svi porezni obveznici da bi ovi uhljebi političari dokazali kako su i oni “veeeliki domoljubi”
  Sve je kod nas na zajeb!Sad će hrvatski branitelj npr sa kapitalom 6 mil eura(a ima i takvih) imati pravo na besplatne uđbenike za djecu a onaj sirotanović iz slunja ili gospića koji je imao tada 5 ili 15 godina pa nije ni mogao u rat neće imati to pravo?Uvijek je sve isto!

 3. Ja sam potpisao peticiju protiv ovo poreza u trenutku kad je izašla budući da pratim i podržavam udrugu Lipa. Zapravo je vrlo simpotomatično kako je tako trebalo dugo da ova stvar dođe u mainstream medije i zainteresira širu javnost s obzirom na veliki udio imovine Hrvata u nekretninama.

  Porez na nekretnine kako je zamišljen je apsolutno štetan, a posebice što bi ga trebale ubirati te mu definirati visinu jedinice lokalne samouprave koje su u mnogim slučajevima same sebi svrha i egzistiraju samo da određeni broj ljudi ima radno mjesto.

  Ovaj porez bi imao smisla, ako bi se paralelno smanjio primarno porez na dohodak, a eventualno i PDV za barem isti iznos pa da ukupno porezno opterećenje ostane isto ili se smanji. Također se ne bi smjela oporezivati jedina nekretnina te bi se oporezivalo po smanjenoj stopi za nekretninu koja je u funkciji što bi potaklo bolje iskorištenje neaktivnih nekretnina.

 4. Paragraf pri kraju članka kojim autor ukazuje na 2 načina kako političari mogu zaštititi vrijednost imovine građana vrlo transparentno pokazuje kako je to našim političarima među zadnjim brigama (iako će to populistički uvijek iznijeti kao prvi cilj svog djelovanja).
  Osvrnuo bih se usput na slabu održivost izjave Potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Štromara početkom kolovozao uvođenju poreza na nekretnine: “Mislim da će većina građana plaćati manje.” (pri čemu je za osobu na toj poziciji puno govori već i ovo “mislim”) .
  Primjeri kalkulacija koje kruže ovih dana medijima su točni ako jedinice lokalne samouprave definiraju UPRAVO TAKVE parametre za izračun poreza koji stoje u tim primjerima. Većina ljudi nije informirana da bi se godišnji iznos poreza po četvornom metru obračunske površine nekretnine utvrđivao množenjem vrijednosti boda, koeficijenta zone, koeficijenta namjene, koeficijenta stanja i dobi. Pojedini su koeficijenti propisani zakonom (ili će ih ministar propisati pravilnikom), dok će GRADOVI I OPĆINE SAMI utvrditi vrijednosti boda, koeficijent zone i koef. namjene. Zar netko doista misli kako će veliki broj samostalno financijski neodrživih jedinica lokalne samouprave (a puni su “općinskih službenika”) odrediti najniže koeficijente kada im je zakonom dozvoljeno da samostalno odrede npr. “koeficijent namjene” u rasponu 1-5 (za poslovni prostor proizvodne djelatnosti, hotele, apartmanska naselja i kampove), 1-6 (za prostor koji se koristi za iznajmljivanje stanova, soba i postelja), odnosno 1-10 (za prostor koji se koristi za ostale djelatnosti – što god to bilo)?
  Dodatno – vrijednost boda lokalna samouprava može mijenjati svake godine!
  A da ne spomenem kako se po ovom Zakonu svaki drveni štagalj smatra gospodarskom zgradom – na što se do sada nije plaćala komunalna naknada, a porez bi se trebao plaćati (iz Zakona: “nekretninom se smatra stambeni prostor, poslovni prostor, garažni prostor i drugi pomoćni prostori te ostali prostori bez namjene, građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja”).
  U takvim stvarima leži jasna zamka potencijalno značajnog povećanja izdvajanja velike većine posjednika nekretnina za ovaj porez u odnosu na komunalnu naknadu.
  CItirat ću na kraju dio jednog komentara s poslovni.hr: “Bit će novaca za uhljebe – stare, nove, najnovije i one koji će to tek postati.”

 5. Ukoliko je u nekoj zemlji postotak vlasništva nekretninama u kojima ljudi žive manji od 90% nego u Hrvatskoj, to između ostalog znači da su u toj zemlji nekretnine u kojima ti ljudi žive u vlasništvu nekog drugog. To drugim riječima znači da postoji veća koncentracija nekretnina u tog “drugog”, tj nekog manjeg broja ljudi koji onda njima upravljaju iznajmljujući ih ovima koji ih ne posjeduju. Ako želimo ili stremimo biti takvi, tj. ako smatramo da je postotak od 90% previše i nešto loše (jer puno vlastitog ionako neodstajućeg kapitala imobilizira), to zapravo znači da unatoč svemu kupnju nekretnina treba preporučivati kako bi se one konsolidirale i na koncu našle u rukama manjeg broja ljudi, koji bi njima onda efikasnije upravljali nego pojedinci. Naravno da tu ima još gomila detalja koji se tiču mogućnosti cijele jedne grane upravljanja nekretninama koja bi se trebala razviti, omogućiti, bolje složitit… ali na koncu i zasigurno zapravo kupnja nekretnina je u tom smislu vjerojatno dobro ulaganje, jer očigledno bi trebalo biti prostora za konsolidaciju (jer smo na visokih 90%) tj. okrupnjavanje u rukama onih koji bi se (samo) time bavili. Zato mi je malo čudna averzija prema ulaganju u nekretnine (razumijem da se misli iz pozicije malog čovjeka, te da se ima spoznaja da možda nije pravo vrijeme,.., ali ne i generalno kao ulaganje).
  Meni postotak od 90% vlasništva nad nekretninama u kojima se živi govori da je zapravo kupnja nekretnina i posao njihovog daljnjeg korištenja nužno morao biti odličan posao, ali da je problem u tome što zapravo nedostaje kapitala da se ta kupnja i cijeli posao šire proširi i utemelji kako bi se i stvar konsolidirala. Mi zapravo dolazimo iz sustava gdje je konoslidacija sustavno bila onemogućena (sjetimo se mantri: imaš kuću vrati stan) i ne treba se čuditi visokom postotku osobnog vlasništva nad nekrentinama. Sada se nalazimo u situaciji da je oportuitetni trošak odabira nekretnine u vlastitom vlasništvu ljudima ipak veći od oportuitetnog troška ne ulaganja u kupnju nekretnina i ulaska u posao korištenja nekretnina onima koji bi eventualno i mogli u to ulagati (pa se ljudi poslovično odlučuju na vlasništvo nekretnine u kojoj žive, a drugi bježe od još šireg vlasništva nekretnama između ostalog i zbog brutalno iskazanoj javnoj volji i praktički suglasju da se čerupaju vlasnici više nekrentina).
  Dakle, niti postojeći vlasnici imaju neki bolji izbor da ne kupuju/ili se odluče na prodaju, niti oni koji bi ih i mogli kupovati, te time razviti cijelu jednu granu i na koncu okrupniti nekretninski fond nešto propuštaju ne izabirući baš to ulaganje.

 6. Pogodili ste bit,upravo je ovaj zakon davao uhljebima u lokalnim jedinicama pravo da kako im treba određuju koeficijente a druga stvar vraćamo se na početak na reformu javne,lokalne i regionalne uprave ali za to nitko hrabrosti nema i izmislili su 1000 razloga da do toga ne dođe,jer su npr “danci budale a hrvati jako pametni”

  https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/zasto-je-danski-model-dobar-no-u-hrvatskoj-tesko-ostvariv-20140814

  Pusti vodu dok majstori odu,tako vam se to zove….

   • Imali su parafiskalne namete pa nisu imali potrebe a namjera ministra marića je po meni bila da ih tu ograniči i tu im sreže krila upravo davajući im ove mogućnosti i rastezljivost kod poreza na nekretnine….

    • Zašto se bune ovi sa lokalnih jedinica i draži su im parafiskalni nameti?Zato što je hrvat financijski nepismen pa je navikao na prirez a poduzetnici su manjina pa njih udreš nametima i ciao pa neka laju a ipak o porezu na nekretnine i koeficijentima koje bi uveo ovisilo bi ti jeli dobijaš izbore ili ne,to se tiče svih građana,tu je njih marić htio navući….To je moje mišljene.Samo mi moramo ići u radikalno smanjenje lokalnih jedinica a za to nitko nema hrabrost jer im ne daju ck komesari iz njihovih stranaka…

 7. Treba razmisliti o ideji tokenizacije nekretnina. Naime kako su ICO i kripto valute polako pocele privuci globalnu pa i domacu paznju…vjerujem da ce doci i trenutak kad bude moguca tokenizacija nekretnine.

  Mozemo zamisliti, da npr. “prodas” samo 3% svoje nekretnine putem token-a. I onda placas najam za tih 3% nekretnine – recimo, da bude to koštalo nekih 6%. Vjerujem da bi bilo puno interesa sa oboje strane – investitori koji bi tražili dispenzirani rizik plačanja rente, a sa druge strane vlasnika nekretnine koji bi imao mogucnost, da manji dio svog imanja pretvori u likvidnu obliku.

 8. Nevezano za temu, može mala pomoć:
  Da li ima netko iskustva sa indexnim fondovima i kako ih kupovati iz Hrvatske? 🙂

 9. Kad bi barem te nekretnine bile kvalitetne, mogle poslužiti nečemu, možda ih nekako nekome iznajmiti (ako nemamo dosta građana, nekako doći do više turista, preko Airbnb-a iznajmljivati itd.) ali dobar dio njih je čisto smeće.

  To se najbolje vidi kada tražite za unajmiti stan u Zagrebu. Praktički sve osim neki od onih koje njihovi vlasnici smiješno nazivaju “luksuznim stanom” je baš preloše. Čak oni jadni koji se i stvarno potrude urediti stan, potroše silne novce na adaptaciju, često se nađu u zgradi koja je sama po sebi stara, ružna, neodržavana, pa to opet drastično smanji cijeli dojam, uništava vrijednost tom stanu koji bi mogao biti OK sam po sebi, ali nekrentina živi u svom okolišu, vrijedi i ovisno o tome kakvo joj je okruženje.

 10. Nekretnina vrijedi onoliko koliko je netko za nju spreman platiti….mozemo mi pricat bajke da smo naj ovo ili ono….medjutim realnost je nesto drugo……ili koliko noncanih sredstava ista moze generirati u odredjenom periodu
  Npr u Ny manhatan stan od 3000€/m2 moze se iznajmljit cijele godine a kod nas ako 3 mjeseca ako..

  • Antune, najveći problem sa živim zidom je taj što ih, jako jako puno poduzetnika i malih obrtnika podržava, u to sam se uvjerio u dosta razgovora, i tu se opet vraćamo na početak svih hrvatskih problema, a to je financijska nepismenost, meni je čak i razumljivo da ih podržavaju, djeca, maloumni, bolesni, pijanci, kockari, dužnici, ali kad čujem od ljudi koji su obrtnici i to ozbiljni i veličaju živi zid, ja mislim da sanjam

 11. Sanjam da 90% Hrvata ima udjele u hrvatskim d.d. kompanijama i da je premijer odustao o oporezivanju dividende, trgovine dionicama i upola smanjio porez na dobit, da premijer govori o hrvatskoj konkurentnosti na tržištu EU itd.

 12. http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=987510

  Jos jedna briljantna reforma vlade socijalisticke republike Hrvatske. Je li ostala ijedna profesija u ovoj zemlji gdje ne treba platit uhljebljarinu putem nekakve “licence”??? Je li ovo rezultat najava M.Dalic da ce se smanjiti broj nameta poduzetnicima, i da ce popraviti konkurentnost?

  Preporucio bi svima iz vlade da procitaju knjigu “Why nations fail”. Onda bi mozda poceli raditi sto treba, a trenutno je to upravo suprotno od ovog sto rade.

  • Martina dalic, je apsolutno najveće razočarenje u politici ikada za mene, jer takav transformers još nije viđen nikada. Velika zagovornica slobodnog tržišta, članica libertarijanske grupe, čim je prešla na državne jasle, počinje bulazniti o nacionaliziji ine, spašava todorica, priča o nepotrebnosti smanjena PDV a, a da ne zaboravimo da apsolutno niti jedan bitan namet ili regulaciju nije ukinula, i ne daj boze nešto privatizirala. Po meni su iskreniji i komadina i Marić i ostali komunisti jer oni se drže svog marxa, a ova kvaziliberalka je tipičan primjer obmane u hrvatskoj politici

   • Sve ste u pravu osim da spašava todorića to činjenično nije točno,martina dalić i da hoće ne može ništa privatizirati jer su “domoljubi” nametnuli na silu i pritisak plenkoviću fudbalskog sudiju da on brine o ne-privatizaciji da oni i dalje mogu slobodno krasti i uhljebljivati svoje političke drugove i drugarice,sve ste vidjeli kod podravke,ruka ruku mije a drug tito,fudbalski sudija je šetao hodnicima podravke kao napoleon bonaparte,slučajno mu se i brat zaposlio,nije išlo u željeznicama ali ima u bandića u holdingu mjesta(ruka ruku mije).Tu martina dalić,čak ni plenković ne mogu ništa osim otići ća i stjerati ih u tri pm…

    • Slažem se antune, da ne može ništa, onda nek ode iz vlade, isto tako plenkovic nek ode jer očito nije vođa i državnik, ali ne i on i ona idu “srednjim puten “, nezamjeranja nikome i politike “i jare i pare “, a znamo gdje to vodi. Kako se goran marxic zna izboriti za ministarstvo tako bi se i ona trebala izboriti za ono što se bar deklarativno zalaže, ali ne ona jednostavno nije TA kao i što plenkovic nije TAJ, nego su to sve najobičniji uhljebi bez ikakve vizije kako ovaj zatucani narod provesti u 21 stoljeće

   • Slažem se u potpunosti. Veliki licemjer koji je pokazao pravo lice a imala je prilike što šta napraviti za Hrvatski narod.

 13. Nije problem čak ni oporezivanje dividende,to čujem od ljudi jer to oporezivanje ide automatizmom,ljudi su vam u velikom broju pobjegli sa burze,pogotovo mali ulagači koji bi dio ušteđevine mjesečno,tromjesečno ili godišnje ulagali u dionice jer im je oporezivanje kapitalne dobiti ukoliko izlaze ili se premještaju iz dionice u dionicu ne-automatski i ljudima je komplicirano pisati porezne prijave a masu ih je i strah da nešto ne zabrljaju u tome pa im porezna sjedne na leđa.Osobno sam pomagao savjetima(koliko je to u mojoj mogućnosti) par ljudi prijatelja koji rade vani kao pomorci prije 2016 godine da ulažu u dionice,od kada su čuli za kapitalnu dobit vezanu za porezne prijave svi do jednog su prestali ulagati u dionice,pobjegli su glavom bez obzira a tu vam je i masu malih koji su sa “sitnim” novcima radili u sitno na burzi i prebacivali se iz dionice u dionicu nebi li dohvatili 5-10% prinosa u nekom periodu tri,šest,dvanaest mjeseci.Ukoliko bi se sustav napravio da to funkcionira automatizmom a puno bolje bi to bilo i ukinuti dok burza ne saživi puno više ljudi bi ulagalo na burzi pogotovo na ove kta koje su danas u banci.To vam jamčim i znam što mi ljudi govore.
  Kapitalna dobit i porezne prijave su otjerale sve male ulagače sa burze a ti mali su ključ svake burze.Vjerujte porez na dividendu koji se obračunava automatski nije im bio problem,problem su im samo porezne prijave jer tu ima malih ulagača koji bi napravili i 30 ili više transakcija godišnje i to je njima komplicirano i gotovo.Ali kome mi to govorimo kada se oni bave još thompsonom i tko je gdje pjevao borbene a tko nije?To su njima glavne teme!

  • Tako vam to ide,u ozbiljnim organiziranim zemljama prva vijest dana vam je kretanje burze jer oni itekako dobro znaju koje je značenje burze za ukupno gospodarstvo a u ovako dezorjentiranim zemljama koje su davno izgubile pamet udarne vijesti su tko je sa kime i gdje okrećao volove i jance i zašto ovaj drugi nije sa njim bio i što je rekao jedan bezvezni biskup tko treba dati ostavku a tko ne a tko je to i kako demantirao.To su im udarne vijesti!

   Mi imamo sidro koje su nam objesili oko vrata primitivci i oni koji sebe zovu tkz. napredne antife?Ne znaš koji su gori!Ne daju da ova zemlja zakorači u 21 stoljeće nego nas sidre u 19-20 stoljeće i gotovo,kakvi su oni takvi su i oni koji nas vode…Oni su samo njihova uljepšana-našminkana kopija…Ima vam ona čuvena misao da su od komunista jedino gori antikomunisti jer oni su od komunista preuzeli sve iste tehnike napada na ljude,ocrnjivanja,nametanja glupih-primitivnih-prizemnih tema jer i nemaju ništa drugo pametno ni ponuditi ni priopćiti narodu,jebe se njima oni od toga jako dobro žive a oni koji ne žive duševno se ispunjavaju jer drugačije su prazni…

   • Glavna tema države i sastava gradske skupštine grada zagreba je bila ukidanje ulice komunističkog diktatora koji je doduše prethodno bio stjecajem okolnosti na čelu i antifašističkog jugoslavenskog pokreta i mi se razbijamo da objasnimo jedni drugima tko je za a tko je protiv?
    Pa da je taj čovjek odgovoran samo za 100 montiranih političkih procesa koji su zavili u crno masu obitelji on kod zdravih-normalnih-naprednih ljudi nebi imao nikada ulicu?A to su nama teme kojima hranimo narod i buduće naraštaje?

    Znate što,nama treba državnik koji će doći na udarni termin htv-a da nam priopći svima zajedno “dragi moji hrvati,obraćam vam se kao premijer ili predsjednik države i ne mogu se ne suzdržati da vam prvo kažem gonite se vi svi zajedno u tri “lepe” p.m.,dopizdili ste i bogu i narodu,vi ste svi štetočine za ovu državu kakvih nema i jebe mi se jeste li se za nju borili ili niste,u povjerenju vam moram reći da je drugi svjetski rat završio prije 70 godina a domovinski prije 25 i molim vas ne serite više”

    E točno takav državnik nama treba!Jer ovo više nema smisla!

 14. https://www.vecernji.hr/vijesti/medved-pozvao-braniteljske-udruge-na-dijalog-oko-upravljanja-braniteljskim-fondom-1141780

  A pogledajte ovaj zajeb?Dali su hrvatskim braniteljima neke simbolične udjele u fondu da bi zadovoljili formu i populistički poentirali a onda iz tog fonda stipendiraju djecu određenih hrvatskih branitelja i onda se još čude kako to da je više od pola branitelja te udjele prodalo?Jeli vi shvaćate apsurd?
  Date ljudima shodno učestvovanju u ratu neki mizerni udio u fondu,znači one postaju privatno vlasništvo i onda vi bez saglasnosti tih branitelja sa njihovim novcima stipendirate djecu branitelja?I njima je sve to normalno,još se čude što ljudi masovno rasprodavaju udjele?Ja vam kažem da mi nismo dobre glave?

  • Potpisujem u potpunosti. Šteta (izostanak prometa) od uvođenja oporezivanja kapitalne dobiti je veća od zarade na tom porezu jer je mnoge otjerala i/ili primirila.

 15. Ovaj porez će prije ili poslije doći jer reforme nikom ne padaju napamet i sto preostaje nego dizati poreze, dizati pdv na 25%, dizati pdv turizmu itd. Jedina strategija koju imamo je dizanje poreza i još pričaju bajke o dolasku stranih investitora .Nikoga nebrine sto ti nameti čine nas sve manje konkurentnima bitno je samo da ima za sve na državnoj blagajni. Nevjerovatno kako nikom nepada na pamet skresati to.

 16. Jedan od ponajboljih tekstova do sada na Eclectici …
  Posebno mi se svidio “smekšani” stav prema posjedovanju nekretnina.
  Gdje će cijela stvar završiti i kakva je budučnost cijene nekretnina u Hrvata čisto sumnjam da možemo predviti,nešto slično kao i sa predviđanjem BDI indexa.
  Evo jedan link na ovu temu , gradić se nalazi u blizini NY , a njihove nastambe se trže po “fer cijenama” , ekonomičnim..
  https://www.vanityfair.com/news/2016/07/sag-harbor-real-estate-battle

 17. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/preokret-tolusic-naknadu-za-inspekcijski-nadzor-vraca-na-90-kuna-1050174/

  Sad će on ispasti “domoljub” koji nam je dobro mislio a čovjek nas osramotio da nam se rugaju i oni gori od nas u tkz. regiji a plenković bi mogao ispasti “nedomoljub”,ostavka bi bila minimalan moralni čin za ovu sramotu koju smo sebi priuštili da se danas sprdaju po srbiji,bh itd sa nama.Ovo je tipičan primjer kako domoljubi u najboljoj namjeri u okviru svojih okulara i znanja hrvatskoj čine uvijek štetu.Da vam bude jasno što je čovjek napravio objasniti ću jer to pola zemlje ne kuži;
  inspekcijski nadzor poljoprivredne robe po vrsti je do sada koštao 90kn,znači ako u kamionu imate 10 vrsta povrća to vas košta 900 kn?I dosjetio se domoljub kako ćemo mi njih zajebati i poveća on cijenu tog nadzora na 2000kn znači ako imate sada 10 vrsta to bi koštalo 20 tisuća kuna umjesto 900 do jučer?Ne vrijedi kod nekih kombija sva roba 20 tis kuna?I sve pet???Samo je domoljub mislio da će srbi,bh,makedonci,cg i ostali pljeskati njegovoj pameti i reći “bravo hrvati a vi kod nas izvozite sve kako ste i do jučer”

  Recite vi meni jesmo li mi normalni?Vjerujte kod “domoljuba” koji k ne razumiju je tolušić dobio političke poene a plenković bi mogao ispasti nedomoljub,znate ono bruxelleski dečko?Hdzu uvijek treba neki ušminkani “sanader ili plenković” koji će za njih trčati po bruxellesu ili washingtonu,drpiti 24 sata a oni će iz birtije trabunjati o “domoljublju” 91,41-45 i banu jelačiću,problem nastaje kad ih “maneken” predsjednik prestane slušati,e onda oni opet udare po 91,tko je kome bio ćaća a tko mater,tko ide u crkvu a tko ne,i da oprostite moš se jebati….

  Zar ne vidite na primjeru imenovanja gorana marića ministrom,na primjeru krstičevića kojeg je plenković trebao otkantati prvi put kad mu je na proračunu dao ostavku jer on je bio dobar zapovjednik brigade u ratu ali nema on veze sa ministrom niti se on razumije u politiku,pa na primjeru stiera,pa sada na primjeru tolušića i jučerašnjim izjavama maletićke koja se by the way nije htjela ni vratiti u rh i uzeti odgovornost da plenković ne upravlja hdzom,nego miševi kolo vode iz birtije a ti volu ori i radi i slušaj?Malo karikiram ali mislim da vam je jasno što želim reći.
  Plenković je sada kao nekada račan,on sada osluškuje “bilo” naroda,čitaj hdza i na najmanju pobunu on se odmah povlači….Tako se ne vodi ni poljoprivredna zadruga a kamoli država?
  Naguzili su domoljubi ovu zemlju tako da se nećemo od njih oporaviti kao ni od partizana 45 godina,ako su oni domoljubi ja sam papa franjo,to su klasične štetočine…

 18. A da ovo mladih ljudi nisu izluđeni tkz domoljubljem partizana,komunista i ovih kvazi novopečenih antikomunista šetali bi danas u prosvjedima sa parolama “ajde partizani i domoljubi skinite nam se sa k jedno 20-30 godina da od ove zemlje konačno napravimo državu sretnih i različitih ljudi”
  Ne daju nam disati “domoljubi” od 45 do dan danas,igra uvijek isti film samo se glumci mijenjaju…

 19. Porez na nekretnine u ovom trenutku nije baš logičan. Npr, imaš 100k EUR.
  1) Staviš ih u banku i plaćaš samo porez na zaradu (kamatu). Ništa na glavnicu.
  2) Staviš ih u dionice i opet plaćaš porez samo na zaradu (ako je ima). Uz to imaš i veliki rizik glavnice, tj nitko ti ne prizna kao olakšicu ako sve izgubiš.
  3) Kupiš nekretninu. Plaćaš porez i na zaradu (ako npr iznajmljuješ, tj ako je ima), i na glavnicu (porez na nekretnine)?

  Nije li to suludo? Koja budala će tako kupiti nekretninu?

  • Možda ista ona/onakva koja kupi u Njemačkoj i većini drugih država svijeta gdje imaju takav oblik poreza?

   Ali slažem, nema nikakvog smisla oporezovati onu nekretninu koja se iznajmljuje, tamo treba oporezovati taj prihod (uz recimo neke odbitke za održavanje itd., pa da je “kao na dobit”) odnosno ako se radi o trgovačkom društvu to se smatra da je oporezovano baš kroz porez na dobit i nikakav dodatni nekretninski porez tu nema smisla. Ali nažalost u Njemačkoj i tim drugim državama često oporezuju i u tim slučajevima u kojima ja mislim da je glupo.

   Po meni, jedino što ima smisla oporezovati je te nekretnine koje se ne koriste u nikakvoj komercijalnoj djelatnosti, dakle samo te koje se ne iznajmljuju. To možete shvatiti da je zapravo ista stvar kao i one koje se iznajmljuju, da se tu oporezuje “imputirana renta”, samo je iz tehničkih razloga to izraženo/objašnjeno kao porez na aktivu ali zapravo je to porez na taj (zamišljeni) prihod/“dobit”. Ako u nekretnini niti živiš (pa tvrdiš da time nema imputirane rente) niti iznajmljuješ niti bilo kako drugačije koristiš za neku gospodarsku djelatnost to si možeš shvatiti kao specijalni “motivirajući” (da ne kažemo kazneni) porez na mrtvi kapital kako bi te potaklo da to počneš koristi, likvidiraš ili sl., u svakom slučaju kreneš time pozitivno utjecati na gospodstvo.

   U svakom slučaju, da smo normalna država taj porez bi mogao biti sasvim jednaka stvar kao i ostali porezi pa time stvar pravednosti (sve klase da se jednako oporezuju, da nemao specijalnih izuzetaka kao nekretnine) i u našem slučaju bi mogao biti nadasve stvar praktičnosti i dobro osmišljene dugoročne “gospodarske politike” gledajući tako dinamički i više koraka unaprijed (ona moja ideja da to služi kao alat za baš smanjivanje porezne presije u dugom roku i poticaj gospodarstvu u kratkom/srednjem roku, koliko god zvučalo apsurdno “da bismo smanjili poreze uvodimo nove poreze”). Porez kao svaki drugi tako da nema razloga da na njega gledaš drugačije. Ako se buniš protiv poreza općenito (kao ja) buni se i protiv ostalih poreza jednako a ne samo tog jednog. Meni nema smisla na ovoga gledati “drugačije” samo zato što (još) ne postoji, niti jedan ne mora ali i može postojati, treba gledati cijeli spektar mogućega, štoviše meni bi bilo možda i prirodnije brinuti se oko ovih koji već postoje i preveliki su.

   Ali naravno, mi nismo normalna država, pa ne treba računati da naši igraju pametno, pa ovdje možda realno ipak možemo gledati kao da tu vjerojatno nema nekih naročitih pozitivnih gospodarskih utjecaja predlženim poreznim promjenama, da je samo stvar pravednosti, a to nam ne mora biti dovoljan razlog za biti pobornik tog porez (ili treba? To neka svatko za sebe odluči).

   • Pa nije glupo npr. za nekretninu u funkciji s prihodom 1 kn i troškovima održavanja od 1.000 kn. Tog bi kod nas bila sva sila. Npr. ti i ja si međusobno iznajmimo kuće za 1 kn.

    • Već sada poreznici odrede neku minimalnu cijenu po kojoj oni misle da bi trebalo iznajmljivati i ako je iznajmljeno po ugovoru ispod te cijene, naplate porez po svojoj procjeni.

   • Prihod od iznajmljivanja je pausalno vec oporeziv……ali ako privatan iznajmljivac ima vise od neke odredjene kolicine smj jedinica mora otvorit obrt…apsurdno…
    Kao fizicka osoba nemoze odbit od prihoda nikakav trosak u funkciji najma….a stranci recimo npr slovenci iznajmljuju na crno punom parom i nitko nista…..

 20. Nije to baš normalno. Jer uzmi u obzir, onaj tko je zaradio neku svotu dovoljnu za kupiti nekretninu (radom ili dohotkom od kapitala), već je platio brdo poreza. To čime je kupio nekretninu je ono što je ostalo kad je platio sve moguće poreze (jako velike poreze!).

  I sad bi da se još jednom godišnje na to plati porez?

  Meni to zvuči isto kao da plaćaš dodatni naknadni porez na usisivač, mikser, bicikl, odjeću, frizuru… znači, za svoj ZARAĐENI NOVAC NAKON SVIH POREZA kupiš bilo što i sad bi na to opet trebao plaćati neki porez?
  Što je koga briga kako ja trošim novac (ako je sve legalno)?

  • Dobro, ovdje sada dolazimo u raspravu je li kupnja nekretnine potrošnja ili investicija. Ima obilježja i jednog i drugog, možda treba gledati koje je prevladavajuće…

   Ako mislimo da je to potrošnja, u pravu si. Ako je pak investicija… onda ti zaključak nije ispravan.

   Mislim da bismo distinkciju trebali raditi prema duljini vremena upotrebe i teoretskoj mogućnosti/lakoći zamijene “imputirane” “stvarnom rentom”. Treba gledati što od tih stvari (usisivač, mikser, bickl, odjeću, frizuru, stan) tipično koristiš u kratkom/srednjem roku prije nego se izamortiziraju a što se možda može koristiti u dugom roku, te što od toga se može lako iznajmiti drugima na korištenje ako/dok ti ne trebaš to koristiti.

   Ako je investicija, onda je to isto, pa s potpuno jednakim novcem si kupio dionicu na čiju dividendu plaćaš porez, ili oročio u banku na koju kamatu plaćaš porez, zato ako si uložio u nekretninu u kojoj živiš normlano bi valjda bilo i da na tu imputiranu rentu (to ti je dividenda, kamata) plaćaš porez slične stope. A onda ih idemo u sljedećom koraku sve zajedno ravnomjerno smanjivati, asimptotski prema nuli.

   • Pa mogu ja nekome iznajmiti i usisivač i bicikl i mikser. Sve to može biti investicija. Bit je u tome da je u redu da se oporezuje zarada, a glavnicu (na koju je već plaćen porez) neka ostave na miru.

    Što je koga briga ako ja imam 50 miksera svaki druge boje (nemam, ali samo primjer :-)). Možda se palim na miksere, pošteno sam ih zaradio, platio sva davanja i to je to.

    Mogu imati i 50 stanova i svaki dan spavati u drugom, ako sam to zaradio i mogu tako, što je koga briga? Recimo, ne da mi se iznajmljivati i gnjaviti s tim jer mi nije nužda, a ako netko ima bolju ideju s što s tim preznim stanovima, neka zaradi i ponudi poštenu cijenu i rado ću mu prodati, jer sve je na prodaju po dobroj cijeni 🙂

    Ako se ide dirati u pošteno zarađenu glavnicu na koju su plaćeni svi porezi, što ne bi i penzioneru koji od penzije uštedi 500 kn odrezali godišnji porez na tih 500kn? Meni to zvuči potpuno isto.

    • Sve ok Filip, samo velim da bi trebalo onda istim žarom i protiv poreza na dividende i kamate, u najmanje ruku (ali ja bih rekao i šire, i poreze na rad i potrošnju, ne samo ove od kapitala). Jer to dvoje je potpuno ista stvar kao porez na nekretnine, suštinski (porez na dohodak od kapitala, samo što su to druge klase pa taj prihod drugačije izgleda, na jednom mjestu se zove kamata, na drugom dividenda, na trećem imputirana renta).

    • Nisam siguran da se razumijemo… porez na rentu (zaradu od nekretnine) nije mi toliko problematičan.

     Porez na dividendu je također porez na zaradu (ne oporezuje se ukupna imovina u dionicama koje daju dividendu).

     I porez na kamatu je porez na zaradu (ne oporezuje se ono što kamatu stvara).

     Smeta me porez na glavnicu (samu nekretninu koja omogućava rentu). To je nešto sasvim drugo od poreza na rentu.
     Na to je porez već debelo plaćen, vjerojatno i preplaćen.

    • Prethodno sam bio rekao da to nije konceptualno porez na glavnicu nego samo način računanja/izražavanja, npr. da je iznos kamate koju primaš iz nekog razloga generalno nepoznat, težak za utvrditi, država bi ga procijenila i svima obračunavala jednako neovisno o točnom iznosu kamate, samo izraženo u terminima glavnice kao nečem recimo opipljivom pa lako za obračun a dovoljno aproksimativno jer recimo da se podrazumijeva da svi imaju iako ne znamo kakve više-manje slične kamate na sličnu glavnicu.

     Kažem da na ime stana u kojem živiš ti primaš (“od sebe”) tu tzv. imputiranu rentu (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Imputed_rent) i da je ona po meni stvarni predmet oporezivanja sličan kamati/dividendi. Ne smije te zbuniti činjenica da ne vidiš svaki mjesec nekakav izvana pristigli pozivni novčani tok pa da samo zato ti ovo nije prihod od tog kapitala sličan dividendi/kamati iz tvog drugog dijela portfelja.

     Nešto da bi ti bilo suštinski rečeno “prihod” ne mora biti stvar koja će rezultirati pozitivnim novčanim tokom nego to može biti i stvar koja će (sigurno) rezultirati time da se ne dogodi negativni novčani tok (a koji bi se sigurno dogodio da nema te stvari, npr. da nemaš tu nekretninu plaćao bi takvu rentnu).

 21. I još samo mala nadopuna. Ako ne mogu na miru trošiti ono što sam zaradio, i na što sam već platio ogromni porez – neću ni raditi.
  Nema smisla raditi.
  (malo karikiram, ali ne puno).

 22. Inače, meni se čini da sad opet vidimo naš poznati jal u punom sjaju. Čak i u nekim ko.entarima ovdje. Zašto bi netko imao 5 stanova, a ja živim u 30 m2? Neka nam dodatno plati kad ima više od prosjeka!
  A zaboravlja se da je takav tko je to zaradio (čisto i pošteno, svojom natprosječnom sposobnosti i/ili velikim trudom), već platio puno više poreza od ovih koji jalno i ljubomorno grintaju.
  Ako nije pošteno zarađeno, to je onda neka sasvim druga priča, koja nema veze s ovom temom i porezima.

  • Slazem se ako netko ima 5 ili cak vise nekretnina pa to je njegova sposobnost ili i mozda dio naslijedstva…uglavnom ako je na sve placen porez i ostala davanja zasto opet…….
   pa taj koji zivi u 30 m2 umjesto da kuka ja ovo vi ono neka pokusa zaradit pa si prijustit lagodniji zivot
   Prestanimo vec jednom s tim populizmom..dosta je bilo
   Ako je netko postenim radom zaradio platio sva davanja drzavi i moze imat lagodniji zivot zasto po njemu stalno pljuvat, zasto se taj mora skrivat ili sutjet jer drugi nemaju
   Volimo se toliko usporedjivat sa zapadom ali na zalost nekima je mentalitet ostao u neka druga vremena
   Drzava je ta koja bi trebala brinut o socijalnim slucajevima ili ajmo rec manje sretnim ljudima
   Pa nemogu nam stalno svi biti krivi za nase nedace
   Okrenimo vec jednom tu stranicu i krenimo dalje…..

   Zanima me jedna tema o kojoj se kod nas malo zna odnosno slabo raspravlja a to je naplata NPL….ne zanima me populisticko razmisljanje i postovi o toj temi nego konkretno sto, koliko, kako i u kojem roku…

 23. slazem se sa ffilippom sve kaj je napisao , samo bi nadodao kako u Hrvatskoj svake godine ima sve manje stanovnika. Zivim u zg i znam kako je sve teze iznajmit stan viska , jednostavno nema vise toliko ljudi a nemaju svi stanove u centru pa da ih pretvore u apartmane za iznajmljivanje na jedan ili vise dana.
  za par godina kada nas bude jos manje imat cemo desetke tisuca praznih kuca , stanova , lokala koje jednostavno necemo imati kome prodat a morat cemo placat rezije za iste.
  Ova zemlja jednostavno nejde u dobrom smjeru, ok platit porez kao kaj ga i placamo na sve zivo ali ovo sa nekretninama bi po meni bio zadnji cavao u lijes.

  https://www.vecernji.hr/vijesti/moze-li-gore-lani-rodena-36372-djeteta-a-umrle-52034-osobe-i-iselilo-ih-se-53529-1145522

  http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/318022/ovo-je-tuzna-slika-hrvatske-u-2016-godini-manje-nas-je-od-42-milijuna-a-cak-840-tisuca-graana-nema-za-hranu-i-grijanje

  • Kada dođe to vrijeme onda treba kupovati po nekoliko stanova koji su jedan do drugih u zgradi pa ih spojiti, preurediti 2-3 današnja tipična stana u jedan normalni i lijepo uređeni. Pa da konačno kvaliteta stanovanja malo poraste.

   Meni je u Zagrebu osim to što su zgrade stare/ružne/neodržavane ako nisu novogradnja (a mnoge od novih zgrada uopće niti nisu visoko kvalitetne gradnje, pa im opet nema puno korisiti od toga što su nove) jako smeta i veličina stanova od tih stvari koje se teško mogu popraviti (unutrašnje uređenje se lako promijeni adaptacijom).

   Stanovi u Zagrebu su mahom minijaturni kao da smo u nekakvom prenapučenom Hong Kongu ili siromašnijim četvrtima New Yorka. Ljudi s obiteljima u Zagrebu žive u stanovima ispod 100 m2. To je skandalozno za zemlju tzv. ljubitelja nekretnina. Kakvu su to nekretninoljupci koji žive u krletkama? Ako stvarno volimo nekretnine očekivao bih da su u lijepim zgradama (bar zgrada sama po sebi može biti kvalitetna i lijepa ako je njena lokacija “zadana”, kad na žalost ne mogu sve biti na istim “dobrim” lokacijama), u prosjeku bar 50 m2 stambenog prostora po osobi koje žive pod istim krovom.

 24. Da bi stanovi imali vece povrsine/kvadrature potreban je veci dohodak….pa tako da su sadasnje kvadrature prilagodjene prosijecnom hr standardu
  Sto se pak puno boljih stanova vrijedi pogledat ovaj link
  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=146153&page=23
  Medjutim za tako nesto treba prije svega koncept grada s vizijom i naravno gradjani vece platezne moci tj vise kvalitetnih kompanija radi veceg dohotka konkurencije rada i ostalog….

 25. Prethodni se link odnosi na novi dio Milana koji je u fazi gradnje City life…pre pre dobro u zivo…u blizini unitower centra(uprave Unicredita i PNP Paribas) fenomenalno…..tako blizu hr a u stvari jako jako daleko…..

 26. http://www.dnevno.hr/domovina/branitelji-bijesni-na-predsjednicu-njezina-izjava-o-glini-vrijeda-sve-prezivjele-hrvatske-branitelje-1050508/

  Predsjednica koja se najviše ulizivala i izlazila u susret braniteljima danas je tema napada zbog izjave koja je izvučena iz konteksta.Nema tu kraja,točno sam prognozirao što će joj se dogoditi jer ovoj sizofreniji kraja nema,daš prst ode ruka do ramena….Ovo više nema veze sa zdravom pameću?Nevjerojatno?Što ovi ljudi žele?

 27. Dio branitelja se počeo ponašati kao da smo branili japan a ne svoje kuće,ovome se mora stati na kraj i reći konačno popu pop a bobu bob,inače tu nema kraja drkanju mozga i matretiranju čitave zemlje…Što se predsjednica i premijer više ulizuju nama braniteljima to je dio branitelja sve gori prema njima…To sam znao od prvog dana!I pisao na ovome blogu dokle će to ići….točno sam sve znao…

 28. Ima dio branitelja u mirovini koji nemaju što drugo činiti nego mjerkaju svaki zarez i svaku riječ da bi mogli dići bunu i belaj,i to neće stati bez oštre reakcije i izjave popu pop a bobu bob.Dokle više?20 i kusur godina od rata?Nema kraja?Na htvu svaki dan je neka obljetnica,trči ministar svugdje,predsjednica i premijer i opet ne valjaš?Sve sam unaprijed znao?Osobno na te obljetnice ne idem jer tamo su svi sa svakim u svađi….

 29. Predsjednica bi trebala izaći u udarni termin htva i poručiti dijelu braniteljske populacije ajde nas malo pustite na miru barem da se potrudimo zaraditi vaše mirovine,ajde nam dajte malo zraka jer ste dopizdili i bogu i narodu…Jer inače nema tu kraja,znam ja “moje” ljude…

 30. Točno je godina mandata vladi sad će opet biti “nenarodna vlast” itd,sve već odigrano…Neka skeja biraju za premijera!Pa neka im on obrani mirovine?

 31. Ljudi da se razumijemo,ovo nisu svi branitelji nego samo jako mali dio njih koji non stop matretiraju ovu zemlju,veliki i najveći dio branitelja danas radi svoj posao,nema nikakve privilegije,baš nikakve i brinu o dnevnim problemima kako prehraniti svoje obitelji,ovo je dio ljudi u mirovini koji nemaju što raditi nego dizati bune i bunice a mnogi imaju i političke ili neke druge interesne ambicije,ili im je to im je duševna hrana,samo to ozbiljna država ne smije sebi dopustiti da postanemo taoci ove sizofrenije…

 32. http://direktno.hr/kolumne/li-plenkovic-zapravo-ponizio-tolusica-medveda-i-maricag-94637/

  A kako je ovaj “palikuća” glup to je strašno?Prvo on ne razumije da ne hapsi plenković nego policija i da je sada to obavezna zbog presude šimuniću i odbijene žalbe ustavnog suda?Drugo tolušić jest htio zaštititi dio domaćih poljoprivrednika ali je šteta zbog kontramjera bila višestruko veća i to je bit pušione,ZATO smo se i povukli,ovakvima drug tito ne izlazi iz glave,oni bi stalno nešto štitili.Što se tiče iseljavanja puno mladih ujedno napušta zemlju jer ne mogu više slušati ovakve glupe “palikuće” kao dujmović koji k ne razumiju i još ga slave kao veeelikog novinara?Ali kako ljudi mogu uopće pisati i objavljivati ovakve gluposti,pazite on direktno optužuje plenkovića da je on “hapsio” a pupovcu da nije dao mjesta nebi sastavio vladu,to se zove politika?I ovakvi pale narod a ujedno imaju kompleks jer dana u ratu nisu bili pa da dokažu da su oni ipak domoljubi udaraju iz vbr-a gluposti?Mene ne čudi dujmović nego tko ovakve gluposti objavljuje?Nisu ovi ljudi normalni?

 33. Neka zatraže legalizaciju pozdrava za dom spremni,neka to postane službeni pozdrav hrvatske vojske kako to predlaže biskup košić,neka se za to izbore u demokratskoj proceduri,tko im brani,srbija će im dignuti odmah spomenik u centru beograda,dačić i vučić to bi jedva dočekali?
  Postali bi srpski heroji!

  Da se razumijemo meni osobno ne smetaju nikakvi pozdravi jer me sadržaj više interesira od simbola i pozdrava ali samo ću vas uputiti na jedan primjer kada se jedan premijer austrije koja je za hrvatsku ekonomski i politički gigant morao povući zbog nacionalnih interesa austrije?Svi znate da se radilo o jorge heideru?Pa se stalno pitam jesmo li mi hrvati mazohisti?Jeli uživamo činiti stvari u korist osobne štete?Tako nekako ispada?
  Pa kako možeš biti glup toliko nakon presude šimuniću i odluke ustavnog suda da se pitaš “zašto policija hapsi” a “hapsi” za istu stvar koju je uzvikivao šimunić?Pa nije šimunić građanin drugog reda a skejo prvog?Kao da su ovi ljudi retardirani?Oni ne razumiju ni što je ingerencija premijera,što ministra,što policije,što suda?Oni kao da žive u sjevernoj koreji ili za vrijeme druga tita a sebe nazivaju velikim antikomunistima a sve isto zazivaju kao komunisti,pogubljeni u prostoru i vremenu?

 34. Da razjasnimo još jednu stvar,stalno slušamo priču o tome tko voli hrvatsku a tko je ne voli,non stop se provlače takve priče.Ajmo to analizirati?Što mene osobno zaboli ona stvar jeli netko voli hrvatsku ili je ne voli,znam da je ja volim i zato tu i živim,zato sam se za nju i borio a dali je moj susjed voli to je meni danas potpuno irelevantno jer ako je ne voli onda je glup i retardiran što uopće u njoj živi pogotovo sada kada su mu otvorena sva vrata eu.

  Ono što je tu bitno je da poštuje zakone rh i uredno uplaćuje poreze u korist šire zajednice a dali je on voli ili ne moram reći da me zaboli ona stvar,niti tko od nas može sebe samoproglasiti mjeračem ljubavi prema domovini jer je to klasični komunistički obrazac ponašanja i razmišljanja.Mi već 25 godina imamo u javnom prostoru samoproglašene mjerače ljubavi prema domovini koji sebi daju za pravo da mjere kao barometrom tko voli hrvatsku a tko ne voli?A recite vi meni tko mjeri hrvatima u njemačkoj ili turcima koliko oni vole njemačku?Zaboli nijemca ona stvar jeli oni vole njemačku ili ne,nego “druže” poštuj ti zakone moje zemlje,budi uredni platiša poreza,radi kao konj u korist osobne time i koristi šireg njemačkog društva a koga ti voliš zaboli me k?

  Kod nas dio ljudi ne samo da optužuje srbe sa kojima smo ratovali da ne vole hrvatsku nego već 25 godina osporavaju ljubav i hrvatima što je već granica ludila i najgori oblik komunističke doktrine,vjerojatno mentalno nasljeđe iz komunizma,nemam drugo objašnjenje za to?Svaki sukob koncepta i ideja se odmah stavlja u kontekst “tko voli a tko ne voli”,to prerasta u bolesnu ljubav jednaku onoj kad muž tuče ženu “jer je voli”,znaš draga ja tebe neograničeno volim zato ti moram svaki dan dati malo po tamburi.E upravo se to nama događa!

  Već sam pisao da su samo od indoktriniranih komunista gori samoproglašeni profi antikomunisti jer oni su sve iste tehnike i obrazce preuzeli od komunista.Naizgled mislite čemu se ovaj trudi da nam sve ovo objasni?Ovo je jako važno zbog ukupnih nacionalnih interesa ove zemlje kao i njenog prosperiteta i razvoja jer takve društvene teme koje nas opterećuju itekako utječu na gospodarski razvoj-klimu u društvu i značajno utječu na broj ljudi koji se iseljavaju.Vjerujte mi mladim obrazovanim ljudima neda se više slušati tko je kome bio djed i tko voli hrvatsku a tko ne,to možete čuti od mase ljudi koji odlaze ili su otišli vani,dok ljudi lete na mjesec,sateliti su pokrili čitavu kuglu,roboti preuzimaju poslove hrvati se još natežu tko voli a tko ne voli hrvatsku?To su teme koje koče razvoj ove zemlje na potpuno isti način kao nostalgije za socijalizmom i drugom titom,te teme nam ne daju da počmemo promišljati budućnost i svijet u kojem danas živimo kao i načine kako nam može biti bolje u takvom svijetu.Ta hrvatska mitologija i nostalgija za prošlošću koja i da netko želi je ne može vratiti će nas doći glave?

  Mi još danas razmišljamo o djedu partizanu ili ustaši koji je imao najbolji kupus na svijetu i plačemo jer kao nema više takvog kupusa?Mi na kupusu a japanci na robotima,mi na 600 eura plaće oni na 5000 eura,mi pametni, japanci idioti?To vam je današnja hrvatska priča!Ovdje je samo pitanje hoćemo li zastati u kupusu za jedno 100 godina i natezati se tko voli a tko ne voli ili ćemo spremni na promjene zakoračiti u 21 stoljeće i sustizati druge ubrzanim rastom,tada mogu i domoljubi biti mirni da ćemo imati i najmodernije avione i najsofisticiranija oružja za obranu naše sigurnosti ali ako zastanemo u kupusu,sve da danas kupimo najmodernije avione neće te avione imati tko ni održavati,ni voziti,niti ćemo imati sa čime jačati našu vojnu snagu,nego ćemo se vratiti na luk i strijelu pa će nas svijet promatrati kao indijance koji se eto tamo stalno nešto natežu.To netko tkz domoljubima treba objasniti a ovima što žale za drugom titom treba reći da ima na kubi još socijalizma pa tko voli neka izvoli kada imaju tako veliku želju?Samo pustite da se ova preljepa zemlja konačno razvija jer ovo što mi danas živimo je zona sumraka i ludila???

  • Kada bi ljudi koji dobivaju medijski prostor i koji imaju politicku obavezu razvijati drustvo imali volje promijeniti nacin funkcioniranja sadasnjeg sustava drustvo bi se indirektno mijenjalo. U suprotnome bi narod trebao svojim djelovanjem mijenjati sustav, no u nasem slucaju ne ide ni na jedan nacin.
   Meni je osobno vec tesko postalo otvoriti bilo koji portal u .hr i ocekivati procitati nesto pametno sto bi razvijalo mozdane vijuge u razvojnom smislu. Medjutim jedine stavke koje nadju mjesto su smrtni slucajevi, estrada, i goruca pitanja kako vlada ide s nekim idejama koje ne pomazu.

 35. Evo mog prijedloga,sad kad odleti maršal sa trga iz zagreba(trebao je davno),treba sakupiti sve dobronamjerne ljude iz svih političkih stranaka i taj trg nazvati “trg pomirbe”,da svi politički akteri održe govore budućnosti i zatvore knjigu prošlosti a neka se prošlošću bave povjesničari i povjerenstva,da se uspostavi minimum konsenzusa i osude svi zločini totalitarnih režima,tu mislim na ustaški i komunistički,da se jasno naglase i imenuju a da se pri tome istakne privrženost europskim antifašističkim vrijednostima jer antifašizam je ujedno i jako kompleksna stvar i mnogi antifašistički pokreti su napravili mnoge zločine,i nisu glupi u eu da to ne znaju nego su antifašizam baštinili i usvojili kao univerzalnu vrijednost da se takvo što u ime jedne “izabrane” nacije ili naroda upereno protiv druge nacije ili naroda više nikada ne ponovi.
  Evo na brzaka sam došao na takvu ideju koja bi se naravno mogla doraditi ali mi nije jasno da našim političarima još nije palo na pamet da je to ovome narodu danas jako potrebno a svi se zaklinju u narod i nacionalne interese?Svi se tkz domoljubi zaklinju u tuđmanovu politiku pomirbe a k nisu mrdnuli da pokušaju tu politiku implementirati u dogovoru sa svim političkim dobronamjernim akterima,pa barem ako i ne uspiju da izađu javno pred narod i kažu “eto mi smo pokušali”

  Tko god se ne slaže samnom da su ustaški i komunistički jugoslavenski režimi bili totalitarni i samim time u naravi zločinački onda ja mislim da tim ljudima treba liječnička pomoć ili dobar psiholog.Siguran sam 100% da se ipak većina ljudi u rh samnom slaže.Ajmo skinuti tita bez trijumfalizma,pobjeđenih i poraženih,odati počast svim nevinim žrtvama i konačno zatvoriti drugi svjetski rat i socijalističko komunističko razdoblje do 90te.Svi se kunu u nacionalne interese,svi se kunu da su protiv ovakve vrste podjela,svi se kunu da su unuci ustaša i partizana zajednički napravili državu pa eto im šanse da pokušaju konačno učiniti nešto korisno za ovaj narod i da time začepe gubice svima onima sa lijeva na desno koji jebu ovaj narod već 20 godina u zdrav mozak?

  • Istina je Antune da ste Vi prije izbora prognozirali da će Predsjednica pobijediti i da zatim ‘odmah’ odlazi Titova bista s Pantovčaka.

   • Ne nisam mislio da će pobjediti jer je jako loše vodila kampanju,znao sam da će biti knap ali sam prednost davao josipoviću samo je josipović svojim bezličnim populizmom sam sebe pobjedio,mislim da su oboje jako loši predsjednici samo je pitanje dali ovakvi zaslužujemo bolje a tito je otišao sa pantovčaka voljom tadašnjeg hdza na čelu sa karamarkom a ja sam osobno bio jako ljut na predsjednicu zbog ovakve izjave o titu u nedeljom u dva:

    http://kamenjar.com/nedjeljom-u-dva-gosca-kolinda-grabar-kitarovic/

    Tu imate treba li mijenjati ime trgu maršala,buduća predsjednica izjavljuje;”jako teško pitanje”
    Meni osobno to nikada nije bilo dvojbeno niti “teško” pitanje i kažem tko misli da komunistički diktator treba imati ulicu ili trg u zagrebu to je već stvar medicine i taj čovjek nema ni minimum suosjećanja prema nevinim žrtvama tog komunističkog diktatora,isto je za ustaše i antu pavelića sa time da su oni još puuuno gori jer su uveli rasne zakone i ozakonili zločine a uz to tuđinu predali pola zemlje…To su sve fakti i činjenice a drugi par rukava je u kojim povijesnim okolnostima se sve to događalo neka se time bave oni kojima je to posao ali za zločine nema opravdanja u nikakvim okolnostima ni pod bilo kojim opravdanjem jer će nam se vječno ponavljati i to je jedini ispravan pristup a sve drugo je jako žalosno.
    Za mene to nisu nikakva “teška pitanja”,za mene tu dvojbe nema,mislim i za svakog normalnog čovjeka.Da smo mi imali državnike tako čvrstog stava nakon tuđmana koji je u ratu morao te teme zatomiti zbog mira u kući,nebi nam se događalo ovo što imamo danas?
    Moderan,odgovoran političar sa tim stvarima ne smije politički kalkulirati,tu kompromisa nema niti ga smije biti…

    • Nama se upravo ovo danas događa jer smo imali sve predsjednike nejasnog stava,tuđmana sam mogao razumjeti da politički kalkulira jer je imao rat,to sam mogao razumjeti jer sam i sam u ratu pjevao evo zore evo dana da me četnici što jače čuju,to je bilo ratno ludilo ali iza toga imamo mesića koji koketira sa titom jer mu je buda lončar šaptao što će reći,iza njega josipović radi isto,predsjednica kolinda se sramežljivo korektno u par navrata referirala na ta dva režima ali opet sa figom u đepu da se uliže desnim biračima,to čitava hrvatska vidi i zna,tu treba biti odlučan jasan i autoritativan,nema tu kalkulacije,sa zločinima i zločincima i tim režimima se politički ne kalkulira,oni se uvijek moraju osuditi i imenovati,jasno i glasno bez fige u đepu…

    • A OVO što se sada radi i stavljaju djeci kape na glavu sa slovom U,sutra će drugoj djeci stavljati petokrake i komunistička obilježja sa slikama tita i jedne i druge učiti da su ta dva zla ustvari nešto jako dobro i poželjno,tkz domoljublje,poštenje ili patriotizam,e to je sjeme zla koje danas sijemo među te mlade ljude koji ničim nisu odgovorni ako su im djedovi bili zločinci ili ako su u različitim povijesnim okolnostima živjeli u zabludi.Tko to danas u miru gleda od svih ovih naših bezličnih političara taj je meni sijač budućeg zla.Kako to uopće u miru mogu gledati i još sa time politički kalkulirati?Kako ih samo nije sram?Pa i njihova djeca trebaju odrasti u takvoj zemlji?
     Neka se tuču idejama,konceptima,rješenjima,neka predlažu i desne i lijeve koncepte društva ali sa ovakvim stvarima se ne smiju igrati?Oni izgleda to ništa i ne razumiju nego samo i samo gledaju kako će se njihove izjave reflektirati na njihov politički rejting?Beskičmenjaci?Zato i imamo ovo što danas imamo!Zemlju na rubu sizofrenije,pogubljenu u nekoj mračnoj suludoj prošlosti,bez putokaza i svjetla prema budućnosti?

    • Znam da sam opširan ali je jako važno,nije dovoljno reći “osuđujemo sve totalitarne režime”,ne to je traženje alibija,treba jasno i glasno reći što je radio komunistički režim,kako su ljude ubijali i zatvarali,protjerivali,montirali im procese,zavili familje i na desetine tisuća obitelji u crno i nakon rata i tijekom komunističke vladavine ali još okrutniji treba biti u izričaju prema režimu ante pavelića koji je kao nitko nikada osramotio hrvatski narod za sva vremena prihvaćajući najokrutnije rasne zakone koji je ljudski um u 20 stoljeću osmislio,nitko nikada tako nije osramotio hrvatski narod a što je najgore u ostavštinu nam ostavio ovo što imamo danas?E takvog predsjednika ili predsjednicu ja želim da hrvatska ima a ne populističke otpravnike poslova koji samo gledaju kako će se kome više svidjeti pa taman ovaj bio vrag crni ili crveni?Neka konačno ova zemlja izađe iz uniformi svojih djedova,da si unuci barem jedan drugima pruže ruke ako ih mi jedni drugima danas ne možemo pružiti nego se još natežemo sa temama djedova iz 41-45?Tu je najveća odgovornost svih današnjih hrvatskih političara ali onda i sviju nas?Dosta je ovog ludila!

    • A srbima bih se kao predsjednik-ca javno ispričao za sva zla koje je učinio režim ante pavelića u drugom svjetskom ratu i poklonio se žrtvama u jasenovcu,sa tog mjesta bi im poručio da žalim za svakom nevinom srpskom žrtvom koja je pala u ovom ratu a onda bi im poručio gospodo vi ste na potezu da se ispričate za sva zla koja su napravili vaša četnička vojska u drugom svjetskom ratu i u klasičnoj agresiji koja je krenula iz srbije i crne gore i bh na vukovar,dubrovnik itd u ovom ratu.Tako da bi vučiću začepio usta pa neka onda oni izigravaju europejce i mirotvorce.Prebacio bih lopticu na njihov teren.Tako to rade ozbiljne,mudre i proračunate države?Tako se pokazuje veličina a baukanjem se samo sramotimo i radimo za njih i time slabimo svoje političke utjecaje i snagu za ostvarenje naših nacionalnih interesa kako u svijetu tako unutar eu…Sredio bi ja i dačića i vučića jako brzo i prebacio im lopticu na njihovu stranu pa neka onda izigravaju mirotvorce i europejce?

 36. Evo nenade vi ste savjetnik predsjednice pa pokušajte je savjetovati da ona pozove sve političke aktere na pantovčak na “konzultacije” i doradi ovaj prijedlog koji sam nabrzaka osmislio jer zdrava logika i svakodnevna natezanja nam sama po sebi nude pod mus da se konačno nešto mora poduzeti jer ovo više nema nikakvog smisla i može ići samo u gore i gore…

  Svaki politički akter tko bi na to pristao i pokazao političku volju siguran sam da bi i kod birača profitirao a ne vidim ni jednog razumnog čovjeka koji nebi bio za osudu ustaških i komunističkih nevinih žrtava i osude režima a da se pri tome jako naglasi privrženost hrvatske antifašističkim europskim univerzalnim vrijednostima što samo po sebi ne degradira hrvatski antifašistički pokret?
  Vuk sit a ovce na broju?
  To je jedini mogući kompromis i način da se uspostavi konsenzus oko tih pitanja koja nas razaraju kao društvo jer stvari su tu otišle predaleko i time bi se ušutkali svi oni koji na tome jašu i od toga jako dobro žive,ja ih zovem “palikuće”…

  Ako se uskoro ovako nešto ne dogodi ovo će ići u igre bez granica a iseljavanje mladih kojima je pun k ovih tema i primitivizma ne da neće stati nego će se i pojačati.Zapamtite što sam vam danas rekao!Jer sad kada skinemo maršala tek će se onda zakuhati,imati ćemo dvije lude glave,dva užarena suprostavljena pola a profi tkz. komunisti i antikomunisti će dobiti duševnu hranu za natezanje u idućih 10 godina jer oni od toga i žive.Jedva čekaju!

 37. Antune možeš se Ti njima ispričavati milion puta nema tu pomoći, oni će i dalje pričati o milion ubijenih u Jasenovcu i uvijek će pokušati izjednačiti sve hrvatsko s ustaškim. Zašto? Zato jer je njihov projekt velike Srbije i dalje živ. Oni ubadaju, lažu, i čekaju neko novo dijeljenje karata. Njih treba ignorirati, treba državu učiniti ekonomski moćnom, treba održavati moćnu vojsku i to je to. Kakva ispričavanja, ko se nama ispričao, pogledajte kiflu od države, jel ta država napadala ili su nju grickali svi stoljećima? Treba naći prave strateške partnere, ne vidim bolje od Amerike, i ne treba biti naivan. Pun mi je kufer regiona, trećina dnevnika s vijestima iz srbije kao da je još jedna država.

  • Sokolić ne možeš ih ignorirati na granicama su ti,nemojmo ići opet u krajnost moramo trgovati,razvijati trgovinske odnose,život mora ići dalje,osobno u cg,srbiju i rs ne idem ali mojoj djeci ne branim da idu,to je potpuno pogrešno,ponavljam život mora ići dalje,ratovali su i drugi narodi a ne samo mi,vjerujmo u budućnost i da će se ljudi na vlasti promijeniti kao i generacije,naravno kao ozbiljna država brinimo o svojoj sigurnosti i vojsci da nam se 91 nikada ne ponovi ali trgovinu i gospodarske odnose ni rat ne može zaustaviti a kamoli da to ideš zaustavljati u miru a to ti nije ni nacionalni interes…Zabijanje u rovove nosi opet nove ratove.Sa tvojim stavom propasti ćemo i mi i oni.O isprici sam govorio u kontekstu drugog svjetskog rata a hrvatska država mora učiniti sve da se i srpska i svjetska javnost upozna sa točnim brojem žrtava u jasenovcu ali broj žrtava ne abolira nas od te sramote i zločina,ne treba nama osuda režima ante pavelića zbog drugih nego zbog nas samih,to je stvar naše osobne higijene a druge mi ne možemo mijenjati,možemo pomoći da se promjene ali se i mi moramo mijenjat i osloboditi se nagomilanog tereta gnjeva,mržnje i slično koji se na ovim prostorima gomila stoljećima.Naš strateški partner je eu a ameriku boli k za hrvatsku,niti smo gospodarski uvezani niti smo isti kontinent,što ne znači da ne trebamo graditi uzajamno dobre odnose ali to već i radimo kroz nato partnerstvo i to se podrazumijeva ali glavni naši partneri su zemlje eu?

 38. Ako mi ne možemo u ovoj državi uspostaviti danas konsenzus o kojem sam pisao u prethodnim tekstovima onda je bolje da svi pozovemo našu djecu da što prije napuste zemlju.Ja mislim da bi nam taj konsenzus svih političkih aktera donio jedan novi polet,zamah i optimizam u društvu da konačno zajedno i lijevi i desni kako najbolje znamo i umijemo pridonosimo stvaranju zemlje kakvu smo sanjali.Predrasude i čvrsti primitivni stavovi jedni prema drugima nas nigdje neće odvesti,sanjam dan da na istu govornicu na nekom trgu stanu i najljeviji i najdesniji i da pošalju ovom izluđenom narodu riječi optimizma i pomirbe,da ujedine unuke ustaša i partizana da jedni drugima pruže ruke i da se više ne mrze jer ni jedni ni drugi nemaju ama baš nikakvu svezu sa vremenom u kojem su živjeli njihovi djedovi koji su se našli u vrtlogu rata velikih sila i živjeli pakao tog vremena.Čini vam se nemoguće?Itekako je moguće?Svaki čovjek u sebi nosi i dobro i zlo samo je pitanje što u njemu prevlada.Ako to današnji političari nisu u stanju iskomunicirati,organizirati i dogovoriti se e onda je najbolje djeci poručiti “bježite iz ove vukojebine glavom bez obzira”
  To se mora organizirati na način da poruke budućnosti šalju i lijevi i desni,i hasanbegović i esih,i josipović i milanović,i jadranka kosor i davor bernardić,i gotovina i stipetić,bubam na pamet.Znam da vam se čini nemoguće,vjerujte uz samo malo dobre volje i samo malo više odgovornosti i ljubavi prema ovoj zemlji i budućim naraštajima to je moguće,itekako je moguće…Da ja vidim toga koji će odbiti učestvovati na tako organiziranom skupu gdje bi se jasno pripremile poruke prethodno uspostavljenog konsenzusa?Zar general gotovina nakon deset godina haaga nije poslao poruke budućnosti?Nije baukao,nije prozivao nikoga a ogulio deset godina za hrvatsku?
  Ako je on smogao snage za to,onda su svi hrvatski političari beskičmenjaci i ništarije ako takvo što ne mogu organizirati?

 39. http://www.autograf.hr/adolf-pilsel-u-jasenovcu/

  Interesantno je pročitati ovaj tekst i košmar koji je prošla familja draga pilsena koji je danas otišao u jednu drugu krajnost iako je u dosta stvari u pravu,osim što je udario po ljevičarenju i pretvara se u indoktriniranog ljevičarskog komunistu koji više nema ni kritički osvrt na drugu stranu medalje i vrijeme na kraju i iza drugog svjetskog rata i stradanja ljudi od komunističkog režima.Sa obzirom na ovaj obiteljski košmar koji je imao ništa mi nije čudno samo je pilsen klasičan primjer kako mi hrvati odletimo brzo iz krajnosti u krajnost…Vjerujte ovakvih obiteljskih sudbina u hrvatskoj imate na desetine tisuća i to su stvari koje znatno utječu na razinu našeg racionalnog promišljanja prošlosti sadašnjosti i budućnosti?Čovjek je shvatio pogubnost ustaškog pokreta i lika i djela ante pavelića za hrvatski narod što je pozitivno ali je okrenuo u drugu krajnost da u njegovim tekstovima ne samo da više nema kritičkog osvrta na komunistička zla nego se čak naslućuje da se on počinje diviti liku i djelu josipa broza a vrlo često šalje poruke da moramo svaku žrtvu bila srpska ili hrvatska vrednovati isto samo u toj svojoj “dosljednosti” nije dosljedan prema ne samo hrvatskim žrtvama komunističkog režima nego mu nikada nije palo na pamet da spomene genocid prema njemačkim civilima koji je počinila komunistička vlast na čelu sa brozom nakon drugog rata i on se pretvara u klasičnu hrvatsku priču u kojoj se brani jedna strana do smrti bez i malo uvažavanja komunističkih žrtava.E tu je izvor svih naših problema i kod tkz. ustaša i partizana?

  Svi tkz. hrvatski ljevičari se zalažu za jednaki tretman svih nevinih žrtava domovinskog rata,i to je posve ispravno,drugačije ne smije biti ali ne možeš jedan kriterij imati za domovinski rat a da nemaš empatiju prema žrtvama komunističkog diktatora nego još veličaš njegovo lik i djelo?Tu grešku rade svi ti tkz. humani ljevičari i samo time davaju povod ovim bilmezima sa kapama sa znakom U.Mi smo kraljevi nedosljednosti!Nikome u ovoj zemlji još nije palo na pamet da recimo ta udruženja partizana i domobrana zajednički otiđu položiti vijence i na bleiburg i u jasenovac,to danas rade mnoge u prošlosti zaraćene strane različitih zemalja,vojnici koji su pucali jedni na druge a mi nismo to u stanju organizirati u vlastitoj zemlji da oslobodimo tereta prošlosti buduće naraštaje.Ako je drago pilsen već veliki borac za tretiranje svih žrtava podjednako,i ako se zalaže za ljubav a ne mržnju,što je jedino ispravno evo mu prijedlog pa neka organizira takav jedan događaj u kojem bi zajedno domobrani i partizani položili vijence i u jasenovac i bleiburg i odaslali poruke mira i “ne ponovilo se više nikada”,da se međusobno zagrle na bleiburgu i jasenovcu i mladim ljudima pošalju snažnu poruku?

  Sve veliki humanisti a nitko k nije mrdnuo ništa?Nakon takvog događaja hrvatska bi izgledala sasvim drugačije?Masu je tu inicijativa koje bi se mogle pokrenuti ali izgleda kao da u ovome društvu nekome odgovara da mi još vodimo ratove 41-45?Nevjerojatno koliko ima solucija i ideja da se ovo ludilo zaustavi a nitko ne pokreće nikakve inicijative?

 40. Malo je diskusija pobjegla sa glavne teme ,a mislim da smo ostali ostali dužni objasniti što je to nekretnina…
  Svojedobno je jedan Hrvatski glazbeni menađer na upit novinara čime se bavi osim menađerskim poslom odgovorio je kao iz topa :
  Nekretninama ! A novinar na to : a što su to nekretnine? i onda na to manađer :to je sve ono što se ne kreće.
  Možda bi danas tako mogli postaviti pitanje nekom “beton guruu”,a što su to dionice?
  Dionice,jel se to jede? ili A,znam što je to…to su Kaštelanski staklenici u stečaju , dalmacijavino u stečaju , Magma , Viadukt , u stečaju …..
  Što bi mu mi na to odgovorili?
  E pa tako i kod nekretnina bilo da se radi o stanovima , poljoprivrednim ili građevinskim zemljištima , poslovnim prostorima , vilama i tako dalje ima bitnih razlika.
  Konkretno nemam ništa protiv da cijene nekretnina ( u prosjeku ) padaju , ovu , prošlu i još koju godinu ubuduće , a koliko dugo pada crobex…
  Crobex ima pravo biti na razinama od prije 15-20 godina i idalje bez naznaka promjene na gore,a nekretnine ako padaju koju godinu onda su one sve kao investicija trash?
  Ono u zagradama prosjek je stavljeno kao protuteža crobex turistu,jer ima puno investitora nekretnina koji znaju odabrati prave nekretnine , kao što ima i onih uspješnih u odabiru pravih dionica.
  Različiti smo i različito razmišljamo i o investicijama , ima onih koji će se fanatično držati samo nekretnina ili onih samo dionice , pa će jedni i drugi biti više ili manje uspješni.
  Ili ima onih investitora koji će imati portfelj sastavljen od oboje.
  Ono što se dogodilo loše kod nekretnina u zadnje vrijeme, i ono što povlači ukupno prosječnu cijenu nekretnina prema dolje je negativni slijed, u Slavoniji zbog iseljavanja stanovništva,a sa druge strane imamo u gradovima kao rezultat napuhivanja balona da su ljudi svoje osnovno življenje ( ne investiciju ) skupo platili, kupovina kad euforija diže cijenu , uzimanje nepovoljnih kredita , kupovina viška kvadrata.
  To su jedne vrste nekretnina , a druge mogu biti i one prave blue chipovi…
  Za primjer stanovi u južnom pročelju Dioklecijanove palače , poslovni prostor na Stradunu , jedno od rijetko preostalih građevinskih zemljišta u elitnim kvartovima Splita ili Zagreba , poljoprivredno zemljište gdje će sutra prenamjenom postati nešto drugo….
  Jel Vi mislite da stan kupljen u južnom pročelju Dioklecijanove palače sada vrijedi manje nego 2007?
  Takva nekretnina ima samo problem da je sad po kvadratu 6000-7000 eura , a za razliku od Geta gdje je cijena 3000-4000 eura.
  To je problem, zna se što je bio Get do ove navale turista…. To su stare trošne zgrade bivših Dioklecijanovh robova , na sjevernoj strani palače , skučenog prostora i neadekvatnog prostora za današnje standarde življenja.
  A kad pukne turizam doći će na cijene manje nego što su cijene stanova novogradnji u predgrađu Splita.
  A gdje će tada biti carske odaje … daleko više i bez turista x10,x20,x30 će biti razlika južnog i sjevernog pročelja,zanimljivo a sve u 200 metara, e to su razlike kad pričamo što su to nekretnine i investicija u njih.
  Nemojte sumnjati da cijene carskih odaja neće ići u nebo , pa jedna jedina je Dioklecijanova palača na svijetu , i zna se gdje je bio položaj Cara i njegovih najbližih.
  Poslovni prostor na Stradunu?
  Pa svaki ozbiljan investitor će vam dati prazni ček da ispunite sa cifrom kojom želite…
  Likvidnost jednog i drugog je neupitna.
  Ili manja novogradnja u nekom od elitnih kvartova Zagreba i Splita , građena po najnovijim standardima , sa dobrom zvučnom i toplinskom izolacijom , sa dizalicama topline , solara , fotonaponskih čelija , podnim i zidnim grijanje i hlađenjem ,poželjan pogled na more (ako je u Splitu).
  To su primjeri nekretnina usporedivi sa crobex turistom , a sve ostale priče padaju u sferu fanatizma i investicijski su upitne.
  Nisam nikad čuo da bankari traže garanciju u portfelju dionica , nego obično traže garanciju u nekretninama , a bankari su uvijek korak , dva ispred nas.
  Ovo je moje razmišljanje koje može biti potpuno krivo , ali sam htio skreniti pažnju investitorima bilo koje vrste da postoje razlike kod nekretnina , isto kao što postoje razlike među dionicama.
  I postoji vrlo jasan protokol kojega obavljamo prije nego što se odlučimo na kupovinu nekretnina isto kao što postoji protokol kod odabira dionica.
  Imam portfelj dionica i portfelj različitih nekretnina , i imao sam uspjeha i padova kod jednog i drugog vida investiranja.

 41. Nevjerojatno je i kod pilsena da za što optužuje u mnogim slučajevima sa pravom neke visokopozicionirane crkvene dužnosnike naše crkve da se u zadnje jako dobro slaže sa patrijahom irinejom?Ja se samo čudim kako njega nikada nije pitao što se nije on “bacio” pod tenkove koji su išli na vukovar ili dubrovnik i digao svoj glas protiv rata i nasilja?Jako čudne kriterije ima taj čovjek?
  Ono što važi za jedne ne važi za druge?Spika njega i irineja je da stepinac nije dovoljno digao svoj glas protiv ustaške vlasti,moguće i da nije ne mogu suditi jer nemam dovoljno informacija niti sam dovoljno upućen ali sam itekako upućen da patrijah irinej nije k mrdnuo kada su tenkovi jna išli na skor goloruki vukovar i dubrovnik?Jako čudni kriteriji i košmari u kojima živi drago pilsen?Ako pilsen sa takvim načinom promišljanja misli pobjediti “ustašku guju”,on upravo radi sve kontraproduktivno,vjerojatno nije toga ni svjestan ili je čovjek jednostavno malo puka glavom?

 42. https://www.slobodnaevropa.org/a/24458657.html

  E ja se samo pitam zašto bi u dubrovniku izvinjenje trebalo biti obostrano?To je bio primjer najčišće agresije da čišće ništa nije moglo biti,u hrvatskoj primjer takav ne postoji u smislu jasnoće i čistoće agresije,znači patrijah irinej je na izvinjenje episkopa gligorija dubrovniku izjavio da bi ono moralo biti obostrano?Samo nije rekao za što “obostrano”,ovo je rub zdrave pameti i granica ludila i drago pilsen mora pitati patrijaha irineja zašto bi se netko tko je brutalno napadnut sa 17 tisuća vojnika,što je trećina stanovništva dubrovnika i skoro goloruk morao ispričati?I onda drago pilsen vodi “pravdu”

 43. Da završim samo je važno da shvatimo koliko smo mi pogubljeni i kakvih sve likova imamo u javnom prostoru,ovo što pilsenov prijatelj irinej sugerira o obostranosti je isto kao da ja sada kažem da se židovi ispričaju zapovjednicima logora u jasenovcu i “da oprost bude zajednički”,potpuno isto vjerujte mi…

  • Sami ste sebi antune dali odgovor, a odgovor je taj da nema i ne treba biti pomirbe ni zajedništva i ostalih floskula, s tim ljudina nema razgovora i treba ih samo ignorirati, jer da su oni spremni priznati grijehe Tita ne bi do ovakve isključivosti niti došli, s njima nema ljepo, njih se samo ignorira, da nije tako Tito bi davno ostao bez trga. Po njihovoj retardiranoj logici mi se nemamo što ikome za ikakve zločine u oluji ispričavati, jer mi smo pobjednici, to je njihov argument kod tita, ne može se s budalama uopće ulaziti u raspravu jer te dovedu na svoju razinu

 44. Oni kažu da je njima broz simbol kojeg se ne smije dirati jer je on najzaslužniji za pobjedu nad fašizmom na ovim prostorima,takvim se argumentima služe,pa kažu ako dirnemo u tita onda smo zacrnili čitav antifašizam,ja im kažem ima jedan antifašista koji je najzaslužniji na svijetu za pobjedu nad fašizmom a zove se staljin,pa ne vidim da u rusiji igdje ima svoj trg i ne vidim da su se rusi odrekli antifašizma?To je već domena religije kao u sjevernoj koreji?Neki imaju argumente “ali nama je za tita bilo dobro”,ja im kažem da je mnogima i u njemačkoj za hitlera bilo dobro?Treći im je argumenat “ali ako skinemo tita doći će do rehabilitacije ante pavelića” ja im kažem “ne tek tada ćemo se moći svi zajedno sa potpunim pravom popišati po anti paveliću a upravo nas tito koči da to napravimo na adekvatan način”,i tako izmišljaju 1001 razlog.Znam sve mi je to poznato!

 45. Od 90tih tvrdim da tito brani antu a ante tita,oni su postali najveći saveznici,čim udariš u obranu tita oglašavaju se odmah “antini”,čim udariš U obranu antinih javljaju se odmah “titini”

 46. http://www.telegram.hr/politika-kriminal/svi-dijele-ovaj-video-u-kojem-franjo-tudman-zestoko-osuduje-ono-sto-danasnji-hdz-jako-hvali/

  Jako je interesantno pogledati ovaj video,nikada ni milanović ni plenković ovako nisu govorili o obilježjima i uniformama hos-a,baš nikada?A na njih drvlje kamenje a isti ti se pozivaju na tuđmana a tuđman kaže “to je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje hrvatske”
  Samo da prikažem još jednom naše licemjerje,isti ti koje je tuđman prozvao da nose fašističe oznake danas kažu “e da tuđman danas ovo vidi” Ovo sam naveo kao još jedan primjer našeg licemjerja?Sve je mitologija i licemjerje?Skoro sve!

 47. Zadnje 4 godine pratim ovaj izvrstan Blog koji mi je dao većinu skromnog znanja iz osobnih financija a sjajnim grafovima me educira o stvarnom stanju u zemlji i šire. Zahvaljujući njegovom sadržaju i neumornoj energiji gosp.Bakića pred 3 godine sam polako krenuo ulagati u dionice i za sada su mi iskustva više nego dobra. Dok sam ulagao samo “svoj novac” nekih većih dilema nisam imao, no sada kad se u obitelji pojavio malo veći novac u vlasništvu mog sina (cca 450tishrk), nakon što smo prodali stan koji je on nasljedio u jednom manjem mjest uu dilemi sam što s tim novcima. Nismo skloni odmah kupovati neku drugu nekretninu,ma nismo za sada uopće skloni kupovati nekretninu iako sin kreće sa studijem u Zg. Naime imamo već jednu nekretninu na Jadranu koja je u najmu, imamo vlastiti krov nad glavom, a i ne znam gdje će mi sin na kraju završiti u životu.savjetovao sam ga da te novce uložimo u njegovo obrazovanje negdje u Eu,tipa Austrija, Francuska,UK, ali za sada nije skloon odlasku iz RH. Zato sada razmišljam o nekoj konzervativnijoj diverzifikaciji tipa 20% u dionice ZSE , 10% u manje renoviranje apartmana koji turistički iznajmljujemo, ostalo u banku pa neka sam odluči kad diplomira i vidi gdje će ga život odvesti. Nisam nikad ulagao van RH, po tom pitanju sam potpuni laik, a ZSE mi se ne čini kao mjesto gdje bih parkirao taj sav novac, zato sam i napisao samo 20%. U manjem mjestu u kojem živim bankarica nema pojma i ponekad mi se čini da znam više od nje. Razmišljam možda u ZABI kontaktirati nekog financijskog savjetnika pa dio uložiti u indexne van RH… Što mi možete predložiti, što napraviti sa tih 450tishrk? Znam da je pitanje trivijalno i mnogima smiješno, ali iako moja obitelj spada pod neki srednji sloj, u maloom mjestu u kojem živim nemam osobe koja ima znanje i iskustvo da mi pomogne riješiti ove dileme.
  Da gosp.Bakić ima svoju konzalting firmu financijskog savjetovanja mirne duše bi mu moja obitelj povjerila svoj portfelj od nešto manje od milijun kuna gotovine.
  Zahvaljujemjunaprijed onima koji mi nešto odgovore.
  Ugodan dan svima želim.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.