Uncategorized

Poslovni rezultati Agrokora u prvom polugodištu

Agrokor je objavio indikativne rezultate poslovanja za svoja društva.

Pogledao sam za glavne kompanije kojima se trguje na burzi i podatke za usporedno prvo polugodište 2016. (prikazao sam i Konzum, kao glavnu kompaniju, iako nema usporednih podataka).

Jako zanimljivo:
– Konzum i Tisak su očito bili destabilizirani nedostatkom obrtnog kapitala i povjerenjem dobavljača
– proizvodna društva su imala značajno smanjenu dobit, ali ne i gubitke
– poljoprivredna društva su ostvarila EBITDA na razini prošle godine, VUPIK čak i veću!

EDIT: Nekoliko čitalaca je upozorilo da su rezultati od prošle godine konsolidirani, za razliku od ovogodišnjih. Stoga bi situacija npr. za Ledo i Jamnicu u stvari mogla biti i bolja.

Ovo treba uzeti s rezervom, jer uprava Agrokora kaže da se cjelokupni rezultati za 2016. trebaju revidirati. No, ovo još jednom zorno pokazuje kako je bilo neutemeljeno histeriziranje oko utjecaja krize u Agrokoru na cijelu Hrvatsku o čemu sam pisao ovdje Rast maloprodaje drugi najveći u EU i ovdje: Gdje su sada svi oni koji su tvrdili da je kriza Agrokora sistemska kriza Hrvatske?

Jedan od argumenata koji sam bio koristio je i sljedeći. Zanemarimo li zaista analfabetske tvrdnje da je Agrokor 15% BDP Hrvatske (autori tvrdnje su pobrkali prihod i stvorenu vrijednost), neki od nas su došli do zaključka da je cijela grupa 2-3% BDP Hrvatske. ALI, unutar grupe se nalaze kompanije koje same po sebi mogu (i hoće) nastaviti poslovati i čak ako Agrokor završi u stečaju, te će stoga nastaviti stvarati BDP kao i prije krize Agrokora. Jedan način kako se sve te kompanije mogu uništiti je da vjerovnici Agrokora kojima su garanti bile i te kompanije pokušaju naplatiti dug od njih i tako ih sruše. No, kako se radi  o racionalnim akterima, oni znaju da će tako dobiti manje nego da one prežive (a sada to i ne mogu napraviti zbog Lex Agrokora). Tako da im je bolje održati kompanije, preuzeti vlasništvo i tako dalje. No, čak i da se te kompanije sruše (odu u stečaj), opet će se u stečaju njihova imovina (i operacije) preuzeti i nastaviti stvarati dodanu vrijednost (i BDP) u nekom drugom okviru.

Sve ovo potvrđuju i međunarodni ulagački, pa tako vrijednost trenutno najrelevantnije državne obveznice, ‘Marićeve’, stalno raste od izbijanja krize u Agrokoru, te je sada oko 5% skuplja nego pri izdanju(!).

U međuvremenu, maloprodaja i veleprodaja posluje s gubicima, ali to ne znači da te operacije ‘ne vrijede’. Pitanje, jasno, ostaje da li su dugovi Agrokora veći od vrijednosti u njemu:

+ + +

 • Kad ste već ovdje, svakako pogledajte: Ulagačke osnove (što je najvažnije kod štednje / ulaganja).
 • Za obavijesti o novim člancima na Electica, upišite svoju email adresu gore desno
Oglasi

Kategorije:Uncategorized

45 replies »

 1. Ulaganjem u Belje i Vupik zanemario sam jednu od osnovnijih postavki ulaganja, onu da se ne ulaze tamo di su namjere vlasnika nejasne. Kada mi je postalo jasno da se tu nove vrijednosti stvaraju samo kako bi vecinski vlasnik pokupio vrhnje. Tjesio sam se da sva ta silna ulaganja moraju dati rezultate, a da ce vecinski vl. promijeniti plocu. Vlasnik ce se promijeniti, a onda ce i prava vrijednost ovih tvrtki doci do izrazaja. Nadam se da ce do tada i nasi manjinski ulozi vrijediti nesto…

 2. Ispravite me ako griješim, tiče se društva Ledo d.d.

  Mislim da ste trebali uzeti EBITDA nekonsolidirani koji iznosi 90M za prvo polugodište 2016.

  A i u samo izvještaju piše: ” Iniciran je postupak snažnog restrukturiranja i operativne učinkovitosti, što je rezultiralo značajnim POVEĆANJEM profitabilnosti i rastom EBITDA-e”

 3. Ovo H1 2016 su konsolidirani rezultati, dok su H1 2017 pretpostavljam nekonsolidirani.

  Kada bismo uspoređivali H1 2016 nekonsolidirano s ovim tekućim okvirnim rezultatima to bi moglo izgledati i još drastično bolje, i onda bi možda i više smisla imala rečenica (LEDO) “Iniciran je postupak snažnog restrukturiranja i operativne učinkovitosti, što je rezultiralo značajnim povećanjem profitabilnosti i rastom EBITDA-a”.

 4. Malo pojašnjenje za sve koji ne znaju koji su koraci u zatvaranju poduzeća zbog dugova – državno upravljanje/izvanredna uprava, predstečajni postupak, stečaj, likvidacija. Ako je nešto pogrešno – molim vas ispravite me.

  1.a) izvanredna uprava – omogućena “Lex Agrokorm”, prvi korak koji je donesen kako bi se izbjegao postupak predstečajne nagodbe i odgodio stečaj. U tom koraku vlasnički udio ostaje nepromijenjen, upravitelj namiruje vjerovnike i pokušava održati vrijednost vlasniku. Vlasnički udio se ne može povećavati u smislu dokapitalizacije. Stečajni postupak kada je poduzeće pod izvanrednom upravom može pokrenuti isključivo izvanredni upravitelj a predstečajni postupak se ne može provoditi. Postupak izvanredne uprave pokreće član uprave dužnika (ili vjerovnik ako mu to dužnik dopusti)

  1.b) predstečajni postupak – “Linićeva pljačka stoljeća”, omogućava poduzeću da uz pomoć države “obriše” dio dugova. Vlasnici ostaju vlasnici ali postoji mogućnost da se dio potraživanja pretvori u vlasnički kapital. Viđeno pri privatizaciji kada su pojedini direktori pisali fiktivne račune svojim poduzećima a istovremeno tim istim poduzećima dali pozajmice kojima su kasnije kupljene dionice/udjeli. Drugim riječima, sredstvima poduzeća a za ime i račun direktora kupljeni udjeli u vlasništvu države ili drugih manjinskih vlasnika. Ali svakom zakonu postoji “rupa” – pomoću pokretanja predstečajnog postupka smanjuje se cijena udjela u poduzeću a većinski vjerovnik (koji u ovom slučaju nije država) može pomoću te poluge ući u vlasništvo po mnogo boljim uvjetima nego kupnjom dionica na otvorenom tržištu. Mogu ga pokrenuti dužnici ali i vjerovnici.

  stečaj – sudska odluka kojom se prema utvrđenoj nemogućnosti servisiranja dugova ilti insolventnosti (imovina nije dovoljna, odnosno, imovina neće proizvoditi dovoljno prihoda da pokrije obveze) poduzeće stavlja pod upravljanje suda. Ne smije se brkati sa nelikvidnošću (nelikvidnost je kad imate plaću od 100.000 kn a prošli mjesec ste kupili auto za keš pa sad nemate za gablec sljedećih tjedan dana). Stečajni upravitelj kojeg bira sud između licenciranih stečajnih upravitelja ulazi u tvrtku da utvrdi postoji li mogućnost nastavka poslovanja i naplate vjerovnika. U ovoj fazi vlasnik/ci postaju podređeni stečajnom upravitelju te postaju specifična vrsta vjerovnika koji ostaju vlasnici ali bez ikakvih prava. Na primjeru Name d.d. u stečaju može se primijetiti da stečajni postupak može trajati i duže od 15 godina (ne želim ulaziti zašto nego samo konstatiram) ali i da i stečaj ne treba nužno završiti likvidacijom. Isto se odnosi i na imovinu poduzeća, odnosno udjeli u povezanim društvima – imovina se može prodati ali i ne mora. Mogu ga pokrenuti dužnici, vjerovnici i izvanredni upravitelj.
  Likvidacija – postupak brisanja društva iz sudskog registra. Sva imovina se pretvara u novac i raspodjeljuje po tablici redoslijeda. Kako je to postupak iz kojeg skoro svi žele što prije van, imovina se često prodaje ispod očekivane cijene. Konačni postupak iz kojeg svi odlaze nezadovoljni osim onih koji su upravljali poduzećem do trenutka likvidacije.

  Nisam gledao kvartalne izvještaje po segmentima jer se njima može vrlo lako manipulirati indirektnim troškovima i transfernim cijenama (i to sve legalno) no u svakom slučaju, ako su financijski izvještaji barem u malom dijelu točni, uopće nije pitanje može li Konzum, Jamnica, Belje… opstati nego tko će na kraju priče biti njihov vlasnik.

 5. S obzirom sa se dionicama agrokora ne trguje cini li mi se da je imovina dosta inv fondova precijenjena npr otp indexni ima dosta ledo-a. Kolika je realna cijena onda tih udjela sada i jesu li revalorizirani za te gubitke? Nisam nasao nigdje takav komentar

 6. Naravno da proizvodni dio “AGROKORA” nije problem, već onaj drugi zvani “nadrogradnja” (uključivo i sam AGROKOR). Ono što je znatna prepreka za bilo koju od tih tvrtki je NEDOSTATAK POVJERENJA od strane kooperanata i partnerskih kompanija na tržištu, zbog smicalica s završnim računima,jamstvima u drugim zemljama i sl. Osnovni problem je pak Lex Agrokor koji će, ne padne li na Ustavnom sudu, pasti na međunarodnim instancama, jer je protivan Ustavu, Zakonu o obveznim odnosima,Stečajnom zakonu itd. Koliko je LEX pisan na brzinu,svjedoči i stavka o 15 mjeseci izvanredne uprave ,zapravo opcija 12 mjeseci+ 3 mjeseca dodatno za nagodbe (zašto,čemu ?!), a Ministarstvo gospodarstva će 2 godine poslije uvođenja uprave procijeniti efekte iste ?!
  A onda i zbrda-zdola čl.43 u kojem se istodobno “nudi” nagodba vjerovnicima,fin.institucijama, nije jasno da li i državi, dioničarima, s tim da se ruke peru ukoliko “kreativno knjigovodstvo” nije uključilo baš sve obveze ?!(st.18) li pak posipanje pepelom s st.21 i uključivanjem Stečajnog zakona kao “Vegete” za buduće sporove , kao i mišljenja EK za potpore i poticaje s st.22.
  Na kraju pitanje za pionire -zašto u čitav postupak nije uključen i AGROKOR INVESTMENTS B.V.-Nizozemska, kad sam Zakon to i predviša pažljivim iščitavanjem (čl.48, st.3 i 4) .
  Najgore u svemu je što se poslovna praksa u RH nije izmijenila ovim slučajem- HNB još uvijek luta u vezi popisa i kontrole izdanih garancija,FINA nije preuzela svoj dio odgovornosti,baš kao i Porezna uprava teministarstva financija,poljoprivrede i gispodarstva,a HBOR je uvijek miran, baš kao i HANFA.

 7. Da li je Ledo ima poslovnu dokumentaciju, jesu li izdavali račune u 2016. ili 2017.
  Znam da su revizori promjenjeni, ali svaka firma koja ne preda izvješća je fantomska i
  izvan svih zakona. Automehaničarska radionica mora predat, a ne Ledo, Belje… svi
  moraju predavati. Osobno kupujem u Konzumu zbog tih radnika tamo koje uredno rade
  svoj posao i hrane obitelji, ali ovo je i dalje prestrašno. Uz ovakav DORH ne čudi ništa.

  Potpuno je nevjerojatno da pojedine kompanije ne podnose nikakva izvješća
  u članici EU koja želi strana ulaganja itd itd Vjerojatno je to moguće samo u Hrvatskoj.
  Osnovni problem je nepoštivanje zakona i nesankcioniranje. Tim više što Hrvatska
  nije i ne može biti Agrokorov talac, što god se zbivalo sa tim kompanijama.
  Uz ovakvo ponašanje ispada da dijelom jest talac. Što sa ulaganjima mirovinaca u A.

  http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/VlVejQgqF576UbikCaSf4Q==.pdf

  A od ZSE javna opomena. Pih.

 8. Prve izjave strucnjaka govore o povoljnijoj situaciji nego što se moglo očekivati. Jedino je Konzum opasno nasukan bilo bi dakle logično da neće prvi u prodaju, sve ostale kompanije stabilne ili čak iznad očekivanja kao npr. Vupik. Po meni će Vupik ili Belje prvi u prodaju, a Todorići neće loše proći vjerojatno će imati velike udjele u Jamnicu i Ledu i nakon promjene vlasničke strukture.
  Međutim priča Agrokor je totalno paralizirala ZSE. Promet i cijene su mizerne. Rasplet oko Agrokora je počeo i mora rezultirati zelenilom i likvidnošću. Mislim da će Todorić otupiti oštricu na blogu jer će trebati puno kompromisa svih strana.

 9. Koliko je realno očekivati od hrvatskih pravosudnih vlasti, da se rješe pitanja na kvalitetan način kada u DORH-u imate ljude koji zastupaju Lex Perković koji ne da nisu odgovarali nego su i promaknuti.

  U Ustavnom sudu imate gđu Ingrid pipl mast trasas koji je pravnica žnj kategorije po bilo kojem kriteriju. Suca gospodina Leku čiji je životni poziv bio branitelj društvenog samoupravljanja u totalitarnom sustavu. Imate ovu sutkinju Maju Šupe…koja očito radi što hoće. Jedino što je pozitivno da se sve oko Agrokora počelo otpetljavati. Napokon.

  • Naravno da nije realno. Hrvatska je “failed state” gdje malo stvari funkcionira, a sudstvo u tome prednjači. Ni vlakovi ne voze na vrijeme, na zdravstvenu skrb čekate mjesecima, školstvo je pretrpano učiteljima a rezultati nikad gori, na građevinsku se čeka godinama, porezi se mijenjaju svako 3 mjeseca, a broj uhljeba i broj branitelja eksponencijalno raste.

   A u popisu ste “slučajno” zaboravili navesti i g.Davorina Mlakara, koji je navodno primio mito od 210000 € od Hypo Banke, a i lažno se predstavljao u banci kao Damir Dolović. On naravno tvrdi da je “besplatno” nešto provjerio za gradnju apartmana.

   https://www.express.hr/top-news/dobio-sam-200000-eura-a-ne-znam-gdje-6598

   • U pravu ste za Davora Dolovića. Čitao sam jednu presudu gdje on nije sudio pa se nisam sjetio. Sramotno, ali govori o političkom sustavu sve.

   • Stoga me ne bi nešto previše začudilo da ovo oko Agrokora zaista je nekakav “montirani politički proces”. U svakom slučaju ona privođenja itd., to je bilo jako čudno, pravi igrokaz. Kako su ih samo masovno sve (a teško da su i svi u potpuno istoj situaciji) pohapsili kao da su neki pravi kriminalci (a teško da se za mnoge od njih može reći da su napravili baš svjesno neki pravi kriminal u užem smislu te riječi, vjerojatnije je riječ o raznim vrstama nemara, nepažnje, ne provođenja brige dobrog gospodara itd.).

    Za te stvari se ljude pozove da sami dođu na policiju, kažu što imaju reći itd., a ne ovako doslovno ih ići hapsiti kao da su nekoga ubili. Ne znam zašto samo meni to izgleda skandalozno. Nisam čuo da se ljudi nešto previše zgražaju nad tim događanjima ali ovo definitivno ne izgleda normalno, kao normalna država, normalan pravni sustav.

    • Ma ovo je teška lakrdija..Prije svega napravili spektal od uhićenja kao da se radi o masovnim ubojicama..Ali kad smatraju da je ovo sve potrebno kako je moguce da su sva tri Todorića uspjela otici izvan države?Govori se o milijardama kuna malverzacija, a glavni osumnjičenici izvan države? Presmiješno…

    • Iskreno, kako se privodi u ovoj drzavi je daleko najmanji problem. Pricati o tome u kontekstu naseg pravosudja je kao ici polirati lijevi zmigavac na autu koji je prosao totalku. Problem je sto svaki veci proces ovako izgleda:

     Spektakularna uhicenja
     Podizanje optuznice bez materijalnih dokaza, ali baziranoj na 60 svjedoka pokajnika koji svi upiru prstom u jednu osobu
     Nepravomocna presuda okrivljeniku
     Proceduralna greska ili zalba okrivljenika se usvaja, sve krece ispocetka
     Odjednom svi pokajnici zaboravljaju sto su rekli, ili daju dijametralno suprotni iskaz od prvotnog
     Svi setaju slobodni

     I tako 27 godina. Failed state.

    • Po meni, jedino dobro vezano za taj proces je to što će ovaj slučaj svima dati do znanja i na brigu činjenicu da je uvijek uprava, “svaki član jednako”, odgovorna za vjerodostojnost financijskih izvješća, da se tu ne smiju nikad dozvoliti nepravilnosti, muljanja, ići preduboko u sivu zonu… da je to previše opasno. To je dobro za cijelo gospodarstvo, tržište kapitala.

     Sve ostalo, gledajući iz drugih aspekata, naša uobičajena lakrdija, naše uobičajeno ismijavanje pravne države, korištenje represivnog aparata za nečije privatne igrokaze, da bi se neki veliki vođa osjećao “veliko”. Niti Tito nije organizirao tako pompozne predstave.

     Ovako se uhićuju političari u korupcijskim aferama, uprave državnih firmi i slično kada se radi o nekom velikom javnom interesu i kada treba “nekome poslati neku poruku”. Ovdje niti je država oštećena (porez je i preplaćen?), niti ima korupcijskih elemenata (niti jedan dužnosnik nije među uhićenima?), niti se radi o javnim stvarima (ovo je sve u sferi privatnog gospodarstva?), niti kome ovdje treba slati baš tako jaku poruku (kome, poduzetnicima, kakvu?).

     Ovo je “Štef i Jožica se ne mogu usuglasiti kome pripada tele krave koju jedan drugome prodao na stočnom sajmu prije 3 tjedna” (samo malo veći iznosi). Štef i Jožica se ne uhićuju pred TV kamerama, javnost ne mora znati sve te detalje, obojica imaju pravo na odštetu (srazmjeru njihovim net worth) za pretrpljenu neugodnost ukoliko dođe do oslobađajuće presude (a koje ne bi bilo da nije bilo tih spektakla, dakle igrokaz koji potencijalno i cijenom nadilazi Titove štafete i sl.).

 10. Ovo nije skandal na razini “Štef i Jožica”, ovo je skandal na razini Enrona (gledajući u odnosu na veličinu ekonomije države), ili čak i veći.

  I što hoćete reći s “niti se radi o javnim stvarima (ovo je sve u sferi privatnog gospodarstva?), niti kome ovdje treba slati baš tako jaku poruku”??? Ako se radi o lažiranju financijskih izvještaja najveće hrvatske kompanije s ciljem izvlačenja novca te ciljem davanja lažne slike kreditorima, itekako se mora poslati poruka. I itekako javnost ima pravo biti zainteresirana. Jer plaća porez u toj zemlji, a dio poreza ide u ministarstvo pravosuđa koje mora pokazati da troši proračunski novac na kompetentne ljude i brz i efikasan proces.

  Druga je stvar što bi država trebala slati poruke kroz jasan, transparentan i brz proces, te kroz osuđujuće presude u slučaju krivnje, a nikako slati poruku samo kroz spektakularno uhićenje, iza kojeg slijedi dug, netransparentan i neefikasan proces gdje nitko nije kriv i nitko ništa nije znao.

  Ali poruka se itekako mora poslati. Poruka da institucije postoje, da obavljaju svoj posao, i da tko prekrši zakon, ili prevari nekoga ODGOVARA ZA SVOJE POSTUPKE. Razina povjerenja u institucije građana ove zemlje je jako nisko. Neće se popraviti vođenjem sudskog postupka ovakvih razmjera dalje od očiju javnosti.

  • Nije ironija, i moj post ne kaže ništa drugo osim toga da ne valja osuđivati ljude prije suda, niti praviti spektakle od stvari koje ne bi trebale biti spektakl za zabavljanje naroda i skupljanje političkih bodova nego sasvim profesionalna stvar u domeni pravosuđa. Meni je ovo narušilo povjerenje u pravnu državu, neovisnost pravosuđa i policije o politici.

   Eto čak vam je i Ivica Todorić tu sasvim pošteno rekao da je ako je itko tu kriv za nešto da je to on osobno a ne svi ovi članovi uprave. Nisam protiv toga da se sudi bilo kome za bilo što, ali to onda treba na način koji ne izgleda kao da je presuda već donesena. Ja samo ne volim da se ljude tako razvlači po medijima, da svi laici presuđuju nešto prije nego je sudski proces uopće i počeo.

 11. Mislim da hapsenja treba napraviti i u svim Mirovinskim fondovima i to svih koji su bili odgovorni unazad 10 godina jer oni su profesionalci bilo je odavno dovoljno dokaza da u agrokoru mnogo toga ne stima , garancije koje su davali ledo, jamnica i niz firmi nacaju ih na prosijacki stap pa garancije su vece od vrijednosti firmi to su profesionalci morali znati na ovaj nacin se krala buduca mirovina koju uplacuju ljudi u 2 stup , Tek kad se i ako se vrate dionice na burzu vidjece se razmjer propasti MF ova da su ulagali u Turizam sada bi imali 15 puta vise novca , sprega IT , politike , fondova a i svij drzavnih struktura je ogromna . Nemam dionice agrokora ili firmi koje su u njegovom vecinskom vlasnistvu i jako mi je zao malih dionicara ali me iznenaduje da o tome nema nijedan komentar ovdje od samog pocetka .

 12. Dobavljači su dobrim djelom i sami krivi jer su tolerirali neplaćanja po nekoliko mjeseci.Ne može se sve svaliti na Todorića..Npr.Kraš je tek po izbijanju krize uspio doći na police Lidla.Zamislite da je na njegove police došao prije 7-8 godina ?Pa se možda proširio na police Lidla i u drugim državama.Jako puno dobavljača nije imalo kvalitetu ni količinu ,a samim tim ni cijenu da se probiju u druge trgovačke lance , pa su pristajali i na više mjesečna ne plaćanja kod Todorića..Sad kad je sve to puklo svu krivnju prebacuju na Todorića..

  • Ustvari nisam siguran da li su neki proizvodi Kraš već bili ranije na policama Lidla ali vidim da im se broj nakon kraha Todorića povećao.

 13. Kao prvo moram reći da sam vjerovao da se Agrokorom ipak znatno bolje upravlja i da su mi mnoge stvari nejasne. Jedna od tih stvari je i uloga bivšeg guvernera Rohatinskog. Poslije njegove dužnosti guvernera Todorić mu je platio velike novce za neku bezvrijednu firmu, vjerojatno je DORH-u to sve skupa presloženo.

  Ovog tipa Vujčića percipiram kao vrlo inteligentnog i stručnog koliko je meni poznato.
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/spreman-sam-svjedociti-o-agrokoru-a-ako-mi-ukinu-supervizorsku-tajnu-bit-ce-vrlo-zanimljivo-333445

 14. https://www.vecernji.hr/vijesti/slom-agrokora-mogao-bi-biti-koristan-za-hrvatsku-1202346

  Dobro dođe optimizam, možda najbolje kada je najteže.
  Ovako piše čitatelj njemačkih novina iz Londona. Većina ljudi u Hrvatskoj slično misli.
  Kao da je sam Velebit ovo pisao.

  Ovako pišu: “S tim u vezi važno je dodati da drugi tabor u ideološkim sukobima čine simpatizeri bivše socijalističke Jugoslavije. To je bio režim pod vodstvom komunističke partije koji je odgovoran za progone i likvidacije ljudi koji su o njemu govorili kritično. Osuda takvih zločina u Hrvatskoj dogodila se vrlo oskudno, kako kroz pravosudna tijela tako i na moralnoj razini. Tako dugo dok ubijanje ljudi samo zato što drukčije misle ne bude osuđeno i dok ga se čak relativizira, opisani ideološki sukobi bit će nastavljeni”, piše čitatelj Neue Zürcher Zeitunga.”

  • Ta kolumna vrvi ludostima kako u detaljima tako i glavnim tezama. O čem ovaj priča?! Pa baš su ti “uhljebi” (a koje ne vidim među uhićenim!!) omogućili Todoriću takav način poslovanja, i baš je tržište to koje je reklo da je dosta, stavilo ga pred zid.

    • Ja sam kao podupiratelj aktualne vlade u velikoj dvojb i da li lex Agrokor uopće trebao biti donesen. Što vrijeme više prolazi manje sam u dvojbi. Malo prije turističke sezone vladajući nisu imali bikova muda nažalost. Cijeli Sabor ako pridodate oporbu je impotentan. Vladajući su ionako mehanički stroj za dizanje ruku. Zakon je donesen je konsenzusom. Ipak što je tu je, treba mu barem ograničiti vrijeme. Da je barem 6 ministara radišno kao Z. Marić i Butković

    • Premijer opetovano i prečesto govori otprilike “pokazalo se da je lex Agrokor dobar…” To je kao da u 5. ili 10. minuti utakmice trener govori vidite kako dobro igramo gubimo samo 0:1 ali sjajni smo. Mogli bi loše proći na međunarodnim sudovima, ali dobro je da raspetljavanje počelo. Jedino je KGK izjavila u Rusiji da je to privatna kompanija, a privatna(e) će i ostati. Ali lex Agrokor komplicira život, privlači osim toga političke monstrume i stručne analfabete živozidare marase i sl.

 15. Ono što se u tom tekstu moguće malo naglašava su i “kamate” kao uzrok pada agrokora(iako šonje ni to ne ignorira) ali je po meni propustio reći da su i kamate sastavni dio tržišta…to je jedina zamjerka na ovaj briljantan tekst i šonje je dodirnuo jednu bitnu stvar koju ja već dugo ljudima objašnjavam a to je “tradicija”
  Ljudi nas je tradicija razvalila skroz,to je jedno od najvećih zla koje nas vuče u provaliju….naročito to dolazi do izražaja kada svijet oko nas jako ubrza,tu mi ginemo sigurno oslonjeni na tradiciju…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s