Uncategorized

Poslovni rezultati Agrokora u prvom polugodištu

Agrokor je objavio indikativne rezultate poslovanja za svoja društva.

Pogledao sam za glavne kompanije kojima se trguje na burzi i podatke za usporedno prvo polugodište 2016. (prikazao sam i Konzum, kao glavnu kompaniju, iako nema usporednih podataka).

Jako zanimljivo:
– Konzum i Tisak su očito bili destabilizirani nedostatkom obrtnog kapitala i povjerenjem dobavljača
– proizvodna društva su imala značajno smanjenu dobit, ali ne i gubitke
– poljoprivredna društva su ostvarila EBITDA na razini prošle godine, VUPIK čak i veću!

EDIT: Nekoliko čitalaca je upozorilo da su rezultati od prošle godine konsolidirani, za razliku od ovogodišnjih. Stoga bi situacija npr. za Ledo i Jamnicu u stvari mogla biti i bolja.

Ovo treba uzeti s rezervom, jer uprava Agrokora kaže da se cjelokupni rezultati za 2016. trebaju revidirati. No, ovo još jednom zorno pokazuje kako je bilo neutemeljeno histeriziranje oko utjecaja krize u Agrokoru na cijelu Hrvatsku o čemu sam pisao ovdje Rast maloprodaje drugi najveći u EU i ovdje: Gdje su sada svi oni koji su tvrdili da je kriza Agrokora sistemska kriza Hrvatske?

Jedan od argumenata koji sam bio koristio je i sljedeći. Zanemarimo li zaista analfabetske tvrdnje da je Agrokor 15% BDP Hrvatske (autori tvrdnje su pobrkali prihod i stvorenu vrijednost), neki od nas su došli do zaključka da je cijela grupa 2-3% BDP Hrvatske. ALI, unutar grupe se nalaze kompanije koje same po sebi mogu (i hoće) nastaviti poslovati i čak ako Agrokor završi u stečaju, te će stoga nastaviti stvarati BDP kao i prije krize Agrokora. Jedan način kako se sve te kompanije mogu uništiti je da vjerovnici Agrokora kojima su garanti bile i te kompanije pokušaju naplatiti dug od njih i tako ih sruše. No, kako se radi  o racionalnim akterima, oni znaju da će tako dobiti manje nego da one prežive (a sada to i ne mogu napraviti zbog Lex Agrokora). Tako da im je bolje održati kompanije, preuzeti vlasništvo i tako dalje. No, čak i da se te kompanije sruše (odu u stečaj), opet će se u stečaju njihova imovina (i operacije) preuzeti i nastaviti stvarati dodanu vrijednost (i BDP) u nekom drugom okviru.

Sve ovo potvrđuju i međunarodni ulagački, pa tako vrijednost trenutno najrelevantnije državne obveznice, ‘Marićeve’, stalno raste od izbijanja krize u Agrokoru, te je sada oko 5% skuplja nego pri izdanju(!).

U međuvremenu, maloprodaja i veleprodaja posluje s gubicima, ali to ne znači da te operacije ‘ne vrijede’. Pitanje, jasno, ostaje da li su dugovi Agrokora veći od vrijednosti u njemu:

+ + +

 • Kad ste već ovdje, svakako pogledajte: Ulagačke osnove (što je najvažnije kod štednje / ulaganja).
 • Za obavijesti o novim člancima na Electica, upišite svoju email adresu gore desno

Kategorije:Uncategorized

78 replies »

 1. Ulaganjem u Belje i Vupik zanemario sam jednu od osnovnijih postavki ulaganja, onu da se ne ulaze tamo di su namjere vlasnika nejasne. Kada mi je postalo jasno da se tu nove vrijednosti stvaraju samo kako bi vecinski vlasnik pokupio vrhnje. Tjesio sam se da sva ta silna ulaganja moraju dati rezultate, a da ce vecinski vl. promijeniti plocu. Vlasnik ce se promijeniti, a onda ce i prava vrijednost ovih tvrtki doci do izrazaja. Nadam se da ce do tada i nasi manjinski ulozi vrijediti nesto…

 2. Ispravite me ako griješim, tiče se društva Ledo d.d.

  Mislim da ste trebali uzeti EBITDA nekonsolidirani koji iznosi 90M za prvo polugodište 2016.

  A i u samo izvještaju piše: ” Iniciran je postupak snažnog restrukturiranja i operativne učinkovitosti, što je rezultiralo značajnim POVEĆANJEM profitabilnosti i rastom EBITDA-e”

 3. Ovo H1 2016 su konsolidirani rezultati, dok su H1 2017 pretpostavljam nekonsolidirani.

  Kada bismo uspoređivali H1 2016 nekonsolidirano s ovim tekućim okvirnim rezultatima to bi moglo izgledati i još drastično bolje, i onda bi možda i više smisla imala rečenica (LEDO) “Iniciran je postupak snažnog restrukturiranja i operativne učinkovitosti, što je rezultiralo značajnim povećanjem profitabilnosti i rastom EBITDA-a”.

 4. Malo pojašnjenje za sve koji ne znaju koji su koraci u zatvaranju poduzeća zbog dugova – državno upravljanje/izvanredna uprava, predstečajni postupak, stečaj, likvidacija. Ako je nešto pogrešno – molim vas ispravite me.

  1.a) izvanredna uprava – omogućena “Lex Agrokorm”, prvi korak koji je donesen kako bi se izbjegao postupak predstečajne nagodbe i odgodio stečaj. U tom koraku vlasnički udio ostaje nepromijenjen, upravitelj namiruje vjerovnike i pokušava održati vrijednost vlasniku. Vlasnički udio se ne može povećavati u smislu dokapitalizacije. Stečajni postupak kada je poduzeće pod izvanrednom upravom može pokrenuti isključivo izvanredni upravitelj a predstečajni postupak se ne može provoditi. Postupak izvanredne uprave pokreće član uprave dužnika (ili vjerovnik ako mu to dužnik dopusti)

  1.b) predstečajni postupak – “Linićeva pljačka stoljeća”, omogućava poduzeću da uz pomoć države “obriše” dio dugova. Vlasnici ostaju vlasnici ali postoji mogućnost da se dio potraživanja pretvori u vlasnički kapital. Viđeno pri privatizaciji kada su pojedini direktori pisali fiktivne račune svojim poduzećima a istovremeno tim istim poduzećima dali pozajmice kojima su kasnije kupljene dionice/udjeli. Drugim riječima, sredstvima poduzeća a za ime i račun direktora kupljeni udjeli u vlasništvu države ili drugih manjinskih vlasnika. Ali svakom zakonu postoji “rupa” – pomoću pokretanja predstečajnog postupka smanjuje se cijena udjela u poduzeću a većinski vjerovnik (koji u ovom slučaju nije država) može pomoću te poluge ući u vlasništvo po mnogo boljim uvjetima nego kupnjom dionica na otvorenom tržištu. Mogu ga pokrenuti dužnici ali i vjerovnici.

  stečaj – sudska odluka kojom se prema utvrđenoj nemogućnosti servisiranja dugova ilti insolventnosti (imovina nije dovoljna, odnosno, imovina neće proizvoditi dovoljno prihoda da pokrije obveze) poduzeće stavlja pod upravljanje suda. Ne smije se brkati sa nelikvidnošću (nelikvidnost je kad imate plaću od 100.000 kn a prošli mjesec ste kupili auto za keš pa sad nemate za gablec sljedećih tjedan dana). Stečajni upravitelj kojeg bira sud između licenciranih stečajnih upravitelja ulazi u tvrtku da utvrdi postoji li mogućnost nastavka poslovanja i naplate vjerovnika. U ovoj fazi vlasnik/ci postaju podređeni stečajnom upravitelju te postaju specifična vrsta vjerovnika koji ostaju vlasnici ali bez ikakvih prava. Na primjeru Name d.d. u stečaju može se primijetiti da stečajni postupak može trajati i duže od 15 godina (ne želim ulaziti zašto nego samo konstatiram) ali i da i stečaj ne treba nužno završiti likvidacijom. Isto se odnosi i na imovinu poduzeća, odnosno udjeli u povezanim društvima – imovina se može prodati ali i ne mora. Mogu ga pokrenuti dužnici, vjerovnici i izvanredni upravitelj.
  Likvidacija – postupak brisanja društva iz sudskog registra. Sva imovina se pretvara u novac i raspodjeljuje po tablici redoslijeda. Kako je to postupak iz kojeg skoro svi žele što prije van, imovina se često prodaje ispod očekivane cijene. Konačni postupak iz kojeg svi odlaze nezadovoljni osim onih koji su upravljali poduzećem do trenutka likvidacije.

  Nisam gledao kvartalne izvještaje po segmentima jer se njima može vrlo lako manipulirati indirektnim troškovima i transfernim cijenama (i to sve legalno) no u svakom slučaju, ako su financijski izvještaji barem u malom dijelu točni, uopće nije pitanje može li Konzum, Jamnica, Belje… opstati nego tko će na kraju priče biti njihov vlasnik.

 5. S obzirom sa se dionicama agrokora ne trguje cini li mi se da je imovina dosta inv fondova precijenjena npr otp indexni ima dosta ledo-a. Kolika je realna cijena onda tih udjela sada i jesu li revalorizirani za te gubitke? Nisam nasao nigdje takav komentar

 6. Naravno da proizvodni dio “AGROKORA” nije problem, već onaj drugi zvani “nadrogradnja” (uključivo i sam AGROKOR). Ono što je znatna prepreka za bilo koju od tih tvrtki je NEDOSTATAK POVJERENJA od strane kooperanata i partnerskih kompanija na tržištu, zbog smicalica s završnim računima,jamstvima u drugim zemljama i sl. Osnovni problem je pak Lex Agrokor koji će, ne padne li na Ustavnom sudu, pasti na međunarodnim instancama, jer je protivan Ustavu, Zakonu o obveznim odnosima,Stečajnom zakonu itd. Koliko je LEX pisan na brzinu,svjedoči i stavka o 15 mjeseci izvanredne uprave ,zapravo opcija 12 mjeseci+ 3 mjeseca dodatno za nagodbe (zašto,čemu ?!), a Ministarstvo gospodarstva će 2 godine poslije uvođenja uprave procijeniti efekte iste ?!
  A onda i zbrda-zdola čl.43 u kojem se istodobno “nudi” nagodba vjerovnicima,fin.institucijama, nije jasno da li i državi, dioničarima, s tim da se ruke peru ukoliko “kreativno knjigovodstvo” nije uključilo baš sve obveze ?!(st.18) li pak posipanje pepelom s st.21 i uključivanjem Stečajnog zakona kao “Vegete” za buduće sporove , kao i mišljenja EK za potpore i poticaje s st.22.
  Na kraju pitanje za pionire -zašto u čitav postupak nije uključen i AGROKOR INVESTMENTS B.V.-Nizozemska, kad sam Zakon to i predviša pažljivim iščitavanjem (čl.48, st.3 i 4) .
  Najgore u svemu je što se poslovna praksa u RH nije izmijenila ovim slučajem- HNB još uvijek luta u vezi popisa i kontrole izdanih garancija,FINA nije preuzela svoj dio odgovornosti,baš kao i Porezna uprava teministarstva financija,poljoprivrede i gispodarstva,a HBOR je uvijek miran, baš kao i HANFA.

 7. Da li je Ledo ima poslovnu dokumentaciju, jesu li izdavali račune u 2016. ili 2017.
  Znam da su revizori promjenjeni, ali svaka firma koja ne preda izvješća je fantomska i
  izvan svih zakona. Automehaničarska radionica mora predat, a ne Ledo, Belje… svi
  moraju predavati. Osobno kupujem u Konzumu zbog tih radnika tamo koje uredno rade
  svoj posao i hrane obitelji, ali ovo je i dalje prestrašno. Uz ovakav DORH ne čudi ništa.

  Potpuno je nevjerojatno da pojedine kompanije ne podnose nikakva izvješća
  u članici EU koja želi strana ulaganja itd itd Vjerojatno je to moguće samo u Hrvatskoj.
  Osnovni problem je nepoštivanje zakona i nesankcioniranje. Tim više što Hrvatska
  nije i ne može biti Agrokorov talac, što god se zbivalo sa tim kompanijama.
  Uz ovakvo ponašanje ispada da dijelom jest talac. Što sa ulaganjima mirovinaca u A.

  Click to access VlVejQgqF576UbikCaSf4Q==.pdf

  A od ZSE javna opomena. Pih.

 8. Prve izjave strucnjaka govore o povoljnijoj situaciji nego što se moglo očekivati. Jedino je Konzum opasno nasukan bilo bi dakle logično da neće prvi u prodaju, sve ostale kompanije stabilne ili čak iznad očekivanja kao npr. Vupik. Po meni će Vupik ili Belje prvi u prodaju, a Todorići neće loše proći vjerojatno će imati velike udjele u Jamnicu i Ledu i nakon promjene vlasničke strukture.
  Međutim priča Agrokor je totalno paralizirala ZSE. Promet i cijene su mizerne. Rasplet oko Agrokora je počeo i mora rezultirati zelenilom i likvidnošću. Mislim da će Todorić otupiti oštricu na blogu jer će trebati puno kompromisa svih strana.

 9. Koliko je realno očekivati od hrvatskih pravosudnih vlasti, da se rješe pitanja na kvalitetan način kada u DORH-u imate ljude koji zastupaju Lex Perković koji ne da nisu odgovarali nego su i promaknuti.

  U Ustavnom sudu imate gđu Ingrid pipl mast trasas koji je pravnica žnj kategorije po bilo kojem kriteriju. Suca gospodina Leku čiji je životni poziv bio branitelj društvenog samoupravljanja u totalitarnom sustavu. Imate ovu sutkinju Maju Šupe…koja očito radi što hoće. Jedino što je pozitivno da se sve oko Agrokora počelo otpetljavati. Napokon.

  • Naravno da nije realno. Hrvatska je “failed state” gdje malo stvari funkcionira, a sudstvo u tome prednjači. Ni vlakovi ne voze na vrijeme, na zdravstvenu skrb čekate mjesecima, školstvo je pretrpano učiteljima a rezultati nikad gori, na građevinsku se čeka godinama, porezi se mijenjaju svako 3 mjeseca, a broj uhljeba i broj branitelja eksponencijalno raste.

   A u popisu ste “slučajno” zaboravili navesti i g.Davorina Mlakara, koji je navodno primio mito od 210000 € od Hypo Banke, a i lažno se predstavljao u banci kao Damir Dolović. On naravno tvrdi da je “besplatno” nešto provjerio za gradnju apartmana.

   https://www.express.hr/top-news/dobio-sam-200000-eura-a-ne-znam-gdje-6598

   • U pravu ste za Davora Dolovića. Čitao sam jednu presudu gdje on nije sudio pa se nisam sjetio. Sramotno, ali govori o političkom sustavu sve.

   • Stoga me ne bi nešto previše začudilo da ovo oko Agrokora zaista je nekakav “montirani politički proces”. U svakom slučaju ona privođenja itd., to je bilo jako čudno, pravi igrokaz. Kako su ih samo masovno sve (a teško da su i svi u potpuno istoj situaciji) pohapsili kao da su neki pravi kriminalci (a teško da se za mnoge od njih može reći da su napravili baš svjesno neki pravi kriminal u užem smislu te riječi, vjerojatnije je riječ o raznim vrstama nemara, nepažnje, ne provođenja brige dobrog gospodara itd.).

    Za te stvari se ljude pozove da sami dođu na policiju, kažu što imaju reći itd., a ne ovako doslovno ih ići hapsiti kao da su nekoga ubili. Ne znam zašto samo meni to izgleda skandalozno. Nisam čuo da se ljudi nešto previše zgražaju nad tim događanjima ali ovo definitivno ne izgleda normalno, kao normalna država, normalan pravni sustav.

    • Ma ovo je teška lakrdija..Prije svega napravili spektal od uhićenja kao da se radi o masovnim ubojicama..Ali kad smatraju da je ovo sve potrebno kako je moguce da su sva tri Todorića uspjela otici izvan države?Govori se o milijardama kuna malverzacija, a glavni osumnjičenici izvan države? Presmiješno…

    • Iskreno, kako se privodi u ovoj drzavi je daleko najmanji problem. Pricati o tome u kontekstu naseg pravosudja je kao ici polirati lijevi zmigavac na autu koji je prosao totalku. Problem je sto svaki veci proces ovako izgleda:

     Spektakularna uhicenja
     Podizanje optuznice bez materijalnih dokaza, ali baziranoj na 60 svjedoka pokajnika koji svi upiru prstom u jednu osobu
     Nepravomocna presuda okrivljeniku
     Proceduralna greska ili zalba okrivljenika se usvaja, sve krece ispocetka
     Odjednom svi pokajnici zaboravljaju sto su rekli, ili daju dijametralno suprotni iskaz od prvotnog
     Svi setaju slobodni

     I tako 27 godina. Failed state.

    • Po meni, jedino dobro vezano za taj proces je to što će ovaj slučaj svima dati do znanja i na brigu činjenicu da je uvijek uprava, “svaki član jednako”, odgovorna za vjerodostojnost financijskih izvješća, da se tu ne smiju nikad dozvoliti nepravilnosti, muljanja, ići preduboko u sivu zonu… da je to previše opasno. To je dobro za cijelo gospodarstvo, tržište kapitala.

     Sve ostalo, gledajući iz drugih aspekata, naša uobičajena lakrdija, naše uobičajeno ismijavanje pravne države, korištenje represivnog aparata za nečije privatne igrokaze, da bi se neki veliki vođa osjećao “veliko”. Niti Tito nije organizirao tako pompozne predstave.

     Ovako se uhićuju političari u korupcijskim aferama, uprave državnih firmi i slično kada se radi o nekom velikom javnom interesu i kada treba “nekome poslati neku poruku”. Ovdje niti je država oštećena (porez je i preplaćen?), niti ima korupcijskih elemenata (niti jedan dužnosnik nije među uhićenima?), niti se radi o javnim stvarima (ovo je sve u sferi privatnog gospodarstva?), niti kome ovdje treba slati baš tako jaku poruku (kome, poduzetnicima, kakvu?).

     Ovo je “Štef i Jožica se ne mogu usuglasiti kome pripada tele krave koju jedan drugome prodao na stočnom sajmu prije 3 tjedna” (samo malo veći iznosi). Štef i Jožica se ne uhićuju pred TV kamerama, javnost ne mora znati sve te detalje, obojica imaju pravo na odštetu (srazmjeru njihovim net worth) za pretrpljenu neugodnost ukoliko dođe do oslobađajuće presude (a koje ne bi bilo da nije bilo tih spektakla, dakle igrokaz koji potencijalno i cijenom nadilazi Titove štafete i sl.).

 10. Ovo nije skandal na razini “Štef i Jožica”, ovo je skandal na razini Enrona (gledajući u odnosu na veličinu ekonomije države), ili čak i veći.

  I što hoćete reći s “niti se radi o javnim stvarima (ovo je sve u sferi privatnog gospodarstva?), niti kome ovdje treba slati baš tako jaku poruku”??? Ako se radi o lažiranju financijskih izvještaja najveće hrvatske kompanije s ciljem izvlačenja novca te ciljem davanja lažne slike kreditorima, itekako se mora poslati poruka. I itekako javnost ima pravo biti zainteresirana. Jer plaća porez u toj zemlji, a dio poreza ide u ministarstvo pravosuđa koje mora pokazati da troši proračunski novac na kompetentne ljude i brz i efikasan proces.

  Druga je stvar što bi država trebala slati poruke kroz jasan, transparentan i brz proces, te kroz osuđujuće presude u slučaju krivnje, a nikako slati poruku samo kroz spektakularno uhićenje, iza kojeg slijedi dug, netransparentan i neefikasan proces gdje nitko nije kriv i nitko ništa nije znao.

  Ali poruka se itekako mora poslati. Poruka da institucije postoje, da obavljaju svoj posao, i da tko prekrši zakon, ili prevari nekoga ODGOVARA ZA SVOJE POSTUPKE. Razina povjerenja u institucije građana ove zemlje je jako nisko. Neće se popraviti vođenjem sudskog postupka ovakvih razmjera dalje od očiju javnosti.

  • Nije ironija, i moj post ne kaže ništa drugo osim toga da ne valja osuđivati ljude prije suda, niti praviti spektakle od stvari koje ne bi trebale biti spektakl za zabavljanje naroda i skupljanje političkih bodova nego sasvim profesionalna stvar u domeni pravosuđa. Meni je ovo narušilo povjerenje u pravnu državu, neovisnost pravosuđa i policije o politici.

   Eto čak vam je i Ivica Todorić tu sasvim pošteno rekao da je ako je itko tu kriv za nešto da je to on osobno a ne svi ovi članovi uprave. Nisam protiv toga da se sudi bilo kome za bilo što, ali to onda treba na način koji ne izgleda kao da je presuda već donesena. Ja samo ne volim da se ljude tako razvlači po medijima, da svi laici presuđuju nešto prije nego je sudski proces uopće i počeo.

 11. Mislim da hapsenja treba napraviti i u svim Mirovinskim fondovima i to svih koji su bili odgovorni unazad 10 godina jer oni su profesionalci bilo je odavno dovoljno dokaza da u agrokoru mnogo toga ne stima , garancije koje su davali ledo, jamnica i niz firmi nacaju ih na prosijacki stap pa garancije su vece od vrijednosti firmi to su profesionalci morali znati na ovaj nacin se krala buduca mirovina koju uplacuju ljudi u 2 stup , Tek kad se i ako se vrate dionice na burzu vidjece se razmjer propasti MF ova da su ulagali u Turizam sada bi imali 15 puta vise novca , sprega IT , politike , fondova a i svij drzavnih struktura je ogromna . Nemam dionice agrokora ili firmi koje su u njegovom vecinskom vlasnistvu i jako mi je zao malih dionicara ali me iznenaduje da o tome nema nijedan komentar ovdje od samog pocetka .

 12. Dobavljači su dobrim djelom i sami krivi jer su tolerirali neplaćanja po nekoliko mjeseci.Ne može se sve svaliti na Todorića..Npr.Kraš je tek po izbijanju krize uspio doći na police Lidla.Zamislite da je na njegove police došao prije 7-8 godina ?Pa se možda proširio na police Lidla i u drugim državama.Jako puno dobavljača nije imalo kvalitetu ni količinu ,a samim tim ni cijenu da se probiju u druge trgovačke lance , pa su pristajali i na više mjesečna ne plaćanja kod Todorića..Sad kad je sve to puklo svu krivnju prebacuju na Todorića..

  • Ustvari nisam siguran da li su neki proizvodi Kraš već bili ranije na policama Lidla ali vidim da im se broj nakon kraha Todorića povećao.

 13. Kao prvo moram reći da sam vjerovao da se Agrokorom ipak znatno bolje upravlja i da su mi mnoge stvari nejasne. Jedna od tih stvari je i uloga bivšeg guvernera Rohatinskog. Poslije njegove dužnosti guvernera Todorić mu je platio velike novce za neku bezvrijednu firmu, vjerojatno je DORH-u to sve skupa presloženo.

  Ovog tipa Vujčića percipiram kao vrlo inteligentnog i stručnog koliko je meni poznato.
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/spreman-sam-svjedociti-o-agrokoru-a-ako-mi-ukinu-supervizorsku-tajnu-bit-ce-vrlo-zanimljivo-333445

 14. https://www.vecernji.hr/vijesti/slom-agrokora-mogao-bi-biti-koristan-za-hrvatsku-1202346

  Dobro dođe optimizam, možda najbolje kada je najteže.
  Ovako piše čitatelj njemačkih novina iz Londona. Većina ljudi u Hrvatskoj slično misli.
  Kao da je sam Velebit ovo pisao.

  Ovako pišu: “S tim u vezi važno je dodati da drugi tabor u ideološkim sukobima čine simpatizeri bivše socijalističke Jugoslavije. To je bio režim pod vodstvom komunističke partije koji je odgovoran za progone i likvidacije ljudi koji su o njemu govorili kritično. Osuda takvih zločina u Hrvatskoj dogodila se vrlo oskudno, kako kroz pravosudna tijela tako i na moralnoj razini. Tako dugo dok ubijanje ljudi samo zato što drukčije misle ne bude osuđeno i dok ga se čak relativizira, opisani ideološki sukobi bit će nastavljeni”, piše čitatelj Neue Zürcher Zeitunga.”

   • Zanimljivo koliko je tu čini se bilo muljanja u knjigama da je i Vas zbunio da niste ulovili da se ne povećavaju stvarne zalihe nego da im on samo napuhuje vrijednost da si digne kapital. Čak i pod cijenu da je zbog toga skuplje dokapitalizirao Belje i Vupik nego da je spustio BV na realnu.
    https://eclectica.hr/2015/02/19/rezultati-vupik/
    Ali kada pogledamo, Belje i Vupik još imaju pozitivan BV i to dosta viši od trenutne cijene. Operativno poslovanje je u plusu. Ako se jamstva razriješe, možda dioničari ni ne izgube sve.

  • Ta kolumna vrvi ludostima kako u detaljima tako i glavnim tezama. O čem ovaj priča?! Pa baš su ti “uhljebi” (a koje ne vidim među uhićenim!!) omogućili Todoriću takav način poslovanja, i baš je tržište to koje je reklo da je dosta, stavilo ga pred zid.

    • Ja sam kao podupiratelj aktualne vlade u velikoj dvojb i da li lex Agrokor uopće trebao biti donesen. Što vrijeme više prolazi manje sam u dvojbi. Malo prije turističke sezone vladajući nisu imali bikova muda nažalost. Cijeli Sabor ako pridodate oporbu je impotentan. Vladajući su ionako mehanički stroj za dizanje ruku. Zakon je donesen je konsenzusom. Ipak što je tu je, treba mu barem ograničiti vrijeme. Da je barem 6 ministara radišno kao Z. Marić i Butković

    • Premijer opetovano i prečesto govori otprilike “pokazalo se da je lex Agrokor dobar…” To je kao da u 5. ili 10. minuti utakmice trener govori vidite kako dobro igramo gubimo samo 0:1 ali sjajni smo. Mogli bi loše proći na međunarodnim sudovima, ali dobro je da raspetljavanje počelo. Jedino je KGK izjavila u Rusiji da je to privatna kompanija, a privatna(e) će i ostati. Ali lex Agrokor komplicira život, privlači osim toga političke monstrume i stručne analfabete živozidare marase i sl.

 15. Ono što se u tom tekstu moguće malo naglašava su i “kamate” kao uzrok pada agrokora(iako šonje ni to ne ignorira) ali je po meni propustio reći da su i kamate sastavni dio tržišta…to je jedina zamjerka na ovaj briljantan tekst i šonje je dodirnuo jednu bitnu stvar koju ja već dugo ljudima objašnjavam a to je “tradicija”
  Ljudi nas je tradicija razvalila skroz,to je jedno od najvećih zla koje nas vuče u provaliju….naročito to dolazi do izražaja kada svijet oko nas jako ubrza,tu mi ginemo sigurno oslonjeni na tradiciju…

 16. Dorh je samo mali kamenčić u sustavu partijske države….ovo je diktatura partija i to klasična….a narod kroz “naševanje” tim partijama daje enormnu moć…Dorh ali i uskok su kadrovski i tehnički potpuno devastirani kao i mnoge naše institucije jer su zapošljavali svi po babu i stričevima,po partijskim linijama a nema političke volje da ih se unaprijedi…Sad će hrvati reći “hoćemo naš agrokor ali ovaj put pošteni”,to je začarani krug hrvatskih zabluda a sve u svrhu da se nađe tisuću i jedan razlog da na ovim prostorima nikad ne saživi fer tržišna utakmica nego i dalje po babu i stričevima pod kontrolom partijskih komesara…

  • Nisu sve partije iste, nisu sve baš staljinističke kao naša. Neke već znaju za slobodno tržište, win-win itd., poslušajte samo ovu divnu pjesmicu na kraju, našoj partiji treba još jedno 50 godina do tog nivoa:

  • Apsolutno se slažem. U DORHu vrijede isti principi zapošljavanja, napredovanja, odgovornosti kao u HŽu, HEPu, Vodama, policiji, županijama, agenciji za ovo i ono… Jedina je razlika ta što je utjecaj DORHa na društvo puno veća. DORH nije nikakva iznimka, nego samo pokazatelj stanja u ovom društvu.

 17. Hrvati su sigurno otporan narod na hibridno propagandno ratovanje, generacijama već genetski.
  Sinoć u Otvorenom SDP-ov bivši ministar financija Mato C. tumači kako su u Hrvatskoj plaće 1979. bile oko 30% jače nego 2015, i veli da se poziva na brojke i istraživanja. Glupa laž za navući mu uši i nogom u guzicu iz studija. Dotični je bio ili je još uvijek ne znam profesor na Ekonomskom fakultetu. Takvim najgorim neznalicama nije mjestu na TV, ali oni su vrlo aktivni u medijima danas i svenazočni.

  Realno stanje su bile nestašice mesa, benzina i Duška (detergent, ulje, šećer i ostalo).
  Vožnja automobilima par nepar ovisno o reg. broju auta, hiperinflacija. Ljudska prava državni terorizam…da ne spominjemo. Super uhljeb najvišeg totalitarnog komunističkog ranga zatim frflja o tome kako RH kupuje nove zrakoplove, a on ima naravno ideju gdje bi potrošio taj novac. Jadna li mu majka. Zašto taj ekonomski nepismeni superuhljeb i jugoslavenski komunist i titoist ne da podatke koliko su Hrvati platili JNA uz njegovo slugansko izdajničko zalaganje za to.

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/putinov-hibridni-rat-i-hrvatska-trazi-pomoc-eu-u-suzbijanju-ruske-propagande-suoceni-smo-s-velikom-i-vrlo-sofisticiranom-kampanjom-dezinformiranja/6678054/

  Vanjsko politički aktivna i radišna predsjednica RH je u Rusiji razgovarala sa Putinom, Medvedevim i partijarhom. Nisam baš pratio medije ovih dana, ali pretpostavljam da je kod nas bio naglasak na medijskoj blokadi posjeta. Žalosti da ministrica vanjskih poslova nije bila u Rusiji, nego tek trećerazredna i nebitna ministrica. Stječe se dojam da predsjednica Grabar-Kitarović reformska i idejna lokomotiva koju Vlada ne uspjeva pratiti koliko bi zapravo trebala.

 18. Vlada je u mnogim stvarima mlitava i u vrijeme suficita proračuna ne provodi potrebne reforme.
  Osim porezne reforme koja je bila dobra, ali nedostaje joj i drugi korak… Vrijeme se gubi na često umobolna politička prepucavanja i cirkuse koje provocira anarhističko-pseudo ljevičarska oporba.
  Oporba je čudno morbidna amorfna grupa. Njihov šef Bernardić je jučer okrivio kapitalizam za probleme. Ortački, ali kapitalizam. Takva razina apsolutne nekompetencije je zastrašujuća.

  Nedopustivo je da Dalija Orešković kao službena osoba vedri i oblači iznad svih normi, pa i ustavnih, a vladajuća većina ne učini ništa, to jest ne smjeni ju. Nažalost, gubimo mjesece i godine u nepovrat na političko iscrpljivanje, iako ekonomija raste. Na Plenkovićevom mjestu proveo bih odlučnije reforme, ali pitanje je hoće li to tako biti.
  Zabrinjava odnos između premijera i predsjednice, koji meni to tako izgleda uopće normalno ne komuniciraju. Oni na to jednostavno nemaju pravo. Poslati Ninu Obuljen u Moskvu je neozbiljnost i velika pogreška.

  • Ovi i “skreću pažnju”, kako obzirno od njih… http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/lVWWYRRnZjqWbeJWmR5RSQ==.pdf

   Samo trebali su i malo ranije malo glasnije skretati pažnju. Treba se zapitati jesu li uprave znale u kakav rizik upuštaju društva kojim upravljaju dajući ta jamstva. Jesu li postupali u interesima društva ili nekih trećih osoba kao što je možda neki većinski/dominantni dioničar?

   Mislim, uhićuju članove uprave holdinga (koji ima svog predsjednika uprave koji je glavni i odgovorni) a predsjednike uprava ovih članica koji su valjda još dostupni pravosuđu i stvarno možda napravili nešto protivno interesu društva kojim upravljaju (dakle gore nego čak i onaj nedostupni predsjednik uprave holdinga) baš ništa? Kod nas kao i uvijek sve naopako.

   • Da, vrlo su obzirni i nadobudni, pravi profesionalci, bilo bi dobro upitati mirovince kane li podići tužbe protiv tih naknadno prosvjećenih članova uprava.

   • očito je da nisu postupali u interesu svih dioničara, nego samo većinskog, ali po zakonu izgleda da nisu ni trebali.

    Ivica Brkljača je dao dobar osvrt na ovu problematiku, pa prenosim dio citata:

    direktori članica koncerna nemaju obvezu jednako tretirati većinske i manjinske dioničare tj. vladajuće društvo (u ovom slučaju Agrokor) može narediti direktorima, a ovi nemaju pravo odbiti, da donesu odluku koje je štetno za društvo kojemu su na čelu. Čudno, ali je tako.

    • Onda nam zakon ne valja, hitno ga treba mijenjati. Zakon bi trebao naglasiti da je svaka dionica jednog roda jednaka, jednakopravna, pa je uprava dužna postupati s tim u skladu i da dioničar koji želi imati veći utjecaj u društvu, veći udio u vrijednosti može jedino to na način da ima više komada tih inače jednakih dionica i tako proporcionalno stekne veći utjecaj/vrijednost. Ili bi morao imati neki drug rod dionica koji jasno definiran u statutu društva, ali ne ovako da neke dionice imaju drugačiji tretman ne intrinzičnu iz definicije te dionice nego po svojstvima vlasnika dionice (tako smo mogli onda razlikovati prava dionica i po drugim proizvoljnim obilježjima vlasnika, možda po rasi i sl.).

    • Nevjerojatno je kako su pravo i pravda relativni. I pomalo sramotno da na zapadu koji je izmislio dioničarstvo zakon može tako tretirati manjinske dioničare. Npr. u Kini unatoč svim problemima funkcioniranja pravne države sigurno nije baš ovako u zakonu, tamo manjinski dioničari imaju pravo na nezavisne direktore, na tužbu protiv direktora ako ne rade u interesu društva nego možda nešto pogoduju većinsko itd. https://www.ibanet.org/Document/Default.aspx?DocumentUid=89957D2D-0973-4FD4-8081-93FAADD53091

 19. Ramljak riječju i djelom podučava građane da je ulaganje u dionice vrlo rizična rabota. Kuda će crobex nakon novog udarca?
  Hoće li nakon masovnog odlaska ljudi i kapital građana masovnije krenuti na zapad?

  • Nije mi baš jasno to što pišu po portalima da će manjski dioničari tek tako biti izvlašteni? Kako to?!
   Zar je to moguće u okviru postojećih zakona RH, uključivo tog novog?
   Čini mi se da bi trebalo suspendirati još nekoliko drugih zakona i sam Ustav RH da bi takvo što bilo moguće.

   Ne može se niti u jednoj državi na svijetu (osim možda Sjevernoj Koreji i sl.) baš tek tako oteti imovina trećih strana.

   Manjinski dioničari su ovdje doslovno treća strana. Oni nisu za razliku od kreditora i dobavljača ulazili u nikakve dealove s Todorićem/Agrokorom pa ako bi oni uopće “nešto”, a pogotovo onda “više od drugih” tu gubili to nije normalno, to nije u skladu s pravom (bar ne “duhom zakona”) a svakako ne s pravdom.

   Ne može u sukobu dvije strane treća strana kao kolateralna žrtva biti oštećena i još više nego li ove strane koje zapravo jesu jedine tu u nekakvom sporu.

   Kreditori i dobavljači sve što gube gube zato što im “Todorić” ne može platiti ono što je obećao, dakle zbog poslovnih razloga, u biti “tržišnog rizika” kojega oni bar u na neki način i nekoj mjeri preuzimaju ulaskom u posao s njim.

   Manjinski dioničari za razliku od ovih dvoje nisu ulazili u nikakav posao s većinskim dioničarom, oni nisu imali nikakave ugovore s njim, pa svaki njihov gubitak u ovom slučaju nema niti najmanje elemente poslovnih/tržišnih uzorka (naime te firme posluju odlično!) nego u potpunosti kriminalni uzroci (većinski dioničar radio stvari koje ne smije na štetu manjinskih).

   Pa na što bi to sličilo da oni koji su u potpunosti tu žrtve u pravnom smislu i nimalo “gubitnici u tržišnom smislu” izgube na kraju više od onih koji su ipak između ostalog čisto tržišni gubitnici?

   Zar smo mi država u kojoj se uvijek onima koji gube na tržištu izlazi u susret na štetu najnedužnijih?

   Ovo je kao da u brakorazvodnoj parnici sud kad ne zna kojem roditelju dodijeliti dijete jer ga oba jednako jako žele i zaslužuju jer su oba ipak neosporno dobri roditelji (samo ne mogu više biti skupa) odluči ne dodijeliti ga niti jednom nego smjestiti u ustanovu. Pa valjda se gleda interes djeteta prije svega a ne ovih posvađanih strana. Jedan će biti nezadovoljan ali to je njegov problem a ne djetetov.

   Ne možemo ovdje radi interesa onih koji su radili s Todorićem na ovaj ili onaj način ići oštetiti one koji nisu s njim radili i stoga su ovdje najnedužniji i zaslužili najveću brigu u cijelom procesu, a onda od onih drugih “koji budu nezadovoljni” to bi ipak trebao biti “samo njihov problem” a ne ovako, preko leđa onih kojih ne bi to smjelo.

   • žao mi je svakoga tko je imao dionice
    žao mi je posredno i svoje mirovine jer mislim da je AZ bio izložen agrokoru

    osobno mislim da bi bilo puno bolje proglasiti stečaj jer bi se gubitci onda možda rasporedili “poštenije” nego ovako politički gdje neki gube sve a neki samo dio.

    no nije istina da su manjinski dioničari tako najnedužniji. Svatko je svojevoljno kupio dionice i pazio na svoju investiciju. Vlasništvo nosi i odgovornost gdje su oni možda trebali bolje paziti na postupke uprave. “Nisam znao” je rijetko uspješna obrana za bilo koju odgovornost osim ako niste dobro umreženi.

    sve u svemu to vam je dobar prikaz neoliberalizma i pogotovo onog individual responsibility i sustava koji povoljnije tretira veće igrače
    Neki upleteni igrači su možda i ogriješili no odgovornost kupovanja, neaktivnosti u kontroli, izbora vlasti koja je to dopustila i na kraju gubitka je isključivo vaša. Nitko drugi nije obavezan vama pokrivati vaše propuste.
    Drugi su bili bolji, znali više ili se doveli u poziciju ishodovati bolje uvjete. I to je tako pogotovo u neoliberalizmu. A na vama je da učite bolje i više da vam se to drugi put ne desi opet. Ili da mijenjate vlast na onu koja će regulacijom štititi male ako takvu nađete

    • Mislim da ne govorimo o istim stvarima. Ja govorim o suštini, pravu, pravdi. Ova “trgovinska razina” (tko je, što i kad kupio i što mislio pri tome) je tu sasvim irelevantna. Pa neki mali dioničari su tu možda i prije Todorića, a on je tek jednog dana došao, napravio nered, i sad bi se htio izvući na račun svojih su-dioničara kojima je on napravio štetu a ne oni njemu (tu mora biti po srijedi neki “proboj pravne osobnosti”, da ne može Agrokor reći da on kao i ostali dioničari odgovara samo do svog iznosa kapitala a ostatak da je na ovisnom društvu tj. svim dioničarima… to bi neki pošteni Sud trebao reći da nije baš tek tako mu se izvući, da je zlorabio svoj položaj, i po tom proboju pravne osobnosti da Agrokor treba snositi sve).

     Ne razumijem što bi to uopće značilo “paziti na investiciju” i “odgovornost vlasništva”. To je d.d., ne obrt. Zna se što je definicija dionice. Poanta je baš u tome da je odgovornost ograničena i upravljanje odvojeno od vlasništva a jedini koji upravlja (u ime i za račun dioničara) je uprava i jedini koji ima odgovornost prema kapitalu društva (njima, dioničarima) je uprava, i tu je nadzorni odbor (koji nije direktna demokracija svih dioničara, nego njihovo predstavništvo ) koji nadzire upravu (ali nije netko zbog toga što je nadziran lišen svoje odgovornosti).

     Nemojmo stvari postavljati tako naopako. Oni koji trebaju “paziti” i oni koji “odgovaraju” su Uprava, a oni kojima se odgovara, i u čijem se interesu sve radi, su dioničari. To je poanta dionice. Zato je nastalo “dioničko društvo” kao oblik trgovačkog društva.

     Slažem se da bi bolje bilo izaći iz svega i samostalno se izložiti riziku stečaja nego sudjelovati u ovoj Lex Lakrdiji.

     Da je bar nekako moguće prebaciti jurisdikciju nad cijelim ovim slučajem Švicarsku ili UK. Tamo vam je “neoliberalizam”, a ja neoliberalistima i njihovim sudovima ipak malo više vjerujem nego ovim našim.

 20. Strasno da mi zivimo u ovakvoj drzavi,ovo je odluka Republike Hrvatske da unisti burzu, i male dionicare,treba dići tuzbu,ja nisam pravnik,ali nema sanse da je ovo legalno.

  • Čak i ima šanse, zato što su nam zakonu glupi i što nismo prava pravna država. Kod nas postoje zakoni koje ako se čita doslovno (što nikako ne bi trebalo, “duh” tih članaka sigurno nije takav, ne bi bilo u skladu s ostalim zakonima i Ustavom) bi se moglo zlorabiti na način da te nagodbe proglasi potpuno legalnim jer da “većinski dioničar smije natjerati uprave ovisnih društava da rade protivno interesima tih društva”. Kod nas je sve moguće.

   Ali ovdje nije presudno samo to je li to bilo legalno nego bi u nagodbi trebalo gledati ako je to stvarno “nagodba” baš kak su rekli “interese svih dionika na fer i pravičan način”. Ako ćemo fer i pravično, onda u skladu s mojim prethodnim komentarom manjinske dioničare (ma kako nam zakoni možda bili glupi i loše ih tretirati) treba zaštiti najmanje onoliko koliko kreditore i dobavljače.

   Jako je nepošteno staviti manjinske dioničare ovisnih društava (koja dobro posluju i nisu radila nikakvu štetu krovnom društvu, sasvim suprotno!) tako skroz na kraj. Naime, ne radi se o stečaju tih društava (iako ih je ovaj glupi Lex Agrokor sve stavio u isti koš s krovnim).

   Jedni na koga ovdje smije biti primjenjeno “stečajno tj. njemu slično” pravo je krovno društvo, pa jedino dioničari krovnog društva mogu izgubiti “sve ili skoro sve, biti iza svih ostalih”. Ovako ići na manjinske dioničari skroz dobro stojećih i zapravo ovdje oštečenih ovisnih društava je jako ružno i sigurno ne fer i pravično i sigurno neće pozitivno doprinijeti poslovnoj i investijcskoj klimi u državi niti našu državu približiti vladavini prava.

  • Zar ovdje među čitateljima nema niti jedan pravnik koji bi nam malo objasnio ove kompleksnije pravne situcije? 🙂

   Mene najviše zanimaju dvije teme:

   Kako se čita slovo zakona u slučaju kada je tekst (valjda samo kod nas u banana državama moguće) napisan jezikom koji je više “poetski” nego li matematičke jasnoće i preciznosti da ga “očito nikako ne možemo čitati doslovno”? Kako čitati zakon koji u nekom svom članku kaže nešto što nije u istom duhu kao možda niti sam smisao tog zakona a pogotovo ne vezani zakoni i Ustav RH? Kolika je sloboda suda u tumačenju “što je zakonodavac mislio pri tome”?

   Npr. zar je zaista u ovoj državi moguće nekome pozivati se na to “da uprave ovisnog društva mogu raditi na štetu tih društava ako je većinski vlasnik to zatražio, u korist većinskog društva” kada se očito radi o šteti koja nije “tek simboličnog ili umjerenog/privremenog karaktera” (nažalost zakon nije precizan o tome) nego ima narav efektivno oduzimanja manjinskim dioničarima njihovog vlasništva u korist njega ili trećih strana, dok u drugom zakonu imamo puno jače uvjete i za 95 %-tnog dioničara za istisikavanje manjinskih? Kakvog bi to onda imali smisla da onaj s potencijalno puno manje od 95 % može efektivno napraviti tu otimačinu na puno lakši način tim drugim postupkom? I kako to može biti u skladu s odredbama Ustava RH gdje se privatno vlasništvo navodi kao temenja vrednota?

   Kako se na ovu cijeli priču odnosi pojam “proboja pravne osobnosti” (ima li još što tome slično?).

   Meni to nekako izgleda kao da su “probli” sve što se “probiti” moglo, da su igrali preduboko “u sivom teritoriju”, da su baš manjinski dioničari ovisnih društava tu oni jedini koji su najviše i “najnepravičnije” oštećeni jer oni zaista nemaju nikakve ugovore s većinskim vlasnikom, oni nisu radili nikakve dealove s njime pa da se tako kao ovi drugi svjesno izložili njegovim poslovnim i tržišnim i “pravnim” rizicima. Oni su jedini koji gube jednostranim i potencijalno pravno sumnjivim postupkom većinskog vlasnika, za razliku do svih drugih koji su bili svojom voljom jedna od dvije strane ugovora (o kreditu, o prodaji robe). I na kraju, kako primjenjivati “stečajni zakon ili njemu sličan” na nekoga tko odlično posluje i nitko nije zatražio nikakav stečaj, pa niti ima trenutno osnovu za to jer nije od njega zatražio nekakvo potraživanje a koje je ovaj odbio platiti, odbio se dogovoriti o načinu plaćanja, izvansudki ili nakon iscrpljivanja svih pravnih mogućnosti evenutalnog osporavanja?

 21. O kakvoj trećoj strani se tu piše? Imaju samo dvije strane, na jednoj je Todorić uključujući sve druge dioničare, a na drugoj su vjerovnici. Mi smo odlučili investirati sa Todorićem, sada ćemo zajedno snositi posljedice. Mali dioničari (a i oni veći, tipa MF) imali su svoju priliku za djelovanje, međutim od sto glasa, glasa ćuti nije…Sada kad je ispalo da su dugovi veći od kapitala, šta očekujete nego da vjerovnici preuzmu imovinu? Druga opcija je stečaj.
  Lijepo se tu potvrdilo ono pravilo da se ne investira sa većinskim koji se ponaša na način da djeluje samo u svom interesu, a to se vidjelo iz aviona. Osobno sam više puta razmišljao o tome, ali nisam očekivao da će se politika okrenuti kontra njega.

  Jedina slamka za koju se još držim da smo u istom košu sa mirovinskim fondovima, te da će se kroz njihov utjecaj, mali dioničari, ipak uspjeti ugurati u vlasništvo novih kompanija. Ako MF popuše kompletno na Agrokoru to će biti jako loša reklama za vladu,a znamo da uhljebi najviše mrze lošu reklamu i da su uvijek spremni na sve kako bi je izbjegli. E da, u VUPIKU su i branitelji, a znamo šta se desi kad oni izađu sa plinskim bocama.

  Još jedan, možda i najbitniiji detalj. Nisam pravnik, ali ovo je presedan u svjetskim okvirima. Svi znamo da kod nas politika piše zakone, da su zakoni katastorfalni, često neusklađeni i kontradiktorni. Nadam se da u cijeloj ovoj priči ima puuuuno prostora za tužbu. Iskoristiti sve pravne razine u Hr (tu će se po političkom ključu popušiti) a onda se okrenuti EU sudovima. Mislim da se tamo već smiju kad do njih dođu tužbe naših ljudi na rad pravosuđa. Mislim da nitko tko je dogurao do Strazbura nije izgubio…

  Učlanite se u udrugu malih dioničara agrokora i nadajte se da ćemo svi skupa naći pravnu osnovu za nadoknadu vlasništva.

  • Ja kao dioničar Leda ne pristajem na konstataciju da je Ledo u stečaju niti da imam bilo kakve veze s Todorićem. Jedini koji može biti u stečaju je Agrokor d.d.

   Ako se ne možemo dogovoriti za poštenu nagodbu jedino mi je prihvatljivo izlazak iz tog nametnutog prisilnog upravljanja po Lex Agrokor i onda neka ako netko hoće traži od Leda nešto po tim jamstvima pa ako treba neka tim postupkom odvede Ledo u stečaj ali nikako ne može ovako preko reda i bez ikakve pravne osnove ponašati se “kao da je Ledo u stečaju” kada on to nije.

   Ako treba neka sve propadne i sve bude likvidirano. Samo da nije ovako ne fer i ne pravično.

   Fiat justitia, et pereat mundus

   • Upravo tako! Ne može (tj. očito može) oteti nekome imovina i dati drugome. Te dionice su naša imovina. Nek propadne ako treba, ako je tako poslovano, ali nije u redu da nam ju netko otme samo zato jer netko MISLI da je to manja šteta. A zapravo napravljena veća šteta nego da tržište radi svoje, da odgovara svatko za svoje postupke. Ovako ce biti slika da je spriječena neka katastrofa, a zapravo je napravljena veća, samo u dužem vremenu pa ljudi ne primijete. Kuhanje žabe.

   • Tako je i zanima me samo koja je odgovornost Uprava koje su to sve potpisivale, što se njima dogodilo? Koja je odgovornost banaka koje su davale kredite a nisu provjeravale jamstva?
    Koja je odgovornost dobavljača koji su davali robu bez naplate? Koja je odgovornost HNB-a koji je sve znao? Koja je odgovornost ministra financija koji je lagao?

    Izgleda da su jedino odgovorni mali dioničari i umirovljenici.

  • Dragi moj Leo ako su mali dioničari imali pravo glasa imala je i Marica Vidaković koja je brdo godina davala robu na ler. Kakve veze ima Ledo, Jamnica i Belje s dugovima Konzuma prema Krašu? Kako ona ima prava a mi ne??Ja ću ti objasniti zašto mali dioničari nisu mogli ništa, zato što ova usra___ država od HANFE, ministarstava (Linić), sudstva pa nadalje nikad nije bila u funkciji malog građana nego u funkciji Todorića i njemu sličnih. I danas ona nije u funkciji radnika, umirovljenika i dioničara koji su to sve stvorili nego je u funkciji lopovluka kojeg radi Ramo povjerenik.
   Gospodinu Nenadu bi htio poručiti da se malo založi kod gđe Predsjednice jer ako ovako nastave ona i njezini vjerujem da ona neće biti ponovo na tom mjestu isto kao ni on, a i ako ostanu neka im porez plaća neka drug budala jer čovjek s faksom i dvoje djece neće gledati ovaj nepotizam i lopovluk nego kao i bezbrojni dosad pravac Njemačka!

 22. To je sve skup bolesno, da netko na takav način u 21. st. izvrši krađu postojećih dioničara, pa makar to bilo i u RH. Prvo, svođenje svih dugova u društvo za stečaj (koje ostaje starim dioničarima), a prebacivanje svega dobrog (imovine, poslovanja, zaštitnih znakova..) u novo društvo koje se daje povlaštenima. Nisam mislio da ću to ikad reći ponovno ali tako su mom djedi nakon rata oduzeli zemlju, platili ju recimo 1 kn za ar, jer mu je rečeno da će mu je u protivnom oduzeti. Kasnije je tražio u denacionalizaciji zemlju natrag ali je dobio odgovor da mu je zemlja plaćena?
  Sad i mene zadesilo isto ali ja neću dobiti ni tu kunu po dionici, nit ću je moći tražiti natrag, uz obeštećenje.
  Mislio sam da je dobra stvar, nakon što sam uštedio novaca (koji je btw. brutalno oporezovan kroz plaću, na veće dohotke i s 55,60 posto davanja pa se pitam do koje mjere se uopće isplati raditi jer ispada da radiš za davanja, znate ono Lafferova krivulja) uložiti novac za starost.. i gle vraga, sad sam drugi put oporezovan, ovaj put brutalno na Agrokorkama, šišanje na nulu. I opet država kažem jer kroz Lex omogućuje tu krađu. A nama mažu oči spinom da se bore veliki, ameri kontra rusa? Možda, pitam se da li to tako i tamo rade? Ako da, kako to da su tamo nastali Google, Apple, Tesla…? Ili smo si ipak krivi sami jer svaki narod ima vlast upravo onakvu kakvu zaslužuje.
  Još prije toga zadesio me švicarac jer sam, ni kriv ni dužan, ustvrdio da je mala razlika između najma i toga da imam svoj kvadrat. I tu sam ošišan pa trenutno (1/3 otplaćenih anuiteta) nakon pristanka i konverzije u Eur, imam glavnice više nego na početku?!?
  A kad odem na izbore kažu pazi kako glasuješ! A meni muka buraz, sve isto svaki put, a uhljeba sve više zaposlenih sve manje jer bježe u Dublin ili Graz.
  O penziji tek ne bih dalje govorio jer gle čuda i mirovinski fondovi su ulagali u Agrokorke.
  Sljedeća prilika je na uvođenju eura, opet nas malo pošišati, što na plaćama što na cijenama…
  Vuk dlaku mijenja a ćud nikada!

  • Rješavanje “slučaja Agrokor” gotovo sigurno (neovisno o “detaljima načina rješavanja”) će biti pozitivno za hrvatsko gospodarstvo u cjelini.

   Međutim, pitanje je hoće li to biti država u kojoj želimo živjeti, ili nastavljamo iseljavati u Ameriku, UK, Švicarsku, EU zemlje…

   Čim su čovjeku materijalne potrebe donekle zadovoljene on glede i neke druge stvari, npr. je li to država u kojoj se osjeća sigurno, država gdje vidi vladavinu prava, Zakon koji je na njegovoj strani.

   Mali čovjek, pa i onaj malo veći, od države želi samo jedno: pravdu. Jedino kako to suvremena liberalno-demokratska država može i treba dati mu je kroz “vladavinu prava”. To je dosta univerzalna stvar. Čak i u nekim rijetkim nedemokratskim državama u kojim su ljudi svejedno nekako “zadovoljni”, ako ih pitate kako to, zašto podržavaju tu i takvu vlast, glavni odgovor koji dobijete je na tu temu je da ljudi tu državu/partiju/kralja smatraju “pravednom”.

   Taj sam detalj “načina rješavanja” ovog problema iako možda ne imao puno efekta u makro smislu “materijalno”, itekako može utjecati na percepciju ljudi o ovim temama “vladavine prava” u RH. To su isto stvari zbog kojih ljudi iseljevalju. Sve više vidim ljudi koji napuste jako dobre i za europske prilike solidno plaćene poslove kako bi otišli van, uz komentare kako to nije samo zbog veće plaće. Do nedavno su ljudi odlazili prije svega zbog “novca”, ali to nije jedina stvar koja ljudima treba.

   Meni se sad nekako sviđa London. Možda odem tamo. A ova država neka smisli kako me zadržati u RH ako u tom vidi svoj interes. Tko zna, možda u Londonu budem su-osnivač jednog potencijalnog unicorna. Je li to moglo biti u RH? Tko zna.

 23. Ha,ha,ha, Zed, sve ste u pravu.
  Mislim da je najbolje potpuno se zamračiti sustavu, državi se maknut ispod radara. Nikakva plaća,porez,davanja, nikakvi fondovi,mirovina,ništa,nada. Samo sam svoj majstor i u mraku,na crno. Ni lipe ovima i nijednima drugima ne dati, ni lipe.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.