DDJH

ĐĐ upis kapitala

ĐĐ je najavio cijenu dionice, a to valja znači da je upis kapitala bio uspješan. Ne znam što je točno uprava mislila pod ‘postoji interes pojedinih ulagatelja’, možda se razgovaralo s nekim većim ulagačem, možda saznamo.

U svakom slučaju znamo da tržišta kapitala praktički ne funkcioniraju u smislu pribave novog kapitala (mirovinci, kao jedini relevatni ulagači preferiraju društva kao što su Granolio, Tankerska Nove Generacije, Queastus nekretnine itd.), a DDJH im nije omiljen (čast iznimkama!).

No ono što svakako znamo je sljedeće:

1. Kako nismo vidjeli odluku Vlade o sudjelovanju, ako je upisan i minimalan broj dionica, država najvjerojatnije nije sudjelovala, te je stoga spala s većina na najviše oko 38%. A bila je spremna pasti i na 25% (da je upisano cijelo izdanje), te to daje potvrdu ranijim najavama države o potpunoj (?) privatizaciji ĐĐ, što bi onda sada omogućilo društvu da u miru (po prvi put) i ciljano potraži strateškog partnera (ako je mogao Varteks, valjda može i ĐĐ?).

2. Ako su upisali institucionalni i ostali ulagači u RH, time se stvara likvidnost i zainteresiranost za dionicu s dodatnih 2,5 mil. kn dionica (u prošlom upisu smo upisali uglavnom država, PBZ-CO i ja, što uglavnom nije završilo na tržištu).

3. Rezultati su najuvjerljiviji u dugo vremena, uz čvrste najave uprave, najprije EBITDA (4 pozitivna kvartala za redom, u usporedbi razdoblje kad je Društvo vodio manager imenovan od strane države, u usporedbi s managerom kojeg su imenovali predstavnici radnika i privatnih dioničara):

te neke izjave iz zadnjeg izvješća:

Ukupno, smatram da nema razloga da (napokon) ĐĐ ne postane ‘normalno’ društvo, čak i bez većeg aktiviranja segmenta obrane, a paralelno s time i ‘normalna’ dionica (mislim pri tome velika likvidnost – na bilo kojoj cijeni, te interes institucionalnih ulagača).

Napomena: Imam dionice DDJH.

Oglasi

Kategorije:DDJH

441 replies »

 1. Objavljeni su rezultati upisa

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/xmoF3z0qxhpmsi0m3hJDqg==.pdf
  Malo sam zabrinut što je jedva prošao upis i to po nanižoj cijeni. Pitanje je u kojoj će se mjeri ostvariti razvojni planovi jer novac mora ići za najnužnije, otpremnine i dospjele obveze. Šteta što mirovinski fondovi iz nekih razloga preferiraju ulaganja gdje njihove banke i osiguranja- vlasnici imaju komercijalni interes. Baš me zanima kod koga se npr. osigurava Tankerska, Ledo, Luka ploče…

 2. Mislim da je vrlo važno ne samo da li je dokap uspio, nego i tko je upisao nove dionice. Čak i ako država nije upisala ništa, dovoljno je da su mirovinci otkupili velik broj dionica i bojim se da neće biti velikih promjena u odnosu na sadašnje stanje. Možda griješim, ali imam osjećaj da se mirovinci ponašaju kako država diktira (vidi Podravka), što u praksi znači da bi se odluke donosile kao da je država većinski vlasnik.

  Idealni scenario bi bio da je dokap uspio bez upisa od strane države i bez mirovinaca.

 3. Evo upravo objavljeno, upis je uspio, s nešto malo više od 51 mil. Ne spominje se država, niti netko drugi tko je sudjelovao. Blago sam razočaran količinom upisa, ali ipak je uspio. Nadam se da će sada Uprava naći snage da provode restrukturiranje do kraja i ugasi sve što generira minus, a prvenstveno tu mislim na Industrijska rješenja. Korak smo bliže do toga da ĐĐ postane “normalna firma”.

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/xmoF3z0qxhpmsi0m3hJDqg==.pdf

 4. Ja sam osobno razočaran načinom na koji je Uprava ovo odradila.Mislio sam da se s ovim načinom ( bez izdavanja prospekta ) ide iz razloga što imaju sigurnog ulagača, nebitno bio on strateški ili netko drugi. S tim odgađanjima na kraju ništa se dobrog nije dogodilo..Na kraju mi mali najgore prošli ..Da citiram izjavu iz filma ko to tamo peva ” i tata bi sine po 20″..Odakle mi 800.000,00kn?
  Ovu upravu na skupštinama i drugdje osim Nenada branili su i mali dioničari koji imaju par stotina komada ili koju tisuću dionica, a sad kad je sve završeno ispali su na neki način namagarčeni.Ja sam bio na samo jednoj , ali imate neke kolege koji su redovni na skupštinama .
  Nisam imao problema pohvaliti upravu kad sam smatrao da to zaslužuje, ali nemam nikakvih problema reći da smatram da je ova dokapitalizacija amaterski i nekorektno određena prema malim dioničarima..

  Nenade ne razumijem ovo vezano za pronalaženje novog partnera u vidu strateškog partnera?Pa to je i sad bilo omogućeno..

  • Ja sam svoje misljenje napisao na proslom topicu o DD , i slazem se u potpunosti sa tobom Maki , ovom dokapitalizacijom DD nije dobio nista , cak i drzava uz pomoc Fondova ima jos uvijek Vecinu pa pogledajte samo sto su ucinili podravci .Ja sam bio na toj skupstini u trecem mjesecu u nikada svoje glasove ne bi dao da sam znao da ce dokapitalizacija ici i proci ovako , Udrugu malih dionicara treba osnovati hitno i poceti braniti nase stavove u DD kako to radi udruga Valamara .

 5. U ovom trenutku je najbitnije da je dokap. uspio i da je ĐĐ dobio novu injekciju kapitala. Ako rezultati poslovanja do kraja godine budu održali razinu o kojoj je Nenad gore pisao, a nema razloga prema obavljenim poslovima da ne bude tako, krajem ove ili početkom 2018. se može ići u novi dokap. u kojem će sigurno dodatni investitori pronaći interes ući u kvalitetno rastuću firmu.

  • A sada Duro kao nije dobra i rastuca firma :), Do proljeca ce taj novac biti potrosen pa gubitke koje radi jedna grupacija koja radi gubitke , ne zeli restruktuiranje , kukaju da place kasne a ne ostvaruju profit , sindikat koji ima 17 clanova uzurpira , i omalovazava cijelu grupaciju a njihova grupacija uporno ne radi restruktuiranje ,kao imaju i tajne clanove , Uprava mora hotno razrjesiti taj problem sve smjeniti tamo i tuziti Sindikat za klevetu , Nije mi jasno kako Uprava cijele Grupacije ne moze utjecati na to sve .

 6. Mislim da je odluka o donjoj granici upisa nepotrebna i diskriminirajuća. U jednoj od prethodnih dokapitalizacija sam osobno sa zadovoljstvom sudjelovao, a nisam primijetio da je upravi tada smetao skromniji iznos.
  Po svemu sudeći ovim je pristupom uprava dodatno otežala pristup tvrtke novom kapitalu (mi smo dragovoljni dioničari za razliku od države, a ako dionice držimo po cijeni 30+, za očekivati je da bi dio nas povećao udio po povoljnijoj cijeni), a male dioničare “selektivno” razrijedila.
  U svemu najviše me oduševljava činjenica da sam i sam prisilni “dioničar” dosadašnjeg većinskog vlasnika…

 7. Evo objave DD , narudzba 62 Mil kuna ua Njemackog narucioca , Vagoni za prevoz Lima to je ono sto DD treba raditi , narudzbe i proizvodnja …:)

 8. Glavno da je to sad uspjelo (kako-tako), a za kratkoročnu likvidnost ako zatreba još, možda neka razmisle o izdavanju nekog dužničkog instrumenta jer kamatne stope su ipak još dosta niske pa ne bi te “junk” obveznice bile tako skupe za Đuru (jeftinije nego ovo, dioničari očekuju ovdje jako veliki povrat na kapital…) a sigurno bi izdanje uspjelo kao od šale jer našim mirovincima su junk obveznice omiljena investicijska klasa, oni bi toga progutali koliko god da im ponudiš, a mislim da nam je svima bolje u kratkom roku ih isplatiti umjesto imati ih tu trajno za su-dioničare.

  A za još dalje i “strateškije”, da, ugledati se na Varteks (ako baš ne možemo dalje sami rasti, organski reinvestiranjem tog konačno profitabilnog poslovanja…).

 9. G. Nenade, znam da je malo offtopic, ali planirate li uskoro napisati neki članak o Varteksu? Jako sam sklon tom društvu i vjeran sam kupac njihovih proizvoda, a informacije o njihovom poslovanju se u javnosti pojavljuju na kapaljku.

 10. Nekako mi se čini da bi za Đuru Đakovića ipak najvažnija informacija trebala biti ona koja je pomalo prošla “ispod radara” – imenovanje generala Lovrića veleposlanikom u Kataru! 😉

  • Hrvoje , a sad je on u Kataru ,
   Cini mi se da Katar sada pokriva i Kuvajt bravo hrvoje to ke savrseno za DD jedino mi nije jasno kako G. Lovric nije sada dok je bio u Hrvatskoj nije sprjecio Da se kupe 8 jedinica u Izraelu za Patrije koje je slucajno napravio DD a recimo Duro ima daleko kvalitetnije jedinice , dokazano testiranjem nesto skuplje istina ali kad je drzava vlasnik vise od 50 posto a dobar dio i Mirovinci DD ne bi li bilo bolje da Drzava prvo samo pokaze povjerenje DD pa onda lobira u inostranstvu sto ce recimo General odgovoriti kad ga pitaju da li je bolje uzeti jedinice od izraela ili DD ….. kada drzava sama nije uzela od DD a cak joj je vecinski vlasnik , a i vec drugi put ukazujete pozornost da je to jako bitno , pa dajte objasnite zasto ???

 11. Kad bude Lovrić skladištar bude izlobirao bar za sto pari pustinjskih čizama, odrezati ću se gdje sam najtanji. Radio sam u toj firmi i poznati su mi mentalni sklopovi nasih generala. To su malo drukčiji uhljebi ali isto uhljebi. Mogu oni dobiti i mjesto na Marsu, isto je.Čast izuzecima. ovo imenovanje je zapravo nagrada za primjerno ponašanje u službi. Demantij sa nestrpljenjem očekujem. Mislim da DD nije segment obrane toliko bitan. Ima i većih poslova. Iako danas sutra ovo može biti šlag na kraju. Pozz svim malim dioničarima DD.

  • Slazen se neno ali segment obrane ako dobije veliki posao su i veliki novci u pitanju odradivace se recimo slijedecih pet godina gdje onda nema sanse da za to vrijeme ne napravi jos pravih ugovora , sve to daje mogucnost razboju ostalih grupacija , novih inovacija i sirenju i jacanju DD . patrija je izvanredan proizvod steta bi bila da ti ne profunkcionira na najbolji nacin .

  • Ovo je odlično. Ne mogu vjerovati da se netko neće naći i uvidjeti taj potencijal! Ameri, Kinezi, Norvežani..Da je 2008-2009. ok ali danas kad su svi gladni dobrih investicija i ulaganja ipak ne bi trebao biti problem.

  • Bilo bi zanimljivo vidjeti (a teoretski je moguće) kako bi uprava donijela odluku o izboru u slučaju prispijeća više ponuda za ukupni iznos novoizdanih dionica, obzirom da je cijena već određena…
   Također je zanimljivo izuzimanje od obveze ponude za preuzimanje…

   • Pa valjda pola jednom, pola drugom, ostatka novca dobiju nazad. Ako netko nije zadovoljan količinom dionica koja je dobio, može se raspisati novi postupak dokapitalizacije s nešto drugačijim uvjetima da ponuđačima omugući cjenovno nadmetanje pa tko je baš jako zainteresiran neka se potrudi podebljati svoj udio.

 12. ili bi sa tih 100 milijuna kuna, uz sadašnjih vjerojatnih 17%, stekao i većinski paket, što daje dodatnu težinu…
  Broj planiranog novog izdanja nije okrugli, dakle nije slučajan…
  Vjerujem kao i do sada da će ĐĐ dočekati najbolji rasplet, što već jako dugo želimo…

 13. A gdje smo mi tu ?? Mali dionicari kupovali su i drzali i sada drze DD i po 50 i vise kuna po dionici , nismo bili ukljuceni u ovu dokapitalizaciju a necemo biti ni u slijedecu pricate o 100 mil a nitko ne spominje da ce to vjerovatno opet biti po 20 kuna , dok mi kupujemo po trzisnoj cijeni pomalo godinama neki od nas nikako mi se to ne cini fer i posteno prema malim dionicarima ali ja svejedno vjerujem u uspjeh i prosperitet DD sobzirom da ja kupujem dioonice Bay and forget to nece utjecati na mene u ovom trenutku ali da bi i ja kupio koju dionicu po nominalnoj cijeni to naravno zeli svatko od nas ali ocito da se to nece dogoditi .

  • Nece “vjerojatno” biti po 20 kn, nego ce sigurno biti po toj cijeni, pise u danasnjoj obavijesti. Za postojece male dionicare, to je i dobra i losa vijest. Prvo, moglo je biti i po duplo nizoj cijeni. Moglo se dogoditi da do toga ni ne dodje. Uostalom, nitko ne garantira da ce i uspjeti naci strateskog partnera, sve je moguce. Ali ako uspiju, a pogotovo ako to bude kompanije iz branse, s iskustvom, referencama i poslovima koje ce prebaciti na DDJH, onda ce stvarno biti svejedno jeste li kupovali po 20, 30 ili 50 kn…

   Ja se nadam da ce sve zavrsiti na najbolji moguci nacin, da ce DDJH konacno prodisati punim plucima, neopterecen politickim zakulisnim igrama i igricama, daleko od lokalnih brodskih kokosara koji bi mamu prodali za cevape… Oni su i doveli kompaniju do ovog trena kada netko moze za samo 12-13 mil EUR zagospodariti takvom firmom

   • Matej i ja se tome nadam ja sam se samo nadao da ce DD prikupiti vise kapitala i to lako medutim ocito je da ima kocnicara , nadajmo se da ce ta injekcija pomoci da se dovrsi restruktuiranje i da se konacno drzava makne iz odlucivanja ali ne treba zaboraviti ako recimo mirovinci udu za taj iznos to ti je kao da je Drzava usla jer oni su potpuno podredeni , ti se dobro vidjelo na Podravci zato DD treba Strateskog partnera slicne djelatnosti ili potpuno neutralnog investitora .

 14. Forsira se dokapitalizacija..To je za mene čak sada dobra vijest jer ova praktički nije ni završila, a već se raspisuje nova..S obzirom da je ova jedva prošla nema logike da se ide u novu dokapitalizaciju ako se s nekim ozbiljno ne pregovora..Mislim da postoji veći ulagač s kojim se razgovara jer jedino to ima smisla s obzirom na najavljenu novu dokapitalizaciju..
  Ono što mi je nejasno je ako postoji zainteresirani ulagač zašto se nije sada javio?U poslovanju firme se ne može ništa promijeniti za par mjeseci..Odgovor na to mi mali sigurno ne znamo..
  Nažalost zakasnio sam s prijavom jedan dan za ovu skupštinu 22.08. i prijava mi nije prihvaćena, ali mislim da će puno toga biti jasnije nakon nje..

  I kao što sam rekao ranije nemam ništa protiv dokapitalizacije po 20kn ako to poklopi jedan ulagač.

  U svakom slučaju zanimljive situacije i na Đuri i na Varteksu.

 15. Pa predsjednica lobira po Kuwajtu, Australiji itd. Znači vrhovni zapovjednik oružanih snaga kojoj bi prva preporuka trebala biti DDJH!

  • Predsjednica nije u stanju bila izlobirat u Hrvatskoj da se na Patriju stavi Kongsbergova vatrena jedinica, tako da ne vjerujem da može nešto izvan Hrvatske .
   Fino nas je uprava razvodnila i sad neki od špekulanata uzimaju svojih 50% i cijena fino ode dole..

   • Odavno sam rekao da ce se to dogoditi , nije mi vise jasno sto uprava radi i ko tu koga Zica 100 mil kuna i unaprijed dogovara cijenu od 20 kuna , Da situacija koju su napravili je idealna za spekulante a najtanimljivije je da oni izlaze sa brzom zaradom od 50% sa dionicama koje su vec prije imali a ko to kupuje pa opet mali dionicari tako da smo zapravo mi ispali budale , vise puta sam napisao da mali dionicari trebaju udrugu po uzoru na Valamar ali nitko bas nitko to nije podrzao nekim komentarom ili zeljom za tim . Pa onda kako nam bude ….pozdrav malim dionicarima

    • Podržavam ja osnivanje udruge Ivice samo od podržavanja nema ništa ako se ne nađe par ljudi koji bi to htjeli voditi..A s obzirom da se do sad nitko nije očitovao na tvoje ideje izgleda da nema zainteresiranih. 🙂

    • Pa da nas se 200 izjasni da podrzava onda bi se nasao nekoliko ljudi koji bi to vodili siguran sam da bi i Nenad pomogao u realizaciji tehnickih stvari , ja nisam za nikakvo vodenje , nemam strucnosti u tome ali sigurno ima ljudi koji jesu ali za clana sigurno jesam , kao udruzeni imali bi dosta velik udjel onda bi sudjelovali kao bitan cimbenik u tome cijelom kolacu 🙂

    • Ivice, mislim da je svejedno da li je sada upisano sve ili je upisano manje, a uprava kasnije upiše ovo što nije sada – jednako ste ‘razvodnjeni’. Moje je mišljenje, međutim, da je ovo win-win za one koji upisuju i za one koji ne upisuju ali im je osnažena komapanija kako bi mogla realizirati svoj potencijal.

    • Ma slazem se ja djelomicno jer bez kapitala DD ne moze ako se sjetimo da ni Dokapitalizacija 2014 nije prosla u cijelosti zapravo ne bi ni uspjela bez vas a od tada DD svejedno radi odlicne rezultate zao mi je sto u ovoj nije prikupio vise novca za isti taj broj dionica ali sto je tu je :), nadam se isto da ce se udruga malih dionicara osnovati jer udio malih dionicara ni sada nije nezamariv .

    • Nije problem sto ce biti osnazena kompanija. Mislim, da to nikome ne bi trebao biti problem 🙂
     Problem je da su nas razvodnili, a nisu nam dali da sudjelujemo.

    • Mislim da je to bio uvjet da se može ići na brzi proces prikupljanja kapitala bez prospekta.

   • maki
    Ako pogledate razliku u visini ponuda, vidljivo je kako se ĐĐ nije baš potrudio dobiti posao na ovom tenderu. Definitivno je šteta za Đuru jer je ovo bila izvrsna prigoda za referencu s vlastitim vozilom i naoružanjem Cal 30mm integriranom na vozilo “In House”. Ukupna veličina isporuke bila je dovoljno mala i za podnošenje izvjesnog gubitka u zamjenu za referencu (u dogovoru s Kongsbergom, i oni trebaju referencu), a prva referenca u ovakvom poslu ima nezanemarivu vrijednost. U ovom području nisu rijetki tenderi gdje se od kvalificiranih ponuđača izrijekom traži živa referenca.
    Što se lobiranja tiče, Đuro se ne bi trebao žaliti na potporu države u obrambenom segmentu. Tražiti od države da usporedivi sustav (ukoliko je sustav po značajkama usporediv i ukoliko zadovoljava zahtjeve iz specifikacija) plati više nego dvostruko skuplje nije realno, niti bi bilo legalno obzirom na odabrani postupak nabave.
    Treba također imati u vidu da ovo nije razvojni projekt, što je teoretski također mogla biti opcija u pravo vrijeme.
    Osobno bih bio vrlo sretan da kod mene odluke dosadašnjeg većinskog vlasnika (RH) donesene u vezi zadnjih dokapitalizacija ostavljaju dojam ravnomjerne brige za sve svoje dioničare i isključive brige za dobrobit organizacije kao u slučaju ovog zadnjeg postupka nabave DUOS-a (a bilo ih je i prije, ne baš uspješnih).

  • Kardinal Bozanić protiv tržišta.
   Pogubio se potpuno. To je cca kao da kirurg
   govori protiv darivatelja krvi. Sigurno nije
   neobrazovan čovjek, ali ako je tržište problem
   u Hrvata onda problema nema. Problem je što
   nema razvijenog tržišta nego je država vlasnik gdje ne bi smjela biti i regulator…Čudna izjava skroz, baš je fulao.

   • Ništa bozanić nije fulao nego on tako misli?Znate onu priču o kapitalizmu da sve ostane isto kao u socijalizmu samo da ima više novaca?Pisao sam dosta o lijevim i desnim komunistima u hrvata,razlika je jedina što jedni idu u crkvu a drugi baš i ne?I crkva u hrvata zahtjeva velike reforme ako želimo iskoračiti u 21 stoljeće i stvoriti modernu prosperitetnu državu a ovi što prodaju floskule o poljoprivredi i pričaju priče iz 19 stoljeća i ne razumiju da se danas u razvijenim državama 1,5% ljudi bavi poljoprivredom a nikada manje gladi nije bilo u tim državama?Nadajmo se da će i crkva shvatiti koje su promjene nužne i u crkvi kao jednoj važnoj instituciji u hrvatskom društvu,ovakve izjave sigurno neće pridonjeti prosperitetu,razvoju i ostanku mladih u hrvatskoj….
    Sve nam je zastarjelo,od institucija države,do tehnologija pa tako i crkve,reforme su potrebne na svim razinama društva?

    A evo malo da se osvrnem i na hrvatsku tkz. naprednu ljevicu i na ovaj intervju;

    http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Rada-Boric-Ime-Trgu-se-ne-bi-promijenilo-da-je-raspisan-referendum-o-Titu

    Žena čak u tekstu priznaje nevine žrtve titova režima referirajući se na bleiburg,samo svjesno prešućuje goli otok u kojem nisu samo stradali hrvatski tkz. nacionalisti nego i partizani i komunisti,žena svjesno prešućuje genocid nad njemačkim narodom cca 220 tisuća civila zbrisano i to onih preostalih od 530 tis na prostoru jugoslavije koji su ostali u jugoslaviji jer su mislili da ništa nikome skrivili nisu,svjesno prešućuje hrvatsko proljeće u kojem su stradale mnoge osobe i obitelji i da bi samo da se dogodilo hrvatsko proljeće i progon studenata tito u svakoj civiliziranoj zemlji bio zbrisan sa svih ulica i trgova.I ovakvi kao rada borić sebe nazivaju tkz. naprednim dijelovima društva,tkz humanistima a nemaju minimum osjećaja ne prema žrtvama 45-48 nego ona nema ni minimum suosjećanja prema progonima hrvatskih proljećara?A da je nju netko 72 stavio u komunistički zatvor zbog drugačijeg mišljenja i to kao studenticu pitao bi je onda dali bi ona i dalje zagovarala trg maršala?Kako ove ljude nije sram,to meni nikako u glavu ne ide?

    Jadna nam majka i sa ovakom ljevicom,i sa desnicom ali i ovakvim poglavarom crkve koji javno i indirektno zaziva socijalizam,oni svi brane ideje i ideologije iz 19-20 stoljeća a ovom narodu treba vizija budućnosti….Oni su kao sidro koje je negdje zakačilo duboko i ne pušta ovaj brod da plovi u budućnost nego nas čvrsto drže u prošlosti i žalu za nekim “dobrim” starim vremenima i prodavaju nam propale ideologije iz 19-20 stoljeća?Jadna nam majka sa njima?

    • Ja bih te sve novokomponirane religije ukinuo. Previše su opasni. Jedni se u ime religije raznose bombama, ubijaju nevjernike jer im sveta knjiga tako kaže, drugi truju narod riječima (a nekad su i sami ubijali u križarskim ratovima, pokrštavanjima ognjem i mačem itd.)

     Ne kažem da po ukidanju abrahamskih religija nužno moramo biti svi klasičn ateisti ili “uvoziti” izvorne prirodne i možda ne-teističke religije/filozofije s istoka kao što je budizam, jer imamo mi i svoju povijesnu religiju sasvim blisku modernom čovjeku jer je također “prirodna”.

     Ja ništa ne bih imao protiv da oživimo staru rimsku (tj. ja bih koristio prvotnu varijantu, grčku) religiju.

     Naši antički bogovi kao personifikacija prirode, ljudskih osobina i psihičkih stanja, gotovo pa se jednako mogu mogu štovati danas kao i prije 2500 godina. Kao takvi, “preneseno značenje”, puno su prihvatljiviji suvremenom čovjeku, suvremenom načinu života, nego ti bogovi koje suvremene teologije dotičnih popularnih religija i dalje tumače kao žive osobe (i ne misle odustati, “preneseno značenje”, poistovječivanje Boga s prirodom, potpuno je neprihvatljivo i svakoj kršćanskoj teologiji), što je za većinu ljudi u vrijeme znanstvenog pogleda na svijet neuvjerljiva bajka, ponekad i jako opasna ukoliko se radi o varijanti baš doslovnog tumačenje srednjovjekovne svete knjige kao ove čiji sljedbenici nam se ubrzano šire po Europi.

     Ako se sjetimo kako je i zašto kršćansko uopće nastalo, koji su filozofski izvori – patnja, traženje spasenja od ovozemaljske patnje i tako smisla života u drugom svijetu – mislim da je i prilično logično da u ovom svijetu koji postaje neusporedivo bolji nego prije, u kojem ljudska patnja iščezava, u svijetu koji postaje vedar, optimističan, okrenut čovjeku i u zadnje vrijeme povećanoj svijesti o prirodi i suživotu s prirodom, nekako kao da nestaju izvori/smisao postojanja kršćanstva i sličnih religija, a te prirodne i čovječne religije, kao da postaju primjerenije nego su to ikada bile!

     Eto, nadam se da će bog Hermes donijeti Đuri sreću i blagostanje u ovoj dokapitalizaciji, da će prenijeti glas o toj ponudi na pravo mjesto.

 16. Evo jedan ok vidio koji sam sada pogledao:

  S obzirom na trenutnu situaciju oko Đure dobro dođe nama koji prvo misle srcem pa onda glavom 🙂

  • Diverzifikacija kao glas razuma spašava i od pogrešaka srca… Ja sam nedavno prodao dionicu koju baš volim, ali što ćeš kad mi je postala skupa za moj ukus. Imat ću je opet ako i kad postane mi opet atraktivne cijene.

  • @maki

   Predugačko, nemam vremena za to. Evo jedan puno kraći (svega 5-6 min) koji pretpostavljam pokriva sve to i više (ne samo “financial”, nego “success” općenito)!

   Ponekad stvari treba lijepo sažeti, znam ja to 🙂

   Jose je inače jedan baš dobar YouTuber, od njega možete naučiti sve from gym to fashion, i više. Jedan jako lijep primjer novih vrsta poslova koji se razvijaju u tom našem internetiziranom svijetu. On i njegov brat su još kao tinejdžeri započeli taj svoj biznis, danas je to full time job. Preko milijun subscribera na Youtubeu sigurno znači preko 100K prihoda od reklama godišnje. A oni rade i sa sponzorima itd. Još prije 10 godina posao “YouTube zvijezda” nije postojao. Tko zna što će sve postojati za 10 godina što danas ne postoji.

 17. techo

  Puno toga je zanimljivo, evo par stvari s moga gledišta:

  1.Uprava govori o poboljšanju poslovanja od zadnje dokapitalizacije.Mislim da nitko ne može osporiti bolje rezultate i napredak ali tržište kapitala to očito nije nagradilo.Kako?Pa cijena dionice u dokapitalizaciji sada je kao i 2014. godine..Ok, Nenad će reći da tržišta ne funkcioniraju, mirovinci zaobilaze Đuru, ali opet jedan Varteks koji realno ima daleko lošija izvješća nego Đuro je pronašao ulagača..Daleko su netransparentiji od Đure, ali njihova uprava me fino iznenadila s ovim fondom..

  2.Iz ovog intervjua je jasno da su ulagači u ovoj dokapitalizaciji šaroliki:

  http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/industrija/jedno_je_kritika_a_drugo_je_javno_blacenje_.aspx#.WZx5GShJaM8

  Sama javni upis je bio usmjeren na velike igrače?Gdje je zapelo?Obrazloženje uprave za prikupljanjem sredstava bez objave prospekta je bilo da je na prošloj dokapitalizaciji skupljen zanemariv iznos od malih kao i potreba da brzo prikupi novac radi likvidnosti.

  Koliko brzo je dokapitalizacija provedena znamo.Preko praga je skupljeno samo 56,546 dionica?Što da je taj broj falio, mali dioničari bi tada dobro došli.Možda je i falilo pa se zato stalno i odgađalo. Ne može se uspoređivati situacija iz prošle dokapitalizacija kada je situacija bila daleko lošija u društvu nego sada i na temelju toga izvlačiti zaključak da ni sada ne bi bilo interesa malih.
  Ne bih ni jednu riječ rekao upravi da smo dobili većinskog, ali ovako je ovo ispalo nekorektno.

  Što sad imamo?Špekulanti koji imaju 800.000,00kn su upisali određene količine, sad izlaze uz zaradu od 40-50% i sad ćemo ja i Ivica i drugi dioničari još malo moći na burzi ” dokapitalizirati Đuru po 20kn..Možda i prije nego ovih 2.5miljuna dođe na burzu..
  Što Uprava nije krenula s dokapitalizacijom početkom godine pa ne bi bilo problema s trajanjem postupka prikupljanja sredstava?

  3.Za što će se iskoristiti sredstva dobivena dokapitalizacijom? Za zbrinjavanje viška radnika u Industrijskim rješenjima treba koliko 6-7 milijuna? Kad će se ti radnici zbrinuti?
  S 31.12.2017. na naplatu dolazi prva rata kredita od 120.000,000 koji je Hbor dao 2014 .godine .Ukupno 44 rate svako tromjesečje što je nekih 15 mil za kraj ove i sljedeću godinu?

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/eQdAFb4rbJSNGhhFyU176g==.pdf

  Naravno da treba nova dokapitalizacija.

  4.Dana 26.06.2017. gdin.Mazal je dao intervju Brod-portalu gdje jasno kaže da će drugi kvartal biti pozitivan:( od 01.35min ).Ja sam osobno upravi poslao e-mail podrške zbog načina na koji je odgovorio na objede sindikata.Ali drugi kvartal je bio negativan i takvu izjavu si gdin.Mazal ne može dozvoliti.

  http://www.brodportal.hr/clanak/mazal:-place-zaposlenicima-u-tvrtkama-dure-dakovica-isplacuju-se-redovito-16302

  Cijena dionice nakon tri godine će biti uskoro tu negdje, jedino što sad krećemo s bolje startne pozicije, osnaženi s ovih 50mil i nadam se ovih 100 u narednoj dokapitalizaciji.Nadam se da bi to bilo dovoljno za nove ugovore i poslove i prije svega nove projekte te bi uz uvjet da se riješi situacija u Industrijskim rješenjima Đuro konačno, al konačno krenuo u jednu bolju i svjetliju budućnost jer održivo poslovanje je tu..

  I za kraj ja i dalje podržavam ovu upravu ali ako uprava hoće da ih mali dioničari poštuju onda neka i Uprava poštuje njih!!

  • Maki , dobro obrazlozeno , i ja imam spremne novce za kupnju Dionica DD , ali naravno cekam da padne na 20-21 kunu sti ce se dogoditi sigurno za koji dan ili iduci tjedan vec bi on pao ali zbog male likvidnosti i nade spekulanata da zarade tih 40% – 50% oni naprosto nece uspjeti zaraditi toliko ako zarade i 15% to ce biti uspjeh , morace pricekati drugu dokapitalizaciu i nekakav rast dionice i likvidnosti da bi izlazili ali ako su spremni prodati po 20 kuna ja sam tu za kupiti svoj dio, uopce ne sumnjam u Mazala i upravu dobro procjenjujem ljude , Vidio sam Zar u ocima kod njega dok prica o DD , ma on je profesionalac takvog bi covjeka htio vidjeti u podravci . Vidjecemo danas DD dionica uspjesno pada p se nadam da cemo se ti i ja Maki uspjeti Dokapitalizirati 🙂 , ivo je naravno samo moje misljenje i ni slucajno nemojte raditi sto i ja .

  • maki,
   Ja poštujem pravo većinskog vlasnika za izbor načina i pragova dokapitalizacije, naravno u okviru važećih zakonskih rješenja. Također, poštujem i pravo većinskog vlasnika da posebno pravom prvenstva ne honorira dosadašnje dioničare.
   Međutim, ono što mi ovdje najviše smeta je činjenica da je u ovom slučaju većinski vlasnik RH, i da je država sama u ovom postupku diskriminirala sve one s manje od 800.000 kn raspoloživih za ovaj poduhvat, uključujući i veliku većinu malih dioničara i još veću većinu potencijalno zainteresiranih svojih državljana, potencijalnih ulagača. Prije par godina toj istoj državi novac malih dioničara (koliko god nas bilo i koliko god naše financijske mogućnosti u odnosu na grandiozne planove uprave) nije smetao.
   Nažalost, dovoljno sam star da u diskrecijskim i pomalo tajnovitim odlukama većinskog vlasnika (a na prijedlog vrle uprave) u ovom slučaju mogu prepoznati (opravdano ili ne, svejedno) naznake nekih prošlih vremena i stilova. Ne kažem da ovdje postoje neke zadnje namjere, ali osjećaj nije baš najugodniji…

 18. Broj dionica Đure sada je 10.153,20 :

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/f0UNgwlKS2Chrcbd8TOBEw==.pdf

  Ako je članak s poslovnog točan i Nenad ima cca 20% sada znači da ste do sada u Đuru uložili preko cca 40 milijuna kuna od toga nekih cca 20 mil u ovoj dokapitalizaciji.

  http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/drzavi-ostaje-kontrolni-paket-331352

  Ovo je dio Nenadovog komentara od neki dan:
  ” Ja sam spreman pratiti i čuvati društvo i dalje, pa tako i u ovoj dokapitalizaciji i vjerujem da nakon nje će stvari biti značajno stabilnije. Na koncu, opet EBITDA pozitivan kvartal, već 4. u nizu, i to u ovako teškim okolnostima jako rastegnute bilance i bez vojnog programa. Čini mi se da je od 2012. bio samo jedan kvartal na pozitivnoj nuli, dakle mislim da imamo fundamentalnu promjenu.”

  Stvarno skidam kapu zbog svega što radite za Đuru. Vi stvarno čuvate ovo društvo ne samo riječima nego i djelima.

 19. Cini mi se da ce DD dobiti taj posao samo treba paziti kakav ugovor podpisuje sa njima jrr meni se cini da Vijadukt nije bio jedini krivac u svim tim zavrzlamama .

 20. Cekam da DD padne na 20-21 kunu da dokupim a nikako nece zadnja dva dana promet je solidan u odnosu na zadnjih mjeseci ali ne pada ispod 24 Kune , bas nemam srece valjda bude do kraja dana ili sutra , ajmo DD … ulazim sa svim likvidnim sredstvima , mozda nesto i prodam ali vi nemojte raditi sto i ja jer ja sam Hazarder 🙂

 21. Doista se trudim razumjeti ljude koji prodaju ddjh po 24kn i siguran sam da imaju svoje razloge ali neovisno o tome…

  Da li je razlog tome nedavni dokap po 20kn pa je netko sretan sto je ni orao ni kopao zaradio 20%, najava izbora nove uprave ili trenutno na ZSE prevladav neakav trzisni sentiment doista ne znam.

  Ovo danas je ujedno i najniza cijena ddjh u zadnjih godinu dana…

  • Arpeggio i ja se trudim , mislim da je to sve pomalo sto si spomenuo ali ne vjerujem da bi izlazili oni koji su sada jeftino usli nema takve likvidnosti da zarade a da cijena ne padne blizu 20 kuna ,osobno smatram da je DD jako podcijenjen ali i inace kod njega su uvijek euforije ili razocarenja dizale i spustale dionicu po 30 -50% , kako bilo nema sanse da ga prodam ja sam uvjeren da ce DD biti perjanica kad tad . Pa i sada mu dobro ide i bez veceg ugovora za Patrije ove godine bilo je dosta ddobrih ugovora ali cak i tada je dionica padala , meni je neshvatljiva nezainteresiranost Mirovinaca u Dokapitalizaciji ,valjda oni ulazu samo po direktivama drzave ( zanimljivo a novci su za nase mirovine). Ima toga jos dosta sto ke cudno ali nekom drugom prilikom o tome .

 22. DDJH postaje kopija PTKM? Otkud Mariću pravo da raspisuje natječaj za novu upravu, “on” ima samo 38%?
  Zašto ne bi mi mali dioničari stali ovome na kraj.

  • Nije nemoguće ali će puno zubiju prije toga morati polomiti. Ovaj su put karte drugačije posložene i nogometni sudija bi jako loše mogao proći. Baš kao i u nekim ludim tekmama:-D

  • Mnogo puta u zadnjih 6 mjeseci sam napisao da je prijeko potrebno osnovati udrugu dionicara Dure Dakovica po uzoru na Valamarovu siguran sam da bi nam Nenad pomogao u tome pa ga molim da otvori jedan post o tome da raspravimo o toj mogucnosti . kao sto se vidi vec smo izigrani a ako se ne udruzimo bice jos gore sasvim je jasno da su interesi Nenada isti ili slicni nasima , mislim da je to cak hitno , napomena ja se ne guram za nista samo bi bio clan , a predsjednistvo lako izaberemo , dobar ekonomist , odvjetnik , financijas i neetko konse razumije u komjutere da slozi stranicu naravno i razumna godisnja clanarina I evo nas , misli da cak nas malih dionicara ima dobar postotak . Osobno bi sigurno dosao na osnivacku skupstinu a vjerujem da bi dosao i Nenad da nam pomogne zato Neande molim jedan post o DD ne mouemo dozvoliti Da upropaste DD kao petrokemiju.

    • Hvala arpeggio , nadam se da ce biti jos zainteresiranih , ako Mr.Bakic slozi post i ako se javi dosta zainteresiranih idemo u realizaciju a vjerujem ako osnujemo udrugu kasnije ce se prikljuciti svi , mnogi misle sto cu ja sa 200,
     300, 500 dionica , ma i jedna je vazna jer je to vase i pripada vam za tu jednu dionicu jedan dijelic firme pa ako se prema svome budemo ponasali macehinski onda i zasluzujemo neka sve ide kvragu , po nacinu i broju dionica posljednja tri dana kako su prodavane misli da izlaze zapravo mali dionicari , grijese ali sto se moze .

    • Gospodin Huber, tajnik udruge RIVP je među top10 u novoizdanim dionicama DDJH. Možete probati njega kontaktirati da li je zainteresiran voditi udrugu… Mail imate na stranici udruge.

 23. Ja vjerujem da će ĐĐ postati jedna solidna tvrtka unatoč nemalom trudu državnih dužnosnika i pripadajućih im uhljeba da je dovedu na nivo Petrokemije. Ako bude tako Brođani mogu podići spomenik NB usred grada a u Đuri Mazala postaviti za doživotnog PU.
  Što se dionice tiče, tu nisam tako veliki optimista, puno je novoizdanih po 20 kn a još više ih je u najavi. Dosadašnji dioničari su zaista brutalno razrijeđeni, puno je tu dionica i treba vidjeti koliko poslova i koliko zarade treba da se opravdaju cijene dionice od prije cca godinu dana.

  • “puno je novoizdanih po 20 kn a još više ih je u najavi. Dosadašnji dioničari su zaista brutalno razrijeđeni..” to i mene muci

  • Ne bojim se novoizdanih 5M dionica – sumnjam da ce ih onaj tko ih kupi po 20 u kratkom roku ici prodavati, a pogotovo ako se bude radilo o vecinskom vlasniku.

   Ako cijena i padne na 20kn, evo svima nama odlicne prilike za dokup 🙂

   Situacija nije bezazlena ali je po meni daleko od lose/crne

 24. Čekamo komentar na fantastične vijesti 🙂
  Kad neće “naši” jer tu nema vrijednosti, e onda će netko drugi.
  Kasnije je obvezna kuknjava kako smo sve prodali strancima 🙂

 25. Lako moguce da ce DD biti ugovor u Dzepu za Kuvajt :), dionica naglo porasla na 30 kuna a onda se netko istresao po 30 a onda sve do 27 kuna cini mi se da to izlaze neki iz predhodne dokapitalizacije valjda su zadovoljni sa dobitkom od 40% , hm sto li ce reci kad se ovo odigra i kada DD krene u osvajanje trzista bice plakanja 🙂

 26. Mislim da ulagači Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta nešto imputira a posebno kada pored svih Ugovora koje DDJH ima stoji otvoren vrlo velik Ugovor oko proizvodnje BOV-a za Kuvajt. Pametnom dosta…

  • g. Goran Marić se izjasnio samo kao marksist, ne komunist, a uvjeren sam da će ovdje prevladati patriotski porivi, a ne ‘naševanje’.

   • Pa zar ima većih patriotskih poriva od čuvanja Đure u “našim” rukama, a dalje od “njihovih kapitalističkih”? Mi znamo najbolje!

    Inače, imam dionice Đure, stvarno se iskreno nadam pozitivnom raspletu, ali nakon uloge “naših” u Petrokemiji (kojoj se još ne nazire rješenje!), i nakon što vidim kakve kadrove drug Marić gura u npr. Podravku, jako sam skeptičan!

    • Džemale previše ste emotivan prema tom Mršiću. Smjenjen je kadar općenarodne obrane i
     društvene samozaštite, a ne Lee Iacocca.
     Dobro mu je uhljebio se opet na paradržavnoj sisi, ne brinite toliko, vidim da ni vremenski odmak ne pomaže u procesu žalovanje. Pod HDZ Vladom će se ĐĐ privatizirati. Sve OK.

    • Pa, ako tako kaže politički komesar HDZa, onda nemam izbora nego vjerovati mu…

     A drugo, nisam emotivan prema Mrsiću (svijet u vašoj glavi je jednostavan, ako nisi za HDZ, onda mora da si za SDP). Neka ide, politika ga donijela, politika ga odnijela. Samo ako već mijenjate upravu, zar nije cilj postaviti sposobnije, a ne ljude koji su već nešto uspjeli upropastiti u životu?

    • Fulali ste i to, jer nemam uopće talenta da bih bio u strankama ili se time bavio. U vašoj glavi problem je što u HDZ-u jer ima previše komunista. To nije problem isključivo HDZ-a nego društva, jer njih komunista svugdje ima previše tj. prevladavaju, a deratizacija nije civilizacijska niti demokratska opcija što smo dosegli za vrijeme HDZ-a. Pogledajte što rade medijski predsjednici države jer uopće ne pripada jugo-komunističkim snagama. Ne znam skoro ništa o novoj upravi Podravke, o Mršiću kao dijelu političke mašinerije puno više.

 27. Ova objava se skoro savršeno poklopila s danom rođenja osnivača današnjeg Đure, poduzetnika, filantropa, kapitalistu i antifašista g.Aleksandra Ehrmanna (rođ 14.9.1879.)

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Ehrmann

  Molim vas obratite pažnju posebno na zadnji paragraf: “Novouspostavljena vlast SFR Jugoslavije nije imala previše sluha za dobrotvore iz redova kapitalista, iako su Ehrmannove zasluge za narod bile neosporne. Iako antifašist, Ehrmann je bio okarakteriziran kao klasni neprijatelj, pa mu tako nova vlast nije priznala pravo na mirovinu.” – pa ko ne bi volio te narodne “pravednike”, vjerojatno su oni smatrali da mu je ostanak na životu bila nagrada.

 28. Neki bi se sad trebali ispričati gdinu Mazalu! Dobro da smo jako razrijeđeni ako to znači rezanje bolesnog tkiva – države. Nadam se da će on ostati kao predsjednik uprave, a i da će se osnovati udruga malih dioničara. Čestitke upravi i gospodinu Bakiću. Vjerujem da će ubrzo Đuro postati pravi blue chip 🙂

 29. Nije da se bunim (daleko od toga, sretan sam!), ali ovo danas sa Crnim celikom mi otvara neka pitanja; Zasto ovakva velikodusna ponuda bas sada? Zasto se nije dogodila u onom inicijalnom/prvom krugu dokapa u kojem je Nenad sudjelovao sa 10m HRK odnosno zasto je nije bilo u ova dva kruga dokapa?
  Da li je moguce da je trigger za ovu ponudu bio natjecaj za novu Upravu u kojem bi vladajuca garnitura pronasla nekon “kvalitetnog” PU iz svojih redova?

  Nadam se samo da ce vladajuca garnitura i Goran Maric imati dovoljno pameti da ne pokusaju minirati ovu izvanrednu ponudu.

  Zajedno sa svim dionicarima djure s nestrpljenjem iscekujem daljni razvoj ove izvanredne situacije 🙂

  • Život je uvijek kompliciran, ima stotine i tisuće okolnosti. Tko zna kako i zašto se nešto posložilo. Zamislite da idete u dućan u kvartu i da je to Lidl. Pitate se ‘ma sumnjivo mi je to da se otvorio baš prošli mjesec, zašto nije ranije, zašto bi sad nudio to mlijeko, a ne ono, zašto je baš sad proširio parking, a ne prije, koje to veze ima s Agrokorom – to otvara mnoga pitanja …’ i tako dalje.

   • Ako se izglasa upis tih 250 mil. kuna (a ne postoji niti jedan racionalni argument zašto se ne bi izglasao) ĐĐ je još bliže poslu s Patrijama u Kuvajtu. Ali čak da se taj izvozni posao ne ostvari, nevjerojatan potencijal je u ĐĐ. Sa tim kapitalom mogu nastaviti razvijati svoj know how (kao što to rade s vagonima) te potpuno stabilizirati firmu. Nadam se da su predstavnici države naučili nešto na primjeru Petrokemije.

   • Pravo pitanje je da li Drzava ima instrumente da ovu odlicnu situaciju pokusa sprijeciti , zatim da li drzavi nakon ove ponude uopce ostaje 25 % plus jedna dionica , jer uvjeti ponudaca su fiksni , jer po meni ovo je win win win situacija za sve pa i za drzavu ako ude Kuvajcan u taj posao , siguran sam da
    mazal onda ostaje , dobice sigurno neke poslove u kuvajtu a perspektiva za sirenje je onda ogromna , bice dobro Radnicima , nova zaposljavanja i sirenje , vece place , veci ugovori , rast dionice , u perpektivi i moguca ispalta dividende zasto ne 🙂 . Nadajmo se da ce ovo uspjeti .

    • Nadam se i da će g. Mazal ostati. O tome moraju odlučiti oni koji daju svoj novac u ĐĐ a to nije država. Sve u svemu, čini se da VART i DDJH idu u pravom smjeru sa privatnim kapitalom. Držim fige. Uzbudljivo razdoblje je pred nama…

 30. Ako Hdz ovo blokira mislim da ce nakon dugo vremena izgubiti podrsku u Brodsko-Posavskoj zupaniji jer ce biti zapamceni kao grobari Slavonskog Broda.
  Ono sto je meni nejasno je kad ce se odlucivati o ovoj ponudi?Za skupstinu 21 je bilo predvideno odlucivanje o ovoj dokapitalizaciji od 100 mil? Da li ce se na ovoj odlucivati o ovoj ponudi i trebamo li doci u sto vecem broju ( ili dati punomoci )
  da se vidi da podrzavamo ovu ponudu?

  • Suludo bi bilo da se razgovara o dokapitalizaciji za 100M a nemas nikoga da to kupi a na stolu ti je 250M i vkerujem da je sasvim jasno zasto to Kuvajcan hoce kupiti 🙂 , ne prihvacanje ove ponude bi bila katastrofa za DD i slavoniju , pa upravo se ovako nesto i trazilo zar ne ??

 31. Ako je u nekoliko zadnjih navrata od strane države prihvaćena mogućnost dokapitalizacije, s isključenjem prava postojećih dioničara, ne vidim zašto bi se sad izmišljala topla voda. Al tko se na mlijeko opeče, taj i na jogurt puše… Vlada može ili ovo podržati ili dati svoju ponudu koja mora biti barem jednaka ovoj. Ili se ne piše dobro nikome

  • Upravo tako. Već je moglo biti preuzimanje većinskog dijela u ovoj zadnjoj dokapitalizaciji i to bez ikakvih posebnih ograničenja i uvjeta od strane RH.

 32. Tako se nekako poklopilo da se Đuro i Petrokemija događaju u gotovo istom trenutku, ali ipak sa jednom velikom razlikom.
  Država već godinama na sve načine moli bilo koga da preuzme Petrokemiju samo sa dokapitalizacijom firme i nastavkom proizvodnje – pristaju i na kompenzaciju duga za plin i sl., dakle skoro bez ulaganja casha…
  S druge strane iz čistog mira (sam od sebe) se javio prilično bogati i vidljivi investitor u Đuru, koji bi uložio svojih 250 mil kn i vjerojatno ima plan kako bi postavio posao da u nekom vremenu vrati investiciju ili dodatno i zaradi.
  I sada država koja se kune u privlačenje investicija, otvara veleposlanstva po Svijetu kao preduvjet za isto, vodi delegacije firmi na predstavljanje u potencijalne zemlje-mete i sl. ima vrlo jednostavan zadatak – da pokaže da li je spremna donijeti ISPRAVNU odluku, razumno postupiti i dozvoliti investitorima u RH koji žele raditi i uložiti da nastave proizvodnju, povećaju zapošljavanje, povećaju izvoz… i sve u korist te iste države (PDV, porezi na dohodak, doprinosi, rast BDP-a…).
  Ono čemu se nadaju i mole za Petrokemiju (ne treba zaboraviti da su tamo još uvijek vlasnici 80%) imaju upravo na stolu za Đuru i odluka koja se datumski treba dogoditi ranije (21.09.) će biti i jasan znak potencijalnim investitorima koji trebaju do jedan dan iza (22.09.) dati iste takve obvezujuće ponude za Petrokemiju.
  U slučaju (teško mi je u to i povjerovati) odbacivanja ovakve ponude za ĐĐ, mogu li se uopće nadati bilo čijem obvezujućem pismu za Petrokemiju, ukoliko ponuđač želi izbjeći moguće poniženje odgovorom Države tipa “Ne hvala…”
  U prošlosti je Država u sličnim situacijama bezbroj puta pogriješila (Luka Rijeka…) i cijenu toga plaćamo i danas…
  A jedna poslovica kaže da pametan uči na tuđim greškama, malo manje pametan na svojim ,a onaj treći niti na svojima…

 33. http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/sudbina-dure-dakovica-opet-u-rukama-vlade-i-ministra-marica-drzava-nema-ni-novca-ni-plan-ali-ne-zna-hoce-li-prihvatiti-kupca-sa-250-milijuna-kuna/6549843/

  Ako država proda kompaniju dobro će zaraditi u budućnosti od svih davanja i poreza.
  Teško mi je uopće zamisliti da mogu odbiti ponudu, ako rade u javnom, državnom i domoljubnom interesu. Nakon Petrokemije i samog ĐĐ do sada, odgovor je ovdje lak, barem meni. Privatizacija u svakom slučaju.

  • Ja samo imam za reći jadni mi svi skupa. Mogu misliti kako je gospodinu Bakiću koji je toliko svojeg novca uložio u sve to a onfda mora strepiti nad lokalnim moćnicima i njihovim bumerang populizmom. Dno na a Vama Nenade sve najbolje. Kapa do poda.

  • Polako, ovdje pričamo o HDZ-u tako da bumo videli kaj bu se zbilo. Fakat se bum “iznenenadil” ak se dogodi repriza uobičajenog scenarija.

 34. Nadam se da Marić shvaća da je bolje prihvatiti tuđih 250 milijuna nego plaćati 400 milijuna iz državnog proračuna za par godina. Ako ne shvaća, poslati ćemo mu ljude iz Petrokemije da mu objasne. Smješno je uopće da zovu ulagače na sastanak, kao veliki gazde koji su se do sada jako brinuli oko ĐĐ. Pa netko tko ulaže takav novac neće valjda sve porušiti, otpustiti ljude i napraviti parkiralište.

  • Meni se cini da je to komplicirano sada napravoti u sedam dana kako da mu damo punomoc na koji nacin pa nema nas deset nego jako puno ,tako da se ponovo Pokazuje da je udruga malih dionicara neophodna jer nemoguce je da sada svi dodu u SB i pokusaju nadglasati Drzavu , uhljebe i one koji upropastavaju nasu mirovinu ulizujuci se bilo kojim grupacijama na vlasti (mirovincima) , ali oni nemaju nikakvih argumenata da se ne sloze sa ovim ako se to desi treba objasniti narodu kroz sve dostupne medije istinu sro oni to rade i zasto , ako se ova prilika propusti jasno je da DD vise nece imati sanse dobiti taj posao u Kuvajtu . Kratko i jasno Prihvacanjem ove ponude dobivaju svi ,DD, Radnici ,Drzava , Dionicari i Hrvatska cijela narocito slavonija , Odbijanjem dobiva sacica uhljeba koja ce i dalje nagrizati DD dok ne propadne a sve ce to platiti Porezni obveznici , dionicari i buducimpenzioneri jer Mirovinski fondovi ce takoder izgubiti . Mislim da ce Se Maric malo kurciti ali na kraju prihvatiti ponudu jer netko mora odgovarati za posljedice a ovo nije nogometna utakmica i nece mi suditi oko sokolovo da je to bilo sudacko uvjerenje nego Narod .

   • Nije prekomplicirano. Sad provjerio.
    Samo se prijaviti na skupštinu putem maila (uprava@duro-dakovic.com) do ponedjeljka i ispuniti vrlo jednostavnu punomoć koju mogu postati tu. Ne treba ovjeravati kod bilježnika. Punomoćnik treba donijeti punomoć na skupštinu.

    izbrisano

    • Možda je najbolje poslati punomoć članu uprave, vjerujem da oni znaju što je najbolje za firmu.

    • @Leustek:
     – postajte molim vas obrazac punomoći
     – možete li prema Nenadovom prijedlogu dolje provjeriti da li je dovoljno potpisanu i skeniranu punomoć poslati e-mailom na člana uprave (odnosno na e-mail adresu nekog administratora koji će sve tako pristigle punomoći dostaviti članu uprave)

     @Nenade:
     – kojem članu uprave predlažete da se naslove/pošalju punomoći?

    • Vjerojatno je najbolje prijaviti se za sudjelovanje i u istom emailu pitati da biste opunomoćili nekog člana uprave, pa neka vam oni kažu ako netko bi, i daju podatke.

  • Tko zna je li to uopće legalno, da li je dobio naputak za to od resornog ministarstva (nadajmo se da jest). Zanimljivo u svakom slučaju 🙂

  • Svaki dioničar može predložiti članove uprave, ali bitno je da bude svjestan koliko glasova ima i kako će se nešto lako izglasati ili ne. Mislim da si taj dioničar sa svega 38 % glasova nešto previše umišlja. Neće proći nikakav njihov prijedlog ako nije u skladu s interesima preostalih 62 % dioničara.

 35. Pa neće valjda i ovdje upropastiti priliku da se spasi tako velika tvrtka. Opet strateška važnost kao i Petrokemija.
  Vlada je pokazala da reagira isključivo populistički i jedini način pritiska je snažna reakcija medija i javnosti. To je jedini način da zanemare svoje stranačko uhljebničke interese. Ako mediji i javnost neće reagirati brzo i snažno ostati će Đuro strateški važna ruševina kao i Petrokemija.

  • Mislim da više ništa ne smiju upropastiti jer bi to već prevršilo svaku mjeru. Za sve postoji neka granica. Čak i u Hrvatskoj postoji granica preko koje se ne može prijeći, čak i u Hrvatskoj postoji mogućnost da se političare ako naprave previše štete svrgne s vlasti još naprasnije nego li je bio Sanaderov odlazak.

 36. Hoće fudbalski sudija,oni vam funkcioniraju kao ck a uhljebi će se boriti i rukama i nogama da ostane “naše-ničije”,jedina šansa je da se digne frka…Kod podravke mu je prošlo,lukav je to igrač?

   • Kristijan,
    Posalji mail na upravu , napisi koga iz uprave zelis opunomociti mislim da ti oni mogu poslati obrazac ili uputiti kako da to napravis , to je moguce samo jos do 18. Zato treba brzo reagirati .

   • Pošalji mail u Đuru da bi opunomoćio nekog iz uprave i oni ti pošalju punomoć,potpišeš,skeniraš,pošalješ mailom,a original obavezno poštom.
    Lp

 37. Maki hvala na linku , Komentari su pola- pola 🙂 , to znaci da ima sve manje neinformiranih , neskolovanih zaostalih i zavedenih ljudi.
  Uglavnom oni koji neznaju sto je to dionicko drustvo i nemaju dionice nista ne shvacaju oni to gledaju kao prodaju DD smjesno, oni koji imaju dionice i te kako znaju da ovo moze biti Spas i uzlet Dure kao i dobitak niza novih poslova.

  • Ja sam Brodanin koji ne zivi u Brodu i mogu ti reci da Brodani nemaju pojma o situaciji u Duri ,a još manje tko je Nenad Bakić i sto je napravio za Duru..Brod je grad koji propada naocigled ,a ljudi i dalje zive u socijalizmu i razmisljaju na taj nacin..

   • Ja sam slavonac iz Bosnjaka ali isto ne zivim u Slavoniji pa znam kako se osjecas pogotovo kada dodem tamo i slusam njihova misljenja i slicno uh , ali sami su krivi naprosto moraju se mjenjati zapravo svi se moramo mjenjati .

 38. Ovo je link za obrazac punomoći

  http://duro-dakovic.com/_Data/Files/170711132348182.pdf

  Ukoliko se link ne otvara, na stranici Đure Đaković u kućicu “pretraživanje” upišite “punomoć” pa će vam se otvoriti taj link do dokumenta.

  Ovdje možete naći potrebne podatke za upis u obrazac, npr. ako želite opunomoćiti g. Mazala, to su javni podaci pa nije problematično

  https://www.sukobinteresa.hr/hr/imovinske-kartice/imovinsko-stanje-duznosnika-tomislav-mazal

  U pozivu na Glavnu skupštinu piše da je prijavu i punomoć potrebno poslati 6 dana prije Glavne skupštine, dakle danas do 23:59 🙂

  Lp,
  Dražen

 39. Samo mala dopuna, prijave na GS se mogu prijaviti do 3 dana od dana održavanja, znači zaključno s 18.9. (odluka je donesena na GS od 22.8.) a tu je i link na podsjetnik za dioničare sa stranica ĐĐ

  http://www.duro-dakovic.com/_Data/Files/170914155347383.pdf

  a tu niže je u pozivu na GS je uputa za podnošenje punomoći

  http://www.duro-dakovic.com/_Data/Files/170807102333701.pdf

  Glede odluke vlade oko koje svi strepimo nekako ipak mislim da ih ne treba osuđivat prije nego se izjasne. Iako je strah potpuno opravdan s obzirom na prošle slučajeve, mislim da su ovaj put okolnosti i akteri ipak drugačiji i da će se odluka biti za prihvaćanje ovakve ponude dokapitalizacije pošto nema niti jednog logičnog objašnjenja za ne.
  Svejedno, čisto kao poruku potpore trenutnoj upravi, smatram da im treba dati punomoć na zastupanje i na kraju kako bi rekao meni najdraži biznismen Del Boy “He Who Dares, Wins”

 40. U pozivu za skupštinu piše da prijavu treba poslati 6 dana prije, ali u obavijesti dioničarima od 14.9. piše da je zadnji rok za prijavu 3 dana prije održavanja skuštine, do kraja dana 18.9. (ponedjeljak).
  Pretpostavljam da isto vrijedi i za slanje punomoći.
  Budući je ova obavijest dioničarima svježija od poziva na skupštinu, mora da vrijedi taj rok od 3 dana:
  http://www.duro-dakovic.com/_Data/Files/170914155347383.pdf

  Vrijedi postupak koji su kolege već postali gore, s tim da dolje prilažem link na punomoć koju sam dobio od uprave i koja je već popunjena sa podacima člana uprave Marka Bogdanovića.
  Skinuti punomoć sa donjeg linka, potpisati, skenirati, poslati mailom, a original obavezno poštom:
  https://drive.google.com/file/d/0B9v4ru5n0crqdHRORUZiTzNSWUI1cnJCMnREemtxX01XODJV/view?usp=sharing

  • Čovjek bi pomislio, ako fudbalski sudija zna išta, to je gledati na sat i paziti na vrijeme. Na koncu, bitna komponenta posla mu je bila svirati kraj nakon 90min.

   Al eto, i ovo je uspio zaribati.

 41. Tragedija, ali Nenade prema Zakonu o trgovačkim društvima odluka o povećanju temeljnog kapitala se donosi 2/3 većinom.Znači ovisimo o državi.

  Naravno da se trebamo boriti i boriti ćemo se..

  Država nema niti jedan argument da se protivi ovoj ponudi iz razloga što je je na zadnjoj dokapitalizaciji pokazala da je Đuro ne zanima.
  Osim toga koliko se sjećam država je stavila Đuru na listu firmi za privatizaciju.No s obzirom da znamo da je naša politika puna hijena koje bi mogle pokušati ovo sabotirati trebamo biti jasni i glasni da to nećemo dozvoliti.

  Vrlo je važno da se svim sindikatima jasno iskomunicira što ova ponuda znači kako bi Uprava imala i njihovu podršku.

  • 75% glasova prisutnih na skupštini je u zakonu standardna većina potrebna za povećanje kapitala, s tim da se statutom može smanjiti na 2/3. U Statutu Đure Đakovića koliko vidim stoji da je potrebna 3/4 većina.

 42. Nesto mi govori da ce drzava biti za ovu dokapitalizaciju , koliko vidim oni se bave sa svim vrstama poslovanja oko ratne opreme , naoruzanja , a nedavno se drzava hvalila da izvozimo dosta toga i da ima mjesta za jos poboljsanja pa evo prilike ovaj par trguje po cijelom svijetu pa moze dogovoriti poslove recimo da patrija bude u paketu sa nasim strojnicama , sljemovima i kompletom vojih uniformi , pistolja i svega potrebno za broj vojnika koliko patrija prevozi , niz mogucnosti se otvara sa tim timom poslovnih ljudi , Drugo drzava ce konacno pokazati da mjenja politiku i da dozvoljava ulaz stranog kapitala i time bi profitirala u javnosti narocito nako uspjeha DD i dobivanju poslova 🙂 , win win na vidiku .

 43. Promatrajući cjelokupnu situaciju u ĐĐ od vladavine SDP-a te sada sa ovom HDZ koalicijskom vladom optimista sam gledajući kroz prizmu vlasti u smislu koja su temeljna načela obiju vlada, znamo da su se privatizacijski procesi u globalu odvijali za vladavine HDZ-a imajući u vidu i potpunu nezainteresiranost vladajućih za đuricu te nesudjelovanje u dokapu smatram da će g.Marić podržati preuzimanje đurice. Kasnije kad firma dobije inozemne poslove potpomognuta sa lobiranjem budućeg vlasnika koji je prisniji sa Kuvajtskim ministrom obrane te se obujam posla poveća i zaposle novi radnici uvijek država na čelu sa g.Marićem može sebi pripisati zasluge za novi uzlet đurice.U protivnom, ukoliko blokira privatizaciju a đurica ne dođe do kraja godine do tih potrebitih 100 milja kuna može imati puno dalekosežnije negativne posljedice kako za njega samoga tako i za HDZ.

  • Apsolutno se slazem zato i ja misli da sa ovim oni vise nece nista reskirati a mogu se hvaliti kako su oni to omogucili za dobrobit Hrvatske i DD .

 44. Misljenja sam da g. Maricu i ekipi na vlasti mora biti jasno da u ovom slucaju nisu najvazniji novci koje daje investitor koliko je bitno njihovo lobiranje u Kuvajtu i njemu susjednim zemljama da Duro dobije veliki(e) posao u vojnom segmentu.

  Sa neprihvacanjem ponude moglo bi se dogoditi da ostanemo bez novaca i naravno bez posla.

  Pametnom dosta!

  Rasplet slijedi …

  • Danas su u Jutarnjem i 24 sata objavili dosta toga sto je Nenad analizirao , izgleda da se mediji bude vise zbilja ne moze ovako.

  • To je za originalni prijedlog od 100 milijuna dokapitalizacije. Nitko još nije stavio na dnevni red ponudu Crnog čelika. Istina, može se i na skupštini dodati točka na dnevni red, ali transparentnije bi bilo da uprava unaprijed promijeni dnevni red. Možda čekaju signal iz ministarstva ima li šanse da prihvate dokapitalizaciju pa ne žele staviti unaprijed.

  • I još jedno, prihvaćanje prve točke, izbora 4 člana NO na trajanje 6 mjeseci je u sukobu sa jednim od uvjeta crnog čelika. Nego, ne piše u pozivu tko predlaže ta 4 člana.

  • Mea culpa. Nisu kupili nego su prebacili s računa Državne agencije za osiguranje štednih uloga.
   Ali svejedno je znakovito da uhljebski general Marić grupira svoje snage…

 45. Mozda Drzava samo ne zeli pasti ispod 25 posto plus jedna dionica da joj ostane kontolni paket. PBZ. juce prodao 52000 dionica ĐĐ sa skrbnickog racuna neznam zasto sada ??

 46. Ne Prihvate li ovako dobru ponudu ,Razmislicu o prodaji sve imovine u Hrvatskoj i idem u emigraciju ne vidim zasto zivjeti i raditi za uhljebe ,reketare ,stetocine pa i krpelje.

  • Ja sam se vratio iz jedne skandinavkse zemlje ima par mjeseci… srećom još se stignem vratiti tamo. Sve ide u krivom smjeru. Da nam zemlja nije lijepa ne bih se nikada ni osvrnuo, ovako dajem još šansu ali neću još dugo.

 47. Leustek,
  Nije nikakvo grupiranje snaga. Državi je svejedno i da su im snage raspoređene na 100 frontova, na kraju se sve zbraja (postotci)
  A u ovom slučaju je samo provedba odluke o izmjeni cerpova, prelazi sve pod ministarstvo državne imovine ili kako se već zove.

 48. Kratko i Jasno.
  Damir Novotny, ekonomist:
  RAZVOJ ĐURE ĐAKOVIĆA MOGUĆ JE SAMO UZ STRATEŠKOG PARTNERA
  Ekonomist Damir Novotny sumnjičav je oko toga hoće li Vlada prihvatiti ponudu kuvajtsko-kanadskih investitora za Đuru Đakovića jer ne zna koji je stav Vlade oko tog pitanja. “Đuri Đakoviću nedostaje jasna strateška orijentacija koju može donijeti jedino strateški inozemni investitor. Kompanija je davno napustila istraživanje i razvoj vlastitih proizvoda, nije bilo investicija u nove tehnologije… Ne vidim zašto bi ta kompanija trebala biti strateška za Hrvatsku”, kaže Novotny. Strateško značenje se uglavnom povezuje s vojnim programom Đure Đakovića. Međutim, što to znači u svijetu velike konkurencije, pokazuje posljednji primjer, u kojemu MORH nije prihvatio ponudu brodske tvrtke za naoružavanje Patrije topom, jer je bila znatno skuplja od konkurenata. Prihvaćena je ponuda izraelske tvrtke Elbit.

  • Ne kuzim Marica i njegovu zabrinutost kada je upravo drzava bila ta koja je odustala odnrazvoja u Degmana i ostalo…pa oni su pustili Djuru niz vodu

 49. Stvarno ne vjerujem da netko bez kinte može odbiti 250 miliona kuna i izgledne nevjerojatne poslove u buducnosti.
  Neeee to nije istina,mi to samo sanjamo
  Probudite nas..

  • Zasto mislite da ce odbiti? Pa nisu sve nogometne utakmice namjestene, a postoji i zalba UEFI za dozivotnu suspenziju, zar ne? 🙂

 50. dokle smo došli kad ja mirne duše mogu reći da je ovdje bitnije izbaciti državu iz odlučivanja nego dobiti posao u Kuvajtu

 51. Nenade, ne mislimo da ce odbiti, samo smo poslovicno oprezni 😉

  Ponuda Crnog celika je OK, ali ima onaj ucjenjivacki / “take it or leave it” prizvuk a ego nasih politickih “elita” je ogroman i ne trpi bilo kakve “ucjene”, ma znate sto hocu reci…

  Po meni, bilo bi daleko bolje da je Crni celik uz svoju ponudu prilozio makar i full skraceni 5Y plan razvoja i upravljanja Djurom / executive summary kao i bankovnu garanciju na 250M HRK neke ugledne domace ili strane banke…

  Zdrav razum govori da bi bilo suludo odbiti ovakvu ponudu Crnog celika, ali me ne bi cudilo niti da Vlada od Crnog celika transparentnosti radi zatrazi upravo ovo sto sam napisao u prethodnom pasusu.

 52. G. Nenade hocete reci da je Nogometni sudac sudio pod dopingom ili je namjestao :). ili sutrasnju utakmicu namjerava tako suditi :). Mislim da je Sutra Bitka za Cijelu Hrvatsku u Slavonskom Brodu.

 53. Sjetite se kad je hdz izvršio pritisak na plenkovića da on ipak postane ministar iako nije bio zamišljen u plenkovićevoj prvoj varijanti?E sad ga zovu ti koji su tada lobirali za njega i digli bunu da on lobira i za njihove interese i uhljebljenja pa i u đuri?

 54. Ja također mislim da treba biti pozitivan i vjerovati da će se prihvatiti ponuda investitora, jer ne znam koji argument dati u javnost da se nije prihvatila investicija i ulaganje u kompaniju DDJH koja je vrlo bitna za S.B., a i za cijelu Hrvatsku kada se uzme u obzir izvozni potencijal. Dugo svi čekamo da se stvore pretpostavke za daljnji razvoj kompanije, a za to je bio potreban kapital koji je sada pred vratima i moramo vjerovati da će ući kroz otvorena vrata…

  Pozdrav svima.
  PS Ja sam također prošli tjedan poslao punomoć gosp. Bogdanoviću i nadam se da će moji udjeli malo pomoći da se izglasa zeleno svjetlo za novog investitora

 55. Nenadu i svima tko od kolega dioničara bude sutra prisustvovao na GS želim da uživate u uvjeren sam povijesnom trenutku! Veselim se prvim novostima upravo na ovom mjestu.

  • Pridruzujem se i nadam da ce sutra ĐĐ krenuti putevima stare slave i da ce postati jedan od najvecih izvoznika u zemlji i nadam se da ce Nenad i uprava zajedno sa radnicima dovrsiti ovaj posao na najbolji nacin. Siguran sam da su lokalni lesinari i uhljebi u samom Duri ovih dana plasili radnike sa socijalistickim forama u stilu neka to ostane nase , ovi ce sve unistiti , dace vam otkaze i slicne fore samo se nadam da je i druga strana djelovala i demantirala te sve gluposti i objasnila da je ovo mozda posljednji vagon da se krene naprijed. Razmisljam i cudim se kako ne mogu naci razloge koje Maric moze naci da ovo srusi ali ima dva klimava , da pokusa da to ne ide u dnevni red sutra a da se ide na izglasavanje NO i drugi demagogija o Strateskom interesu ali ni jedan ne drzi vodu . Sacekajmo sutra .
   Pozdrav svim Dionicarima Dure .

 56. Nenade ako nije problem slikajte nam danas kartice članova uprave da vidimo koliko dionica predstavljaju temeljem punomoći…Mislim da nikada ovoliko punomoći nije Uprava dobila..

 57. Citam Jutanji , vecernji ma sve danasnje novine niti jede ne ibjavljuju nista o DD i mogucoem ulasku crnog Celika u DD , kao sto nisu niti predhodnih dana , neznam kako da protumacim to dobro ili lose ali cinjenica da se ne pise o tome a velika je stvar me jednostavno brine kao sto bi me brinuo ulazak kineza kod Rimca da drzava ima ikakve veze sa Njim srecom nije se petljao sa Njima pa ne mogu nista .

 58. Ako Marić bude radio probleme trebalo bi mu postaviti pitanje zašto Rimac dopušta ulaganje i ulazak 30 mln eur stranog kapitala u svoju firmu, a država ne?? Dali država želi jakog Đuru koji će se širiti, dizati plaće, zapošljavati i stvarati nove vrijednosti ili želi daljnju neizvjesnu sudbinu?Nadam se razumu i happy endu iako ne vjerujem da će baš tako lako proći.

 59. Mora proći, a ako prođe otvaraju se mogućnosti za poslove s Patrijiom i modernizacijom i opremanjem tenkova.Što to može značiti evo kroz par brojki dostupnih iz plana restrukturiranja:

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/PhHPH8GkoxmdGXxdYV1UrA==.pdf

  Prodaja Patria:

  Bruto marža za posao s Bov je ako Đuro ide samostalno 38,2 % ( str.126)

  Prema projekcijama za 2018. godinu predviđena je prodaja 50 Bov ( bez vatrene jedinice ) u vrijednosti od 817.198mil čime se dolazi do brojke od 16.343 mil kuna za jedan Bov ili do 2.197mil eura za jedan Bov.
  Prema podacima iz jutarnjeg lista Đuro je za 8 Kongsbergovih stanica dao ponudu od 211mil kuna što ispada 3,5 milijuna eura po jednoj vatrenoj stanici. Što ponuda uključuje to ne znam ali ovo su javni podaci.

  http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/za-patriju-cro-izraelski-top-duro-dakovic-izgubio-posao-od-100-mil-kn-ministarstvo-obrane-kupuje-topove-kalibra-30-milimetara-za-hrvatske-oklopnjake/6372140/

  Prema ovom mome izračunu vrijednost Patrije s Kongsbergovom vatrenom jedinicom je cca 5,2 mil eura.

  S obzirom da je Kuvajt bio zaintersiran koliko se sjećam za 120 Patria dolazi se do broja od 624mil eura ili 4.6 milijardi kuna.

  Modernizacija tenkova

  Bruto marža za reviziju tenkova je 70%

  Prema projekcijama za 2018 godinu predviđena je revizija 10 tenkova ukupne vrijednosti 26,882mil čime se dolazi do brojke od 2.6mil kuna po tenku ili 350 tisuća eura.

  S obzirom da Kuvajt ima koliko mi je poznato 142 tenka ( u funkciji ) dolazimo do brojke od 369 milijuna kuna za reviziju tenkova

  E sad koliko bi iznosi bili kada bi se islo i na modernizaciju i održavanje tih tenkova ne znam.

  Malo mi se vrti od ovih brojki 🙂 Ako sam fulao negdje neka netko ispravi.

  Nadam se uistinu dobrim vijestima sa skupštine.

 60. Je li dnevni red današnje skupštine ĐĐ formalno dopunjen prijedlogom o ulaganju Crnog čelika, i objavljen? Mislim, trebalo bi valjda, ako se misli o tome uopće raspravljati…

  • Po meni vrlo razumno rješenje. Ne vjerujem da bi na Vladu nešto išlo da se ondje opstruira, to se puno efektivnije i efikasnije može opstruirati na nižim razinama, ako se želi. Neuobičajeno brzina (što se tiče države) – nastavak sjednice odmah nakon sjednice Vlade je neuobičajena proaktivnost, koja mi se sviđa.

   • Da, i ja sam zapravo vrlo ugodno iznenađen. Nenade jeste li bili možda prisutni pa da znamo omjer snaga (čisto psihološki) tj koliko su punomoći dobili članovi uprave?

   • Sjednica Vlade je kasnije nego obično. U 15 sati. Premijer je prezauzet u New Yorku vraća se sa puta, pojavili su se problemi oko prisluškivanja…Kamo sreće da već sutra bude pozitivna odluka, ali i prologancija pregovora sa korisnom odlukom na koncu čini mi se realnom opcijom. Đuri želim od srca da bude strpljen i spašen.

 61. Ponudu nije moguće prihvatiti.
  Članak 308. stavak 2. Zakona o trgovačkim društvima to izrijekom zabranjuje.
  (2) Prava na upis novih dionica mogu se nekome dati samo pod uvjetom da su očuvana prava dioničara na upis.
  Znači može se isključiti pravo prvenstva, ali ni u kojem slučaju i ni pod kojim uvjetima samo pravo dioničara da sudjeluju.

  • G. Plavi9,
   od kud vama sad to ,pa pricamo o tome od treceg mjeseca i na kraju je jedva prosla Dolapitalizacija za tih 51M upravo na taj nacin ,pa kako sada vi iscupate nesto sto nezna ni uprava DD??? Pa i ja sam bio zainteresiran da kupim DD po 20 kuna a vjerujem i svi mali dionicari ali nismo mogli jer je odluceno da postojeci Dionicari ne mogu sudjelovati (ili min. 800000 kuna) a ovdje je u pitanju jako bitan strateski partner ??

  • Nije to poseban problem, treba samo izmijeniti odluku kakva je predložena na dopuni poziva na skupštinu i povećati iznos na 250 milijuna kuna. Nakon toga u ponedjeljak uprava da rok od tjedan dana da se jave potencijalni investitori koji bi uložili 250 milijuna kuna kako bi jednome poslala poziv za dokapitalizaciju, javi se samo Crni čelik i dokapitalizira. I još se doda u statut da onaj tko drži 50+% može imenovati 4 člana nadzornog odbora.

 62. Svaki dioničar može sudjelovati. Kad (Ako) skupština donese odluku da se određeni broj novih dionica može upisati samo u ukupnom iznosu od 250 milijuna kuna, svatko može dati tu ponudu. Ponudu od 250 milijuna kn.

  • Da izjava Mazala je kratka i jasna sada je sve na dionicarima, udruga dionicara je samo od radnika DD to razumijem ali izjavu da oni misle da drzava treba imati Kontrolni paket pa mozda .. eto tako da se ljudi osjecaju sigurnije , a nije im palo na pamet da oni kao mali dionicari (radnici Dure) mi kao ostali mali Dionicari ,pa zatim Fondovi i Mirovinski Fondovi pa G. Bakic ionako zajedno imamo taj kontrolni paket i bez drzave a sa njom preko 45% i toj situaciji. Durini radnici bi trebali razmisliti sa Drzavo kao Vecinskim vlasnikom sa 13000 radnika na 1000 , rasprodani djelovi firme nekretnina i imovine u pokrivanju vlastitih dugova godinama milijarde kuna vrijednosti , Brodogradilista su sto puta spasavali ,duru nikada, sada su brodogradilista Dionicka drustva i rade dobro i pozitivno kao i mnoge firme , Privatni kapital se ne sali , ne trosi bez veze ,placa radnike dobro ali radi samo onoliko koliko treba radnila narocito u Administraciji , Ima planove Razvoja i zaposlljavanja , stvaranja novih vrijednosti pazeci da je to sve u interesu svih ukljucenih a jedini razlog je jer se zna tocno Cija je firma sve je bolje nego da je “Naša” Nicija.
   Ja sam svoje glasove dao i ja sam za Dokapitalizaciju imala li drzava ili nemala 25% puls jedan jer iz primjera podravke bolje bi bilo da nema nijednu dionicu pa neka udruga pripazi jer glasaju i za one koji sada nemaju posao u Brodu ili negdje u Hrvatskoj a mogli bi ga dobiti u Duri uskoro jer brinuti se samo za svoj je sebicno a nadati se da ce ti drzava ,sindikat,spasiti posao je smjesno .

 63. Pravo prvenstva podrazumijeva pravo nesmetanog upisa onog broja dionica u omjeru postojeceg vlasnistva. To se izgleda iskljucuje.
  A pravo samog sudjelovanja je pravo koje se moze definirati upravo tako: omoguciti svima da daju ponudu od 250 mil po 20 kn pa tko voli nek izvoli. Jednakost je omogucena, a doci ce samo onaj tko dodje. Ne trgaju se bas previse.

 64. Mislim, da oni nisu u stanju dati par miliona kuna malima da kupe po 20 kn…to mi stvarno nije jasno…eto…ja to ne razumijem…i ne prihvacam. A vi taljigajte sta god hocete i uvjeravajte me kako je to super. Em smo razvodnjeni, em ne mogu dokupit…di to moze bit dobro?

 65. Po medijima se navodi da se nije glasalo o prijedlogu i protuprijedlogu? Ali nitko ne navodi o kakvom se protuprijedlogu radi? Ili se ponuda Crnog čelika smatra protuprijedlogon originalnom pozivu na Skupštinu?

 66. Da li je, osim pretpostavljam Nenada, itko drugi bio na skupštini?
  Da li se uopće mogao isčitati omjer snaga ako nije bilo glasanja?

  Da li je uopće bilo glasanja i o jednoj točki dnevnog reda?

  U službenoj obavjesti iz DDJH grupe kažu:”Odlukom dioničara prisutnih na Glavnoj skupštini…”

  Obzirom da smo svi dioničari, pa i država, je li odluka o odgodi bila jednoglasna ili ne? Da li je zastupnik države tražio odgodu uz korektno obrazloženje?

  Nekako i ne vidim informacije u svemu ovome.

  • Isprika u Jutarnjem 🙂 ,ma super izgleda da to ide 🙂 ,Jako mi ke drago zbog DD , radnika , dionicara i Slavonskog Broda . Nenade nadam se da ste znate koliko ste ucinili za DD i Slavonski brod a Gradani i radnici ce biti svjesni kroz koju godninu 🙂 ,

  • Naravno da nebi bio prijedlog na sjednici Vlade da nije pozitivan.
   Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini trgovačkog društva Đuro Đaković Grupa d.d. točka 17.

   Do ovoga 100% nebi došlo da nije došlo do promjene na Pantovčaku ili da su na vlasti SDP, MOST, ŽIVI ZID, ORAH i slične “pametne” opcije. Kome pravo kome krivo, to je činjenica.
   Vrijeme je da politika stvara uvjete, tj. prestane blokirati razvoj.

 67. Nakon što je ova odluka Vlade o prihvaćanju ponude Crnog čelika postala izvjesna moram napisati jedan osvrt na situaciju oko Đure Đaković.

  Već prije 6 godina Nenad je vidio nešto u Đuri što su rijetki drugi vidjeli .
  https://eclectica.hr/2011/06/07/ddjh/

  Tada je krenula njegova borba za Đuru popraćena podsmjesima razno raznih fond menadžera i raznih znalaca..
  Borba je bila duga i mukotrpna :

  https://eclectica.hr/2012/09/02/zbivanja-u-duri-dakovicu-ddjh/
  https://eclectica.hr/2014/07/04/skupstina-dd/
  https://eclectica.hr/2014/06/08/senzacija-u-dd-predstavnici-privatnih-investitora-i-radnika-zajedno-smijenili-politicki-imenovanog-direktora/
  https://eclectica.hr/2016/01/31/dd-preokret-kako-smo-spasavali-dd-prvi-dio/
  https://eclectica.hr/2016/04/14/dd-da-zavrsimo-u-pozitivnom-tonu/

  U početku te borbe nisam imao dionice Đure, jednostavno me bilo strah i nisam vidio neku budućnost, no redovno sam pratio situaciju i Nenadove članke i nadao se da bi Đuro mogao biti okidač za razvitak i bolju budućnost Slavonskog Broda..
  Prije 2-3 godine sam postao dioničar i aktivnije se uključio u praćenje situacije..Pratiš blog, čitaš fin.izvješća, kupuješ Defender, Tactical report , raspravljaš s drugim kolegama dioničarima i nadaš se i vjeruješ da Đuro može postati jaka i stabilna firma.
  Dosta živaca sam izgubio uglavnom na novinskim člancima koji su bili politički obojeni i na koje je bolje ne reagirati , ali nekad je to bilo nemoguće pa bi ja odmah opalio po njima..Nekad bi me Nenad i blokirao, nekad pustio, ali sve je to bilo u žaru borbe. 🙂
  Već je sedam godina prošlo od kako sam otišao iz Broda i u tih sedam godina grad je samo sve više i više propadao..Firme su se zatvarale, ljudi su odlazili, uglavnom teška depra..
  Najviše sam se bojao da Đuro ne završi poput Petrokemije.

  Danas kad je izvjesno da će vlada prihvatiti ponudu Crnog čelika jako sam sretan i ponosan dioničar Đuro Đaković Grupe jer vjerujem da je ovo ono što je Đuri trebalo i što će preokrenuti situaciju kako u Đuri tako i u Sl. Brodu.Da li sam u upravu vrijeme će pokazati jer činjenica je da se jako malo zna o planovima ulagača, ali Uprava je do sada bila jako vjerodostojna i ako ih oni podržavaju nema razloga da sumnjamo ni mi mali dioničari.

  Nedavno sam bio malo kritičan prema upravi zbog nemogućnosti nas malih dioničara ( koji nemamo 800 tis ) da kupimo dionice po 20kn, ali sad im skidam kapu jer za ovu ponudu Crnog čelika su se oni izborili, oni i nitko drugi.Ova ponuda je dokaz da su sve ove godine dobro radili i da je netko to i prepoznao..Nekad sam kritičan, ali se uvijek trudim biti realan samo ponekad je to teško jer mi mali dioničari informacije dobivamo na kapaljku.

  Nenada sam već toliko hvalio da ne znam ni što više da napišem o tom čovjeku..Ali zamislite kolika bi bila imovina mirovinskih fondova da razmišljaju na njegov način gdje bi nam bilo gospodarstvo, gdje bi nam bilo obrazovanje..
  Sa pričom o Đuri koja se približava sretnom završetku Nenad je posramio mnoge menadžere i začepio usta mnogim kritičarima.Najviše je posramio mirovinske fondove koji u Hrvatskoj ne vide priliku ni u čemu dok ih on vidi u svemu.

  On nikada nije sumnjao u Đuru, ali baš nikad..

  https://eclectica.hr/2014/12/19/duro-ce-biti-ok/
  https://eclectica.hr/2015/01/22/dd-opet/

  Najgore mi je što jako malo Brođana zna tko je on i koliko je volje, želje, novaca i energije uložio u spašavanje Đure.

  Danas sam baš sretan!!Pozdrav svim dioničarima Đuro Đaković Grupe.

  Evo jedna prigodna ako Nenad pusti:

  Nije Slavonski Brod u videu ali nema veze.

  • Sjano Maki,

   svaka čast na ovom prilogu.

   Pridružujem se podršci Nenadu…sve drugo je jako lijepo i argumentirano navedeno kroz Nenadove objave koje ste ovdje opet pobrojali.

   Dražen

 68. Sjajno Maki,
  Citajuci ovo i ja se prisjecam moga puta u upoznavanju sa Eclecticom i ulaganjima u dionice Ja sam krenuo prije tri godine u dionice, do tada sam muvao ustedevinu kroz fondove i orocenja bojao sam se dionica ali kada sam proucio Eclecticu ,procitao dosta predlozenih knjiga i sve Nenadove savjete koji se mogu izvuci sa eclectice i nebrojene postove zbilja ucenih i sposobnih ljudi ovdje na eclectici ali i sire domene gdje vas mogu odvesti postovi ovdje uspjesno i divertificirano ulazem bez opterecenja . Sto se tice Slavonskog Broda svi ce oni uskoro znati ko je Bakic Nenad .

 69. Vlada:

  1. Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini trgovačkog društva Đuro Đaković Grupa d.d.
  • Tržište misli da će prijedlog biti prihvaćen! 🙂

   A tržištu vjerujem na dugi rok, i često ima smisla što kaže u vrlo kratkom roku. Srednji rok je investitorov manevarski prostor. Dobra je ideja bilo dokuplijvati zadnjih mjeseci, sudjelovati na dokapitalizacijama tko može.

 70. Eto danas možda bude i prvi puta za mnoge da poslušaju/pogledaju prijenos sjednice vlade (hint HRT4) kako bi na otvorenom dijelu čuli što vlada kaže za točku 17. od 22 :). Početak sjednice je u 15h a GS je u 19h (još da i za nju ima prijenos…).
  Nadam se da se sada konačno svi koji nisu u top 15 budu prestali brinuti jesu li i koliko razrijeđeni već da budu razmatrali koliko je tržište neefikasno i kolika je zapravo fer vrijednost dionice odnosno koliki je potencijal rasta uz novog strateškog partnera. To je ono što zapravo većinu zanima a Nenadova je zasluga i zadnje Uprave da o tome možemo razmišljati u javi umjesto u snu 🙂

 71. Ako sam dobro cuo Martinu Dalic; Dokap ce se provesti na ZSE izdavanjem 12.5 milijuna novih, redovnih dionica po pocetnoj/minimalnoj cijeni od 20kn po dionici, uz minimalni ulog od 800 000 HRK i uz iskljucenje prava prvenstva postojecim dionicarima tj bez izdavanja prospekta, a dokap ce se smatrati uspjesnim ako bude upisano svih 12.5 milijuna dionica.
  Ako sam pogresno cuo ili interpretirao gdju Dalic, pls korigirajte me.

 72. Jesam dobro razumio da se opet sa 800 000 kn moze sudjelovat?
  Da li postoji neki nacin da vise osoba uplati i time dosegne 800 000 kn?

  • Ako su pravila kao i prošli puta i gleda se postići maksimalna dokapitalizacija i ako Crni čelik da ponudu od 250 milijuna kuna za minimalno 12,5 milijuna dionica, onda će sve ostale ponude biti zanemarene, ako zajedno ne skupe preko 250 milijuna kuna. Što i nije baš izgledno. Tako da ova dokapitalizacije je službeno otvorena za sve, ali nije baš izgledno da će itko uspješno u njoj sudjelovati osim Crnog čelika, ako ne odustanu.

  • Sasvim je svejedno, to je formalno napisano, izdaje se 12,5 milijuna novih dionica i sve ih uzima Crni Celik ,mozete upisati koliko hocete puta 800000 kuna ili vise izdaje se samo 12,5M kuna dionica i sada bi samo trebalo da Crni Celik popizdi na sve to i odustane . Ja sam protiv da bilo tko ulazi osim njih ,tko bi usao ,pa svatko po 20 kuna i imao vec sada 75% zarade u odnosu na burzovnu cijenu a kada je trebalo dokapitalizirati nema nigdje nikoga . Jedino kome bi dopustio da ude je G.Bakic jer da nije bilo njega svih ovih godina ne bi ni pricali sada o ĐĐ. Dokapitalizacija sa jednim strateskim partnerom je postena i donosi kapital, Spekulanti ce kupiti i prodati malim dionicarima po 100% zarade za tjedan dva gdje zaraduju oni, a DD nema nikakve koristi od toga zar ne.

   • Pa tržište je toliko plitko za 800.000kn, da je pitanje koliko bi taj netko zaradio… sad zamisli još dvoje troje takvih “investitora” i što dobiješ.

  • @Marko; Rekao bih da sve ovisi o tome kako ce biti koncipiran poziv za sudjelovanje u dokapu, pa ako ce moci sudjelovati samo kvalificirani ulagatelji (klasifikaciju je propisala HANFA, ako se ne varam – ja sam npr mali ulagatelj) onda ti badava i 800 000 HRK a ako ce moci sudjelovati svi dionicari ali sa minimalnim ulogom od 800 000 HRK, onda se zna sto to znaci.
   Na razini teorije, postoj nacin da i mi mali sudjelujemo u dokapu po 20kn ali nam treba jedan veliki ulagatelj, po mogucnosti privatni koji bi bio voljan u svoje ime a za nas racun uplatiti novce 😉😆😎

 73. Antune, što kažete sada na Vladu, HDZ i na fudbalskog sudiju ( op. prijevod – misli se: nogometni sudac ) ? Ima li kakvih pomaka, rezultata ?

  Napisao sam prije nekoliko dana, da za ocjenu Vladi čekam odluke oko Đure.
  Vlada bi mogla ući u seriju dobrih odluka nakon ovoga. Obzirom da je izvršena
  dokapitalizacija 50 milijuna nedavno nije im bila “sila” donijeti ovakvu odluku.
  Optimizam i rast preuzimaju Hrvatsku, zar ne.

  • Pcm
   Ja polako gustam i cekam rezultate 100% za dolapitalizaciju i ulaz Crnog Celika ali nakon toga treba vidjeti sto je njihova vizija , kakve ce nam poslove donijeti ,hoce li biti novog zaposljavanja potrebnog kadra, modernizacije DD i povecanje mogucih kapaciteta proizvodnje , bice interesantno to sve pratiti , jedva cekam . 🙂 , a sad idem jednu popiti u zdravlje DD i svih Dionicara koji su sada na skupstini a i svih ostalih 🙂

 74. Iz ovakve odluke glavne skupstine o povecanju tem kapitala je vidljivo da Crni Celik ponudom od 250 milijuna sa 20 kn po dionici ne moze sudjelovati i biti siguran da ce steci vise od 50 posto temeljnog kapitala, jer je i ostalima omoguceno da sudjeluju sa vise od 800 tis kn. Tako se lako moze dogoditi da njihov udjel nakon dokapitalizacije bude manji od 50 posto, a to je u suprotnosti s njihovom ponudom.
  Opet, misljenja sam da je ovo jedini moguci zakonski nacin da se provede dokapitalizacija drustva koje kotira na burzi, jer nije moguce provesti dokapitalizaciju ako se ostali sudionici u potpunosti iskljuce (uvjet od 800 tis kn nije iskljucenje), jer ipak se ne radi o d.o.o.-u, nego o d.d.-u koji kotira na burzi.

   • Poštovani,
    nisam siguran da sam razumio Vaše stajalište.
    U odluci o iskljucenju prava prvenstva stoji da ce svi postojeci dionicari imati mogucnost sudjelovanja u postupku upisa novih dionica pod jednakim uvjetima kao i ostali ulagatelji.
    Prema ovim odlukama proizlazi da bi se ponude ne mogu uvjetovati na nacin “sve ili nista”. Prema tome, ako bi postojali dodatni ulagaci, osim Crnog celika, koji zadovoljavaju uvjete iz odluke, Crni celik ne bi mogao dobiti sve novoizdane dionice, a time i 50 posto u tem kapitalu.

    • Meni se čini ovako: Postoji minimalni iznos upisa. Dakle ako netko stavi da mu je minimum upisa njegov cijeli iznos, de facto je to sve ili ništa. Ako se iznad njega naslaže veći iznos, onda on otpada. Ako ne, ovi ispod njega ili manji po njegovoj cijeni, oni ispadaju. Ispravite me ako griješim.

    • Ostvarivanje punog upisa ima prednost nad pravednom raspodjelom. Dakle ako Crni čelik da ponudu sve ili ništa, ostali bi morali sakupiti 250 milijuna, inače se nijedna ponuda ne računa osim njihove, a prošli put se jedva skupilo 50 milijuna.
     A za nadzorni odbor, uz dogovor sa nekim od većih dioničara vjerojatno bez problema mogu postaviti 4 člana NO.

    • Ako Crni celik stavi minimum od 250 milijuna mora se prihvatiti tu njihovu ponudu i ignorirati sve ostale, ako se zeli da dokapitalizacija uspije.
     Nema smisla da ako imas ponudu od 250 milijuna kuna, ti ides prihvatiti zbroj svih ostalih od recimo 40 milijuna i sve ti propadne.

    • Dodatak kada ide dikapitalizacija kao sto se nada Emil ono kupim po dvadeset kuna odmah imam cetrdeset , onda se treba sjetiti da ako bude uplata od 2 milijarde kuna onda ce dobiti onaj ko da nabolju ponudu recimo 🙂 , karikiram 60 kuna po dionici a ako neko da 80 jos bolje 🙂 , ma otrijeznimo se do juce nitko nije htio uci osim Nenada koji je dao koliko vidim 35% od 50 M hej kad niko nije htio ?? Svaka mu cast Crni celik jos nije ni postojao i sada mislite da ce kako ko hoce ulazitl sa bilo cime 800000 bi bilo smjesno cak ni fondovi koji na mjesecnoj bazi imaju lovu da dokapitaliziraju Duru nisu to ucinili niti bi se smjeli sada mjesati , imali su dug period svi nitko ne vidi svi coravi a sada kao svi vide sansu uzmes po dvadeset imas odmah 40 a kasnije ko zna . Uprava treba uzeti Crni celik tak kak je sada do juce nismo vjerovali niti u to .
     Pozdrav svim dionicarima DD

   • Molio bi objasnjenje ako netko zna/razumije. U slucaju da Crni celik da ponudu za cijeli paket po min iznosu po principu ‘sve ili nista’, a netko drugi zeli upisati (recimo) 1M dionica za 20M kn. U kakvoj smo onda situaciji? Crni celik bi iz te price ispao jer bi bio u ‘nista’ opciji, 20M kn nije dovoljno i kompletan bi upis propao? Ili Crni celik sa kompletnom ponudom ima neku “prednost” u odnosu na ostale? Jeli postajala mogucnost da se u objavi stavi dio da prednost imaju oni koji bi preuzeli kompletan paket te da drugi otpadaju u tom slucaju?
    Koji je na kraju zakljucak sa 4 mjesta u NO u slucaju da Crni celik upise cijeli paket?

    hvala,

   • Meni sad nije potpuno jasno. Ako želimo da Crni čelik dokapitalizira, onda se bolje ne javljati na ovaj krug dokapitalizacije, točno? To mi je bitno jer se razmišljam o sudjelovanju, ali kao postojećem dioničaru mi je ipak bitnije da ne ugrozim cijeli krug dokapitalizaicje, nego da i sam ovaj put sudjelujem. Molim za cijenjena mišljenja. Lijepi pozdrav.

    • Istina, za konacan rezultat relevantan je iskljucivo parametar minimalne prihvatljive kolicine novih dionica za upis, pa ako netko ponudi da su njegov minimum za upis sve novoizdane dionice, sve ostale manje ponude postaju u potpunosti bespredmetne.
     @dr.joe973
     Prema tome, mozete sudjelovati, ali necete uspjeti upisati nijednu dionicu, neovisno koju cijenu ponudili. Jedino ako cete navesti kao minimum za upis cjelokupan iznos novoidanih dionica i ako ponudite vecu cijenu od Crnog celika, to Vam je jedina mogucnost.

 75. Po meni, iz objave je jasno da ako Crni čelik ostvari svoju najavu praktički uzima sve dionice. Jedino u slučaju da se pojavi jedan ili više investitora koji bi ponudili za svih 12,5 miljuna dionica više od 20 kn. Ako neko ponudi više od 20 kn po dionici, ali ne za svih 12,5 miljuna dionica ispada iz kombinacije budući da dokapitalizacija tada ne prolazi bez Crnog čelika( mora biti upisano svih 12,5 miljuna dionica, a crni čelik želi minimalno 12,5 miljuna dionica).

 76. Nenade, vi ste u pravu. Sve je propisano pravilima o alokaciji u odluci skupstine.
  U ovom slucaju koji nas zanima (upis dionica preko maksimalnog broja) primjenjuju se odredbe 5.b i 5c prema kojima se ponude s najmanjim kolicinskim iznosom sukcesivno izuzimaju ako iskljucuju uvjete uspjesnosti izdanja, odnosno uvjet minimalno prihvatljive kolicine dionica u upisnici.

  • Plus danas na HRT4 da se sa novim strateškim partnerom očekuje otvaranje tržišta zemalja trećeg svijeta i povećanje plaća.

 77. Rok za objavu Javnog poziva je 10 radnih dana, računajući od skupštine koja je bila 22.09. dakle do sutra. A onda još 15 radnih dana rok za upis novih dionica, tj. do 27.10. Poslije toga slijedi Glavna skupština zakazana za 30.10.

 78. Evo ga.
  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/mybvvjmlRxYmzItbP3YObg==.pdf
  cudno kretanje cijene dionice od jucerasnjih 36 kuna ,od naglog rasta sa 36 do 38,90(8 posto ) u prvom satu trgovanja do minusa od 4,5% na 34,45 kn , Neznam ali mislim da se spekulanti osiguravaju izmedu 36-38 kuna (oni koji su usli u prosloj dokapitalizaciji sa 800K i vise lijepa zarad a od 75% ni oro ni kopo . Mislim da mali dionicari jos mogu ulaziti po tim cijenama jer mnogima je prosjek ulaska 40 kuna na zalost a dugogodisnji su dionicari.

 79. Jedno pitanje. Neprofitabilna firma ĐĐ industrijska rješenja rade jako puno za ĐĐ Holding koji ugovori i posao i preko njega pređe lova. ĐĐ IR isporucuje proizvide a uvjek u gubitku. A Grupacija u plusu. Kako to?

  • To što neka firma ima posla ne znaci da dobro posluje i da stvara dobit.Npr imate neke manje trgovacke lance koji rade po 300-800 milijuna kuna prometa , a dobit im se na kraju svede na superrabate..Imali ste nedavno firmu Biljemerkant u Slavoniji ( manji trg.lanac ) koji je imao promet u stotinama milijuna kuna ,a na kraju je propao, a takvih imate u raznim djelatnostima..

 80. Dakle danas do 14h je zadnji rok za upis, odmah iza toga očekujemo objavu konačne cijene a u utorak 24.10. objavu je li upis bio uspješan. I za kraj čekamo 30.10. za novu GS u 13 sati.

 81. Maki Strahoviti pad dionice netko je stavio prodaju po dvadeset kuma 9000 dionica ,ali ga burza blokira strasno potpuno je nejasno za sto im treba ta dva dana , trebalo je bolje obrazloziti
  sve to ,kako su se ljudi usrali boze moj.

  • To je namjerno stavljeno da izazove paniku , jer zna da će ga blokirat tj. da mu ne će proć nalog ! Sa čime se sve ne sluże , cccc…….

 82. Ne za ovo danas i u sat vremena kriva je uprava to se tako ne radi
  pa pala je 30% i jos pada potpuno mi je to neozbiljno od uprave.

 83. Upravo tako, do sada ništa nije bilo jednostavno i bez obrata u zadnji tren. No, s jedne strane cijena nije još došla do 20kn pa tko je izgubio vjeru još stigne izvući novce ako misli da će to ići do 20kn ili niže. A s druge strane, onaj tko misli da je i dalje sve otvoreno tj da dionica i dalje vrijedi može nadokupiti u kratkom periodu po jeftinijoj cijeni.

  disclaimer: imam dionice DDJH i ovime nikoga ne nagovaram na ništa već se za savijet obratite svom ovlaštenom…

 84. Burza za DD se ponasa kao da je Crni Celik odustao a u priopcenju nikakvog objasnjenja 🙂
  ovo nije odradeno kako treba sa takvim cudnim priopcenjem . Trebali su u 16:00 .

  • Ne znam sto reci na ovakvo ponasanje uprave i g.Mazala. Nadam se da ce g. Bakic imati kakvo racionalno objasnjenje svega jer ovo postoje sve vise iracionalno!

  • Sukladno inicijalnom Javnom pozivu, institucionalni investitori su imali rok za uplatu do 24.10.2017. u 10:00h. a sada je taj rok pomaknut na 15:30h.
   Ja nisam niti ocekivao da ce danas do 14:00 biti uplaceno svih 250M HRK.

   Po meni, sve je OK i bolje je da je rok za uplatu produljen na 15:30, koliko god to mozda nelogicno zvucalo.

   Nazalost, neki su danas “osisani” a drugi su jeftino dokupili – ni prvi ni zadnji put.

   • Molim? Kolega jel se ovdje pravimo ludi ili? Javio se kupac pod “obvezujucom ponudom” u to ni manje ni vise nego iz gle cuda kuvajta od kud se cekaju basnoslovni poslovi. Vlada sve amenuje i objavi javni poziv da svi mogu sudjelovati da se zadovolje generalije. Cijena na burzi 40% gore upravo zbog TOG kupca a ne nekog random.i ako su dali takvu ponudu onda je valjda logicno za pretpostavit da te novce imaju kad su ponudu i dali.
    A ovo pomicanje rokova ne da je indikativno nego vrlo vrlo zabrinjavajuce.

    Ako ovo propadne ovo ja katastrofa za upravu, vladu (koja je nasjela) i sve nas male dionicare. I inace vec neznam koji pokusaj/promasaj uprave. One najave uprave o 100mil dobiti mogu macku o rep objesit (i to je bilo kao bez vojnog programa). Mozda bi bilo bolje da se glave izvuku iz pijeska i da se promasaji ne pretvaraju u pogotke. Napredka u poslovanju ima ali predaleko je to od najava. Mozda je vrijeme i da se postave pitanja odgovornosti ove uprave.

    • Hm, pa ako je ponuda obvezujuća onda moraju uplatiti, ne mogu se više izvući iz toga? Ako ne žele dobrovoljno, možda postoje mehanizmi prisilne naplate koje bi Đuro mogao koristiti u tom slučaju…

    • Ako propadne naravno da je katastrofa s obzirom na najave .U utorak cemo biti pametniji pa bolje da se strpimo do tada svi skupa.

 85. A od cega cete se naplatit? Temeljni kapital im je 20 tis kuna.Neznam.U ovo se uključila i Vlada.Dalicka je razgovarala s Kuvajcanima tako da mi je teško povjerovat da ce ovo propasti.Ali opet nevjerojatno mi je da se svaka dokapitalizacija do sad odgađala..

  • Ma zašto bi propalo. Ljudi tako brzo gube nadu, odmah misle negativno. Vrlo lako da je samo neki tehnički problem kojega treba još malo vremena za riješiti.

   Kada bi pak stvarno ispalo da nas tako vuku za nas, ako ništa drugo, možemo “se naljuti” na Kuvajt, pa dakle poručiti im to jasno (naša predsjednica u prvom kontaktu s istom razinom na njihovoj strani). A arapskim zemljama nije pametno stjecati neprijatelje jer sva moguća podrška će im trebati kad u ne tako dalekoj budućnosti nastupe dosta opasna vremena u tom dijelu svijeta.

 86. Razlika u odnosu na prvi poziv je ta da je produžen rok za upis na 23. i 24. listopad kao i promjena vremena upisa.
  U prvom pozivu institucionalni ulagatelji su imali rok za uplatu do 10h 24.listopada , a sada je taj rok do 15:30h.
  Ulagatelji koji nisu institucionalni imali su rok za uplatu do 15h 24.listopada a sad im je rok za uplatu 14h.

 87. Naime institucionalni ulagatelji su:mirovinski fondovi, otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom, kreditne institucije i društva za osiguranje.

  No s obzirom da u sudskom registru Crni Čelik ima registriranu sljedeću djelatnost vjerovatno se i on može smatrati otvorenim investicijskim fondom.

  “savjetovanje pravnih osoba glede poslovanja i upravljanja, strukture kapitala, poslovne strategije i sličnih pitanja te pružanje usluga koje se odnose na poslovna spajanja i stjecanje dionica i poslovnih udjela u drugim društvima

 88. Da, kada hladne glave ponovno posložimo kockice u glavi logično je da za sve ostale uplata ide do 14h a institucionalne ulagače do 15.30h. Ipak znamo da je stigla obvezujuća ponuda te je na osnovi nje i dokap išao na 12.5 milja dionica kako je tražio Crni čelik a poslije 14h vidjet će se koliko je novaca uplaćeno te komotno do 15.30h Crni čelik izvrši uplatu.

 89. Za nadmudrivanje ne vidim razloga ako postoji ozbiljan investitor s namjerom kupnje cijelog paketa. Trgovanje od petka polazuje fluktuaciju cijene dionice uslijed špekulacije informacijama ali ja se kao vlasnik određenog paketa dionica s time ne zamaram. Budućnost će pikazat pravu vrijednost dionice a nadam se i vrijednost novih poslova koji će pratit taj rast

 90. Kladio sam se sa bratom u ručak za tamo predBožić 2017; rivp skoro 50kn a ddjh točno ili preko 50. No fear. Sa guštom ću pojesti i desert…;-)

  • Slazem se sa Lipanovicem ako sve prode do ro sa Dokapitalizacijom ali samo ako ude Crni celik mozemo ocekivati da ce DD porasti i vise od 50 kuna ali isto mislim i za Valamor do kraja godine jos ce on nas iznenaditi sa izvjescem 3 kvartala a mozda i sa novi akvizicijama i ulaganjima bez obzira sto su rekli da ce to smanjiti .

 91. Oklada je bila u proljeće. Puno prije sezone i Black steel ;-)…zdravoseljačko razmisljanje dugoročnog investitora u (pod)cijenjene hrvatske dionice

 92. Neznam kad sam zadnji put bio nervozan kao danas..Valjda je došlo vrijeme da se sav trud raznih dionika oko Đure vrati…

 93. Ma rijeci ti se pozlatile reakcija na danasnji dan je pocela na burzi dobro 🙂 , a vjeruj mi i ja sam jako nervozan toliko sam vjerovao u uspjeh DD a sada smo blizu toga ,bice lijepo gledati razvoj DD u slijedecim godinama nadam se da ce biti ponos Slavonije i cijele Hrvatske.

 94. Nagli pad DD dionice i zaustavljanje trgovanja , opet se nesto desava , burza ce opet poslati upit
  dD neko je nesto saznao a objave nikakve nema . Bas ko nasi sportasi mice nas do zadnje minute .

 95. Logika kaže da bi objavili fijasko da ima razloga za to, a ne produžavali dvaput.
  Ostavljam mogućnost da se još netko pojavio i zakomplicirao stvar.
  Utakmica samo za prave igrače.

  • Velebit 250M je sitnica sto bi mogao Kuvajcan donijeti DD sa poslovima u kuvajtu , tko bi bio taj neko pa nitko nije bio ni blizu prije nego sto je Crni Celik dao napominjem “Obvezujucu Ponudu” ali uz ispunjenje uvjeta koji su zatrazili ti uvjeti su ispunjeni i zasto onda nisu uplatili ili demantirali do sada a ako je tako kako ti kazes i sada bi svi u DD e to je vec problem ako pokusaju dignuti cijenu onda jedan uvjet nije ispunjen i to ce dati mogucnost CČ da odustane a to se onda zna sto to znaci od posla u Kuvajtu mece biti nista . Ja sam za to da CČ uzme sve kako je dogovoreno ali sad je pitanje zasto se to jos nije desilo vise je nego jasno da crni Celik nije uplatio dogovoreno a uprava cijelo vrijeme nije dala ni jednu obavijest da se ikada sastala sa njihovim predstavnicima ?, malo cudno ??

 96. Iako smo ovakvom scenariju ove godine svjedočili već više puta, ovaj put nije baš sve isto…
  Obavijest Uprave o zaprimljenoj OBVEZUJUĆOJ ponudi se zna što znači. Da bi ponuda bila obvezujuća, ona po zakonu treba sadržavati neke prateće elemente lako provjerljive, tako da ista u roku važenja postaje SAMONAPLATIVA tj. ne čeka se nikakav dodatni nalog od davatelja obvezujuće ponude.
  Temeljem iste je sazvana Skupština na kojoj je isto obrazloženo/izglasano, zahtjev prezentiran Vladi RH (najvećem pojedinačnom dioničaru), koja je dala suglasnost na isto…
  Rok dokapa je produljen uz obrazloženje …”ako interes ulagatelja opravdava takvo produljenje…” – nadam se da za isto postoji dokaz o takvom interesu, koji je podloga za produljenje.
  Obavijest na ZSE da nema nikakvih novih materijalnih činjenica koje bi mogle utjecati na promjenu cijene, a koji nisu već objavljeni na ZSE.
  Dakle nema nikakve brige – ponuda je i dalje obvezujuća, nije povućena, produljenje je na osnovu nekog dokazivog zahtjeva ulagatelja (npr.tehnički razlozi), nema nikakvih novosti i činjenica koje bi dokazivalo suprotno, jer bi već bile objavljene na ZSE.
  Sve suprotno gore navedenom se svodi na svjesno manipuliranje tržištem, koje po raznim zakonima ima kaznene konzekvence za onoga koji neistinama manipulira tržištem, te konačno ima za posljedicu od pojedinaca u tužbenom zahtjevu nadoknaditi štetu svim oštećenima, koji su na temelju takvih javnih objava na ZSE oštećeni…

  • Jako neozbiljno. Jedva čekam čuti koji je bio taj razlog zbog kojih se nije izvršila uplata na vrijeme. Vidjet ćemo u petak napokon. Nek se to napokon okonča i idemo dalje. Ovo da će nadoknaditi štetu svim oštećenima je SF. Pitam se tko će dioničarima Jamnice, Leda, Zvijezde i ostalima nadoknaditi štetu i kad!? U pravnoj državi svakako ali nismo još do tamo dogurali.

  • Samonaplativost u RH ne postoji, nema tog automatizma.

   Ako Crni čelik uz obvezujuću ponudu nije predao i bankovnu garanciju / jamstvo na 250M HRK, “nula bodova” – to je d.o.o. čiji temeljni kapital je 20K HRK i kod kojeg suvlasnici ne jamče za preuzete obveze svojom privatnom imovinom = možeš mu staviti soli na rep.

   To je moje osobno razumijevanje stvari, a ako netko misli drugačije, molim za kontraargumentaciju.

   Neovisno o ovim “zaprekama”, ja sam optimist.

   Strpljen – spašen & Nada umire posljednja 🙂

 97. Ja se slazem sa Arpeggiom i da nije connection “Kuvajt & Kuvajt ja ne bi vjerovao Crnom Celiku ni crnom pod noktom ali sobzirom da se situacija moze zbrojiti kao Win & Win smatram da ce se dogoditi . Ja sam sa svojom kompanijom odradivao jedan projekt u Maroku za jednu firmu , uopce nas nisu palacali svaki tjedan je bilo iduci tjedan ,kompanija je odlucila stati sa poslovima do isplate ona se nije dogodila ali srecom smo se osigurali Bankovnom garancijom na 20 Mil. $ i to smo Sudski dobili bas sve sa toga Bankovnog racuna. Drugi dionici nisu dobili nista (razni servisi ,Brodovi dostave, ) jer nisu ucinili isto. Posao je prekinut i svako svojoj kuci. Mene muci sto nema nikakvog konrakta DD i njih vizualnog ,telefonskog ili Skipe ako hocete ali da je transparentno ista objavljeno o tome .
  Nastavljamo sa strpljen – spasen 🙂

  • To zvuči baš zeznuto jer ne znaš kasne li samo (“običajno”) ili posao propada se treba čim brže i efektnije izvući iz toga.

   Koliko se sjećam iz Končar D&ST izvješća (upravo izašlo najnovije! Jedna od mojih najdražih dionica 🙂 ) oni su ponekad pisali o tim rokovima plaćanja, kako su u arapskim zemljama i Francuskoj malo duži, “običajno”. Ne sviđaju mi se ti balkansko-arapsko-francuski običaji.

 98. Samo da pojasnim što sam mislio pod “samonaplativost” –
  kada uz Pismo namjere dostaviš bankovnu garanciju ili sličan instrument onda se to zove obvezujuća ponuda, a bez toga samo neobvezujuće pismo namjere.
  Kada radiš dokapitalizaciju, onda na jedan način (prag uspješnosti, iznos…) radiš kada u ladici imaš obvezujuću ponudu (+garanciju), a drugačije kada imaš samo pismo namjere.
  Kada motiviraš/demotiviraš druge ulagatelje na sudjelovanje jedno je ako kažeš da imaš obvezujuću ponudu na iznos punog dokapa i da su sve ostale u startu “nevažeće”, a drugo je ako je “teren slobodan”.
  kada ideš potencijalne ulagatelje predstaviti Vladi RH od koje tražiš suglasnost na dokap po uvjetima potencijalnog ulagatelja, nije isto ako ih dovodiš kao one sa obvezujućom ponudom ili kao obične igrače koji bi se malo naslikavali – da li bi ih netko primio da se reklo da su poslali običnu razglednicu sa željama…?!
  A što se tiče nadoknađivanja štete, naravno da je teško očekivati da će se šteta svima nadoknaditi, ali u zakonu za ovakve stvari postoji ono “pod materijalnom i krivičnom odgovornošću…”, pa je izvjesno da onaj tko to svjesno prekrši ostane bez svoje imovine, neovisno da li će se oštečenici naplatiti, a moguće ostane i bez slobode…
  S takvim stvarima se nije za igrati…
  Iskreno želim da u petak sve dobro završi i da dokap uspije, jer u suprotnome ne bih volio biti u koži Uprave, koja će morati odgovoriti na mnoga pitanja i podastrjeti dokaze i dokumente s kojima se krenulo o ovaj proces dokapa i u ove produžetke…
  A kada se već spominju Agrokor kompanije za usporedbu, nemojmo biti naivni da će nastradati članovi uprava kompanija, koji će svi do jednoga reći da nisu educirani da razumiju financijske izvještaje, ali revizori, oni koji su potpisivali dokumente za javnu objavu, upravitelji mirovinskih fondova koji su ulagali u te kompanije i slični, koji su i po zakonu i po funkcijama oni koji se na takav alibi (nisam educiran) ne mogu izvući, bojim se da im se ne piše baš dobro…

  • Aha, mora postojati bankovna garancija da bi se ponuda zvala obvezujuća? Možda je samo po srijedi neko nadmetanje, došao još jedan investitor s obvezujućom ponudom? 🙂

   Mislim, ovo ipak nije jedan obični privatni Agrokor koji uzgaja luk i svinje u PIK-ovima, i preprodaje banane u trgovini, ovdje je i država značajan dioničar (a firma u neku ruku i “starteška”, jer ima veze s vojnom industrijom) tako da je situacija 1000 puta ozbiljnija od Agrokor trakavice. Tu nas ne mogu nekakvi Kuvajćani tek tako “vući za nos”. To bi bilo nedopustivo. To bi stvarno bilo dosta i za zahlađivanje međudržavnih odnosa, ozbiljna stvar.

 99. Ako Đuro ima bankarsku garanciju, a koliko sam sada malo uspio vidjeti u nekim primjerima obvezujućih ponuda uvijek se traži neko jamstvo onda je ovo sasvim neka druga priča.

 100. Možda su se Amerikanci naljutili radi posjeta Rusiji? Sve je to geopolitika a mi smo idealna moneta za potkusurivanje

 101. Vidim da mi jedan komentar nije prosao pa cu ga pojednostaviti ,Zasto na skupstini nije doslo do pitanja sigurnosti i garancija Crnog Celika ako je netko bio na skupstini naka objasni da li je ijedno pitanje islo u tom smjeru, Da li je trebalo organizirati prezentaciju u Zagrebu kao prosli put uz mogucnost da se na njoj pojave predstavnici CĆ? Koliko mi znamo o posjeti Kuvajcana Vladi uopce i da li je bilo ikakvih razgovora o CČ nikad o tome nista nije receno.

 102. Ivice
  Da li uprava ima kakvo jamstvo to ne znamo, a niti znamo što se sad događa.
  Kao prvo meni su jednostavno nevjerojatne price da ovi ne mogu skupit novac,pogotovo kad sam jutros vidio moć Al Wazzan grupe.( link sam stavio )
  Kao drugo da nemaju novac jedan takav čovjek ne bi se blamirao i slao obvezujuću ponudu da ne misli ozbiljno…Kao trece da su odustali ne bi se rok produzavao..Pa nece ih uprava Dure moliti…
  Kao cetvrto prve izmjene i dopune javnog poziva nisu se odnosile samo na produžetak roka nego je promjenjeno vrijeme uplate za institucionalne i neinstitucionalne ulagatelje.
  Po mome nekom misljenju mislim da je moguce da postoji vise ponuda, a s obzirom da je upravi u interesu da dionice proda skuplje moguce je da iz tog razloga produzuju dokap .Jer moguce je da ista osoba preda više upisnica.U tom slucaju prije dane se opozivaju i vrijedi zadnja predana. Ukratko mozda imamo nadmetanje..To je samo neko moje misljenje …Sta ostatak ekipe misli? 🙂

 103. Maki,

  Ja mislim da je u tijeku igra prema kojoj su Igre prijestolja / Game of thrones “kamilica”😉

  Ovo je igra za igrace sa celicnim zivcima 😎

 104. Maki,
  Mozda je CČ ocekivao potvrdu od Kuvajtske vlade da ce ĐĐ dobiti posao sa Patrijama i servisom Tenkova (M84) ali je nije dobio do sada pa se premislja jer je to mozda bio glavni razlog njegovog ulaska.
  Jednostavno ne vjerujem da je dosla ikakve ponuda nekog drugog velikog igraca ako je i stiglo nesto uplata uvjeren da su one smjesne ,jer nesto veci investitori nisu se hrjeli zamarati upalatama kada bi bile vracene jer interes ĐĐ i Uprave a i svih nas je bio ulaz Jednog Strateskog partnera .Pa pokusava se dokapitalizirati jos od 3 mjeseca pa se jedva skupilo 50M i to bi propalo da nije bilo Nenada Bakica. Ja vidim samo dvije solucije ili CČ ulazi ili ce objaviti neuspjesnu dokapitalizaciju i pokrenuti novu ovoga puta smatram da ce trebati i morati ukljuciti i nas male dionicare vremena su se promjenila i ovoga puta bi mozda mi iznenadili koliko bi skupili.
  Posto nada umire posljednja sacekajmo petak i nadajmo se najboljem.
  Pozdrav svim Malim dionicarima.

 105. Svašta i meni pada na pamet Maki:-) Recimo na nagovor nekog uključili su se i mirovinci da cijena bude što bolja za državu. Ili pak dečki stvarno nemaju kamo ulagati pa se naknadno sjetili Đurice! To je više teorija zavjere ali prije je nekakvih dogovora bilo. Možda je netko ponudio veću cijenu, a CČ je imao samo tih 250 mln i treba im još! Al dali se onda može pogodovati CČ i čekati ga? Možda je i do banke. Provjera porijekla novca i jednostavno ga ne želi primiti na račun.

  Ako stvarno ima više zainteresiranih onda je obavijest trebala biti da to može utjecati na cijenu dionice. Znači netko sigurno dobiva, a možda i po većoj cijeni. Ne znam barem mi se tako čini.

 106. A po informacijama iz medija očito da Crni Čelik nije uplatio novac i njega se čeka iako mi je nejasno ovo mijenjanje rokova za uplatu.Sutra je rasplet pa ćemo vidjeti.Imamo dva produžetka , a sutra u 14h penale 🙂

 107. Banke ne provjeravaju porijeklo novca jer im to nije posao niti to mogu raditi – to rade neke druge, drzavne institucije. Eventualni problem moze nastati ako su uplatitelji i/ili zemlja iz koje dolazi uplata na tzv “sankcijskim” listama UNa ili EU a to ovdje po meni nije slucaj.

 108. Nije OK…
  Ovo sto vi imate daje vam iz Cachea podatke preko njihovog index ASPa
  Isto ce vam dati ako surfate anonimno sa TOR browserom

  Trenutno su na ja joker.com provideru

  pa gdje je post koji sam objavio…. tko ga obrisao

  Status Internet domene im je “Zabranjen” tako pise u sluzbenom registru.
  Razlog: priprema web stranice za novog vlasnika / promjena servera

  • Stranica je ponovno on-line

   Evo objašnjenja nakon malo dubljeg istraživanja:

   Osoba NN (IT služba novog vlasnika) pokušala je napraviti transfer domene na novi server. Postavila je zahtjev preko Internet registra.

   Internet registar tada traži EPP code ili AUTH Key koji otključava domenu.
   Da bi osoba NN dobila AUTH Key, mora je dobiti od IT službe ĐĐ.

   Kako prema pravilniku u HR svaka objava nekog dionickog drustva mora biti i na web stranicama drustva, vjerovatno je IT služba ĐĐ povukla nalog za transfer i desio se “lock” stranice.

   Kod providera (u ovom slucaju joker.com) to se po defaultu ocituje ovako:

   lock: The domain is secured against fraudulent “transfer attempts”. For being able to transfer a domain to another domain registrar, you have to unlock the domain using our “Servicezone”. After doing this, the domain will be in status “production”

   Krovna organizacija za Internet domene ICANN za tu istu stvar daje ovakvo objasnjenje:

   clientTransferProhibited
   This status code tells your domain’s registry to reject requests to transfer the domain from your current registrar to another.

   Ukratko, napravili su glupost.

   To se ne bi desilo da imaju domenu registriranu na .hr platformi (jer se onda transfer i vlasnik moraju promijeniti kroz sudski registar)

   Sto se tice isteka domene po nekom defaultu je produljenje tjedan dana prije isteka.

 109. Nista, zvati navedenu osobu odgovornu za web i priupitati ga zasto se igra zivcima stotinama dionicara mjenjajuci web stranicu dan prije objave uspjesnosti dokapitalizacije… Kad ovo sve zavrsi, nadam se uspjesno, poslati upravu na tecaj za krizno komuniciranje i komunikaciju opcenito

 110. Mislim da objava ne može biti prije 15:30 do kad je zadnji rok za uplatu institucionalnih igrača. Nadamo se najboljem scenariju.

  • Dolar , ako pogledas kronologiju , nasu politiku i stalnu pricu institucije ovo ono pa bas zbog njih i te mogucnosti 800K ulaz i slicno vjerovatno je CČ vjerovatno odustao .tko bi uopce razumio nasu politiku .

 111. Zivo me zanimaju dvije stvari:

  Izjava za medije g. Mazala ako dokap nije uspio tj objasnje razloga za dva produljenja roka
  Pravne posljedice po Crni celik

  • Arpeggio, cim su drugi mogli iplacivati ono sto zovemo institucije (nek rade svoj posao) pa kao i oni koji uplate 800K sasvim je jasno da CČ vise nema obvezujucu ponudu to je valjda jasno a i traziti pravo u nasoj okolini zaboravi vjerujem da je sve propalo .0

 112. Dakle GS je opozvana, povećanje temeljnog kapitala je obustavljeno a sve zato jer 6M nije dovoljno uplaćeno od 256M koliko je upisano, razlog je navodi se tehničke prirode

 113. Bilo pa prošlo. S obzirom da već dva puta nisu uplatili obećano, teško je za očekivati da će kod Vlade imati neki ozbiljniji kredibilitet pa ako se išta i nastavi vjerojatno je za očekivati da će razvoj/održanje firme ići u nekom drugom smjeru.

 114. Obavijest o obustavi
  Preostali upisani, a neuplaćeni iznos do isteka rokova uplate određenih u Javnom pozivu, kao ni u trenutku slanja ove obavijesti nije vidljiv na transakcijskom računu navedenom u Javnom pozivu, a za što je razlog, prema riječima ulagatelja-podnositelja upisnice, tehničke prirode.

  Koji su to razlozi tehničke prirode ??????

  • Muljaju i lazu. Svaki iole ozbiljan investitor bi morao moci u roku tjedan dana prikupiti trazeni iznos, pa cak i kada se radi o nekonvertibilnoj valuti kao sto je kuna. Ako su vec dali obvezujucu ponudu, onda su vec odavno trebali na svojem transakcijskom racunu imati osiguranih tih 250M KN a ako ih i nisu imali, tih 35M EUR se vrlo brzo prebace iz bilo koje zemlje svijeta u Hrvatsku, pa ne zivimo u 19 stoljecu. Greska Vlade i CERPa je sto nisu inzistirali na uplati garantnog depozita ili na bankovnoj garanciji neke od prvoklasnih banaka.

   • Ne dokapitalizacija je trebala ici da dolazi samo u obzir jedan investitor koji daje vise od 20 kuna po dionici ne ovo sranje koje su napravili neka si sada stave 6M kuna tam di treba strasno kako je ovo proslo imam ja i bolje rijeci ali ne mogu na ovaj blog . Skupsrinu nije trebalo odgoditi ja bi isao jer zelim srusiti upravu koja nije dobro odradila posao i unistila je jedinu sansu DD u slikedecem razdoblju .

  • Crni celik nema obvezujucu ponudu zbog ulaza glupih 6000000 kuna nekih obicnih hostaplera i fondova ili banaka opca glupost ali sad ga ne mogu tuziti uopce , zapravo nije jasno kako ova drzava moze biti tako glupa 🙂

 115. Ako je ulagatelj/podnositelj upisnice izjavio da nije odustao od investicije već da je razlog neuplaćenog iznosa tehničke prirode mišljenja sam da razvoj situacije nije gotov i da se još vidi svjetlo u tunelu.. samo strpljenja i hladnokrvnosti bez nepotrebnih emocija

  • Slažem se s ovime 100%. Hladna glava i bez puno emocija. Ništa konkretno loše se nije dogodilo i ništa što bi snažno sugeriralo na nepovoljan ishod situacije. Pričekajmo konkretne informacije, onda donosimo zaključke.

   • Pa vi ste zaista smjesni ovi je takav udatac
    Da je to nevjerovatno da vi imate ikakve iluzije ali ja nikada necu prodati dionice DD jer ro ostavljam svojim potomcima meni ne tebaju doci ce i nase vrijeme 🙂

 116. Kako svakom problemu treba poći trezveno i hladne glave, evo mojeg pogleda –
  dugogodišnji sam dioničar ĐĐ i aktivni dioničar, prisutan na gotovo svakoj Skupštini. O aktualnoj Upravi sam svih ovih godina imao samo pozitivno mišljenje, jer su sa poslovne strane napravili veliki pozitivan korak ĐĐ u odnosu na ranije – restruktura i orijentacija na profitabilne poslove je dala opipljive rezultate.
  Naravno da za veći iskorak ĐĐ kojem svim težimo treba značajnije kapitalno jačanje, što je Uprava višekratno pokušala javnom ponudom dionicama, ali ruku na srcu tu se baš i nije proslavila.
  Prvi dokap iz travnja ove godine je propao zbog visoko postavljenog praga (minimalno 5 mil dionica) je obustavljen zbog nedostizanja postavljenog cilja. Na greškama se uči, pa je Uprava već u srpnju ove godine krenula u novi postupak i smanjila prag uspješnosti na pola (2,5 mil dionica) koji je uz dva produžetka jedva prošao kroz ušicu igle, ali nećemo cjepidlačiti…
  Nakon toga je Uprava najvila prikupljanje dodatnih 100,9 mil kn kroz ponudu jednom strateškom partneru kada se za to steknu uvjeti.
  I onda kao grom iz vedra neba Uprava objavljuje na ZSE da je zaprimila OBVEZUJUĆU ponudu Crnog čelika za dokap 250 mil kn. Saziva se skupština, animira se Vlada RH da dopusti preuzimanje većinskog paketa, Skupština jednoglasno staje iza takvog prijedloga Uprave, postavlja se prag uspješnosti (12,5 mil dionica) po principu “sve ili ništa”, demotiviraju se ostali ulagači sa manjim uplatama i sve se čini gotova stvar. Čeka se samo formalno odrađivanje dokapa i nova stranica u životu ĐĐ.
  A umjesto toga u petak 1. produžetak, u utorak 2. produžetak i finale danas OBUSTAVA DOKAPA ZBOG NEUSPJEHA.
  Pa kako je to moguće ako ideš u dokap sa OBVEZUJUĆOM ponudom ???!!!
  Naravno i svi raniji dokapi su na granici regularnosti, ali konačan rezultat sve to briše, a sigurno bi da je uspjelo to bilo i ovog puta, ali…
  S obzirom na rezultat tu se postavljaju mnoga pitanja na koje se NUŽNO TRAŽI JASAN ODGOVOR OD UPRAVE, pa krenimo redom –

  na temelju kojih parametara i dokaza je Uprava javno objavila primitak OBVEZUJUĆE ponude?

  – naime, da bi ponuda bila obvezujuća ona bi trebala sadržavati npr. ovo: “Ponudbeno jamstvo u iznosu od ___________ (odnosno isti iznos u protuvrijednosti eura prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke ukoliko se radi o stranom ponuditelju), koje može biti bankarska garancija priznate domaće ili strane banke ili se navedeni iznos kao jamčevina uplaćuje na račun IBAN:_____________, model HR 00, pozivom na broj: OIB uplatitelja, – s naznakom ponudbeno jamstvo (SWIFT za devizne uplate ESBCHR22);

  zašto je prag postavljen na 250 mil kn, kada je plan Uprave bio prije CČ 100,9 mil kn, pa bi manjim pragom uspješnosti uz javno iskazan interes CČ motivirao i ostale ulagače da sudjeluju, pa bi taj prag u slučaju današnjeg neulaska CČ bio dosegnut i dokap bio uspio;
  na temelju kojih parametra i dokaza je za prvi produžetak navela mogućnost za isto sa rečenicom “…ako Uprava procjeni da interes Ulagatelja opravdava takvo produženje”;
  zašto je produžetkom prolongirana objava cijene dokapa (kako je navedeno u javnom pozivu), kada se ona bazira na prikupljenim upisnicama, a ne samim uplatama?;
  na temelju kojeg dokaza je napravljen drugi produžetak?;
  ako je rok za uplatu neinstitucionalnih ulagatelja bio do 14.00 sati, a objava na ZSE danas došla tek u 16.17 – zašto se čekalo 2 sata, kada je bilo jasno da po ostalim upisnicama ne postoji mogućnost da institucionalni do 15.30 uplate 250 mil kn (prag uspješnosti)?
  Kome se ovakvim, ispada, lažnim objavama o obvezujućoj ponudi i produžecima roka dokapa, za koji se u roku iskazanom u osnovnom javnom pozivu išlo na ruku i omogućio mogući častan uzmak iz dionice?
  Zašto se rok dokapa praktički vezao na istek mandata Uprave – odgoda Skuštine i odlazak Uprave znači da bi ostali bez odgovora na ova BITNA PITANJA

  Ovim putem apeliram na NO i Skupštinu da se ovoj Upravi produlji mandat na još barem mjesec dana, u kojem mogu popraviti “tehničke nedostatke” i završiti dokap (ako je to istina o razlogu neuplate), ali isto tako da pred Skupštinom dobijemo objašnjenja i dokaze na ova i druga vezana pitanja.
  Smatram da bez tih odgovora nikako ne smijemo dati razrješnicu Upravi, niti ih samo tako pustiti da mirno odu, kao da se ništa nije dogodilo.
  Ako su stvarno tehnički razlozi, onda se oni jako brzo mogu riješiti i privesti dokap kraju, a ako ne barem ćemo imati cjelovitu sliku o ovom procesu i ulozi svih nadležnih u istome.
  Ne zaboravimo da je i Država to jednoglasno podržala i da je predstavnik Države u 24 sata 4 puta išao relacijom ZG-SB, pa mislim da svi zaslužujemo iskrene odgovore.
  I naravno na toj prvoj slijedećoj Skupštini kao jedna od točaka dnevnog reda mora biti i izglasavanje povjerenja Upravi, koja naravno u slučaju uspješnog završetka danas obustavljenog dokapa (iz tehničkih razloga) ima pravo legitimno očekivati i novi četverogodišnji mandat…
  Kao što i mi imamo legitimno pravo očekivati odgovore Uprave na logična pitanja i na čijim ćemo odgovorima inzistirati…

  • Sve ovo treba gledati u okviru pratkički nefunkcioniranja tržišta kapitala, te potpunim odsustvom primarnih emisija, ako zanemarimo ono što može izgledati kao dogovorno dilanje mirovinaca (Granolio, Tankerska NG i slično), a ĐĐ nije ‘darling’ banaka, je li tako? Tako da nikako ne bih osuđivao upravo za neuspješne pokušaje. S druge strane, imamo očiti napor uprave da se dovede ‘kapitalac’ i ti napori su stvarni, pa ljudi su očito bili ovdje, bili u Vladi, otvorili SPV i slično. Ne bih osuđivao upravo za te neuspješne pokušaje. No, u svakom slučaju, pustimo upravu još koji dan da vidimo što to znači ‘tehnička priroda’.

   • Ponovit cu se jos jednom – jako losa komunikacija na relaciji uprava-javnost. Moze se uvijek dogoditi 101 nepredvidjena situacija, ali uprava mora imati 102 rjesenja i tocno, pravilno i pravodobno iskomunicirati sve prema shareholderima i stakeholderima. Ovdje nemamo pojma sto se i zasto dogodilo; ima li novih zahtjeva, je li problem u porijeklu novca, je li zapelo nesto administrativno, znamo samo da je proces obustavljen. Iskreno se nadam da ce se sve sto prije rjesiti pozitivno, ali ovakve se komunikacijske pogreske vise ne smiju ponavljati. Radi vrijednosti dionica, zdravlja dionicara, ali prvenstveno vjerodostojnosti uprave

    • Kako znate da je bilo ‘komunikacijskih grešaka’. Što je uprava točno mogla reći tijekom upisa? Tijekom upisa reći da ima uplatnicu, ali ne i uplatu?

  • Eh, ljudi kod nas uvijek krivo adresiraju pritužbe, optužbe i sl. Naravno da uprava ovdje nije ništa pogriješila. Što su mogli drugačije? Mi iz vana sigurno sad tu ne možemo vidjeti ništa krivo na upravi (makar i bilo nečega neoptimalmog s njihove strane, mi to sigurno ne vidimo, za sada).

   Jedini na koje bih se ja mogao “ljutiti” sada su ti Kuvajćani. Možda ni oni nisu nešto previše krivi, ne znamo mi kakvi su to “tehnički problemi”, ali ako nekoga treba prozivati za neozbiljnost oni su za sada jedni kandidat za to.

 117. Slazem se da je vrlo tesko formulirati izjavu koja ce biti sasvim jasna, a da pri tome ne daju burzovno osjetljive informacije, pogotovo u ovakvom trenutku u kojem je Đuro. Ali su isto tako trebali izaci u javnost i s daljnjim koracima, a ne samo izjavom da je doslo do tehnickih problema. Vjerujem da ova uprava moze bolje, puno su napravili i ne trebaju si dozvolit ovakve kikseve. Vjerujem i da je sve ovo stvarno.pitanje tehnikalija i mozda poneke procedure, ali ne mogu si dozvolit da se ponasaju.kao slin u staklani, moraju u potpunosti kontrolirati situaciju

  • Ne možete optuživati upravo za ‘kiks’ ako još ne znate što se dogodilo.
   Pogledajmo činjenice:

   1. Uprava u teškim okolnostima uspjeva stabilizirati kompaniju, uz stalnu neizvjesnost i napade interesnih skupina na Društvo.
   2. Pokušava napraviti dokapitalizaciju dva puta, u jako teškim okolnostima, kad tržišta kapitala praktički ne funkcioniraju. Prva bi čak lako moguće i prošla na samo hrvatskom tržištu da nije eksplodirala afera Agrokor. Druga uspijeva polovično. Kao da imaju neke ambicije sa strateškim ulagačima, to ne znamo, ali ako su imali, evidentno si nisu umislili jer su se oni kasnije i pojavili, i to kakvi.
   3. Ulagači daju obzvezujuću ponudu (što god ovdje značilo ‘obvezivanje’), ali DRŽAVA kao većinski dioničar odlučuje ići na javni upis – naravno da ‘obaveza’ više ne vrijedi, jer ako su se oni ‘obavezali’ dati ponudu po 20, što ako na ponudi netko da 24 npr.? Da li biste Vi nakon što date obavezujuću ponudu ju smatrali važećom iako ona nije prihvaćena nego Vas se usmjeruje na aukciju?
   4. Evidentno, ekipa koja stoji iza CČ se ponaša ozbiljno, jer dolazi ovamo, osniva SPV, priča u Vladi … čine li Vam se to ljudi koji će gubiti vrijeme, napor i novac samo da nas nešto zezaju.
   5. Uprava dobija upisnicu i ima informaciju da uplata nije prošla zbog tehničkih razloga, što komunicira. Što bi još trebali komunicirati? Jesu li smjeli išta komunicirati za vrijeme upisa? Naravnom, nisu. Mislim da su napravili najbolje što su mogli (uzimajući u obzir ovo što sada kažu, ako je istina – a nema razloga vjerovati da nije).
   6. Pričekajmo još par dana, da vidimo hoćemo li saznati što su bile te tehničke prilike.
   7. U slučaju da se pokaže da su ovi i dalje zainteresirani, onda sve pozete uprave u zadnjih pola godine ili godinu dana treba gledati u tom svjetlu, odnosno valorizirati pozitivno ili čak vizionarski.
   • Kao prvo prvi uvjet nije niti bio ispoštovan.Nisam to htio napisati da ne kažu kolege da sam negativan, ali taj uvijet nije ispoštovan.
    Isto tako morate znati da su Kuvajčani jako oprezni prema narodima s ovih prostora jer su 90 tih avansirali novac za 200 tenkova , a dobili ih 149.

    Crni čelik ne samo što je registrirao firmu nego je u vrlom kratkom periodu imao i tri izmjene u sudskom registru.Dolazili su ovdje , razgovarali…Pa krenite od sebe…Da li bi vi sve to radili iz neke zajeb..ili zato što imate ozbiljne namjere…

    A što se tiče odgovornosti uprave, slažem se da trebamo sačekati par dana da se jasno iznesu razlozi zašto dokap nije prošao i da li je ta priča s Kuvajćanima definitivno završila. Nakon toga ih možemo hvaliti ili osuđivati pa i pozivati na odgovornost.

 118. Nada umire zadnja, a ja još uvijek vjerujem u uspješnost dokapitalizacije i ulazak CČ, jer zasigurno se ne bi išlo s objavom uprave da je ulagatelj-podnositelj upisnice izjavio da uplata nije izvršena zbog tehničkih problema a da je CČ odustao. Da je CČ odustao vjerojatno bi tako bilo komunicirano, a ovako ostaje prostor za nastavak započetog procesa preuzimanja ĐĐ od CČ. Iako volim čuti svačije razmišljanje, pa čak i neke koji su bez razloga ogorčeni na upravu, ipak je najbolje pričekati još koji dan i objašnjenje novonastale zavrzlame i problema “tehničke prirode”

  • Ma slazem se , jos nije gotovo , ja sam juce reagirao vise nego emotivno zapravo nisam ni mislio sto sam rekao jednostavno od zelje da DD procvjeta malo sam se zanio :), ova uprava je ucinila puno i sigurno nije mogla nista uciniti u situaciji ako su postojali tehnicki problemi , drugo nisu mogli reci vise dok opcija traje , mislim da treba produziti upravi mandat barem mjesec dana da pokusaju realizirati zapoceto . Ocito da CČ nije odustao . Slikedeci tjedan ce biti jasnije koji su to problemi bili i kako ih prevazici , slijedeci tjedan ce DD objaviti i poslovanje za trece tromjesecje pa cemo znati puno vise .

 119. Ja mislim da se tu umiješala geo politika. Ne znamo što se dogovorilo s rusima ali možda se. Amerikancima ne sviđa neki naš potez u tom smjeru. A oni imaju utjecaj na Arape. A na nas ima svatko utjecaj kad smo nikakvi

 120. Naravno da uprava nije kriva za tehnicke probleme, koji god da jesu, ali su trebali okrenuti i nebo i zemlju da se oni rjese u ovih mjesec dana od kako su objavili da imaju ponudu. Pretpostavljam i nadam se da su napravili sve sto su mogli, ali nije proslo. Zasto, jos uvijek ne znamo. Nadam se nekakvoj pressici iduci tjedan gdje ce poruka biti: bilo je tehnickih problema, Crni celik i dalje stoji iza svoje ponude. Idemo rjesit te tehnikalije sto prije i, postujuci sve procedure i zakone, osigurat ulazak kapitala u DDJH.

  Ako itko zeli uspjeh ovdje, onda sam to ja. Pola obitelji mi je zaradilo mirovinu u Đuri, puno prijatelja i poznanika i danas tamo radi, a da budem iskren nadam se da cu se i ja jednom vratiti u Brod i raditi u Đuri. Ali u velikom i snaznom Đuri, a ne njegovim ostacima. Nadam se i da ce doci vrijeme kada ce Đuro otkupiti natrag Montažu, TEP, Tvornicu kombajna, sve ono sto je rasprodano zadnjih 30 godina pod upravom raznih kokosara. Jer Đuro zasigurno moze biti najjaca i najveca industrijska firma u ovom dijelu europe

 121. Đuro barem javno objavljuje sve informacije, i prilično je transparentan. Primjer Varteksove dokapitalizacije/upisa kapitala gdje je javno najvaljeno smanjenje kapitala, i uplata od britanskog fonda, na sto se uprava nije udostojila objaviti ni jedno slovo. Niti da je rok produzen, niti da je investitor odustao….

 122. Kad ponovno čitam ovu obavijest ispada da je novac uplaćen,ali nije vidljiv iz tehničkih razloga..Bar prema navodima ulagatelja.

 123. Obzirom da radim u banci, komentirao bih neke od mogucih razloga “tehnickih problema”.
  Ako CČ na svojem transakcijskom racunu u nekoj od HR banaka nije imao ni 250M kuna niti protuvrijednost tog iznosa u EUR, USD ili u nekoj drugoj valuti, vlasnici su mu morali prebaciti npr 35M EUR ili 40M USD. Tako velik priljev se mora visestruko provjeriti vis a vis sprjecavanja pranja novca i financiranja terorizma. Ta procedura moze potrajati, a pogotovo ako sredstva dolaze s bliskog istoka ili ako dolaze od osobe koja ima ili isto prezime ili cak isto ime i prezime kao neki kriminalac ili terorist. Znam da ovo zvuci suludo i da vlasnici CČa nisu kriminalci, ali sustav je takav. I sami znate da i u Hrvatskoj postoje osobe s istim imenom i prezimenom koje zive na istoj adresi i jedino sto ih vis a vis IT sustava razlikuje su njihov OIB, JMBG, broj putovnice i broj osobne iskaznice. Medjutim; ozbiljan investitor pa makar bio iz Kuvajta je morao znati da ce u Hrvatskoj kao clanici EU biti podvrgnut takvim provjerama i to je trebao uzeti u obzir.
  Drugi razlog bi bio da banke u kojima vlasnici CČa drze svoje novce nemaju poslovni odnos sa Zabom u kojoj je bio otvoren transakcijski racun za uplatu sredstava, medjutim taj problem je moguce vrlo lako i brzo rijesiti a jos lakse i brze zaobici i to potpuno legalno – novac se prebaci u neku drugu banku koja sa Zabom vec ima poslovni odnos. Ono sto mene u cijeloj prici cudi jest nazovimo je benevolentnost CČa koji si je na prilicno glup nacin dopustio da ispadne neozbiljan i samog sebe je kompromitirao vis a vis buduceg dokapa, jer ako imas tehnicke probleme i ako je za taj tehnicki problem odgovorna domaca banka ili bilo koja institucija u Hrvatskoj, tada se ubrzano rjesavanje tog problema u tisini/pozadini i daleko od ociju javnosti eskalira najvisim razinama u toj zemlji.
  Zao mi je sto je za sve nas dionicare doslo do ovako nezeljenog raspleta situacije i sto je nepotrebno izgubljeno vrijeme. Ono sto me kao dionicara Djure ali i od strane drzave nedavno brutalno osisanog dionicara Petrokemije fascinira jest paradoks da je za Petrokemiju (navodno) stiglo 11 obvezujucih ponuda za dokap ukljucujuci i mirovince dok od Djure veliki i ozbiljni investitori ili bjeze kao vrag od tamjana ili imaju tehnicke probleme…Mozda doista ne bi bilo lose da Djuro iduci put kroz dokap ponudi npr 25M dionica po 20kn s pragom uspjesnosti od 50% ali da u dokapu sudjelujemo i mi mali dionicari. Jest da bi proces bio nesto dulji i da bi troskovi dokapa bili veci, ali sam siguran da bi odaziv malih dionicara bio jako dobar, Djuro bi dobio jos vise novca a CČ bi mogao kupiti onu kolicinu dionica s kojom bi postao vecinski vlasnik. Cisti win-win ili totalna utopija?

  • E baš ste komplicirani vi bankari i ta sva regulativa u vašem sektoru (niste vi krivi, država/EU je kriva za to).

   Ne znam jel to tako komplicirano i u Švicarskoj. Ali po meni, u nekom idealnom financijskom sustavu porijeklo novca se ne bi tako unaprijedno provjeravalo, ne bi smjelo utjecati na brzinu i cijenu izvršavanja transakcija. Porijeklo novca ne bi trebalo biti problem za primatelja novca i onoga tko procesira transakcije, to bi prije svega trebao biti problem tom izvoru ako ima nešto mutno. Regulativu bi trebalo tako dizajnirati a ne ovo da negativne posljedice trpe oni koji ne bi trebali.

   • Provjera ide u oba pravca – provjeravaju se i posiljatelj i primatelj. Da netko iz npr. Sjeverne Koreje zeli poslati 100 000$ na devizni racun Ive Sanadera u nekoj od RH banaka, takav priljev bi bio presretnut i blokiran. Ono sto je vazno za naglasiti je da se ove provjere rade aplikativno/automatizirano a ne rucno od strane zaposlenika banke pa ako je i bilo problema tog tipa sa uplatom CČa (cisto sumnjam), banka iz koje je CČ inicirao uplatu bi o odbijanju transakcije u RH bila promptno obavijestena a posljedicno i uplatitelj. Nakon sto se dodatno provjere identitet uplatitelja i svrha uplatelj (ali ne i porijeklo novca!) i ako je sve OK, transakcija se odblokirava i realizira. Bas zasto sto dodatne provjere traju vrlo kratko, mislim da to nije bio razlog tehnickog problema u nasem slucaju. Ako netko u Kuvajtu na racunu ima 40M USD, na Vladi Kuvajta je da provjeri otkuda mu taj novac, banke koje procesiraju platno-prometne transakcije to ne rade jer im to nije posao, a liste kriminalaca, terorista i nekooperativnih drzava su eskterno zadane.

 124. Toliko sam tužan i razočaran što ova dokapitalizacija nije uspjela da vam ne mogu opisat koliko..Pa da taj moj Đuro toliko nema sreće, da taj moj grad Sl.Brod ne zaslužuje neku lijepu vijest..Nevjerojatno…Toliko sam nade polagao u ovu dokapitalizaciju, da mi ovo valjda zato toliko teško i pada..Stvarno nemam pojma zašto ova dokapitalizacija nije prošla ali nije u redu da se uprava proziva ,a da se ne znaju činjenice..Bio sam među prvima koji je prozvao ovdje upravu jer nama malima nije dala priliku da sudjelujemo u dokapitalizaciji , no isto tako sam se uvjerio da ova uprava, da gdin. Mazal daje cijelog sebe za boljitak Đure.U početku restrukturiranja 2014. godine broj radnika je bio preko 1000, pa ih je on spustio na nekih 800..Mislite da on uživa dijeliti otkaze.Ovih dana je na lokalnom portalu objavljen popis “navodnih”radnika kojima se treba dati otkaz..Popis je nečitljiv ali ukazuje na to da gdina.Mazala na svaki mogući način žele diskreditirati.Do ovakvog popisa mogu doći ljudi bliski njemu ili sindikati.(znate i koji sindikat )

  Link na popis:https://imgur.com/a/Kcfvl

  Ova uprava nije uhljebnička kako je neki nazivaju jer da je ne bi se borila za kapital transparentnim dokapitalizacijama nego bi tražila pomoć od države i prozivala državu da joj trebaju novci kao što je činila ekipa za obranu Petrokemije..

  Ja sam zahvalan ovoj upravi, na svemu što je dosada napravila za Đuru, a kad čujem razloge zašto zašto je dokap propao shodno tome ću i donijeti odluku da li ću ju podržati u budućnosti ili ne..

 125. Zna li netko reci ako se novac pojavi na racunu u ponedjeljak je li moguce da se on prihvati i da se dokapitalizacija proglasi uspjesnom ????

  • Nazalost bojim se da nije moguce, jer je novac na transakcijskom racunu koji je bio naznacen na Javnom pozivu morao biti vidljiv do 14:00h (svi ulagatelji osim inistitucionalnih) odnosno do 15:30 (institucionalni investitori).

   Ako je novac fizicki i bio uplacen ali zbog sigurnosnih provjera koje sam opisao nije bio usmjeren na racun iz Javnog poziva, to je po meni irelevantno – novac nije bio vidljiv na racunu iz Javnog poziva do zadanog roka.

  • S obzirom da je dokap trenutno suspendiran to najvjerojatnije znači da ako bi se poštovala procedura, zakon i to sve, onda bi trebalo ispočetka.
   E sad niti znamo što točno znači suspenzija niti koji su tehnički problemi u pitanju.

   Nažalost mislim da možemo predvidjeti kamo će cijena dionice u ponedjeljak, barem odmah ujutro.

 126. Tako je Arpeggio. Ali opet 3 tjedna mi se čini predugo. Možda prva banka nije htjela primiti novac pa se išlo na drugu i nije se stiglo. Ako je tako novac stoji na nekom prolaznom računu i drugi tjedan tehnički može leći na račun Đure. Šta onda? Uvjeti su jasni ali valjda postoji mogućnost ponavljanja dokap.u skraćenom postupku pod istim uvjetima? Ipak trebamo pričekati očitovanje CČ. Ako su stvarno odlučili uplatiti tih 250 mln koji će stići onda ne bi trebalo biti problema to finiširati.

 127. Ma totalno je promašeno sa javnim upisom,trebalo je prihvatiti obvezujuću ponudu i završiti priču,nadam se da postoji jos uvijek interes CČ i da su se neki opametili.

 128. Poki, kako mislis tri tjedna? Prvi rok za uplatu je bio 20.10.2017., drugi 24.10.2017. i treci 27.10.2017.

  Kakvi god da su bili problemi, morali su biti rijeseni u roku par dana. Racun iz Javnog poziva je bio otvoren u Zabi koja je dio UniCredita a UniCredit ima korespodentne odnose sa prakticki svim najpoznatijim bankama na svijetu…
  Upravo zbog te cinjenice mi je jako tesko za povjerovati da su ove sigurnosne provjere bile razlogom neuspjeha ovog dokapa ali nikad se ne zna…
  Ako novac tijekom iduceg tjedna i sjedne na racun iz Javnog poziva, Djuro ce ga morati vratiti CČu. Kamo srece da to toga i dodje / ne dao Bog veceg zla😉

 129. Ako je Crni Celik i dalje zainteresiran izgubice se samo nesto vremena a svejedno moze biti dobar zavrsetak , vjerovatno imaju neki plan i ideju sa DD i ja vjerujem da ce se ro rjesiti u slijedecih mjesec dana sada je vazno da NO produzi mandat uprave dok se ovo ne razjasni i zgotovi 🙂 ,

  • Dva tjedan redovno plus su tjedan dana produžili. Kako god prošlo je i ne treba više nagađati. Sad je na ekipi iz CČ da izda priopćenje za javnost. Ne treba nas plašiti ni odustajanje. Nek uprava dozvoli malima upis, plus koji veći ulagač, a mogla bi i država nešto dodati i to je to. Ipak je ova Vlada bolja od prethodne i pokazala je volju za rješavanje problema. Sjetim se ponekad i kako je Musk bio pred zidom sa Teslom ali odlučio je ići do kraja i uložiti ostatak od prodaje Paypala i eto di je danas. Svijet se mijenja zbog njega:-) Vjerujem u Đuru, upravu i Nenada i bit će to na kraju happy end.

 130. Otkuda podatak da je CČ uplatio lovu? Jutarnji se referira na obavijest na ZSE? Tamo to ne stoji.
  Može li mi netko reći od kuda ta činjenica?

  • Piše u objavi na ZSE da je uplatitelj rekao da nije vidljiv zbog problema tehničke prirode. Meni to izgleda kao da uplatitelj želi reći da je inicirao uplatu ali ona još nije sjela, jer govori o ‘tehničkoj prirodi’ tj. načinu na koji se odvija transakcija. BTW kako je Vaše pravo ime?

   • Slažem se.(iako nije bas 100% jasno)

    Hipotetski: nazvali su i objasnili im (ili poslali mail) da uplata nije vidljiva ili nece biti vidljiva do odredjenog roka. Iz cega se da zakljuciti da ce se to desiti ili da su namjere ulagatelja ozbiljne i jasne.
    Zasto onda odlomak u priopcenju da nastavlju dalje traziti kapital? To mi kao daje signalcic da ne ide ka pozitivnom svrsetku.
    Siniša

    • Obavijest je jasna. Po navodima ulagatelja uplata nije vidljiva iz tehnickih razloga.To sto je uprava napisala da nastavlje dalje s prikupljanjem kapitala je normalno jer postupak je obustavljen jer uplata nije bila vidljiva.
     Lokalni portal ,a koji link sam stavio isto u clanku ima zadršku: dokapitalizacija nije uspjela- zasad.

  • Baš će biti zanimljivo na temu “investicijske klime u RH” ako stvarno ispadne da je bilo tako, investitor da kod nas kad i “uplati lovu” ima poteškoće s njenim “sjedanjem”.

   Zamislite da zbog tih komplikacija za koje možda sam investitor nije bio kriv on bude taj koji je nezadovoljan prijemom, taj koji zbog toga svega na kraju odustane? U tom slučaju, jedino pošteno od države koja obećava pozitivnu investicijsku klimu a koju možda nije ostvarila i tako uzrokovala štete na više strana… bi bilo da uplati 250 milijuna kn i potom se odrekne tih dionica u korist trezora društva 🙂

 131. Kolika je vjerojatnost da je namjerno doslo do tehnickih poteskoca kako bi se diskreditiralo Mazala te kako mu se na temelju toga ne produzi mandat?
  Postoji li skriveni interes ministarstva imovine da na ovaj nacin ubace svojeg covjeka u Đuru kako bi mogli “voditi” Đuru i kako bi pogodovali nekomu?

 132. Ma ni ja to ne vjerujem ali izraz samo Tehnicki problemi je cudan , potrebno je da u ponedjeljak uprava i CČ razjasne sto se u stvari dogodilo i postoji li volja CČ da jos uvijek ude , ako je volja tu , treba sto prije pokrenuti novu dokapitalizaciju i stvar rijesena jednostavno treba izaci u javnost i objasniti sto se desilo .

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s