DDJH

ĐĐ upis kapitala

ĐĐ je najavio cijenu dionice, a to valja znači da je upis kapitala bio uspješan. Ne znam što je točno uprava mislila pod ‘postoji interes pojedinih ulagatelja’, možda se razgovaralo s nekim većim ulagačem, možda saznamo.

U svakom slučaju znamo da tržišta kapitala praktički ne funkcioniraju u smislu pribave novog kapitala (mirovinci, kao jedini relevatni ulagači preferiraju društva kao što su Granolio, Tankerska Nove Generacije, Queastus nekretnine itd.), a DDJH im nije omiljen (čast iznimkama!).

No ono što svakako znamo je sljedeće:

1. Kako nismo vidjeli odluku Vlade o sudjelovanju, ako je upisan i minimalan broj dionica, država najvjerojatnije nije sudjelovala, te je stoga spala s većina na najviše oko 38%. A bila je spremna pasti i na 25% (da je upisano cijelo izdanje), te to daje potvrdu ranijim najavama države o potpunoj (?) privatizaciji ĐĐ, što bi onda sada omogućilo društvu da u miru (po prvi put) i ciljano potraži strateškog partnera (ako je mogao Varteks, valjda može i ĐĐ?).

2. Ako su upisali institucionalni i ostali ulagači u RH, time se stvara likvidnost i zainteresiranost za dionicu s dodatnih 2,5 mil. kn dionica (u prošlom upisu smo upisali uglavnom država, PBZ-CO i ja, što uglavnom nije završilo na tržištu).

3. Rezultati su najuvjerljiviji u dugo vremena, uz čvrste najave uprave, najprije EBITDA (4 pozitivna kvartala za redom, u usporedbi razdoblje kad je Društvo vodio manager imenovan od strane države, u usporedbi s managerom kojeg su imenovali predstavnici radnika i privatnih dioničara):

te neke izjave iz zadnjeg izvješća:

Ukupno, smatram da nema razloga da (napokon) ĐĐ ne postane ‘normalno’ društvo, čak i bez većeg aktiviranja segmenta obrane, a paralelno s time i ‘normalna’ dionica (mislim pri tome velika likvidnost – na bilo kojoj cijeni, te interes institucionalnih ulagača).

Napomena: Imam dionice DDJH.

Oglasi

Kategorije:DDJH

196 replies »

 1. Objavljeni su rezultati upisa

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/xmoF3z0qxhpmsi0m3hJDqg==.pdf
  Malo sam zabrinut što je jedva prošao upis i to po nanižoj cijeni. Pitanje je u kojoj će se mjeri ostvariti razvojni planovi jer novac mora ići za najnužnije, otpremnine i dospjele obveze. Šteta što mirovinski fondovi iz nekih razloga preferiraju ulaganja gdje njihove banke i osiguranja- vlasnici imaju komercijalni interes. Baš me zanima kod koga se npr. osigurava Tankerska, Ledo, Luka ploče…

 2. Mislim da je vrlo važno ne samo da li je dokap uspio, nego i tko je upisao nove dionice. Čak i ako država nije upisala ništa, dovoljno je da su mirovinci otkupili velik broj dionica i bojim se da neće biti velikih promjena u odnosu na sadašnje stanje. Možda griješim, ali imam osjećaj da se mirovinci ponašaju kako država diktira (vidi Podravka), što u praksi znači da bi se odluke donosile kao da je država većinski vlasnik.

  Idealni scenario bi bio da je dokap uspio bez upisa od strane države i bez mirovinaca.

 3. Evo upravo objavljeno, upis je uspio, s nešto malo više od 51 mil. Ne spominje se država, niti netko drugi tko je sudjelovao. Blago sam razočaran količinom upisa, ali ipak je uspio. Nadam se da će sada Uprava naći snage da provode restrukturiranje do kraja i ugasi sve što generira minus, a prvenstveno tu mislim na Industrijska rješenja. Korak smo bliže do toga da ĐĐ postane “normalna firma”.

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/xmoF3z0qxhpmsi0m3hJDqg==.pdf

 4. Ja sam osobno razočaran načinom na koji je Uprava ovo odradila.Mislio sam da se s ovim načinom ( bez izdavanja prospekta ) ide iz razloga što imaju sigurnog ulagača, nebitno bio on strateški ili netko drugi. S tim odgađanjima na kraju ništa se dobrog nije dogodilo..Na kraju mi mali najgore prošli ..Da citiram izjavu iz filma ko to tamo peva ” i tata bi sine po 20″..Odakle mi 800.000,00kn?
  Ovu upravu na skupštinama i drugdje osim Nenada branili su i mali dioničari koji imaju par stotina komada ili koju tisuću dionica, a sad kad je sve završeno ispali su na neki način namagarčeni.Ja sam bio na samo jednoj , ali imate neke kolege koji su redovni na skupštinama .
  Nisam imao problema pohvaliti upravu kad sam smatrao da to zaslužuje, ali nemam nikakvih problema reći da smatram da je ova dokapitalizacija amaterski i nekorektno određena prema malim dioničarima..

  Nenade ne razumijem ovo vezano za pronalaženje novog partnera u vidu strateškog partnera?Pa to je i sad bilo omogućeno..

  • Ja sam svoje misljenje napisao na proslom topicu o DD , i slazem se u potpunosti sa tobom Maki , ovom dokapitalizacijom DD nije dobio nista , cak i drzava uz pomoc Fondova ima jos uvijek Vecinu pa pogledajte samo sto su ucinili podravci .Ja sam bio na toj skupstini u trecem mjesecu u nikada svoje glasove ne bi dao da sam znao da ce dokapitalizacija ici i proci ovako , Udrugu malih dionicara treba osnovati hitno i poceti braniti nase stavove u DD kako to radi udruga Valamara .

 5. U ovom trenutku je najbitnije da je dokap. uspio i da je ĐĐ dobio novu injekciju kapitala. Ako rezultati poslovanja do kraja godine budu održali razinu o kojoj je Nenad gore pisao, a nema razloga prema obavljenim poslovima da ne bude tako, krajem ove ili početkom 2018. se može ići u novi dokap. u kojem će sigurno dodatni investitori pronaći interes ući u kvalitetno rastuću firmu.

  • A sada Duro kao nije dobra i rastuca firma :), Do proljeca ce taj novac biti potrosen pa gubitke koje radi jedna grupacija koja radi gubitke , ne zeli restruktuiranje , kukaju da place kasne a ne ostvaruju profit , sindikat koji ima 17 clanova uzurpira , i omalovazava cijelu grupaciju a njihova grupacija uporno ne radi restruktuiranje ,kao imaju i tajne clanove , Uprava mora hotno razrjesiti taj problem sve smjeniti tamo i tuziti Sindikat za klevetu , Nije mi jasno kako Uprava cijele Grupacije ne moze utjecati na to sve .

 6. Mislim da je odluka o donjoj granici upisa nepotrebna i diskriminirajuća. U jednoj od prethodnih dokapitalizacija sam osobno sa zadovoljstvom sudjelovao, a nisam primijetio da je upravi tada smetao skromniji iznos.
  Po svemu sudeći ovim je pristupom uprava dodatno otežala pristup tvrtke novom kapitalu (mi smo dragovoljni dioničari za razliku od države, a ako dionice držimo po cijeni 30+, za očekivati je da bi dio nas povećao udio po povoljnijoj cijeni), a male dioničare “selektivno” razrijedila.
  U svemu najviše me oduševljava činjenica da sam i sam prisilni “dioničar” dosadašnjeg većinskog vlasnika…

 7. Evo objave DD , narudzba 62 Mil kuna ua Njemackog narucioca , Vagoni za prevoz Lima to je ono sto DD treba raditi , narudzbe i proizvodnja …:)

 8. Glavno da je to sad uspjelo (kako-tako), a za kratkoročnu likvidnost ako zatreba još, možda neka razmisle o izdavanju nekog dužničkog instrumenta jer kamatne stope su ipak još dosta niske pa ne bi te “junk” obveznice bile tako skupe za Đuru (jeftinije nego ovo, dioničari očekuju ovdje jako veliki povrat na kapital…) a sigurno bi izdanje uspjelo kao od šale jer našim mirovincima su junk obveznice omiljena investicijska klasa, oni bi toga progutali koliko god da im ponudiš, a mislim da nam je svima bolje u kratkom roku ih isplatiti umjesto imati ih tu trajno za su-dioničare.

  A za još dalje i “strateškije”, da, ugledati se na Varteks (ako baš ne možemo dalje sami rasti, organski reinvestiranjem tog konačno profitabilnog poslovanja…).

 9. G. Nenade, znam da je malo offtopic, ali planirate li uskoro napisati neki članak o Varteksu? Jako sam sklon tom društvu i vjeran sam kupac njihovih proizvoda, a informacije o njihovom poslovanju se u javnosti pojavljuju na kapaljku.

 10. Nekako mi se čini da bi za Đuru Đakovića ipak najvažnija informacija trebala biti ona koja je pomalo prošla “ispod radara” – imenovanje generala Lovrića veleposlanikom u Kataru! 😉

  • Hrvoje , a sad je on u Kataru ,
   Cini mi se da Katar sada pokriva i Kuvajt bravo hrvoje to ke savrseno za DD jedino mi nije jasno kako G. Lovric nije sada dok je bio u Hrvatskoj nije sprjecio Da se kupe 8 jedinica u Izraelu za Patrije koje je slucajno napravio DD a recimo Duro ima daleko kvalitetnije jedinice , dokazano testiranjem nesto skuplje istina ali kad je drzava vlasnik vise od 50 posto a dobar dio i Mirovinci DD ne bi li bilo bolje da Drzava prvo samo pokaze povjerenje DD pa onda lobira u inostranstvu sto ce recimo General odgovoriti kad ga pitaju da li je bolje uzeti jedinice od izraela ili DD ….. kada drzava sama nije uzela od DD a cak joj je vecinski vlasnik , a i vec drugi put ukazujete pozornost da je to jako bitno , pa dajte objasnite zasto ???

 11. Kad bude Lovrić skladištar bude izlobirao bar za sto pari pustinjskih čizama, odrezati ću se gdje sam najtanji. Radio sam u toj firmi i poznati su mi mentalni sklopovi nasih generala. To su malo drukčiji uhljebi ali isto uhljebi. Mogu oni dobiti i mjesto na Marsu, isto je.Čast izuzecima. ovo imenovanje je zapravo nagrada za primjerno ponašanje u službi. Demantij sa nestrpljenjem očekujem. Mislim da DD nije segment obrane toliko bitan. Ima i većih poslova. Iako danas sutra ovo može biti šlag na kraju. Pozz svim malim dioničarima DD.

  • Slazen se neno ali segment obrane ako dobije veliki posao su i veliki novci u pitanju odradivace se recimo slijedecih pet godina gdje onda nema sanse da za to vrijeme ne napravi jos pravih ugovora , sve to daje mogucnost razboju ostalih grupacija , novih inovacija i sirenju i jacanju DD . patrija je izvanredan proizvod steta bi bila da ti ne profunkcionira na najbolji nacin .

  • Ovo je odlično. Ne mogu vjerovati da se netko neće naći i uvidjeti taj potencijal! Ameri, Kinezi, Norvežani..Da je 2008-2009. ok ali danas kad su svi gladni dobrih investicija i ulaganja ipak ne bi trebao biti problem.

  • Bilo bi zanimljivo vidjeti (a teoretski je moguće) kako bi uprava donijela odluku o izboru u slučaju prispijeća više ponuda za ukupni iznos novoizdanih dionica, obzirom da je cijena već određena…
   Također je zanimljivo izuzimanje od obveze ponude za preuzimanje…

   • Pa valjda pola jednom, pola drugom, ostatka novca dobiju nazad. Ako netko nije zadovoljan količinom dionica koja je dobio, može se raspisati novi postupak dokapitalizacije s nešto drugačijim uvjetima da ponuđačima omugući cjenovno nadmetanje pa tko je baš jako zainteresiran neka se potrudi podebljati svoj udio.

 12. ili bi sa tih 100 milijuna kuna, uz sadašnjih vjerojatnih 17%, stekao i većinski paket, što daje dodatnu težinu…
  Broj planiranog novog izdanja nije okrugli, dakle nije slučajan…
  Vjerujem kao i do sada da će ĐĐ dočekati najbolji rasplet, što već jako dugo želimo…

 13. A gdje smo mi tu ?? Mali dionicari kupovali su i drzali i sada drze DD i po 50 i vise kuna po dionici , nismo bili ukljuceni u ovu dokapitalizaciju a necemo biti ni u slijedecu pricate o 100 mil a nitko ne spominje da ce to vjerovatno opet biti po 20 kuna , dok mi kupujemo po trzisnoj cijeni pomalo godinama neki od nas nikako mi se to ne cini fer i posteno prema malim dionicarima ali ja svejedno vjerujem u uspjeh i prosperitet DD sobzirom da ja kupujem dioonice Bay and forget to nece utjecati na mene u ovom trenutku ali da bi i ja kupio koju dionicu po nominalnoj cijeni to naravno zeli svatko od nas ali ocito da se to nece dogoditi .

  • Nece “vjerojatno” biti po 20 kn, nego ce sigurno biti po toj cijeni, pise u danasnjoj obavijesti. Za postojece male dionicare, to je i dobra i losa vijest. Prvo, moglo je biti i po duplo nizoj cijeni. Moglo se dogoditi da do toga ni ne dodje. Uostalom, nitko ne garantira da ce i uspjeti naci strateskog partnera, sve je moguce. Ali ako uspiju, a pogotovo ako to bude kompanije iz branse, s iskustvom, referencama i poslovima koje ce prebaciti na DDJH, onda ce stvarno biti svejedno jeste li kupovali po 20, 30 ili 50 kn…

   Ja se nadam da ce sve zavrsiti na najbolji moguci nacin, da ce DDJH konacno prodisati punim plucima, neopterecen politickim zakulisnim igrama i igricama, daleko od lokalnih brodskih kokosara koji bi mamu prodali za cevape… Oni su i doveli kompaniju do ovog trena kada netko moze za samo 12-13 mil EUR zagospodariti takvom firmom

   • Matej i ja se tome nadam ja sam se samo nadao da ce DD prikupiti vise kapitala i to lako medutim ocito je da ima kocnicara , nadajmo se da ce ta injekcija pomoci da se dovrsi restruktuiranje i da se konacno drzava makne iz odlucivanja ali ne treba zaboraviti ako recimo mirovinci udu za taj iznos to ti je kao da je Drzava usla jer oni su potpuno podredeni , ti se dobro vidjelo na Podravci zato DD treba Strateskog partnera slicne djelatnosti ili potpuno neutralnog investitora .

 14. Forsira se dokapitalizacija..To je za mene čak sada dobra vijest jer ova praktički nije ni završila, a već se raspisuje nova..S obzirom da je ova jedva prošla nema logike da se ide u novu dokapitalizaciju ako se s nekim ozbiljno ne pregovora..Mislim da postoji veći ulagač s kojim se razgovara jer jedino to ima smisla s obzirom na najavljenu novu dokapitalizaciju..
  Ono što mi je nejasno je ako postoji zainteresirani ulagač zašto se nije sada javio?U poslovanju firme se ne može ništa promijeniti za par mjeseci..Odgovor na to mi mali sigurno ne znamo..
  Nažalost zakasnio sam s prijavom jedan dan za ovu skupštinu 22.08. i prijava mi nije prihvaćena, ali mislim da će puno toga biti jasnije nakon nje..

  I kao što sam rekao ranije nemam ništa protiv dokapitalizacije po 20kn ako to poklopi jedan ulagač.

  U svakom slučaju zanimljive situacije i na Đuri i na Varteksu.

 15. Pa predsjednica lobira po Kuwajtu, Australiji itd. Znači vrhovni zapovjednik oružanih snaga kojoj bi prva preporuka trebala biti DDJH!

  • Predsjednica nije u stanju bila izlobirat u Hrvatskoj da se na Patriju stavi Kongsbergova vatrena jedinica, tako da ne vjerujem da može nešto izvan Hrvatske .
   Fino nas je uprava razvodnila i sad neki od špekulanata uzimaju svojih 50% i cijena fino ode dole..

   • Odavno sam rekao da ce se to dogoditi , nije mi vise jasno sto uprava radi i ko tu koga Zica 100 mil kuna i unaprijed dogovara cijenu od 20 kuna , Da situacija koju su napravili je idealna za spekulante a najtanimljivije je da oni izlaze sa brzom zaradom od 50% sa dionicama koje su vec prije imali a ko to kupuje pa opet mali dionicari tako da smo zapravo mi ispali budale , vise puta sam napisao da mali dionicari trebaju udrugu po uzoru na Valamar ali nitko bas nitko to nije podrzao nekim komentarom ili zeljom za tim . Pa onda kako nam bude ….pozdrav malim dionicarima

    • Podržavam ja osnivanje udruge Ivice samo od podržavanja nema ništa ako se ne nađe par ljudi koji bi to htjeli voditi..A s obzirom da se do sad nitko nije očitovao na tvoje ideje izgleda da nema zainteresiranih. 🙂

    • Pa da nas se 200 izjasni da podrzava onda bi se nasao nekoliko ljudi koji bi to vodili siguran sam da bi i Nenad pomogao u realizaciji tehnickih stvari , ja nisam za nikakvo vodenje , nemam strucnosti u tome ali sigurno ima ljudi koji jesu ali za clana sigurno jesam , kao udruzeni imali bi dosta velik udjel onda bi sudjelovali kao bitan cimbenik u tome cijelom kolacu 🙂

    • Ivice, mislim da je svejedno da li je sada upisano sve ili je upisano manje, a uprava kasnije upiše ovo što nije sada – jednako ste ‘razvodnjeni’. Moje je mišljenje, međutim, da je ovo win-win za one koji upisuju i za one koji ne upisuju ali im je osnažena komapanija kako bi mogla realizirati svoj potencijal.

    • Ma slazem se ja djelomicno jer bez kapitala DD ne moze ako se sjetimo da ni Dokapitalizacija 2014 nije prosla u cijelosti zapravo ne bi ni uspjela bez vas a od tada DD svejedno radi odlicne rezultate zao mi je sto u ovoj nije prikupio vise novca za isti taj broj dionica ali sto je tu je :), nadam se isto da ce se udruga malih dionicara osnovati jer udio malih dionicara ni sada nije nezamariv .

    • Nije problem sto ce biti osnazena kompanija. Mislim, da to nikome ne bi trebao biti problem 🙂
     Problem je da su nas razvodnili, a nisu nam dali da sudjelujemo.

    • Mislim da je to bio uvjet da se može ići na brzi proces prikupljanja kapitala bez prospekta.

   • maki
    Ako pogledate razliku u visini ponuda, vidljivo je kako se ĐĐ nije baš potrudio dobiti posao na ovom tenderu. Definitivno je šteta za Đuru jer je ovo bila izvrsna prigoda za referencu s vlastitim vozilom i naoružanjem Cal 30mm integriranom na vozilo “In House”. Ukupna veličina isporuke bila je dovoljno mala i za podnošenje izvjesnog gubitka u zamjenu za referencu (u dogovoru s Kongsbergom, i oni trebaju referencu), a prva referenca u ovakvom poslu ima nezanemarivu vrijednost. U ovom području nisu rijetki tenderi gdje se od kvalificiranih ponuđača izrijekom traži živa referenca.
    Što se lobiranja tiče, Đuro se ne bi trebao žaliti na potporu države u obrambenom segmentu. Tražiti od države da usporedivi sustav (ukoliko je sustav po značajkama usporediv i ukoliko zadovoljava zahtjeve iz specifikacija) plati više nego dvostruko skuplje nije realno, niti bi bilo legalno obzirom na odabrani postupak nabave.
    Treba također imati u vidu da ovo nije razvojni projekt, što je teoretski također mogla biti opcija u pravo vrijeme.
    Osobno bih bio vrlo sretan da kod mene odluke dosadašnjeg većinskog vlasnika (RH) donesene u vezi zadnjih dokapitalizacija ostavljaju dojam ravnomjerne brige za sve svoje dioničare i isključive brige za dobrobit organizacije kao u slučaju ovog zadnjeg postupka nabave DUOS-a (a bilo ih je i prije, ne baš uspješnih).

  • Kardinal Bozanić protiv tržišta.
   Pogubio se potpuno. To je cca kao da kirurg
   govori protiv darivatelja krvi. Sigurno nije
   neobrazovan čovjek, ali ako je tržište problem
   u Hrvata onda problema nema. Problem je što
   nema razvijenog tržišta nego je država vlasnik gdje ne bi smjela biti i regulator…Čudna izjava skroz, baš je fulao.

   • Ništa bozanić nije fulao nego on tako misli?Znate onu priču o kapitalizmu da sve ostane isto kao u socijalizmu samo da ima više novaca?Pisao sam dosta o lijevim i desnim komunistima u hrvata,razlika je jedina što jedni idu u crkvu a drugi baš i ne?I crkva u hrvata zahtjeva velike reforme ako želimo iskoračiti u 21 stoljeće i stvoriti modernu prosperitetnu državu a ovi što prodaju floskule o poljoprivredi i pričaju priče iz 19 stoljeća i ne razumiju da se danas u razvijenim državama 1,5% ljudi bavi poljoprivredom a nikada manje gladi nije bilo u tim državama?Nadajmo se da će i crkva shvatiti koje su promjene nužne i u crkvi kao jednoj važnoj instituciji u hrvatskom društvu,ovakve izjave sigurno neće pridonjeti prosperitetu,razvoju i ostanku mladih u hrvatskoj….
    Sve nam je zastarjelo,od institucija države,do tehnologija pa tako i crkve,reforme su potrebne na svim razinama društva?

    A evo malo da se osvrnem i na hrvatsku tkz. naprednu ljevicu i na ovaj intervju;

    http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Rada-Boric-Ime-Trgu-se-ne-bi-promijenilo-da-je-raspisan-referendum-o-Titu

    Žena čak u tekstu priznaje nevine žrtve titova režima referirajući se na bleiburg,samo svjesno prešućuje goli otok u kojem nisu samo stradali hrvatski tkz. nacionalisti nego i partizani i komunisti,žena svjesno prešućuje genocid nad njemačkim narodom cca 220 tisuća civila zbrisano i to onih preostalih od 530 tis na prostoru jugoslavije koji su ostali u jugoslaviji jer su mislili da ništa nikome skrivili nisu,svjesno prešućuje hrvatsko proljeće u kojem su stradale mnoge osobe i obitelji i da bi samo da se dogodilo hrvatsko proljeće i progon studenata tito u svakoj civiliziranoj zemlji bio zbrisan sa svih ulica i trgova.I ovakvi kao rada borić sebe nazivaju tkz. naprednim dijelovima društva,tkz humanistima a nemaju minimum osjećaja ne prema žrtvama 45-48 nego ona nema ni minimum suosjećanja prema progonima hrvatskih proljećara?A da je nju netko 72 stavio u komunistički zatvor zbog drugačijeg mišljenja i to kao studenticu pitao bi je onda dali bi ona i dalje zagovarala trg maršala?Kako ove ljude nije sram,to meni nikako u glavu ne ide?

    Jadna nam majka i sa ovakom ljevicom,i sa desnicom ali i ovakvim poglavarom crkve koji javno i indirektno zaziva socijalizam,oni svi brane ideje i ideologije iz 19-20 stoljeća a ovom narodu treba vizija budućnosti….Oni su kao sidro koje je negdje zakačilo duboko i ne pušta ovaj brod da plovi u budućnost nego nas čvrsto drže u prošlosti i žalu za nekim “dobrim” starim vremenima i prodavaju nam propale ideologije iz 19-20 stoljeća?Jadna nam majka sa njima?

    • Ja bih te sve novokomponirane religije ukinuo. Previše su opasni. Jedni se u ime religije raznose bombama, ubijaju nevjernike jer im sveta knjiga tako kaže, drugi truju narod riječima (a nekad su i sami ubijali u križarskim ratovima, pokrštavanjima ognjem i mačem itd.)

     Ne kažem da po ukidanju abrahamskih religija nužno moramo biti svi klasičn ateisti ili “uvoziti” izvorne prirodne i možda ne-teističke religije/filozofije s istoka kao što je budizam, jer imamo mi i svoju povijesnu religiju sasvim blisku modernom čovjeku jer je također “prirodna”.

     Ja ništa ne bih imao protiv da oživimo staru rimsku (tj. ja bih koristio prvotnu varijantu, grčku) religiju.

     Naši antički bogovi kao personifikacija prirode, ljudskih osobina i psihičkih stanja, gotovo pa se jednako mogu mogu štovati danas kao i prije 2500 godina. Kao takvi, “preneseno značenje”, puno su prihvatljiviji suvremenom čovjeku, suvremenom načinu života, nego ti bogovi koje suvremene teologije dotičnih popularnih religija i dalje tumače kao žive osobe (i ne misle odustati, “preneseno značenje”, poistovječivanje Boga s prirodom, potpuno je neprihvatljivo i svakoj kršćanskoj teologiji), što je za većinu ljudi u vrijeme znanstvenog pogleda na svijet neuvjerljiva bajka, ponekad i jako opasna ukoliko se radi o varijanti baš doslovnog tumačenje srednjovjekovne svete knjige kao ove čiji sljedbenici nam se ubrzano šire po Europi.

     Ako se sjetimo kako je i zašto kršćansko uopće nastalo, koji su filozofski izvori – patnja, traženje spasenja od ovozemaljske patnje i tako smisla života u drugom svijetu – mislim da je i prilično logično da u ovom svijetu koji postaje neusporedivo bolji nego prije, u kojem ljudska patnja iščezava, u svijetu koji postaje vedar, optimističan, okrenut čovjeku i u zadnje vrijeme povećanoj svijesti o prirodi i suživotu s prirodom, nekako kao da nestaju izvori/smisao postojanja kršćanstva i sličnih religija, a te prirodne i čovječne religije, kao da postaju primjerenije nego su to ikada bile!

     Eto, nadam se da će bog Hermes donijeti Đuri sreću i blagostanje u ovoj dokapitalizaciji, da će prenijeti glas o toj ponudi na pravo mjesto.

 16. Evo jedan ok vidio koji sam sada pogledao:

  S obzirom na trenutnu situaciju oko Đure dobro dođe nama koji prvo misle srcem pa onda glavom 🙂

  • Diverzifikacija kao glas razuma spašava i od pogrešaka srca… Ja sam nedavno prodao dionicu koju baš volim, ali što ćeš kad mi je postala skupa za moj ukus. Imat ću je opet ako i kad postane mi opet atraktivne cijene.

  • @maki

   Predugačko, nemam vremena za to. Evo jedan puno kraći (svega 5-6 min) koji pretpostavljam pokriva sve to i više (ne samo “financial”, nego “success” općenito)!

   Ponekad stvari treba lijepo sažeti, znam ja to 🙂

   Jose je inače jedan baš dobar YouTuber, od njega možete naučiti sve from gym to fashion, i više. Jedan jako lijep primjer novih vrsta poslova koji se razvijaju u tom našem internetiziranom svijetu. On i njegov brat su još kao tinejdžeri započeli taj svoj biznis, danas je to full time job. Preko milijun subscribera na Youtubeu sigurno znači preko 100K prihoda od reklama godišnje. A oni rade i sa sponzorima itd. Još prije 10 godina posao “YouTube zvijezda” nije postojao. Tko zna što će sve postojati za 10 godina što danas ne postoji.

 17. techo

  Puno toga je zanimljivo, evo par stvari s moga gledišta:

  1.Uprava govori o poboljšanju poslovanja od zadnje dokapitalizacije.Mislim da nitko ne može osporiti bolje rezultate i napredak ali tržište kapitala to očito nije nagradilo.Kako?Pa cijena dionice u dokapitalizaciji sada je kao i 2014. godine..Ok, Nenad će reći da tržišta ne funkcioniraju, mirovinci zaobilaze Đuru, ali opet jedan Varteks koji realno ima daleko lošija izvješća nego Đuro je pronašao ulagača..Daleko su netransparentiji od Đure, ali njihova uprava me fino iznenadila s ovim fondom..

  2.Iz ovog intervjua je jasno da su ulagači u ovoj dokapitalizaciji šaroliki:

  http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/industrija/jedno_je_kritika_a_drugo_je_javno_blacenje_.aspx#.WZx5GShJaM8

  Sama javni upis je bio usmjeren na velike igrače?Gdje je zapelo?Obrazloženje uprave za prikupljanjem sredstava bez objave prospekta je bilo da je na prošloj dokapitalizaciji skupljen zanemariv iznos od malih kao i potreba da brzo prikupi novac radi likvidnosti.

  Koliko brzo je dokapitalizacija provedena znamo.Preko praga je skupljeno samo 56,546 dionica?Što da je taj broj falio, mali dioničari bi tada dobro došli.Možda je i falilo pa se zato stalno i odgađalo. Ne može se uspoređivati situacija iz prošle dokapitalizacija kada je situacija bila daleko lošija u društvu nego sada i na temelju toga izvlačiti zaključak da ni sada ne bi bilo interesa malih.
  Ne bih ni jednu riječ rekao upravi da smo dobili većinskog, ali ovako je ovo ispalo nekorektno.

  Što sad imamo?Špekulanti koji imaju 800.000,00kn su upisali određene količine, sad izlaze uz zaradu od 40-50% i sad ćemo ja i Ivica i drugi dioničari još malo moći na burzi ” dokapitalizirati Đuru po 20kn..Možda i prije nego ovih 2.5miljuna dođe na burzu..
  Što Uprava nije krenula s dokapitalizacijom početkom godine pa ne bi bilo problema s trajanjem postupka prikupljanja sredstava?

  3.Za što će se iskoristiti sredstva dobivena dokapitalizacijom? Za zbrinjavanje viška radnika u Industrijskim rješenjima treba koliko 6-7 milijuna? Kad će se ti radnici zbrinuti?
  S 31.12.2017. na naplatu dolazi prva rata kredita od 120.000,000 koji je Hbor dao 2014 .godine .Ukupno 44 rate svako tromjesečje što je nekih 15 mil za kraj ove i sljedeću godinu?

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/eQdAFb4rbJSNGhhFyU176g==.pdf

  Naravno da treba nova dokapitalizacija.

  4.Dana 26.06.2017. gdin.Mazal je dao intervju Brod-portalu gdje jasno kaže da će drugi kvartal biti pozitivan:( od 01.35min ).Ja sam osobno upravi poslao e-mail podrške zbog načina na koji je odgovorio na objede sindikata.Ali drugi kvartal je bio negativan i takvu izjavu si gdin.Mazal ne može dozvoliti.

  http://www.brodportal.hr/clanak/mazal:-place-zaposlenicima-u-tvrtkama-dure-dakovica-isplacuju-se-redovito-16302

  Cijena dionice nakon tri godine će biti uskoro tu negdje, jedino što sad krećemo s bolje startne pozicije, osnaženi s ovih 50mil i nadam se ovih 100 u narednoj dokapitalizaciji.Nadam se da bi to bilo dovoljno za nove ugovore i poslove i prije svega nove projekte te bi uz uvjet da se riješi situacija u Industrijskim rješenjima Đuro konačno, al konačno krenuo u jednu bolju i svjetliju budućnost jer održivo poslovanje je tu..

  I za kraj ja i dalje podržavam ovu upravu ali ako uprava hoće da ih mali dioničari poštuju onda neka i Uprava poštuje njih!!

  • Maki , dobro obrazlozeno , i ja imam spremne novce za kupnju Dionica DD , ali naravno cekam da padne na 20-21 kunu sti ce se dogoditi sigurno za koji dan ili iduci tjedan vec bi on pao ali zbog male likvidnosti i nade spekulanata da zarade tih 40% – 50% oni naprosto nece uspjeti zaraditi toliko ako zarade i 15% to ce biti uspjeh , morace pricekati drugu dokapitalizaciu i nekakav rast dionice i likvidnosti da bi izlazili ali ako su spremni prodati po 20 kuna ja sam tu za kupiti svoj dio, uopce ne sumnjam u Mazala i upravu dobro procjenjujem ljude , Vidio sam Zar u ocima kod njega dok prica o DD , ma on je profesionalac takvog bi covjeka htio vidjeti u podravci . Vidjecemo danas DD dionica uspjesno pada p se nadam da cemo se ti i ja Maki uspjeti Dokapitalizirati 🙂 , ivo je naravno samo moje misljenje i ni slucajno nemojte raditi sto i ja .

  • maki,
   Ja poštujem pravo većinskog vlasnika za izbor načina i pragova dokapitalizacije, naravno u okviru važećih zakonskih rješenja. Također, poštujem i pravo većinskog vlasnika da posebno pravom prvenstva ne honorira dosadašnje dioničare.
   Međutim, ono što mi ovdje najviše smeta je činjenica da je u ovom slučaju većinski vlasnik RH, i da je država sama u ovom postupku diskriminirala sve one s manje od 800.000 kn raspoloživih za ovaj poduhvat, uključujući i veliku većinu malih dioničara i još veću većinu potencijalno zainteresiranih svojih državljana, potencijalnih ulagača. Prije par godina toj istoj državi novac malih dioničara (koliko god nas bilo i koliko god naše financijske mogućnosti u odnosu na grandiozne planove uprave) nije smetao.
   Nažalost, dovoljno sam star da u diskrecijskim i pomalo tajnovitim odlukama većinskog vlasnika (a na prijedlog vrle uprave) u ovom slučaju mogu prepoznati (opravdano ili ne, svejedno) naznake nekih prošlih vremena i stilova. Ne kažem da ovdje postoje neke zadnje namjere, ali osjećaj nije baš najugodniji…

 18. Broj dionica Đure sada je 10.153,20 :

  http://zse.hr/userdocsimages/novosti/f0UNgwlKS2Chrcbd8TOBEw==.pdf

  Ako je članak s poslovnog točan i Nenad ima cca 20% sada znači da ste do sada u Đuru uložili preko cca 40 milijuna kuna od toga nekih cca 20 mil u ovoj dokapitalizaciji.

  http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/drzavi-ostaje-kontrolni-paket-331352

  Ovo je dio Nenadovog komentara od neki dan:
  ” Ja sam spreman pratiti i čuvati društvo i dalje, pa tako i u ovoj dokapitalizaciji i vjerujem da nakon nje će stvari biti značajno stabilnije. Na koncu, opet EBITDA pozitivan kvartal, već 4. u nizu, i to u ovako teškim okolnostima jako rastegnute bilance i bez vojnog programa. Čini mi se da je od 2012. bio samo jedan kvartal na pozitivnoj nuli, dakle mislim da imamo fundamentalnu promjenu.”

  Stvarno skidam kapu zbog svega što radite za Đuru. Vi stvarno čuvate ovo društvo ne samo riječima nego i djelima.

 19. Cini mi se da ce DD dobiti taj posao samo treba paziti kakav ugovor podpisuje sa njima jrr meni se cini da Vijadukt nije bio jedini krivac u svim tim zavrzlamama .

 20. Cekam da DD padne na 20-21 kunu da dokupim a nikako nece zadnja dva dana promet je solidan u odnosu na zadnjih mjeseci ali ne pada ispod 24 Kune , bas nemam srece valjda bude do kraja dana ili sutra , ajmo DD … ulazim sa svim likvidnim sredstvima , mozda nesto i prodam ali vi nemojte raditi sto i ja jer ja sam Hazarder 🙂

 21. Doista se trudim razumjeti ljude koji prodaju ddjh po 24kn i siguran sam da imaju svoje razloge ali neovisno o tome…

  Da li je razlog tome nedavni dokap po 20kn pa je netko sretan sto je ni orao ni kopao zaradio 20%, najava izbora nove uprave ili trenutno na ZSE prevladav neakav trzisni sentiment doista ne znam.

  Ovo danas je ujedno i najniza cijena ddjh u zadnjih godinu dana…

  • Arpeggio i ja se trudim , mislim da je to sve pomalo sto si spomenuo ali ne vjerujem da bi izlazili oni koji su sada jeftino usli nema takve likvidnosti da zarade a da cijena ne padne blizu 20 kuna ,osobno smatram da je DD jako podcijenjen ali i inace kod njega su uvijek euforije ili razocarenja dizale i spustale dionicu po 30 -50% , kako bilo nema sanse da ga prodam ja sam uvjeren da ce DD biti perjanica kad tad . Pa i sada mu dobro ide i bez veceg ugovora za Patrije ove godine bilo je dosta ddobrih ugovora ali cak i tada je dionica padala , meni je neshvatljiva nezainteresiranost Mirovinaca u Dokapitalizaciji ,valjda oni ulazu samo po direktivama drzave ( zanimljivo a novci su za nase mirovine). Ima toga jos dosta sto ke cudno ali nekom drugom prilikom o tome .

 22. DDJH postaje kopija PTKM? Otkud Mariću pravo da raspisuje natječaj za novu upravu, “on” ima samo 38%?
  Zašto ne bi mi mali dioničari stali ovome na kraj.

  • Nije nemoguće ali će puno zubiju prije toga morati polomiti. Ovaj su put karte drugačije posložene i nogometni sudija bi jako loše mogao proći. Baš kao i u nekim ludim tekmama:-D

  • Mnogo puta u zadnjih 6 mjeseci sam napisao da je prijeko potrebno osnovati udrugu dionicara Dure Dakovica po uzoru na Valamarovu siguran sam da bi nam Nenad pomogao u tome pa ga molim da otvori jedan post o tome da raspravimo o toj mogucnosti . kao sto se vidi vec smo izigrani a ako se ne udruzimo bice jos gore sasvim je jasno da su interesi Nenada isti ili slicni nasima , mislim da je to cak hitno , napomena ja se ne guram za nista samo bi bio clan , a predsjednistvo lako izaberemo , dobar ekonomist , odvjetnik , financijas i neetko konse razumije u komjutere da slozi stranicu naravno i razumna godisnja clanarina I evo nas , misli da cak nas malih dionicara ima dobar postotak . Osobno bi sigurno dosao na osnivacku skupstinu a vjerujem da bi dosao i Nenad da nam pomogne zato Neande molim jedan post o DD ne mouemo dozvoliti Da upropaste DD kao petrokemiju.

    • Hvala arpeggio , nadam se da ce biti jos zainteresiranih , ako Mr.Bakic slozi post i ako se javi dosta zainteresiranih idemo u realizaciju a vjerujem ako osnujemo udrugu kasnije ce se prikljuciti svi , mnogi misle sto cu ja sa 200,
     300, 500 dionica , ma i jedna je vazna jer je to vase i pripada vam za tu jednu dionicu jedan dijelic firme pa ako se prema svome budemo ponasali macehinski onda i zasluzujemo neka sve ide kvragu , po nacinu i broju dionica posljednja tri dana kako su prodavane misli da izlaze zapravo mali dionicari , grijese ali sto se moze .

    • Gospodin Huber, tajnik udruge RIVP je među top10 u novoizdanim dionicama DDJH. Možete probati njega kontaktirati da li je zainteresiran voditi udrugu… Mail imate na stranici udruge.

 23. Ja vjerujem da će ĐĐ postati jedna solidna tvrtka unatoč nemalom trudu državnih dužnosnika i pripadajućih im uhljeba da je dovedu na nivo Petrokemije. Ako bude tako Brođani mogu podići spomenik NB usred grada a u Đuri Mazala postaviti za doživotnog PU.
  Što se dionice tiče, tu nisam tako veliki optimista, puno je novoizdanih po 20 kn a još više ih je u najavi. Dosadašnji dioničari su zaista brutalno razrijeđeni, puno je tu dionica i treba vidjeti koliko poslova i koliko zarade treba da se opravdaju cijene dionice od prije cca godinu dana.

  • “puno je novoizdanih po 20 kn a još više ih je u najavi. Dosadašnji dioničari su zaista brutalno razrijeđeni..” to i mene muci

  • Ne bojim se novoizdanih 5M dionica – sumnjam da ce ih onaj tko ih kupi po 20 u kratkom roku ici prodavati, a pogotovo ako se bude radilo o vecinskom vlasniku.

   Ako cijena i padne na 20kn, evo svima nama odlicne prilike za dokup 🙂

   Situacija nije bezazlena ali je po meni daleko od lose/crne

 24. Čekamo komentar na fantastične vijesti 🙂
  Kad neće “naši” jer tu nema vrijednosti, e onda će netko drugi.
  Kasnije je obvezna kuknjava kako smo sve prodali strancima 🙂

 25. Lako moguce da ce DD biti ugovor u Dzepu za Kuvajt :), dionica naglo porasla na 30 kuna a onda se netko istresao po 30 a onda sve do 27 kuna cini mi se da to izlaze neki iz predhodne dokapitalizacije valjda su zadovoljni sa dobitkom od 40% , hm sto li ce reci kad se ovo odigra i kada DD krene u osvajanje trzista bice plakanja 🙂

 26. Mislim da ulagači Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta nešto imputira a posebno kada pored svih Ugovora koje DDJH ima stoji otvoren vrlo velik Ugovor oko proizvodnje BOV-a za Kuvajt. Pametnom dosta…

  • g. Goran Marić se izjasnio samo kao marksist, ne komunist, a uvjeren sam da će ovdje prevladati patriotski porivi, a ne ‘naševanje’.

   • Pa zar ima većih patriotskih poriva od čuvanja Đure u “našim” rukama, a dalje od “njihovih kapitalističkih”? Mi znamo najbolje!

    Inače, imam dionice Đure, stvarno se iskreno nadam pozitivnom raspletu, ali nakon uloge “naših” u Petrokemiji (kojoj se još ne nazire rješenje!), i nakon što vidim kakve kadrove drug Marić gura u npr. Podravku, jako sam skeptičan!

    • Džemale previše ste emotivan prema tom Mršiću. Smjenjen je kadar općenarodne obrane i
     društvene samozaštite, a ne Lee Iacocca.
     Dobro mu je uhljebio se opet na paradržavnoj sisi, ne brinite toliko, vidim da ni vremenski odmak ne pomaže u procesu žalovanje. Pod HDZ Vladom će se ĐĐ privatizirati. Sve OK.

    • Pa, ako tako kaže politički komesar HDZa, onda nemam izbora nego vjerovati mu…

     A drugo, nisam emotivan prema Mrsiću (svijet u vašoj glavi je jednostavan, ako nisi za HDZ, onda mora da si za SDP). Neka ide, politika ga donijela, politika ga odnijela. Samo ako već mijenjate upravu, zar nije cilj postaviti sposobnije, a ne ljude koji su već nešto uspjeli upropastiti u životu?

    • Fulali ste i to, jer nemam uopće talenta da bih bio u strankama ili se time bavio. U vašoj glavi problem je što u HDZ-u jer ima previše komunista. To nije problem isključivo HDZ-a nego društva, jer njih komunista svugdje ima previše tj. prevladavaju, a deratizacija nije civilizacijska niti demokratska opcija što smo dosegli za vrijeme HDZ-a. Pogledajte što rade medijski predsjednici države jer uopće ne pripada jugo-komunističkim snagama. Ne znam skoro ništa o novoj upravi Podravke, o Mršiću kao dijelu političke mašinerije puno više.

 27. Ova objava se skoro savršeno poklopila s danom rođenja osnivača današnjeg Đure, poduzetnika, filantropa, kapitalistu i antifašista g.Aleksandra Ehrmanna (rođ 14.9.1879.)

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Ehrmann

  Molim vas obratite pažnju posebno na zadnji paragraf: “Novouspostavljena vlast SFR Jugoslavije nije imala previše sluha za dobrotvore iz redova kapitalista, iako su Ehrmannove zasluge za narod bile neosporne. Iako antifašist, Ehrmann je bio okarakteriziran kao klasni neprijatelj, pa mu tako nova vlast nije priznala pravo na mirovinu.” – pa ko ne bi volio te narodne “pravednike”, vjerojatno su oni smatrali da mu je ostanak na životu bila nagrada.

 28. Neki bi se sad trebali ispričati gdinu Mazalu! Dobro da smo jako razrijeđeni ako to znači rezanje bolesnog tkiva – države. Nadam se da će on ostati kao predsjednik uprave, a i da će se osnovati udruga malih dioničara. Čestitke upravi i gospodinu Bakiću. Vjerujem da će ubrzo Đuro postati pravi blue chip 🙂

 29. Nije da se bunim (daleko od toga, sretan sam!), ali ovo danas sa Crnim celikom mi otvara neka pitanja; Zasto ovakva velikodusna ponuda bas sada? Zasto se nije dogodila u onom inicijalnom/prvom krugu dokapa u kojem je Nenad sudjelovao sa 10m HRK odnosno zasto je nije bilo u ova dva kruga dokapa?
  Da li je moguce da je trigger za ovu ponudu bio natjecaj za novu Upravu u kojem bi vladajuca garnitura pronasla nekon “kvalitetnog” PU iz svojih redova?

  Nadam se samo da ce vladajuca garnitura i Goran Maric imati dovoljno pameti da ne pokusaju minirati ovu izvanrednu ponudu.

  Zajedno sa svim dionicarima djure s nestrpljenjem iscekujem daljni razvoj ove izvanredne situacije 🙂

  • Život je uvijek kompliciran, ima stotine i tisuće okolnosti. Tko zna kako i zašto se nešto posložilo. Zamislite da idete u dućan u kvartu i da je to Lidl. Pitate se ‘ma sumnjivo mi je to da se otvorio baš prošli mjesec, zašto nije ranije, zašto bi sad nudio to mlijeko, a ne ono, zašto je baš sad proširio parking, a ne prije, koje to veze ima s Agrokorom – to otvara mnoga pitanja …’ i tako dalje.

   • Ako se izglasa upis tih 250 mil. kuna (a ne postoji niti jedan racionalni argument zašto se ne bi izglasao) ĐĐ je još bliže poslu s Patrijama u Kuvajtu. Ali čak da se taj izvozni posao ne ostvari, nevjerojatan potencijal je u ĐĐ. Sa tim kapitalom mogu nastaviti razvijati svoj know how (kao što to rade s vagonima) te potpuno stabilizirati firmu. Nadam se da su predstavnici države naučili nešto na primjeru Petrokemije.

   • Pravo pitanje je da li Drzava ima instrumente da ovu odlicnu situaciju pokusa sprijeciti , zatim da li drzavi nakon ove ponude uopce ostaje 25 % plus jedna dionica , jer uvjeti ponudaca su fiksni , jer po meni ovo je win win win situacija za sve pa i za drzavu ako ude Kuvajcan u taj posao , siguran sam da
    mazal onda ostaje , dobice sigurno neke poslove u kuvajtu a perspektiva za sirenje je onda ogromna , bice dobro Radnicima , nova zaposljavanja i sirenje , vece place , veci ugovori , rast dionice , u perpektivi i moguca ispalta dividende zasto ne 🙂 . Nadajmo se da ce ovo uspjeti .

    • Nadam se i da će g. Mazal ostati. O tome moraju odlučiti oni koji daju svoj novac u ĐĐ a to nije država. Sve u svemu, čini se da VART i DDJH idu u pravom smjeru sa privatnim kapitalom. Držim fige. Uzbudljivo razdoblje je pred nama…

 30. Ako Hdz ovo blokira mislim da ce nakon dugo vremena izgubiti podrsku u Brodsko-Posavskoj zupaniji jer ce biti zapamceni kao grobari Slavonskog Broda.
  Ono sto je meni nejasno je kad ce se odlucivati o ovoj ponudi?Za skupstinu 21 je bilo predvideno odlucivanje o ovoj dokapitalizaciji od 100 mil? Da li ce se na ovoj odlucivati o ovoj ponudi i trebamo li doci u sto vecem broju ( ili dati punomoci )
  da se vidi da podrzavamo ovu ponudu?

  • Suludo bi bilo da se razgovara o dokapitalizaciji za 100M a nemas nikoga da to kupi a na stolu ti je 250M i vkerujem da je sasvim jasno zasto to Kuvajcan hoce kupiti 🙂 , ne prihvacanje ove ponude bi bila katastrofa za DD i slavoniju , pa upravo se ovako nesto i trazilo zar ne ??

 31. Ako je u nekoliko zadnjih navrata od strane države prihvaćena mogućnost dokapitalizacije, s isključenjem prava postojećih dioničara, ne vidim zašto bi se sad izmišljala topla voda. Al tko se na mlijeko opeče, taj i na jogurt puše… Vlada može ili ovo podržati ili dati svoju ponudu koja mora biti barem jednaka ovoj. Ili se ne piše dobro nikome

  • Upravo tako. Već je moglo biti preuzimanje većinskog dijela u ovoj zadnjoj dokapitalizaciji i to bez ikakvih posebnih ograničenja i uvjeta od strane RH.

 32. Tako se nekako poklopilo da se Đuro i Petrokemija događaju u gotovo istom trenutku, ali ipak sa jednom velikom razlikom.
  Država već godinama na sve načine moli bilo koga da preuzme Petrokemiju samo sa dokapitalizacijom firme i nastavkom proizvodnje – pristaju i na kompenzaciju duga za plin i sl., dakle skoro bez ulaganja casha…
  S druge strane iz čistog mira (sam od sebe) se javio prilično bogati i vidljivi investitor u Đuru, koji bi uložio svojih 250 mil kn i vjerojatno ima plan kako bi postavio posao da u nekom vremenu vrati investiciju ili dodatno i zaradi.
  I sada država koja se kune u privlačenje investicija, otvara veleposlanstva po Svijetu kao preduvjet za isto, vodi delegacije firmi na predstavljanje u potencijalne zemlje-mete i sl. ima vrlo jednostavan zadatak – da pokaže da li je spremna donijeti ISPRAVNU odluku, razumno postupiti i dozvoliti investitorima u RH koji žele raditi i uložiti da nastave proizvodnju, povećaju zapošljavanje, povećaju izvoz… i sve u korist te iste države (PDV, porezi na dohodak, doprinosi, rast BDP-a…).
  Ono čemu se nadaju i mole za Petrokemiju (ne treba zaboraviti da su tamo još uvijek vlasnici 80%) imaju upravo na stolu za Đuru i odluka koja se datumski treba dogoditi ranije (21.09.) će biti i jasan znak potencijalnim investitorima koji trebaju do jedan dan iza (22.09.) dati iste takve obvezujuće ponude za Petrokemiju.
  U slučaju (teško mi je u to i povjerovati) odbacivanja ovakve ponude za ĐĐ, mogu li se uopće nadati bilo čijem obvezujućem pismu za Petrokemiju, ukoliko ponuđač želi izbjeći moguće poniženje odgovorom Države tipa “Ne hvala…”
  U prošlosti je Država u sličnim situacijama bezbroj puta pogriješila (Luka Rijeka…) i cijenu toga plaćamo i danas…
  A jedna poslovica kaže da pametan uči na tuđim greškama, malo manje pametan na svojim ,a onaj treći niti na svojima…

 33. http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/sudbina-dure-dakovica-opet-u-rukama-vlade-i-ministra-marica-drzava-nema-ni-novca-ni-plan-ali-ne-zna-hoce-li-prihvatiti-kupca-sa-250-milijuna-kuna/6549843/

  Ako država proda kompaniju dobro će zaraditi u budućnosti od svih davanja i poreza.
  Teško mi je uopće zamisliti da mogu odbiti ponudu, ako rade u javnom, državnom i domoljubnom interesu. Nakon Petrokemije i samog ĐĐ do sada, odgovor je ovdje lak, barem meni. Privatizacija u svakom slučaju.

  • Ja samo imam za reći jadni mi svi skupa. Mogu misliti kako je gospodinu Bakiću koji je toliko svojeg novca uložio u sve to a onfda mora strepiti nad lokalnim moćnicima i njihovim bumerang populizmom. Dno na a Vama Nenade sve najbolje. Kapa do poda.

  • Polako, ovdje pričamo o HDZ-u tako da bumo videli kaj bu se zbilo. Fakat se bum “iznenenadil” ak se dogodi repriza uobičajenog scenarija.

 34. Nadam se da Marić shvaća da je bolje prihvatiti tuđih 250 milijuna nego plaćati 400 milijuna iz državnog proračuna za par godina. Ako ne shvaća, poslati ćemo mu ljude iz Petrokemije da mu objasne. Smješno je uopće da zovu ulagače na sastanak, kao veliki gazde koji su se do sada jako brinuli oko ĐĐ. Pa netko tko ulaže takav novac neće valjda sve porušiti, otpustiti ljude i napraviti parkiralište.

  • Meni se cini da je to komplicirano sada napravoti u sedam dana kako da mu damo punomoc na koji nacin pa nema nas deset nego jako puno ,tako da se ponovo Pokazuje da je udruga malih dionicara neophodna jer nemoguce je da sada svi dodu u SB i pokusaju nadglasati Drzavu , uhljebe i one koji upropastavaju nasu mirovinu ulizujuci se bilo kojim grupacijama na vlasti (mirovincima) , ali oni nemaju nikakvih argumenata da se ne sloze sa ovim ako se to desi treba objasniti narodu kroz sve dostupne medije istinu sro oni to rade i zasto , ako se ova prilika propusti jasno je da DD vise nece imati sanse dobiti taj posao u Kuvajtu . Kratko i jasno Prihvacanjem ove ponude dobivaju svi ,DD, Radnici ,Drzava , Dionicari i Hrvatska cijela narocito slavonija , Odbijanjem dobiva sacica uhljeba koja ce i dalje nagrizati DD dok ne propadne a sve ce to platiti Porezni obveznici , dionicari i buducimpenzioneri jer Mirovinski fondovi ce takoder izgubiti . Mislim da ce Se Maric malo kurciti ali na kraju prihvatiti ponudu jer netko mora odgovarati za posljedice a ovo nije nogometna utakmica i nece mi suditi oko sokolovo da je to bilo sudacko uvjerenje nego Narod .

   • Nije prekomplicirano. Sad provjerio.
    Samo se prijaviti na skupštinu putem maila (uprava@duro-dakovic.com) do ponedjeljka i ispuniti vrlo jednostavnu punomoć koju mogu postati tu. Ne treba ovjeravati kod bilježnika. Punomoćnik treba donijeti punomoć na skupštinu.

    izbrisano

    • Možda je najbolje poslati punomoć članu uprave, vjerujem da oni znaju što je najbolje za firmu.

    • @Leustek:
     – postajte molim vas obrazac punomoći
     – možete li prema Nenadovom prijedlogu dolje provjeriti da li je dovoljno potpisanu i skeniranu punomoć poslati e-mailom na člana uprave (odnosno na e-mail adresu nekog administratora koji će sve tako pristigle punomoći dostaviti članu uprave)

     @Nenade:
     – kojem članu uprave predlažete da se naslove/pošalju punomoći?

    • Vjerojatno je najbolje prijaviti se za sudjelovanje i u istom emailu pitati da biste opunomoćili nekog člana uprave, pa neka vam oni kažu ako netko bi, i daju podatke.

  • Tko zna je li to uopće legalno, da li je dobio naputak za to od resornog ministarstva (nadajmo se da jest). Zanimljivo u svakom slučaju 🙂

  • Svaki dioničar može predložiti članove uprave, ali bitno je da bude svjestan koliko glasova ima i kako će se nešto lako izglasati ili ne. Mislim da si taj dioničar sa svega 38 % glasova nešto previše umišlja. Neće proći nikakav njihov prijedlog ako nije u skladu s interesima preostalih 62 % dioničara.

 35. Pa neće valjda i ovdje upropastiti priliku da se spasi tako velika tvrtka. Opet strateška važnost kao i Petrokemija.
  Vlada je pokazala da reagira isključivo populistički i jedini način pritiska je snažna reakcija medija i javnosti. To je jedini način da zanemare svoje stranačko uhljebničke interese. Ako mediji i javnost neće reagirati brzo i snažno ostati će Đuro strateški važna ruševina kao i Petrokemija.

  • Mislim da više ništa ne smiju upropastiti jer bi to već prevršilo svaku mjeru. Za sve postoji neka granica. Čak i u Hrvatskoj postoji granica preko koje se ne može prijeći, čak i u Hrvatskoj postoji mogućnost da se političare ako naprave previše štete svrgne s vlasti još naprasnije nego li je bio Sanaderov odlazak.

 36. Hoće fudbalski sudija,oni vam funkcioniraju kao ck a uhljebi će se boriti i rukama i nogama da ostane “naše-ničije”,jedina šansa je da se digne frka…Kod podravke mu je prošlo,lukav je to igrač?

   • Kristijan,
    Posalji mail na upravu , napisi koga iz uprave zelis opunomociti mislim da ti oni mogu poslati obrazac ili uputiti kako da to napravis , to je moguce samo jos do 18. Zato treba brzo reagirati .

   • Pošalji mail u Đuru da bi opunomoćio nekog iz uprave i oni ti pošalju punomoć,potpišeš,skeniraš,pošalješ mailom,a original obavezno poštom.
    Lp

 37. Maki hvala na linku , Komentari su pola- pola 🙂 , to znaci da ima sve manje neinformiranih , neskolovanih zaostalih i zavedenih ljudi.
  Uglavnom oni koji neznaju sto je to dionicko drustvo i nemaju dionice nista ne shvacaju oni to gledaju kao prodaju DD smjesno, oni koji imaju dionice i te kako znaju da ovo moze biti Spas i uzlet Dure kao i dobitak niza novih poslova.

  • Ja sam Brodanin koji ne zivi u Brodu i mogu ti reci da Brodani nemaju pojma o situaciji u Duri ,a još manje tko je Nenad Bakić i sto je napravio za Duru..Brod je grad koji propada naocigled ,a ljudi i dalje zive u socijalizmu i razmisljaju na taj nacin..

   • Ja sam slavonac iz Bosnjaka ali isto ne zivim u Slavoniji pa znam kako se osjecas pogotovo kada dodem tamo i slusam njihova misljenja i slicno uh , ali sami su krivi naprosto moraju se mjenjati zapravo svi se moramo mjenjati .

 38. Ovo je link za obrazac punomoći

  http://duro-dakovic.com/_Data/Files/170711132348182.pdf

  Ukoliko se link ne otvara, na stranici Đure Đaković u kućicu “pretraživanje” upišite “punomoć” pa će vam se otvoriti taj link do dokumenta.

  Ovdje možete naći potrebne podatke za upis u obrazac, npr. ako želite opunomoćiti g. Mazala, to su javni podaci pa nije problematično

  https://www.sukobinteresa.hr/hr/imovinske-kartice/imovinsko-stanje-duznosnika-tomislav-mazal

  U pozivu na Glavnu skupštinu piše da je prijavu i punomoć potrebno poslati 6 dana prije Glavne skupštine, dakle danas do 23:59 🙂

  Lp,
  Dražen

 39. Samo mala dopuna, prijave na GS se mogu prijaviti do 3 dana od dana održavanja, znači zaključno s 18.9. (odluka je donesena na GS od 22.8.) a tu je i link na podsjetnik za dioničare sa stranica ĐĐ

  http://www.duro-dakovic.com/_Data/Files/170914155347383.pdf

  a tu niže je u pozivu na GS je uputa za podnošenje punomoći

  http://www.duro-dakovic.com/_Data/Files/170807102333701.pdf

  Glede odluke vlade oko koje svi strepimo nekako ipak mislim da ih ne treba osuđivat prije nego se izjasne. Iako je strah potpuno opravdan s obzirom na prošle slučajeve, mislim da su ovaj put okolnosti i akteri ipak drugačiji i da će se odluka biti za prihvaćanje ovakve ponude dokapitalizacije pošto nema niti jednog logičnog objašnjenja za ne.
  Svejedno, čisto kao poruku potpore trenutnoj upravi, smatram da im treba dati punomoć na zastupanje i na kraju kako bi rekao meni najdraži biznismen Del Boy “He Who Dares, Wins”

 40. U pozivu za skupštinu piše da prijavu treba poslati 6 dana prije, ali u obavijesti dioničarima od 14.9. piše da je zadnji rok za prijavu 3 dana prije održavanja skuštine, do kraja dana 18.9. (ponedjeljak).
  Pretpostavljam da isto vrijedi i za slanje punomoći.
  Budući je ova obavijest dioničarima svježija od poziva na skupštinu, mora da vrijedi taj rok od 3 dana:
  http://www.duro-dakovic.com/_Data/Files/170914155347383.pdf

  Vrijedi postupak koji su kolege već postali gore, s tim da dolje prilažem link na punomoć koju sam dobio od uprave i koja je već popunjena sa podacima člana uprave Marka Bogdanovića.
  Skinuti punomoć sa donjeg linka, potpisati, skenirati, poslati mailom, a original obavezno poštom:
  https://drive.google.com/file/d/0B9v4ru5n0crqdHRORUZiTzNSWUI1cnJCMnREemtxX01XODJV/view?usp=sharing

  • Čovjek bi pomislio, ako fudbalski sudija zna išta, to je gledati na sat i paziti na vrijeme. Na koncu, bitna komponenta posla mu je bila svirati kraj nakon 90min.

   Al eto, i ovo je uspio zaribati.

 41. Tragedija, ali Nenade prema Zakonu o trgovačkim društvima odluka o povećanju temeljnog kapitala se donosi 2/3 većinom.Znači ovisimo o državi.

  Naravno da se trebamo boriti i boriti ćemo se..

  Država nema niti jedan argument da se protivi ovoj ponudi iz razloga što je je na zadnjoj dokapitalizaciji pokazala da je Đuro ne zanima.
  Osim toga koliko se sjećam država je stavila Đuru na listu firmi za privatizaciju.No s obzirom da znamo da je naša politika puna hijena koje bi mogle pokušati ovo sabotirati trebamo biti jasni i glasni da to nećemo dozvoliti.

  Vrlo je važno da se svim sindikatima jasno iskomunicira što ova ponuda znači kako bi Uprava imala i njihovu podršku.

  • 75% glasova prisutnih na skupštini je u zakonu standardna većina potrebna za povećanje kapitala, s tim da se statutom može smanjiti na 2/3. U Statutu Đure Đakovića koliko vidim stoji da je potrebna 3/4 većina.

 42. Nesto mi govori da ce drzava biti za ovu dokapitalizaciju , koliko vidim oni se bave sa svim vrstama poslovanja oko ratne opreme , naoruzanja , a nedavno se drzava hvalila da izvozimo dosta toga i da ima mjesta za jos poboljsanja pa evo prilike ovaj par trguje po cijelom svijetu pa moze dogovoriti poslove recimo da patrija bude u paketu sa nasim strojnicama , sljemovima i kompletom vojih uniformi , pistolja i svega potrebno za broj vojnika koliko patrija prevozi , niz mogucnosti se otvara sa tim timom poslovnih ljudi , Drugo drzava ce konacno pokazati da mjenja politiku i da dozvoljava ulaz stranog kapitala i time bi profitirala u javnosti narocito nako uspjeha DD i dobivanju poslova 🙂 , win win na vidiku .

 43. Promatrajući cjelokupnu situaciju u ĐĐ od vladavine SDP-a te sada sa ovom HDZ koalicijskom vladom optimista sam gledajući kroz prizmu vlasti u smislu koja su temeljna načela obiju vlada, znamo da su se privatizacijski procesi u globalu odvijali za vladavine HDZ-a imajući u vidu i potpunu nezainteresiranost vladajućih za đuricu te nesudjelovanje u dokapu smatram da će g.Marić podržati preuzimanje đurice. Kasnije kad firma dobije inozemne poslove potpomognuta sa lobiranjem budućeg vlasnika koji je prisniji sa Kuvajtskim ministrom obrane te se obujam posla poveća i zaposle novi radnici uvijek država na čelu sa g.Marićem može sebi pripisati zasluge za novi uzlet đurice.U protivnom, ukoliko blokira privatizaciju a đurica ne dođe do kraja godine do tih potrebitih 100 milja kuna može imati puno dalekosežnije negativne posljedice kako za njega samoga tako i za HDZ.

  • Apsolutno se slazem zato i ja misli da sa ovim oni vise nece nista reskirati a mogu se hvaliti kako su oni to omogucili za dobrobit Hrvatske i DD .

 44. Misljenja sam da g. Maricu i ekipi na vlasti mora biti jasno da u ovom slucaju nisu najvazniji novci koje daje investitor koliko je bitno njihovo lobiranje u Kuvajtu i njemu susjednim zemljama da Duro dobije veliki(e) posao u vojnom segmentu.

  Sa neprihvacanjem ponude moglo bi se dogoditi da ostanemo bez novaca i naravno bez posla.

  Pametnom dosta!

  Rasplet slijedi …

  • Danas su u Jutarnjem i 24 sata objavili dosta toga sto je Nenad analizirao , izgleda da se mediji bude vise zbilja ne moze ovako.

  • To je za originalni prijedlog od 100 milijuna dokapitalizacije. Nitko još nije stavio na dnevni red ponudu Crnog čelika. Istina, može se i na skupštini dodati točka na dnevni red, ali transparentnije bi bilo da uprava unaprijed promijeni dnevni red. Možda čekaju signal iz ministarstva ima li šanse da prihvate dokapitalizaciju pa ne žele staviti unaprijed.

  • I još jedno, prihvaćanje prve točke, izbora 4 člana NO na trajanje 6 mjeseci je u sukobu sa jednim od uvjeta crnog čelika. Nego, ne piše u pozivu tko predlaže ta 4 člana.

  • Mea culpa. Nisu kupili nego su prebacili s računa Državne agencije za osiguranje štednih uloga.
   Ali svejedno je znakovito da uhljebski general Marić grupira svoje snage…

 45. Mozda Drzava samo ne zeli pasti ispod 25 posto plus jedna dionica da joj ostane kontolni paket. PBZ. juce prodao 52000 dionica ĐĐ sa skrbnickog racuna neznam zasto sada ??

 46. Ne Prihvate li ovako dobru ponudu ,Razmislicu o prodaji sve imovine u Hrvatskoj i idem u emigraciju ne vidim zasto zivjeti i raditi za uhljebe ,reketare ,stetocine pa i krpelje.

  • Ja sam se vratio iz jedne skandinavkse zemlje ima par mjeseci… srećom još se stignem vratiti tamo. Sve ide u krivom smjeru. Da nam zemlja nije lijepa ne bih se nikada ni osvrnuo, ovako dajem još šansu ali neću još dugo.

   • Noć je najcrnja pred zoru, a zvijer je najopasnija kad je potjerana u kut. Ja sam uvjeren da za ĐĐ sutra počinje jedan novi, uspješniji i produktivniji period nego je to zadnjih skoro 30 godina, od raspuštanja direkcije Kapela. Vjerujem da slijedi još 96 godina u kojima će ponovno oformiti svoj R&D, usavršavati se, zapošljavati mlade i biti oni koji će, možda ne u potpunosti, ali velikim dijelom, zaustaviti ovaj užas koji se trenutno događa u mojoj dragoj Slavoniji…

 47. Leustek,
  Nije nikakvo grupiranje snaga. Državi je svejedno i da su im snage raspoređene na 100 frontova, na kraju se sve zbraja (postotci)
  A u ovom slučaju je samo provedba odluke o izmjeni cerpova, prelazi sve pod ministarstvo državne imovine ili kako se već zove.

 48. Kratko i Jasno.
  Damir Novotny, ekonomist:
  RAZVOJ ĐURE ĐAKOVIĆA MOGUĆ JE SAMO UZ STRATEŠKOG PARTNERA
  Ekonomist Damir Novotny sumnjičav je oko toga hoće li Vlada prihvatiti ponudu kuvajtsko-kanadskih investitora za Đuru Đakovića jer ne zna koji je stav Vlade oko tog pitanja. “Đuri Đakoviću nedostaje jasna strateška orijentacija koju može donijeti jedino strateški inozemni investitor. Kompanija je davno napustila istraživanje i razvoj vlastitih proizvoda, nije bilo investicija u nove tehnologije… Ne vidim zašto bi ta kompanija trebala biti strateška za Hrvatsku”, kaže Novotny. Strateško značenje se uglavnom povezuje s vojnim programom Đure Đakovića. Međutim, što to znači u svijetu velike konkurencije, pokazuje posljednji primjer, u kojemu MORH nije prihvatio ponudu brodske tvrtke za naoružavanje Patrije topom, jer je bila znatno skuplja od konkurenata. Prihvaćena je ponuda izraelske tvrtke Elbit.

 49. Stvarno ne vjerujem da netko bez kinte može odbiti 250 miliona kuna i izgledne nevjerojatne poslove u buducnosti.
  Neeee to nije istina,mi to samo sanjamo
  Probudite nas..

  • Zasto mislite da ce odbiti? Pa nisu sve nogometne utakmice namjestene, a postoji i zalba UEFI za dozivotnu suspenziju, zar ne? 🙂

 50. dokle smo došli kad ja mirne duše mogu reći da je ovdje bitnije izbaciti državu iz odlučivanja nego dobiti posao u Kuvajtu

 51. Nenade, ne mislimo da ce odbiti, samo smo poslovicno oprezni 😉

  Ponuda Crnog celika je OK, ali ima onaj ucjenjivacki / “take it or leave it” prizvuk a ego nasih politickih “elita” je ogroman i ne trpi bilo kakve “ucjene”, ma znate sto hocu reci…

  Po meni, bilo bi daleko bolje da je Crni celik uz svoju ponudu prilozio makar i full skraceni 5Y plan razvoja i upravljanja Djurom / executive summary kao i bankovnu garanciju na 250M HRK neke ugledne domace ili strane banke…

  Zdrav razum govori da bi bilo suludo odbiti ovakvu ponudu Crnog celika, ali me ne bi cudilo niti da Vlada od Crnog celika transparentnosti radi zatrazi upravo ovo sto sam napisao u prethodnom pasusu.

 52. G. Nenade hocete reci da je Nogometni sudac sudio pod dopingom ili je namjestao :). ili sutrasnju utakmicu namjerava tako suditi :). Mislim da je Sutra Bitka za Cijelu Hrvatsku u Slavonskom Brodu.

 53. Sjetite se kad je hdz izvršio pritisak na plenkovića da on ipak postane ministar iako nije bio zamišljen u plenkovićevoj prvoj varijanti?E sad ga zovu ti koji su tada lobirali za njega i digli bunu da on lobira i za njihove interese i uhljebljenja pa i u đuri?

 54. Ja također mislim da treba biti pozitivan i vjerovati da će se prihvatiti ponuda investitora, jer ne znam koji argument dati u javnost da se nije prihvatila investicija i ulaganje u kompaniju DDJH koja je vrlo bitna za S.B., a i za cijelu Hrvatsku kada se uzme u obzir izvozni potencijal. Dugo svi čekamo da se stvore pretpostavke za daljnji razvoj kompanije, a za to je bio potreban kapital koji je sada pred vratima i moramo vjerovati da će ući kroz otvorena vrata…

  Pozdrav svima.
  PS Ja sam također prošli tjedan poslao punomoć gosp. Bogdanoviću i nadam se da će moji udjeli malo pomoći da se izglasa zeleno svjetlo za novog investitora

 55. Nenadu i svima tko od kolega dioničara bude sutra prisustvovao na GS želim da uživate u uvjeren sam povijesnom trenutku! Veselim se prvim novostima upravo na ovom mjestu.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s