DDJH

ĐĐ upis kapitala

ĐĐ je najavio cijenu dionice, a to valja znači da je upis kapitala bio uspješan. Ne znam što je točno uprava mislila pod ‘postoji interes pojedinih ulagatelja’, možda se razgovaralo s nekim većim ulagačem, možda saznamo.

U svakom slučaju znamo da tržišta kapitala praktički ne funkcioniraju u smislu pribave novog kapitala (mirovinci, kao jedini relevatni ulagači preferiraju društva kao što su Granolio, Tankerska Nove Generacije, Queastus nekretnine itd.), a DDJH im nije omiljen (čast iznimkama!).

No ono što svakako znamo je sljedeće:

1. Kako nismo vidjeli odluku Vlade o sudjelovanju, ako je upisan i minimalan broj dionica, država najvjerojatnije nije sudjelovala, te je stoga spala s većina na najviše oko 38%. A bila je spremna pasti i na 25% (da je upisano cijelo izdanje), te to daje potvrdu ranijim najavama države o potpunoj (?) privatizaciji ĐĐ, što bi onda sada omogućilo društvu da u miru (po prvi put) i ciljano potraži strateškog partnera (ako je mogao Varteks, valjda može i ĐĐ?).

2. Ako su upisali institucionalni i ostali ulagači u RH, time se stvara likvidnost i zainteresiranost za dionicu s dodatnih 2,5 mil. kn dionica (u prošlom upisu smo upisali uglavnom država, PBZ-CO i ja, što uglavnom nije završilo na tržištu).

3. Rezultati su najuvjerljiviji u dugo vremena, uz čvrste najave uprave, najprije EBITDA (4 pozitivna kvartala za redom, u usporedbi razdoblje kad je Društvo vodio manager imenovan od strane države, u usporedbi s managerom kojeg su imenovali predstavnici radnika i privatnih dioničara):

te neke izjave iz zadnjeg izvješća:

Ukupno, smatram da nema razloga da (napokon) ĐĐ ne postane ‘normalno’ društvo, čak i bez većeg aktiviranja segmenta obrane, a paralelno s time i ‘normalna’ dionica (mislim pri tome velika likvidnost – na bilo kojoj cijeni, te interes institucionalnih ulagača).

Napomena: Imam dionice DDJH.

Kategorije:DDJH

575 replies »

 1. Dobre vijesti 🙂
  Nego, gdje je zapelo sa segmentom obrane? Ako se ne varam to bi trebao biti najprofitabilniji segment?

 2. Objavljeni su rezultati upisa

  Click to access xmoF3z0qxhpmsi0m3hJDqg==.pdf

  Malo sam zabrinut što je jedva prošao upis i to po nanižoj cijeni. Pitanje je u kojoj će se mjeri ostvariti razvojni planovi jer novac mora ići za najnužnije, otpremnine i dospjele obveze. Šteta što mirovinski fondovi iz nekih razloga preferiraju ulaganja gdje njihove banke i osiguranja- vlasnici imaju komercijalni interes. Baš me zanima kod koga se npr. osigurava Tankerska, Ledo, Luka ploče…

 3. Mislim da je vrlo važno ne samo da li je dokap uspio, nego i tko je upisao nove dionice. Čak i ako država nije upisala ništa, dovoljno je da su mirovinci otkupili velik broj dionica i bojim se da neće biti velikih promjena u odnosu na sadašnje stanje. Možda griješim, ali imam osjećaj da se mirovinci ponašaju kako država diktira (vidi Podravka), što u praksi znači da bi se odluke donosile kao da je država većinski vlasnik.

  Idealni scenario bi bio da je dokap uspio bez upisa od strane države i bez mirovinaca.

 4. Evo upravo objavljeno, upis je uspio, s nešto malo više od 51 mil. Ne spominje se država, niti netko drugi tko je sudjelovao. Blago sam razočaran količinom upisa, ali ipak je uspio. Nadam se da će sada Uprava naći snage da provode restrukturiranje do kraja i ugasi sve što generira minus, a prvenstveno tu mislim na Industrijska rješenja. Korak smo bliže do toga da ĐĐ postane “normalna firma”.

  Click to access xmoF3z0qxhpmsi0m3hJDqg==.pdf

 5. Ja sam osobno razočaran načinom na koji je Uprava ovo odradila.Mislio sam da se s ovim načinom ( bez izdavanja prospekta ) ide iz razloga što imaju sigurnog ulagača, nebitno bio on strateški ili netko drugi. S tim odgađanjima na kraju ništa se dobrog nije dogodilo..Na kraju mi mali najgore prošli ..Da citiram izjavu iz filma ko to tamo peva ” i tata bi sine po 20″..Odakle mi 800.000,00kn?
  Ovu upravu na skupštinama i drugdje osim Nenada branili su i mali dioničari koji imaju par stotina komada ili koju tisuću dionica, a sad kad je sve završeno ispali su na neki način namagarčeni.Ja sam bio na samo jednoj , ali imate neke kolege koji su redovni na skupštinama .
  Nisam imao problema pohvaliti upravu kad sam smatrao da to zaslužuje, ali nemam nikakvih problema reći da smatram da je ova dokapitalizacija amaterski i nekorektno određena prema malim dioničarima..

  Nenade ne razumijem ovo vezano za pronalaženje novog partnera u vidu strateškog partnera?Pa to je i sad bilo omogućeno..

  • Ja sam svoje misljenje napisao na proslom topicu o DD , i slazem se u potpunosti sa tobom Maki , ovom dokapitalizacijom DD nije dobio nista , cak i drzava uz pomoc Fondova ima jos uvijek Vecinu pa pogledajte samo sto su ucinili podravci .Ja sam bio na toj skupstini u trecem mjesecu u nikada svoje glasove ne bi dao da sam znao da ce dokapitalizacija ici i proci ovako , Udrugu malih dionicara treba osnovati hitno i poceti braniti nase stavove u DD kako to radi udruga Valamara .

 6. U ovom trenutku je najbitnije da je dokap. uspio i da je ĐĐ dobio novu injekciju kapitala. Ako rezultati poslovanja do kraja godine budu održali razinu o kojoj je Nenad gore pisao, a nema razloga prema obavljenim poslovima da ne bude tako, krajem ove ili početkom 2018. se može ići u novi dokap. u kojem će sigurno dodatni investitori pronaći interes ući u kvalitetno rastuću firmu.

  • A sada Duro kao nije dobra i rastuca firma :), Do proljeca ce taj novac biti potrosen pa gubitke koje radi jedna grupacija koja radi gubitke , ne zeli restruktuiranje , kukaju da place kasne a ne ostvaruju profit , sindikat koji ima 17 clanova uzurpira , i omalovazava cijelu grupaciju a njihova grupacija uporno ne radi restruktuiranje ,kao imaju i tajne clanove , Uprava mora hotno razrjesiti taj problem sve smjeniti tamo i tuziti Sindikat za klevetu , Nije mi jasno kako Uprava cijele Grupacije ne moze utjecati na to sve .

 7. Mislim da je odluka o donjoj granici upisa nepotrebna i diskriminirajuća. U jednoj od prethodnih dokapitalizacija sam osobno sa zadovoljstvom sudjelovao, a nisam primijetio da je upravi tada smetao skromniji iznos.
  Po svemu sudeći ovim je pristupom uprava dodatno otežala pristup tvrtke novom kapitalu (mi smo dragovoljni dioničari za razliku od države, a ako dionice držimo po cijeni 30+, za očekivati je da bi dio nas povećao udio po povoljnijoj cijeni), a male dioničare “selektivno” razrijedila.
  U svemu najviše me oduševljava činjenica da sam i sam prisilni “dioničar” dosadašnjeg većinskog vlasnika…

 8. Evo objave DD , narudzba 62 Mil kuna ua Njemackog narucioca , Vagoni za prevoz Lima to je ono sto DD treba raditi , narudzbe i proizvodnja …:)

 9. Glavno da je to sad uspjelo (kako-tako), a za kratkoročnu likvidnost ako zatreba još, možda neka razmisle o izdavanju nekog dužničkog instrumenta jer kamatne stope su ipak još dosta niske pa ne bi te “junk” obveznice bile tako skupe za Đuru (jeftinije nego ovo, dioničari očekuju ovdje jako veliki povrat na kapital…) a sigurno bi izdanje uspjelo kao od šale jer našim mirovincima su junk obveznice omiljena investicijska klasa, oni bi toga progutali koliko god da im ponudiš, a mislim da nam je svima bolje u kratkom roku ih isplatiti umjesto imati ih tu trajno za su-dioničare.

  A za još dalje i “strateškije”, da, ugledati se na Varteks (ako baš ne možemo dalje sami rasti, organski reinvestiranjem tog konačno profitabilnog poslovanja…).

 10. G. Nenade, znam da je malo offtopic, ali planirate li uskoro napisati neki članak o Varteksu? Jako sam sklon tom društvu i vjeran sam kupac njihovih proizvoda, a informacije o njihovom poslovanju se u javnosti pojavljuju na kapaljku.

 11. Nekako mi se čini da bi za Đuru Đakovića ipak najvažnija informacija trebala biti ona koja je pomalo prošla “ispod radara” – imenovanje generala Lovrića veleposlanikom u Kataru! 😉

  • Hrvoje , a sad je on u Kataru ,
   Cini mi se da Katar sada pokriva i Kuvajt bravo hrvoje to ke savrseno za DD jedino mi nije jasno kako G. Lovric nije sada dok je bio u Hrvatskoj nije sprjecio Da se kupe 8 jedinica u Izraelu za Patrije koje je slucajno napravio DD a recimo Duro ima daleko kvalitetnije jedinice , dokazano testiranjem nesto skuplje istina ali kad je drzava vlasnik vise od 50 posto a dobar dio i Mirovinci DD ne bi li bilo bolje da Drzava prvo samo pokaze povjerenje DD pa onda lobira u inostranstvu sto ce recimo General odgovoriti kad ga pitaju da li je bolje uzeti jedinice od izraela ili DD ….. kada drzava sama nije uzela od DD a cak joj je vecinski vlasnik , a i vec drugi put ukazujete pozornost da je to jako bitno , pa dajte objasnite zasto ???

 12. Kad bude Lovrić skladištar bude izlobirao bar za sto pari pustinjskih čizama, odrezati ću se gdje sam najtanji. Radio sam u toj firmi i poznati su mi mentalni sklopovi nasih generala. To su malo drukčiji uhljebi ali isto uhljebi. Mogu oni dobiti i mjesto na Marsu, isto je.Čast izuzecima. ovo imenovanje je zapravo nagrada za primjerno ponašanje u službi. Demantij sa nestrpljenjem očekujem. Mislim da DD nije segment obrane toliko bitan. Ima i većih poslova. Iako danas sutra ovo može biti šlag na kraju. Pozz svim malim dioničarima DD.

  • Slazen se neno ali segment obrane ako dobije veliki posao su i veliki novci u pitanju odradivace se recimo slijedecih pet godina gdje onda nema sanse da za to vrijeme ne napravi jos pravih ugovora , sve to daje mogucnost razboju ostalih grupacija , novih inovacija i sirenju i jacanju DD . patrija je izvanredan proizvod steta bi bila da ti ne profunkcionira na najbolji nacin .

  • Ovo je odlično. Ne mogu vjerovati da se netko neće naći i uvidjeti taj potencijal! Ameri, Kinezi, Norvežani..Da je 2008-2009. ok ali danas kad su svi gladni dobrih investicija i ulaganja ipak ne bi trebao biti problem.

  • Bilo bi zanimljivo vidjeti (a teoretski je moguće) kako bi uprava donijela odluku o izboru u slučaju prispijeća više ponuda za ukupni iznos novoizdanih dionica, obzirom da je cijena već određena…
   Također je zanimljivo izuzimanje od obveze ponude za preuzimanje…

   • Pa valjda pola jednom, pola drugom, ostatka novca dobiju nazad. Ako netko nije zadovoljan količinom dionica koja je dobio, može se raspisati novi postupak dokapitalizacije s nešto drugačijim uvjetima da ponuđačima omugući cjenovno nadmetanje pa tko je baš jako zainteresiran neka se potrudi podebljati svoj udio.

 13. ili bi sa tih 100 milijuna kuna, uz sadašnjih vjerojatnih 17%, stekao i većinski paket, što daje dodatnu težinu…
  Broj planiranog novog izdanja nije okrugli, dakle nije slučajan…
  Vjerujem kao i do sada da će ĐĐ dočekati najbolji rasplet, što već jako dugo želimo…

 14. A gdje smo mi tu ?? Mali dionicari kupovali su i drzali i sada drze DD i po 50 i vise kuna po dionici , nismo bili ukljuceni u ovu dokapitalizaciju a necemo biti ni u slijedecu pricate o 100 mil a nitko ne spominje da ce to vjerovatno opet biti po 20 kuna , dok mi kupujemo po trzisnoj cijeni pomalo godinama neki od nas nikako mi se to ne cini fer i posteno prema malim dionicarima ali ja svejedno vjerujem u uspjeh i prosperitet DD sobzirom da ja kupujem dioonice Bay and forget to nece utjecati na mene u ovom trenutku ali da bi i ja kupio koju dionicu po nominalnoj cijeni to naravno zeli svatko od nas ali ocito da se to nece dogoditi .

  • Nece “vjerojatno” biti po 20 kn, nego ce sigurno biti po toj cijeni, pise u danasnjoj obavijesti. Za postojece male dionicare, to je i dobra i losa vijest. Prvo, moglo je biti i po duplo nizoj cijeni. Moglo se dogoditi da do toga ni ne dodje. Uostalom, nitko ne garantira da ce i uspjeti naci strateskog partnera, sve je moguce. Ali ako uspiju, a pogotovo ako to bude kompanije iz branse, s iskustvom, referencama i poslovima koje ce prebaciti na DDJH, onda ce stvarno biti svejedno jeste li kupovali po 20, 30 ili 50 kn…

   Ja se nadam da ce sve zavrsiti na najbolji moguci nacin, da ce DDJH konacno prodisati punim plucima, neopterecen politickim zakulisnim igrama i igricama, daleko od lokalnih brodskih kokosara koji bi mamu prodali za cevape… Oni su i doveli kompaniju do ovog trena kada netko moze za samo 12-13 mil EUR zagospodariti takvom firmom

   • Matej i ja se tome nadam ja sam se samo nadao da ce DD prikupiti vise kapitala i to lako medutim ocito je da ima kocnicara , nadajmo se da ce ta injekcija pomoci da se dovrsi restruktuiranje i da se konacno drzava makne iz odlucivanja ali ne treba zaboraviti ako recimo mirovinci udu za taj iznos to ti je kao da je Drzava usla jer oni su potpuno podredeni , ti se dobro vidjelo na Podravci zato DD treba Strateskog partnera slicne djelatnosti ili potpuno neutralnog investitora .

 15. Forsira se dokapitalizacija..To je za mene čak sada dobra vijest jer ova praktički nije ni završila, a već se raspisuje nova..S obzirom da je ova jedva prošla nema logike da se ide u novu dokapitalizaciju ako se s nekim ozbiljno ne pregovora..Mislim da postoji veći ulagač s kojim se razgovara jer jedino to ima smisla s obzirom na najavljenu novu dokapitalizaciju..
  Ono što mi je nejasno je ako postoji zainteresirani ulagač zašto se nije sada javio?U poslovanju firme se ne može ništa promijeniti za par mjeseci..Odgovor na to mi mali sigurno ne znamo..
  Nažalost zakasnio sam s prijavom jedan dan za ovu skupštinu 22.08. i prijava mi nije prihvaćena, ali mislim da će puno toga biti jasnije nakon nje..

  I kao što sam rekao ranije nemam ništa protiv dokapitalizacije po 20kn ako to poklopi jedan ulagač.

  U svakom slučaju zanimljive situacije i na Đuri i na Varteksu.

 16. Pa predsjednica lobira po Kuwajtu, Australiji itd. Znači vrhovni zapovjednik oružanih snaga kojoj bi prva preporuka trebala biti DDJH!

  • Predsjednica nije u stanju bila izlobirat u Hrvatskoj da se na Patriju stavi Kongsbergova vatrena jedinica, tako da ne vjerujem da može nešto izvan Hrvatske .
   Fino nas je uprava razvodnila i sad neki od špekulanata uzimaju svojih 50% i cijena fino ode dole..

   • Odavno sam rekao da ce se to dogoditi , nije mi vise jasno sto uprava radi i ko tu koga Zica 100 mil kuna i unaprijed dogovara cijenu od 20 kuna , Da situacija koju su napravili je idealna za spekulante a najtanimljivije je da oni izlaze sa brzom zaradom od 50% sa dionicama koje su vec prije imali a ko to kupuje pa opet mali dionicari tako da smo zapravo mi ispali budale , vise puta sam napisao da mali dionicari trebaju udrugu po uzoru na Valamar ali nitko bas nitko to nije podrzao nekim komentarom ili zeljom za tim . Pa onda kako nam bude ….pozdrav malim dionicarima

    • Podržavam ja osnivanje udruge Ivice samo od podržavanja nema ništa ako se ne nađe par ljudi koji bi to htjeli voditi..A s obzirom da se do sad nitko nije očitovao na tvoje ideje izgleda da nema zainteresiranih. 🙂

    • Pa da nas se 200 izjasni da podrzava onda bi se nasao nekoliko ljudi koji bi to vodili siguran sam da bi i Nenad pomogao u realizaciji tehnickih stvari , ja nisam za nikakvo vodenje , nemam strucnosti u tome ali sigurno ima ljudi koji jesu ali za clana sigurno jesam , kao udruzeni imali bi dosta velik udjel onda bi sudjelovali kao bitan cimbenik u tome cijelom kolacu 🙂

    • Ivice, mislim da je svejedno da li je sada upisano sve ili je upisano manje, a uprava kasnije upiše ovo što nije sada – jednako ste ‘razvodnjeni’. Moje je mišljenje, međutim, da je ovo win-win za one koji upisuju i za one koji ne upisuju ali im je osnažena komapanija kako bi mogla realizirati svoj potencijal.

    • Ma slazem se ja djelomicno jer bez kapitala DD ne moze ako se sjetimo da ni Dokapitalizacija 2014 nije prosla u cijelosti zapravo ne bi ni uspjela bez vas a od tada DD svejedno radi odlicne rezultate zao mi je sto u ovoj nije prikupio vise novca za isti taj broj dionica ali sto je tu je :), nadam se isto da ce se udruga malih dionicara osnovati jer udio malih dionicara ni sada nije nezamariv .

    • Nije problem sto ce biti osnazena kompanija. Mislim, da to nikome ne bi trebao biti problem 🙂
     Problem je da su nas razvodnili, a nisu nam dali da sudjelujemo.

    • Mislim da je to bio uvjet da se može ići na brzi proces prikupljanja kapitala bez prospekta.

   • maki
    Ako pogledate razliku u visini ponuda, vidljivo je kako se ĐĐ nije baš potrudio dobiti posao na ovom tenderu. Definitivno je šteta za Đuru jer je ovo bila izvrsna prigoda za referencu s vlastitim vozilom i naoružanjem Cal 30mm integriranom na vozilo “In House”. Ukupna veličina isporuke bila je dovoljno mala i za podnošenje izvjesnog gubitka u zamjenu za referencu (u dogovoru s Kongsbergom, i oni trebaju referencu), a prva referenca u ovakvom poslu ima nezanemarivu vrijednost. U ovom području nisu rijetki tenderi gdje se od kvalificiranih ponuđača izrijekom traži živa referenca.
    Što se lobiranja tiče, Đuro se ne bi trebao žaliti na potporu države u obrambenom segmentu. Tražiti od države da usporedivi sustav (ukoliko je sustav po značajkama usporediv i ukoliko zadovoljava zahtjeve iz specifikacija) plati više nego dvostruko skuplje nije realno, niti bi bilo legalno obzirom na odabrani postupak nabave.
    Treba također imati u vidu da ovo nije razvojni projekt, što je teoretski također mogla biti opcija u pravo vrijeme.
    Osobno bih bio vrlo sretan da kod mene odluke dosadašnjeg većinskog vlasnika (RH) donesene u vezi zadnjih dokapitalizacija ostavljaju dojam ravnomjerne brige za sve svoje dioničare i isključive brige za dobrobit organizacije kao u slučaju ovog zadnjeg postupka nabave DUOS-a (a bilo ih je i prije, ne baš uspješnih).

  • Kardinal Bozanić protiv tržišta.
   Pogubio se potpuno. To je cca kao da kirurg
   govori protiv darivatelja krvi. Sigurno nije
   neobrazovan čovjek, ali ako je tržište problem
   u Hrvata onda problema nema. Problem je što
   nema razvijenog tržišta nego je država vlasnik gdje ne bi smjela biti i regulator…Čudna izjava skroz, baš je fulao.

   • Ništa bozanić nije fulao nego on tako misli?Znate onu priču o kapitalizmu da sve ostane isto kao u socijalizmu samo da ima više novaca?Pisao sam dosta o lijevim i desnim komunistima u hrvata,razlika je jedina što jedni idu u crkvu a drugi baš i ne?I crkva u hrvata zahtjeva velike reforme ako želimo iskoračiti u 21 stoljeće i stvoriti modernu prosperitetnu državu a ovi što prodaju floskule o poljoprivredi i pričaju priče iz 19 stoljeća i ne razumiju da se danas u razvijenim državama 1,5% ljudi bavi poljoprivredom a nikada manje gladi nije bilo u tim državama?Nadajmo se da će i crkva shvatiti koje su promjene nužne i u crkvi kao jednoj važnoj instituciji u hrvatskom društvu,ovakve izjave sigurno neće pridonjeti prosperitetu,razvoju i ostanku mladih u hrvatskoj….
    Sve nam je zastarjelo,od institucija države,do tehnologija pa tako i crkve,reforme su potrebne na svim razinama društva?

    A evo malo da se osvrnem i na hrvatsku tkz. naprednu ljevicu i na ovaj intervju;

    http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Rada-Boric-Ime-Trgu-se-ne-bi-promijenilo-da-je-raspisan-referendum-o-Titu

    Žena čak u tekstu priznaje nevine žrtve titova režima referirajući se na bleiburg,samo svjesno prešućuje goli otok u kojem nisu samo stradali hrvatski tkz. nacionalisti nego i partizani i komunisti,žena svjesno prešućuje genocid nad njemačkim narodom cca 220 tisuća civila zbrisano i to onih preostalih od 530 tis na prostoru jugoslavije koji su ostali u jugoslaviji jer su mislili da ništa nikome skrivili nisu,svjesno prešućuje hrvatsko proljeće u kojem su stradale mnoge osobe i obitelji i da bi samo da se dogodilo hrvatsko proljeće i progon studenata tito u svakoj civiliziranoj zemlji bio zbrisan sa svih ulica i trgova.I ovakvi kao rada borić sebe nazivaju tkz. naprednim dijelovima društva,tkz humanistima a nemaju minimum osjećaja ne prema žrtvama 45-48 nego ona nema ni minimum suosjećanja prema progonima hrvatskih proljećara?A da je nju netko 72 stavio u komunistički zatvor zbog drugačijeg mišljenja i to kao studenticu pitao bi je onda dali bi ona i dalje zagovarala trg maršala?Kako ove ljude nije sram,to meni nikako u glavu ne ide?

    Jadna nam majka i sa ovakom ljevicom,i sa desnicom ali i ovakvim poglavarom crkve koji javno i indirektno zaziva socijalizam,oni svi brane ideje i ideologije iz 19-20 stoljeća a ovom narodu treba vizija budućnosti….Oni su kao sidro koje je negdje zakačilo duboko i ne pušta ovaj brod da plovi u budućnost nego nas čvrsto drže u prošlosti i žalu za nekim “dobrim” starim vremenima i prodavaju nam propale ideologije iz 19-20 stoljeća?Jadna nam majka sa njima?

    • Ja bih te sve novokomponirane religije ukinuo. Previše su opasni. Jedni se u ime religije raznose bombama, ubijaju nevjernike jer im sveta knjiga tako kaže, drugi truju narod riječima (a nekad su i sami ubijali u križarskim ratovima, pokrštavanjima ognjem i mačem itd.)

     Ne kažem da po ukidanju abrahamskih religija nužno moramo biti svi klasičn ateisti ili “uvoziti” izvorne prirodne i možda ne-teističke religije/filozofije s istoka kao što je budizam, jer imamo mi i svoju povijesnu religiju sasvim blisku modernom čovjeku jer je također “prirodna”.

     Ja ništa ne bih imao protiv da oživimo staru rimsku (tj. ja bih koristio prvotnu varijantu, grčku) religiju.

     Naši antički bogovi kao personifikacija prirode, ljudskih osobina i psihičkih stanja, gotovo pa se jednako mogu mogu štovati danas kao i prije 2500 godina. Kao takvi, “preneseno značenje”, puno su prihvatljiviji suvremenom čovjeku, suvremenom načinu života, nego ti bogovi koje suvremene teologije dotičnih popularnih religija i dalje tumače kao žive osobe (i ne misle odustati, “preneseno značenje”, poistovječivanje Boga s prirodom, potpuno je neprihvatljivo i svakoj kršćanskoj teologiji), što je za većinu ljudi u vrijeme znanstvenog pogleda na svijet neuvjerljiva bajka, ponekad i jako opasna ukoliko se radi o varijanti baš doslovnog tumačenje srednjovjekovne svete knjige kao ove čiji sljedbenici nam se ubrzano šire po Europi.

     Ako se sjetimo kako je i zašto kršćansko uopće nastalo, koji su filozofski izvori – patnja, traženje spasenja od ovozemaljske patnje i tako smisla života u drugom svijetu – mislim da je i prilično logično da u ovom svijetu koji postaje neusporedivo bolji nego prije, u kojem ljudska patnja iščezava, u svijetu koji postaje vedar, optimističan, okrenut čovjeku i u zadnje vrijeme povećanoj svijesti o prirodi i suživotu s prirodom, nekako kao da nestaju izvori/smisao postojanja kršćanstva i sličnih religija, a te prirodne i čovječne religije, kao da postaju primjerenije nego su to ikada bile!

     Eto, nadam se da će bog Hermes donijeti Đuri sreću i blagostanje u ovoj dokapitalizaciji, da će prenijeti glas o toj ponudi na pravo mjesto.

 17. Evo jedan ok vidio koji sam sada pogledao:

  S obzirom na trenutnu situaciju oko Đure dobro dođe nama koji prvo misle srcem pa onda glavom 🙂

  • Diverzifikacija kao glas razuma spašava i od pogrešaka srca… Ja sam nedavno prodao dionicu koju baš volim, ali što ćeš kad mi je postala skupa za moj ukus. Imat ću je opet ako i kad postane mi opet atraktivne cijene.

  • @maki

   Predugačko, nemam vremena za to. Evo jedan puno kraći (svega 5-6 min) koji pretpostavljam pokriva sve to i više (ne samo “financial”, nego “success” općenito)!

   Ponekad stvari treba lijepo sažeti, znam ja to 🙂

   Jose je inače jedan baš dobar YouTuber, od njega možete naučiti sve from gym to fashion, i više. Jedan jako lijep primjer novih vrsta poslova koji se razvijaju u tom našem internetiziranom svijetu. On i njegov brat su još kao tinejdžeri započeli taj svoj biznis, danas je to full time job. Preko milijun subscribera na Youtubeu sigurno znači preko 100K prihoda od reklama godišnje. A oni rade i sa sponzorima itd. Još prije 10 godina posao “YouTube zvijezda” nije postojao. Tko zna što će sve postojati za 10 godina što danas ne postoji.

 18. techo

  Puno toga je zanimljivo, evo par stvari s moga gledišta:

  1.Uprava govori o poboljšanju poslovanja od zadnje dokapitalizacije.Mislim da nitko ne može osporiti bolje rezultate i napredak ali tržište kapitala to očito nije nagradilo.Kako?Pa cijena dionice u dokapitalizaciji sada je kao i 2014. godine..Ok, Nenad će reći da tržišta ne funkcioniraju, mirovinci zaobilaze Đuru, ali opet jedan Varteks koji realno ima daleko lošija izvješća nego Đuro je pronašao ulagača..Daleko su netransparentiji od Đure, ali njihova uprava me fino iznenadila s ovim fondom..

  2.Iz ovog intervjua je jasno da su ulagači u ovoj dokapitalizaciji šaroliki:

  http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/industrija/jedno_je_kritika_a_drugo_je_javno_blacenje_.aspx#.WZx5GShJaM8

  Sama javni upis je bio usmjeren na velike igrače?Gdje je zapelo?Obrazloženje uprave za prikupljanjem sredstava bez objave prospekta je bilo da je na prošloj dokapitalizaciji skupljen zanemariv iznos od malih kao i potreba da brzo prikupi novac radi likvidnosti.

  Koliko brzo je dokapitalizacija provedena znamo.Preko praga je skupljeno samo 56,546 dionica?Što da je taj broj falio, mali dioničari bi tada dobro došli.Možda je i falilo pa se zato stalno i odgađalo. Ne može se uspoređivati situacija iz prošle dokapitalizacija kada je situacija bila daleko lošija u društvu nego sada i na temelju toga izvlačiti zaključak da ni sada ne bi bilo interesa malih.
  Ne bih ni jednu riječ rekao upravi da smo dobili većinskog, ali ovako je ovo ispalo nekorektno.

  Što sad imamo?Špekulanti koji imaju 800.000,00kn su upisali određene količine, sad izlaze uz zaradu od 40-50% i sad ćemo ja i Ivica i drugi dioničari još malo moći na burzi ” dokapitalizirati Đuru po 20kn..Možda i prije nego ovih 2.5miljuna dođe na burzu..
  Što Uprava nije krenula s dokapitalizacijom početkom godine pa ne bi bilo problema s trajanjem postupka prikupljanja sredstava?

  3.Za što će se iskoristiti sredstva dobivena dokapitalizacijom? Za zbrinjavanje viška radnika u Industrijskim rješenjima treba koliko 6-7 milijuna? Kad će se ti radnici zbrinuti?
  S 31.12.2017. na naplatu dolazi prva rata kredita od 120.000,000 koji je Hbor dao 2014 .godine .Ukupno 44 rate svako tromjesečje što je nekih 15 mil za kraj ove i sljedeću godinu?

  Click to access eQdAFb4rbJSNGhhFyU176g==.pdf

  Naravno da treba nova dokapitalizacija.

  4.Dana 26.06.2017. gdin.Mazal je dao intervju Brod-portalu gdje jasno kaže da će drugi kvartal biti pozitivan:( od 01.35min ).Ja sam osobno upravi poslao e-mail podrške zbog načina na koji je odgovorio na objede sindikata.Ali drugi kvartal je bio negativan i takvu izjavu si gdin.Mazal ne može dozvoliti.

  http://www.brodportal.hr/clanak/mazal:-place-zaposlenicima-u-tvrtkama-dure-dakovica-isplacuju-se-redovito-16302

  Cijena dionice nakon tri godine će biti uskoro tu negdje, jedino što sad krećemo s bolje startne pozicije, osnaženi s ovih 50mil i nadam se ovih 100 u narednoj dokapitalizaciji.Nadam se da bi to bilo dovoljno za nove ugovore i poslove i prije svega nove projekte te bi uz uvjet da se riješi situacija u Industrijskim rješenjima Đuro konačno, al konačno krenuo u jednu bolju i svjetliju budućnost jer održivo poslovanje je tu..

  I za kraj ja i dalje podržavam ovu upravu ali ako uprava hoće da ih mali dioničari poštuju onda neka i Uprava poštuje njih!!

  • Maki , dobro obrazlozeno , i ja imam spremne novce za kupnju Dionica DD , ali naravno cekam da padne na 20-21 kunu sti ce se dogoditi sigurno za koji dan ili iduci tjedan vec bi on pao ali zbog male likvidnosti i nade spekulanata da zarade tih 40% – 50% oni naprosto nece uspjeti zaraditi toliko ako zarade i 15% to ce biti uspjeh , morace pricekati drugu dokapitalizaciu i nekakav rast dionice i likvidnosti da bi izlazili ali ako su spremni prodati po 20 kuna ja sam tu za kupiti svoj dio, uopce ne sumnjam u Mazala i upravu dobro procjenjujem ljude , Vidio sam Zar u ocima kod njega dok prica o DD , ma on je profesionalac takvog bi covjeka htio vidjeti u podravci . Vidjecemo danas DD dionica uspjesno pada p se nadam da cemo se ti i ja Maki uspjeti Dokapitalizirati 🙂 , ivo je naravno samo moje misljenje i ni slucajno nemojte raditi sto i ja .

  • maki,
   Ja poštujem pravo većinskog vlasnika za izbor načina i pragova dokapitalizacije, naravno u okviru važećih zakonskih rješenja. Također, poštujem i pravo većinskog vlasnika da posebno pravom prvenstva ne honorira dosadašnje dioničare.
   Međutim, ono što mi ovdje najviše smeta je činjenica da je u ovom slučaju većinski vlasnik RH, i da je država sama u ovom postupku diskriminirala sve one s manje od 800.000 kn raspoloživih za ovaj poduhvat, uključujući i veliku većinu malih dioničara i još veću većinu potencijalno zainteresiranih svojih državljana, potencijalnih ulagača. Prije par godina toj istoj državi novac malih dioničara (koliko god nas bilo i koliko god naše financijske mogućnosti u odnosu na grandiozne planove uprave) nije smetao.
   Nažalost, dovoljno sam star da u diskrecijskim i pomalo tajnovitim odlukama većinskog vlasnika (a na prijedlog vrle uprave) u ovom slučaju mogu prepoznati (opravdano ili ne, svejedno) naznake nekih prošlih vremena i stilova. Ne kažem da ovdje postoje neke zadnje namjere, ali osjećaj nije baš najugodniji…

 19. Broj dionica Đure sada je 10.153,20 :

  Click to access f0UNgwlKS2Chrcbd8TOBEw==.pdf

  Ako je članak s poslovnog točan i Nenad ima cca 20% sada znači da ste do sada u Đuru uložili preko cca 40 milijuna kuna od toga nekih cca 20 mil u ovoj dokapitalizaciji.

  http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/drzavi-ostaje-kontrolni-paket-331352

  Ovo je dio Nenadovog komentara od neki dan:
  ” Ja sam spreman pratiti i čuvati društvo i dalje, pa tako i u ovoj dokapitalizaciji i vjerujem da nakon nje će stvari biti značajno stabilnije. Na koncu, opet EBITDA pozitivan kvartal, već 4. u nizu, i to u ovako teškim okolnostima jako rastegnute bilance i bez vojnog programa. Čini mi se da je od 2012. bio samo jedan kvartal na pozitivnoj nuli, dakle mislim da imamo fundamentalnu promjenu.”

  Stvarno skidam kapu zbog svega što radite za Đuru. Vi stvarno čuvate ovo društvo ne samo riječima nego i djelima.

 20. Cini mi se da ce DD dobiti taj posao samo treba paziti kakav ugovor podpisuje sa njima jrr meni se cini da Vijadukt nije bio jedini krivac u svim tim zavrzlamama .

 21. Cekam da DD padne na 20-21 kunu da dokupim a nikako nece zadnja dva dana promet je solidan u odnosu na zadnjih mjeseci ali ne pada ispod 24 Kune , bas nemam srece valjda bude do kraja dana ili sutra , ajmo DD … ulazim sa svim likvidnim sredstvima , mozda nesto i prodam ali vi nemojte raditi sto i ja jer ja sam Hazarder 🙂

 22. Doista se trudim razumjeti ljude koji prodaju ddjh po 24kn i siguran sam da imaju svoje razloge ali neovisno o tome…

  Da li je razlog tome nedavni dokap po 20kn pa je netko sretan sto je ni orao ni kopao zaradio 20%, najava izbora nove uprave ili trenutno na ZSE prevladav neakav trzisni sentiment doista ne znam.

  Ovo danas je ujedno i najniza cijena ddjh u zadnjih godinu dana…

  • Arpeggio i ja se trudim , mislim da je to sve pomalo sto si spomenuo ali ne vjerujem da bi izlazili oni koji su sada jeftino usli nema takve likvidnosti da zarade a da cijena ne padne blizu 20 kuna ,osobno smatram da je DD jako podcijenjen ali i inace kod njega su uvijek euforije ili razocarenja dizale i spustale dionicu po 30 -50% , kako bilo nema sanse da ga prodam ja sam uvjeren da ce DD biti perjanica kad tad . Pa i sada mu dobro ide i bez veceg ugovora za Patrije ove godine bilo je dosta ddobrih ugovora ali cak i tada je dionica padala , meni je neshvatljiva nezainteresiranost Mirovinaca u Dokapitalizaciji ,valjda oni ulazu samo po direktivama drzave ( zanimljivo a novci su za nase mirovine). Ima toga jos dosta sto ke cudno ali nekom drugom prilikom o tome .

 23. DDJH postaje kopija PTKM? Otkud Mariću pravo da raspisuje natječaj za novu upravu, “on” ima samo 38%?
  Zašto ne bi mi mali dioničari stali ovome na kraj.

  • Nije nemoguće ali će puno zubiju prije toga morati polomiti. Ovaj su put karte drugačije posložene i nogometni sudija bi jako loše mogao proći. Baš kao i u nekim ludim tekmama:-D

  • Mnogo puta u zadnjih 6 mjeseci sam napisao da je prijeko potrebno osnovati udrugu dionicara Dure Dakovica po uzoru na Valamarovu siguran sam da bi nam Nenad pomogao u tome pa ga molim da otvori jedan post o tome da raspravimo o toj mogucnosti . kao sto se vidi vec smo izigrani a ako se ne udruzimo bice jos gore sasvim je jasno da su interesi Nenada isti ili slicni nasima , mislim da je to cak hitno , napomena ja se ne guram za nista samo bi bio clan , a predsjednistvo lako izaberemo , dobar ekonomist , odvjetnik , financijas i neetko konse razumije u komjutere da slozi stranicu naravno i razumna godisnja clanarina I evo nas , misli da cak nas malih dionicara ima dobar postotak . Osobno bi sigurno dosao na osnivacku skupstinu a vjerujem da bi dosao i Nenad da nam pomogne zato Neande molim jedan post o DD ne mouemo dozvoliti Da upropaste DD kao petrokemiju.

    • Hvala arpeggio , nadam se da ce biti jos zainteresiranih , ako Mr.Bakic slozi post i ako se javi dosta zainteresiranih idemo u realizaciju a vjerujem ako osnujemo udrugu kasnije ce se prikljuciti svi , mnogi misle sto cu ja sa 200,
     300, 500 dionica , ma i jedna je vazna jer je to vase i pripada vam za tu jednu dionicu jedan dijelic firme pa ako se prema svome budemo ponasali macehinski onda i zasluzujemo neka sve ide kvragu , po nacinu i broju dionica posljednja tri dana kako su prodavane misli da izlaze zapravo mali dionicari , grijese ali sto se moze .

    • Gospodin Huber, tajnik udruge RIVP je među top10 u novoizdanim dionicama DDJH. Možete probati njega kontaktirati da li je zainteresiran voditi udrugu… Mail imate na stranici udruge.

 24. Ja vjerujem da će ĐĐ postati jedna solidna tvrtka unatoč nemalom trudu državnih dužnosnika i pripadajućih im uhljeba da je dovedu na nivo Petrokemije. Ako bude tako Brođani mogu podići spomenik NB usred grada a u Đuri Mazala postaviti za doživotnog PU.
  Što se dionice tiče, tu nisam tako veliki optimista, puno je novoizdanih po 20 kn a još više ih je u najavi. Dosadašnji dioničari su zaista brutalno razrijeđeni, puno je tu dionica i treba vidjeti koliko poslova i koliko zarade treba da se opravdaju cijene dionice od prije cca godinu dana.

  • “puno je novoizdanih po 20 kn a još više ih je u najavi. Dosadašnji dioničari su zaista brutalno razrijeđeni..” to i mene muci

  • Ne bojim se novoizdanih 5M dionica – sumnjam da ce ih onaj tko ih kupi po 20 u kratkom roku ici prodavati, a pogotovo ako se bude radilo o vecinskom vlasniku.

   Ako cijena i padne na 20kn, evo svima nama odlicne prilike za dokup 🙂

   Situacija nije bezazlena ali je po meni daleko od lose/crne

 25. Čekamo komentar na fantastične vijesti 🙂
  Kad neće “naši” jer tu nema vrijednosti, e onda će netko drugi.
  Kasnije je obvezna kuknjava kako smo sve prodali strancima 🙂

 26. Lako moguce da ce DD biti ugovor u Dzepu za Kuvajt :), dionica naglo porasla na 30 kuna a onda se netko istresao po 30 a onda sve do 27 kuna cini mi se da to izlaze neki iz predhodne dokapitalizacije valjda su zadovoljni sa dobitkom od 40% , hm sto li ce reci kad se ovo odigra i kada DD krene u osvajanje trzista bice plakanja 🙂

 27. Mislim da ulagači Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta nešto imputira a posebno kada pored svih Ugovora koje DDJH ima stoji otvoren vrlo velik Ugovor oko proizvodnje BOV-a za Kuvajt. Pametnom dosta…

  • Ja bi ipak priceka da vidimo sto o svemu tome misli G. Nenad Bakic ,jos se nije oglasio ili je na putu ili priprema post o ovome dogadaju 🙂

    • Link ima eror ?? Kako da shvatimo ovo kao pesimizam svase strane da se ovo moze odigrati 😦

    • Imamo vrlo zanimljive informacije na navedenom linku od g. Bakića. U dokumentu se spominje Mr. Al-Wazzan kao jedan od predstavnika konzultantske firme Westacre Investments Inc koja je posredovala u prodaji tenkova M-84 Kuvajtu u vrijeme Jugoslavije.
     Vlasnik firme CRNI ČELIK d.o.o. je Hamad M A A Alwazzan. Da li je moguće da se radi o istoj osobi ili osobi iz iste obitelji? Opet možda je sve samo slučajnost? Ako postoji poveznica, to bi značilo da imamo vrlo ozbiljnu ponudu firme koja ima know-how kod ovakvih poslova.

    • https://panamadb.org/entity/westacre-investments-inc_10197883
     Čini se da je to ista osoba koja je kao konzultant ugovarala (uspješno) prodaju tenkova Kuvajtu…
     Moglo bi se reći da je (nekad) imao veze u njihovom ministarstvu obrane. U svakom slučaju sada vodi prilično veliku grupaciju koja se bavi svakakvom industrijom po Kuvajtu. Biti ćemo pametniji u četvrtak kada vidimo da li je Đuro dovoljno strateška kompanija da ode strateškim putem Petrokemije ili možda ima nestratešku budućnost. Kao što je gospodin Mazal rekao nakon što Đuro nije dobio ugradnju borbenih stanica na Patrie, briga o tvrtki se ne pokazuje udjelom u vlasništvu.

    • Ovo je stvarno izvrsno! Ako je Al-Wazzan prije 30g. lobirao za onakve poslove s tenkovima, mogu samo zamislit kolike su mu mogućnosti iz sadašnje perspektive. Za ĐĐ ovakav partner u vlasničkoj strukturi ne znači samo 250m svježeg kapitala nego i dolazak praktički na pola koraka do ogromnog posla s Kuvajtom. Ako se to i ne dogodi, svakako se otvaraju mogućnosti za druge poslove na tom tržištu. Bit će stvarno zanimljivo pratit ovu priču. Svaka čast g. Mazalu i veliko hvala g. Bakiću na viziji i svemu što je dosad napravio za ĐĐ.

  • g. Goran Marić se izjasnio samo kao marksist, ne komunist, a uvjeren sam da će ovdje prevladati patriotski porivi, a ne ‘naševanje’.

   • Pa zar ima većih patriotskih poriva od čuvanja Đure u “našim” rukama, a dalje od “njihovih kapitalističkih”? Mi znamo najbolje!

    Inače, imam dionice Đure, stvarno se iskreno nadam pozitivnom raspletu, ali nakon uloge “naših” u Petrokemiji (kojoj se još ne nazire rješenje!), i nakon što vidim kakve kadrove drug Marić gura u npr. Podravku, jako sam skeptičan!

    • Džemale previše ste emotivan prema tom Mršiću. Smjenjen je kadar općenarodne obrane i
     društvene samozaštite, a ne Lee Iacocca.
     Dobro mu je uhljebio se opet na paradržavnoj sisi, ne brinite toliko, vidim da ni vremenski odmak ne pomaže u procesu žalovanje. Pod HDZ Vladom će se ĐĐ privatizirati. Sve OK.

    • Pa, ako tako kaže politički komesar HDZa, onda nemam izbora nego vjerovati mu…

     A drugo, nisam emotivan prema Mrsiću (svijet u vašoj glavi je jednostavan, ako nisi za HDZ, onda mora da si za SDP). Neka ide, politika ga donijela, politika ga odnijela. Samo ako već mijenjate upravu, zar nije cilj postaviti sposobnije, a ne ljude koji su već nešto uspjeli upropastiti u životu?

    • Fulali ste i to, jer nemam uopće talenta da bih bio u strankama ili se time bavio. U vašoj glavi problem je što u HDZ-u jer ima previše komunista. To nije problem isključivo HDZ-a nego društva, jer njih komunista svugdje ima previše tj. prevladavaju, a deratizacija nije civilizacijska niti demokratska opcija što smo dosegli za vrijeme HDZ-a. Pogledajte što rade medijski predsjednici države jer uopće ne pripada jugo-komunističkim snagama. Ne znam skoro ništa o novoj upravi Podravke, o Mršiću kao dijelu političke mašinerije puno više.

 28. Ova objava se skoro savršeno poklopila s danom rođenja osnivača današnjeg Đure, poduzetnika, filantropa, kapitalistu i antifašista g.Aleksandra Ehrmanna (rođ 14.9.1879.)

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Ehrmann

  Molim vas obratite pažnju posebno na zadnji paragraf: “Novouspostavljena vlast SFR Jugoslavije nije imala previše sluha za dobrotvore iz redova kapitalista, iako su Ehrmannove zasluge za narod bile neosporne. Iako antifašist, Ehrmann je bio okarakteriziran kao klasni neprijatelj, pa mu tako nova vlast nije priznala pravo na mirovinu.” – pa ko ne bi volio te narodne “pravednike”, vjerojatno su oni smatrali da mu je ostanak na životu bila nagrada.

  • Kad Đuro malo stane na noge, odluči u potpunosti okrenuti novu stranicu svoje povijesti, možda bi dobro došao i jedan lijepi rebranding, predlažem novo ime: “Ehrmann Industries”, ili samo “Ehrmann”!

 29. Neki bi se sad trebali ispričati gdinu Mazalu! Dobro da smo jako razrijeđeni ako to znači rezanje bolesnog tkiva – države. Nadam se da će on ostati kao predsjednik uprave, a i da će se osnovati udruga malih dioničara. Čestitke upravi i gospodinu Bakiću. Vjerujem da će ubrzo Đuro postati pravi blue chip 🙂

 30. Nije da se bunim (daleko od toga, sretan sam!), ali ovo danas sa Crnim celikom mi otvara neka pitanja; Zasto ovakva velikodusna ponuda bas sada? Zasto se nije dogodila u onom inicijalnom/prvom krugu dokapa u kojem je Nenad sudjelovao sa 10m HRK odnosno zasto je nije bilo u ova dva kruga dokapa?
  Da li je moguce da je trigger za ovu ponudu bio natjecaj za novu Upravu u kojem bi vladajuca garnitura pronasla nekon “kvalitetnog” PU iz svojih redova?

  Nadam se samo da ce vladajuca garnitura i Goran Maric imati dovoljno pameti da ne pokusaju minirati ovu izvanrednu ponudu.

  Zajedno sa svim dionicarima djure s nestrpljenjem iscekujem daljni razvoj ove izvanredne situacije 🙂

  • Život je uvijek kompliciran, ima stotine i tisuće okolnosti. Tko zna kako i zašto se nešto posložilo. Zamislite da idete u dućan u kvartu i da je to Lidl. Pitate se ‘ma sumnjivo mi je to da se otvorio baš prošli mjesec, zašto nije ranije, zašto bi sad nudio to mlijeko, a ne ono, zašto je baš sad proširio parking, a ne prije, koje to veze ima s Agrokorom – to otvara mnoga pitanja …’ i tako dalje.

   • Ako se izglasa upis tih 250 mil. kuna (a ne postoji niti jedan racionalni argument zašto se ne bi izglasao) ĐĐ je još bliže poslu s Patrijama u Kuvajtu. Ali čak da se taj izvozni posao ne ostvari, nevjerojatan potencijal je u ĐĐ. Sa tim kapitalom mogu nastaviti razvijati svoj know how (kao što to rade s vagonima) te potpuno stabilizirati firmu. Nadam se da su predstavnici države naučili nešto na primjeru Petrokemije.

   • Pravo pitanje je da li Drzava ima instrumente da ovu odlicnu situaciju pokusa sprijeciti , zatim da li drzavi nakon ove ponude uopce ostaje 25 % plus jedna dionica , jer uvjeti ponudaca su fiksni , jer po meni ovo je win win win situacija za sve pa i za drzavu ako ude Kuvajcan u taj posao , siguran sam da
    mazal onda ostaje , dobice sigurno neke poslove u kuvajtu a perspektiva za sirenje je onda ogromna , bice dobro Radnicima , nova zaposljavanja i sirenje , vece place , veci ugovori , rast dionice , u perpektivi i moguca ispalta dividende zasto ne 🙂 . Nadajmo se da ce ovo uspjeti .

    • Nadam se i da će g. Mazal ostati. O tome moraju odlučiti oni koji daju svoj novac u ĐĐ a to nije država. Sve u svemu, čini se da VART i DDJH idu u pravom smjeru sa privatnim kapitalom. Držim fige. Uzbudljivo razdoblje je pred nama…

 31. Ako Hdz ovo blokira mislim da ce nakon dugo vremena izgubiti podrsku u Brodsko-Posavskoj zupaniji jer ce biti zapamceni kao grobari Slavonskog Broda.
  Ono sto je meni nejasno je kad ce se odlucivati o ovoj ponudi?Za skupstinu 21 je bilo predvideno odlucivanje o ovoj dokapitalizaciji od 100 mil? Da li ce se na ovoj odlucivati o ovoj ponudi i trebamo li doci u sto vecem broju ( ili dati punomoci )
  da se vidi da podrzavamo ovu ponudu?

  • Suludo bi bilo da se razgovara o dokapitalizaciji za 100M a nemas nikoga da to kupi a na stolu ti je 250M i vkerujem da je sasvim jasno zasto to Kuvajcan hoce kupiti 🙂 , ne prihvacanje ove ponude bi bila katastrofa za DD i slavoniju , pa upravo se ovako nesto i trazilo zar ne ??

 32. Ako je u nekoliko zadnjih navrata od strane države prihvaćena mogućnost dokapitalizacije, s isključenjem prava postojećih dioničara, ne vidim zašto bi se sad izmišljala topla voda. Al tko se na mlijeko opeče, taj i na jogurt puše… Vlada može ili ovo podržati ili dati svoju ponudu koja mora biti barem jednaka ovoj. Ili se ne piše dobro nikome

  • Upravo tako. Već je moglo biti preuzimanje većinskog dijela u ovoj zadnjoj dokapitalizaciji i to bez ikakvih posebnih ograničenja i uvjeta od strane RH.

 33. Tako se nekako poklopilo da se Đuro i Petrokemija događaju u gotovo istom trenutku, ali ipak sa jednom velikom razlikom.
  Država već godinama na sve načine moli bilo koga da preuzme Petrokemiju samo sa dokapitalizacijom firme i nastavkom proizvodnje – pristaju i na kompenzaciju duga za plin i sl., dakle skoro bez ulaganja casha…
  S druge strane iz čistog mira (sam od sebe) se javio prilično bogati i vidljivi investitor u Đuru, koji bi uložio svojih 250 mil kn i vjerojatno ima plan kako bi postavio posao da u nekom vremenu vrati investiciju ili dodatno i zaradi.
  I sada država koja se kune u privlačenje investicija, otvara veleposlanstva po Svijetu kao preduvjet za isto, vodi delegacije firmi na predstavljanje u potencijalne zemlje-mete i sl. ima vrlo jednostavan zadatak – da pokaže da li je spremna donijeti ISPRAVNU odluku, razumno postupiti i dozvoliti investitorima u RH koji žele raditi i uložiti da nastave proizvodnju, povećaju zapošljavanje, povećaju izvoz… i sve u korist te iste države (PDV, porezi na dohodak, doprinosi, rast BDP-a…).
  Ono čemu se nadaju i mole za Petrokemiju (ne treba zaboraviti da su tamo još uvijek vlasnici 80%) imaju upravo na stolu za Đuru i odluka koja se datumski treba dogoditi ranije (21.09.) će biti i jasan znak potencijalnim investitorima koji trebaju do jedan dan iza (22.09.) dati iste takve obvezujuće ponude za Petrokemiju.
  U slučaju (teško mi je u to i povjerovati) odbacivanja ovakve ponude za ĐĐ, mogu li se uopće nadati bilo čijem obvezujućem pismu za Petrokemiju, ukoliko ponuđač želi izbjeći moguće poniženje odgovorom Države tipa “Ne hvala…”
  U prošlosti je Država u sličnim situacijama bezbroj puta pogriješila (Luka Rijeka…) i cijenu toga plaćamo i danas…
  A jedna poslovica kaže da pametan uči na tuđim greškama, malo manje pametan na svojim ,a onaj treći niti na svojima…

 34. http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/sudbina-dure-dakovica-opet-u-rukama-vlade-i-ministra-marica-drzava-nema-ni-novca-ni-plan-ali-ne-zna-hoce-li-prihvatiti-kupca-sa-250-milijuna-kuna/6549843/

  Ako država proda kompaniju dobro će zaraditi u budućnosti od svih davanja i poreza.
  Teško mi je uopće zamisliti da mogu odbiti ponudu, ako rade u javnom, državnom i domoljubnom interesu. Nakon Petrokemije i samog ĐĐ do sada, odgovor je ovdje lak, barem meni. Privatizacija u svakom slučaju.

  • Ja samo imam za reći jadni mi svi skupa. Mogu misliti kako je gospodinu Bakiću koji je toliko svojeg novca uložio u sve to a onfda mora strepiti nad lokalnim moćnicima i njihovim bumerang populizmom. Dno na a Vama Nenade sve najbolje. Kapa do poda.

  • Polako, ovdje pričamo o HDZ-u tako da bumo videli kaj bu se zbilo. Fakat se bum “iznenenadil” ak se dogodi repriza uobičajenog scenarija.

 35. Nadam se da Marić shvaća da je bolje prihvatiti tuđih 250 milijuna nego plaćati 400 milijuna iz državnog proračuna za par godina. Ako ne shvaća, poslati ćemo mu ljude iz Petrokemije da mu objasne. Smješno je uopće da zovu ulagače na sastanak, kao veliki gazde koji su se do sada jako brinuli oko ĐĐ. Pa netko tko ulaže takav novac neće valjda sve porušiti, otpustiti ljude i napraviti parkiralište.

  • Meni se cini da je to komplicirano sada napravoti u sedam dana kako da mu damo punomoc na koji nacin pa nema nas deset nego jako puno ,tako da se ponovo Pokazuje da je udruga malih dionicara neophodna jer nemoguce je da sada svi dodu u SB i pokusaju nadglasati Drzavu , uhljebe i one koji upropastavaju nasu mirovinu ulizujuci se bilo kojim grupacijama na vlasti (mirovincima) , ali oni nemaju nikakvih argumenata da se ne sloze sa ovim ako se to desi treba objasniti narodu kroz sve dostupne medije istinu sro oni to rade i zasto , ako se ova prilika propusti jasno je da DD vise nece imati sanse dobiti taj posao u Kuvajtu . Kratko i jasno Prihvacanjem ove ponude dobivaju svi ,DD, Radnici ,Drzava , Dionicari i Hrvatska cijela narocito slavonija , Odbijanjem dobiva sacica uhljeba koja ce i dalje nagrizati DD dok ne propadne a sve ce to platiti Porezni obveznici , dionicari i buducimpenzioneri jer Mirovinski fondovi ce takoder izgubiti . Mislim da ce Se Maric malo kurciti ali na kraju prihvatiti ponudu jer netko mora odgovarati za posljedice a ovo nije nogometna utakmica i nece mi suditi oko sokolovo da je to bilo sudacko uvjerenje nego Narod .

   • Nije prekomplicirano. Sad provjerio.
    Samo se prijaviti na skupštinu putem maila (uprava@duro-dakovic.com) do ponedjeljka i ispuniti vrlo jednostavnu punomoć koju mogu postati tu. Ne treba ovjeravati kod bilježnika. Punomoćnik treba donijeti punomoć na skupštinu.

    izbrisano

    • Možda je najbolje poslati punomoć članu uprave, vjerujem da oni znaju što je najbolje za firmu.

    • @Leustek:
     – postajte molim vas obrazac punomoći
     – možete li prema Nenadovom prijedlogu dolje provjeriti da li je dovoljno potpisanu i skeniranu punomoć poslati e-mailom na člana uprave (odnosno na e-mail adresu nekog administratora koji će sve tako pristigle punomoći dostaviti članu uprave)

     @Nenade:
     – kojem članu uprave predlažete da se naslove/pošalju punomoći?

    • Vjerojatno je najbolje prijaviti se za sudjelovanje i u istom emailu pitati da biste opunomoćili nekog člana uprave, pa neka vam oni kažu ako netko bi, i daju podatke.

  • Tko zna je li to uopće legalno, da li je dobio naputak za to od resornog ministarstva (nadajmo se da jest). Zanimljivo u svakom slučaju 🙂

  • Svaki dioničar može predložiti članove uprave, ali bitno je da bude svjestan koliko glasova ima i kako će se nešto lako izglasati ili ne. Mislim da si taj dioničar sa svega 38 % glasova nešto previše umišlja. Neće proći nikakav njihov prijedlog ako nije u skladu s interesima preostalih 62 % dioničara.

 36. Pa neće valjda i ovdje upropastiti priliku da se spasi tako velika tvrtka. Opet strateška važnost kao i Petrokemija.
  Vlada je pokazala da reagira isključivo populistički i jedini način pritiska je snažna reakcija medija i javnosti. To je jedini način da zanemare svoje stranačko uhljebničke interese. Ako mediji i javnost neće reagirati brzo i snažno ostati će Đuro strateški važna ruševina kao i Petrokemija.

  • Neka fudbalski sudija strateškim objektima proglasi svoje nekretnine,dosta je on “strateški” odigrao u podravci….

  • Mislim da više ništa ne smiju upropastiti jer bi to već prevršilo svaku mjeru. Za sve postoji neka granica. Čak i u Hrvatskoj postoji granica preko koje se ne može prijeći, čak i u Hrvatskoj postoji mogućnost da se političare ako naprave previše štete svrgne s vlasti još naprasnije nego li je bio Sanaderov odlazak.

 37. Hoće fudbalski sudija,oni vam funkcioniraju kao ck a uhljebi će se boriti i rukama i nogama da ostane “naše-ničije”,jedina šansa je da se digne frka…Kod podravke mu je prošlo,lukav je to igrač?

   • Kristijan,
    Posalji mail na upravu , napisi koga iz uprave zelis opunomociti mislim da ti oni mogu poslati obrazac ili uputiti kako da to napravis , to je moguce samo jos do 18. Zato treba brzo reagirati .

   • Pošalji mail u Đuru da bi opunomoćio nekog iz uprave i oni ti pošalju punomoć,potpišeš,skeniraš,pošalješ mailom,a original obavezno poštom.
    Lp

 38. Maki hvala na linku , Komentari su pola- pola 🙂 , to znaci da ima sve manje neinformiranih , neskolovanih zaostalih i zavedenih ljudi.
  Uglavnom oni koji neznaju sto je to dionicko drustvo i nemaju dionice nista ne shvacaju oni to gledaju kao prodaju DD smjesno, oni koji imaju dionice i te kako znaju da ovo moze biti Spas i uzlet Dure kao i dobitak niza novih poslova.

  • Ja sam Brodanin koji ne zivi u Brodu i mogu ti reci da Brodani nemaju pojma o situaciji u Duri ,a još manje tko je Nenad Bakić i sto je napravio za Duru..Brod je grad koji propada naocigled ,a ljudi i dalje zive u socijalizmu i razmisljaju na taj nacin..

   • Ja sam slavonac iz Bosnjaka ali isto ne zivim u Slavoniji pa znam kako se osjecas pogotovo kada dodem tamo i slusam njihova misljenja i slicno uh , ali sami su krivi naprosto moraju se mjenjati zapravo svi se moramo mjenjati .

   • I ja sam porijeklom s dalekog istoka Hrvatske… (i znam ponešto mandarinskog, daleki istok je daleki istok 🙂 ).

 39. Ovo je link za obrazac punomoći

  Click to access 170711132348182.pdf

  Ukoliko se link ne otvara, na stranici Đure Đaković u kućicu “pretraživanje” upišite “punomoć” pa će vam se otvoriti taj link do dokumenta.

  Ovdje možete naći potrebne podatke za upis u obrazac, npr. ako želite opunomoćiti g. Mazala, to su javni podaci pa nije problematično

  https://www.sukobinteresa.hr/hr/imovinske-kartice/imovinsko-stanje-duznosnika-tomislav-mazal

  U pozivu na Glavnu skupštinu piše da je prijavu i punomoć potrebno poslati 6 dana prije Glavne skupštine, dakle danas do 23:59 🙂

  Lp,
  Dražen

 40. Samo mala dopuna, prijave na GS se mogu prijaviti do 3 dana od dana održavanja, znači zaključno s 18.9. (odluka je donesena na GS od 22.8.) a tu je i link na podsjetnik za dioničare sa stranica ĐĐ

  Click to access 170914155347383.pdf

  a tu niže je u pozivu na GS je uputa za podnošenje punomoći

  Click to access 170807102333701.pdf

  Glede odluke vlade oko koje svi strepimo nekako ipak mislim da ih ne treba osuđivat prije nego se izjasne. Iako je strah potpuno opravdan s obzirom na prošle slučajeve, mislim da su ovaj put okolnosti i akteri ipak drugačiji i da će se odluka biti za prihvaćanje ovakve ponude dokapitalizacije pošto nema niti jednog logičnog objašnjenja za ne.
  Svejedno, čisto kao poruku potpore trenutnoj upravi, smatram da im treba dati punomoć na zastupanje i na kraju kako bi rekao meni najdraži biznismen Del Boy “He Who Dares, Wins”

 41. U pozivu za skupštinu piše da prijavu treba poslati 6 dana prije, ali u obavijesti dioničarima od 14.9. piše da je zadnji rok za prijavu 3 dana prije održavanja skuštine, do kraja dana 18.9. (ponedjeljak).
  Pretpostavljam da isto vrijedi i za slanje punomoći.
  Budući je ova obavijest dioničarima svježija od poziva na skupštinu, mora da vrijedi taj rok od 3 dana:

  Click to access 170914155347383.pdf

  Vrijedi postupak koji su kolege već postali gore, s tim da dolje prilažem link na punomoć koju sam dobio od uprave i koja je već popunjena sa podacima člana uprave Marka Bogdanovića.
  Skinuti punomoć sa donjeg linka, potpisati, skenirati, poslati mailom, a original obavezno poštom:
  https://drive.google.com/file/d/0B9v4ru5n0crqdHRORUZiTzNSWUI1cnJCMnREemtxX01XODJV/view?usp=sharing

  • Čovjek bi pomislio, ako fudbalski sudija zna išta, to je gledati na sat i paziti na vrijeme. Na koncu, bitna komponenta posla mu je bila svirati kraj nakon 90min.

   Al eto, i ovo je uspio zaribati.

 42. Tragedija, ali Nenade prema Zakonu o trgovačkim društvima odluka o povećanju temeljnog kapitala se donosi 2/3 većinom.Znači ovisimo o državi.

  Naravno da se trebamo boriti i boriti ćemo se..

  Država nema niti jedan argument da se protivi ovoj ponudi iz razloga što je je na zadnjoj dokapitalizaciji pokazala da je Đuro ne zanima.
  Osim toga koliko se sjećam država je stavila Đuru na listu firmi za privatizaciju.No s obzirom da znamo da je naša politika puna hijena koje bi mogle pokušati ovo sabotirati trebamo biti jasni i glasni da to nećemo dozvoliti.

  Vrlo je važno da se svim sindikatima jasno iskomunicira što ova ponuda znači kako bi Uprava imala i njihovu podršku.

  • 75% glasova prisutnih na skupštini je u zakonu standardna većina potrebna za povećanje kapitala, s tim da se statutom može smanjiti na 2/3. U Statutu Đure Đakovića koliko vidim stoji da je potrebna 3/4 većina.

 43. Nesto mi govori da ce drzava biti za ovu dokapitalizaciju , koliko vidim oni se bave sa svim vrstama poslovanja oko ratne opreme , naoruzanja , a nedavno se drzava hvalila da izvozimo dosta toga i da ima mjesta za jos poboljsanja pa evo prilike ovaj par trguje po cijelom svijetu pa moze dogovoriti poslove recimo da patrija bude u paketu sa nasim strojnicama , sljemovima i kompletom vojih uniformi , pistolja i svega potrebno za broj vojnika koliko patrija prevozi , niz mogucnosti se otvara sa tim timom poslovnih ljudi , Drugo drzava ce konacno pokazati da mjenja politiku i da dozvoljava ulaz stranog kapitala i time bi profitirala u javnosti narocito nako uspjeha DD i dobivanju poslova 🙂 , win win na vidiku .

 44. Promatrajući cjelokupnu situaciju u ĐĐ od vladavine SDP-a te sada sa ovom HDZ koalicijskom vladom optimista sam gledajući kroz prizmu vlasti u smislu koja su temeljna načela obiju vlada, znamo da su se privatizacijski procesi u globalu odvijali za vladavine HDZ-a imajući u vidu i potpunu nezainteresiranost vladajućih za đuricu te nesudjelovanje u dokapu smatram da će g.Marić podržati preuzimanje đurice. Kasnije kad firma dobije inozemne poslove potpomognuta sa lobiranjem budućeg vlasnika koji je prisniji sa Kuvajtskim ministrom obrane te se obujam posla poveća i zaposle novi radnici uvijek država na čelu sa g.Marićem može sebi pripisati zasluge za novi uzlet đurice.U protivnom, ukoliko blokira privatizaciju a đurica ne dođe do kraja godine do tih potrebitih 100 milja kuna može imati puno dalekosežnije negativne posljedice kako za njega samoga tako i za HDZ.

  • Apsolutno se slazem zato i ja misli da sa ovim oni vise nece nista reskirati a mogu se hvaliti kako su oni to omogucili za dobrobit Hrvatske i DD .

 45. Misljenja sam da g. Maricu i ekipi na vlasti mora biti jasno da u ovom slucaju nisu najvazniji novci koje daje investitor koliko je bitno njihovo lobiranje u Kuvajtu i njemu susjednim zemljama da Duro dobije veliki(e) posao u vojnom segmentu.

  Sa neprihvacanjem ponude moglo bi se dogoditi da ostanemo bez novaca i naravno bez posla.

  Pametnom dosta!

  Rasplet slijedi …

  • Danas su u Jutarnjem i 24 sata objavili dosta toga sto je Nenad analizirao , izgleda da se mediji bude vise zbilja ne moze ovako.

  • To je za originalni prijedlog od 100 milijuna dokapitalizacije. Nitko još nije stavio na dnevni red ponudu Crnog čelika. Istina, može se i na skupštini dodati točka na dnevni red, ali transparentnije bi bilo da uprava unaprijed promijeni dnevni red. Možda čekaju signal iz ministarstva ima li šanse da prihvate dokapitalizaciju pa ne žele staviti unaprijed.

  • I još jedno, prihvaćanje prve točke, izbora 4 člana NO na trajanje 6 mjeseci je u sukobu sa jednim od uvjeta crnog čelika. Nego, ne piše u pozivu tko predlaže ta 4 člana.

  • Mea culpa. Nisu kupili nego su prebacili s računa Državne agencije za osiguranje štednih uloga.
   Ali svejedno je znakovito da uhljebski general Marić grupira svoje snage…

 46. Mozda Drzava samo ne zeli pasti ispod 25 posto plus jedna dionica da joj ostane kontolni paket. PBZ. juce prodao 52000 dionica ĐĐ sa skrbnickog racuna neznam zasto sada ??

 47. Ne Prihvate li ovako dobru ponudu ,Razmislicu o prodaji sve imovine u Hrvatskoj i idem u emigraciju ne vidim zasto zivjeti i raditi za uhljebe ,reketare ,stetocine pa i krpelje.

  • Ja sam se vratio iz jedne skandinavkse zemlje ima par mjeseci… srećom još se stignem vratiti tamo. Sve ide u krivom smjeru. Da nam zemlja nije lijepa ne bih se nikada ni osvrnuo, ovako dajem još šansu ali neću još dugo.

 48. Leustek,
  Nije nikakvo grupiranje snaga. Državi je svejedno i da su im snage raspoređene na 100 frontova, na kraju se sve zbraja (postotci)
  A u ovom slučaju je samo provedba odluke o izmjeni cerpova, prelazi sve pod ministarstvo državne imovine ili kako se već zove.

 49. Kratko i Jasno.
  Damir Novotny, ekonomist:
  RAZVOJ ĐURE ĐAKOVIĆA MOGUĆ JE SAMO UZ STRATEŠKOG PARTNERA
  Ekonomist Damir Novotny sumnjičav je oko toga hoće li Vlada prihvatiti ponudu kuvajtsko-kanadskih investitora za Đuru Đakovića jer ne zna koji je stav Vlade oko tog pitanja. “Đuri Đakoviću nedostaje jasna strateška orijentacija koju može donijeti jedino strateški inozemni investitor. Kompanija je davno napustila istraživanje i razvoj vlastitih proizvoda, nije bilo investicija u nove tehnologije… Ne vidim zašto bi ta kompanija trebala biti strateška za Hrvatsku”, kaže Novotny. Strateško značenje se uglavnom povezuje s vojnim programom Đure Đakovića. Međutim, što to znači u svijetu velike konkurencije, pokazuje posljednji primjer, u kojemu MORH nije prihvatio ponudu brodske tvrtke za naoružavanje Patrije topom, jer je bila znatno skuplja od konkurenata. Prihvaćena je ponuda izraelske tvrtke Elbit.

  • Ne kuzim Marica i njegovu zabrinutost kada je upravo drzava bila ta koja je odustala odnrazvoja u Degmana i ostalo…pa oni su pustili Djuru niz vodu

 50. Stvarno ne vjerujem da netko bez kinte može odbiti 250 miliona kuna i izgledne nevjerojatne poslove u buducnosti.
  Neeee to nije istina,mi to samo sanjamo
  Probudite nas..

  • Zasto mislite da ce odbiti? Pa nisu sve nogometne utakmice namjestene, a postoji i zalba UEFI za dozivotnu suspenziju, zar ne? 🙂

 51. dokle smo došli kad ja mirne duše mogu reći da je ovdje bitnije izbaciti državu iz odlučivanja nego dobiti posao u Kuvajtu

 52. Nenade, ne mislimo da ce odbiti, samo smo poslovicno oprezni 😉

  Ponuda Crnog celika je OK, ali ima onaj ucjenjivacki / “take it or leave it” prizvuk a ego nasih politickih “elita” je ogroman i ne trpi bilo kakve “ucjene”, ma znate sto hocu reci…

  Po meni, bilo bi daleko bolje da je Crni celik uz svoju ponudu prilozio makar i full skraceni 5Y plan razvoja i upravljanja Djurom / executive summary kao i bankovnu garanciju na 250M HRK neke ugledne domace ili strane banke…

  Zdrav razum govori da bi bilo suludo odbiti ovakvu ponudu Crnog celika, ali me ne bi cudilo niti da Vlada od Crnog celika transparentnosti radi zatrazi upravo ovo sto sam napisao u prethodnom pasusu.

 53. G. Nenade hocete reci da je Nogometni sudac sudio pod dopingom ili je namjestao :). ili sutrasnju utakmicu namjerava tako suditi :). Mislim da je Sutra Bitka za Cijelu Hrvatsku u Slavonskom Brodu.

 54. Sjetite se kad je hdz izvršio pritisak na plenkovića da on ipak postane ministar iako nije bio zamišljen u plenkovićevoj prvoj varijanti?E sad ga zovu ti koji su tada lobirali za njega i digli bunu da on lobira i za njihove interese i uhljebljenja pa i u đuri?

 55. Ja također mislim da treba biti pozitivan i vjerovati da će se prihvatiti ponuda investitora, jer ne znam koji argument dati u javnost da se nije prihvatila investicija i ulaganje u kompaniju DDJH koja je vrlo bitna za S.B., a i za cijelu Hrvatsku kada se uzme u obzir izvozni potencijal. Dugo svi čekamo da se stvore pretpostavke za daljnji razvoj kompanije, a za to je bio potreban kapital koji je sada pred vratima i moramo vjerovati da će ući kroz otvorena vrata…

  Pozdrav svima.
  PS Ja sam također prošli tjedan poslao punomoć gosp. Bogdanoviću i nadam se da će moji udjeli malo pomoći da se izglasa zeleno svjetlo za novog investitora

 56. Nenadu i svima tko od kolega dioničara bude sutra prisustvovao na GS želim da uživate u uvjeren sam povijesnom trenutku! Veselim se prvim novostima upravo na ovom mjestu.

  • Pridruzujem se i nadam da ce sutra ĐĐ krenuti putevima stare slave i da ce postati jedan od najvecih izvoznika u zemlji i nadam se da ce Nenad i uprava zajedno sa radnicima dovrsiti ovaj posao na najbolji nacin. Siguran sam da su lokalni lesinari i uhljebi u samom Duri ovih dana plasili radnike sa socijalistickim forama u stilu neka to ostane nase , ovi ce sve unistiti , dace vam otkaze i slicne fore samo se nadam da je i druga strana djelovala i demantirala te sve gluposti i objasnila da je ovo mozda posljednji vagon da se krene naprijed. Razmisljam i cudim se kako ne mogu naci razloge koje Maric moze naci da ovo srusi ali ima dva klimava , da pokusa da to ne ide u dnevni red sutra a da se ide na izglasavanje NO i drugi demagogija o Strateskom interesu ali ni jedan ne drzi vodu . Sacekajmo sutra .
   Pozdrav svim Dionicarima Dure .

 57. Nenade ako nije problem slikajte nam danas kartice članova uprave da vidimo koliko dionica predstavljaju temeljem punomoći…Mislim da nikada ovoliko punomoći nije Uprava dobila..

 58. Citam Jutanji , vecernji ma sve danasnje novine niti jede ne ibjavljuju nista o DD i mogucoem ulasku crnog Celika u DD , kao sto nisu niti predhodnih dana , neznam kako da protumacim to dobro ili lose ali cinjenica da se ne pise o tome a velika je stvar me jednostavno brine kao sto bi me brinuo ulazak kineza kod Rimca da drzava ima ikakve veze sa Njim srecom nije se petljao sa Njima pa ne mogu nista .

 59. Ako Marić bude radio probleme trebalo bi mu postaviti pitanje zašto Rimac dopušta ulaganje i ulazak 30 mln eur stranog kapitala u svoju firmu, a država ne?? Dali država želi jakog Đuru koji će se širiti, dizati plaće, zapošljavati i stvarati nove vrijednosti ili želi daljnju neizvjesnu sudbinu?Nadam se razumu i happy endu iako ne vjerujem da će baš tako lako proći.

 60. Mora proći, a ako prođe otvaraju se mogućnosti za poslove s Patrijiom i modernizacijom i opremanjem tenkova.Što to može značiti evo kroz par brojki dostupnih iz plana restrukturiranja:

  Click to access PhHPH8GkoxmdGXxdYV1UrA==.pdf

  Prodaja Patria:

  Bruto marža za posao s Bov je ako Đuro ide samostalno 38,2 % ( str.126)

  Prema projekcijama za 2018. godinu predviđena je prodaja 50 Bov ( bez vatrene jedinice ) u vrijednosti od 817.198mil čime se dolazi do brojke od 16.343 mil kuna za jedan Bov ili do 2.197mil eura za jedan Bov.
  Prema podacima iz jutarnjeg lista Đuro je za 8 Kongsbergovih stanica dao ponudu od 211mil kuna što ispada 3,5 milijuna eura po jednoj vatrenoj stanici. Što ponuda uključuje to ne znam ali ovo su javni podaci.

  http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/za-patriju-cro-izraelski-top-duro-dakovic-izgubio-posao-od-100-mil-kn-ministarstvo-obrane-kupuje-topove-kalibra-30-milimetara-za-hrvatske-oklopnjake/6372140/

  Prema ovom mome izračunu vrijednost Patrije s Kongsbergovom vatrenom jedinicom je cca 5,2 mil eura.

  S obzirom da je Kuvajt bio zaintersiran koliko se sjećam za 120 Patria dolazi se do broja od 624mil eura ili 4.6 milijardi kuna.

  Modernizacija tenkova

  Bruto marža za reviziju tenkova je 70%

  Prema projekcijama za 2018 godinu predviđena je revizija 10 tenkova ukupne vrijednosti 26,882mil čime se dolazi do brojke od 2.6mil kuna po tenku ili 350 tisuća eura.

  S obzirom da Kuvajt ima koliko mi je poznato 142 tenka ( u funkciji ) dolazimo do brojke od 369 milijuna kuna za reviziju tenkova

  E sad koliko bi iznosi bili kada bi se islo i na modernizaciju i održavanje tih tenkova ne znam.

  Malo mi se vrti od ovih brojki 🙂 Ako sam fulao negdje neka netko ispravi.

  Nadam se uistinu dobrim vijestima sa skupštine.

 61. Je li dnevni red današnje skupštine ĐĐ formalno dopunjen prijedlogom o ulaganju Crnog čelika, i objavljen? Mislim, trebalo bi valjda, ako se misli o tome uopće raspravljati…

  • Po meni vrlo razumno rješenje. Ne vjerujem da bi na Vladu nešto išlo da se ondje opstruira, to se puno efektivnije i efikasnije može opstruirati na nižim razinama, ako se želi. Neuobičajeno brzina (što se tiče države) – nastavak sjednice odmah nakon sjednice Vlade je neuobičajena proaktivnost, koja mi se sviđa.

   • Da, i ja sam zapravo vrlo ugodno iznenađen. Nenade jeste li bili možda prisutni pa da znamo omjer snaga (čisto psihološki) tj koliko su punomoći dobili članovi uprave?

   • Sjednica Vlade je kasnije nego obično. U 15 sati. Premijer je prezauzet u New Yorku vraća se sa puta, pojavili su se problemi oko prisluškivanja…Kamo sreće da već sutra bude pozitivna odluka, ali i prologancija pregovora sa korisnom odlukom na koncu čini mi se realnom opcijom. Đuri želim od srca da bude strpljen i spašen.

 62. Ponudu nije moguće prihvatiti.
  Članak 308. stavak 2. Zakona o trgovačkim društvima to izrijekom zabranjuje.
  (2) Prava na upis novih dionica mogu se nekome dati samo pod uvjetom da su očuvana prava dioničara na upis.
  Znači može se isključiti pravo prvenstva, ali ni u kojem slučaju i ni pod kojim uvjetima samo pravo dioničara da sudjeluju.

  • G. Plavi9,
   od kud vama sad to ,pa pricamo o tome od treceg mjeseca i na kraju je jedva prosla Dolapitalizacija za tih 51M upravo na taj nacin ,pa kako sada vi iscupate nesto sto nezna ni uprava DD??? Pa i ja sam bio zainteresiran da kupim DD po 20 kuna a vjerujem i svi mali dionicari ali nismo mogli jer je odluceno da postojeci Dionicari ne mogu sudjelovati (ili min. 800000 kuna) a ovdje je u pitanju jako bitan strateski partner ??

  • Nije to poseban problem, treba samo izmijeniti odluku kakva je predložena na dopuni poziva na skupštinu i povećati iznos na 250 milijuna kuna. Nakon toga u ponedjeljak uprava da rok od tjedan dana da se jave potencijalni investitori koji bi uložili 250 milijuna kuna kako bi jednome poslala poziv za dokapitalizaciju, javi se samo Crni čelik i dokapitalizira. I još se doda u statut da onaj tko drži 50+% može imenovati 4 člana nadzornog odbora.

 63. Svaki dioničar može sudjelovati. Kad (Ako) skupština donese odluku da se određeni broj novih dionica može upisati samo u ukupnom iznosu od 250 milijuna kuna, svatko može dati tu ponudu. Ponudu od 250 milijuna kn.

  • Da izjava Mazala je kratka i jasna sada je sve na dionicarima, udruga dionicara je samo od radnika DD to razumijem ali izjavu da oni misle da drzava treba imati Kontrolni paket pa mozda .. eto tako da se ljudi osjecaju sigurnije , a nije im palo na pamet da oni kao mali dionicari (radnici Dure) mi kao ostali mali Dionicari ,pa zatim Fondovi i Mirovinski Fondovi pa G. Bakic ionako zajedno imamo taj kontrolni paket i bez drzave a sa njom preko 45% i toj situaciji. Durini radnici bi trebali razmisliti sa Drzavo kao Vecinskim vlasnikom sa 13000 radnika na 1000 , rasprodani djelovi firme nekretnina i imovine u pokrivanju vlastitih dugova godinama milijarde kuna vrijednosti , Brodogradilista su sto puta spasavali ,duru nikada, sada su brodogradilista Dionicka drustva i rade dobro i pozitivno kao i mnoge firme , Privatni kapital se ne sali , ne trosi bez veze ,placa radnike dobro ali radi samo onoliko koliko treba radnila narocito u Administraciji , Ima planove Razvoja i zaposlljavanja , stvaranja novih vrijednosti pazeci da je to sve u interesu svih ukljucenih a jedini razlog je jer se zna tocno Cija je firma sve je bolje nego da je “Naša” Nicija.
   Ja sam svoje glasove dao i ja sam za Dokapitalizaciju imala li drzava ili nemala 25% puls jedan jer iz primjera podravke bolje bi bilo da nema nijednu dionicu pa neka udruga pripazi jer glasaju i za one koji sada nemaju posao u Brodu ili negdje u Hrvatskoj a mogli bi ga dobiti u Duri uskoro jer brinuti se samo za svoj je sebicno a nadati se da ce ti drzava ,sindikat,spasiti posao je smjesno .

 64. Pravo prvenstva podrazumijeva pravo nesmetanog upisa onog broja dionica u omjeru postojeceg vlasnistva. To se izgleda iskljucuje.
  A pravo samog sudjelovanja je pravo koje se moze definirati upravo tako: omoguciti svima da daju ponudu od 250 mil po 20 kn pa tko voli nek izvoli. Jednakost je omogucena, a doci ce samo onaj tko dodje. Ne trgaju se bas previse.

 65. Mislim, da oni nisu u stanju dati par miliona kuna malima da kupe po 20 kn…to mi stvarno nije jasno…eto…ja to ne razumijem…i ne prihvacam. A vi taljigajte sta god hocete i uvjeravajte me kako je to super. Em smo razvodnjeni, em ne mogu dokupit…di to moze bit dobro?

 66. Po medijima se navodi da se nije glasalo o prijedlogu i protuprijedlogu? Ali nitko ne navodi o kakvom se protuprijedlogu radi? Ili se ponuda Crnog čelika smatra protuprijedlogon originalnom pozivu na Skupštinu?

 67. Da li je, osim pretpostavljam Nenada, itko drugi bio na skupštini?
  Da li se uopće mogao isčitati omjer snaga ako nije bilo glasanja?

  Da li je uopće bilo glasanja i o jednoj točki dnevnog reda?

  U službenoj obavjesti iz DDJH grupe kažu:”Odlukom dioničara prisutnih na Glavnoj skupštini…”

  Obzirom da smo svi dioničari, pa i država, je li odluka o odgodi bila jednoglasna ili ne? Da li je zastupnik države tražio odgodu uz korektno obrazloženje?

  Nekako i ne vidim informacije u svemu ovome.

  • Isprika u Jutarnjem 🙂 ,ma super izgleda da to ide 🙂 ,Jako mi ke drago zbog DD , radnika , dionicara i Slavonskog Broda . Nenade nadam se da ste znate koliko ste ucinili za DD i Slavonski brod a Gradani i radnici ce biti svjesni kroz koju godninu 🙂 ,

  • Naravno da nebi bio prijedlog na sjednici Vlade da nije pozitivan.
   Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini trgovačkog društva Đuro Đaković Grupa d.d. točka 17.

   Do ovoga 100% nebi došlo da nije došlo do promjene na Pantovčaku ili da su na vlasti SDP, MOST, ŽIVI ZID, ORAH i slične “pametne” opcije. Kome pravo kome krivo, to je činjenica.
   Vrijeme je da politika stvara uvjete, tj. prestane blokirati razvoj.

 68. Nakon što je ova odluka Vlade o prihvaćanju ponude Crnog čelika postala izvjesna moram napisati jedan osvrt na situaciju oko Đure Đaković.

  Već prije 6 godina Nenad je vidio nešto u Đuri što su rijetki drugi vidjeli .
  https://eclectica.hr/2011/06/07/ddjh/

  Tada je krenula njegova borba za Đuru popraćena podsmjesima razno raznih fond menadžera i raznih znalaca..
  Borba je bila duga i mukotrpna :

  https://eclectica.hr/2012/09/02/zbivanja-u-duri-dakovicu-ddjh/
  https://eclectica.hr/2014/07/04/skupstina-dd/
  https://eclectica.hr/2014/06/08/senzacija-u-dd-predstavnici-privatnih-investitora-i-radnika-zajedno-smijenili-politicki-imenovanog-direktora/
  https://eclectica.hr/2016/01/31/dd-preokret-kako-smo-spasavali-dd-prvi-dio/
  https://eclectica.hr/2016/04/14/dd-da-zavrsimo-u-pozitivnom-tonu/

  U početku te borbe nisam imao dionice Đure, jednostavno me bilo strah i nisam vidio neku budućnost, no redovno sam pratio situaciju i Nenadove članke i nadao se da bi Đuro mogao biti okidač za razvitak i bolju budućnost Slavonskog Broda..
  Prije 2-3 godine sam postao dioničar i aktivnije se uključio u praćenje situacije..Pratiš blog, čitaš fin.izvješća, kupuješ Defender, Tactical report , raspravljaš s drugim kolegama dioničarima i nadaš se i vjeruješ da Đuro može postati jaka i stabilna firma.
  Dosta živaca sam izgubio uglavnom na novinskim člancima koji su bili politički obojeni i na koje je bolje ne reagirati , ali nekad je to bilo nemoguće pa bi ja odmah opalio po njima..Nekad bi me Nenad i blokirao, nekad pustio, ali sve je to bilo u žaru borbe. 🙂
  Već je sedam godina prošlo od kako sam otišao iz Broda i u tih sedam godina grad je samo sve više i više propadao..Firme su se zatvarale, ljudi su odlazili, uglavnom teška depra..
  Najviše sam se bojao da Đuro ne završi poput Petrokemije.

  Danas kad je izvjesno da će vlada prihvatiti ponudu Crnog čelika jako sam sretan i ponosan dioničar Đuro Đaković Grupe jer vjerujem da je ovo ono što je Đuri trebalo i što će preokrenuti situaciju kako u Đuri tako i u Sl. Brodu.Da li sam u upravu vrijeme će pokazati jer činjenica je da se jako malo zna o planovima ulagača, ali Uprava je do sada bila jako vjerodostojna i ako ih oni podržavaju nema razloga da sumnjamo ni mi mali dioničari.

  Nedavno sam bio malo kritičan prema upravi zbog nemogućnosti nas malih dioničara ( koji nemamo 800 tis ) da kupimo dionice po 20kn, ali sad im skidam kapu jer za ovu ponudu Crnog čelika su se oni izborili, oni i nitko drugi.Ova ponuda je dokaz da su sve ove godine dobro radili i da je netko to i prepoznao..Nekad sam kritičan, ali se uvijek trudim biti realan samo ponekad je to teško jer mi mali dioničari informacije dobivamo na kapaljku.

  Nenada sam već toliko hvalio da ne znam ni što više da napišem o tom čovjeku..Ali zamislite kolika bi bila imovina mirovinskih fondova da razmišljaju na njegov način gdje bi nam bilo gospodarstvo, gdje bi nam bilo obrazovanje..
  Sa pričom o Đuri koja se približava sretnom završetku Nenad je posramio mnoge menadžere i začepio usta mnogim kritičarima.Najviše je posramio mirovinske fondove koji u Hrvatskoj ne vide priliku ni u čemu dok ih on vidi u svemu.

  On nikada nije sumnjao u Đuru, ali baš nikad..

  https://eclectica.hr/2014/12/19/duro-ce-biti-ok/
  https://eclectica.hr/2015/01/22/dd-opet/

  Najgore mi je što jako malo Brođana zna tko je on i koliko je volje, želje, novaca i energije uložio u spašavanje Đure.

  Danas sam baš sretan!!Pozdrav svim dioničarima Đuro Đaković Grupe.

  Evo jedna prigodna ako Nenad pusti:

  Nije Slavonski Brod u videu ali nema veze.

  • Sjano Maki,

   svaka čast na ovom prilogu.

   Pridružujem se podršci Nenadu…sve drugo je jako lijepo i argumentirano navedeno kroz Nenadove objave koje ste ovdje opet pobrojali.

   Dražen

 69. Sjajno Maki,
  Citajuci ovo i ja se prisjecam moga puta u upoznavanju sa Eclecticom i ulaganjima u dionice Ja sam krenuo prije tri godine u dionice, do tada sam muvao ustedevinu kroz fondove i orocenja bojao sam se dionica ali kada sam proucio Eclecticu ,procitao dosta predlozenih knjiga i sve Nenadove savjete koji se mogu izvuci sa eclectice i nebrojene postove zbilja ucenih i sposobnih ljudi ovdje na eclectici ali i sire domene gdje vas mogu odvesti postovi ovdje uspjesno i divertificirano ulazem bez opterecenja . Sto se tice Slavonskog Broda svi ce oni uskoro znati ko je Bakic Nenad .

 70. Vlada:

  1. Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini trgovačkog društva Đuro Đaković Grupa d.d.
  • Tržište misli da će prijedlog biti prihvaćen! 🙂

   A tržištu vjerujem na dugi rok, i često ima smisla što kaže u vrlo kratkom roku. Srednji rok je investitorov manevarski prostor. Dobra je ideja bilo dokuplijvati zadnjih mjeseci, sudjelovati na dokapitalizacijama tko može.

 71. Eto danas možda bude i prvi puta za mnoge da poslušaju/pogledaju prijenos sjednice vlade (hint HRT4) kako bi na otvorenom dijelu čuli što vlada kaže za točku 17. od 22 :). Početak sjednice je u 15h a GS je u 19h (još da i za nju ima prijenos…).
  Nadam se da se sada konačno svi koji nisu u top 15 budu prestali brinuti jesu li i koliko razrijeđeni već da budu razmatrali koliko je tržište neefikasno i kolika je zapravo fer vrijednost dionice odnosno koliki je potencijal rasta uz novog strateškog partnera. To je ono što zapravo većinu zanima a Nenadova je zasluga i zadnje Uprave da o tome možemo razmišljati u javi umjesto u snu 🙂

 72. Ako sam dobro cuo Martinu Dalic; Dokap ce se provesti na ZSE izdavanjem 12.5 milijuna novih, redovnih dionica po pocetnoj/minimalnoj cijeni od 20kn po dionici, uz minimalni ulog od 800 000 HRK i uz iskljucenje prava prvenstva postojecim dionicarima tj bez izdavanja prospekta, a dokap ce se smatrati uspjesnim ako bude upisano svih 12.5 milijuna dionica.
  Ako sam pogresno cuo ili interpretirao gdju Dalic, pls korigirajte me.

 73. Jesam dobro razumio da se opet sa 800 000 kn moze sudjelovat?
  Da li postoji neki nacin da vise osoba uplati i time dosegne 800 000 kn?

  • Ako su pravila kao i prošli puta i gleda se postići maksimalna dokapitalizacija i ako Crni čelik da ponudu od 250 milijuna kuna za minimalno 12,5 milijuna dionica, onda će sve ostale ponude biti zanemarene, ako zajedno ne skupe preko 250 milijuna kuna. Što i nije baš izgledno. Tako da ova dokapitalizacije je službeno otvorena za sve, ali nije baš izgledno da će itko uspješno u njoj sudjelovati osim Crnog čelika, ako ne odustanu.

  • Sasvim je svejedno, to je formalno napisano, izdaje se 12,5 milijuna novih dionica i sve ih uzima Crni Celik ,mozete upisati koliko hocete puta 800000 kuna ili vise izdaje se samo 12,5M kuna dionica i sada bi samo trebalo da Crni Celik popizdi na sve to i odustane . Ja sam protiv da bilo tko ulazi osim njih ,tko bi usao ,pa svatko po 20 kuna i imao vec sada 75% zarade u odnosu na burzovnu cijenu a kada je trebalo dokapitalizirati nema nigdje nikoga . Jedino kome bi dopustio da ude je G.Bakic jer da nije bilo njega svih ovih godina ne bi ni pricali sada o ĐĐ. Dokapitalizacija sa jednim strateskim partnerom je postena i donosi kapital, Spekulanti ce kupiti i prodati malim dionicarima po 100% zarade za tjedan dva gdje zaraduju oni, a DD nema nikakve koristi od toga zar ne.

   • Pa tržište je toliko plitko za 800.000kn, da je pitanje koliko bi taj netko zaradio… sad zamisli još dvoje troje takvih “investitora” i što dobiješ.

  • @Marko; Rekao bih da sve ovisi o tome kako ce biti koncipiran poziv za sudjelovanje u dokapu, pa ako ce moci sudjelovati samo kvalificirani ulagatelji (klasifikaciju je propisala HANFA, ako se ne varam – ja sam npr mali ulagatelj) onda ti badava i 800 000 HRK a ako ce moci sudjelovati svi dionicari ali sa minimalnim ulogom od 800 000 HRK, onda se zna sto to znaci.
   Na razini teorije, postoj nacin da i mi mali sudjelujemo u dokapu po 20kn ali nam treba jedan veliki ulagatelj, po mogucnosti privatni koji bi bio voljan u svoje ime a za nas racun uplatiti novce 😉😆😎

 74. Antune, što kažete sada na Vladu, HDZ i na fudbalskog sudiju ( op. prijevod – misli se: nogometni sudac ) ? Ima li kakvih pomaka, rezultata ?

  Napisao sam prije nekoliko dana, da za ocjenu Vladi čekam odluke oko Đure.
  Vlada bi mogla ući u seriju dobrih odluka nakon ovoga. Obzirom da je izvršena
  dokapitalizacija 50 milijuna nedavno nije im bila “sila” donijeti ovakvu odluku.
  Optimizam i rast preuzimaju Hrvatsku, zar ne.

  • Pcm
   Ja polako gustam i cekam rezultate 100% za dolapitalizaciju i ulaz Crnog Celika ali nakon toga treba vidjeti sto je njihova vizija , kakve ce nam poslove donijeti ,hoce li biti novog zaposljavanja potrebnog kadra, modernizacije DD i povecanje mogucih kapaciteta proizvodnje , bice interesantno to sve pratiti , jedva cekam . 🙂 , a sad idem jednu popiti u zdravlje DD i svih Dionicara koji su sada na skupstini a i svih ostalih 🙂

 75. Iz ovakve odluke glavne skupstine o povecanju tem kapitala je vidljivo da Crni Celik ponudom od 250 milijuna sa 20 kn po dionici ne moze sudjelovati i biti siguran da ce steci vise od 50 posto temeljnog kapitala, jer je i ostalima omoguceno da sudjeluju sa vise od 800 tis kn. Tako se lako moze dogoditi da njihov udjel nakon dokapitalizacije bude manji od 50 posto, a to je u suprotnosti s njihovom ponudom.
  Opet, misljenja sam da je ovo jedini moguci zakonski nacin da se provede dokapitalizacija drustva koje kotira na burzi, jer nije moguce provesti dokapitalizaciju ako se ostali sudionici u potpunosti iskljuce (uvjet od 800 tis kn nije iskljucenje), jer ipak se ne radi o d.o.o.-u, nego o d.d.-u koji kotira na burzi.

   • Poštovani,
    nisam siguran da sam razumio Vaše stajalište.
    U odluci o iskljucenju prava prvenstva stoji da ce svi postojeci dionicari imati mogucnost sudjelovanja u postupku upisa novih dionica pod jednakim uvjetima kao i ostali ulagatelji.
    Prema ovim odlukama proizlazi da bi se ponude ne mogu uvjetovati na nacin “sve ili nista”. Prema tome, ako bi postojali dodatni ulagaci, osim Crnog celika, koji zadovoljavaju uvjete iz odluke, Crni celik ne bi mogao dobiti sve novoizdane dionice, a time i 50 posto u tem kapitalu.

    • Meni se čini ovako: Postoji minimalni iznos upisa. Dakle ako netko stavi da mu je minimum upisa njegov cijeli iznos, de facto je to sve ili ništa. Ako se iznad njega naslaže veći iznos, onda on otpada. Ako ne, ovi ispod njega ili manji po njegovoj cijeni, oni ispadaju. Ispravite me ako griješim.

    • Ostvarivanje punog upisa ima prednost nad pravednom raspodjelom. Dakle ako Crni čelik da ponudu sve ili ništa, ostali bi morali sakupiti 250 milijuna, inače se nijedna ponuda ne računa osim njihove, a prošli put se jedva skupilo 50 milijuna.
     A za nadzorni odbor, uz dogovor sa nekim od većih dioničara vjerojatno bez problema mogu postaviti 4 člana NO.

    • Ako Crni celik stavi minimum od 250 milijuna mora se prihvatiti tu njihovu ponudu i ignorirati sve ostale, ako se zeli da dokapitalizacija uspije.
     Nema smisla da ako imas ponudu od 250 milijuna kuna, ti ides prihvatiti zbroj svih ostalih od recimo 40 milijuna i sve ti propadne.

    • Dodatak kada ide dikapitalizacija kao sto se nada Emil ono kupim po dvadeset kuna odmah imam cetrdeset , onda se treba sjetiti da ako bude uplata od 2 milijarde kuna onda ce dobiti onaj ko da nabolju ponudu recimo 🙂 , karikiram 60 kuna po dionici a ako neko da 80 jos bolje 🙂 , ma otrijeznimo se do juce nitko nije htio uci osim Nenada koji je dao koliko vidim 35% od 50 M hej kad niko nije htio ?? Svaka mu cast Crni celik jos nije ni postojao i sada mislite da ce kako ko hoce ulazitl sa bilo cime 800000 bi bilo smjesno cak ni fondovi koji na mjesecnoj bazi imaju lovu da dokapitaliziraju Duru nisu to ucinili niti bi se smjeli sada mjesati , imali su dug period svi nitko ne vidi svi coravi a sada kao svi vide sansu uzmes po dvadeset imas odmah 40 a kasnije ko zna . Uprava treba uzeti Crni celik tak kak je sada do juce nismo vjerovali niti u to .
     Pozdrav svim dionicarima DD

   • Molio bi objasnjenje ako netko zna/razumije. U slucaju da Crni celik da ponudu za cijeli paket po min iznosu po principu ‘sve ili nista’, a netko drugi zeli upisati (recimo) 1M dionica za 20M kn. U kakvoj smo onda situaciji? Crni celik bi iz te price ispao jer bi bio u ‘nista’ opciji, 20M kn nije dovoljno i kompletan bi upis propao? Ili Crni celik sa kompletnom ponudom ima neku “prednost” u odnosu na ostale? Jeli postajala mogucnost da se u objavi stavi dio da prednost imaju oni koji bi preuzeli kompletan paket te da drugi otpadaju u tom slucaju?
    Koji je na kraju zakljucak sa 4 mjesta u NO u slucaju da Crni celik upise cijeli paket?

    hvala,

   • Meni sad nije potpuno jasno. Ako želimo da Crni čelik dokapitalizira, onda se bolje ne javljati na ovaj krug dokapitalizacije, točno? To mi je bitno jer se razmišljam o sudjelovanju, ali kao postojećem dioničaru mi je ipak bitnije da ne ugrozim cijeli krug dokapitalizaicje, nego da i sam ovaj put sudjelujem. Molim za cijenjena mišljenja. Lijepi pozdrav.

    • Istina, za konacan rezultat relevantan je iskljucivo parametar minimalne prihvatljive kolicine novih dionica za upis, pa ako netko ponudi da su njegov minimum za upis sve novoizdane dionice, sve ostale manje ponude postaju u potpunosti bespredmetne.
     @dr.joe973
     Prema tome, mozete sudjelovati, ali necete uspjeti upisati nijednu dionicu, neovisno koju cijenu ponudili. Jedino ako cete navesti kao minimum za upis cjelokupan iznos novoidanih dionica i ako ponudite vecu cijenu od Crnog celika, to Vam je jedina mogucnost.

 76. Po meni, iz objave je jasno da ako Crni čelik ostvari svoju najavu praktički uzima sve dionice. Jedino u slučaju da se pojavi jedan ili više investitora koji bi ponudili za svih 12,5 miljuna dionica više od 20 kn. Ako neko ponudi više od 20 kn po dionici, ali ne za svih 12,5 miljuna dionica ispada iz kombinacije budući da dokapitalizacija tada ne prolazi bez Crnog čelika( mora biti upisano svih 12,5 miljuna dionica, a crni čelik želi minimalno 12,5 miljuna dionica).

 77. Nenade, vi ste u pravu. Sve je propisano pravilima o alokaciji u odluci skupstine.
  U ovom slucaju koji nas zanima (upis dionica preko maksimalnog broja) primjenjuju se odredbe 5.b i 5c prema kojima se ponude s najmanjim kolicinskim iznosom sukcesivno izuzimaju ako iskljucuju uvjete uspjesnosti izdanja, odnosno uvjet minimalno prihvatljive kolicine dionica u upisnici.

  • Plus danas na HRT4 da se sa novim strateškim partnerom očekuje otvaranje tržišta zemalja trećeg svijeta i povećanje plaća.

 78. Rok za objavu Javnog poziva je 10 radnih dana, računajući od skupštine koja je bila 22.09. dakle do sutra. A onda još 15 radnih dana rok za upis novih dionica, tj. do 27.10. Poslije toga slijedi Glavna skupština zakazana za 30.10.

 79. Evo ga.

  Click to access mybvvjmlRxYmzItbP3YObg==.pdf

  cudno kretanje cijene dionice od jucerasnjih 36 kuna ,od naglog rasta sa 36 do 38,90(8 posto ) u prvom satu trgovanja do minusa od 4,5% na 34,45 kn , Neznam ali mislim da se spekulanti osiguravaju izmedu 36-38 kuna (oni koji su usli u prosloj dokapitalizaciji sa 800K i vise lijepa zarad a od 75% ni oro ni kopo . Mislim da mali dionicari jos mogu ulaziti po tim cijenama jer mnogima je prosjek ulaska 40 kuna na zalost a dugogodisnji su dionicari.

 80. Jedno pitanje. Neprofitabilna firma ĐĐ industrijska rješenja rade jako puno za ĐĐ Holding koji ugovori i posao i preko njega pređe lova. ĐĐ IR isporucuje proizvide a uvjek u gubitku. A Grupacija u plusu. Kako to?

  • To što neka firma ima posla ne znaci da dobro posluje i da stvara dobit.Npr imate neke manje trgovacke lance koji rade po 300-800 milijuna kuna prometa , a dobit im se na kraju svede na superrabate..Imali ste nedavno firmu Biljemerkant u Slavoniji ( manji trg.lanac ) koji je imao promet u stotinama milijuna kuna ,a na kraju je propao, a takvih imate u raznim djelatnostima..

 81. Dakle danas do 14h je zadnji rok za upis, odmah iza toga očekujemo objavu konačne cijene a u utorak 24.10. objavu je li upis bio uspješan. I za kraj čekamo 30.10. za novu GS u 13 sati.

 82. Neznam kako ovo tumačiti?Da nisu ispunjeni uvjeti Crnog čelika pa nije dao ponudu…Mirovinci su i sad mogli uplatiti…

 83. Maki Strahoviti pad dionice netko je stavio prodaju po dvadeset kuma 9000 dionica ,ali ga burza blokira strasno potpuno je nejasno za sto im treba ta dva dana , trebalo je bolje obrazloziti
  sve to ,kako su se ljudi usrali boze moj.

  • To je namjerno stavljeno da izazove paniku , jer zna da će ga blokirat tj. da mu ne će proć nalog ! Sa čime se sve ne sluże , cccc…….

 84. Ne za ovo danas i u sat vremena kriva je uprava to se tako ne radi
  pa pala je 30% i jos pada potpuno mi je to neozbiljno od uprave.

 85. Upravo tako, do sada ništa nije bilo jednostavno i bez obrata u zadnji tren. No, s jedne strane cijena nije još došla do 20kn pa tko je izgubio vjeru još stigne izvući novce ako misli da će to ići do 20kn ili niže. A s druge strane, onaj tko misli da je i dalje sve otvoreno tj da dionica i dalje vrijedi može nadokupiti u kratkom periodu po jeftinijoj cijeni.

  disclaimer: imam dionice DDJH i ovime nikoga ne nagovaram na ništa već se za savijet obratite svom ovlaštenom…

 86. Burza za DD se ponasa kao da je Crni Celik odustao a u priopcenju nikakvog objasnjenja 🙂
  ovo nije odradeno kako treba sa takvim cudnim priopcenjem . Trebali su u 16:00 .

  • Ne znam sto reci na ovakvo ponasanje uprave i g.Mazala. Nadam se da ce g. Bakic imati kakvo racionalno objasnjenje svega jer ovo postoje sve vise iracionalno!

  • Sukladno inicijalnom Javnom pozivu, institucionalni investitori su imali rok za uplatu do 24.10.2017. u 10:00h. a sada je taj rok pomaknut na 15:30h.
   Ja nisam niti ocekivao da ce danas do 14:00 biti uplaceno svih 250M HRK.

   Po meni, sve je OK i bolje je da je rok za uplatu produljen na 15:30, koliko god to mozda nelogicno zvucalo.

   Nazalost, neki su danas “osisani” a drugi su jeftino dokupili – ni prvi ni zadnji put.

   • Molim? Kolega jel se ovdje pravimo ludi ili? Javio se kupac pod “obvezujucom ponudom” u to ni manje ni vise nego iz gle cuda kuvajta od kud se cekaju basnoslovni poslovi. Vlada sve amenuje i objavi javni poziv da svi mogu sudjelovati da se zadovolje generalije. Cijena na burzi 40% gore upravo zbog TOG kupca a ne nekog random.i ako su dali takvu ponudu onda je valjda logicno za pretpostavit da te novce imaju kad su ponudu i dali.
    A ovo pomicanje rokova ne da je indikativno nego vrlo vrlo zabrinjavajuce.

    Ako ovo propadne ovo ja katastrofa za upravu, vladu (koja je nasjela) i sve nas male dionicare. I inace vec neznam koji pokusaj/promasaj uprave. One najave uprave o 100mil dobiti mogu macku o rep objesit (i to je bilo kao bez vojnog programa). Mozda bi bilo bolje da se glave izvuku iz pijeska i da se promasaji ne pretvaraju u pogotke. Napredka u poslovanju ima ali predaleko je to od najava. Mozda je vrijeme i da se postave pitanja odgovornosti ove uprave.

    • Hm, pa ako je ponuda obvezujuća onda moraju uplatiti, ne mogu se više izvući iz toga? Ako ne žele dobrovoljno, možda postoje mehanizmi prisilne naplate koje bi Đuro mogao koristiti u tom slučaju…

    • Ako propadne naravno da je katastrofa s obzirom na najave .U utorak cemo biti pametniji pa bolje da se strpimo do tada svi skupa.

 87. “nisu poznate bilo kakve nove okolnosti ili činjenice a koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu”

  Meni dosta.

 88. A od cega cete se naplatit? Temeljni kapital im je 20 tis kuna.Neznam.U ovo se uključila i Vlada.Dalicka je razgovarala s Kuvajcanima tako da mi je teško povjerovat da ce ovo propasti.Ali opet nevjerojatno mi je da se svaka dokapitalizacija do sad odgađala..

  • Ma zašto bi propalo. Ljudi tako brzo gube nadu, odmah misle negativno. Vrlo lako da je samo neki tehnički problem kojega treba još malo vremena za riješiti.

   Kada bi pak stvarno ispalo da nas tako vuku za nas, ako ništa drugo, možemo “se naljuti” na Kuvajt, pa dakle poručiti im to jasno (naša predsjednica u prvom kontaktu s istom razinom na njihovoj strani). A arapskim zemljama nije pametno stjecati neprijatelje jer sva moguća podrška će im trebati kad u ne tako dalekoj budućnosti nastupe dosta opasna vremena u tom dijelu svijeta.

 89. Razlika u odnosu na prvi poziv je ta da je produžen rok za upis na 23. i 24. listopad kao i promjena vremena upisa.
  U prvom pozivu institucionalni ulagatelji su imali rok za uplatu do 10h 24.listopada , a sada je taj rok do 15:30h.
  Ulagatelji koji nisu institucionalni imali su rok za uplatu do 15h 24.listopada a sad im je rok za uplatu 14h.

 90. Naime institucionalni ulagatelji su:mirovinski fondovi, otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom, kreditne institucije i društva za osiguranje.

  No s obzirom da u sudskom registru Crni Čelik ima registriranu sljedeću djelatnost vjerovatno se i on može smatrati otvorenim investicijskim fondom.

  “savjetovanje pravnih osoba glede poslovanja i upravljanja, strukture kapitala, poslovne strategije i sličnih pitanja te pružanje usluga koje se odnose na poslovna spajanja i stjecanje dionica i poslovnih udjela u drugim društvima

 91. Da, kada hladne glave ponovno posložimo kockice u glavi logično je da za sve ostale uplata ide do 14h a institucionalne ulagače do 15.30h. Ipak znamo da je stigla obvezujuća ponuda te je na osnovi nje i dokap išao na 12.5 milja dionica kako je tražio Crni čelik a poslije 14h vidjet će se koliko je novaca uplaćeno te komotno do 15.30h Crni čelik izvrši uplatu.

 92. Za nadmudrivanje ne vidim razloga ako postoji ozbiljan investitor s namjerom kupnje cijelog paketa. Trgovanje od petka polazuje fluktuaciju cijene dionice uslijed špekulacije informacijama ali ja se kao vlasnik određenog paketa dionica s time ne zamaram. Budućnost će pikazat pravu vrijednost dionice a nadam se i vrijednost novih poslova koji će pratit taj rast

 93. Kladio sam se sa bratom u ručak za tamo predBožić 2017; rivp skoro 50kn a ddjh točno ili preko 50. No fear. Sa guštom ću pojesti i desert…;-)

  • Slazem se sa Lipanovicem ako sve prode do ro sa Dokapitalizacijom ali samo ako ude Crni celik mozemo ocekivati da ce DD porasti i vise od 50 kuna ali isto mislim i za Valamor do kraja godine jos ce on nas iznenaditi sa izvjescem 3 kvartala a mozda i sa novi akvizicijama i ulaganjima bez obzira sto su rekli da ce to smanjiti .

 94. Oklada je bila u proljeće. Puno prije sezone i Black steel ;-)…zdravoseljačko razmisljanje dugoročnog investitora u (pod)cijenjene hrvatske dionice

 95. Neznam kad sam zadnji put bio nervozan kao danas..Valjda je došlo vrijeme da se sav trud raznih dionika oko Đure vrati…

 96. Ma rijeci ti se pozlatile reakcija na danasnji dan je pocela na burzi dobro 🙂 , a vjeruj mi i ja sam jako nervozan toliko sam vjerovao u uspjeh DD a sada smo blizu toga ,bice lijepo gledati razvoj DD u slijedecim godinama nadam se da ce biti ponos Slavonije i cijele Hrvatske.

 97. Nagli pad DD dionice i zaustavljanje trgovanja , opet se nesto desava , burza ce opet poslati upit
  dD neko je nesto saznao a objave nikakve nema . Bas ko nasi sportasi mice nas do zadnje minute .

 98. Logika kaže da bi objavili fijasko da ima razloga za to, a ne produžavali dvaput.
  Ostavljam mogućnost da se još netko pojavio i zakomplicirao stvar.
  Utakmica samo za prave igrače.

  • Velebit 250M je sitnica sto bi mogao Kuvajcan donijeti DD sa poslovima u kuvajtu , tko bi bio taj neko pa nitko nije bio ni blizu prije nego sto je Crni Celik dao napominjem “Obvezujucu Ponudu” ali uz ispunjenje uvjeta koji su zatrazili ti uvjeti su ispunjeni i zasto onda nisu uplatili ili demantirali do sada a ako je tako kako ti kazes i sada bi svi u DD e to je vec problem ako pokusaju dignuti cijenu onda jedan uvjet nije ispunjen i to ce dati mogucnost CČ da odustane a to se onda zna sto to znaci od posla u Kuvajtu mece biti nista . Ja sam za to da CČ uzme sve kako je dogovoreno ali sad je pitanje zasto se to jos nije desilo vise je nego jasno da crni Celik nije uplatio dogovoreno a uprava cijelo vrijeme nije dala ni jednu obavijest da se ikada sastala sa njihovim predstavnicima ?, malo cudno ??

 99. Iako smo ovakvom scenariju ove godine svjedočili već više puta, ovaj put nije baš sve isto…
  Obavijest Uprave o zaprimljenoj OBVEZUJUĆOJ ponudi se zna što znači. Da bi ponuda bila obvezujuća, ona po zakonu treba sadržavati neke prateće elemente lako provjerljive, tako da ista u roku važenja postaje SAMONAPLATIVA tj. ne čeka se nikakav dodatni nalog od davatelja obvezujuće ponude.
  Temeljem iste je sazvana Skupština na kojoj je isto obrazloženo/izglasano, zahtjev prezentiran Vladi RH (najvećem pojedinačnom dioničaru), koja je dala suglasnost na isto…
  Rok dokapa je produljen uz obrazloženje …”ako interes ulagatelja opravdava takvo produljenje…” – nadam se da za isto postoji dokaz o takvom interesu, koji je podloga za produljenje.
  Obavijest na ZSE da nema nikakvih novih materijalnih činjenica koje bi mogle utjecati na promjenu cijene, a koji nisu već objavljeni na ZSE.
  Dakle nema nikakve brige – ponuda je i dalje obvezujuća, nije povućena, produljenje je na osnovu nekog dokazivog zahtjeva ulagatelja (npr.tehnički razlozi), nema nikakvih novosti i činjenica koje bi dokazivalo suprotno, jer bi već bile objavljene na ZSE.
  Sve suprotno gore navedenom se svodi na svjesno manipuliranje tržištem, koje po raznim zakonima ima kaznene konzekvence za onoga koji neistinama manipulira tržištem, te konačno ima za posljedicu od pojedinaca u tužbenom zahtjevu nadoknaditi štetu svim oštećenima, koji su na temelju takvih javnih objava na ZSE oštećeni…

  • Jako neozbiljno. Jedva čekam čuti koji je bio taj razlog zbog kojih se nije izvršila uplata na vrijeme. Vidjet ćemo u petak napokon. Nek se to napokon okonča i idemo dalje. Ovo da će nadoknaditi štetu svim oštećenima je SF. Pitam se tko će dioničarima Jamnice, Leda, Zvijezde i ostalima nadoknaditi štetu i kad!? U pravnoj državi svakako ali nismo još do tamo dogurali.

  • Samonaplativost u RH ne postoji, nema tog automatizma.

   Ako Crni čelik uz obvezujuću ponudu nije predao i bankovnu garanciju / jamstvo na 250M HRK, “nula bodova” – to je d.o.o. čiji temeljni kapital je 20K HRK i kod kojeg suvlasnici ne jamče za preuzete obveze svojom privatnom imovinom = možeš mu staviti soli na rep.

   To je moje osobno razumijevanje stvari, a ako netko misli drugačije, molim za kontraargumentaciju.

   Neovisno o ovim “zaprekama”, ja sam optimist.

   Strpljen – spašen & Nada umire posljednja 🙂

 100. Ja se slazem sa Arpeggiom i da nije connection “Kuvajt & Kuvajt ja ne bi vjerovao Crnom Celiku ni crnom pod noktom ali sobzirom da se situacija moze zbrojiti kao Win & Win smatram da ce se dogoditi . Ja sam sa svojom kompanijom odradivao jedan projekt u Maroku za jednu firmu , uopce nas nisu palacali svaki tjedan je bilo iduci tjedan ,kompanija je odlucila stati sa poslovima do isplate ona se nije dogodila ali srecom smo se osigurali Bankovnom garancijom na 20 Mil. $ i to smo Sudski dobili bas sve sa toga Bankovnog racuna. Drugi dionici nisu dobili nista (razni servisi ,Brodovi dostave, ) jer nisu ucinili isto. Posao je prekinut i svako svojoj kuci. Mene muci sto nema nikakvog konrakta DD i njih vizualnog ,telefonskog ili Skipe ako hocete ali da je transparentno ista objavljeno o tome .
  Nastavljamo sa strpljen – spasen 🙂

  • To zvuči baš zeznuto jer ne znaš kasne li samo (“običajno”) ili posao propada se treba čim brže i efektnije izvući iz toga.

   Koliko se sjećam iz Končar D&ST izvješća (upravo izašlo najnovije! Jedna od mojih najdražih dionica 🙂 ) oni su ponekad pisali o tim rokovima plaćanja, kako su u arapskim zemljama i Francuskoj malo duži, “običajno”. Ne sviđaju mi se ti balkansko-arapsko-francuski običaji.

 101. Samo da pojasnim što sam mislio pod “samonaplativost” –
  kada uz Pismo namjere dostaviš bankovnu garanciju ili sličan instrument onda se to zove obvezujuća ponuda, a bez toga samo neobvezujuće pismo namjere.
  Kada radiš dokapitalizaciju, onda na jedan način (prag uspješnosti, iznos…) radiš kada u ladici imaš obvezujuću ponudu (+garanciju), a drugačije kada imaš samo pismo namjere.
  Kada motiviraš/demotiviraš druge ulagatelje na sudjelovanje jedno je ako kažeš da imaš obvezujuću ponudu na iznos punog dokapa i da su sve ostale u startu “nevažeće”, a drugo je ako je “teren slobodan”.
  kada ideš potencijalne ulagatelje predstaviti Vladi RH od koje tražiš suglasnost na dokap po uvjetima potencijalnog ulagatelja, nije isto ako ih dovodiš kao one sa obvezujućom ponudom ili kao obične igrače koji bi se malo naslikavali – da li bi ih netko primio da se reklo da su poslali običnu razglednicu sa željama…?!
  A što se tiče nadoknađivanja štete, naravno da je teško očekivati da će se šteta svima nadoknaditi, ali u zakonu za ovakve stvari postoji ono “pod materijalnom i krivičnom odgovornošću…”, pa je izvjesno da onaj tko to svjesno prekrši ostane bez svoje imovine, neovisno da li će se oštečenici naplatiti, a moguće ostane i bez slobode…
  S takvim stvarima se nije za igrati…
  Iskreno želim da u petak sve dobro završi i da dokap uspije, jer u suprotnome ne bih volio biti u koži Uprave, koja će morati odgovoriti na mnoga pitanja i podastrjeti dokaze i dokumente s kojima se krenulo o ovaj proces dokapa i u ove produžetke…
  A kada se već spominju Agrokor kompanije za usporedbu, nemojmo biti naivni da će nastradati članovi uprava kompanija, koji će svi do jednoga reći da nisu educirani da razumiju financijske izvještaje, ali revizori, oni koji su potpisivali dokumente za javnu objavu, upravitelji mirovinskih fondova koji su ulagali u te kompanije i slični, koji su i po zakonu i po funkcijama oni koji se na takav alibi (nisam educiran) ne mogu izvući, bojim se da im se ne piše baš dobro…

  • Aha, mora postojati bankovna garancija da bi se ponuda zvala obvezujuća? Možda je samo po srijedi neko nadmetanje, došao još jedan investitor s obvezujućom ponudom? 🙂

   Mislim, ovo ipak nije jedan obični privatni Agrokor koji uzgaja luk i svinje u PIK-ovima, i preprodaje banane u trgovini, ovdje je i država značajan dioničar (a firma u neku ruku i “starteška”, jer ima veze s vojnom industrijom) tako da je situacija 1000 puta ozbiljnija od Agrokor trakavice. Tu nas ne mogu nekakvi Kuvajćani tek tako “vući za nos”. To bi bilo nedopustivo. To bi stvarno bilo dosta i za zahlađivanje međudržavnih odnosa, ozbiljna stvar.

 102. Ako Đuro ima bankarsku garanciju, a koliko sam sada malo uspio vidjeti u nekim primjerima obvezujućih ponuda uvijek se traži neko jamstvo onda je ovo sasvim neka druga priča.

 103. Možda su se Amerikanci naljutili radi posjeta Rusiji? Sve je to geopolitika a mi smo idealna moneta za potkusurivanje

 104. Vidim da mi jedan komentar nije prosao pa cu ga pojednostaviti ,Zasto na skupstini nije doslo do pitanja sigurnosti i garancija Crnog Celika ako je netko bio na skupstini naka objasni da li je ijedno pitanje islo u tom smjeru, Da li je trebalo organizirati prezentaciju u Zagrebu kao prosli put uz mogucnost da se na njoj pojave predstavnici CĆ? Koliko mi znamo o posjeti Kuvajcana Vladi uopce i da li je bilo ikakvih razgovora o CČ nikad o tome nista nije receno.

 105. Ivice
  Da li uprava ima kakvo jamstvo to ne znamo, a niti znamo što se sad događa.
  Kao prvo meni su jednostavno nevjerojatne price da ovi ne mogu skupit novac,pogotovo kad sam jutros vidio moć Al Wazzan grupe.( link sam stavio )
  Kao drugo da nemaju novac jedan takav čovjek ne bi se blamirao i slao obvezujuću ponudu da ne misli ozbiljno…Kao trece da su odustali ne bi se rok produzavao..Pa nece ih uprava Dure moliti…
  Kao cetvrto prve izmjene i dopune javnog poziva nisu se odnosile samo na produžetak roka nego je promjenjeno vrijeme uplate za institucionalne i neinstitucionalne ulagatelje.
  Po mome nekom misljenju mislim da je moguce da postoji vise ponuda, a s obzirom da je upravi u interesu da dionice proda skuplje moguce je da iz tog razloga produzuju dokap .Jer moguce je da ista osoba preda više upisnica.U tom slucaju prije dane se opozivaju i vrijedi zadnja predana. Ukratko mozda imamo nadmetanje..To je samo neko moje misljenje …Sta ostatak ekipe misli? 🙂

 106. Maki,

  Ja mislim da je u tijeku igra prema kojoj su Igre prijestolja / Game of thrones “kamilica”😉

  Ovo je igra za igrace sa celicnim zivcima 😎

 107. Maki,
  Mozda je CČ ocekivao potvrdu od Kuvajtske vlade da ce ĐĐ dobiti posao sa Patrijama i servisom Tenkova (M84) ali je nije dobio do sada pa se premislja jer je to mozda bio glavni razlog njegovog ulaska.
  Jednostavno ne vjerujem da je dosla ikakve ponuda nekog drugog velikog igraca ako je i stiglo nesto uplata uvjeren da su one smjesne ,jer nesto veci investitori nisu se hrjeli zamarati upalatama kada bi bile vracene jer interes ĐĐ i Uprave a i svih nas je bio ulaz Jednog Strateskog partnera .Pa pokusava se dokapitalizirati jos od 3 mjeseca pa se jedva skupilo 50M i to bi propalo da nije bilo Nenada Bakica. Ja vidim samo dvije solucije ili CČ ulazi ili ce objaviti neuspjesnu dokapitalizaciju i pokrenuti novu ovoga puta smatram da ce trebati i morati ukljuciti i nas male dionicare vremena su se promjenila i ovoga puta bi mozda mi iznenadili koliko bi skupili.
  Posto nada umire posljednja sacekajmo petak i nadajmo se najboljem.
  Pozdrav svim Malim dionicarima.

 108. Svašta i meni pada na pamet Maki:-) Recimo na nagovor nekog uključili su se i mirovinci da cijena bude što bolja za državu. Ili pak dečki stvarno nemaju kamo ulagati pa se naknadno sjetili Đurice! To je više teorija zavjere ali prije je nekakvih dogovora bilo. Možda je netko ponudio veću cijenu, a CČ je imao samo tih 250 mln i treba im još! Al dali se onda može pogodovati CČ i čekati ga? Možda je i do banke. Provjera porijekla novca i jednostavno ga ne želi primiti na račun.

  Ako stvarno ima više zainteresiranih onda je obavijest trebala biti da to može utjecati na cijenu dionice. Znači netko sigurno dobiva, a možda i po većoj cijeni. Ne znam barem mi se tako čini.

 109. A po informacijama iz medija očito da Crni Čelik nije uplatio novac i njega se čeka iako mi je nejasno ovo mijenjanje rokova za uplatu.Sutra je rasplet pa ćemo vidjeti.Imamo dva produžetka , a sutra u 14h penale 🙂

 110. Banke ne provjeravaju porijeklo novca jer im to nije posao niti to mogu raditi – to rade neke druge, drzavne institucije. Eventualni problem moze nastati ako su uplatitelji i/ili zemlja iz koje dolazi uplata na tzv “sankcijskim” listama UNa ili EU a to ovdje po meni nije slucaj.

 111. Nije OK…
  Ovo sto vi imate daje vam iz Cachea podatke preko njihovog index ASPa
  Isto ce vam dati ako surfate anonimno sa TOR browserom

  Trenutno su na ja joker.com provideru

  pa gdje je post koji sam objavio…. tko ga obrisao

  Status Internet domene im je “Zabranjen” tako pise u sluzbenom registru.
  Razlog: priprema web stranice za novog vlasnika / promjena servera

  • Stranica je ponovno on-line

   Evo objašnjenja nakon malo dubljeg istraživanja:

   Osoba NN (IT služba novog vlasnika) pokušala je napraviti transfer domene na novi server. Postavila je zahtjev preko Internet registra.

   Internet registar tada traži EPP code ili AUTH Key koji otključava domenu.
   Da bi osoba NN dobila AUTH Key, mora je dobiti od IT službe ĐĐ.

   Kako prema pravilniku u HR svaka objava nekog dionickog drustva mora biti i na web stranicama drustva, vjerovatno je IT služba ĐĐ povukla nalog za transfer i desio se “lock” stranice.

   Kod providera (u ovom slucaju joker.com) to se po defaultu ocituje ovako:

   lock: The domain is secured against fraudulent “transfer attempts”. For being able to transfer a domain to another domain registrar, you have to unlock the domain using our “Servicezone”. After doing this, the domain will be in status “production”

   Krovna organizacija za Internet domene ICANN za tu istu stvar daje ovakvo objasnjenje:

   clientTransferProhibited
   This status code tells your domain’s registry to reject requests to transfer the domain from your current registrar to another.

   Ukratko, napravili su glupost.

   To se ne bi desilo da imaju domenu registriranu na .hr platformi (jer se onda transfer i vlasnik moraju promijeniti kroz sudski registar)

   Sto se tice isteka domene po nekom defaultu je produljenje tjedan dana prije isteka.

 112. Nista, zvati navedenu osobu odgovornu za web i priupitati ga zasto se igra zivcima stotinama dionicara mjenjajuci web stranicu dan prije objave uspjesnosti dokapitalizacije… Kad ovo sve zavrsi, nadam se uspjesno, poslati upravu na tecaj za krizno komuniciranje i komunikaciju opcenito

 113. Moze li malim dionicarima ovaj petak nakon ovoliko nepredvidljivih dogadaja danas izmamiti osmjeh na lice .:)

 114. Mislim da objava ne može biti prije 15:30 do kad je zadnji rok za uplatu institucionalnih igrača. Nadamo se najboljem scenariju.

  • Dolar , ako pogledas kronologiju , nasu politiku i stalnu pricu institucije ovo ono pa bas zbog njih i te mogucnosti 800K ulaz i slicno vjerovatno je CČ vjerovatno odustao .tko bi uopce razumio nasu politiku .

 115. Zivo me zanimaju dvije stvari:

  Izjava za medije g. Mazala ako dokap nije uspio tj objasnje razloga za dva produljenja roka
  Pravne posljedice po Crni celik

  • Arpeggio, cim su drugi mogli iplacivati ono sto zovemo institucije (nek rade svoj posao) pa kao i oni koji uplate 800K sasvim je jasno da CČ vise nema obvezujucu ponudu to je valjda jasno a i traziti pravo u nasoj okolini zaboravi vjerujem da je sve propalo .0

 116. Dakle GS je opozvana, povećanje temeljnog kapitala je obustavljeno a sve zato jer 6M nije dovoljno uplaćeno od 256M koliko je upisano, razlog je navodi se tehničke prirode

 117. Bilo pa prošlo. S obzirom da već dva puta nisu uplatili obećano, teško je za očekivati da će kod Vlade imati neki ozbiljniji kredibilitet pa ako se išta i nastavi vjerojatno je za očekivati da će razvoj/održanje firme ići u nekom drugom smjeru.

 118. Obavijest o obustavi
  Preostali upisani, a neuplaćeni iznos do isteka rokova uplate određenih u Javnom pozivu, kao ni u trenutku slanja ove obavijesti nije vidljiv na transakcijskom računu navedenom u Javnom pozivu, a za što je razlog, prema riječima ulagatelja-podnositelja upisnice, tehničke prirode.

  Koji su to razlozi tehničke prirode ??????

  • Muljaju i lazu. Svaki iole ozbiljan investitor bi morao moci u roku tjedan dana prikupiti trazeni iznos, pa cak i kada se radi o nekonvertibilnoj valuti kao sto je kuna. Ako su vec dali obvezujucu ponudu, onda su vec odavno trebali na svojem transakcijskom racunu imati osiguranih tih 250M KN a ako ih i nisu imali, tih 35M EUR se vrlo brzo prebace iz bilo koje zemlje svijeta u Hrvatsku, pa ne zivimo u 19 stoljecu. Greska Vlade i CERPa je sto nisu inzistirali na uplati garantnog depozita ili na bankovnoj garanciji neke od prvoklasnih banaka.

   • Ne dokapitalizacija je trebala ici da dolazi samo u obzir jedan investitor koji daje vise od 20 kuna po dionici ne ovo sranje koje su napravili neka si sada stave 6M kuna tam di treba strasno kako je ovo proslo imam ja i bolje rijeci ali ne mogu na ovaj blog . Skupsrinu nije trebalo odgoditi ja bi isao jer zelim srusiti upravu koja nije dobro odradila posao i unistila je jedinu sansu DD u slikedecem razdoblju .

  • Crni celik nema obvezujucu ponudu zbog ulaza glupih 6000000 kuna nekih obicnih hostaplera i fondova ili banaka opca glupost ali sad ga ne mogu tuziti uopce , zapravo nije jasno kako ova drzava moze biti tako glupa 🙂

 119. Ako je ulagatelj/podnositelj upisnice izjavio da nije odustao od investicije već da je razlog neuplaćenog iznosa tehničke prirode mišljenja sam da razvoj situacije nije gotov i da se još vidi svjetlo u tunelu.. samo strpljenja i hladnokrvnosti bez nepotrebnih emocija

  • Slažem se s ovime 100%. Hladna glava i bez puno emocija. Ništa konkretno loše se nije dogodilo i ništa što bi snažno sugeriralo na nepovoljan ishod situacije. Pričekajmo konkretne informacije, onda donosimo zaključke.

   • Pa vi ste zaista smjesni ovi je takav udatac
    Da je to nevjerovatno da vi imate ikakve iluzije ali ja nikada necu prodati dionice DD jer ro ostavljam svojim potomcima meni ne tebaju doci ce i nase vrijeme 🙂

 120. Kako svakom problemu treba poći trezveno i hladne glave, evo mojeg pogleda –
  dugogodišnji sam dioničar ĐĐ i aktivni dioničar, prisutan na gotovo svakoj Skupštini. O aktualnoj Upravi sam svih ovih godina imao samo pozitivno mišljenje, jer su sa poslovne strane napravili veliki pozitivan korak ĐĐ u odnosu na ranije – restruktura i orijentacija na profitabilne poslove je dala opipljive rezultate.
  Naravno da za veći iskorak ĐĐ kojem svim težimo treba značajnije kapitalno jačanje, što je Uprava višekratno pokušala javnom ponudom dionicama, ali ruku na srcu tu se baš i nije proslavila.
  Prvi dokap iz travnja ove godine je propao zbog visoko postavljenog praga (minimalno 5 mil dionica) je obustavljen zbog nedostizanja postavljenog cilja. Na greškama se uči, pa je Uprava već u srpnju ove godine krenula u novi postupak i smanjila prag uspješnosti na pola (2,5 mil dionica) koji je uz dva produžetka jedva prošao kroz ušicu igle, ali nećemo cjepidlačiti…
  Nakon toga je Uprava najvila prikupljanje dodatnih 100,9 mil kn kroz ponudu jednom strateškom partneru kada se za to steknu uvjeti.
  I onda kao grom iz vedra neba Uprava objavljuje na ZSE da je zaprimila OBVEZUJUĆU ponudu Crnog čelika za dokap 250 mil kn. Saziva se skupština, animira se Vlada RH da dopusti preuzimanje većinskog paketa, Skupština jednoglasno staje iza takvog prijedloga Uprave, postavlja se prag uspješnosti (12,5 mil dionica) po principu “sve ili ništa”, demotiviraju se ostali ulagači sa manjim uplatama i sve se čini gotova stvar. Čeka se samo formalno odrađivanje dokapa i nova stranica u životu ĐĐ.
  A umjesto toga u petak 1. produžetak, u utorak 2. produžetak i finale danas OBUSTAVA DOKAPA ZBOG NEUSPJEHA.
  Pa kako je to moguće ako ideš u dokap sa OBVEZUJUĆOM ponudom ???!!!
  Naravno i svi raniji dokapi su na granici regularnosti, ali konačan rezultat sve to briše, a sigurno bi da je uspjelo to bilo i ovog puta, ali…
  S obzirom na rezultat tu se postavljaju mnoga pitanja na koje se NUŽNO TRAŽI JASAN ODGOVOR OD UPRAVE, pa krenimo redom –

  na temelju kojih parametara i dokaza je Uprava javno objavila primitak OBVEZUJUĆE ponude?

  – naime, da bi ponuda bila obvezujuća ona bi trebala sadržavati npr. ovo: “Ponudbeno jamstvo u iznosu od ___________ (odnosno isti iznos u protuvrijednosti eura prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke ukoliko se radi o stranom ponuditelju), koje može biti bankarska garancija priznate domaće ili strane banke ili se navedeni iznos kao jamčevina uplaćuje na račun IBAN:_____________, model HR 00, pozivom na broj: OIB uplatitelja, – s naznakom ponudbeno jamstvo (SWIFT za devizne uplate ESBCHR22);

  zašto je prag postavljen na 250 mil kn, kada je plan Uprave bio prije CČ 100,9 mil kn, pa bi manjim pragom uspješnosti uz javno iskazan interes CČ motivirao i ostale ulagače da sudjeluju, pa bi taj prag u slučaju današnjeg neulaska CČ bio dosegnut i dokap bio uspio;
  na temelju kojih parametra i dokaza je za prvi produžetak navela mogućnost za isto sa rečenicom “…ako Uprava procjeni da interes Ulagatelja opravdava takvo produženje”;
  zašto je produžetkom prolongirana objava cijene dokapa (kako je navedeno u javnom pozivu), kada se ona bazira na prikupljenim upisnicama, a ne samim uplatama?;
  na temelju kojeg dokaza je napravljen drugi produžetak?;
  ako je rok za uplatu neinstitucionalnih ulagatelja bio do 14.00 sati, a objava na ZSE danas došla tek u 16.17 – zašto se čekalo 2 sata, kada je bilo jasno da po ostalim upisnicama ne postoji mogućnost da institucionalni do 15.30 uplate 250 mil kn (prag uspješnosti)?
  Kome se ovakvim, ispada, lažnim objavama o obvezujućoj ponudi i produžecima roka dokapa, za koji se u roku iskazanom u osnovnom javnom pozivu išlo na ruku i omogućio mogući častan uzmak iz dionice?
  Zašto se rok dokapa praktički vezao na istek mandata Uprave – odgoda Skuštine i odlazak Uprave znači da bi ostali bez odgovora na ova BITNA PITANJA

  Ovim putem apeliram na NO i Skupštinu da se ovoj Upravi produlji mandat na još barem mjesec dana, u kojem mogu popraviti “tehničke nedostatke” i završiti dokap (ako je to istina o razlogu neuplate), ali isto tako da pred Skupštinom dobijemo objašnjenja i dokaze na ova i druga vezana pitanja.
  Smatram da bez tih odgovora nikako ne smijemo dati razrješnicu Upravi, niti ih samo tako pustiti da mirno odu, kao da se ništa nije dogodilo.
  Ako su stvarno tehnički razlozi, onda se oni jako brzo mogu riješiti i privesti dokap kraju, a ako ne barem ćemo imati cjelovitu sliku o ovom procesu i ulozi svih nadležnih u istome.
  Ne zaboravimo da je i Država to jednoglasno podržala i da je predstavnik Države u 24 sata 4 puta išao relacijom ZG-SB, pa mislim da svi zaslužujemo iskrene odgovore.
  I naravno na toj prvoj slijedećoj Skupštini kao jedna od točaka dnevnog reda mora biti i izglasavanje povjerenja Upravi, koja naravno u slučaju uspješnog završetka danas obustavljenog dokapa (iz tehničkih razloga) ima pravo legitimno očekivati i novi četverogodišnji mandat…
  Kao što i mi imamo legitimno pravo očekivati odgovore Uprave na logična pitanja i na čijim ćemo odgovorima inzistirati…

  • Sve ovo treba gledati u okviru pratkički nefunkcioniranja tržišta kapitala, te potpunim odsustvom primarnih emisija, ako zanemarimo ono što može izgledati kao dogovorno dilanje mirovinaca (Granolio, Tankerska NG i slično), a ĐĐ nije ‘darling’ banaka, je li tako? Tako da nikako ne bih osuđivao upravo za neuspješne pokušaje. S druge strane, imamo očiti napor uprave da se dovede ‘kapitalac’ i ti napori su stvarni, pa ljudi su očito bili ovdje, bili u Vladi, otvorili SPV i slično. Ne bih osuđivao upravo za te neuspješne pokušaje. No, u svakom slučaju, pustimo upravu još koji dan da vidimo što to znači ‘tehnička priroda’.

   • Ponovit cu se jos jednom – jako losa komunikacija na relaciji uprava-javnost. Moze se uvijek dogoditi 101 nepredvidjena situacija, ali uprava mora imati 102 rjesenja i tocno, pravilno i pravodobno iskomunicirati sve prema shareholderima i stakeholderima. Ovdje nemamo pojma sto se i zasto dogodilo; ima li novih zahtjeva, je li problem u porijeklu novca, je li zapelo nesto administrativno, znamo samo da je proces obustavljen. Iskreno se nadam da ce se sve sto prije rjesiti pozitivno, ali ovakve se komunikacijske pogreske vise ne smiju ponavljati. Radi vrijednosti dionica, zdravlja dionicara, ali prvenstveno vjerodostojnosti uprave

    • Kako znate da je bilo ‘komunikacijskih grešaka’. Što je uprava točno mogla reći tijekom upisa? Tijekom upisa reći da ima uplatnicu, ali ne i uplatu?

  • Eh, ljudi kod nas uvijek krivo adresiraju pritužbe, optužbe i sl. Naravno da uprava ovdje nije ništa pogriješila. Što su mogli drugačije? Mi iz vana sigurno sad tu ne možemo vidjeti ništa krivo na upravi (makar i bilo nečega neoptimalmog s njihove strane, mi to sigurno ne vidimo, za sada).

   Jedini na koje bih se ja mogao “ljutiti” sada su ti Kuvajćani. Možda ni oni nisu nešto previše krivi, ne znamo mi kakvi su to “tehnički problemi”, ali ako nekoga treba prozivati za neozbiljnost oni su za sada jedni kandidat za to.

 121. Slazem se da je vrlo tesko formulirati izjavu koja ce biti sasvim jasna, a da pri tome ne daju burzovno osjetljive informacije, pogotovo u ovakvom trenutku u kojem je Đuro. Ali su isto tako trebali izaci u javnost i s daljnjim koracima, a ne samo izjavom da je doslo do tehnickih problema. Vjerujem da ova uprava moze bolje, puno su napravili i ne trebaju si dozvolit ovakve kikseve. Vjerujem i da je sve ovo stvarno.pitanje tehnikalija i mozda poneke procedure, ali ne mogu si dozvolit da se ponasaju.kao slin u staklani, moraju u potpunosti kontrolirati situaciju

  • Ne možete optuživati upravo za ‘kiks’ ako još ne znate što se dogodilo.
   Pogledajmo činjenice:

   1. Uprava u teškim okolnostima uspjeva stabilizirati kompaniju, uz stalnu neizvjesnost i napade interesnih skupina na Društvo.
   2. Pokušava napraviti dokapitalizaciju dva puta, u jako teškim okolnostima, kad tržišta kapitala praktički ne funkcioniraju. Prva bi čak lako moguće i prošla na samo hrvatskom tržištu da nije eksplodirala afera Agrokor. Druga uspijeva polovično. Kao da imaju neke ambicije sa strateškim ulagačima, to ne znamo, ali ako su imali, evidentno si nisu umislili jer su se oni kasnije i pojavili, i to kakvi.
   3. Ulagači daju obzvezujuću ponudu (što god ovdje značilo ‘obvezivanje’), ali DRŽAVA kao većinski dioničar odlučuje ići na javni upis – naravno da ‘obaveza’ više ne vrijedi, jer ako su se oni ‘obavezali’ dati ponudu po 20, što ako na ponudi netko da 24 npr.? Da li biste Vi nakon što date obavezujuću ponudu ju smatrali važećom iako ona nije prihvaćena nego Vas se usmjeruje na aukciju?
   4. Evidentno, ekipa koja stoji iza CČ se ponaša ozbiljno, jer dolazi ovamo, osniva SPV, priča u Vladi … čine li Vam se to ljudi koji će gubiti vrijeme, napor i novac samo da nas nešto zezaju.
   5. Uprava dobija upisnicu i ima informaciju da uplata nije prošla zbog tehničkih razloga, što komunicira. Što bi još trebali komunicirati? Jesu li smjeli išta komunicirati za vrijeme upisa? Naravnom, nisu. Mislim da su napravili najbolje što su mogli (uzimajući u obzir ovo što sada kažu, ako je istina – a nema razloga vjerovati da nije).
   6. Pričekajmo još par dana, da vidimo hoćemo li saznati što su bile te tehničke prilike.
   7. U slučaju da se pokaže da su ovi i dalje zainteresirani, onda sve pozete uprave u zadnjih pola godine ili godinu dana treba gledati u tom svjetlu, odnosno valorizirati pozitivno ili čak vizionarski.
   • Kao prvo prvi uvjet nije niti bio ispoštovan.Nisam to htio napisati da ne kažu kolege da sam negativan, ali taj uvijet nije ispoštovan.
    Isto tako morate znati da su Kuvajčani jako oprezni prema narodima s ovih prostora jer su 90 tih avansirali novac za 200 tenkova , a dobili ih 149.

    Crni čelik ne samo što je registrirao firmu nego je u vrlom kratkom periodu imao i tri izmjene u sudskom registru.Dolazili su ovdje , razgovarali…Pa krenite od sebe…Da li bi vi sve to radili iz neke zajeb..ili zato što imate ozbiljne namjere…

    A što se tiče odgovornosti uprave, slažem se da trebamo sačekati par dana da se jasno iznesu razlozi zašto dokap nije prošao i da li je ta priča s Kuvajćanima definitivno završila. Nakon toga ih možemo hvaliti ili osuđivati pa i pozivati na odgovornost.

 122. Nada umire zadnja, a ja još uvijek vjerujem u uspješnost dokapitalizacije i ulazak CČ, jer zasigurno se ne bi išlo s objavom uprave da je ulagatelj-podnositelj upisnice izjavio da uplata nije izvršena zbog tehničkih problema a da je CČ odustao. Da je CČ odustao vjerojatno bi tako bilo komunicirano, a ovako ostaje prostor za nastavak započetog procesa preuzimanja ĐĐ od CČ. Iako volim čuti svačije razmišljanje, pa čak i neke koji su bez razloga ogorčeni na upravu, ipak je najbolje pričekati još koji dan i objašnjenje novonastale zavrzlame i problema “tehničke prirode”

  • Ma slazem se , jos nije gotovo , ja sam juce reagirao vise nego emotivno zapravo nisam ni mislio sto sam rekao jednostavno od zelje da DD procvjeta malo sam se zanio :), ova uprava je ucinila puno i sigurno nije mogla nista uciniti u situaciji ako su postojali tehnicki problemi , drugo nisu mogli reci vise dok opcija traje , mislim da treba produziti upravi mandat barem mjesec dana da pokusaju realizirati zapoceto . Ocito da CČ nije odustao . Slikedeci tjedan ce biti jasnije koji su to problemi bili i kako ih prevazici , slijedeci tjedan ce DD objaviti i poslovanje za trece tromjesecje pa cemo znati puno vise .

 123. Ja mislim da se tu umiješala geo politika. Ne znamo što se dogovorilo s rusima ali možda se. Amerikancima ne sviđa neki naš potez u tom smjeru. A oni imaju utjecaj na Arape. A na nas ima svatko utjecaj kad smo nikakvi

 124. Naravno da uprava nije kriva za tehnicke probleme, koji god da jesu, ali su trebali okrenuti i nebo i zemlju da se oni rjese u ovih mjesec dana od kako su objavili da imaju ponudu. Pretpostavljam i nadam se da su napravili sve sto su mogli, ali nije proslo. Zasto, jos uvijek ne znamo. Nadam se nekakvoj pressici iduci tjedan gdje ce poruka biti: bilo je tehnickih problema, Crni celik i dalje stoji iza svoje ponude. Idemo rjesit te tehnikalije sto prije i, postujuci sve procedure i zakone, osigurat ulazak kapitala u DDJH.

  Ako itko zeli uspjeh ovdje, onda sam to ja. Pola obitelji mi je zaradilo mirovinu u Đuri, puno prijatelja i poznanika i danas tamo radi, a da budem iskren nadam se da cu se i ja jednom vratiti u Brod i raditi u Đuri. Ali u velikom i snaznom Đuri, a ne njegovim ostacima. Nadam se i da ce doci vrijeme kada ce Đuro otkupiti natrag Montažu, TEP, Tvornicu kombajna, sve ono sto je rasprodano zadnjih 30 godina pod upravom raznih kokosara. Jer Đuro zasigurno moze biti najjaca i najveca industrijska firma u ovom dijelu europe

 125. Đuro barem javno objavljuje sve informacije, i prilično je transparentan. Primjer Varteksove dokapitalizacije/upisa kapitala gdje je javno najvaljeno smanjenje kapitala, i uplata od britanskog fonda, na sto se uprava nije udostojila objaviti ni jedno slovo. Niti da je rok produzen, niti da je investitor odustao….

 126. Kad ponovno čitam ovu obavijest ispada da je novac uplaćen,ali nije vidljiv iz tehničkih razloga..Bar prema navodima ulagatelja.

 127. Obzirom da radim u banci, komentirao bih neke od mogucih razloga “tehnickih problema”.
  Ako CČ na svojem transakcijskom racunu u nekoj od HR banaka nije imao ni 250M kuna niti protuvrijednost tog iznosa u EUR, USD ili u nekoj drugoj valuti, vlasnici su mu morali prebaciti npr 35M EUR ili 40M USD. Tako velik priljev se mora visestruko provjeriti vis a vis sprjecavanja pranja novca i financiranja terorizma. Ta procedura moze potrajati, a pogotovo ako sredstva dolaze s bliskog istoka ili ako dolaze od osobe koja ima ili isto prezime ili cak isto ime i prezime kao neki kriminalac ili terorist. Znam da ovo zvuci suludo i da vlasnici CČa nisu kriminalci, ali sustav je takav. I sami znate da i u Hrvatskoj postoje osobe s istim imenom i prezimenom koje zive na istoj adresi i jedino sto ih vis a vis IT sustava razlikuje su njihov OIB, JMBG, broj putovnice i broj osobne iskaznice. Medjutim; ozbiljan investitor pa makar bio iz Kuvajta je morao znati da ce u Hrvatskoj kao clanici EU biti podvrgnut takvim provjerama i to je trebao uzeti u obzir.
  Drugi razlog bi bio da banke u kojima vlasnici CČa drze svoje novce nemaju poslovni odnos sa Zabom u kojoj je bio otvoren transakcijski racun za uplatu sredstava, medjutim taj problem je moguce vrlo lako i brzo rijesiti a jos lakse i brze zaobici i to potpuno legalno – novac se prebaci u neku drugu banku koja sa Zabom vec ima poslovni odnos. Ono sto mene u cijeloj prici cudi jest nazovimo je benevolentnost CČa koji si je na prilicno glup nacin dopustio da ispadne neozbiljan i samog sebe je kompromitirao vis a vis buduceg dokapa, jer ako imas tehnicke probleme i ako je za taj tehnicki problem odgovorna domaca banka ili bilo koja institucija u Hrvatskoj, tada se ubrzano rjesavanje tog problema u tisini/pozadini i daleko od ociju javnosti eskalira najvisim razinama u toj zemlji.
  Zao mi je sto je za sve nas dionicare doslo do ovako nezeljenog raspleta situacije i sto je nepotrebno izgubljeno vrijeme. Ono sto me kao dionicara Djure ali i od strane drzave nedavno brutalno osisanog dionicara Petrokemije fascinira jest paradoks da je za Petrokemiju (navodno) stiglo 11 obvezujucih ponuda za dokap ukljucujuci i mirovince dok od Djure veliki i ozbiljni investitori ili bjeze kao vrag od tamjana ili imaju tehnicke probleme…Mozda doista ne bi bilo lose da Djuro iduci put kroz dokap ponudi npr 25M dionica po 20kn s pragom uspjesnosti od 50% ali da u dokapu sudjelujemo i mi mali dionicari. Jest da bi proces bio nesto dulji i da bi troskovi dokapa bili veci, ali sam siguran da bi odaziv malih dionicara bio jako dobar, Djuro bi dobio jos vise novca a CČ bi mogao kupiti onu kolicinu dionica s kojom bi postao vecinski vlasnik. Cisti win-win ili totalna utopija?

  • E baš ste komplicirani vi bankari i ta sva regulativa u vašem sektoru (niste vi krivi, država/EU je kriva za to).

   Ne znam jel to tako komplicirano i u Švicarskoj. Ali po meni, u nekom idealnom financijskom sustavu porijeklo novca se ne bi tako unaprijedno provjeravalo, ne bi smjelo utjecati na brzinu i cijenu izvršavanja transakcija. Porijeklo novca ne bi trebalo biti problem za primatelja novca i onoga tko procesira transakcije, to bi prije svega trebao biti problem tom izvoru ako ima nešto mutno. Regulativu bi trebalo tako dizajnirati a ne ovo da negativne posljedice trpe oni koji ne bi trebali.

   • Provjera ide u oba pravca – provjeravaju se i posiljatelj i primatelj. Da netko iz npr. Sjeverne Koreje zeli poslati 100 000$ na devizni racun Ive Sanadera u nekoj od RH banaka, takav priljev bi bio presretnut i blokiran. Ono sto je vazno za naglasiti je da se ove provjere rade aplikativno/automatizirano a ne rucno od strane zaposlenika banke pa ako je i bilo problema tog tipa sa uplatom CČa (cisto sumnjam), banka iz koje je CČ inicirao uplatu bi o odbijanju transakcije u RH bila promptno obavijestena a posljedicno i uplatitelj. Nakon sto se dodatno provjere identitet uplatitelja i svrha uplatelj (ali ne i porijeklo novca!) i ako je sve OK, transakcija se odblokirava i realizira. Bas zasto sto dodatne provjere traju vrlo kratko, mislim da to nije bio razlog tehnickog problema u nasem slucaju. Ako netko u Kuvajtu na racunu ima 40M USD, na Vladi Kuvajta je da provjeri otkuda mu taj novac, banke koje procesiraju platno-prometne transakcije to ne rade jer im to nije posao, a liste kriminalaca, terorista i nekooperativnih drzava su eskterno zadane.

 128. Toliko sam tužan i razočaran što ova dokapitalizacija nije uspjela da vam ne mogu opisat koliko..Pa da taj moj Đuro toliko nema sreće, da taj moj grad Sl.Brod ne zaslužuje neku lijepu vijest..Nevjerojatno…Toliko sam nade polagao u ovu dokapitalizaciju, da mi ovo valjda zato toliko teško i pada..Stvarno nemam pojma zašto ova dokapitalizacija nije prošla ali nije u redu da se uprava proziva ,a da se ne znaju činjenice..Bio sam među prvima koji je prozvao ovdje upravu jer nama malima nije dala priliku da sudjelujemo u dokapitalizaciji , no isto tako sam se uvjerio da ova uprava, da gdin. Mazal daje cijelog sebe za boljitak Đure.U početku restrukturiranja 2014. godine broj radnika je bio preko 1000, pa ih je on spustio na nekih 800..Mislite da on uživa dijeliti otkaze.Ovih dana je na lokalnom portalu objavljen popis “navodnih”radnika kojima se treba dati otkaz..Popis je nečitljiv ali ukazuje na to da gdina.Mazala na svaki mogući način žele diskreditirati.Do ovakvog popisa mogu doći ljudi bliski njemu ili sindikati.(znate i koji sindikat )

  Link na popis:https://imgur.com/a/Kcfvl

  Ova uprava nije uhljebnička kako je neki nazivaju jer da je ne bi se borila za kapital transparentnim dokapitalizacijama nego bi tražila pomoć od države i prozivala državu da joj trebaju novci kao što je činila ekipa za obranu Petrokemije..

  Ja sam zahvalan ovoj upravi, na svemu što je dosada napravila za Đuru, a kad čujem razloge zašto zašto je dokap propao shodno tome ću i donijeti odluku da li ću ju podržati u budućnosti ili ne..

 129. Zna li netko reci ako se novac pojavi na racunu u ponedjeljak je li moguce da se on prihvati i da se dokapitalizacija proglasi uspjesnom ????

  • Nazalost bojim se da nije moguce, jer je novac na transakcijskom racunu koji je bio naznacen na Javnom pozivu morao biti vidljiv do 14:00h (svi ulagatelji osim inistitucionalnih) odnosno do 15:30 (institucionalni investitori).

   Ako je novac fizicki i bio uplacen ali zbog sigurnosnih provjera koje sam opisao nije bio usmjeren na racun iz Javnog poziva, to je po meni irelevantno – novac nije bio vidljiv na racunu iz Javnog poziva do zadanog roka.

  • S obzirom da je dokap trenutno suspendiran to najvjerojatnije znači da ako bi se poštovala procedura, zakon i to sve, onda bi trebalo ispočetka.
   E sad niti znamo što točno znači suspenzija niti koji su tehnički problemi u pitanju.

   Nažalost mislim da možemo predvidjeti kamo će cijena dionice u ponedjeljak, barem odmah ujutro.

 130. Tako je Arpeggio. Ali opet 3 tjedna mi se čini predugo. Možda prva banka nije htjela primiti novac pa se išlo na drugu i nije se stiglo. Ako je tako novac stoji na nekom prolaznom računu i drugi tjedan tehnički može leći na račun Đure. Šta onda? Uvjeti su jasni ali valjda postoji mogućnost ponavljanja dokap.u skraćenom postupku pod istim uvjetima? Ipak trebamo pričekati očitovanje CČ. Ako su stvarno odlučili uplatiti tih 250 mln koji će stići onda ne bi trebalo biti problema to finiširati.

 131. Ma totalno je promašeno sa javnim upisom,trebalo je prihvatiti obvezujuću ponudu i završiti priču,nadam se da postoji jos uvijek interes CČ i da su se neki opametili.

 132. Poki, kako mislis tri tjedna? Prvi rok za uplatu je bio 20.10.2017., drugi 24.10.2017. i treci 27.10.2017.

  Kakvi god da su bili problemi, morali su biti rijeseni u roku par dana. Racun iz Javnog poziva je bio otvoren u Zabi koja je dio UniCredita a UniCredit ima korespodentne odnose sa prakticki svim najpoznatijim bankama na svijetu…
  Upravo zbog te cinjenice mi je jako tesko za povjerovati da su ove sigurnosne provjere bile razlogom neuspjeha ovog dokapa ali nikad se ne zna…
  Ako novac tijekom iduceg tjedna i sjedne na racun iz Javnog poziva, Djuro ce ga morati vratiti CČu. Kamo srece da to toga i dodje / ne dao Bog veceg zla😉

 133. Ako je Crni Celik i dalje zainteresiran izgubice se samo nesto vremena a svejedno moze biti dobar zavrsetak , vjerovatno imaju neki plan i ideju sa DD i ja vjerujem da ce se ro rjesiti u slijedecih mjesec dana sada je vazno da NO produzi mandat uprave dok se ovo ne razjasni i zgotovi 🙂 ,

  • Dva tjedan redovno plus su tjedan dana produžili. Kako god prošlo je i ne treba više nagađati. Sad je na ekipi iz CČ da izda priopćenje za javnost. Ne treba nas plašiti ni odustajanje. Nek uprava dozvoli malima upis, plus koji veći ulagač, a mogla bi i država nešto dodati i to je to. Ipak je ova Vlada bolja od prethodne i pokazala je volju za rješavanje problema. Sjetim se ponekad i kako je Musk bio pred zidom sa Teslom ali odlučio je ići do kraja i uložiti ostatak od prodaje Paypala i eto di je danas. Svijet se mijenja zbog njega:-) Vjerujem u Đuru, upravu i Nenada i bit će to na kraju happy end.

 134. Otkuda podatak da je CČ uplatio lovu? Jutarnji se referira na obavijest na ZSE? Tamo to ne stoji.
  Može li mi netko reći od kuda ta činjenica?

  • Piše u objavi na ZSE da je uplatitelj rekao da nije vidljiv zbog problema tehničke prirode. Meni to izgleda kao da uplatitelj želi reći da je inicirao uplatu ali ona još nije sjela, jer govori o ‘tehničkoj prirodi’ tj. načinu na koji se odvija transakcija. BTW kako je Vaše pravo ime?

   • Slažem se.(iako nije bas 100% jasno)

    Hipotetski: nazvali su i objasnili im (ili poslali mail) da uplata nije vidljiva ili nece biti vidljiva do odredjenog roka. Iz cega se da zakljuciti da ce se to desiti ili da su namjere ulagatelja ozbiljne i jasne.
    Zasto onda odlomak u priopcenju da nastavlju dalje traziti kapital? To mi kao daje signalcic da ne ide ka pozitivnom svrsetku.
    Siniša

    • Obavijest je jasna. Po navodima ulagatelja uplata nije vidljiva iz tehnickih razloga.To sto je uprava napisala da nastavlje dalje s prikupljanjem kapitala je normalno jer postupak je obustavljen jer uplata nije bila vidljiva.
     Lokalni portal ,a koji link sam stavio isto u clanku ima zadršku: dokapitalizacija nije uspjela- zasad.

  • Baš će biti zanimljivo na temu “investicijske klime u RH” ako stvarno ispadne da je bilo tako, investitor da kod nas kad i “uplati lovu” ima poteškoće s njenim “sjedanjem”.

   Zamislite da zbog tih komplikacija za koje možda sam investitor nije bio kriv on bude taj koji je nezadovoljan prijemom, taj koji zbog toga svega na kraju odustane? U tom slučaju, jedino pošteno od države koja obećava pozitivnu investicijsku klimu a koju možda nije ostvarila i tako uzrokovala štete na više strana… bi bilo da uplati 250 milijuna kn i potom se odrekne tih dionica u korist trezora društva 🙂

 135. Kolika je vjerojatnost da je namjerno doslo do tehnickih poteskoca kako bi se diskreditiralo Mazala te kako mu se na temelju toga ne produzi mandat?
  Postoji li skriveni interes ministarstva imovine da na ovaj nacin ubace svojeg covjeka u Đuru kako bi mogli “voditi” Đuru i kako bi pogodovali nekomu?

 136. Ma ni ja to ne vjerujem ali izraz samo Tehnicki problemi je cudan , potrebno je da u ponedjeljak uprava i CČ razjasne sto se u stvari dogodilo i postoji li volja CČ da jos uvijek ude , ako je volja tu , treba sto prije pokrenuti novu dokapitalizaciju i stvar rijesena jednostavno treba izaci u javnost i objasniti sto se desilo .

 137. Pa jel moguće da nitko od vas nije bio na skupštini krajem godine??
  Mazal je rekao da su arapi zainteresirani za ulaganje i dalje.Koliko sam ja shvatio, posredno,to ide i nije u pitanju,po uvjetima iz propale dokapitalizacije… navodno se vrlo brzo sve pokreće ponovno.
  Također se ponudio dionilčarima,da pojasni sve oko toga ako koga zanima a da nije bio na skupštini-zovite i pitajte tj. provjerite.
  lijepi pozdrav

 138. Na skupstini postoji sluzbeni dio koji prati jb i nesluzbeni poslije toga. Ako ste ikada bili i Brodu na skupstini onda znate na sto mislim.

 139. Ja sam bio na skupstini…receno je da ih iz CČ i dalje kontaktiraju i na dan skupstine su dobili poziv da su i dalje zainteresirani,ali receno je da sa njima i bez njih Đuro mora rjesiti Industrijska jer je evidentno da nisu konkurentni na trzistu i nemaju proizvod.cjela operacija rjesenja Industrijskih ce kostati cca 40 mil!!

 140. Ivice bio sam na skupštini, ali ne volim iznositi baš sve detalje ovdje jer smo svi skupa na jednoj od skupština bili zamoljeni da ne objavljujemo baš sve.
  Ali evo sad se dosta toga otkrilo pa mogu potvrditi da je Mazal na skupštini rekao da ih Crni Čelik zove i da je zvao i na dan skupštine.
  I istina je da je trošak industrijskih rješenja cca 40 mil kao što je nosve8 napisao.

  • Hvala Maki,
   Da znam to inja sam bio na skupstini u trecem mjesecu gdje su mas zamolili da me kazemo bas sve cak nas ne Mazal proveo kroz hale , ako se Crni celik jos interesira to je odlicno mislim ds je on opcija za sada najbolja , IR se moraju rjesiti jer povlace i ostatak grupacije u probleme kako ce to uciniti neznam nije lako davati otkaze ali to je dio kojinse nekada mora napraviti . Interes CČ je znak da je DD definitivno u ugri u Kuvajtu .

  • I? Zovu znaci? I sto kazu? Sto ih je sprijecilo da uplate novce? I opcenito ni pisma ni razglednice po tom pitanju… Cemu tajnovitost? Tajnovitost se ne cijeni kod drustva listanog na burzi… Upravo suprotno… au contraire Rodney,au contraire…

  • Ivan, Maki i ekipa… Ovo sto iznosite je zapravo na granici povlastenih insajderskih informacija i mozebitnih trgovanja na temelju istih a to je cak i u hr kaznjivo… I to sve javno pisete a internet pamti… to se nemre izbrisat…

   • Trotter , te informacije su recene na televiziji kao sto ti je Maki postavio video , svi znaju za to ono sto se nezna je da li ce CČ to i uciniti , jednom vec nije zar ne , kukali smo kad nismo mogli kao mali dionicari uci po 20 kuna a sada ko koristi priliku koristi da li ce to biti dobro ili lose ko zna , a svatko moze doci na skupstinu i izgraditi svoje misljenje i djelovati prema njemu . Meni osobno je bilo lijepo prosetati halama i vidjeti radnike DD kako daju sve od da naprave sro bolji proizvod ,linije rade besprekorno ,lakirnica odlicna kompjuterski zavarivaci , uma DD perspektivu samo treba obrtni kapital i barem jedan veci posao sa Patrijom da DD prodise a onda bi se mogao siriti i zaposljavati .

 141. Šta je insajderska informacija ?Da je Crni Čelik i dalje zainteresiran?To je objavljeno odmah nakon propale dokapitalizacije.

  2:10min

  E kad bi se na skupštinama djelile insajderske informacije svi mi koji idemo po skupštinama bi bili već davno milijunaši moj trotteru..

 142. Gledajte tko će znati što je s Crnim Čelikom ..Ja sam osobno i sam mislio da je ta priča završena i da od njih nema ništa no malo je čudno da ih gdin.Barić kao predstavnik branitelja Specijalnih vozila i dalje spominje..U Specijalnim vozilima ima ljudi koji su radili u Kuvajtu na održavanju njihovih tenkova tako da ti ljudi sigurni imaju i informacije iz samog Kuvajta..
  Zašto bi netko dao 250 milijuna ako bi 40-45 milijuna odmah otišlo na Industrijska rješenja?
  Zamislite ovo:Crni Celik dokapitalizira Đuru sa 250 milijuna i svi krenu pisat Đuro je spašen, huraaa…Ali onda oni otpuste 200 radnika u Industrijskim rješenjima?Kako bi to izgledalo , kako bi se to odrazilo na njihov imidž?Kako bi se to reflektiralo na HDZ , odnosno premijera Plenkovića koji bi to dozvolio..Pa jednostavnije je da Đuro uz pomoć države ( utjecaj na banke ) kratkoročne kredite zamjeni dugoročnim i riješe situaciju u neprofitabilnim Industrijskim rješenjima..Naime sad je svima jasno pa i medijima da će Industrijska rješenja povući cijelu grupu u propast ako se ne provede njihovo restrukturiranje …
  Nije li malo čudno da je sindikat metalaca Hrvatske ovako pasivan ako je situacija tako loša?Evo gdin. Štivić nema ništa posebno protiv brisanja s liste strateških tvrtki i iznenađujuće je smiren?Da li mu nije stalo do njegovih radnika ili je samo ipak malo više informiran od nas ostalih.?Jer oni su totalno pasivni i jedino objašnjenje meni je da su upućeniji i znaju više od nas..
  I odlazak Mazala ,a dolazak Bogdanovića na čelo Đure ide u tom smjeru?Zašto ?Pa evo politika može reći Mazala smo prisilili da odstupi ( i tako dobiti na vremenu ) no u stvarnosti se ništa nije promijenilo jer ga je zamijenio Bogdanović koji diše kao on..
  Ako je Crni Čelik odustao zašto još uvijek postoji u sudskom registru, zašto nije likvidiran?Država daje jamstvo za Uljanik u ogromnom iznosu, Goran Marić lobira kod mirovinskih fondova za Petrokemiju ,a da država Đuru samo tako ostavi po strani..Teško..Da Đuro propadne uvjeren sam da bi Hdz automatski izgubio Brodsko -Posavsku županiju..

  Đuro ima budućnost i ovaj objava to potvrđuje:

  Click to access d2vsIVcIXCynqEluSjWIJA==.pdf

  Skoro smo na 60% izvoza..I onda jednostavno ne mogu prihvatiti činjenicu da se pljuje po Mazalu..Koliki je bio izvoz kad je on došao?Koliki je gubitak bio onda ,a koliki će biti sada?Nenad je jednom napisao da gleda Đuru kao start up ( nakon 95 godina postojanja nažalost i je ) no ono što niti jedan drugi start up nema je brend, ime i tradiciju ,a Đuro to sve ima..

  Mazal je Hborv kredit uložio u Capex, a prije toga vjerojatno 30-40 godina nije uložena kuna i onda se čudimo kako je Đuro pao nisko.

  Nitko me ne može uvjeriti da nije napravljen napredak u zadnje tri godine i sad kad smo na korak do spašavanje firme da stanemo?NEĆEMO!!!

  Neki dan sam pitao Nenada kako mi mali dioničari možemo pomoći, Nenad je napisao da mi mali ne možemo puno pomoći.Nakon toga sam poslao Nenadu e-mail sa idejom da pošaljem razno raznim fondovima izvan Hrvatske nekakvu brošuru o Đuri ( kao informacijski memorandum sa zadnje dokapitalizacije ) pošto naši mirovinski fondovi očito nemaju za Đuru, ali imaju za Ledo po 8000kn, pa za Nexe obveznice cca 23 milijuna eura, pa za Petrokemiju itd.. .Nenad je napisao da je to ok ako imam neke vjerodostojne kontakte ( Nenade nemojte ljutiti što našu korespondenciju objavljujem ).I onda ja razmišljam koje ja kontakte imam osim službenice koja mi je dala kredit?U tom smjeru pisao sam i upravi..S obzirom da naravno nemam nikakve kontakte sad razmišljam da pišem i našem ministru financija gdin.Mariću.Gdin.Marić sigurno ima kontakte i sigurno bi mogao spomenuti Đuru razno raznim fond menađerima tjekom svojih sastanka.

  MINISTRE ZADRAVKO MARIĆU PODRŽITE ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPU!!

  Ujedno pozivam i sve druge dobronamjerne ljude koji posjećuju ovaj blog ,a koji imaju nekakve kontakte i kojima je stalo do Đure i Slavonije da pomognu Đuri.Ne trebaju nama nikakvi Projekti Slavonija, nama treba konkretna pomoć, a ne obećanja.

  Jako lijepe vijesti stižu od FITCH agencije:
  https://www.jutarnji.hr/biznis/financije-i-trzista/dobre-vijesti-o-rastu-rejtinga-komentirao-i-zdravko-maric-cilj-je-cim-prije-vratiti-investicijski-rejting-zemlje/6928590/

  No što ako neka od ostale dvije kuće već sada digne rejting u investicijski npr: S&P?Možda i Đuro lakše dođe do kapitala.

  U dioničarstvo me uveo Dejan Rnjak , a sad sam i duge članke počeo pisati kao on.. 🙂

  • Dug ali dobar clanak , malo emotivan ali sve stoji, moslim potpuno isto i jos uvijek kupujem DD , pogotovo sada , ne mogu na zalost kemijati jer sam vec umocen dosta u DD pa kupujem samo zadnjih mjeseci koliko ustedim , pa kad cu kupovati ako ne sada kada je 100 brend ispod nominalne cijene 🙂 i to dosta ali ja to radim jer mi se hoce a vama koji posjecujete ovaj site ne predlazem nista . DD treba restruktuirati IR i dugorocni kredit za obrtna sredstva a sto se tice Strateskog partnera moze i kasnije a tada ce se sititi i zaposljavati , agencije dizu reiting hrvatskoj i polako ce dolaziti ulagaci prije ili kasnije neki dobar partner ce to shvatiti i ici u DD.

 143. Hdz izgleda shvatio važnost Đure pa održao press konferenciju u trajanju od 10min.
  Sada smo saznali sljedeće:
  -da su raspravljali o Đuri
  -da je gdin.Ćosić prije 2 godine postavio pitanje ministru Paneniću što je s Đurom i da je tražio da se ne produži mandat upravi
  -u 11mj 2016. postavio pitanje Goranu Mariću koje ipak nije došlo na dnevni red
  -poslao gdin.Mariću i Plenkoviću pismo
  -razgovaro s Marićem

  Ukratko:pisalo se, pitalo se…

  Ni gradonačelnik Duspara nije ništa bolji:
  -njegovo otvoreno pismo kojim je krenuo ” u obranu Đure ” je najobičnije prikupljanje jeftinih političkih poena (uzgred, članak više nije dostupan ) jer Grad Slavonski Brod nije koliko mi je poznato dioničar.

  Sada kada su lokalni Hdz na čelu s gdin.Ćosićem kao i gradonačelnik Duspara shvatili važnost Đuro Đaković Grupe predlažem da ubuduće pišu pisma i održavaju press konferencija na kojima će dati konkretne prijedloge i ideje kako pomoći Đuro Đaković Grupi, ako im je već stalo do Đure..

  Evo ako Vlada već nije htjela naručiti vatrenu jedinicu od Đuro Đaković Grupe da li je razmišljala da na neki način uključi Đuru u offset program kod nabave borbenih zrakoplova kad je već riječ o vojnoj industriji?Zašto gdin.Ćosić ili gdin Duspara ne pitaju gdin.Plenkovića ili ministra Krstičevića na koji način mogu uključiti Đuru ?Ima vremena dovoljno.Druge države pregovaraju godinama o nabavci aviona, pa evo Kuvajt godinama bira borbeno vozilo a,vrijednost posla je nemjerljivo manja, a mi bi u par mjeseci donijeli odluku..

 144. Evo jedan link na jučerašnju emisiju Klopka lokalne televizije-tema Đuro Đaković

  Moram priznati da me gdin.Štivić predstavnik sindikata ugodno iznenadio.Pogledajte, iznio je dosta zanimljivih informacija o trenutnoj situaciji, poslovanju, zbrinjavanju radnika…Način na koji on priča kao predstavnik sindikata je dosta pozitivan..A dio koji se odnosi na Crni Čelik je zaista nevjerojatan …

 145. Trgujem na burzi aktivno od 2009 godine ali bez “dogovora” između raznih igrača i bez desetine skrbničkih računa a, po mome mišljenju za hrvatske prilike imam uloženu dosta veliku količinu novaca u dionice. Moram priznati da se ne sjećam da je netko prodao toliku količinu dionica kao na Đuri a da u prvih 10 nema promjene. Stvarno ne razumijem. Možda i razumijem ali ne mogu prihvatiti.

  • DOLAR ,strpljen spasen 🙂 , ni ja ne razumijem ali eto ocito da mali dionicari prodaju jeftino netko ce se kajati ili mi sto ne prodajemo ili oni koji prodaju ja jos uvijek vjerujem da je DD odlican start up ,zamisli firmu sa 100 godina iskustva kuju mozemo zvati start up , ne slazem se da je Mazalova uprava mogla napraviti vise u situaciji u kojoj je zatekla firmu napravila je dosta , izvoz preko 60 % i prepoznatljiv proizvod u EU ici ce samo bolje , samo je potreban obrtni kapital i restruktuitanje IR koji je jedini gubitas a upliv strateskog partnera moguc je vec ove godine .

 146. Ivice,
  slažem se ja sa Vama, ali to ne prodaju mali dioničari već veliki špekulanti koji su kroz dokapitalizaciju kupili pakete i počeli prodavati još dok je cijena bila bliže 40 kn i nije se znalo da Crni čelik neće uplatiti novce. Zato sada i mogu prodavati ispod svake cijene jer njih zanima samo prosjek cijene odnosno ( + i -) u cijeloj priči.Ali u jednom ste sigurno u pravu. Strpljen – spašen.
  Đuro je firma kojoj definitivno sada nije lako ali ako se priča nastavi u ovom smjeru: izvoz, smanjenje troškova i nov-starii strateški partner, Đuro će biti ok.

 147. G. Bakiću
  Ma znam. Izuzetno Vas cijenim i uvažavam. Jednostavno mi je došlo da podijelim muku plitkoće burze i tržišta. Valjda će i na našoj burzi zapuhati nekada neki novi vjetrovi. Nema predaje. Naj uporniji i najracionalniji uvijek uspiju.

  • Naše tržište je definirano kao Frontier Market sa svim svojim prilikama i manama koje takva tržišta imaju, a da bi se uzdignulo stepenicu iznad jedina opcija koju vidim je u regionalnom okrupnjavaju burzi po uzoru na Euronext ili OMX

  • Tržište nam nam je takvo kakvo je sa svim dobrim i lošim stranama a da bi se uzdignulo stepenicu iznad po mom mišljenju jedina opcija je u regionalnom okrupnjavaju po uzoru na Euronext i OMX burze. Također, ne bi bilo loše i da mediji porade na profesionalnijem izvještavanju.

 148. Đuro me cak podsjeca malo na Brodosplit..Gledam sad gostovanje gdin.Debeljaka kod Petra Vlahova.I pita njega Vlahov zašto niste htjeli graditi brodove na kojima bi bili u minusu, mogli ste dobiti kredite za njih? I to dva puta ga pita..Ja gledam i ne vjerujem.Kaže njemu gdin.Debeljak ” to zna i dijete u školi” 🙂

 149. Click to access BBHZFFNEBjDJFmPxbAdADg==.pdf

  Objava je očekivana..Iz ove objave je jasno da imamo problem likvidnosti .No jasno je i da minusa ne bi bilo bez gubitka u Industrijskim rješenjima.Kratkoročne obveze pritišću..Naime 2018.godine Đuri dolazi na naplatu i kredit Hbora od preko 100mil kuna..Za razliku od mnogih drugih kredita taj je uložen u Capex..

  Evo prilike gdin.Ćosiću predsjedniku HDZ-a u Slavonskom Brodu da pomogne ( država ima 38%, a Hdz u vladi ).
  Čovjeku je kao što ćete vidjeti stalo do Đuro Đaković Grupe:

  S obzirom Hdz odnosno Vlada ima 960 milijuna eura za Brodogrdilište Uljanik zanima me da li mogu kako pomoći Đuri ?

  Evo nedavno su bili u Slavonskom Brodu, znate već svi “Projekt Slavonija” 🙂

 150. Pored ovakve brige lokalnih političara, meni stvarno nije jasno kako je Đuro došao u ovu ovako tešku poziciju…

  Gdin.Ćosić nastupa od 1.34:25

  Imamo za avione 3 milijarde kuna , a Đuri država da posla 10 milijuna kuna u prošloj godini.
  To je Đuro dobio od države kao strateška firma..10 mil….

 151. Meni je iskreno najviše za oko zapela činjenica “Na dan 31.12.2017. godine grupacija Đuro Đaković imala je potpisanih ugovora u visini od preko 500 milijuna kuna.” i sad ako odrade refinaciranje duga s povoljnijim uvjetima i ročnosti te se završi restrukturiranje IR ne vidim razloga za brigu.
  Naravno da su želje i očekivanja bitno veća no kada razmišljam o stanju i perspektivi gledano iz razdoblja dokapitalizacije od prije 2 g mislim da smo bitno napredovali a usput je cijena na povoljnijim cijenama nego tada, naravno gledana kroz oči kupca koji želi što povoljnije kupiti manju količinu (s obzirom da je bilo nezadovoljnih onim uvjetom dokapa u zadnjih godinu dana oko ulaganje min 800k).

  • Slazem se , ja nisam bio bas sretan tim uvjetima i bilo bi licemjerno od mene da sada ne dokupim po ovoj cijeni , DD ce uspjeti uvjeren sam u to a mislim da bi u drugom dijelu godine mogao i pronaci istog ili novog strateskog partnera jako je tesko voditi ovu kompaniju bez obrtnog kapitala.

 152. pcm

  ja bi dodao i ovu rečenicu:

  Udio izvoza
  u ukupnom prihodu je iznosio 56,4% te pokazuje jasnu orijentaciju Grupacije na
  izvoz kao glavni izvor prihoda u budućnosti.

  Znači izvoz nam konstantno raste.

  Problem je:
  Financijski rashodi (kn)
  2017. = 24.474.683

  i minus 30mil Industrijskih rješenja.

 153. godine prihodi od prodaje u inozemstvu su bili na 28,83%
  godine udio izvoza u ukupnom poslovnom prihodu je 31%
  godine udio izvoza na cca 52
  skoro smo došli na 60 % izvoza

  • Maki , da sve je to tocno , ali treba napomenuti da je drzava prosle godine narucila kod DD samo 10M kuna sto je mizerno , da ne govorimo da je DD dao najbolju ponudu za Most ciovo ali nije dobio taj posao i cemu se uopce ne govori a nije se ni zalio ?? Ako maticna drzava ne narucuje Vojni program od DD a cak DD u zadnje vrijeme ne dobiva poslove za Janaf , upitno je da li ce dobiti nesto poslova od Kineza na Prljeskom mostu ili recimo za LNG , Cudne su to okolnosti u kojoj se Drzava ne brine za kompaniju u kojoj je jos vecinski vlasnik , price da drzavu ne zanimaju firme u kojima nisu preko 50% ne stoje jer su se recimo za podravku borili ko bjesni psi a imaju samo 25% vlasnistva , podravkina dionica se prepolovila , natrpali su uhljebe pola ljudi nezna ni sto radi tamo . Mene zanima kako ce DD dobiti veci posao za vojni program kada ni vlastita drzava ne kupuje od njega .

   • Borili se “za” Podravku? 😀 Mislim da se oni samo bore “protiv” Podravke. Državnim utjecajem, političkim kadroviranjem, politiziranjem upravljanja, radi se jedino na štetu tih društava u kojima je država suvlasnik.

    A niti su od Podravke vjerojatno naručivali robe nešto puno više nego od Đure (ma niti ne trebaju). A mogli bi za državne firme, vojsku, policiju itd., naručivati Podravkine prehrambene proizvode umjesto nekih drugih. Ali to je najmanje bitno. Bolje bi bilo da Podravku kao i sve firme kojima su u suvlasništvu ostave na miru i ne petljaju se u poslovanje. Ako to ne mogu dok su suvlasnici, neka prodaju to, svi će biti sretni.

    • Pa o tome sam i govorio , drzavi nikako ne odgovara ako ne moze uhljebljivati , pod borbom sam mislio da su utjecali na MF i doveli svog covjeka iz Zveceva kojega je bas uspio upropastiti na celo podravke , Srusili su dionicu 50% gotovo , skupstinom je presjedavao Maric koji nezna nabrojati 10 podravkinih proizvoda . Cilj Drzave je iskljucivo uhljebljivanje u kompanije , opcine i zupanije i destrukcija u interesu osvajanja ponovne vlasti a presutni dogovor Stranaka je sto se uhljebi to ostaje tako da ovome nema kraja , moze se to sve srusiti ali trebalo bi jedno 100 Nenada koji bi djeloval sinhronizirano u svim podrucjima a onda osnovali jednu Liberalnu stranku jer jos nikada nismo imali nijednu 🙂 , ja sam dionice prodao na dan skupstine jer sam predpostavio kako ce zavrsiti , vise nitko ne mari za podravku nema projekata …. ni perspektive 🙂

   • Ispalo je spletom okolnosti da nam je most za Čiovo bio samo uteg oko vrata jer iako smo bili good guy u uletjeli spasiti situaciju pojeo je vuk magare i zapravo smo na gubitku. Iskreno sam sretniji kada nema previse poslova s drzavom pa smo time neovisniji i svjesniji svoje konkuretnosti ali nažalost ovisimo o referencama u obrani i tu bih volio da vidimo barem u tragovima neke pomake ako se ne želi/ne može ozbiljnije poslove pokrenuti iz MORH-a.

 154. Dugogodišnji sam dioničare Đure i nadam se da će biti snage i volje u provedbi zacrtanih ciljeva kako bi firma opstala i prosperirala.
  Kod izvješća me najviše zabrinjava gubitak u društu ĐĐ Specijalna vozila d.d. u proizvodnji tipa Uacns i zašto je do istog došlo?

 155. Danas ocekujem da ce dionica DD pasti Ispod 15 kuna mozda i nize i tu cu je dokupiti 🙂 , utrkivace se da je prodaju .

 156. U Industrijskoj zoni Đuro Đaković ( najvećoj u Hrvatskoj ) imate oko 5000 radnika..Tamo imate nekoliko firmi koje su se privatizirale davno i rade pozitivno.

  Npr:Đuro Đaković TEP:Oni imaju preko 800 zaposlenih.

  file:///C:/Users/mgusak/Downloads/Godisnje_izvjesce_2016_MB03434532.pdf ( vlasnici Rusi )

  Đuro Đaković Montža..Oni imaju isto oko 800 zaposlenih.

  file:///C:/Users/mgusak/Downloads/Godisnje_izvjesce_2016_MB03434532.pdf

  Znači može se, no mora se već jednom presjeći do kraja i završiti s restrukturiranjem.Ne može restrukturiranje trajati 4 godine.Industrijska rješenja se moraju restrukturirati do kraja 6 mjeseca.E sad jeli to moguće s obzirom na opstrukcije jednog manjeg sindikata to ne znam..

  • Pa neznam , neka se Ministarstvo raspita ja sam cuo da ima neka Kompanija u Hrvatskoj koja posjeduje niz svjetskih sertifikata , cujem da je iskusna i da ima 100 godisnje iskustvo na raznim podrucjima , narocito za T84 kojega moze i nadograditi na visu i sofisticiraniju razinu a rade i niz drugih proizvoda iz Vojnog i obrambenog programa 🙂 .

 157. Bila je revizija i prosle godine..To vam je onih 10 tak milijuna koliko je država dala posla Đuri..Revizija jednog tenka je oko 2.5 milijuna.

  • Ružno zvuči ovako za čuti, pa koliko ih imamo ukupno? Možda i Zimbabve ima jaču vojnu silu od nas. Neke države namaju baš ništa, građani im očajno žive, ali imaju bar solidnu vojsku, a znamo da je sloboda najveća vrijednost. Mi nemamo niti to. Da nismo u NATO, trebali bi biti jako jako zabrinuti svojim vojnim stanjem. Ovako, možda ne toliko “zabrinuti” ali još više od toga bi nas samo može biti sramota što kao i većina europskih država smo ne fer prema Savezu, neproporcionalno smo opremljeni i spremni za pomoći Savezu obzirom na naša očekivanja koliko bi se nama trebalo pomoći u slučaju vojne ugroze.

   Ali i nije stvar toliko u tome koliko danas imamo tenkova, aviona, nosača aviona… nego koliko ih možemo imati u kratkom roku ako bilo kad to poželimo/zatrebamo. To “koliko ih možemo imati”, ovisi o snazi domaćeg gospodarstva (time “potencijala oporezivanja”, koje je dozvoljeno jedino u ratu, dok mirnodopsko pretjerano oporezivanje je nešto kao rat protiv vlastitih građana), a donekle i o snazi domaće vojne industrije konkretno. Naime, ne možemo računati da u svakoj mogućoj budućoj okolnosti ćemo moći uvesi oružje iz stranih država dovoljno lako, brzo, povoljno.

   Bilo bi dobro da nam nije samo snaga gospodarstva (a koja je nikakva) jamac nacionalne sigurnosti, nego da imamo i recimo Đuru dovoljno sposobnog za i proizvoditi te tenkove, u većim količinama, u kratkom roku, ako zatreba.

   Nećemo mi baš tako skoro biti kao Švicarska pa da se sa svima zafrkavamo kako smo mi kao “neutralni” i “ne želimo niti s kime ratovati” a zapravo s figom u džepu svjesni da smo zapravo jedna od najjačih vojnih sila na svijetu pa nam nitko ništa ne može (obizrom koliko smo bogati i s koliko smo jakih država u prijateljskim odnosima, pa da uvijek možemo u najkraćem mogućem roku stvoriti/unajmiti bilo koliko jaku vojnu silu).

   Jako bi bilo važno da za sada malo manje bacamo novce poreznih obveznika na uvoznu vojnu opremu koju ne planiramo koristiti u ratnim operacijama u kratkom roku, a malo više vojnog proračuna trošimo na ono što može pozitivno utjecati na domaću vojnu industriju u dugom roku.

   • Hr ima 48 tenkova a treba joj 150. Ove price “sta ce nam avioni?”…bla bla bla by maki su price nekoga tko ne zna sustinu stvari. Malo se informirat pa onda pisat.
    NATO nikoga nece branit kao sto ni Nikoli Subicu Zrinskom nitko nije dosao pomoci protiv turaka. Prvo moras sam, a onda dalje cemo vidjet

    • Marko , uopce nisi shvati Makija upravo to on i govori da nam treba vise oklopnh transpotera ,Tenkova i drugih inzinjersko vojnih vozila nego aviona , obrambeni ratovi se vode na zemlji teritorij se brani , pjesadijom a ona ako je dobro opremljena i ima suvremene protu avionske rakete i neizostavni moral je na svome nepobjediva , ako fali 100 tenkova , ili sto patrija pa sto se ceka idemo raditi svake godine nesto 🙂 . Ja jesam za nesto aviona ali samo NOVE koliko se sada moze kupiti a oni su odavno odlucili kupiti Izraelske ne rabljen nego prerabljene A onda ce ulagati u njih , svasta . Bolje imati pet novih nego 20 izrabljenih to je jasno valjda svakome ali zasto Izrael , hm , to je misterij kako za koga .

    • Iako nisi mislio doslovno, ne mozes imati 5 novih aviona. Nisu svi operativni, i moras imati barem jednu eskadrilu…a to ti je minimum 8 aviona. Pored aviona, moras imati svu infrastrukturu koja je prilagodjena totalno novim avionima koji sada dolaze, u odnosu na one koje si imao. Dakle, uz avione, imas jos hrpu troskova i nema nikakve sanse da prodjes ispod pola milijarde. Trebaju ti i rakete, tj naoruzanje. Pa onda koje ces sposobnosti koristiti..itd To je sve skupo ko vrag…a sudeci u kojem okruzenju zivimo..ne gine nam jos pokoji rat.
     Tenkovi su trebali biti Degman, ali to nikad nije zazivjelo. Sad je to prestari tenk i jako bi ga skupo bilo dovesti na standard koji bi nama trebao. Dakle, sve vlasti od 1991.do danas sustavno unistavaju drzavu i cijelu njenu supstancu. I sada mi moramo birati izmedju loseg i losijeg rijesenja. To je poanta.

    • Kakav pesimizam… Ja mislim da je važno imati bitno jaču vojsku nego je danas imamo, ali mi nije niti na kraj pameti da bi “na ovom području” moglo u narednih par desetljeća biti nekakvog rata, a u svakom slučaju ne nekakvog “obrambenog” u užem smislu tog pojma. Hrvatsku više nitko u regiji nikada ne bi trebao htjeti ili moći vojno izazvati a niti mi se čini realnim da ćemo mi imati potrebu za nekakvim “preventivnim akcijama” u regiji, igrati se Amerike.

     Jedina uloga naše vojske dugoročno bi trebala biti sudjelovanje u NATO borbenim akcijama u udaljenijim područjima od ove regije. Mislim da Hrvatska i ostatak Europe moraju ravnomjernije u tome sudjelovati, u financijskom smislu rasteritit USA po tom pitanju.

    • Da li je tebi nesto na kraj pameti ili nije, nema nikakve veze sa stvarnim stanjem u regiji ili svijetu, tj sa nekakvim potencijalnim buducim ratom. Potencijala definitvno ima, jer pametni odlaze van, a sukobi se vrlo lako preliju. A generalno gledano, taj Daytonski sporazum je u sustini tako napravljen, da opet dodje do nekog novog sukoba, prije ili kasnije, i jedna strana vec sada trazi odcijepljenje. A to ti je opet na nasim granicama…tocnije preko 900 km granice. I vrlo lako bi se mogao pretvorit i u napadacki rat.

    • Balkan je uvijek bio bure baruta, ali većina tog baruta je potrošena i ostatak ostataka je mokar. Mislim da tu nema bojazni od rata. U svakom slučaju ne na temelju povijesnih sukoba. Povijesno sukobljene strane mogu u budućnosti ovdje biti jedino prijatelji. A ne vjerujem niti da se mogu razviti nove “iskre” iz nekakve teoretski teško zamislive situacije da Bosna i Kosovo npr. nastave gospodarski toliko jako nazadovati unatoč tolikoj blizini moderne Europe da se tamo kao u nekakvom Iraku ili Afganistanu s vremenom razvije nekakav islamski radikalizam itd. Teško mi je vjerovati u takav razvoj ovih krajeva. Mislim da je na Balkan ipak došao stoljećima iščekivani mir.

 158. Da istina , ako nekoga zanima nije to pranje i farbanje , Tenk se rastavlja do zadnjeg dijela , zamjena svih brtvi , NDT i MPI svih metalnih djelova , zamjena dotrajalih djelova , ponovno sklapanje , testiranje i onda ide na Pripremu i lakiranje tako da neko ne pomisli da je cijena belika .

 159. mclynx

  Ja bi bio najsretniji da država ne da kune ni brodogradilištima, ni Petrokemiji ni Đuri..To bi značilo da će se privatizirati ili propasti pa ih porezni obveznici neće spašavati..
  Ali ako već nismo dostigli tu razinu volio bih da mi netko objasni ovaj ” PROJEKT SLAVONIJA””..
  Hdz-u puna usta “PROJEKTA SLAVONIJA”..

  Vlada ima 3 milijarde za avione .Kog vraga će nama avioni ako smo članica Nato pakt?Radi offseta možda?Kojega?Koliko je država profitirala od nabavke Patrie?Daj neka netko napiše i demistificira taj pojam offseta u vojnoj industriji?
  Meni je ovaj članak jako zanimljiv npr:

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/bivsa-krsticeviceva-firma-krece-u-novi-biznis–servisiranje-zrakoplova-i-vojne-opreme/1023232.aspx

  U članku se navodi da bi na prilagodbu i servis izraelskih aviona u naredni 10 godina trebalo uložiti 500 mil dolara?Ne bi li bilo logično da država koja ima 38 % vlasništva u Đuri dio dodjeli Đuri?

  Moram priznati da mi je osnivanje ovih novih firmi koji između ostalog servisiraju i proizvode avione baš zanimljivo ..Koje će to avione firma osnovna prije par mjeseci servisirati ?Gdje?Đuro koji postoji 97 godina ne može dobiti posao izvan RH , a eto neke nove firme bi servisirale i avione..

  Morh planira reviziju tenkova M84 u 2018 godini.Pa to će biti 5-6 tenkova odnosno 10-15 mil kuna.Zašto Morh npr. ne uloži u modernizaciju tenkova?Ne reviziju , nego modernizaciju kad im je toliko stalo do domaće vojne industrije?J…b se Morhu i za Đuru i za Slavoniju..

  Možda domaća vojna industrija procvijeta sa ovim novim firmama za vojnu industriju.

  ŽIVIO PROJEKT SLAVONIJA

  • Doduše, malo obratno, on (član uprave, svaki, ali najviše predsjednik uprave) prije svega treba imati povjerenje u društvo kojim upravlja, posao mu je da ima povjerenja odnosno svojim djelovanjem da daje osnovu za to povjerenje. A mi onda imamo povjerenja ovisno kako ocjenimo taj njihov rad.

   Ukoliko on ne bi imao povjerenja značilo bi da ne radi svoj posao kako treba pa ga ne trebamo na tom mjestu. Nažalost, to je čest slučaj u Hrvatskoj.

   Drago mi je da Đuro danas spada među one kompanije koje imaju dobru upravu, koja dobro radi svoj posao, koja stvara to povjerenje.

   Članovi uprava općenito trebaju imati dionice društava kojim upravljaju, obično tako da za svoj rad bivaju nagrađivani u dionicama a koje ne prodaju u kratkom roku (umjesto dobrog dijela novčane naknade, ako se tako odluči možda i u potpunosti, tako što kaže da želi simobličnu plaću od 1 kn) ali naravno moguće je i ovako da dionice steknu direktno na tržištu. To je uvijek posebice pohvalno.

 160. Na temi Đure sam malo postao preaktivan i nekima naporan, pa ću sad manje iznositi svoja mišljenja jer ipak ovo nije moj blog..
  No, činjenice ću iznositi 🙂
  Pa tako sad imamo činjenicu da Đuro za 2018. godinu ima već sada, a danas je 08.02.2018. godine ugovorenog posla u iznosu od :

  Click to access DDJH-fin2017-4Q-NotREV-K-HR.pdf

  500 mil. na str.23 izvješća

  Click to access 6i3dmwK5boT6tYYAlqkh3A==.pdf

  34.5 milijuna

  Click to access svwTrBbvX6se8atEaI8feA==.pdf

  10 mil

  Click to access oBDX46XwxmgBHrMCQqCvQw==.pdf

  45 mil

  Koliko ? 589,5 mil.Bravo…Znači 589,5 mil početkom 2.mjeseca!!!

  Mislim da matematika kaže da smo na dan 08.02.2018. godine premašili promet od prošle godine, naravno pod uvjetom da se neki od ranije potpisanih ugovora ne raskine ili odradi.

  Kao što vidite bili mi strateška firma ili ne posla od države dobijemo posla za 10mil.Već ste skužili da volim naglasiti da je to taj:PROJEKT SLAVONIJA!!! 🙂

 161. Maki, niste naporni (kako meni vjerujem i drugima) tako da mislim da ni Nenad nema ništa protiv dijeljenja vlastitih razmišljanja, u suprotnom bi već završili u spam filteru. Dodatno, razmišljanja su uvijek vezana uz temu pa nemamo ni problem spama kao s nekim drugim sudionicima.
  Što se tiče popunjenosti kapaciteta rekao bih da smo u dugo željenoj situaciji, neka se još dosljedno riješi problem ĐĐIR i po meni nema razloga da se dokapitalizacija odradi ovog puta s očekivanim ishodom. Trenutnu cijenu neću previše komentirati no istaknuo bih da po meni je stanje u kompaniji bolje nego prije 3 godine kada se je provo zadnji dokap u kojem su sudjelovali mali ulagači a cijena se je tada kretala u rasponu od 20 do 45kn.

  • Čini mi se da bi ovo mogao biti znak da se prestaju gurati u takve projekte ispod cijene sa minusom samo da bi podržali popunjenost kapaciteta industrijskih rješenja… A to što će ovi naplatiti duplo više od razlike dodatnih radova i tako pokriti nižu cijenu, to je bar poznata taktika….

 162. https://direktno.hr/direkt/sacic-pozvao-grabar-kitarovic-da-otkaze-susret-s-vucicem-i-isprica-se-narodu-112815/

  Sjetite se što sam pisao da će se dogoditi kolindi grabar kitarović,i to joj se danas događa,vi date prst ode čitava ruka i to vam je tako kod ovih udruga i zadruga ali kitarović i sada griješi pa logično je da imamo prosvjed protiv dolaska vučića,nebi bilo logično da nema prosvjeda sa obzirom na prošlost tog čovjeka ali sada smo na čistini i u malo čemu sam se sa bujanecom slagao ali on je ovaj put u pravu kad kaže da bi mnogi koji su sad protiv dolaska vučića da je ivo josipović na pantovčaku bili prvi na prosvjedu i to je noturna istina.

  Ako je istina i što šačić govori da se udruge pozivaju na pantovčak da podrže posjetu onda se opet griješi kao što se griješilo sa šatorom jer im time pokazuješ da ih se bojiš,opet kitarović radi fatalnu grešku jer je potpuno netalentirana za politiku a rekao bi da joj fali moguće i političke pa i socijalne inteligencije.Nema što kitarović objašnjavati udrugama i zadrugama razlog zašto je pozvala vučića ona to treba u udarnom terminu htva objasniti čitavom narodu a ne pojedinim udrugama i zadrugama pa tko shvati shvati a tko ne shvati ne shvati ali ti kao državnica stojiš iza toga a ovako si ništa,pokazuješ da ih se bojiš i sada ćete još jače nagaziti?Sve sam pisao na ovome blogu što će joj se dogoditi i sve joj se danas događa.Ovdje prosvjet legalan nije problem,čak bi bilo suludo da nema prosvjeda samo je ovdje problem što npr đakić iz hdza podržava prosvjed što govori da između pantovčaka i banskih dvora kao i sabora uopće nema sihroniziranih politika nego funkcioniraju kao raštimani orkestar i problem je što licemjeri koji da je josipović ili milanović pozvao vučića bili bi u prvim redovima prosvjeda a sada su u mišjim rupama jer su kupljeni…to su problemi ovog društva koji sada izviru na površinu,ta količina licemjerja je zastrašujuća…
  Kolinda grabar kitarović je populizmom išla prema desnici,udrugama i zadrugama i pokazala im da ih se boji i sada je osjetila što je rezultat takvih politika i odnosa?Sada plenković populistički preuzima njenu ulogu a do sada je bio na njihovoj meti kao negativac,sada on iskače iz tračnica i mimo bilo kakvih konzultacija sa predsjednicom baulja o ratnoj odšteti?Ako je ne naplati treba ga za muda objesiti jer daje narodu po meni totalno nerealno političko obećanje i samo još produbljuje političku krizu u rh jer drug želi time učvrstiti svoju poziciju u hdzu?

  Tim udrugama i zadrugama treba jasno reći,ljudi vi prosvjedujte za bilo što, to je vaše legitimno pravo ali prosvjede organizirajte u skladu sa zakonom ako ne mi smo ozbiljna država i šaljemo konjicu a onda nećemo gledati jeste li bili prva ili šesta linija u ratu jer to sa kršenjem zakona veze nema,i davno im je trebalo reći da te udruge neće voditi ili utjecati na dnevnu politiku ma koliko se oni trudili da hoće,da im se to davno reklo i postupalo tako sve bi ovo kod nas bilo ok.
  Ponavljam meni bi bilo abnormalno da nema prosvjeda za dolazak vučića jer bi to bio znak da živimo u diktaturi i jednopartijskom sustavu,neka prosvjeda ali u skladu sa zakonom,čim se prekrši zakon šalje se konjica i tu se onda ne pita ni tko je tko ni što je bio u ratu jer to sa kršenjem zakona veze nema.Još da ovo elementarno razumiju i kolinda i plenković onda bih se nadao da su u stanju barem za trojku voditi visoku politiku ,ovako mi se čini da oni ništa ne razumiju i vječno ponavljaju greške pokazujući strah?Ne upravo suprotno,oni moraju zube pokazati i jedino tako će ih ovi kojih se boje poštovati a ovako će ih prcati do smrti?Jasno i malome ivici?Samo njima nije!

 163. Da vam pravo rečem zaboli me koga će oni pozivati u rh,ono što mene interesira je rezultat a njihov rezultat je na svim poljima za k,puno zuje ali nigdje meda?Ako je interes hrvatskih građana da vučić svaki mjesec posjećuje rh neka je posjećuje,nismo ga mi birali nego je on predsjednik susjedne države i htjeli mi ili ne odnosi se moraju održavati a problemi rješavati.E sad dali je zato potreban susret najviše razine ja to ne znam,tvrdim da nisu učinili ništa na onoj nižoj diplomatskoj razini,npr mogli su koliko su na vlasti već do sada odrediti način rješavanja graničnih pitanja pa eto mogli su to sada zvanično i potpisati na najvišoj razini i opravdati taj susret ali oni do sada nisu učinili ništa ne samo sa srbijom,nego i bh i crnom gorom.Pa postoji međunarodni sud pa ako se ne mogu dogovoriti o granicama mogu se usaglasiti da to odradi sud i to skinu sa dnevnog reda.Što su oni po tom pitanju do sada učinili?Ništa,apsolutno ništa?Nama ne trebaju veliki susreti nego rezultat na semaforu?A svi veliki susreti su kod nas za k?Uvijek neka frka,vlada i predsjednica funkcioniraju kao raštimani orkestar,jedan vuče uzbrdo drugi nizbrdo?I tako od početka a iz iste su stranke?
  Kao da se djeca igraju politike?

  • A KOJI su vaši komentari na đuro đakoviću?Vi i ne znate što pišete i o čemu pišete?Koja je razlika?Što vi znate o tome,da čujemo?

   • Pa poanta je da vi o Djuri uopce ne pisete, pa je tim gore. A ako znate nesto vise, onda pisite o Djuri, a ne o temi koja nema veze sa ovime. Tj pisite vi ovo sto pisete, ali na temi koja je za to predvidjena

 164. Mene u sustini zanima gdje su sada sindikati da protestiraju sto drzava daje poslove nekome tko nema nikakve reference?

 165. Antune previse emotivno shvacate moj komentar a ja posjecujem ovaj blog da nesto pametno procitam vezano uz neku temu a vi se potpuno gubite u svojim razmisljanjima i ne drzite se teme. I dobronamjerno predlazem da smanjite tenzije.

  • dlipanovic, to sto kazete je istina, ali cinjenica je i da se na ovoj temi vec prilicno dugo nista stvarno novo i bitno ne moze procitati. Ako malo krenete po komentarima gore vidjet cete da su to uglavnom nekakve nepotvrdjene poluinformacije ili zelje. Zapravo komentari na ovoj temi vec dugo puno vise lice na nekakvu grupu za samopomoc zrtvama ulagateljima u ddjh.

 166. Da se osvrnem još malo na ovaj vučičev posjet,u pravu su i prosvjednici i predsjednica ali susjede ne biraš,moraš razgovarati surađivati i tražiti modele jer alternativu nemaš,nismo ni mi anđeli moramo voditi proaktivnu miroljubljivu politiku pa taman tražili rješenja sa crnim vragom,predsjednica se po prvi put ponaša kao državnica a ne jeftina populistica,ja to pozdravljam,evo barem su tri obitelji danas dobile mjesto gdje su im najmiliji,njima je to sve…
  Varamo se ako mislimo da tipovi kao tadić mogu lakše rješavati probleme,i on je sputan radikalima u zemlji i ne može rješiti ništa…zato je vučić prava adresa jer ono što sa njime možeš riješiti ne možeš sa umjerenim političarima srbije…ne možemo sada živjeti stalno u prošlosti jer to za nas nije dobro…Kako su brzo neki okrenuli leđa predsjednici?Ona je živjela u veelikoj zabludi?
  A defakto što je to ona loše napravila osim da je pogriješila tajming?Pozvala je predsjednika susjedne države koga su birali srpski građani da se pokrenu razgovori o niz tema koje opterećuju odnose?Što tu ima loše?Po meni-ništa?Dali se vučić može ispričati?Pa naravno da ne može jer on u svojoj stranci ima četničke vojvode ali danas je dao jednu izjavu koja je prošla neopaženo a jako je hrabra sa njegove strane a rekao je “ja nisam četnik niti mi je u familiji to netko bio”
  Srpski mediji šute o toj izjavi a ona je jako značajna kada se zna da vučić u stranci ima ljude koji se deklariraju kao četnici i njima je ta izjava uvreda?Za nas je to malo ali vjerujte ta izjava je jako značajna?Ako ju je iznudila kolinda grabar kitarović to je politička mala pobjeda?Uvijek se ide step by step?Susjedi nam nisu skandinavci i susjeda ne biraš ti!To moramo razumjeti i podržavati svaku politiku koja vodi garanciji trajnog mira,mi alternativu nemamo,možemo se prkositi vrijeđati ali rezultat toga je poguban po nas same?

 167. Da bi me do kraja shvatili osobno ne idem u srbiju,rs čak ni u crnu goru od rata i svjestan sam svojih frustracija,mojoj djeci to ne branim,jednostavno jeza bi me prožela kada bi prešao granicu ali to je moj problem iz rata a ne problem današnje djece i ne mogu ja to prenositi na njih…Zato moramo svaki oblik suradnje i tolerancije u prilog budućeg mira podržati i pozdraviti,to je nešto što moramo ostaviti budućim generacijama a najlakše je vrijeđati i prkositi ali to nas vodi u nove sukobe koje po svaku cijenu treba izbjeći…Da se njima isto ne ponovi!

 168. Ako Francuzi mogu u Njemačku bez problema, ili Kinezi u Japan, e pa onda sigurno i mi možemo u Srbiju, u turizam, biznis, sve. Njemačko-francuski odnosi bi trebali biti model po kojem europske zemlje normaliziraju odnose. Ako su se dvije tako snažne sile iz svog vječnog neprijateljstva pretvorile u ovako dobre prijatelje… onda i te minijaturne državice kao Hrvatska i Srbija stvarno ne bi trebale komplicirati. Vrijeme je za mir, suradnju, prijateljstvo.

  • Neki dan gledao snimak na yt, emisija N1 o stanju u regionu…

   Tihomir Dujmovic mi je uzasno antipatican…ali ovdje je sve rekao o tom nasem kvazi pomirenju. Cemu mijesat babe i zabe? Pomirenje sa francuzima je doslo jer su svabe priznali da su krivi. I Dujmovic je predobro sve argumentirao i objasnio. Sve drugo su price za malu djecu

 169. Ja sam mislio da plenković blefira za ratnu odštetu,eno na službenom twiteru hdza objave,oni se ne šale i ne znam zašto se piše da je nas vučić ponizio?A mi ga pozvali da mu svečano objavimo da tražimo ratnu odštetu?Pa to je njemu poniženje?Plenković je premijer i prvi čovjek zemlje?

  Ne znam što se bune na desnici?Ne razumijem?

 170. Predsjednica je opet napravila veliku grešku što se na konferenciji za novinare i to sa vučićem išla osvrćati na prosvjednike i nazivati ih marginalcima,nije mi jasno što joj to sve treba?Pa čudno bi bilo da nema prosvjeda,to bi bilo bolesno?Sve je proteklo mirno i u skladu sa zakonom i ne znam onda u čemu je bio problem?Problem je taj što predsjednica od početka igra krivu igru i koketira na dnevnoj bazi sa raznim udrugama i sada se našla razočarana “kako oni to prosvjeduju a ona ih je moljela da to ne rade” Ne znam što joj je uopće trebalo da se osvrće na mirne prosvjede?Odakle ta potreba?Pa zar je mislila da može njima upravljati na gumb,to je onda komunizam?Umjesto da je relaksirala stvar i rekla da su prosvjedi sasvim normalna stvar u demokratskoj državi i sa time završila?

  • Predsjednik Vučić je odlučno i hrabro zastupao svoju državu i svoju politiku za koju se bori cijeli život, ni za milimetar nije odstupio od nje. Lagao je danas opet cijeloj javnosti u oči, narugao se cijeloj Hrvatskoj i dominirao ovim posjetom.

   Predsjednica KGK je učinila teško shvatljive propuste. Nedavno je bezrazložno gloficirala jednog preminulog građanina koji je u narodu poznat jedino po lakom bogaćenju putem preskupih ovrhama. Teško može objasniti i sama sebi zašto ovaj potpuno nepripremljeni posjet predsjedniku Srbije. Na rukavu je imala riječ hrabrost, ali mene su ovakvi stavovi podsjetili na politiku guske u magli. Doista razočaravajuće. Zabijati glavu u pijesak i na današnje izjave Vučića oko izjave 1995; na glumu Vučića i otvorene provokacije je pogrešno. Hrvatska desetke već i stotine milijuna kn isplaćuje na raspolaganje Miloradu Pupavcu, a Srbi su u pojedinim selima navodno bez struje i vode u Hrvatskoj, a Pupavac je milijunaš. Tako se ne vodi politika niti država. Iznenađujuće posrnuće političarke KGK.
   Američki ambasador otvoreno diktira kome Hrvatska ne smije prodati ili ne prodati INU.
   Za konzula u USA postavljen najrastrošniji zastupnik u Saboru, sa srednjoškolskim obrazovanjem,
   politički nepismen, vidno nekulturan prema američkom predsjedniku, ali dobar je sa Vesnom Pusić.

   https://www.vecernji.hr/vijesti/na-twitteru-vrijedao-vladu-i-trumpa-a-sad-ide-za-konzula-u-new-york-1225981

   Meni je ovo sve skupa nenormalno.

 171. Velebit ali plenković je danas i rusima i amerima rekao državnički da o ini odlučujue rh.Vučić je ovdje pravio šou,njegova retorika se svodi na patetiku i velike riječi ali to u srbiji prolazi,on naravno nije dao nikakvu ispriku ali morate shvatiti da je vučičeva stranka desnica,da za njega glasaju radikali,on je lukavi tip koji manipulira ljudima ali mi nemamo alternativu nego početi rješavati stvari sa srbijom,nismo mi birali vučića nego srpski građani.Njegovo bauljanje o sto dana moratorija je njegov šou,on time govori o sebi i stupnju demokracije u srbiji…Kolinda se dobro u tome svemu ne snalazi ali njene namjere nisu loše.Moraju se započeti pravi razgovori.A to što je on išao ovdje praviti šou i od sebe žrtvu to je njegov stil,mi na to ne smijemo nasjedati i mislim da se plenković tu postavio fantastično.Sada treba početi delati i spustiti loptu na zemlju.Ja sam siguran da sa vučićem puno lakše možemo rješiti probleme nego npr sa tadićem,kao što je lakše u rh rješavati te parangale u odnosima sa hdzom na vlasti nego sdpom?Plenković je ovu priču odigrao bez greške,predsjednica je preuzela politički rizik i ne mislim da je to nešto loše,led se morao probiti.
  Dali je to trebalo bolje pripremiti ja mislim da jest jer mi se čini da vlada i pantovčak ne sihroniziraju svoja djelovanja,poteze i politike a to nije dobro…Barem ostavljaju takav dojam ali ajmo sačekati rezultate da možemo bilo što govoriti?

 172. Nakon ovog šoua koji je iscenirao vučić ne treba ga više ni pozivati u rh,treba oformiti radne grupe koje će u tišini rješavati probleme,predsjednica treba posjetiti srbiju bez puno patetike i velikih riječi da ne upadamo u njihovu igru novog “bratstva i jedinstva” jer to ni hrvatima ni srbima ništa dobra nije donjelo u prošlosti,čim se počme vikati “mi braća” to je osuđeno na propast i brza razočarenja,trebamo se ponašati kao europska pristojna i uljuđena država.Predsjednica je isto tu nasjela pa ona jučer vučiću šalje poruke tipa “što nas ne ubije ojača nas” a defakto vučić nije doživjeo nikakve veće neugodnosti od onoga što se moglo očekivati nego je njemu čitava ta predstava odgovarala da sebe prikaže kao nekoga tko je hrabar državnik i koji će sve dati za mir….on ima tu bolesnu žicu u sebi,ego trip manijak,to se vidi iz aviona,čak se jučer išao lažno izmotavati pa se zapetljao u lažima ali to sve u srbiji njemu prolazi….ali što je tu je,ponavljam sa njime je lakše rješavati otvorena pitanja ako mi znamo što hoćemo i ako se naši političari budu ponašali državnički i ne upadaju u velike priče o tkz. novom bratstvu i jedinstvu,gostoprimstvu i ostalim balkanskim ludostima,još samo da nam dačić ovdje dođe pjevati pavarotija,treba njih navući da idemo mi step by step rješavati sva otvorena pitanja a neka oni pričaju o bratstvu i jedinstvu u srbiji….
  Plenković se jako dobro ponio u čitavoj ovoj priči i mislim da će on to sve usmjeravati u pravom smjeru….Ajmo sa velikih riječi na djela?A što vučić misli o 90tima da vam pravo rečem zaboli me ona stvar,u hrvatskoj odnos prema 90tima treba urediti zakonom a tko misli drugačije ima srbiju pa tamo neka misli drugačije,naravno sve ratne zločine sa bilo koje strane treba procesuirati i ja tu dvojbe nemam ali o karakteru rata se ovdje javno ne može raspravljati jer nas to gura u nove sukobe,tako da je vučić sa svojim ponavljanjima pred srbima u rh da oni drugačije misle o karakteru rata dali namjerno ili nenamjerno opet gurnuo srbe u te rasprave i moguće društvene sukobe i animozitete…To nije moguće ni u njemačkoj oko drugog rata pa zašto mi to zakonom nebi uredili u rh i da zatvorimo tu priču i moguće rasprave oko toga…

 173. Drugo ne treba sada stvarati povlaštene kaste srba u rh da bi se mi prikazali da poštujemo manjine i preko tih povlaštenih kasti kupovali 20 đabalebaroša iz tih tkz narodnih vijeća nego mi moramo raditi na društvenoj klimi,približavati srbe i hrvate u stvarnom životu da surađuju,rješavati njihove probleme infrastrukture itd a ove đabalebaroše iz tih vijeća i drkađije odjebati…
  Ključ odnosa u hrvatskoj je stvarati tolerantnu klimu i propagirati suživot različitih ljudi a ne sada da bi mi dokazali da brinemo o srbima da financiramo njihove đabalebaroše koji će onda ideološkim temama jer drugih i nemaju jebati u mozak i svoje srbe i hrvate….i naravno dvije crkve bi se trebale češće sastajati javno da se time šalju poruke povjerenja….a ove udruge i zadruge srba samo mogu dodatno pogoršavati odnose jer one se ne bave životima nego ispraznim politikanstvom i još su pod utjecajem beograda…
  Mi moramo zbog nas samih imati ispravan odnos prema manjinama a ne da nam vučić dolazi mjeriti što smo mi to učinili za srbe a što nismo i držati govore po hrvatskoj,u takvu zamku ne smijemo upasti,ima srbiju pa neka tamo drži govore….Ovdje on može biti samo gost i da se tako ponaša a ne kao lokalni delija da nam on drži govore “kako bi trebalo” a likovi njegovog balkanskog karaktera imaju tu ambiciju,ja čak ne mislim nužno da on ima loše namjere ali put u pakao na ovim prostorima uvijek je popločen najboljim namjerama,kauboji nama ne trebaju…U tu mašinu ne smijemo upasti…

 174. Zašto je ovo važno?Da mi nebi sad dobili političko tijelo srba u rh kojim će se upravljati na daljinski iz beograda?A srbija je još daleko i od demokracije i europske države što se vidi po načinu kako vučić vlada srbijom,to je sada zemlja slična putinovoj rusiji ili erdoganovoj turskoj gdje vučić odlučuje tko će biti i ministar i načelnik policije i premijer i predsjednik…Samo nam još fali da takav na daljinski upravlja srbima u hrvatskoj?Tako da u tu priču treba ući sa mozgom.

 175. Da se mi ne zavaravamo,vučić se u hrvatskoj nije ponašao pristojno i odgovorno ali to je njegov problem ne naš,mi ne smijemo upasti u tu igru velikih riječi,patetike i drkanja mozga…

 176. Predsjednica je i jučer nasjela i izjavila “aleksandre što nas ne ubije ojača nas”,ona time ulazi u njegovu balkansku kuhinju gdje on iscenira sukob preko svojih ministara pa se on onda pojavljuje kao mirotvorac koji eto to sve smiruju,to je njegova prozirna igra na koju predsjednica ne smije više nasjesti,te patetike,kuknjava tipa “mi hrabri,borimo se” nije rang ozbiljne države,to nama ne treba jer ćemo samo podizati emocije unutar hrvatskog društva i destabilizirati sami sebe….Što se to vučiću sa obzirom na njegovu prošlost dogodilo u rh?Ništa!Apsolutno ništa nego je čovjek čitavo vrijeme glumio žrtvu?A predsjednica na to nasjela kao mali mujo?

 177. Slušam jutros joška klisovića ali i stiera,vidim da su razumjeli vučićevu balkansku igru…napali dačića i onog idiota vulina da laju pa onda se on pojavljuje kao veeeliki mirotvorac i lokalni delija koji “zna sve kako bi trebalo”,ajmo mi u to polako,trijezne glave a ne sad udarati po “bratstvu i jedinstvu” a za rješavanje odnosa srba i hrvata i toleranciju u rh nama ne treba vučić,nego ako mi nismo sposobni tu izgraditi zdrave temelje onda smo za k i ponavljam sada će se pojaviti srpski đabalebaroši udruge i zadruge koje će htjeti kamčiti lovu i od rh i od srbije a lipa neće otići onoj srpskoj sirotinji koja djeli sudbinu hrvatske sirotinje…Tu treba biti oprezan da oni sad opet ne počmu manipulirati srbima na krilima vučića kauboja….Jer paraziti bili oni srbi ili hrvati osjete momenat kad mogu iskamčiti lovu i živjeti dobro kao đabalebaroši….Ne treba nama nikakva patetika,suze i slično nego pošteni i zdravi odnosi unutar hrvatskog društva a najmanje nam trebaju lekcije vučića “kako bi to trebalo” jer on ima problema u srbiji da ne zna odakle da započme,tako da se mi samo trebamo baviti odnosima prema manjinama u rh u skladu sa eu standardima…a ne širiti neku euforiju o bratstvu i jedinstvu da bi 20 đabalebaroša moglo j u mozak i srbe i hrvate sa svojim politikanstvom i “bratstvom i jedinstvom” U povjerenju treba im reći da je drug tito davno umro da njima nebi sada narasla krila pa da oni počmu u javnosti raspravljati o karakteru rata u rh a zauzvrat kamčiti lovu od srbije za tu protuslugu?Samo nam još to treba?Nije nemoguće jer vučić je htio poslati i njima poruku “evo vidite kako sam ja hrabar pa hrvatima saspem sve u lice”,samo nam još treba da on njima upravlja na daljinski i plaća đabalebaroše da nas j u mozak….

 178. https://www.vecernji.hr/vijesti/aleksandar-vucic-kolinda-grabar-kitarovic-srbija-miro-bulj-1226230

  Evo netko je njega “ganjao” po trgu pa se on okrenuo pa se ovaj zaustavio?Jadna nam majka?I on to ozbiljno?Još malo pa će reći da smo ga zoljama gađali po trgovima?Kakav budalaš?Pazi mirko metak?Hvala slavko!Kakvih sve budala ima na ovim prostorima?A predsjednica ga pod hitno ako su frendovi mora zamoliti da je on ne brani javno jer on sa time manipulira na najgrublji način….
  Klasična seljačka posla!

 179. https://direktno.hr/direkt/predsjednica-je-mnogo-puta-dokazala-kakvo-je-njezino-misljenje-o-braniteljima-113157/

  Evo javila se odvjetnica predsjenice,ova je sigurno nekada morala biti u skh ili sličnim organizacijama,jer ovi ljudi sve udruge i zadruge poistovjećuju sa braniteljima,sve prosvjednike opet sa braniteljima a u biti to su promišljanja nekadašnjeg skj i subnora?Igra isti film samo se glumci mijenjaju a neki su ostali isti…Kakve sad veze uopće ima predsjednica i njeno mišljenje prema braniteljima?Niti je predsjednica spomenula branitelje niti je govorila nešto loše općenito o braniteljskoj populaciji?Ovakvi još žive u vremenu druga tita pa su njima branitelji kao nekada subnor,njima su branitelji monolitna struktura iza čijeg imena se oni mogu skrivati kao nekada komunisti iza subnora?i OVAKVIMA u povjerenju treba reći da je drug tito davno umro?

  • Ova epizoda predsjednice je jako tužna i naivna Čudi me da toliko malo zna o Srbiji i srpskoj politici. Nema druge nego da to dobro prouči i nauči, jer će joj trebati za posao.

 180. To vam je isto kao da se ja pozivam na novinare,ili saborske zastupnike,ili ribare,ili pekare pa svaki put govorim u njihovo ime ili se iza njihova imena sakrivam a ne govorim iza svog imena i prezimena?

 181. Nego da objasnim o čemu se tu radi,predsjednica ili premijer daju neku izjavu a onda se oglasi manipulator koji kaže “uvrijedila je sve branitelje” i onda mi o tome 15 dana “jeli predsjednica tako mislila ili nije”,krenu isprike za ništa….Naravno da je predsjednica mislila na neke političke marginalce koji pokušavaju utjecati na dnevnu politiku i izrekla je to samo u krivom trenutku na krivom mjestu jer je ispalo da se obraća prosvjednicima.Nije joj to trebalo ali ništa loše nije rekla osim što je to bio krivi trenutak.To je davno trebala reći ali u nekoj drugoj prilici a ne sa vučićem na konferenciji za novinare….I tako se non stop stvara atmosfera poluratnog stanja gdje se stalno izmišlja da je netko uvrijedio branitelje,pa tko razuman može ići uvrijediti braniteljsku populaciju,pa čak i da to netko želi nebi to uradio iz političkih razloga?To su čiste manipulacije?I tako se mi natežemo već 20 godina?

 182. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/branitelji-podijeljeni-oko-podrske-predsjednici-dakic-razmislit-cemo-o-podrsci-klemm-sve-treba-rijesiti-razgovorom-matic-kupit-ce-ih-kavom/7033810/

  Cirkus?Ovo su cirkusanti!Njih 50 jebu sa njihovim braniteljstvom čitavu populaciju branitelja u rh i što je najgore osramotili su nas sa svojim politikanstvom?Ma zaboli me k koga će oni podržavati a koga neće,što im se to prije kaže prije će nam se skinuti sa k…našao se i ovaj matić pametovati ,njega su od ptspa izlječili u 24 sata i “osposobili” za ministra?Oni stalno nekoga “podržavaju ili ne-podržavaju”?Non stop matretiranje čovječanstva?

 183. Sad će oni opet na sastanke na pantovčak “opet važni”,pa će se objašnjavati sa predsjednicom tko je kriv a tko je prav?Drkanje mozga do beskonačnosti?Više su oni vremena proveli na pantovčaku od početka mandata predsjednice nego portiri i osiguranje predsjednice?Oni su na pantovčaku doma?Sada opet idu delegacije i sastanci i “kako bi trebalo”

 184. Antune prvo apeliram na vas, možete li se maknuti s teme jer ovo stvarno nema smisla? 20+ poruka u 3 dana koji veze s objavljenim tekstom nemaju, bolje da je tema prazna i da vlada pustoš dok ne stigne neka novost nego da je ovako zaspamana do boli.

 185. Antune stvarno neizmjerna taština izlazi iz vas. Pcm je samo dobronamjerno kao i ja neki dan zamolo da se drzite teme a ne da nevezano pišete na temi koja je namjenjena Đuri. Bolje da tema miruje nego vi s kilometarskim komentarima o svakojakim temama. Naporni ste i molim vas probajte to shvatiti. Živjeli!

 186. Damire

  to sam ja odmah objavio na ovoj temi 17.01. po završetku emisije, ali istina tamo ima jako puno zanimljivih informacija..
  Kad sam čuo da su sindikati već imali potpisan sporazum sa Crnim čelikom ostao sam šokiran..
  Zanimljiva je izjava i gdin.Štivića da imaju 3 zainteresirana kupca za Industrijska rješenja..
  Stvarno ima jako zanimljivih informacija, a gdin.Štivić kao predstavnik sindikata sigurno je dosta upućen.Vrijedi pogledati emisiju je on kao predstavnik sindikata je poprilično optimističan..

 187. Molim g. Nenada da makne politiku s ovog foruma, jer ubuduče posjetitelja će biit sve manje i manje. To me ne interesira a vjerovatno ima još ljudi koji misle kao ja.

  • Zeljko, da bilo bi vrijeme da Nenad to napravi ovo je preozbiljan Investicijski Blog za dnevno politicka zbivanja sa televizije i koje kakvih portala .

  • Pa politika vam već 10 godina drži burzu na 2000 bodova i biti će još gore koliko god vi se ne bavili njom, politika i samo politika je bitna, goran marić je dobio ministarstvo I time je država samo sve bliže i bliže socijalizmu a vi kao nojevi zabijate glavu u pijesak i tješite se glupim naslovima koliko je valamar uložio ili nekakvim najavama, mogu firme u hrvatskoj biti tvornice novca kada će sve to pojesti ova bagra o kojoj antun piše, I meni je naporno nekad ali preskočite njegove komentare koji su nažalost sve istina koliko god se vi tješili I koliko god vam išli na živce

 188. Kovačević iz Janafa na N1 kaže da je
  Đuro jadan i da nije mogao te spremnike
  napraviti,tu stvarno se ekipica lijepo udružila da bi se lovica pokupila,a Kovacevic o izvođačima radova toliko lijepo priča kao da im je on kum😜

  • Samo jos jedan dokaz da DD ne treba IR eto neka ih proda upravo KFKu 🙂 , Problemi se gomilaju , Nitko nece DD dati dugorocne kreditne garancije , Politika vjerovatno sprijecila ulaz CČ na nagovor Amerikanaca sto znaci da Vojni program nema nikakvu perspektivu , ostaju samo Vagoni kao prepoznatljivi proizvodi moze li samo sa time DD biti uspjesna tvrtka i kako uopce doci do dokapitalizacije kada se DD zeli unistiti , dogada li se nova Pertokemija ili jos nesto gore .Nikako nisam zadovoljan i mislim da bi obo mogla biti jos jedna promasena godina DD i gubljenje vremena , cini mi se ako ne nade strateskog partnera ove godine stvari bi mogle kreniti nizbrdo velikom brzinom ko zna mozda je to i neciji cilj.

  • Pretpostavljam da g. Bakić nema vremena se baviti uređivanjem komentara na blogu, a Antuna bi neki rado čitali a neki i ne. Predlažem da dobije svoj članak (post) ovdje na blogu i u komentarima toga posta dijeli s nama svoja društveno-politička razmišljanja. Stvarno su jedinstvena!

  • Prije bih rekao da su “jadničci” oni koji uvijek kupuju najjeftinije proizvode/usluge. Naša stara poslovica dobro kaže “Koliko para toliko muzike”. Gotovo nikad u životu (osim možda kad kupuješ dionice, u nekim od aktivnih strategije, dakle niti tu uvijek) ono nominalno ili “naizgled” najjeftinije nije niti “optimalno” (neki omjer cijene/kvalitete, prinosa/rizika itd.) a kamo li “najbolje” (po nekim apsolutnim parametrima).

   Država nije privatna osoba/kompanija, pa je puno teže se ponašati razumno, obizrom na svoje birokratske prepreke koje si je sama postavila, ali niti država (a pogotovo te državne firme koje ipak nisu središnja država s baš svim tim preprekama javne nabave) vjerojatno ne mora imati takav proces koji će uvijek izabrati “najjeftinije”.

   Možda bi nekad ipak trebalo izabrati najbolju ponudu (a koja teško da je najjefitnija, gotovo nikad nije, ne može biti).

   A mi smo još i ne-pravna država, tu može biti i kojekakvih korupcija, što sve ne. Možda bi najbolje bilo čim prije sve privitizirati što se privitizirati još može da izbjegnemo ovakve rasprave.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.