BDP

Najvažniji grafikoni za Hrvate ikada

ZAMISLITE!
– Zamislite da vam je SADA plaća veća 20%, a troškovi života manji!
– Zamislite da sada dobijete ‘zaostatke’ od jedne godišnje plaće!
– Zamislite da se manje vaših prijatelja iselilo!

Rentijeri, antireformska ekipa, njihovi perfidni vračevi, neuki mediji su vas godinama varali da u Hrvatskoj ne treba raditi reforme ‘jer je kriza u svijetu’ i treba se ‘boriti protiv neoliberalnoga’. Uzeli su vam godine živote i mnoge ostavili bez posla, i otjerali izvan Domovine. Plaće su vam manje barem 20% nego su mogle biti.

Pogledajmo najprije kako je to baš tako. Ovaj grafikon je dramatičan, iako mnogima poznat. Pokazuje koliki su u 7 godina, od 2010. do 2016. gospodarski rasle sve zemlje Nove Europe (bivše socijalističke zemlje). Upravo to je bazna skupina s kojom se trebamo uspoređivati:

Plaće općenito rastu brže nego BDP, a kako je naš pad bio 1,4%, a rast svih ostalih u prosjeku bio 17,3%, možemo pretpostaviti da bi plaće u Hrvatskoj bile u prosjeku više barem 20% da smo rasli barem koliko naša usporedna skupina u prosjeku. Ovaj grafikon pokazuje kako je ta razlika stvorena:

Hrvatski građani su većinu tog razdoblja bili uvjereni kako je glavni razlog hrvatske gospodarske depresije ‘kriza u svijetu’, a ‘dublje’ objašnjenje je bilo da je to zbog ‘neoliberalnog kapitalizma’. Svi mediji su cijelo to vrijeme bili prepuni takvih objašnjenja i nema sumnje da je većina naših građana ne samo 2010., nego i 2011., 2012., pa čak i 2013. vjerovala u to. U našoj javnosti udomaćilo se smatrati kako je ‘neoliberalni’ kapitalizam takav u kojem je tržište naročito slobodno (liberalno), u kojem se ne pazi na prava radnika, biznisi i ‘kapital’ u kojem je ‘čovjek čovjeku vuk’ i još se često pogrdno naziva ‘divljački neoliberalni kapitalizam’ kako bi se pojačao dojam.

Međutim, pogledajmo činjenice.

Ako postoji jedna mjera koliko je neka zemlja ekonomski slobodarska, tj. ‘neoliberalna’ to je Indeks ekonomskih sloboda od Heritage Foundation.  On uzima u obzir 12 podindeksa, u četiri grupe: Vladavina prava, veličina javne uprave, regulatorna efikasnost i otvorenost tržišta.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ne i na svoje činjenice. Činjenično, Hrvatska je uz Sloveniju najNEneoliberalnija zemlja Nove Europe i uz poznate Grke i najNEneoliberalnija zemlja EU. Hrvatska spada u ‘uglavnom neslobodne’ zemlje

Potpuno je neupitno da ekonomske slobode dovode do gospodarskog rasta. Naravno, antireformisti će vam govoriti da je obratno ili da ‘ima isti uzrok’, ali to ne govori ništa o tome, nego o njihovom mišljenju o vama – misle da ste tupavi. Hrvatska je snažno zaostala u razvoju za ostalima. Ovaj grafikon nazvat ću ‘najvažnijim grafikonom za Hrvate ikada’. On objedinjuje gornja dva pokazatelja za zemlje Nove Europe: kumulativnu stopu rasta BDP u razdoblju 2010.-2016. i ekonomske slobode, koje ću ovdje nazvati ‘neoliberalizam’. Kao što vidimo, jedina zemlja ekonomski neslobodna kao Hrvatska je Slovenija, i to se vidi i u njenom zaostajanju za ostatkom Nove Europe:

Vjerujem da je sada svima jasno kakve veze imaju ekonomske slobode i gospodarski rast.

Mnogi Hrvati ne razumiju što znači stopa rasta BDP, misle da je to neka ‘moneta’ kojom se trguju oko izbora. Ne razumiju da zaostajanje od skoro 20% za prosjekom Nove Europe znači i barem 20% manje plaće. Zamislite da ste zadnjih nekoliko godina imali 20% veću plaću, odnosno da vam netko sada pokloni ‘zaostatke’ od cijele jedne godišnje plaće! Zamislite da idućih nekoliko godina imate 20% veću plaću, tj. da znate da ćete, recimo, moći uštedjeti jednu cijelu godišnju plaću! Zamislite da se puno manje vaših prijatelja iselilo! Zamislite da je proračun za obrazovanje i obranu 20% veći (i da su zadnjih nekoliko godina dobili više koliko je cijeli jedan proračun!).

Pogledajmo još, radi kvalitete uvida, kako stoji naš gospodarski rast i neoliberalizm u odnosu na cijelu EU, plus Švicarska:

Siguran sam da vam je sada potpuno jasno zašto su vam najregresivnije antireformske (uhljebničke) snage prezentirale upravu Grčku kao naš mogući uzor. Ne zaboravite kako su prije 2 godine mediji bili doslovno puni udivljenja Ciprasu i Varufakisu i njegovoj pravedničkoj borbi protiv ‘neoliberalizma’.

Zanimljivo je da smo cijelo vrijeme imali dvije Hrvatske. Jednu koja gubi poslove i jedva spaja kraj s krajem, i drugu – kojoj je jako dobro išlo i u doba krize. Ukupna štednja građana je stalno rasla kroz cijelo doba krize:

Pitanje je tko su ti kojima je išlo dobro i u doba krize?

Dolazimo i do fame o štićenju javnog sektora od navodnih ‘bolnih rezova’. Štoviše, to je bilo predstavljeno kao opći interes svih građana Hrvatske. Međutim, dok je u privatnom sektoru posao izgubilo oko 150.000 ljudi, javni sektor je narastao! Uzmemo li u obzir i umirovljenja, u razdoblju 2010.-2016. je u javnom sektoru zaposleno skoro 50.000 novih ljudi. To pokazuje da nije bilo potrebe ni za kakvim ‘bolnim rezovima’, javni sektor se mogao prilagoditi jednostavno i bez stresa. Međutim, vodećei politčari su i ovdje narodu ‘prodali priču’,  a kako bi se dodvorili jednom dijelu biračkog tijela. No, najveća tragedija je da bi i svi zapsoleni u javnom sektoru danas imali plaće 20% veće da su provedene barem minimalne reforme.

Pogledajmo još posebno podindekse koji se tiču poduzetničkih sloboda i rigidnosti tržišta rada:

 

Ovaj zadnji grafikon treba posebno komentirati jer vračevi često tvrde da radnika treba štititi što rigidnijim Zakonom o radu. Međutim, kao prvo, od loših poslodavaca vas neće zaštiti propis, koliko god rigidan bio. No, važnije, sigurnost zaposlenja dolazi najviše od potražnje za radnicima, od stvaranja radnih mjesta. A stvaranja radnih mjesta nema na nefleksibilnom tržištu rada. Zamislite, da ste poslodavac i poslujete u ekonomski vrlo neslobodnoj zemlji, s neizvjesnim ishodima svojih poduhvata, da li biste zapošljavali na ‘neodređeno’? Ne, rađe ćete propustiti poslovne prilike i odustati od stvaranja radnih mjesta. A najnezaštićeniji radnik je onaj koji nema nikakav posao.

[Naravno, i ovdje smo u opasnosti da vračevi-muljatori, potjenjujući našu inteligenciju, počnu tvrditi da je ‘Somalija na vrhu sloboda tržišta rada, što znači da je jako dobro da tržiše bude rigidno’ (jest, za uhljebljene), ali prešute da zemlje s kojima se trebamo uspoređivati su Danska, Češka, Irska, Švicarska, Nizozemska, a globalno na samom vrhu su to Singapur i razne druge s fleksibilnim tržištem rada. Jer radnika najbolje štiti velika zaposlenost i konkurencija poslodavaca za njegov rad. Jednako tako će vas uvjeravati da ‘kapitalizam’ nije dobar ‘jer gledajte što je napravio u Somaliji’.]

Ovdje dolazimo do još jedne fame, o tome da su svi ili većina poslodavaca u Hrvatskoj loši i zli, te iskorištavaju radnike kako bi ostvarili profit. To je onda predmet komičnog generaliziranja, ali koje svejedno vidimo svaki dan u medijima. Primjerice, ako poslodavac financijski ošteti radnika, piše ‘Pogledajte kako hrvatski poslodavci potkradaju radnike!’. Ako radnik ošteti poslodavca, piše ispravno: ‘Radnik oštetio poslodavca.’ Sjetimo se i famoznih ‘listi srama’ koje su uz veliku medijsku pompu uvedene prije dvije godine kako bi se pokazalo koji to pohlepni poslodavci ne plaćaju radnike. Ispostavilo se da su većina poslodavaca na toj listi zapravo propali, koji nisu mogli preživjeti u ovakvoj neslobodnoj poslovnoj okolini (pa su stradali i oni i radnici).

Svaki koliko-toliko razuman biznismen(women) zna da umjesto marksističkih floskula o ‘sukobu rada i kapitala’ vrijedi jedino ‘sinergija rada i kapitala’. Prvo, gdje ima kaitala, rad je bolje plaćen i zaštićen. Drugo, u konkurentskoj okolini poslodavci koji loše koriste glavne resurse (radnike) brzo propadaju. Da bi se pomislilo da ‘poslodavci uglavnom iskorištavaju radnike’ mora se prestpostaviti da su poslodavci ujedno i zli i glupi. Naime, samo zli poslodavci žele iskorištavati radnike. Ali čak da je poslodavac i zao, mora biti glup da ne vidi vrijednost dobrog upravljanja ljudskm resursima. Sad promislite koliko dugo u prosjeku mogu trajati poslodavci koji su i zli i glupi? Naravno, čim je gospdoarstvo neslobodnije, korupcija je veća, pa i zli i glupi mogu duže trajati.

No, pretpostavite ipak da je kod nas puno zlih i glupih poslodavaca koji iskorištavaju jadne hrvatske radnike i stvaraju ekstraprofit? Zar ne bi to bio Eldorado za sve takve investitore iz svijeta? Zar ne bi i oni nahrupili ovako stvarati ekstraprofite? Ali vidite, njih nema – stranih investicija nema. Dakle, očito ni takvih prilika za ‘iskorištavanjem’ radnika baš i nema.

Mnogi naši vodeći političari, uz mnoge smutljivce koji su to koristili za blokiranje reformi, su proklinjali tzv. ‘neoliberalnih kapitalizam’ kao izgovor za svoj loš učinak. Jedan od njih na naročito visokoj pozicije je rekao ‘Neoliberalni kapitalizam je kuga modernog doba’. Nakon ovih podataka sam siguran da se svi možemo složiti da zaista jest. Bijela kuga za Hrvatsku jer se mladi iseljavaju u ‘neoliberalni’ kapitalizam, a zbog loše gospodarske situacije manje je rađanja i u Hrvatskoj.

 

Zaključak: promislite svojom glavom, uvažavajući činjenice, a ismijavajte manipulatore koji vas pokušavaju uvjeriti da je bijelo zapravo crno.

Oglasi

Kategorije:BDP

52 replies »

  • Kužim na što vi mislite funky da previše uvozimo jabuka, mesa i slično, ali podvalili su Vam socijalisti priču. Nije tako, da je stvar u uvozu. To je prljava socijalistička podvala naravno ekonomski izmišljena. To neradnici pričaju kako ne bi trebalo ništa uvoziti. Ako je negdje uništena neka firma, da bi se neka roba potom uvozila to je kriminalistika, a ne ekonomija.
   Trgovina je svjetska, globalna, slobodna. Osim sa Sj. Korejom ali tu se S.Mesić nudi kao posrednik…

   Mala ekonomija kao Hrvatska mora biti što otvorenija, jer onda ima najviše koristi za sebe.
   Ključ je u ovome što Bakić tumači. Ja mu želim puno snage i volje da i dalje tako tumači.
   Hrvatska je preatraktivna klimatski, prometno čak i po ljudskim resursima. Svoju vrlo malu djecu nekako učim da smo zapravo siromašni i da trebaju sve zarađivati, oni se odmah bune i kažu da nismo jer imamo “sve” doma… pa imam tu dosta poteškoća.
   Dakle stvar je u upravljanju i stvaranju konkurentnosti i privatizaciji i slobodama poduzetnika.
   Država je kao magnet koji usisava previše novaca. Linić je napadao poduzetnike da su krivi
   za krizu. Potpuno naopako, po sistemu ideje naše novci vaši.

   Zamislite da imate kuću od 200 kvadrata i 30 ljudi na ime posluge i održavanja.
   Ne treba biti previše pametan da se shvati kako je 500 ili 600 općina previše za Hrvatsku, ali…

   • “Zamislite da imate kuću od 200 kvadrata i 30 ljudi na ime posluge i održavanja.
    Ne treba biti previše pametan da se shvati kako je 500 ili 600 općina previše za Hrvatsku”
    Odlican primjer!

 1. U grafikonu “5-godišnja stopa rasta vs neoliberalizam” se može primijetiti još jedan bitan element,
  da pored Europe i nove Europe postoji još i Mediteran .
  U okruženju smo svih Mediteranskih zemalja , sa naglaskom da je malo bolji grafikon za Francusku i Sloveniju, a jedino se Finska umiješala kao ne Mediteranska zemlja.
  Koje su razlike u razmišljanju,radnim navikama,empatiji, opterećenosti vjerom,iskrivljenim vrijednostima Mediteranaca i Europljana ne treba pretjerano napominjati…
  Ovo je samo dodatno zapažanje na dobar cijeli tekst.
  Jedino mislim da se zadnje vrijeme pretjerano naglašava priča o odlasku mladih iz Hrvatske.
  Pa za to smo se borili i glasali za to , htjeli smo da budemo u Europskoj uniji i da imamo slobodu biranja u kojoj zemlji Eu-a želimo ostvariti karijeru.
  Pored toga postoje ljudi koji su odlični radnici , a nisu za poduzetništvo , jer koliko mi se čini većim dijelom odlaze radnici , a ne poduzetnici.
  Za poduzetnike ipak ima mjesta u Hrvatskoj , nisam baš siguran da se IT stručnjak iz Slavonije ne može snaći u Hrvatskoj ili preko neta biti i Hrvatski izvoznik.
  Ili drugi primjer da vodoinstalater iz Slavonije mora ići u Njemačku , pa koliko se to kupatila i kuhinja moralo zadnjih par godina napraviti na obali da bi se primio ovaj broj turista , a na obali domaći vodoinstalateri za jedno kupatilo pitaju i do 5000 eura bez materijala i BEZ RAČUNA.
  Jednostavnom matematikom se dolazi da im je satnica preko 400 kn.
  Da ne napominjem koliko nam treba i koliko će nam trebati školovanoga i preškolovanoga kadra u turizmu…

 2. Mene zanima zašto naši ekonomisti i još važnije poduzetnici ne dreknu jače na političare oko smanjenja PDV-a? Zašto politika uništava zemlju? Netko će reći jer smo takve izabrali, a isto rade i jedni i drugi i treći. Zar nema nikoga tko može izvesti zemlju na pravi put? Neka hitno smanje PDV pa neka se i zaduže ako treba u prvoj godini da nadoknade manjak, a već druge godine će pozitivni efekti smanjenja biti nevjerojatni… e to im treba naslikati

  • Pa ja sam već duboko u politici, pogledajte što mi piše na FB profilu što sam 🙂
   (Stranačka politika me ne zanima 🙂 )

 3. Zašto mislite da je to sve smišljena i namjerna rabota?
  Meni se čini da te postave koje se izmjenjuju na vlasti nisu sposobne za ništa, pa tako niti za smišljeno održavanje statusa kakav je (nikakve reforme). Oni naprosto nisu sposobni nizašto, osim za laprdanje o 41-oj i 91-oj.

  Tako da se meni čini da je to što ste odlično primijetili i opisali naprosto posljedica nesposobnosti, neznanja, potpunog pomanjkanja poslovnog iskustva i osjećaja što se odvija u modernom svijetu, i poslovične velike ljenosti.

 4. @obavezno-ime; navodno, smanjenje PDVa za 1% znaci smanjenje proracunskih prihoda za 1 milijardu kuna. Sve i da se opca stopa PDVa smanji na npr. 15% ili n 10%, bojim se da krajnji potrosaci to bas i ne bi osjetili jer bi se dio tog smanjenja zasigurno prelio u trgovacke marze.

  Ne kazem da Hrvatsku ne bi trebalo porezno rasteretiti (Nenad je neki dan stavio link na odlican clanaka od Ivice Brkljace-ako niste, svakako ga procitajte), ali ja bih npr osobno i mozda mrvicu sebicno volio da se dodatno rastereti trosak rada (cemu porezi iz i na placu?)
  na nacin da npr osobni odbitak bude 5000kn, najvisa stopa poreza na dohodak 20 ili 25% uz povecanje minimalne place i prepolovljavanje ili cak ukidanje prireza. Koju dodanu vrijednost npr. ja kao stanovnik Zagreba imam od prireza kojeg placam po stopi od 18%? Meni ne trebaju niti fontane niti zastave…

  Sa povecanim placama (pa makar i na ovako umjetan/administrativni nacin) ljudi dokazano vise trose i ta povecana potrosnja ima pozitivan multiplikativni ucinak.

  Naravno-kada bismo npr imali 7 zupanija, 10 gradova i 50 opcina i Hrvatski sabor sa 50 a ne 150 zastupnika (karikiram dakako), lakse bismo podnijeli smanjenje proracunskih prihoda za par milijardi kuna koje bi moju ali i Vasu placu povecalo za 300, 500 ili 1000kn netto…

  Bottom line; ja bih daleko vise volio da mi je placa veca za 100 EURa i da litra Eurosupera 95 kosta 7kn (a mogla bi) nego da imam istu placu a opcu stopu PDVa od 20% ili 15% uz litru Eurosupera 95 po 9.50kn. Mozda sam preutopisticki nastrojen i mozda bi me g. Brkljaca taj cas “poklopio”, ali to je samo ja tragu ovoga sto pise Nenad “zamislite da Vam je placa 20% veca”…

  • Ako je cilj imati jednostavne poreze, pravedne poreze, minimalno štetne za gospodarstvo onda minimalnu plaću i osobni odbitak treba ukinuti a ne još ih povećavati, kao i sve druge vrste izuzetaka i “olakšica”! Poreze trebaju svi plaćati na jednak način. Parafiskalne namete bi posebice dobro bilo ukinuti ili barem za početak značajno reducirati sa sadašnjih razina.

   Ukupno fiskalno i parafiskalno opterećenje rada (razlika stvarnog bruto 2 i stvarnog neto) treba prije svega se određivati stopama poreza, sasvim jednostavno, bez tih milijun drugih varijabli koji pravu efektivnu stopu oporezivanja raznih plaća čini potpuno neusporedivom s općim stopama poreza na dohodak. Efektivna i nominalna stopa trebaju biti što sličnije kako bi sustav bio transparentniji i komunikacija sa svim stakeholderima jednostavnija (pa da i najmanje obrazovan radnik, glasać, razumije što i kako plaća pa da zna ispravno glasati na izborima za pravu političku opciju). I sjajno bi bilo da je to jedan broj (flat rate), da nemamo više (pogotovo ne progresivno) razreda oporezivanja (prihvatljivije bi bilo da je obratno, niže stope na više dohotke, ali flat rate je kompromis koji prihvaćam).

   Kada imamo tu jednu jedinu stopu i ništa više, dalje je lako planirati i unaprijeđivati. Čak je OK za početak tu stopu povećati da pokrije sve ono što smo ukinuli ako ne možemo preko noći ukinuti više od pola socijale. Bolje imati jedan transparentan broj nego mutnu birokratsku zavrzlamu. A onda dalje lako iz godine u godinu tu jednu stopu smanjivati, možda sasvim isprogramirano, da se nekim zakonom propiše dugoročni trend smanjivanja poreza koji bi nadživio bezbrojne vlade. Kad je sustav kompliciran i transparentan sve su pozitivne izmjene teže i sporije.

   • Potpisujem i podrzavam sve prethodno napisano, uz napomenu kako opaska kako poreze trebaju svi plaćati na jednak način vec i danas ne stoji jer nazalost postoji znacajan broj onih cija je placa tako sramotno mala da uopce niti ne placaju porez na dohodak.
    Slazem se da bi se i u varijanti flat ratea od npr 15% postiglo nacelo progresivnosti u oporezivanju dohotka, iako bi mnogi mogli reci kako bi u tom slucaju bogati bili jos bogatiji.
    Nazalost, bojim se da uz ovakve politicke “elite” kakve imamo zadnjih 20 i kusur godina, tako skoro necemo docekati flat rate oporezivanje u nas.

 5. Kad bi poduzetniku dali na godinu dana da vodi državu, izbalansirao bi knjige barem. Eto,taj za naše političare,nesretni EUROSTAT jasno pokazuje kamo su crne rupe, pa bi sređivanje nereda u centrali pokazal oda novca zapravo ima dovoljno,ali se nenamjenski troši. Tih 16-17 milijardi kuna netreansparentna/preveliog trošenja na državnu upravu,opće javne usluge,stanogradnje, kulture,religije,nabave,itd. bi se lako dali staviti pod kontrolu i zapravo bi transfer prekomjerne potrošnje iz tih oblasti se usmjerio u potrebite poput obrazovanja,zdravstva,socijale,zaštite okoliša. Ionija je da je MOST imao priznatu stručnjakinju dr.Jurlinu- Alibegović baš na pravom mjestu (min.uprave) ,ali su je brže -bolje sabotirali,kad su uvidjeli da će izgubiti lokalnu bazu, ne pročitavši prije izbora njenu studiju o lokalnom ustrojstvu RH. Predložila je kriterije održivosti gradova ,pord ostalog i po prihodima (3.100 kuna vlastita prihoda po glavi) i općina (1.900 kuna). Kolika je tu rupa,pokazuje da od 127 gradova i 429 općina njih 77 gradova i 250 općina uopće ne može ekonomski opstati bez kasice-prasice u centrali i da više od 50 % proračuna troše na troškove ljudstva, a da u ovoj demografskoj pustoši ne govorimo o kriteriju da općine imaju barem 2000 ljdi,gradovi 10.000,a veliki 35.000 ljudi minimum.
  A tek županije,potpuno bespotrebna “nadogradnja” umjesto 4-5 regija.
  Recimo, da zdravstvo dovedemo na razinu da se gubitak HZZO-a ne prelijeva iz godinu u godinu u visini od 1,8-1,milijardi kuna, uz omogućavanje i poticanje porezne olakšice za privatno osiguranje.

 6. Nenade jedno generalno pitanje o životu,iz vašeg iskustva za uspjeh u životu,poslu,rješavanju zadataka iz matematike,uspjehu u biznisu i investiranju koliko posto je važan rad i upornost,a koliko inteligencija pojedinca?

 7. Piše na jutarnjem da možda falkensteiner preuzima HUP Zagreb,da će Leko prodati i otići u penziju, ocito slijede velika preuzimanja u hotelskom sektoru kao sto je Nenad i najavio na blogu već davno.

 8. Da, možda i dođe,ali prema stanju na burzi u posljednjih 10 dana još ćemo se načekati.
  Sadašnjoj garnituri naših političara očito to ne odgovara, jer ništa ne rade po tom pitanju u smislu raspisivanju natječaja za državne turist. tvrtke.

 9. Mozemo mi o grafikonima, mozemo mi o svemu, ali kad talente poput Marica (i jednog i drugog) imas u vlastio nda stvarno neka se goni sve u onu stvar. Porez na porez, porez na porez i jos jednom porez na porez. I do kada tako? Kad ce gradjani osjetiti olaksanje od te porezne presije? Malo nam krene ovi odmah tri utega za vrat stave, ne dao Bog da bar malo prodises. I kako onda onaj vrijedni narod iz Slavonije nece otici van. Zagreb je postao kao Beograd, nasi ocevi su se borili protiv toga i sad imas mozda jos i gore. Zagreb ima sve više i više ljudi, centralizam kakav dugo nije vidjen, a sve zahvaljujuci nasoj dicnoj vlasti. I kakve onda veze imaju svi ovi silni grafikoni. Mozda ima veze za Zagreb, za ostatak RH ama bas nikakve.

   • Da mi je bilo tko od komentatora ovo napisao mozda bih se i zamislio. Ali posto ste Vi odgovorili znam da sam pogodio u sridu. Najvise boli one kojima istina smeta :).

    • Svi smo i okvirima vlastitog znanja ili mogućnosti. Ako Vi ne akceptirate da je skroz promašeno uzimati nazadnu Jugoslaviju kao parametar bilo čega i uspoređivati sa Hrvatskom 2017. ja sa time nemam problema. Uzimam da ogromna većina to zna, ali mentalitet i odgoj očito ostavlja dublje tragove. Ipak, vjerujem da nam su nam budućnost i vrijeme i znanje koje postoji saveznici.

    • Govoriti da je Zagreb postao kao Beograd je sramotno,ali eto vama u slavoniji je za sve kriv Zagreb,a da nema Zagreba bili bi kruha gladni,ali vi niste nista krivi Zagreb vam nameće svaki put hdz i hdssb.

   • http://www.index.hr/vijesti/clanak/slavonija-umire-nemojte-me-pitati-dokle-ovo-moze-doci-zaplakat-cu–mladih-i-djece-vise-nema/995380.aspx

    Presli su nas svi. I HDZ i SDP i HDSSB. A ovako kako vi pricate, tako su pricali i u Beogradu ;). Zar ne? Retorika je ista. Isisali su sve sto su mogli iz nas zahvaljujuci podrsci iz Zagreba. Ali nema veze, Slavonija je prezivjela rat, prezivit ce i ovo, ali sigurno ne zato sto ce joj Zagreb pomoci. Mi smo svjesni, za razliku od (gro) vas. Ovi koji su ostali svjesni su da ce uspjeti, oni koji su otisli i odlaze, znaju da ce uspjeti. Jer znaju raditi i zele raditi. I kad nam nista ne ostane, ostat ce vrijedne ruke. A vama…Pogledati u oci svima mozemo, gdje god se pojavimo omiljeni smo. To nesto govori. Da se vratim na centralizam. Ma kakav centralizam, UBER centralizam ;).

  • Moj nepogrešivi instinkt mi kazuje da onima kojima je Zagreb postao Beograd, Beograd nikad nije smetao. Doduše mali izuzetak je par lokal patriot budala koji ionako ništa ne kuže

  • Novi porezi u brutalno oporezovanoj državi su katastrofalno rješenje. Veliki ispa ministra Marića. Žalosno razočarao me kao ekonomist i političar, ali želim pomoći pa imam nove primjenjive prijedloge. Inače taj porez je prihod vlastodržaca u županijima.
   Viši porez po broju prijeđenih kilometara. Cestarina na aute pogonjene autoplinom je znatno viša znači to je ok. Viši porez za teža vozila tipa suv-ove. Viši porez ako imate 2 auta po domaćinstvu progresivno. Viši porez na tamnija vozila. Viši porez na kabriolete- podvrsta sa krovnim prozorima. Viši porez sa aute sa 6 ili više brzina. Viši porez za aute ispod 1000 prijeđenih km godišnje. Viši porez za vozila bez garaže. Viši porez za vozila sa autosjedalicama. Viši porez na vozila sa krovnim kutijama; nosačima bicikala (razraditi detaljnije). Viši porez za vozila sa audio uređajima koji nisu tvornički. Viši porez na vozila iz uvoza 🙂 Viši porez na vozila sa lancima za snijeg. Viši porez na viša vozila…itd

  • Bruno , probaj pronaci na cijeloj eclectici gdje je G. Bakic odgovorio na takvo pitanje , e pa nigdje , niti nece . Eclectica je poucna za sve i ovdje ima odlicnih sadrzaja ali nije forum , odite na bilo koji forum i dobicete pregrst odgovora na vase pitanje a ovdje cete dobiti sigurno odgovor od Nenada ali on ce glasiti Neznam ili Ivica vam je odgovorio :).

 10. Nažalost predviđa se nastavak negativnog trenda ukupnog smanjivanja GDP-a:

  https://tradingeconomics.com/croatia/gdp/forecast

  S druge strane predviđa se povećanje GDP per capita, s obzirom na nastavak trenda iseljavanja:

  https://tradingeconomics.com/croatia/gdp-per-capita/forecast

  https://tradingeconomics.com/croatia/population/forecast

  Sve u svemu nije baš dobro, a upitno je i to koje se mjere skroz konkretno provode da bi bilo bolje. Bilo bi dobro kad bi postojao nekakav “popis” reformi upravo u primjeni za nekakav preokret u ovoj zemlji.

 11. Danas sam čuo jednu nevjerojatnu stvar o ovoj rodjačkoj kriminalnoj državi,požalio mi se mladić završeni odličan student medicine na koji način zagrebačke bolnice primaju mlade ljude putem kvazi-javnog natječaja na pozicije za specijalizaciju.

  Pazite kriminala i prostora za nepotizam i korupciju,sistem bodovanja je ukratko sljedeći tri člana komisije pozovu vas na razgovor i razgovor nosi 15 bodova a sad pazite ovo,ocjene sa fakulteta nose samo 5 bodova?Jeli vi uopće možete vjerovati da je ovo moguće?Ponekad ti razgovori traju tri minute?I ta ekipa trojice u komisiji naravno mogu naštimati za svoje “preko veze” upad kako žele,ja tebi ti meni,mladić očajan upadnu studenti sa 30% lošjim ocjenama od njega a on ispadne “jer jbg manje bodova na razgovoru” Ovi nepotistički korumpirani razbojnici će iseliti čitavu zemlju,ovo je stvarno skandalozno i pitam se kako je to danas moguće?Nestvarno?Razgovor 15 bodova?Ocjene 5 bodova?Kriminalci!

  • Poznato. Moj prijatelj nije mogao specijalizirati kirurgiju jer su ga tražili 20.000 euro (bilo je prije 15 god.) iako je imao prosjek od 4,85 svih 6 godina medicine.

  • Znam čovjeka kojega ne zanima medicina a bolnički !!! je specijalist. Tata šef klinike, mama na medic. faksu i to je to. I on je na faksu nešto… Znam i vrhunskog međunarodnog dr. na istom odjelu kaže za njega da je svjestan da ne zna pa ne radi gotovo ništa. Zamislite one koji su nadobudni pa rade štetu zdravlju ljudi. Gledajte zubare…velika korupcija oko dobivanja HZZO ugovora i kad dobiju rade vrlo malo čak se i solidni pokvare. Kao pacijent koji ima hzzo želio bih birati zubara i onda da hzzo plati račun ili dio računa kod koga ja želim raditi a ne ovako socijalistički. Ima i privatnih zubara koji popravljaju ili vade zdrave zube…ali to je druga tema međutim ni to se nebi događalo da vlada divna stvar a to je konkurencija. Povlašteni urušavaju zdravstvo.

 12. https://www.vecernji.hr/vijesti/istanbulska-konvencija-podijelila-zastupnike-hdz-a-1195299

  https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/plenkovic-hrvatska-ce-uskoro-ratificirati-istanbulsku-konvenciju-20170418

  Evo njima nove teme za natezanje,kao da je istambulska konvencija od jučer?Imaju li ove stranke program kada dolaze na vlast.Sada ćemo opet imati što misli plenković a što stier,što misli šuica a što ivana maletić?A za ove porazne gornje podatke kao da ih zaboli ona stvar?Sad oni opet imaju temu?

 13. Uz gornji post i grafikone svakako treba dodati ovaj članak od Gojka Drljače o satnici koja je isporučena načim učenicima i njihovim roditeljima u hrvatskoj verziji “besplatnog” školstva i komparacija s drugim EU zemjama…naravno opet smo u magarećoj klupi..

  Ne sjećam se su to spominjali u kurikularnoj reformi?!

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/obrazovanje/razbijen-jedan-od-najrasprostranjenijih-mitova-u-hrvatskoj-kako-je-europska-komisija-pobila-vrlo-ukorijenjenu-predrasudu-o-nasem-skolstvu/6562083/

 14. http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Papa-Franjo-o-mogucem-formiranju-vrlo-opasnih-saveza-Brine-me-G20?meta_refresh=true

  Dok mi raspravljamo o ludostima u eu se događaju ozbiljne stvari,ovdje imate izjavu papa franja koji sugerira europi sljedeće “eu treba prihvatiti federalnu strukturu i to čim prije ili inače neće imati nikakvu težinu u svijetu”

  Ne zaboravimo da je papa franjo do sada primio u vatikanu angelu merkl 4 ili 5 puta a ako to stavite u koleraciju sa izjavama macrona oko poljske ali iz mađarske koje su po meni svjesno plasirane izvan uobičajenog komunikacijskog diplomatskog okvira,nije vam teško zaključiti što će se uskoro naći na stolu eu nakon njemačkih izbora.

  Europa u svojim integracijama i putu ka federaciji više neće čekati nikoga,ni poljake ni mađare ni bilo koga trećega,dobiti će na stol sve zemlje nove integrativne prijedloge-dokumente i biti će “uzmi ili ostavi”,u tom kontekstu se treba shvatiti priča o europi dvije brzine a macronova izjava koja je čak i nediplomatska “da će poljska ostati na margini eu i da oni nisu ni danas a neće ni sutra određivati budućnost eu” su jasne poruke što nas uskoro čeka?Mi možemo sjedati na dvije stolice sa inicijativom tri mora ali ne još zadugo,morati ćemo se odlučiti ostati rame uz rame sa poljacima i mađarima pa što bude ili se priključiti inicijativi macron-merkl i ostali…Jare i pare ni ovaj put neće proći!A to su teme koje mi nismo ni dodirnuli niti mi se čini da ih mi uopće razumijemo?
  A ova papina izjava da eu treba usvojiti federalni koncept sigurno nije plasirana slučajno jer u vatikanu nema slučajno…

  Ono čega se ja bojim tko sada propusti vlak za ulazak u eu prve brzine,nakon ovog iskustva zapadnih zemalja sa zemljama istoka,tu mislim na poljsku i mađarsku,ulazak sutra u eu prve brzine biti će moguć samo na koljenima sa jasno utvrđenim obavezama i pravilima igre,kao i ideološkim i svjetonazorskim okvirima jer ono što poljaci nisu još shvatili,to im i macron sugerira je to da si ti ušao u jedan liberalni savez-okvir,koji je i vrijednosno definiran i ti samo unutar tog okvira-kruga možeš voditi bitke oko svjetonazorskih ili ideoloških prijepora,oni to elementarno nisu razumjeli…
  I tu je danas problem čitave eu?Da budem jasan,npr.ne možeš ti unutar eu okvira zagovarati npr socijalističko demokratsko društvo,ne možeš onda ostati unutra,isto tako ne možeš ti reći mi smo isključivo katolička država a biti članica eu jer u toj npr katoličkoj državi ti si samim pristupom eu dao zeleno svjetlo za slobodu kretanja svih ljudi unutar eu tako da sutra i jedan protestant,musliman,pravoslavac itd mogu bez problema doći i naseliti se npr u poljsku i ne samo to nego ti ljudi imaju i pravo glasa i sutra mogu postati hipotetskii gradonačelnici u zemlji koju nasele ..
  Meni se čini da i mi slabo razumijemo uopće što smo potpisali i da 90% ljudi uopće ne razumiju što je eu?Upravo je macron to rekao poljacima “vi ne razumijete što je eu”

 15. E sad u zemlji u kojoju središtu formiranja mišljenja stoje bulj,grmoje,pernar,sinčić,culej i ekipa jako je teško ljudima objašnjavati ovako kompleksna pitanja a reći ću vam sad koliko je npr ta poljska “suverena” kako oni stalno viču prema bruxellesu i hrane svoju javnost mitovima o poljskoj suverenističkoj politici?

  http://www.glas-slavonije.hr/338897/2/Veto-na-zakone-koji-su-osramotili-Poljsku-u-svijetu

  Čim im je state department naložio da su povuču sve zakone oni su ih povukli a posjet trumpa u varšavu,o tome se malo govori,koštao ih je 9 milijardi dolara ugovora o kupnji oružja.

  http://www.seebiz.eu/trump-u-varsavi-amerika-voli-poljsku-ali-kupujte-nas-plin-i-oruzje/ar-159139/

  Ja bih dodao sačuvaj nas bože takve “suverene države”,nego neuka raja puši sve…Prošlo bi ovo i kod nas jer smo ovce?Da sumiramo poljaci svoju tkz suverenost dokazuju unutar zajednice u koju su dobrovoljno ušli a u stavu mirno su svi kada im dođe trump ili state department naloži da ukinu donešene zakone sa kojima su se čitavo vrijeme i natezali sa bruxellesom.Toliko o poljskoj tkz suverenističkoj politici?

 16. https://www.tportal.hr/biznis/clanak/kako-cemo-mi-do-ulagaca-kad-ih-bulj-usporeduje-s-ratkom-mladicem-foto-20170920

  Da dalić je u pravu,samo največi kočničari reformi u hrvatskoj su upravo članovi hdza odnosno ja ih zovem CK odnosno stranke kojoj ona pripada,tako da je nevjerodostojno napadati druge ako niste počistili i riješili kuda hrvatska ide u svom dvorištu?Partijsko rodjačko zapošljavanje za hdza se samo udvostručilo u odnosu na prethodno partijsko rodjačku vladu sdpa a nigdje ni slova od r od reformi nego se još ministar kuščević ruga sa nama i uspoređuje javni sektor sa microsoftom i još kaže da je političko postavljanje ljudi normalno.Sjahao murta da bi uzjahao kurta?
  Neka oni u hdzu prvo se dogovore kuda hrvatska ide i što su njihove politike a oni nisu u stanju da se dogovore oko istambulske konvencije,deset ploča,reforme obrazovanja a kamoli da su u stanju jasno odrediti smjer ekonomsko-gospodarskih politika?

  Naravno da prikriješ svoje neznanje,svoju bezveznost čim zagusti udaraš po domoljublju i tražiš neprijatelje hrvatske,stari iskušani komunistički sistemi vladanja?Što je sigurno sigurno je a čitavo vrijeme se igra igra da postoje dva hdza,jedni su tkz domoljubi od 3 metra a ovi drugi su tkz domoljubi od 1,5 metara a u biti su oni svi udruženje klasičnih hrvatskih uhljeba i štetočina koji se mogu nazvati svakako ali nikako domoljubi….Sve mogu biti samo ne to.Naravno mi kao narod smo ovce i sve to pušimo,mi još danas ne znamo tko koči sve reforme u društvu niti imamo uopće političare koji će ih javno imenovati i prozvati jer i oni opozicijski su isti kada dođu na vlast bilo na nivou države bilo na lokalnim razinama,sve je to CK.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s