Uncategorized

Ulaganje e-glas

Jedino* moje ulaganje u start-up je u e-glas, fantastičnog Miroslava Vrankića (i drugih osnivača, ali Miroslav je lider), gdje sam nedavno povećao udjel na nekih 20-ak posto. Kako je danas emisija o meni na HTV 1 u 20:30, u kojoj govori i Miro, evo par riječi o tom ulaganju.

Iz raznih razloga ne ulažem u start-upove, jedan od njih je što nema više vremena ni fokusa da se posvetim tim ulaganjima (a kad ulažeš u start-up, trebao bi i na druge načine pomagati). Zato nikad za sebe nisam ni rekao da sam ‘angel investor’ (iako moja funkcija u e-glas jest takva). A i ulaganja u e-glas nije motivirano financijskim ciljevima.

No, osim toga indirektno ulažem u start-upove korz najveći regionalni fond ENIH, u kojem su ulagači niz intitucija kao Europski investicijski fond, EBRD, KfW, HBOR, razvojne banke drugih zemalja regije i mali niz pojedinaca, od kojih sam jedini iz RH, ali ulagač je također i Agencija Five Viktora Marohnića i Luke Abrusa. Tu su nam ulaganja i hrvatske tvrtke poput Agrivi i BULB.

A evo zašto me e-glas naročito veseli. Bili su razvili globalno konkurentan uređaj za upravljanje kućom za invalide Servus / Serwnatess. Nažalost, tzv. ‘commercial traction’ je bio težak, o puno faktora ovisi da li će neki proizvod na koncu osvojiti tržište, a tržište se mijenja i danas uz globalne divove koji su na tržište ušli općim proizvodima (tipa Alexa od Amazona) teže je uspjeti i u niši.

No, Miro je napravio tešku stvar, tzv. pivoting uspio reorganizirati poslovne planove tako da koristi svoje kompetencije ali i razvije nove kako bi uspio u novim područjima. Većina značajnih start-upova su napravili pivoting (neki nisu morali).

Danas e-glas radi dvije stvari:

1. Razvija i promovira cijeli ekosustav za pomoć ljudima smanjene mobilnosti i izražavanja, ima zastupstvo mnogih najvažnijih proizvođača u tom području, ali ne kao obični ‘trgovac’ nego kao partner u tom ekosustavu. Jedna od aktivnosti je i velika ATAAC (Asistivna tehnologija i komunikacija) konferencija gdje najbolje možete i vidjeti koliki doseg imaju e-glasove (Miroslavove) aktivnosti kojima unaprijeđuju živote mnogih ljudi i njihovih obitelji.

Atmosfera s ATAAC 2017:

2. Miroslav je uspio napraviti pivoting tehnologija koje je e-glas razvio kako bi se nadogradio na proizvode vodećih marki i upravo s njima ide na vodeći svjetski sajam u Duesseldorf i očekujemo njihov dobar komercijalni razvoj.

A evo i kako sam postao ulagač u e-glas. Miro se javio da bi htio da razmotrim ulaganja u e-glas kojem su trebali novac i neke kompetencije (koje sam ja imao) i imao je vrlo malo drugih opcija. Mene je zainteriralo ne samo da pomaže djeci, nego i da je Servus razvio na Raspberry-Pi, jeftinom malom računalu koje smo u to doba dijelili djeci u školama. Moja ideja je bila da ćemo to moći koristiti kao inspiraciju djeci (‘što je sve moguće’), a Miru kao instruktora. Sve je krenulo drugim putevima, ali odličnima. Croatian Makers se razvio u drugom smjeru, a e-glas raste i profitabilan je i pomaže mnogima.

*Uložio sam i u Include Ivana Mrvoša koji proizvodi pametne klupe, ali ondje je to mali iznos i potpuno sam pasivni ulagač.

Kategorije:Uncategorized

22 replies »

 1. Bravo Nenade, nadam se da su ovo slušali i oni koji bi bi to morali, pa da nam i stvarno bude bolje. Još jednom čestitke.

 2. Nenade, večerašnju emisiju bi HRT trebao reprizirati svaki puta kada bude neka “rupa” (kiša u Wimbledonu i sl.) jer ponavljanje je majka mudrosti.
  Čak sam se prepao da bi zbog tolikog optimizma mogli biti i cenzurirani, jer kvarite račune dežurnim katastrofičarima… :):)
  Srećom, spašava Vas naslov emisije “U svom filmu”, pa katastrofičari mogu mirno spavati u nekom svom…

 3. Radi se o prilicno perspektivnom projektu koji je na tragu onoga sto radi Amazon sa svojom Alexom , Microsoft s Cortanom ili Apple sa Siri. Jednom kada trziste Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, sve zemalja koje koriste zajednicki jezik, postane zanimljivo, a radi se o brojci od oko 12 milijuna na zalost vrlo siromasnih ljudi, e-glas moze ocekivati masnu kupovinu od strane jednog od gore navedenih divova. Svaka cast, odlicno ulaganje. Nadam se da ce programeri e-glasa uspjeti izici na kraj sa rapidno padajucom pismenoscu u Hrvata, sto meni za sada ne polazi za rukom. Mislim da ce e-glas, da bi zazivio, morati proci testiranje na isjeccima s ove stranice:
  http://www.zdravko-mamic.com/

  • Da, čak je stvarno to isti jezik i u ovom smislu. Prepoznavanje govora je riješena stvar (a u tu su bitne varijante, samo engleskog imaju 9 vrsta). Imaš diktiranja na hrvatskom na iOS-u, često to korisitim jer mi puno brže izdiktirati nego pisati ako trebam nekad poslati na hrvatskom neku dužu poruku/mail s mobitela, radi odlično.

   Razlozi zašto Siri još ne govori hrvatski su “razumijevanje govora”, za sada nas čuje i transkribira perfektno ali nas ne razumije 🙂 Obzirom da svi ovi jezici imaju istu gramatičku strukturu, samo različit vokabular, možda to može u paketu.

   Ne znam što e-glas tu radi ali pretpostavljam da je tu (razumijevanje prirodnog govora) najjači TakeLab s FER-a. Najbolje FER-u da napravi pravi spin-off, pravo trgovačko društvo koje se može prodati, i onda stvarno ima šanse za dobiti 50 do 250 milijuna USD od Applea (skoro sve kupuju po tim cijenama, niti manje niti više, uzak raspon).

 4. Odlican nastup,puuno bolji nego prvi nastupi po televizijama prije sad već dosta vremena,bas ste mi podigli optimizam,nazalost sad sam vidio izvjesca eurostata pa je to malo splasnulo…

 5. mislim da će se svi složiti, jedan od Vaših najboljih javnih nastupa, gospodine Bakić!
  jasno, koncizno, ponekad i brutalno: što smo i gdje smo, i kakvi bi trebali biti, prvenstveno u glavi a onda i u praksi
  najbolji mi je onaj dio kako je danas znanje dostupno svima, nobelovci objavljuju predavanja besplatno na webu, a nekada nisi mogao doći do najobičnije knjige, jer je knjiga-znanje ipak bila rezervirana za elitu
  hvala još jednom, uživao sam svaku minutu!

 6. Ono što mi se kod Nenada sviđa je to što je direktan i bez suvišnih komentara govori stvari imenom i prezimenom.
  Sviđa mi se naročito ono da svako može imati svoje mišljenje ali ne i činjenice.Bravo

 7. Baš smo doma uživali. Dozvoliš sebi na sekundu misao da ima još nade za nas.
  Pitala me žena nakon što smo odgledali emisiju, zašto ovaj čovjek nije ministar gospodarstva?! Ah,reko sam,pitaj stranačke mašinerije i glasače koji ih stalno biraju. Čovjek je obrazovan, financijski i mentalno neovisan i zato im ne odgovara.Možda na sljedećim izborima….
  gosp.Bakić,svaka čast!
  Čestitam!

 8. Nenade nije direktna tema i to je bilo na blogu prije milijun godina,ali hvala Vam sto ste me upoznali s Kahnemanom i njegovim knjigama.

 9. WOW, odgledao s guštom. Trenutno nemam tv pa sam pogledao preko laptopa upravo a danas ujutro mi mama govori kako ste bili sjajni 🙂 Ovo je bila milina za slušati i gledati, hvala Vam.

 10. Vidjeh i ja Nenada na HTVu …kako prica o promjenama pa me motivirao da ovdje prenesem misao jednog od najvecih umova 20tog stoljeca o promjenama:

  Progress is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything.

  (George Bernard Shaw, 1856 – 1950)

 11. Neki pak startupi stvarno “nisu s ovog planeta”. A što bismo bez njih? Mnoge dobre stvari su nastale kao lude ideje koje su izazivale samo čuđenje i nevjericu kod svojih suvremenika.

  Nisam sigaran da bih se usudio isprobati prve verzije ovog proizvoda (ali znam tko bi, “amaterski astronautizam” nekima se taman dobro uklopi u njihovu listu ekstremnih hobija/sportova 🙂 ), pa niti prvi avioni nisu baš imali preveliku stopu preživljavanja putnika 😀

  Ali… definitivno ludo, ludo zanimljivo, a tako ludo jednostavno kao ideja (ako već razvijamo tu raketu, zašto joj ne pronaći i nove primjene?!), što znači da nije baš i glupa.

  Od ludog Elona Muska, pozitivno ludog, npr. New York – Shanghai za samo 39 minuta, za našeg života sigurno (ako ne isprobavamo ovih i sličnih ideja prototipe pa ne doživimo svoju očekivanu životnu dob; to ostavimo onim hrabrijima): https://www.youtube.com/watch?v=zqE-ultsWt0

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.