Croatian Makers

Novosti iz Croatian Makers: proširenje robotičke lige na 500 ustanova i ostalo

– Croatian Makers liga proširena s 360 na 500 sudionika!
– Održano 160 uvodnih radionica za preko 1800 učitelja u projektu ProMikro, a kreće i 170 predmetnih radionica
– Počele edukativne radionice projekta napredne IoT tehnologije u hrvatskim školama

+ + +

1. Za početak današnji intervju Zacha Shelbyja, glavnog direktora Zaklade Micro:bit u VL: Zack Shelby: Želimo da sva djeca imaju iste uvjete za razvoj STEM vještina. A naš glavni instruktor Vlado Lendvaj: Zašto koristimo BBC micro:bit kao temelj za razvoj digitalnih kompetencija?

2. Croatian Makers liga je jako uspješan projekt, prvi naš veliki sistemski projekt (i originalan, kao i sve ostalo). Mislili som ga proširiti za 50 škola, no opet zbog jako velikog interesa proširujemo na čak 500. To znači 2500 doniranih robota u preko 500 škola i drugih odgojnih ustanova širom zemlje, besplatna edukacija nastavnika, besplatno sudjelovanje i organizacija itd. – potpuna jednakost prilika za sve.

3. ProMikro, projekt kojim će sva djeca 6. razreda (za sve škole koje su se doborovoljno prijavile – 84% svih škola!) dobiti mikroračunalo, učitelji obuku, te se izrađuje sadržaj za međupredmetnu upotrebu – digitalne tehnolgije ulaze prirodno u poduku u mnogim predmetima. Ovaj transformacijski projekt je jako jeftin (prakitčki bagatelan s obzirom na cijene projekata u školstvu) i pokazuje se da se može, neovisno o novcu. Duboko sam uvjeren da će ovo biti transformacijski projekt. Naš mali tim u IRIM pak (besplatno – donacija projektu) organizira radionice, proizvodnju sadržaja za učitelje i učenike itd., i naši su edukatori-ambasadori (vanjski suradnici, kojima honorare plaća HUP) urpavo odradili 160 radionica za 1900 učitelja širom zemlje, a sad dolaze na red predmetne radionice. Zadovoljstvo sudionika i rezultati su sjajni, o tome uskoro opširnije.

Više o projektu ProMikro imate ovdje.

4. Počele su napredne radionice za mentore za veliki projekt Internet stvari u kojem sudjeluju preko 100 škola (ali i dječji domovi SOS Dječje selo i Dječji dom u Lovranu). Ovaj vrlo napredni projekt će pokušati ostvari i konačni veliki cilj, a to je simultano, u realnom vremenu, javno prikazivanje 6-7 ekoloških varijabli svih tih škola! Očito to napredne tehnološke kompanije mogu ostvariti, iako ne bi bilo baš jeftino, a poanta je u tome da će ovdje to za vrlo male novce ostvariti djeca u školama!

Kategorije:Croatian Makers

4 replies »

  1. …možda je opet sazrelo vrijeme da pokrenete neku novu kampanju prikupljanja sredstava za neki novi društveno/edukacijski važan projekt? Pa da svi zajedno nadmašimo sami sebe. Uz Nenade naravno Vašu organizaciju. 🙂
    Pa neće valjda neko ministarstvo ili neka agencija pokrenuti nešto takvoga. Oni imaju važnijeg posla.

  2. A kad se odrasli igraju s robotima i pri tome imaju budžete od stotine milijuna dolara onda nastanu ovakve stvari:
    https://www.theverge.com/2017/11/16/16667376/boston-dynamics-atlas-backflip-video-watch

    Na prvi pogled nam to možda izgleda kao razbacivanje novaca, i da se Google na vrijeme opametio kad je “izašao iz tih gluposti” i uvalio ih Japancima, kad imaju viška kapitala u tom SoftBankovom fondu pa neka oni troše na te humanoid robot igračke…

    Ali… ja mislim da s razlogom evolucija nije dala čovjeku kotače nego noge. Životinjska motorika je fascinantna, omogućava nevjerojatnu fleksibilnost u snalaženju u najrazličitijim prirodnim terenima, tako da možda uopće nije glupa ideja razviti robote životinjske/ljudske mobilnosti i općenito motorike (ruku također, posebice) pa s kojima bismo jednog dana kada cijena proizvodnje bude tako niska mogli zamijeniti ljude u baš svim manualnim poslovima koji možda danas izgledaju i kao nemogući za automatizaciju, jer nisu dio nekog procesa u masovnoj proizvodnji gdje se sve može lijepo robotizirani i redizajniranjem procesa da ne zahtjevaju ljudske osobine, kao npr. razne uslužne djelatnosti.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.