Turizam

Hrvatski turizam u perspektivi

Danas nas je The Economist podsjetio na nedavnu kupnju jedne uredske zgrade u Londonu za 1,3 milijarde funti, poznatog Walkie Talkie.

Prema današnjem tečaju za funtu, to je 11,14 milijardi kuna, točno koliko je (11,15) vrijednost najvećeg hrvatskog turističkog društva Valamar, zajedno s dva druga velika, Maistra i Arenaturist (mislim da su to 3. i 4. po veličini). Usporedba nije baš skroz OK jer ove imaju i dug, ali ostaje činjenice da se je tržišna vrijenost ove jedne zgrade upravo jednaka tržišnoj vrijednosti (= tržišnoj kapitalizaciji) ovog ogromnog dijela hrvatskog turizma.

A ako želite još malo usporedbi, uočite da je je ovaj novi stambeno-poslovni kompleks u Londonu, Battersea Power Plant, vrijedan 9 milijardi funti, 7 puta više od Walkie Talkia i dakle vrijedniji od valjda cijelog hrvatskog turizma, uključivo kampove i apartmane.

Napomena: Naravno imam hrvatske turističke dionice i ovo nije preporuka ni za kupnju ni za prodaju ni za išta, a iste dionice mogu i ne moram prodavati i kupovati, ovisno i o tome da li se osjećam razdragano ili tužno, treba li mi za neke druge investicije ili od njih imam itd. Jasno, svi podaci gore mogu biti pogrešni, pa sami analizirajte, ovo je ‘tek tako’.

Kategorije:Turizam

182 replies »

 1. Eh, kad bismo bar bili kulturna država kao UK. Mi ne da smo kao EU, još smo i puno gori od zapadnih EU država. Socijalističkiji smo od Njemačke. Čak se i Francuska mijenja a kod nas nikakav “Makron” nikada neće moći uspjeti.

  A što se tiče tek pravnog sustava…. Ja da sam Todorić ozbiljno bih se bojao mogućnosti da završim u rukama hrvatskog pravosuđa kojemu se definitivno ne može vjerovati da će biti pošteno i pravedno. Pa to je država u kojoj i osuđene ratne zločince stavljaju na pijedestal. To je država koja za pravo i pravdu nikada nije čula a “zakone” donose po narudžbi, kako koji zatreba za konkretni slučaj. Tko zna možda mogu kratkoročno uvesti i smrtnu kaznu za samo jedan slučaj dok je ponovno ne ukinu “pod pritiskom EU”.

  I to sve utječe na premije rizika.

  Kad bi naša premija rizika na kapital mogla pasti na razine UK premije rizika na nekretnine, kao i naša risk free na UK razine, te u dugom roku kada bismo mi u Hrvatskoj mogli očekivati porezne trendove kakve oni mogu očekivati u dugom roku nakon što se saniraju kratkoročne posljedice Brexit potres…. E tada bismo na ovu sliku mogli gledati i iz nekog drugog a ne samo “zabavnog” aspekta.

 2. Jasno je sto g.Bakic zeli reci, ali bilo bi zanimljivo vidjeti primjer iz drzave nama slicnije s kojima se mozemo i trebati usporedivati, primjerice Portugal ako je rijec o turizmu ili Slovacko gospodarstvo. Ajmo za pocetak vidjeti kako biti bolji od njih.

  • @DrOz.. Evo ja sam nedavno za potrebe svojih procjena ulaganja u RH turisticki sektor uzeo Španjolsku za usporedbu. Moguce je da sam grijesio u izracunima pa neka oni koje zanima egzaktnost provjere sami. Po zadnjim dostupnim podacima, Spanjolska po turistu uprihodi blizu 1800 EUR dok RH vise od 3x manje, tj oko 550 EUR i to uz 4.5x manji broj turista.
   Kad se usporede prihodi po sobi glavnih Spanjolskih hotelijera, Melia Hotels International i NH Group, sa onima od npr. Valamara imamo razliku od 2.2x u korist Spanjolskih hotela (dakle to je otprilike potencijal moguceg porasta prihoda po sobi bez novih investicija itd). Bilo bi zanimljivo to vidjeti i za Portugal, mozda da istrazite i napisete ovdje?

   • Valamar je nedavno stekao jednu stratešku prednost u odnosu na ostale hrvatske turističke kuće što se tiče tog “ljetnog morskog turizma” pa da i stvarno može konkurirati Španjolskoj: pijesak!

    Uvijek se kaže “sucne, more, pijesak” (pri čemu mnogi, Amerikanci npr., niti more ne zovu more nego “ocean”, a mi niti tu riječ ne možemo koristiti u marketingu, Španjolci mogu).

    U Hrvatskoj nam često fali to zadnje. Našem tronožcu kao da uglavnom fali jedna noga. Ne znam koliko je to stabilno.

    Španjolska ima 45 % više sunčanih sati godišnje od nas, i jako puno više pijeska, i jako je blizu glavnim bogatim emitivnim tržištima. Čak može ponuditi i “Afriku” s onim svojim Kanarima turistima koji su baš toliko zapeli za tu Afriku jer misle da samo tamo ima vječnog sunca. Naša niti Jabuka nije dovoljno blizu Afrike.

    Valamar s Istrom isto ima nekakvu blizinu tržištima, sunca koliko-toliko (recimo bilo bi zgodno još nešto na Hvaru preuzeti za popraviti sunčanost), s Imperialom je dobio nešto pijeska. Dubrovnik je super. Kad bi još mogli nabaviti nešto u Rovinju. I to je to. Valamar može imati zaokruženu i konkurentnu ponudu.

    Ostale turističke kuće u RH, kako koja. Ne mogu sve baš tek tako konkurirati sunčanoj Španjolskoj što se tiče te ljetne ponude. Ali naravno, mi u Hrvatskoj možemo razvijati i neke druge proizvode koji nisu vezani za sunce/more/pijesak.

 3. istina samo ne znam kad ce se kod nas tako nešto dogoditi.. kod nas se sve zamisli koče.. treba na tisuće papira, dozvola.. eto primjera proficio ciji ste dioničar i hotela Rovinj.. pa od kad se rješava obnova i nadogradnja tog hotela i pokušava dobiti graševinska dozvola.. od 2007 ako se ne varam.. pa to je 10 godina.. koliko je taj hotel mogao drzavi donesti u tih 10 godina ?

 4. Osuđeni ratni zločinci se stavljaju na pijedestal? Treba prihvatiti presudu Praljku kao neupitnu? Prihvaćam presudu austrijanaca protiv Zrinskog i Frankopana jer je to legalno? Strašno je to da ima itko tko se smatra hrvatom da može prihvatiti konstrukt udruženog zl pothvata. Da je osuđen itko tko je počinio ili naredio zločin naravno da bih prihvatio presudu. Ali ovu obavještajno političku igru?

  • Dobro ste primjetili, problem je u totalnom neznanju i (krivo) usađenim stavovima.
   Od sustava obrazovanja koji je usmjeren manipulativnoj indoktrinaciji pojedinaca
   ne može se ni očekivati drugačije. Svakome dobro pismenom je jasno da je presuda baš osobno Praljku lakrdija. Mogli su se dotaći i nizozemskog generala koji je izravno odgovoran za
   Srebrenicu pod čijom zaštitom su ubijene tisuće ljudi, a ne suditi 24 godine po čušpajz političkom sistemu, ali to domaće neznalice ne zanima. Oni “znaju”.
   Praljka nikada nitko nije optužio da je osobno počinio bilo kakav zločin ili ga naredio u tih
   nekoliko mjeseci (čini mi se 4) dok je bio na čelu vojske i čudom jedva izvukao živu glavu od ozbiljnih kriminalaca odjevenih u vojničke odore. Nema strane tajne službe koja tamo nije radila nered i koja nije koristila kriminalne grupe kako bi pokušala kontrolirati stanje.
   Hrvatska može biti ponosna što je zaustavila rat u Bosni kada su se i Amerikanci toga sjetili, apsolutna spasila Bihać od puno većega klanja nego u Srebrenici itd. Hrvatska je hranila oblačila i liječila 800 tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i sada skorojevići analfabetski sa visoka dociraju o osuđenim ratnim zločincima.

   Summum ius, summa iniuria. U predmetnom slučaju i gore od toga.

   • Zar nije ovdje tema hrvatski turizam, nekretnine i druge klase, vrijednost, cijena, kontekst koji ih određuje (UK, Hrvatska)? Vi opet svi o nečem sasvim desetom.

    Taj recentni događaj ima s ovom temom vezi samo posredno kroz činenicu da vrijednost bilo čega pa tako i našeg turizma jako osjetljivo ovisi o diskontnim stopama koje se primjenjuju (ne samo o iznosima samih budućih slobodnih novčanih tokova) a one da se sastoje od različitih vrsta “rizika” a rizici da ovise između ostaloga i o tome kakav je pravni sustav i tradicija prava u toj državi a o čemu nam nešto govori i način odnošenja građana (i visoko pozicionarnih politčara!) te države prema sudskim presudama sudova te države odnosno onih čija nadležnost u skladu sa zakonom je ugovorena u konkretnom slučaju.

    Nisam valjda je odgovoran što ste s teme Valamar sad prešli i na ovu temu raspravljati o istom…

    Ja kad sam spomenuo “osuđenog ratnog zločinca” uopće nisam htio ulaziti u pred-presudnu problematiku koliko je on kriv ili nije kriv za ono što mu se stavljalo na teret. To su stvari o kojima se raspravlja dok traje sudski proces. Sad je kasno. Ta je tema zatvorena.

    Eto to je razlika između UK i Hrvatske. To utječe na stope rizika i vrijednosti! U pravoj pravnoj državi, tamo gdje se sud poštuje, zna se kada završava rasprava (ma koliko god se mi ne slagali s presudom!) pa da možemo ići dalje, napredovati. Biti će drugih sudova i suđenja gdje se možemo dokazati u borbi za svoju istinu ako mislimo da u prethodnom slučaju nije ispalo baš najbolje. Kao sport. Nema smisla plakati nakon poraza i razbijati ulice.

    Mi Hrvati imamo tu vječnu potrebu stalno se vraćati starim temama i tako trošiti energiju na stvari na koje to više nema smisla, pa tako imamo manje energije za ono što je sada najbitnije.

    Kod nas se smatra sasvim društveno prihvatljivim ovako govoriti nakon presude suda koji je priznat/nadležan u ovoj državi/slučaju. U civilizranom svijetu će vas za ovakve komentare gledati slično kao na huligane koji razbijaju ulice nakon izgubljene utakmice, dakle na nešto što se događa, što je ljudski, ali baš nije nikome previše na ponos, što nije produktivno, što ničemu dobrom ne vodi.

    Ja razumijem da se ljudi (koji puno više od mene znaju o konkrentim temama, ja pojma nemam) mogu emotivno tu uzbuditi, ljutiti jer je presuda možda stvarno po njima besmislena, ali to nije obilježlje poštivanja pravne države, prava i pravde. Upravo je poanta sudskog procesa da se različite istine tu sukobe, kako bi nakon sudskog procesa konačno imali neku “službenu” istinu i rasprava o tome da može biti zatvorena (gdje će se uvijek jedna strana ne slagati, jer je njena istina drugačija, ali nije na toj strani da koliko god bila “u pravu po nekoj Božjoj pravdi” se tu sad nešto dalje buni, da potkopava temelje pravne države narušavanjem autoriteta suda svojim izvansudskim postupcima dovođenja u pitanje njegovih presuda… to se ne radi! )

  • Dakle većeg kretena od tog novinara dugo nisam vidio. 20 puta postavlja isto pitanje, provocira, pravi se glup. A najbolja misao za kraj njegova ‘dok je rata bit će i generala a dok je generala bit će i rata’. Naravno da nije ni čuo ni pokušao čuti Praljka kome se divim da ga nije poslao k vragu nego lijepo i staloženo objašnjavao, davao primjere i odgovarao. Lijepo mu je Praljak rekao par puta da njemu i takvima kao on kaže da zašto oni (takvi veliki pravednici i mirotvorci) nisu došli pa bi bilo jedno mjesto manje za lupeže u ratu.
   Ja ne znam previše o tim zbivanjima ali Praljak je pokušao dočarati dubinu problema i odnosa koji su do toga doveli i objasniti kako i zašto je problem nastao i kako bi se mogao riješiti unatoč tom provokatorskom debilu od novinara, i svaka mu čast na tome. Koliko sam ga ‘upoznao’ kroz dvije emisije, sa Romanom Bolkovićem i ovu, ne čudi me njegov postupak, ali me je sram NAŠIH.

 5. Volio bi vidjeti preuzimanje jednog velikog stranog igrača i cijenu koja bi se postigla. Nadam se da će se to kroz idućih par godina i desiti jer Hrvatska je postala jako zanimljiva turistička destinacija sa izrazitim daljnjim potencijalom za rast.

 6. Ali u svakom slučaju baš mi ovo izgleda kao velika cifra. Valjda kupci znaju što rade. Nemam dovoljno podataka no ovako čisto od oka rekao bih da je to oko 30 EBIDTA. Naš turizam se ne trži niti blizu tim valuacijama… Eto što bi “niži rizici” mogli donijeti. Zamislite da naš turizam netko želi plaćati po 30 x EBITDA!!

 7. ‘S obzirom na velike potrebe za radnom snagom u turizmu i predviđanja da će nam za iduću turističku godinu trebati do 15.000 novih radnika u turizmu, smatram da taj broj mora biti veći’, kaže Gari Capelli i dodaje da se za 2018. predviđa povećanje turističkog prometa te dulja sezona.

  http://net.hr/danas/hrvatska/iduce-godine-hrvatska-planira-zaposliti-29-000-stranaca-vlada-lokalcima-ne-pruza-uvjete-za-zivot-a-sad-na-otocima-mogu-raditi-indonezani/

 8. I ovo je zanimljivo iako bi bilo najbolje da se ostvari obećanje o smanjenju opće stope PDV-a.

  Premijer je najavio i dodatne mjere za one koji zapošljavaju jako puno zaposlenika u sezoni, pa tako, kako je rekao, neće biti poreza na troškove smještaja i prehrane. To bi, po njegovim riječima, poduzetnicima trebalo smanjiti troškove i omogućiti zapošljavanje više ljudi, a radnicima povećati prihode

 9. Gdje će taj silni narod obitavat i vršit svoje fiziološke funkcije.(turisti,zaposlenici,lokalno stanovništvo) Na našim otocima i manjim mjestima infrastruktura nije obnavljana zadnjih 60 godina .Ljeti nam lokalne gradske plaže plivaju u otpadnim vodama i svemu što bude u sastavu istih,o smradu da i ne govorim. Popodnevni maestral ne donese nam željeno osvježenje već neželjeni smrad. Kad će se novac koji se zaradi od turizma investirati u ono što treba toj lokalnoj zajednici,kad će lokalni šerifi prestat kupovat limuzine i zapošljevat svoje da bi novac uložili u obnovu infrastrukture sukladnu porasta ljudi tih 5-6 mjeseci? U našem lok vodovodu rade tri direktora s menađerskim ugovorom, jedan je sada po političkom ključu otišao za dožupana, a ništa u životu nije stvorio niti vodio nikakav posao, do jučer je studirao više godina i stručno se usavršavao u mladeži stranke. Kako će takvi podobni i neznalice imati viziju razvoja,bitno se bilo uhljebit doživotno. U lokalnom komunalnom poduzeću isto imamo tri direktora,jedan od prijašnje vlasti, druga dva od nove. Ne treba vam objašnjavati da su sva ta kadrovska rješenja izum sdp-hdz predatorske nemani.
  Pa eto odgovor gdje odlaze novci zarađeni od turizma u lokalnoj sredini. Ništa kanalizacija, ništa novi dom starih,ništa proširenje vrtića, ništa obnova školskih zgrada da djeca ne idu u dvije smjene,sve uhljeb do uhljeba , a sa infrastrukturom i kanalizacijom zajedničke su im samo izlučevine.

 10. Bit će njima super, čim prođu kratkoročni efekti Brexit potresa https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-05/u-k-s-net-worth-nears-10-trillion-pounds-after-record-2016-jump

  Potresi su utoliko dobri što pružaju priliku da se na raščišćenoj zemlji grade nove i bolje stvari.

  Zanimljivo je to sa zemljištem. I mi imamo vrijedne zemlje u Slavoniji, tamo gdje VPIK i drugi rade poljoprivedu.
  Njima je možda problem i to što ih ima sve više na ograničenoj površini. Mi bar nemamo tih problema…

  Sigurno da i naša zemlja ima veliku vrijednost fundamentalno, da se i na našoj može raditi slično korisne stvari kao na njihovoj, ali opet… stope rizika imaju veliki utjecaj u konačnoj valuaciji, jer gdje će se jedan Kinez osjećati sigurnije, u UK ili Hrvatskoj? Pogotovo ovaj iz Hong Konga koji kapital baš želi uložiti što dalje od komunističke vlade, pa kako onda u Hrvatsku?

  Hrvatska je dobra za tu doći malo na more, ali tu stanovati, tu raditi poljoprivedu… može biti dobro, ali ima i boljih mjesta. Rentanti urede u Londonu ili Zagrebu? Nekako niti multinacionalke niti itko drugi nisu baš poletjeli tu otvarati svoje urede, s Croexitom ili bez njega.

  Još taj turizam i ispada kao najvrijednije što imamo, ali sve ima svoju cijenu, obzirom na rizik. Ništa ne raste do neba, osim možda ako kamatne stope ne idu u negativno (ali niti to se nije baš pokazalo tako efektnim tamo gdje su probali) a nisam baš siguran da HNB uopće vidi mogućnost za negativne kamate u Hrvatskoj niti da će Vlada RH biti tako dobrog rejtinga da joj se kao Švicarskoj obveznice trguju s negativnim prinosom.

  Mi moramo svoj net worth graditi uz pozitivne i očekivano još pozitivnije kamate. Dakle, moramo biti efikasniji i pametniji od drugih ako ih želimo sustići, “produktivniji”. Eto plaće nam sad rastu skoro kao u Kini. Prestići će oni nas u prosječnoj plaći, to je samo pitanje vremena, ali evo ipak ne damo se olako. Dok realno rastemo preko 4 % godišnje koliko-toliko se odupiremo zaostajanju za svijetom.

 11. Kako su neki mali dioničari komplicirani…, stvarno mogu zadavati puno glavobolje upravama svojim čudnim prohtjevima: https://www.reuters.com/article/us-apple-investors/apple-aims-to-block-climate-rights-proposals-with-quick-use-of-sec-guidance-idUSKBN1E5190

  Mi još rješavamo egzistenijalne potrebe, od uprava se očekuje samo to da profesionalno rade svoj posao na korist društva (maskimiziranje profita) i ta korist da se ravnopravno raspoređuje na sve dionice (tretman manjinskih dioničara).

  Nismo još došli u fazu kada će se uprave ozbiljno naganjati po tim pitanjima brige o okolišu, dakle o tome kako strategija razvoja društva utječe na okoliš, ono “masovni turizam” vs. malih volumena “elitni”, ili ova ljudska prava i slično, da se postavljaju pitanja o radnim uvjetima radnika, “minimalnim plaćama”, tretman sezonski vs. “na neodređeno”, domaći vs. “imigranti”.

  Mislim da su to ipak unutarnja pitanja day-to-day operacija. Nije na dioničarima da previše brinu u tim detaljima.

  Ali neke naše kompanije već jesu pokazale brigu i za te “detalje”. Znam da Valamar stalno dobiva ona neka prizanja kao vodeći poslodavac u turizmu.

 12. Povremeno pratim portal, te vidim kada se govori o turizmu jako malo se spominje Plava laguna (PLAG-R-A), a ta je firma perjanica turizma od 1990 na ovamo. Financijski definitivno najstabilnija i najprofitabilnija svih ovih godina. Na kraju krajeva pred neko vrijeme napravili su i najveću akviziciju u turizmu, Istraturist, a da im nije bila ugrožena stabilnost, cak stovise doslo je do znacajne sinergije. OK, ne trguje se mnogo na burzi, konzervativna je i ne priča se o njoj…ali rezultati su definitivno naj, i to ne samo u zadnjih par godina, već konstantno.

 13. Turska vojska ušla u Siriju. Bilo je govora da povratak turskog turizma može usporiti hrvatski. Očito da nema ništa od toga, dapače. Pred nama je opet rekordna godina po zaradi od turizma.

 14. Ovo bi mogao biti rekord! Je li ikad prije više od 700 milijuna ljudi istovremeno čulo izraz “Beautiful Croatia” te kako smo “Pearl of the Mediterranean”?

  Hunan TV je snimala prije mjesec i pol emisiju o Hrvatskoj i našem turizamu, ali tko zna kolika je gledanost jedne takve specifične emisije.

  Ovo je pak najgledanija im stvar, emisija u susret novoj godini, to sigurno prati preko 700 milijuna ljudi, pa tako lijepo nas u tako prestižnom terminu spomenu…:

   • Lijepo! I nevjerojatno je koliko je televizija još uvijek moćan medij. Vjerujem da je to dobrim dijelom posljedica baš te emisije koju je emitirala Hunan TV. To je slično kao ono neke godine kad su Korejci iznenada krenuli masovno u Zagreb, isto neposredno nakon što su imali TV emisiju o Hrvatskoj. Dubrovnik nam zbog filma/serije dobiva malo publiciteta. Te vrste marketinga su jako važne.

    Što se tiče Kine (Mainland), tu ne treba u kratkom roku očekivati puno, ali je super ovako početi graditi brand na tom tržištu pa kad krenu više putovati da smo baš mi jedna od destinacija koju znaju da postoji.

    Oni za sada (neovisno o razini životnog standarda) ne putuju puno, pogotovo ne inozemna putovanja, i još manje daleka inozemna putovanja. Gori su od Amerikanca po tom pitanju. Ali to će se sigurno mijenati postepeno.

    Mi nismo Pariz/Francuska ili Švicarska ili UK (njihove omiljene europske destinacije, čak i francuski jezik njihovom uhu zvuči puno bolje nego engleski) ali sigurno da imamo (premda nismo bili baš neka kolonijalna sila itd.) dovoljno povijesti, kulture itd., što njih zanima u Europi. Imamo taj Dubrovnik. Ako ništa dugo mislim da bi Dubrovnik mogao biti destinacija za njih.

    Jedini mali problemčić kod nas je što u većini naših hotela osoblje neće znati komunicirati s njima na kineskom jeziku što nam automatski znači zvijezdicu niže za “gostoljubivost”. Iako je njima engleski lakše govoriti nego recimo Korejcima ili Japancima (na Tajvanu čak trenutno vode raspravu o uvođenju engleskog kao “drugog službenog jezika”, iako formalno gledano niti nemaju službeni jezik), znatno više cijene kad im se izlazi u susret na taj način, to znači pravu i korisnu ljubaznost koju cijene, pa i kad među osobljem možda vide poznata lica koja im ulijevaju sigurnost.

    Evo da sam ja HR u Valamaru, potrudio bih se bar u Dubrovniku kod potencijalnih kandidata za hotelsko osoblje “privilegirati” kandidate kineske narodnosti ili kod ostalih one koji poznaju bar osnove mandarinskog jezika.

 15. Turistička zemlja a upravo na hrt marksističko komunistička propaganda protiv turista privatnog vlasništva u turizmu i ostalo veličanje svega što je naše ovo je već postalo smiješno nisam gledao hrt godinama sade slučajno pogledam i shvatim da opet neću još dugo prezalosno

  • Koje su zapravo šanse da burza u narednih 10 godina oživi? Šo mislite? Ja nekako mislim da je burza u Hrvata prošlost. Varam li se?

 16. Oprostite, dali mi možete objasniti koje su moguće negativne aplikacije na pripajanje Pakoštana Proficiu. S obzirom da je vidljivo da Proficio ima gotovo 100 % Pakoštana samo pripajanje je vjerojatno još samo formalnost. Najvjerojatniji scenarij bi trebao biti podjela dionica u nekakvom omjeru poput EIG-a svojevremeno. Time bi se povećao kapital firme, ali moguće i razvodnila dionička struktura. Dali sam u pravu?

  • Nisam pratio. Znam da su očajni da imaju neku izloženost realnom sektoru, pogotovo turizmu nakon što su ga kolosalno propustili kad su trebali uložiti.

  • Pa dobro, to i nije nešto previše obzirom na dosadašnji tempo. To je svega 2 milijarde godišnje. Ali svejedno tu sve veći izazov postaje “kako to fizički ostvariti” (lako za novce, ali kako ih pretvoriti u beton, to postaje ozbiljna alkemija), jer nemamo još robote koji bi mogli umjesto ljudi raditi na baušteli a domaći radnici tog profila nestaju. Ne možemo bivše blagajnice iz Konzuma zaposliti na gradilištima.

   Da smo Silicijska Dolina, Estonija itd., ono IT startupe da se bombardira lovom umjesto te alkemije pretvaranja novca u beton to bi bilo lakše, oni uvijek nađu načine kako uposliti/spržiti kapital 😃

 17. Bio danas đir po Istri i jako je puno stranaca. Kupaju se ljudi i nikad se nebi reklo da je kraj 5.mjeseca. Naravno apartmani još nisu popunjeni što znači da je većina hotelskih gostiju. Bit će to jako ali jako dobro za velike turističke kuće. Sad se javlja problem radne snage i to se treba pod hitno počet rješavati.

 18. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/ovom-ponizenju-nitko-se-nije-nadao-nevjerojatno-kakvu-spacku-plenkovic-sprema-kolindi-1175326/

  Naravno da bi se trebao predsjednik ili predsjednica birati u saboru jer već dva mandata na pantovčaku imamo festival populizma…Isti odnos su imali milanović i josipović kao sada plenković i kitarović sa time da je kitarović prešišala josipovića u populizmu debelo a ja sam mislio da je to ne moguće?

  Kada ste čuli sa pantovčaka prijedlog neke teške reforme tipa uvođenje poreza na nekretnine da bi se rasteretio porez na rad i dobit ili da se ukine pola lokalnih jedinica,ili da se poskupi zdravstvo i suprostavi javno privatnome?E to čuti nećete nego se napada vladu na najprizemnijim temama tipa demografija?Ili referendum o istambulskoj konvenciji?A pogledajte koliko su svi ti referendumi besmisleni ako ste članica eu jer ovaj par je brak sklopio u belgiji:

  http://hr.n1info.com/a307660/Svijet/Svijet/Europski-sud-donio-vaznu-odluku-koja-ce-imati-veliki-utjecaj-na-vjencane-gay-parove.html

  Sud je još u presudi izrijekom napisao da je brak u nekim zemljama “rodno neutralan” i da je obaveza zemalja koje ga kao takvoga nemaju u svom zakonodavstvu da priznaju sva boravišna prava koja iz toga proizlaze kao da ga imaju i pozvali se na zakone o slobodi kretanja unutar eu i poštovanje induvidualnih prava,ovdje se čak radi i o čovjeku koji nije građanin eu?Samo ukazujem koliko je ovo sve besmisleno čime se mi bavimo?Mogu samo napraviti referendum “jeste li za izlazak iz eu”,to bi im bilo jedino smisleno pitanje?A sve drugo je čista politička manipulacija i priča za neuke?Znači mi u rh nemamo istospolni brak ali moramo priznati onaj iz belgije,to se u nas u dalmaciji zove nije g nego se pas posrao?

  Ajmo malo i o predloženom tkz izbornom zakonu u peticiji za referendum?Ako to prođe tek onda nitko nikad neće sprovesti reforme u rh a vlada i sabor će funkcionirati kao ona sa hdzom i mostom u kojem ne znaš ni tko je na vlasti a tko opozicija?Saborski zastupnici će dizati ruke samo za zakone koji će se svidjeti njihovim biračima,tako da ćemo imati samo djedove mrazove u saboru?Karikiram ali otprilike to nudi ta inicijativa,čista destabilizacija ionako destabilizirane hrvatske?Lako to neukima prodaš!Ovo što predlaže ta inicijativa je izuzetno opasno za rh a saborski zastupnici će vikati “svi smo mi ivo josipović i kolinda grabar kitarović”,to će biti festival populizma a predsjednik vlade će usaglašavati većinu za jedan zakon ili reformu pola mandata?

 19. A na takvim stranačkim listama mogli bi se pojavljivati severina,mišo kovač,luka modrić, nives celzijus,mirko filipović?Oni su toliko popularni da mogu sakupiti masu glasova?Ako je to smisao?Ajde da i to probamo?Kada je bal neka je maskenbal?I to je volja naroda?Samo nemojte nam prodavati bozu?

 20. https://direktno.hr/domovina/predsjednica-u-ponedjeljak-u-14-sati-objavljuje-prijedloge-mjera-za-demografiju-125024/

  U ponedeljak je šou zagarantiran?Biti će jako zanimljivo?Čarobnim štapićem predsjednica će spasiti narod i naciju?Jadan bože gdje mi živimo?Da mi je ovo netko pričao prije 20 godina nebi mu vjerovao?

  A saborski zastupnici danas u saboru pričaju dali kopneni ili plutajući lng terminal i o kloru “koji će navodno zagaditi jadran” a 30 puta više izbaci otok krk kroz kanalizaciju kemikalija od 10 lng terminala?Kakvi klauni?Da bi shvatili kolika je sprdnja taj tkz lng terminal on će biti max kapaciteta cca 7 milijardi kubika plina ,hrvatska potrošnja je cca 4 milijarde kubika a iz vlastite proizvodnje hrvatska namiri cca 50% svojih potreba?Kome je taj terminal “strateški”,pa to je sprdna ne ozbiljna priča a ako ste pratili saborsku raspravu država hrvatska se obavezuje nadoknaditi minuse koncesionaru ako se ne realizira određeni promet plinom,odnosno ako podbaci kapacitet koji ovisi o potražnji a koncesionari su opet državne firme odnosno tvrtke kćeri plinacra i hepa?Za vašu info lng ima trst u blizini krka a talijani su nama alternativa za plin,na sjeveru imamo gazprom i ruse i ugovor o distribuciji do mislim 2027 godine?Rusi mogu dampirati cijenu plina kako im odgovara?
  Tko je mogao ovako navući lude hrvate da idu grlom u jagode,plutajući terminal će koštati 330 mil eura najmanje a eu će nam dati 100 mil eura a kopneni većeg kapaciteta bi nas izašao 530 mil eura?Ja još nisam vidio računicu a svi lng terminali europe su da vam kažem po seljački pušiona?

  A predsjednica se jako zalaže za “strateški projekat” koje guraju ameri po čitavoj eu kod banana država kao mi računajući da će nam prodavati 50% skuplji lng plin od ruskog “jer eto mi se volimo slikati sa onom budaletinom od trumpa”,neki dan se slikao sa porno glumicom u bijeloj kući i onda su se zajedno pohvalili kako je trump pomilovao na njenu inicijativu dilericu kokaina?Slika tog klauna i porno glumice je obišla svijet a neki dan nam spodoba od američkog veleposlanika daje “tržišne” savjete da cca 40% udjela u agrokoru od ruskih banaka ograničimo zakonom na 10% vlasničkih prava?To ni drugu titu nebi palo na pamet?Pazite što vam kažem lng će biti takav obrovac kakav mi danas ni sanjati ne možemo?Jako bi voljeo da se varam?Samo idioti rade lng ako unaprijed nisu dogovoreni poslovi i zakupljeni svi kapaciteti,osiguran prevoz itd itd,to mogu samo raditi banane države kao mi i baltičke države,samo baltičke države su u strahu od rusa pa njih i razumijem a nas ne može razumjeti nitko?Tragikomedija!Molim boga da nitko ne zakupi kapacitete jer bez 20% zakupa to se navodno ne smije ni graditi tako molimo svi zajedno boga da se ne zakupi ni tih 20%,to nas jedino može spasiti?A ako se trumpu grade lng terminali dajmo mu više lokacija pa neka ih gradi ako treba i pet ali ne sa našim novcima?Ideje naše a troškovi i gorivo vaše?Što američke firme ne uzmu koncesiju pa neka grade i neka fino i “zarade”?E to neće?Kakvi klauni?

  • Ja nikad necu shvatiti samo jednu stvar. Ako tim otocanima ili kome god, smeta taj klor, i oni zele neko drugo rijesenje, ne kuzim zasto se ljudima ne udovolji? Jel ta opcija bez klora kosta 1789 tisuca miliona ziliona milijardi vise pa se to ne moze ili se oni jednostavno inate ili uzimaju neke pare ispod stola? Ne bi se sukobljavao ni blamirao zbog sugavog klora. Ne kuzim jednostavno cemu to?

 21. A sadašnji veleposlanik amerike u rh kohorst kada je odgovarao pred odborom za vanjsku politiku smjestio je rh u jugoistočnu aziju?Ne vjerujete?Evo dokaza:

  https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/nezgodan-gaf-buduci-americki-veleposlanik-smjestio-hrvatsku-u-jugoistocnu-aziju-foto-20171030

  To je isti onaj koji bi zakonom pretvorio 40% vlasničkih prava u 10% glasačkih?Kakvi cirkusanti? A ja mislio da je veleposlanik azimov cirkusant?On ispao ozbiljan?Kakav je ovaj?

 22. Predsjednica u 14 h predstavlja program “za spas hrvatske”,navodno je uočila da je problem u radu na određeno vrijeme,najbolje bi bilo da predsjednica ustavom zajamči radnička prava slično kao u grčkoj nekada.

  evo tko štiti radnika,SAMO dok oni skuže prođu im mandati;

  Opet će biti smijeha danas!

 23. Bez imigranata demografiju u europi ne mogu riješiti bogata švicarska,njemačka i švedska zajedno da angažiraju “nobelovce” demografije,jedino ovi naši demografi koji su pohađali školu druga tita imaju uvijek čarobna i beza riješenja?Kao i drug tito nekada?Takva nam je i većina ekonomista školovanih u vrijeme druga tita?Sve oni mogu riješiti za “pola sata” i to uvijek bez krvi suza i znoja i u pravilu govoreći ono što većina želi čuti?To su “titini mađioničari”

  • Ne znam za Njemačku ili Švedsku ali Švicarska bi već i mogla 🙂 Švicarci su spremni raditi, žrtvovati se, svoje resurse i svoje vrijeme, za svoju domovinu, na jedan skroz ne-ljevičarski način.

   Samo im netko treba malo objasniti ako pomalo zaborave, što je važno, što je bitno za budućnost domovine, i svi će kao prava vojska napraviti što god je potrebno.

  • Da, to je super, sav rast prije lipnja i poslije rujna je po meni super dobro došao!!

   Jedino nisam siguran za razdoblje lipanj-rujan, to bi već moglo voditi u tzv. overtourism. Ne volim te velike gužve. Ali i za to postoje rješenja 🙂

 24. Evo predsjednica je za uvoz imigranata,naravno onda je dodala i hrvatsku emigraciju koja joj se nikad neće vratiti jer da su se imali vratiti vratili bi se i do sada (ali ona to zna),nego mora radi bujaneca i ekipe i to reći?Bravo predsjednice!
  Predsjedničina najvažniji demografska mjera su imigranti!I tu je u pravu?Da sam ja plenković ja bih to naglasio da predsjednica zagovara uvoz imigranata?Ajde ovo je prva predsjednica koja se to usudila reći,naravno onda je to sve zamuljala sa hrvatima u inozemstvu ali razumjeli smo poruku.
  Samo ako desni to razumiju bojim se da njihov glas više neće imati?Ali bitna je hrvatska?Bravo predsjednice?Idemo po imigrante jer ovdje više nema tko raditi?

 25. Naglasci iz predsjedničine prezentacije glede imigranata:

  -“Hrvatskoj nedostaje radne snage a ona sama ne može preokrenuti demografske trendove i zato joj treba politika useljavanja”

  -Predsjednica predlaže i osnivanje ureda za hrvate izvan rh te traži izmjene zakona o hrvatskom državljanstvu ,KAO I INTEGRACIJI IMIGRANATA.

  Svaka joj je na mjestu!Samo da bujanec i ekipa ne skuže što je rekla jer glas joj više neće dati?Ali jako ugodno me iznenadila.Sada treba da se led probije ove citate predsjednice kojima poziva imigrante staviti u naslovnice da se polako razbijaju otpori.

  • A što kažete Antune na ovo:

   “Prva skupina jesu gospodarske mjere, cilj je stvaranje okruženja koje će pogodovati stvaranju radnih mjesta, konkurentnih radnih mjesta u domeni srednjih i viših primanja, s poreznim sustavom koji će biti konkurentan za domaće i strane tvrtke. Jednostavno rečeno – porezna reforma je ključ svega. Glavni cilj je smanjiti trošak rada i povećati neto plaće.”

   “Zatim slijedi reforma javne uprave koja mora postati uslužni centar građanima i društvu. Dakle, to je potpuna digitalna transformacija. Posebno poglavlje posvećeno je blokiranim građanima. Oko 326 tisuća građana je s blokiranim računima, čime su isključeni iz normalnog života. Možemo reći da je najmanje dvostruko veći broj građana čija je egzistencija danas ugrožena. Ovršni postupak vratiti u nadležnost sudova, isključiti javne bilježnike i Finu, jer posrednici ostvaruju ogromne zarade. Troškovi postupka su daleko veći od glavnice i tako dovode građane u dužničko ropstvo. Uloga države je da taj problem riješi. Druga mjera je uvođenje instituta apsolutne zastare. Izmijeniti zakon o stečaju potrošača.””

 26. Sve je to ok ali za to znamo još iz doba franja josipa,samo da čujemo kako napraviti “okruženje”,kako stvoriti “konkurentna radna mjesta više dodane vrijednosti”,kako stvoriti porezni sustav koji će biti konkurentan za domaće i strane tvrtke,tu bih volio vidjeti brojke,kome uzeti iz proračuna da bi mogli smanjiti neke poreze?Vidim da i marić razmišlja dali spustiti cijenu rada ili pdv?Samo i predsjednica je obećavala braniteljima brda i doline i da nije bilo tog zakona moglo se već spustiti porez na rad za taj iznos a kao što znate jare i pare-ne radi?

  Nadalje reforma javne uprave ne ide bez izmjene zakona o radu(to treba sindikatima predsjednica objasniti),pa je tu i potpuna depolitizacija i profesionalizacija javnog i državnog sektora sve ispod razina doministra ili dogradonačelnika ili dožupana (što treba objasniti vojsci stranačkih uhljeba koji joj daju podršku na izborima),ja bih tu dodao i reformu teritorijalne organizacije rh,mislim na županije i lokalne jedinice(to treba objasniti županima koje je podržala na početku mandata),za tu dirnuti treba izmjeniti ustav,gdje je nastavak privatizacije a tu uzde drži gospodin marksista fudbalski sudija koji ima ogromnu podršku uhljeba iz hdza itd itd.

  Sve mi nenade znamo što treba samo za reformu javne uprave treba uvesti kriterije lakšeg otpuštanja(zakon o radu),nagrađivanja rada,ljubaznosti i sankcioniranja neljubaznosti i nerada…
  Digitalna transformacija je samo jedna lego kockica u sustavu reforme javne uprave.
  Recite mi što aci podravka i slične firme imaju raditit u porfelju države?Da stranačka banda iza izbora može podijeliti ratni plijen?

  Načelno,osim imigranata predsjednica nije ništa rekla što mi već ne znamo,to je klasična lista dobrih želja….Slično je govorio josipović u svoje vrijeme samo se on imigrante nebi usudio spomenuti tako da je ovo mali napredak.Gdje je reforma zdravstva?Zar nebi vaučeri za obrazovanje bili sjajno riješenje?Sve mi znamo “kako bi trebalo”

  Nenade svi znamo što vlada treba napraviti samo je pitanje dali vlada unutar svojih stranačkih struktura ali i biračkih,kao i saborske većine to može napraviti?To je ključno pitanje?A sve drugo je trla baba lan da joj prođe dan?
  Bez punih trgova reforme hrvatske nema,ivana maletić je dobro rekla “hrabro prođimo dolinom političke smrti” Dali je predsjednica spremna da prođe tom dolinom i drži se kao svetionik nad njome dok se trgovi budu punili?Ja mislim da ona na to nije spremna pa mislim da je iluzorno to tražiti i od plenkovića a tražiti za to konsenzus je suludo?To tek neće proći!Tu treba imati muda i politički poginuti!A pričati o dobrim željama načelno može i mali ivica,mogao je to i ivo josipović,to imamo godinama jednu te istu priču međutim kada prva reforma krene,kada vrisnu ribič i sever pantovčak im uvijek da podršku,tako to kod nas ide,zato prva reforma mora biti da predsjednika bira sabor?Zar sa županijama kada je most predlagao pet teritorijalnih jedinica nije bilo isto,nacrtali su se na pantovčaku u 24 sata?Neće uhljebi poginuti bez ispaljenog metka,boriti će se do zadnjega!Nema ozbiljnih strukturnih reformi bez punih trgova!Sve drugo je utopija!Trla baba lan da joj prođe dan!Jedino što je suvislo predsjednica rekla je da nam je potrebno useljavanje,izmjena zakona o državljanstvu i integracija imigranata,sve drugo je lista dobrih želja?

 27. Nema plenković većinu u koaliciji za istambulsku konvenciju a kamoli za ozbiljne i nepopularne reforme a građanska inicijativa koju podržava predsjednica u svezi izbornog zakona je pokušaj još veće destabilizacije hrvatske i veći integritet i samostalnost zastupnika pri odlučivanju nosi sa sobom još veće protivljenje reformama i još veću političku trgovinu,samo to treba shvatiti…Nismo mi švicarska!E da je to tako jednostavno onda bi i rumunjska i bugarska,srbija danas bile švicarska.

 28. Neka predsjednica kaže,uvedimo porez na nekretnine a od prihoda neutralizirajmo porez na dohodak,ili neutralizirajmo dio deficita na mirovinama kao što je to nekada uradio japan?Hoće malo morgen?Lako je moj nenade načelno govoriti o reformama i “izražavati” zabrinutost i brigu za narod i naciju.To može i mali ivica?Ovdje treba poginuti,politički poginuti!Tko je na to spreman?Pokažite mi ga u hrvatskoj politici?Idemo odmah za takvoga glasati?

 29. Najveća zabluda još od druga tita je da smo mi “bogata” zemlja ali eto samo nam malo fali,niti smo mi bogata niti pametna zemlja i što prije to shvatimo to bolje po nas,mi imamo i viška samopouzdanja kod neobrazovanih i neukih,nigdje u razvijenom svijetu neuki nemaju toliko samopouzdanja,ne treba im doljevati još samopouzdanja jer smo onda tek nagrabusili.Po čemu je to rh bogata zemlja?Neka mi to netko kaže?Klimatski ugodna zemlja za živjeti pogotovo na jugu ali čak i ta klima nas sputava u mnogim stvarima?Hrvatska je dobra za život kad imaš par milijuna na računu,i onda laganini u drugoj brzini uz puno hedonizma.
  Jebeš zemlju gdje svi pričaju o poljoprivredi i turizmu,tako je, i u egiptu, i tunisu?

  A do proizvoda visoke dodane vrijednosti se treba dobro najahati?Svi pričaju o reformi obrazovanja?A ja vam sad kažem kad donesu i ako donesu na papiru najbolju reformu suočiti će se tek tada sa istinom,čitav obrazovni sustav je teški bolesnik,pa ajde ti to implementiraj u sustav.
  Pa ja danas učim sa djecom jedno pišu u bilježnice drugo piše u knjigama?Mene dovede do ludila a kamoli ne djecu?Neki dan mi čovjek koji je iselio prenosi iskustva iz nizozemske pa njega tamo ravnatelj škole dočekuje na crvenom tapitu,oni imaju integracijske razrede,oni te ohrabruju da se ništa ne brineš zbog jezičnih barijera i slično a kamoli što drugo a u nas je svaki drugi ravnatelj nadrkan?Zamislite kada oni budu morali formirati integracijske razrede i slično?Naravno u sustavu ima i jako dobrih ljudi i profesora samo obrazovanjem i dalje drmaju klanovi,političke družbe pere kvržice,sitni žicari i use nase i podase a još žive u vremenu druga tita a promjene ne žele prihvatiti jer je to njima ispod časti…Njihovo samopouzdanje i samouvjerenost je bolesna?

  Hrvatska je uvijek bila dobra za život ljeti na jadranu za domaću elitu i tu se stvorio mit “tko ti ovo može platiti,nema ovo nigdje”,istina život je usporen jer se i ne radi puno ali da nije turista nebi mi imali što za jesti,bili bi druga bh.

 30. https://novac.jutarnji.hr/aktualno/manjak-radnika-u-turizmu-iz-ocaja-u-jednom-hotelu-na-otoku-zaposlili-egipcane/7462998/

  Budućnost hrvatske radne snage je afrika,bliski istok i azija,samo dok to mi shvatimo proći će još deset godina,te utopije da će ovdje dolaziti bugari rumunji ili ukrajinci je priča za budale,pa oni sutra mogu otići u eu gdje žele raditi naročito u sezonskom zimskom i ljetnom turizmu.Nego mi sanjmo čitav život ludosti?Filipini,indonezija,sirija,libija,gana,zair,nigerija to su “naši” za budućnost!
  A priče o ukrajincima,albancima,makedoncima,bugarima i slično su priče za malu djecu,makedonci već bježe sa jadrana u zemlje eu,ostanu 15 dana na jadranu i dim…

 31. Naravno i ivana maletić je poručila plenkoviću “prođimo hrabro dolinom političke smrti” sa plaće u bruxellesu od 8 tis eura?Svi oni poručuju da su reforme nužne samo se nije ni ona sama htjela prihvatiti posla u vladi pa politički poginuti,nego će obnoviti mandat u eu parlamentu a neka drugi ginu.To je hrvatska!

 32. Sve 5 Antune ali ako Vlada ne provede reforme pada ko kruška!

  Treba zamrznuti dvije godine sva ministarstva (zdravstvu neka se malo napuni iz drugi izvora, a jedino istraživanje, razvoj i obrazovanje se može povećati) i biti će jako puno prostora za smanjenje i PDV-a (pogotovo na hranu ga treba smanjiti) i poreza na dohodak i poreza na dobit a i parafiskalnih nameta.

 33. Hrvata u svijetu ima puno više nego u Hrvatskoj. Obzirom na to posao demografske obnove je olakšan i ukoliko se bude provodio konzistentno i iskreno mogući su dobri pomaci. Predsjednici svaka pohvala za svjesnost i odgovornost. Njezino iduće radno mjesto treba biti predsjednica Vlade.

  • Mit da će se hrvati iz dijaspore vratiti u rh je isti kao mit da smo mi bogata zemlja “ali eto samo malo nam fali”.Što se irska dijaspora 80 mil ljudi nije barem vratila u tolikoj mjeri da oni ne trebaju uvoziti strance?Što oni uvoze strance?Nigerijci su im među pet doseljeničkih skupina u zemlji?Sa druge strane jeli stvarno mislite da će se hrvati iz dijaspore vratiti u rh da bi bili smetlari,građevinski radnici,konobari,transportni radnici ili radnici u poljoprivredi i stočarstvu i slično?Pa kada bi se hrvatska dijaspora i vratila,ta dijaspora bi donjela i nekakav kapital za investicije i onda bi nam u grubo rečeno trebalo na jednog povratnika iz dijaspore cca 5 stranih radnika?Iskreno ja vam više ove ludosti ne mogu ni slušati?

   • Moguće da bi se i vratili neki hrvati iz dijaspore sa kapitalom ali oni nisu neupoznati sa činjenicom da ovdje više i nema tko raditi?To, uz naravno bolesnu poreznu presiju je ključan razlog zašto u rh imamo minimalno investicija?Ljudi dajte malo promislite i nemojte slušati ove “šablon metuzaleme” koji mlate praznu slamu već desetljećima otrgnuti od svijeta u kojem žive a rekao bi i od zdrave pameti,pun je nama k njihovih “strategija” i ludosti koje se svode sve na subvencije i bacanje novaca u bunar bez dna?Kud ćeš veće “subvencije” od irske,bruto godišnja plaća 45tis eura pa opet mladi irci iseljavaju,naročito iz malih sredina jer ga “uspješan rođak” zove iz amerike ili australije ili kanade itd?Nije svijet tako jednostavan kako nas je drug tito učio?

 34. http://raduirskoj.com/zivot-u-irskoj/

  https://www.vecernji.hr/vijesti/dok-hrvati-odlaze-u-irsku-irci-iz-nje-sve-brze-bjeze-1162125

  Hrvati bi irski model ali hrvati i ne znaju da je i danas iseljavanje mlade populacije irske na razini 15%?U ovom tekstu stoji i 17%?I oni bi onda sastavljali strategije?Monthy python?Ja kad čujem onog milardovića i akrapa sjetim se odmah druga tita?Iz irske se danas iseljavaju irci a plaće su im bruto prosječno godišnje cca 45tis eura,usprkos tome iz manjih sredina najviše iseljavaju se u vb,australiju,ameriku,kanadu?A mi bi birali hoće li nam doći crni,žuti ili bijeli?Neka otiđu u dublin pa tamo vide da se tamo ne bira tko dolazi?A irska ima dijasporu 80 mil ljudi što je 13 puta više od broja građana irske nacionalnosti pa opet uvoze i bijele i žute i crne itd?

  O čemu ovi ljudi uopće govore,ovo od gada više slušati ne možeš?Od gada vjerujte mi?

  • Ne mislite valjda da će se sada ovi npr mladi konobari ili kuhari koji su napustili rh u zadnjih 20 godina vratiti u rh da budu isto konobari i kuhari ,uz to za manje plaće,oni i ako se vrate mogu se vratiti sa ušteđevinom da pokrenu svoj privatni busines u toj branši a za to im isto trebaju radnici kojih u rh nema?Mi se nalazimo u začaranom krugu a nikako ne želimo da se suočimo sa istinom nego bauljamo ludosti koje izlaze iz okvira svake elementarne inteligencije?Što se više vrati hrvata iz dijaspore mi ćemo morati uvesti više stranih radnika,to su spojene posude?

   • Ne nestaju sela i male sredine samo u rh,to je trend najrazvijenijih zemalja svijeta a ne samo rh,subvencije tu ništa promijeniti neće?19 st cca 90% ljudi se bavilo poslovima vezanim uz hranu,danas najrazvijenije zemlje imaju prosjek cca 3%?A “naši” bi sačuvali sela subvencijama?

    • Znači hrvatska ima dvije opcije,jedna je da nastavi sa ovakvom rigidnom useljeničkom politikom,da se nastavi narod iseljavati a da ovdje ostanu oni koji i ne mogu nigdje i umirovljenici sa mizernim mirovinama koji će živjeti od naših doznaka iz inozemstva je inače bi umrli od gladi uz onu “svoji na svome”,u grubo rečeno to je jedna opcija,druga je da hrvatska krene skandinavskim ili općenito zapadnjačkim putem proaktivne useljeničke osmišljene politike sa svim organizacijskim komponentama koje vode i nadziru integracijske procese.To nije niti malo jednostavan posao i nosi masu društveno kulturnih i socioloških izazova ali treba uzeti iskustva drugih zemalja u prošlosti i sadašnjosti i pokušati kopirati dobre provjerene modele koji nisu nikada savršeni i nose masu izazova a u prvoj generaciji useljenika i najviše društvenih problema.

    • Ne nužno zapadanjačkim… Zapravo, kako gledaš Australiju, je li to zapad ili istok? 😀 Meni se Australija baš sviđa općenito, a i njihova imigracijska politika jednom mi je od najrazumnijih na svijetu.

    • Lako ti je voditi razumnu useljeničku politiku kada si bogat i privlačan svima,tada si čak u poziciji da biraš i profile kadrova,njihov stupanj obrazovanja i da se ne lažemo čak i rasu ili kulturološku sličnost,međutim kada nisi privlačan nikome,siromašan si,e onda se tu ti ne možeš komparirati sa australijom?Ne možeš slaven belupo komparirati sa real madridom?A to mi non stop radimo jer imamo viška samouvjerenosti i samopouzdanja što je dobra osobina samo ne uvijek,u našem slučaju to nije dobro,niti će nam što dobro donjeti jer time živimo potpuno otrgnuti od stvarnosti,istine i svijeta u kojem živimo?Neymar i modrić idu i ŽELE u real madrid a trećerazredni igrač iz gane uz puno nagovaranja jedva da hoće u slaven belupo jer mu je draža četvrta njemačka liga od prve hrvatske a lova ista?Mislim da shvaćate što sam vam htio reći?

 35. Ne postoji veće zlo za iseljavanje bilo kojeg naroda od velike dijaspore,pa se to događa i irskom narodu jer dijaspora ti NE USELJAVA ljude,ona ti ISELJAVA mlade ljude,po rodbinskim ili prijateljskim sponama naročito iz manjih sredina.Dok to shvate akrap i milardović i ekipa odosmo mi u tri pm.Nema većeg zla za iseljavanje i demografiju od velike dijaspore.Goreg zla nema!Ni rat ne čini takvo demografsko zlo kao velika dijaspora?Razumiju li to ovi što bi “subvencionirali”

 36. Sve hrvatske “strategije” se rade po principu “što se babi htilo to se babi snilo”,e tako nastaju hrvatske tkz. strategije a većina ih je bezvrijedan dokumenat otrgnut od svijeta i stvarnosti u kojom živimo?Sada bi mi još i birali koje će rase kod nas doći raditi?To ne može ni norveška a mi ni vukovima u lici više nismo interesantni jer ni oni se više tamo ne mogu prehraniti jer nemaju od čega?Prošle su nam kolone izbjeglica iz ratnih područja nije nikome palo na pamet da ostane u rh?A nama dođu metuzalemi pričati kako moramo paziti na “kulturološke posljedice”,slažem se samo to nije uspjelo ni jednoj bogatoj skandinavskoj zemlji a kamoli će nama gologuzima?Jare i pare ne radi?Oni to nikako da shvate?

 37. https://www.jutarnji.hr/life/zivotne-price/irska-agencija-u-zagrebu-organizirala-vrbovanje-mladih-hrvata-za-rad-vani-htjela-bih-ostati-ali-tamo-je-u-mojoj-struci-pocetna-placa-1800-eura/7183944/

  Ovdje u ovom tekstu vidite da se sami irci tuže da im se ljudi irske nacionalnosti iseljavaju u australiju i druge toplije krajeve uza sav visoki standard i plaće koje imaju u irskoj?To vam je ta spona irske dijaspore i građana irske,puno je lakše otići vani ako te npr u americi ili australiji čeka rodbina,prijatelji i slično koji ti već pripreme teren za posao,integraciju i slično.To je “zlo” dijaspore po demografiju,sigurno se nebi 80% iraca iseljavalo da nemaju “vezu” u dijaspori,tako da nama glede demografije dijaspora nije prednost nego ogromna mana?Najveće zlo po demografiju!
  A u nas se to tumači kao “demografska prilika”,sve uvijek tumačimo naopako?

 38. Kaže predsjednica da reforme nisu bolne nego da one otklanjaju bol,ja bih na to dodao malu ispravku da dok se jednima smrkne drugima se svane,tako da ona obmanjuje hrvatsku javnost da reforme nisu bolne,bolne su itekako za mnoge povlaštene skupine društva a najbolje će to vidjeti na punim trgovima kada i ako se te reforme započmu?Čitavo vrijeme najveći problem hrvatskih političara je što oni obmanjuju javnost a usudio bi se reći i sebe same?

   • Nenade čitao sam dokumente predsjednice,vi da napravite lakša otpuštanja u javnom sektoru kako stoji u dokumentu predsjednice morate izmjeniti zakon o radu a znamo kako je prošla jadranka kosor na inicijativu martine dalić dok je kosor bila predsjednica vlade,sve te mjere koje predsjednica predstavlja nemoguće je platiti bez porezne reforme a ona uključuje preusmjeravanje poreza sa rada na nekretnine?A hrvati štede u nekretninama već 100 godina?Uvođenje profesionalizma,
    radnih kriterija i sankcija u javni sektor će naići na masovne otpore ljudi unutar tog sektora,naći će oni već razlog za bune,evo prvo čim se spomene izmjena zakona o radu i lakše otpuštanje.
    Ne misite valjda da će hrvati pljeskati porezu na nekretnine?Ne mislite valjda da će stranačka vojska pljeskati kada im se zakonom o depolitizaciji i profesionalizaciji javnog i državnog sektora bude izmicao ratni plijen nakon izbora?Oni će to nazvati uplitanjem centralne države u rad lokalnih zajednica.Ne mislite da će se stranački uhljebi složiti npr sa privatizacijom acija ili drugih firmi?

    https://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/velike-ambicije-gorana-maricadrzava-moze-biti-dobar-vlasnik-a-kult-da-samo-privatna-poduzeca-dobro-upravljaju-tvrtkama-upravo-nam-se-obio-u-glavu/5959445/

    Svaka strukturna reforma je bolna,od javne uprave,preko zdravstvene,obrazovne,pravosudne itd,svaka povećava efikasnost i produktivnost i donosi velike promjene u sustav,uvodi sustav induvidualne odgovornosti i mjerače rada a mi ne volimo promjene.Masu je tu igrača i interesnih skupina u igri?U nas se mulja na farbanju vrtića i škola a kamoli ne na nečemu drugome?Kod nas kada se automobili naručuju natječaj se napiše tako da eliminira svu konkurenciju,ako treba napiše se i iznos kubika i debljina guma?Porezna reforma ne ide u prilog svima?Neka marić uvede porez na nekretnine kao što ga imaju mnoge zemlje eu pa da vidimo hoće li trgovi ostati prazni?

    Nemojmo biti naivci znamo o čemu govorimo?Evo “biju se” već godinama oko kurikularne reforme za ništa?Nama je to za ništa ali se oni bore za nešto?Puno je tu osobnih interesa?Sve promjene u javnom sektoru zahtjevaju nužno izmjene zakona o radu?To oni zovu “veća fleksibilizacija tržišta rada” koja je više nego potrebna u ovom društvu?E to predsjednica nikada i nigdje nije spomenula ali za lakše otpuštanje u javnom sektoru vi taj zakon morate izmjeniti i ne očekujte da će ribič i sever to dočekati sa pljeskom?

    • Znam priču o mladom sucu koji je ekspresno riješavao predmete koji su mu dolazili na stol,pa su mu kolege došle i pitali ga što radi “jer što bi oni sutra radili kada bi svi takvom brzinom rješavali predmete i da bi im država isto nametala još veće standarde i tempo”,dobio je savjet “uspori” a on nije usporio nego fino dao otkaz i pošao u odvjetnike.A nama puna usta “lagane” reforme pravosuđa?Jeste li vidjeli premijera i predsjednicu kako im se noge tresu kada ovi šatoraši zaprijete?Odmah im daju što žele?Tresu im se noge?
     Pa ne mislite valjda da je martina dalić izletjela iz vlade samo zbog agrokora,sjetite se reinera kada je rekao da ona zagovara tkz liberalne ekonomske koncepte koji se ne podudaraju sa hdzovim “socijalno osjetljivim” konceptima ekonomije?Nju su nagazili od prvog dana puno prije agrokora?

 39. Kada govorimo o uvozu radne snage,onda prvo kao predsjednica republike moraš pokrenuti širu medijsku kampanju o toleranciji različitosti,o toleranciji među različitim rasama i ljudima,inicirati edukacije u školama od najmanjih uzrasta itd itd ,to je preduvjet svih preduvjeta da ti kreneš sa imigracijskom politikom i uvozom radne snage.Nije to tako jednostavna priča?To nije uvoz krušaka i jabuka?Lako je p ludijeh?Treba leđa tu debelo podmetnuti?Samo onda ne očekuj glasove ultra desnice jer ih jedino na prevaru možeš dobiti?Samo moraš znati što želiš a ne jedno pisati a drugo govoriti a treće misliti a četvrto kalkulirati?Nama polako i sada ulaze indijci,egipćani itd a nema ni jedne reklamne kampanje u svezi multikurtularnosti i tolerancije među različitim rasama i ljudima.
  To je siguran put u belaj i društvene sukobe!

 40. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prosle-su-tri-idealne-godine-za-provodenje-reformi-predsjednica-i-premijer-jedno-drugome-slali-poruke-u-govorima-grabar-kitarovic-opet-napala-vladu/7466880/

  Predsjednica je u pravu. Nastoji povući iz gliba. To je jako teško, ali to je pravi put.
  Premijer priča kako smo dobri, a tonemo bez prekida u EU.

  Antune pišete ” nema reklamne kampanje u svezu multikulturalnosti i tolerancije među rasama
  i ljudima” Jeste li vi u redu. Vi bi u Hrvatskoj EU kulturu i kulture nametali reklamnim kampanjama, je l vama dobro ili ste samo neznalica pa samo mlatite čudne bezvezarije bez veze. Ovo A. nije lako čitati pa nastojim preskakati 🙂 Sretan imendan.

  • Velebit ne namećem ja to nego to predlaže predsjednica da uvozimo radnu snagu ,da izmjenimo zakon o državljanstvu iz kojeg ćemo izbrisati da je potrebno znanje hrvatskog jezika za stjecanje državljanstva?Ispravite me ako sam nešto krivo shvatio?Ja samo govorim što su druge države eu radile prije nego im je uopće palo na pamet uvoziti strance,inače za vašu info na jadranu ovu godinu su stigli indijci,egipćani radnici a znam mnoge poznanike koji ove zime misle ići i u afriku po radnike?
   A ako ne vjerujete meni evo vam dokumenat gdje vam piše što o izmjeni zakona o državljanstvu predlaže predsjednica;”mjere useljenja”

   Click to access Prijedlog%20mjera%20populacijske%20politike%20Republike%20Hrvatske.pdf

   Ako nije uvjet za stjecanje državljanstva hrvatski jezik znači da je to maksimalna fleksibilizacija za dobijanje državljanstva,ja se slažem sa predsjednicom?A vi?

 41. Jučer vam je akrap savjetnik predsjednice rekao u otvorenome “mi sa svojim domaćim potencijalima ne možemo preokrenuti demografske trendove nego moramo uvoziti stranu radnu snagu”,ako ne vjerujete pogledajte otvoreno od jučer?

 42. Slučajno sam radio vani na stranim brodovima sa masu različitih rasa,vjera i nacija,prvo što bi me dočekalo na brodu je priručnik-knjiga(i to debela) o toleranciji i upoznavanje sa različitim kulturama,vjerama,rasama i narodima i to sam morao pročitati i potpisati da sam pročitao i razumio?Moguće da su oni na tim renomiranim svjetskim kompanijama glupi a mi pametni?
  Moguće “da to nama ne treba”

 43. Da sumiram i zaključim,demografski spas hrvatske je jedino u uvozu radne snage i ljudi koji su spremni doći živjeti i radIti kod nas( a mi nismo u poziciji da biramo),time će naše društvo krenuti putem multikulturalnosti kao i mnoge članice eu?Alternativa je jedino da đapić i pero ćorić uzmu čarobni štapić pa nam preko noći stvore jedno milijun konobara,kuhara,građevinskih radnika,obrtnika,poljodjelaca,smetlara,šumara i slično “a hrvati”
  Sve drugo je noturna laž i manipulacija hrvatskim građanima i pravljenje građana bedacima koji ne znaju računati koliko je 2+2?Sve drugo je ruganje sa građanima rh!A iseljavanje hrvata će se nastaviti ujedno i zbog velike dijaspore….Meni je to jasno kao dan!Kome nije neka me argumentima demantira?

 44. https://narod.hr/hrvatska/andelko-milardovic-politicki-sustav-potrosen-ovom-stoljecu-ne-moze-servisirati-interese-gradana-postaje-kocnica-sebi

  Evo kao što vidimo i milardović govori da se migranti tretiraju kao gubavci koje nitko neće,i naglašava da nam treba definirana migracijska politika zbog problema na tržištu rada.Velebit ako se migranti tretiraju kao gubavci kako kaže milardović a ako nam baš oni trebaju zbog tržišta rada ,to opet kaže milardović onda zašto vi mislite da su reklamne kampanje i edukacijski programi nepoželjni u našem društvu?Zar je bolje kada počmu pristizati da se stvaraju društveni sukobi i belaji?Ako je milardović u pravu onda mislim da sam i ja u pravu?Milardović inače jako brani predsjednicu a navodno je i član vladinog tima za demografiju?Evo i on počeo o migrantima a do jučer su govorili ludosti,govore ih i danas ali ovo je ipak napredak,polako shvaćaju….

 45. Predsjednica je još jedna u nizu “trebalotologa”, trebalo bi ovo trebalo bi ono, neka izađe sa konkretnim mjerama i potezima, a ne sa floskulama o zajedništvu, hrvatskoj najmanje treba zajedništvo, hrvatskoj treba sukob između radnika privatnog sektora i javnog sukob i samo sukob, a ne da radnici u privatnom sektoru kao i poslodavci daju podršku referendumu za NAŠE CESTE, hrvatskoj teba radikalna promjena u poimanju financiranja svih “besplatnih stvari” koje hrvati vole. Premijer je jako jako bahat i hrabar kad treba braniti istanbulsku i referendum o manjinama, kad bi tako hrabar bio u reformama koje su nužne onda bi to bilo državnički, to je sve skupina najobičnih populista i birokrata uključujući i predsjednicu, ne znam uopće da li joj padne na pamet poslušati neneada ali po dosad viđenim izjavama, nenad nema nikakvih utjecaja kao savjetnik., znači ostaje nam samo nadati se da će se pojavit neka stranka koja zastupa ekonomski liberalne stavove jer ovi vladajući se ne žele i ne moraju mijenjati dok je turizma i doznaka iz vana

  • Odličan tekst. Kolinda za premijerku pa nek se pokaže. Lako kokodakati sa strane. Svi lijepo pričaju a gotovo ništa ne rade, a recepti su dobro poznati.

 46. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/predsjednica-otvorila-novu-frontu-s-premijerom-zeli-vaznu-ulogu-tijekom-predsjedanja-hrvatske-europskom-unijom-pogledajte-sto-pise-u-ustavu/7471233/

  Plenković nakon ovih svih stvari koje mu radi predsjednica nakon agrokora mora ići na izbore a najveća greška će mu biti ako nju opet podrži kao predsjedničkog kandidata….Ovo je izašlo iz okvira ludila?

  Po ovoj izjavi inače jako umjerenog u izjavama dobroslavića je znak da je u hdzu opći rat:

  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/hdz-ov-zupan-dubrovacko-neretvanski-osudio-izjave-predsjednice-republike-1179694/

  Tako se ne može voditi država!Ja sam mislio da od josipovića gore ne može sad sam se uvjerio itekako-da može!Ona gazi preko mrtvih,isto je radila sanaderu i solirala u vanjskoj politici mimo sanaderovog znanja,samo je sanader otjerao u 15 minuta?

 47. “…
  A onda dolazimo do zaključka: Hrvati bi da sve ostane jednako. Većina ne želi ništa mijenjati, pa stoga upravo biraju stranke koje im nude da se ništa i neće mijenjati. A kako su oni koji žele promjene otišli i odlaze, vjerojatno je da ćemo ostati zemlja koja će biti još “čvršća”, još više “jedinstvena” i u kojoj će politika i dalje biti alfa i omega. Problem će nastati kada se vrate druge mediteranske turističke destinacije. I prestane ogroman dotok turističke gotovine u državni proračun.

  No ne brinite: sve nas je manje, bit će gljiva i bobica po šumama. A kretanje i šumski plodovi su odlični za zdrav i stabilan život. U demokraciji, a imamo je, svaki narod si posloži vlast, život i standard upravo onako kako intimno želi….”
  Tužno ali istinito. Što god mi sa rukom na srcu mislili o tome.

 48. Demokracija je uvijek proces,često se kroz povijest pojave snage koje misle da mogu “neutralizirati silu gravitacije”,svijet se mijenja a uspjevaju oni koji predvide pravac kretanja i promjene,ginu oni koji to nisu u stanju predvidjeti ali ni prihvatiti,to je povijest više puta pokazala…Mi smo tu ekstremi u svemu ali trendovi u eu naročito na istoku eu nisu obećavajući…Ljudi se često pozivaju u povijesna iskustva ali ih jako često uopće ne uvažavaju u promišljanju sadašnjosti.U nama je ostao usađen komunistički mentalitet i doktrina koja nam je usadila višak samopouzdanja i samopoštovanja jer komunizam uvijek uvjerava ljude “mi smo najbolji,najpametniji,najljepši i najbogatiji,i izabrani”,to vam danas nije problem samo rh nego i drugih zemalja istočnog bloka samo nama je neprihvaćanje promjena zahvatilo sve pore društva?

  Drugi ključni elemenat su ideološki i svjetonazorski prijepori koji su pogubni-razarajući za male narode i male sredine,naročito one primitivne kakvi smo mi,kod velikih naroda i velikih sredina to ni približno ne djeluje po društva tako razarajuće?Vi ako pratite kontinuitet hrvatske države mi se iz tih ideoloških i svjetonazorskih velikih prijepora nikada nismo ni odmaknuli,ako nije drugi rat,onda se vratimo u domovinski(milanovićev mandat),kada se tu smiri situacija dolaskom plenkovića i kupovanjem mira kroz zakon o braniteljima eto nam istambulske konvencije,kada to završi eto nas na pobačaju,kada završi pobačaj eto nas na zerpu i izlasku iz eu,ako nije eu eto nas na odabiru rusi ili amerikanci,ako njih nema eto nas na vjeronauku u školama,pa migranti,nema tu kraja,mi to volimo,zarazili su nas kroz povijest sa time…Pogledajte naše povijesne ličnosti od starčevića do radića svi su se sukobljavali i to ne “nježno” sa katoličkom crkvom,slične priče imamo i danas i to nije niti malo slučajno,igra isti film samo se glumci promijenili.
  Jer mi i nemamo sposobnost da spoznamo realnosti sadašnjosti i moguće izbore nego smo vječno u nekom iracionalnom stanju sa vječnim otporom prema promjenama i usvajanjem istih?

 49. https://narod.hr/kultura/biskup-kosic-politicari-zele-narodu-87-katolicki-nametati-nevjeru-razne-toboznje-eksperimentalne-odgoje

  Kada vam jedan biskup opetovano i stalno optužuje političare “da žele nametnuti narodu nevjeru” ili “da su su nenarodni nedomoljubi i vlast” i kada nemate reakcije vrha te crkve onda shvatite da se nalazite u začaranom krugu ludila iz kojeg se ne vidi izlaz?To su komunistički obrazci ponašanja i traženja unutrašnjih neprijatelja i hranjenje naroda mržnjom i sumnjama prema svojim prijateljima,
  poznanicima ili susjedima?To su metode jednoumlja i jednopartijskih sustava,tako da se košić i stazić na oko razlikuju a u biti su oni jako slični ljudi,samo su im premise iz kojih izvode zaključke drugačije.Imamo vjeronauk u školama a biskup nas uvjerava da političari nameću narodu nevjerništvo?Rub vjerovali ili ne?To vam je slično kao da na sp u rusiji dalić zaigra sa sedam napadača a mi ga napadnemo da je postavio defanzivnu postavu?

  • Na takvim stvarima se vidi da unatoč svim svojim specifičnostima (doslovno tumačenje svete knjige i time trajna nepromjenjivost dogme) Islam nije nešto baš tako jako specijalno, nego i kršćanstvo i mnoge druge vjere zapravo su sasvim ista stvar, samo različito dozirana, u različitom svom povijesnom/razvojnom trenutku. Svi su oni sposobni jednako nepoštivati svjetovnu državu, ljudska prava, činiti zlo. Pitanje je samo tko, kada i kako to bolje uspije, kakvu ima poziciju u datom društvenom uređenju države u kojoj se nalazi.

   Kršćanstvo, pogotovo njegov reformirani dio, samo su najmodernija i pravilno dozirana varijanta tog nesvjetovno-neznanstvenog nametanja ideologije.

   Ali istina je i da doziranje nije mala stvar, da često čini razliku između lijeka i otrova.

   Naši balkanski katolički/pravoslavni kršćani su nekako čini mi se bliži svojoj islamskoj braći po tom pitanju nego švicarsko-njemačko-nordijskim “reformiranim” kršćanskim prijateljima.

  • Znate li koja je razlika tadašnjih političara starčevića ili stjepana radića od sadašnjih beskičmenjaka?Što su tada i starčević i radić imali debela muda i to u tom vremenu da pojedinim svećenicima tipa košić odgovore brutalno do boli a ovi danas se povuču u mišje rupe i ne smiju ni zucnuti kad košić sije oganj sa oltara,e to je razlika ante starčevića,stjepana radića od ovih sadašnjih “balerina”

 50. Lijepa roba taj Fižulić.Bojim se otvorit paštetu da ne iskoči van tako zajapuren i naknadno pametan.
  Možda imate novce za mirovinu i budućnost pa će vam
  ih on oploditi kao i tisućama drugih Hrvata. Tip je puno tuđih novaca uništio iz mirovinskih fondova mogli smo kupiti najnovije F 16 američke zrakoplove koje su nam USA neočekivano ponudili, a ne da mjenjamo II. generaciju zrakoplova za polovnu IV. generaciju F16 Barak ili F16BB (best buy) koja može letjeti još barem 30 godina.
  Dok je bio ministar i spalioničar tuđih novaca se vozio biciklom za TV kamere na Markov trg i pogodovao sebi i svojim uvoznim pajdašima prekupcima. Uzmite si ga za po doma.

  https://www.defender.hr/naslovnica-izdvojeno/lockheed-martin-produzuje-zivotni-vijek-flote-f-16-sa-8000-na-12000-sati/

 51. https://www.jutarnji.hr/komentari/istina-koju-napadno-ignoriraju-i-predsjednica-i-vlada-mjera-koja-bi-doista-zaustavila-pad-stanovnistva-mjera-je-o-kojoj-gotovo-nitko-ne-govori/7473411/

  Evo neki su o tome govorili puno prije fižulića,meni je to bilo jasno prije 15 godina a analfabeta sam,čista matematika i čitao sam kako i zašto to drugi u eu rade.Što se tiče aviona mislim da je nama primarni cilj bio smanjiti poreze,donjeti ozbiljnu useljeničku politiku,stvoriti okvir za veći rast bdpa a tek onda ići u kupovinu aviona jer ipak smo pod kišobranom natoa ali i eu?Avioni su morali čekati bolja vremena.Nije nam trebao ni novi trošak kod zakona o braniteljima već je čitav taj novac morao završiti u poreznom rasterećenju da u pozitivnom ciklusu dignemo stope rasta i do preko 4-5%.To je moje mišljenje a ovo je bio čisti populizam.

 52. Pa pogledajte hrvatsku burzu,potpuna močvara a bivša vlada uvela porez na kapitalnu dobit,pa taj porez je samo lud čovjek mogao izglasata iako osobno nemam ništa protiv tog poreza ali je potpuno jasno da je taj porez maknuo sa burze sve one male ulagače koji dnevno dižu kakvu takvu likvidnost na burzi i čine je privlačnijom i većim ulagačima jer mali ulagači čim su čuli za porezne prijave i komplikacije pobjegli su glavom bez obzira,ne pada im na pamet da se vrate na burzu dok egzistira taj porez.Dođe tkz desna vlada i oni još to nisu shvatili u ove tri godine nego drže taj porez-za ništa a da uopće i ne razumiju o čemu se radi?
  E tako vam je i sa demografijom i useljeničkom politikom jer njima je eto važno da prikažu da “bogati” plaćaju porez na kapitalnu dobit a u biti su sve platili upravo siromašni kroz taj isti porez jer su onima jadnicima stradalnicima i budućim umirovljenicima koji štede u drugom stupu dionice došle u ništa.Pa prestrašno da se nitko nije zapitao i rekao ajmo mi to ukinuti jer burza je potpuno mrtva?Ne pada im ni na pamet?A zovu se vlada tkz desnog centra?To je najgluplji porez koji je izglasan u rh u zadnjih 20 godina,populizam marasa i ekipe najgore vrste koji je direktnu štetu učinio najsiromašnijim slojevima društva jer ne zaboravimo da hrvatski građani posjeduju uz inu i ht mnoge druge dionice a da tu ne spominjemo i stradalnike domovinskog rata pa ako hoćete i braniteljski fond?Rub zdrave pameti?

 53. https://narod.hr/hrvatska/marcel-holjevac-predsjednica-prva-koja-se-usudila-reci-siromasna-hrvatska-skoluje-lijecnike-inzenjere-bogatu-njemacku-irsku

  Sada će biti sve više ovakvih tekstova koji će snažno podupirati antieuropska raspoloženja koja kao što vidimo već imaju plodno tlo kod birača živog zida,izvoditi će se zaključci iz jako paušalnih premisa i građanima hrvatske prikazivati samo jedna strana medalje a da se pri tome neće nitko osvrnuti na činjenicu da se iseljavaju masovno i srbija i bh a nisu članice eu?

  Evo malo i o tome;

  https://www.kurir.rs/vesti/srbija/2954747/foto-masovno-iseljavanje-odlaze-i-stari-i-mladi-ne-vide-perspektivu-u-srbiji-prihvataju-i-rad-na-crno-u-inostranstvu

  Uz to ne zaboravimo da su se srbi masovno u tijeku rata i nakon oluje ali i u ratu u bh preselili u srbiju pa im ni to nije pomoglo u popravljanju demografskih trendova.

  Predsjednica je išla istjerati zeca u svrhu političke promocije obraćajući se tkz antieuropski raspoloženom biračkom tijelu a sada bi mogla istjerati sa takvom izjavom vuka,ne zaboravimo da su ujedno željka markić i hrast bili prije referenduma o ulasku u eu protiv glasa za ulazak a njih sada ovaj referendum opet vraća na političku scenu?

  Hrvatska je i prije ulaska u eu izgubila 550-600 tisuća stanovnika,to sada nitko neće ni spominjati nego se sve počinje računati od ulaska u eu a u eu smo ušli u banani recesije koja je u hrvatskoj trajala 8 godina,što je rekord europe….Sve će se to zanemariti i prebacivati čitava krivnja ne eu,znate one komunističke “nije do nas,kapitalizam je svugdje u svijetu u krizi,pred propadanjem”

  Sve je ovo moguće jer u hrvatskom društvu mi nemamo ozbiljne javne rasprave o društvenim temama i istinama,ma kakve one bile,nego nam se rotiraju u javnom prostoru tkz desni i lijevi
  socijalistički zombiji koji isključivo govore ono što narod želi čuti a ne pada im na pamet da govore pune istine o svim našim problemima i mic po mic naprave u ovih 25 godina od naroda neandertalce sa takvim svojim medijskim i političkim djelovanjem?Pretvore nas u zemlju bedaka u kojoj se kao “ozbiljne” demografske mjere nudi dječji doplatak od 200 kn mjesečno i subvencija autobusa za školu ili cjelodnevni boravak u školi a neandertalcu iz pećine je jasno da bez useljenika i ozbiljno razrađene useljeničke politike gdje ćemo mi morati nizom mjera privući strane građane da dođu ovdje živjeti(jer nikome mi nismo privlačni čak ni africi) nema ni teoretske šanse u demografski oporavak rh,ni teorijski ni praktično,to zna svaki bedak koji zna zbrajati i oduzimati a oni od naroda i dalje prave bedake i jašu po nama bedacima?

 54. Sad im je najveća fora pa kažu “ćitava europa demografski odumire” a statistika govori ipak nešto drugo?Uzeti ću primjer najvećih zemalja eu,francuska u odnosu na 1990 godinu ima danas 10 milijuna stanovnika više,njemačka zemlja izrazito niskog feriliteta 4 milijuna više nego 90te?
  E sad bi naši komunisti nas uvjerili kako svi nestajemo,znate onu “svi smo pred propadanjem,nije do nas do kapitalizma je” a sreća da postoje statistički podaci inače bi mi izmislili da su se nijemci i francuzi smanjili u pola?

 55. Jučer predsjednica obećava glavnom tajniku natoa da ćemo mi dići izdvajanja za obranu na zahtjevanih 2% bdpa jer je to investicija za sigurnost građana?Možemo mi ići i na 5% bdpa ali bi mu ja rekao kada to dostignu ostale članice natoa da ćemo i mi to “uzorno” pratiti?A ne da se mi gologuzi prsimo sa izdvajnjima u obranu a da nam se drugi razvijeniji od nas pet puta rugaju sa izdvajanjem od 1%?Na kraju će ispasti da mi nismo ni trebali ući u nato nego da mi sami možemo sve?Ajmo mi prvo dostići 5% rasta bdpa ,dovesti javni dug u okvir mastrichta pa onda diži drugarice što hoćeš a ovako se prsiti gologuz je mazohizam?

 56. Sva ta obećanja i ludosti mogu nam se obiti o glavu pri porastu kamatnih stopa tako da nas takva izdvajanja i povećanja mogu koštati puta dva na gubitku od kamata na javni dug?Nego oni obećaju braniteljima,obećaju nekom smješnom “generalskom zboru” avione,sad obećaju i natou izdvajanja 2% a mi svake godine imamo 50-60 tisuća potencijalnih uplatitelja u državni proračun manje ali zato imamo u javnom i državnom zaposlenih svake godine više i rast broja umirovljenika?A oni obećavaju da ćemo biti kao izrael,otrgnuti od stvarnosti i svijeta u kojem žive,još nas straše da bi nas srbi mogli napasti a srbi sad ne mogu napasti ni mjesnu zajednicu u nedođiji a kamoli državu članicu natoa?Nego im biće lošo domazet održao politički govor kako se srbi spremaju napasti rh i nato pa se eto mi usrali i brže bolje krenuli kupiti avione?A srbija je toliko “moćna” da joj kosovari zatvaraju političare kada posjete kosovo?I sad će kao oni nas kao članicu natoa “napasti”?I mi brže bolje krenuli po avione stare 30 godina kojima ni cijena nije takav problem koliko cijena održavanja,logistike i infrastrukture a toliko su “dobri” ti avioni da su ih izraelci izbacili potpuno iz upotrebe i proglasili njima neupotrebljivim i zastarjelim?Moguće da oni nama valjaju ali se pitam zašto njima više ne valjaju,mora da imaju neki suvisli razlog?

 57. https://www.vecernji.hr/premium/hrvatska-nestaje-a-u-vladi-nema-nijednog-strucnjaka-za-demografiju-1252134

  A što je ovaj ivkušić “pametan” da ga vidi drug tito dodjelio bi mu odmah spomenicu?I on kao “važi” za dobrog novinara?Prodaje nam “desnu” bozu a najbolji prijatelji su mu bili titov šef kabineta bero i dušan bilanđić,”desničari” samo takvi?Što smo mi bogu skrivili da nam ovakvi kreiraju medijski prostor i sliku svijeta u kojem živimo?I još oni misle da su nešto pametno napisali?Evo pročitajte mu ovaj tekst pa neka mi netko objasni što je pjesnik htio reći?A da mu plenković kaže da će uvoziti radnu snagu onda bi se uspeo na zadnje noge i vikao “tuđe nećemo svoje ne damo?Pravi “jugo” novinar,takva mu je širina okulara?Brava od ključanice!

 58. Sada bi oni povratnicima i mladim obiteljia dodjeljivali besplatne stanove,vile,kuće,bespovratna sredstva od jedno 100 tisuća eura “dok se ne snađu” kao partizanima 45te,sve bi oni sada dodjeljivali besplatno “da spase demografiju” samo nam ne kažu tko će to odraditi ili vam ga platiti?Čim vam ovakvi pričaju o subvencijama i poticajima tu je bog rekao laku noć zdrava pameti!Oni za drugo ništa i ne znaju nego za subvencije i poticaje od države jer im je to bila prva i zadnja lekcija koju su učili kod “druga tite”

 59. Ja osobno pratim nogomet,nekada sam ga i igrao pa ga obožavam gledati na ovom nivou ali pogledajte do čega smo mi doveli tu zabavnu igru,do toga da se i tu mjeri “hrvatstvo”,pa koga ne interesira nogomet a takvih je mnogo još će ih prozvati udbašima.Evo od moje troje djece nikoga ne interesira ni hrvatska reprezentacija niti nogomet,mogu vam reći da sam jako i radostan zbog toga jer mi je pun k te domoljubne farse,povraćanje me hvata od toga…

 60. https://www.telegram.hr/politika-kriminal/kako-smo-dosli-do-toga-da-svi-pisu-o-gospodinu-sanaderu-koji-u-rusiji-gleda-utakmicu-hrvatske/

  Ćaća se vraća a navijači se slikavaju sa njime,to smo mi!Visoki dužnosnici hns-a nepravomoćno osuđeni ali nikome ne pada na pamet da daje ostavku nego sjede po vip ložama na tekmama?U ovoj zemlji više ništa nije bitno osim da baučeš kako voliš hrvatsku.A oni koji se usude o tome progovarati su “orijunaši” jer eto “nacionalni je interes ostvariti što bolji rezultat na sp-u taman sa postavom iz remetinca”,svaki sukob unutar nekih pojedinaca ili interesnih skupina dovodi se u kontekst sukoba tkz jugoslavena i domoljuba i svakim danom to poprima zabrinjavajuće razmjere.
  Mi iz komunizma nekako ali komunizam iz nas nikako?Već imamo tendencije da se ljudi koji su pobjegli vani nazivaju dezerterima(košić),još malo to će se uzeti zdravo za gotovo?A oni koji su zdimili u bh potražiti spas od zatvora će se i dalje nazivati domoljubima?Čak se ide toliko daleko da se poziva ljude da tijekom sp-a u rusiji o tome ne govori i ne piše da se eto ne naruši dobra atmosfera u reprezentaciji?Koje smo mi ovce?

 61. https://www.index.hr/vijesti/clanak/strucnjaci-o-nedostatku-radne-snage-prijeti-nam-izumiranje-i-slom-mirovina/2005119.aspx

  Evo naših “stručnjaka” oni bi uvozili nama kulturološki slične radnike?I ja bi sine?

  Samo to rade i nijemci pa se mi tu možemo slikati:

  http://www.dw.com/hr/njema%C4%8Dka-novi-model-zapo%C5%A1ljavanja-ljudi-s-balkana/a-44243741

  Nažalost mi smo davno prije 15 godina propustili polako uvoziti radnu snagu kulturološke strukture koju danas sanjamo a koju smo tada mogli uvesti da smo imali ozbiljno razrađene useljeničke programe a ovako biti ćemo sretni ako nam ovdje žele doći i “gana,nigerija,afganistan,irak,filipini, itd”,prošla je davno baba sa kolačima….A dolazak bugara,rumunja,ukrajinaca,makedonaca itd se sada pretvorio u samo utopijski san.Kasnimo 12-15 godina,kao u uvijek?Držali smo najrigidniji zakon u europi ne samo pri dodjeli državljanstva nego i kod dobivanja radnih dozvola,lakše je u rh bilo uvesti nuklearni otpad nego strane radnike a gdje je još “naša brza” birokracija?Nemoguća misija!Sada se pokrijmo sa onim što možemo?Jako će trebati smišljeno i mudro sastaviti useljeničke programe da bi se ovdje privukla radna snaga i novi ljudi?Nisu to samo zakoni iz oblasti rada,nego integracijski programi koji se tiču i područja obrazovanja i socijale itd itd,masu je tu posla a mi nismo ni blizu početka…Nije vođenje ozbiljne države poljoprivredna zadruga za koju je samo potrebno baukati o domoljublju da bi se dobilo izbore?Što više baučeš o domoljublju to ti je narod sve više i više zatucan a slijedom toga usvajanje promjena i reformi ti postaje sve teže i teže…
  Dok ti to “našima” objasniš ode ti iz zemlje 350 tisuća ljudi a uđe ti ih “deset” a ti moj bauči o domoljublju i kako ti voliš svoju zemlju?

 62. Da još pridodam,mi smo opet u zabludi da nama trebaju samo sezonski radnici?Ne! Nama trebaju novi useljenici i državljani,čitave obitelji,jedino oni mogu smanjiti iseljavanje iz hrvatske i popraviti demografsku sliku a zaustaviti iseljavanje neće nitko ali i to treba shvatiti i razumjeti a za to trebaš imati malo šira znanja i okular a ne baukati kako voliš hrvatsku.To može i mujo iz doboja vikati!

 63. https://narod.hr/hrvatska/dr-sc-slaven-dobrovic-lng-terminal-sad-nikad

  Dali vi razumijete opravdanost gradnje lng terminala ako sada trenutno u eu lng kapaciteti imaju 200 milijardi kubika plina a 2017g je iskoristivost bila samo 47 milijardi kubika plina ili vam ga cca 24%?
  Ja uza svo mozganje ne razumijem koja je opravdanost gradnje tog terminala koji košta 330 mil eura a eu daje samo 100 mil eura?Naravno “isplati se” jer je država rekla u zakonu da će ona pokrivati moguće gubitke ako ne bude prometa,odnosno potražnje za čitavim kapacitetom?

  Dobrovićevi “argumenti” su da samo postojanje terminala utječe na smanjenju cijenu plina(to je točno) i da je eu to prepoznala?Ako je eu to “prepoznala” neka eu izgradi-financira čitav terminal a neka i eu snosi eventualne gubitke a ne rh jer po dobroviću taj terminal spušta cijenu plina za čitavu eu iako znamo da je to kapacitet od smješnih 7 milijardi kubika plina godišnje,hrvatska troši negdje oko 4 milijarde kubika od toga cca 50% namiruje iz vlastite proizvodnje?I onda ako će oni sve to platiti ni ja nemam ništa protiv tog terminala ali da mi gradimo terminal dok je u eu iskorištenost kapaciteta postojećih lng terminala na 24% je meni kao laiku to na rubu zdrave pameti?Ako netko zna više o tome neka me demantira?Ako mi radimo terminal zbog selfija sa trumpom onda mi nismo dobre glave?Meni se čini ovo obrovac nad obrovcima pogotovo kada sam vidio zakon da sve gubitke pokriva država?

 64. Nije 93% nego je palo na 82% ali je jako zabrinjavajuće. Vlada mora hitno donijeti paket mjera. Već nakon turističke sezone tj. od 01.10. a ne čekati 01.01. Stvar postaje jako ozbiljna, a neki uopće to ne shvaćaju. Predsjednica poziva mlade da ostanu jer Hrvatskoj trebaju mladi ljudi!! Tko tu koga.

  Dajte političari više začepite gubice i bacite se na posao. Smanjite poreze i ukinite županije i dio općina. Rasteretite poduzetnike i stvorite efikasno pravosuđe. Ima nas samo 4 mln i nema tu puno filozofije i da se ne može. Može se i te kako samo treba krenuti i imati volje za provoditi promjene tj.reforme.

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/iz-hrvatske-zeli-pobjeci-93-gradjana/2005760.aspx

  • http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Grabar-Kitarovic-pozvala-mlade-da-ne-napustaju-Hrvatsku

   Predsjednica uobičajeno koristi krive argumente jer očito kao i uvijek malo toga i razumije,ona poziva mlade da ostanu u rh kako bi im “roditelji,djedovi i bake živjeli dostojanstveno”,to se zove “krivo” jer mladi upravo idu vani da mogu ujedno i roditeljima,bakama. djedovima doznakama iz inozemstva pomoći da žive dostojanstveno a doma zadespet ne žele financirati sve te županije,vjećnike i uhljebe koje je ona na početku svog mandata svim srcem podržala tu družbu pere kvržice, primila ih na pantovčaku, i prihvatila njihove sramotne argumente “da su svi oni itekako nužni našem društvu”,štoviše kasnije je ona njihove stavove branila.

   A vojković je u ovome tekstu dobro napisao da new yorkom sa preko 8mil ljudi upravlja gradonačelnik i 51 zastupnik a u nas brodsko-posavska županija ima 42 zastupnika u skupštini?

   https://www.index.hr/vijesti/clanak/blokirate-ceste-zbog-skupog-goriva-to-znaci-da-niste-pravi-hrvat/2005940.aspx

   Tako da je predsjednica i ovaj put u krivu?Dostojanstveno će kako se čini živjeti roditelji,djedovi i bake ovih što su otišli vani a od ovih što su ostali bojim se da bi mogli “pasti travu” na ledini dok im župani,gradonačelnici,vijećnici i rijeke političkih uhljeba pišu strategije “kako bi trebalo pasti travu i koja je zdrava”

   • Sjetite se baukanja u socijalizmu o tkz bratstvu i jedinstvu,što su oni-komunisti više baukali o bratstvu i jedinstvu to je tkz bratstva i jedinstva bilo sve manje a mržnje sve više,tako vam je i sa ovim baukanjem o domoljublju,što oni više bauču to je domoljublja sve manje jer su mladim ljudima ogadili domoljublje kao i komunisti tada nama mladima bratstvo i jedinstvo.Dok oni to shvate prošla baba sa kolačima a domoljublje će postati predmet sprdnje među mladima kao i nama tada bratstvo i jedinstvo,igra isti film samo se glumci promjenili a metode im ostale iste.

    Zaključio bi na kraju,sve što oni rade i govore,vi radite kontra i ne možete promašiti ni da želite,to je jedina formula uspjeha,čak i u ovom slučaju “propagiranja” domoljublja.Više je predsjednica sa svojim populističkim floskulama učinila štete domoljublju nego ona to može danas uopće i dokučiti?A nema više fukare,osuđenika ili lopova u ovoj zemlji koja se ne poziva na domoljublje?Kada je tako domoljublju je bog davno rekao laku noć?Za pet šest godina tko spomene mladima “domoljublje” biti će izvrgnut ruglu,predmet sprdnje!Živi bili pa vidjeli!

    • Mi smo u srednjoj školi imali predmet koji se zvao TIPS ili vam ga teorija socijalističkog samoupravljanja jer su se komunisti dosjetili “da smo mi slabo informirani o njihovom velebnom sustavu”,pa uveli i to da nas j u zdrav mozak,e iste tendencije imate danas,imate grupe isfrustriranih budaletina koji su instrumentalizirali mnoge žrtve i stradalnike rata i sada bi nas oni jedno 45 godina kao komunisti jebali u zdrav mozak sa domoljubljem na način kako ga oni zamišljaju a njihovo domoljublje je u okviru spoznaja iz srednjeg vijeka?Ili vam ga važno je baukati?

   • To je ta figa u džepu ili predsjednica vjeruje da većina naroda ima kratko pamćenje. Ne zaboravljam usplahirene župane kad se nešto govorkalo o reformama i ukidanju županija… odmah su se digli na zadnje noge… i zato nek nas i ona otkači… ili jare ili pare. Nema i jedno i drugo. Malo piškiti malo kakiti kako se kaže…

 65. Evo je. “Velika” porezna reforma gdje se PDV smanjuje za čak 1% a plaće rastu za 200 kn!!! Jedino će profitirati dio ljudi koji ima od 18 na više bruto plaću zbog dizanja granice stope od 36%. Svaka čast informatičarima i vrhunskim lječnicima ali u mojoj firmi najviše će profitirati neradnici tj.direktori (većina njih čast izuzecima) koji već sada imaju velike plaće i ne pomišljaju nikud ići!!

  Ništa od smanjenja prvih dviju poreznih stopa i ništa od dizanja neoporezivog dijela dohotka! Mogli su barem uvesti neoporezivu hranarinu od 700-800kn pa da poslodavci tako mogu povećati plaću ljudima. Bože pomozi nam.

  https://novac.jutarnji.hr/aktualno/sto-nam-nosi-porezna-reforma-smanjuje-se-opca-stopa-pdv-a-i-dize-granica-za-oporezivanje/7503552/

  • Ja sam jučer bio u pizzeriji,konobarica je bila filipinka u Zagrebu,jako pristojna i brza,jedino mi je bilo malo čudno naručivati na engleskom ali ok.

   • Filipinci bi bili izvanredni za sezonu tocnije za sve poslove kao Konobari , sobari , sobarice , pomocni kuhari i slicno zadovoljni bi bili sa 300 dolara mjesecno uz rad od 6 mjeseci , placen put i recimo ua one na koje racunaju poslodavci da ih zele nazad neka im daju 100 dolara mjesecno da bidu sigirni da ce se vratiti , uredni si krscani i svi govore engleski a osnove hrvatskog bi maucili vec u predsezoni raspitao sam se ,postoje agencije koje to rade i filipinci bi rado dosli mislim da je vrijeme da se tazmisli o tome .

 66. Moja najbolja iskustva su sa indonežanima,vrijedni,skromni a 99% ih ne pije,radio sam i sa indijcima,talijani se tuže da svaki drugi pije kao smug,radio sam sa filipincima isto generalno jako ok,nigerija ne baš dobra iskustva,gana već puno bolja iskustva i jako poslušni,zair slično kao gana,nisam radio sa sjevernim afrikancima pa nemam iskustva ali vidim da su već stigli neki egipćani.Generalno mislim da ćemo mi u optimističnoj varijanti imati cca 25% stranaca u zemlji?
  Ne vidim kako bi to mogli izbjeći ali to je velik posao?Nećemo mi birati tko će doći nego poslodavci a država samo treba stvoriti zakonodavni okvir i infrastrukturu po uzoru na zemlje zapadne europe.

 67. Fantastična pobjeda Hrvatske nad velikim favoritom Argentinom čak 3:0. Veliki trud, velika bespoštedna borba, viteštvo i hrabrost. Veliki je ovaj trener Hrvata koji u najslađem trenutku slavlja pobjede potiče momčad na poniznost, jer “sutra” je novi meč. Pravo hrvatstvo, moralnost i profesionalizam na djelu. Bez loše riječi za protivnika koji je na podu potučen do nogu do te mjere da nije bio u stanju čestitati. Svakom vođi tima, firme ili države Zlatko Dalić može biti učitelj. Učitelji su najbitniji ljudi na svijetu. Ovaj je i vođa.

  • https://www.vecernji.hr/sport/potez-nijemaca-nakon-ispadanja-puno-govori-o-njima-1254868

   Svaka čast njemačkim igračima nakon ispadanja, možemo usporediti njihovo držanje sa “balkanskim” ponašanjem Argentinaca nakon običnog poraza. Raduje me vrhunsko ponašanje hrvatskih igrača i to gotovo svih 22/23 u samom svjetskom vrhu što je odličan prosjek.
   Najslabija karika ili trula jabuka uvijek se odvaja i baš je dobro da je upravo tako.

   Ono što me baš i ne veseli da će mogući veliki uspjeh hrvatske reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu potisnuti moralna i društvena posrnuća u društvu.

   Nova utakmica je – svaki dan.

   • Ispadanje njemačke uopće nije više čudno,to je šesti svjetski prvak koji je u idućem takmičenju ispao u grupi a u zadnja tri prvenstava sva tri svjetska prvaka su ispala u grupi na idućem prvenstvu,2010g. talijani,2014g. španjolci i 2018g nijemci.Nevjerojatno ali takva je statistika i to više nije slučajno.Tri prvaka zaredom su pala u grupi?Pomalo zvuči i nevjerojatno?

    http://sport.hrt.hr/248129/fifasp2014/spanjolska-peti-svjetski-prvak-koji-je-ispao-u-skupini

   • Velebit a tko vas je uvjerio da će mogući uspjeh hrvatske reprezentacije potisnuti moralna posrnuća u društvu?Na osnovu kojih argumenata to zaključujete?Ja čujem budalaštine ovih dana da će nam eventualni uspjeh vratiti optimizam u društvo i projicirati veće stope rasta bdpa?Samo me onda interesira zašto je brazil bio kontinuirano najsiromašniji i politički najnestabilniji upravo kada je ostvarivao nevjerojatne nogometne rezultate?To su ludosti i prodavanje magle za neuke?Svjetsko prvenstvo im je bila idealna šansa da provuču nepopularne reforme i smanje broj onih koji bi inače prosvjedovali,tu se slažem da bi im prvenstvo pomoglo?Ali oni su se odlučili defakto nacionalizirati drugi stup umjesto da su se izdvajanja za drugi stup povećala unutar preraspodjela u poreznoj reformi?

    • Ja se iskreno bojim moralnom posrnuću kada i ako presuda mamiću postanu pravomoćna,onda će biti potpuno jasno da su modrić i lovren bili njegovi saučesnici-torbari u izvlačenju te love na štetu dinama i oni će po meni za to morati odgovarati na sudu i ako postanu prvaci planete i šire u nogometu.Ponavljam,čekajmo pravomoćnu presudu i poštujmo zasada presumpciju nevinosti,samo ako je mamić lopov onda su lopovi i modrić i lovren,tu je stvar jasna da jasnija biti ne može a i sam mamić je to izgovorio na sudu više puta tako da nije to moj originalni zaključak nego i mamićev i tu je on posve u pravu,1000%…Tako da bi naši nogometni heroji lako mogli završiti u bajbuku kako se stvari danas čine?

    • http://www.dnevno.hr/sport/nogomet/ronaldo-osuden-na-dvije-godine-zatvora-na-dan-utakmice-stigla-presuda-1180860/

     Znate što je moralno posrnuće društva?Kada nakon ovakve presude ima još idiota u španjolskoj koji uzvikuju njegovo ime?To vam je moralno posrnuće društva i krda idiota?Moralno posrnuće društva vam je kada biskup recitira stihove o domoljublju i bogu na koncertu dokazanog utajivača poreza thomsona ili kada vam kirin kao pokajnik dobije izbore u svojoj izbornoj jedinici i postane gradonačelnik,ili vlahušić u dbk ili sabo u vukovaru.To su vam sve klasični primjeri moralnog posrnuća društva?Čisto sumnjam da te naše probleme mogu rješiti nogometaši koji su neki kako vidimo duboko umočeni u slično kod slučaja mamić?

 68. Sjajna pobjeda ali dalić nije glup,zna on jako dobro da treba biti čvrsto na zemlji i da je u ovoj tekmi bilo puno sreće a najveći saveznik je bio trener argentine koji je dobro opisao svoje vođenje utakmice ovim riječima za argentinske medije “za poraz je kriv vozač a vozača u ovoj utakmici nije bio za volanom” Nikad u životu na ovom nivou nogometa nisam vidio da je jedan trener vodio lošije utakmicu od ove,uostalom slično je rekao i gary lineker za engleske medije.Ovo što je on radio i na koje je pozicije stavljao određene igrače je na rubu zdrave pameti?Navesti ću samo jedan primjer da shvatite,on uvodi pavona koji je izuzetno opasan igrač na desnom boku kao napadač,taj pavom 15 minuta uopće ne prima loptu jer argentina isključivo napada sa lijeve strane,znači ne svojom krivnjom ne prima loptu nego argentina nema vezni red ni za dinamo zagreb i nema tko okrenuti stranu a mascerano je tehnički kao vezni igrač razina nika kovača nekada,znači on nije kreator nego razarač a on im je dobio ulogu “kreatora” a čovjek igra u kini i odavna nije na razini ozbiljnog nogometa i njemu tri dodira trebaju da smiri loptu a kamoli da kreira igru pa se mi čudimo zašto mesi nije mogao do lopte,nije do njega nego do “fantaziste” mascerana koji bi se dobro oznojio i za prvih jedanaest u dinamu zgb?Što radi argentinski trener?Prebacuje pavona nakon deset minuta nakon što je ušao na lijevu stranu(lud čovjek) i uvodi diybalu igrača tipa kalinić na desnu stranu što veze nema sa tim igračem,on je isključivo centralni napadač,jako sličan kaliniću ali puno bolji od njega?To lud čovjek nebi uradio?On kada je vidio da mesiju ne ide da je stalno pod nadzorom i zatvoren,umjesto da izvlači mesija vani prema centru i na bok da mu on postane kreator igre i otvara prostore on ga drži dvije utakmice u “zatvoru” u međuprostorima koji su čitavo vrijeme pokriveni i u kojima još postoji igrač koji mu stoji uvijek na dva metra(brozović),protiv islanda slična priča.
  Nikada nitko na ovakvom nivou takmičenja nije tako loše vodio taktički utakmicu ili se ja toga ne sjećam.Ne umanjujem našu pobjedu,bilo je sjajno samo razumijem dalića zašto je ponizan jer mi smo protiv takve argentine prvo poluvrijeme odigrali jako loše i dali im posjed 57% a uz to napravili takva dva kiksa u obrani da smo mogli primiti dva gola iz nikakve argentinske igre,lovren je uklizavanjem ispred subašića spasio čisti gol mesiju a argentinac peres je promašio sa 11 metara prazan gol.Rebić je trebao prvo poluvrijeme izaći iz igre na pola poluvremena jer se vidjelo da na ovom nivou nogometa sa osrednjim braničima on ne može tako prolaziti kako smo mislili jer on nije na tom nivou igrača,dalić je i imao namjeru njega mijenjati,to mu je i rekao a da mu je bion drugi sudac on bi već prvo poluvrijeme dobio crveni a ono što je on pucao volej i pogodio to ne može normalan igrač pucati,to moraš biti dobro lud ali svaka mu čast pogodio je jer obično takva ludost završi u gornjem redu tribina?Ali sve se poklopilo,nije dobio crveni,nije ga dalić mjenjao a po svemu je morao i na kraju je pogodio?Ja bih ga osobno promjenio nakon 20 minuta igre jer je bilo sve jasno glede njega ali dalić to nije napravio i pogodio je,i to je veličina trenera i njegova zasluga.
  Sreća prati lude i hrabre a držanjem rebića u igri dalić je pokazao ludu hrabrost.

  Da se mi razumijemo argentina zadnjih pet utakmica južnoameričkih kvalifikacija je dobila jednu utalmicu,samo ekvador zadnje kolo i samo spletom sretnih okolnosti se plasirala na sp,brazil ju je rasturio 3;0,nigerija ju je pobjedila 4:2,u ključnim utakmicama kvalifikacije gube od bolivije 2:0,od venezuele i sada od nas 3:0.
  Čisto da se zna da mi nismo igrali sa ozbiljnom ekipom i da je trener argentine tek sada shvatio da nogomet koji on gura argentina ne može igrati jer za to nemaju igrače u srednjem redu,da je kojim slučajem trener argentine santos iz portugala to bi bila sasvim jedna druga igra i momčad koja bi isključivo igrala na kontre i polukontre.Ovako je vjerujte mi lakše pobjediti argentinu nego island ili iran?
  I ovo zato sigurno nije najveća pobjeda hrvatske ikada jer puno vrijednija je bila pobjeda 98 četvrtfinale 3:0 protiv tada ozbiljnje ekipe njemačke,argentina niti je ekipa niti je ozbiljna niti je ovo ozbiljan trener.

 69. Sad ćemo se počet uspoređivati sa Afrikom, Kubom, Venezuelom!! Premijer se totalno pogubio..

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-u-africi-bi-vapili-da-imaju-standard-kao-hrvatska/2006780.aspx

  Evo usporedbe zadnjih 15 godina kako stojimo sa zemljama jugois.europe. Naravno zadnji smo.

  https://novac.jutarnji.hr/aktualno/hrvatska-na-zacelju-eu-u-zadnjih-10-godina-od-nas-su-losije-samo-dvije-drzave/7517868/

  A evo kako drastično smanjiti poreze. Prodajte dio Ine i Hepa i privatizirajte Podravku, Petrokemiju, Borovo itd. i svima će krenuti na bolje. Samo Afrika to još nije napravila pa se Plenki dvoumi!!!

  https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/ekskluzivno-saznajemo-amerikanci-zele-inu-spremni-smo-biti-novi-strateski-partner/7514454/

  • Poki on cita puno o Africi i juznoj Americi i trazi rjesenja kako da budemo bolji od njih , tak ds imamo i struje i vode a da se ponekad nesto i pojede prije nego sto nas uvede u blagostanje nema on vremena citati Index .

 70. https://www.vecernji.hr/vijesti/danas-nova-vecernjakova-konferencija-5-godina-u-eu-1254404

  Oni dovedu na konferenciju “kakvu hrvatsku trebamo” pozovu iva josipovića koji je ovo govorio u vremenima u kojima smo očajnički trebali reforme:

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/josipovic-nikad-ostrije-o-liberalnom-kapitalizmu-dosao-je-do-ruba-a-najveci-ceh-placaju-radnici/574269.aspx

  I sad nam taj isti govori “kako smo trebali i kako bi trebalo” i usudi se uopće govoriti o reformama?
  A zagovarao indirektno diktaturu proleterijata ili vam ga “druga tita”
  Ponekad se čini da sanjamo ovo sve?

   • https://net.hr/danas/hrvatska/krecu-radovi-na-peljeskom-mostu-radnike-ce-uvoziti-iz-kine/

    Nema tko kuće graditi po jadranu a kamoli mostove?To NAŠIMA još nije jasno?Oni žive otuđeni od stvarnosti već 20 godina?Shvatimo da je to i ključ naše konkurentnosti?Đaba ti tržišna ekonomija na papiru ako nemaš tržište radne snage?Jeli mi to uopće razumijemo?To vam je kao da pričate o tržištu i konkurenciji a ne možete doći uopće do građevinara da vam pristane kuću graditi?Što je posljedica?Pa građevinar ti pukne cijenu da ti se glava zavrti a ti onda misli “hoćeš li ili nećeš”,i na taj sistem sve danas funkcionira.Naravno nisu tome krivi građevinari nego oni samo koriste što im prilika nudi, isključivo i samo jer nedostaje radne snage,manji građevinari moji prijatelji danas odbiju od četiri posla tri,uzimaju posao tamo gdje “budala” pristane na nebulozne cijene i to ti otvoreno i kažu ali to je pogubno za ukupno hrvatsko gospodarstvo i investicije….A sve druge priče su trla baba lan da joj prođe dan….Vožnja u kružnom toku?

   • Premijer je govorio o Africi jučer i uspoređivao u neobjašnjivo čudnovatom kontekstu sa Hrvatskom. Očito je vrlo samouvjeren, ali i Sanader je bio. Ima velik problem jer mu Macan radi PR. Je li važnije iseljavanje i pustošenje Slavonije ili vršiti iz petnih žila dramatičan politički pritisak na Ustavni sud glede izbornog zakona kojim se Pupavcu oduzimaju zlatni saborski etno business glasovi na štetu svih poštenih poreznih obveznika i svih poštenih građana. Da li treba zaštititi prava svih gradana pa tako i Srba a ne da mnogi nemaju struju po Lici ili isključivo pravo Pupavca da kao pijavica proždire desetke milijuna kn kao etno biznismen koji nikome ne polaže račune gdje i kako troši drzavne kune.

    • Referendum o izbornom zakonu je napravljen onako “bez mozga” samo da padne na ustavnom sudu da se izazove kriza, revolt ljudi i politički poentira stranka hrast.Čudi me velebit da to vi niste shvatili,u tom pitanju nije sporno smanjivanje broja zastupnika nego je sporno što većina odlučuje o pravu manjine glede prava glasovanja o pojedinim temama u saboru i ograničavanje tih stečenih prava i to će pasti na ustavnom sudu, to zna danas i mali ivica a znali su o oni kada su to pitanje sastavljali.To je po meni već 100% palo na ustavnom sudu!Ne računajte da će se taj referendum održati a za istambulsku konvenciju ne vidim ni jedan suvisao razlog da se ne održi jer i sama konvencija predviđa da se iz obaveza koje iz nje proizlaze može izaći.Sve je tu jasno!

    • Da bi velebit lakše shvatili ne možemo mi na referendumu odlučivati dali npr “indijanci” ili gay populacija ili npr žene mlađe od 20 godina imaju pravo glasati o npr izboru predsjednika vlade i proračunu?To je protusatavno pitanje za referendum!Jeli shvaćate da je tu netko namjerno zamutio vodu znajući da to pada na ustavnom sudu sigurno?Koji mu je bio motiv?Ja mislim da se izazove kriza,revolt ljudi i politički poentira na tome?

 71. https://www.index.hr/vijesti/clanak/matic-nisam-bio-kod-kolinde-degutantno-je-da-je-posjecivala-teroriste-iz-savske/2006926.aspx

  A odgovorno tvrdim da je ministar medved za rh elementarna nepogoda na funkciji ministra branitelja,to vam govorim kao branitelj-dragovoljac 91.I matić u mnogočemi ima potpuno pravo.Ovo je i zona odgovornosti karamarka i predsjednice i svi znamo što je bio cilj tog ilegalnog prosvjeda i tko je kome što obećao i tko ih je tada jako podržavao?E sad to treba netko platiti?Ovaj zakon nije domoljublje nego antidomoljublje i zadnji čavao u lijes časti i digniteta hrvatskog branitelja a ovo će koštati petra kajgana.Tko je tog medveda mogao imenovati za ministra to meni nikako nije jasno?Naravno to je uradio?Znamo da je plenković, samo me interesira jeli to učinio pod pritiskom unutar stranke ili je to njegov izbor?Ako je njegov izbor onda on nije dobre glave?

  • Naravno da većina odlučuje o pravima manjine, bilo koje i bilo gdje u svijetu.

   To je osnovni princip demokracije, a ovdje su svi građani u građanskoj državi
   pa je to nesporno. I sva ljudska građanska i ina prava su već zagarantirana Ustavom.
   Ne sastoje se prava Srba u Hrvatskoj u tome da se Pupavcu isplaćuju doslovno milijuni
   kuna mjesečno i onda on njima upravlja sa ovlastima afričkog poglavice.
   Pupavac zlorabi državni novac i ne koristi ga za Srbe u Hrvatskoj nego kako bi prikrio svoje radnje
   huška i svadi građane i to obilato lukrativno koristi…
   https://www.vecernji.hr/vijesti/srbi-prijavili-pupovca-zbog-tesla-banke-915993

   Nisu ovdje u pitanju prava Srba, ona su neupitna, nego pravo Pupavca da uzima novce
   kao trampu za etno glasove u Saboru. Toga nema nigdje u svijetu osim u Hrvatskoj i to
   se u zadnjih 20 godina pokazalo štetnim, pa i katastrofalnim. Tako stojimo tj. propadamo.
   I zbog toga stoje kaznene prijave u ladicama DORH-a.
   Osim toga, predlaže se mogućnosti da građani više zastupnika biraju izravno, a ne po listama
   na koje se stavljaju podobni. Građani žele pod broj jedan sposobne i pod broj 1a poštene.

   Zašto tako otvoreno bjesomučni i zapjenjeni politički pritisci na Ustavni sud ?
   Radi vlastitih probitaka. I tako se vrtimo u krug. Po toj vašoj suženoj percepciji nemoguće
   bi bilo bilo što promjeniti, pa niti lopova recimo staviti u zatvor ako se baš ono jako poziva na seksualnu orjentaciju. To je percepcija trla baba lan da joj prođe dan.

   Što se mene tiče zakoni se moraju poštivati za sve jednako.
   Promjene su neophodne da se krene naprijed.

   • Eto čekajmo odluku ustavnog suda pa će vam sve biti jasno…Problem je što ste im ta prava nekada dali a sada im na referendumu idete većinom to uzeti,to vam je neustavno u ovoj priči…Jednom stečena prava manjina jako teško je smanjivati,to je preporuka i eu,da se prava u takvim slučajevima ne smanjuju ako se ne povećavaju jer se to smatra ugrožavanjem prava manjina,to su vam eu standardi.Problem je što ste im ta prava nekada dali i to je to.Ja sam 100% siguran da će to pasti na ustavnom sudu.

    Za ovo drugo što je navedeno u toj inicijativi to nije sporno samo ja nisam shvatio žele li oni time stabilizirati rh ili destabilizirati,tu se vi i ja ne razumijemo a objasniti ću vam i zašto.Ako vi kažete da se zastupnici biraju direktno onda se postavlja pitanje dali ti zastupnici podržavaju program budućeg premijera i predsjednika stranke i dali će oni glasati “po svojoj savjesti” ili u okviru odluka predsjedništva stranke i većine u klubu zastupnika?Ako će oni glasati u okviru svoje savjesti buduće vlade će padati svako godinu dana?Populizam će biti jedino mjerilo kod glasovanja i ni jedna nepopularna mjera neće moći proći?Razvodniti će se još stranačka politička scena i neće se tu više znati tko pije a tko plaća?

    Samo mi velebit odgovorite dali će ti neposredno birani ljudi glasati u okviru odluka većine u pedsjedničkim tijelima stranke i kluba zastupnika ili po svojoj savjesti?Nije mi onda jasno kako će te vlade funkcionirati kad se ja sa ženom ne mogu dogovoriti oko boje zavjesa?Ja mislim da je to čisti politički populizam i manipulacija,stranka ima program,narod ga čita i narod glasa za program te neke buduće vlade,tako bi trebalo biti?Znate mnogi u rh predlažu izborni zakon i nude nam to kao “spas hrvatske” po načelu,mi odredimo trenera(premijera) ali i igrače(ministre i zastupnike),pa ti druže vodi državu?E takvu nam demokraciju nude danas hrpe idiota!Naravno narod je neuk pa ne kuži ništa?Recite mi kako vlada može funkcionirati ako će svatko glasati u saboru kako je koga volja?Evo i bruna esih i hasanbegović su držali govore o poštenju i neovisnosti,antikomunizmu i antiklijentelizmu a drže na kraju ljestve najklijentelističkom gradonačelniku i ekipi u rh,uz to “omraženom” bivšem komunisti?Recite vi meni što se tu promjenilo osim što se neukima prodala priča o skidanju trga maršala da bi maršal u zamjenu dobio fontanu,i vuk sit a ovce na broju.

    Evo malo o tratinčici za druga tita:

    https://www.in4s.net/u-zagrebu-obnovljena-fontana-sa-porukom-titu-ponosni-smo-da-smo-zivjeli-u-doba-tvoje/?lang=lat

    https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/zagreb-dobio-novu-staru-fontanu-koja-se-zove-tratincica-za-tita-foto-20180608/slika-e5d8138fde0559b5b90ce3ad96280788

    Kada su esih,hasanbegović i ekipa dobili fotelje ne smeta više njima ni tito ni tratinčice a ana lederer bi još malo mogla posjetiti kuću cvijeća sa oliverom frljićem i položiti vijence “našem” drugu titi?Nagradno pitanje glasi jesu li ostali u koaliciji sa bandićem i drugom “tratinčicom” iz uvjerenja ili “priziva savjesti” ili zbog fotelja?A JEDINO što su baukali u kampanji je bilo da su oni kontra druga tita,o drugim područjima nisu rekli jednu suvislu rečenicu?Bojim se da bi ovaj izborni zakon kojeg predlaže građanska inicijativa samo doveo još veće trgovce od pupovca,radina,esih,hasanbegovića i ekipe po onoj sjaše murta stigao još gori kurta?Evo vam primjer u zagrebu “tratinčica za titu” a bandić to rješi “fotelja za anu i ekipu”,tu se “hasa i brunu” više ništa i ne pita,vuk sit a ovce na broju?

   • Hrvatski desničari su u prosjeku inače jako neuki ljudi pa mene neki dan jedan uvjerava da je afd u njemačkoj kršćanska stranka koja je eto njemu jako bliska.A recimo čelnica afd-a učestalo napada i katoličku i protestantsku crkvu da su se dale ispolitizirati i da se drže tako nečasno kako su se držale u periodu trećeg reicha?

    Ne vjerujete?Evo malo i o tome?

    https://www.advance.hr/tekst/njemacka-puna-kontradikcija-zasto-dolazi-do-neminovnog-obracuna-crkve-i-krajnje-desnice/

    Onda su se “naši” digli da je super što bavarska uvodi u javne ustanove križeve?Ali ima biti da se sa time ne slažu njemački biskupi,oni su poludjeli:

    https://www.index.hr/vijesti/clanak/predsjednik-njemacke-biskupske-konferencije-protiv-krizeva-u-javnim-institucijama-bavarske/1041897.aspx

    Tako da sam ja moga frenda desničara neki dan malo posramio jer je čovjek mislio sve suprotno?
    Sad i on šuti o križevima jer ne zna jeli na pravoj strani,potpuno se pogubio a još hvalio afd?Sad se boji da ga još ne “zatvore” Moramo se malo i našaliti sa neukima?E takva vam je i ova priča o “spašavanju” hrvatske kroz referendum o izbornom zakonu?Neuki se naravno zakačili na pupovca pa potpisali a niti tko što razumije niti zna o čemu se radi?Neposredno je narod birao i stipu mesića i iva josipovića i kolindu grabar kitarović a što se mene tiče “kako koji tako gori”,toliko o neposrednom izboru?

 72. https://direktno.hr/domovina/vladi-predlozena-preraspodjela-dobiti-fonda-hrvatskih-branitelja-korist-humanitarnih-udruga-126720/

  Ovi ljudi su potpuno poludjeli?Da vam objasnim;fond hrvatskih branitelja je osnovan po principu dodjele udjela u fondu hrvatskim braniteljima ovisno o trajanju njihovog učešća u ratu,ne radi se tu o velikim iznosima to su vam otprilike danas cca 3000 kn po nekom srednjaku po branitelju jer su se vrijednosti tih udjela prepolovili u odnosu na predkrizno razdoblje?Što oni sada žele?Oni žele iz naše privatne braniteljske imovine financirati socijalne i stipendijske programe što su i do sada radili sa 1/3 dobiti fonda a sada to dižu na 1/2.Do sada nisam prodavao udjele u fondu baš iz te neke solidarnosti ali sutra ih idem odmah prodati jer ovo je već sada zona ludila?Ovaj medved je elementarna nepogoda,nestvarno što ti ljudi rade?A što nebi oni dali pola svojih generalskih mirovina godišnje za “socijalne mjere za branitelje” a ne da sirotinji koja od rata nije iskoristila ništa još umanjuju vrijednost ionako male imovine od prosjek cca 3000 kn udjela u fondu?Pa to je pljačka!Ovo vam je isto kao da vlada odluči da ht mora isplaćivati pola svoje dobiti na ime socijalnih programa?Potpuno isto!Ovi ljudi nisu normalni?Tko je ovog medveda stavio za ministra?

 73. Ovo je stvarno svinjarija. Pa da čovjek ne povjeruje. Ekspress put nazad u socijalizam od strane desnog krila partije.

 74. Nije!Prva točka ustava bi trebala biti u rh da mio fondovi ne smiju ulagati u obveznice rh države i da se ta mio štednja ne može nacionalizirati niti prebacivati na bilo koji način u proračun…Fondovi su pojednostavljeno ulagali u državne obveznice jer im je tako lakše da se uližu državi i da im ne daju argumente za nacionalizaciju,to je ta spona “ucjene”,fondovi su tu gledali svoju g a ne našu guzicu,oni su ulaganjem u obveznice išli sebe lišiti odgovornosti i promišljanja i jako uspješno branili svoje izdašne naknade…A u rh obveznice je mogao ulagati i mali ivica samo se postavlja pitanje odgovornosti za ulaganje mirovina u “smeće obveznice”,to je jako problematično iz više aspekata?Sada bi se te obveznice trebale neutralizirati prebacivanjem u prvi stup?Opet vuk sit a ovce na broju a tko će vam sutra platiti mirovine to neka brinu buduće vlade a nećemo mi koji smo sada na vlasti ali zato vam mi obećajemo ono što ionako mi nećemo morati ispuniti?Socijalizam se vraća kući!

 75. https://www.24sata.hr/news/vase-mame-i-tete-iz-konzuma-imat-ce-vrlo-male-mirovine-580024

  A ovo je takav bezobrazluk da je ovo prešlo granicu zdrave pameti što nama ovaj čovjek ide prodati?Pazite on nas uvjerava da je ovo jedini način namaknuti 40 milijardi kuna bez zaduživanja?A što je drugo nego uzimanje novaca iz drugog stupa nego novi oblik zaduživanja za budućnost i zamislite sve je to “rođak” upakirao i spojio sa ulaskom u euro i još bezočno konstatira “ako netko ima bolju ideju neka je iznese” Evo imam ja bolju ideju?Prodajte 44% ine(koji će vam k kad ste za ništa),privatizirajte hep sve osim infrastrukture aci,podravku,hp,hpb i mnogobrojne druge firme u porfelju države,uspostavite kakav takav balans između povlaštenih i radničkih mirovina smanjenjem ovih prvih,ukinite pola gradova i općina,svedite hrvatsku na pet regija i imati ćete i debelog “kusura” na 40 milijuna kuna?Kakav budalaš?

  • Dakle, tvrtke očito odlaze sa ikakve burze jer se ukida CE-Enter, a Progress traži 95% stvari koje bi im trebalo za izlistavanje na redovnom tržištu, i uz to uključuje i potencijalne astronomske kazne za ikakve sitne prekršaje koje dolaze jer se HR nije na vrijeme prilagodila EU regulativama i propisala svoje kazne, pa vjerojatno vrijede one iz regulativa koje su 1,5 mil € minimum za firmu za najmanji prekršaj, zbog čega su odustali od izlistavanja i ostaje samo OTC. Dovoljno govori da na Progress tržištu još uvijek nema ni jedna tvrtka izlistana.
   Budući da su neki dioničari pitali za mogućnost kako izaći iz dionice, ovo spajanje na SNHA, GAMA i PCTS tvrde da su napravili i kao dijelom zamjenu za ponudu za otkup uz izlistavanje koja nije obavezna jer CE-Enter nije uređeno tržište, i nude svim dioničarima izlazak po ponuđenoj cijeni sa svim dionicama, ili tko želi ostati može od njih otkupiti do prvog višekratnika od 150 u odnosu na stanje od 20.8.
   Dakle tko želi izaći, a misli da ne može na vrijeme prije prestanka uvrštenja preko burze i ima više od 150 dionica treba kod bilježnika potpisati ugovor koji će svima dioničarima za par dana doći poštom, ili može ostati čekati bolju budućnost uz trgovinu preko njuškala i OTC kanala. Za SNH BETA nemate takvu opciju, ali koliko vidim redovito stoji kupovni nalozi na 39-40 kuna i izgledaju da mogu pokupiti većinu toga što se nudi.
   Za ostale teme o budućnostima i planovima firmi, prodaji LRH, eventualnim dividendama mogli ste se svi zaputiti danas do Miramarske 24 na skupštinu, gospodin Marić je bio ugodan domaćin i koliko smije odgovarao na sva pitanja od par prisutnih malih dioničara.

   • Šteta što se ukida CE-Enter. Mene odlasci s burze uvijek žaloste. Nije to bilo baš likvidno tržište… ali što onda, po meni nije zaslužilo umrijeti zbog toga.

    I ja imam nešto sitno tamo, nije da me zatvaranje tržišta baš previše brine, jer meni je to više kao kod Buffetta, “spreman da zatvore burzu na 10 godina”, pa neka ga zatvore… ali tužno je to.

    Jedino bitnije što tamo imam je nešto KOTR2 što sam svojevremeno lijepo ulovio. Iako ta firmica (za sada…) nije baš na razini svoje veće braće (KODT, KET), ne puštam je tek tako. Da i tu nešto ponude za otkup od manjinskih dioničara… ne bih tek tako pristao na cijene koje su bliske tržišnoj.

    Tako i vi za svoje dionice, trebate razmisliti koliko vam stvarno vrijede. Nije neki problem ne biti na burzi ako vam te dionice vrijede i zadovoljni ste s njihovim dugoročnim držanjem.

 76. Poštovanje, može vaš osvrt na ovo spajanje dionica proficia 1000:1 , kome će to koristiti i što to znaći za male dioničare..

  hvala

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.