Turizam

Hrvatski turizam u perspektivi

Danas nas je The Economist podsjetio na nedavnu kupnju jedne uredske zgrade u Londonu za 1,3 milijarde funti, poznatog Walkie Talkie.

Prema današnjem tečaju za funtu, to je 11,14 milijardi kuna, točno koliko je (11,15) vrijednost najvećeg hrvatskog turističkog društva Valamar, zajedno s dva druga velika, Maistra i Arenaturist (mislim da su to 3. i 4. po veličini). Usporedba nije baš skroz OK jer ove imaju i dug, ali ostaje činjenice da se je tržišna vrijenost ove jedne zgrade upravo jednaka tržišnoj vrijednosti (= tržišnoj kapitalizaciji) ovog ogromnog dijela hrvatskog turizma.

A ako želite još malo usporedbi, uočite da je je ovaj novi stambeno-poslovni kompleks u Londonu, Battersea Power Plant, vrijedan 9 milijardi funti, 7 puta više od Walkie Talkia i dakle vrijedniji od valjda cijelog hrvatskog turizma, uključivo kampove i apartmane.

Napomena: Naravno imam hrvatske turističke dionice i ovo nije preporuka ni za kupnju ni za prodaju ni za išta, a iste dionice mogu i ne moram prodavati i kupovati, ovisno i o tome da li se osjećam razdragano ili tužno, treba li mi za neke druge investicije ili od njih imam itd. Jasno, svi podaci gore mogu biti pogrešni, pa sami analizirajte, ovo je ‘tek tako’.

Oglasi

Kategorije:Turizam

46 replies »

 1. Eh, kad bismo bar bili kulturna država kao UK. Mi ne da smo kao EU, još smo i puno gori od zapadnih EU država. Socijalističkiji smo od Njemačke. Čak se i Francuska mijenja a kod nas nikakav “Makron” nikada neće moći uspjeti.

  A što se tiče tek pravnog sustava…. Ja da sam Todorić ozbiljno bih se bojao mogućnosti da završim u rukama hrvatskog pravosuđa kojemu se definitivno ne može vjerovati da će biti pošteno i pravedno. Pa to je država u kojoj i osuđene ratne zločince stavljaju na pijedestal. To je država koja za pravo i pravdu nikada nije čula a “zakone” donose po narudžbi, kako koji zatreba za konkretni slučaj. Tko zna možda mogu kratkoročno uvesti i smrtnu kaznu za samo jedan slučaj dok je ponovno ne ukinu “pod pritiskom EU”.

  I to sve utječe na premije rizika.

  Kad bi naša premija rizika na kapital mogla pasti na razine UK premije rizika na nekretnine, kao i naša risk free na UK razine, te u dugom roku kada bismo mi u Hrvatskoj mogli očekivati porezne trendove kakve oni mogu očekivati u dugom roku nakon što se saniraju kratkoročne posljedice Brexit potres…. E tada bismo na ovu sliku mogli gledati i iz nekog drugog a ne samo “zabavnog” aspekta.

 2. Jasno je sto g.Bakic zeli reci, ali bilo bi zanimljivo vidjeti primjer iz drzave nama slicnije s kojima se mozemo i trebati usporedivati, primjerice Portugal ako je rijec o turizmu ili Slovacko gospodarstvo. Ajmo za pocetak vidjeti kako biti bolji od njih.

  • @DrOz.. Evo ja sam nedavno za potrebe svojih procjena ulaganja u RH turisticki sektor uzeo Španjolsku za usporedbu. Moguce je da sam grijesio u izracunima pa neka oni koje zanima egzaktnost provjere sami. Po zadnjim dostupnim podacima, Spanjolska po turistu uprihodi blizu 1800 EUR dok RH vise od 3x manje, tj oko 550 EUR i to uz 4.5x manji broj turista.
   Kad se usporede prihodi po sobi glavnih Spanjolskih hotelijera, Melia Hotels International i NH Group, sa onima od npr. Valamara imamo razliku od 2.2x u korist Spanjolskih hotela (dakle to je otprilike potencijal moguceg porasta prihoda po sobi bez novih investicija itd). Bilo bi zanimljivo to vidjeti i za Portugal, mozda da istrazite i napisete ovdje?

   • Valamar je nedavno stekao jednu stratešku prednost u odnosu na ostale hrvatske turističke kuće što se tiče tog “ljetnog morskog turizma” pa da i stvarno može konkurirati Španjolskoj: pijesak!

    Uvijek se kaže “sucne, more, pijesak” (pri čemu mnogi, Amerikanci npr., niti more ne zovu more nego “ocean”, a mi niti tu riječ ne možemo koristiti u marketingu, Španjolci mogu).

    U Hrvatskoj nam često fali to zadnje. Našem tronožcu kao da uglavnom fali jedna noga. Ne znam koliko je to stabilno.

    Španjolska ima 45 % više sunčanih sati godišnje od nas, i jako puno više pijeska, i jako je blizu glavnim bogatim emitivnim tržištima. Čak može ponuditi i “Afriku” s onim svojim Kanarima turistima koji su baš toliko zapeli za tu Afriku jer misle da samo tamo ima vječnog sunca. Naša niti Jabuka nije dovoljno blizu Afrike.

    Valamar s Istrom isto ima nekakvu blizinu tržištima, sunca koliko-toliko (recimo bilo bi zgodno još nešto na Hvaru preuzeti za popraviti sunčanost), s Imperialom je dobio nešto pijeska. Dubrovnik je super. Kad bi još mogli nabaviti nešto u Rovinju. I to je to. Valamar može imati zaokruženu i konkurentnu ponudu.

    Ostale turističke kuće u RH, kako koja. Ne mogu sve baš tek tako konkurirati sunčanoj Španjolskoj što se tiče te ljetne ponude. Ali naravno, mi u Hrvatskoj možemo razvijati i neke druge proizvode koji nisu vezani za sunce/more/pijesak.

 3. istina samo ne znam kad ce se kod nas tako nešto dogoditi.. kod nas se sve zamisli koče.. treba na tisuće papira, dozvola.. eto primjera proficio ciji ste dioničar i hotela Rovinj.. pa od kad se rješava obnova i nadogradnja tog hotela i pokušava dobiti graševinska dozvola.. od 2007 ako se ne varam.. pa to je 10 godina.. koliko je taj hotel mogao drzavi donesti u tih 10 godina ?

 4. Osuđeni ratni zločinci se stavljaju na pijedestal? Treba prihvatiti presudu Praljku kao neupitnu? Prihvaćam presudu austrijanaca protiv Zrinskog i Frankopana jer je to legalno? Strašno je to da ima itko tko se smatra hrvatom da može prihvatiti konstrukt udruženog zl pothvata. Da je osuđen itko tko je počinio ili naredio zločin naravno da bih prihvatio presudu. Ali ovu obavještajno političku igru?

  • Dobro ste primjetili, problem je u totalnom neznanju i (krivo) usađenim stavovima.
   Od sustava obrazovanja koji je usmjeren manipulativnoj indoktrinaciji pojedinaca
   ne može se ni očekivati drugačije. Svakome dobro pismenom je jasno da je presuda baš osobno Praljku lakrdija. Mogli su se dotaći i nizozemskog generala koji je izravno odgovoran za
   Srebrenicu pod čijom zaštitom su ubijene tisuće ljudi, a ne suditi 24 godine po čušpajz političkom sistemu, ali to domaće neznalice ne zanima. Oni “znaju”.
   Praljka nikada nitko nije optužio da je osobno počinio bilo kakav zločin ili ga naredio u tih
   nekoliko mjeseci (čini mi se 4) dok je bio na čelu vojske i čudom jedva izvukao živu glavu od ozbiljnih kriminalaca odjevenih u vojničke odore. Nema strane tajne službe koja tamo nije radila nered i koja nije koristila kriminalne grupe kako bi pokušala kontrolirati stanje.
   Hrvatska može biti ponosna što je zaustavila rat u Bosni kada su se i Amerikanci toga sjetili, apsolutna spasila Bihać od puno većega klanja nego u Srebrenici itd. Hrvatska je hranila oblačila i liječila 800 tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i sada skorojevići analfabetski sa visoka dociraju o osuđenim ratnim zločincima.

   Summum ius, summa iniuria. U predmetnom slučaju i gore od toga.

   • Zar nije ovdje tema hrvatski turizam, nekretnine i druge klase, vrijednost, cijena, kontekst koji ih određuje (UK, Hrvatska)? Vi opet svi o nečem sasvim desetom.

    Taj recentni događaj ima s ovom temom vezi samo posredno kroz činenicu da vrijednost bilo čega pa tako i našeg turizma jako osjetljivo ovisi o diskontnim stopama koje se primjenjuju (ne samo o iznosima samih budućih slobodnih novčanih tokova) a one da se sastoje od različitih vrsta “rizika” a rizici da ovise između ostaloga i o tome kakav je pravni sustav i tradicija prava u toj državi a o čemu nam nešto govori i način odnošenja građana (i visoko pozicionarnih politčara!) te države prema sudskim presudama sudova te države odnosno onih čija nadležnost u skladu sa zakonom je ugovorena u konkretnom slučaju.

    Nisam valjda je odgovoran što ste s teme Valamar sad prešli i na ovu temu raspravljati o istom…

    Ja kad sam spomenuo “osuđenog ratnog zločinca” uopće nisam htio ulaziti u pred-presudnu problematiku koliko je on kriv ili nije kriv za ono što mu se stavljalo na teret. To su stvari o kojima se raspravlja dok traje sudski proces. Sad je kasno. Ta je tema zatvorena.

    Eto to je razlika između UK i Hrvatske. To utječe na stope rizika i vrijednosti! U pravoj pravnoj državi, tamo gdje se sud poštuje, zna se kada završava rasprava (ma koliko god se mi ne slagali s presudom!) pa da možemo ići dalje, napredovati. Biti će drugih sudova i suđenja gdje se možemo dokazati u borbi za svoju istinu ako mislimo da u prethodnom slučaju nije ispalo baš najbolje. Kao sport. Nema smisla plakati nakon poraza i razbijati ulice.

    Mi Hrvati imamo tu vječnu potrebu stalno se vraćati starim temama i tako trošiti energiju na stvari na koje to više nema smisla, pa tako imamo manje energije za ono što je sada najbitnije.

    Kod nas se smatra sasvim društveno prihvatljivim ovako govoriti nakon presude suda koji je priznat/nadležan u ovoj državi/slučaju. U civilizranom svijetu će vas za ovakve komentare gledati slično kao na huligane koji razbijaju ulice nakon izgubljene utakmice, dakle na nešto što se događa, što je ljudski, ali baš nije nikome previše na ponos, što nije produktivno, što ničemu dobrom ne vodi.

    Ja razumijem da se ljudi (koji puno više od mene znaju o konkrentim temama, ja pojma nemam) mogu emotivno tu uzbuditi, ljutiti jer je presuda možda stvarno po njima besmislena, ali to nije obilježlje poštivanja pravne države, prava i pravde. Upravo je poanta sudskog procesa da se različite istine tu sukobe, kako bi nakon sudskog procesa konačno imali neku “službenu” istinu i rasprava o tome da može biti zatvorena (gdje će se uvijek jedna strana ne slagati, jer je njena istina drugačija, ali nije na toj strani da koliko god bila “u pravu po nekoj Božjoj pravdi” se tu sad nešto dalje buni, da potkopava temelje pravne države narušavanjem autoriteta suda svojim izvansudskim postupcima dovođenja u pitanje njegovih presuda… to se ne radi! )

  • Dakle većeg kretena od tog novinara dugo nisam vidio. 20 puta postavlja isto pitanje, provocira, pravi se glup. A najbolja misao za kraj njegova ‘dok je rata bit će i generala a dok je generala bit će i rata’. Naravno da nije ni čuo ni pokušao čuti Praljka kome se divim da ga nije poslao k vragu nego lijepo i staloženo objašnjavao, davao primjere i odgovarao. Lijepo mu je Praljak rekao par puta da njemu i takvima kao on kaže da zašto oni (takvi veliki pravednici i mirotvorci) nisu došli pa bi bilo jedno mjesto manje za lupeže u ratu.
   Ja ne znam previše o tim zbivanjima ali Praljak je pokušao dočarati dubinu problema i odnosa koji su do toga doveli i objasniti kako i zašto je problem nastao i kako bi se mogao riješiti unatoč tom provokatorskom debilu od novinara, i svaka mu čast na tome. Koliko sam ga ‘upoznao’ kroz dvije emisije, sa Romanom Bolkovićem i ovu, ne čudi me njegov postupak, ali me je sram NAŠIH.

 5. Volio bi vidjeti preuzimanje jednog velikog stranog igrača i cijenu koja bi se postigla. Nadam se da će se to kroz idućih par godina i desiti jer Hrvatska je postala jako zanimljiva turistička destinacija sa izrazitim daljnjim potencijalom za rast.

 6. Ali u svakom slučaju baš mi ovo izgleda kao velika cifra. Valjda kupci znaju što rade. Nemam dovoljno podataka no ovako čisto od oka rekao bih da je to oko 30 EBIDTA. Naš turizam se ne trži niti blizu tim valuacijama… Eto što bi “niži rizici” mogli donijeti. Zamislite da naš turizam netko želi plaćati po 30 x EBITDA!!

 7. ‘S obzirom na velike potrebe za radnom snagom u turizmu i predviđanja da će nam za iduću turističku godinu trebati do 15.000 novih radnika u turizmu, smatram da taj broj mora biti veći’, kaže Gari Capelli i dodaje da se za 2018. predviđa povećanje turističkog prometa te dulja sezona.

  http://net.hr/danas/hrvatska/iduce-godine-hrvatska-planira-zaposliti-29-000-stranaca-vlada-lokalcima-ne-pruza-uvjete-za-zivot-a-sad-na-otocima-mogu-raditi-indonezani/

 8. I ovo je zanimljivo iako bi bilo najbolje da se ostvari obećanje o smanjenju opće stope PDV-a.

  Premijer je najavio i dodatne mjere za one koji zapošljavaju jako puno zaposlenika u sezoni, pa tako, kako je rekao, neće biti poreza na troškove smještaja i prehrane. To bi, po njegovim riječima, poduzetnicima trebalo smanjiti troškove i omogućiti zapošljavanje više ljudi, a radnicima povećati prihode

 9. Gdje će taj silni narod obitavat i vršit svoje fiziološke funkcije.(turisti,zaposlenici,lokalno stanovništvo) Na našim otocima i manjim mjestima infrastruktura nije obnavljana zadnjih 60 godina .Ljeti nam lokalne gradske plaže plivaju u otpadnim vodama i svemu što bude u sastavu istih,o smradu da i ne govorim. Popodnevni maestral ne donese nam željeno osvježenje već neželjeni smrad. Kad će se novac koji se zaradi od turizma investirati u ono što treba toj lokalnoj zajednici,kad će lokalni šerifi prestat kupovat limuzine i zapošljevat svoje da bi novac uložili u obnovu infrastrukture sukladnu porasta ljudi tih 5-6 mjeseci? U našem lok vodovodu rade tri direktora s menađerskim ugovorom, jedan je sada po političkom ključu otišao za dožupana, a ništa u životu nije stvorio niti vodio nikakav posao, do jučer je studirao više godina i stručno se usavršavao u mladeži stranke. Kako će takvi podobni i neznalice imati viziju razvoja,bitno se bilo uhljebit doživotno. U lokalnom komunalnom poduzeću isto imamo tri direktora,jedan od prijašnje vlasti, druga dva od nove. Ne treba vam objašnjavati da su sva ta kadrovska rješenja izum sdp-hdz predatorske nemani.
  Pa eto odgovor gdje odlaze novci zarađeni od turizma u lokalnoj sredini. Ništa kanalizacija, ništa novi dom starih,ništa proširenje vrtića, ništa obnova školskih zgrada da djeca ne idu u dvije smjene,sve uhljeb do uhljeba , a sa infrastrukturom i kanalizacijom zajedničke su im samo izlučevine.

 10. Bit će njima super, čim prođu kratkoročni efekti Brexit potresa https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-05/u-k-s-net-worth-nears-10-trillion-pounds-after-record-2016-jump

  Potresi su utoliko dobri što pružaju priliku da se na raščišćenoj zemlji grade nove i bolje stvari.

  Zanimljivo je to sa zemljištem. I mi imamo vrijedne zemlje u Slavoniji, tamo gdje VPIK i drugi rade poljoprivedu.
  Njima je možda problem i to što ih ima sve više na ograničenoj površini. Mi bar nemamo tih problema…

  Sigurno da i naša zemlja ima veliku vrijednost fundamentalno, da se i na našoj može raditi slično korisne stvari kao na njihovoj, ali opet… stope rizika imaju veliki utjecaj u konačnoj valuaciji, jer gdje će se jedan Kinez osjećati sigurnije, u UK ili Hrvatskoj? Pogotovo ovaj iz Hong Konga koji kapital baš želi uložiti što dalje od komunističke vlade, pa kako onda u Hrvatsku?

  Hrvatska je dobra za tu doći malo na more, ali tu stanovati, tu raditi poljoprivedu… može biti dobro, ali ima i boljih mjesta. Rentanti urede u Londonu ili Zagrebu? Nekako niti multinacionalke niti itko drugi nisu baš poletjeli tu otvarati svoje urede, s Croexitom ili bez njega.

  Još taj turizam i ispada kao najvrijednije što imamo, ali sve ima svoju cijenu, obzirom na rizik. Ništa ne raste do neba, osim možda ako kamatne stope ne idu u negativno (ali niti to se nije baš pokazalo tako efektnim tamo gdje su probali) a nisam baš siguran da HNB uopće vidi mogućnost za negativne kamate u Hrvatskoj niti da će Vlada RH biti tako dobrog rejtinga da joj se kao Švicarskoj obveznice trguju s negativnim prinosom.

  Mi moramo svoj net worth graditi uz pozitivne i očekivano još pozitivnije kamate. Dakle, moramo biti efikasniji i pametniji od drugih ako ih želimo sustići, “produktivniji”. Eto plaće nam sad rastu skoro kao u Kini. Prestići će oni nas u prosječnoj plaći, to je samo pitanje vremena, ali evo ipak ne damo se olako. Dok realno rastemo preko 4 % godišnje koliko-toliko se odupiremo zaostajanju za svijetom.

 11. Kako su neki mali dioničari komplicirani…, stvarno mogu zadavati puno glavobolje upravama svojim čudnim prohtjevima: https://www.reuters.com/article/us-apple-investors/apple-aims-to-block-climate-rights-proposals-with-quick-use-of-sec-guidance-idUSKBN1E5190

  Mi još rješavamo egzistenijalne potrebe, od uprava se očekuje samo to da profesionalno rade svoj posao na korist društva (maskimiziranje profita) i ta korist da se ravnopravno raspoređuje na sve dionice (tretman manjinskih dioničara).

  Nismo još došli u fazu kada će se uprave ozbiljno naganjati po tim pitanjima brige o okolišu, dakle o tome kako strategija razvoja društva utječe na okoliš, ono “masovni turizam” vs. malih volumena “elitni”, ili ova ljudska prava i slično, da se postavljaju pitanja o radnim uvjetima radnika, “minimalnim plaćama”, tretman sezonski vs. “na neodređeno”, domaći vs. “imigranti”.

  Mislim da su to ipak unutarnja pitanja day-to-day operacija. Nije na dioničarima da previše brinu u tim detaljima.

  Ali neke naše kompanije već jesu pokazale brigu i za te “detalje”. Znam da Valamar stalno dobiva ona neka prizanja kao vodeći poslodavac u turizmu.

 12. Povremeno pratim portal, te vidim kada se govori o turizmu jako malo se spominje Plava laguna (PLAG-R-A), a ta je firma perjanica turizma od 1990 na ovamo. Financijski definitivno najstabilnija i najprofitabilnija svih ovih godina. Na kraju krajeva pred neko vrijeme napravili su i najveću akviziciju u turizmu, Istraturist, a da im nije bila ugrožena stabilnost, cak stovise doslo je do znacajne sinergije. OK, ne trguje se mnogo na burzi, konzervativna je i ne priča se o njoj…ali rezultati su definitivno naj, i to ne samo u zadnjih par godina, već konstantno.

 13. Turska vojska ušla u Siriju. Bilo je govora da povratak turskog turizma može usporiti hrvatski. Očito da nema ništa od toga, dapače. Pred nama je opet rekordna godina po zaradi od turizma.

 14. Ovo bi mogao biti rekord! Je li ikad prije više od 700 milijuna ljudi istovremeno čulo izraz “Beautiful Croatia” te kako smo “Pearl of the Mediterranean”?

  Hunan TV je snimala prije mjesec i pol emisiju o Hrvatskoj i našem turizamu, ali tko zna kolika je gledanost jedne takve specifične emisije.

  Ovo je pak najgledanija im stvar, emisija u susret novoj godini, to sigurno prati preko 700 milijuna ljudi, pa tako lijepo nas u tako prestižnom terminu spomenu…:

   • Lijepo! I nevjerojatno je koliko je televizija još uvijek moćan medij. Vjerujem da je to dobrim dijelom posljedica baš te emisije koju je emitirala Hunan TV. To je slično kao ono neke godine kad su Korejci iznenada krenuli masovno u Zagreb, isto neposredno nakon što su imali TV emisiju o Hrvatskoj. Dubrovnik nam zbog filma/serije dobiva malo publiciteta. Te vrste marketinga su jako važne.

    Što se tiče Kine (Mainland), tu ne treba u kratkom roku očekivati puno, ali je super ovako početi graditi brand na tom tržištu pa kad krenu više putovati da smo baš mi jedna od destinacija koju znaju da postoji.

    Oni za sada (neovisno o razini životnog standarda) ne putuju puno, pogotovo ne inozemna putovanja, i još manje daleka inozemna putovanja. Gori su od Amerikanca po tom pitanju. Ali to će se sigurno mijenati postepeno.

    Mi nismo Pariz/Francuska ili Švicarska ili UK (njihove omiljene europske destinacije, čak i francuski jezik njihovom uhu zvuči puno bolje nego engleski) ali sigurno da imamo (premda nismo bili baš neka kolonijalna sila itd.) dovoljno povijesti, kulture itd., što njih zanima u Europi. Imamo taj Dubrovnik. Ako ništa dugo mislim da bi Dubrovnik mogao biti destinacija za njih.

    Jedini mali problemčić kod nas je što u većini naših hotela osoblje neće znati komunicirati s njima na kineskom jeziku što nam automatski znači zvijezdicu niže za “gostoljubivost”. Iako je njima engleski lakše govoriti nego recimo Korejcima ili Japancima (na Tajvanu čak trenutno vode raspravu o uvođenju engleskog kao “drugog službenog jezika”, iako formalno gledano niti nemaju službeni jezik), znatno više cijene kad im se izlazi u susret na taj način, to znači pravu i korisnu ljubaznost koju cijene, pa i kad među osobljem možda vide poznata lica koja im ulijevaju sigurnost.

    Evo da sam ja HR u Valamaru, potrudio bih se bar u Dubrovniku kod potencijalnih kandidata za hotelsko osoblje “privilegirati” kandidate kineske narodnosti ili kod ostalih one koji poznaju bar osnove mandarinskog jezika.

 15. Turistička zemlja a upravo na hrt marksističko komunistička propaganda protiv turista privatnog vlasništva u turizmu i ostalo veličanje svega što je naše ovo je već postalo smiješno nisam gledao hrt godinama sade slučajno pogledam i shvatim da opet neću još dugo prezalosno

  • Koje su zapravo šanse da burza u narednih 10 godina oživi? Šo mislite? Ja nekako mislim da je burza u Hrvata prošlost. Varam li se?

 16. Oprostite, dali mi možete objasniti koje su moguće negativne aplikacije na pripajanje Pakoštana Proficiu. S obzirom da je vidljivo da Proficio ima gotovo 100 % Pakoštana samo pripajanje je vjerojatno još samo formalnost. Najvjerojatniji scenarij bi trebao biti podjela dionica u nekakvom omjeru poput EIG-a svojevremeno. Time bi se povećao kapital firme, ali moguće i razvodnila dionička struktura. Dali sam u pravu?

  • Nisam pratio. Znam da su očajni da imaju neku izloženost realnom sektoru, pogotovo turizmu nakon što su ga kolosalno propustili kad su trebali uložiti.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s