Croatian Makers

STEM revolucija update – postignut konačni cilj zbog kojeg je kampanja i pokrenuta!

(ovo je update za kampanju STEM revolucija koji je zbog mogućnosti uređivanja bolje objaviti ovdje)

Programiranje uvedeno u osnovne škole, na najbolji način!

Dragi prijatelji STEM revolucije,

kad smo pokretali kampanju, naš glavni cilj, za koji  nismo mogli očekivati da će se ostvariti, je bio uvođenje programiranja i računalstva u osnovne škole! Sjetite se: htjeli smo da svako dijete jednog razreda dobije micro:bit – pogledajte još jednom naš najavni video iz kampanje!

Ideja nam je bila nabaviti samo 3.600 micro:bitova, kako bismo ih po 10 dali u tadašnjih 360 škola u Croatian Makers ligi, znajući da će se ondje koristiti, kako bismo školama i JAVNOSTI pokazali o kako se fantastičnoj tehnologiji radi, ali ujedno kako smo i razvili jak ekosustav koji ju može apsorbirati. Znali smo da ćemo uspjeti jer smo i sami bili spremni dati potrebnih 60.000 USD (na koncu nas je sve oko kampanje koštalo puno više).

Uspjeh ove kampanje je, međutim, nadmašio sva očekivanja. Uz oduševljenje javnosti i snažnu svehrvatsku podršku ostvarili smo u tom koraku daleko više nego smo mogli i zamisliti – znate i sami.

To nas je jako osnažilo za iduće korake, a sve smo radili planski. Primjerice ‘inducirali’ smo državu u projekt tako da smo tražili da se na vaše donacije ‘oslobodi’ PDV, time smo srećom mogli kupiti još micro:bitova jer je potražnja bila ogromna (preko 1000 obrazovnih institucija!). Nažalost, za idući korak nismo imali razumijevanje tadašnjeg MZOŠ, ali smo se sredinom ove godine lako našli na istoj agendi s ovim MZO. Tako su MZO, IRIM i CARNet pokrenuli kampanju ProMikro. Ovdje je objašnjeno zašto smo smatrali da je najbolje uključiti državu, i ostale bitne stvari oko projekta.

Proces je trajao malo duže, natječaj za opremu je bio vrlo otvoren u specifikacijama kako bi se mogla kandidirati i druga slična oprema, ali na koncu se ipak javio samo micro:bit, pri čemu su postignute fantastične cijene. Zašto je upravo micro:bit i najbolja moguća oprema od sličnih, pogledajte u ovoj recenziji: Je li Micro:bit najbolje mikroračunalo za hrvatske škole?

Ovo je ujedno projekt bagatelne cijene, praktički besplatan — samo 3,5 mil. kn (+ PDV, koji se odmah državi i vraća), a u školstvu se sve mjeri u desecima i stotinama milijuna kuna. Pokazuje koliko se može napraviti, a ne treba se čekati državu ili se ispričavati na nedostatak novca.

Najbolje da pogledate ovaj pregled značenja ključnog trenutka naših napora: što točno ovo znači, kako radimo istu stvar kao Singapur (koji je uvjerljivo prvi na PISA ljestvicama), itd.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez vaše pomoći! Veliko HVALA od tima IRIM-a, ali i u ime sve djece kojima je ovime dano jedno ključno uporište da budu ravnopravni građani 21. stoljeća!

Mnogo je krasnih elemenata ovog projekta, pogledajte, primjerice, koliko smo bili uspješni u edukaciji učitelja (njih oko 2000!), koji su prava snaga našeg pokreta. Pogledajte koliku smo količinu sadržaja razvili za međupredmetnu poduku.

Iskreno, nakon ovog uspjeha, mirne duše možemo čak i ugasiti IRIM. Svejedno, molim vas da pogledate i naše druge velike projekte:
– Croatian Makers robotička liga narasla na preko 500 ustanova!
– veliki uspjeh natjecanja WER u naprednoj robotici
– napredni projekt Interneta stvari s preko 100 škola, u kojem će se se mjeriti 7 ekoloških varijabli
– pogledajte i ostale naše projekte na Croatian Makers

Našim pokretom razvili smo globalno jedinstven i uspješan  program STEM aktivnosti za djecu u Hrvatskoj. Naravno, ogroman je sistemski utjecaj, jer smo našim aktivnostima došli već do 80.000 djece, ne samo na broj djece, nego i školski sustav. Ali sva ta djeca imaju ime i prezime, i ako smo samo jendom dijelu njih promijenili živote na način na koji možete vidjeti u ovom videu (hvala Tončica Čeljuska!), nešto smo konkretno napravili: