Croatian Makers

STEM revolucija se nastavlja: Knjižnice

Pomozite nam u novoj crowdfunding kampanji!

Nakon zaista nevjerojatnih uspjeha u 2017., u razvoju digitalnih kompetencija u Hrvatakoj, ali i sistemskog utjecaja u školstvu i društvu – ukratko pogledajte ovdje – u 2018. nastavljamo jako!

Nakon izuzetno uspješnih pilot projekata u Sisku i Bjelovaru, sada dovodimo micro:bitove na police knjižnica širom zemlje! Tko zna koliko malih mogućih ‘Tesla’ ima po gradovima i selima, koji ne bi imali ni priliku otkriti svoj talent? Ali naravno, ne radi se samo o tome. Budućnost je stigla, i svatko ima pravo biti ravnopravni građanin 21. stoljeća. Ovaj projekt je namijenjen djeci i odraslima, dovodimo suvremene tehnologije u obitelji i lokalne zajednice, kako bismo stvarali naciju (digitalnih) stvaralaca!

Ne radi se samo o novcu, nego i demonstraciji podrške javnosti, stoga podržite kampanju STEM Revolucija se nastavlja: KNJIŽNICE!

Kategorije:Croatian Makers

8 replies »

 1. Savrseno odlicno , nema kraja usavrsavanju, a i pribliziti djecu knjigama uz put nije uopce
  lose , pridruzicu se naravno 🙂 .

 2. I nikad ne zaboravimo da digitalna pismenost danas znači puno više od STEM. Digitalno itekako ima svoje mjesto u knjižnici, i drugim mjestima učenja, stvaranja, kako znanosti i tehnologije, tako i kulture i umjetnosti.

  I za obični igrani film treba ti barem kamera, koja je danas u pravilu digitalna, a vjerojatno ti treba i digitalno računalo opće namjene na kojem radiš montažu i druge korake produkcije. Da ne govorimo tek za animirani film. Danas je Disney jedna od glavnih “tehnoloških firmi” u području računalne 3D grafike, animacije. U umjetnost filma, igranog i animiranog, vjerojatno će prije ući ona djeca koja su na ti s tehnologijom. A tek 3D igrice, ove obične projicirane na klasične 2D ekrane današnjih računala, igračih konzola… tu već i za umjetnike i za programere alati i vještine su itekako “kompjuterizirani”. A da ne govorimo što počinje kroz 5-10 godina kad svi krenemo nositi (“kompjuterizirane”) naočale slično kao što smo prije 10 godina počeli masovnije nositi džepna računala zvana “smartphone”, kroz koje ćemo gledati ovaj svijet u sasvim novom svjetlu. Vještine stvaranja digitalnog, kako programiranja, tako i dizajna i umjetnosti u mediju računalne grafike biti će potrebnije nego ikada. Tu će biti glavna i najzanimljivija radna mjesta sutrašnjice.

  Tehnologija ruši barijere svih vrsta. Danas mlada umjetnička duša može zakoračiti doslovno i u filmsku umjetnost korištenjem svakodnevne tehnologije, npr. kamere koju nosi sa sobom u džepu svaki dan. Bitno je jedino ne bojati se tehnologije, znati je korisiti, ne samo za konzumaciju, nego za izražavanje svoje kreativnosti, bilo to “short film” snimljen na mobitelu koji nosiš svaki dan u džepu ili “par linija koda” napisanih na računalu koje svaki dan nosiš u ruksaku. Ponekad su (onih pravih) “par linija koda” osnova budućeg unicorn startupa. Jedan “prvi film” iskra iz koje će se razviti budući Oskarovac.

  Tko nije nikad vidio umjetničko djelo snimljeno na telefonu, evo samo jedan mali primjer (a postoje čak i dugometražni filmovi snimljeni na tako neobičoj opremi):

 3. Čestitam i zahvaljujem Nenade u svoje ime i mojih dvoje male djece (koja još nisu uzrasta za ovu tematiku ali će uskoro biti)!
  Vjerujem da će ove Vaše inicijative tek kroz 10-15 godina godina biti objektivno i pravilno vrednovane.
  Ustvari nas držite ‘prikačene’ na tankim nitima sa svjetskim trendovima… a ne želim ni razmišljati o tome tko bi i kada ovaj posao odradio da ga Vi niste odradili… žabokrečina bi se samo dalje širila…
  Lijepi pozdrav podržavačima projekta!
  🙂

 4. Juce sam se prikljucio kampanji sa skromnim doprinosom uvjeren sam da ce to uspjeti prije roka ,ali i da ce se prikupiti puno vise ljudi prepoznaju ovakve stvari . Proslu kampanju sam htio sudjelovati pa danas cu , pa sutra cu i na kraju nisam sudjelovao to me grizlo sve do danas ali evo ispravio sam to . Nenade , sto smislis za boljitak nase djece samo naprijed tu smo , puno vremena trosite na to kao i vasa supruga i cijeli tim , nemojte posustati 🙂 .

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.