LPLH

LPLH

Lošinjska plovidba je napokon izašla s razvojnim planovima, a meni se čini da je to najpovoljniji ‘nebrušeni dijamant’ među turističkim društvima na burzi (dioničar sam LPLH).

Pogledajmo najprije valuacije po najjednostavnijem (ali za turistička društva i jako važnom) parametru, P/B. LPLH je na svega 0,64, a evo kako stoje turistička društva s burze (LPLH nije u toj klasifikaciji svrstana pod turizam):

Izvor: MojeDionice

No, ovdje su važne dvije stvari:
– jedina usporedna društva na dnu imaju dominantne većinske vlasnike,
– ali još puno važnije: LPLH nema (neto) duga.

Ovo drugo je baš neobična situacija, pogledajmo pobliže. Novac na računu i blagajni je veći nego sav, dugoročni i kratkoročni dug!

Pogledajmo malo dublje u strukturu, pa onda stvari izgledaju još bolje. Tržišna kapitalizacija LPLH je 103 mil. kn. Pri čemu ima malo manje od 50% udjela u Uvala Poljana d.o.o. (kamp, koji ima vrlo visoke cijene), pa ga ne konsolidira, ali ni on skoro da nema duga! No, meni najzanimljivije, ovo brodogradilište u samom centru grada, koji se pak izrazito razvija kao destinacija, koje je pak osnova za gore navedenu investiciju od 30 mil. eura, vrednuje zemljište i sve građevine na njemu po 5,5 mil. kn?!

Izvor: Poslovna Hrvatska

Koliko vidim, radi se o nekih 46.000 m2, LP brodogradiliste posjedovni list.

Pogledajmo o čemu se tu radi. Pretpostavimo najprije da imovina nije jako potcijenjena, te stoga da je (stvarni) kapital realan. Kako LPLH nema (neto) duga, mogla bi se i zadužiti za prvi projekt gore (hotel), i to ne bi bila velika zaduženost. I pretpostavimo da je projekt ukupne investicije oko 100 mil. kn. Mislim da nije pretjerano optimistično pretpostaviti da dobro vođen hotel ima EBITDA maržu od 20% s obzirom na investiciju. Kako kamata i amortizacija ne ulaze u EBITDA, to bi u ovom scenariju EBITDA LPLH bila veća za upravo toliko, kad se hotel sagradi i pusti u pogon.

A sad svatko može pretpostaviti što hoće oko stvarne vrijednosti imovine LPLH, ne samo ovoga oko brodogradilišta.

Oglasi

Kategorije:LPLH

8 replies »

    • Prije par mjeseci sam probao odgovoriti na slično pitanje, ali čini mi se da su imena nekih dionica u SPAM filteru zbog njihovih prerevnih sljedbenika pa nije prošlo, pa ću probati bez navođenja tickera, Ako imate volje i vremena održavati portfelj rekao bi da bi se u njega dalo ubaciti skoro sve turističke dionice na burzi u odgovarajućim omjerima, jer u biti suvislih turističkih firmi na našoj burzi ima dvadesetak. Po 7-8% za dionice koje su u CROBEXturistu, u onih par tvrtki koje nisu u indeksu zbog malog free floata i malog trgovanja oko 5-6%, i u onih još par još nelikvidnijih i sa malo čudnijim vlasničkim odnosima (Solaris, tvrtke nastale od SN holdinga, po novome Sunce) po 3-4%. Ako želite malo više kocke onda se može ubaciti i par neprivatiziranih u nadi da im se otključa cijena…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s