Uncategorized

EY Poduzetnik godine – govor E. Tedeschi

Evo i ove godine cijelog govora Emila Tedeschija, predsjednika žirija EY Poduzetnik godine.

Ako vam se da, pogledajte i ovaj moj mali doprinos.

Evo i par fotki naših finalista, oni su:

Imali smo zaista kranje težak zadatak odabrati finaliste, a onda pobjednika. Ali to su ti dani u godini kad imamo nešto izrazito pozitivno, kad su nam srca puna.

+ + +

Govor E. Tedeschi: Stvaranje kulture slavljenja tuđeg uspjeha. Ili, još bolje, doživljaja tuđeg uspjeha kao svog.

 

EY – Poduzetnik godine 2018.

Poštovane kolegice poduzetnice i kolege poduzetnici, poštovani gosti!

Veliko mi je veselje biti večeras u prepunoj Laubi i pozdraviti vas na početku manifestacije koja se, kako svjedoči veliki interes, nakon tri godišnja ciklusa već etablirala kao uspješan i prestižan događaj. Četvrti izbor EY poduzetnika godine je pred nama.

JEDINSTVENI IZBOR

Ovo nije jedini izbor u području gospodarstva, ali je jedinstven. Jedini je izbor za najboljeg poduzetnika u kojem kandidati moraju dati osobnu suglasnost da budu birani. Jedini jasno definira ulogu poduzetnika i čini razgraničenje u odnosu na menadžere koji mogu, ali i ne moraju biti poduzetnici.

PODUZETNIŠTVO JE ZOV

Z kao znanje, zalaganje, zarada.
O kao održivost i odgovornost.
V kao vodstvo, vrijednosti i vizija.

Poduzetništvo je za mene osobno, kad već ne dolazim s talentom za umjetnost, način izražavanja i stvaranja. Stvaranje uvjeta za rad, za komunikaciju, za interakciju. Poduzetništvo na puno načina znači i vodstvo, a to podrazumijeva odgovornog lidera. Lidera s osjećajem za organizaciju koju vodi, za njezine članove, za sve dionike s kojima organizacija surađuje. EY prepoznaje i traži takve poduzetnike.

Ovaj izbor je poseban i po kontinuitetu žirija u njegovom osnovnom sastavu, ali i po tome što taj žiri svake godine oplemeni laureat iz prethodne godine. Ovaj je izbor poseban i posebno bitan za poduzetništvo i atmosferu među poduzetnicima u Hrvatskoj, jer na njega s veseljem dolaze svi oni koji su bili kandidati prethodnih godina, neovisno o tome jesu li bili u finalu. Možemo ići tako daleko i reći da je ova manifestacija svojevrstan fenomen, jer promovira nešto jako važno za naše društvo. To je podrška. To je stvaranje kulture slavljenja tuđeg uspjeha. Ili, još bolje, doživljaja tuđeg uspjeha kao svog. Publika je tu koja zna pljeskati, ali se i nakloniti izvrsnima, u njima tražiti inspiraciju te dokaz da je moguće pokrenuti, razvijati, stvarati – ideju, proizvod, uslugu, koncept, sustav…, da je moguće uspjeti. Biti izvrstan,  uspješan i prepoznat po vrlo jasnim i transparentnim kriterijima.

Teško mi je, dragi prijatelji, dovoljno naglasiti koliko je važno upravo to – osjetiti, priznati i zagrmiti pljeskom na uspjeh onog drugog, u društvu koje po navici najčešće grmi negativnostima. U takvoj atmosferi ljudi postaju malodušni, frustrirani, jalni i cinični prema tuđem uspjehu, zanemarujući objektivne kvalitete, rad, zalaganje, organiziranost, posvećenost, strast i davanje cijelog bića u to čime se netko bavi. Takva atmosfera ne motivira ljude da razmišljaju i rade pozitivno, nego, upravo suprotno, razara tkivo našeg društva.

Osobito je to izazovno danas, kad još aktivno tražimo izlaz iz kratera nastalog eksplozijom problema u sustavu Agrokor. Ovaj je fenomen označio vrhunac krize upravljanja i krize elita koja prožima naše društvo. Krize za koju odgovornost dijele javni i privatni sektor podjednako. Krize koja je kao grmljavina najavila poplavu, a poplava je na površinu izbacila godinama akumulirani otpad. Nije ugodno danas veslati u močvari koja nam se prelila u dvorišta i kuće, znajući da smo nakupljeni otpad i sami ispuštali u kanalizaciju. Eksploziju ipak nitko ne može ignorirati, u svemu postoji jasna individualna odgovornost, a mi kao odgovorni gospodarstvenici, a najprije kao zreli ljudi, moramo moći pogledati u srce eksplozije.

Zato neka nam ovaj događaj i češće nego jednom godišnje posluži kao podsticaj i podsjetnik da trebamo slavlje, trebamo pljesak, da grmi. Grmljavina najavljuje kišu, a kiša ne prijeti jedino poplavom, iako ovih dana na vrlo doslovan način upravo od toga strahuju dijelovi Hrvatske. Voda više od svega znači život. Kiša zemlju čini plodnom, livadu zelenijom, osušenu koru nahranjenom, izvor dovoljno obilnim da utaži žeđ, jezero dovoljno dubokim za kupanje. Bez vode ne ide, bez kiše, bez grmljavine…, teško ćemo pobijediti ono sitno, čangrizavo, uskogrudno i sebično u nama. Treba nam veličina da pohvalimo drugog, da ukažemo da je netko od nas napravio nešto dobro, a kad je tako i nešto izuzetno. Samo u društvu uspješnih, uspjehom bogatih, možemo se osjećati kao dio bolje i sretnije zajednice.

 

DEFINICIJA POBJEDNIKA

U takvom društvu smo svi pobjednici. Svi dijelimo uspjeh i stalno se natječemo kako bismo u cjelini bolji. Nerado se ponavljam, ali kada u nešto vjeruješ, kada nekog voliš, kada ti je nešto posebno bitno, onda stvari treba i više puta izgovoriti. I nikad nije previše.

Zato ponovno ističem kako ovdje danas imamo ne sedmoricu, ali petoricu veličanstvenih, pet fantastičnih poduzetničkih odiseja, imamo večer 5 zvijezda koje sjaje na ponos svih nas. Oni su pobjednici. Oni su zaslužni primjeri o kojima će se pisati. O njihovim životima, odlukama, postignućima i planovima pričat će se nakon ove fantastične večeri, jer oni inoviraju, investiraju, riskiraju, zapošljavaju, pobjeđuju, njih želimo kao uzore. Oni to zaslužuju. I njima plješćemo večeras.

Jedan od njih dobit će zahtjevan zadatak, ulogu ambasadora koji će predstavljati Hrvatsku na svjetskoj smotri ovog lipnja u MonteCarlu, na izboru Poduzetnika svijeta za 2018. Vjerujem da će među pobjednicima koji neće otići kao ambasadori večeras biti onih koji će ponovno sudjelovati u godišnjem izboru. Svijet pamti nacionalne ambasadore, ima ih, koji su do te prestižne uloge došli iz trećeg, petog, čak i šestog pokušaja. Jer poduzetniku je imanentno da je cijeli život u utakmici i da nikad ne odustaje!

Kao predsjednik žirija, zajedno s Vedranom, Nenadom, Lajošem, Sašom i trojicom dosadašnjih laureata Alanom, Đurom i Markom, imam privilegij svake godine otkriti nekoliko novih poduzetničkih postignuća i svaki put kad pomislim da sam u našoj maloj poslovnoj sredini već vidio sve što se ističe, uvijek me razgali novi pothvat, poslovni model, inovacija, znanje, vještina, hrabrost, san. Hvala EY-u koji nam je to omogućio, hvala kolegama u žiriju za direktnu komunikaciju, razmjenu mišljenja, uvažavanje sugovornika, kriterija, a u konačnici kod važnih stvari i konsenzus. Bez izdvojenih mišljenja.

 

 

 

Kategorije:Uncategorized

2 replies »

 1. Hvala vam na poticajnom članku, hvala vam svima koji ste ostali u Hrvatskoj i uspjeli. Hvala na viziji budućnosti. Ovu zemlju ne gledate kao mjesto od kuda treba što prije otići,nego mjesto na koje kada i kiša pada, donosi nam dobro, i uči nas kako poboljšati sadašnje stane da bi nam sutra bilo bolje. Ovaj članak nam daje nadu, za razliku od novinara svih TV programa koji i u dobru izvlaće ono najgore. Pozdrav i svako dobro.

 2. Zaslužen pljesak…
  Svi se čude koliko se propisi znači uvjeti na tržištu kod nas mjenjaju kroz zakone enormno često.
  Administracija u prvome redu kroz općine buja kao gljive poslije kiše. Cijena je nazadovanje.
  U zadnje vrijeme država je dopustila poduzetnicima i svima drugima da svake godine otvaraju novu firmu i ne plaćaju PDV, jer nisu u sustavu.
  Sliči mi na sustav snađi se druže…najviše to oko PDV-a koriste ugostitelji jer su vrlo agilni pod visokom konkurencijom i na tržištu. Ipak to je jedna vrsta prevara i motivacije za muljažu.
  I ono što je ključno pošteni ispadaju budale. To je vrhunac lošeg upravljanja kada pošten ispada
  budala, a sitni lopov klase jazavca je profitirao.
  Društveno odgovorno ponašanje treba stimulirati, ali daju se razne prilike i pogodnosti onima koji
  žele u startu varati.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.