Mirovinski fondovi

Peti fond

Elegantno rješenje za mnoge naše probleme u mirovinskom sustavu, a koji su izmislili Šveđani je uvođenje ‘Petog fonda’, kod njih je to ‘Sedmi fond‘.

Ideja je da svi novi umirovljenici ulaze u njega, naravno to nije nikakvo ograničenje jer bi imali pravo besplatno promijeniti fond u prve dvije godine. Ali kako su ljudi prilično inertni, ostala 4 bi se morala jako truditi da ostvare bolje prinose i tako razviti konkurenciju. Jer ovo sada što sada imamo, svi vrlo slične, a jednako ekstremne (perverzne?) portfelje i to u izrazito dugom vremenskom razdoblju, ne odaje neku pretjeranu konkurenciju među njima, a kao što znamo, konkurencija je majka napretka.

Mali je problem što se čini da su postojeći OMF-ovi (barem oni glavni, B), praktički osuđeni idućih godina na prinose malo iznad nule, ili negativne. To je zbog strukture portelja, kapitalizacije kamate i povijesno niskih kamatnih stopa.

Naravno, idealna varijanta je da se ovaj ‘Peti fond’ ne da na upravljanje državi, nego nekom konkurentnom. Recimo nekim Šveđanima 🙂 … ili naprosto javni natječaj.

Konkurencija je sjajna stvar. U istom duhu sam bio predlagao rješenje problema s CHF koje bi bilo daleko superiornije za dužnike od postignutog: Jednostavno rješenje problema sa ‘švicarcima’. Neki su to bili pogrešno shvatili kao ‘želju’ da se dužnicima otmu stanovi. NE! Da se to uvelo, banke bi same međusobnom konkurencijom riješile problem, napravile otpise, restrukturirale kredite … a što se dogodilo? Kako je sada CHF opet blizu razinama od 1,20 kada je problem nastao (i rješavao se na 1,0), ispalo je da je država ogromnom intervencijom zapravo subvencionirala svjetska tržišta valute i špekulante valuta!

Peti fond. Davno je trebao biti.

Kategorije:Mirovinski fondovi

5 replies »

  1. Problem je kod OMF što se ne može promijeniti fond kada to čovijek želi nego se samo može promijeniti svake tri godine i to samo u onom mjesecu kada si rođen. Znaći samo svakih 36 mjeseci možeš birati u koji fond da se prebaciš. To i nije baše neka sloboda izbora.

  2. Uskoro mi doazi taj dugo ocekivani mjesec kada mogu promijeniti fond. Prebacio bih se u neki A fond. Ima li netko prijedlog koji bi najbolji izbor bio. Trenutno sam u AZ B.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.