Uncategorized

Struktura hrvatskog turističkog smještaja najlošija u EU (1)

Eurostat je upravo objavio podatke o strukturi i dinamici turizma u EU.

Evo prvog dijela analize, više uskoro.

Imamo uvjerljivo najmanji udjel noćenja u hotelima u EU:

Već i vrapci na grani znaju da je to potpuno suprotno patetičnom vrištanju socijalista među nama koji su tvrdili da će ‘krupni kapital uništiti Jadran’ (neće on kod nas, ne bojte se). Jadran je zabetoniran uglavnom neimarskim zanosom nelegalne izgradnje apartmanskih kuća, koje su kasnije legalizirane. Naizgled, moglo bi se reći, ‘ma neka i narod živi’, ali dugoročno gledano lako moguće da će se taj tip turizma urušiti, osim što je devastirao Jadranb.

Ista ekipa boraca ‘protiv krupnog kapitala i neoliberalizma’ je uspješno otklonila reforme koje nisu pogodovale interesnim skupinama čiji su trabanti, tako da je narodu prodala priču da je u Hrvatskoj ‘neoliberalni kapitalizam’ iako smo ekonomski druga najneslobodnija / najzatucijana zemlja EU (nakon grčke). Ovdje možete lijepo vidjeti što se dogodilo u krizi i zašto je to bilo strahovito štetno, članak od prije točno godinu dana, aktualan i danas: 10 godina od početka ‘svjetske krize’ – što smo naučili?

Ujedno možete vidjeti da je porast smještaja u hotelima na Jadranu u jakoj 2016. bio tek malo veći od EU prosjeka. Grafikon pokazuje porast broja noćenja, a 2016. je sav ostali u Hrvatskoj rastao dvostruko brže od hotelskog:

I još: vrlo smo turistički intenzivni, broj noćenja po stanovniku:

S druge strane, struktura smještaja u hotelskom segmentu se prilično brzo mijenja, kao što je to ovdje opisao Ivica Brkljača.

p.s. Kad ste već ovdje, pogledajte što je ovoga ljeta radio STEM auto, ‘bibliobus modernog doba’, s besplatnim radionicama programiranja robotike za djecu širom Hrvatske kojoj nudi jednakost prilika, te općenito pogledajte što djeci u Hrvatskoj nudi Croatian Makers, najveći izvankurikularni projekt te vrste u EU, s dosegom sada do već 100.000 djece. Može i ovdje u članku na Indexu.

Kategorije:Uncategorized

66 replies »

  1. Jedan od važnih uzroka poticanja apartmanizacije su lokalne vlasti u općinama i gradovima. Motivi su krimogeni, korupcija kod prenamjena zemljišta i dozvola za gradnju i nakon toga punjenje gradskih i općinskih blagajni izdašnim nametima jednokratno i stalnim komunalijama dugoročno. Lokalne vlasti zato koče hotele i resorte i trude se maksimalno ih oporezovati, jer je lakše ubirati mito od fast foodova, trgovina šlapama, sljastičarnica, kafića, štandova sa kineskom robom koji u visokoprofitabilnom turizmu nemaju svoje mjesto. Isto tako hoteli i resorti izdaju fiskalne račune, rade legalno, plaćaju radnik sve preko računa sa svim doprinosima pa lokalni šerifi tu nemaju udio kao u turizmu koji ide na crno a radi se o stotinama milijuna crnih eura koji se ubiru.

    • Potpuno netočno,apartmanizacija-sobe zimmer je izravno rezultat 700 tisuća bespravnih objekata u rh,to je izravno rezultat jer mi hrvati nismo naučeni poštovati zakone svoje zemlje nego smo naučeni plivati u neredu.Tko nam osigura nered i bezakonje taj dobija izbore.
      Kakva gradnja apartmana legalno?To su minorni slučajevi,upravo takva gradnja bi digla kvalitet našeg smještaja na višu razinu ali postoje zone građevinske u kojoj vam kažu “sami dovedite i financirajte dovod struje i vode”,drugim riječima vi hepu napravite-financirajte trafostanicu pa onda fino gradite?Zato nema kvalitete privatnog smještaja nego kokošinjci koji su uz to bespravno sagrađeni ali danas su legalni.Odakle vam to da se legalno grade masovno apartmani na prenamjenjenim zemljištima?Ja to ne vidim a obilazim jadran,vidim samo nelegalne(danas legalne) betonare?Za vašu info ne gradi se u mome kraju ništa a građevinske zemlje kao u priči ali u nezgrađenim područjima gdje vam je problem koji sam vam rekao.Samo se rade rekonstrukcije i nadogradnje unutar postojećih objekata,tako nastaju kokošinjci….To smo mi!Kokošari!

      • Pravno-normativno-policijska idba-skoj vrhuska je kriva i vecina bi normalno bila u zatvoru … zato ne dozvoljavaju ni lustraciju ni referendume, ni meritojraciju znalaca … pa investitori ne mogu ni doci … u Istri su se svi ‘serifi’ obogatili na ‘legalnoj’ pretvorbi ruralne zemlje … a i drugdje je slicno. Namjerno ni katastar nemamo da se ne vidi koliko su vec i boljsevici ukrali … Najbrze bi bilo dati RH 6-10 godina u pravno-policijsku koncesiju Svicarskoj i to NIJE vic … jeftinije nego ovi lopovi serifi i orangutani … !!!

      • Zasto da ljudi grade legalno kad ti nemozes dobit nikakvu dozvolu ako nisi podmazao? Ja znam ljude koji imaju novac i bave se gradjevinom ali ne zele gradit nego samo renovirat. Jer kad plati svoj mafiji njen dio, njemu ne ostane nista. A oni ti u bilo kojoj fazi gradnje mogu sve zaustavit i trazit koliko god zele novaca jer znaju da nemas izbora.

      • Svi su se jako fokusirali na to što smo mi zadnji, ali gledajući ostale zemlje koje su na začelju s nama na toj listi s nama (Danska, Nizozemska, UK…), čak bi se čovjek trebao upitati nije li to zapravo dobro. Razumijem da onima koji se bavio isključivo ulaganjem u dionice a ne samim turizmom zapravo ne odgovara apartmanski turizam jer im ne nudi mogućnost za zaradu.

    • http://hr.n1info.com/a319631/Vijesti/Najostrije-osudjujem-manipulacije-brojem-zrtava-u-Jasenovcu.html

      Evo velebit predsjednica kaže da je hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi i na domovinskom ratu,i da su mnogi hrvati bili pravednici u drugom ratu na ispravnoj strani.Mene sada “brine” što će reći bujanec?Igra ona jako pametno?I jako značajno je rekla da se samo obrazovanjem možemo boriti protiv radikalne ideologije?Mislila je na “čobanluk” samo ona je ipak puno kulturnija od mene pa se eto drugačije izražava?Ona jako dobro kontrolira desnicu da ću je na kraju i ja zavoljeti samo se bojim da bi je bujanec mogao prestati voljeti?Što vi misite?

      A ovako nas je oprao izraelski predsjednik:

      https://www.srbijadanas.com/vesti/region/predsednik-izraela-lupio-samar-hrvatima-u-jasenovcu-im-ocitao-lekciju-za-sva-vremena-2018-07-27

      • Hebe mi se za izeaelskog predsjednika, nema razloga da se ne propituje broj žrtava u Jasenovcu, jer treba raskrinkati sve laži. Ne može biti jednako 30 tis žrtava i 700 tis. A srpske laži bi trebale biti orjentir? Ako ne prihvaćam srpsku laž ja sam revizionist? Hoću istinu bez predrasuda.

        • Hrvatska generalno sa Izraelom nije puno surađivala do sada. Ono što je greška svih naših političara je što nisu doista istražili što se dogodilo i npr vratili židovima svu imovinu i jasno pokazali da su protiv tog režima,tj jasno se distancirali. Zatim kad imaš točne podatke i kad imaš jasan uzmak od te ideologije, e onda ideš na megdan Izraelu. Jer nemaš teret za vratom. Zatim ih pitaš što oni traže, i što ti nudiš. Jasno im objasniš da ti nećeš spuštat glavu i kad treba i kad ne treba, jer je netko prije 70 godina radio to što je radio, čega ti nisi bio i čega si se jasno riječima i djelima distancirao. I ako im takav odnos paše, ok, ako ne, doviđenja. Ako se uspijete dogovorit, ok, ako ne…svatko svojim putem. Reći također, da i u tom slučaju, nedogovora, smo spremni uvijek priskočit u pomoć, bilo putem gašenja požara ili nečeg drugog. Tada imaš otvorena vrata i ti njih na neki način zadužuješ, a ne tražiš ništa. Prije ili kasnije, shvatit će poruku, nisu oni mutavi kao naši političari. Ovako se sa jednim teretom otišlo tamo, i naravno da se moraš ispričavat i za šta si kriv i za šta nisi. I onda se svaki potez smatra revizionizmom i može ga se tako tumačit.

          p.s. inače to oko požara smo mogli i bolje iskoristit. tu smo trebali uložit sredstva i napravit silu od sebe, kad već ne možemo protiv priomana, pa da izvučemo najbolje iz te situacije. Navodno su nas zvali i da ih skolujemo u tom segmentu. Nisu ni oni u svemu najbolji.

  2. Brojke bi bile još poraznije kad bi pribrojili privatne kapacitete koji nisu nigdje prijavljeni.Samo ono što vidim u mojem malom primorskom mjestu nije baš sitno.

  3. Sve što je navedeno u članku je točno, samo bi bilo zanimljivo napraviti tablicu i usporediti rdig odnosno dobit/gubitak hotelskih firmi i drugih drušava u crobexu. Hoteli, s obzirom na relativno kratko trajanje sezone (što nije moguće lako i brzo promjeniti), fiskalne obveze koje su mnogo više nego kod privatnog smještaja (od čega je % na crno) i znatno viših troškova poslovanja (teško je zaržati kvalitetnu radnu snagu ako radiš par mjeseci godišnje), imaju malu profitnu maržu (ili rade s gubitkom). Da nije bilo kredita hbor i donacija eu (možda i muljanja s istim), broj novoizgrađenih hotela bi bio još manji.

    • slažem se, užasno puno je iznajmljivanja na crno.. ljudi imaju po 4-6 apartmana a prijavljena imaju samo 2 ili 3 a ima naravno i onih koji nemaju prijavljeno ništa.. mogao bih samo u svojoj i obliznjim ulicama nabrojati takvih najmanje 20tak a koliko ih je onda na cijeloj obali..

  4. Ono što postaje najveći problem je skupa ugostiteljska ili vanpansionska ponuda koja je u debalansu sa kokošinjcima i cijenama kokošinjaca i mislim da ćemo tu platiti cijenu jer ako je kokošinjac 40-50 eura dan za dvije osobe a večera u toj sredini po osobi u restoranu isto toliko onda imamo problem jer ti gosti to ne mogu platiti,pogotovo se to tiče tkz elitnih destinacija i malih sredina koje nemaju neku širu ugostiteljsku ili vanpansionsku ponudu i to nama postaje veliki problem.

    • Pa ne bi se slozio sa nazivom kokosinjac.. ljudi imaju itekako veliki broj apartmana na odabir a ako netko oce spavati u kokosinjcu njegov izbor.. istina da su cijene ostalog daleko iznad smjestaja pa na kraju samo ce dvije lezaljke na plazi I parking platiti isto kao smjestaj a da ne govorim o ostalom.. cijene hrane I pica svake godine su sve vise I turisti pocinju opet sve vise dovoziti hranu na odmor.. parovi jos I jedu vani ali cetveroclane obitelji I one sa vise clanova si to ne mogu ili ne zele priustiti jer bi im trebalo poprilicno novca..

      • Kokošinjac je stilska figura,želim reći da mi htjeli ili ne zbog takvog smještaja imamo goste niske platežne moći ali u turizmu i ugostiteljstvu vam važi ona “kakav gazda takav gost”,to vam je u gmt globalu uvijek tako,mi smo još uvijek u nekom prosjeku teški čobanluk,što prije to shvatimo više ćemo zarađivati od turizma i puniti proračun,ako ne shvatimo koliki smo čobani i što propuštamo onda ćemo živjeti u teškom siromaštvu i glođati se između sebe tko je gdje bio 45 i 91,to vam je tako u životu.Naravno čobani naviru kao 45te kad su se spuštali sa brda i biti će borba jako neizvjesna,međutim ovaj put ne-čobani imaju alternativu da napuste zemlju laganini,naši djedovi nisu imali takvu alternativu i tada je to bilo jako teško.

        Čobanluk je usvojio i dio katoličke crkve i tu će se voditi velike borbe,mogući su i crkveni raskoli,već danas imamo neke naznake da je određenim djelovima crkve dopizdilo i da više ne žele šutjeti?Biti će tu svega?Inače naša crkva povijesno zatuca ovaj narod do razine boli i koči razvoj ovih prostora već xxx godina?Previše čobana su postali svećenici ali drugi dio crkve postaje toga itekako svjestan i budi se i polako se počinje buniti,samo ne ide to tako lako?Ako ne vjerujete meni čitajte antu starčevića?Čobani j ove prostore već xxx godina?Kada i ako pobjedimo čobane ova država ima šansu za uspjeh,ako ne neka im država i daleko im kuća….

        • Čobani su inače ljudi koji toleriraju bezakonje,obožavaju plivanje u mutnoj vodi,druže snađi se i te priče.Uvijek i u pravilu sakrivaju se iza ideologije ili svjetonazora,bilo ćobani 45te bilo ovi 95 te,prepoznati ćete ih po tome što nikada ne govore “ja” nego “mi”,ili se pozivaju na druga tita i partiju ili na domoljublje i vjeru,i kada kradu i otimaju na to se pozivaju?Tako ćete prepoznati čobane!Cajke vole i jedni i drugi,govorim o većini?

        • Kod svećenika u rh imate jedan veliki problem što je masa njih nekada prisiljeno zbog mnogobrojnosti u obitelji i siromaštva da odu u svećenike.Tako vam je nekada bilo,čista egzistencija gdje odabir nije bio ključan.Nije se radilo o odabiru nego o prisili ili blaže nagovoru roditelja,tako je danas moj dobar prijatelj svećenik ostavio curu i postao svećenik jer nije imao doma što jesti…on je danas toga svjestan i jako normalan čovjek i u pravom smislu riječi u službi boga i dobra ali mnoge je to udarilo po glavi i ostavilo teške psihičke posljedice,pukne ih na zloću i zatucanost…čemu se lagati?Ajmo govoriti malo i istine?70 godina se lažemo i mi i srbi?

        • Tako vam je isto kao “desničarenje” kod kolinde grabar kitarović,da ona obožava thompsona i tu vrstu desne ikonografije i načina proslava oluje sa “jedinim pravim hrvatima”,ona i jakov bi godinama bili slavljenici u čavoglavima?Jer “zar ne???”,tamo godinama idu “pravi hrvati” Zar bi vi propustili takvu jednu proslavu oluje uz thompsona da ste ono za što se predstavlja kolinda?Ja nebi?Jedino se ja ne predstavljam da sam taj?

    • To je tržišni problem. Ukoliko ste uvidjeli priliku za takvu vanpansionsku ponudu imate mogućnost poduzetog podhvata u tom pogledu. Onoga trenutka kada gosti ne budu htjeli/mogli plaćati takve večere i cijene će se morati prilagoditi, a jednako tako kada gostima ti kokošinjci ne budu više atraktivni, jer nedovoljno kvalitetni za ponuđenu cijenu, tražiti će skuplje i kvalitetnije opcije. Zvuči jednostavno, a upravo je takvo. Ono što bi svakako bilo od pomoći je državna intervencija (sarkazam), u pogledu poreznog rasterećenja, i liberalizacije tržišta rada. Tada bi ponude u restoranima bile jeftinije, ulaganja bi bilo više, kao što bi i poslodavci i posloprimci bilu u konačnici zadovoljniji i efikasniji, a sve to bi se oslikalo na našu turističku ponudu.

      • Kada je bio smanjen PDV…onda su pitali ugostitelje da li će sada i cijene biti niže. Oni su odgovorili da su do sada puno ulagali i da im država uzima zadnjih xy godina i da oni sad žele sebi vratit svu tu izgubljenu dobit. Bilo na televiziji, ugostitelj to uredno rekao u kameru.

        • Ja bih se Vama još i mogao složiti da cijene nisu efektivno svuda išle dolje, al Vas onda pitam: što rade ti i takvi ugostitelji s razlikom u novcu. Vjerujem da mislite da taj novac koriste za kupovinu skupih automobila u stranim državama, obzirom na percepciju poduzetnika u Hrvatskoj. Međutim taj višak eventualno rezultira boljom uslugom kupcima, ili boljim uvjetima za posloprimce. Da je porez danas bio 13 umjesto 25% moglo bi se pretpostaviti da bi i plaće ugostiteljskih djelatnika, u situaciji manjka radne snage, bile veće. Možda ne za razliku od 12% ali zašto ne 5-6%? Nadalje u tako kratkom roku i nije realno očekivati veće promjene cijene, i ne svugdje, ali zamislite da postoji nešto kao “pošten” ugostitelj (jako nepopularan pojam u Hrvatskoj), i da takav ugostitelj prilikom otvaranja lokala primjenjuje cijene niże za cca 10%. Po Vama kakav bi bio efekt na njegov promet, a kakav na promet njemu skuplje konkurencije?

        • Gorane, napisao sam dug post…generalno mi sve bude objavljeno…al ne znam da li bi ovo…a ne bi da ne duljimo temu.
          Imam jedna prijedlog za vas…potrazite posao konobara na moru…pa se cujemo nakon prvog tjedna na radnom mjestu. Eto toliko…i odmah cete znati sta rade ti gazde sa razlikom u novcu.

        • Slažem se sa Markom, a htio bi samo dati svoje iskustvo.

          Goran se pita što bi se desilo sa ponudom ugostitelja da se desi rasterećenje ugostitelja.

          Problem je što se takva situacija upravo događa a nema razlike u cijenama. Naime, bio sam na moru 2 tjedna na Braču, Supetar. U tih 2 tjedna većina računa kafića u kojima smo bili imali su malu napomenu da obveznik nije u sustavu PDVa zbog xy zakona. Dakle oslobođeni su svih 25% i veće rasterećenje kroz PDV nije moguće. No ipak nije bilo ikakve razlike u cijeni njihovih usluga pa čak niti tih 10% koje vi mislite da bi utjecalo na njihov promet.

          Možemo reći da je eksperiment kojeg sugerirate proveden (ili se provodi) i doduše na malom broju mjerenja jedne osobe, nema efekta koji mislite da bi se desio na cijene ili promet. Jeste li i vi na moru pratili cijene i račune koje ste dobivali?

          Ako skupimo iskustva većeg broja ljudi možda možemo dobiti bolju sliku efekta smanjenja PDVa na cijene usluga ugostitelja ali ne vjerujem da ćete naći puno slučajeva gdje bi netko imao 10% niže cijene koje mu omogućuje oslobođenje cijelog PDVa.

          No moja pretpostavka je da je problem u lokaciji, tj na kontinentu bi se smanjenje PDVa možda i očitovalo u nižoj cijeni usluge, no na moru to jednostavno ne radi zbog specifičnosti lokacije i općenito dobre popunjenosti kafića/restorana.

        • Zašto svi uporno izbjegavate uzeti u obzir osnove ekonomije kad pričate o ovim stvarima?

          Kakvo bi vi smanjenje cijena u ugostiteljstvu?! Čemu to? Znate li vi kakva zloguka proračanstva zazivate? Deflaciju?! Babu rogu koje se cijeli svijet boji vi kao da priželjkujete…

          PDV nema nikakve veze s cijenama nego s “konkurentnošću” naših poduzetnika/trgovaca (u ugostiteljstvu ovdje konkretno).

          Cijene su tržišna veličina. Cijene ovise isključivo o tome koliko su kupci spremni platiti, o ponudi i potražnji, o tome koliko je dobar koji ugositelj (ili privremeno “ima sreće”, al u dugom roku isključivo “koliko dobar”. Nemojte biti nekome zavidni ako “nezasluženo” može držati “visoke cijene” – ako je tako, nezasluženo, neslavno će propasti, bez brige).

          Cijene ničega pa tako niti ugostiljeskih usluga nemaju veze s troškoom inputa bilo koje vrste (i PDV je efektivno “kao trošak”), a rashodi zaista nikoga ne zanimaju i nisu ničija briga osim vas koji ste pružatelj te usluge/proivoda/prodaje i koji određuju vašu profitabilnost, bankrot itd. – eventualno je to briga vaše države ako je to država koja radi svoj posao, “da vam osigura dobre uvjete poslovanja”, da se potrudi smanjiti vam sve koje može tj. sama ne doprinositi troškoima, porezima itd.

          Smanjenje PDV-a ne služi tome da padnu cijene usluga u ugostiteljstvu (za cijene je odgovaran samo Bog/tržište) nego tome da ugositetlji budu konkurentniji (dakle da se poveća njihova operativna dobit). Konkurentnost je nešto što pak država može uništiti kao od šale, kao vrag.

          Valjda svi dobronamjerno želimo, a Vlada je radi toga izabrana (to joj je posao), da naši poduzetnici iz svih industrija imaju čim veći profit.

          Smanjenje PDV-a služi povećanju profita uslijed smanjenja tih nepotrebnih/glupih troškova (a koje se želi, “radi međunarodne konkurentnosti”, u tim “trgovačkim poslovima s jako mobilnim kupcima/turistima”, svesti na razine koje nisu veće od onih u konkurentskim zemljama). Da naši ljudi idu masovno i po kruh i mlijeko preko granice, onda bismo se morali misliti i kako PDV na kruh i mlijeko držati na nekim specijalnim stopama, sličnim susjednim zemljama itd. Dok toga nema, državi je glavna briga specijalne stope držati bar u turističkoj industiji koje je ugostiljestvo praktički dio.

        • @ludi mali. Hvala na konstruktivnom postu.
          Potpuno ste u pravu kada kažete da manji porez ne rezultira automatski i manjom cijenom. Nadam se da se takav zaključak ne da isčitati iz mog posta. Cijenu diktira ponuda i potražnja, a porez je samo jedan od mnogo faktora u konačnoj cijeni, a među ostalima tu je i cijena rada, lokacija, troškovi najma, kvaliteta ponuđene usluge itd. Više sam postom ciljao na razbijanje te negativne percepcije o poslodavcima kao kriminalcima koja je dominantna u našim medijima, a prisutna je i kod posta na koji sam odgovarao od gosp.Marka. Kao odgovor istome jesam radio kao konobar i to u vrijeme krize, kada je radne snage bilo u izobilju, pa mi je tako i plaća bila mala, a radno vrijeme recimo brutalno. Ali se ne žalim, jer je moja poslodavka tada radila svaki dan do 12 ili jedan u noć a budila se u 05.30 kako bi peglala i radila pripremu za posao. Tada mi je bilo drago raditi i za 4.000 kuna, a danas nemam potrebu raditi taj posao, ali ljudima koji su mojoj situaciji od prije par godina plaća je narasla i preko 50%. Inače sam iz Poreča, tako da sam prilično dobro upoznat i sa situacijom hotelijera, i sa situacijom kod manjih ugostitelja. Priznat ću ipak da je moguće da postoji veliki jaz u usluzi između Dalmacije i Istre, između Kaštela i Poreča, pa i dojmovi mogu biti različiti i subjektivni, ali u konačnici mi nikada nije bilo jasno da ako ti ugostitelji toliko dobro žive i toliko zarađuju zašto nismo svi ugostitelji?
          Pitanje na prethodnom postu i na ovom su više u smjeru stimulacije argumentirane rasprave, pa hvala na sudjelovanju.
          A što se tiče sustava PDV-a mogli bi načeti i kompletno novu raspravu da objasnimo sve nedostatke istoga u HR-u, od OPG-ova, obrtnika j.d.o.o.-ova itd. Na što sam naravno spreman 😁.

  5. Što se tiče gradnje hotela načelno je većina naroda na jadranu kontra toga,to nisu samo tkz ljevičari komunisti,nego su gori u protivljenju od njih ovi što su “za dom spremni”,tako da su se u tome fino našli…tu su komplementarni!Sad je in biti kontra krupnog kapitala a tek još stranog?To je pitanje prestiža,ovi prvi sa time dokazuju svoju antikapitalističku narav a ovi drugi primitivno zatucano domoljublje kakvim ga oni shvaćaju,dođe ti na isto,štetočine i jedni i drugi…Ali vole kokošinjce i to “domaće” ili vam ga “naše” Naševanje im je u krvi i da je sve za “naše” đabe?To đabe je naravno država “dužna” osigurati?

  6. Čitam prijedloge izmjena zakona između ostalog i smanjivanje pdv ministra ‘malog od Agrokora’. Isti će prosto učinkovito doprinijeti masovnom povratku mladih obitelji iz dijaspore. I masovnom re zaspošljavanju u npr.turističko uslužnom sektoru. I to od siečnja 2020. Prosto od radosti dobijem kvadratičastu. Diareju

  7. Iskreno ne vidim veliki problem sa samom apartmanizacijom. Svako pokušava biti poduzetan i zaraditi, a kako je zarada dobra zašto ne? Problem sa naplatom na crno, sa infrastrukturom i uređenjem okoliša nije samo problem privatnih iznajmljivača, već i cijeline zvane društvo. U kafićima, projektnim biroima, odvjedničkim uredima, privatnim ordinacijama itd. svima je lako “zaboravit” dio koji pripada državi, pa ne čudi da je isto i sa privatnim iznajmljivačima. Razlog rasta privatnog smještaja je pretežno u niskim davanjima prema državi (kod nekih i nikakvih). Istinu govori gospodin Capelli kad kaže da su privatni iznajmljivači u boljem položaju od hotelijera, međutim njegov neinteligentan zaključak da time treba privatne iznajmljivače dodatno porezno opteretiti je totalno promašen ( kao još dosta izjava dotičnoga ). Trebalo bi hotelijere rasteretiti. Što se tiče investicija u hotelijerskog branši započet je veliki broj kada je porez bio na 13 posto, što po xyipsilonti put potvrđuje da se poreznim rasterečenjem gradi ekonomija, ne poreznom represijom.

    • Naravno država je trebala hotelima ostaviti porez 13%,oni su tada pogriješili što su ugostiteljima porez izjednačili sa hotelima na 13% a to nije logično jer hoteli su ti koji dovode goste visoke platežne moći tim istim ugostiteljima i da bi održavali te hotele na visokom nivou treba im dati zraka…To ste jako dobro primjetili da su tada krenule investicije u hotele,hoteli su ti koji nam dovode potrošače visoke platežne moći,privatni smještaj je dobro došao ali i tu fali investicija i novogradnje da bi se pratila kakva takva konkurentnost ali nama su ključ investicije u nove hotele kao i investicije u renoviranje-unapređenje postojećih hotela…

    • U ovom ludilu od prijedloga vlade,treba ipak zadržati hladnu glavu,pri odabiru nove desrinacije.Estonija je OK,ali ograničavajući faktor,pored onih dobrih (e rezident prvo),je sto se share capital mora uplatiti (2500 eurića),troškovi adrese,managementa…Prednosti su brza administracija,lako praćenje poreznih davanja,preglednost izdataka tvrtke.Moj savjet je ipak prepustiti vecinu toga (i zbog knjigovodstva) pouzdanim na domicilnom terenu kao što je “Leap In”.Evo linka https://www.leapin.eu

  8. Ima osnovne dvije skupine kod privatnih iznajmljivaca:
    Ona koja je u onu skupinu koja nam kvari statistiku svojim pristupom prema turizmu , koja misli da je svak stvoren ta turistickog djelatnika , koja misli da je bavljenje turizmom dobra nadopuna kucnog buđeta uz neki osnovni posao , koja ce garazu i podrum staviti u funkciju rente i koja ce mobitelom poslikavati svoju nekretnine za staviti je na trziste.
    A ima i ona druga , koja ce o svim koracima dobro promisliti , o lokaciji, o velicini objekta , o kategorizaciji , o ekonomskoj isplativosti ulaganja u takvi objekt i opcenito bavljenju turizmom.
    Ima puno ozbiljnih investicija i to opravdanih u pogledu nekih vila i kuca za odmor sa kategorizacijom 4 ili 5 zvjezdica.
    S druge strane na srecu imamo sve vise ulaganja u izgradnju hotela , samo ove godine je u Splitu izgrađeno 6 hotela , a jedan mali Splitski hotel je vec godina u 50 najboljih hotela svijeta.
    Za one prve ce trziste odraditi svoje , jer postoje fotografije , ocjene i preporuke gostiju.
    Dovoljna poruka u ovom momentu je slobodnih vise od 200000 kreveta u kolovozu…

    • Ja volim onakve male iznajmljivača kojih se u velikom broju nalazi u Istri posebice Gradu Rovinju, oni čiji se smještajni objekti ne razlikuju od slične (ili čak zvijezdicu više!) kategorije hotela u svom gradu, osim po tome što je često površinom veće (i uz dodatne sadržaje koje hotelska soba nema, kuhinjica itd. ) obzirom kako su hotelske sobe kompaktno složene, a po manjoj cijeni od te hotelske sobe.

      Razlika je samo u tome što mali iznajmljivač nema u sklopu svog objekta restoran, wellness itd., tako da onome tko traži samo smještaj a ne sve te ostale sadržaje u sklopu istog objekta da dođe na isto samo po manjoj cijeni i možda mrvicu više komocije, prostranosti.

      Glavne stvari kao što su čistoća, redovitost mijenjanja ručnika i plahti isti standard kao hotel.

      Kad imamo takve male izajmljivače oni su na ponos svog grada i pozitivno doprinose lokalnom turizmu i zavrijeđuju svoju zaradu do koje dolaze na najviši profesionalni način ozbiljnog bavljenja turizmom.

      Za mene je takav bar jednako vrijedan kao i bilo koji dioničar RIVP, MAIS/ADRS i sl., on samo svoje dionice drži fizički doma i sam se bavi operativnim poslovanjem svoje turističke kompanije. On je ne samo domaći investitor u turizam nego i poduzetnik i marljiv radnik u jednom.

      • Antun se dobro osvrnuo na “cobane” i uljepsao mi je dan.
        Mclynx upravo sam dvojio cijelo vrijeme citajuci komentare sve do Vasega da li bi uopce ista komentirao i moram priznati da dijelimo misljenje. Apartmani nisu problem, dapace, oni su osigurac ostanka ljudi u HR, ali sve mora ici level vise, osim cijene. Postajemo skupa destinacija upitne kvalitete. Naravno, Dubrovnik, Split, Rovinj….ne ulaze u ovu ocjenu. Treba puno poraditi na osvjescivanju ljudi o vaznosti arhitekture, dizajna prostora, svjetla, vrta, okucnice, samoga mjesta, LJUBAZNOSTI, usluznosti, pa cak i zahvalnosti gostu jer je odabrao bas tvoju drzavu i tvoje mjesto za odmor i to ce produziti sezonu i vracati goste. Nije samo hotel nositelj kvalitete. Hrvatska moze bolje.

        • Evo da ja dam doprinos i par primjera. Znaci ovo sto mi nudimo na moru je cisti lopovluk. Apartman kilometar od mora pjesice, a autom 5 km jer je odmah iza krizanja i semafora pa moras ici okolo do plaze, kosta 50 eura. Nasi ljudi imaju obraz ko đon.
          Drugi primjer su nasi vrli ugostitelji…mislim da je primjereniji izraz lokalni mafijasi…
          Lignje su kostale do prosle godine ili mozda 2 unazad 60 kn. Ove godine 100 kn a porcija ribe isto. Gdje je tu logika? Svi znamo da su to Ledo smrznute lignje. E sad…ja pitam, jesu li porezi skocili 50% pa su i oni morali dici cijene? Da li im je promet bio prenizak zadnje 2 godine kad smo imali rast turista zbog pada grcke i turske? Jedino moze biti u pitanju pokvarenost i gramzljivost.
          Probajte se pobunit na konobara. Nema sanse. Ledja mu cuva taj lokalni mafijas koji zna od suca do policajca. Nista mu ne mozes.
          Ja sam se zakleo da mi vise noga nece krocit u restoran na moru. Mozda u neku prčvarnicu negdje u nekom selu. Sve kupim u ducanu, i kuham si doma. Losih primjera ima previse.
          Cistoca mora. Nas adut. Mi bi trebali imat slogan o nasem moru, ne Full of life, nego FULL OF SHIT.
          Evo clanak sa dokazima

          https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-gdje-se-nikako-ne-trebate-kupati-mali-vodic-kroz-domace-plaze-koje-su-ovoga-ljeta-plivale-u-fekalijama/7736862/

          Znaci podno dubrovackih zidina, imas fekalije. Ali najbahatiji su upravo ti iz Dubrovnika kad ih pitas zasto su visoke cijene…kao: “Ovo je Dubrovnik, ako ti ne pase moze ić” i te fore…
          Nadam se da ce vam taj bahat stav zastat prije ili kasnije u grlu.
          Ja ne kuzim kako smo mi dobili te plave zastave, pa nama fekalije plivaju po cijelom jadranu.
          Bio sam u Kastelima…doslovno nikad nije bilo tako prljavo…a kao spojili se na kolektore. Prvo je 3-4 dana bila naftna mrlja. Neki lokalni serif ispustio naftu iz svoje jahte…i svi se prave ludi, jer mu ne mozes nista. Prema nekim informacijama mrlja je bila 500 m x 20 ili 200 m (nisam siguran). Ljudi su se inace bunili protiv izgradnje te marine u kastelima bas zbog toga…ali lova je lova.
          Fekalije su plivale jedno 3 dana i nemas se kome zalit, kad su svi umrezeni. Na Ciovu takodjer nafta…ali mi imamo plavu zastavu. Pa koja se onda zastava dobiva kad je cisto more???
          Dolaze englezi u hotel i idu odmah vidjet plazu jer je uz hotel. Ljudi ne mogu vjerovat, krenuli prema autobusu, kao da se zele vratit.
          To je nas turizam. To nije turizam, to je cista prevara. Od smjestaja, preko restorana do plave zastave.

        • E pa tako je to kad idete u nekakve Kaštele i sl.

          Danas turist ima na raspolaganju sve informacije, sve moguće ocjene i reviewove, na Booking, na TripAdvisor, na Foursquare…

          Ako netko zaluta na neko tako loše mjesto, na lošu kvalitetu, ili lošu kvalitetu obizirom na cijenu, i ili što već traži, više-manje… sam si je kriv.

          S vremenom će tržište odraditi svoje i oni loši će propasti. Ali dok loši ne propadnu imate nekakvu odgovornost sami prema sebi pogledati te ocjene i ići tamo gdje su snažne indicije da je dobro. A ne bi bilo loše radi drugih i posredno radi sebe da i sami ostavite review sa svojim dojmovima. Ne samo dobrim, i ovo sve loše što se doživjeli treba jasno i glasno napisati pa nek ljudi znaju pa da više nitko tako ne nastrada.

          Čisto sumnjam da su mjesta (smještaj, ugositeljski objekti) koja su vas tako razočarala imala baš sjajne ocjene.

          Drugi put idite na malo uglednije destinacije (a i tamo treba gledati ocjene, nije niti svaki objekt u pristojnoj destinaciji isti, svuda ima mangupa, lopova) i dobit ćete sasvim drugu sliku hrvatskog turizma.

          Ako ne želite “restoran na moru”, predlažem Istru. Tamo imate sve, od mora do kopna, ne morate jesti na moru, imate izoblje odlične hrane i u unutrašnjoj Istri (čak i u maleckom Humu, mala humska konoba, servira jako finu domaću hranu i po sasvim razumnim cijenama).

          Na naše more (Istru barem) se upravo ide radi fine klope i piće. Šteta je kuhati si sam u apartamnu svoju uobičajenu hranu. Onda si slobodno mogao ostati i doma. Lokalna gastronomska ponuda, to je glavno. Sunce i more je sekundarno. Slično kao Francuska.

        • @mclynx , @marko. Slažem se s userom mclynx. Tamo gdje su cijene nerealne, ili ponuda neadekvatna ne treba ići. Za mene je noćenje u hotelu od 200€ prohibitivna cijena. Opcija mi je kamp, sa cijenom od 60-80€po noći za nekakav 20m2 bungalov. Također me ne oduševljava, a cijene hrane i pića u hotelima i kampovima su u pravilu/prosjeku veći nego u ostalim ugostiteljskim objektima. Tako da bi moj odabir bio također apartman od 50€, pa kakav bio, kupovina u Lidlu, i kava ili piva u gradu. Ukoliko bi mi plaća bila duplo veća, možda bi i razmišljao o hotelima. Cijene ribe su i za mene pretjerane, pa kupujem Ledovu ribu, ili od lokalnih ribara ukoliko je sreće. Ali to ne znači da se žalim zbog cijene.
          Po pitanju kakvoće mora slažem se da je takvo što najveća šteta vlastitom imiđu, i da je neprihvatljivo, al tu treba prvenstveno okriviti lokalne vlasti, jer je njihova dužnost razvijati takvu vrstu infrastrukture i kontrole, što usprkos našim uplatama pre često ne rade.
          Razumijem da ste ogorčeni jer realno možemo puno bolje, ali treba biti realni i priznati da nije ni okolo bajno, od Italije, Crne Gore, Albanije, Španjolske, Indije. Svaka zemlja ima svoje izazove. U Italiji smještaj za 50€ nije realna opcija, dok u Indiji za 50€ imate i više nego pristojne smještaje, ali su Vam onda plaže nerjetko zatrpane smećem.
          Kritika da, ali uz dozu realnosti.

      • Ti si mi inace fascinantan kako ti zivis u svojoj masti i iluziji…vjerovatno bi i pakao opisao kao raj.
        Kao prvo, drago mi je da sam upoznao strucnjaka za prakticno sve o cemu se prica. Kao drugo, u Kastela idem 10 godina pa znam sta pricam. Sami su rekli da su spojili kastela na kolektore. More prljavije nego ikad…
        Stavim clanak koji dokazuje da to nije samo u Kastelima…ti to sve uredno preskocis i pravis se lud kao da nista ne pise. To sta se radi kod nas na Jadranu…Karepovac ce uskoro za njih biti sterilan kao operacijska sala.
        Kao trece, gdje sam uopce napisao da sam ista jeo u restoranu? Nigdje.
        Ovo sto se pozivas na trziste…uglavnom kad ti ide u prilog…pa sami se pitate zasto ljudi ne trose kod nas nego kuhaju u apartmanu? Jer ti ugostitelji i to jadni koji od poreza ne mogu disat, a dignu cijenu smrznutih liganja na 100 kn sa 60 kn, dok su ima zadnje 2 sezone bile rekordne i dok im porez nije rastao 50%. Trzsite im je reklo da su gramzljivi i da su lopovi jer im ne ulaze u restorane ni gosti niti mogu zaposlit konobara, a gosti kuhaju doma.
        Zasto je po meni dobra apartmanizacija…jer ja tim lopovima mogu reci da se slikaju i da cu kuhat doma. A kad sam u hotelu to ne mogu.
        Kao cetvrto, fuckas ti turizam gdje ja 20 km moram putovat do dobrog restorana. A kao netko tko ima jaaaaako puno poznanika koji su od kuhara do konobara po restoranima na jadranu…mogu samo reci da je jadan onaj koji jede tamo. I tebi bi vrlo lako dokazao nakon tvog dobrog reviewa da su te jako dobro nasanjkali. To sta oni rade…ni mafija na siciliji ne radi. A pojedinci neka nastave zivjet u svojim snovima, kada broj turista pocne rapidno opadat. Taj dan je sve blize.

        • Nisam očekivao ovakvu reakciju 🙂 Moj komentar je bio više u svrhu “ohrabrivanja”, da nije sve tako crno, da u našem turizmu imamo jako lijepih primjera, da postoje ne samo enormne regionalne razlike kao Istra vs. Dalmacija koje se kod nas lokalno previše ignoriraju (valjda radi neke “politčke korektnosti”, kao i sasvim razumljivih osobnih emotivnih veza s pojedinim destinacijama itd.), nego da je stvar i vrlo individualna i na svakoj pojedinoj (pa i onoj najboljoj) destinaciji, od objekta do objekta, da imamo svjetsku klasu, istina maleni broj njih, kao što imao i taj šljam od ljudi tj. ne-poduzetnika (koji istina jesu u većini kao što neki od vas ovdje uporno naglašavaju, ali ja baš ne želim im davati toliko publiciteta, nisu zaslužili, i tržište će se s njima već obračunati, bez brige! Ja se radije fokusiram ne pozitivne primjere!).

          Slažemo se oko jednog, te koji su “kao mafija na Siciliji” treba uništiti, nemilosrdno. Ja nemam ništa protiv opadanja broja turista. Neka opadne, neka nam pola turizma propadne, ja sam ZA. Bitno je da pobijedi kvaliteta. Kvantiteta se može malo skalirati nazad. Ja samo jedino možda mrvicu optimističniji pa mislim da će njihov kraj doći bez problema, “tržišnim silama”.

          Oni koji su dobri zaslužili su poštovanje i da ih se ne trpa u isti koš s negativnim primjerima koji sramote njihovu struku, turizam kao ključnu nam industriju, državu.

          P.S. Ja ne živim u “mašti i iluziji”, ja je stvaram, kao Steve Jobs, “reality distortion field”. To je dobro, tako se jedino stvarnost može mijenjati – stvoriš “maštovitu iluziju”, oživiš je!

  9. I onda se još taj ministrić usuđuje davati ikakva objašnjenja, umjesto da nakon svega što je jučer napisano od strane stotina poduzetnika i stručnjaka – pokupi prnje i tornja se iz Ministarstva 🙂

    Dame i gospodo iz HDZ-a, ovo nije porezna reforma. Ovo je rad izravno protiv Hrvatske, ovo je borba da ono malo što u nas vrijedi – krene otvarati firme negdje drugdje, živjeti negdje drugdje, odgajati djecu negdje drugdje. Birajte, ili ste mentalni komunisti ili samo idioti, ali sada već otvoreno radite protiv ove zemlje, radite protiv Hrvatske!

    https://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-nije-porezna-reforma-ovo-je-rad-izravno-protiv-hrvatske/2018268.aspx

    • Znaju oni da to nije nikakva reforma. Oni zele prodat narodu pricu kako je to reforma, a zapravo je to reforma gdje ce jos vise uzeti novaca narodu.

  10. 1) struktura nije najgora nego najbolja u Europi

    2) “dugoročno gledano lako moguće da će se taj tip turizma urušiti” — pausalna, nicim potkrijepljena tvrdnja

    3) “osim što je devastirao Jadran” — pausalna, nicim potkrijepljena tvrdnja (Jadran nije devastiran)

    Ako vec drzavni centralni planeri grakcu na privatnike (sto razumijem, jer su mentalno jos u socijalizmu), morate li i Vi?

    Ovo sto u Hrvatskoj imamo je IDEALNA situacija i jedino sto bi trebalo napraviti je ukinuti sve drzavne subvencije hotelima (HBOR, krediti, obavezno ukinuti ministarstvo turizma, itd). Privatni smjestaj je bolji od hotelskog jedno milijun puta, iz brojnih razloga. Pobrojati cu samo neke jer mi se zuri.

    (Napomena: imam rodbinu koja se bavi iznajmljivanjem, ali imam i dionice mnogih hrvatskih turistickih tvrtki)

    Zasto je privatni smjestaj bolji (ovo nije poredano po vaznosti):

    pravi od obicnih ljudi poduzetnike
    uci male ljude kapitalizmu
    poboljsava mentalitet nasih ljudi
    trazi manje uvoza kapitala i manje je zaduzen
    robusniji je na ekonomske potrese (u slucaju par losih sezona privatnik nece bankrotirati)
    fleksibilniji je i inovativniji (lakse je reagirati na nove zelje putnika, trendove)
    ljudskiji je, profit nije jedini motiv
    otporniji je na zelje i hirove krupnog kapitala (institucionalnog i individualnog)
    tjera turiste na interakciju s lokalnim stanovnistvom
    promovira lokalnu kulturu (nema zatvaranja u all-inclusive hotelima)
    zadrzava vrijedno turisticko zemljiste razdrobljenim u male parcele
    zadrzava vrijedno turisticko zemljiste u hrvatskim rukama
    sprjecava masovni uvoz strane radne snage
    demokratskiji je (nije moguce odlucivati o promjenama u jednom centru, korporativnom ili drugom)

    Realno, Hrvatska ima visoku polozajnu rentu (koju nemaju Bosna, Srbija, Madjarska…). Veliko je i vazno politicko pitanje kome ona pripada. Ja sam protiv toga da pripadne krupnom kapitalu, bilo domacem bilo stranom. Veseli me sto mnogi hrvatski gradjani imaju nekretninu na moru (iako ja nemam), a bio bih najsretniji kada bi ju imao svaki gradjanin. Pa cak i neka populisticka fora — da svako novorodjence dobije 100 kvadrata drzavne zemlje u pojasu do 3 km od mora — mozda ne bi bila losa ideja. Pa onda kad to dijete odraste i ozeni se, par ima 200 kvadrata i moze ih zatraziti i sagraditi kucicu. Vjerujem da drzavne zemlje za to ima dovoljno.

    Ne zaboravimo da su nasi ljudi ne tako davno ginuli da obrane tu obalu. Imaju pravo traziti da im pripadne dio te polozajne rente. Zadnja stvar koja nam treba je obala nacickana hotelima u stranom vlasnistvu koji dovode turiste na all-inclusive aranzmane pri cemu ih posluzuju radnici uvezeni iz Filipina. Protiv!

    Ako drzavni centralnoplanerski genijalci misle da su tako pametni, eto im Uljanik pa neka se dokazuju u spasavanju, ili neka objasne zasto je HBOR popusio novce na Tehnika/Ingra promasaju u Alziru.

    Privatne iznajmljivace, pustite na miru!

    • Ja se isto sa svim ovim slazem, osim za ove sto traze 50 eura za rupe.
      Misljenja sam da kad bi sav dio kolaca dobili hotelski lanci, da bi se dalmacija ispraznila. Tj napunila bi se stranim radnicima, a ispraznila domacim ljudima koji zele ostati u svojoj zemlji, a ne otici. Ovako se ti ljudi najmanje iseljavaju jer imaju neki dodatni prihod, pa im se ne isplati ici vanka. Isto tako to vidim po nekolicini ljudi koji su se stvarno dali u turizam i definitivno imaju motiva da se potrude oko svojih gostiju. Kada bi radio za placu ili za nekog drugoga, ne bi imao nikakvog motiva. Zasto da ja radim za tudje snove? Zasto da drugom zgrćem tisuce i milione, kad mogu radit za sebe i sebi uzeti svu zaradu? Svjesno ili nesvjesno, ti ljudi postaju poduzetnici jer ih onaj susjed, kolega sa posla koji isto ima apartmane tjera da budu inovativni, da privuku goste, da budu ljubazni, dostupni, nazovu goste da ih pitaju je li sve u redu, pripreme im jedan specijalitet tog podrucja itd….u biti sve sto jedan poduzetnik mora biti.

      • Protiv sam daljnje apartmanizacije obale iz jednostavnog razloga uništavanja prirodnog ambijenta mjesta. Imamo prilike vidjeti trokatnice u prvom redu do mora, ne poštuje se udaljavanje gradnje 70 metara od obale, građevinske parcele djeluju preizgrađeno, nema zelenih površina i sve to uz podršku lokalne samouprave koja profitira od raznoraznih komunalnih davanja, a građevine i to potpuno legalne u prostoru izgledaju gore nego one iz prošlosti koje su bar bile nelegalne.
        U puno mjesta na Jadranu možete primijetiti jako malo ulaganja lokalne samouprave u uređenje plaža, a gle čuda turistima nude samo sunce i more pogotovo na dalmatinskim otocima s izuzetkom Hvara.

    • Mene oduševljava što se ovdje može pronaći dobro argumentirano mišljenje, ali i potpuno suprotno mišljene isto tako dobro argumentirano i utemeljeno. E sad, da se približimo jednom ili drugom, ili da iz jednog i drugog uzmemo ono što zbilja vrijedi to je već malo zahtjevnije. Ja sam mišljenja da je sjever tj. Istra u nekim parametrima nekako vremenski ispred juga (isključujem Dubrovnik jer on je posebna priča). Npr prije su iskusili nedostatak radne snage i već su na to spremniji. Zbog lokalne situacije u Istri (sistemska korumpiranost više razine, samo poslušajte što govori Kajin) prije su “prenamijenili” atraktivno turističko zemljište kapitalu, a i onaj koji je bio pristuan već prije, uspio je prije i doći do povoljne pozicije tako da je kapital prije počeo i sada snažnije pritječe. Jug, posebno Dalmacija zbog pat pozicije (sistemska korupcija razmrvljenog tipa) još “odolijeva” strašnom kapitalu. Zapravo najatraktivnije pozicije su još u korovu i propadaju, a pored njih na rubovima lokalni mafljuzi u suradnji s lokalnom vlasti iznajmljuju ležaljke, parkirna mjesta,…. što je u vrijednosti 1% od potencijala.
      Osobno smatram da se mora povećati udio hotelskog smještaja i to vrlo snažnim investiranjem bilo u postojeće bilo u nove objekte. Otvoriti perspektivu i koncesijama na pomorsko dobro, tj na plaže uz dobro odabrane lokacije. Hotelski turistički sektor ima veći multiplikativni koeficijent nego privatni, a otvara više radnih mjesta i više (i pozitivnije) utječe na druge djelatnosti nego privatni sektor.
      Ono o čemu priča Simun također je važno i nije neodvojivo od povećanja hotelskog udjela, ali također traži promjene koje bi i tu povećale kvalitetu i otvorile perspektivu ulaganja u privatni smještaj. Potaknuti inovativnost, fleksibilnost ponude, ali i zaštititi male od same države i lokalnih vlasti. I njima otvoriti perspektivu pomorskim dobrom, zašto ne, za ozbiljne privatne investicije.

  11. Sjajni protupožarni rezultati ove godine. Kažu čak 98% manje opožarenih hektara. Očiti primjer zalaganja, dobre organizacije i stručnosti. Bravo za sve ljude koji su doprinijeli takvim rezultatima, a pomaže i najboljoj do sada od stoljeća VII. turističkoj godini.

  12. Vidim da je i ovdje zavladao socijalistički mentalitet, “koliko tko naplaćuje lignje”, kakvi apartmani se iznajmljuju “, itd, ako netko može prodati te lignje i iznajmiti taj apartman u čemu je problem, što to ikoga teba bit briga uopće, to će tržište odradit, pogotovo u današnje vrijeme Google recenzija koje su iznimno efikasne. Možda neki misle s obzirom na naš mentalitet da bi država trebala određivati možda cijenu lignji ili apartmana, ovo je strašno pogotovo na ovom blogu, pa nije ovo stranica živog zida

    • Tako je. Tko može neka prodaje što hoće i po kojoj cijeni hoće, ali neće moći još dugo tako, jer kupci su sve informiraniji, tržište time sve efikasnije pa će se cijene raslojiti. Što vrijedi koštat će, što ne vrijedi… za džabe!

      Ovdje se stalno spominje nekakva lignja, eto to mi izgleda kao nešto što će ići prema džabe, dok bi kvalitetniji divlji ili nekako pametno organski uzgojen losos (kojeg nažalost nemamo u Jadranu…, a ne možemo imati sve najbolje), slično i tuna (to čak i imamo domaće), pa i donekle ti naši morski riblji staple food kao orada i brancin mogli koštati sve više i više, neograničeno rasti cijenom… i opet imati svoje kupce jer to može biti ne samo jako zdrava hrana nego i vrlo fina istovremeno, pogotovo ako je kuhar stvarno profesionalac. A to je dobitna kombinacija. Zdravo i fino!

      Zato me oduvijek fascinirao onaj Adrisov potez s Cromarisom. Moguće da su tu imali više sreće nego pameti, ali ja to vidim kao jako long term jako cool biznis!

      Kako ljudi diljem svijeta (pa i u mnogoljudnim državama kao Kina) budu sve obrazovaniji, sve bogatiji, pa im zdrava prehrana bude sve više na listi prioriteta (pa i uz to vezani ne nužno skroz racionalni hirovi koji prirodno dođu!) potražnja za kvalitetnom morskom ribom će rasti nebu pod oblake, a ponuda će tu vječno biti puno kompleksnija priča. More je ograničenog izvora divlje ribe. Uzgojiti ribu, na kvalitetan način, da ostane stvarno zdrava koliko teoretski može biti, i to u tako malo većim količinama… to nije lako! Ali tko bude imao dugogodišnje iskustvo, know-how, možda uspije imati snažan brand na tom polju, zasluženo povjerenje kupaca, ono uz dokaze nezavisnih laboratorija o kvaliteti svojih proizvoda (o količinama teških metala, bakterija itd.), pa bude te svoje ribe i kao sirovinu prodavao po cijenama farmaceutskog a ne prehrambenog proizvoda, koliko će tek to onda biti u restoranu!?

      Naime kada se malo više ljudi ugleda na Victoriu Beckham, i to si budu mogli priuštiti, i naš Cromaris i naši obalni restorani imati će kome prodavati super zdrave, super fine, super skupe ribice!

      Jedino ne znam, možemo li mi nekako u Jadranu uzgojiti losos? Ili će Cromaris kao i Valamar morati raditi strane akvizicije da se malo diverzificira, obogati svoju ponudu.

      Naime, Victoria Beckham svaki dan jede ne bilo koju ribu nego baš losos. A i nije to 100 % hir, ima jako puno istine u superiornosti baš te ribe po pitanju zdravlja i izgleda kože (ali i srca).

        • Da, kao i sva hrana…, svaka ima neku caku, pa se zato na zapadu (i sjeveru još više, tamo su baš jako najbrijani na to) ljudi se jako zanimaju za te “bio” proizvode (što je naravno isto upitno koliko je toočno kvalitetno), i koji tamo čak i nisu kao kod nas (valjda zbog razvijenijeg tržišta?) toliko bitno skuplji od “konvencionalno uzgojenih”.

          Zato mislim da će u budućnosti kod tih proizvoda kao što je hrana (i drugih koji bitnije utječe na zdravlje, kao kozmetika itd.) analize nezavisnih laboratorija dobivati sve više na važnosti i mainstream komercijalnoj primjeni, kao u uslužnom sektoru što su sada već te razne ocjene korisnika.

          To je po meni dobra tržišnog pristupa antiteža ovim EU birokratskim glupostima. Nema što država propisivati, analizirati, koliko čega ima u kojoj hrani. Sve treba biti dozvoljeno stavljati na tržište, a onda koga zanima čega ima, čega nema, koliko cijeni svoje zdravlje, koliko svoj novčanik, što se želi/može priuštiti, imati će normalne privatne/tržišne kao u financijama “rejting agencije” koje će jasno rangirati, ocjenjivati, analizirati, pa koga zanima tu se informirati i tako birati što kupuje.

          Kako za ocjenu restorana pogledaš ako ništa drugo TripAdvisor, tako ćeš jednog dana kada kupuješ recimo ribu, otići na tu neku specijaliziranu stranicu tog nekog nezavisnog laboratorija, kao “rejting agencije” (možda više njih pogledaš za svaki slučaj, ne treba biti samo jedan monopolist niti u tom poslu, kao što imamo S&P, Moody’s, Fitch), poražiti taj i taj brand, i vidiš da je recimo Cromarisov brancin tako i tako rangiran, toliko bolji od nekog recimo talijanskog, jer ima/nema toliko i toliko plastike i čega već sve ne u zadnjih N mjerenja koje su izvršili na slučajnom uzorku svojom uvaženom metodologijom…. i tako se odlučuješ što ćeš kupiti, koliko platiti.

          Kupac treba biti informiran, to je pro tržšno, to povećava efikasnost tržišta i stvara vrijednost. Ali o tome se nipošto ne trebaju brinuti nekakve udruge potrošaća ili nedaj Bože birokrati, nego to treba biti pravi tržišni mehanizam, kao Uber, Airbnb, Booking.com… biznisi kojima je svrha to posredovanje između drugih brandova i njiovih kupaca, koji stvaraju za to potrebnu platoformu povjerenja, objektivnog ocjenjivanja, podizanja razine informiranosti svih aktera i time razvoja tržišta.

  13. Nautički turizam valjda spada u “ostalo” na ovom grafikonu. Šteta što nije malo detaljniji da vidimo i to konkretno.

    Ne znam koliko često računamo na to da jako domaće gospodarstvo van turističkog sektora povratnom vezom utječe i na sam turizam na jer što jače gospodarstvo građani imaju veću diskrecijsku potrošnju pa time više putuju, kako van tako i lokalno, a mi baš jesmo zemlja gdje se ima gdje ići lokalno!! 🙂 Ono kao Francuska bismo mogli. Iako je to turistički izuzetno jaka država, ima puno stranih turista, zapravo je domaći turizam skoro polovičnog udjela.

    Tako i mi da imamo više firmica kao Five, bilo bi više domaćih turista, na razne načine, uključivo i ovakve kao team building:

    As you could see in our few recent photos, this time for our annual team building, we went sailing on the Croatian…

    Posted by Five on Tuesday, September 4, 2018

  14. Samo se moramo paziti da nam ne dođu ovakvi problemi:
    https://novac.jutarnji.hr/aktualno/prihodi-od-turizma-u-spanjolskom-turistickom-biseru-tijekom-ljeta-pali-za-14-posto/7802658/

    U duhu “bivanja dobrog domaćina”, i povodom “činjenice da nam je turizam najvažnija grana gospodarstva”, ne bi bilo loše za zločine počinjene na štetu “stranih državljana, turista” primjenjivati “posebne tarife u kaznenom zakonu”.

    Ono kao što postoji “zločin iz mržnje” i sl., tako da imamo i “zločin protiv gosta” kao specijalnu kategoriju.

    Gost je netko koga se posebno cijeni, kojemu svi se trudimo iskazati gostoprimstvo, pojačanu brigu, pa onda time ako npr. ukrade novčanik turistu, kazna jedno 10 puta gora nego da ga je “ukrao kao normalni tramvajski džepar” (možda ne baš preuzeti SAU zakone, ono džeparu odsjeć ruku, ali najbliže tome što je još u okvirima naše kulture – ja podržavam), ako netko “istuće turiste” kazna jedno 10 puta gora nego “normalni domaći fizički obračun” (ono za jedan šamar da dobije kaznu kao inače što bi dobio za ubojsto). Pa onda ne bi bilo ovakvih problema.

    • E baš sam nedavno razmišljao o tome kako je to postalo cool, kako “proizvodnja” (ona “klasičnija”) danas više nije “kapitalno intenzivna” na onaj izvorni način (u tom smislu oskudnog kapitala koji se treba potruditi prikupiti za takav poduhvat), obzirom kako je kapital postao jeftiniji (ne samo ovo sad specijalno kao post Great Recession privremena anomalija nego imamo i dugočni trend pojeftinjenja) a njegova upotreba efikasnija (i to ne samo zato što smo sposobniji u strojarstvu itd., nego i zbog efikasnijih tržišta, tržišta strojeva, trzšta financija, svega) pa povrati na opipljivi kapital u proizvodnom sektoru jako narasli.

      Ali svejedno, premda je proizvodnja tako atraktivan način za dobiti veliki ROE, nije to “baš tako lako”, bilo kome moguće pokrenuti proizvodnju nečega, zapravo ispada da je teže nego ikada.

      Kako to? Mislim da je dobar dio odgovara u tome što premda možda nije teško nabaviti kapital i očekivani povrati jesu veliki, postoje novi “sastojci” koje ipak nije lako (teže nego povijesno) bilo kome imati: znanje!

      Današnja proizvodnja prije svega zahtjeva “znanje”, know-how raznih vrsta, od tržišnog do zaista skroz mikro tehničke razine. Treba znati kako, kakve, zašto, “strojeve” nabaviti i kako iskoristi (makar oni na kraju bili neskupi) za kako “točno kakav” proizvod raditi i kako ga onda prodavati, reklamirati…

      Znanje je ključ svega, svake faze, a toga u Hrvatskoj nemamo. Lako čak i nama nabaviti kapitala koliko god treba za kakvu god proizvodnju treba, ali “pameti” nećem tek tako, jer pamet se ne dijeli besplatno i ne pada sa stabla.

      Za ulagati u turizam očito sve “makro” predispozicije imamo i pameti neke puno ne treba.

      Što se tiče pak neke vrlo specifične mikro (tehnološke) razine pameti za industrijska postrojenja nove generacije…, to čak možda i bude nešto i Made in Croatia, naime onaj Gideon Brothers npr., ne znam puno o njima ali zvuči mi potencijalno vrlo zanimljivo.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.