Uncategorized

Štednja u bankama opet rekordno

I u srpnju, nakon lipnja, opet rekordna štednja u bankama:

Bez sumnje, nakon u međuvremenu su građani donijeli prihode od turizma, tako da će objavljeni depoziti za kolovoz biti vjerojatno preko 200 milijardi kuna!

U međuvremenu, kamatne stope su jako pale (na oko 0,5%-1%):

(Izvor: Bilten o bankama, HNB)

Stoga građani, koji su prije 80% štednje držali oročenom, sada sve više drže neoročenom:

U biti, dakle, građani ne znaju što bi s novcem, pa ga drže u bankama uz gubitak (kamate na oročenu, a pogotovo neoročenu štednju su manje od inflacije!, a da ne uzimamo u obzir rizik).

Tijekom cijele krize (nevjerojatnih 6 godina!) štednja u bankama je rasla, što pokazuje da su u biti dvije Hrvatske, jedna kojoj nisu odgovarale promjene. U vezi toga možete i pogledati najvažniji grafikon za Hrvata ikada.

Štednja/ulaganje građana u glavnu štedno-investicijsku klasu, dionice, je jako mala, zato jer su ih ljudi kod nas ionako uglavnom gledali špekulativno, pa im je dodatno poljuljano povjerenje slučajem Agrokor; ali dionice i naših vodećih turističkih tvrtki se danas prodaju po EV/EBITA 10-11 ili slično.

O osnovama ulaganja možete pročitati ovdje: Osnove ulaganja.

Oglasi

Kategorije:Uncategorized

112 replies »

 1. Ne znam jeste li svjesni toga,ja sam tek danas na poslu čuo od kolege da će vlada ukinuti skrbničke račune,po meni i to će dodatno smanjiti likvidnost na našoj burzi,ja iznimno cijenim svoju privatnost i koristim skrbnički racun,sad me vlada zbog tog gleda kao kriminalaca i financijera terorizma…

  • Nisam čuo ali to je pomalo bezveze, da, i tako “hrvatski”.

   Nekad su pod normalno postojale (a u Švicarskoj ako se ne varam i danas moguće i relativno prihvatljiv model) dionice koje su baš i izdane ne “na ime” nego “na donositelja” (bez obveze unošenja imena trenutnih vlasnika u nikakav registar, jer time se gubi smisao tog oblika, a da ne govorimo čak javni registar kao to naše), tako da su dionice maksimalno prenosive, maksimalno “privatne, diskretne”…

   Naravno ako dionica kotira na burzi koja ima neka svoja pravila po tom pitanju objavljivanja ili ipak postoji neki drugi sveobuhvatniji zakon o transparentnosti vlasničke strukture može biti da se zahtjeva registracija u privatne dostupne recimo samo direktorima društva i/ili drugim dioničarima i/ili nekim državnim institucijama (ili čak javne) registre ali to onda za neke kontrolne, većinske ili bar preko nekih velikih pragova udjele, a ne tako za sve.

   Glupo je da se sustav uređaju tako da svaki i manji dioničar svake kompanije pa i one koja se ne želi odlučiti na taj vid transparentnosti mora i to baš tako javno objaviti svoju poziciju.

   To je pretjerivanje i znak opće razine nepovjerenja u društvu i stava da su svi koji nešto imaju po defaultu kriminalci dok ne dokažu suprotno.

   Upravo su skrbnički računi služili da se napravi neki balans, neki kompromis glede tog forsiranja da su dionice “na ime”.

   Ne znam što je sljedeće i gdje je granica. Javni uvid u stanje bankovnih računa svih građana? Javni uvid u njihove transakcije?

    • Ah, ma i oni su već naši, dovoljno smo dugo u EU, i “njima” što tek sve neće pasti na pamet, to me više ništa ne iznenađuje. S jedne strane bore se protiv Amerike (njihovih kompanija, vidite ove zadnje fore s “globalnim IT kompanijama”, kao neki najveći komunisti – ne znam kako ih Trump još može smatrati saveznicima 🙂 ), s druge strane vlastitih građana na sve moguće način pod onom standardnom krinkomm “rada za njihovo/opće dobro”.

     Možda je već vrijeme da izraz “grozni EU birokrati” pojednostavnim svođenjem ih pod pojam “naši”.

     Sve više postajem optimist glede tog istina jako teškog i nezgrapnog ali mora biti u dugom roku dobrog UK pridruživanju klubu Švicarska, Norveška, USA…. Što će bilo kome normalnom ta EU, osim možda onim jadnicima koji su sami po sebi još puno gori od njih, kao što su državice tipa RH.

 2. Hm, mozda zato sta se pod skrbnickim racunima skriva novac koji nema svoje legalno porijeklo, nevidim problem da ostanu skrbnicki, ali da su u poreznoj registrirani i provjereni.
  Ili da ostane vidljiv samo OIB ili kontrolni broj,,,, u biti malo i je blesavo da uzmes knjigu dioničara i mozes pretrazivati i gledati tko i koliko ima kapitala. Ovako je pogodno za razne zločeste radnje i ucjene ako netko želi.

  • To mene i brine,razne ucjene i čačkanje po tome,ja jednostavno ne želim da moja rodbina/susjedi/poslovni partneri/šef i možda neki kriminalci znaju koliko imam kapitala,ako treba sve mogu dostaviti poreznoj,hanfi,sudu bilo kome pa neka me istraže za podrijetlo novca ili utaju poreza ali ovo ,ako sam dobro shvatio to će biti javni registar?? Je li to uopće moguće? Da svaka zlonamjerna budala može listati i tražiti tko ima koliko novaca u dionicama? S jedne strane EU pretjeruje s ovim gdpr glupostima,a s druge radi ovakve stvari.

 3. Nenade, na koji veci rizik stednje tocno ciljate?

  Ako govorimo o potencijalnoj propasti 5-6 banaka gdje recimo netko ima stednju, nekako se kao veci rizik cini ulaganje u 5-6 dionica na wall streetu.

  • Ne govorim o ‘većem’riziku štednje nego riziku svake imovine, a štednja u bankama svakako ima veći rizik nego rizik države.

 4. Da, vidio sam ovo, u svakom slučaju zanimljivo
  No držim da se većinski vlasnik ili vlasnici ionako na dobrom dijelu dionica znaju, to se da zaključiti. Slučaj PVCM recimo: šuškalo se mjesecima prije javno objavljenog da je ‘u igri’ i ENNA tj. g. Vujnovac. Dakle u našoj maloj državici se sve zna.
  Bit će zanimljivo vidjeti ipak kako dišu poneke fiz. osobe čije je su vlasništvo raspršeno s manjim udjelima na silu dionica, a recimo njihovi odv. uredi, kojih su vlasnici, bilježe gubitke i sl. situacije.
  Nisam zluradan samo se pridružujem otkrivanju i rasvjetljavanju situacije oko ‘dvije Hrvatske’ koja se i ovdje na ovom blogu spominje.

 5. Pozdrav Nenade – mislite li da “ima budućnosti” na ZSE? Već jako dugo vremena svjetske burze probijaju rekorde, dok istovremeno kod nas potpuna stagnacija, a evo sada vidimo i turističke dionice lagano klize iako je poslovanje jako dobro…

  • Buducnost ulaganja na našoj burzi ovisi o kompanijama u koje investirate. Neke zasigurno imaju dobru budućnost dok je nekima poprilično neizvjesna. Općeniti odgovor je nemoguce dati.

   Ne iznenađuju rekordi svjetskih burzi s obzirom na kamatne stope, rezultate kompanija te rizika zemlje isto kao sto ne iznenađuje generalna stagnacija na našoj burzi s obzirom na iste parametre.

   Kratkoročna kretanja vrijednosti kompanija je nezahvalno komentirati.

   • Nažalost, ovo i nisu tako kratkoročna kretanja jer traje cca 1,5 godinu. Ako u nekom bliskom razdoblju počnemo rasti moglo bi nas poklopiti neštto globalno što bi značilo da smo preskočili 7+ godina globalnog rasta.
    Nenad bi isto mogao biti malo konkretniji i u ovakvim vremenima. Naime, broj objava mu je proporcionalan broju dobrih vijesti.

 6. Ulagati u pasivne prihode. Meni osobno je draža opasnost od eskalacije “nizozemske bolesti” u hrvata, od držanja love u bankama. Još da nam je zaštiti poljoprivredu i povezat je s turističkim sektorom…gdje bi nam bio kraj. Pozdrav prijatelju.

 7. “ali dionice i naših vodećih turističkih tvrtki se danas prodaju po EV/EBITA 10-11 ili slično.”

  Nenade, ovaj Vaš komentar me je zagolicao. Smatrate li da je EV/EBITDA 10-11 pretjeran za naše turističke dionice? Ovo je mislim vrlo zanimljivo i dobrim dijelom bi dalo odgovor na ono što se već neko vrijeme događa na ZSE.
  Ili da preformuliram pitanje: koji EV/EBITDA smatrate fer za vrednovanje istih?

 8. Jos malo, pa je ravno 10 godina od propasti Lehman Brothersa, od objave bankrota 15.09.2008. koji je zapoceo svjetsku financijsku krizu koja kod nas traje jos i danas, pa je zanimljivo cuti osvrt na te dramaticne dogadjaje od meni najdrazeg svjetskog investitora, Warrena Buffeta:

  https://www.wsj.com/video/why-warren-buffett-said-no-to-lehman-and-aig-in-2008/B576E2BA-DCCE-45EE-B289-C1653EF8383C.html

  Zanimljivo je i to da je od dna 09.03.2009. burzovni index S&P 500 narastao preko 400% sa ukljucenim dividendama, sto je najduzi burzivni rast u povijesti.

  Nazalost mi tu ne stojimo dobro, cast turistim iznimkama, ostatak trzista se nije bas proslavio zadnjih 10 godina…

 9. Nek onda banke ulažu i podignu kamate. Vrlo jednostavno. Nek ulaže onaj ko zna ulagat. Ne može se očekivati od prosječne osobe da se bavi time.

  • Pa, ja ne mislim da je to tako loša ideja… treba bankama dati tu slobodu. Što više slobode svima pa i bankama, to bolje!

   Nažalost, u Americi baš gdje je to već slobodnije, sve više se bore upravo protiv toga, zadnjim regulacijama, ovim poslije Velike Recesije itd., jer mnogi umjesto da za tu krizu ispravno okrive državu i kreditno nesposobne građane čiju nesposobnost je država podržavala i nagrađivala, okrivlljuju banke jer su radile to što im ti predlažeš da rade i kod nas.

   Što se tiče poticanja i nagrađivanja nesposobnosti, imamo i mu svoju varijantu toga, i također slavljenu kao pozitivnu ulogu državu, dok nam se ne obije o glavu (ono vječno državno poticanje “rješavanja stambenog pitanja”, pa i recentno državno “suosjećanje” s “žrtvama Švicarca” i sl.).

   Bankama treba dopustiti veću slobodu upravljanja svojom aktivom, pa ako to budu radili kao mirovinci s Nexe i slično, a nek propadnu, i to je za ljude, dugo nismo imali propadanja (većih) banaka. Sve je to dio tržišnog gospodarstva. A građani kad izgube svoju štednju razumijet će da je to bila cijena “većih kamatnih stopa”. Nama većeg povrata bez većeg rizika.

 10. Što drugo očekivati u ovoj neo socijalističkom banana uhljebistanu. Slučajnoj državici sa 25 godišnjim iskustvom promašenih prilika. Najveća spalionica novca i vrijednosti građanki i građana od te iste države. Glasali smo (ili nismo) , sad dudajmo.

 11. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predsjednica-kolinda-grabar-kitarovic-hrvatska-zastava-vijorila-se-u-kninu-i-prije-vuciceva-govora-i-vijorit-ce-se-ubuduce—530042.html

  Predsjednica ima odgovore kao da je predsjednica poljoprivredne zadruge a ne smije ništa reći jer hrvatski ministri medved i krstičević gdje stignu pozdravljaju nazočnost osuđenog ratnog zločinca norca pa nas zbog toga mogu srbi j u zdrav mozak a nakon vučićevih izjava svaka ozbiljna država povukla bi veleposlanika iz srbije i ostala na otpravniku poslova do daljnjega.Ako čovjek kaže da se u kninu nikada nije vijorila hrvatska zastava on direktno poručuje da knin nikada nije bio hrvatski,AKO kaže da je milošević bio veliki državnik znači da potpuno podržava agresiju na rh i danas?Naravno hrvati sve više sliče srpskoj “čaršiji” i sve rade u prilog srpskim tezama “da smo svi isti” jer su hrvatski čobani usvojili srpske kriterije i obrazce ponašanja,zato nas vučić i j u zdrav mozak jer zna da smo čobani kao i oni?

  Stvar je jako jednostavna,mi možemo povući veleposlanika što bi učinila svaka ozbiljna država ali će to naići na osudu međunarodnih krugova jer će nam reći “što vi serete kada vaši ministri veličaju i pozdravljaju ratnog zločinca osuđenog u dva nevezana procesa”
  To vučić sve zna i zato nas i namjerno j u mozak?Zna on da je na pantovčaku poljoprivredna zadruga a da plenković ovima “hiperdomoljubima” u hdzu može puvati u guzicu i da mogu oni govoriti što ih je volja i kada ih je volja pogotovo o temama vezanim za rat?Milinović je isključen iz hdza zbog pizdarije a krstičević i medved nas međunarodno kompromitiraju,slabe nam pozicije i nitko nikome ništa?
  Mi smo mala iskompleksirana,nepromišljena država koja je stvorena po mjeri čobana!Da nije tako vučić nebi smio ni zucnuti,nego zna i on da smo čobani koji sve radimo njemu u prilog pa se počinje i rugati sa nama gdje i kako stigne?

 12. Cit:”Uporno odbijanje da se provedu reforme, da se prijeđe sa socijalističkog gospodarstva i socijalističkog mentaliteta na slobodnotržišnu ekonomiju i mentalitet, da se shvati da ne mogu svi raditi za državu i da smisao života ne može biti 40 godina raditi u jednoj kancelariji gurajući papirologiju, da ne mogu svi biti umirovljenici (samo 8% umirovljenika je napunilo punih 40 godina radnog staža), da se ne može životariti od turizma…Sve nas je to polako ukopavalo u živo blato iz kojeg se sve teže izvući kako dublje tonemo.” kraj cit.
  Zemlja mitova i propuštenih prilika. Kao u filmu Glup i Gluplji. Kad mislis da je vrhunac, a ono još ima toga…

  • Za to je sve kriv narod,odnosno mi svi jer je vlast upravo naše ogledalo a socijalistički narod kakvi smo mi za sve nedaće optužuje političare,po tome prepoznaješ kritičnu masu socijalističkog mentaliteta?Ne pjevaju u socijalističkom uljaniku “bandieru rossu” nego thompsona?A “NAŠEVANJE” je isto kao u petrokemiji ili hajduku?I ovi “naši” u hajduku riču zovi samo zovi?”Naševanje” i “domoljublje” su postali jedna duša jedno tijelo?Zloupotreba je konstanta?Mi smo u k samo tako,ne znaš jesu li gori lijevi ili desni,obrazovani ili neobrazovani?Ovo da nije tragedija bila bi komedija?I što može plenković,milanović,
   karamarko ili orešković?Ne mogu ništa!Jedino što mogu i moraju da daju ostavke i saspu nam istinu u lice i kažu nam da smo kreteni koji će poginuti?U kojoj to državi na svijetu ministar za osuđenog ubojicu babe kaže “drago mi je da je sa nama”
   To samo može reći “kaplar iz jna” ili kompletni idiot,to je izjava koja kompromitira čitav hrvatski narod i državu ali “kaplar” to ne kuži ili ga boli k?Inače krstičevićev doprinos u ratu jako cijenim i čovjek je imao muda ali je kao ministar katastrofa a još veća je katastrofa plenković koji na ovakve idiotske izjave ministara medveda i krstičevića ne reagira nego zube pokazuje na minornoj pogrešci jednog milinovića?To je tragikomedija!

  • To je otprilike kao komentiranje vremena. Ne previše svrsishodno. Ali kako su i svjetske dionice padale 4 dana… ništa čudno da pada kod nas. Opće je poznato da mi “pratimo svijet kad se pada” (u drugim slučajevima idemo po svom).

   Ali ipak zanimljivo u tom smilsu “komentiranja kratkotrajnih kretanja tržišta”, kladim se da naš predsjednik vlade (kao nekakav pravi Buffett, ili nekakav totalno neizainteresirani?!) uopće ne razmišlja o tome. Baš njega briga kako se kreće ZSE, dok komunistička partija, doslovno šizi zbog padova na šangajskog burzi. Čim Trump zine, sdamo spomene neke dodatne carine koje pitanje hoće li ili neće uvesti, tamo dionice padaju a partijski dužnosnici si čupaju kosu, jer topi im se osobno bogatstvo, a topi im se i podrška u narodu tj. širem partijskom članstvu (jer to je ipak još slično kao kod nas taj stari socijalistički mentalitet da ljudi što god se događa, burza pada ili burza raste, to pripisuju utjecaju politike, vlasti, ono kao nekada što je Bog donosio i kišu i sušu).

 13. https://www.vecernji.hr/vijesti/culej-objavio-fotografiju-s-norcem-reci-brate-moj-jesmo-li-prokleti-1268983

  Ovo se rugaju sa plenkovićem , hrvatskim narodom i državom?Sada vučić može veličati miloševića do mile volje a mi moramo šutjeti,još se on može pozivati na presumpciju nevinosti?Da nije tragedija bila bi komedija?Ovo nema u burkini faso?A plenković mora šutjeti i zube pokazivati na potpuno irelevantnim događajima u hdzu i temama?Cirkus!

  • Meni se čini da se nešto valja iz brda. Ili preslagivanje nekakvo. Po dobiti, investicijama i planovima vrijednosti bi trebale rasti. Mozda MM rade i spustaju na najnize zbog nečijeg što nižeg starta? A možda ljudima treba kešovine za ulaganje u nekretnine. Malo frustrira ovako na dnevnoj bazi, ali imam osjećaj da treba pričekati kraj Q. A ionako je ZSE slika i prilika države, ljudi i njihovog raspoloženja i općrg stanja u društvu. Nesigurnost, nedorečenost i stalna izmjena zakona (usklađivanje sa EU), kao i porezna opterećenja na trgovanje i dobit, i ovo malo ulagača je rastjeralo…agrokor je dobro načeo a sad će uljanik posisati miljarde dobiti od tih istih turista. Jadno i žalosno ali istinito u Hrvatistanu.

  • Nije potrebna nikakva “globalna recesija” (to se vjerjoatno neće dogoditi tako skoro) da bi došlo do nekog normalnog “bear marketa” (što se uvijek može dogoditi, a i “poželjno je” s vremena na vrijeme). Burze rastu/padaju nepredvidljivo na kratke staze, i ne skroz u korelaciji s ciklusima ekonomije (a i koji sami su nepredvidljivi, tako da je ovo “dvostruko nepredvidljivo”).

   Kratkoročna sektorska kretanja također nije lako prognozirati a nema baš smisla da sve istovremeno raste/pada, to jedino u nekim malo iracionalnijim fazama tržišta.

   Dok ti turisti padaju nešto drugo ti može raste. Važno je imati pravilno diverzificiran portfelj pa će ti kako kada, nešto će rasti, nešto padati.

   Istina da je kod nas teško naći kvalitetne stvari i pogotovo ako si pesimist glede domaćeg gospodarstva pa tražiš ono najmanje mu izloženo, ali nije turizam jedini koji je koliko toliko nezavisan od naše lokalne gospodarske kaljuže. I drugih sektora naše kvalitetne pretežno izvozne globalno konkurentne lijepo profitabilne firme kotiraju na burzi (ADPL, KODT) i eto baš zadnjih godinu/a dana one OK rastu. Nekad nešto raste, ne može uvijek sve sinkronizirano.

 14. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kakva-izjava-pomocnika-ministrice-odlaze-li-ljudi-jer-nisu-dovoljno-domoljubni/2023022.aspx

  O čemu će ovaj lik iz crtića nego o domoljublju?Pa kada već postavlja tako stvari što ne pozove dijasporu da se u ime “domoljublja” ne vrati u hrvatsku,tip je iz imotskoga tamo je velika dijaspora pa što njima ne spočitava zašto se ne vraćaju “u ime domoljublja”?O čemu ovi ljudi uopće govore?Svaka druga riječ im je “domoljublje”,kao komunistima “bratstvo i jedinstvo”

 15. Predsjednica izgleda ne razumije ništa,ona misli da je moguće da “ne komentira” vučićeve izjave a pri tome zaboravja da je vučić predsjednik države a ne poljoprivredne zadruge a zaboravlja da je i ona predsjednica suverene države?

 16. Što je najgore vulin je dijelom u pravu kada kaže da je na dan vučićevog govora na kosovu slavila vojnu pobjedu uz nazočnost osuđenog ratnog zločinca norca?Uvijek nam oni na kraju zabiju gol,odnosno mi sebi u pravilu zabijemo autogol,ovo više čak nisu iznimke nego skoro pa pravila?

 17. https://direktno.hr/sport/stimac-odgovorio-tajniku-torcide-protupitanjem-ako-ne-bude-islo-sodgovorom-sutra-cu-ti-pomoci-133147/

  https://www.24sata.hr/show/hajduk-se-odrekao-grdija-srce-mu-place-slomljen-je-ne-spava-589410

  Čobani su sada uveli i kriterije tko je hajdukovac a tko nije?To je samo kopija čobanluka koji se uveo kao mjera za hrvatstvo?Zamislite zovu se “hajduk je naš”? Inače sam navijač hajduka ali ovo je gad i gledati i slušati jer čoban lako prisvoji i monopolizira hrvatstvo,ili bratstvo i jedinstvo,ili pak navijačku pripadnost i onda druge napada “da nisu na našoj liniji”

  Čobana po tome možete lako prepoznati?On se sam razotkrije?

 18. http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/nedostaje-im-300000-radnika-tolika-je-panika-da-primaju-sve-koji-dou-na-posao-344755?utm_source=Vecernji&utm_medium=below_article

  Hrvatska budućnost je gana,nigerija,somalija i burkina faso i to ako bude gospodarskog rasta?Čemu se lagati kada znamo da je tako?U školama se razredi pune djecom sa kosova a njihovi roditelji koji su poduzetnici(pekari,slastičari) mi kažu da nema na kosovu radne snage kojoj je rh interesantna?Ja im kažem da im je budućnost nigerija i gana?Potpuno se slažu?Samo što će na to reći culej ili košić?Tu će biti frke?

 19. Najbolji busines sada u rh je gradnja smještaja za strane radnike na periferiji gradova,plaća se do 1500 kuna po osobi,znači dvokrevetne sobe se naplate i do 35 tis kuna godišnje,deset soba bruto 50 tis eura.Kakvi apartmani za turiste,to je smiješno?A u gradovima teško najmodavci primaju “crne i žute”,tako da je to busines budućnosti?Mogao bi se velebit tu obogatiti?

 20. A ne da nam “domoljubi” izbjegavaju porez ili da ga plaćaju u monte carlu a doma nam drže predavanja o njihovom domoljublju?

  • Najveći domoljubni čin antune i jest ne plaćanje poreza, to je najbolje što se može napraviti u ovim trenucima i u ovoj državi, plaćanje poreza znači samo još više goriva svim ovim protiv kojih pišete, pravi domoljubni čin,, nema većeg od njega, MANJE POREZA – MANJE MOGUĆNOSTI KRAĐE I UHLJEBLJIVNAJA svatko tko imalo misli na sebe i svoju obitelj će sakriti koliko može od ove stoke, zato gledajte da ne tražite račune nigdje, da sve koliko može ide na crno, sve drugo je hranjenje zvijeri

 21. Najveći domoljubi u rh su srbi koji su uzeli pušku i borili se za hrvatsku protiv “svojih”,mi svi dragovoljci hrvati smo za njih male bebe?To je pravo domoljublje jer su oni imali izbor a mi nismo,mi smo branili jedino što imamo?To je vrh domoljublja a ovi iz “monte carla” su za k?
  Bolje da šute?

 22. Antune, što sad ne valja kod Hajduka?

  Znate li da je Hajduk proglašen najuspješnijim sportskim financijskim kolektivom u Hrvatskoj za 2017 g.?

  https://www.index.hr/sport/clanak/financijsko-izvjesce-za-2017-prvoligasi-u-gubitku-106-milijuna-kuna-dinamo-prednjaci-u-dugovima/2004694.aspx

  Zamislite da nam je država financijski uređena kao Hajduk?
  Ili da nam političari imaju morala kao što kažete čobani iz Hajduka?

  http://www.nogometplus.net/index.php/domaci_nogomet/kultna-22-strasna-razlika-drzave-i-hajduka/

  Dio iz teksta:

  Dakle, rezimirajmo, Hajduk je zbog plaćanja pića i provoda ljudima koji to nisu zaslužili odlučio da je vrijeme za odlazak predsjednika. U državi drugi čovjek Vlade zasere milijarde protektirajući svoju svitu, i nikome ništa. Gospodo i dame moje, Hajduk je već Švedska za ovo društvo.

  • Hajduk je danas talac čobana i narkomana,hajduk je danas ruglo nad ruglima kojima je svak kriv samo oni nisu?Hajduk je danas meni sinonim za “naševanje” jer samo ime udruge koja ucjenjuje upravu sve govori “hajduk je naš” a u socijalizmu je sve isto bilo “naše”,rezultat je na semaforu?Kod rijeke nema naševanja a rezultat je na semaforu a rijeka je sprdnja institucija za hajduk?Ti čobani su danas zabranili i grdovićeve pjesme na stadionu jer je čovjek podržavao hrvatsku repku u rusiji a nije on birao tko će biti predsjednik saveza i ostalo?Iskreno hajduk mi se zgadio a kad smo mi vikali sa sjevera 80 tih “mi hrvati” ovi “naši” su bili male bebe?Koji su to likovi u udruzi “hajduk je naš”,mene oni podsjećaju na šator u savskoj?Koga oni predstavljaju?Tko im daje za pravo da odlučuju smije li grdović pjevati ili ne?To su klasični idioti kojima je navijačka pripadnost postala profesija kao i “našim” domoljubima a rezultat im je nula-zero?Ako je to “švedska” ja sam papa franjo?30% igrača hajduka danas ne zna štopati ni loptu a kamoli što drugo?Ako je to “naševanje” uzor daleko im moja kuća?

   • Previše vrijeđate u svojim komentarima, malo kulurnije izražavanje ne bi bilo naodmet.

    Udrugu podržava više od 35.000 članova što nema niti jedan sportski kolektiv na ovim prostorima.
    Oni imaju puno pravo odrediti tko će im pjevati na sportskim događanjima obzirom da plaćaju najam stadiona. Isto kao da vi organizirate rođendan i odredite tko će vas zabavljati.

    Dosta mješate pojmove pa u svakom kolektivu vidite naševanje i socijalizam. Je li Vas Hajduk muze kao što vas muzu HDZSDP itd..?
    Nema ni godinu dana kako ste pjevali pjesmice o premijeru Plenkoviću kao vrsnom lideru???

    Svašta!

 23. http://www.glas-slavonije.hr/269992/1/Problem-s-alkoholom-ima-milijun-gradjana-Hrvatske-neki-imaju-samo-13-godina

  Inače je rh rekorder u svijetu po broju alkoholičara među kojima su masovno i muslimani,ista je priča u bh tako da je priča o nekom strašnom radikalizmu izmišljena?Ima toga u bh ali je zasada to minorno,ne prolazi baš tako?A u rh toga nema?Ali pijanaca ima?Samo ne znaš koji su gori ovi što piju ili ovi što ne piju?Predsjednica je živi dokaz?

 24. Da shvate čitatelji,85-90% branitelja nije nikada ništa iskoristilo,ni jednu privilegiju koje im je dao zakon?Ja sam i ove godine platio uđbenike za djecu jer nisam htio da mi to plaća ministarstvo branitelja?A po zakonu sam mogao?Sve što čobani rade je da iskompromitiraju nas poštene branitelje koji nismo uzeli od države ama baš ništa niti smo se borili za “partizanske privilegije”
  Jako je to važno shvatiti zbog digniteta i časti većine hrvatskih branitelja?Samo su nam čobani preuzeli udruge i zadruge a većina nas uopće nikada tamo nije bila ni učlanjena?

 25. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/medved-objasnio-zasto-je-mercep-u-toplicama-lijecnik-je-preporucio-takav-nacin-izdrzavanja-kazne-se-podrzava-ako-je-rijec-o-branitelju/7818420/

  Ovo što medved govori je točno,ovakav način izdržavanja kazne je “normalan”,ja znam slučaj silovatelja u miru koji je iskoristio ovo što medved govori i na taj način izdržava kaznu i to je na tragu rušenja digniteta hrvatskih branitelja jer možete zamisliti da je silovana osoba bila vaša sestra?To vas tjera da zamrzite sve branitelje?Tko je pisao takve zakone?Naravno čobani, polukriminalci i kriminalci?Da izjebu naše poštenje i čast većine hrvatskih dragovoljaca?

 26. Tako meni jučer jedan čoban u hercegovini na rođendanu mog suborca brani norca “da je bio rat,da je bio mlad i da je zato ubio babu”,taj čoban rata nije vidio ali on “sve zna”
  Ja sam bio mlađi od norca i sa sigurnošću mogu reći puno više izložen u ratu od njega pa nisam ni promislio ubiti bilo kojeg civila a kamoli babu,nego sam prijetio vojnicima koji bi to i promislili a bio sam mlađi od norca godinu dana?To je čobanluk koji nas kompromitira ali ljudi trebaju znati da je među hrvatskim dragovoljcima bilo 98-99% časnih i poštenih ljudi koji mrava nebi zgazili a kamoli digli ruku na babu ili civila?To su radili čobani kojima je odgoj takav bio kao i onim čobanima 45-te koji su se spustili sa brda i činili masovne zločine “u ime naroda” i osramotili poštene partizane koji su se borili kao i mi protiv okupacije i zla?Čobani na ovim prostorima uvijek isplivaju na površinu kao što i govna isplivaju na površinu mora i rijeka?

 27. Najgori čobani sa sve tri strane”(muslimani,hrvati,srbi) u ratu su bili unuci ili djeca ustaša i četnika,i “kaplari jna”,čobani,kao i profesionalni kriminalci tipa arkan i ekipa oko njega?Odgoj i način života su im “dopuštali” da čine zločine?A iza rata čobani su uvijek prikrivali svoje zločine a oportunisti su ih tapšali po ramenima?A oportunisti su oni koji “svako dva minuta” viču da su domoljubi a u biti su klasični čobani i divljaci koji ne pripadaju nivou današnje civilizacije….A oni su “domoljubi iz interesa”,mulj sa dna,talog svakog društva…

 28. https://www.vecernji.hr/premium/pravu-oporbu-plenkovic-ima-jedino-u-hdz-u-1269282

  Plenković je mezo socijalista,odnosno oportunista koji zna način kako dobiti izbore,zato ga čobani iz hdza drže na čelu stranke jer znaju da se on čobana ne smije riješiti,niti smije u njih dirati….To se zove pat u šahu!Ne diraj ti mene neću ni ja tebe a “fol” smo dvije suprostavljene strane “da narod ima širinu izbora”

  Oni idu po terenu i pljuvaju po plenkoviću da bi sebe držali u zoni “čobanluka” jer za druge ideje i programe nemaju inteligenciju ni mozak?Preostaje im jedino “čobanluk” Da oni žele smjeniti plenkovića rješili bi to u 15 minuta?Nego oni perfidno igraju na priču o čobanskom domoljublju i zatucaju mozak narodu od 91 godine,igra isti film samo se glumci promjenili,isto su igrali kada je franjo tuđman vodio hdz kao bivši partizanski general,to je igra toplo-hladno?

  Malo “skrenu” prema ustašama malo seru o pomirbi i antifašizmu i tako opašu širok krug birača,imaju uvijek i culeja i plenkovića “da se ne izgube”
  Samo nisu bili tako žvelti kada se 90te trebalo zvanično učlaniti u hdz jer sam ja budala tada bio 51 član hdza u mome gradu,pa sam iskaznicu zapalio 91 kad sam vidio da su “mahači zastavama” zdimili u podrume na prvi pucanj četnika a izronili iz podruma sa istim zastavama kada smo im mi sve oslobodili….

  Tada su oni nastupili i približili se neukima da ih tapšaju po ramenu i drže govore o svome domoljublju “iz podruma”,kupili ih nezasluženim mirovinama,frizirali im preko veze invaliditet,naravno neuki branitelji i polukriminalci su takve jedva dočekali?Uvijek je na ovim prostorima sve isto samo drugi kontekst i vrijeme,danas nema partije ali mnogi bi htjeli da crkva preuzme ulogu partije da se oni iza crkve mogu sakrivati kao komunisti iza partije?Igra isti film samo se glumci promjenili?Samo mislim i nadam se da u našoj crkvi prevladavaju pametni i časni ljudi koji sve to razumiju i neće to dopustiti?Moguće da je to samo moja nada?Ako jest onda smo najebali kao u vrijeme starčevića?

 29. Danas jedan čoban “hercegovac” koji je zdimio 91 u london meni onako indirektno nabacuje “da se ja ne radujem uspjehu hrvatske reprezentacije kao on” a čoban nosi hrvatski dres i kada ide na utakmice dinama da raja vidi da je on “pravi hrvat” a kukavica kakvu svijet nije vidio?Vratio se u rh tek kada smo sve oslobodili?I od tada od njegovog hrvatstva se ne može ostati,sakrio se u zagrebu među “domoljube” jer bi ga doma mi poslali u tri pm jer je 90 te mahao zastavama a kad se zapucalo prvi zdimio…Takvi su danas najgori jer oni imaju debele komplekse i potrebu za dokazivanjem “da su domoljubi i hrvati” a sa istim žarom je budala navijala za arsenal u londonu i kupovala godišnje karte za utakmice?I bolio ga je k kad smo mi ginuli za hrvatstvo?Taj danas optužuje sve i svakoga za nehrvatstvo “jer eto ne radujemo se kao i on pobjedi hrvatske repke” a u ratu nikoga nije izgubio za razliku od mene koji sam izgubio najužeg člana obitelji?I takav čoban danas predstavlja “hrvatstvo i katoličanstvo” i zloupotrebljava ga gdje stigne?A dok smo mi ratovali i ginuli on je rikao navijajući za arsenal iz londona?To su hrvatski čobani koji danas pale ove čobane branitelje,odnosno glasnu manjinu nas branitelja?Jako važno je da to shvatite?

 30. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/velika-pljuska-viktoru-orbanu-europski-parlament-usvojio-izvjesce-koje-otvara-put-do-aktiviranja-clanka-7-hdz-ovci-podrzali-premijera-madarske/7819359/

  I po ovome se vidi da plenković ne vlada hdzom,ovo je bila stranačka odluka i to je hdz.Mađarsku je trebalo davno isključiti iz eu samo eu nema mehanizme za to,to čak nije priča dali je orban u pravu ili nije,problem je taj što orban ne želi usvojiti vrijednosni sustav liberalnog kapitalizma i demokracije sa istim argumentima koje navodi i putin?Znači da on nema što raditi u eu?Promašio je uniju,što ne znači da nije u pravu ili možda jest?Samo mi nije jasno što ne izglasaju mađari izlazak iz eu kada je konflikt konstanta?To je licemjerno od orbana koji doma vrti jedan cd a vani drugi?Od komuniste je postao liberal a od liberala desničar?Sličan je “našima”,on i kolinda mogu pod ruku,njima je svejedno koja je stranka?I plenković je taj samo on računa na egzistenciju u eu pa je donekle na liniji liberalnog a ovo glasovanje je samo predstava za ekipu koja mu je opozicija u hdzu a koja “sanja” hrvatskog orbana na čelu hdza?Sve je jasno kao dan!

 31. Orban da je tako dosljedan bi tražio izlazak mađarske iz eu jer je mađarska potpisala ulaskom u eu da svi europljani mogu slobodno živjeti i raditi na čitavom eu prostoru pa bi hipotetski svi ljudi imigrantskog porijekla da je mađarska švicarska mogli doći živjeti i raditi u mađarsku?Po tome vidiš da je čovjek manipulator koji ne traži da se izmjeni taj članak pristupnog ugovora,štoviše ti ljudi imaju po tom ugovoru pravo glasa na izborima?A ovo je sve spika za mađarske neandertalce?I u nas bi to prošlo i čudi me kako to netko ne koristi,iako ruku na srce kolinda je počela to koristiti ali je to još na razini slona u staklari?

 32. Tako da je orbanova “spika” slična dalićevoj priči o veeeelikom katoliku ali u saudijskoj arabiji gdje je katoličanstvo strogo zabranjeno?Slična je to spika ali kod neandertalaca sve prolazi?Daleko su još ljudi od elementarne inteligencije!

 33. Zašto je opasno ovo što predsjednica govori o socijalizmu?Zato što to mogu ljubitelji socijalizma lako demantirati?To je problem ove njene spike?Ona umjesto da se pozove na nedemokratski sustav,na jednopartijsko jednoumlje i policijske i druge torture,montirane sudske procese izriče gluposti koje je lako demantirati?I to upravo ide u prilog onima kojima je socijalizam bio “bajka”?

 34. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-drhti-zbog-penave-detalji-najvruceg-sukoba-u-hdz-u-1219859/

  Penava i ne kuži ništa,ili možda kuži pa se pravi englez?U vukovaru je danas 30% vojnih ili stradalničkih umirovljenika,28% je starosnih umirovljenika,odbijte djecu i državne službe i doći ćete do broja četiri tisuće ljudi koji rade u realnom sektoru?Tu pomoći nema bez imigranata jer tamo i da hoćeš investirati nema radne snage?I može se penava popeti na čičimak ali tamo bez imigranata oni nemaju budućnost osim ako će ih proračun financirati?
  Čemu se lagati,istina boli ali je takva?I tu staje sva priča “da država ne čini dovoljno za vukovar”,to su floskule i politički populizam?Ništa bolje nije u kninu i sličnim sredinama?Tamo radne snage nema!I bez imigranata njima ne može pomoći ni drug tito da iskrsne iz groba,i on bi uvozio “nesvrstane” radnike?A ovo što se penava buni je samo alibi i politički populizam?Jebe se njemu,on je profi političar i do mirovine mu je još dugo,on neće u njemačku sigurno?

 35. Plenković je talac “domoljuba” kao uprava hajduka ovih “hajduk je naš”,tako da plenković da ima karakter,stav i gard poslao bi ih sve u tri pm i otišao glavom bez obzira i razloge priopćio narodu.Naravno plenković je profi političar koji se time misli baviti do smrti?A “ARGUMENTI” kojima se služi i opravdava svoju poziciju je “da on spašava državu od čobana,da oni nikako ne smiju uzeti vlast” a istina je upravo suprotna čobanima treba dati vlast da narod shvati zabludu?A ne da njega j onaj budalaš od penave?Penava tu nije sam,plenkovića kao fol ruše čobani koji sebi hoće osigurati pozicije za post plenkovićevu eru jer im se u realni sektor baš i ne ide?Plenković je ukratko beskičmenjak koji nema muda da čobane pošalje u tri pm,nije on taj iako ih prezire do boli?On je za k!

 36. Najbolji su mi komentari hdz zastupnika u eu parlamentu da je protiv mađarske trebala ek poduzeti mjere a ne da se time bave oni u eu parlamentu?Pa “eto zato su oni bili protiv” a bili su protiv samo i samo zato jer bi glasanje ZA destabiliziralo hdz koji sanja svog orbana?Samo je orban vrstan političar i vrstan prevarant koji bi u rh jako teško prošao jer kad god je ek stisnula orbana on je popustio a doma bi to sakrio.U rh to je nemoguće jer vladajući nemaju takvu kontrolu nad medijima koju ima orban?Orban je jako sličan vučiću?A uz to vrstan manipulator i političar?Taj je premazan svim mastima?

 37. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/grabar-kitarovic-nedopustivo-je-da-pocinitelji-ratnih-zlocina-slobodno-secu-ulicama-vukovara-foto-20180910

  Ova izjava nije samo opasna nego je i bolesna jer “ako zločinci šetaju vukovarom” kako kaže predsjednica onda bi ona trebala reći imenom i prezimenom koji su to i ona bi trebala biti glavni svjedok na sudu?Žena izgleda ništa ne razumije?Ja pojma nemam šetaju li tamo zločinci ili ne ali se pitam koja to budala četnik i zločinac bi ostao u rh ako zna da ima svjedoka za njegove zločine?Moguće da su ostali samo oni zločinci koji znaju da im pravosuđe nema svjedoka i da im mogu puhati u guzicu?Ali ovo što je izjavila predsjednica je pucanj u zrak za lov na vještice jer ona čak nije ni imenovala te zločince?Žena uopće nije svjesna ni što misli ni što govori ni kakve posljedice to ostavlja po vukovarske stanovnike?Slon u staklari je za nju mala beba?Ovo je rub zdrave pameti?Ja opet ponavljam kakva to budala mora biti zločinac koji je nakon integracije ostao u rh?Zar postoje takvi idioti na svijetu?Moguće da ima i takvih?Ja to ne znam?Ali predsjednica ZNA!Nju sad dorh mora ispitati jer ona “sve” zna?

 38. Antune, ovo je i za Vas previse; kakve veze ovo sto pisete ima veze sa rekordnom stednjom u bankama? Apsolutno nikakve. Molim Vas komentirajte temu koja je predmetom posta ili jos bolje – pokrenite vlastiti blog ili napisite knjigu…
  Nema mi gore stvari nego kada odem na Eclecticu i ugledam Vasih 10 komentara za redom, prestrasno…

  • Nažalost ima apsolutno svakakve veze pogotovo sa burzom radi čega je stanje upravo ovakvo kakvo je, možete vi pisati članke o investiranju i zabijati glavu u pijesak kao nojevi ali isključivo radi ovog o čemu antun piše nema rasta burze odnosno ne da nema nego je mrtva. Inače i meni ide na živce pogotovo kad pretjeruje vezano za repku i predsjednicu ali tad samo preskočim komentar, bez promjene mentaliteta nema rasta burze niti investicija u hrvatskoj, i ne samo toga nego nema kraja iseljavanju, i nažalost bit će samo gore. Može valamar imati najrekordniju sezonu ali to je nebitno sve dok imamo ministre tipa marić i jedan i drugi koji će se potruditi da se održi socijalizam u hrvatskoj, ja sam odavno odustao od hrvatske burze jer sve knjige i sve što sam pročitao na ovom blogu jednostavno su pisane za normalna društva i države a ne za nas, znači svaka knjiga o investiranju pada u vodu u zemlji gdje se racionalnost i štednja kažnjava a rasipnistvo i dugovi opraštaju.

 39. https://www.index.hr/vijesti/clanak/eu-je-danas-izglasala-nuklearnu-opciju-protiv-madjarske-sto-slijedi/2023510.aspx

  Eu je za k kao i plenković,niti imaju mehanizme niti mogu što napraviti,može ih orban j u zdrav mozak kao culej plenkovića i mogu mu puhati u prkno?

  https://www.vecernji.hr/vijesti/culej-objavio-fotografiju-s-norcem-reci-brate-moj-jesmo-li-prokleti-1268983

  Ovako culej j plenkovića u zdrav mozak?Tako i orban j eu u zdrav mozak i ruga se sa njima?Mogu mu puhati u prkno kada će poljska upotrijebiti veto i obrnuto*

 40. stednja u nedostatku alternativa, ili znanja. To je samo jedan u nizu strukturnih problema koje koce nase drustvo. Tome naravno doprinose i nasi mediji, koji svakoga tko zaradjuje mimo place smatraju lopovom, pa kultura investiranja zvuci vise ko subkultura. (o svemu je vec bilo govora na ovom portalu)

  OFF topic al ne nebitno. Zalosno je, ali razumljivo, da na ovakvom portalu moderiranje nije barem minimalno aktivno, pa da se osobama poput komentatora Ante barem pokusa dati do znanja da ljudi na ovaj blog dolaze radi vijesti o financijama, ekonomiji i trzistu kapitala, i da tek sporadicno komentiraju i trenutna politicka i drustvena pitanja. Vecinu nas ne zanima nogomet, kolindine izjave, mamic modric i stimac te pregst clanaka iz ljevo orjentiranih medijskih pamfleta koji upravo doprinuse ovom negativnom stanju na nasem trzistu.

  Ili je to moja iluzija…

  • Je gorane to je vaša iluzija, ni mene ne zanima ni nogomet ni kolinda ni ustaše ni partizani, ali to ne znači da ako se samo zanimam za financije da ću ostati netaknut od tih istih navijača ili partiznana, jer kad još malo zafali novca za penzije i ostalo onda će opet krenut porezna presija i otimačina, “od onih koji su financijski pismeni i koji štede i investiraju, samo i isključivo od njih, da bi se namirili dužnici u francima, radnici uljanika, udruge, sportaši, zampovci itd itd

 41. Pa kad nema pametnih vijesti iz financija a ZSE je koma. Antun ponekad veseli a ponekad ne. Istina nikad nije ugodna. Pa i svi ti “pamfleti” su dio naše drzave, društva i nas samih. Malo toga je ružičasto. Razumijem ga, možda je mlađoj ekipi malo naporan sa otkrivanjem pravih istina o braniteljima, ratu, privatizaciji i ostalom. Ustvari, imate i kontra stranu; kolegu Velebita. Pa gledajte kroz njegove naočale. Stvar izbora. Demokratično smo društvo. Bar na papiru. Lijep pozdrav svim sudionicima rasprave, ma gdje bili.

  • Nemojte po Velebitu. Čovjek je samo čisti pozitivac i domoljub. Vjerojatno će i ovu vijest prokomentirati pozitivno i pohvaliti generala kako se i iz zatvora može 🙂 Inači svi nam generali pootvarali firme i to kakve!!! Svi supersposobni i superpoduzetni i zgrću miljune:

   https://www.index.hr/vijesti/clanak/norac-odlicno-posluje-s-drzavnim-tvrtkama-prihodi-mu-skocili-za-200-posto/2023593.aspx

   Kako god živimo u ovoj državi i imoram plivati u tim govn… i sa tim govn… Borit se protiv tih govn… i težiti ka boljoj budućnosti. Izbora fala Bogu ima i 400 tis.ljudi je jednostavno otišlo i neka je. To je njihovo pravo, a mi koji smo ostali moramo se uhvatiti u koštac sa problemima i pokušati mijenjati stvari.

   I da bliže se predsjednički izbori. Zanima me neki statist.izvještaj dali smo stigli blizu te Švicarske koju nam je predsj.obećala? Jesmo li joj barem malo približili? Ili pak udaljili? Možda Švicarci otvore granice za nas Hrvate pa eto nam i Švice 🙂

   • Kako se upravlja med je i mlijeko. Za neke krucijalne stvari trebat će još koja generacija. Ekstremna pljuvačina bez kriterija je bez veze i ovdje. Kao u krcmi ili kladionici gdje su neradnici. Svatko treba raditi na sebi i svoj dio, pa će biti rezistentniji na loše vijesti. Ja radim i usput treniram “ko lud” u zadnje vrijeme i kao da razbijam probleme pa su veliki problemi shvatili i počeli se odbijat. Žao mi je da je SDP prodao vilu tuđu za 3 milijuna DEM pa su sada u problemima. Bitno da je sačuvana i uvećana tolika vrijednost. Bio bi zgodan taj popis što je SDP sve maznuo. Nadam se da će biti solidarni za vratit novac barem imućni sinovi i unuci socijalističkih moćnika bi trebali. Bernardić ostaje. Onaj lijevi špijun i stranački dugoprstići koji je nacrtao svastiku pokušava ga oblatit preko novina. Tesko se i njemu razvijat u tom okruženju crvenih bogatih hijena. Plenkovic sve jači svakim danom. Lijepo je da je general Norac postao poduzetnik. I u tom poslu je jaka konkurencija. Jutra su divna pozdrav svima.

 42. @Robert, @NenadB. Malo sam se krivo izrazio. I ja pratim nogomet i zbivanja u zemlji i regiji, i silom prilika procitam i koji clanak na jutarnjem , vecernjem, novom listu ili sta vec, cisto radi informacije, ali mi se ne čini primjerenim u kontekstu ovog bloga, da je preko pola komentara apsolutno nevezana za teme o kojima blog deklarativno govori. Sve u umjerenju. Pogrjesio sam i u generaliziranju, jer ocito po vašim reakcijama ne smeta svima da se ovakve diskusije odvijaju upravo na ovom blogu, a ja sam to svojim rjecima implicirao, što nije korektno.
  Siguran sam da iste ovakve diskusije ima i na svim tim od mene prozvanim pamfletima, ali je razina te rasprave niska i u tom pogledu vjerujem da ljudi dolaze na ovaj blog radi kvalitetnije interakcije.
  Po meni ima boljih i primjerenijih portala, npr. Liberal, Prviplan, N1, al eto to je moje misljenje.
  U konačnici i ovo je slobodno tržište, onima kojima ne paše smjer rasprave mogu je ignorirati, ali sam smatrao da konstruktivan komentar ne može škoditi.
  Lijep vam pozdrav.

 43. Ali gorane vezano je sve uz financije i sve utječe na financije, to je ono što je u svim knjigama o investiranju zanemareno,mislim ljudi koji su ih pisali žive u normalnom kapitalističkom društvu, i kad oni pišu o podcijenjen osti neke dionice ili njezinoj knjigovodstvenoj vrijednosti u odnosu na tržište oni se ne moraju brinuti da će im jedan ministar donijet lex agrokor koji će zatući burzu ili da će se njihovim novcem krpati rupe u petrokemiji ili uljaniku i upravo zato ove teme u kojem antun piše su jako vezane u našoj državi ponavljam u našoj državi za naše financije, u nekom normalnom svijetu paralelno sa ovim našim, o ovome ne bi morali pricat, ali kad država odluči nacionalizirati inu ili vraćati dugove gubitašima itekako ima veze i taj nogomet i sve drugo

  • Točno tako. I ja bi razglabao o mojem portfelju, o iskustvima, o buducnosti, financijama ekonomiji i uspješnicama kao ĐĐ (bravo!); ali dokle god živim u okruženju KGK i njenom napaćenom djetinjstvu i odrastanju bez jogurta, sa Dalićem i njegovim ultra mega zaslugama, sa non stop izmjenama i dopunama zakona, nestabilnom i nesigurnom tržištu, Culejom & son, ustašama partizanima, prezlatnom hrvatskom mladeži vječitih generala, šatora, političarima čobanima, lokalnih šerifa, uhljeba, foteljaša, hrvatske neinteligencije, etc etc…
   Nemam vremena da se MENTALNI sklop promijeni. Jer vidim kako se promijenio za 40 god. U NIŠTA. Samo su promijenili boje. Das ist Hrvatska.

   • Te kvalitativne priče izraziš brojem, koliki točno je taj rizk, i to je to. Naravno da će stopa kojom diskontiraš buduće slobodne novčane tokove biti puno veća u RH nego u USA. Ali principi su uvijek isti. Rizik je uvijek temelj investicije. Samo ga treba nekako kvantificirati.

    Ako si kupio dionice dovoljno jeftino obzirom na buduće (sadašnje?) zarade, u dovoljno diverzificiranom portfelju, ulaganje u RH nije puno drugačije nego na bilo kojem slabo efikasnom tržištu (kakva su više-manje sva, i sigurno da su bila sva pa i američko do prije par desetljeća, a investirali su ljudi u Americi i prije više od 100 godina, i racionalno profitirali).

    Hrvatska danas je nešto kao Divlji Zapad nekada. Ljudi su ulagali u dionice i na Divljem Zapadu, i isplatilo im se, sigurno da više nego držati u bankama koje su svakih malo bile opljačkane ili propale drugim načinima. Bila su to “rizična” vremena, kao Hrvatska danas. Rizik je baš onaj osnovni preduvjet za profit. Ne može postojati profit bez rizika.

 44. Jednu stvar malo i zaboravljamo u raspravi o štednji u bankama. Nije jedina alternativa “štednji” u bankama investicija tog financijskog kapitala u druge klase. Vrijedna spomena je i alternativa u obliku potrošnje!

  Investira se ako se ima u čega investirati uz odgovarajući povrat, ako je imati više sutra nego imam danas ono što me najviše veseli. Ali bar za neki manji dio tih sredstava, pogotovo ako investicijskih alternativa baš i nema (a znamo da na ZSE “nema dosta dionica za sve nas”) dobra bi odluka bila preusmjeriti ih u potrošnju.

  Potrošnja je glavni pokretač rasta, stvaratelj blagostanja za sve nas, pogotovo najsiromašnije građane. Investicije u niti jednoj normalnoj ekonomiji ne mogu biti više od 10-ak % GDP-a.

  Problem je kada troše oni koji nemaju, kao što su Veliku Recesiju uzrokovali siromasi koji bi htjeli kupiti kuće koje si ne mogu priuštiti, i kao što našu značajnu zaduženost sektora građanstvo (posebice u segmentu “loših kredita”) čine ljudi koji troše na stanove i aute koje si ne mogu priuštiti.

  Ali kad troše oni koji si mogu priuštiti umjesto da to drže kao mrtvi kapital u bankama, to je sasvim druga krajnost, to je blagoslov za nacionalno gospodarstvo, to je pokretač rasta.

  Kad bi ovi koji imaju silne milijarde u bankama svaki mjesec si izvadili iz banke par tisuća kn više za podebljati mjesečnu potrošnju, pa tako malo češće jeli vani u malo boljim restoranima, malo češće posjetili ostale lokalne uslužne objekte (eto već od frizeraja na dalje, svatko može odlučiti ići na šišanje češće nego je to radio do sada), domaća potražnja bi rasla, i cijene bi nešto rasle, ali još više zaposlenost i plaće najsiromašnijih građana bi rasli.

  Kad bi “bogati” građani ove države osjećali se malo sigurnije i slobodnije u svojoj lokalnoj sredini bez briga o tome tko će što pričati i komentirati njihovu “rastrošnost” pa da potroše svega 20 % ove današnje (a znamo da je rastuća) sume u RH kroz recimo 5 godina, dodali bi GDP-u RH kroz te godine punih 2 % na godišnjoj razini!

  Iako bi više doprinijelo GDP-u USA (do kojeg mi je također stalo!) mada ne treba zanemariti niti paprene trgovačke marže lokalnih preprodavača i PDV (za kojeg se možemo moliti Bogu da ga država ne potroši baš jako neefikasno) eto kao prvu stvar koju preporučam našim “bogatim štedišama” je da odu ovih dana do banke i izvade si po 10 tisuća kn te 28. rujna si kupe ovu prekrasnu prekrasnu stvarčicu:

  • Da mclynx problem je kad troše koji nemaju jer će im u našoj državi oprostiti dugove koje nagomilaju a u normalnoj državi će to stedise kupiti po diskontu, u tome je poanta, što se ovdje ne isplati biti štedljiv

  • Dakle čista suprotnost od Mesića koji je “branio” lice Jugoslaviji a Hrvatsku sramotio svojim komunističkim stavovima i prijateljevanju s kojekakvim čudnim diktatorima…

  • Mađari su jako antikomunistički i antisocijalistički opredjeljeni za razliku od nas ali nisu se ni oni baš proslavili u kapitalizmu?Njima su čak prosječne neto plaće manje od hrvatske za cca 100 eura?A to nije baš lako biti gori od hrvatske?
   Ja pokušavam objasniti neke stvari kod nas koje nemaju baš direktnu i isključivu vezu sa socijalizmom nego to datira od puno prije….Jer potpuna je naša zabluda ako mislimo da je čitav naš problem i sve loše isključivo vezano za socijalizam,naravno u mnogočemu jest ali navodim primjer mađarske koja je sve a ne prosocijalistička ali i tamo “mrze krupni kapital” i “našuju”,rezultat im je na semaforu a rast mizernih 2%….Ali zato se raja hrani imigrantima kojih i nema u mađarskoj ili se mogu nabrojati na prste isključivo zbog niskih plaća u mađarskoj….

   Mađarska je od 90te nominalno do danas učetverostručila bdp,tada su imali cca 34 milijarde usa bdp a sad su cca na 125 milijardi usa a hrvatska upeterostručila i uz domovinski rat,90te imala cca 10 milijardi usa sada cca 50 milijardi usa bdp?Puno je tu faktora u igri.Eto primjera jednog u prosjeku antikomunističkog naroda,nisu oni tako uspješni kao npr jedna slovačka koja je cca 7-8 puta digla nominalni bdp.Uspješna društva imaju moć da im stanovništvo nauči puno iz zabluda iz prošlosti,mi tu jako loše stojimo i malo toga u prosjeku razumijemo a bez razumijevanja nema ni razvoja i prosperiteta…
   Zato ja uvijek tvrdim da su od komunista-socijalista samo gori nacio-komunisti?A to baš nije lako biti gori od komunista?

   • http://hr.n1info.com/a332348/Vijesti/Jadranka-Kosor-Predsjednica-je-sama-sebi-skocila-u-usta.html

    U puno toga je jadranka kosor u pravu,kod nas je problem nedosljednost,sitno politikanstvo i nedosljedno ponašanje pojedinih interesnih skupina kao i izjave nekih političara koji jedan dan daju jednu izjavu npr da je vučić europski političar i europski sugovornik a sutra nem daje izjave “da je on nevažan za nas” Isto je sa prosvjedima u vukovaru,prosvjeduju a kažu da to nije kontra vlade i da je ovo “najbolja vlada” Ne zna se tu ni tko pije ni tko plaća,masu je tu manipulacija i manipulatora?

 45. http://hr.n1info.com/a331710/Vijesti/Ivan-Penava-Ovo-nije-udar-na-premijera-to-je-moj-premijer.html

  Ovo je pravi hdz!Ljigavo do boli?Sa jedne strane penava viče da je to najbolji i (“njegov”???)premijer a sa druge strane podržava prosvjede kojima je toliko očit cilj oslabiti i srušiti plenkovića jer iza ovog prosvjeda stoje neke braniteljske udruge,protivnici istambulske konvencije,nezadovoljnici u hdzu i neke političke strančice koje čekaju da na raskolu u hdzu politički profitiraju?A ovo što radi penava,to vam se po “naški” zove “i jare i pare” i penava vam točno oslikava ono što se zove hdz?Da je penava bio 48 komunista on bi bio i za tita i za informbiro i staljina?To su takvi likovi?
  A u državi sve je stalo,hdz i sdp se bave samo sami sa sobom a nigdje nema ni r od reformi,sa 76 ruka to je čak i nemoguće da idila vlada u hdzu?Ali nemojte misliti da je ovo samo hdz ili sdp,i da je to tako u rh samo jer su političari takvi,mi smo upravo onakvi kakvi su i hdzovci i sdpovci?Licemjeri,manipulatori,nedosljedni i petljanci par exellence i naposlijetku oportunisti da gorih nema i zato nam politika i jest ovakva.sdp i hdz su samo naša ogledala,ovisno kojem političkom spektru pripadamo ali to je naš gmt.Mi bolje i ne zaslužujemo a ovo što danas imamo u politici je cirkus u hdzu i sdpu?Za ne povjerovati čime se oni bave i u što su pretvorili politički prostor?

 46. https://www.vecernji.hr/premium/namjeravaju-li-to-branitelji-glasati-za-pupovca-1270533

  Jako dobar tekst!Pogađa bit!Postoje neki u rh koji misle da bi sada hrvatski srbi morali slušati thompsona i baukati za dom spremni,pa stalno traže neko očitovanje od pupovca?
  Pupovac je napravio sa glasovanjem o zakonu o braniteljima nešto što je za prosječnog srbina u rh jučer bilo nezamislivo,on je glasao za zakon u kojem jasno stoji da je srbija bila agresor na rh?Ajde se vi stavite u kožu srbina pa promislite bili vi glasali na mjestu pupovca za taj zakon?To je kao da hrvat glasa u bh za zakon o braniteljima u bh a u kojem stoji da je rh agresor na bh?E tako je pupovac glasao?U nas ljudi nikako da shvate da je pluralizam imati i različit stav prema bivšoj državi pa i o domovinskom ratu i karakteru tog rata a drugi par rukava je to da država to nije zakonski regulirala,to je već druga tema za raspravu?

  Ukratko srbi su u 95% željeli jugoslaviju ili veliku srbiju,mi hrvatsku i oni izgubili rat mi ga dobili i realizirali svoje nacionalne interese i težnje?I 27 godina iza rata se stalno vraćati na te teme je kontraproduktivno i suludo?Ako nam ne odgovara pupovac sutra će doći drugi pupovac koji vjerojatno ni u snu nebi digao ruku za zakon u kojem stoji da je srbija agresor na rh?Pupovac bi zbog glasovanja o tom zakonu mogao politički jako izgubiti,mislim na podršku na budućim izborima i kada bi pupovac i hipotetski govorio slično kao skejo onda bi umjesto pupovca sutra u saboru sjedio deklarirani četnik?Jeli legitimno da netko kaže da je jugoslavija bila divna država?Pa naravno da jest!Drugi par rukava je što bi ja takve izjave zakonski sankcionirao davno davno ali i sve što miriše na ndh ali ja nisam relevantan jer sam u tome jako isključiv,meni bi se za takve izjave išlo 3 mjeseca rad za opće dobro,lopatu druže u ruke pa kopaj tri mjeseca pa ako ti se svidi viči ti živjela jugoslavija ili za dom spremni do mile volje?

  Svjestan sam ja da to nije demokratski ali sa čobanima je drugačije nemoguće uspostaviti unutrašnji mir?Zabranio bi veličanje svih nedemokratskih režima koji su prethodili u rh?
  Pa neka drugovi komunisti i drugovi skejini viču koliko ih je volja?Lopata i posla ima koliko želiš?Rješio bi ja naše ludosti u 24 sata?Pitate se sigurno koje uporište bi našao za donošenje takvog zakona i na što bi se pozvao?Naravno to je bar lako?Pijetet prema svim nevinim žrtvama nedemokratskih režima i prema njihovim obiteljima?Sa tim zakonom čobanima začepiš gubice pa neka doma šapču a ne da truju javni prostor i proizvode podjele u društvu i skreću teme sa važnog na čobanluk i nevažno?

 47. A da taj pupovac ima obraz i čast on bi nakon pozdrava ministara u plenkovićevoj vladi na proslavi medačkog đepa osuđenom ratnom zločincu pred hrvatskim pravosuđem norcu trenutno uskratio podršku takvoj vladi u kojoj su takvi ministri i izašao iz koalicije ali on časti i obraza nema?To su stvari preko kojih ni jedan častan čovjek nebi prešao jer to je negacija čitavog pravnog i moralnog sustava u rh?Po tome se vidi što je pupovac?Samo bojim se da bi iza pupovca došao još gori pupovac kao što su most i živi zid kao alternative hdzu i sdpu još gori od njih?Tako je to kod nas a ovaj detalj najbolje govori koliko je debel obraz milorada pupovca?Džon od cipela?Nije mi jasno kako srbi nakon toga uopće za njega mogu glasovati?Luđi su oni od njega?Otišlo je to sve na kvasinu?To je isto kao da pupovac pozdravi na nekom skupu ratka mladića i slične zločince a plenković i dalje sa njime njeguje koaliciju?Koji su to obrazi?Prestrašno?Za ne povjerovati?Gdje je tu moral,čast i osobni integritet?Mulj sa dna?Talog!

 48. To oni zovu “politička realnost” i to pravdaju sa izjavama “da oni stoje na braniku da radikali ne preuzmu rh”,to je pupovčeva priča za publiku,slično razmišlja i plenković i njemu nije problematično što mu ministri defakto degradiraju odluke pravosuđa,srozavaju svako moralno i ljudsko dostojanstvo same vlade a sve u svrhu “mi smo tu da spasimo što se spasiti da”,tako da je plenkovićeva i pupovčeva spika i djelovanje jako slično?Oni su sebe ufurali u uloge “da nas oni spašavaju” a spašavaju nas tako da je normalno u rh da ministri veličaju i pozdravljaju hrvatskog ratnog zločinca?A propinjemo se na prste kada isto to rade u srbiji i u republici srpskoj sa srpskim ratnim zločincima,umjesto da im to postavimo kao uvjet za ulazak u eu i kažemo da je to crvena linija preko koje nećemo ići ako ne donesu zakon da to postaje kazneno djelo nema ulaska u eu?Ali dosljednost nam nije baš jača strana pa mi isto to radimo?Ali tko te pita u ovoj močvari za dosljednost,čast i moral?To smo pogubili negdje putem?

 49. Nisu ovo bezazlene stvari jer hipotetski sutra se ratni zločinac može pojaviti na srpskom skupu u rh na kojem će ga službena srpska vlast u nekoj lokalnoj jedinici pozdravljati i veličati a oni će isto moći reći “jbg on je odslužio svoje i nosi svoj križ”
  Poslužiti će se našim “argumentima” Nedosljednost je rak rana hrvatske politike,tu više morala nema a ta nedosljednost od politike je učinila čobansku priču u kojoj se ne zna ni tko što govori niti tko što misli,ne zna se ni tko pije ni tko plaća,čušpajz politika?
  I

 50. https://direktno.hr/eu-i-svijet/dijaspora/nikad-prljavija-kampanja-u-bih-zar-jedna-ustaska-unuka-moze-voditi-srpski-narod-133674/

  Evo dodigova desna ruka predsjednica vlade republike srpske je optužena da joj je djed bio ustaša?Pa kakve to veze ima sa njome?Ona se u međuvremenu mogla hipotetski prebaciti na pravoslavlje i postati najveći štovatelj draže mihajlovića ili slobodana miloševića?Nebitna priča ali oslikava kakav politički kaos vlada na ovim prostorima?Čime se oni bave?Tko je kome bio djed?

  • Dijagnoza je jasna odavna,muljaža na dnevnoj razini je dio nas,to je način kako prosječni hrvat živi,mi smo naučeni muljati i “preko veze”,u rh je potpuno normalno da zoveš liječnika da te primi preko veze,to rade i najpošteniji ljudi u društvu a to vam je ona priča kako se postaje veliki lopov,prvo se kao dječak naučiš na male prijestupe da je normalno ukrasti čokoladicu u marketu,pa onda mic po mic ideš dalje pa obiješ trafiku i ukradeš pakovanje cigareta,pa mic po mic jedan dan dođeš na nivo da opljačkaš banku.

   E slična vam je ovo priča,ako ti frend može srediti preko veze dolazak u liječnika jako brzo shvatiš da je u rh moguće da ti frend iz porezne može pomoći da zajebeš i porez ili frend iz ministarstva da zajebeš na subvencijama.Toga ima svugdje u svijetu ali kod nas je to način života jer je to čobanluk nametnuo društvu kao nešto normalno?Ajmo napraviti anketu po državnim ustanovama i firmama itd pa zapitati u tajnoj anketi ljude tko je dobio posao preko veze?Njih 80% sigurno jer je to u rh “normalno” i od malih nogu djecu uče da je to normalno.To je to moralno posrnuće hrvatskog društva pa postaje i normalno da ministar u vladi pozdravlja u dva sudska procesa osuđenog ratnog zločinca i recite vi meni poslije takvog jednog čina što da prosječan roditelj kaže svojoj djeci jeli to ok ili nije?A ovaj je ministar u vladi?E tu vam sve počinje samo mi smo društvo čobana ovdje smo se na čobanluk naučili i umjesto da takav čobanluk mi osuđujemo i u korijenu sasječemo da nam nebi zarazio djecu mi se još sporimo jeli crno bijelo i obrnuto i na tome još dijelimo kao društvo?I lijevi i desni brane svoj čobanluk i svoje čobane do smrti?Ali mi smo kao narod takvi i nema tu skoro pomoći?Danas djecu odgajamo u tom okviru u kojem se mi još sporimo jeli ndh bila zločinačka,jeli komunizam bio zločinački i jeli normalno ići u lječnika preko veze i naći posao preko veze?Razgovarajte sa ljudima pa ih pitajte jeli ok ako zovu frenda ili lječnika da mu osigura upad preko reda i veze?To rade tkz najpošteniji u društvu a onda se čude zašto ima toliko muljaža u društvu?Kao da tata krade čokolade u marketu pred svojom djecom a onda se čudi kako su oni postali kriminalci i opljačkali banku a “eto on samo tu i tamo maznuo pišljivu čokoladu”

 51. Da pojasnim još jednu elementarnu stvar u svezi odnosa ljudi prema svakom ratu,kako onom 41-45 tako i domovinskom.Ne može obitelj koja je izgubila svoga člana od strane ustaša imati isti stav prema ratu kao i obitelj koja je izgubila svoga člana od strane partizana,kao što ne može hrvatska obitelj čiji su članovi nastradali od strane srbo-četničke vojske imati isti stav prema domovinskom ratu kao srpska obitelj koja je izgubila svoga člana od strane u ratu sa hv-om npr u oluji,kao što ne može u njemačkoj svaka obitelj imati isti stav o nacizmu ako su im u omazdi saveznika pobijene obitelji ?To našim retardiranim umovima nije još jasno ali je zato uloga države svake u svijetu da odredi zakonski kriterijem na čijoj je strani bila država u tom ratu,pučki rečeno “tko je kriv a tko je prav” i da zakonski zabrani negaciju npr agresije na rh ili dovođenje u pitanje samog karaktera rata.A ratni zločini su jedna sasvim druga stvar i oni nemaju veze sa stavom države o karakteru samog rata?To su u nas pobrkale i ustaše i mnogi srbi u rh a država nema snage da to zakonima regulira nego koketira sa svima.Vi ne možete nigdje u europi veličati nacističku vojsku i dovoditi u pitanje karakter drugog svjetskog rata?
  To je zakonom zabranjeno!Isto tako bi trebalo biti u rh za drugi svjetski rat ali i domovinski i to je stav države prema tome i tu svaka priča završava….

  Zašto to država kod nas ne može učiniti za domovinski rat i zabraniti negaciju agresije na rh?Zato što bi onda to isto morala definirati za drugi svjetski rat i zakonom zabraniti negaciju ili dovođenje u pitanje karaktera istog tog rata?Vraćamo se na priču o ratnim zločincima,ista je to priča;”pa kako možeš tražiti od srba i to im uvjetovati za ulazak u eu da ne smiju veličati svoje ratne zločince i tražiti da se to tretira kao kazneno djelo koje vrijeđa obitelji nevinih žrtava ako ti isto to radiš u rh sa svojim osuđenim ratnim zločincima”
  To je taj začarani krug u kojeg smo mi upali i sada se valjamo u blatu svoje nedosljednosti jer nitko nema muda da se to jasno postavi na točno zadane kriterije ponašanja i odnosa države prema tome.E onda mi možemo drugima držati predavanja o eu vrijednostima i standardima a ovako se možemo valjati u govnima sa gorima od nas a ne smijemo im ništa reći?E to je najveći hrvatski problem!A ne što pupovac misli o domovinskom ratu,on intimno može misliti što hoće,to je potpuno irelevantno što on intimno misli,bitno je što je država odredila kao kriterij što se o tome smije a što ne smije reći a sve u svrhu da sačuva dignitet tog rata i žrtava u njemu?Mi to ništa ne kužimo?

 52. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/krenulo-jesensko-zasjedanje-sabora-odmah-u-pocetku-cirkus-miro-bulj-vec-nakon-nekoliko-minuta-dobio-opomenu-jovanovic-se-zali-na-dobacivanja/7845303/

  Svaka čast plenkoviću barem što je imao muda reći da su mu iz ureda predsjednice podvalili brunu esih na listu hdza?E konačno da pokaže da ima muda iako mu je mandat za k?Ali ovo je ipak napredak da kaže “bobu bob a popu pop”
  Bruna esih je klasičan uhljeb bez dana radnog staža u privatnom sektoru i uredno jaše na čobanluku iako ga intimno prezire,nešto slično kao i predsjednica rh?

  Ovo je šou,plenković je ušao u otvoreni rat i sa predsjednicom i njenim uredom?Ja mu na tome skidam kapu a još bi mu više skinuo kapu kada bi raspisao izbore i u hdzu i parlamentarne jer ovo kako on sada vodi hdz i državu je cirkus,oni su u ratu u hdzu od kada je plenković uzeo vlast.To samo profi birokrata kakav je plenković i većina naših političara mogu trpjeti?Pa neka kolinda,esih ili brkić vode državu,neka izgubi izbore i u hdzu i u državi ali neka sačuva čast i svoj integritet a ne da se ponaša kao prostitutka?Naravno profi birokrata nije taj?Ali ovo je napredak da kaže istinu tko mu je esih podvalio?

 53. Jedino što više vredi od bilo kog kapitala jeste tajming. Koliko god da imaš para i kapitala, ako imaš loš tajming, izgubićeš ga, a ako nemaš kapitala a imaš dobar tajming, napravićeš ga.

 54. https://www.index.hr/vijesti/clanak/vlada-bi-bacala-pare-kao-da-je-pijani-seik-ali-eu-je-rekao-ne-moze/2024974.aspx

  Ako je ek rekla “ne može” sada će se ujediniti lijevi i desni komunisti i zahtjevati od vlade da ne sluša ek,već da se ponaša kao “suverenistički” orban,meni jučer jedan “nacio patriota” kaže “mi moramo sačuvati brodogranju po svaku cijenu jer nam je to jedino preostalo i nema tu što plenković slušati ek”,uz put mi se tip žalio da mu je vojna mirovina jako mizerna?Ne kuže vam ljudi ništa vjerujte mi!Kao da novac pada sa neba pa “mi moramo”
  Još malo će nekome pasti na pamet da mi moramo proizvoditi vojne zrakoplove jer je eto to garancija naše sigurnosti i suverenosti?Slična spika je bila u jugoslaviji a kruške ne padaju daleko od stabla?Kuš većih suverenista od titovih jugoslavena?A kad slušam onog miletića papundeka iz ids-a podsjeća me na one mlade komunističke komesare koji su se 80tih nakon završenog fakulteta puni ambicija učlanjivali u skj pod izgovorom “da pridonesu boljitku građana i promjeni svijeta” pa su lobirali u partiji da svako selo ima dom zdravlja(“drugovi mi to moramo imati”) i prolazilo je pogotovo ako mu je ćaća bio “prvoborac” u partizanima pa bi nazvao sekretara partije da mu sasluša “maloga” koji ima dobre ideje a uz to je i školovan i “na našoj liniji”?
  Slična spika igra se i danas samo u drugom kontekstu i vremenu?

 55. Već imaju “stožer” za obranu uljanika i tu bi se mogli sada prikačiti i ovi “subnori” iz domovinskog rata da i oni malo “zatresu vladu” i dočekaju svojih pet minuta slave i moguć ulazak u politiku jer su im deur i medved pokazali kako se to radi?Koštati će nas onaj šator u savskoj milijarde kuna,samo to mnogi tada ništa nisu ni razumjeli.Meni je odmah sve bilo jasno!Sada se samo čeka povod za bunu,još se to nekako stopira jer hdz ipak ima neku kontrolu nad tim subnorima?A da nema bilo bi tu svega?Nicali bi “stožeri za obranu mjesnih zajednica” kao gljive poslije kiše?Krila su im sada narasla a nema nitko muda da im ih skreše?Znate li državu na svijetu koja ima u svakoj drugoj državnoj firmi “stožere za obranu”,sada niču stožeri i u privatnim firmama?Bog polako ovdje govori “laku noć zdrava pameti” A za sve ovo je odgovoran hdz i predsjednica republike kao i preplašeni milanović koji nije imao muda da pošalje “konjicu” da ukloni onaj ilegalni šator.Neka sada “stožeri” i udruge i zadruge upravljaju državom i našim financijama?Bolje nismo ni zaslužili!

 56. https://direktno.hr/direkt/burno-otvoreno-obracun-grmoje-i-kuscevica-milosevic-branio-pupovca-desnica-nastoji-zabiti-klin-izmed-133991/

  Potpuno je jasno da 90% ratnih zločina u svakom ratu nikada nije procesuirano iz jednostavnog razloga jer nema svjedoka ili su sami saučesnici svjedoci a oni u ovom trenutku nisu dostupni pravosuđu rh?Molim vas da promislite koja bi to četnička budala nakon uspostave pravnog poredka rh ostala u rh a zna da postoje svjedoci za njegove počinjene zločine?Nisam siguran da takvih budala ima na kugli zemaljskoj?
  I džaba to bošnjaković objašnjava javnosti kada ga nitko ne sluša a mi zakon o aboliciji nismo ni razumjeli a u njemu je aboliran svaki srpski vojnik koji je pucao na pripadnike hv-a i digao bunu protiv hrvatske vlasti i to je tako u većini ratova a drugi par rukava su ratni zločini?Složiti ćemo se da je hrvatsko pravosuđe katastrofa ali ono nije ništa lošije ili bolje od ostalih državnih institucija,ono je točno u okviru toga….
  Ako netko ima saznanja o ratnim zločincima i čvrste dokaze koje je predao pravosuđu a pravosuđe to nije procesuiralo onda taj mora izaći u javnost sa činjenicama i dokazima i imenom i prezimenom počinitelja ako je u to siguran i ima neoborive dokaze?Ja još nisam vidio da je netko sa time izašao u medije i rekao “taj i taj je počinio ratni zločin a svjedoci su taj i taj”
  Meni ovo sve izgleda kao monthy python i što je najgore to jako teško emocionalno pada ljudima koji su izgubili svoje bližnje u tom ratu?Nije lako bilo al caponeu dokazati da je ubio xxx ljudi u miru a kamoli dokazati pojedinačne ili grupne ratne zločine u ratu a pogotovo stoga jer srbija i rh nemaju ugovore o izručenju I 99% ih je onda i nedostupno hrvatskom pravosuđu a da se masovno ratni zločinci šetaju po rh ja u to ne mogu vjerovati da ima takvih idiota,moguće da se šetaju oni koji znaju da nema svjedoka za njihove počinjene zločine?Tako da ovdje nešto debelo smrdi?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.