Uncategorized

Štednja u bankama opet rekordno

I u srpnju, nakon lipnja, opet rekordna štednja u bankama:

Bez sumnje, nakon u međuvremenu su građani donijeli prihode od turizma, tako da će objavljeni depoziti za kolovoz biti vjerojatno preko 200 milijardi kuna!

U međuvremenu, kamatne stope su jako pale (na oko 0,5%-1%):

(Izvor: Bilten o bankama, HNB)

Stoga građani, koji su prije 80% štednje držali oročenom, sada sve više drže neoročenom:

U biti, dakle, građani ne znaju što bi s novcem, pa ga drže u bankama uz gubitak (kamate na oročenu, a pogotovo neoročenu štednju su manje od inflacije!, a da ne uzimamo u obzir rizik).

Tijekom cijele krize (nevjerojatnih 6 godina!) štednja u bankama je rasla, što pokazuje da su u biti dvije Hrvatske, jedna kojoj nisu odgovarale promjene. U vezi toga možete i pogledati najvažniji grafikon za Hrvata ikada.

Štednja/ulaganje građana u glavnu štedno-investicijsku klasu, dionice, je jako mala, zato jer su ih ljudi kod nas ionako uglavnom gledali špekulativno, pa im je dodatno poljuljano povjerenje slučajem Agrokor; ali dionice i naših vodećih turističkih tvrtki se danas prodaju po EV/EBITA 10-11 ili slično.

O osnovama ulaganja možete pročitati ovdje: Osnove ulaganja.

Kategorije:Uncategorized

208 replies »

 1. Ne znam jeste li svjesni toga,ja sam tek danas na poslu čuo od kolege da će vlada ukinuti skrbničke račune,po meni i to će dodatno smanjiti likvidnost na našoj burzi,ja iznimno cijenim svoju privatnost i koristim skrbnički racun,sad me vlada zbog tog gleda kao kriminalaca i financijera terorizma…

  • Nisam čuo ali to je pomalo bezveze, da, i tako “hrvatski”.

   Nekad su pod normalno postojale (a u Švicarskoj ako se ne varam i danas moguće i relativno prihvatljiv model) dionice koje su baš i izdane ne “na ime” nego “na donositelja” (bez obveze unošenja imena trenutnih vlasnika u nikakav registar, jer time se gubi smisao tog oblika, a da ne govorimo čak javni registar kao to naše), tako da su dionice maksimalno prenosive, maksimalno “privatne, diskretne”…

   Naravno ako dionica kotira na burzi koja ima neka svoja pravila po tom pitanju objavljivanja ili ipak postoji neki drugi sveobuhvatniji zakon o transparentnosti vlasničke strukture može biti da se zahtjeva registracija u privatne dostupne recimo samo direktorima društva i/ili drugim dioničarima i/ili nekim državnim institucijama (ili čak javne) registre ali to onda za neke kontrolne, većinske ili bar preko nekih velikih pragova udjele, a ne tako za sve.

   Glupo je da se sustav uređaju tako da svaki i manji dioničar svake kompanije pa i one koja se ne želi odlučiti na taj vid transparentnosti mora i to baš tako javno objaviti svoju poziciju.

   To je pretjerivanje i znak opće razine nepovjerenja u društvu i stava da su svi koji nešto imaju po defaultu kriminalci dok ne dokažu suprotno.

   Upravo su skrbnički računi služili da se napravi neki balans, neki kompromis glede tog forsiranja da su dionice “na ime”.

   Ne znam što je sljedeće i gdje je granica. Javni uvid u stanje bankovnih računa svih građana? Javni uvid u njihove transakcije?

    • Ah, ma i oni su već naši, dovoljno smo dugo u EU, i “njima” što tek sve neće pasti na pamet, to me više ništa ne iznenađuje. S jedne strane bore se protiv Amerike (njihovih kompanija, vidite ove zadnje fore s “globalnim IT kompanijama”, kao neki najveći komunisti – ne znam kako ih Trump još može smatrati saveznicima 🙂 ), s druge strane vlastitih građana na sve moguće način pod onom standardnom krinkomm “rada za njihovo/opće dobro”.

     Možda je već vrijeme da izraz “grozni EU birokrati” pojednostavnim svođenjem ih pod pojam “naši”.

     Sve više postajem optimist glede tog istina jako teškog i nezgrapnog ali mora biti u dugom roku dobrog UK pridruživanju klubu Švicarska, Norveška, USA…. Što će bilo kome normalnom ta EU, osim možda onim jadnicima koji su sami po sebi još puno gori od njih, kao što su državice tipa RH.

 2. Hm, mozda zato sta se pod skrbnickim racunima skriva novac koji nema svoje legalno porijeklo, nevidim problem da ostanu skrbnicki, ali da su u poreznoj registrirani i provjereni.
  Ili da ostane vidljiv samo OIB ili kontrolni broj,,,, u biti malo i je blesavo da uzmes knjigu dioničara i mozes pretrazivati i gledati tko i koliko ima kapitala. Ovako je pogodno za razne zločeste radnje i ucjene ako netko želi.

  • To mene i brine,razne ucjene i čačkanje po tome,ja jednostavno ne želim da moja rodbina/susjedi/poslovni partneri/šef i možda neki kriminalci znaju koliko imam kapitala,ako treba sve mogu dostaviti poreznoj,hanfi,sudu bilo kome pa neka me istraže za podrijetlo novca ili utaju poreza ali ovo ,ako sam dobro shvatio to će biti javni registar?? Je li to uopće moguće? Da svaka zlonamjerna budala može listati i tražiti tko ima koliko novaca u dionicama? S jedne strane EU pretjeruje s ovim gdpr glupostima,a s druge radi ovakve stvari.

 3. Nenade, na koji veci rizik stednje tocno ciljate?

  Ako govorimo o potencijalnoj propasti 5-6 banaka gdje recimo netko ima stednju, nekako se kao veci rizik cini ulaganje u 5-6 dionica na wall streetu.

  • Ne govorim o ‘većem’riziku štednje nego riziku svake imovine, a štednja u bankama svakako ima veći rizik nego rizik države.

 4. Da, vidio sam ovo, u svakom slučaju zanimljivo
  No držim da se većinski vlasnik ili vlasnici ionako na dobrom dijelu dionica znaju, to se da zaključiti. Slučaj PVCM recimo: šuškalo se mjesecima prije javno objavljenog da je ‘u igri’ i ENNA tj. g. Vujnovac. Dakle u našoj maloj državici se sve zna.
  Bit će zanimljivo vidjeti ipak kako dišu poneke fiz. osobe čije je su vlasništvo raspršeno s manjim udjelima na silu dionica, a recimo njihovi odv. uredi, kojih su vlasnici, bilježe gubitke i sl. situacije.
  Nisam zluradan samo se pridružujem otkrivanju i rasvjetljavanju situacije oko ‘dvije Hrvatske’ koja se i ovdje na ovom blogu spominje.

 5. Pozdrav Nenade – mislite li da “ima budućnosti” na ZSE? Već jako dugo vremena svjetske burze probijaju rekorde, dok istovremeno kod nas potpuna stagnacija, a evo sada vidimo i turističke dionice lagano klize iako je poslovanje jako dobro…

  • Buducnost ulaganja na našoj burzi ovisi o kompanijama u koje investirate. Neke zasigurno imaju dobru budućnost dok je nekima poprilično neizvjesna. Općeniti odgovor je nemoguce dati.

   Ne iznenađuju rekordi svjetskih burzi s obzirom na kamatne stope, rezultate kompanija te rizika zemlje isto kao sto ne iznenađuje generalna stagnacija na našoj burzi s obzirom na iste parametre.

   Kratkoročna kretanja vrijednosti kompanija je nezahvalno komentirati.

   • Nažalost, ovo i nisu tako kratkoročna kretanja jer traje cca 1,5 godinu. Ako u nekom bliskom razdoblju počnemo rasti moglo bi nas poklopiti neštto globalno što bi značilo da smo preskočili 7+ godina globalnog rasta.
    Nenad bi isto mogao biti malo konkretniji i u ovakvim vremenima. Naime, broj objava mu je proporcionalan broju dobrih vijesti.

 6. Ulagati u pasivne prihode. Meni osobno je draža opasnost od eskalacije “nizozemske bolesti” u hrvata, od držanja love u bankama. Još da nam je zaštiti poljoprivredu i povezat je s turističkim sektorom…gdje bi nam bio kraj. Pozdrav prijatelju.

 7. “ali dionice i naših vodećih turističkih tvrtki se danas prodaju po EV/EBITA 10-11 ili slično.”

  Nenade, ovaj Vaš komentar me je zagolicao. Smatrate li da je EV/EBITDA 10-11 pretjeran za naše turističke dionice? Ovo je mislim vrlo zanimljivo i dobrim dijelom bi dalo odgovor na ono što se već neko vrijeme događa na ZSE.
  Ili da preformuliram pitanje: koji EV/EBITDA smatrate fer za vrednovanje istih?

 8. Jos malo, pa je ravno 10 godina od propasti Lehman Brothersa, od objave bankrota 15.09.2008. koji je zapoceo svjetsku financijsku krizu koja kod nas traje jos i danas, pa je zanimljivo cuti osvrt na te dramaticne dogadjaje od meni najdrazeg svjetskog investitora, Warrena Buffeta:

  https://www.wsj.com/video/why-warren-buffett-said-no-to-lehman-and-aig-in-2008/B576E2BA-DCCE-45EE-B289-C1653EF8383C.html

  Zanimljivo je i to da je od dna 09.03.2009. burzovni index S&P 500 narastao preko 400% sa ukljucenim dividendama, sto je najduzi burzivni rast u povijesti.

  Nazalost mi tu ne stojimo dobro, cast turistim iznimkama, ostatak trzista se nije bas proslavio zadnjih 10 godina…

 9. Nek onda banke ulažu i podignu kamate. Vrlo jednostavno. Nek ulaže onaj ko zna ulagat. Ne može se očekivati od prosječne osobe da se bavi time.

  • Pa, ja ne mislim da je to tako loša ideja… treba bankama dati tu slobodu. Što više slobode svima pa i bankama, to bolje!

   Nažalost, u Americi baš gdje je to već slobodnije, sve više se bore upravo protiv toga, zadnjim regulacijama, ovim poslije Velike Recesije itd., jer mnogi umjesto da za tu krizu ispravno okrive državu i kreditno nesposobne građane čiju nesposobnost je država podržavala i nagrađivala, okrivlljuju banke jer su radile to što im ti predlažeš da rade i kod nas.

   Što se tiče poticanja i nagrađivanja nesposobnosti, imamo i mu svoju varijantu toga, i također slavljenu kao pozitivnu ulogu državu, dok nam se ne obije o glavu (ono vječno državno poticanje “rješavanja stambenog pitanja”, pa i recentno državno “suosjećanje” s “žrtvama Švicarca” i sl.).

   Bankama treba dopustiti veću slobodu upravljanja svojom aktivom, pa ako to budu radili kao mirovinci s Nexe i slično, a nek propadnu, i to je za ljude, dugo nismo imali propadanja (većih) banaka. Sve je to dio tržišnog gospodarstva. A građani kad izgube svoju štednju razumijet će da je to bila cijena “većih kamatnih stopa”. Nama većeg povrata bez većeg rizika.

 10. Što drugo očekivati u ovoj neo socijalističkom banana uhljebistanu. Slučajnoj državici sa 25 godišnjim iskustvom promašenih prilika. Najveća spalionica novca i vrijednosti građanki i građana od te iste države. Glasali smo (ili nismo) , sad dudajmo.

 11. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predsjednica-kolinda-grabar-kitarovic-hrvatska-zastava-vijorila-se-u-kninu-i-prije-vuciceva-govora-i-vijorit-ce-se-ubuduce—530042.html

  Predsjednica ima odgovore kao da je predsjednica poljoprivredne zadruge a ne smije ništa reći jer hrvatski ministri medved i krstičević gdje stignu pozdravljaju nazočnost osuđenog ratnog zločinca norca pa nas zbog toga mogu srbi j u zdrav mozak a nakon vučićevih izjava svaka ozbiljna država povukla bi veleposlanika iz srbije i ostala na otpravniku poslova do daljnjega.Ako čovjek kaže da se u kninu nikada nije vijorila hrvatska zastava on direktno poručuje da knin nikada nije bio hrvatski,AKO kaže da je milošević bio veliki državnik znači da potpuno podržava agresiju na rh i danas?Naravno hrvati sve više sliče srpskoj “čaršiji” i sve rade u prilog srpskim tezama “da smo svi isti” jer su hrvatski čobani usvojili srpske kriterije i obrazce ponašanja,zato nas vučić i j u zdrav mozak jer zna da smo čobani kao i oni?

  Stvar je jako jednostavna,mi možemo povući veleposlanika što bi učinila svaka ozbiljna država ali će to naići na osudu međunarodnih krugova jer će nam reći “što vi serete kada vaši ministri veličaju i pozdravljaju ratnog zločinca osuđenog u dva nevezana procesa”
  To vučić sve zna i zato nas i namjerno j u mozak?Zna on da je na pantovčaku poljoprivredna zadruga a da plenković ovima “hiperdomoljubima” u hdzu može puvati u guzicu i da mogu oni govoriti što ih je volja i kada ih je volja pogotovo o temama vezanim za rat?Milinović je isključen iz hdza zbog pizdarije a krstičević i medved nas međunarodno kompromitiraju,slabe nam pozicije i nitko nikome ništa?
  Mi smo mala iskompleksirana,nepromišljena država koja je stvorena po mjeri čobana!Da nije tako vučić nebi smio ni zucnuti,nego zna i on da smo čobani koji sve radimo njemu u prilog pa se počinje i rugati sa nama gdje i kako stigne?

 12. Cit:”Uporno odbijanje da se provedu reforme, da se prijeđe sa socijalističkog gospodarstva i socijalističkog mentaliteta na slobodnotržišnu ekonomiju i mentalitet, da se shvati da ne mogu svi raditi za državu i da smisao života ne može biti 40 godina raditi u jednoj kancelariji gurajući papirologiju, da ne mogu svi biti umirovljenici (samo 8% umirovljenika je napunilo punih 40 godina radnog staža), da se ne može životariti od turizma…Sve nas je to polako ukopavalo u živo blato iz kojeg se sve teže izvući kako dublje tonemo.” kraj cit.
  Zemlja mitova i propuštenih prilika. Kao u filmu Glup i Gluplji. Kad mislis da je vrhunac, a ono još ima toga…

  • Za to je sve kriv narod,odnosno mi svi jer je vlast upravo naše ogledalo a socijalistički narod kakvi smo mi za sve nedaće optužuje političare,po tome prepoznaješ kritičnu masu socijalističkog mentaliteta?Ne pjevaju u socijalističkom uljaniku “bandieru rossu” nego thompsona?A “NAŠEVANJE” je isto kao u petrokemiji ili hajduku?I ovi “naši” u hajduku riču zovi samo zovi?”Naševanje” i “domoljublje” su postali jedna duša jedno tijelo?Zloupotreba je konstanta?Mi smo u k samo tako,ne znaš jesu li gori lijevi ili desni,obrazovani ili neobrazovani?Ovo da nije tragedija bila bi komedija?I što može plenković,milanović,
   karamarko ili orešković?Ne mogu ništa!Jedino što mogu i moraju da daju ostavke i saspu nam istinu u lice i kažu nam da smo kreteni koji će poginuti?U kojoj to državi na svijetu ministar za osuđenog ubojicu babe kaže “drago mi je da je sa nama”
   To samo može reći “kaplar iz jna” ili kompletni idiot,to je izjava koja kompromitira čitav hrvatski narod i državu ali “kaplar” to ne kuži ili ga boli k?Inače krstičevićev doprinos u ratu jako cijenim i čovjek je imao muda ali je kao ministar katastrofa a još veća je katastrofa plenković koji na ovakve idiotske izjave ministara medveda i krstičevića ne reagira nego zube pokazuje na minornoj pogrešci jednog milinovića?To je tragikomedija!

  • To je otprilike kao komentiranje vremena. Ne previše svrsishodno. Ali kako su i svjetske dionice padale 4 dana… ništa čudno da pada kod nas. Opće je poznato da mi “pratimo svijet kad se pada” (u drugim slučajevima idemo po svom).

   Ali ipak zanimljivo u tom smilsu “komentiranja kratkotrajnih kretanja tržišta”, kladim se da naš predsjednik vlade (kao nekakav pravi Buffett, ili nekakav totalno neizainteresirani?!) uopće ne razmišlja o tome. Baš njega briga kako se kreće ZSE, dok komunistička partija, doslovno šizi zbog padova na šangajskog burzi. Čim Trump zine, sdamo spomene neke dodatne carine koje pitanje hoće li ili neće uvesti, tamo dionice padaju a partijski dužnosnici si čupaju kosu, jer topi im se osobno bogatstvo, a topi im se i podrška u narodu tj. širem partijskom članstvu (jer to je ipak još slično kao kod nas taj stari socijalistički mentalitet da ljudi što god se događa, burza pada ili burza raste, to pripisuju utjecaju politike, vlasti, ono kao nekada što je Bog donosio i kišu i sušu).

 13. https://www.vecernji.hr/vijesti/culej-objavio-fotografiju-s-norcem-reci-brate-moj-jesmo-li-prokleti-1268983

  Ovo se rugaju sa plenkovićem , hrvatskim narodom i državom?Sada vučić može veličati miloševića do mile volje a mi moramo šutjeti,još se on može pozivati na presumpciju nevinosti?Da nije tragedija bila bi komedija?Ovo nema u burkini faso?A plenković mora šutjeti i zube pokazivati na potpuno irelevantnim događajima u hdzu i temama?Cirkus!

 14. Što je netko turistima objesio kamen oko vrata da ovako tonu?
  Mislim da nam uz ovo ne treba nikakva globalna recesija.

  • Meni se čini da se nešto valja iz brda. Ili preslagivanje nekakvo. Po dobiti, investicijama i planovima vrijednosti bi trebale rasti. Mozda MM rade i spustaju na najnize zbog nečijeg što nižeg starta? A možda ljudima treba kešovine za ulaganje u nekretnine. Malo frustrira ovako na dnevnoj bazi, ali imam osjećaj da treba pričekati kraj Q. A ionako je ZSE slika i prilika države, ljudi i njihovog raspoloženja i općrg stanja u društvu. Nesigurnost, nedorečenost i stalna izmjena zakona (usklađivanje sa EU), kao i porezna opterećenja na trgovanje i dobit, i ovo malo ulagača je rastjeralo…agrokor je dobro načeo a sad će uljanik posisati miljarde dobiti od tih istih turista. Jadno i žalosno ali istinito u Hrvatistanu.

  • Nije potrebna nikakva “globalna recesija” (to se vjerjoatno neće dogoditi tako skoro) da bi došlo do nekog normalnog “bear marketa” (što se uvijek može dogoditi, a i “poželjno je” s vremena na vrijeme). Burze rastu/padaju nepredvidljivo na kratke staze, i ne skroz u korelaciji s ciklusima ekonomije (a i koji sami su nepredvidljivi, tako da je ovo “dvostruko nepredvidljivo”).

   Kratkoročna sektorska kretanja također nije lako prognozirati a nema baš smisla da sve istovremeno raste/pada, to jedino u nekim malo iracionalnijim fazama tržišta.

   Dok ti turisti padaju nešto drugo ti može raste. Važno je imati pravilno diverzificiran portfelj pa će ti kako kada, nešto će rasti, nešto padati.

   Istina da je kod nas teško naći kvalitetne stvari i pogotovo ako si pesimist glede domaćeg gospodarstva pa tražiš ono najmanje mu izloženo, ali nije turizam jedini koji je koliko toliko nezavisan od naše lokalne gospodarske kaljuže. I drugih sektora naše kvalitetne pretežno izvozne globalno konkurentne lijepo profitabilne firme kotiraju na burzi (ADPL, KODT) i eto baš zadnjih godinu/a dana one OK rastu. Nekad nešto raste, ne može uvijek sve sinkronizirano.

 15. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kakva-izjava-pomocnika-ministrice-odlaze-li-ljudi-jer-nisu-dovoljno-domoljubni/2023022.aspx

  O čemu će ovaj lik iz crtića nego o domoljublju?Pa kada već postavlja tako stvari što ne pozove dijasporu da se u ime “domoljublja” ne vrati u hrvatsku,tip je iz imotskoga tamo je velika dijaspora pa što njima ne spočitava zašto se ne vraćaju “u ime domoljublja”?O čemu ovi ljudi uopće govore?Svaka druga riječ im je “domoljublje”,kao komunistima “bratstvo i jedinstvo”

 16. Predsjednica izgleda ne razumije ništa,ona misli da je moguće da “ne komentira” vučićeve izjave a pri tome zaboravja da je vučić predsjednik države a ne poljoprivredne zadruge a zaboravlja da je i ona predsjednica suverene države?

 17. Što je najgore vulin je dijelom u pravu kada kaže da je na dan vučićevog govora na kosovu slavila vojnu pobjedu uz nazočnost osuđenog ratnog zločinca norca?Uvijek nam oni na kraju zabiju gol,odnosno mi sebi u pravilu zabijemo autogol,ovo više čak nisu iznimke nego skoro pa pravila?

 18. https://direktno.hr/sport/stimac-odgovorio-tajniku-torcide-protupitanjem-ako-ne-bude-islo-sodgovorom-sutra-cu-ti-pomoci-133147/

  https://www.24sata.hr/show/hajduk-se-odrekao-grdija-srce-mu-place-slomljen-je-ne-spava-589410

  Čobani su sada uveli i kriterije tko je hajdukovac a tko nije?To je samo kopija čobanluka koji se uveo kao mjera za hrvatstvo?Zamislite zovu se “hajduk je naš”? Inače sam navijač hajduka ali ovo je gad i gledati i slušati jer čoban lako prisvoji i monopolizira hrvatstvo,ili bratstvo i jedinstvo,ili pak navijačku pripadnost i onda druge napada “da nisu na našoj liniji”

  Čobana po tome možete lako prepoznati?On se sam razotkrije?

 19. http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/nedostaje-im-300000-radnika-tolika-je-panika-da-primaju-sve-koji-dou-na-posao-344755?utm_source=Vecernji&utm_medium=below_article

  Hrvatska budućnost je gana,nigerija,somalija i burkina faso i to ako bude gospodarskog rasta?Čemu se lagati kada znamo da je tako?U školama se razredi pune djecom sa kosova a njihovi roditelji koji su poduzetnici(pekari,slastičari) mi kažu da nema na kosovu radne snage kojoj je rh interesantna?Ja im kažem da im je budućnost nigerija i gana?Potpuno se slažu?Samo što će na to reći culej ili košić?Tu će biti frke?

 20. Najbolji busines sada u rh je gradnja smještaja za strane radnike na periferiji gradova,plaća se do 1500 kuna po osobi,znači dvokrevetne sobe se naplate i do 35 tis kuna godišnje,deset soba bruto 50 tis eura.Kakvi apartmani za turiste,to je smiješno?A u gradovima teško najmodavci primaju “crne i žute”,tako da je to busines budućnosti?Mogao bi se velebit tu obogatiti?

 21. A ne da nam “domoljubi” izbjegavaju porez ili da ga plaćaju u monte carlu a doma nam drže predavanja o njihovom domoljublju?

  • Najveći domoljubni čin antune i jest ne plaćanje poreza, to je najbolje što se može napraviti u ovim trenucima i u ovoj državi, plaćanje poreza znači samo još više goriva svim ovim protiv kojih pišete, pravi domoljubni čin,, nema većeg od njega, MANJE POREZA – MANJE MOGUĆNOSTI KRAĐE I UHLJEBLJIVNAJA svatko tko imalo misli na sebe i svoju obitelj će sakriti koliko može od ove stoke, zato gledajte da ne tražite račune nigdje, da sve koliko može ide na crno, sve drugo je hranjenje zvijeri

 22. Najveći domoljubi u rh su srbi koji su uzeli pušku i borili se za hrvatsku protiv “svojih”,mi svi dragovoljci hrvati smo za njih male bebe?To je pravo domoljublje jer su oni imali izbor a mi nismo,mi smo branili jedino što imamo?To je vrh domoljublja a ovi iz “monte carla” su za k?
  Bolje da šute?

 23. Antune, što sad ne valja kod Hajduka?

  Znate li da je Hajduk proglašen najuspješnijim sportskim financijskim kolektivom u Hrvatskoj za 2017 g.?

  https://www.index.hr/sport/clanak/financijsko-izvjesce-za-2017-prvoligasi-u-gubitku-106-milijuna-kuna-dinamo-prednjaci-u-dugovima/2004694.aspx

  Zamislite da nam je država financijski uređena kao Hajduk?
  Ili da nam političari imaju morala kao što kažete čobani iz Hajduka?

  http://www.nogometplus.net/index.php/domaci_nogomet/kultna-22-strasna-razlika-drzave-i-hajduka/

  Dio iz teksta:

  Dakle, rezimirajmo, Hajduk je zbog plaćanja pića i provoda ljudima koji to nisu zaslužili odlučio da je vrijeme za odlazak predsjednika. U državi drugi čovjek Vlade zasere milijarde protektirajući svoju svitu, i nikome ništa. Gospodo i dame moje, Hajduk je već Švedska za ovo društvo.

  • Hajduk je danas talac čobana i narkomana,hajduk je danas ruglo nad ruglima kojima je svak kriv samo oni nisu?Hajduk je danas meni sinonim za “naševanje” jer samo ime udruge koja ucjenjuje upravu sve govori “hajduk je naš” a u socijalizmu je sve isto bilo “naše”,rezultat je na semaforu?Kod rijeke nema naševanja a rezultat je na semaforu a rijeka je sprdnja institucija za hajduk?Ti čobani su danas zabranili i grdovićeve pjesme na stadionu jer je čovjek podržavao hrvatsku repku u rusiji a nije on birao tko će biti predsjednik saveza i ostalo?Iskreno hajduk mi se zgadio a kad smo mi vikali sa sjevera 80 tih “mi hrvati” ovi “naši” su bili male bebe?Koji su to likovi u udruzi “hajduk je naš”,mene oni podsjećaju na šator u savskoj?Koga oni predstavljaju?Tko im daje za pravo da odlučuju smije li grdović pjevati ili ne?To su klasični idioti kojima je navijačka pripadnost postala profesija kao i “našim” domoljubima a rezultat im je nula-zero?Ako je to “švedska” ja sam papa franjo?30% igrača hajduka danas ne zna štopati ni loptu a kamoli što drugo?Ako je to “naševanje” uzor daleko im moja kuća?

   • Previše vrijeđate u svojim komentarima, malo kulurnije izražavanje ne bi bilo naodmet.

    Udrugu podržava više od 35.000 članova što nema niti jedan sportski kolektiv na ovim prostorima.
    Oni imaju puno pravo odrediti tko će im pjevati na sportskim događanjima obzirom da plaćaju najam stadiona. Isto kao da vi organizirate rođendan i odredite tko će vas zabavljati.

    Dosta mješate pojmove pa u svakom kolektivu vidite naševanje i socijalizam. Je li Vas Hajduk muze kao što vas muzu HDZSDP itd..?
    Nema ni godinu dana kako ste pjevali pjesmice o premijeru Plenkoviću kao vrsnom lideru???

    Svašta!

 24. http://www.glas-slavonije.hr/269992/1/Problem-s-alkoholom-ima-milijun-gradjana-Hrvatske-neki-imaju-samo-13-godina

  Inače je rh rekorder u svijetu po broju alkoholičara među kojima su masovno i muslimani,ista je priča u bh tako da je priča o nekom strašnom radikalizmu izmišljena?Ima toga u bh ali je zasada to minorno,ne prolazi baš tako?A u rh toga nema?Ali pijanaca ima?Samo ne znaš koji su gori ovi što piju ili ovi što ne piju?Predsjednica je živi dokaz?

 25. Da shvate čitatelji,85-90% branitelja nije nikada ništa iskoristilo,ni jednu privilegiju koje im je dao zakon?Ja sam i ove godine platio uđbenike za djecu jer nisam htio da mi to plaća ministarstvo branitelja?A po zakonu sam mogao?Sve što čobani rade je da iskompromitiraju nas poštene branitelje koji nismo uzeli od države ama baš ništa niti smo se borili za “partizanske privilegije”
  Jako je to važno shvatiti zbog digniteta i časti većine hrvatskih branitelja?Samo su nam čobani preuzeli udruge i zadruge a većina nas uopće nikada tamo nije bila ni učlanjena?

 26. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/medved-objasnio-zasto-je-mercep-u-toplicama-lijecnik-je-preporucio-takav-nacin-izdrzavanja-kazne-se-podrzava-ako-je-rijec-o-branitelju/7818420/

  Ovo što medved govori je točno,ovakav način izdržavanja kazne je “normalan”,ja znam slučaj silovatelja u miru koji je iskoristio ovo što medved govori i na taj način izdržava kaznu i to je na tragu rušenja digniteta hrvatskih branitelja jer možete zamisliti da je silovana osoba bila vaša sestra?To vas tjera da zamrzite sve branitelje?Tko je pisao takve zakone?Naravno čobani, polukriminalci i kriminalci?Da izjebu naše poštenje i čast većine hrvatskih dragovoljaca?

 27. Tako meni jučer jedan čoban u hercegovini na rođendanu mog suborca brani norca “da je bio rat,da je bio mlad i da je zato ubio babu”,taj čoban rata nije vidio ali on “sve zna”
  Ja sam bio mlađi od norca i sa sigurnošću mogu reći puno više izložen u ratu od njega pa nisam ni promislio ubiti bilo kojeg civila a kamoli babu,nego sam prijetio vojnicima koji bi to i promislili a bio sam mlađi od norca godinu dana?To je čobanluk koji nas kompromitira ali ljudi trebaju znati da je među hrvatskim dragovoljcima bilo 98-99% časnih i poštenih ljudi koji mrava nebi zgazili a kamoli digli ruku na babu ili civila?To su radili čobani kojima je odgoj takav bio kao i onim čobanima 45-te koji su se spustili sa brda i činili masovne zločine “u ime naroda” i osramotili poštene partizane koji su se borili kao i mi protiv okupacije i zla?Čobani na ovim prostorima uvijek isplivaju na površinu kao što i govna isplivaju na površinu mora i rijeka?

 28. Najgori čobani sa sve tri strane”(muslimani,hrvati,srbi) u ratu su bili unuci ili djeca ustaša i četnika,i “kaplari jna”,čobani,kao i profesionalni kriminalci tipa arkan i ekipa oko njega?Odgoj i način života su im “dopuštali” da čine zločine?A iza rata čobani su uvijek prikrivali svoje zločine a oportunisti su ih tapšali po ramenima?A oportunisti su oni koji “svako dva minuta” viču da su domoljubi a u biti su klasični čobani i divljaci koji ne pripadaju nivou današnje civilizacije….A oni su “domoljubi iz interesa”,mulj sa dna,talog svakog društva…

 29. https://www.vecernji.hr/premium/pravu-oporbu-plenkovic-ima-jedino-u-hdz-u-1269282

  Plenković je mezo socijalista,odnosno oportunista koji zna način kako dobiti izbore,zato ga čobani iz hdza drže na čelu stranke jer znaju da se on čobana ne smije riješiti,niti smije u njih dirati….To se zove pat u šahu!Ne diraj ti mene neću ni ja tebe a “fol” smo dvije suprostavljene strane “da narod ima širinu izbora”

  Oni idu po terenu i pljuvaju po plenkoviću da bi sebe držali u zoni “čobanluka” jer za druge ideje i programe nemaju inteligenciju ni mozak?Preostaje im jedino “čobanluk” Da oni žele smjeniti plenkovića rješili bi to u 15 minuta?Nego oni perfidno igraju na priču o čobanskom domoljublju i zatucaju mozak narodu od 91 godine,igra isti film samo se glumci promjenili,isto su igrali kada je franjo tuđman vodio hdz kao bivši partizanski general,to je igra toplo-hladno?

  Malo “skrenu” prema ustašama malo seru o pomirbi i antifašizmu i tako opašu širok krug birača,imaju uvijek i culeja i plenkovića “da se ne izgube”
  Samo nisu bili tako žvelti kada se 90te trebalo zvanično učlaniti u hdz jer sam ja budala tada bio 51 član hdza u mome gradu,pa sam iskaznicu zapalio 91 kad sam vidio da su “mahači zastavama” zdimili u podrume na prvi pucanj četnika a izronili iz podruma sa istim zastavama kada smo im mi sve oslobodili….

  Tada su oni nastupili i približili se neukima da ih tapšaju po ramenu i drže govore o svome domoljublju “iz podruma”,kupili ih nezasluženim mirovinama,frizirali im preko veze invaliditet,naravno neuki branitelji i polukriminalci su takve jedva dočekali?Uvijek je na ovim prostorima sve isto samo drugi kontekst i vrijeme,danas nema partije ali mnogi bi htjeli da crkva preuzme ulogu partije da se oni iza crkve mogu sakrivati kao komunisti iza partije?Igra isti film samo se glumci promjenili?Samo mislim i nadam se da u našoj crkvi prevladavaju pametni i časni ljudi koji sve to razumiju i neće to dopustiti?Moguće da je to samo moja nada?Ako jest onda smo najebali kao u vrijeme starčevića?

 30. Danas jedan čoban “hercegovac” koji je zdimio 91 u london meni onako indirektno nabacuje “da se ja ne radujem uspjehu hrvatske reprezentacije kao on” a čoban nosi hrvatski dres i kada ide na utakmice dinama da raja vidi da je on “pravi hrvat” a kukavica kakvu svijet nije vidio?Vratio se u rh tek kada smo sve oslobodili?I od tada od njegovog hrvatstva se ne može ostati,sakrio se u zagrebu među “domoljube” jer bi ga doma mi poslali u tri pm jer je 90 te mahao zastavama a kad se zapucalo prvi zdimio…Takvi su danas najgori jer oni imaju debele komplekse i potrebu za dokazivanjem “da su domoljubi i hrvati” a sa istim žarom je budala navijala za arsenal u londonu i kupovala godišnje karte za utakmice?I bolio ga je k kad smo mi ginuli za hrvatstvo?Taj danas optužuje sve i svakoga za nehrvatstvo “jer eto ne radujemo se kao i on pobjedi hrvatske repke” a u ratu nikoga nije izgubio za razliku od mene koji sam izgubio najužeg člana obitelji?I takav čoban danas predstavlja “hrvatstvo i katoličanstvo” i zloupotrebljava ga gdje stigne?A dok smo mi ratovali i ginuli on je rikao navijajući za arsenal iz londona?To su hrvatski čobani koji danas pale ove čobane branitelje,odnosno glasnu manjinu nas branitelja?Jako važno je da to shvatite?

 31. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/velika-pljuska-viktoru-orbanu-europski-parlament-usvojio-izvjesce-koje-otvara-put-do-aktiviranja-clanka-7-hdz-ovci-podrzali-premijera-madarske/7819359/

  I po ovome se vidi da plenković ne vlada hdzom,ovo je bila stranačka odluka i to je hdz.Mađarsku je trebalo davno isključiti iz eu samo eu nema mehanizme za to,to čak nije priča dali je orban u pravu ili nije,problem je taj što orban ne želi usvojiti vrijednosni sustav liberalnog kapitalizma i demokracije sa istim argumentima koje navodi i putin?Znači da on nema što raditi u eu?Promašio je uniju,što ne znači da nije u pravu ili možda jest?Samo mi nije jasno što ne izglasaju mađari izlazak iz eu kada je konflikt konstanta?To je licemjerno od orbana koji doma vrti jedan cd a vani drugi?Od komuniste je postao liberal a od liberala desničar?Sličan je “našima”,on i kolinda mogu pod ruku,njima je svejedno koja je stranka?I plenković je taj samo on računa na egzistenciju u eu pa je donekle na liniji liberalnog a ovo glasovanje je samo predstava za ekipu koja mu je opozicija u hdzu a koja “sanja” hrvatskog orbana na čelu hdza?Sve je jasno kao dan!

 32. Orban da je tako dosljedan bi tražio izlazak mađarske iz eu jer je mađarska potpisala ulaskom u eu da svi europljani mogu slobodno živjeti i raditi na čitavom eu prostoru pa bi hipotetski svi ljudi imigrantskog porijekla da je mađarska švicarska mogli doći živjeti i raditi u mađarsku?Po tome vidiš da je čovjek manipulator koji ne traži da se izmjeni taj članak pristupnog ugovora,štoviše ti ljudi imaju po tom ugovoru pravo glasa na izborima?A ovo je sve spika za mađarske neandertalce?I u nas bi to prošlo i čudi me kako to netko ne koristi,iako ruku na srce kolinda je počela to koristiti ali je to još na razini slona u staklari?

 33. Tako da je orbanova “spika” slična dalićevoj priči o veeeelikom katoliku ali u saudijskoj arabiji gdje je katoličanstvo strogo zabranjeno?Slična je to spika ali kod neandertalaca sve prolazi?Daleko su još ljudi od elementarne inteligencije!

 34. Zašto je opasno ovo što predsjednica govori o socijalizmu?Zato što to mogu ljubitelji socijalizma lako demantirati?To je problem ove njene spike?Ona umjesto da se pozove na nedemokratski sustav,na jednopartijsko jednoumlje i policijske i druge torture,montirane sudske procese izriče gluposti koje je lako demantirati?I to upravo ide u prilog onima kojima je socijalizam bio “bajka”?

 35. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-drhti-zbog-penave-detalji-najvruceg-sukoba-u-hdz-u-1219859/

  Penava i ne kuži ništa,ili možda kuži pa se pravi englez?U vukovaru je danas 30% vojnih ili stradalničkih umirovljenika,28% je starosnih umirovljenika,odbijte djecu i državne službe i doći ćete do broja četiri tisuće ljudi koji rade u realnom sektoru?Tu pomoći nema bez imigranata jer tamo i da hoćeš investirati nema radne snage?I može se penava popeti na čičimak ali tamo bez imigranata oni nemaju budućnost osim ako će ih proračun financirati?
  Čemu se lagati,istina boli ali je takva?I tu staje sva priča “da država ne čini dovoljno za vukovar”,to su floskule i politički populizam?Ništa bolje nije u kninu i sličnim sredinama?Tamo radne snage nema!I bez imigranata njima ne može pomoći ni drug tito da iskrsne iz groba,i on bi uvozio “nesvrstane” radnike?A ovo što se penava buni je samo alibi i politički populizam?Jebe se njemu,on je profi političar i do mirovine mu je još dugo,on neće u njemačku sigurno?

 36. Plenković je talac “domoljuba” kao uprava hajduka ovih “hajduk je naš”,tako da plenković da ima karakter,stav i gard poslao bi ih sve u tri pm i otišao glavom bez obzira i razloge priopćio narodu.Naravno plenković je profi političar koji se time misli baviti do smrti?A “ARGUMENTI” kojima se služi i opravdava svoju poziciju je “da on spašava državu od čobana,da oni nikako ne smiju uzeti vlast” a istina je upravo suprotna čobanima treba dati vlast da narod shvati zabludu?A ne da njega j onaj budalaš od penave?Penava tu nije sam,plenkovića kao fol ruše čobani koji sebi hoće osigurati pozicije za post plenkovićevu eru jer im se u realni sektor baš i ne ide?Plenković je ukratko beskičmenjak koji nema muda da čobane pošalje u tri pm,nije on taj iako ih prezire do boli?On je za k!

 37. Najbolji su mi komentari hdz zastupnika u eu parlamentu da je protiv mađarske trebala ek poduzeti mjere a ne da se time bave oni u eu parlamentu?Pa “eto zato su oni bili protiv” a bili su protiv samo i samo zato jer bi glasanje ZA destabiliziralo hdz koji sanja svog orbana?Samo je orban vrstan političar i vrstan prevarant koji bi u rh jako teško prošao jer kad god je ek stisnula orbana on je popustio a doma bi to sakrio.U rh to je nemoguće jer vladajući nemaju takvu kontrolu nad medijima koju ima orban?Orban je jako sličan vučiću?A uz to vrstan manipulator i političar?Taj je premazan svim mastima?

 38. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/grabar-kitarovic-nedopustivo-je-da-pocinitelji-ratnih-zlocina-slobodno-secu-ulicama-vukovara-foto-20180910

  Ova izjava nije samo opasna nego je i bolesna jer “ako zločinci šetaju vukovarom” kako kaže predsjednica onda bi ona trebala reći imenom i prezimenom koji su to i ona bi trebala biti glavni svjedok na sudu?Žena izgleda ništa ne razumije?Ja pojma nemam šetaju li tamo zločinci ili ne ali se pitam koja to budala četnik i zločinac bi ostao u rh ako zna da ima svjedoka za njegove zločine?Moguće da su ostali samo oni zločinci koji znaju da im pravosuđe nema svjedoka i da im mogu puhati u guzicu?Ali ovo što je izjavila predsjednica je pucanj u zrak za lov na vještice jer ona čak nije ni imenovala te zločince?Žena uopće nije svjesna ni što misli ni što govori ni kakve posljedice to ostavlja po vukovarske stanovnike?Slon u staklari je za nju mala beba?Ovo je rub zdrave pameti?Ja opet ponavljam kakva to budala mora biti zločinac koji je nakon integracije ostao u rh?Zar postoje takvi idioti na svijetu?Moguće da ima i takvih?Ja to ne znam?Ali predsjednica ZNA!Nju sad dorh mora ispitati jer ona “sve” zna?

 39. Antune, ovo je i za Vas previse; kakve veze ovo sto pisete ima veze sa rekordnom stednjom u bankama? Apsolutno nikakve. Molim Vas komentirajte temu koja je predmetom posta ili jos bolje – pokrenite vlastiti blog ili napisite knjigu…
  Nema mi gore stvari nego kada odem na Eclecticu i ugledam Vasih 10 komentara za redom, prestrasno…

  • Nažalost ima apsolutno svakakve veze pogotovo sa burzom radi čega je stanje upravo ovakvo kakvo je, možete vi pisati članke o investiranju i zabijati glavu u pijesak kao nojevi ali isključivo radi ovog o čemu antun piše nema rasta burze odnosno ne da nema nego je mrtva. Inače i meni ide na živce pogotovo kad pretjeruje vezano za repku i predsjednicu ali tad samo preskočim komentar, bez promjene mentaliteta nema rasta burze niti investicija u hrvatskoj, i ne samo toga nego nema kraja iseljavanju, i nažalost bit će samo gore. Može valamar imati najrekordniju sezonu ali to je nebitno sve dok imamo ministre tipa marić i jedan i drugi koji će se potruditi da se održi socijalizam u hrvatskoj, ja sam odavno odustao od hrvatske burze jer sve knjige i sve što sam pročitao na ovom blogu jednostavno su pisane za normalna društva i države a ne za nas, znači svaka knjiga o investiranju pada u vodu u zemlji gdje se racionalnost i štednja kažnjava a rasipnistvo i dugovi opraštaju.

 40. https://www.index.hr/vijesti/clanak/eu-je-danas-izglasala-nuklearnu-opciju-protiv-madjarske-sto-slijedi/2023510.aspx

  Eu je za k kao i plenković,niti imaju mehanizme niti mogu što napraviti,može ih orban j u zdrav mozak kao culej plenkovića i mogu mu puhati u prkno?

  https://www.vecernji.hr/vijesti/culej-objavio-fotografiju-s-norcem-reci-brate-moj-jesmo-li-prokleti-1268983

  Ovako culej j plenkovića u zdrav mozak?Tako i orban j eu u zdrav mozak i ruga se sa njima?Mogu mu puhati u prkno kada će poljska upotrijebiti veto i obrnuto*

 41. stednja u nedostatku alternativa, ili znanja. To je samo jedan u nizu strukturnih problema koje koce nase drustvo. Tome naravno doprinose i nasi mediji, koji svakoga tko zaradjuje mimo place smatraju lopovom, pa kultura investiranja zvuci vise ko subkultura. (o svemu je vec bilo govora na ovom portalu)

  OFF topic al ne nebitno. Zalosno je, ali razumljivo, da na ovakvom portalu moderiranje nije barem minimalno aktivno, pa da se osobama poput komentatora Ante barem pokusa dati do znanja da ljudi na ovaj blog dolaze radi vijesti o financijama, ekonomiji i trzistu kapitala, i da tek sporadicno komentiraju i trenutna politicka i drustvena pitanja. Vecinu nas ne zanima nogomet, kolindine izjave, mamic modric i stimac te pregst clanaka iz ljevo orjentiranih medijskih pamfleta koji upravo doprinuse ovom negativnom stanju na nasem trzistu.

  Ili je to moja iluzija…

  • Je gorane to je vaša iluzija, ni mene ne zanima ni nogomet ni kolinda ni ustaše ni partizani, ali to ne znači da ako se samo zanimam za financije da ću ostati netaknut od tih istih navijača ili partiznana, jer kad još malo zafali novca za penzije i ostalo onda će opet krenut porezna presija i otimačina, “od onih koji su financijski pismeni i koji štede i investiraju, samo i isključivo od njih, da bi se namirili dužnici u francima, radnici uljanika, udruge, sportaši, zampovci itd itd

 42. Pa kad nema pametnih vijesti iz financija a ZSE je koma. Antun ponekad veseli a ponekad ne. Istina nikad nije ugodna. Pa i svi ti “pamfleti” su dio naše drzave, društva i nas samih. Malo toga je ružičasto. Razumijem ga, možda je mlađoj ekipi malo naporan sa otkrivanjem pravih istina o braniteljima, ratu, privatizaciji i ostalom. Ustvari, imate i kontra stranu; kolegu Velebita. Pa gledajte kroz njegove naočale. Stvar izbora. Demokratično smo društvo. Bar na papiru. Lijep pozdrav svim sudionicima rasprave, ma gdje bili.

  • Nemojte po Velebitu. Čovjek je samo čisti pozitivac i domoljub. Vjerojatno će i ovu vijest prokomentirati pozitivno i pohvaliti generala kako se i iz zatvora može 🙂 Inači svi nam generali pootvarali firme i to kakve!!! Svi supersposobni i superpoduzetni i zgrću miljune:

   https://www.index.hr/vijesti/clanak/norac-odlicno-posluje-s-drzavnim-tvrtkama-prihodi-mu-skocili-za-200-posto/2023593.aspx

   Kako god živimo u ovoj državi i imoram plivati u tim govn… i sa tim govn… Borit se protiv tih govn… i težiti ka boljoj budućnosti. Izbora fala Bogu ima i 400 tis.ljudi je jednostavno otišlo i neka je. To je njihovo pravo, a mi koji smo ostali moramo se uhvatiti u koštac sa problemima i pokušati mijenjati stvari.

   I da bliže se predsjednički izbori. Zanima me neki statist.izvještaj dali smo stigli blizu te Švicarske koju nam je predsj.obećala? Jesmo li joj barem malo približili? Ili pak udaljili? Možda Švicarci otvore granice za nas Hrvate pa eto nam i Švice 🙂

   • Kako se upravlja med je i mlijeko. Za neke krucijalne stvari trebat će još koja generacija. Ekstremna pljuvačina bez kriterija je bez veze i ovdje. Kao u krcmi ili kladionici gdje su neradnici. Svatko treba raditi na sebi i svoj dio, pa će biti rezistentniji na loše vijesti. Ja radim i usput treniram “ko lud” u zadnje vrijeme i kao da razbijam probleme pa su veliki problemi shvatili i počeli se odbijat. Žao mi je da je SDP prodao vilu tuđu za 3 milijuna DEM pa su sada u problemima. Bitno da je sačuvana i uvećana tolika vrijednost. Bio bi zgodan taj popis što je SDP sve maznuo. Nadam se da će biti solidarni za vratit novac barem imućni sinovi i unuci socijalističkih moćnika bi trebali. Bernardić ostaje. Onaj lijevi špijun i stranački dugoprstići koji je nacrtao svastiku pokušava ga oblatit preko novina. Tesko se i njemu razvijat u tom okruženju crvenih bogatih hijena. Plenkovic sve jači svakim danom. Lijepo je da je general Norac postao poduzetnik. I u tom poslu je jaka konkurencija. Jutra su divna pozdrav svima.

 43. @Robert, @NenadB. Malo sam se krivo izrazio. I ja pratim nogomet i zbivanja u zemlji i regiji, i silom prilika procitam i koji clanak na jutarnjem , vecernjem, novom listu ili sta vec, cisto radi informacije, ali mi se ne čini primjerenim u kontekstu ovog bloga, da je preko pola komentara apsolutno nevezana za teme o kojima blog deklarativno govori. Sve u umjerenju. Pogrjesio sam i u generaliziranju, jer ocito po vašim reakcijama ne smeta svima da se ovakve diskusije odvijaju upravo na ovom blogu, a ja sam to svojim rjecima implicirao, što nije korektno.
  Siguran sam da iste ovakve diskusije ima i na svim tim od mene prozvanim pamfletima, ali je razina te rasprave niska i u tom pogledu vjerujem da ljudi dolaze na ovaj blog radi kvalitetnije interakcije.
  Po meni ima boljih i primjerenijih portala, npr. Liberal, Prviplan, N1, al eto to je moje misljenje.
  U konačnici i ovo je slobodno tržište, onima kojima ne paše smjer rasprave mogu je ignorirati, ali sam smatrao da konstruktivan komentar ne može škoditi.
  Lijep vam pozdrav.

 44. Ali gorane vezano je sve uz financije i sve utječe na financije, to je ono što je u svim knjigama o investiranju zanemareno,mislim ljudi koji su ih pisali žive u normalnom kapitalističkom društvu, i kad oni pišu o podcijenjen osti neke dionice ili njezinoj knjigovodstvenoj vrijednosti u odnosu na tržište oni se ne moraju brinuti da će im jedan ministar donijet lex agrokor koji će zatući burzu ili da će se njihovim novcem krpati rupe u petrokemiji ili uljaniku i upravo zato ove teme u kojem antun piše su jako vezane u našoj državi ponavljam u našoj državi za naše financije, u nekom normalnom svijetu paralelno sa ovim našim, o ovome ne bi morali pricat, ali kad država odluči nacionalizirati inu ili vraćati dugove gubitašima itekako ima veze i taj nogomet i sve drugo

  • Točno tako. I ja bi razglabao o mojem portfelju, o iskustvima, o buducnosti, financijama ekonomiji i uspješnicama kao ĐĐ (bravo!); ali dokle god živim u okruženju KGK i njenom napaćenom djetinjstvu i odrastanju bez jogurta, sa Dalićem i njegovim ultra mega zaslugama, sa non stop izmjenama i dopunama zakona, nestabilnom i nesigurnom tržištu, Culejom & son, ustašama partizanima, prezlatnom hrvatskom mladeži vječitih generala, šatora, političarima čobanima, lokalnih šerifa, uhljeba, foteljaša, hrvatske neinteligencije, etc etc…
   Nemam vremena da se MENTALNI sklop promijeni. Jer vidim kako se promijenio za 40 god. U NIŠTA. Samo su promijenili boje. Das ist Hrvatska.

   • Te kvalitativne priče izraziš brojem, koliki točno je taj rizk, i to je to. Naravno da će stopa kojom diskontiraš buduće slobodne novčane tokove biti puno veća u RH nego u USA. Ali principi su uvijek isti. Rizik je uvijek temelj investicije. Samo ga treba nekako kvantificirati.

    Ako si kupio dionice dovoljno jeftino obzirom na buduće (sadašnje?) zarade, u dovoljno diverzificiranom portfelju, ulaganje u RH nije puno drugačije nego na bilo kojem slabo efikasnom tržištu (kakva su više-manje sva, i sigurno da su bila sva pa i američko do prije par desetljeća, a investirali su ljudi u Americi i prije više od 100 godina, i racionalno profitirali).

    Hrvatska danas je nešto kao Divlji Zapad nekada. Ljudi su ulagali u dionice i na Divljem Zapadu, i isplatilo im se, sigurno da više nego držati u bankama koje su svakih malo bile opljačkane ili propale drugim načinima. Bila su to “rizična” vremena, kao Hrvatska danas. Rizik je baš onaj osnovni preduvjet za profit. Ne može postojati profit bez rizika.

 45. Jednu stvar malo i zaboravljamo u raspravi o štednji u bankama. Nije jedina alternativa “štednji” u bankama investicija tog financijskog kapitala u druge klase. Vrijedna spomena je i alternativa u obliku potrošnje!

  Investira se ako se ima u čega investirati uz odgovarajući povrat, ako je imati više sutra nego imam danas ono što me najviše veseli. Ali bar za neki manji dio tih sredstava, pogotovo ako investicijskih alternativa baš i nema (a znamo da na ZSE “nema dosta dionica za sve nas”) dobra bi odluka bila preusmjeriti ih u potrošnju.

  Potrošnja je glavni pokretač rasta, stvaratelj blagostanja za sve nas, pogotovo najsiromašnije građane. Investicije u niti jednoj normalnoj ekonomiji ne mogu biti više od 10-ak % GDP-a.

  Problem je kada troše oni koji nemaju, kao što su Veliku Recesiju uzrokovali siromasi koji bi htjeli kupiti kuće koje si ne mogu priuštiti, i kao što našu značajnu zaduženost sektora građanstvo (posebice u segmentu “loših kredita”) čine ljudi koji troše na stanove i aute koje si ne mogu priuštiti.

  Ali kad troše oni koji si mogu priuštiti umjesto da to drže kao mrtvi kapital u bankama, to je sasvim druga krajnost, to je blagoslov za nacionalno gospodarstvo, to je pokretač rasta.

  Kad bi ovi koji imaju silne milijarde u bankama svaki mjesec si izvadili iz banke par tisuća kn više za podebljati mjesečnu potrošnju, pa tako malo češće jeli vani u malo boljim restoranima, malo češće posjetili ostale lokalne uslužne objekte (eto već od frizeraja na dalje, svatko može odlučiti ići na šišanje češće nego je to radio do sada), domaća potražnja bi rasla, i cijene bi nešto rasle, ali još više zaposlenost i plaće najsiromašnijih građana bi rasli.

  Kad bi “bogati” građani ove države osjećali se malo sigurnije i slobodnije u svojoj lokalnoj sredini bez briga o tome tko će što pričati i komentirati njihovu “rastrošnost” pa da potroše svega 20 % ove današnje (a znamo da je rastuća) sume u RH kroz recimo 5 godina, dodali bi GDP-u RH kroz te godine punih 2 % na godišnjoj razini!

  Iako bi više doprinijelo GDP-u USA (do kojeg mi je također stalo!) mada ne treba zanemariti niti paprene trgovačke marže lokalnih preprodavača i PDV (za kojeg se možemo moliti Bogu da ga država ne potroši baš jako neefikasno) eto kao prvu stvar koju preporučam našim “bogatim štedišama” je da odu ovih dana do banke i izvade si po 10 tisuća kn te 28. rujna si kupe ovu prekrasnu prekrasnu stvarčicu:

  • Da mclynx problem je kad troše koji nemaju jer će im u našoj državi oprostiti dugove koje nagomilaju a u normalnoj državi će to stedise kupiti po diskontu, u tome je poanta, što se ovdje ne isplati biti štedljiv

  • Dakle čista suprotnost od Mesića koji je “branio” lice Jugoslaviji a Hrvatsku sramotio svojim komunističkim stavovima i prijateljevanju s kojekakvim čudnim diktatorima…

  • Mađari su jako antikomunistički i antisocijalistički opredjeljeni za razliku od nas ali nisu se ni oni baš proslavili u kapitalizmu?Njima su čak prosječne neto plaće manje od hrvatske za cca 100 eura?A to nije baš lako biti gori od hrvatske?
   Ja pokušavam objasniti neke stvari kod nas koje nemaju baš direktnu i isključivu vezu sa socijalizmom nego to datira od puno prije….Jer potpuna je naša zabluda ako mislimo da je čitav naš problem i sve loše isključivo vezano za socijalizam,naravno u mnogočemu jest ali navodim primjer mađarske koja je sve a ne prosocijalistička ali i tamo “mrze krupni kapital” i “našuju”,rezultat im je na semaforu a rast mizernih 2%….Ali zato se raja hrani imigrantima kojih i nema u mađarskoj ili se mogu nabrojati na prste isključivo zbog niskih plaća u mađarskoj….

   Mađarska je od 90te nominalno do danas učetverostručila bdp,tada su imali cca 34 milijarde usa bdp a sad su cca na 125 milijardi usa a hrvatska upeterostručila i uz domovinski rat,90te imala cca 10 milijardi usa sada cca 50 milijardi usa bdp?Puno je tu faktora u igri.Eto primjera jednog u prosjeku antikomunističkog naroda,nisu oni tako uspješni kao npr jedna slovačka koja je cca 7-8 puta digla nominalni bdp.Uspješna društva imaju moć da im stanovništvo nauči puno iz zabluda iz prošlosti,mi tu jako loše stojimo i malo toga u prosjeku razumijemo a bez razumijevanja nema ni razvoja i prosperiteta…
   Zato ja uvijek tvrdim da su od komunista-socijalista samo gori nacio-komunisti?A to baš nije lako biti gori od komunista?

   • http://hr.n1info.com/a332348/Vijesti/Jadranka-Kosor-Predsjednica-je-sama-sebi-skocila-u-usta.html

    U puno toga je jadranka kosor u pravu,kod nas je problem nedosljednost,sitno politikanstvo i nedosljedno ponašanje pojedinih interesnih skupina kao i izjave nekih političara koji jedan dan daju jednu izjavu npr da je vučić europski političar i europski sugovornik a sutra nem daje izjave “da je on nevažan za nas” Isto je sa prosvjedima u vukovaru,prosvjeduju a kažu da to nije kontra vlade i da je ovo “najbolja vlada” Ne zna se tu ni tko pije ni tko plaća,masu je tu manipulacija i manipulatora?

 46. http://hr.n1info.com/a331710/Vijesti/Ivan-Penava-Ovo-nije-udar-na-premijera-to-je-moj-premijer.html

  Ovo je pravi hdz!Ljigavo do boli?Sa jedne strane penava viče da je to najbolji i (“njegov”???)premijer a sa druge strane podržava prosvjede kojima je toliko očit cilj oslabiti i srušiti plenkovića jer iza ovog prosvjeda stoje neke braniteljske udruge,protivnici istambulske konvencije,nezadovoljnici u hdzu i neke političke strančice koje čekaju da na raskolu u hdzu politički profitiraju?A ovo što radi penava,to vam se po “naški” zove “i jare i pare” i penava vam točno oslikava ono što se zove hdz?Da je penava bio 48 komunista on bi bio i za tita i za informbiro i staljina?To su takvi likovi?
  A u državi sve je stalo,hdz i sdp se bave samo sami sa sobom a nigdje nema ni r od reformi,sa 76 ruka to je čak i nemoguće da idila vlada u hdzu?Ali nemojte misliti da je ovo samo hdz ili sdp,i da je to tako u rh samo jer su političari takvi,mi smo upravo onakvi kakvi su i hdzovci i sdpovci?Licemjeri,manipulatori,nedosljedni i petljanci par exellence i naposlijetku oportunisti da gorih nema i zato nam politika i jest ovakva.sdp i hdz su samo naša ogledala,ovisno kojem političkom spektru pripadamo ali to je naš gmt.Mi bolje i ne zaslužujemo a ovo što danas imamo u politici je cirkus u hdzu i sdpu?Za ne povjerovati čime se oni bave i u što su pretvorili politički prostor?

 47. https://www.vecernji.hr/premium/namjeravaju-li-to-branitelji-glasati-za-pupovca-1270533

  Jako dobar tekst!Pogađa bit!Postoje neki u rh koji misle da bi sada hrvatski srbi morali slušati thompsona i baukati za dom spremni,pa stalno traže neko očitovanje od pupovca?
  Pupovac je napravio sa glasovanjem o zakonu o braniteljima nešto što je za prosječnog srbina u rh jučer bilo nezamislivo,on je glasao za zakon u kojem jasno stoji da je srbija bila agresor na rh?Ajde se vi stavite u kožu srbina pa promislite bili vi glasali na mjestu pupovca za taj zakon?To je kao da hrvat glasa u bh za zakon o braniteljima u bh a u kojem stoji da je rh agresor na bh?E tako je pupovac glasao?U nas ljudi nikako da shvate da je pluralizam imati i različit stav prema bivšoj državi pa i o domovinskom ratu i karakteru tog rata a drugi par rukava je to da država to nije zakonski regulirala,to je već druga tema za raspravu?

  Ukratko srbi su u 95% željeli jugoslaviju ili veliku srbiju,mi hrvatsku i oni izgubili rat mi ga dobili i realizirali svoje nacionalne interese i težnje?I 27 godina iza rata se stalno vraćati na te teme je kontraproduktivno i suludo?Ako nam ne odgovara pupovac sutra će doći drugi pupovac koji vjerojatno ni u snu nebi digao ruku za zakon u kojem stoji da je srbija agresor na rh?Pupovac bi zbog glasovanja o tom zakonu mogao politički jako izgubiti,mislim na podršku na budućim izborima i kada bi pupovac i hipotetski govorio slično kao skejo onda bi umjesto pupovca sutra u saboru sjedio deklarirani četnik?Jeli legitimno da netko kaže da je jugoslavija bila divna država?Pa naravno da jest!Drugi par rukava je što bi ja takve izjave zakonski sankcionirao davno davno ali i sve što miriše na ndh ali ja nisam relevantan jer sam u tome jako isključiv,meni bi se za takve izjave išlo 3 mjeseca rad za opće dobro,lopatu druže u ruke pa kopaj tri mjeseca pa ako ti se svidi viči ti živjela jugoslavija ili za dom spremni do mile volje?

  Svjestan sam ja da to nije demokratski ali sa čobanima je drugačije nemoguće uspostaviti unutrašnji mir?Zabranio bi veličanje svih nedemokratskih režima koji su prethodili u rh?
  Pa neka drugovi komunisti i drugovi skejini viču koliko ih je volja?Lopata i posla ima koliko želiš?Rješio bi ja naše ludosti u 24 sata?Pitate se sigurno koje uporište bi našao za donošenje takvog zakona i na što bi se pozvao?Naravno to je bar lako?Pijetet prema svim nevinim žrtvama nedemokratskih režima i prema njihovim obiteljima?Sa tim zakonom čobanima začepiš gubice pa neka doma šapču a ne da truju javni prostor i proizvode podjele u društvu i skreću teme sa važnog na čobanluk i nevažno?

 48. A da taj pupovac ima obraz i čast on bi nakon pozdrava ministara u plenkovićevoj vladi na proslavi medačkog đepa osuđenom ratnom zločincu pred hrvatskim pravosuđem norcu trenutno uskratio podršku takvoj vladi u kojoj su takvi ministri i izašao iz koalicije ali on časti i obraza nema?To su stvari preko kojih ni jedan častan čovjek nebi prešao jer to je negacija čitavog pravnog i moralnog sustava u rh?Po tome se vidi što je pupovac?Samo bojim se da bi iza pupovca došao još gori pupovac kao što su most i živi zid kao alternative hdzu i sdpu još gori od njih?Tako je to kod nas a ovaj detalj najbolje govori koliko je debel obraz milorada pupovca?Džon od cipela?Nije mi jasno kako srbi nakon toga uopće za njega mogu glasovati?Luđi su oni od njega?Otišlo je to sve na kvasinu?To je isto kao da pupovac pozdravi na nekom skupu ratka mladića i slične zločince a plenković i dalje sa njime njeguje koaliciju?Koji su to obrazi?Prestrašno?Za ne povjerovati?Gdje je tu moral,čast i osobni integritet?Mulj sa dna?Talog!

 49. To oni zovu “politička realnost” i to pravdaju sa izjavama “da oni stoje na braniku da radikali ne preuzmu rh”,to je pupovčeva priča za publiku,slično razmišlja i plenković i njemu nije problematično što mu ministri defakto degradiraju odluke pravosuđa,srozavaju svako moralno i ljudsko dostojanstvo same vlade a sve u svrhu “mi smo tu da spasimo što se spasiti da”,tako da je plenkovićeva i pupovčeva spika i djelovanje jako slično?Oni su sebe ufurali u uloge “da nas oni spašavaju” a spašavaju nas tako da je normalno u rh da ministri veličaju i pozdravljaju hrvatskog ratnog zločinca?A propinjemo se na prste kada isto to rade u srbiji i u republici srpskoj sa srpskim ratnim zločincima,umjesto da im to postavimo kao uvjet za ulazak u eu i kažemo da je to crvena linija preko koje nećemo ići ako ne donesu zakon da to postaje kazneno djelo nema ulaska u eu?Ali dosljednost nam nije baš jača strana pa mi isto to radimo?Ali tko te pita u ovoj močvari za dosljednost,čast i moral?To smo pogubili negdje putem?

  • Antune zašto ljudi ne bi pozdravljali Mirka Norca ? Ako vi ne želite vaša stvar. To je nebitno. Kaznu je odslužio, ali narod najbolje zna. Narod osjeća koga voli i tko mu je heroj u srcu i djelima srcu. Spasio je mnoge ljude klanja i ubijanja, rat je to a ne laprdanje. Tko ste vi da namećete narodu, slika Norca i Gotovine je non stop na glavnom trgu u Gospiću. Kako je tek nama iz mješovitih brakova kroz dvije generacije.

   • Ne uspoređujte norca i gotovinu,gotovina je na pravdi boga ležao u haagu i oslobođen,vi brkate kruške i jabuke,narod može pozdravljati koga želi ali ministar predstavlja državu i kao takvu je bruka,to vi nikako da shvatite.Sve ste sve pobrkali?Kod norca imamo dvije pravomoćne presude u dva odvojena sudska procesa i ministri bi to morali znati?To nigdje na svijetu nema da ministar pozdravlja osuđenog ratnog zločinca i to od pravosuđa zemlje koju ministar predstavlja?Jeli vi to uopće razumijete?Zamislite da merkl ili trump na skupu pozdrave osuđenika za ratni zločin?To nebi sebi dopustio ni ministar burkine faso?I ne brkajte narod sa ministrom ni gotovinu sa norcem jer to nema veze jedno sa drugim.Gotovina je čist kao suza.

    • Vi kao da dolazite iz Burkine sa katedre prava i moralistike. I Gotovina je osuđen na 24 godine u prvom stupnju i svi znamo da nije kriv što je srećom drugi stupanj potvrdio. Ne možete nekome oduzimati ratne zasluge zbog bilo čega. Norac je zaslužio poštovanje naroda, u rovu, u čizmama, na terenu i izlažući se smrtnoj i svakoj drugoj opasnosti svaki dan 0-24. Sudske presude su sudske presude i čovjek je odslužio svoju kaznu i slobodan je građanin sa jednakim pravima kao i svatko drugi. Ima ljudska prava razumijete li to ? I naravno da će pozdraviti zapovjednika koji je nazočan.
     Tko je više štete nanio hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu Ivo Sanader ili Mirko Norac, pa Norca trebaju i Srbi slaviti jer se borio za mir i za Hrvatsku. On je odslužio dugogodišnju kaznu jer je kao vrlo počinio kaznena djela, a dr. Ivo Sanader možda nikada neće odslužiti takvu kaznu niti blizu, a unazadio je generacije za 30 godina i upropastio i izdao svoj narod. Toliko o presudama.

    • Vi se nikako ne date razlogu,mi ovdje govorimo o ratnom zločinu ubojstvu babe iz pištolja u potiljak?Pa ako je vama normalno da ga jedan ministar pozdravlja na skupu onda vi i ja nemamo o čemu raspravljati?Druga presuda je bila po zapovjednoj odgovornosti i shvatite da su to pravomoćne presude hrvatskih sudova,potpuno su irelevantne nepravomoćne presude o kojima vi govorite?I potpuno je nevažno koliko je on godina imao,imao ih je manje od mene?Jeli vama bitno kad su pripadnici drugih naroda osuđeni ratni zločinci koliko su godina imali u ratu?To vam nije vjerojatno važno?E sada zamislite da osuđeni ratni zločinci srbi počmu šetati po rh a da ih srbi službeni predstavnici pozdravljaju na skupovima po rh?A nemojte mi se molim vas pozivati na narod jer da je narod birao na izborima 70tih razbojnik tito bi pobjedio sa 85-90% glasova?Nisam ja pjevao na poljudu kada je tito umro “druže tito mi ti se kunemo” nego cca 50 tisuća ljudi?Toliko o narodu kada se već pozivate na narod,narod je birao i mesića i josipovića pa se onda baš i niste slagali sa odabirom naroda?Nego ste taj odabir kritizirali?Što meni onda ne dopuštate da ja kritiziram te stvari?A svi zločini u povjesti su učinjeni “u ime naroda”Ovdje se radi o civilizacijskim standardima i o ratnom zločinu?Zar ne vidite koliko ste zastranili i koliko ste zasljepljeni ludošću?Nestvarno???21 stoljeće?O čemu mi uopće raspravljamo???

   • Upravo takve stvari idu na ruke onima koji bi htjeli prikazati domovinski rat kao tkz organizirani zločin a svi znamo jako dobro koji smo bili u tom ratu da nas nitko nikada nije poticao na zločine,nego dapače sve se radilo da ih se spriječi,barem tamo gdje sam ja bio…A ako je netko uprljao ruke kao pojedinac ne može ga se poistovjećivati sa svim drugim časnim ljudima niti ga ministar ma što o njemu mislio smije u ime države pozdravljati na skupu,jer time nanosi državi veliku štetu i ruši joj ugled u svijetu?A složićemo se da je država i njen interes iznad svakog pojedinca?To je van zdrave pameti?

 50. Nisu ovo bezazlene stvari jer hipotetski sutra se ratni zločinac može pojaviti na srpskom skupu u rh na kojem će ga službena srpska vlast u nekoj lokalnoj jedinici pozdravljati i veličati a oni će isto moći reći “jbg on je odslužio svoje i nosi svoj križ”
  Poslužiti će se našim “argumentima” Nedosljednost je rak rana hrvatske politike,tu više morala nema a ta nedosljednost od politike je učinila čobansku priču u kojoj se ne zna ni tko što govori niti tko što misli,ne zna se ni tko pije ni tko plaća,čušpajz politika?
  I

 51. https://direktno.hr/eu-i-svijet/dijaspora/nikad-prljavija-kampanja-u-bih-zar-jedna-ustaska-unuka-moze-voditi-srpski-narod-133674/

  Evo dodigova desna ruka predsjednica vlade republike srpske je optužena da joj je djed bio ustaša?Pa kakve to veze ima sa njome?Ona se u međuvremenu mogla hipotetski prebaciti na pravoslavlje i postati najveći štovatelj draže mihajlovića ili slobodana miloševića?Nebitna priča ali oslikava kakav politički kaos vlada na ovim prostorima?Čime se oni bave?Tko je kome bio djed?

  • Dijagnoza je jasna odavna,muljaža na dnevnoj razini je dio nas,to je način kako prosječni hrvat živi,mi smo naučeni muljati i “preko veze”,u rh je potpuno normalno da zoveš liječnika da te primi preko veze,to rade i najpošteniji ljudi u društvu a to vam je ona priča kako se postaje veliki lopov,prvo se kao dječak naučiš na male prijestupe da je normalno ukrasti čokoladicu u marketu,pa onda mic po mic ideš dalje pa obiješ trafiku i ukradeš pakovanje cigareta,pa mic po mic jedan dan dođeš na nivo da opljačkaš banku.

   E slična vam je ovo priča,ako ti frend može srediti preko veze dolazak u liječnika jako brzo shvatiš da je u rh moguće da ti frend iz porezne može pomoći da zajebeš i porez ili frend iz ministarstva da zajebeš na subvencijama.Toga ima svugdje u svijetu ali kod nas je to način života jer je to čobanluk nametnuo društvu kao nešto normalno?Ajmo napraviti anketu po državnim ustanovama i firmama itd pa zapitati u tajnoj anketi ljude tko je dobio posao preko veze?Njih 80% sigurno jer je to u rh “normalno” i od malih nogu djecu uče da je to normalno.To je to moralno posrnuće hrvatskog društva pa postaje i normalno da ministar u vladi pozdravlja u dva sudska procesa osuđenog ratnog zločinca i recite vi meni poslije takvog jednog čina što da prosječan roditelj kaže svojoj djeci jeli to ok ili nije?A ovaj je ministar u vladi?E tu vam sve počinje samo mi smo društvo čobana ovdje smo se na čobanluk naučili i umjesto da takav čobanluk mi osuđujemo i u korijenu sasječemo da nam nebi zarazio djecu mi se još sporimo jeli crno bijelo i obrnuto i na tome još dijelimo kao društvo?I lijevi i desni brane svoj čobanluk i svoje čobane do smrti?Ali mi smo kao narod takvi i nema tu skoro pomoći?Danas djecu odgajamo u tom okviru u kojem se mi još sporimo jeli ndh bila zločinačka,jeli komunizam bio zločinački i jeli normalno ići u lječnika preko veze i naći posao preko veze?Razgovarajte sa ljudima pa ih pitajte jeli ok ako zovu frenda ili lječnika da mu osigura upad preko reda i veze?To rade tkz najpošteniji u društvu a onda se čude zašto ima toliko muljaža u društvu?Kao da tata krade čokolade u marketu pred svojom djecom a onda se čudi kako su oni postali kriminalci i opljačkali banku a “eto on samo tu i tamo maznuo pišljivu čokoladu”

 52. Da pojasnim još jednu elementarnu stvar u svezi odnosa ljudi prema svakom ratu,kako onom 41-45 tako i domovinskom.Ne može obitelj koja je izgubila svoga člana od strane ustaša imati isti stav prema ratu kao i obitelj koja je izgubila svoga člana od strane partizana,kao što ne može hrvatska obitelj čiji su članovi nastradali od strane srbo-četničke vojske imati isti stav prema domovinskom ratu kao srpska obitelj koja je izgubila svoga člana od strane u ratu sa hv-om npr u oluji,kao što ne može u njemačkoj svaka obitelj imati isti stav o nacizmu ako su im u omazdi saveznika pobijene obitelji ?To našim retardiranim umovima nije još jasno ali je zato uloga države svake u svijetu da odredi zakonski kriterijem na čijoj je strani bila država u tom ratu,pučki rečeno “tko je kriv a tko je prav” i da zakonski zabrani negaciju npr agresije na rh ili dovođenje u pitanje samog karaktera rata.A ratni zločini su jedna sasvim druga stvar i oni nemaju veze sa stavom države o karakteru samog rata?To su u nas pobrkale i ustaše i mnogi srbi u rh a država nema snage da to zakonima regulira nego koketira sa svima.Vi ne možete nigdje u europi veličati nacističku vojsku i dovoditi u pitanje karakter drugog svjetskog rata?
  To je zakonom zabranjeno!Isto tako bi trebalo biti u rh za drugi svjetski rat ali i domovinski i to je stav države prema tome i tu svaka priča završava….

  Zašto to država kod nas ne može učiniti za domovinski rat i zabraniti negaciju agresije na rh?Zato što bi onda to isto morala definirati za drugi svjetski rat i zakonom zabraniti negaciju ili dovođenje u pitanje karaktera istog tog rata?Vraćamo se na priču o ratnim zločincima,ista je to priča;”pa kako možeš tražiti od srba i to im uvjetovati za ulazak u eu da ne smiju veličati svoje ratne zločince i tražiti da se to tretira kao kazneno djelo koje vrijeđa obitelji nevinih žrtava ako ti isto to radiš u rh sa svojim osuđenim ratnim zločincima”
  To je taj začarani krug u kojeg smo mi upali i sada se valjamo u blatu svoje nedosljednosti jer nitko nema muda da se to jasno postavi na točno zadane kriterije ponašanja i odnosa države prema tome.E onda mi možemo drugima držati predavanja o eu vrijednostima i standardima a ovako se možemo valjati u govnima sa gorima od nas a ne smijemo im ništa reći?E to je najveći hrvatski problem!A ne što pupovac misli o domovinskom ratu,on intimno može misliti što hoće,to je potpuno irelevantno što on intimno misli,bitno je što je država odredila kao kriterij što se o tome smije a što ne smije reći a sve u svrhu da sačuva dignitet tog rata i žrtava u njemu?Mi to ništa ne kužimo?

 53. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/krenulo-jesensko-zasjedanje-sabora-odmah-u-pocetku-cirkus-miro-bulj-vec-nakon-nekoliko-minuta-dobio-opomenu-jovanovic-se-zali-na-dobacivanja/7845303/

  Svaka čast plenkoviću barem što je imao muda reći da su mu iz ureda predsjednice podvalili brunu esih na listu hdza?E konačno da pokaže da ima muda iako mu je mandat za k?Ali ovo je ipak napredak da kaže “bobu bob a popu pop”
  Bruna esih je klasičan uhljeb bez dana radnog staža u privatnom sektoru i uredno jaše na čobanluku iako ga intimno prezire,nešto slično kao i predsjednica rh?

  Ovo je šou,plenković je ušao u otvoreni rat i sa predsjednicom i njenim uredom?Ja mu na tome skidam kapu a još bi mu više skinuo kapu kada bi raspisao izbore i u hdzu i parlamentarne jer ovo kako on sada vodi hdz i državu je cirkus,oni su u ratu u hdzu od kada je plenković uzeo vlast.To samo profi birokrata kakav je plenković i većina naših političara mogu trpjeti?Pa neka kolinda,esih ili brkić vode državu,neka izgubi izbore i u hdzu i u državi ali neka sačuva čast i svoj integritet a ne da se ponaša kao prostitutka?Naravno profi birokrata nije taj?Ali ovo je napredak da kaže istinu tko mu je esih podvalio?

 54. Jedino što više vredi od bilo kog kapitala jeste tajming. Koliko god da imaš para i kapitala, ako imaš loš tajming, izgubićeš ga, a ako nemaš kapitala a imaš dobar tajming, napravićeš ga.

 55. https://www.index.hr/vijesti/clanak/vlada-bi-bacala-pare-kao-da-je-pijani-seik-ali-eu-je-rekao-ne-moze/2024974.aspx

  Ako je ek rekla “ne može” sada će se ujediniti lijevi i desni komunisti i zahtjevati od vlade da ne sluša ek,već da se ponaša kao “suverenistički” orban,meni jučer jedan “nacio patriota” kaže “mi moramo sačuvati brodogranju po svaku cijenu jer nam je to jedino preostalo i nema tu što plenković slušati ek”,uz put mi se tip žalio da mu je vojna mirovina jako mizerna?Ne kuže vam ljudi ništa vjerujte mi!Kao da novac pada sa neba pa “mi moramo”
  Još malo će nekome pasti na pamet da mi moramo proizvoditi vojne zrakoplove jer je eto to garancija naše sigurnosti i suverenosti?Slična spika je bila u jugoslaviji a kruške ne padaju daleko od stabla?Kuš većih suverenista od titovih jugoslavena?A kad slušam onog miletića papundeka iz ids-a podsjeća me na one mlade komunističke komesare koji su se 80tih nakon završenog fakulteta puni ambicija učlanjivali u skj pod izgovorom “da pridonesu boljitku građana i promjeni svijeta” pa su lobirali u partiji da svako selo ima dom zdravlja(“drugovi mi to moramo imati”) i prolazilo je pogotovo ako mu je ćaća bio “prvoborac” u partizanima pa bi nazvao sekretara partije da mu sasluša “maloga” koji ima dobre ideje a uz to je i školovan i “na našoj liniji”?
  Slična spika igra se i danas samo u drugom kontekstu i vremenu?

 56. Već imaju “stožer” za obranu uljanika i tu bi se mogli sada prikačiti i ovi “subnori” iz domovinskog rata da i oni malo “zatresu vladu” i dočekaju svojih pet minuta slave i moguć ulazak u politiku jer su im deur i medved pokazali kako se to radi?Koštati će nas onaj šator u savskoj milijarde kuna,samo to mnogi tada ništa nisu ni razumjeli.Meni je odmah sve bilo jasno!Sada se samo čeka povod za bunu,još se to nekako stopira jer hdz ipak ima neku kontrolu nad tim subnorima?A da nema bilo bi tu svega?Nicali bi “stožeri za obranu mjesnih zajednica” kao gljive poslije kiše?Krila su im sada narasla a nema nitko muda da im ih skreše?Znate li državu na svijetu koja ima u svakoj drugoj državnoj firmi “stožere za obranu”,sada niču stožeri i u privatnim firmama?Bog polako ovdje govori “laku noć zdrava pameti” A za sve ovo je odgovoran hdz i predsjednica republike kao i preplašeni milanović koji nije imao muda da pošalje “konjicu” da ukloni onaj ilegalni šator.Neka sada “stožeri” i udruge i zadruge upravljaju državom i našim financijama?Bolje nismo ni zaslužili!

 57. https://direktno.hr/direkt/burno-otvoreno-obracun-grmoje-i-kuscevica-milosevic-branio-pupovca-desnica-nastoji-zabiti-klin-izmed-133991/

  Potpuno je jasno da 90% ratnih zločina u svakom ratu nikada nije procesuirano iz jednostavnog razloga jer nema svjedoka ili su sami saučesnici svjedoci a oni u ovom trenutku nisu dostupni pravosuđu rh?Molim vas da promislite koja bi to četnička budala nakon uspostave pravnog poredka rh ostala u rh a zna da postoje svjedoci za njegove počinjene zločine?Nisam siguran da takvih budala ima na kugli zemaljskoj?
  I džaba to bošnjaković objašnjava javnosti kada ga nitko ne sluša a mi zakon o aboliciji nismo ni razumjeli a u njemu je aboliran svaki srpski vojnik koji je pucao na pripadnike hv-a i digao bunu protiv hrvatske vlasti i to je tako u većini ratova a drugi par rukava su ratni zločini?Složiti ćemo se da je hrvatsko pravosuđe katastrofa ali ono nije ništa lošije ili bolje od ostalih državnih institucija,ono je točno u okviru toga….
  Ako netko ima saznanja o ratnim zločincima i čvrste dokaze koje je predao pravosuđu a pravosuđe to nije procesuiralo onda taj mora izaći u javnost sa činjenicama i dokazima i imenom i prezimenom počinitelja ako je u to siguran i ima neoborive dokaze?Ja još nisam vidio da je netko sa time izašao u medije i rekao “taj i taj je počinio ratni zločin a svjedoci su taj i taj”
  Meni ovo sve izgleda kao monthy python i što je najgore to jako teško emocionalno pada ljudima koji su izgubili svoje bližnje u tom ratu?Nije lako bilo al caponeu dokazati da je ubio xxx ljudi u miru a kamoli dokazati pojedinačne ili grupne ratne zločine u ratu a pogotovo stoga jer srbija i rh nemaju ugovore o izručenju I 99% ih je onda i nedostupno hrvatskom pravosuđu a da se masovno ratni zločinci šetaju po rh ja u to ne mogu vjerovati da ima takvih idiota,moguće da se šetaju oni koji znaju da nema svjedoka za njihove počinjene zločine?Tako da ovdje nešto debelo smrdi?

  • Ako čak i stvarno imaju “dobre namjere”, ovo je onda sigurno bar onaj tipični “put u pakao popločen dobrim namjerama”.

   A naravno da će mnogi (opravdano) sumnjati i u “namjere”. Možda u “namjerama” ipak ima bar mrvica ideje “o zadrđavanja vlasti pošto-poto, vladajući čvrstom rukom” a ne samo ideja dobrobiti građana kroz “fer ocjenjivanje” ih kako bi se “fer odnosilo/nagrađivalo čestite ljude” i “primjereno kaznilo one koji ne poštuju zakon”.

 58. Uz malo kreativnosti i volje pokazuje se da je moguće složiti puno uravnoteženiji i dinamičniji prijedlog mirovinske reforme koji bi konačno mogao pokrenuti i TK. Suludi Pavićev prijedlog koji bi dugoročno uništio drugi stup a na taj način i TK izgleda ide u povijest.
  https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/pronadeno-rjesenje-za-kljucni-dio-mirovinske-reforme-koji-je-prijetio-socijalnom-eksplozijom-saznali-smo-kako-ce-biti-rijeseno-pitanje-dodatka-od-27/7859010/

 59. https://www.dnevno.hr/domovina/slusaj-dozivotni-sefe-udar-branitelja-na-dakica-kad-si-iskoristio-nas-sirotinju-u-satoru-onda-ti-je-prosvjed-bio-ok-1226118/

  Tko se mača lača od mača i gine?Sada su se uloge malkice promjenile?Sada se ruši umjesto milanovićeva plenkovićeva vlada a zapamtite ovako će se rušiti i predsjednica ako postane premijerka što ja nebi isključio.Sada članovi hvidre nazivaju hvidru subnorom a dakića mao ce tungom?Stvari se jako mijenjaju?

 60. Pa bitno je da su takvi prasci stokilasi izmirli sebe svoje familije i pola svojeg sela. Ubrzo će se pipa zatvoriti. Zvijer koju su stvorili početi će žderati samu sebe. Prije 25 tak godina, znao sam reći kolegama; pogledajte sad bivse bivše jna starčeke (koji su u mirovini prije 90′), kad je počela hajka na ljude (stanove) koji su samo radili svoj posao u ondasnjoj državi i koji ni na koji nacin nisu povezani sa ratom, većinom obicni ljudi poput nas…mislite da i NAS jednog dana neće tako šutirati. Mislite da i MI nećemo biti gladni, mislite da je ovo DRUGAČIJE? Povijest se ponavlja. Kako i ne bi kad su svi ti čobani zapravo živjeli u socijalizmu i takav im je sklop. Makar sad su sad veći katolici od pape i veći fajteri od najvećeg fajtera. Dobro je rekao kolega; sjašite više ili blagorečeno ; skinite mi se sa milokliza. Pozz svim pravim, običnim dragovoljcima braniteljima i običnim slobodno mislećim ljudima. ✌

 61. Nije to samo posljedica od socijalizma to datira od puno ranije,oportunizam je u hrvatskoj konstanta još puno prije vremena starčevića.A braniteljima predviđam potpuni rat frakcija koji se već naslućuje ali smo sami krivi za to jer smo dopustili da te udruge vode čobani,čast iznimkama i sada se pojavljuje problem da su se neki ugurali blizu oltara politike ili u samo središte a da se u ovima drugima budi ljubomora i tu sada kraj nema,poznajem ja braniteljsku populaciju u dušu,tu sam doma…Nije krstičević pozdravio norca slučajno nego krstičević uz velike zasluge u ratu nosi još stigmu oficira jna,kao i lošo,zdravko tomac i ekipa pa su oni sada veći katolici i od pape i veći radikali od ćorića iz hspa,to su kompleksi i oportunizam.Pa vidite kako se oni dive orbanu i kaczynskom i govore da je to “suverenistička” politika a nikad mađarska energetski i u velikim projektima(nuklearka itd) nije bila tako ovisna o rusiji a poljska o americi da kume i mole trumpa u strahu od rusije da im otvori vojnu bazu u poljskoj koju će nazvati po trumpu i nude lovu koju trump želi.Trump im kaže “dolazim u poljsku ali samo pod uvjetom da potpišemo ugovor o nabavi milijardu dolara oružja”,trump je trgovački putnik…

  Ako pogledate lošo se divi putinu i smatra ga zadnjom linijom obrane kršćanstva u eu?Što je to on znao o kršćanstvu kada je pristupao u jna?Da tamo nije mise molio?Sa druge strane imate ekipu koja se divi trumpu a svi se smatraju “suverenistima” desničarima a idoli su im trump i putin?A europa im je fuj?A to nam je dvorište i susjedstvo u kojem možeš junckera poslati u pm,pa i merkl ali trumpu i putinu ne smiješ ništa reći.Tako oni zamišljaju “suverenističke politike”,naravno raja je popušila puno jednostavnije stvari pa puši i ove tkz. suvereniste?Tako se srbi sada naoružavaju kod kineza i rusa a koštati će ih to oružje petra kajgana a mi navodno “kmečimo” kod natoa da i nas naoružaju jer lipe nemamo za kupnju modernog oružja?Uvalili smo se kao tukci u trku u naoružanju sa srbima i sada će trupm kinezi i putin uvaliti srbima i hrvatima sav škart od oružja za debelu lovu što bi ionako trebao završiti na smetlištu?I srbi viču da su oni “nesvrstani” i “vode suverenu politiku”

  Evo oni se još i hvale:

  http://www.alo.rs/vesti/politika/kinezi-daju-srbiji-oruzje-od-milijardu-dolara-hrvati-kukaju-i-pisu-pisma-nato/188335/vest

  To vam se zove čobanluk i to onaj “suverenistički” a kinezi će milijardu dolara na “đemtido” naplatiti tri milijarde,skinuti će srbima i gaće kao što su im ih i rusi skinuli?Lovu nemaju ali zato imaju zemlju,resurse i strateške firme pa će im to kinezi “obračunati” bez javnog natječaja kao i rusi kad su im uzeli naftnu industriju za kikiriki a zauzvrat ih podržali taj put kod glasovanja o kosovu u un-u?Za svako glasanje u un-u rusi nešto traže da dobiju,kinezi su ista spika?Trump se isto tako sada ponaša!Sa poljacima on razgovara kao sa malima od kužine?A u poljskoj imaju ameri tisuću vojnika a hrvati 260 a npr francuzi 280 vojnika?E tako ih trump “čuva”?A poljaci kleče i skidaju gaće samo da trump pošalje vojsku u poljsku a trump bi radije da im proda milijarde dolara oružja,ja uopće ne isključujem da trump i putin sve rade u dogovoru jer trka u naoružanju odgovara i jednima i drugima da se riješe svoga škarta za debelu lovu?A naši bivši komunistički zombiji koji su se transformirali u tkz desničare dive se poljskom i mađarskom “suverenizmu” I čobani to uredno puše!Vučić se hvali da nikada u povijesti srbija i mađarska nisu bile tako bliske i u tako dobrim odnosima?Razumljivo je jer stvaraju slične koncepte države po uzoru na putina i erdogana?Sve je to razumljivo?Sad raja u srbiji ne pita koliko će to oružje koštati nego se raja hrani kako su se eto hrvati “usrali” pa “kmeče”,to su klasične čobanske metode vladanja na koje nismo ni mi imuni kao društvo,i u nas je spika jako slična?A putin kinezi i trump trljaju ruke i rugaju se “vidi budaletina”

 62. http://www.alo.rs/vesti/politika/ana-brnabic-na-prijemu-kod-trampa-zahvalila-sam-mu-za-novo-americko-razumevanje-srbije/188578/vest

  Evo trump je “primio” brnabić “među 200 uzvanika”,vjerojatno nije znao kad mu je nešto govorila ni koje je države premijerka?Ali vijest je “brnabić na prijemu kod trumpa” a dačić se hvalio po srbiji da ga je pitao igra li još tenis ana ivanović,15 dana je to prepričavao po srbiji?A trump ima odnos prema malim zemljama kao prema crnoj gori i onoj sprdnji kada je izgurao cg ministra obrane?Cirkusanti!

 63. https://net.hr/hot/zvijezde/ivica-dacic-porucio-da-je-cecu-upoznao-donald-trump-ona-bi-sada-bila-prva-dama-amerike/

  Evo nivoa spike dačića?On uz to voli i pjevati po međunarodnim skupovima?I u nas se u zadnje pojavljuju pjevači i pjevačice u politici,jbg kako to protumačiti nego jakim utjecajem iz srbije,počelo je sve iza rata sa uvozom cajki po narodnjačkim klubovima kao gmt-a našeg glazbenog ukusa,tu se sakupljala tkz domoljubna suverenistička elita?Mic po mic,usvajamo i druge “pozitivne” trendove sa istoka?Sada ćemo se polako gologuzi trkati i u naoružavanju sa škartom?Svakoga dana u svakom pogledu sve više “napredujemo” a čobani kolo vode?

 64. https://slobodnadalmacija.hr/misljenja/ad-hoc/clanak/id/565475/europska-rezolucija-informbiroa

  Jako indikativno ali svi bivši komunisti ili sekretari partije koji su skrenuli desno su jednostavno zaljubljeni u orbana?

  Inače radi se o novinaru koji se u svojim tekstovima 80tih hvalio da je svojevoljno u partiji i da dijeli komunistička uvjerenja(to je mogao samo budala) i a da je mogao biti novinar i bez da je član te partije ali je on u partiji iz uvjerenja?

  Evo dijela teksta koji je tada pisao(manje od 1% šanse je davao raspadu avnojevske juge,pametnome dosta):

  https://www.express.hr/top-news/karamarkova-crna-lista-komunista-jos-ih-ima-na-visokim-funkcijama-1284

  I sada takvi optužuju europu da je ona kao ssssr?Ako to i jest tako ima jedna veeeelika razlika,nama nitko ne brani da izađemo iz eu kao i britanci a to isto nitko ne brani ni orbanu i mađarskoj pa koliko vidim nitko ne izlazi van a iz sssra si tada mogao dobrovoljno izaći malo morgen?Čudni ljudi čudni odnosi?E zbog ovakvih sam ja od prvog dana bio za lustraciju.

  Desni čobani stalno su kontra europe a malo ih zagovara izlazak iz eu,čast iznimkama,tu je željka markić bila najpoštenija i zagovarala ne-ulazak hrvatske u eu,ok da to ublaže pod izgovorom da mi nismo na to još spremni,to su im bile fore kao i ruži tomašić?

  Ajmo drugovi i drugarice zagovarajte izlazak rh iz te “liberalne tamnice naroda” ili ne jedite više g,ja sam zagovarao krajem 80tih izlazak rh iz jugoslavije i zato sam bio spreman poginuti i svoju ideju zastupati do smrti a oni bi malo piškili pa malo kakili?Malo su za eu malo sutra već nisu?

  Nego čobani komunisti su uvijek igrali na priču o tkz zemlji koju svi ugrožavaju, o vanjskim i unutrašnjim neprijateljima, i sa time su nas nastavili j u mozak i u hrvatskoj državi jer oni za drugo i ne znaju a obračaju se uvijek istoj lakoumnoj i neukoj publici kao i jalnim i isfrustriranim ljudima sa kojima je uvijek bilo lako manipulirati a oni su na tom čobanluku jahali i dočekali fine mirovine i bili stalno “jako važni” publici koju su palili?

  Odakle to jović zna da hdzovi birači su u većini za orbana a kontra većine u eu?Valjda on sprovodi ankete svako 7 dana?Moguće da je on mislio na glasne “bukače” a ne glasače?Tu je u pravu!Ovim glasnim bukačima i nije bitna tema nego im je isključivo važno da budu protiv nekoga jer bez toga njihov život i sadržaj gubi svaki smisao?Sad jeli to kontra partije,jugoslavena,orijunaša,liberala,eu,un-a,rusa,amerike,dizelaša ili benzinaca,njima je to potpuno irelevantno,važno je biti protiv nekoga i nečega,tako ih je i partija učila a oni su svoja partijska znanja prenjeli dosljedno i na rh….

  Uzor im je orban koji je isto prvo bio komunista,pa liberal pa je danas najveći konzervativac,njemu je to ionako svejedno?Ali orban je našim desnim bivšim komunistima legao samo tako jer se oni sa njime lako mogu usporediti i poistovjetiti.”svi smo mi viktor orban”,još malo moguće da će kao predvodnici to rikati na splitskoj rivi?

 65. Najviše sam “cijenio” one komuniste ako već nekoga moram cijeniti koji su se upisali u partiju radi zaposlenja a nikada se nisu aktivno bavili propagandom komunističke partije ili kakvim partijskim aktivizmom,išli na te sastanke itd a najgori su mi ovi što su nas u komunizmu podučavali partijskom aktivizmu a to nastavili raditi i u hrvatskoj državi,samo dres promjenili?Ove prve sam mogao i razumjeti,to je bila borba za egzistenciju i obitelj?Ali ovi drugi su najveći talog sa dna?Mulj!Od njih su zakleti komunisti puno bolji ljudi,sa njima barem znaš na čemu si i oni svoje ideje brane do smrti po bilo koju cijenu?

 66. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/dapic-iz-vukovara-krece-u-pohod-na-desnicu-evo-tko-ga-sve-podupire-1224746/

  Ovdje već ćorić poziva hasanbegovića da se izjasni o događajima u bh?Znači uskoro očekujmo da će desnica tražiti i od hasanbegovića kao i od pupovca da se izjasni o politikama u bh?Davno sam ja to mislim pisao na ovome blogu da će kad tad dočekati hasanbegovića?Doći će jako brzo trenutak kada će i njega prozivati “da se izjasni” kao pupovca?Tu će sada biti rat tkz desnih frakcija koje će se prenjeti na udruge i zadruge branitelja?A našli đapića da ih vodi?To kao “novo lice-osvježenje” Ajme kakvih sve budala ima?

 67. https://direktno.hr/sport/pogodite-koji-klub-nije-cestitao-modricu-134437/

  Velebit vidite kako oni nisu čestitali modriću i kako ne poštuju premsumpciju nevinosti jer modrić nema u tom procesu još ni nepravomoćnu presudu a kamoli pravomoćnu?U nas su ljudi umislili da oni mogu biti sudac i sud?Da je modriću donesena osuđujuća pravomoćna presuda nebi mu ni ja čestitao u ime kluba ali ovako mu čestitam od srca i on je za mene nevin dok mu se ne dokaže suprotno….E vidite ovakvo ponašanje navijača(naroda) i uprave hajduka je jako opasno po svako društvo jer kakvi god da su sudovi i suci mi moramo raditi na tome da budu bolji ali se odluke sudova moraju poštovati a pogotovo premsupcija nevinosti,sve drugo vodi ka zakonu ulice a u hajduku su se tome jako približili?I oni slušaju “bilo” dijela naroda-navijača hajduka?A to je razina burkine faso?To je sramotno!

  • Ako je netko nevin MORA mu biti upućena čestitka!!??
   Sloboda svakog pojedinca i društva je da radi što želi dok time ne šteti nekome drugom.

   Brkate pojmove, čudo jedno.
   Zašto po toj teoriji niste spomenuli Real koji je čestitao Modriću iako je Lukica priznao krivnju za utaju poreza u španjolskoj?
   To vam je skroz OK???

   • Luka modrić je igrač reala pa mu moraju uputiti čestitku a meni je to u španjolskoj oko utaje poreza sedmo svjetsko čudo jer to je radilo 4-5 igrača reala?Ja mu na mjestu predsjednika hajduka nebi čestitao ako se utvrdi da je lažnim svjedočenjem prikrivao mamićev kriminal i moguće svoj ali to je tek početak sudskog procesa i on je zasada nevin čovjek?Ja osobno nebi kao patriota i španjolac navijao za klub u kojem igraju igrači koji su priznali utaju i nagodili se?Ali svakakvi idioti su danas navijači i “patrioti” pa ako im se navija neka navijaju,ja nisam isti kao oni?Navijač sam hajduka i kada bi za hajduk i dalje igrao neki utajivač poreza ja dok on igra u tom klubu nebi mogao navijati za hajduk?Čisto onako iz uvjerenja i “patriotizma” a za koga će španjolci navijati to me zaboli?

    • Inače za vašu punu info modrić nije osuđen u španjolskoj na uvjetnu kaznu nego na zatvorsku nego je u španjolskoj na snazi zakon po kojem kazne ispod dvije godine možeš kupiti po cijeni cca 250 eura dan,tu mogućnost je modrić iskoristio….A kako se ponaša real ili barca i njihovi navijači to je meni potpuno irelevantno.Pa niste valjda očekivali da će real otjerati modrića iz ekipe zbog toga,ne samo modrića nego i ronalda,marcela itd?Ja da sam španjolac i navijač reala nikad dok oni igraju u tom klubu nebi išao na utakmice niti navijao za taj klub da je deset puta prvak europe ali naravno nisu svi ljudi isti,ima ovaca koliko želiš?Pa neka oni navijaju?

    • Sreća za njih da ti nogometaši to nisu radili u americi,u americi bi im bajbuk bio zagarantiran,wesley snipesa su na vrhuncu glumačke slave kada je bio glumački bog spakovali tri godine u zatvor…Španjolska nije ozbiljna zemlja kao što je to prestalo biti pola europe?To su lakrdije a ne države kao i mi?

 68. Sve što je napisao klasnić u tom tekstu potpisujem,hrvatska je u ozbiljnom problemu?To uopće nužno ne znači da se ja u svemu slažem sa klasnićem glede naše povijesti i njegovog ugla gledanja ali da čovjek ovo doživljava u centru zagreba to je bolesno društvo do kosti a uz to čovjek je od 18 godina 91 dobrovoljno obukao uniformu hv-a.Ja sam bio nešto stariji od njega?Sramotno!
  Zato pišem o čobanluku koji je ispunio sve pore hrvatskog društva!

 69. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hvidra-na-sastanku-o-premjestanju-natjecanja-invalida-domovinskog-rata-iz-vukovara—532005.html

  Počelo je!Samo se bojim da ne bi hvidra ovako postupila da je sdp na vlasti ali i ovo je napredak,ovo je tek početak jer su čobani otvorili oči i istinskim i časnim braniteljima koji polako shvaćaju da ih čobani sramote i ruše im dignitet u narodu….Ovo u vukovaru je bio pokušaj da se tijekom sportskog natjecanja invalida domovinskog rata oni zloupotrijebe za prosvjede protiv vlasti kao i nekada kolona u vukovaru ili šator u savskoj,rukopis je isti…

 70. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/imamo-rezultate-novog-crobarometra-hdz-i-dalje-raste-sdp-biljezi-jedan-od-najlosijih-rezultata-u-15-godina-zivi-zid-se-ispuhao-popularnost-mu-pada/7871781/

  Sada plenkovićev hdz raste jer mu rejting dižu čobani jer ne vidim ni jedan drugi suvisao razlog da rejting plenkovićevu hdzu raste osim što se narod moguće usrao čobana kojima su jako narasla krila?Tako da bi plenković i dalje mogao rasti ali ne zahvaljujući sebi i rezultatima ove vlade nego isključivo zbog straha od bukača?Oni sada rade za plenkovića?Na kraju će i zakleti sdpovci glasati za plenkovićev hdz?Tragikomedija!

 71. Evo danas je izašla analiza bogatstva Allianza,ugl. malo sam preletio,svima raste bogatstvo jer sve VISE ulazu u dionice,samo Hrvati sve MANJE ulazu u dionice pa im najsporije raste bogatstvo, evo Nenade i Allianz je dokazao brojevima ono sto vi godinama pokušavate ljudima objasnit al slabo oni kuže…ipak je dnevni najam sada vise in…

 72. Jako dobar govor predsjednice u un-u,zagovara multilatelarizam i globalizaciju i kaže da smo mi jedno malo globalno selo?Zalaže se za daljnje proširenje eu što je najveći globalizacijski projekat modernog svijeta?Čak se na isti način obratila u un kao merkl oko pitanja kosova i ukazala da bi bilo kakva razmjena teritorija bila pogubna za daljnje aspiracije u regiji?Jako me iznenadila to je njen salto mortale.Jedini je problem što je trump navodno protiv globalizacije i proširenja eu,on je načelno za raspad eu?

  Meni samo nije jasno kako trumpa uopće ljudi shvaćaju ozbiljno,on je “kao” kontra globalizacije a predsjednik je države čija je valuta globalna valuta i čije multinacionalne kompanije drmaju svijetom?Josip broz je bio najveći antiglobalista kao i drugovi staljin brežnjev i ekipa ali da ću doživjeti da predsjednik amerike sprda čitav un da je on protiv globalizacije to nisam mogao zamisliti ni u nemogućem scenariju?On se doslovce ruga sa čitavim svijetom?Jedini preduvjet da se zaustave bilo kakvi globalizacijski procesi je da se zabrani iznos kapitala iz matičnih zemalja u druge zemlje,to je jedini način da se zaustavi globalizacija a sve drugo je ruganje sa neandertalcima koji ga slušaju,on se doslovce ruga sa kuglom i u tome uživa i to jako jako?
  Čak američki komunisti,sindikalisti,tkz pacifisti ili pak naomi klein i ekipa koji se vode kao antiglobalisti ne vole da ih se tako zove jer znaju da globalizaciju ne može zaustaviti nitko pa sebe nazivaju ALTERglobalistima,odnosno globalistima ali sa poštenijim odnosima a pojavi se luđak u un-u i mrtav hladan kaže da je on kontra globalizacije?On?Koji investira po aziji,gradi golf terene po europi i ruga se sa neukim amerikancima da je on antiglobalist?Ajme sprdnje?

 73. Naravno trump nije glup on zna da se obraća američkim neandertalcima i da oni njega slušaju kao što orbana slušaju mađarski neandertalci koji da su pročitali pristupni ugovor mađarske sa eu bi tek onda mogli shvatiti da je priča o tkz suverenističkoj politici orbana čista politička floskula i manipulacija neukima?Nego eto i jedan i drugi znaju da veliki dio birača za sve svoje neostvarene životne ambicije krive globalizaciju ili po naški eu-najveći globalizacijski projekat u povijesti modernog svijeta….Želim reći da tko je protiv globalizacije mora se boriti za izlazak svoje zemlje iz eu,to je prvi korak a drugi je da na čelo države dovedu tita koji će zabraniti iznos kapitala u druge zemlje?E to su pravi antiglobalisti a ovo su pizduni manipulatori i priča za neandertalce?Da se razumijemo ja nisam antiglobalist jer i da jesam nisam toliko retardiram da umišljam da mogu zaustaviti zemlju da se okreće?To mogu umisliti samo neandertalci kako nenad kaže u kargo kultu kada su čekali da avioni slete sa drvenim slušalicama i umjetnim drvenim tornjevima a avioni ne slijeću pa se na kraju pobiju između sebe?Kada vam netko kaže da je on antiglobalista i za suverenističku politiku a da je za ostanak hrvatske u eu,slobodno ga otjerajte u tri pm i recite mu da je neandertalac,tako ćete i njemu pomoći da shvati koliko je glup i neuk.Što čovjeku ne pomoći ako se može a to je jedini način da shvati?

 74. Vjerujem da je globalizam jedini zdravi odnos među ljudima u budućnosti ovog svijeta, kao što vjerujem da besplatna energija i energija iz obnovljivih izvora koju je promovirao Tesla u četrdesetim godinama prošlog stoljeća također nema alternativu u budućnosti. Samo ne znam da li će netko na duže ili kraće vrijeme pokušavati zaustavljati ove jedino moguće procese za čovječanstvo.

  • Što je to “globalizam”? Jedini zdravi odnos među ljudima je poštenje i međusobno poštovanje, a odnositi se međusobno s poštovanjem i pošteno u svim transakcijama, može se na razne načine, manje ili više “globalizirano”.

   Što se tiče globalizacije, mislim da je ona odlična i svi koji se “sakriju” od nje samo gube (onako kao povijesno Kina dok je prakticirala izolacionizam), vjerujem i onu “kad prestane trgovina, počinje rat”. Ali to koliko će netko se uključiti u globalizaciju je njegov osobni izbor. Svatko ima pravo izabrati i ono loše za sebe (iako to nije pametno, ali svatko ima pravo biti glup).

   Besplatna energija? Zašto baš energija? Možda i hrana? Možda i besplatni život (kada se bude živjelo vječno, ovisi o medicinskom tretmanu na koji se odlučiš)?

   Puno je toga važno čovjeku, za život, za zdravlje, za sreću. Možda neke nevažne i glupe stvari mogu biti besplatne (što uglavnom i bude tako, nezdravija hrana je jeftinija npr.), možda i “moraju”, jer ih nitko ne želi platiti…

   Ali ono što je važno, ono što je dobro, mislim da to nikako ne može i ne smije biti besplatno. To bi bilo suludo.

   Ako je energija (i tako ostane u budućnosti) nešto što nećemo smatrati glupim i nevažnim i što nitko ne želi platiti pa da bude zato besplatno…. mora biti splatna. Dobro je da je splatna.

 75. Pokušati mogu i usporiti,mogu čak i izazvati ratove,izolaciju ali ne mogu globalizaciju zaustaviti 1000 trumpova ili putina?To je nemoguće,trump nije glup on samo pokušava isposlovati bolje trgovinske ugovore za ameriku a od početka ima dva ključna cilja,oslabiti kinu i razbucati europsku uniju koju vidi kao najvećeg globalnog konkurenta americi,on to čak u kampanji nije ni tajio i jednom je rekao “svi znamo zašto je nastala eu?Da bude globali konkurent americi!Ali neće im uspjeti evo britanci već idu van a neki se spremaju za njima.” Sada se više usredotočio na kinu i bez obzira na sve u nekim stvarima sa kinom ima jako pravo jer oni igraju jako prljavo i malo poštuju ugovore i dogovore,uostalom i obama je više puta u tom smjeru napadao kinu?I eu i amerika sa kinom moraju dogovoriti neka pravila igre jer kinez igra ovako “uzimati ćemo željeznu rudaču iz brazila i australije ali samo ako će tu rudaču prevoziti kineski brodovi ili ublaženo ako će na tim brodovima biti kineska posada” To su ucjene a ne tržišna utakmica i oni time rade velike lomove na tržištu a načelno su fol za slobodnu trgovinu i tržište?Jare i pare ne mogu imati a kinezi tako igraju da ne govorim o drugim stvarima koje su netržišne…Tako što se tiče kine tu je djelomično u pravu i ako to ide u smjeru da ih se disciplinira da poštuju ugovore i tržišnu utakmicu moguće da ovo sve nije ni loše,malo imam info o tome…Samo čemu težiti razbucati eu?

  • Ja vjerujem u korisnost povećanja USA-China trgovine za red veličine. I sam kažeš da ovo današnje kako oni na divlji način oportuno iskorištavaju nije održivo, nije nešto što se može skalirati na puno veću razinu. Baš zato je uvođenje reda u te odnose ono što nam sad treba, što je preduvjet za povećanje u obostranom interesu. Dakle, sve ovo “protiv Kine” što se radi više izgleda pro-globalizacijski nego suprotno, na neki način “iz ljubavi prema Kini” (i interesima USA, u toj win-win ideji budućih odnosa u svijetu).

   Mislim da nikom nije u interesu “oslabiti Kinu”. Želimo puno jaču Kinu nego je danas, ali kao ravnopravnog partnera, nešto što će moći biti pravi win-win.

   EU mi djeluje irelevantno, nitko ne treba htjeti “razbucati” EU kad je ona sama sebe osudila na (postepenu, stoljećima) smrt gušenjem (birokracijom). To Kina jako dobro zna. EU ima tradiciju tog razvoja hiper-birokracije jedno 50 godina, a oni su to “razvijali” bar 500 godina, dok nisu bili propali između ostalog zbog te štetne tradicije.

   Zato mi je na neki način pomalo smiješno toliko se brinuti oko UK nezgrapnosti tog njihovog skoka s broda koji tone. Glavno da su iskočili. Oni sad kao manji i agilniji imaju vremena doći k sebi i iskoristiti svoj novi položaj. EU kao velika, troma i još ubrzavajuća u tom lošem smijeru će pak još stoljećima tonuti, gušiti se u birokraciji i vezanim problemima, nije lako to zaustaviti i promijeniti smijer (tromost je fizikalni pojam koji EU ne ide na ruku).

 76. Kada trump priča o deficitu robne razmjene sa kinom ipak zanemaruje “financijsku razmjenu” i važno je znati da kina posjeduje 1,2 bilijuna dolara američkih obveznica?To je cca 20% svog stranog posjeda američkih obveznica?Tako da su te priče puno kompleksnije nego se čine.
  Trump kinu i eu vidi kao potencijalne globalne konkurente u budućnosti i njemu je interes da takve konkurente oslabi.Pa on nikada nije ni tajio da navija za raspad eu?Pa naravno da je onda lakše sa te pozicije pregovarati pojedinačno sa svakom državom eu nego sa bruxellesom i čitavom eu i na taj način je lakše realizirati američke strateške interese,to vam je tako i u businesu, kao da vi kao mali proizviđač pregovarate sa konzumom o ulasku na police,kao mali morate pristati na sve uvjete koje oni postavljaju ili ispadate iz igre ali ako se udružite sa 100 malih proizvođača tada vaša pregovaračka pozicija se znatno poboljšava,tako vam je i u međunarodnim odnosima.Veličina tržišta vam određuje snagu u pregovorima,to se sada najbolje vidi kod brexita gdje je eu u puno boljoj pregovaračkoj poziciji od vb?A vb nije neka tamo nevažna zemlja?Sada zamislite estoniju da ona pregovara o izlasku iz eu umjesto vb?E tako vam je i sa trgovinskim ugovorima,to je ključ i kod brexita jer vb bi htjela izaći iz eu a da u trgovinskim odnosima sve ostane isto a to baš tako neće ići?Eu je veliko bogato tržište i svakome je cilj pregovarati sa slabijim pojedinačnim zemljama nego sa tako jakom unijom koja se onda tako i ponaša u pregovorima?
  Zamislite pregovaračku poziciju poljske oko trgovinskih ugovora sa amerikom da nije članica eu,sa jedne strane su preplašeni od rusa i njihovog napada a sa druge strane pregovarate sa trumpom o trgovinskom ugovoru?Tu morate skinuti gaće do kraja,potpisujete sve što vam trump nudi,on je taj koji vam sastavlja ugovor a vi ga samo potpisujete….Čemu se lagati kada znamo da je tako!Kada trump naloži saudijskoj arabiji da povećaju proizvodnju nafte oni će to u većini slučajeva uvažiti i poslušati jer imaju američku zaštitu…

 77. Znači danas u svijetu ne postoje apsolutne suverene države jer svaki novi međunarodni ugovor vam skida dio suverenosti a kao što znate ti ugovori su iznad zakona a samo veliki igrači mogu te ugovore raskidati bez teških posljedica,čak kada je to protivno i međunarodnom pravu o raskidanju istih….To radi trump.Da je iran izašao iz nuklearnog sporazuma kao amerika danas bi bio pod sankcijama čitave kugle,čak i svojih saveznika.Tako kada ove male gologuze države tipa mi i slovenija pričamo o tkz veelikoj suverenosti je sprdnja a ne za ozbiljnu raspravu…Jedno je udariti sankcije iranu ili čak relativno siromašnoj rusiji a jedno bogatoj americi,eu ili velikom tržištu- kini,to su neupoedive kategorije….

  • Švicarska je suverena bar koliko i USA. Vidiš da i male države mogu, kad hoće, kad znaju.

   I ne samo suverena, nego i vojno jaka ako treba. Oni su nekad bili najamnici, ratovali za druge, pa su se odlučili okrenuti to naglavačke. Oni sad ne ratuju ni za koga, bave se pametnijim stvarima. Ali izazovite Švicarsku vojno pa ćete vidjeti svoje. Oni bi unajmili pola američkog zrakoplovstva (avione i pilote) i vojno bi pobijedili bilo kojeg neprijatelja.

   Mala država je onoliko jaka i onoliko suverena koliko je pametna. Pa male države su bile i kolonijalne sile i držale pola svijeta pod sobom. Fizička veličina ne ograničava snagu duha.

 78. https://www.dnevno.hr/sport/nogomet/slaven-bilic-konacno-nasao-novi-posao-necete-vjerovati-koji-je-klub-preuzeo-1227891/

  Evo još jedan veeeliki hrvatski katolik preuzeo klub u zemlji u kojoj je katoličanstvo kazneno djelo,od svakoga sam se nadao da može tamo otići ali od bilića ni u snu?I ovo nitko ne problematizira?To je “našim” velikim katolicima posve “normalno” jer im je mozak na radijusu frnje?
  Jako sam se razočarao u bilića!A bio mi je do danas pojam čovjeka sa svojim ja?
  Moguće da mislite da pretjerujem ali razmislite malo?Zar netko svoju vjeru može prodati za bilo koju sumu dolara i otići u zemlju u kojoj je prakticiranje katoličke vjere kazneno djelo?Ako je to nama normalno onda moguće da sa mnom nešto nije u redu?

  Za mene je to nespojivo i poniženje:

  http://hms.ba/slaven-bilic-u-medugorju-mi-smo-jaki-u-glavi-jaki-na-terenu-jaki-u-svemu/

  Koje razočarenje?

 79. Slovenija je bila s nama otprilike u istom stanju kad smo izlazili iz Jugoslavije. A pogledajte gdje je sada. To je europska država par excellence! Slovenija nam u mnogo toga može biti uzor. Ima dvostruko viši BDP po glavi stanovnika, dva puta više od nas izvozi. Mi smo glumili kapitalizam, a oni su ga proveli. Čak bih i za Bugarsku mogao reći da je otišla dalje od nas u promjeni gospodarskog sustava u smjeru tržišne ekonomije. Kad sam počeo raditi u Bugarskoj…to je bila “kasaba”, ali proveli su brzu i neumoljivu privatizaciju. I danas se tamo može solidno poslovati.

  izvor: https://net.hr/danas/hrvatska/covjek-koji-zaposljava-6000-ljudi-za-net-hr-radnici-kod-nas-uopce-nisu-jeftini-samo-oni-dobiju-malo-ostalo-pojedu-uhljebi-a-vlada-lijeci-rak-kamilicom/

  • Nije točno. Slovenija je bila najrazvijenija država u socijalizmu. Ispred je Hrvatske ekonomski ali ne previše, iza gotovo svih konkurenata npr. Estonija Ceska Slovačka. Politički je vrlo nazadna da ne tumačim sada, vole tita udbu njihovi vlastodršci. Korupcija je i tamo slična kao u Hrvatskoj. Nasljeđe komunizma ih nosi prema dnu kao kamen oko vrata. Po tome su slični Hrvatskoj radi koje imaju teške komplekse. Smješna država kad su htjeli spriječiti RH da uđe u Nato i to što žele oteti hrvatsko more pri čemu se politički prostituiraju prema Rusiji koja nema tu snagu na toj točci karte svijeta. Slovenija Hrvatskoj ne bi trebala biti neki uzor, ali i od njih treba učiti ono što je dobro.

   • Nije točno. Često sam u Kopru i Portorožu i znam nekolicinu Slovonaca. Imaju puno bolji standard od nas tj veće plaće. Nezaposlenost je manja al ne zato što ih je 300 tis.otišlo van. Imaju jeftinije aute, hranu i robu. Zdravstvo je barem duplo bolje. Usluga je vrhunska i nema nema tolikog čekanja. Jedino su im skuplji stanovi al opet zavisi gdje. Ja bi odmah potpisao da za 5-6 godina dosegnemo njihov stupanj razvoja.

    • Meni kažu u Kopru da rasuti teret (razne rude) radi velika zagađenja kada je jaka bura. Taj komadić mora što imaju trebali bi bolje čuvati. Naravno da su ekonomski puno bolji od Hrvatske, to nije teško biti. Ali propali su u odnosu na startne pozicije prije 30 godina, prestigle su ih sve usporedive države. Hrvatska ima velike doznake i zastarjeli dio turizma koji uglavnom ide na crno, ali stvara neku “divlju” ali stvarnu potrošnju i štednju.

    • Slovenaca ima svakakvih, kao i Hrvata. Komunistička prošlost je težak teret i jednima i drugima i nažalost i jedini i drugi imaju puno odvratnih političara koji zlorabe te stvari, vuku jadni narod za nos.

     Međutim, činjenica je da su Slovenci marljiviji i čestitiji ljudi u prosjeku, pa su unatoč sličnim utezima i sličnim političarima kroz ovih skoro 30 godina ipak nešto i napravili, svoj GDP pristojno podignuli i to se održava na kvalitetu života.

     Uz to, Slovenija je i prekrasna zemlja. Svim Hrvatima preporučam ponekad otići na izlete u Sloveniju. Trebali bismo se malo više družiti. Oni malo više k nama na more (a i rade već to, i tu eto već vode) i mi malo više k njima (sigurno da se možemo popraviti po tom pitanju, da nam taj turistički promet bude malo recipročniji). Uostalom, nas je duplo više zar ne?? Ostvarimo li onda bar duplo više noćenja u Sloveniji nego oni u Hrvatskoj? Mislim da ima puno mjesta za napredak ovog vida suradnje.

 80. Zanimljivo, dok svjetska tržišta rastu mi stojimo, ali kada padnu, onda mi padamo još i brže…naše tržište kapitala je još u kamenom dobu i nema onog glavnog što pokreće takva tržišta, a to je kapital…vani su godinama štampali novac i upucavali ga u tržište koje je bilježilo enorman rast, a mi smo još na razini 2004.

  • Ah, sve je stvar perspektive gledanja. Evo ja danas otvorio neke naloge, ponadao se da ću moći kupiti stvari koje bih htio po cijenama po kojim želim platiti, ali tvrdoglavi prodavači neće tako, ništa mi nije prošlo 🙂

 81. G. Bakić kakvo je Vaše mišljenje o perspektivama ZSE. Često spominjanje prelijevanja štednje na ovom blogu se nije desilo, štoviše gotovo da su tržište pogodile sve nedaće koje su mogle, a koje u nazad nekoliko godina nismo očekivali.

  https://novac.jutarnji.hr/rasprave-i-rjesenja/za-ozivljavanje-domaceg-trzista-kapitala-potrebne-su-sustavne-promjene/8019605/

  Ovdje je jedan osvrt koji ne daje neku veliku nadu. Jesu li Vaša razmišljanja barem malo optimistična? I s obzirom da ste jači igrač na tržištu, imate li nekih info da se radi na nečemu što bi okrenulo trend ili i VI ponovno razmišljate o odlasku iz zemlje 🙂 Hvala….

 82. Ja kupujem S&P 500! Ali to ne znači da prodajem nešto ovdje, samo što manje ostane za ZSE 🙂 Odlučio sam da moram imati takvu diverzifikaciju. Dugoročni plan mi je imati bar 50 % vani, indeksirano, pretežno US. To će biti postepen proces.

  Naravno ne mogu se baviti market timingom. To što meni američke dionice mojim amaterskim pogledom izgledaju malo skupe ne znači da jesu. Ako bude padalo u skoro vrijeme samo će mi biti ugodniji osjećaj kod kupnje ali ne mogu sad ne kupovati zbog takvih (iracionalnih?) briga.

   • Ne preko njih. Za sada sam tek nešto malo preko onog (eto opet neki roboti!) ETFmatica. Čisto da to probam, učinili su mi cool ti robo-Londončani. Nije 100 % S&P 500 ispalo ali tu negdje. Sviđa mi se koncept, možda ne toliko za mene osobno, ali za većinu ljudi nešto tako zgodno full automatsko (i da si postave trajni nalog da automatski redovito i šalju uplate) mislim da bi bilo jako korisno.

    Ali, da, kako budem ozbiljne krenuo s tom diverzifikacijom prema van moram detaljno proučiti gdje bi bilo najbolje.

    Neke posebne prednosti (za mene) kod tih Interactive Brokers? Mene tu zanima isključivo pasivno investiranje, u glavne indekse (pretežno US), redovitim malim uplatama. Dakle najvažniji su mi ukupni troškovi za takvu vrstu portfelja/investiranja.

    • @mclynx
     Prijavljujete li svaki mjesec HR poreznoj dividende sa ETFmatica, odn. kako odrađujete taj dio? Ili ne živite u HR?

 83. 🙂 Imam i ja ETF matic već godinu dana. Prinos 8,02%. Ipak volio bih imati opciju da mogu sam uložiti % koliko želim u US. Za sada mi se čini da je to najbolje preko IB, ali nisam ulazio još u to jer je minimum 10.000 $ a nekako me strah u ovoj fazi burzovnog ciklusa staviti toliko para. A koliko sam uspoređivao prijedloge iznesene na ovom blogu o kupnji stranih fondova čini mi se to najpovoljnija opcija. Ove naše hrvatske verzije preko banaka i sličnih su sve nepovoljnije. Ima Optim trader koji radi preko IB platforme, a ima ured u ZG. Nisam još krenuo u taj korak, ali u planu je kao i kod vas 🙂

 84. Pregledao sam malo taj ETF matic…izgleda zgodno i jednostavno. Ne znam kakva iskustva imate i koliko ulažete, mozda jedan dio sa zse prebaciti tamo. Da, ipak je nekako drugačije kad mozete sami uložiti i gdje je sve malo necu reci transparenttno, nego vidim u što ulažem. Sve u svemu hvala na info. Bolje da se nesto giba, bolje nego ova zse cro banannas močvara

 85. Stavio sam 3k eura i nisam dodatno uplaćivao. Mislim ok su, prije godinu dana su bili aktivniji sa nekim dodatnim informacijama i novostima, sada su prorijedili, ali na sve upite odgovaraju u vrlo kratkom roku i profesionalno. Što se tiče Brexita kažu da neće biti problema, a ulozi su osigurani. S druge strane, nije da se ne vidi u što ulažu. Imate njihov Whitepaper gdje se vidi da rade većinom samo sa Vanguard i iShares fondovima (možete probati onu trial verziju). Prilikom kreiranja portfelja određujete udio dioničkih i obvezničkih fondova koje ćete kupiti. Ipak volio bih imati slobodu izbora, a to mi se čini za sada najbolje kroz IB. Kao što sam rekao malo mi je sada dilema uči na US i povući dio sa ZSE jer to mi je znatno više para, a opet mclynx mi je stavio bubu u uho sa svojim razmišljanjem 🙂 pa sada malo važem. Iako mi se čini da ima prilika na ZSE muči me ovaj sentiment zadnjih godinu dana i izgubio sam vjeru da će se išta promijeniti u dogledno vrijeme. Bilo je lakše vjerovati u turnaround i biti optimist 2009. i 2010. nego danas. Žalosno!

 86. E da, jedini problem kod ETFmatic su mi dividende koje bi trebalo prema Zakonu prijaviti Poreznoj unutar 8 dana, a one sjedaju svakih 10-ak dana po 50 centi ili tako nešto. Izgubio sam volju jer su mi rekli da oni nemaju kapaciteta to sve obrađivati, a godišnja prijava prema važećem Zakonu nije moguća. Tako da sad više ne prijavljujem ništa jer se radi o par sto kuna, a nadam se da će nekome doći do glave nakaradnost Zakona.

 87. Hahaha, baš…nekom porez za 100kn a neko može zamrčiti milijune. Ja sam legalista i plaćam porez, ali u ovoj močvari radije ću djeci kupiti sladoled nego da mojih 100 kn sjedne uhljebima! Vjerovati ću kad todorićima mamićima i inim političarima bude oduzeta imovina zbog rada ili nerada. A do onda (nikad) , hasta la vista!

 88. Dio mjera nije loš ali smatram da je to premalo. Premalo da bi se privukle strane investicije i vratio dio ljudi koji je išao van. Porez na dohodak se morao smanjiti, kao i ukinuti niz parafiskalnih nameta. Stope od 10%,20 i 30% bile bi u redu za početak. Na svu hranu smanjiti PDV na 13%, a opću stopu na 23%. Ukinuti porez na isplatu dobiti kad se već jednom oporezuje na ostavrenu dobit, kao i ukinuti porez na dividendu i ostvarenu dobit od trgovanja. Sve se to može u godinu dvije ako se krene sa pravom privatizacijom. 49% HEP-a, plus još dio INE sa Podravkom i ostalim nestrateških firmama bio bi više nego dostatan amortizer za prve dvije godine dok nebi krenuo rast BDP-a po znatno većim stopama rasta. Nebi onda Kinezi i ostali investitori previše razmišljali doći. Jedini problem bio bi radna snaga, ali vjerujem da bi se dio ljudi vratio a kvote se moraju znatno povećeti da pokupimo ovo još što se da pokupiti iz Bosne i Srbije. Ovako ćemo opet sporije voziti od naših susjeda i sve više zaostajati.

 89. Zakon ponude i potražnje je kao i fizikalni zakoni, gravitacije i ostali, vječna istina, u neku ruku nepobjediv. Prirodnim silama je moguće samo privremeno odolijevati uz “utrošak” energije.

  Činjenica je da na ZSE ima premalo dionica za sve nas kad bismo se svi odjednom ozbiljno odlučili investirati u domaće dionice, i činjenica je da imamo i svakim danom ćemo imati sve više likvidnih sredstava koje treba plasirati u dionice, domaće ili strane.

  To znači da neefikasno tržište kao naše može privremeno ulaziti u faze nelikvidnosti ali teško da vječno ili jednakih razmjera stalno, i svakako hoće redovito imati cijene neusklađene s vrijednošću, mijenjajući se iz jedne u drugu krajnosti i nazad.

  Tako da ulažući na dugi rok, vodeći se racionalnim principima (“value investiranje”), nema zime za investicije na domaćem tžištu ako radite kupnje/prodaje na razuman način. Svatko tko živi u RH nema razloga ne ulagati i na ZSE, koliko točno ZSE vs. inozemstvo ovisno o preferencijama i osobnim situacijama raznih vrsta ali svi mi s manje ili više financijske imovine namjenje domaćoj equity klasi, kad se zbroji sigurno da je potražnje najmanje da prikladne za domaće tržište ako ne i više od toga (što je već problem, i upravo suprotan onome oko čega se ljudi ovdje najviše “zabrinjavaju”) .

  Ponuda i potražnja se ponekad zgodno sukobe. Ovo je jedan simpatičan primjer https://variety.com/2018/music/news/kris-wus-massive-itunes-u-s-sales-were-acquired-fraudulently-and-will-not-count-towards-charts-1203022049/

  Ovo čini se nije bila nikakva “prijevara” u užem smislu riječi nego samo činjenica da je Kineza tako puno pa uz privremenu “blokadu na njihovom tržištu” kad navale na američko (koristeći VPN-ove da simuliraju US lokaciju i ostvare prisutup američkom dućanu koji nudi oni što bi oni kupili) sve malo poremete. To slikovito govori o razlozima zašto je Kina tako zanimljiva, zašto je stvaranje dugoročno održive i duboke veze dvaju gospodarstva najviši prioritet. Uskoro će s obje strane svijeta biti podjednako ljudi podjednake kupovne moći (plus još duplo toliko u Kini na drugim/nižim razinama ali koji imaju cijeli budućnost pred sobom za postepeni daljnji napredak).

  • Ako smo “po doing business” 60. onda po financijskoj pismenosti nismo ni među 120 država u svijetu. Financijska pismenost je važnija od informatike za Hrvatsku rekao bih. U rangu pitke vode ili zraka rekao. Teško nasljeđe komunizma gdje je partijska organizacija odlučivala da se npr. dotira propala banka ili firma i otpišu se dugovi. Zašto smo praktički prosuli 30 godina od 1990. za temeljnu obuku đaka iz ekonomije. Zašto se dozvoljavaju da se svakome može zalijepiti etiketa ustaše kao da je SFRJ kao da u ustašama nije bilo poštenih i čestitih ljudi. Zašto borba protiv korupcije nema rezultata? Zašto se ne poništavaji lažni umirovljenici , niti jedan ? Zašto se uglavnom u Dalmaciji samo u supermarketima izdaju redovito fiskalni računi, a turizam trgovina i ugostiteljstvo radi na crno praktički cijelo ljeto. Ako je skupina sitnijih razbojnika uzela NK Hajduk kao bankomat i reket, je li u redu da Dalmacija uzme Hrvatsku kao svoj nepresušni bankomat.

 90. http://www.seebiz.eu/kineski-z-run-investira-u-krapinske-toplice-i-kumrovec/ar-184476/
  http://www.seebiz.eu/tri-strateska-ekonomska-interesa-kine-u-hrvatskoj/ar-184341/
  http://www.seebiz.eu/i-deutsche-welle-se-pita-sto-to-kina-planira-s-hrvatskom/ar-184487/

  Obzirom da je ovo postalno stvarno i ozbiljno zašto država nebi ponudula ĐĐ Kinezima? Prodaju udjela ili da ide dokapitalizacija? Kinezi bi kupili know how i imali bi odličat proizvod za vratit nazad u Kinu. Jedino ne znam dali bi se predsjednica odnosno Amerika sa time složila iako nisu Kinezi Rusi. Ovaj momentum valja iskoristiti i otvoriti vrata Kineskim investitorima. Plus tamo nešto izvesti a i privući Kineze u post i predsezoni jer su ovo brojke za sada smješne.

 91. Kinezi su htjeli ako se ne varam obnoviti i većinu željezničkih pruga, svojevremeno u paketu sa lukom Rijeka…eh da kad više nismo Nesvrstani. Potrosili smo vrijeme prije ulaska. Trebalo se od 2000.g. lijepo sa rusima plinovod a s kinezima pruge. I jedno i drugo ne mozes doma odnijeti. Strategija Hrvatske je puzajuća i podanička. Malo je trebalo hrabrosti. Nista mi ne dugujemo amerima. Ali kako je tako je. Mozda karikiram mozda pretjerujem. Ali smo najjači bili ovih 20 tak godina u osvajanju fotelja i političkom premrežavanju kroz rodijački biznis. Što smo si htjeli (glasali ili zabijali glavu u pijesak), to sada i imamo.

   • Slažem se, umjesto da ulažu u etablirane firme sa tradicijom kao npr. DDJH, oni će ulagati u startupove gdje se klinac programer za par mjeseci predomisli da hoće biti nešto drugo u životu, a ne raditi igrice. To po meni ne bi uopće trebao biti posao mirovinskih fondova, već fondova rizičnog kapitala. Pa zna se da tek 1 od 10 startupova uspije, a nema magične formule kako uspjeti, već je to kombinacija znanja, rada, sreće, prodajnih vještina i drugih x faktora.

    • To je opet tema “razlike između Amerike i Europe te pogotovo njenih rubnih dijelova kao što je Hrvatska”.

     Ulagati u američke ili hrvatske startupe su jako različite stvari.

     Startupi su i u Americi ili Kini izrazito rizični “početnički” poduzetnički poduhvati (veliki failure rate, a od onih koji uspiju vrlo mali dio “uspije jako”, unicorn je bajkovito rijetka pojava), iako su to mjesta što zbog “kulture”, što drugih objektivnih okolnosti (stupanj/fleksibilnost regulacije) i veličine internog tržišta (pa možeš pogoditi i vrlo malu nišu i od nje napraviti respektabilan biznis) valjda trenutno najplodnija tla na svijetu za takvo što.

     Startupi u Hrvatskoj imaju još veću šansu za neuspjeh, koji uspiju uspjeh će biti manji, i vjerojatnost za neki baš veliki uspjeh neusporedivo manja od američkih, UK ili kineskih startupa.

     Stoga, za racionalno ulagati u domaće startupe, ozbirom na rizik, vjerojatno ti treba portfelj startupa većeg broja i različitijih (manje kolereliranih potencijalna za uspjeh) nego li ti treba ako se time baviš u Americi.

     Koliko ja znam, u Hrvatskoj nemamo toliko puno i tako različitih startupa da je tek tako složiti “portfelj” koji bi imao nekog smisla u kontekstu upravljanja rizikom, u smislu da je to prava investicija, pravi portfelj, a ne dobrotvorni rad ili kocka.

     Stoga ideja da bi u Hrvatskoj mirovinski fondovi to mogli raditi s domaćim startupima, nema baš smisla. To je možda moguće s nekim zanemarivo malim dijelom portfelja jedino u državama poput USA.

     Kod nas bi u startupe mogli ulagati jedino nekakvi fondovi rizičnog kapitala koji bi za to bili specijalizirani i čiji vlasnici bi bili spremni na taj rizk, koji bi zaposlili tih valjda svega 2-3 čovjeka u RH koji se ozbiljnije bave startupima da ih znaju pronaći, ocijeniti.

     Ako država baš želi utjecati na te stvari, onda bi joj bolje bilo da umjesto koristiti mirovinske fondove kao dežurnu kasicu prasicu nekako potakne osnivanje nekog takvog fonda u koji bi uplatili ljudi koji su spremni na taj rizik, iz bilo kojeg razloga. Ima raznih ljudi i kompanija, raznih apetita za rizik, pa možda i kocku, neki ozbiljno ufurani i u taj društveno-odgovnorno-dobrotvorni rad.

     Kad bi se nešto ozbiljno htjelo po tom pitanju startupa to bi imalo smisla da se pokrene kao novi fond rizičnog kapitala možda “sponzoriran” od strane neke od s državom povezanih financijskih institucija koja bi nekako prije svega “nagovorila” (a manje direktno financijski sudjelovala) ljude i kompanije poput HT, Adris i sl. da uplate u taj fond, i kad bi ga vodili ljudi koji imaju s tim iskustva kao naši već postojeći Anđeli, to bi bilo to.

     Mirovinski fondovi bolje neka prvo gledaju kako adekvatno ulagati u tradicionalni equity umjesto u smeće. Ekstravagancije mogu prepustiti onima kojima to više priliči, onima koji bi se time bavili sa svojim novcem iz svojih internih pobuda.

    • Mislim da svima promiče ključna stvar po meni, a to je da je u tijeku ekvivalent “stavljanja pravih ljudi na prava mjesta”, ali sa ulaganjima.

     Ja želim dobiti svoju bruto plaću, a nakon toga će se otvoriti fondovi po željama ljudi i svatko će si sam odabrati što želi i snositi posljedice odabira. To bi bio prekid centralnog planiranja i to bi bio puni zaokret i korak u pravom smjeru.

     A sada ovo što je u tijeku, to nije uopće “korak u pravom smjeru”. To je korak u apsolutno istom smjeru kao i do sad, gdje se meni na silu otimaju novci, i onda će super žiri u kojem sjedi ministar Pavic, PRAVEDNO dogovoriti tko će ovaj put omastiti brk sa na silu otetim novcima za doprinose. Jako mi je žao da je Davorin Štetner, kojeg sam izuzetno cijenio, kao i sve druge (poduzetnike) koji se javno bore protiv pogrešnog lopovskog galamđijskog mentalnog sklopa, ipak čini se pokleknuo i odlučio se za fotelju nasuprot tržišta. Ispričavam se ako ja nešto krivo shvaćam, ali tako mi se čini u ovom trenutku.

 92. Mirovinski fondovi su kasica prasica države. I to je to. Nikakve drastične promjene neće biti. Pričajte malo okolo, što bi reko kolega po birtijama; ljudi uopće ne kuže te spalionice njihovih budućih mirovina, ni otkuda zapravo dalaze (ili neće dolaziti) mirovine. A kamoli rasprave o stupovima ili alternativnim štednjama za starost. Sa druge strane (slučajno bio svjedok razgovora), osoba ima 100milja€ u kešu od prodaje nekretnine i zove u banku koliko bi bila kamata i to…ono ne zna što da radi sa time i kako da pametno oplodi.

 93. https://direktno.hr/direkt/letica-predsjednica-je-intervjuom-i-ovakvom-najavom-kandidature-pokusala-uci-u-skorino-biracko-tijelo-163884/

  Predsjednicu opet netko krivo savjetuje ona škoru ne može uzeti tkz ekstremno desno biračko tijelo a ovime otvara zoranu milanoviću čitav spektar centra kako u prvom tako i u drugom krugu,ja mislim da se ona u svoj toj nesigurnosti potpuno pogubila…Tko je savjetuje bog to zna?
  Ne kuži ona da su ovi “za dom spremni” dopizdili i 50-65% članova i birača hdza?Nije to još skužila da se i unutar hdza vode ratovi jer ih tkz centristi ove tkz desne zovu “bukači”,ne mogu ni oni više sa njima jer ovi im na tim “seoskim” sastancima stranke samo viču i bauču…

 94. https://www.maxportal.hr/vijesti/kolinda-kandidirat-cu-se-hrvatsku-sam-izvukla-s-balkana-ne-mogu-joj-sada-okrenuti-leda/

  Ona je zemlju izvukla sa balkana?Zemljo otvori se?Valjda ona misli da je rh “jugo 45” pa ga eto ona premjestila sa balkana,sjela žena na volan i odvezla nas sa balkana?Kakve gluposti mi slušamo?Kakve fore oni neukoj raji prodavaju?
  Ovo je isto kao što je neki dan rekla “da se hrvatska brani u afganistanu i ako padne afganistan da će 7 mil ljudi krenuti prema europi” Ona se doslovce ruga sa nama jer afganistan je već pao,nato misija je tamo američki alibi “eto nismo skroz napustili” nego smo našli idiote koji eto tamo obučavaju tkz vladinu vojsku a ta misija natoa broji cca 15 tis vojnika a afganistan ima 30 milijuna stanovnika i “sada će ih oni obraniti” a ta tkz vlada afganistana drži danas samo 50% teritorija,u zadnju godinu i po dana su izgubili preko 10% teritorija?Neće tamo više mira biti tri generacije a samo nato birokrati kao kolinda prodaju fore da nađu razlog da se tamo šalju vojnici “da se tamo brani rh i Europa”

  Znam da moramo slati vojnike zbog obaveza prema natou ali čitav svijet zna da je ta misija američki alibi “eto nismo baš skroz od tamo izašli”,ameri se sa time rugaju,pa ako se oni rugaju ne mora se još i predsjednica rugati sa čitavim hrvatskim narodom jer nismo baš svi ovce?

  https://www.vesti.rs/Evropska-Unija/Vucic-Madjarska-je-jedina-zemlja-koja-je-uvek-na-srpskoj-strani-21.html

  Moguće da su kolinda i vučić usvojili “strateški dokumenat” da izvuču zajednički “tamiće” sa balkana?Pa je moguće jedino da nas je kolinda kroz približavanje tkz srednjoj europi približila orbanovoj mađarskoj i vučićevoj srbiji?E to je moguće!Moguće opet da se nije dobro izrazila?

  • Samo da još ovo dodam,od 100 vojnika koje nato misija obuči u Afganistanu 30-40 nakon obuke pređu talibanima…toliko o toj misiji!To zna čitava kugla a nama se prodavaju floskule?Barem neka šute i ne prave nas budalama?Znamo da moraju biti tamo ali ne moraju nas praviti budalama!

 95. Kajgod, i činjenica da je ured predsjednice lociran u Zagrebu je evidentan pritisak na Ustavni sud, jer je i ustavni sud adresom u Zagrebu.

  Očito nije predsjednica Josip Perković da može naređivati Šeparoviću. Prava šteta da Dalija Orešković nije više na funkciji, da priupita nešto pripametno predsjednicu.

  Šeparović bi baš jako volio da je umjesto predsjednice Grabar Kitarović predsjednik države Josip Perković ili barem Yusipović i njegov sinek, pa pomaže u kampanji.

  • Vi Velebit ne razumijete osnovne stvari,skandalozno je da se predsjednica javno obraća ustavnom sudu i vrši pritisak ili iznuđuje odluke,kao što je skandalozno da se obraća dorhu sa pozicije VLASTI,radilo se o ratnim zločinima,zdravku mamiću ili peru periću,to je irelevantno.
   To je abeceda!

  • Čak mu se povećao trgovinski deficit jer sada uvoze istu robu za puno veću cijenu iz ostalih azijskih zemalja…A POČEO je davati instrukcije centralnoj banci što da radi i to putem twitera a četiri bivša šefa fed-a se hvataju za glavu?Kakav klaun?

 96. https://direktno.hr/kolumne/od-izostanka-reformi-su-samo-lazne-reforme-163898/

  Nemam namjeru braniti kujunđića ali je potpuno jasno da je jedina istina ovo što skegro govori da što god je kujunđić predlagao nije prošlo i kriviti njega za stanje u zdravstvu i označiti ga kao dežurnog pedra je politička kaljuža i moralno dno.Svi govore o nekim uštedama,reorganizaciji sustava a “da izdvajanja ostanu ista,sustav načelno u istom okviru, broj bolnica isti a plaće veće”
  Mi onda trebamo mađioničara a ne ministra?

  Škegro je točno locirao hrvatski problem,jedino što nije naveo da su politički populisti zatukli narodu mozak u ovih 25 godina do razine pećinskih ljudi i upitno je dali više i jedna ozbiljna reforma u rh može proći a ni jedan premijer,ministar ili čitava vlada nisu spremni “šokirati javnost” i dati neopozive ostavke ako vide da njihove reformske ideje nemaju podršku šire javnosti i objasniti čitavoj javnosti razloge svoje ostavke.To u rh nećemo dočekati nego oni i dalje populistički vladaju po onoj pusti vodu dok majstori odu…Zato jer su to ljudi bez integriteta i što sve u životu mogu zahvaliti isključivo partiji i politici…Bez promjene takvog političkog sustava vrijednosti bojim se da nema ni jedne ozbilnije reforme u rh.

  • Naš ili američki zdravstveni sustav nije lako “popraviti” jer niti Amerika niti mi nismo baš toliko bogati da možemo liječiti toliko puno bolesnih ljudi koje naše države imaju.

   Pravi način za maksimizirati efekte zdravstva uz prihvatljivu (priuštivu) cijenu je učiniti “čudo” da “ljudi ostanu zdravi” pa bolest da postane u doslovnom smislu “rijetki nesretni slučaj” pa kao takav klasično područje osiguravateljskog biznisa pa kao što osiguravatelj plati milijarde za neki rijetki uragan, potres i slično, platit će bez problema i tim rijektim nesretnicima koje nešto nekad strefi, pa makar liječenje im koštalo milijune dolara.

   Po meni, poanta suvremene medicine i zdravstvenog osiguranja treba biti hitna medicina i liječenje super rijetkih i super teških bolesti od kojih želimo spasiti te ljude. Ne želimo da “zbog loše sreće” netko umre. Dati ćemo ako treba i stotine milijuna dolara po pacijentu samo da ga spasimo, jer nitko nije zaslužio da ni kriv ni dužan bude tek tako osuđen na smrt.

   S druge strane, ove stvari od kojih tradicionalno obolijeva veći broj ljudi, uključivo najsmrtonosnije bolesti ali od koje svi oboljevamo (starenje), ne bi trebale biti nešto o čemu u 21. stoljeću i dalje raspravljamo ili predstavlja neki “društveni problem” (proračunski trošak). Ljudi se trebaju sami brinuti oko tih uobičajenih zdravstvenih stvari, sami si to tržišno financirati, a “javna zdrastvena politika” treba tu pomagati isključivo u obliku poticanja prevencije tj. poticanja ljudi “da naprave pravu stvar”.

   Osnova prevencije je zdrava prehrana, san, nula stresa i puno kretanja uz redovite preventivne sistematske preglede (one skuplje, “menadžerske”).

   Za to je preduvjet visok GDP i solidna brzina njegovog daljnjeg rasta. Dakle, ne neke konkretne mikro-poteze u konkretnom području zdravstva nego država se treba prije svega “strateški” brinuti općenitije kako stvoriti preduvjete za čim brže postizanje visokog GDP-a uz mogućnost njegovog daljnjeg solidnog rasta s tih razina (jer izostanak trajnog rasta ma na kako visokoj si bazi stvara temelje za dugoročne probleme).

   Prije nego postignemo taj “i dalje rastući već visoki GDP” država ono jedino što može u međuvremenu (i kao sredstvo dolaska do tog preduvjeta) je uz neko smanjenje ukupne sume prije svega poraditi na strukturi, snažno restrukturirati tekuću zdravstvenu potrošnju u smijeru preventivne medicine uz višu direktnu participaciju pacijenata u ostalim područjima (pogotovo za česte kronične bolesti, to nije nešto što si naše javne financije mogu ili trebaju priuštiti, to ljudi nek sve direktno plaćaju) odnosno takvim smanjenjem troškova doprinijeti smanjenju poreza i parafiskalnih nameta (kao što je HZZO doprinos) što će pomoći oko teme rasta GDP-a i time zatvoriti taj krug koji će dalje voditi k rastu zdravlja građana.

   • Kad već govorim o prevenciji, samoinicijativnosti ljudi u toj brizi o zdravlju, “tržišnom” pristupu, kako neke stvari tu već trebaju biti više “mainstream” a ne da se zdravstvo (i to javni proračun!?) zamara s pretilošću koju su si ljudi često sami svojom neodgovornošću napravili i time uzrokovali razne kronične bolesti, makar vijest od prije godinu dana, vrijedno je ponoviti.

    Ovo je svojevrsni početak jednog dugoročnog trenda snažnijeg podizanja opće svijesti građana o nužnosti samoinicijativne brige o zdravlju, prevenciji kroničnih bolesti, ali i mnogih drugih tim zdravijim stilom života i sve boljim tehnološkim mogućnostima ranog otkrivanja bolesti (i bržih reakcija kod nesreća i drugih akutnih stanja) kao i sudjelovanja u većim prije nemogućim zdravstvenim studijama: https://youtu.be/3cE5kA6XDSY

    Ovdje vidimo i jako bitnog čovjeka u tome kojeg možda svi ne znate: Jeff Williams. On je COO, i najvjerojatniji budući CEO nasljednik Tima Cooka jednog (vjerojatno ne tako skorog) dana.

    On je osobno jako zainteresiran za tematiku zdravstva i glavni koji je gurao Apple Watch razvoj u tom smijeru pa ako će postati budući CEO biti će jamac održavanja tog smijera kojeg već i Tim Cook naglašava kroz svoju rečenicu o tome kako on vidi Apple u budućnosti “kao firmu čiji će se najveći doprinos čovječanstvu retrospektivno gledajući uzimati utjecaj na opće zdravlje ljudi”.

    Najveća korist Apple Watcha danas u tom pogledu je jedno masovnije poticanje ljudi na kretanje (vrlo široke mase ljudi, od najmlađih do vrlo starih ljudi koji nikad prije nisu pomišljali na “activity tracking”). To je najjednostavnija i najšire primjene zdravstvena korist lako mjerljivog/dokazanog pozitivnog efekta. Fall detection je izneđujuće zanimljiva stvar. Meni to ne bi palo na pamet, to je definitivno “inovacija”. Navodno radi jako pouzdano i mnogim starijim korisnicima je spasilo život ili znatno olakšalo/ubrzalo pomoć pri nezgodama a i neki mlađi su imali korisiti od toga, od padova s ljestava do čak u automobilskim nesrećama (to možda nisu ni računali, ali ima smisla, slično je, teški sudar uglavnom uzrokuje gibanje koje bude detektirano kao “hard fall”). Heart opcije su svakako zanimljive, posebno marketinški (što nije loše, treba ljude potisnuti da si kupe općenito zdrastveno koristan uređaj), ali to je naravno nešto što treba manji broj ljudi ali kome zatreba, nije loše za imati. Nije loše dobiti notifikaciju o čudno niskom, čudno visokom ili neobično nepravilnom pulsu, Afib, ako se dogodi kao neočekivano i potakne na preventivni pregled koji se ponekad pokao čak i spasonosnim. Sam ECG pri ruci je naprosto cool.

    Kako je svaki život beskrajno vrijedan, taj možda relativno manji broj doslovno spašenih života heart opcijama je ovdje velika stvar, ne “manje bitna” nego taj globalni kumulativni impact na doslovno milijune ljudi koji se više kreću ovim poticajima i tako si masovno doprinose smanjivanju realnih rizika povezanih s neaktivnošću.

    A to je samo početak. Simbol smijera kojim se krenulo. Svaka verzija će donositi neka daljnja unaprijeđenja, nove opcije, što realno korisne što marketinški korisne jer zaista što god može potaknuti ljude da si kupe općekorisnu spravu – vrijedno je!

 97. Vjerujte mi da rh političari nisu zatukli narodu mozak do razine pećinskih ljudi sadašnja predsjednica nakon svih gafova,ludosti,glumatanja,gluposti ne da bi imala sadašnju podršku 50% nego bi ta podrška bila ispod 10% a i tih 10% bi bilo “za frizuru” i za ništa drugo…

  To zatucanje mozga narodu je konačno moralo isplivati na površinu u najgorem obliku.Sada najgori u društvu postaju najbolji a glupani se slušaju kao da su najpametniji…
  Ovo je društvo sada skrojeno za đakiće,grmoju i bulja a ne za rimca,bakića ili nekog trećeg…
  Sory ali to vam je jbg tako.Tražili smo gledajmo!

  Dogodine opet kreće proslava dana pobjede u čavoglavama,to je najveći praznik u svakoj ozbiljnoj državi i mi ćemo imati 100 tis ljudi na seoskom derneku i ako ta slika obiđe svijet ovi tamo će se pitati jeli to možda proslava dana pobjede u burkini faso ili blaže rečeno na kosovu a ne u nekoj ozbiljnoj članici eu?Neka se nitko ne ljuti ali stvari su jednostavno takve.Svaka ozbiljna država svoj dan pobjede i ponosa organizira u glavnom gradu na centralnom trgu,uz postrojavanje svoje vojske i uz veterane u opeglanim uniformama,državni vrh itd i to izgleda “apoteka” i šalje se slika o kakvoj se ozbiljnoj državi radi.Mi to nećemo!Ok onda neka nam dan pobjede izgleda kao četnički dernek u šumadiji.Ako je to nama ok,neka tako bude?Čemu se lagati?Tako nam je sve!

 98. Antun tragikomicno pogađa u sridu. Da nije tužno i stvarno, zaista ovo bi bila komedija sa elementima drame. Htjeli smo gene kamene i sad ih imamo. Nestati cemo sa ovih prostora jednom. Samo cemo izumrijeti

 99. Da, i sva hrana koju Hrvati jedu baš ono smrdi. Mlada janjetina s lukom, srdele, odojak. Mnogi jedu rukama i ono masno bijelo, ubijaju da bi jeli. Ustaški mozgovi, a jedu i ribi oči i mozak i tripice. Kulturni narodi jedu zapakirane sendviče iz plastike, karpaćo ili losose. Nitko ne igra polo, nego piju pivo ispred dućana, ma fuj narod. Rak svijeta. Bravo !

  • Od ovog nabrojanog daleko najviše jedem losos. Neki dan sam kupio “divlji, ulovljen na udicu, s Aljaske”, da malo isprobam američku hranu kad već toliko volim tu Ameriku.

   Sve je to OK ako je u umjerenoj količini i dobro kombinirano s drugim namirnicama…, ali samo ne to od odojka/janjeta “masno bijelo”! 😀 Rukama OK, ako su čiste.

   Ne postoji kulturna i nekulturna hrana. Sva hrana je stvar kulture. I kao turisti fora je probati lokalne stvari, iskusiti kulture kojima si u posjetu. U tom kontekstu su mi kukci baš intrigantni. Htio bih probati više takvih stvari. Do sada sam probao samo neke bezlične sušene vijetnamske.

   Ne treba stvarati predrasude prema kulturama na temelju tradicionalne hrane, ali od suvremenih ljudi se naravno očekuje da tradicionalnim receptima pristupaju kritički i odaberi si u skladu sa suvremenim nutricionističkim/zdravstvenim spoznajama.

 100. U mome gradu kada dođe jeftina janjetina sa novog zelanda redovi su a lička ili paška su za nas “izabrane” koji to možemo platiti i tu vam gužve nema jer je razlika u cijeni i do 60-80%a grad je jako bogat.Ne znam velebit kako je u vašem gradu?Pustite mitove?Japanci bi se po tome mogli rugati čitavom svijetu a tek kinezi?

 101. A danas vam je u turističkoj ponudi ribe iz jadrana max 15% ako isključimo i tovljene orade i brancine,sve drugo je uvoz,toliko nam je prave bijele ribe ostalo,ja se moram dobro rano ujutro oznojiti 3-4 sata da uhvatim ručak za obitelj a vrstan sam ribar….Ljudi bacaju ljeti 500 metara mreže na dubinu 80 metara, ne uhvate prave ribe ni za ručak za 6 osoba…Ostavimo se mitova!

 102. Baš čudno što iz jedne barke ne lovite za 7 restorana sa po 50 sjedećih mjesta.

  Mnogi su restorani koji traju vec generacijama gdje se sprema ulov toga dana svježa riba 100% i plodovi mora.
  Jučer smo jeli tunu ulovljenu sat ili dva vremena prije, kao putar je bila. Lignje se samo malo bace na gradele razrezane, mnogi nisu nigdje naučili spremat pa budu tvrde bez razloga.
  Talijani su nahrupili u bolje restorane bez rezervacije nema šanse dobiti stol. Vrhunska ulja, ocat, začinska bilja čine obroke doživljajima, pa oni tanjuri…Gušt mi je veliki kada vidim djecu da uživaju u takvoj hrani. Nema nutkanja…i oni osjećaju nešto posebno.
  Janjetinu peporučam lešo, ili nešto između lešo i pečene ali to samo vrhunski majstori pripremaju.

  Što se hrvatskih vina tiče, pa to je rapsodija. Veličanstvena su.

 103. Oporavak je pred vratima ? Dolazi otvaranje svega brzo, za mjesec dva tri pet kada prođe vrhunsac bolesti ??? Australija danas nema zaraženih nakon zatvaranja ljetos !

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.