DDJH

ĐĐ intervju

Jednog dana ću ispričati kako smo spasili ĐĐ, to će biti epska priča, slična onoj kako smo spasili imovinu preko 10.000 stradalnika Domovinskog rata u Dom Holdingu / Korifej / Valamaru i natjerali ga da postane transparentna javna kompanija.

Ključni element je bio dioničarski aktivizam, posebno na skupštinama. Usporedite sad to s dioničarima Uljanika i njihovim ‘dolaskom’ na skupštine i djelovanjem kroz skupštinu.

Naravno, apsolutno nezamjenjivu ulogu je imao Nadzorni odbor gdje su se prvi (i valjda jedini put) u hrvatskoj povijesti ujedinili predstavnici privatnih dioničara i radnika i smijenili od strane države imenovanig Predsjednika uprave u čijem su mandatu napravljeni kolosalni gubici i ĐĐ doveden na sam rub ponora. A na Glavnoj skupštini smo mi dioničari tako razgovarali s jednim uhljebom – članom NO koji ga je grčevito branio opstrukcijom rada NO (pazite: ‘dečki’ su za vrijeme sjednice NO telefonirali ‘svim’ ministru i izlazili s NO da sruše kvorum kao da se radi o nekoj političkoj organizaciji, a u d.d. NO mora aktivno raditu), da se na koncu GS čovjek skori rasplakao i ispričavao kad je postao svjestan materijalne i kaznene odgovornosti, iako je sjednicu započeo prilično bahato.

+ + +

“U razdoblju od 2015. do 2018. sklopili smo ukupno 16 ugovora sa sedam kupaca iz Francuske, Njemačke i Austrije za ukupno 1255 vagona. Okvirna vrijednost čitavog posla bila je 116 milijuna eura. Do kraja prvog polugodišta smo isporučili ukupno 735 vagona dok ih 520 u raznim fazama razvoja i proizvodnje. Naš glavni naručitelj je do 2011. godine bio HŽ, a nadam se da će to biti i u budućnosti. U razdoblju od 2000. do 2011. smo im isporučili ukupno 1200 vagona, a zadnja narudžba od 50 vagona je bila te godine. No, 2013. mi smo, uslijed krize i nedostataka narudžbi, došli na nula vagona. Tada smo se jače okrenuli izvozu i već naredne godine je bilo isporučeno 100 vagona. Do 2016. je to naraslo na 260, a lani smo ugovorili 390 vagona. Očekivanja za 2018. su puno veća jer je već dosad ugovoreno 635 vagona. To je vidljivo i po prihodima koji su 2017. bili 290 milijuna kuna, a ove godine očekujem 10 posto više. Tijekom naredne godine se očekuje daljnji rast za 10-ak posto. ”

http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/bez-ijednog-narucenog-vagona-u-2013-godini-skocili-smo-na-635-u-ovoj-imat-cemo-320-mil-kn-prihoda-a-nagodinu-10-vise-344904

(Dioničar sam ĐĐ.)

Kategorije:DDJH, Uncategorized

106 replies »

 1. Sto reci nego bravo DD , jos se nadajmo ponekad slagu na torti ( Patria ili nesto iz vojnog programa ) , uspjesnom restruktuiranju i pozitivnom poslovanju do kraja godine i na kraju uspjesnoj dokapitalizaciji ili strateskog partnera da se dode do obrtnih sredstava i izbjegnu banke i krediti jer kamate puno odnesu . Idemo DD..

 2. Nenade puno uspjeha vam želim sa ĐĐ, znam da imate fokus i na puno drugih stvari, zanima me pratite li Lošinjsku, dešava li se tamo što od najjavljenih investicija?

 3. Na kraju ispada da ih je crna nuzda natjerala na to da se (p)okrenu prema izvozu i natjecanju s najjacim konkurentima. Steta sto ta crna nuzda nije dosla prije 20 godina, sad bi mozda i Montaza i TEP jos uvijek bili dio Djure. Profitabilnog Djure koji bi s njima danas bio daleko najveca i najuspjesnija industrijska kompanija u Hrvatskoj pa i sire. Ovako sad moraju raditi ono sto je trebali napraviti davno, maknuti se od drzave, razvijati nove proizvode, dovoditi najkvalitetniji kadar, proizvoditi najsofisticiranije proizvode za izvoz i na kraju price zaraditi. Tuzno je sto nam kao drustvu jako sporo dolazi iz guzice u glavu pa se tesko pokrenemo prije nego lupimo glavom o zid, kao sto trenutno lupaju u Puli i Rijeci

 4. Moram pohvaliti marketing od Đure Đakovića koji je sve bolji!
  Mislim da su specijalizirani sajmovi pravi put do novih kupaca,
  te za održavanje dobrog odnosa sa postojećima! Bravo!

  http://www.duro-dakovic.com/press_centar/novosti/duro_dakovic_specijalna_vozila_i_duro_dakovic_strojna_obrada_izlazu_na_sajmu_innotrans_u_berlinu.aspx

  https://hr-hr.facebook.com/durodakovic1921/

  https://www.linkedin.com/company/duro-dakovic?trk=similar-companies_org_title

  • E uvijek sam se pitao čemu ti sajmovi (ono na sajam ide reklamirati transformatore, vagone… ne zvuči mi kao “sajamska roba”), zar to stvarno netko “tek na sajmu” vidi, zbog sajma se odluči na kupnju?

   Ako to stvarno ima neke koristi, pa onda treba ići na sve sajmove svijeta. Što košta otići na sajam…

   • Zna se zašto su sajmovi. Tamo ljudi kupuju proizvode koje ima pašu i na koje su navikli. Ovi veći su pak za ozbiljne igrače no i tu se traže inovacije i proizvode koji su potrebni. Tu se znaju uspostaviti kontakti i dobre dugoročne suradnje. Vozi Đuro sve brže i brže a tek je krenuo 🙂

 5. Daleko više bi volio da smo novac uspjeli pronaći na tržištu nego ovako..Nije uspjela prodaja imovine i ovo je logična posljedica ..E sad kad smo već dobili novac bitno je da se pametno iskoristi i da se završi proces financijskog restrukturiranja.Napravim 2 koraka naprijed iz zagrljaja države pa jedan nazad.

   • Slažem se, sada kada konsolidiraju bilancu automatski postaju atraktivniji
    za ulagatelje na tržištu, a uz sva ostala operativna restrukturiranja koja rade
    ova priča postaje stabilna sa dugoročnom perspektivom razvoja i rasta.

   • Ma stoji samo ja sam se nadao da ce se prepoznati napori uprava i da ce se naci ulagač.. Država je vlasnik 38% i logično je da brine o svojoj imovini..Bilo bi možda dobro da uprava d obavijest na što će se potrošit taj novac.. Prošle godine financijski rashodi su bili skoro 25 mil kn.. (kamate, tečaj).. Ovo je jako važan trenutak za Đuru…

   • Hoće li se održati, odnosno je li izgledna nakon ovog kredita, dokapitalizacija do kraja ove godine (2018.) kako je najavljeno putem uvrštenja novih dionica? Ili će se restrukturiranje obavljati zasad u bližoj budućnosti isključivo iz ovog kredita?

    • Ovako na prvu gledajući možemo doći do zaključka da iznos kredita od 95 milijuna kuna odgovara približno gornjem pragu uspjeha dokapitalizacije pa me ne bi čudio odustanak od dokapitalizacije u ovom trenutku. Mnogi su fokusirani na trenutnu cijenu dionice, ali izostanak dokapitalizacije i odabir ovakvog načina financiranja u slučaju pozitivnog raspleta nije nešto što je nužno loše. Naime, dokapitalizacije kao takve donose svježi novac u tvrtku, ali imaju za posljedicu izdavanje novih dionica pa razvodnjavaju male dioničare. Za njih je možda bolje uspješno restrukturiranje uz kreditno zaduženje tj trošak kamate od 4% ukoliko uspiješ ostvariti zacrtano nije strašan… naravno, za samu tvrtku i management je bolja dokapitalizacija jer nema kamate i likvidnosnog opterećenja u budućnosti zbog vraćanja kredita… postoje u ovakvim situacijama različiti kutovi gledanja, na to sam htio ukazati

    • Da…, equity na ovako rizičnom tržištu sigurno košta puuuno više od 4 % 😀

     Ako operativni novčani tok može to podnijeti, u Hrvatskoj je uvijek dobra ideja zadužiti se ako/kad se nudi po tako atraktivnim uvjetima.

     To je jedna od stvari koje su naše turističke kompanije sasvim lijepo odigrale. Svi ti HBOR i slični atraktivni krediti (unatoč ponekad malo problemčića sa “Švicarcima”) kad se već nude… treba ih uzeti!

 6. Kamata je dosta visoka. Sve preko 3% danas nije jeftino. Još pogotovo preko HBOR-a. Ali očito su procijenili da Đuro nosi veći rizik pa od tuda i takva kamata.

   • Ma nema veze poček sa cijenom kapitala. Možda ga mrvicu poskupljuje ali ne tako puno..Kamata se plaća i u počeku i to na cijelokupni iznos kredita.

 7. Ovaj kredit je po meni daleko najbolja vijest ove godine, uz dobre polugodisnje rezultate i povecanje ugovorenosti poslova u izvoznom segmentu. Sa kreditom ce se platiti dospjela potrazivanja od dobavljaca, koji ce posljedicno tome smanjiti
  svoje marze i prodajne cijene materijala, smanjit ce se troskovi
  za kratkorocne pozajmice prema bankama, te ce se ubrzati proizvodni ciklus sa pravovremenim odradjivanjem ugovorenih projekata kako bi ih isporucili u dogovoreno vrijeme i izbjegli
  penale po kasnjenjima. U zadnjih godinu dana su smanjili minus na radnom kapitalu za 50 mil.kn, te se ocekuje i daljnje smanjivanje. Druga stvar na kojoj intenzivno radi uprava je restrukturiranje i/ili prodaja DDIR ciji gubitak je uteg na poslovanju grupe DDJH i bez cijeg gubitka bi imali polugodisnju dobit od 15 mil.kn. Tek kada se ta dva problema uspjesno rijese, a mislim da su na pravom putu i pri kraju rjesenja oba problema, te firma postane profitabilna na godisnjoj razini, trazit ce se zainteresirani investitor za povecanje kapitala i dokapitalizaciju koja je jedino dugorocno rjesenje za DDJH.

 8. Kreće najveća vojna vježba Hrvatske vojske Velebit 18. DOMOVINI VJERNI ! 5.500 vojnika na kopnu, zraku i hrvatskom moru.

  • Kamo sreće, ali mislim da je ovaj posjet Đuri bio samo jedna od aktivnosti u sklopu privremenog izmjestanja Ureda Predsjednice iz ZG u SB – mislim da je njen daleko veci fokus bio na plinifikaciji rafinerije u Bosanskom brodu.

 9. KGK baš ima takvu moć…ma give me a break!
  Neka se što manje uslikavaju i pričaju bajke i puste Đuru da radi kao do sada, uz svu potporu upravi i jačih ulagača. Proći će puno vode ispod savskog mosta dok vojni program počne prihodovati. Neka šibaju vagone i ostale metalce i samo naprijed!👍

  • Slažem se kolega, neka rade ono što im ide, a kad tad doći će i neki posao iz vojnog programa i onda će to biti šlag na tortu ili ona višnja na vrhu :-)))

 10. Zanimljivo trgovanje na ZSE nakon objave svih ovih pozitivnih vijesti kod Đure.
  Dionica mi izgleda kao da je u niskom startu, ali imam osjećaj kao da se čeka da
  netko opali hitac za početak rally-ja ili da neki veći investitor krene kupovati. Za
  sada mi se čini da je trgovanje još dosta suzdržano, ali nakon objave rezultata za
  3. kvartal i eventualnog poziva za dokapitalizaciju mogla bi se ova dionica pustiti s
  lanca na realnije razine iznad 20kn. Ovo je samo moje razmišljanje i nije nagovor
  na kupnju i/ili prodaju.

  • To bi bila konkretna pomoć države Đuri da se još više osovi na noge. Bolje podržavati dobitaše (Đuro) nego teške luzere tipa Uljanik ili Petrokemiju… ljudi moji ova zemlja je teški slučaj.

   • Uljanik i Petrokemiju je netko doveo u ovu situaciju. Da nije bilo kvalitetnih ljudi u kompaniji, relativno sretnog spleta okolnosti i velike Nenadove upornosti koju je pratila spremnost za financijskim angažmanom ovdje bi vrlo vjerojatno bio isti ili sličan scenarij. Svaka tvrtka treba kvalitetan management i aktivne dioničare. Smatram da su te dvije komponente preduvjet dugoročnog uspjeha.

  • Iz intervjua sa g. Bartolom:

   “Stvarna i velika promjena bi se dogodila s nekim značajnijim poslom za MORH ili ino-kupca i to bi nam uvelike promijenilo strukturu poslovanja, a naravno i prihode i rezultate poslovanja.”

   Kad bi se modernizirao dio tenkova za MORH sto se kad tad treba odraditi automatski bi skocila profitabilnost DDJH sto bi bila odlicna vijest, te takodjer i vjetar u ledja za javljanje na natjecaje u stranim drzavama za isti tip posla. Ako se ne varam glavna zamjerka na stranim tenderima je do sada bila da prvo Djuro treba to odraditi na domacem trzistu, pa tek onda ima sanse vani.

 11. Modernizacija nečega što je napravljeno prije 34 godine, a trebalo bi se raditi o vrlo sofisticiranoj vojnoj opremi, nije baš moguća. Kao što je teško modernizirati staru kamenu kuću na obali, teško je modernizirati i M-84. Koji je nastao na bazi T-72, a ovo “72” označava 1972. kada je prvi tenk sišao s proizvodne trake u Rusiji…

  Ono što bi i MORH-u i ĐĐ-u trebalo je revitalizacija programa “Degman” kojim bi se proizvodili tenkovi koji svojim mogućnostima mogu odgovoriti na današnje zahtjeve, a ne zahtjeve od prije 40 ili 50 godina. Dakle, ili ponovno pokretanje razvoja i proizvodnje vlastitog tenka ili suradnja s Njemačkom, Izraelom ili Francuskom na lokalnoj proizvodnji njihovih tenkova, kao što se radilo s Fincima za BOV. Mogućnost da mala Hrvatska može sama proizvesti tenk bi gurnula Hrvatsku i ĐĐ u jako uski krug država na svijetu koje same grade takva vozila. Puno toga bi se tu pitalo saveznike i “saveznike” jer izgradnja tenka nije samo tehničko ili financijsko pitanje već i političko.

  Kada bi se u Đuri ponovno pokrenule trake za proizvodnju tenkova, uz samo jedan prodajni ugovor poput famoznog s Kuvajtom prije 30 godina, to bi za naše gospodarstvo bio neviđen poguranac, doslovno bi se (pozitivno) gospodarstvo protreslo. Ali to je sve trenutno “što bi bilo kad bi bilo”.

 12. Ovo je iz trenutno važećeg Dugoročnog plana razvoja oružanih snaga RH ( 2015-2024 )..

  Hrvatska kopnena vojska
  a. Oklopništvo
  – ukupno će se u operativnoj uporabi u Oružanim snagama zadržati 48
  tenkova i na kojima će se provesti proces revizije; jedna tenkovska satnija
  bit će modernizirana

  No taj plan je sada na reviziji i trebao bi biti gotovo do prosinca 2018. godine.

 13. Biti će zanimljivo vidjeti do kuda se stiglo sa uvođenjem reda u Industrijskim rješenjima. Nenade znate li jel se ovih 80ak zaposlenika Industrijskih rješenja riješilo otpremninama ili su prešli u Transport?

 14. Pretpostavljam da nam Đuro trenutno ništa bitno (u %) ne izvozi u SAU? Ne vidim detaljniju raščlambu izvoza (po zemljama).

  Nekako mi se čini da bi se tu stvari mogle zakomplicirati (iako ja mislim da su baš nekakve sankcije ludost, ne želim sankcije za SAU, nego obratno, natjerati ih da kupuju što više naših zapadnih proizvoda da tako vrate zadnji cent dobiven od nafte).

  Moj KODT je tu možda još najizloženiji od svega na ZSE, izvozio je on uvijek nešto i tamo (nema gdje ne izvozi) ali srećom Zapadna i Sjeverna Europa sve više dominiraju, da te “Ostale zemlje Azije, Afrike i Amerike” (ne vidim detaljnije) su prošle godine spale na svega 7 % prodaje (čak manje i od Hrvatske!), tako da ako ima u toj sumi i nešto SAU, nije veliki rizik, mali jednoznamenkasti.

 15. Vidjet ćemo kakvo će biti godišnje izvješće, o čemu dosta toga ovisi, pri
  čemu se referiram na budući dokap. Najavljivali su operativnu dobit na
  godišnjoj razini, pa ćemo vidjeti da li su govorili istinu ovaj put!

 16. Pokusavam shvatiti mentalni sklop ljudi koji dionice Djure prodaju po 14kn i manje od toga ali mi ne ide, pa ako mi netko od kolegica i kolega sa Eclectice moze u tome pomoci, bio bih zahvalan

  • Meni je pak skroz očekivano. Naime, ja sama nedavno bio dokupio…. A tako je uvijek, kad ja nešto kupim prvo odmah padne, poslije krene rasti! 🙂

  • Pa neznam , mozda ti pomogne to da ja imam
   Spremno nesto sredstava a ne usudujem se kupiti DD po tako mevjerovatno jeftinim cijenama ,vise me brine nevjerovatan pad bez veze Valamara , stagnacia ili pad dionica koji daju dobru dividendu i jos ktome su imali odlicna izvjesca na tromjesjecju , moj zakljucak je da nas male dionicare cekaju teska vremena i samo oni koji su dugorocni ce opstati ako su ulagali u dionice firmi koje ne mogu samo tako propasti a oni koji su mislili zaraditi ili iz dana u dan misle na taradu ce pogrijesiti prije ili kasnije 🙂 , svejedno jeza me hvata sto se ne usudujem kupiti dionice DD po ovakvim cijenama pa onda moram razumjeti mentalni sklop i onih koji ih prodaju po takv cijenama .

   • To su dvije jako različite dionice 🙂 Mene ne čudi pad RIVP s 48 kn na ove razine, neovisno o drugim kretanjima na tržištu, jer to nije bila baš niska cijena. S druge strane pad/rast DDJH ne može “čuditi ili ne čuditi”, to je sad suštinski neizvjesnija/rizičnija situacija, tu ništa ne treba biti nikome “neobično”. Još nije sigurno kako će se Đurina budućnost razvijati, i investitori “imaju pravo biti zbunjeni i uplašeni”. Ali ja mislim da je veća šansa za pozitivniji razvoj nego negativniji, ja sam tu optimističan, očito u suprotnosti s većinom trenutno zbunjenih i uplašenih investitora.

 17. Svi koji kupuju i svi koji prodaju, imaju svoje razloge. Dugoročni sam ulagač i svojevremeno sam prodavao ali samo da bi za isto kupio nesto drugo. Osobno mislim da je ok dokup DDJH i ja imam nesto u planu…ali gledam i VART. Turisti sad padaju ali mislim da će djuro dugoročno kad se oslobodi balasta (rade na tome ako pratite), biti profitabilna. Opet, investirajte sto mozete podnijeti kao gubitak, a ne da nemate za kruh i yogurt. LP svima i pozitiva☺

  • Slazem se sa obojicom , ali svatko od nas reagira u odnosu na svoj portfelj a ja sam dosao u situaciju da moram gledati na prosirenje portfelja sto znaci da dokup meni vaznih dionica DD i Valamara ne dolazi u obzir u ovom trenutku dok recimo razmatram dokup nekih drugih ukljucujuci i Varteks velike promjene su tamo dogadaju , neki dan sam bio blizu Beca u velikom Brend centru gdje stotine brendova cak je i hotel napravljen za kupce gotovo je to nemoguce obici u jednom danu (parndort ) sami brendovi cijene povoljne u odnosu po kojim se ta roba inace moze kupiti i izbor velik nadam se da ce tamo jednoga dana zasvjetliti i ime Varteksa jer stomse sve smatra brendom Varteks je za takve Premija . Sto se tice Valamara uopce ne smatram da je precjenjen na cijenama 40-42 i to ce sve potvrditi do predsezone a poslije sigurno .

 18. Po meni ovaj kvartal je fini test za upravu i dosadasnje procese restrukturiranja. Hoce li ili nece uspjeti “natjerati” operativu da zavrsi ugovorene poslove, i naravno s kakvim marzama su te poslove ugovarali.
  Rekao bih da je po ovim cijenama DDJ dobra kupnja u rizicnijem dijelu portfelja.
  Ako je restrukturiranje napravljeno dobro, nije preoptimisticno ocekivati kroz 5 godina da Djuro radi 50-80 mil kn neto dobiti. A onda je dionica preko stotke.
  Ali ako se sivilo nastavi to je dobra indikacija za ruzne scenarije. U tom slucaju mozemo ocekivati da ako veliki poslovi dodju (vojni ili drugi) opet ce se isti raditi na nulu.
  Jedva cekam izvjestaj!

  • Gledajte, bio sam optimist, ali mi se stvari nakon zadnjeg izvješća za 3. kvartal više ne sviđaju.
   Ne očekujem da će doći u pozitivu ove godine, s čim se pretpostavljam slaže i većina aktera na tržištu, što je vjerojatno i odraz trenutne cijene koja je na 13 kn sa tendencijom daljnjeg pada. Kada se pogleda da je većina ljudi ovdje ulazila po cijenama od 30 kn i višima, ovo je ravno katastrofi koja se valjda samo može doživjeti na zse.

   • Proslo izvjesce je po meni bilo dosta upitne informativnosti. Ako je istina kao sto se navodi da su se isporuke prebacile iz 3. u 4. kvartal, naravno ovisno o kolicini takvih isporuka, to bi moglo znaciti vrlo dobar 4. kvartal.
    Specificnost branse je takva da se dosta zavisnih troskova proknjizi prije nego se prihod dogodio.
    Pod uvjetom da je uprava dobro planirala prilikom formiranja cijene i naravno ako do kraja godine stisnu da se sve isporuci po planu, to bi trebalo po meni ispasti ok.

  • Generalno ne bi bilo lose, kao ideja naravno, da npr ambasadori neke zemlje kada se salju u Hr, da mozda bude netko tko ima korijene iz zemlje u koju ide.
   Sto se tice americkog ambasadora, kroz njegovo imenovanje se vidi koliko je amerika okrenuta biznisu. Mislim da je covjek bio poduzetnik, i to vrlo uspjesan i kao takav je dosao u ulozi ambasadora u Hr. Dakle, netko tko zna kako promicati interese amerike, a ne neki uhljeb koji nikad u zivotu nije isplatio niti jednu jedinu placu.

 19. Jako zanimljivo moram priznati, a jos mi je zanimljiviji komentar sa twittera ispod o
  buducoj suradnji sto bi bilo fantasticno 🙂

 20. Sve je to lijepo, ali cijena i dalje roni kao da ne postoji sutra, sada je na 13 kn.
  Slična je situacija i na Dalekovodu gdje su je zatukli na malo iznad 6 kuna.
  Investitori su se prestrašili i prestali kupovati, a netko neumorno prodaje i
  ruši cijenu obje dionice. Čini mi se da je po ljetu bilo respektabilnih transakcija
  na DDJH po par desetaka tisuća komada na 16 – 17 kn, a sada je kupnja na
  DDJH skoro prazna.

  • Pa to je odlicna cijena za kupnju ja ne cekam da krene gore a kad pogledam strukturu DD i Dalekovoda uvijek prije bi kupio DD :), molim , ne kopirajte me jer ni ja neznam
   Sto radim 🙂

 21. Ako cemo gledat i orijentirat se prema cijeni dionice na burzi, Đuro Dakovic je u malo vise od godinu dana izgubio 70 posto vrijednosti odnosno firma vrijedi 3 do 4 puta manje nego na 42 kune, cijeni u listopadu prosle godine. Ako i u tu cijenu uracunamo euforiju koju je donjeo moguci dokap crnog čelika, i zaokruzimo cak i na manju vrijednost, ajmo rec cak na 25-30 kuna, to znaci da firma vrijedi duplo manje nego prije godinu dana. Dali netko od vas dionicara ima osjecaj da firma vrijedi duplo manje nego prije godinu dana? Ja ne da mislim da vrijedi duplo manje nego mislim da vrijedi cak i vise. Cijena dionice na burzi podlozna je mnogobrojnim utjecajima te je potpuno netocno da stanje dionice prikazuje i stanje firme. Izmedu ostalog zato i postoje podcijenjene i precijenjene dionice. Sto se toliko drasticno promijenilo u poslovanju da je vrijednost prepolovljena, ako netko zna nek slobodno kaze jer ja vidim manji napredak nabolje, tako da ova trenutna cijena od 13 kune izgleda ko kupnja na black friday. Malo sam zakomplicirao, ugl mislim da ce te shvatiti sto zelim rec

  • Ma sve je to super i svi to znamo, ali kupnje nema, a ekipa po forumima druka da bi dionica trebala biti na BVPS koji je oko 6 kuna ili manje, pa vise ne znam sto misliti. Evo Dalekovod je dosao do tih 6 kuna, a nema dna koliko vidim po svemu, jer rasprodaji nema kraja i svaki dan je sve jaca. Na trzistu je opca depresija i ekipa je nakon agrokora preplasena da ce ostati bez svega pa i dalje rasprodaje dionice, a kupaca je sve manje. Mozda sam malo pesimistican, ali kad vam portfelj padne za toliki postotak kao meni tesko je biti optimist.

  • Vani je glavno pitanje je li ovo “proljeće 2009.” ili “jesen 2008.”, hoće li nekakav Lehman Brothers iznenada od nekamo tek iskočiti?

   Kako god 2009./2019. nije daleko. Ostalo su detalji 😀

 22. Tocno tako. Vrijednost na zse ne znaci i vrijednost kompanije, ali tu smo gdje smo. Ovdje bi se i Buffet poskliznuo. Dugoročnik sam kako god, makar sam u cijelom portfelju 50% niže u godinu dana. Sve sam postavio prije 10 tak godina, razmisljam o slijedecih 10, a radim i živim u ovom trenutku. Game is not over till…😊

 23. Ne mislim da će rasti 50-100% kao tada već mislim na neke Nenadove opaske tipa:

  – su trenutne cijene nekih hrvatskih dionica značajno nerealne
  – su cijene nekih dionica značajno više od ostalih odmaknute of fer vrijednosti

  sljedećim argumentima:
  (i) razdioba pada cijena pojedinih dionica je vrlo nerealna
  (ii) takva nerealna razdioba ne može biti inducirana sistemskim rizikom (npr. strah od državnog defaulta)

 24. Zanimljivo kako se bid popuni za 5 minuta kada netko raspali po prodaji na 12 kn :-).
  Čak je nešto sitno i upalo, ali nedovoljno 🙂

  • Perice jos je rano ja cu krenuti kad se pojavi jednocifren broj 🙂 mozda cak i sacekam da bude i taj jednocifreni sto manji ,a sve se cini da ce se to uskoro dogoditi .

   • Zanimljivo kako se mijenja prica na ovom blogu u samo godinu i pol dana. Prvo je dionica bila podcijenjena na 30, pa na 20, na 15 itd., a sada je vec precijenjena na 12 i ide na sto nizi jednocifreni broj. Svaka cast, nisam mislio da cu to ovdje dozivjeti. Bas me zanima sto o tome misli g. Bakic koji je dokapitalizirao firmu prosle godine po 20kn.

    • Pa , mislio sam da je na moj komentar dovoljno staviti smjeska , jer sam to napisao iz zezancije , pa vec dugo se ovdje samo spominje crobex pada … pada ovo pada ono , padaju dionice koje posluju i rade odlicno kao recimo AD plastik koji je jedna od rijetkih dionica koja nije pala nakon Agrokora dotaknula je nekih 202 kune a nakon toga je napravila nekoliko fantasticnih ugovora akviziciju tvornice u Madarskoj ali nije rasla nego pala na sadasnjih +_180 kuna , Valamar i jos neke dionice koje ja pratim takoder , sto se tice DD on je ozbiljan dio mog portfelje i kupujem ga sve ispod 14 kuna naravno kad imam novca jer ja vjerujem u njega iako nakon ovoga zadnjeg kvartala sam oprezan jer sa njim nisam zadovoljan uopce jednostavno to ide sve sporo ali nije problem u tome prije toga izvjestaja DD je napravio prilicno dobar ugovor 130M za vagone ali isporuka slijedece godine 4 kvartal to za mene nije dobro to znaci da DD moze godisnje napravit max 500M kuna posla i to samo ako sve ide po planu to je malo i uz sve sto se izdogadalo zadnje godinu i pol u DD nije cudo sto on pada na ove razine(CČ, vlada, gublenje ugovora za janaf od staklarske radnje , nema narudzbi nikakvik za vojni program) kada pada i jedan AD plastik , Valamar , Koncar, ERNT i mnoge druge dionice a proizvode nesto sto se uglavnom ne jede :), Nase trziste je suludo nepredvidljivo ali sada se vec godinu inpol jako predvidljivo krece a ovdje je daleko vazniji sport , krscanstvo, 41,91 , desni lijevi , presjednica i Premijer kao i vlada da li to ima veze sa padom dionica , pa naravno da ima,jesu li ti padovi sada prilika za kupnju nemam pojma da li kupujem dionice , pa kupujem jer sam dugorocan bolje da ih kupujem dok padaju nego dok rastu . Zivjeli.

 25. Da li ima neki poseban razlog zasto je stavljen link na vas clanak od prije 2 godine o odnosu pojedinih lokalnih politicara prema Djuri?

 26. Evo mala rasprava za nas dionicare, kakva ocekivanja imate od 2019? Mislite li da ce se sljedece godine zaokruziti restruktuiranje? Hoce li 95 milijona kuna kredita Đuru okrenut prema putu profitabilnosti? I gdje vidite cijenu dionice za tocno godinu dana?

  • Iako nada umire posljednja i iako sam po prirodi optimist, ne ocekujem znacajnije pozitivne pomake u 2019oj kada je cijena dionice Djure u pitanju.
   Restrukturiranje Industrijskih rjesenja se presporo provodi, obrambeni program godinama stagnira (proizvodnja 13 BOVa za Patriju, natjecaj u Kuvajtu), strateskog partnera nema na vidiku…Jedina pozitiva su ugovori za vagone ali i ti ugovori nemaju apsolutno nikakav pozitivan utjecaj na cijenu dionice, s kojom se trguje debelo, debelo ispod nominale.

   Na moje suvlasnistvo u Djuri gledam kao na svoj 4. mirovinski stup / stimulativnu otpremninu, pa se nadam da ce kroz iducih 20ak godina Djuro doci barem do 50kn – meni dovoljno/ponekada valja biti i skroman 😊

  • Malo je nezahvalno davati prognoze o kretanju cijene dionice ili čak i o
   poslovanju firme, jer mi mali dioničari obično informacije o poslovanju dobijemo
   tek kasnije sa objavom rezultata za 4. kvartal. Obično je ta objava krajem 1.
   mjeseca iduće godine, što nije ni tako daleka budućnost ako malo razmislite.

   Kad bih trebao baciti okladu, s obzirom na sve scenarije, na kredit od 95 mil.kn.
   sa počekom od 3 godine koji im je supstitut za dokap, te na pomak u proizvodnji
   vagona rekao bih da će rezultati za 4. kvartal ostati slični onima za 3. kvartal ili
   malo bolji. S obzirom da su taj kredit dobili krajem 10. mjeseca ne očekujem da
   će u 2 mjeseca napraviti neki dramatičan pomak i neko čudo u financijskom planu,
   ali bitan je smjer u kojem sve skupa ide, a on je po meni dobar ili bar bolji nego prije.

   Rizik je sa ovim kreditom bitno smanjen i čekaju se dobri rezultati i bolja vremena
   na zse za dokap, što je strateški dobra odluka s obzirom na trenutno stanje na zse.

   Kad i ako bi smjer smanjivanja duga i poboljšanja rezultata ostao na istom tragu
   i dalje u ovo doba iduće godine predviđam da bi cijena mogla biti iznad
   nominale od 20kn, ali ne znam točno koliko. Po instinktu negdje između 25-30kn,
   što bi bio porast od ravno 100% na trenutnu cijenu, što je prilično optimistično, ali nitko,
   pa ni oni najpesimističniji nisu očekivali da će cijena toliko pasti u zadnjih godinu dana
   jer se poslovanje, moramo priznati popravlja, puževim korakom, ali polako ide na bolje.

   Ovo moje predviđanje gore je s uvjetom da se vani ne polome tržišta, te da i na zse
   malo zasja sunce, ali otom potom.

  • Lijepo od njih da su se ispričali na nenamjernoj pogrešci u članku,
   jer sam se i ja bar jednom zabunio u nick-ovima nbakic i nenadb,
   ali spasila me ova sličica pokraj nick-a koja je različita.

   Ima li tko komentar na ostatak tog članka na poslovnom?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.