Croatian Makers

Njemačka mijenja Ustav da bi uvela digitalizaciju u škole, projekt od 5 mlrd. eura

Vidim da je ova vijest kod nas prošla nezapaženo, pa ponovimo:
– Njemačka savezna Vlada se prošli mjesec bila povukla u dvodnevnu izolaciju kako bi razmatrala digitalizaciju (digitalnu transformaciju)
– Zatim su donijeli odluku da ulože 5 mlrd. eura u digitalizaciju školstva (laptopi, tableti, WiFi …)

A prije dva dana su donijeli odluku da mijenjaju Ustav kako bi to sproveli u djelo (škole su pod ingerencijom država, pa ovakvom promjenom npr. Bavarska ne može odlučiti ostaviti izvan ovoga), vidite ovdje.

Kao što znate, Hrvatska je od zadnjeg luzera u digitalizacije školstva napredovala do jednog od predvodnika, tu ne govorim o skupoj opremi, nego stvarnom korištenju tehnologije u svrhu razvoja digitalnih kompetencija i kreativnosti, pokretom Croatian Makers koji je već došao do preko 100.000 djece (ako želite sažetak, najbolje je vidjeti ukratko na engleskom ovdje, iako nedostaju neki zadnji veliki projekti).

Kategorije:Croatian Makers

4 replies »

 1. Što se tiče digitalizacije i zakona…, iako sam ja protiv one vrste zakona koje u užem smislu nazivamo regulacijom, neku umjerenu vrstu regulacije (GDPR je recimo na pravom putu, bar “duhom zakona”, premda je konkretni zakon možda ipak bezveze kao i većina toga što proizađe iz EU-birokratske mašinerije) bih podržao, jer naime pogledajte ovo https://www.nytimes.com/interactive/2018/12/10/business/location-data-privacy-apps.html

  Ovdje dosta zgodno, po prvi put ovako lijepo istraženo i objavljeno široj javnosti, opisuju stvar o kojoj sam vam ja negdje ovdje pričao prije jedno par mjeseci.

  AdTech industrija i općenito ads sponsored sadržaj vrlo su neugodna stvar za korisnike. Oni nisu svjesni kako i koliko plaćaju “besplatne” usluge. I najtužnije, toga nisu svjesni ni oni koji nude te usluge.

  U članku govore primarno o location data kao onom istina osnovnom, ali i drugi “manji” podaci koje niste svjesni da se skupljaju nisu bezazlena stvar, jer omogućuju vas deanonimizirati. Vi niste samo neka anonimna točka koja se kreće u prostoru. Toj točki je često moguće (kad bi se htjelo, ili kad završi u rukama onih koji u tome vide interes) “pogoditi” osobno ime itd., na kraju potpuno identificirati.

  A i većini vas kojima kriminalci ozbiljne na naštete zloporabom podataka nakon nekog hakerskog upada negdje…, to neželjeno “skupljanje” vas ako ništa košta baterije, performansi (time UX-a aplikacije koju neopravdano optužujete da loše radi – nije ona kriva nego neki Ad SDK ispod nje radi gluposti), data prometa….

  Ne znam koliko bi se ljudi osjećali ugodno da postanu svjesni da na možda 300 (sigurno ne uvijek naročito sigurnih) mjesta diljem svijeta, od Kine i Rusije do USA, imaju podatke o vama i vašoj djeci, gdje vam je kuća, gdje posao, škola, gdje i kad se krećete, čisto kao ono osnovno, dalje još uz razne druge kontekstualne podatke koji o vama govore više nego sami o sebi znate.

  I nažalost, “korisiti iPhone” nije savršeni lijek. I kao iPhone korisnika dosta će o vama znati ako koristite takve “besplatne aplikacije”, mada naravno ne baš toliko precizno kao u slučaju Android telefona (i u svakom slučaju to možete lakše zabraniti im ako se malo potrudite razmisliti o dozvolama koje dajete) gdje je sve to puuno lakše skupiti bez dozvole korisnike ili puno agresivnije s dozvolom. Ispričao sam jednom i onu anegdotu kako sam na svoje uši slušao “tehničke probleme” o prevelikim payload-ima kojim Android uređaji bomardiraju server (kakvih s iOS strane nema jer iOS verzija skupi stotine puta manje).

  Ne znam koliko bi Android uređaj trebao biti puta jeftiniji od iPhonea pa da to bude razuman trade-off, i nisam siguran da je dovoljno kupiti djeci iPhone a na sebi štednji pa si uzeti Android jer i preko svog nesigurnog uređaja možda možete nekako posredno izložiti opasnosti cijelu obitelj.

  Buffett stvarno nije lud i poznavanje banaka mu se isplatilo u razumijevanju ove vrste moata (jednog od nekoliko koji okružuju AAPL), to “povjerenje” koje se ovdje tako jako treba i na čijoj izgradnji je najviše odmakao baš Apple, mada nema 100 % sigurne banke, isto tako niti softvera.

  • Nastavno na ovo što sam tu spomenuo, evo jedan žrtveni jaganjac. IBM je velika meta pa se dogodi ovakva tužba, ali protiv stotina tisuća drugih malih firmi (a kojima jadnim niti na kraj pameti što se ispod njih bez njihovog znanja i znanja njihovih korisnika događa, za čega su odgovorni i za čega teoretski mogu biti tuženi) nitko nema interes/volju/resurse uopće istraživati ih pa da ima bilo kakvu “utemeljuju sumnju” a kamoli podizati tužb – https://arstechnica.com/tech-policy/2019/01/weather-channel-app-helped-advertisers-track-users-movements-lawsuit-says/

   Stoga, čuvajte se besplatnih stvari, pogotovo na Androidu (tamo se morate čuvati i običnog web browsera, niti to nije baš bezazleno). Ne morate biti POTUS ili CEO da (industrijska) špijunaža predstavlja stvarni izazov, da vaše poslovne ili privatne podatke netko može nekako neočekivano iskorisiti, zlorabiti, možda i direktno vama na štetu. Hakeri su inovativni, kad negdje nešto ukradu od tih podataka tko zna kakvu štetu mogu napraviti i “malim” ljudima. Lopovi ponekad opljačkaju i sirotinju.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.