Uncategorized

Kako kupovati indeksne fondove i ETF-ove izvan Hrvatske – savjeti?

Kao što znate, glavna stvar u štednji/investiranju je alokacija u investicijske klase, o čemu možete vidjeti u Uvodu u investiranje.

Elementarno je i da je glavni način kontrole rizika diverzifikacija, što svakako snažno uključuje i geografsku, tako da je razumno da mnogi građani Hrvatske žele investirati u inozemstvu. Pri tome nema potrebe plaćati velike naknade našim dilerima financijskih instrumenata za upis indeksnih (psivnih) fondova, a pogotovo ne skupo plaćati njihovu ‘ekspertizu’ u aktivnom odabiru dionica na globalnim tržištima (nadam se da razumijete da su u tome ne mogu biti bolji od slučajnog bacanja novčića, samo lošiji).

Kako su kapitalne transakcije liberalizirane, zanimaju me (nas) vaša iskustva kako najbolje kupiti indeksne fondove vani, a i ETF-ove. Iskustva molim u komentarima ispod.

Kategorije:Uncategorized

370 replies »

 1. Zaba, usluga global trader. Čini mi se da jednostavnije ne može. Doduše, nisam siguran koliko su skupe transakcije u usporedbi s drugima (30 usd po transakciji, ja trgujem u USA, uglavnom vanguard etf-ovi), nisam uspoređivao jer mi je ovo bilo najjednostavnije. Sve funkcionira i preko mobitela, kroz m-zaba mobilnu aplikaciju, iza svega stoji banka, vezano je na račun u banci. Kupiš USD (po tečaju zaba-e) prebaciš dolare na brokerski račun (bez naknade!) I kupuješ… Vrlo jednostavno.

 2. Pa eto, ja sam si otvorio račun u Saxo banci u Danskoj te zadajem naloge za kupnju/prodaju dionica, ETF-ova i CFD-ova direktno putem njihove mobilne aplikacije SaxoTraderGO. Web aplikacija za upravljanje imovinom im je isto jako dobra, a potrudili su se čak i naći mi osobu za support koja priča hrvatski, što me jako ugodno iznenadilo. Za otvaranje računa samo sam se prijavio, poslao svoje podatke te obavio telefonski poziv s njihovim reprezentativcem kako bi potvrdili da sam to zaista ja. Nisam morao uopće napustiti Hrvatsku. Kad su mi otvorili račun, morao sam sa SEPA nalogom prebaciti novce na svoj novi račun i ulaganje je moglo početi. Osim usluga online trgovanja vrijednosnicama, besplatno daju i savjete i analize za ulaganje, no ne mora ih se slušati. Također imaju jako dobre video tutorijale o osnovama ulaganja te opisima što koja kratica znači (nisam znao što su CFD-ovi dok to nisam tamo naučio), što je odlično za početnike. Osim toga, njihove analize tržišta su jako lijepo prezentirane tako da ih i laici poput mene mogu lako shvatiti, bez da moram imati dublje znanje iz ekonomije.

 3. DriveWealth broker. Otvaranje racuna je brzo i omoguceno i iz Hrvatske. Provizija za transakciju 2.9 usd, jedna od najmanjih koje sam nasao. Mana (ako uopce jest?) je sto nemaju puno instrumenata kao neki poznatiji brokeri, npr nemaju opcije i sl. Osigurani su kao i druge financijske institucije mislim do 250.000 usd (googlaj fdic insurance). Depozit u USD je najpovoljnije napraviti preko revolut-a (googlaj revolut :)) jer se eur u usd moze konvertirati prakticki po interbank rate i nema provizije na swift transakciju (kao npr. iz domacih banaka). Novac sjedne unutar jednog, max dva radna dana. Mali bonus – sav depozit je zapravo ulozen u neke kratkorocne vrijednosne papire, tako da sjeda neka sitna kamata na novac koji sjedi na racunu i ceka da bude investiran.
  Ako nekoga zanima, dobio sam i odgovor od hnba sto je potrebno za prijaviti investiciju u strane vrijednosne papire, ali to je predugacko i prekomplicirano za ovu temu.

  Happy trading

 4. Ja osobno imam otvoren brokerski racun kod US tradera. Mozda je malo komplicirano kod otvaranja racuna sa kompletiranjem sve papirologije ili direktnim telefonskim kontaktom ako treba zvat u Ameriku i obicno dugo cekat na liniji ali dalje funkcionira. To bi bio minus. A plus da ima puno veci izbor ETF-ova posebice onih “leverage” koji su vezani na indekse americke burze, a ako se ne varam po zakonu od ove godine europski brokeri su ukinuli trgovanje istih za male ulagace ispod pola milje eure. Isto transakcije su jeftinije, recimo 5$ per trade (negdje i manje), no postoji naknada obje banke kod transfera.

 5. Koristim ETF matic već godinu i pola. Super jednostavno, otvara se račun u eurima, dolarima i funtama i preko Transferwisea prebacim novce. Oni investiraju u Starter portfolio kao default temeljem prethodne ankete o razini rizika kojeg kao investitor prihvaćam. Ili mogu sam definirati portfelj ovisno o izloženosti koju preferiram. Može se napraviti i samo US portfelj 100% i oni kupe ETF Vanguard sp500. Većinom sada rade sa Vanguard fondovima. Negativna strana je plaćanje poreza na dividende koji bi trebalo platiti unutar 8 dana od primanja. Ali je tu porezna izrazito neefikasna.
  Druga verzija koju imam u planu su Optim trader brokeri koji rade preko IB brokera ali imaju podršku u ZG. Za sada sam probao trial verziju tjedan dana i malo mi je bila komplicirana pa sam odustao. Planiram njih kao drugu opciju kroz koji mjesec. Ako netko ima iskustva, molim vas napišite.

  • Pozdrav,
   zar nije da taj ETF matic automatski reinvestira dividendu, pa samim time nema plćanja poreza unutar 8 dana?
   Koristim i ja ETF matic od 7. mjeseca ove godine, ali za sitniš i nisam previše truda uložio u proučavanje, pa ste me sad, moram priznati, iznenadili jer nisam ništa plaćao ni prijavljivao.

 6. Koristio sam i vrlo vjerojatno ću opet ETFmatic. Vrlo jednostavno, ukupno naknade mislim 0.4%. Dobivaju se mjesečna izvješća (što je vjerojatno bitno zbog naše porezne i prijave dividende). Prilikom isplate isto tako nikakvih problema.
  Ne bira se ETF, već alokacija po određenim tržištima pa oni izaberu koji su to ETF-ovi (na kraju dođe na slično).
  Služba za korisnike promptno odgovara.

  • Da, također sam opsjedao poreznu u malom gradu ovim pitanjima, nakon nekoliko tjedan zaključili su da se ne mora plaćati u roku od 8 dana jer se reinvestira. Čekam godišnje izvješće i na temelju njega ću platiti porez.

   • Zanimljivo.

    To je ono što mi se kod nas ne sviđa. Čak ja koji sam načelno protiv tih poreza bez puno prigovaranja platit ću tih 12 % na dividende koje se mora (kad sam legalist, i ovo je manja stopa od mnogih u drugim državama), ali to da sami službenici Porezne uprave ne znaju složno dati ispravan odgovor na porezno pitanje, nešto što bi trebalo biti najjednostavniji porezni slučaj, pa to je smiješno.

    Neobično mi je da su ti to rekli. Po mojem laičkom shvaćanju zakona obveznici smo tog poreza na dividende, sasvim slično kako to funkcionira i u drugim poreznim sustavima po tom pitanju.

    To su ETF-ovi koji “distribuiraju (bruto) dividende” (pravi, najklasičniji primjer ETF-a) i one kao tebi distribuirane su tvoja porezna obveza i nema nikakve veze što ih ti (ili tvoj “robot” u ovom slučaju 😀) reinvestiraš. Reinvestiram ja i KODT-P-A dividende ali ne mogu zbog toga dobiti oslobođenje od poreza (plaćen je pri isplati, tax witholding).

    Glupo je kod nas i to što bi izgleda trebalo prijaviti svaki put pojedinačno i neovisno o iznosu. Ne zna se što gluplje, ta papriologija ili činjenica da niti u Poreznoj ne razumiju svoju vlastitu papirologiju, a za stvar koja bi trebala biti jedan od najjednostavnijih poreznih slučajeva.

    Ako se prijavljuje jednom godišnje… OK, ali ako je pri svakoj isplati, onda je OK ako i samo ako će Porezna uprava dati službeno tumačenje poput ovoga: “Porez na dividende se prijavljuje pri svakoj isplati osim u slučaju kad bi iznos poreza bio ispod N kuna jer bi trošak poreznog postupka bio u nesrazmjeru s iznosom ubranog poreza pa radi ekonomičnosti sustava porezni obveznik se automatizmom oslobođa te porezne obveze i nije dužan prijaviti taj prihod”.

    Gdje bi bilo lijepo da je N reda veličine 100 (jer i njihovo i naše vrijeme košta, trebaju to cijeniti, nekoliko stotina je realno) iako znam da su u nekim sličnim primjerima gdje su uvodili pojam “ekonmičnosti poreznog sustava” baratali s iznosima kao 15 kn.

    • Po njihovom, jedino bitno je je li dividenda sjela na moj bankovni račun. Ako nije, ne smatra se prihodom od dividende.

 7. Sve domace sto sam gledao dok sam jos zivio u HR je lopovluk u smislu naknada i nikako se ne isplati jer placati to je placati porez na lijenost. Svijet je danas globalan, pogotovo gradjanima EU, prema tome tko god jos ima brokerski racun u HR za bilo sto osim za ZSE, je kratkovidan.

  Interactive Brokers (.com) – treba se malo baviti papirologijom za otvaranje racuna, nakon toga uz malo dodatnog guglanja i eventualan jedan ili dva poziva samoj firmi se platforma za trading savlada relativno brzo (namijenjena je profi traderima pa ima masu instrumenata za kupnju ali postoji i najjednostavniji buy and sell, slican bilo kojoj domacoj platformi tipa Agram brokeri).

  Transfer sredstava u USA nesto kosta ali to je one time trosak (ocito, sto veci blokovi novca to bolje, nek si svatko sam napravi analizu… kako obaviti international transfer za sto manje troska je umijece za sebe). Nakon toga je buy & forget.

  Online ima raznih analiza drugih medjunarodnih brokerskih kuca ali prije cca 2 godine kad sam ja to prckao IB su ispali daleko najbolji i sa stanovista naknada debelo najjeftiniji. Steta da nemaju ZSE, iako imaju pristup desetinama razlicitih trzista.

  Dakle postoji odredjeni learning curve za platformu, skupiti sve papire malkice je zafrkancija ali jednom kad se stvari posloze postane stvarno jednostavno. Prije je minimalni ulog za otvaranje racuna bio 10 tisuca USD, mislim da su snizili na 5 ili tako nesto.

  • Prije tjedan dana sam otvorio racun na IB. Trenutno nema minimalnog uloga ako se ne varam. (Nisam si jos prebacio nikakve novce, a racun mi je aktiviran)
   Odnedavno zivim u CH pa su mi ovdje IB prijatelji savjetovali kao najbolje rjesenje.
   Otvaranje racuna nije bilo problem iako sam imao dvije-tri dvojbe, poput toga otvoriti racun na jednu osobu ili dvojni za mene i suprugu, pa nesto vezano za US porezni sustav itd.

 8. Pozdrav, mozes pojasniti ovo placanje poreza na dividendu unutar 8 dana? Kome (porezna HR ili porezna UK), kako? Ja sam isto korisnik ETFMatica i ovo dosad nisam vidio.

  • Rookie koliko ja imam iskustva treba se ispuniti porezni obrazac koji se skine sa brokerskog racuna (tj. broker ti obrazac u inbox posalje) i to im se posalje natrag ispunjeno a oni dalje rjesavaju i posalju ti potvrdu. Placa se porez u Americi (mislim da ovdje govorimo o US ETFovima) i to 30%

   • Preko ETF matica su svi etf-ovi UK based. Ovo imaju u FAQ (Dividends will be allocated to the goal and re-invested. In general dividends will be distributed without any tax withholding). Tako su mi rekli u supportu, a svaki klijent podnosi prijavu prema zakonu države u kojoj živi. E sada dal’ trebamo prijavljivati ili ne, možda netko tko još ulaže može doprinijeti raspravi😁

  • Uložio sam prvi puta prije nekih 18 mjeseci. Uglavnom iz ETF matica su mi rekli kako dividenda koja sjeda nije oporezovana i da moram provjeriti sa nadležnom institucijom u svojoj zemlji obvezu plaćanja poreza. Dividenda se da reinvestira, no sjeda na račun prije toga i time bi trebala biti oporezovana, tako su mi rekli u Poreznoj. E sada, prema Zakonu o porezu na dohodak (tumačenje Porezne koje sam tada gledao, a sada kopam i ne mogu ga više naći) navode kako je obveznik poreza sam dužan u roku od 8 dana od primitka ino dividende prijaviti primitak na koji se onda plaća porez. Otišao sam u Poreznu i pitao moram li to raditi svaki puta kada dividenda sjeda (a sjedne neki puta 1 euro) u roku 8 dana i rekli su mi da moram, ali da oni nemaju dovoljno osoba da to svaki puta rade za tako male iznose 🙂 I onda sam odustao i nisam se time više zamarao. Sada malo googlam pa vidim da je potrebno prijaviti prvi primitak i onda do 31.01. sljedeće godine napraviti prijavu na temeju koje Porezna razrezuje porez (https://lider.media/znanja/dividende-udjeli-u-dobiti-pojednostavnjen-je-postupak-oporezivanja-primitaka-iz-inozemstva/ ). Više ne znam ni sam što da radim i da li trebam ili ne. Možda netko od vas ima drugačije viđenje tih dividendi, bilo bi najbolje da se ne treba platiti s obziorm da se reinvestiraju, no čini mi se da ipak podliježu. Referenti u Poreznoj svako ima svoju priču i nisu baš pouzdani, očito.

   • To bi uistinu trebalo bolje ispitati. Koristim ETFmatic preko godinu dana, nisam jos nista prijavljivao poreznoj jer, koliko sam shvatio neke od njih, dok ti nista ne sjedne na racun u RH nema poreza….cuvam sva izvjesca (godisnja i mjesecna) pa cemo vidjeti…

 9. Da, i mene ovo zanima jako, da vidim kako još mogu unaprijediti svoj proces. Nedavno sam zaključio da je krajnje vrijeme za geografsku diverzifikaciju, da ovo što radim (100 % Hrvatska) nije pametno.

  Za sada (tek par mjeseci) to radim jedino preko ETFMatica, svaki mjesec dodam po malo (privremeno malo ubrzanom i sve bržom dinamikom, da postignem određenu diverzifikaciju u razumnom roku).

  I to mi je cilj raditi na dalje, redovite male mjesečne uplate (kasnije stvarno male savršeno pravilne jednom mjesečno, doslovno “od mjesečne plaće”, to jedino zadnjih par mjeseci i planirano još narednih par mjeseci je malo više kako se rješavam keša i gradim bazu te željene equity diverzifikacije), pa je bitno da su ukupni troškovi uz takvu dinamiku investiranja minimalni.

   • Preko Transferwisea. Imaju račun u Pbz-u i naknada nije velika tj. najmanja od raspoloživih koliko mi je poznato.

    • Ako se smijem ubaciti, evo mojeg iskustva s ETFmaticom. Uplatom iz PBZ provizija je 300kn, no tad sam uplaćivao velik iznos pa je bila relativno zanemariva. Uplatom iz Zabe provizija je 30kn, također za poveći iznos. Sad plaćam preko debitne kartice svaki tjedan (dollar cost averaging), provizije nema, ali je limit 2000 EUR po uplati (jednom sam napravio nekoliko takvih uplata isti dan, tako da to nije dnevni limit). Malo mi je čudno da je baš nema, čak i sumnjivo, pribojavam se da se ne naplate kroz nešto drugo.

    • Taj Transferwise mi se čini kao jako dobra stvar. Nisam to prije koristio, ali probat ću. Malo sam istražio i čini mi se kao najbolji i najpovoljniji servis te vrste, za razne primjene, recimo i za putovanja. Upravo sam naručio njihovu karticu. Mislim da je to zgodno imati kad putuješ u daleke zemlje poput Tajlanda npr, jer koliko vidim, nema jednostavnijeg i povoljnijeg načina za pretvoriti HRK u THB nego plaćajući njihovom karticom.

     Što se tiče investiranja vani, zvuči baš genijalno, doslovno možeš HRK pretvoriti u USD ili EUR i poslati van uz ukupni jednokratni trošak transkacije i valutne konverzije gotovo po trenutnom srednjem tržišnom tečaju, i za one najmanje uplate. Kad to spojiš s tako nekim ekstremno low cost indeksiranjem, to je to, način za u dugom roku ukupno i nakon baš svih troškova dobiti prosječni godišnji neto povrat praktički 100 % jednak nominalom povratu indeksa koje pratiš.

     Stanje današnjeg međunarodnog financijskog sustava je stvarno nešto što previše uzimamo zdravo za gotovo. To je jako veliki napredak u odnosu na tradicionalno kada ljudima to nije bilo tako dostupno, kad su troškovi svih vrsta bili veliki, kad je teorijski povrat indeksa bio samo “teorija”.

     Danas ga baš svatko može imati, praktički u 100 %-tnom iznosu, i najmanji ljudi sa svojim malim redovitim mjesečnim štednjama i neovisno iz koje zemlje dolaze (to više nije samo za one koji imaju sreću roditi se u u USA, UK), i tako imati dugoročno povrat bolji i od 99 % najboljih aktivnih investitora jer znamo da će malo tko u zaista dugom roku pobijediti indeks i oni koji pobijede nešto malo, prividno, vjerojatno nakon svih troškova će opet pasti ispod indeksa a kojega ovako nekim ekstremno low-cost indexing metodama možeš imati praktički 100 %.

    • CEO tog TransferWisea zvuči kao baš pozitivna osoba i koja duboko vjeruje u misiju kompanije. Počinju mi se sviđati te “fintech” kompanije. Mnoge od njih predstavljaju stvarno jedan konkretni novi korak u daljnjoj (i to konačno globalnoj) “demokratizaciji” financijskih usluga i asimptotskom smanjivanju njihovih cijena k nuli. Već mogu zamisliti i jednog jadnog prosječnog Afrikanca za koju godinu kako preko svog smartphonea biva ravnopravno uključen u globalni financijski sustav, sasvim digitaliziran u svom baratanju novcem, sposoban nešto i štedjeti, ravnopravno svima nama umjesto u nestabilnoj nekoj čudnoj mu domaćoj valuti možda i u dolarima, možda i u globalne dionice. Sve će to uskoro biti dostupno svima, i jako povoljno, dakle stvarno dostupno.

 10. Može li netko objasniti što se događa s dionicama koje su kupljene u slučaju da brokerska firma bankrotira? Jesu li dionice u vlasništvu kupca i one ostaju u njegovom vlasništvu bez obzira na to što je njegova brokerska firma bankrotirala?

 11. Koristim platformu Saxo banke (račun otvorio 2015) i do sad sam trgovao samo pojedinačnim dionicama, ali ako hoću mogu i ETF-ove na isti način. Na primjer, za SPY mi pišu sljedeći troškovi/uvjeti: Provizija 0.02USD po udjelu (min. 15USD); Tečajna konverzija USDEUR oko 0.5%; Brokerska naknada za čuvanje 0.12% godišnje (za cijeli račun min. 5EUR/mj.); Troštkovi fonda 0.0945%.

 12. Koristim skrbnički račun u Hrvatskoj banci u preko njega kupujem Etf ove vezane na cijenu plemenitih metala , i drugih roba na stranim tržištima u stranim valutama , održavanje računa plaćam na mjesečnoj razini.

 13. Koristim usluge discount online brokera – https://www.degiro.eu/. Stvar je izvrsna što se tiče troškova i pokrivenosti tržišta, ali ne posluju s hrvatskim bankama. U vrijeme dok sam još bio u HR sugerirali su mi da otvorim račun u bilo kojoj drugoj EU državi i tako postanem klijent, ali mi je to bila prevelika gnjavaža. S obzirom da sada živim u Irskoj, postupak ne može biti jednostavniji i prezadovoljan sam uslugom. Pokrivaju cijeli niz Vanguardovih ETFova baziranih u Irskoj pa na taj način možete izbjeći US corporate tax. Nikako mi nije jasno zbog čega ne primaju transfere iz HR banaka. Moguće da im se zbog malog tržišta nije dalo baviti regulativom, međutim, s obzirom da stvarno nisam naišao na ništa troškovno usporedivo s njima, savjetujem vam da se malo organizirate i pošaljete što više upita pa ih to možda potakne na promjene. Vjerujte mi, nude stvarno široki raspon financijskih instrumenata bez bilo kakvih paušalnih troškova i s najjeftinijim transakcijskim naknadama, bazirani su u Nizozemskoj i pokriveni nizozemskom regulacijom. U biti, provjerite uvjete na stranicama pa zaključite sami.

  • Ian, pazite – mislim da sa Degiro niste vlasnici dionica nego su to oni. Malo guglanja i vidjet cete. Nesto se mozda promijenilo, ja sam ovaj info nasao prije 2 godine.

 14. Prije nekoliko godina sam koristio TD Ameritrade
  https://www.tdameritrade.com/home.page
  Vrhunska platforma, sve svasta se moglo kupovati, minimalna uplata je bila 4 000 usd, minimalne flat naknade. Onda jednog dana sam dobio obavijest, da vise ne rade s klijentima iz Hrvatske 😦 . Je li se nesto promijenilo, to bi trebalo provjeriti.

 15. Ja sam otvorio račun kod ComDirect-a,velikog njemačkog online brokera. Malo je petljancija s otvaranjem računa iz Hrvatske jer morate formulare ovjeriti kod javnog bilježnika pa onda još na našem sudu napraviti Apostille, kako bi utvrditi identitet, ali nakon toga je sve vrlo jednostavno.Dakle sve se napravi iz Hrvatske.
  Ovisno o ciljevima ulaganja, kod mene je to dugoročna kapitalizirana štednja, prednost ulaganja sa njemačkog računa je u izboru velikog broja velikih (čitaj jeftinih) ETF-ova od e.g. BlackRocka, Vanguarda i slično uz (gotovo) nikakve naknade, svakako beznačajne za dugoročno ulaganje.
  Također, kad imate račun unutar EU, prednost je u jednostavnosti transfera novca (jednostavno e-zabom) te u jednostavnom poreznom tretmanu. Pri tome treba paziti da se kupuju tezaurirani fondovi, kako vas isplata dividende ne bi dovela u obvezu porezne prijave. Kod zadržavanja pozicije od minimalno 3 godine, nemate porezne obveze na dohodak od kapitala tako da je ovo po meni idealno ulaganje za pasivnog ulagača/štedišu.

  Samo…nisam baš siguran da je sad pravi trenutak iskrcati novac na burzu. Ja ću pričekati još koji mjesec nek tresne pa nakon toga povećati ulog.

  • U onoj knjižici izdanoj 2015 piše 3 godine, ali po novome izgleda da je 2 godine: “(8) Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka ne oporezuje se ako je otuđenje izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji i drugih članova uže obitelji iz članka 14. stavaka 5. i 6. ovoga Zakona, između razvedenih bračnih drugova ako je otuđenje u neposrednoj svezi s razvodom braka, nasljeđivanjem financijske imovine te u slučaju ako je financijska imovina otuđena nakon dvije godine od dana nabave, odnosno stjecanja te imovine.”

   Izvor: http://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/in2.vuk.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=cla55061

  • Hrvatski porez na dividende nije tako velik… (iako sam ja protiv toga da uopće postoji kao takav 😀), samo što je zbunjujuć glede tih INO-DOH, JOPPD, kad točno treba prijaviti.

   Nisam siguran da možeš ne platiti porez niti u RH niti u Njemačkoj. I to neovisno o vrsti ETF-a. Ima tu i nekih novosti za te što ne distribuiraju dividende https://www.justetf.com/de/news/etf/etf-und-steuern-das-neue-investmentsteuergesetz-ab-2018.html

   Ona situacija UK listed Ireland domicile normalnog dividend distributing indeksnog ETF-a (kao ETFMatic primjeri) gdje vrlo zgodno to odmah dobiješ/reinvestira u punom iznosu (no tax witholding) a na koju ti onda svojoj državi platiš taj naš umjereni porez možda i nije tako loša.

   Ja nemam ništa protiv platiti našoj državi porez ako takav zakon baš moramo imati.., dok živim u njoj (što možda neću još dugo, ako me još malo naljuti) i ako nije prevelik i ako ne kompliciraju previše s tom papirologijom (što me malo ljuti, sad nisam više sigurna hoću li morati svaku inozemnu dividendu prijaviti posebno, što je smiješno za male iznose, ili može zbirno jednom godišnje).

 16. Kod TD Ameritradea ni dalje ne može. Ali zato može kod Optimtradera (IB platforma) koji ima ured u Zg. Platforma odlična, provizije ok i lokalna podrška za bilo što.

 17. Kada je vec otvorena ova tema, zanima me je li tko pokusao kupiti dionice u nekoj od africkih zemalja (zemalja u razvoju), je li to uopce moguce iz hrvatske?

 18. Mene zanima da li je netko nasao reputabilnog brokera koji ne uzima monthly fee? IB uzima 12 dolara mjesecno za odrzavanje racuna ako se ima ispod 100k dolara tako da sam ja razmisljao da je bolje za buy&hold jednostavno kupiti preko brokera od banke jer mislim da mi banka ne naplacuje dodatnu naknadu za brokerske usluge (osim feeja za kupnju). Tako da mislim da ib mozda ima najmanje naknade ali to ima smisla za ljude koji puno trguju, meni za napravit max 10 naloga godisnje to nema smisla?

 19. E i zaboravio sam reci, ako idete na ishares uk stranicu, mozete filtrirat njihove etfove(ishares je blackrock), i filtrirate po “Distribution”. Imaju 4 etf-a koji akumuliraju dividendu(mislim da jedan prati msci world indeks, jedan je sp500 i jos neka dva), i tu se ta dividenda reinvestira. Koliko kuzim tesko je nac etf koji reinvestira dividendu za razliku od mutual funds koji cesto imaju tu opciju. Sad jel moze netko objasnit sto je kolateral za npr moje “dionice” u nekom etfu, kad se s njima trguje kao sa ostalim dionicama? Jer npr mutual fund drzi dionice od firmi i onda meni proda udjel. Ako ja zelim lovu nazad ja prodam udjel nazad fondu i fond proda dionice da mene isplati(tako nekako). A ako drzim udio u etfu i nitko ne zeli kupiti moj udio onda sam u banani? Cijela ta prica oko etfova mi je nekako nejasna, citao sam al nikako da shvatim di je kolateral za etf. Da li je netko dovoljno kompetentan da objasni to?

  • ETF je kao i dionica i uvijek ima netko tko želi kupiti/prodati. Na koncu tu su i Market Makeri (održavatelji likidnosti što znači da uvijek možete kupiti ili prodati). Akumulirajući ETF-ovi su nešto najbolje što postoji sa poreznog aspekta ali opet treba paziti gdje su registrirani (npr Njemačka i Švicarska naplate porez na dividendu bez obzira što je akumulirajući pa onda treba izbjegavati one ETF-ove koji su registrirani kod njih).

   https://optimtrader.com/hr/trgovanje/financijski-instrumenti/ – nema mjesečne naknade

   • Hvala Zdenko, ovo se čini kao vrlo dobra opcija. Ostaje samo pitanje na koji način se vodi vlasništvo. Jesu li kupljene dionice i udjeli u etfovima prijavljeni na ime klijenta u nekom ekvivalentu skdda, ili se vode na zbirnom računu brokera (ili povezanog društva za tu namjenu), a klijentov udio se vodi u internom registru. To je naime problem koji se pojavljuje kod velikog broja diskontnih brokera, uključujući i gore spomenuti Degiro. Večina njih je u nekoj mjeri osigurana, ali čim vaše vlasništvo nije direktno, ostaje barem mala mogućnost da ostanete bez imovine ili ona bude zamrznuta do rezolucije osiguranja u nekom crnom scenariju.

    • Ako se dobro sjecam, kod ETFmatica, je sve vaše, sve na vaše ime. Oni to samo odrađuju za vas.

   • 30eur /god je trošak mirovanja u optimtraderu… naravno, pitanje je: da li bi naplatili taj iznos ukoliko bi imao otvoren 1 nalog (kupi ili prodaj) koji je nerealan tj. ne bi se proveo niti za 100 godina (ali nisam neaktivan 🙂

 20. Koliko sam shvatio, ljudi traže neku alternativu štednji i ZSE. A da nije komplicirano, i isplativije nego keš u banci. A sad, populacija koja ima keša obicno je slabije info/internetski potkovana i konzervativna. I obrnuto. Srednja struja kojoj i sam pripadam traži nešto jednostavno a da ne plaćamo poreze na dvije strane…hvala

 21. https://www.index.hr/vijesti/clanak/krsticevicev-clan-povjerenstva-za-f16-ja-vjerujem-u-boga-u-papire-ne-vjerujem/2054608.aspx

  Gdje su ovoga lika našli za povjerenstvo?Kada im zagusti pozivaju se na boga i “partizanštinu”
  Nekulturan i nepristojan u kamere htv-a?Zlouporaba boga kao nekada druga tita?Tako su se nekada pijanci kada bi ih skupljala tadašnja milicija u rane jutarnje sate po autobusnim kolodvorima pozivali na druga tita i vikali “živio drug tito i komunistička partija”,ovi su samo tita zamjenili bogom a da boga poštuju ne bi im palo na pamet ga stavljati usta i na ovaj način zloupotrebljavati?

 22. Sinoć se Šprajc fino našalio na njihov račun. Sada se brane jer su vjerojatno isle neke ponude ispod stola. Navedenog lika neću komentirati. Radio sam u HRZ. Ovo su novokomponovani pilotići puni ega i odrasli uz TOP GUN. Čast izuzecima. Po stoti put smo dokazali da smo (da imamo) nekompetentne, potkupljive osobe na svim razinama, a o diplomaciji i igrama sa velikim igračima moramo još puno učiti. Doma prolazi partizanija i plinske boce. Kod amera to ne prolazi. Meni je uvijek bio Gripen želja. A i poslovi sa nordijcima. Jbg, Izraelci mi nisu baš neki partneri a kamoli strateški partner Hrvata. Možda bi trebalo sad da Bujanec pozove ekipu u studio. Pa da čujemo o zavjerama.

 23. Da vam objasnim koliko smo mi nepismen i totalno sulud narod a novinari i tkz analitičari su na razini pećinskih ljudi.Locheed martin je privatna tvrtka koja kotira na burzi,oni a NE AMERIKA kao država potpisali su sa izraelom ugovor tada o prodaji aviona pod određenim uvjetima a u tim uvjetima je definirano da se preprodaja aviona trećoj strani mora izvršiti u postojećoj konfiguraciji kakvi su i kupljeni.Tako da kongres i da hoće ne može odobriti prodaju aviona u konfiguraciji barak-f16 nadograđenih izraelskom opremom i da želi bez da lochead martin da odobrenje za takvo što i sačini aneks ugovora o tadašnjoj prodaji sa izraelom.

  Pećina je mila majka na kojem nivou funkcioniraju naši mediji(novinari) i tkz analitičari koje na dnevnoj bazi slušamo u medijima.To su pećinski ljudi,nitko do sada nije narodu objasnio na pravi način o čemu se radi.Da se lockheed martin ne zaštiti takvim klauzulama u ugovoru hipotetski bi hrvatska ili izrael mogli kupiti “gole” nove avione i onda pokupovati najbolju opremu za pojedine segmente,ugraditi ih u avion i prodavati taj avion po svijetu kao svoj proizvod?
  Tako kada bi kongres to odobrio bez pristanka lockheead martina kongres bi ušao u pravni odnos dvije ugovorene strane,između privatne tvrtke i izraela kao države i time defakto osporio dobrovoljno ugovoreni odnos između dvije strane.

  Nitko ali baš nitko nije na pravilan način objasnio narodu o čemu se radi,ministar krstičević je davno morao dati ostavku i morao je znati da američka država i kongres nisu jedina ili prava adresa za pregovore nego je morao znati da je locheed martin ključ svih pregovora.On jednostavno nije dorastao poslu u koji se upustio i točka.Tu svaka priča završava!Naravno odgovornost je i na premijeru i na predsjednici i minimum što bi morali učiniti je istjerati ministra krstičevića sa ministarske funkcije trenutno da pokažu da se u ovoj zemlji ipak za nešto odgovara jer ovdje nitko za ništa ne odgovara.A ne da “subnori” 4 gardijske brigade davaju javna priopćenja i sudove dali ministar treba otići ili ne.On mora otići svakako,i da nije kriv za ništa a kriv je sigurno jer je njegov resor vodio čitavu tu operaciju i to je njegova ingerencija.

  Pećina je mila majka i fantazija mi stojimo kakvi smo diletanti i neznalice.Pa locheed martin i država izrael imaju potpisan pravovaljan ugovor i u njemu definirane uvjete prodaje trećoj strani a mi to ništa ne razumijemo i nije problem što mi to ne razumijemo nego izgleda da to nisu razumjeli ni premijer ni ministar ni predsjednica?Kakvi diletanti?

  • Rješavanje pitanja smještaja mladih su floskule,tu vam je uvijek muljanje i to sve završi u apartmanizaciji a mladi 90% njih vam već imaju zemlju ili višak kvadrata u roditeljskim kućama tako ako im se ostaje imaju oni gdje ostati barem njih 90% a ako već država želi zadržati mlade ljude u određenim područjima onda se gradi pos,prvo se prikupe interesi i potpišu predugovori koji obvezuju i pristupi gradnji stanova na leasing,na otkup kroz najam npr 20-30godina sa nemogućnošću da te stanove dajete u najam ili da možete promijeniti adresu stanovanja..A ne da POS kao u mome gradu dobijaju ljudi koji na roditelje imaju pet nekretnina.
   Tako da bi u ovom slučaju i ja prodavao zemlju na javnoj dražbi a mladima ne bi dao ništa osim na način kako sam gore naveo a onda bi ih kontrolirao na godišnjoj razini dali tu stvarno žive.
   Eto to vam je moj komentar.Meni ovo nije sporno što zemlja ide na dražbu.

   • Da se vratimo na temu, to se zove REIT.

    Ima ih vani (ako se netko želi baš i tako diverzificrati), i stvarno ne bi bilo loše da imamo i nekih domaćih pravih nekretninskih fondova koji bi upravljali raznim uključivo baš tim stambenim nekretninama.

    Bilo bi lijepo da tako konačno imamo kvalitetniju ponudu nekretnina za najam, pa bi mladima i starima podjednako standard stanovanja bio puno bolji nego danas, zahvaljući efikasnosti tržišta. Svatko bi si fino mogao unajmiti onakvu nekretninu kakvu si trenutno može i želi priuštiti, ovisno o plaći, obiteljskom brojevnom stanju i sličnim varijablama koje se mijenju kroz život i time naša ideal stan. Nije normalno da ti 20 godina savršeno odgovara baš isti stan na istom mjestu.

    S druge strane, oni koji žele ulagati u nekretnine bi si mogli kupiti udjel u tom fondu primjeren trenutnom portfelju.

    Nije normalno mlade ili stare htjeti opteretiti udjelom nekretnina u njihovom net worth reda veličine 100 %. To bi trebalo biti reda veličine 10 %. Zato treba živjeti u unajmljenoj nekretnini, bar dok ne dođeš do toga da si možeš kupiti 10 takvih, a u međuvremenu u tu klasu se diverzificirati na sličan način kao i u equity – kupiviši dio, ne treba ti cijela, to je tako balkanski htjeti uvijek “cijelo”. Manje je često više!

    Glavni krivac zašto naši ljudi ne žive boljim i priuštivijim si “standardom stanovanja” su oni koji svojim politikama podupiru taj balkanski način posjedovanja cijelih nekretnina i onda i od onih koji si to ne mogu priuštiti. Ti “poticaji” raznih vrsta su poticanja življenja u rupama, i poticanje odlaska u bankrote, vrlo slično poticanju brodogradnje i drugim tako tipičnim nam primjerima “državnog poticanja”.

 24. I vidjeti će te da plenković neće stjerati krstičevića,niti će predsjednica tražiti njegovu odgovornost jer “subnori” bi se digli na noge i vikali da je to njihov ratni zapovjednik,i umjesto da “subnore” pošalju u tri pm i objasni im se da se oni nemaju pravo miješati u kadrovriranje unutar vrha vlasti i da je rat završio prije 20 i kusur godina ići će im se opet na ruku i na taj način se ova država vodi u propast.A krstičević je za puno manje stvari,totalno bez potrebe kao uvrijeđeni dječak u konfliktu sa predsjednicom oko požara podnosio ostavke a sada mu ne pada ni na pamet?

  Pa zamislite mattis je otišao sa svoje pozicije,pa se nisu digli američki “subnori” i pokušali kadrovrirati u najvišim vrhovima države.Nije im to palo na pamet?A i mattis je ratni zapovjednik?
  A naši subnori bi odlučivali o svakom zakonu,konvenciji,kadrovskim križaljkama na pantovčaku i banskim dvorima i vrijeme je više da ih netko uvjetno rečeno stjera u tri pm.Više je krajnije vrijeme da ih se stavi u okvire jer ovo polako prelazi u sizofreniju?Pa vidjeli ste bujaneca i dujmovića i onoga lika ljubića,oni bi predsjednici slagali mozaik savjetnika na pantovčaku i ako nije po njihovom,ako nemaju “svoga” čovjeka gore oni vas proglase nacionalnim izdajnikom ili tkz antisuverenistom?Čobanluk najgoreg oblika i sadržaja?Vrijeme je da ih se stjera(uvjetno rečeno” u tri pm za sva vremena da nam se skinu sa k više?

 25. Još sam se sjetio da smo uzeli izraelske borbene jedinice za BOV ove, a sve u interesu navedenog posla sa zrakoplovima. Prc za DDJH, prc za eskadrilu. Na kraju ćemo sve mi platiti svojim mirovinama, kao i nonšalantno Uljanik i sve unatrag do stoljeća privatizacije.

 26. I ovu temu uspješno trujete s politikom…šteta. Mislim da većina posjetitelja ne želi to čitat. Bilo bi lijepo kad bi g. Bakić blokirao ovakve komentare ili da otvori posebnu temu/rubriku za njih pa tamo pišite.
  Nemojte počet s tim kako je politika bitna i utječe na tržište kapitala…naravno da je, to je svima ovdje poznato. Ali zatrpavanje svake teme nema smisla.

 27. Poštovani g. Antun,
  Bilo bi vrlo lijepo od vas kada ne bi svaku temu presjecali sa stvarima totalno nevažnim za tu temu. Pogledajte malo naslov pa procitajte clanak, nakon toga komentare prije vašeg pa vaš??? Nastavili se takav rad ovog bloga (čitajte vaši komentari), definitvno neću više dolaziti.
  Lp

 28. Ne ulažem vani jer se ne smatram dovoljno osposobljen među takvom konkurencijom,u pravilu samo ulažem na hrvatskoj burzi a diverzifikaciju osiguravam ulaganjem u posao a dio u nekretnine…Gdje vi ivane ulažete i u koje dionice vani, ili fondove i kakva su vam iskustva?
  Podučite nas malo?

  • Poštovani g. Antune,
   Moram vam priznati kao ste mi baš lijepo spustili i pokazali svoju veličinu i zrelost s obzirom na vaše iskustvo. Nisam se došao natjecati niti podučavati ikog, nego informirati o temi “Kako kupovati indeksne fondove i ETF-ove izvan Hrvatske – savjeti?”. Isto tako vas nisam prozvao kako bi mi rekli u što vi ulažete niti me to zanima. Svako dobro želim vama i svim ostalim sudionicima ovog bloga. Bog vas blagoslovio i sretno

  • Ovaj Vam komentar nije trebao. Antuna pogledajte naslov posta pa razmislite tko je u ovom slučaju sa komentarima fulao ceo fudbal?

 29. Slobodna volja je svakom dolaziti ili odlaziti sa bloga. A ako niste baš u nekoj dječačkoj dobi, znate da politika utječe na sve. Kod nas u neosocijalizmu pogotovo. Činjenje ili nečinjenje vodeće politike je donijelo današnje stanje. Egzodus mladih ljudi, pomankanje radne snage, nepovjerenje u institucije, afera do afere, pojedinci se smatraju svevidećim, sveznanim i sveprisutnim…ako to nisu bar neke pretpostavke stanja koja se prelijevaju na ZSE, onda ni ja ne znam…ok ima tu i financijsko ulagačke nepismenosti, ali sve je kolega dragi ne povezano, nego premreženo, izmreženo i tu ja vidim pad i društva i demokracije. To je stvarnost i to sada. Upravo sada. Ostalo su deklarativne promjene, šminka, šatori i novi subnori. Iskreno, ne vidim kraj svemu. A i kad dode biti će jaako loše po nas. LP
  (nisam mislio biti odvjetnik Antunu. Samo smo braća različitih majki✌)

 30. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sokantna-sudbina-bivseg-generala-i-ministra-obrane-20130426

  A ovo nam je bivši ministar obrane i današnji predsjednik generalskog zbora?Pa sada ovakvoga pošalji da ti kupi avione?Ovdje čak nije problem što je miljevac zavalio i banke i vjerovnike,ovdje je problem što i nakon svega toga njega ustoliče na mjesto predsjednika generalskog zbora da nam on i dalje daje savjete “kako bi trebalo”
  Recite mi jednu zemlju na svijetu gdje je ovo moguće?Pa kada ga na tv vide vjerovnici koje je zavalio počmu odmah plakati za jugoslavijom?Nigdje ovo nema!

 31. http://hr.n1info.com/Video/Info/a361186/Antunovic-Mi-smo-kolateralna-zrtva-velikih-vojnih-sila-SAD-a-i-Izraela.html

  A ovo nam je još jedna bivša ministrica obrane kojoj je drug tito po svoj prilici zatukao mozak do te razine da ona ni ne razumije da se ovdje radi o ugovoru privatne tvrtke i države izrael?A kako je ona naučila da se stvari rješavaju kao u vrijeme druga tita kada je on pogađao gradnju brodova i bagat šivaćih mašina sa nesvrstanima ona i dalje misli da svijet i danas tako funkcionira?O čemu mi uopće pričamo?I ovakva glava može postati ministrica obrane?Njome je sve urota velikih sila kao o loši domazetu i zdravku tomcu,dolaze iz istog inkubatora?Jadna nam majka?

 32. http://www.seebiz.eu/katastrofalan-promet-na-zagrebackoj-burzi/ar-187562/%160to/

  Oni o buđenju tržišta kapitala, a tamo smijurija.
  G. Bakić, bili ste na konferenciji i imate vjerojatno neke dojmove. Ima li naznaka kao što ste 2009. prognozirali, ako ništa da se barem u neko dogledno vrijeme malo prometi vrate. Kako vam se čini stav upućenih, upletenih u preokret. Šonje je na blogu prije par mjeseci napisao da mu je sada, nakon razgovora sa pojedinim involviranim na domaćem tržištu kapitala jasno zašto je ZSE tu di je a ni budućnost nije svijetla. Može malo Vašeg optimizma iz 2009. – 2010. 😁

  • Kako kaže autor Siniša Malus u članku:

   “Zato valja ponoviti dobro poznatu istinu – domaćem tržištu bolno nedostaju nova izdanja koja bi proširila krug investitora.”

   Je li to zaista pravi razlog? Nova izdanja??

   A možda pravosuđe koje ne kupi svaki krkan sa par tisuća eura? Možda politika koja ne bira pobjednike i gubitnike na tržištu? Možda porezi koji ne ubijaju svaki život? Možda manji broj pijavica u ime pravednosti? Kakva božja nova izdanja???

   • To je stvar koja je djelomično primjenjiva na razvijena tržišta i razvijena gospodarstva (ili ona prav u razvoju koja se stvarno razvijaju) ali naravno da nema puno veze s nama, nama su veći problemi ovo sve ostalo što nabrajaš.

    U normalnom gospodarstvu su nova izdanja bitna u smislu da govore o stanju u gospodarstvu općenito (što bolje gospodarstvo to će biti više startupa, koji će se bolje razviti i doći do izlaza na IPO) te nekog više kratkoročnog i špekulativnog utjecaja na burzu i likvidnost (a što je također bitno) kroz veću “aktivnost” tržišta u smislu više/novih dionica, pa i novih većih investitora (recimo co-founderi koji djelomično kapitaliziraju svoj uspjeh) i unesenu novu vrijednost na tržište kapitala (veći ukupni mcap, veći ukupni free-float, veća ukupna likvidnost, možda i više pojedinačnih investitora, raznih veličina do uključivo te “veće”) u smislu da mcap novo uvrštenih dionica prestavlja dodatak koji je “svjež”, koji ne bi bio moguć rastom postojećih kompanija, jer startupi koji su izrasli u veće kompanije spremne za IPO nisu nužno samo disruptali stare kompanije u zero-sum smislu nego su i stvarno stvorile neku novu vrijednost za ukupno gospodarstvo (doprinijele GDP-u, doprinijele total mcap tržišta).

 33. https://narod.hr/hrvatska/predsjednica-grabar-kitarovic-tvrdi-da-ne-postoji-non-paper-o-nabavi-f-16-i-da-je-stanje-mig-ova-gore-nego-sto-je-trebalo-biti

  Ako predsjednica stvarno nije znala ništa to je po meni još gore nego da je znala,ne znaš što je od toga gore jer predsjednica je i vrhovna zapovjednica oružanih snaga a ujedno ima savjetnike za obranu i nac. sigurnost i u njenoj ingerenciji su tajne službe.I još na kraju tvrdi “da nitko sa hrvatske strane ničemu nije kriv” da bi u sljedećoj rečenici rekla da smo ostali na tri prastara miga?

  U nas je uvijek najveći problem što na kraju balade “nitko ništa nije znao” i nitko i ne smatra neznanje nekim propustom ili ne dao bog da još zbog NEznanja netko za nešto i odgovara?
  Neka fino daju opet krstičeviću i istoj ekipi komedijaša u komisiji da oni odrade i sljedeću nabavu a neka predsjednica podjeli ordene svojim savjetnicima za obranu i nacionalnu sigurnost.Pa kada je bal neka je maskenbal?Opet igra isti film samo se glumci promjenili a film se zove “nismo znali”,u serijalu kao rocky 3 i rocky 5?Što je najgore narodu je toliko zatučen mozak da narod na “nismo znali” više i ne reagira umjesto da narod i mediji izvrše pritisak i kažu im vama u opisu radnog mjesta stoji “da morate znati”???Čudni ljudi,čudni odnosi?

 34. https://direktno.hr/direkt/novo-istrazivanje-crodemoskopa-hdz-i-dalje-raste-sdp-dozivio-novo-dno-143861/

  Hdz i dalje raste kao i živi zid?Za hdz je razumljivo jer i ne postoji osim možda milana bandića ozbiljna alternativa a rast živog zida su oni glasači “zadespet,što gore to bolje” tako da je milan bandić još jedina nekakva alternativa hdzu?Zar nije to tužno?
  Zatucanje mozga 25 godina je došlo na naplatu i još malo mogli bi svi početi puhati u isti rog?Opozicija nam više i ne treba?Barem ne ozbiljna opozicija?A pametni ljudi nisu poludjeli da vode ovako potpuno izluđen i zatucan narod?Tražili smo gledajmo!Narod odlučuje!Tako vam je to u demokraciji?

  • Kako prosječan ‘Rvat na biračkom mjestu samo pita; đe s’ tu glasa za ‘adeze?, s političkim pamćenjem u rangu vinske mušice, naravno da Agrokor više zapravo niti ne postoji… to nije bilo, nema ga… i to prolazi, bez ikakvog beda, jer ne zaboravite – 90 posto glasača ‘adezea niti ne zna da postoji neki Index.hr na kojem pišu “protiv našeg Franje i njegove stranke”… BiH iliti Bog i Hrvati

 35. Kaže meni frend suborac,jako obrazovan tip koji misli isto kao i ja, ALI dodaje”da treba širiti optimizam” Ja mu kažem to su ti podvalili ovi koji su za status quo a rezultate širenja optimizma si mogao proučiti dobro u jugoslaviji?I u sjevernoj koreji se širi optimizam da bi se ubila svaki pokušaš kritike sustava a ja više ovdje ne kritiziram političare,oni me više ne interesiraju,ovdje ja kritiziram ovako izluđen i zatucan narod u koji i sebe ubrajam.To im je nova fora “da treba širiti optimizam”
  Ajmo analizirati tu podvalu?Širenje optimizma znači da ništa i ne treba mijenjati u ovoj zemlji a sve je ustvari trulo od temelja?Čemu bilo što mijenjati ako u društvu vlada optimizam i zadovoljstvo?
  Nema potrebe?To ti nalaže zdrava logika?Ili ja opet nešto krivo razumijem?

 36. Znate li kada je ministar krstičević trebao odmah otići?Onaj dan kada je na obljetnici međačkog đepa posebno pozdravio mirka norca pravomoćno osuđenog na rh sudovima međuostalim za ubojstvo babe u potiljak?Ako je to nama normalno,ako se tada nije diglo pola zemlje i zatražilo krstičevićevu ostavku onda mi pristajemo na izgradnju ovakve čobansko kriminalne države.
  Za to nam nisu krivi političari?Taj dan je krstičević pljunuo na domovinski rat i sve časne hrvatske branitelje,teško nas međunarodno iskompromitirao i predstavio kao neku tamo razbojničku afričku zemlju u kojoj je neka vojna hunta divljaka na vlasti ali mi ovako izluđeni nismo u stanju ni to razumjeti?Užas!

 37. Antune, mi vas svi volimo, ali ova tema o investiranju vani je (nažalost) bila jedna od najkomentiranijih i vjerujem najčitanijih na ovom blogu i sada ste ju razvodnili sa politikom
  kojoj nije mjesto na ovoj temi. Predlažem da se ponovno reaktivira “Antunov kutak” gdje bi
  on mogao iznositi svoja odlična razmišljanja o dnevnopolitičkim temama, a ne ovako
  komentirati na temama koje nemaju veze s tim.

  Nažalost ljudi su, koliko vidim po komentarima na ovoj temi, razočarani u hrvatsko tržište
  kapitala, otišli investirati van, prvo u bitcoin, pa sada i u druge vrijednosne papire. Ne ulazim
  sada u to tko je zaradio ili izgubio, jer i vani ne cvjetaju ruže zadnjih godinu dana i treba biti
  prilično spretan i sretan da bi zaradio vani na efikasnom tržištu. Novca u Hrvatskoj ima prilično puno, ali razočaranje u hrv. tržište i višegodišnja stagnacija je većinu velikih investitora usmjerila prema van i treba se dogoditi neki preokret i stabilan rast od godinu dvije da se vrate ulagači na zse. Nažalost prva početna faza rasta krajem 2016. se desila tik prije krize u Agrokoru koja je sasjekla taj rast u korijenu za iduće dvije godine.

  Ova godina bi trebala biti prijelomna jer trenutno nema ni vanjskih ni unutarnjih velikih rizika, te mislim da je tržište napokon spremno za rast. Naravno, tradicionalno početak Nove godine je rezerviran za skijaše i čišćenje snijega u Austriji, ali vidjet ćemo do proljeća kakav je smjer ove godine. Jedan veliki IPO ili ukidanje poreza na kapitalnu dobit bi vratili likvidnost na tržište kapitala, što bi moglo biti dobar početni pomak na bolje, a onda kada se vrati likvidnost možda se vratimo
  na radar i stranih ulagača. Uglavnom, kao i kod većine drugih stvari kod nas, čeka se potez države
  i odluka da li želimo biti tržišno gospodarstvo sa jakim tržištem kapitala ili ne.

  • Slažem se. Iako nije da baš nema rizika počev od Italije 🙂
   Nadam se da je 2019 preokret na bolje jer ako nije teško će to biti 2020.

  • Preduvjet svih preduvjeta je ukidanje poreza na kapitalnu dobit i malim ulagačima skinuti sa vrata porezne prijave.Tu bi se vratio interes malih ulagača a onda moguće i većih ,dokle imamo ovaj porez mali ulagači zaobilaze burzu jer im se ne da razmišljati o poreznim prijavama na 50-60 transakcija godišnje,pomnožite tih 50-60 transakcija godišnje sa npr 1000 ljudi koji bi se hipotetski mogli vratiti na burzu pa će vam biti jasno što govorim?

 38. https://direktno.hr/direkt/krsticevic-u-ovom-trenutku-imamo-samo-tri-ispravna-mig-a-za-to-je-netko-odgovoran-prepoznat-ce-se-143891/

  Ovdje nije tema jeli sve bilo transparentno nego je tema koji su diletanti mogli voditi proces nabave a da ne znaju pod kojim se uvjetima trećoj strani mogu isporučiti-prodati avioni i kako je moguće bez čvrstih jamstava uopće valorizirati a kamoli odabrati takvu ponudu.To je tema!Bojim se da je ovdje posrijedi bilo nešto drugo ali to je posao za institucije a mi smo trebali biti pokusni kunić izraelu da vide kako će se ameri ponašati kada ih se dovede pred svršen čin a netanjahu je računao na zeta od trumpa da će mu dati vjetar u leđa u kongresu i kod lockheed maritna,izrael nije ništa izgubio a bila mu je izvrsna prilika da to testira jer je teško naći ovakve idiote kao nas da bi na takvo što pristali i odabrali takvu jednu ponudu koja nema nikakva jamstva jer odobrenja ne izdaje izrael nego privatna tvrtka i kongres.Tako da je krstičeviću time to say goodbye?Jer ovo je sramota!

 39. Postavite si pitanje “Kako to oni misle ići u ponovljeni proces nabave” Sa istim timom ljudi i istim ministrom?I to je moguće u ovoj ludoj zemlji?
  Prodavaju nam priču da nas to nije ništa koštalo?Moguće da su svi ljudi ,konzultanti,pravnici i savjetnici u tom procesu radili đabe kao marija terezija?Moguće da su pješke išli po tim zemljama i spavali pod šatorima i hranu i piće plaćali iz svog đepa?Sve je u ovoj ludoj zemlji moguće prodati?
  Ovdje dva puta plasiraš laž i ona je već sutra 100% istina?
  Postavlja se pitanje kada si već pristao na taj rizik i labava jamstva izraela jesi li u ugovor unio visinu obeštećenja ako posao propadne?Nisu sigurno?Zato sam ja siguran u velikom postotku da u ovom poslu nisu bila čista posla?

 40. Inače krstičevića jako cijenim kao branitelja i zapovjednika,bio sam i sam par puta sa njime blizu na terenu ali to nema nikakve veze sa onim što on danas radi i to konačno u ovoj zemlji ljudi moraju shvatiti.Nema ministar pravo na “bonuse” zato što je branitelj,on je za ono što je bio uzoran branitelj dobio i činove i odlikovanja i mirovinu i ostale beneficije koje mu pripadaju po zakonu.
  On mora otići jer za puno manje stvari bi u ovoj zemlji morali ljudi snositi odgovornost?A ovo nije mala stvar nego na rubu vjerovali ili ne?

  • antune,

   mi sa strane vidimo fasadu, iza te kulise se odvija stvarni život u kojem se bore klanovi, interesne skupine i lobiji za svoj materijalni interes, ne za javno dobro i nacionalne prioritete, oni se bore za političku moć i materijalnu dobit. To je vidljivo ne samo kod slučaja Agrokor i nabavke aviona, već je vidljivo u svakom skandalu koji se u Hrvatskoj pojavljuje i pojavljivati će se, da se jedno priča, drugo radi. Institucije koje bi trebale štititi zakon su dovedene u stanje raspada.

   • Sprdačina od demokracije. To je gore nego normalno funkcionirajući raznih tipa nedemokratski sustavi. To je gore nego biti Hong-Kong i jednog dana možda Tajvan gdje ti demokraciju unatoč tobožnjem “one country, two systems” ograničava nekakva komunistička partija. Tamo ih zapravo “stave pod kontrolu”, a kod nas su “demokratski izabrani” političari skroz razuzdani, bez kontrolnog mehanizma.

    Čak i u klasičnim kraljevinama bez parlamenta ili bilo kakve demokracije borbe za vlast među višim plemstvom pa nekad i u unutar same kraljevske obitelji su najveći uteg stabilnosti i dobrobiti naroda, ali tamo bar postoji taj jedan kralj koji ima autoritet i može se potruditi svoje podređene držati pod kontrolom.

    Kod nas nema nikog, niti nekog jakog predsjednika, niti nego uglednog makar bez formalne vlasti kralja/cara koji bi imao značajan neformalni utjecaj i time bio stup stabilnosti, niti bilo kakve druge pozitivne sile koja bi mogla tu razuzdanu političku bagru pozvati na odgovornost, zauzdati ih.

    Mi imamo taj nekakav jadan Ustav, ali jednostavno još nismo dovoljno zrelo društvo i dovoljno jaka pravna država da neki Vrhovni Zakon, Sud, kao jak i stabilan stup vlasti, može biti stvarni korektivni mehanizam nad demokracijom kao inherentno nestabilnim dijelom (pogotovo u takvim društvima kao naše, gdje nema dovoljno duge tradicije demokracije i dobro odgojenih građana glasaća).

 41. https://www.index.hr/vijesti/clanak/veleposlanstvo-sada-o-avionima-nasi-uvjeti-su-cijelo-vrijeme-jasni/2055640.aspx

  Po mome ovdje se radilo o teškoj korupciji ili su proces vodili ljudi koji su na razini pećinskih ljudi,nešto od toga jes jer je svakome iole upućenom u kupnju aviona bilo jasno da se bez pismene potvrde lockheed martina nije smjela izraelska ponuda ni uzeti u razmatranje a kamoli se odabrati kao najpovolnija ponuda jer ona je u startu bila bez garancija ili jamstava da ju je moguće realizirati a ako ste pratili ljude koju su se na htv-u predstavljali kao članovi komisije meni su oni sličili više na općinske vijećnike mz spičkovine,to veze sa stručnjacima nije imalo.
  Po meni to nimalo nije slučajno?Naravno ne valja nikoga optuživati bez dokaza ali ovo tako smrdi da je to strašno?

  Pa jasno je svima sve bilo od početka,ja sam u dan proučio sve detalje i shvatio isto što govori danas američki veleposlanik.Pa da ne bi dioničari lockheed martina dopustili upravi da prekši ugovor u kojem oni štite svoje intelektualno vlasništvo i da su trump i matis to htjeli oni nisu imali teoretske šanse da to proguraju u kongresu jer bi to bilo protuzakonito samo razina ljudi koji su u hrvatskoj ministri to ništa ne razumiju jer oni još žive u vremenu druga tita samo su bratstvo i jedinstvo zamjenili sa tkz.domoljubljem ali im je mentalni sklop ostao isti pa oni misle da i amerika tako funkcionira?

 42. Narod(birači) ili nemaju viziju, ili su u partijskim hobotnicama ili nemaju više volje za bilo što. Nismo stvorili državu na zdravim temeljima i mehanizmima koji bi utjecali na sva ova sr… koja se godinama događaju. I plus socijalistički šarafi ” to će neko drugi”. I rezultati nakon 20 godina su takvi kakvi jesu. Mogu ja biti pozitiva i optimističan, ali to caru neće sašiti odijelo. Bezlični smo i neprepoznatljivi. Osim sporta na ostalim razinama se sprdaju sa nama. Mi zapravo ne postojimo. Neka se sada ljuti tko god hoće. Ljubim svaku stopu ove zemlje koju sam gazio, ali pljujem po sebi i svima što dopuštamo sve ovo. MI SMO KRIVI.

  • Antune, Izraelci su znali da ne smiju prodavati avione bez pristanka Locked Martina, jer im to piše u ugovoru. Znači li to da su i oni odgovorni (krivi) što su se uopće javili na natječaj.

   • Čisto pravno gledano to bi vjerojatno tako bilo 😀 Ali to je prijateljska država pa ne možemo valjda sad od njih tražiti da nas nekako obeštete, što ja znam, možda na način da nam besplatno nabave nove ispod čekića F-16?

    Ili baš zato što su prijateljska država bi to mogli sami se odlučiti bez da ih mi uopće pozivamo na odgovornost?

    Ili je sve to igrokaz u režiji Amerikanca kako bi nam se na kraju “slučajno” nabavilo novu super opremljen flotu (zapravo radi njihovih strateških interesa u ovom dijelu svijeta, kao protutežu nekim ruskim poklonima… – to bi bilo fora!)

   • Jesu ali oni nisu imali što izgubiti ali je trebalo naći idiote kao nas za takvu igru pa su računali ako prođe proško je ako ne prođe idioti su pušiona a ne mi.Što je izrael izgubio što je pokušao to progurati?Ništa!

    https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-ide-po-nove-americke-f-16-ice-krsticevic-ocekuje-americku-ponudu-koja-se-ne-moze-odbiti-zelio-bih-da-to-budu-novi-zrakoplovi/8272379/

    A ovaj “stručnjak” sada najavljuje nove avione i to od amera f-16 a vidite ja kada bi htio kupiti f16 onda bi prvo pozvao gripene i ostale da ameri shvate da imaju konkurenciju pa da cijenom idu dole a ovako će opet biti kuku lele?On već zna i javno najavljuje koje bi mi avione?Prestrašno?Bolesno?
    Rub zdrave pameti?

    • Upravo to.. Pa čovjek nema pojma o trgovini.. Toliko naivan je ispao,a spominje novac poreznih obveznika.. Javno na televiziji kaže da hoće F-16.

 43. Narod je zatucan do boli,75godina ubijanja u mozak prvo komunizam,štafeta,bratstvo i jedinstvo a onda stignu tkz. domoljubi i stave točku na i.Rekli bi po narodski u dalmaciji j li su nam m i oca?

 44. Načelnik glavnog stožera kao da nikad nije čuo za lockheed martin,ono jučer u otvorenom je bilo tužno za gledati,da nije bilo kuljiša pitao bi jesi li u specijalnoj školi?

 45. https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-morhu-kazu-da-nisu-nista-znali-imamo-mail-koji-dokazuje-da-su-znali-bas-sve/2056231.aspx

  Jesam li ja što falio?Sve sam ovo osjetio i davno pisao da se ponuda izraela nije smjela ni razmatrati kao relevantna jer ona nije sadržala ključni elemenat prodaje-kupnje a to je odobrenje lockheed martina privatne tvrtke i prije odabira ponude je morh bio od strane veleposlanstva amerike na to upozoren?Prestrašno?Sve sam ovo osjetio i pisao o čemu se ovdje radilo?

 46. I shvatimo krstičević opet obmanjuje javnost,on danas govori da od “amera” čeka ponudu i ispada da nove avione prodaje država amerika a u biti avione prodaje privatna tvrtka koja kotira na američkoj burzi i zaboli je k jesmo li mi saveznici ili nismo,njima je ključno da fino zarade na poslu i to je čitava priča a priča o amerima saveznicima sa kojima navodno pregovaramo je priča za neandertalce.Govorim o novim avionima koje krstičević danas spominje?

 47. On nista ne zna, nije nista vidija, nije napravija stetu Hrvatskoj, on nije nista skrivija i nema nikakove odgovornosti. Bravo Krsticevicu ja ne mislim tako, koliko je izgubljeno vremena, koliko kosta posrednik, koliko kosta put i boravak u SAD i Izraelu i sva svita u pratnji koliko to sve kosta, prava sitnica za zemlju iz koje radnosposobni odlaze a stari kopaju po kantama.

 48. Ma Antune sve je to super. Jutros cela Hrvatska prica ili i rukometu ili o zrakoplovima. Već su zaboravili agrokor i mamića, čak se i na kavi među penzićima stvaraju struje pro ed kontra. Mi smo bili i ostali dudeki. Idemo delati, drugo nam ne preostaje.

  • Ja nikad neću zaboraviti Agrokor. Nisam osvetoljubiv, ali ne zaboravljam. Za štetu koju sam pretrpio odgovornim smatram “RH” (i hrvatske političare, razne Plenkoviće i slične). To je nešto što ostaje zapamćeno. Kao što neki ljudi imaju određene osjećaje prema Jugoslaviji, nacionalizaciji i slično što su doživjeli tamo, ja imam tako prema RH. Mene je nepostojanje pravne države u RH opljačkalo, slično kao što su nekoga komunisti.

   • Mclynx ali ajmo biti objektivni,ova vlada je katastrofa i kadrovski i po znanju,postoje ministri kao zdravko marić i par njih koji mogu obnašati tu dužnost drugo je jedva dvojka ali recite vi meni dali vi vidite u rh bolju alternativu ovoj vlasti i ovome premijeru?Ja ne!Tako da se mi moramo malo i spustiti na zemlju u očekivanjima jer od lošeg drva nikad ni izvrstan stolar ne može napraviti vrhunski kvalitetan stol.

    Naravno ovo sa avionima je rub vjerovali ili ne da ministar sam nije dao ostavku i naravno da na to treba ukazivati a po pitanju agrokora ja još nisam shvatio što bi vi napravili da ste bili na mjestu vlade?Nemojte mi odgovoriti “ništa” jer taj odgovor nije realan za onakvu situaciju gdje nam je prijetila još jedna recesija i domino efekt ili rušenje “čunjeva” Volio bi da mi obrazložite što bi vi napravili da ste bili na mjestu vlade koja objektivno i nema kadrove koji su se mogli sami bez vanjskih suradnika nositi sa tim problemom jer on je nadilazio njihove kompetencije i znanja koja posjeduju.

    Nije toliki problem rh ova vlada koja očito i da želi nema potrebna znanja da uđe u reforme niti imaju volju i kadrove koji su ih sposobni sprovesti ali recite mi koja je to alternativa bolja?Opozicija?
    Totalni diletanti?I morate shvatiti da plenković nije dobio izbore sa nobelovcima nego sa culejom,đakićem,penavom,brkićem itd itd?

    Evo pomoćnik ministra medveda ljude savjetuje da provaljuju u stanove,to je razina pomoćnika ministra?

    I evo reakcije ministra:

    https://www.telegram.hr/politika-kriminal/ministarstvo-branitelja-za-telegram-nismo-utvrdili-da-ima-razloga-za-smjenu-pomocnika-ministra/

    I kada vam ja kažem da je ovakva vlada najbolje što hrvatska sada realno može iznjedriti vi ćete mi reći da pretjerujem a ja vam kažem niti malo.Ovdje je dilema medved ili jakovina,krstičević ili maras?
    Otprilike su to jedine naše dileme?Dali može gore?Može!Crnoje ili bulj?Pernar ili grmoje?Sinčić ili petrov?Esih ili opačić?Stazić ili bunjac?

    • Kao što sam N puta rekao, ja bih postupio na jedini stvarno pravičan način – dopustio (na ovaj ili onaj način, “ne činiti ništa” je samo jedan od načina) onima koji su izdali jamstva da se na tržišnim principa dogovore s onima koji su jamstva prihvatili a ne izokrenuo sve naopako kroz prizmu brige o krovnom društvu zbog kojeg se zapravo sve i dogodilo.

     Na moj način krovno društvo bi bankrotiralo (što nije nikakva katastrofa) a tvrtke kćeri bi bile te u koje bi vjerovnici ulazili u smislu debt/equtiy swap, čime bi postojeći dioničari bili razrjeđeni nekih N puta gdje N nije beskonačno.

     Provođenjem Lex Agrokor taj N je beskonačno a velika je razlika između beskonačne i bilo koje konačne veličine. Tu razliku ja zovem krađom.

     Zakon koji je omogućio tu krađu po svojoj je naravi, obzirom na konkretnu situaciju (dioničari ovisnih društva ti koja su bili oštećena od većinskog društva, de facto metodom prisile, potom oni najviše ispaštaju specijalnim zakonom što ne bi bilo u istoj mjeri bez njega) nije baš u skladu s zapadnim poimanjem prava i pravde, jako jako sliči na neko šerijatsko pravo, na situaciju gdje se npr. žrtva silovanja osudi kao krivac jer je to sama “izazvala ili dopustila”.

     Ja tu situaciju nikako ne mogu smatrati OK. Za mene su p odgovorni za donošenje i provođenje Lex Agrokor zločinci sasvim slični jugoslavenskim komunistima. Oni u ime “općeg dobra i viših ciljeva” rade gadosti. To nikad nije OK.

    • I ja uopće ne skrećem s teme ovdje – upravo to su razlozi zašto je za građane RH međunarodna diverzifikacija posebice važna.

     Usprkos ponekad potencijalno atraktivnim cijenama na domaćem tržištu kapitala ovo je previše “rubno tržište” da bi si mogli dopustiti biti mu 100 % izloženi. Nije loše imati solidnu izloženost i “sigurnijim” razvijenim tržištima kapitala razvijenih i na dalje zdravih gospodarstava.

 49. https://www.vecernji.hr/vijesti/lockheed-martin-jos-3-prosinca-bio-za-posao-s-f-16-1294766

  Ovdje se sada sprovodi operacija “spašavanja vojnika ryana” na jedan potpuno iracionalan i sulud način jer ova priča i dilentatizam sa avionima se sada stavlja u političko ideološke okvire ili kontekst što je čista manipulacija i obmana naroda.

  Da budemo sasvim precizni i jasni,hrvatska strana je odobrenje lockheed martina za kupnju-prodaju takve konfiguracije aviona trebala tražiti u pismenom službenom obliku kao dio dokumentacije na natječaju jer je i “ovan” morao znati koje su prepreke u ugovoru koje je izrael potpisao prilikom nabave aviona i koja je politika američke vlade glede toga.Da vam bude jasno o čemu govorimo da se lockheed martin ne zaštićuje sa takvim ugovorima i da američka država ne štiti intelektualno vlasništvo svojih privatnih firmi onda bi npr kinezi mogli uzeti f16 rastaviti ga “istokariti” svaki dio aviona i djelove prodavati po svijetu?Uostalom u autoindustriji već takvu praksu imamo.

  Da sumiramo,ovdje je netko ili iz neznanja ili zbog nečega drugoga(znate na što mislim),pogodovao izraelcima da se pokuša stisnuti lockheed martin sa pozicijom “svršenog čina” i da se pokuša provući prodaja mimo svih dosadašnjih praksi u svijetu i mimo svih klauzula ugovora kao i američke politike.Ovo nije neka tamo bezazlena afera po meni puno veće stvari se kotrljaju iza ove priče a prebacivanje nesposobnosti,dilentatizma ili moguće teške korupcije na tkz teren ideologije je pokušaj da se ova priča nikada do kraja ne rasvjetli i da se nastavi kao da se ništa dogodilo nije?
  Pa ljudi moji jesmo li mi takve ovce?Naši obrazci političkih ponašanja i manipulacije narodom sliče na najgora komunistička vremena gdje je istaknuti član partije “dokazani rodoljub” mogao i ubiti čovjeka a da partija stane iza njega i tvrdi da im to podmeću unutrašnji i vanjski neprijatelji zemlje koji je na taj način žele destabilizirati?Ova priča upravo dobija slične konture?A sve u cilju spašavanja vojnika ryana i zataškavanja čitave priče koja se ne može zataškati samo to još njima nije jasno?

  • O čemu?Da vratimo inu “našima”?Ne dao bog da se to dogodi?Ja sam po tim pitanjima zakleti “antisuverenista i antikomunista” a da država sama uđe u lng i stvori novo “brodogradilište”,ni to ne daj bože ali nisam protiv lng-a ali neka to ponude amerima,kakvoj privatnoj firmi pa neka oni snose i gubitke i realiziraju dobitke ali bez upliva države.A neka država ubire lovu na koncesijama i porezima i tako osigura diversifikaciju plina.Bojim se da vlada radi na tome da kroz udio u lng-u isplati mađare u ini samo sam ja siguran da taj film neće odgledati.To su snovi a čisto sumnjam da će mađari ući u suvlasništvo lng-a,da je to isplativo već bi se mnogi tukli za taj udio na markovom trgu?Sa socijalističkim umovima nema pomoći ako ne vjerujete meni pitajte “fudbalskog” sudiju gorana marića?On će vam to bolje objasniti?Njima je naševanje drug tito ugradio u mozak kada ih je učlanjivao u pionire?A onda su shvatili da im to naševanje donosi moć i “ugled” da mogu do 6tog koljena zapošljavati svoje u “naše”,tako ih je drug tito naučio.

   Evo čitam da je za vrijeme karamarkovog hdza na vlasti i sin željke antunović zaposlen u soa koja kao što znamo ne raspisuje natječaje i onda se mi čudimo kako sdp-ovka , titova omladinka i članica skh željka antunović ovih dana brani krstičevića kao prodanović sanadera,kao da mu je odvjetnica???
   U nas vam je sve prolazno samo su interesi vječni?Samo treba spajati lego kockice i u nas vam je sve lako shvatiti…

 50. I na kraju da shvatimo martina dalić je bila prinuđena na ostavku u ovoj vladi zbog “dva maila” ali posao za koji je bila zadužena je odrađen do kraja a krstičević ima sasvim drugi tretman i kod njega mailovi (za koje čak premijer kako kaže “nema pojma”) nisu problem a za posao tko te pita?Jer tkz domoljubi imaju drugačiji tretman u hdzu?Zar to vama ne sliči na komunističku partiju?
  Da je kojim slučajem božinović vodio postupak nabave aviona odletio bi na glavu sa ministarske pozicije.Jer u hdzu važe čobanska pravila igre,ako si “naš” bukač sve ti je oprošteno,branimo te do smrti…To vam je hdz i zato imamo toliko kriminala u državi,”naši” se kad je hdz na vlasti osjećaju jako sigurno…Zato je i niknuo onaj šator da bi se “naši” opet osjećali sigurno…
  Goran marić,krstičević,medved,oleg butković,kušćević itd realno ne bi u uređenoj državi mogli biti ni predsjednici dobrovoljnog vatrogasnog društva.Budimo realni svi znamo da je to tako…

 51. https://narod.hr/hrvatska/dr-zeljka-markic-da-smo-imali-referendum-o-vojnim-avionima-mozda-bismo-odlucili-bolje-ispali-smo-nesposobni-pred-sad-om

  Jako je indikativno da željka markić napada posao sa avionima,oni nisu podlegli histeriji da se “vanzemaljci” obračunavaju sa “domoljubima” Markićka i ja se po ovome pitanju potpuno slažemo a još bi je više cijenio kada bi javno govorila što misli i zazivala croexit ako oni uzmu vlast.E tada bi je jako cijenio iako bi ja zdimio u “njemačku” kada bi joj croexit prošao ali volim ljude koji kažu što misle…

 52. A da shvatite razinu pećine na kojoj funkcioniraju pojedini čelnici stranaka i saborski zastupnici to se danas moglo vidjeti iz pitanje brune esih plenkoviću “tko mu daje legitimitet da uvodi euro”,ona jadnica i ne zna da se hrvatska u pristupnom ugovoru obvezala na uvođenje eura?I takvi ljudi se danas bave politikom i prrdsjednici su stranaka?Prestrašno?Pećina je mila majka!

  • Da, baš on, Jack Bogle, je najviše zaslužan za ono o čemu govorim u prethodnom komentaru o danas velikoj dostupnosti low cost indeksnih fondova.

   • Covjek je legenda, a tek danas sam procitao njegovu cijelu zivotnu pricu i koliko je puta bio na dnu. Covjek je imao 5 srcanih udara i transplantaciju srca, a vise je napravio za srednju klasu nego bilo koji politicar.
    Respect i RIP

 53. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/velika-rekonstrukcija-dok-je-bulj-drzao-plenkovica-za-kravatu-maras-je-vikao-andrej-smiri-se-a-beus-savjetovao-grmoji-makni-se-bit-ce-incident/8285222/

  Hdz 25 godina proziva ljude za nacionalnu izdaju a sada su se raspametili kada se to njima počinje imputirati jer su ljudi vidjeli da to pali kod neuke raje kojoj je hdz mozak razbucao sa tkz jugoslavenima,udbašima,izdajnicima i ostalom braćom i sestrama?Tko se mača laća od mača i gine!To se njima sada događa pa su se raspametili?Sve im se sada vraća!Raspametili su se?A grmoje samo želi uzeti taj dio birača kojima je hdz zatukao mozak jer grmoje i ekipa i ne mogu nešto pametnije ponuditi biračima?Oni sada ulaze u teren hdza gdje je velika gužva i sada bi se oni mogli natezati tko je veći tkz domoljub,katolik,antiglobalista i antieuropejac?

 54. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/dakic-o-psovkama-prema-grmoji-to-nije-bilo-primjereno-ali-je-bilo-efikasno-20190118

  Đakić je htio reći “nije pedagoški ali djeluje”,kakvi sve ljudi mogu sjedati u saboru?Ali nije kriv đakić nego narod koji ga bira.Đakić je istinska demokracija i odraz mentalnog stanja u hrvatskom narodu?A ja mislio da ćemo pobjeći 90te od balkanske krčme glavom bez obzira?A mi postali prvaci balkanske krčme?To nam je naša borba dala da imamo hdz umjesto maršala?

 55. Uostalom 30% hdza još plače za koalicijom sa mostom i ne znam što se danas ljute na njih?To oni zovu “konzervativno suverenistička” opcija?A ovo danas im se malo sa plenkovićem ,rekli bi u dalmaciji, “razbevandalo”???Barem je takav dojam jer nije plenković autentični hdz-ovac nego miro bulj?Plenković im dođe kao maneken u izlogu jer znaju da sa buljem ne mogu voditi državu iako bi to žarko htjeli?Tako da su mnogi u hdzu duboko nesretni već dugi niz godina?Ali hdz je sekta,oni pristupnicu hdzu gledaju kao na crkveni brak?Ima bilmeza koji bi glasali za hdz i kada bi im hipotetski predsjednik stranke bio serijski ubojica?Ne vjerujete?Znam ih ja u dušu!

 56. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/krsticevic-i-plenkovic-uhvaceni-u-lazi-amerikanci-su-ih-lani-posjetili-zbog-borbenih-aviona-1271588/

  Opet se potpuno zamagljuje BIT problema,i na najprizemniji način bježi od ključnog pitanja a to je “tko je i zašto dozvolio izraelu da se bez službenog odobrenja lockheed martina njihova ponuda uopće razmatra” Ako kažu da nisu znali kakav ugovor ima lockheed martin sa izraelom i svim zemljama svijeta oko prodaje aviona onda su diletanti i opet moraju otići a ako su znali a to zbog nekog razloga sakrivali i dopustili da se takva ponuda razmatra kao relevantna onda se bojim da je to posao za institucije koje su za to nadležne?Ovdje su stvari posve jasne!
  I oni prodavaju ovu priču tipa “bilo je puno razgovora,sve smo radili transparentno,jačamo hv pa to mnogima smeta” samo se uopće ne osvrću ni u svojim izjavama niti priopćenjima na ono jedino što je bitno?A jedino što je bizno u ovoj priči je “zašto se nije tražilo službeno odobrenje-očitovanje lockhed martina o prijenosu tehnologije i uvjetima po kojima je to moguće i dali je moguće”
  I oni nam ovako danima prodavaju maglu?

 57. A najveće poniženje koje sam kao hrvat doživjeo je kad je ministar obrane izraela rekao “hrvatska ništa nije kriva”,tu su izjavu usaglašavali čitav dan pa se sada naši uhvatili te izjave i toliko nas ponižavaju kada kao papagaji ponavljaju “jeste li čuli što je rekao izraelski ministar”???
  To je razina burkine faso?Ili kao što narod kaže “čime se budala hvali toga se pametan stidi”
  Odavno netko tako nije ponižavao institucije države i čitav narod?Ali kao što rekoh masu puta “malo mi toga razumijemo”,tanka je kritična masa pameti u ovoj zemlji,jako tanka…80% ljudi i ne kuži o kakvom se tu ponižavanju radi?Ma zamislite “rekao je izraelski ministar” koji nas je defakto preveslao ili moguće nekoga dobro “nagradio”?

 58. http://hr.n1info.com/Vijesti/a29396/Ovo-su-pravi-podaci-o-broju-nestalih-Srba-i-Hrvata.html

  Da vam bude jasno koliko tkz hrvatska desnica laže ovdje imate broj nestalih hrvata i srba,znači omjer je 930 nestalih hrvata i 880 nestalih srba,to je broj ako im se pribroji 200 osoba sa srpskim državljanstvom,tu brojku je potvrdio ministar medved i njegovo ministarstvo da demantira vučića da se traži više srba od hrvata i plenković jako dobro zna kada bi postavio to kao uvjet srbima za ulazak u eu da bi ga u bruxellesu pitali “a što ste vi napravili po tom pitanju u traženju nestalih srba i kako možete njima vi to postavljati kao uvjet a sami niste u stanju u vašoj državi rješiti pitanje nestalih srba”,zato je plenković išao putem stavljanja na stol ratne odštete što je izuzetno osmišljen i pametan potez koji se do sada nitko nije usudio povući a bukači obmanjuju hrvatsku javnost i iznose poluistine i laži glede omjera broja nestalih koji se još traže.Lagali su partizani od 45-te lažu i ovi tkz.rodoljubi 2019 godine?
  Tkz.desnica u rh šteti hrvatskim nacionalnim interesima i gura sve vlade da povlače iracionalne poteze koji narušavaju vjerodostojnost rh u međunarodnoj zajednici i time ograničava prostor hrvatskoj politici da iz toga svega izađe kao pobjednik.Znači radi se o klasičnom čobanizmu koji direktno šteti nacionalnim interesima rh.Naravno plenković užasno loše komunicira sa narodom i ne ogoljeva tkz desne čobane i njihovu namjeru da od hrvatske naprave zemlju koja bi izgubila svaku vjerodostojnost u međunarodnoj zajednici jer oni misle da se politika vodi “kafanskim” načinima promišljanja,odnosno zatucaju narodu mozak lažima da bi mogli interesno i politički profitirati i time vezuju hrvatskoj vlasti ruke u vođenju mudre i osmišljene racionalne politike.

 59. Ali činjenica da velika većina (možda i 99 %) fond menadžera kroz zaista dug period tj. bar njihovi fondovi u neto terminima za krajnjeg korisnika, neće na razvijenim zapadnim tržištima pobijediti indeks pa niti low cost indeksni uzajamni fond ili ETF koji ga vrlo blizu prati i u finalnim neto terminima za krajnjeg korisnika, tim više daje na veličini rezultatu onih koji to uspjeti hoće!

  Ja, i mislim niti Buffett (to možda jednino Bogle 😀), ne bih “omalovažavao” aktivne investitore, fond menadžere, tj. podskup njih koji spadaju u stvarno vrhunske, samo bih rekao da za prosječnog čovjeka je preteško s bilo kakvom razumnom pouzdanošću unaprijed prepoznati koji bi to bili pa da za sve praktične primjene to pokušavati nema puno smisla i zato indeksno investiranje za većinu ljudi, bar za većinu njihovog portfelja, ono je što na zapadnim tržištima najviše ima smisla.

 60. Kakav nonsens! I onde se čude da prevladava antipoduzetnička klima. Treba narod malo mućnuti glavom i počet izlazit na ulice jer očito samo se tako mogu neke stvari mjenjati na bolje. Ovaku na jeb.u zdrav mozak.

  https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/hup-porucuje-proces-zatvaranja-tvrtke-trebao-bi-biti-bezbolan-a-ne-dodatna-frustracija/8296031/

  https://ogportal.com/2019/01/21/osnujete-li-tvrtku-za-10-kuna-racunajte-da-ce-vas-zatvaranje-stajati-minimalno-35-000/

 61. Jos jedan poticaj poduzetnicima da spakiraju svoje prnje, odu van i vise ni kune ne uloze u Hrvatsku.

  https://novac.jutarnji.hr/aktualno/osnujete-li-tvrtku-za-10-kuna-racunajte-da-ce-vas-zatvaranje-stajati-minimalno-35000/8293751/

  Na inicijativu da se ukine PKD nisam vidio ni jedan komentar onih koji odlucuju o tome, a trziste kapitala na aparatima:

  http://www.poslovni.hr/burze/zse-snizava-naknade-za-brokerske-kuce-349088

  “Zagrebačka burza (ZSE) novim cjenikom usklađenim s europskom regulativom pojeftinjuje svoje usluge za brokerske kuće, ali one smatraju kako im to neće previše pomoći u borbi za opstanak na tržištu koje – kada je riječ o prometima u trgovanju dionicama – proživljava svoje najteže trenutke u posljednjih 18 godina. “

 62. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-nam-se-napokon-javila-i-kaze-da-nije-sudjelovala-u-propaloj-nabavci-f16/2058238.aspx

  A predsjednica valjda još nije razumjela da ona u postupku nabave aviona ni teoretski ni praktično(sukladno ustavu) nije mogla sudjelovati samo “načelno” jer su avioni domena nacionalne sigurnosti i ona je o svim detaljima nabave i korespodencije morala biti upoznata do detalja i informirana i od morha i od načelnika glavnog stožera i morala je preko njih ali i svojih savjetnika biti upoznata sa svim mogućim ograničenjima i zaprekama za realizaciju tog posla i biti potpuno svjesna da te garancije nije mogao dati izrael nego lockheed martin i američki state department i kongres.

  Predsjednica se iz ovoga može izvući samo ako objavi da nije u potpunosti i na adekvatan način bila informirana od pojedinih osoba koje moraju zbog toga biti sankcionirane?
  Opet imamo sa pantovčaka priopćenja koja lede krv u žilama jer se radi očito o potpunom nerazumijevanju širine ovoga problema i blamaže?Kao i nerazumijevanje nadležnosti i odgovornosti aktera te priče kao i same predsjednice?Predsjednica je prva osoba u zemlji koja bi morala pozvati sve aktere da se utvrdi odgovornost za ovu blamažu i gubitak vremena i novaca,osim ako predsjednica nije bila duboko umočena u ovu priču.Njoj je jedina šansa da se izvuče iz ove priče čista obraza da inzistira na odgovornosti onih koji nisu odradili posao kako treba.

  • Antune,

   Otac psihoanalize Sigmund Freud poznat je i po izrekama i mudrostima kojim je opisivao ljudsko ponašanje. Jedna od mudrosti koju svako vrijedi zapamtiti je ona koja otkriva kako prepoznati glupo ponašanje kod ljudi.

   Kad su poznatom psihijatru postavili to pitanje on je bez razmišljanja rekao sljedeće:

   “Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo srama“.

   Znači kada se idući put nađete u situaciji da se sramite zbog nečijeg ponašanja ili izjave, ili da se čudite nekim suludim postupcima dobro je sjetiti se ove Freudove mudrosti i odmah ćete znati s kim imate posla.

 63. Zabrinjavajuća politika Vatikana. Maltretiranje katoličke obitelji u Pakistanu nazivaju unutarnjim pitanjem Vatikana, a nezakonite i nasilne migracije muslimana u Europu ne propituju, ne podržavaju. Zašto ???

  https://frankfurter-erklaerung.de/2018/12/the-pope-supports-immigration-why-not-for-asia-bibi/

  https://www.lifesitenews.com/news/asia-bibis-christmas-will-be-in-a-closed-room-british-spokesman

  https://kamenjar.com/ivica-sola-nije-mi-jasno-upravlja-li-katolickom-crkvom-papa-franjo-ili-filantrop-george-soros/

  Nevjerojatno je da Katolička crkva pod papom Franjom, inače katolikom, ima dvostruke kriterije za ilegalne migrante tražitelje azila, i katolike tražitelje azila u smrtnoj opasnosti u istim tim državama iz kojih migranti dolaze!
  Osobno, što se moje Crkve tiče, više ništa nije jasno, kuda ide i što je ona pod ovim papom. Zapravo, nije mi jasno upravlja li Katoličkom crkvom papa Franjo ili filantrop George Soros? Možda obojica…

 64. Velebit kod vas vidim veliki napredak vi konačno javno progovarate i kritizirate vrh katoličke crkve i papu,još da tako počmete kritizirati bozanića i košića ima nade za nas.
  I mene je čudila ta papina otvorenost prema migrantima i pitao sam se zašto to tako radi a onda
  sam ga malo slušao i zaključio da on isključivo zastupa nauk isusa krista i postulate svoje vjere.

  On da želi ispoštovati nauk isusa krista njegovi stavovi ne mogu biti drugačiji od onoga što on danas zastupa.To što gospodin šola nikada nije razumio niti živio svoju vjeru nije problem pape franja.I nisam razumio u čemu to papa franjo ima “dvostruke kriterije”?

  A to što se vatikan ogradio od slučaja asje bibi je dokaz da vatikan ima mozga za razliku od gospodina šole koji ga nema i koji ostrašćen priča o svijetu koji ne poznaje a poluneandertalac zna da bi svaka riječ vatikana oko asje bibi izazvala takav revolt idiota u pakistanu da bi nastradalo tisuće kršćana u toj zemlji u 24 sata.Nije papa licemjeran,licemjeran je čitav kršćanski i zapadni svijet što im nije odavna uveo sankcije i j mater i oca.A ako se itko na svijetu moli i bori za kršćane širom svijeta onda je to papa franjo koji u svakoj propovjedi moli za te ljude ali i za sve unesrećene ljude u svijetu.Sva sreća da šola nije papa jer ne bi ostao živ ni jedan kršćanin u pakistanu a i ovako su to ljudi bez ljudskih prava…Šola je opet pogriješio adresu,on bi morao da se obrati donaldu trumpu i vladimiru putinu da mu oni silom i moći osiguraju prava kršćana u pakistanu a ne da napada papu i vatikan da oni imaju dvostruke kriterije?To je činjenično netočno,oni samo ne žele svojim izjavama doliti ulje na vatru i ugroziti živote tisuća kršćana u pakistanu.Ja sam velebit bio u pakistanu i jako dobro znam kakva je to država.A reći ću vam da su tamo i sami pakistanci građani drugog reda i kada sam ja bio tamo vozili su me po hotelima taxijem i vozači su me čekali da popijem piće ili pojedem sladoled jer je njima strogo zabranjen ulaz u hotel ma kako bili obučeni.
  Ta država je kaos i svaku riječ koju bi vatikan uputio pakistanu ugrozila bi živote i objekte tisuća kršćana u toj zemlji…to je luda država i narod!
  Gospodin šola da oprostite veze nema ni što govori ni o čemu govori,njegovi provincijski kompleksi su neizlječiva bolest,tu pomoći nema…

 65. Inače ne znam što se hrtvati bune za migrante,sa nama vukovi u lici ne žele ostati kamoli migranti i meni nije jasno što se ovakvi kao šola bune?Pa radije bi se pakistanac vratio u pakistan nego da ga uvale šoli za prvog susjeda?Drugi piju a nama škodi?Ili oni ih primaju a mi naričemo kao da su nama u kuću ušli?Mi ćemo još malo morati ići po njih sa avionima(ne f16) u pakistan i prostirati im crveni tapit kada se budu ukrcavali u avion jer nam neće imati tko očistiti govna koja poseremo po ulicama?

 66. https://slobodnadalmacija.hr/misljenja/agora/clanak/id/582069/zapad-je-infantilna-kretenska-kultura

  Taj isti šola ne razumije elementarne stvari to se vidi u ovom tekstu ali eto zamislite da netko u zagrebu na sveučilištu razvije raspravu i širi te podatke da npr došljaci iz bh su najzastupljeniji u kriminalu grada zagreba sa obzirom na njihov udio u stanovništvu.
  I da to pravda da je to činjenično točan podatak i buni se što ga ne smije jasno i glasno izricati.Naravno svaki podatak je i manupulativan podatak jer je sasvim i logično da došljaci koji pripadaju najsiromašnijim slojevima su svugdje u svijetu najzastupljeniji u kriminalu.Za to ti ne treba statistika,več minimum iq?Samo čemu bi npr djeca od nina raspudića nosila teret te statistike na svojim nejakim plećima od vrtića,preko škole kroz čitav život?Jeli to pošteno i ljudski?
  To šola elementarno ne razumije niti će ikada razumjeti jer on sebe mrzi do podne a nekoga mora od podne da mu ne bude jednolično i dosadno.Njemu je to “infatilna kretenska kultura” a kada se još on poziva na “razum” mene uhvati mala snaga?

  • https://ika.hkm.hr/novosti/papa-svi-su-ljudi-braca-u-covjestvu/

   A papu treba slušati i razumjeti što on govori,on ne zastupa ništa drugo nego sve ono što nas uči i Sveto Pismo da se Isusovo utjelovljenje,djelovanje,njegova muka i uskrsnuće sjedinila sa svakim čovjekom …Papa dosljedno slijedi isusov nauk jer čuvena isusova misao je “ako ne voliš svoju braću i sestre ne možeš voljeti ni boga”,to je abeceda isusova nauka kojeg papa dosljedno zastupa u svim svojim propovjedima,mislima i izričajima.To što “mi” to ne razumijemo je naša problem.

   • I nikada papa nije zastupao teze da europa mora primiti sve ekonomske migrante,on je rekao da ih treba primati dok je to moguće,i da je kod integracije to ujedno i pitanje raspoloživog prostora i rada i da vrata mogu biti otvorena sve dok je integracija moguća a da je sve izvan toga nerazumno jer ne pomaže ni samim imigrantima.Znači papa zastupa stav da se ljudi mogu integrirati u onim zemljama gdje postoji dovoljno resursa ali i potreba za radnicima i da je to jedini pravi način integracije,on znači jako dobro razumije što govori,to su naravno njegove teze o ekonomskim migrantima koje smo mi pomiješali sa izbjeglicama iz ratova.Znači vatikan se od početka zalaže i apelira još od pape benedikta da se čitav svijet solidarizira i participira u primanju prvenstveno izbjeglica a tek onda migranata u skladu sa svojim prostornim,materijalnim i drugim mogućnostima.
    I papa benedikt je znao što nas čeka i tada pozvao čitav svijet da se solidarizira i drugim riječima predložio da se taj problem rješava na globalnoj razini u skladu sa realnim mogućnostima svake pojedine zemlje da se ne dogodi da jedna dvije tri ili pet zemalja nose taj teret na svojim leđima a da se drugi prave kao da ih se to ne tiče,pogotovo oni koji su i zakuhali te ratove…

    • Zanimljvi su ovi balkanski prostori,npr u srbiji imate podjeljeno društvo,malo više od pola ih je za ulazak srbije u eu a drugi dio je za uniju sa rusijom,i imaju različite izgovore ali najčešći su “eu nas je u sklopu natoa bombardirala” ili drugi “eu se raspada,to nije naš ideološki ni svjetonazorski prostor,to su neprijatelji srbije i pravoslavlja itd itd” ali gle čuda sada kada su na putu za eu nitko se od revolta,ponosa ili prkosa ne iseljava u majčicu rusiju koju tako snažno dozivaju nego svi se iseljavaju u tkz nato ili eu prostor?To je jako interesantan fenomen?
     To vam je kao “neizmjerna ljubav” naše emigracije za hrvatskom,plaču svi kada im mate bulić zapjeva pjesmu o rodnoj grudi ali od povratnika u ovih 28 godina teško da bi se mogao složiti jedan bataljun vojske?Želim reći da se na ovim prostorima jedno govori,drugo misli a sasvim treće radi…
     Tako vam je na hrvatskim izborima,ne glasa se ovdje nikada “za nešto i nekoga”,nego se glasa “protiv nečega i nekoga”
     Glavna fora hdza 28 godina je “suverenistička politika” a tkz suverenisti nas uveli u eu,oni ispregovarali ne-suverenizam jer je suverenizam unutar eu čista politička floskula,pa svaki međunarodni ugovor je gubitak,prijenos i odricanje od suvereniteta a kamoli ne ulazak u jednu međunarodnu zajednicu koja ima svoja pravila igre koja mi nikada nismo ni oblikovali niti smo ih mi pisali,mi smo ih jednostavno usvojili i implementirali u naš sustav.
     Ali mit o suverenizmu i dalje živi!Razumijem da je to spika za “neandertalce” samo mi nije jasno da ih ima toliko koji to puše?A što se tiče suverenizma i njemačka je u eu suverena “malo morgen”

  • Antune takve lazi o BH Hrvatima se zaista jesu sustavno plasirale i od strane medija i od strane najvisih politicara, na primjer od predsjednika Mesica i predsjednika Sabora Tomcica, nize rangirane da ni ne spominjem, a sto je i rezultiralo čuvenom antihercegovackom histerijom.
   Kada je ekipa oko spomenutog Raspudica stvar malo procesljala ispostavilo se da je BH Hrvata zapravo najmanje u kriminalnim statistikama pa se kasnije prica kao neutemeljena i ispuhala.

   Ali slažem se da takve vrste prica ne treba u javnosti poticati jer nose vise stete nego koristi, ali opet s druge strane sluzbe moraju raspolagati podatcima takve vrste i prema njima se odnositi odgovorno.
   Evo recimo da je Njemacka u poziciji da bira imigrante, onda nema nikakvog razumnog razloga da se ne ponasa poput SADa koji ima aktivnu i organiziranu imigracijsku politiku koja stvar regulira prema svojim potrebama razlicitima alatima, a osnovni je uvodjenje viza i kontrola ulaska u drzavu

   U pravu ste kada kazete da Sola bere tudju brigu i da zapravo nama odgovora takva njemacka politika jer ce odvuci manje nasih tamo, ali realno sagledavajuci stvari njihova politika neselektivne imigracije je ocigledno opasna, da ne kazem kretenska.

   Kratkorocno gledano za nas je bolje da Njemacka dovuce sto vise stranaca koji nisu Hrvati, ali stvar je odavno nadisla salonske rasprave ljevica-desnica, prva manjina… jer situacija prijeti da izmakne kontroli, naime Njemacka ne pociva na vlastitom zemljopisnom polozaju ili politckom uredjenju, nego na radnoj etici njemackog naroda koja se isticala na svim prostorima gdje su Nijemci zivjeli.
   Demografska znanost kaze da Nijemci uskoro nece biti vecina u Njemackoj, a ekonomska i socioloska znanost kazu kako to moze dovesti Njemacku ekonomiju u pitanje… a ako se zaljulja Njemacka , kao i ostatak zapadne Europe, onda se iskreno brinem i za nasu i ekonomsku i sigurnosnu situaciju.

   Dakle antune, ne treba ici u javnost sa svime, ali ne treba niti zanemariti statistike , cinjenice i realne prijetnje.

   • Na čijoj radnoj etici počiva američko društvo?Uđete u shopping centre nemate pojma jesu li ti ljudi azijati,mulati,europljani ili afrikanci?Potpuno su izmješani među sobom a sustav i dalje radi?Dok su etnički čistokrvni hrvati u tri pm,još je samo bugarska u eu lošija od nas ali skoro će nas i oni preteći i ja mislim da smo mi zadnji koji možemo soliti pamet “kako bi trebalo”,mi počinjemo sličiti na lokalni nogometni klub iz spičkovine koji je umislio da oni mogu davati savjete kako bi trebalo voditi barcelonu i real madrid pa bi im eto mi predložili da nikako ne kupuju strance nogometaše?

    • I shvatite da su seobe naroda konstanta od nastanka svijeta i uvijek su vam se nerazvijeni preseljavali prema razvijenim područjima.Trump bi bio najsretniji čovjek kada bi njemačka pala na koljena a da im se u ameriku umjesto meksikanaca useljavaju nijemci?Kuš bolje?90% muškaraca na svijetu ne bi oženili ženu koju imaju oženili mogli privući i oženiti claudiju schifer ili juliu roberts?Jbg nisu mogli?Nemojmo se lagati,svi sve znamo?
     Meni neki narodi tu uključujem i nas hrvate izgledaju kao da su pali sa marsa,kao da ne žive u realnom svijetu?

    • Američko društvo počiva na Ustavu. Ljudi najrazličitijeg porijekla mogu tamo zajedno živjeti i raditi i činiti dobro naprosto zato što “sustav funkcionira”, a funkcionira zato što je na dobrim temeljima, koji su čvrsto postavljeni Zakonom.

     Svi su ljudi rođeni dobri, i jednakovrijedni. U to nema sumnje. A ono što se dalje dogodi društvenim procesima ovisi o načinu života te države, “sustavu”, tj. zakonskim temeljima koji su osnova tog funkcioniranja.

     Imati dobro složen Ustav i već postignutu neku tradiciju “pravne države” (tako da Ustav zaista postane i za trajno ostaje alfa i omega svega) je doslovno kao imati besmrtnog kralja koji vlada principom prosvijećenog apsolutizma (a to u doslovnom smislu ne može imati niti jedna država, jer svaki će kralj kad-tad umrijeti, i nije sigurno da će svi njegovi potomci biti kao njegovi klonovi) tako da unatoč svima “manama demokracije” postaje nemoguće da se dogodi baš neko duboko zastranjenje i pad države i zato ta i takva država može “vječno” prosperirati, vječno rasti.

     To je npr. nešto što Kinezi tek trebaju naučiti. Oni misle da je njihov sustav superioran zato što su zaštičeni od “mana demokracije”. Ne shavaćaju da demokracije nema samo mane, nego ima i vrline, jako velike vrline, koje ako se maksimizira a mane suzbije postaje najbolji moguću sustav.

     Najgore što se može dogoditi u takvoj državi je da se ponekad izglasa neki “ludi predsjednik” (znam da neki Trumpa doživljavaju takvim…) ali njegovo ludilo može biti samo ograničenog trajanja i ograničene štete.

     U državi poput Hrvatske gdje ne postoji Zakon u punom smislu, ludilo traje vječno, a epizode razuma su ono što može biti samo rijetko, ograničenog trajanja i utjecaja.

     Zato je zgodno ovo “investiranje u strane indekse” jer se pod strane misli prije svega na države poput USA gdje sustav “just works” i zato za dugoročnu perspektivu nema zime, kao što Buffett kaže “nitko još nije doživio uspjeh kladeći se protiv USA, niti se to čini kao moguće u bilo kojoj predvidiljivoj budućnosti”.

  • Antune,

   nitko nije tako oštro i argumentirano ustrajavao protiv negativne uloge klera u nacionalnom i političkom životu Hrvatske kao što je to činio Ante Starčević.

   Tri su glavna uzroka Starčevićevu anitklerikalizmu,

   njegovo mišljenje da Crkva kulturno unazađuje hrvatski narod;
   da služi tuđinskim ugnjetačima Hrvatske
   što vjerska podjela između katolika i pravoslavaca pogoduje širenju nacionalog razdora.

   Prema Starčeviću sjeme razdora baciše “Isusovci i Austrija” (Djela III, str. 214.). “A u puku zapadne crkve, gde potiče štogod dobra i poštena, to prečesto dolazi samo otuda, što on ne sluša i ne sledi popa.” (Djela III, str. 216.)

   • Pa katolička crkva u rh nije suverenistička organizacija,ona je globalna religijska organizacija kojom se upravlja iz jednog centra-vatikana?Tako da hrvatska katolička crkva nije primjer u kojem bi se mogli pozivati na suverenizam.Naravno da ne možemo od crkve ni očekivati da se ona tako brzo prilagođava brzini vremena u kojem živimo i logično je da crkva zastupa neke stavove koji nisu u skladu sa vremenom u kojem živimo i crkvi treba puno više vremena da se tome prilagodi nego je to potrebno samom društvu.Ali to nužno ne mora biti i loše problem nastaje onda kada crkva ima ambiciju da vodi politiku društva i na neki način iskaže želju da se ukine sekularizam društva.
    Pa ako katolička crkva u hrvatskoj nije suverena onda je i logično da se kroz povijest događalo da su interesi te crkve bili u suprotnosti sa interesima nekih tadašnjih hrvatskih političara.
    To vam je slično kao sa ulaskom u eu gdje nas je vatikan pozivao da glasamo za eu,na to su nas nakon vatikana pozvali svi hrvatski biskupi iako je bilo cca 35% ljudi u rh koji su bili protiv toga?
    I ti ljudi bi mogli optužiti crkvu da je u službi “tuđih interesa”,to su normalne stvari,svijet je premrežen razno raznim interesima.U hrvatskoj je problem crkve što je ona u komunizmu bila na jedan način simbol otpora i hrvatske suverenosti i što je potpuno pogrešno nastavila u suverenoj hrvatskoj umišljati da je i dalje to njihova misija što je potpuno pogrešno jer je katolička vjera univerzalna kategorija?
    Starčević je dobro uočavao koje su pogubne posljedice kada se manipulira vjernicima u političke svrhe i nije se ustručavao o tome javno govoriti.Starčević je bio čovjek ispred vremena koji je uviđao sve negativne stvari koje su i tada sputavale razvoj hrvatskog društva a koje sputavaju na sličan način i danas.
    Međutim vidimo ovih dana da se djelovanje i promišljanje katoličke crkve u hrvatskoj drastično promijenilo,ispod radara je prošla izjava hrvatskih biskupa i pravoslavnih episkopa,vidimo jučerašnji govor bozanića koji nikada nije bio tako jasan i određen.Dali je to posljedica pritiska iz centrale-vatikana možemo samo nagađati,osobno mislim da jest.Ali je činjenica da se u zadnjim stavovima službene crkve u hrvata vidi jedan veliki zaokret koji je do sada zastupao tako jasno i glasno jedini biskup uzinić koji je zbog tih stavova bio izložen čak i kritikama dijela vjernika ali i samih crkvenih ljudi.A ovih dana vidimo da vrh kaptola ponavlja iste teze koje je duže vrijeme zastupao biskup uzinić.Znači crkvi je uvijek potrebno vrijeme i moramo shvatiti da je u crkvenom djelovanju to tako.
    Mislim da nema ljevičara u zemlji koji bi na jučerašnju izjavu nadbiskupa bozanića imao i jednu primjedbu,ta izjava je bila jasna,glasna i nedvosmislena i trebao bi je pozdraviti svaki dobronamjeran čovjek….

 67. Kakav je to Marko koji “moves markets”? Nikad prije nisam čuo za njega.

  Ali ima mi smisla što priča. Ja se ne bavim market timingom ali nekako jesam “optimističan” u zadnje vrijeme. Još prije Nove sam se pomirio da neću vidjeti onaj svoj željeni Shiller P/E = 15 😀, da je Badnjak to što nam je Djed Božinjak donio za ovu godinu i ne treba se puno nadati dodatnim poklonima/pojeftinjenjima.

  • Dragi Mclynx,

   na žalost digresija teme na ovom topic-u primorila me da Vas pitam bih li Vam mogao poslati mail sa par pitanja?

   Vidim da se doista dobro razumijete o ovoj tematici te bih imao par pitanja, ukoliko imate volje i vremena mi odgovoriti.

   Unaprijed se zahvaljujem.

 68. Papa franjo je najobičniji latinoamerički marxist kojem najviše smeta profit, kapitalizam, i općenito zapadna kultura, sve što antun inače podržava i u što vjeruje. Papa franjo bi valjda volio da cijeli svijet bude kao Argentina zemlja pobožnih siromaha koji mrze kapital i ameriku. Taj isti papa se naslikava sa ubojicama i diktatorima, toliko o njegovom evanđeljiu i Isusu Kristu, to je sramota nevidena. I onda taj isti podrzavatelj zločinaca komunista i totalitarizama prica o tome kako je crkveni nauk primiti izbjeglice. Naravno da je crscanski ali ne odrasle konjine pune snage koji su došli isključivo živjeti na socijalnoj državi, A NE KAO RADNA SNAGA,, isus nikad nije propagirao dokolicu i život na tuđi račun. Ovo je postalo smjesno koliko antun sebi skače u usta, s jedne strane najviše prezire nerad i socijalizam ali kad je u pitanju podrzavatelj ZLOČINACA I TAKVIH REŽIMA, papa, onda je sve u redu jer je on kršćanski osjetljiv prema slabijim, nevjerojtno licemjerje i dvostruki kriteriji kad su u pitanju isključivo neradnici ponavljam neradnici a ne radna snaga koja je potrebna Europi. Ovakvo podrzavanje imigracije bez ikakvih kriterija je postalo stvarno naporno za slušat. Slobodno nek papa franjo u svoju rezidenciju primi bar deset napacenih 25 godišnjaka koji bježe u taj mrski kapitalizam.

  • Slažem se da papa franjo ima jednu vrstu usađenog marksističkog odgoja koji dominira u južnoj americi i to se kod njega osjeti ali papa franjo dosljedno zastupa svoju vjeru i nauk isusa krista i ja ne znam što je vama tu problem?Koje on to zločince podupire?I što vi očekujete od pape franja?Da on u 24 sata promijeni svijet?Koje on instrumente ima na raspolaganju za takvo što?Zar josip broz nije u svoje vrijeme bio omiljen i poželjan u čitavom svijetu.Pa jimmy carter ga je dočekao u americi kao da je stigao predsjednik vanzemaljaca,hvalio ga ljubio grlio u zemlji u kojoj je komunizam bio označen kao najveći neprijatelj?Zar trump danas ne laska onoj spodobi od sjevernokorejskog predsjednika?A ja ne znam što vas muče migranti ako ni jedan ne želi ostati u našoj zemlji a ako nema ulaska migranata u npr njemačku i ostale bogate zapadne članice udvostručuje se broj rumunja,bugara,hrvata,poljaka ili mađara itd koji napuštaju svoje zemlje i odlaze u te bogate eu članice?Zar vi mislite da je naš nacionalni interes da migranti ne ulaze u zapadnu eu nego da nam nestanu i otiđu svi hrvati?

   Molim vas objasnite mi što vi u stvari hoćete?Da se udvostručuje ili utrostručuje broj hrvata koji odlaze u te zemlje u zamjenu za migrante?
   Jeste li vi uopće svjesni što govorite?Druga stvar razdvojite migrante i izbjeglice to nisu iste kategorije ljudi.Što mene iz hrvatske interesira koga će njemačka primiti?Što se mi time opterećujemo a znamo ako zatvore granice za migrante da će se namiriti u nedostatku radne snage sa hrvatima,bugarima,poljacima,rumunjima i ostalima,i to vam govore sve statistike.
   Jeli možete zamisliti njemačku da zatvori granice potpuno za migrante.Pa u deset godina ne bi u hrvatskoj nitko ostao?Vama i takvima koji razmišljaju kao vi to još nije jasno?Pa sada vam na godišnjoj razini u njemačku odlazi cca 50-60tisuća ljudi,pa zamislite da zatvore granice za migrante kakve bi uvjete nudili hrvatima za odlazak?Dajte ljudi počmite malo misliti svojom glavom a ne lupati ludosti?Pa njemačka je lani zaprimila 180tis zahtjeva za azil od kojih će ih 70% odbiti a u 2017g iselilo vam se cca 60 tisuća hrvata u njemačku,po procjenama od ulaska u eu iselilo se u njemačku cca 270-280tis hrvata?Zamislite koliko bi ih se iseljelo da nema migranata?

   Pa pogledajte brojke useljavanja u njemačku poljaka i rumunja,hrvata,mađara i ostalih a ovo su njemački službeni podaci:

   https://net.hr/danas/hrvatska/odljev-stanovnistva-njemacka-objavila-koliko-im-se-hrvata-doselilo-u-2016-i-2017-godini/#

   Meni nije uopće jasno što se mi bunimo oko njemačkog prihvata migranata i izbjeglica,pa to je naš nacionalni interes osim ako mi mislimo da je naš nacionalni interes da nam se iseljava još više hrvata.E onda sory,ja dobro nisam razumio stvar i ono što mi u stvari želimo,vjerojtno sam dugo bio u zabludi da mi ne želimo da nam se iseljavanje povećava a ono će se utrostručiti ako njemačka zatvori granice migrantima,2+2 su uvijek četiri?A da apsurd bude veći protiv njemačkog primitka migranata bune se najviše istočne zemlje čije se stanovništvo najviše iseljava u njemačku?
   Moguće da ja ne razumijem ništa ali neka mi se oprosti ja mislim da su političari tih zemalja na rubu retardiranosti ili su vrhunski manipulatori koji znaju da je sa ovcama lako manipulirati?

  • Ako radi onako kako ovdje piše, van svake sumnje je da će Antun primiti u svoju kuću
   migrante i pomoći im da se spase i integriraju u društvo. Naravno da im Antun onda treba dati i neki
   redoviti džeparac itd. To mu kaže on nalaže i njegova vjera i papa. Lako je pričati bedastoće.

   Nema te države u svijetu gdje možete putovati bez dokumenata i nelegalno.
   Očito se radi o nekoj vrsti specijalnog rata tj. prebacivanja buduće muslimanske vojske
   ili vojski u Europu. Tu je čitav niz otvorenih i nevjerojatnih pitanja.

   Saznajem da zrakoplovi sa migrantima svakoga dana slijeću u Sarajevo. To su vojni obveznici, izvrno organizirani i financirani. Tko i kome plaća ja stvarno ne znam, ali očito da su to pripreme
   za neke buduće sukobe. Europa tj. EU iz propisa briše kršćanstvo i te stvari su sigurno
   povezane. Očito je u igri puno novca i osobnih interesa. Migranti su 95% vojnički disciplirani i fizički izvježbane osobe mlađe životne dobi.

   Svakome je jasno da to uopće nije ekonomsko pitanje radne snage i mlađe populacije tj.
   starenje europskog stanovništva. Tko vuče konce ja ne znam, ali da se događa jedna vrsta
   organiziranog ubacivanja muslimanskih vojnih obveznika u Europu to je sasvim jasno. Tko i kako njih vodi i kakvi su mu planovi sa njima, vidjet ćemo.
   Očito da Europska unija i mediji djeluju podudarno.

   Ne radi se niti o humanitarnim niti ekonomskim pitanjima.
   Francuzi u zapadnoj Africi su krali desetljećima prirodna bogatstva, a da gdjegdje nisu napravili niti kilometar poštene ceste desetljećima, ali danas je Francuska praktički politički blokirana anarhijom i uličnim terorizmom bez ikakve mogućnosti razvoja. Da li i cijelu Europu čeka isti scenarij ?

   Vjerojatno će postojati europske države koje neće dopustiti prevlast isključivom muslimanskom utjecaju, kao što se osjeća u Francuskoj i dešavati će se još više. U Francuskoj se bagerima ruše katoličke crkve jer kao nema vjernika, ne kao, nego ih nema, a grade se džamije.
   Bilo bi jako zgodno da papa Franjo nešto kaže o rušenju stoljetnih katoličkih crkava i katedrala u Francuskoj. Ako ne može diplomatski govoriti o Pakistanu, može li barem o Francuskoj ?

   Nisam čuo.

   Hrvatska je u vrlo delikatnom položaju jer susjedna Bosna postaje sve radikalnije muslimanska, vehabije i ratnici u ISIL-u se više posebno niti ne evidentiraju.

   • Kada je to sve tako loše i katastrofično u francuskoj i eu što izbjeglice i ekonomski migranti ne bježe negdje drugo?Gdje je to bolje danas u svijetu od zapadne eu?Vi velebit ponavljate kao papagaj isprazne floskule “kako će antun primiti migrante” Niti sam ih ja dozivao niti bi oni došli u moju zemlju,to je valjda jasno i malome ivici?O čemu bi papa trebao govoriti o francuskoj?Da ljudi imaju prosvjede protiv mjera aktuelne vlasti i imaju svoje zahtjeve koji su meni suludi ali ja im ne mogu osporiti pravo da prosvjeduju i artikuliraju zahtjeve?Vi velebit još niste shvatili da je u demokraciji moguće da ljudi traže i implementaciju socijalizma ma što vi i ja o tome mislili?Vi ste umislili da svi moraju biti kršćani i da razmišljaju na način kako vi mislite da trebaju razmišljati.Tako je razmišljao i joka u dugoj mračnoj noći?

    Ako sam vam napisao da je njemačka imala lani 180 tisuća zahtjeva za azil i da će se 70-80% tih zahtjeva odbiti onda pričamo o stvarnim brojkama i sukladno tome skoro više se iseli poljaka u nemačku u godinu dana nego je tražitelja azila odnosno zahtjeva za azil a da ne govorimo o odobrenjima za azil.Vi ste odjedanput zabrinuti za sudbinu europe a vidite ja sam zabrinut za sudbinu ove nedođije?Shvatite da mi nismo ni do koljena zemljama zapadne eu i da je naš bdp po stanovniku 2,5-10 puta manji od pojedinih članica?Pa luxemburg je na 100 tis dolara bdp-a po stanovniku a rh na 13 tisuća?Izgleda da vama to ništa nije jasno?

    A kako bi vi prisilili europljane na katoličanstvo?Puškom?Nije mi jasno o čemu govorite?Pa induvidualno pravo svake članice je da ona odluči koliko će migranata primiti a koliko neće a izbjeglice su druga stvar a zna se koji se uvjeti moraju ispoštovati da bi netko dobio status izbjeglice?A što će im crkve u francuskoj u sredinama koje nemaju publiku za te crkve?Tko će to održavati i plaćati?Papa franjo?Dali vi i ja možemo utjecati na činjenicu da broj vjernika opada?
    Što bi vi napravili?Isti je trend u americi?To je život,tako je to sviđalo se vama ili meni ili ne.
    Nama je ključno da nam nitko ne zabranjuje da mi prakticiramo svoju vjeru?Pa u americi su nestali mali gradovi jer su u tim sredinama industrije propale?Uvedite plaćanje crkvenog poreza u rh pa ćete vidjeti stvaran broj vjernika,ja bih taj porez plaćao ali vjerujte jako bi se iznenadili koliko ljudi ne bi?Vi kao da hoćete reći da čelnici današnjih eu država podupiru “muslimansku agresiju” na eu?
    Jeste li vi uopće ušli u točne podatke koliko su tražitelji azila muslimani a koliko su nemuslimani?
    Moguće da vi ne vjerujete u projekat europe kao multinacionalne zajednice ali ste mi kontradiktorni kada veličate ameriku.Pa europa je za ameriku “etnički čista”?
    Kada govorite o francuskoj francuska ima cca 70 milijuna stanovnika a od toga je cca 5 milijuna muslimana?I sada će njih 5 milijuna “okupirati francusku” Moram priznati da ne razumijem o čemu govorite?U njemačkoj je trenutni broj muslimana cca 5-5,5%,pa u rh vam je broj muslimana cca 1,7%?Ajmo se baviti brojkama i statistikom a ne ispraznim floskulama koje nisu potkrijepljene ni jednim relevantnim podatkom i činjenicama?

   • http://www.autograf.hr/prevazan-susret-mira-i-dijaloga-izmedu-predstavnika-hbk-i-spc/

    Evo velebit imate na susretu katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa poruke “slične” koje je slao beljak,samo je on spomenuo da vjeruje u bratstvo i jedinstvo a biskupi i episkopi su u završnim riječima konstatirali da su braća.Jbg čudni su putovi gospodnji?Nemojte vi na kraju ostati sami na ledini kao vili matula koji se učlanio u partiju kada su svi iz partije prelazili u hdz ili sdp?Biće tu još iznenađenja?

   • https://narod.hr/sport/istup-miroslava-blazevica-doci-ce-vrijeme-kad-ce-srbi-igrati-u-dinamu-a-hrvati-u-zvezdi-a-oni-koji-misle-drugacije-su-idioti

    Nego mene opet strah da nam isti koji su tražili i prozivali tako strasno 25 godina “jugoslavene i orijunaše” sada ne počmu soliti pamet istim žarom o bratstvu i jedinstvu I ne počmu nas ,koji niti smo tražili i prozivali tkz. jugoslavene, i orijunaše,niti niti smo tražili braću i sestre opet prozivati za neprijatelje države ili kako ćiro kaže “idiote” Već ja vidim da sam i sutra u problemu sa ovakvim likovima?Jer krenuli su tkz domoljubi širiti bratstvo i jedinstvo nakon 25 godina drkanja i zatucanja mozga sa jugoslavenima i neprijateljima države?Sada bi se prozivanje tkz antijugoslavena i antibraće mogi razvući na novih 25 godina drkanja mozga a sve u ime kršćanstva i domoljublja?
    Kao da je joki iz duge mračne noći bio problem preko noći postati ante đapić sa slikom ante pavelića u starčevićevu domu?Kao da je joki to problem?Pike šale,joki je to kao da promjeni vrstu cigareta koje puši?

   • Odgovor možda leži u “legitimnom” uvođenju reda zajedničkom vojskom EU (kao dijelom većeg projekta, tj. osnivanje svjetske vlade) koje u konačnici vodi potpunoj kontroli svega i svačega.
    Prave istine sigurno neće biti bjelodano prezentirane, već ćemo svjedočiti raznim nepovezanim ekscesima koji će (po sistemu: PROBLEM-REAKCIJA-RJEŠENJE) “samorazumljivo” težiti uspostavi
    univerzalnog rješenja, gubitka ljudskih sloboda. Najbolji primjer istoga je nametnuta “dirigirana” demokracija iz vana, koja kod nas postiže katastrofalne razmjere uništavanja društva, po svim osnovama. Uplašenim, siromašnim, ucijenjenim, podijeljenim pukom onda je lako upravljati i nuditi jedino rješenje-“vi samo radite i životarite, a mi ćemo smisliti sva moguća dobra rješenja za vas”…
    (dakako, uz “oslobođenje” od prirodnih resursa kojim Hrvatska obiluje u zamjenu za dug nevidljivog novca). Živi bili, pa vidjeli…

  • Pa marksizam je u svojim mnogim površnim ideološkim elementima komplementaran sa naukom katoličke crkve ali to ne znači da je i ostvariv i realan,on se pokazao u praksi kao čista utopija kao što je utopija da su svi deklarirani vjernici automatizmom i bezgrešni,onda im bog i vjera ne bi ni trebala,imali bi društvo sačinjeno od malih i velikih bogova?
   Marksizam je dokazano utopijski projekat kao što je dokazano da vjernici nisu bezgrešni ljudi i dokazano je da ih 90% ne živi život u skladu sa onim što im vjera nalaže a svi su deklarativno veliki vjernici?Znači i crkveni nauk kod ljudi nije se uspio implementirati u život kroz stoljeća?
   Pa u rh su danas u najvećem postotku mrzitelji drugih i drugačijih upravo ljudi koji se najviše zaklinju u svoju vjeru a razumjeli su oni k a ne vjeru?To je čovjek i njegova priroda a kapitalizam je uspio čovjekovu pohlepu pretvoriti u društveno dobro,kapitalizam se pokreće i hrani ljudskom pohlepom,da nestane ljudske pohlepe ugasio bi se i kapitalizam,taj motor više ne bi radio i čovjek bi morao izmisliti drugačije oblike motivacije za ljudski pogon čak bi moguće morao smisliti odnosno vratiti se na sredstva i načine prisile…

 69. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bozanic-na-skupu-koji-su-predstavnici-zidovske-zajednice-ocijenili-povijesnim-bez-ikakve-zadrske-treba-isticati-istinu-o-strahotama-jasenovca/8306492/

  Taman kada smo “povjerovali” da je u jasenovcu bila “kazališna družina i tečaj za kuharice” bozanić nas sada uvjerava da su se strahote događale u jasenovcu?A što će na ovo reći leljak i bujanec?
  Čudni su putovi gospodnji?Bravo za bozanića!Jedino me brine što će reći košić?

 70. https://www.telegram.hr/politika-kriminal/bozanic-se-jucer-konacno-odredio-ljubitelji-ndh-ne-mogu-biti-krscani-ovo-je-analiza-njegovog-vaznog-govora/

  Pomalo ćemo nešto i saznati od naših lažova,evo malo se relaksirala atmosfera pa odmah saznajemo da je 75 svećenika učestvovalo na strani partizana a da su 43 svečenika izgubila život zbog suradnje sa partizanima,čak sada goldstein upozorava bozanića da je uveličao malo broj zagrebačkih židova koji su stradali u ndh.Zašto se ne komemoriraju ti svećenici koji su pogubljeni zbog suradnje sa partizanima?Puno je tu nepoznanica jer mi hrvati lažemo što zinemo pa će se valjda sada početi govoriti istina o svemu?U čemu je problem?Istina oslobađa!

 71. Prvo i osnovno, velika je razlika između socijalizma i kršćanstva, socijaliizam treba instrumente prisile da bi osigurao pravednost i pomogao slabijim, dok je kršćanstvo bazirano na dobroj volji, kršćanstvo i socijalizam nemaju apsolutno ništa zajedničko. Imate i u bibliji priču o tri talenta i kako se s njima odnosio svaki pojedinac. Kršćanstvo ne podržava dokolicu a imigraniti su isključivo to. Ja ne znam šta se vi vise amtme cudite, ja se s vama apsolutno slažem u većini stvari ali kod imigracije pretjerujete i ne gledate racionalno. Ja ne znam da li ste čuli možda za Jordana petersona, trenutno majcitaniji intelektualac na zemaljskoj kugli, koji nije COBAN, ili ovisi o proračunu ili je zadrti katolik, kako bi vi rekli, taj isti peterson ima isto kritičko razmišljae o ne kontroliranoj imigraciji i o integraciji drugih kultura u zapadne, pročitajte i poslušajte njega, on vam nije coban. Imate dvostruke kriterije u svemu kad kolinda pozdravljaa norca onda je to “JEL MI OVO SANJAMO”, što je onda to kad se papa grli i podržava madura i che – a. DA LI MI TO SANJAMO, kad se znanstvenik izbaci sa sveučilišta u Švedskoj radi iznošenja činjenica onda je to po vama u redu, onda se nemojte ljutit kad su naši političari licemjeri. To upravo u jest KRETENSKA INDOLENTNA POLITIKA, htjeli vi to ili ne i upravo takva politika proizvodi Ttrumpa, putina, orbana i slične, oni su proizvod radikalne ljevice i nikog drugog, ljudima je dosta političke korektnosti i prešućivanja istine radi nečijih osjećaja.

  • Ne imputirajte papi da podržava bilo koga jer to je činjenično netočno a papa ako želi posjetiti narod venezuele mora se kao papa državnik pozdraviti sa predsjednikom te zemlje jer inače u nju ne može ni ući?Nemojte mi reći da trump podržava sjevernokorejskog predsjednika ali mu funkcija predsjednika amerike nalaže da sa njime pregovara i razgovara?Izokrećete činjenice i pokušavate nam reći da papa podržava svakog državnika zemlje koju posjeti a znate i samo da su to sulude teze i da papina misija nije posjeta državnicima nego ljudima te zemlje čiji vjernici ga žele vidjeti jer je papa vrhovni poglavar njihove crkve?A papa ne odlučuje o tome tko će ga dočekati kao predsjednik te zemlje?Sve vi to jako dobro znate.

  • Ne znam zašto sudbinu tog profesora dovodite u koleraciju sa mojim stavovima,koliko sam ja čovjeka razumio on se zalaže za reguliranje migracija i ne vidim tu ništa loše,naravno da će sada ljevičari jahati na tkz antifašizmu i iskorištavati to za političke obračune ali sa druge strane mora nam biti i jasno da ne možemo generirati i prozivati bilo kakve zločince ili kriminalce i time optuživati i označavati čitavu jednu skupinu ili zajednicu ljudi i moramo se naučiti da kada netko počini kriminal ne možemo reći “migranti”,to je kao da hrvat ubije čovjeka u njemačkoj a nijemci kažu u centralnom dnevniku “opet hrvati”,naravno da će sada ove ljevičarske udruge i zadruge sada to koristiti da dokažu smisao svoga postojanja ali ta društvena suprostavljana nisu tako jednoznačna kakve ih prikazuje jedna strana.Jer kada netko javno prozove npr hrvate(množina) jer je hrvat nekoga ubio ili nešto ukrao taj već dovodi u opasnost nečije hrvatsko dijete u školi u njemačkoj,švedskoj nebitno gdje.
   To jest govor mržnje kada vi nečiji zločin ili kriminal paušalno ponekad i nesvjesno pripišete čitavoj zajednici,nekom manjinskom narodu ili općenito kažete “migranti”,to jest poziv na mržnju u javnom prostoru…Tako da kod takvih stvari moramo biti jako oprezni i ja uopće ne dvojim da će se sada zloupotrebljavati te teme sa oba pola pa će jedni prozivati fašiste tamo gdje ih i nema a drugi će govor mržnje pokušavati pravdati da je to uvođenje cenzure i tkz politička korektnost a jako je to sklizak teren i trebati će puno umijeća i razuma da se povuče granica što je dozvoljeno govoriti u javnom prostoru a što ne jer će oba pola vući stvar u krajnost ovisno koje stavove ili strane zastupaju…

 72. “kako to da se svi sele u francusku “, pa zato valjda što je francuska najsocijalnija država u Europi i ujedno najzaduženja, Francuska odavno nije mjerilo ičeg normalnog, pogledajte samo zahtjeve žutih prskuka, oni su gori u zahtjevima od pernara i svih hrvatskih domoljuba zajedno, tako da francuska nije nikakvo mjerilo ičeg normalnog, a bogme neće biti niti njemačka a pogotovo ne švedska, koliko god su imali komparativne prednosti iz prošlosti, isključivo radi otvorenog tržišta sve će to uništiti sa KRETENSKIM INFATILNIM POLITIKAMA, i sve će više proizvodit trumpova, orbana i svega onog što u biti nije dobro, ali meni je drago da im se sve to odbije od glavu, jer nekadašnja inkvizicija je goli k…. u odnosu na totalitarizam SJW današnjice..to sve najmanje veze ima nažalost sa radnom snagom, Švicarska je zemlja sa najviše stranaca ali isključivo onih koji su došli radit a ne koristi sustav, to je velika razlika od ovog što radi njemačka i Švedska

 73. Vi mene nikako da shvatite,ja vam nisam za migrante,ja vam recimo mrzim i turizam jer smeta mome komodu i kvaliteti života ali to ne znači da sam toliko lud pa da bi tražio da zabranimo turizam ali shvatite da ni u zapadnoj eu nema tko više raditi neke poslove.Neće vam nijemac u drugoj generaciji čistiti ulice,neće vam na bauštelu,neće vam raditi sa svinjama,stokom i u polju itd itd?Kako bi vi to riješili?Ako vam zbog nedostatka radne snage pada bdp onda će ti isti nijemci tražiti poslove i iseljavati u ameriku,sutra u kinu,japan itd?Kako to riješiti?Ja nisam tako pametan da bi mogao ponuditi neki drugi recept?Volio bi čuti recept?Zar su svi u zapadnoj eu idioti pa eto uvoze radnu snagu a “eto sve mogu sami”?Jedno je željeti i htjeti a drugo je ono što vam nameće potreba života?Sada sam sjedao sa čovjekom koji je kompletnu radnu snagu za sezonu našao u makedoniji i to jedva a ne ide se ni njemu u makedoniju tražiti radnu snagu niti štedi na plaćama radnika ali kod nas više nema tko.Pa vidjeli ste neki dan godinu dana se vrti natječaj na sućurju na hvaru i nitko se nije javio a uz plaću općina daje 50 tisuća kuna bonusa,hranu i smještaj?Javila se liječnica na kraju iz makedonije?A pazite hvar nije neka tamo “selendra” nego poznati turistički otok,mediteranske klime i ugodan za život.E sada zamislite sa čime se suočavaju ljudi u manjim mjestima i otocima?

  Mi se nikako ne razumijemo dajte mi recept ili alternativu kako bi vi riješili te probleme?Nemojte mi reći pronatalitetnom politikom jer barem su tu francuzi ali i danci dali milijarde eura pa im rezultati nisu neki…Ali da sada i to počmete rezultate možete očekivati za cca 30-40 godina?

 74. Vi Antune puno toga ne znate, ali baš zato vrlo brzo upijate ono što tvrdi očigledan komunistički jugofil Klasić i prenosi Pešut.
  To su laži i manipulacije indokrinacijom totalitarnog režima. Najnovija laž o svećenicima komunistima u tolikom broju služi za manipulaciju mladeži i totalnih neznalica.

  Antun isto tako svjesno manipulira sa podatcima. Procjene koje navodi CIA za 2015. godinu govore o sljedećem vjerskom sastavu za Francusku, muslimani 7-9%. Naravno da je 2019. još više muslimana vojno sposobnih. A 2020, 2021 itd biti će ih još više.
  Nije tu bitan udio negoprošla i buduća kretanja. Osim toga pitanje je koliko su ateista ustvari budući (opet) muslimani kada dodatno ojačaju. Pogledajte porast muslimana u Njemačkoj, ali pitanje je koliko su to realni podatci

  Isto tako zalaže se za slobodne migracije ( podupire nelegalan način kako se odvijaju ) ali ne želi ih primiti niti kod sebe doma niti u bliže susjedstvo.
  Vjerodostojno !

  Robert je izvrsno detektirao da su migranti koji dolaze uglavnom dokoličari, kao i njihove pape i dide i pradidi.

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/imigranti-njemackom-gradonacelniku-necemo-raditi-jer-smo-gosti-angele-merkel/915148.aspx

  Nedavno sam bio u Beču i Austrijanci su zabrinuti za budućnost svoje djece. Dobrostojeći i dobroinformirani su mi rekli da čak razmišljaju o Kanadi ili Australiji. Ne brinu se za sebe koliko za svoju djecu. Postoji muslimanska struja tamo u Beču koja surađuje sa vlastima ali ona sigurno i polako gubi utjecaj među muslimanima i druga uobičajeno ekstremna struja koju tu prevlast polako preuzima. Tempo i daljnji razvoj muslimanskog pitanja u Europi za sada diktiraju muslimani dok su otvorena vrata, a Europi jedino preostaje suočavanje sa posljedicama.

  • Pardon, ne Pešut , nego Pleše novinarčić. Kakve veze imaju radna snaga i migranti ???? Ali imaju migranti i ISIL veze…Oni koji žele radit dolaze legalnim putevima.

   • Šonje: Mana tradicionalne osi lijevo-desno je u tome što se i lijevi i desni proizvoljno služe idejama političkog i ekonomskog otvaranja i zatvaranja. To otvara vrata konfuziji i manipulaciji; iskrsavaju radikalni desničari koji su za ekonomski liberalizam. Iskaču i radikalni ljevičari koji su jako za slobodu, ali kada je ekonomija u pitanju, najradije bi sve opasali lancima. Ni jedni ni drugi u takvim suprotnostima ne vide problem.

  • Velebite, čini mi se da dio članka na koji je link stavio Antun o ubijenima svećenicima niste dobro pročitali. Dio o ubijenim svećenicima je po navodima što znači da to nije napisao autor, a ni Klasic, a ni Pesut već netko tko je to istraživao i ima podatke kojima to dokazuje dok vi samo kažete jugo nostalgični komunist bez ikakvoga dokaza.

   • Što nije Velebit proveo anketu u zpadnpj EU među 100.000 migranata s pitanjem: jesi li neradnik ili dokoličar?
    Shodno, tome pretpostavljam da zna što priča.

  • A to što se austrijanci bune bune se svi,vi imate sada u rh malih mjesta ili otoka kada vide “dogona” (tako zovu i hrvate) j li bi mu i m i oca što je kuću kupio i tu došao njima a kamoli se neće buniti nijemci i austrijanci nakon takvog vala useljavanja.Bunio bi se i ja na njihovom mjestu.
   Meni je obrazovan čovjek 1988 godine u roterdamu rekao doslovce ovo “imam dvije kćeri ako mi se i jedna uda za crnca ubiti ću prvo njega,pa onda nju pa onda sebe”,ja ostao zaleđen?Pa jeli se zaustavilo useljavanje u nizozemsku?Pa naravno da se ljudi bune,bune se sada na otocima kada im dođe pet ljudi iz zagreba ili osijeka pa kupe neke vikendice a kamoli se neće buniti austrijanci i nijemci kada im u godinu dana ulaze stotine tisuća ljudi i to još različite kulture?Bune se danas i hrvati što više nema sigurnih radnih mjesta,odnosno druga tita ali ovo drugo ne smiju reći jer nije danas IN.Buniti će se ljudi i dalje?

   • Bunio se i tsipras i obećavao brda i doline a sada kada se suočio sa vlašću i realnim svijetom manji je od makova zrna?Shvatite da se svi bune dok ih ne dopadne vlast pa kada im na stol netko stavi da nijemci potražuju npr 2 milijuna radnika i da se za te poslove nitko ne javlja brzo oni zaborave bune i bunice jer ako uđu zbog toga u dugotrajne recesije i stagnacije tek onda će se narod buniti još više kada plaće odu po 20-30% dole?Shvatite da jare i pare ne radi?

    • Da budem potpuno jasan i praktičan,danas se mnogim poslodavcima u rh uopće ne da tražiti vani radna snaga nego fino oni kako meni kažu smanjuju obujam posla i kažu “manje ali slađe”,moguće da su i nijemci koji se bave tom problematikom skužili da će se to i njima događati pa su “na silu” gurnuli potencijalnu radnu snagu u zemlju.Ne tvrdim ništa i ne ulazim u njihove motive ali imali su nekakav razlog tom postupanju?

 75. Antune opet vi šumom ja drumom vi pričate o radnoj snazi ja pričam o imigrantima koji sišu socijalni sustav, ljudi koji dolaze radit dolaze sa papirima, nemam ništa protiv uvoza RADNIKA, ako se pridržavaju pravila i društvenih normi zemlje u koju dolaze. Najplaceniji i i najbolji radnici u americi su azijati i to uopće nije problem jer su integrirani u državu u kojoj rade. Muslimani u Europi koji dolaze iz siriije se neće nikad integrirati niti su došli radit, ako se oko toga ne možemo složiti onda je suvišno sve, njihova kultura nije ni radno etična ni otvorena prema društvu u koje dolaze. Zatvaranje očiiju pred tim od strane ljevice je apsolutno kretenizam ja ne znam još kako to drugačije mogu nazvat. Po vašoj logici, o protokolu onda nemamo što ni zamjeriti kolindi za rukovanje sa norcem, ne možemo dvostruke kriterije primjenjivati za papu i kolindu. Još je gore od svega sto papa to ne radi iz kurtoazije nego on obožava marxizam i madura dok ne vjerujem da kilinda podržava postupke od morca kao ni nitko normalan, nemojmo biti licemjeri. Što se tiče rješenja rješenja sam vam dao za hrvatsku a to je otpuštanje radnika koji rade za državu, robotizacija i uvoz radnika ali ne mi granata. Isto kao što su vama naivne i glupe teze o kako će netko prati guzicu starim europljanima tako su i meni još smjesnije vaše o tome kako kako će to radit islamski radikali. I da još jedna stvar, ova priča kako vi kažete ako je jedan počinio zločin to ne znači da su svi takvi, je nešto najnaivnije što sam čuo. Naravmo da ima iznimaka svugdje, “najviši čovjek na svijetu je kinez, to ne znači da kinezi u prosjeku nisu niski ljudi. Toliko o tome, to je zabijanje glave u pijesak i to je ono što je retardirano kod današnje ljevice, i to će vam rađat samo sve više trumpova i svega onog što se svi slažemo da nije dobro. Da se ljevica nije radikalizirala i da ne provodi gore inkvizicije od crkve nekad, nikad trump i orban na vlast došli ne bi.

  • Kako se prosječan hrvat uklapa u liberalnu, protestantsku, nekorumpitanu, radno intenzivnu i nenepotističku Njemačku?

   • Mi hrvati smo tako “sposoban” narod da smo nas 4 milijuna u stanju napraviti malo manji bdp od jednog praga koji ima 1,2 milijuna stanovnika a do jučer smo se sa česima rugali.Toliko o “našoj” sposobnosti?Optimizam i samopouzdanje je poželjno dok taj optimizam ne preraste u kolektivno ludilo i mitologiju?Pa onda čovjek sa četri osnovne umisli da može rješavati probleme iz oblasti nuklearne fizike,prečesto se nama hrvatima to događa,tako je jakovina umislio kada je vodio poljoprivrednu apoteku “da je upoznao materiju i da može biti ministar” a krstičevića je potapšao matis po ramenu za operaciju oluja pa je on umislio da su oni “jarani” i da je sve rješeno “tapšanjem po ramenu”

    • Meni nikad nije bilo baš jasno to “ruganje” s Česima. Koliko ja znam Česi su uvijek bili pojam kulture i napretka u odnosu na nas, ono naši stari su tamo išli na studije i sl. Možda je njih komunizam bio malo više stisnuso, ali čim su ga se oslobodili ponovno su se vratili na svoje. Možda je Hrvatima baš problem u tome što im komunizam nije nešto baš skroz “nametnutno” iz vana nego kod nas postoji neka unutarnja sklonost prema tome nakaradnom sistemu. Govori se o ponkekad “hrvatskom jalu” i sličnim psihološko-sociološkim fenomenima kod Hrvata. Ako u tome ima neke istine, onda je to to… jalni ljudi su skloni lopovskim sistemima kao komunizam.

  • Vi govorite na osnovu osjećaja a ja vam govorim na osnovu podataka,oko pola milijuna imigranata koji su u onom čuvenom valu od milijun koji su ušli u njemačku već su integrirani u tržište rada i imaju posao i njemački poslodavci su ugodno iznenađeni sa tim činjenicama samo im treba još ljudi a rast njemačkog gospodarstva i dalje muči nedostatak preko milijun radnika.Ali što ja i vi imamo misliti o njemačkoj?Imamo li mi svojih problema?Što ste vi tako zabrinuti za njemačku,to meni nikako nije jasno?

   https://www.index.hr/vijesti/clanak/sto-se-dogodilo-s-milijun-izbjeglica-i-migranata-koje-je-njemacka-primila/2050922.aspx

   Naravno da nije to tako bajno kako podaci kažu jer je lako uposliti ljude koji znaju barem engleski jezik a puno sporije ide sa ljudima koji će tek morati naučiti njemački jezik a engleski govore loše ili nikako ali svi u njemačkoj su začuđeni sa tempom integracije i motivacijom ljudi za rad…Nisu poslodavci očekivali takve dobre rezultate.Vi pričate da se ljudi is sirije neće integrirati a imate par nešto sirijaca u rh koji su se itekako integrirali a kada su uspjeli sa nama vukovima onda ide to u njemačkoj tri puta lakše.Ali ostavimo se nijemaca oni nisu naša briga,neka oni rade što ih je volja?
   Samo im još mi iz “spičkovine” još trebamo soliti pamet “kako bi trebalo”
   Mene smijeh hvata kada mi gologuzi hrvati idemo soliti pamet nijemcima koji su za nas druga galaksija,naš rang su bugari i rumunji i to je to,njima još eventualno i možemo soliti pamet?

 76. Inače se apsolutno slažem sa vašim poimanjem hrvatskog cobanizma pogotovo desnog gdje se ne smiju postavljati pitanja nikome jer odmah ste udbaš mrzitelj hrvatske itd, meni se to isto počelo gadit. Samo što ja smatram da su vaša rješenja vezano za imigraciju kao ova teza što se u zadnje vrijeme provlači, HDZ I SDP su isti, treba dat živom zidu šansu oni nisu još ništa ukrali, tako vam je to i sa imigrantima, rješenja su potrebna i kompleksna ali sigurno nekontrolirana imigracija kao što to rade njemačka i Švedska nisu rješenje..za mene osobno živi zid sa svojom politikom može u 2 godine napraviti više štete nego hdz i sdp u 25 godina.

  • Ali vi meni robert stalno imputirate nešto što nikada nisam napisao,ja nisam uopće nudio nikakva rješenja glede migracija,to je tako kompleksno i složeno i nadilazi moje siromašno znanje iz te oblasti,ja vam čitavo vrijeme samo tvrdim da su migranti jedno a izbjeglice nešto drugo a vi to uporno stavljate u isti koš,i ono što ja konstatiram da njemačkoj hrvatskoj i europi fali radne snage,ne nudim ja nikakva europska rješenja za migrante ali ono što znam je da se to može rješiti samo na globalnoj razini,suradnjom svih zemalja svijeta…Danas je problem što se mnoge zemlje i kontinenti prave kao da se njih to ne tiče a postoje zemlje koje su primile izbjeglica u razini 50% svog stanovništva a o njima nitko nije napisao ni slova,to me podsjeća na priču sa grcima i mjerama štednje a o baltičkim državama koje su podnjele puno veći teret i rezove i od samih grka napisana su dva teksta a grci su bili svaki dan tema dana?Tko je slova napisao o libanonu i jordanu koji su primili milijune izbjeglica?Nitko?

 77. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-amerikanci-su-otpocetka-bili-jasni-oko-aviona/2059425.aspx

  Imamo čudo predsjednicu,ovo je na rubu vjerovali ili ne “da hrvatska nije doživjela diplomatsku blamažu jer eto izrael se obavezao da će srediti američka odobrenja”
  Da vam pojasnim,to je isto kao da vama obeća zdravko mamić da će vas preko veze ubaciti u skupinu lige prvaka i vi formirate ekipu,pripremite logistiku,timove ljudi,sve profi,obećate navijačima igranje u skupini lige prvaka i na kraju pušiona?I onda kažete “nismo mi krivi ništa obećao nam je zdravko mamić”
  E to vam je otprilike to?Čudi me da nam izrael nije obećao nuklearne bojeve glave?Ovakvima možeš obećati što god?

  Zaključak predsjednice je; izrael se obrukao a mi ponosno uzdignuta čela koračamo dalje,neka ljudi malo opet putuju po svijetu na novom natječaju.Vrag odnio i prešu?Sramota,o čemu mi pričamo i što mi sve pušimo?Obraćaju nam se kao da smo neandertalci?Zatukli su narodu mozak!

 78. Prvo se koristio termin izbjeglice, sada migranti. Realno, to je ubačena islamska organizirana vojska. Sa njima nema pregovora. Oni diktiraju pravila od prvog dana ulaska u Europu. To nije dobro i neće završiti dobro. Na kraju će takva Europa moliti Kineze da ju spase. Hrvati će sigurno opstati, to je narod svoje vrste, ali ovakva EU neće sigurno.

 79. Ja ne znam o čemu vi govorite,postoji razlika između ekonomskih migranata i izbjeglica?A dali je to organizirana “vojska” valjda postoje službe u eu zemljama koje se time bave.Odakle vi znate da je to organizirana vojska?Čitava europa to ne zna ali eto vi to znate?Vi niste još razumjeli da oni koji nemaju uvjete za politički azil,kao i oni što ne mogu dobiti status izbjeglica se deportiraju nazad u svoje zemlje.Čak su se paketima zakona omogućile brze deportacije jer do sada i nakon odbijanja azila postojale su pravne “cake” da ih se ne može po brzom postupku deportirati u njihove matične zemlje?Evo nešto o tom zakonu:

  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/njemacka-usvojila-plan-brze-deportacije-odbijenih-trazitelja-azila

  Vi čitavo vrijeme mislite da su to sve ekonomski migranti a zaboravljate da se u par zemalja bliskog istoka vodio krvavi rat,pa imate sada u venezueli nestabilnost ali nemate klasični rat pa je do sada iz venezuele u strahu iseljelo 3 milijuna ljudi?Naravno da se među izbjeglice uvalilo svega i svačega,naravno da bez suradnje na globalnoj razini nije moguće riješiti te probleme jer se svi ponašaju tugo moja pređi na drugoga…

 80. https://www.klix.ba/vijesti/svijet/broj-zahtjeva-za-azil-u-njemackoj-opada-ali-broj-deportacija-raste/190126023

  Evo još malo o tome jer po vama velebit ispada da svi ostaju u njemačkoj i postaju “nijemci”,pogledajte samo primjere tunisa,maroka,gruzije i alžira koliko su im azila dali a i ovih 300 kojima je odobrena privremena zaštita nisu dobili azil.Pa njemačka ima svoje zakone,mi to ništa ne razumijemo,vi i ne shvaćate gdje su prijepori,nijemci i ostali kojima su takvi ušli u zemlju žele da ako se utvrdi da ne mogu ispuniti uvjete za azil ili status izbjeglice da ih mogu vratiti u zemlju eu u koju su prvu ušli jer su takvi eu zakoni a da ih oni onda deportiraju nazad i tu se vode prijepori jer ćlanice preko kojih su ušle izbjeglice ili migranti to ne žele.Vi govorite napamet i čitate samo ono što vi želite čuti.Ali što mene briga što nijemci rade i koga oni primaju,pa nemojte misliti da se ne bune u dalmaciji,pa vi imate sada otoka na kojima ima više ljeti bh građana,makedonaca i srba radnika od lokalnih stanovnika?Mislite da se ne bune ovi koji su u mirovini i gadi im se turizam?Žele ljudi mir i spokoj i mrze gužve i sve došljake?Reže kada počme turistička sezona i uopće ne razmišljaju tko će im isplatiti mirovine i od čega a za sve im je kriva “država”
  Imate ljudi koji vam kažu “nisu nas okupirali 90te evo sad su nas okupirali”,jebe se njima i za gospodarstvo,tako ih je naučio drug tito….

  Nego vi meni recite što bi vi uradili da nemate radnu snagu,da vam ljudi koji su vam do jučer radili u vašoj građevinskoj firmi ili hotelu napuštaju zemlju i odlaze?Odakle bi vi namirili nedostatak radne snage?Moguće da bi vi kao mađioničar privukli talijane katolike da vam dođu raditi na “bauštelu”?
  Ćujem ja svakakve ideje “da se mi i ne moramo razvijati,da ne moramo generirati gospodarski rast”,ima tu takvih ideja da ne znaš bili se smijao ili plakao?A kada nema adekvatnog doktora u bolnici ili medicinskog instrumenta za svoje lječenje ti isti j mater i državi i plenkoviću i kolindi i hdzu i sdpu i franji tuđmanu i hrvatskom saboru itd a zagovaraju sami ideju ne-razvijanja?Ja im se obično rugam i kažem da ako zagovaraju ne-razvoj i mediteran kakav je nekada bio da će se morati naviknuti liječiti travama i da počmu umjesto automobila kupovati magarce i konje?
  Tako vam je bilo isto kada su mahali zastavama i rikali da žele državu a kada je zapucalo 95% ih se sakrilo u skloništa i mišje rupe jer kako bi rekli u dalmaciji j bi se a da im ne uđe?
  Pustite vi zagreb otiđite vi jednu zimu živjeti na neki otok ili selo u dalmatinskom zaleđu brzo će vas proći volja za životom,to su vam mjesta duhova,u 16h vam je mrak i nigdje nikoga,vanjske rasvjete nema jer je nema tko platiti?A svi riču da nestaju sela i mala mjesta?Što se oni ne vrate tamo kada je to tako divno,život u prirodi i to?Ova zemlja nije sposobna da realno govori u javnosti o životu nego svi bauču i maštaju po onoj što se babi htilo to se babi snilo?Znam jedno turističko mjesto u mome kraju koje godinu dana nije moglo naći smetlara,i prijavi se na kraju čovjek iz slavonije ali na njihovu žalost i on nedavo otišao u njemačku…Po vama velebite oni bi trebali kao zamjenu dovesti talijana katolika smetlara?To su vam ti snovi?

 81. Naravno velebit moram vam još nešto reći sa čime se vi nikada nećete složiti,ako eu ne uđe u dublje integracije po uzoru na ameriku i ne bude imala svoju vojsku i zajedničku vanjsku politiku i takva ne postane globalna sila koja će se uvažavati eu će se raspasti a od malih eu državica kakva je rh neće ostati ni s od suverenosti nego nas čeka priča “veži konja gdje ti gazda kaže”
  Naravno vi mislite suprotno,da bi nam dublje integracije potpuno oduzele suverenost,djelomično je to i točno ali ni 10% koliko bi suverenost izgubili da se eu raspadne samo to treba razumjeti a da bi čovjek nešto razumio on mora imati neko znanje iz više područja?
  Talijanski premijer se buni zašto je francuska podržala njemačko mjesto u budućoj konfiguraciji vijeća sigurnosti kada je npr 90tih neformalno rečeno da je cilj da to mjesto pripadne čitavoj eu zajednici?E sada zamislimo hipotetski da se sazove hitna sjednica vijeća sigurnosti i zapitajmo se kakav bi to “usaglašeni” stav zastupao predstavnik eu u vs-u?Moguće da bi onda njega tamo zvali “mister suzdržani” jer nema teorije da u današnjoj konstalaciji odnosa eu u vanjskoj politici bilo što usaglasi u 24 sata?Naravno mnogi u rh misle da eu ne treba dublje integracije,to je mislio i milanović i on se tu jako dobro slagao sa orbanom koji danas ne smije od rusa glasati ni za prijem kosova države koju su mađari priznali u interpol a kamoli što drugo od kada su im rusi preuzeli energetiku,kako dobavu plina tako i nuklearne reaktore koje grade u mađarskoj oni vode rusku politiku a ne svoju.A poljska je sada da se malo našalim manje suverena nego u sssr-u?Što su im ameri napravili i kako su ih ponizili na nizu područja i pitanja to je prestrašno samo svi šute o tome?A hrvatski desničari se dive poljskoj i mađarskoj ali pozvao bi se i tu na staru poslovicu “sa čime se budala hvali toga se pametan stidi”
  Amerikanci su rekli poljacima “mi ćemo vas fino voljeti ali samo ako ćete nas bezpogovorno slušati” a ovi riču “da vode suverenističku politiku”,i što je najgore to prolazi?
  Najveća fora mi je danas u rh želja hrvatske da mađari uđu u partnerstvo lng terminala a mađari ovisni o rusima do jaja i ako im rusi narede da opstruiraju terminal oni će ga opstruirati kao što ga opstruiraju sve zemlje regije koje su sa rusima dogovorili nabavu plina ili učešće u turskom toku na koji će još i tranzit naplaćivati?Nego eto nekome je jako stalo da nam mađari uđu u suvlasništvo lng terminala?To je sve jedna velika sprdnja.

 82. A mnogi ljudi se čude njemačkoj zašto i dalje inzistira na ruskom plinu.Pa postoji samo jedan razlog,najbliži im je i daleko najeftiniji?I sada se napada njemačka da se okreću neprijateljima rusima a ne pita nitko amerikance što nikada nisu venezueli uveli sankcije za izvoz nafte u ameriku,iako im je hugo chavez ali i maduro j mater i oca na dnevnoj bazi a ništa ih to nije sputalo niti ih sputava danas da na dnevnoj bazi uvoze 500tis barela plina i na taj način održavaju i huga i madura na životu?Jer to im je jedini “keš” jer drugi dio koji prodavaju rusima i kini ionako su već potrošili i sada kroz naftu vraćaju te kredite tako da im je naplata nula dolara pri isporuci.Da amerika uvede sankcije na izvoz nafte u ameriku maduro ne bi izdržao na vlasti 24 sata?
  Da eu ucjenjuje poljsku 10% kako je ucjenjuje amerika već bi poljska davno izašla iz eu?
  Ali poljaci sve svoje frustracije usmjeravaju prema bruxellesu jer amerima ne smiju reći ni a?

 83. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-o-nepotizmu-to-je-nasljedje-jos-od-austrougarskog-sustava/2059592.aspx

  Najbolji su mi ovi koji su išli “sa faksa u stranku pa na posao” kada se nađu oni pričati o nepotizmu.
  Pa nisu milanović,plenković,josipović ili kitarović ni na wc u životu išli a da nisu imali dobru vezu i sada nam još drže govore da je to eto tamo neko nasljeđe od austrougarske?Sve je na vezu,oni su svi prve poslove dobili na vezu,čitava karijera im je na vezu i poznanstva?

 84. Ni jedan hrvatski novinar još nije pitao plenkovića,milanovića,josipovića ili kitarović da iskreno odgovore mogu li se sjetiti ikada u životu da su lječniku išli a da nisu imali vezu ili išli preko reda?Da su čekali u redu kao obični “smrtnici”,pa oni ne znaju ni što je to kada majke sa bolesnom djecom u mome gradu čekaju po 4-5 sati prijem kod pedijatra,znam jer sam ja više puta čekao jer privatni pedijatar ne postoji u mome gradu,inače bi ja išao privatno jer to mogu platiti ali veze ne potežem nikada.Pa oni nemaju pojma ni kako to izgleda otići u bolnicu bez veze?Njima je život sve na vezu?

 85. https://www.index.hr/vijesti/clanak/Cestitka-premijera-Milanovica-za-Praznik-rada-Mi-ne-mozemo-biti-najpametniji-u-svemu/612730.aspx

  Tako je milanović tvrdio “mi moramo sačuvati “naš” način života,naše navike,običaje koji su dobri i manje dobri ali su “naši”,to mu je bila glavna fora?I uspio je?Sačuvao je “naš” način života,navika i običaja zato i ima danas sve više simpatizera na desnici?Našli su se u “naševanju” i “običajima”
  Jedino nije shvatio da sa “našim” načinom života mirovina nakon 35-40 godina staža iznosi 3000kn a da toliku njemačku mirovinu hrvat zaradi sa 5-7 godina rada u njemačkoj.Eto im “naše”,lako je naševati “sa faksa na posao” i živjeti čitav život “na vezu” i onda držati govore o narodnim običajima i navikama?A koliko su narodu ti običaji i navike privlačne govori rezultat na semaforu o iseljavanju?Tu nema prevare!Statistika je neumoljiva!

  • Zato pored ulaganja u Hrvatskoj ulažeš i u “indeksne fondove i ETF-ove izvan Hrvatske” što je ovdje tema, pa kad nakon recimo tih 35-40 godina redovitog ulaganja imaš i kao prosječni građanin uz možda još neke ostale manje bitne stvari i recimo nekih bar 1 milijun USD u S&P indeksu, imat ćeš tada možda i samo od dividendi ili kamata ako se odlučiš na ono “koliko godina toliko % u nisko rizičnoj imovini” (što treba biti samo gruba nit vodilja) više nego je njemačka ili hrvatska mirovina.

   • Mclynx o čemu vi govorite,ne zna 90% hrvatskih obrazovanih ljudi elementarne stvari o burzi a kamoli da će ulagati,pa bivši ministar financija lalovac je na razini pećinskog čovjeka,pa on vam je izjavio javno da je njemu burza rulet a da se on ne kocka.Vjerojatno zato voli neproduktivni beton?Ponekad mi se čini da mi uopće nismo svjesni naše realnosti?Mene zvalo par ljudi i to formalno obrazovanih da bi oni uložili na burzu i da nje njima dosta 6-8% godišnje koliko je nekad bila kamata,”da im više ne treba” pa ako im ja mogu reći gdje da ulože “ali da je sigurno”
    Jednome sam rekao jer mi je napunio k da mu je najbolje da napiše dopis goranu mariću ministru državne imovine da mu on moguće ima dobre prijedloge gdje je ulaganje “sigurno-ziherica” a da mu je jedino sigurno ulaganje u rh da djecu upiše u hdz jer članarina nije tako skupa a ako mu se “poklopi” da ulog može uvećati i nekoliko tisuća puta.

 86. Pa vidjeli ste “partizana-suverenistu” krstičevića,on se iz pozicije hrvatske članice natoa i eu ponašao prema izraelu kao da smo mi burkina faso a izrael je za eu “pičkin dim” ,eto vam suverenista koji nisu dobili ni ispriku od izraela a nisu je dobili jer su muljali sa izraelom od početka pa tako ameri se danas rugaju i sprdaju i poručuju nam da se mi i izrael nismo dogovorili a da su uvjeti nepromjenjeni od početka.Gdje je službena isprika izraela?Muljao si rodjače od početka i ti i tvoja družba pere kvržice i svi trebate otići da je ovo uredna i sređena zemlja a da smo mi uredna i sređena zemlja ne bi krstičević mogao sa svojim predispozicijama postati ni predsjednik dobrovoljnog vatrogasnog društva?Budimo ozbiljni i recimo što mislimo.Svi šute a svi znamo da u ovoj priči nisu bila čista posla?

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/americki-veleposlanik-plenkovicu-sam-dao-dokument-o-avionima/2059613.aspx

  Ovo je nemoguće i u burkini faso?Sve je svima bilo jasno od početka ali je netko gurao svjesno priču “ako prođe prođe na pritisak” i direktno pogodovao izraelcima koji nisu ništa mogli izgubiti u ovoj priči a mogli su puno dobiti jer su našli idiote ili moguće poslužili se koruptivnim radnjama da barem pokušaju progurati takvu prodaju za koju su u startu morali znati da su im šanse minimalne?
  Sve je ovdje jasno kome želi biti jasno.

 87. Što se tiče Austrije, najveći udio osoba koje primaju socijalnu pomoć u odnosu na ukupan broj imigranata imamo mi, hrvati.
  Tako da iz austrijske perspektive u gore navedenim komentarima treba samo riječ sirijac zamijeniti s hrvat,

  • Greg čitao sam i ja taj podatak i to je jedan od argumenata koji su austrijanci protivnici brze liberalizacije tržišta radne snage uzeli u obzir kada su nam produžavali-odgađali vrijeme za slobodan rad u austriji.Ali nisam htio to napisati jer bi me moguće velebit optužio da sam mrzitelj hrvata,čitao sam da smo mi u odnosu na broj ljudi u austriji najveći konzumenti socijalne pomoći a velebit misli da austrijanac obožava hrvate a eto mrzi sirijce.Prosječnom austrijancu su hrvati tkz divlji balkanjerosi i sigurno se nije pretrgao od ljubavi jer prosječan ili ispodprosječan čovjek ne voli nikakve došljake niti njegov mozak može dokučiti što će mu stranci u zemlji.Tako da su eto bugari,rumunji,hrvati sada umislili da eto zapadna eu njih obožava ali eto ne vole sirijce,to vam se zove što se babi htilo to se babi snilo.Ne voli sjeverni talijan južnog talijana vidjeti ni na razglednici,meni su talijani liječnici,elektrotehničari sve obrazovani ljudi govorili još krajem 80tih da oni južne talijane i ne smatraju svojim narodom na što smo moj otac i ja izvrćali očima i nije nam jasno bilo što govore?Kada bi ljudi stvarno počeli govoriti što misle o drugima pa zaratio bi se čitav svijet u 24 sata.Tako da mi ne kužimo ni po mise,sada se našli hrvati austrijancima i nijemcima držati predavanja “kako smo mi isti”,eto mi smo braća kršćani?A ovi ne žele da smo “isti”
   Bugare i rumunje još ni u schengen nisu pustili a sirijce i afganistance primaju u zemlju?

  • Znate li što je Schrödingerov imigrant? Onaj koji istovremeno zauzme radno mjesto i troši socijalnu pomoć.

   To je u Austriji možda ipak samo paradoks teorije koja nema smisla. Nažost, u zemljama poput Hrvatske imamo pojave schrödingerovih građana. Kod nas ta “fizika” funkcionira uslijed prevelike i istovoremno loše ustrojene socijalne države, zlouporaba koje su normalna pojava.

   • U hrvatskoj do jučer nisu imali umrežene podatke pa su vlasnici-direktori obrta i firmi masovno 9 mjeseci radili a onda sami sebi dali otkaze i primali pune plaće na burzi mislim 6 mjeseci i tako godinama u krug?Pa to čak nije ni tajna,to ljudi javno pričaju pa sada kažu “jbg sada se to više ne može imaju podatke umrežene ali sam dobro tu prolazio”

  • Ali što se tiče samih Hrvataka u Austriji glede tih poraznih statistika, ja to i ne bih gledao u sklopu šire priče o imigrantima, tj. ne bih ja Hrvate gledao jednako kao i bilo koje druge imigrante. Hrvat na socijalnoj pomoći u Beču je ružno i porazno, ali ništa manje ili više nego Austrijanac na socijalnoj pomoći u Beču.

   Hrvati u Austriji bi trebali se gledati više onako kao oni razni Afrikanci u Francuskoj itd., kao imigracija iz vlastitih kolonija. Hrvati nisu baš nekakvi pravi stranci koji su došli iz neke baš strane daleke sasvim nepovezane države. To je ipak, u neku ruku (ne može se povijest tek tako skroz izbrisati, zanemariti), “naša država”. To je naše bivše Carstvo. Hrvat koji ode u Beč je više migracija provincija-metropola nego prava međunarodna migracija.

 88. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/americki-ambasador-pojasnio-sto-je-htio-reci-moje-izjave-su-krivo-interpretirane-hrvatska-vlada-nije-kriva-za-neuspjelu-kupnju-f-16/8319080/

  A veleposlanik kohorst da “ublaži” čitavu priču kaže kontradiktorne stvari pa sada kaže “da su se znali uvjeti od početka” ali eto rh nije ništa kriva?Teoretski ako si glup nisi ništa kriv,tako da je kohorst sa te polazišne prepostavke u pravu?Stvar se izgleda ublažava nakon razgovora sa premijerom da ipak krstičević ostane ministar koji se eto sada javno zalaže bez javnog natječaja za kupnju američkih aviona jer je rizik da bi moguće drugi ministar imao drugačije planove i sada će i ameri kada su oprali sebe za svoj interes pokušati zataškati ovu blamažu koja smrdi opako od početka?

  Sada je amerima cilj da ministar kupi američke avione bez javnog natječaja što samo po sebi sigurno nosi i veću cijenu i uvjete od onih koji bi se u konkurenciji na natječaju mogla postići.
  Potpuno razumijem veleposlanika kohorsta on je vidio sa kime ima posla a na njemu je sada da brani američke interese na način da sačuva ministra koji je sada spreman bez javnog natječaja kupiti avione od američke privatne tvrtke.Samo ima jedan “mali” problem?Tvornica f-16 aviona zasada u svijetu ne postoji i još se razmišlja i nateže politički dali će ta tvornica završiti u indiji ili ostati u americi,ako nađu dovoljno naruđbi od ovih banana država tipa bugarska,rumunjska,
  hrvatska,bahrein itd moguće da će ipak proizvodnja ostati u americi,naravno to je samo još moguće ali ništa ni tu nije sigurno jer indija želi 200 komada ali pod uvjetom da se proizvodnja preseli u indiju,i indijci računaju da su dali ponudu koju ameri i lockheed martin neće moći odbiti?Tu se sada bitke vode tako da krstičević opet nudi narodu priču o mačku u vreći a sve u cilju da se svidi amerikancima i zataška čitava ova priča i otiđe u zaborav po onoj pojeo vuk magare?
  Sve je kod nas jako predvidljivo i nije slučajno krstičević izletio da je on za kupnju f16 od lockheed martina,zna on da ga ameri sa mailovima mogu pokopati kao ministra.Sve on zna!

 89. https://www.index.hr/vijesti/clanak/europski-sud-otkantao-simunica-za-dom-spremni-je-fasisticki-pozdrav/2059994.aspx

  Evo šimunić je učinio veliku uslugu protivnicima pozdrava za dom spremni koji sada mogu tužiti rh da nije zabranila javnu uporabu tog pozdrava jer samo što trebaju napraviti je pozvati se na konstataciju u presudi da je izvikivanja pozdrava “manifestacija rasističke ideologija” i da to osnaže još austrijskim zakonom koji taj pozdrav zabranjuje dobijaju presudu u svoju korist sigurno.
  Tako da je šimunić sada odradio posao za tkz. antife?Ode i pozdrav za dom spremni u tri pm!
  Šimunić mu je na kraju i presudio!

 90. Naravno nakon ove presude eu suda ujednačiti će se i sudska praksa u rh jer će se sada i suci da bi sebe lišili odgovornosti pozivati na ovu presudu eu suda.Mnogi suci i sutkinje su ovo jedva dočekali da ih se ne može optuživati da nisu patrioti tako da je sada vuk sit a ovce na broju,sada će se svi “prati” i pozivati na ovu odluku eu suda..

 91. https://narod.hr/sport/europski-sud-za-ljudska-prava-proglasio-se-nenadleznim-i-odbacio-tuzbu-josipa-simunica-zbog-uzvika-za-dom-spremni

  I sada pogledajte ovaj naslov “da se sud proglasio nenadležnim” što je noturna laž,sud je ukratko da objasnim proglasio svoju nenadležnost da prosuđuju ili analiziraju o neujednačenoj praksi u sprovođenju hrvatskih zakona ali su ovu tužbu potpuno odbacili kao neosnovanu i da je osnaže utvrdili da je ustaški pokret izrastao iz fašizma a uzvikivanje tog pozdrava nazvali “manifestacijom rasističke ideologije” i da to nema veze sa uskraćivanjem prava na slobodu govora.

  Da su se pozvali na nenadležnost onda ne bi ničim ni obrazlagali niti osnaživali svoju presudu.Nego mi hrvati smo lažovi par exellence,pa u nas se u kontinuitetu laže sve jedno 100 godina…I sada ovaj novinar uvjerava hrvatsku javnost u nešto što nema veze sa zdravom pameću?
  Kada je sud nenadležan onda uopće ne ulazi u detalje predmeta a ovdje sud jasno i glasno konstatira da je šimunić pravedno osuđen i da to nikako ne može biti uskraćivanje prava na slobodu govora i da je hrvatski sud pravilno presudio…
  Nisu jasniji mogli biti?

 92. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/na-natjecajima-masovno-pozaposljavali-hns-ovce-a-inspekcija-tvrdi-sve-je-po-zakonu-uvidom-u-dokumentaciju-utvrdili-smo-da-nema-nepravilnosti/8323487/

  Pa naravno da je sve po zakonu oni su nepotizam ozakonili na način da te komisije boduju ljude a ti bodovi su presudni na natječaju a u tim komisijama sjede stranački “drugovi” i naravno da je sve po zakonu.Bez da narod sve to ne “izmeči nogama” njima ni radijacija ništa ne može a ovaj nhs to je gad nepotizma i uhljebljivanja na svim razinama države,od lokalne vlasti do vrha vlasti,oni frizerku po struci zaposle u vodovodu u administraciju.Ne vjerujete?Ja znam i taj slučaj!Gad i gledati?

 93. Čuj idiota,,”mogli smo dat djetetu,” pa sto niste tko je mogao, on i plenkovic, po čemu je interes radnika uljanika bitniji od interesa ostalih ljudi u hrvatskoj? Pa on je ministar koji izmislja nove regule i gluposti da oteza rad poduzetniku . Tko drugi nego on, bilo to po naputku ili ne. Nažalost on je najbolji ministar financija, kažem nažalost jer drugi su još gori. Ali nije mi jasno ako već hoćeš više poreza ubrat za svoje uhljebe i glasače zašto onda bar ne olakšas poslovanje. Samo mi to nije jasno, ja kad bi toliko otimao kao on onda bi bar olakšao ljudima zaradu od koje bi onda bilo više harača za NAŠE. Ovo je užas sto njemu sve neće past na pamet, od toga što radi paušalcima do ovog što radi vezano za certifikata o kontroli softvera. Pa on je još najopasniji jer zna svoj posao. Takvi su najgori

  • Kada bi olakšali poslovanje izgubili bi moć, veze i poznanstva manje bi vrijedila, manje građana bi ovisilo o njima.

 94. https://www.vecernji.hr/vijesti/ekskluzivno-donosimo-dokaz-da-je-sad-dopustio-prodaju-f-16-baraka-u-rujnu-2017-1297888

  Još samo da daju na uvid odobrenje lockheed martina i da je umjesto state departmenta to odobrenje usvojeno i potpisano u kongresu i mogli bi konkurirati za poštenjačine godine koje je eto netko “krivo optužio”?Zaboravili rodjaci da lockheed martin izdaje i još jednu dozvolu a ta se tiče produženja licence za dodatnih 3000 sati letova?A lockheed nije htio za to ni čuti?”Samo” im sve to fali i “čisti su kao suza”,da bi im čovjek riječ rekao?Jadna nam majka čime se oni bave?

 95. Ima li netko preporuku za visoko dividendni ETF koji je ujedno i visoko diverzificiran na cjeli svjet. Isto tako za dividendni diverzificirani REIT ETF ?

 96. https://www.index.hr/vijesti/clanak/vecernji-se-pravi-da-ima-dokument-koji-spasava-krsticevica-naravno-da-nema/2060384.aspx

  Sramotno je kakvi ljudi rade u novinama i kako se u večernjem plasira tenndenciozna i manipulativna vijest da bi se prikrila istina,plasira se specifikacija aviona kao gotova stvar a u biti se odobrava izraelu javljanje za natječaj ali se i u tom dokumentu govori što će biti potrebno učiniti za uskladiti za konačno odobrenje za TTP.
  Ovo plasiranje lažnih vijesti i manipulacija još više me uvjerava u to da se tu radi o velikoj muljaži jer mnogima je čini se u ovoj priči stalo da se ne sazna puna istina kako se vodio postupak i zašto je kupnja propala?A kada bi to jasno znali onda bi se postavilo pitanje zašto su ljudi koji su vodili postupak pristali na ponudu “mačka u vreći”,e tada bi tu bilo svega i zato je potrebno plasirati ovakve manipulacije i poluistine i zamutiti čitavu vodu da se više ništa ne razumije.
  Ako je amerika kako piše večernji odobrila prodaju u ovoj konfiguraciji onda je amerika kriva za sve,i onda bi red bio da se ispričaju i da ponude obeštećenje rh da bi oprali svoju grešku?
  Naravno da do toga neće doći jer su sve to svjesno plasirane laži u cilju spašavanja vojnika ryana i tko zna još kojih igrača ili aktera koji se kriju iza ove priče?

 97. Da budem potpuno jasan premijer i predsjednica ne smiju zucnuti glede smjene krstičevića niti javno postaviti pitanje njegove odgovornosti jer ekipa oko krstičevića i on sam njegovu smjenu tumače okolo po principu starih prokušanih partizansko-komunističkih metoda “kao” udar na ljude iz domovinskog rata i njihov dignitet a time i “samog rata” Pa time se služe već 20 godina?Pa zato se traže pisane podrške veterana i čuda jer se braniteljskim udrugama i braniteljima manipulira već 20 godina i nitko im dignitet nije tako narušio kao oni sami sebi…
  A ovim postupanjima premijer i predsjednica samo pokazuju na kojem nivou funkcioniraju i koliko su im važni nacionalni interesi i principi da se u ovoj zemlji konačno počme odgovarati za svoje propuste,neznanje ali i moguću korupciju.A u ovoj priči smrdi od početka i to debelo.Predsjednica se ponaša kao da je ona pala sa marsa,kao da joj nije načelnik glavnog stožera dužan davati informacije o najsitnijim detaljima u procesu nabave jer je predsjednica po ustavu dužna brinuti o nacionalnoj sigurnosti zemlje a ako namava u stotinama milijuna dolara nije u domeni nac sigurnosti onda ne znam što jest pogotovo stoga jer su mnoge ovakve nabave u svijetu pratile korupcijske afere?Što je njoj govorio načelnik glavnog stožera hv-a ali i ministar pa i tajne službe to samo bog zna?Kao da je ovo sve jedna mala poljoprivredna zadruga a ne država?

 98. Predsjednica i dalje misli da će proći lišo bez ponta kako bi rekli u dalmaciji sa ekipom na tkz. desnici a kako će njen odnos sa njima je tako lako predvidljiv?Pitanje dana kada će je mrziti više nego iva josipovića,to je samo pitanje danaTko tu ženu savjetuje to meni još do danas nije jasno?Dali je ona nečim ucjenjena ili su joj vezane ruke?Jer ona meni od samog početka kao jedna svjetska žena koja je radila po svijetu nije jasna?Što ona zastupa?Dali ona misli da treba jedan dan otpozdravljati “za dom spremni” a drugi dan “živio drug tito” jer “eto ona zastupa sve građane” Ona se u svojoj političkoj promociji od početka mandata potpuno pogubila i stječe se dojam da joj nedostaje ne samo socijalne nego i elementarne inteligencije?Njena prva polovica mandata se svela na ulizivanje desnici,na nekontrolirane izjave o tkz. starim hrvatskim pozdravima,odlikovala je sve desničare i grupe za koje je mislila da joj mogu politički naštetiti,pa čak i onu ludonju od zvonimira šeparovića koji je sa kumrovečkim kadrom tomcem osnovao i tkz privatno sudište gdje oni sude bivšim državnim dužnosnicima za izdaju,takvo njeno ponašanje je potpuno iracionalno,neočekivano od jedne obrazovane žene?Pa zamislite koji film moraš imati u glavi kada odlikuješ jednog luđaka kao šeparović koji na tkz privatnom nacionalno etičkom sudištu sudi njenim prethodnicima za izdaju?Pa taj čovjek umjesto da dobije luđačku košulju on dobija odlikovanja od predsjednice?Isti taj lik je prijetio premijeru “da će ga osuditi” ako makne ploču iz jasenovca;

  Ne vjerujete,evo sad ćete vjerovati:

  http://hu-benedikt.hr/?p=99362

  E takvog luđaka naša predsjednica još i odlikuje?Moram priznati da je ovakvo nešto nezamislivo i u burkini faso?Pa predsjednica je ta koja moja štititi dignitet institucije predsjednika države sve dok legalni sud ne utvrdi nečiju krivnju za nekakvo krivično djelo slagala se ona sa svojim prethodnicima politički ili ne a ona odlikuje čovjeka koji je na tkz privatnom sudištu osudio njene prethodnike za nacionalnu izdaju i time navlači na te osobe gnjev naroda da ih sutra još netko izudara na ulici “zbog nacionalne izdaje”
  E sada znate kakvu predsjednicu mi imamo?O čemu se ovdje radi meni još nije jasno?Tko je u ovoj zemlji lud?Jer u njenom djelovanju se ne zna ni tko pije ni tko plaća?Sa bujanecom pravomoćnim osuđenikom za plaćanje prostitutki kokainom ići na večere i sa njime raspravljati o veleposlanicima i njihovim eventualnim uzimanjem mita je za mene rub znanstvene fantastike?Nestvarno?
  Pa razvaliti će je milanović sa bujanecom u kampanji ako uđe u trku za pantovčak?To će biti šou?

 99. https://www.vecernji.hr/vijesti/dokument-state-departmenta-dokazuje-sad-su-odobrili-da-se-hrvatskoj-proda-cro-barak-s-nato-opremom-1298070

  A ovo je već domena religije?Ajmo tužiti amerikance da su nas doveli u zabludu i tražiti obeštećenje?Nema nam druge?Novinari večernjeg jasno i glasno kažu da američki veleposlanik laže “da su svi sve znali od početka” Znači imamo posla sa lažovom koji svojim lažima destabilizira rh?Pa što ga onda ne pozovu na konzultacije i upozore da to ne rade,upute kao predstavnici tkz suverenističke politike protestnu notu?Pa ne možeš tako lagati u jednoj zemlji sa pozicije veleposlanika?
  Oni nam predstavljaju veleposlanika amerike koji ne govori nikada u svoje ime nego predstavlja službenu američku politiku kao matana iz prosjaka i sinova?
  I recite vi meni što nas zaboli k koji dopis su amerikanci poslali izraelu,mi smo trebali imati službeni dopis-odobrenje kako state departmenta tako lockheed martina kao intelektualnog vlasnika aviona da se oni slažu sa konfiguracijom koju mi kupujemo,i da neće raditi probleme jer smo morali unaprijed znati kakva je procedura i koja su ograničenja,to je morao znati polupismeni tkz stručnjak koji i površno nešto zna o prodaji i uvjetima prodaje f-16 aviona?Sve smo to morali imati na stolu i prije nego smo odabrali najpovolniju ponudu?To je abeceda!
  A ovo ludilo sada prelazi u religiju?
  Jedini je miro tuđman dao suvislu izjavu glede aviona i rekao otprilike,politički nije bilo zapreka ali je posao blokirao interes privatne tvrtke i to je djelomično točna konstatacija sa time da i miro tuđman ne razumije da je interes privatne američke tvrtke uvijek i američki državni interes ali nije mu za zamjeriti i on je odrastao u titovoj jugoslaviji kao i mi….Ali njegova konstatacija je bila najbliža istini,naravno lockheed martin je zaštitio svoje intelektualno vlasništvo i izborio se da se ispoštuju ugovorne obveze svojih kupaca,priča je jednostavna da jednostavnija ne može biti.

  • Opet o avionima. Ajmo radije kupovati indeksne fondove ili ETF-ove iz inozmestva nego avione. Što će nam avioni ako ih ne radi Đuro. Bolje kupovati nešto iz Đurinog asortimana.

 100. I reći ću vam jednu elementarnu stvar,od 90tih srpske obavještajne službe,kao i tadašnji kos nisu djelovali unutar ljevičarskog političkog prostora jer bi to bilo prenaivno,amaterski izvedeno,i lako bi se otkrilo,srpske obavještajne službe su se tada infiltrirale unutar tkz. desničarskog političkog prostora i preko tih djelovanja pokušavale iskompromitirati hrvatsku politiku i državu.Isti likovi koji su 90te stavljali u stranačke prostorije slike pavelića i mlade naivne mladiće oblačili u crne uniforme rade i danas slične stvari u rh jednostavno jer im je to dio profesionalne dužnosti i posla kojim se bave…
  Pa ploča u jasenovcu ima rukopis tih službi,naravno da moraš imati i ovce kao saveznike koji će takvu suludu ideju sprovesti u djelo i iskompromitirati rh jer se tu vode bitke između rh i srbije koja pokušava kroz svoju državnu politiku svakim danom dokazati da su se srbi u hrvatskoj digli sa potpunim pravom protiv tadašnje hrvatske vlasti u strahu od ustaša?Njih srbi u rh danas ne interesiraju,ta priča je za njih prošlost ali ih interesira da nad hrvatskom državom stoji i živi taj mit ustaštva i mogu vam reći da im dobro ide zahvaljujući našim idiotima.To im jest državni nacionalni interes kako bi sa time amortizirali odgovornost za agresiju na rh.Sjetimo se miniranja židovskog groblja od strane tadašnjih tkz. saveznih paraobavještajnih struktura,tkz grupa labrador?Ja sam sve više uvjeren da su te strukture i danas infiltrirane u hrvatsku desnicu pa čak i da imaju moć upravljanja na daljinski sa nekim braniteljskim udrugama.Ne vjerujem da se ekipa koja se infiltrirala 90tih u te desničarske strukture do dan danas povukla iz rh.

  Nisam pobornik teorija urote ali previše je tu takvih ludosti,iracionalnosti i suicidnog ponašanja u smislu nanošenja šteta rh da bi povjerovao da je to sve eto slučajno jer znam da smo ovce ali baš takve ne mogu baš i u to sve povjerovati.
  Jer da će se netko cca 25 godina toliko zalagati da se svim hrvatskim braniteljima zaljepi ustaški pozdrav “na čelo” i svih nas se poveže sa tim pozdravom kao da je on bio službeni pozdrav hv(noturna laž) je jednostavno stvar u koju je teško poverovati da je netko smišljeno ne dirigira iz sjene ili smo mi stvarno tolike ovce?Od to dvoje nešto jest?Ja tipujem da je ovo prvo!
  A ako se uspije čitavoj braniteljskoj populaciji prišiti na čelo taj pozdrav,i ako se uspije sakriti istina koju je tuđman govorio o tom pozdravu onda dolazimo do zaključka “da je srpska pobuna i strah bio opravdan” a to i jest cilj dokazati i povezati?
  I sada uz to još imate hrvatske političare strašljivce koji nemaju muda da se suprostavljaju takvim trendovima u hrvatskom društvu nego se tih skupina još i boje i to im još javno i pokazuju.
  Ozbiljne države kada su im nacionalni interesi u pitanju i djelovanja koja mogu naštetiti tim interesima imaju nultu dozu tolerancije na takve društvene pojave jer im je interes države iznad interesa svakog pojedinca pa taman taj bio u domovinskom ratu deset puta ranjen.To se zovu države!To razlikuje države od poljoprivrednih zadruga.

  Kada ovome svemu prišijete ruske interese na ovim prostorima,kao i ostale interese drugih velikih igrača morate jako paziti dali postoje daljinski upravljači kojim se upravlja nekim društvenim skupinama a da te skupine ni same ne razumiju da se njima na takav način upravlja za nečije interese.Najranjivije skupine za takve manipulacije su upravo braniteljske skupine kao i mladi ljudi koji su po definiciji revolucionari.Evo zar pernara ne tapšu po ramenu po moskvi jer su oni eto protiv natoa i eu?Evo malo njihovih izleta po moskvi;

  https://hr.rbth.com/lifestyle/82929-ivan-pernar-u-rusiji

  https://www.index.hr/vijesti/clanak/pernar-je-u-rusiji-druzi-se-s-putinovom-mladezi/2031177.aspx

  Izgleda da je jako impresioniran?Tako da bi se ruski mit mogao sada širiti hrvatskom a ionako nam je bdp po stanovniku tu negdje sličan kao i ruski?Puno je tu izazova i hrvatska danas treba ozbiljne državnike a ne otpravnike poslova i ambiciozne karijeriste “sa faksa na posao” kojima će sutra pljeskati u “dugobabama” a ni tkz domoljubima nije mrzak ruski ili erdoganov model države,i njima je to san samo ne smiju javno danas “kazati”

 101. Ne zaboravimo da se uspjela destabilizirati jedna velika britanija za koju sada postoje jasni dokazi koliki je bio ruski utjecaj na rezultate referenduma,preko noći je nestalo sto tisuća internetskih tekstova koji su propagirali izlazak iz eu.Danas ta vb izgleda u političkom prostoru kao poljoprivredna zadruga gdje se više ne zna ni tko pije ni tko plaća.A vb je jedna snažna globalna nuklearna sila sa velikom političkom tradicijom.

  Danas se i u hrvatskom političkom prostoru ali i europskom provlače teze o suverenosti koje bi se navodno “bolje” realizirale kada bi se eu raspala a tko ima tri ćuke u glavi shvaća da bi tek onda naročito istočne zemlje eu ali i šire potpuno izgubile svoju suverenost i svaka od njih bi dobila svog mentora po onoj “veži konja gdje ti gazda kaže”,srbija bi vodila rusku politiku,morala bi pristati ustupiti teritorij za ruske vojne baze,hrvatska bi vodila američku a sarajevo tursku politiku a ne bi postojala nikakva ograničenja kakva imaju danas u okviru eu pravnog prostora niti bi imali zaleđe sa kojim bi se mogli zaštititi od tih ucjena?Tu bi se politike vodile po diktatu,svaki ponedeljak bi premijeri tih zemalja dobili ujutro na a4 što im je činiti budućih 7 dana.

  Orban nije nikakav neutralni političar nego je dobio od rusije energetske ponude koje nije mogao odbiti i on isključivo sada sprovodi rusku politiku,on je kupljen od rusije i označen je već u state departmentu kao netko čije se savezništvo treba preispitati,defakto je već otpisan kao saveznik unutar natoa:

  https://www.blic.rs/vesti/svet/amerika-poslala-zahtev-madarskoj-u-vezi-rusije-i-kine-orban-odbio-naredjenje/ykrq0rt

  A te priče da je on danas “nesvrstani” su priče za malu djecu?

 102. “da mu je jedino sigurno ulaganje u rh da djecu upiše u hdz jer članarina nije tako skupa a ako mu se “poklopi” da ulog može uvećati i nekoliko tisuća puta.”
  😆…klasik

 103. https://net.hr/danas/hrvatska/bujanec-priprema-knjigu-punu-pikanterija-o-predsjednici-nisam-obvezan-cuvati-ikakve-tajne/

  https://net.hr/danas/stigla-osveta-esktremne-desnice-bujanec-razotkrio-kolindu-nakon-bujice-protiv-plenkovica-vecera-na-njegov-racun/

  Za ovakve stvari se u rh ne odstupa sa dužnosti a radi se ako bujanec govori istinu o naručivanju tekstova i emisija od strane predsjednice republike?Dno dna?Pazite to ne govorim ja nego bujanec?Gdje su ovdje institucije?

 104. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/video-vesna-balenovic-u-bujici-ponizila-kolindu-smijenila-me-po-mesicevu-nalogu-1277109/

  Pogledajte ovih ataka na predsjednicu?Sad ova spodoba od bujaneca ne zamjera balenovićki što kritizira predsjednicu što je trčala i ljubila igrače po svlačionicama a jučer su tvrdili da joj to zamjeraju tkz mrzitelji hrvatske?Kakva bagra?Ali još strašnije je ovo na kojem nivou funkcionira ured predsjednice ako je istina ovo što balenović priča?Ne mislim na otkaz suradnje balenovićki jer ona kakva jest nije smjela jadna ni doći blizu tom uredu a kamoli biti tamo neka savjetnica?Za što je ona bila savjetnica?Sprdnja?
  Nego se igralo na potpuni politički populizam da se po svaku cijenu htio osvojiti pantovčak pa se nije biralo jeli joj tu može pomoći mister kokain,osumnjičenik iz remetinca ili zagovarači plinskih boca ili oni što su “za dom spremni”,nije bilo bitno tko im se prikačio na putu.

  Predsjednica doživljava sudbinu koju sam joj prognozirao,bojim se da postaje najtragičnija osoba koja je ikad došla na pantovčak,bojim se da je žena potpuno podkapacitirana za funkciju koju obnaša a bojim se da žena nema ni dobar karakter.Jer ne možeš imati dobar karakter a sa takvim ljudima se uspinjati na vlast jer ti ljudi kada te dovedu na vlast očekuju da sprovodiš njihovu politiku i zastupaš njihove interese ili su jednostavno teški kompleksaši kojima svaki dan moraš pokazati kako su oni važni.To je močvara koja je iznjedrila predsjednicu republike i meni je od prvog dana bilo jasno kako će predsjednica sa njima završiti a i oni sa njome?Sve je tu bilo jasno od početka!
  A kampanja koju će sada voditi bujanec i ekipa će biti osvetnička a ona sama ih je zajedno sa karamarkom napravila važnima?Eto im sad pa neka se kotrljaju u toj močvari?

 105. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/veliki-zaokret-plenkovic-najavio-sto-ce-se-dogoditi-s-nabavom-borbenih-aviona-1277205/

  Jeli se vama čini da je plenković potpuno izgubio dodir sa stvarnošću?Vjerojatno od posljedica stresa?On u zadnje izgovara takve nebuloze da je to strašno i slušati a krstičević izgleda kao da ga je pregazio brzi vlak,kao da više ne vlada sobom?Ma zamislite oni će uključiti “ovaj put” ministarstvo gospodarstva i vanjskih poslova?Drugim riječima on nam sugerira da će diletanti ostati na svojim funkcijama i pozicijama a sada će ih vlada malo “ojačati”???Svašta ćemo se mi još naslušati samo mi nije jasno odakle hrvatskoj lova za avione,jamstva uljanika i restrukturiranje,moguće gubitke na lng terminalu itd itd?Čini mi se da je plenkovič izgubio potpuno dodir sa stvarnošću?Ponaša se identično kao ivo sanader?Šakom i kapom se troši,ne razmišlja se što uopće donosi sutra?Ja se čudim ministru mariću što ih odavna nije poslao u tri pm i njih i uljanik i avione?

 106. Jutros je radimir čačić rekao za lng terminal da on razumije amerikance zašto to guraju ali da nas ne razumije nikako?Pazite a čačić je bio kao ministar dobro upućen u tu priču,taj čačić danas podržava ovu vladu i nije to bila izjava za sitno politikanstvo.Čačić tvrdi da će hep na kraju preliti cijenu plina na građane a da se radi o razlici u cijeni do 30%?Naravno netko je to čvrsto obećao amerikancima i nije teško pogoditi i tko što naravno ne abolira vladu ako taj projekat postane obrovac a uz to nam donese cijenu skupljeg plina.Čačić kaže da je barem hrvatska imala mogućnost alternativnih pravaca dobave,mislio je tu prvenstveno na italiju i konstatirao da je naša pozicija u odnosu na ovisnost o ruskom plinu puno ležernija nego npr jedne mađarske austrije itd pa ga čudi što ameri nisu njih stisnuli da nam unaprijed zakupe kapacitete nego da nije bilo opet “našeg” hep-a ne bi se nitko ni javio?Uvalili smo se u jako veliki rizik u svrhu da se amerikancima uvučemo u g?Što je najgore vladu su hrvatski desničari čobani tkz suverenisti pritiskali da hitno idu u taj projekat?E tako čobani zamišljaju suverenizam?

 107. A iz uljanika je sve što valja ljudi otišlo već davno….pa to zna svaki čovjek tko je tri puta ušao u uljanik,strane tvrtke su pokupile inžinjere tamo posao više nema tko voditi…Moj frend je sada nadzor u uljaniku za stranog vlasnika on mi kaže da tamo više kadra nema koji poslove mogu voditi a kamoli da oni mogu nešto još i zaraditi…a oni idu u “restrukturiranje”?

 108. Danas imate situaciju da i rusi i ameri izlaze iz sporazuma o razoružanju i kontroli proizvodnje-razvijanja dalekometnog oružja.Što je posljedica toga?Svijet se osjeća nesigurnijim.Što rade zemlje koje osjećaju tu nesigurnost?Pa prilagođavaju svoju obrambenu-vojnu strategiju novonastaloj situaciji.
  Koji su logični zaključci takve globalne nesigurnosti?Pa naravno jačanje i modernizacija oružanih snaga?Od koga da kupe moderna oružja i opremu?Tko ih najviše proizvodi i njima trguje?Pa opet amerikanci i rusi?I naravno u atmosferi globalne napetosti i nesigurnosti lakše se provlače i svoji nacionalni interesi?Dolazi do homogenizacije unutar natoa zbog realne vojne prijetnje iz rusije a istu priču rusija ima u svome vojnom savezu koji se popularno naziva tkz istočni nato?Kada imaš homogenizaciju i strah od prijetnje druge strane onda oni najači u tim savezima lako proguraju svoje interese zato ja tvrdim da stvaranje snažne eu vojske kao nuklearne i vojne sile uopće nema alternativu…Ako to nemaš onda će ti geostrateške ili geopolitičke karte dijeliti drugi veliki igrači na tvom prostoru i destabilizirati te kada to god požele dok od čitavog istočnog bloka ne naprave poslušnike kao što su danas mađarska i poljska.Veliki igrači tipa rusija i amerika ne žele komplicirane procedure i pravila igre nego im je strateški cilj da se formiraju novi modeli država na čelu sa autoritarnim vođama jer su shvatili da tako sa njima u četiri oka mogu nametati svoje interese i implementirati ih u sustave tih zemalja a da pri tome ne postoje nekakva ograničenja ili kontrolna tijela ili regulative koje bi ih u tome kočile.

  Uzmite samo primjer američkog plina,tu se ne radi samo o plinu kao plinu nego ako vi nametnete europi američki plin koji bi bio skuplji u europi i do 30-50% nego u americi(faktor dopreme-prijevoza-porez) vi ste u startu ameriku učinili puno konkurentnijom zemljom od eu zajednice koju američka politika percipira kao jednog od globalnih konkurenata koji bi sutra ukoliko se jače integrira mogao ugroziti američki utjecaj ali i dominaciju na širem prostoru?Slično razmišlja i rusija koja ima svoje interese unutar eu prostora tako da su interesi rusije i amerike na eu prostoru jako komplementarni naravno sa različitim gospodarskim interesima koji su suprostavljeni?Nije samo ulazak u nato vojno-sigurnosni interes zapada,ulazak u nato je i gospodarsko-vojni interes amerike jer ni jedna članica natoa neće kupiti npr kineske ili ruske avione ili rakete itd jer to nije nato standard tako da se tu igraju puno veće utakmice nego ih mi danas možemo razumjeti.Ako pogledate ulogu turske i njeno ponašanje a koja je članica natoa mi već tu vidimo da nato više nije ni približno homogen kao u vrijeme hladnog rata kada su važila neka druga pravila igre?A tkz populistički pokreti koji se razvijaju po eu prostoru nisu ništa drugo nego produžene ruke velikih globalnih igrača u destabilizaciji čitavog eu prostora po onoj staroj provjerenoj matrici “zavadi pa vladaj” i to im je došlo kao naručeno a svi ti pokreti u sebi imaju značajke ili tendencije za uspostavu tkz poludiktatorskih vlasti u ime tkz. obrane nacionalnih interesa jer čim se pozoveš na nacionalne interese kao i na sigurnosne ugroze onda ti je puno toga dopušteno što u normalnim uvjetima baš i nije.

  Ako uzmete činjenicu da je eu prostor još najbolji ili blaže jedan od najboljih mjesta za život na svijetu a paralelno sa time niču tkz. revolucionarni pokreti koji se temelje na čistim manipulacijama prizemnih osjećaja ljudi bez nekog konkretnog gospodarskog geostrateškog sadržaja onda to postaje u najmanju ruku čudno.
  A zvijezde takvih pokreta su u biti tragikomični likovi kakvi su kod nas npr sinčić ili hasanbegović?
  Tu nema ni sadržaja ni glave ni repa?Iza toga ne stoji ama baš ništa,nema ni suvisle misli ni rečenice,već samo destrukcija?Što to nudi npr hasanbegović osim što je ljut na sebe do podne a na sve druge od podne?Koji je program te stranke?Prema eu imaju slične stavove kao živi zid,dva dana su kao protiv eu a tri dana su ipak za ali pod određenim uvjetima kao da su u samoposluzi?
  Živi zid bi mjenjao pristupni ugovor a neovisni za hrvatsku bi bili članica eu ali u stalnom ratu sa bruxellesom po principu uzeti ću što mi odgovara a odbaciti ono što ne i sve to raja puši bez problema?

  https://narod.hr/hrvatska/zlatko-hasanbegovic-spontani-prosvjedi-protiv-lng-a-jednaki-su-spontanom-ispijanju-jogurta-na-novosadskim-ulicama-1980-ih-godina

  Isti ti tkz neovisni za hrvatsku su ne samo pritiskali vladu za lng nego i u saboru bili ključni za izglasavanje zakona o lng-u a da nismo čuli ni jednu suvislu ekspertizu ili analizu isplativosti tog projekta osim uobičajenih floskula o navodnoj energetskoj neovisnosti a ovdje se radi samo o dilemi hoćeš li biti ovisan o murti ili kurti i po kojoj cijeni?Netko bi se mogao skoro dosjetiti da ne bi bilo dobro biti ovistan o kupnji tuđih borbenih aviona pa bi eto mi mogli naše proizvoditi?A što ne bi proizvodili hrvati kamione i automobile da i tu smanjimo ovisnost?Ni tu cijena ne bi trebala biti presudna tako da bi hrvati umjesto yuga 45 mogli početi proizvoditi automobil “croata” 41-45 a mogli bi uzeti upravu uljanika da nam oni slože proces proizvodnje?

  Možda ne bi bilo loše da uvedemo i poticaje-subvencije za tkz domaće turiste da ne ovisimo toliko o stranim turistima?Naravno svi ti prijedlozi dolaze od ljudi kojima je životni put bio trasiran po onoj “sa faksa na posao” i koji za drugi životni put nisu nikada ni imali nekakav interes?
  Na kraju bi takvi mogli potjerati hrvate u polja da se vratimo u 19 stoljeće i više ne budemo ovisni o nikome ili vam ga “svoji na svome” a oni bi sa državnih jaslica usmjeravali i kordinirali tkz. suverenističke projekte…Ti tkz neovisni za hrvatsku su jako ljuti na bruxelleske ćate a potiču i hasanbegović i esih iz instituta ivo pilar institucije koja je svrha sama sebi za koju se još nije ni dokučilo koja joj je svrha postojanja osim uhljebljivanja svojih političkih ili ideoloških kadrova ovisno koji su na vlasti i imaju presudan utjecaj na zapošljavanje novih “mozgova” koji će eto spasiti hrvatsku od zaostajanja i propadanja?Rezultat njihovog djelovanja je kako kaže i sam hasanbegović egzaktan-na semaforu?Pa su se malo sada privremeno aktivirali u politici da nam prosvjetle pamet?Naravno ako ne uspiju prodrijeti do naših mozgova posao na institutu ih čeka do smrti?Oni bi se trebali zvati “win-win-neovisni za hrvatsku” jer oni su stvarno čitav život neovisni o rezultatima svoga rada?Njihove životne putove i sigurnost radnog mjesta ne može im ugroziti ni nuklearna radijacija,da kojim slučajem i dođe do nuklearnog rata oni bi na šalteru nuklearnog skloništa u podrumima i dalje primali svoju plaću svakog prvog u mjesecu i to u “neovisnoj hrvatskoj”

 109. https://www.vecernji.hr/vijesti/anto-apic-zelim-politiku-po-uzoru-na-viktora-orbana-1295795

  Ante đapić ovdje govori o tom autoritarnom sustavu kao vrhuncu demokracije?Takav sustav je uvijek zamišljen da u ime obrane tkz nacionalnih interesa ili neke ideološko-svjetonazorske matrice radi što mu je volja jer oni smatraju da je to želja većine i smatraju da je to vrhunac demokracije?
  To vam je ona čuvena rečenica joke iz duge mračne noći u kojoj kaže “moral je ono što mi odredimo i kažemo da je moral” a “mi” smo narod?Naravno kada ovakvi tragikomični likovi imaju uopće nekakav politički utjecaj u zemlji koja se nalazi u 21 stoljeću nije problem ante đapića nego je to već duboki problem hrvatskog društva jer ne zaboravimo da je ovaj lik bio čini mi se i dva puta gradonačelnik osijeka.I naravno i to je demokracija jer demokracija ne mora donjeti nužno dobro nekom narodu,ona je uvijek ovisna o zrelosti samog naroda jer ako ti netko prodaje orbana za suverenističku politiku i ti to pušiš onda nije problem u onome tko ti prodaje tu laž nego u onome tko je kao takvu puši?

  http://hr.n1info.com/Vijesti/a177195/Kako-ce-nova-nuklearka-u-Madjarskoj-utjecati-na-HEP.html

  Ovo je samo jedan primjer mađarske “suverenosti” gdje će rusija financirati projekte iz kojih će mađarska namirivati 93% svojih potreba za električnom energijom i čak ni to ništa ne bi bilo sporno da se ugovor o tom poslu nije proglasio na 30 godina tajnom na izričiti ruski zahtjev i to je izglasao čak i mađarski parlamenat.Što bi u tom ugovoru moglo biti tako tajno možemo samo nagađati?Što se krije u toj priči samo bog zna a orban je za 30 godina pokojni tako da mu se jebe što će to tada biti javno dostupno?Jako indikativno da mađarska država to radi sa državom pod čijom je defakto komunističkoj okupacijom egzistirala desetljećima?Bruxelles je odobrio projekat ali je austrija podigla tužbu na eu sudu protiv tog projekta tako da je taj sudski proces još u tijeku?
  Tako tkz.suverenisti u mađarskoj potpisuju ugovore koji negiraju pravo suverenom narodu da točno zna što se u njihovo ime potpisalo i to na 30 godina u ključnom projektu iz kojeg će namirivati 93% svojih potreba za električnom energijom?Tu se ne radi o tvornici kikirikija ili kokica?
  Ali tkz.suverenisti uvijek kažu “narod to smo mi a mi najbolje znamo što je dobro za narod” i u takvom prodavanju magle o suverenosti možeš raditi što te volja i kako te volja?Pozoveš se na suverenost i kršćanstvo možeš biti i diler kokaina(kao kod nas) više te nitko ništa i ne pita jer sve je to potrebno “u ime viših nacionalnih interesa” Tada ovcama možeš prodati što hoćeš,samo je najteže dovući narod na nivo ovaca a iza toga sve prolazi bez problema?
  Dali je i to demokracija?Pa naravno da jest?I hitler i milošević su produkti demokracije?

  Demokracija je i slušati nebuloze o orbanovoj suverenoj politici?Sve je to dozvoljeno u demokraciji?
  Demokratski se može izglasati i diktatura?Tko nam brani?Demokratski su hrvati legalizirali nepotizam čak i pod kapom eu koja nas je prisilila na javne natječaje ali smo demokratski ovlastili partijske komesare da oni odlučuju o uvjetima i bodovanju na tim natječajima pa je npr kod izbora specijalizanata u bolnicama najvažniji parametar bodovi koje dobiješ na intervju od komisije “naših” a ne ocjene ili uspjeh na fakultetu,tako da onaj tko je studirao deset godina može bez problema upasti preko onoga tko je završio sve u roku sa odličnim uspjehom jer je ostavio odličan dojam na komisiju za koju je naravno imao i odličnu vezu?I to je demokratski i legalno?Kod ovaca sve prolazi.

 110. Znate li što je najbolesnije što nam je tuđman ostavio u ostavštinu,iako nemojte misliti da ja ne cijenim tuđmana jer znam sa kakvim ovcama je imao posla,treba nas voditi u tako teškim vremenima a to je jako zajebano?Ali da vam kažem što nam je on ostavio u nasljeđe i što nas je oblikovalo kao društvo?On nam je ostavio kao zalog nekakvu suludu pomirbu ustaša i komunista što je rub zdrave pameti jer mentalno zdrav čovjek se ne može pomiriti ni sa komunizmom a kamoli sa zločinačkim ustaštvom i mi smo sa tom nakaradnom “pomirbom” jahali 25 godina i oblikovali društvenu svijest?Partizani su svojoj djeci u nasljeđe ostavili zlo i ideologiju komunizma a mi hrvatski branitelji smo im ostavili dva ideološka zla po onoj “neka biraju” i komunizam sa kojim se adekvatno suočili nismo i ustaštvo koje vuče korjenje iz najvećeg zla 20 stoljeća?
  I ako sada analizirate živi zid,pernara i ekipu i tu njihovu destrukciju i ono što oni zastupaju vidjeti ćete da je pernar veći “ustaša” od ante pavelića ali i veči komunista od josipa broza.Stvar sam potpuno banalizirao i pojednostavnio ali analizirajte dobro što oni zastupaju pa ćete doći na moju?
  Oni su samo logična posljedica i rezultat te bolesne pomirbe gdje su im 25 godina tkz ustaše i komunisti ispirali mozak?I na kraju proizveli mutante koji su sve to objedinili u jednu destruktivnu ideologiju jer i komunizam i ustaštvo su destruktivne ideologije,one su po definiciji nepomirljive sa bilo kakvim različitostima?Kada ste čuli da živi zid zastupa različitost?Oni zastupaju samo isključivost?
  Zar pernar ne zastupa najtvrdokorniju suverenost a ekonomski i socijalno najtvrdokorniji komunizam i potpunu destrukciju?Ali zar ih tome 25 godina nisu učili i ispirali mozak tkz.ustaše i komunisti?Pa oni su im udarili temelje njihovog promišljanja?Oni su samo mutacija koja je objedinila i “ustaše i komuniste” u jedno i oni jesu produkt jednog potpuno pogrešnog tuđmanovog projekta pomirbe ustaša i komunista a sa ustašama i komunistima i njihovim nasljeđem može se miriti samo mentalno poremećen čovjek?I žalosno je slušati današnje hrvatske političare koji se pozivaju na tuđmanovo nasljeđe,to je gadljivo i za slušati iako osobno ja cijenim tuđmana puno više nego oni ali nisam fanatik,tuđman je imao tisuću i jednu manu a ja ga cijenim isključivo zbog toga što znam sa kime je imao posla,jer sa nama imati posla nije ni lako ni jednostavno niti sa nama takvima obraniti državu od agresije a pogotovo zbog tog pogubnog nasljeđa komunizma i ober zločinačkog ustaštva koje neki i danas pokušavaju “pomiriti” sa mladim ljudima koji veze nemaju ni sa jednima ni drugima?Tako da je tuđmanov projekat neke tamo pomirbe bio defakto potpuni promašaj jedne politike jer su tkz ustaše tu vidjele šansu da aboliraju taj zločinački režim a postkomunistički kadrovi su tada u rehabilitaciji ustaštva vidjeli svoju šansu da prekriju i opravdaju narav komunističkog režima pa su to prenjeli na djecu i unuke koji se sa ponosom danas sjećaju svojih djedova koji su služili tim totalitarnim režimima i oni im postaju uzor kakvu bi hrvatsku oni sutra htjeli?

  Ideja hrvatske države u kojoj bi se mi trebali svi negdje “pomiriti” a ne suočiti sa svojom prošlošću i zlom je bolestan projekat,to je mentalni poremećaj naroda i nacije a ne temelj na kojem možete stvarati prosperitetnu modernu državu?Znači temelji na kojima smo mi gradili državu su u svojem iskonu bolesni jer samo bolesni naraštaji se mogu stvarati tako da se suočavaju sa “pomirbom ustaša i komunista” a zdravi i prosperitetni mladi ljudi se jedino mogu suočiti sa zlom i svim zabludama koje su živjeli naši djedovi ili roditelji a pomirba sa tim zabludama i zlom je siguran put u propast i potpunu bezidejnost hrvatskog društva.

  Nama su tkz ustaše nanjele višestruka zla,prvo su ušli u najveći zločinački projekat u povijesti čovječanstva,pa su takvim svojim zločinačkim djelovanjem otvorili širom vrata komunizmu koji nam je j mater i oca 45 godina i onda im ni to nije bilo dovoljno nego su 90tih u pokušaju rehabilitacije ustaštva spriječili bilo kakav trezveni način da se ovo društvo jasno suoči sa zločinima i zabludama komunizma i prema tome jasno odredi.Opet su zamutili vodu,opet su nam j mater i oca i stvorili uvjete da nam djeca biraju između dva ideološka zla “ustaštvo ili komunizam”
  Naravno morate imati i ovce koje će tu priču popušiti?Nažalost mi smo još uvijek takve ovce a državnike nemamo ni na vidiku da nam takve istine saspu u lice?

 111. Pitate se a gdje su tu povjesničari?Oni su vam u dva tabora,klasični hrvatski interesni oportunisti koji znaju da kada njihovi dođu na vlast da su oni opet na pozicijama i važni?Uzmite npr hasanbegovića,on još nije rekao kakvu on to politiku zagovara u bh i kakvu to bh on vidi?
  Jer kada bi rekao ono što misli zamjerio bi se biračima na koje danas računa a nije beskarakteran pa da laže,on samo prešućuje ono što misli a to se u dalmaciji kaže nije g nego se pas posrao?
  E takvi su vam i ovi tkz povjesničari koji se pojavljuju u medijima,jedni se ne bi zamjerili tkz ustašama a ovi drugi tkz komunistima pa uvijek tu udaraju u meko a isključivo zbog svojih financijsko karijerističkih ciljeva?Pa vam kod njih nikada dva i dva nisu četri,uvijek ima sto “ali”
  To su hrvatski oportunisti koji su razvalili ovu zemlju a hrvatski oportunizam je poznat kroz stoljeća…To su oportunisti uhljebi koji se udvaraju pojedinim ideološkim skupinama iako znaju da je to na rubu zdrave pameti?Pa tako i naša predsjednica izreče “da je za dom spremni stari hrvatski pozdrav” a ljudi koji su bili ustaše tijekom rata nedvojbeno tvrde da je taj pozdrav izmislio pavelić i da je to njegov original?I što onda očekivati od povjesničara?Pa oni ako im je interes uvjeriti će narod da je pavelić bio predsjednik humanitarne zaklade a tito humanitarac u namibiji?
  Čitavo društvo je zatrovano oportunistima i interesnim grupama u kojima više nema ljudskog integriteta i svojeg ja?Oni se uvijek pozivaju na “mi”?

 112. Pozdrav, da se malo vratim na temu iz naslova.Jel moze netko u par koraka objasnit meni običnom laiku, kako krenuti u ovo trgovanje iz naslova. Imam nešto gotovine koju bih volio uložit, a da nije standardna štednja u banci. Hvala i lijepo da djelite iskustva i savjete.

 113. Pozdrav,

  Molio bih Vas savjet u vezi s ulaganjem na njemačko tržište kapitala, koja je procedura za otvaranje računa, koju banku tj brokera odabrati itd.

  Unaprijed hvala na savjetima.

 114. Upravo sam se logirao na ETF matic, dal netko zna najolji nacin za transfer deviza na njihov racun ? Takoder ako netko moze preporucit visoko dividendne ETFove te visoko dividendne REIFove ?

  • Ja po novom radim direktan bankovni transfer preko tekućeg. Nema dodatnih troškova osim konverzije kuna u euru po tečaju banke. Druga opcija je Transferwisea, po meni isto vrlo brz, jednostavan i povoljan.

  • Pozdrav, za transfer deviza na ETF matic najbolja opcija je korištenje debitne kartice. Ako imate devizni račun, jednostavno kupite eure i debitnom karticom radite uplatu, nema naknada, a novci su kroz 2 dana na vašem ETF matic računu.

   • Da, super je što ETFmatic podržava debitne kartice (bez naknade) i što je za male investitore to dovoljno (nikakvi limiti ih ne priječe u ničemu), ali ako zarađujete u kunama opet ćete trpjeti trošak valutne konverzije po tečaju hrvatske banke da vam dođe na isto koristiti kunsku ili deviznu debitnu karticu, prije ili poslije ćete trpjeti valutnu konverziju po sličnom tečaju naše banke.

    Ja sad koristim bolje rješenje. Koristim onu svoju cool zelenu TransferWise debitnu karticu i za to (inače je super za kupovine vani, pogotovo u dalekim valutama). Prvo na TransferWise prebacim kune, onda koristim njihovu karticu za uplatu na ETFmatic i uštedim tako nešto na valutnoj konverziji.

    Kod dugoročnog ulaganja ti ukupni jednokratni (nazovimo ih ulazno/izlazni) troškovi zaista nisu bitni (bar ne dok su ispod recimo 1 %), nego vam je prije svega bitan ukupni godišnji trošak upravljanja koji se akumulira gemeotrijskom progresijom. Zato se ide na usluge kao ETFmatic gdje se to ide minimizirati.

    Međutim, kako na ovoj razlici u tečaju možete uštjedjeti i preko 2 % u slučaju USD (nisam gledao za EUR), mislim da se ipak isplati kad je već tako lako, minimizirati i taj jednokratni trošak. Zato ja od nedavno koristim tu cool zelenu karticu simpatične fintech kompanije.

    • @mclynx
     Ovu TransferWise debitnu karticu koristite znači za plaćanja vani po trgovinama? Uzimaju li vam kakvu proviziju ili samo skidaju koliki je račun?

    • Da, skroz normalno kao bilo koju karticu, samo što je još ljepše od mnogih tipičnih kartica naših banka u smislu kako je lijepo povezano s njihovom app (bolje nego kod naše tipične banke i njene app) da ti kad imaš instaliranu app odmah po transakciji (ako si tako odlučio, uvijek možeš te postavke detaljno customizirati) na smarthphone dođe push notifikacija s detaljima transakcije (gdje si to upravo potrošio, koliko u toj i toj valuti, i koliko je recimo HRK u mom slučaju iskorišteno za konvertirati u tu valutu, i koliko je još ostalo tih HRK na računu – vrlo pregledno vidiš to iste sekunde na lock screenu telefona i bez da ulaziš u app, ako tako želiš, naravno možeš isljučiti, možeš reći da ide na email itd.).

     I naravno kad uđeš u app vidiš ispis svih transkacija, s još nešto više detalja o svakoj (i gumbom za prijaviti evenutalni “issue”). Također, u app uvijek možeš u slučaju gubitka/krađe i sličnog razloga zamrznuti karticu, zatražiti dostavu nove, ili čak (ali ne znam zašto bi to) za tu svoju karticu koju koristiš, isključiti/uključiti “feature” (kakvo korištenje dozvoljavaš: Chip and PIN, Magnetic stripe, Contactless, Online payments, ATM wihtdrawals – kartica to sve ima po defaultu, pa ako nešto ne želiš možeš “isključiti”), kao i customizirati njihove limite između default i max (dnevne, mjesečne, koji su i više nego dovoljno visoki za sve praktične upotrebe, ali možeš ih još malo povećati ako treba).

     Nema nikakve dodatne provizije od strane TransferWise, niti od strane prodajnog mjesta ništa drugačije nego za bilo koju drugu Mastercard debitnu karticu jer to je normalna Mastercard debitna kartica.

     Kad prodajno mjesto zatraži iznos N u valuti M s te kartice se skine točno toliko u toj valuti (ukoliko imaš tu valutu dakle direktno s tog balansa, odnosno kad nemaš ili dio koji nemaš automatski se konvertira iz one/onih valuta koje imaš, birajući gdje je tebi najpovoljnija konverzija, po uobičajenom TransferWise sistemu konverzije, dakle taj tržišni srednji tečaj plus njihova mala transparentna relativna nakanda koja ovisi o valutnom paru, u pravilu daleko daleko manji trošak konverzije nego je uobičajeni spread do kupovnog tečaja naših i svih za koje znam stranih banaka, tako da isplati se, bar se meni bilo na godišnjem za THB, kao i za ove investicijske potrebe za USD, možda manje za EUR jer je HRK isto što i EUR u svakom smislu pa i tom kod naših banaka i zato nam tečaj u RH povoljan, dakle sve u svemu vrlo praktično i uvijek mala uštede usput – pa je korisitit tu cool zelenu karticu ono “spojeno ugodno s korisnim”! 🙂 ).

    • Za sada stvarno zvuči kao najbolja opcija za nas koji smo često vani. Vjerujem da je isto tako i kod online kupovine (veže se ta kartica na npr. PayPal, Apple Pay ili čak negdje i direktno plaćanje).

     Hvala, mclynx!

    • Da, kod online kupovine se ponaša kao svaka druga Mastercard debitna kartica, dakle “direktno” naravno da normalno radi svuda gdje radi “bilo koja Mastercard kartica” (ja sam je koristio na webu, iz ETFMatic app što je isto kao web, dodao kao sredstvo plaćanja u Grab app, to je nešto kao jugoistočno-azijski Uber). S PayPal nema zašto ne raditi, to nisam probao (ali kažu da normalno radi).

     Međutim, Apple Pay (i Google Pay čak, koji je dosta slična usluga naizgled izvana, pa čak i ispod haube donekle i poslovnim modelom) nije jednostavna usluga koja bi radila “s bilo kojom Mastercard karticom” nego to ovisi o Apple/Google kako kojeg izdavatelja eksplicitno dodaju u svoj sustav (nakon što s njim potpišu ugovor), oko čega se banke dosta opiru, pogotovu u Apple slučaju jer Apple traži od njih određeni nezanemarivi transaction fee share. Ova kartica još ne podržava Apple/Google Pay (ali kažu da rade na tome), no i kad bude podržavala, nemojmo se odmah poveseliti u Apple Pay slučaju, neće nužno odmah i za građane RH jer Apple to ograničava i prema rezidentnosti klijenta, mislim po ključu jesu li općenito uopće objavili tu uslugu na tom tržištu ili ne, a to onda dakle ovisi o i tome kad će bar jedna banka iz RH potpisati ugovor s Appleom pa da Apple Pay konačno dođe u RH.

     Naše banke se vjerojatno također jako opiru ugovoru s Appleom, ali kad-tad će popustiti. Otpor je uzaludan. Naime ona banka koja prva potpiše i ako druge ne odmah ubrzo, ako ne moja, dobiva korisnike, ja sam prvi koji se seli iz svoje banke u tu banku koja bi podržavala Apple Pay. Tko ne prihvati Apple Pay taj će izgubiti najbolje korisnike. Ako nitko ne prihvaća, e onda će kao u Australiji biti optuženi za kartel a našim bankama ići na sud uz takve optužbe definitivno ne treba jer su na tu temu već odavno u opasnom teritoriju i nije im u interesu da se taj pojam veže uz njih niti u kojem regulatornom ili sudskom procesu 🙂

   • Inače, usluge poput onih koje nude firme tipa TransferWise, ETFmatic, pa u Americi (uskoro i Europi) RobinHood itd. su baš fora. Fintech ovog tipa (i u širem smislu zajedno s Apple Pay, u Kini WeChat, Alipay) pomalo disrupta banke (slično kao što je PayPal odradio svoj dio u svoje vrijeme).

    Da sam ja Tim Cook ja bih Apple Pay, odnosno njegov “Apple Pay Cash” dio, dalje nadgradio lepozom (ali maksimalno elegantno uklopljenih, seamless iskustvo) financijskih usluga na tragu za početak TransferWise modela (uključivo i fizčka kartica kao “backup” za mjesta koja ne prodržavaju beskonaktno/Apple Pay plaćanje) a potom možda zaista zakoračio i u ETFmatic (ne možda baš RobinHood) spekatar. Za jump-start bi možda imalo smisla akvizirati te kompanije.

    Bilo bi sjajno kada bi Apple Pay postao dostupan širom svijeta (uključivo zemlje u razvoju gdje je to još važnije nego na zapadu, koliko god neintuitivno zvučalo, ali vidite npr. u Kini da više nitko ne koristi keš, u Africi da mobilno plaćanje konačno daje ljudima neku finacijsku slobodu) i postao ovakvim nadgradnjama mjesto gdje ljudi “umjesto u banci” drže svoj “tekući novac”, vrše uplate/isplate međusobno umjesto baratanja kešom (za male privatne razmjene, poklone, dijeljenje troškova, mali poslići i sl.), vrše plaćanja kako online tako i offline (kako na mjestima gdje podržavaju Apple Pay tako i onima gdje ne podržavaju, pomoću fizičke kartice slične ovoj od TransferWise računa) na taj cool međunarodni način minimiziranja troškova valutnih konverzija, uz možda neke cool opcije automatske štednje nekog iznosa, kupovanjem recimo tako nekim robotiziranim pristupom određenih indeksnih ETF-ova maksimalno low cost metodama (kao preko ETFmatic), uz možda za one naprednije korisnike čak i aktivno “trgovanje” tipa RobinHood.

    Apple bi stvarno mogao (trebao?) na doslovniji način postati “sličan banci (nove generacije)”, kompanija koja osim prodaje i posredovanja u prodaji “digital content” (apps, music/streaming, uskoro video streamin tipa Netflix, možda jednog dana i zamjena za YouTube, pa ove news/magzine stvari koje se očekuju, games subscription tipa Netflix koji se isto špekulira i sl.) ozbiljno nudi i druge tipove usluga kao što su financijske usluge!! Finance, Health and Media. To su tri stupa usluga koja ja tu vidim u dugom roku. Ja bih htio da buduća “Apple Pay lepeza proizvoda” za svijet postane ono što su WeChat Pay i Alipay za Kinu, samo još veće, još bolje (s elementima svih ovih “fintech” proizvoda i usluga, skladno međusobno uvezanih, i daljnje minimiziranih troškova za korisnike).

  • Da malo proširim odgovor. EUR je po meni gotovo isto što i HRK obizrom na sasvim eksplicitnu politiku HNB-a i dugoročnu težnju (o kojoj postoji solidan konsenzus) da RH želi ući u Eurozonu i što mi se ne čini baš kao nemoguće misija. Ako želimo, ući ćemo, možda već kroz par do 10-ak godina.

   Obizrom da ja već ulažem u HRK kroz ulaganja na ZSE, u svojoj međunarodnoj diverzifkaciji nije mi potrebno i ostatak opet u taj u EUR (što je “kao HRK”) što valutno nije (mada nije niti potrebno da bude) valutno diverzificirano.

   Također, relativno nedavno sam naučio, vidio u nekim znanstvenim radovima, što uostalom i savršeno intuitiivno ima smisla, valutni rizik kod (dugoročnog) ulaganja u equity nije bitan faktor.

   Osim toga, zapravo, USD mi i nije tako “strana” valuta. Naime moja plaća je formalno u HRK, ali poslovi moje firme su ipak 99 % dolarski denomirani… A i sam se dugoročno možda vidim u US, ili nekom drugom vjerojatno i tako neurskom kraju svijeta (možda GBP :D).

   Na kraju krajeva, USD je “globalna valuta”, kao takva prikladno mjesto za “globalni dio portfelja” i na mnoge druge načine, i povrh svega, i tako je moja željenja “diverzifikacija” u obliku cca. bar 50 % US equity, 20 % Europe equity itd. Stoga USD kao moja bazna valuta ne-hrvatskog dijela potfelja mi savršeno ima smisla i ako postoji način za maksimalno efektno svoje nažalost-kune vratiti nazad u USD i tako štedjeti/investirati, to mi je super (i onaj TransferWise kojeg sam par puta spomenuo, ali dobri su, dobre stvari treba “reklamirati”, je dobar alat za to).

   • Mclynx, zanima me ovaj dio koji ste napisali da valutni rizik nije bitan faktor kod dugoročnog ulaganja u equity. Naime i sam razbijam glavu da li kupovati eurske ETF-ove koji prate indekse na EU tržištima (u mirovini ću trošiti eure) ili slobodno uložiti u neki dolarski etf koji prati S&P 500 index ili neki slični tržišni indeks. Ovako laički mi se čini lošim uložiti u dolarima, jer ako S&P 500 indeks u promatranom periodu ode gore 30%, a dolar u odnosu na euro ode dole 30% ja sam praktički na istom. Osim ako se preselim u SAD :). Povijesno gledano USD/EUR valutni par ima dugoročno velike fluktuacije, naravno ovisno i periodu. Najstrašnije mi izgleda 2000.-2008. 2000. je trebalo dati 0,87 USD za euro, a 2008. čak 1,59 USD za euro. Brojke su okvirne, ali vrlo ilustrativne. Možete li mi molim vas razjasniti ovo ako sam u nekoj zabludi. I ako imate pri ruci link na neki od znanstvenih radova koje spominjete molim vas podijelite rado bih pročitao

    • Ako sam ja to dobro shvatio kad sam zadnje proučavao, teorija je objasnila i praksa empirijski potvrdila kroz dosadašnju povijest, nešto što meni i zvuči samorazumljivo: volatilnost dionica i volatilnost valuta na zaista dugi rok (a taj me zanima, ulažem dugoročno) je sasvim neusporedivih iznosa (a dobrim dijelom povezana, “inverzno”), više od red veličine drugačiji iznosi kroz par destljeća (i sve veća razlika kako vrijeme prolazi), “uz sve ostalo jednako” (promatramo valutni par sličnih gospodarstva, sličnog rasta itd.). Dakle dionički indeksi će ti kroz dugi rok cjenovno se promijeniti deset ili više puta dok će odnos te neke dvije “slične” valute (recimo USD/EUR više-manje valjda dovoljno “slično”) oscilirati tamo-vamo (i puuno manje, ne 10 puta nego prije ono do max. 2-3 puta, ako i toliko) s naglaskom na tamo-vamo 😀 Kao reversion to the mean. Ponekad će ti taj USD/EUR otići u jednu krajnost, pa se vratiti u drugu, u prosjeku se neće puno pomaknuti, za 30 godina ti puuuuno/presudno više znači promjena vrijednosti indeksa nego valuta koje vjerojatno završe baš tu negdje gdje su počele.

     S druge strane, ako kroz to vrijeme nastane neka dugoročna fundamentalna razlika u odnosu tih valuta (a slično ti i u međuvremenu na kraćim skalama ako si gledaš “kako stojiš”, ili ako gledamo valute “ne baš sličnih gospodarstva”), uslijed ipak solidne efikasnosti tih tržišta će ta promjena morati biti priced in i u equity cijene, jer equtiy je realna imovina i ti srećom gledaš/trebaš/tražiš realni povrat. Dakle da dolar dugoročno nekim čudom stvarno “fundamentalno oslabi” u odnosu na EUR obzirom na povijesne standarde, cijene dionica će više nominalno rasti, ako dolar ojača rast cijena dionica će biti pod pritiskom, da će ti realni povrat u toj drugoj valuti kroz koju možda gledaš (EUR) kako god okreneš ipak više-manje biti nezavisan o utjecajima s valutnih tržišta, prije svega ovisiti o realnom rastu krajnjih kompanija čiju vrijednost reflektiraju.

    • Ovdje je primjenjiva i ona Buffettova tipična metafora o farmi. Kupovati npr. američke dionice je “kao” kupovati američke farme. To je produktivna imovina kojoj realnu vrijednost daje njena produktivnost i ništa osim toga. Kad kupiš “farmu” zanima te jedino koliko kilograma recimo kukuruza dobiješ godišnje. Nema veze kako se točno zove novac u kojem izražavaš njegovu cijenu u nekom trenutku (i po kojem “tečaju” u odnosu na druge valute). Kilogram američkih kukuruza će i u Europi dati jednako puno kilograma kukuruznog kruha, jednako dobro nahraniti životinje, u svim “vremenskim uvjetima”. Bitno ti je jedino koliko si puno kukuruza inicijalno dao za tu farmu u odnosu koliko onda tebi godišnje vraća nazad. Čak su i same godišnje oscilacije cijene jednog kilograma kukuruza više šum nego nešto fundamentalno.

     Zanimljvo ti je i to kako se s vremenom možda i još dodatno poveća realna produktivnost farme, a američke su povijesno itekako dokazale kako im stalni napredak nije problem. Možda i bolje nego druge…, tako da treba oprezno s eventualnim argumentima koji bi možda zbunjivali u donošenju odluke “američka farma” ili “neke druge države farma”.

     Realne stvari su kod dionca ono jedino bitno. Inflacija u toj stranoj ili tvojoj vlastitoj zemlji utječe samo na način izražavanja cijene jednog kilograma kukuruze ali ne utječe na fundamentalne činjenice poput “koliko ima tih kilograma”.

     Čak i kad se vratimo na skroz konkretnu temu i nominalni pogled, zgodno je primjetiti da tim dugoročnim ravnomjernim tempom ulaganja o kojem govorim ti zapravo niti nisu “ušao” u tu valutu po nekom ekstremu nego po prosječnom tečaju kroz to dugo razdoblje uplata, pa čak i da naglo izlaziš s cijelim portfeljom i fiksnim datumom u budućnosti teško da će taj dan tečaj biti nešto bitno (svakako ne sumjerljivo equity povratu kroz to razdoblje) drugačiji od tog prosječnog po kojem si ušao (ili će equity cijene to poništiti), a niti nećeš vjerojatno izlaziti naglo i s fiksnim datumom u budućnosti nego je i sam datum donekle prilagodljiv i svakako ne bi trebalo “izlaziti” naglo nego nekim onim tipičnim pristupom “pred mirovnu” postepenog smanjivanja dioničkog dijela u korist likvidnijih niže rizičnih instrumenata i tada ciljane ti valute.

     I na kraju krajeva – kako znaš da tada nećeš htjeti u mirovinu u USA? 😀

     Ja sebi želim mogućnost života bilo gdje u svijetu. Nekako se ne želim ograničiti na Hrvatsku ili drugu EU državu. Cilj moje dugoročne štednje je omogućiti si tu slobodu. Čak mi možda niti to što sam danas u Hrvatskoj nije baš najpametnije. U Hrvatskoj je dobro što imamo čist zrak i pitku vodu iz slavine. I nekako sve manje i manje vidim drugih razloga za biti ovdje.

    • Što se tiče izvora iz znanstvene literature, mislim da je glavni “klasik” na tu temu (iako ja taj nisam bio čitao, ja sam prije bio gledao neke novije) https://www.nber.org/papers/w4355

     Na taj i njemu slične misle i “stručnjaci” kada kao ovaj kažu:
     “If you have a long way to go to retirement, you may be comfortable taking on the currency risk and accept the short term currency volatility that unhedged exposures to international shares can bring understanding that research studies show currency movements tend to be neutral over the longer term.” (https://www.vanguardinvestments.com.au/retail/ret/articles/insights/research-commentary/portfolio-construction/to-hedge-or-not.jsp?lang=en)

     I koliko sam primjetio oni koji se ne slažu u pravilu poput ovoga
     (https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2010/wp10151.pdf) uvijek to na isti način koji mi je bezveze, praktičk straw man, “promatraju horizont do 5 godina” (mene više zanima 15, 50 godina) ili govore o kratkoročnoj ili srednjoročnoj volatilnosti kao rizku ali koji mene ne zanima, za mene to nije rizik. Ja prihvaćam i do znatnu kratkoročnu i srednjoročnu volatilnost. Mene zanima samo ukupni kumulativni realni povrat kroz jako dugačko razdoblje, a i nije mi portfelj cijeli u toj jednoj stranoj valuti (pa imam HRK, “koja je kao EUR”), a i ne znam koja mi je strana a koja domaća valuta jer se osjećam kozmpolitom 😀

 115. Super. Samo da sve to prevedem na ultra primitivni hrvatski i pokušam educirati betonjarske investitore aka čarapane kasice. Mission impossible.

 116. Buffett ovih dana svoje najbliže suradnike baš “časti komplimentima”, prvo Charlieju kaže da je star (obzirom da za sebe kaže “I’m the young one” – http://www.berkshirehathaway.com/letters/2018ltr.pdf), sad Teddu i Toddu kako ne znaju investirati… Samo fali još da im kaže kako su nesavršeni muškarci 😀
  https://www.cnbc.com/2019/02/25/warren-buffett-says-berkshire-stock-managers-weschler-and-combs-have-trailed-the-sp-500.html

  Ali dobro, starost donosi mudrost, savršeni smo ljudi u svojoj nesavršenosti (inače bismo bili ne-ljudi, roboti) i pobijeđivati S&P 500 nema potrebe kad već možemo ga skroz blizu pratiti efektnim kupovanjem low-cost index fondova ili ETF-ova, što nije tako loše nominalno obzirom da S&P 500 povijesno donosi sasvim pristojan povrat a “skromno” se zadovoljiti “tek” S&P 500 dugoročnim povratom je i baš budistički (“middle way” – http://www.meaning.ca/archives/archive/art_buddhist-humility_C_Yu_Hsi.htm)

 117. Pitam se ima li smisla na ZSE uopće biti dugoročni ulagač. Mi smo u svemu kontra svijeta, pa čak i u kretnju burze. Ako je tome tako, možda ni pravila dugoročnog investiranja za RH ne vrijede? Rizik velik, očekivani povrat stoga veći, ali stvarni povrat negativan. Što uopće može privući male ulagače na našu burzu, osobno mi se čini da sam prije 10 godina zalutao. GI sve bolja, stanje na burzi pogoršano.

 118. Mene vise brine porez na dobit ili dividendu od valutnog rizika. Npr. kakav je porez na dividendu ADR dionica na US trzistu ili razlika u porezu na dividendu izmedu nekihevropsih clanica gdje ga negdje nema a negdje je 30%.
  Ako ko ima prijasnje iskustvo ili link….

  • A i nije tako jednostavno, tablica ne govori sve jer u igru ulaze i bilateralni ugovori između država pa sve ovisi još dodatno iz koje si ti države i u koju državu investiraš pa witholding tax može biti drugačiji za pojedini slučaj od toga što piše generalno u tablicama poput ove, i onda si još uglavnom porezni obveznik u svojoj vlastitoj zemlji, opet ovisno o faktorima kao postojanje sporazuma između tih država od izbjegavanju dvostrukog oporezivanja itd.

   To se malo pojednostavni (i postane porezno efikasnije!) ako ne ulažeš osobno u pojedine dionice (i tako je aktivno investiranje na razvijenim tržištima nerazumna strategija za većinu ljudi, ako nisu pametniji od Buffetta i njegovih osobno hand-picked fond menadžera Teda i Todda) nego u fondove ili ETF-ove gdje se ta porezna razmatranja centraliziraju na jedno mjesto (i uglavnom maksimalno povoljno u praktičnom smislu, ako ga dobro izabereš) i onda na kraju imaš jednostavan i jedincat odgovor: platiti (još) ili ne platiti porez u svojoj državi na te eventualno distribuirane dividende odnosno na kapitalnu dobit koju ostvariš prodajom udjela u uzajamnom/ETF fondu (pa ako imaš sreće da porezi u tvojoj državi nisu visoki…).

   Porez na kapitalnu dobit kao hrvatsko domicilni investitor lako izbjegneš dovoljno dugim držanjem. To ne bi trebalo biti bitan faktor kod dugoročnog investiranja.

   Porez na dividende je jako bitna tema jer reinvestirane dividende su važan dio dugoročnog povrata, i bilo bi idealno ne platit ga ili platiti minimalno u zemlji izvora (witholding tax), ili zemlji gdje je fond domicile ili porezni obveznik, pa da si i ukupno efektivno obveznik jedino osobno kao direktni obveznik našeg umjerenog hrvatskog poreza na dividende, ako već nije moguće nekako i to izbjeći (npr. nekim specijalnim fondom koji to nekako tax-free reinvestira).

   Za biti tax-efficient u tom smislu, što se ETF-ova tiče, za nas ne-US građane, mislim da su Ireland domicile fondovi dobro rješenje (irski tax witholding za nerezidente je 0 %): https://www.bogleheads.org/wiki/Nonresident_alien_with_no_US_tax_treaty_%26_Irish_ETFs

   Onaj par puta spomenuti londonski ETFmatic baš ulaže u te Irish domice, London Stock Exchange traded (UK tax reporting, a UK isto ima 0 % za nerezidente), pa recimo kao hrvatski građanin, to je valjda maksimalno tax-efficient i ako uz minimizirane druge troškove, izgleda kao zgodna stvar za long term pasivno pratiti indekse (ovdje konkrento US indeks), gdje ti je porez valjda stvarno dobro minimiziran, i fokusiran na tvoju osobnu domaću poreznu prijavu u Hrvatskoj po našim ipak umjerenim poreznim stopama.

   Ja sam već impresioniran ovime što danas imamo, a vjerujem da će i daljnjim razvojem ponude financijskih usluga internacionalnim investitorima doći do još dodatnog optimiziranja svih troškova (commissions+tax!!!).

   Wealth management je nekad bio rezerviran za bogate, dakle te kompletne usluge gdje se ide klijentu optimizirati sve do i poreznih detalja. Vrijeme je (ti razni roboti, RobinHoodovi i druge “fintech inovacije”, koje se može još bitno unaprijediti i globalno proširiti) da te stvari dovedemo u ruke i običnih građana.

  • Sanjam dan kad će i prosječni Afrikanac, ili bar neki obični siromašni Tajlanđanin koji je stvarno zaslužio, dio svoje marljivo zarađene plaćice (možda čak i nekim vrlo “automatiziranim”/robotiziranim putem koji si konfigurira da mu pomaže u samodisciplini), svjestan potrebe štednje, bez ikakvih problema, iz udobnosti svog pametnog telefona, bez ikakve brige o bilo kakvim porezima, transakcijskim/valutnim i upravljačkim troškovima (svjestan da je sve to zapravo esktremno minimizirano, učinjeno zanemarivim, ili ponekad svedeno doslovno na nulu), ulagati u globalne indekse, možda baš američke dobrim dijelom, pa da cijeli svijet može, samo ako tako si osoba odluči, i direktno u financijskom/štednom smislu profitirati od uspjeha američkog i svjetskog rasta, razvoja, kapitalizma, ono da “S&P 500” postane zamijena za nekadašnju “štednu knjižicu”, samo puno praktičniju i efektniju i efikasniju štednju knjižicu jer je skroz digitalna i pametna i uvijek pri ruci.

 119. Ali stvarno koja razlika “inozemni indeksi” vs. “hrvatske dionice”… Domaći portfelj zadnjih 12 mjeseci mi na pozitivnoj nuli, tek malo bolje od CROBEX-a, i daleko od toga da nadoknadi sranje koji mi je u 2017. učinio Agrokor 🙂 Za domaće dionice nekako i poželim da rastu. Dosta mi je više ove močvare od burze.

  S druge strane ovi inozemni indeksi me baš živciraju na obratni način s tim rastom. Uplaćujem redovitim jednakim mjesečnim uplatama i svaki mjesec mi sve više muka gledati kako (naizgled bar) “skupo” plaćam. Da bar to malo sve pojeftini… jedna USA recesijica i konkretni bear market bi dobro došli.

  • Ista stvar i mene brine. Svaki mjesec jednaki iznos ide u ETFmatic na 2 dječja accounta. Hvala za preporuku Transferwise, uskoro mi stiže kartica. Hvala i gospodinu Bakiću i svima koji su sudjelovali u raspravi. Pomogli ste mi.

  • Mi o vuku… i vuk se prevrne https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-22/u-s-treasury-yield-curve-inverts-for-first-time-since-2007

   Eto, ima neke nade za kupovanje po manjim cijenama. Što god to značilo u okviru “efikasnog tržišta” 😀

   Mislim, nitko valjda ne vjeruje u “jaku efikasnost” dioničkog tržišta (niti američkog) a pitanje i u kojem smislu “polu-jaka” određuje cijene u svakom trenutku.

   Ja poprilično jako vjerujem da cijene i tamo mogu biti dosta različite od prave intrinzične vrijednosti, samo što je investitoru to nemoguće teško odrediti kad je i koliko (i kojeg predznaka 😀), ali slutim da je u vrijeme “bear marketa” bar nešto veća vjerojatnost da je to odstupanje negativno tj. dugoročnom investitoru u indeks, koji je konzistentan sa svojim “uplatama”, te malo depresivnije faze tržišta ne bi trebale biti razlog za brigu, dapače, po meni on ima neku osnovu “nadati se” da su njemu to zapravo “sretni dani”, dani kada možda kupuje po cijenama koje su “bolje nego inače u prosjeku”.

   To je dosta u skladu i s onim kako Buffett to gleda, kad doduše govori o pojedinačnim dionicama, kad se on s time bavi, ali zvuči mi da on vjeruje i u poopćenje na tržište kao cjelinu, u smislu u kojem ja to ovdje mislim.

 120. Poštovani,

  kako gledate na platformu Funderbeam? čini mi se da je tamo posljednje vrijeme življa trgovina nego na našoj burzi osobito u svjetlu nedavnih događanja oko njihove perjanice Include…U odnosu na lani porasla je preko 200 % s tendencijom daljnjeg prikupljanja kapitala preko te platforme. O čito je Funderbeam sve ono što je Progress htio biti:-).

 121. Mclynx, hvala na detaljnom objašnjenju. Cijenim to. Razmišljam u roku od 15 ili više godina, tako da mi valutni rizik ne bi trebao predstavljati problem.

 122. Uh, pa baš je olujno danas na svjetskim burzama.

  To ne treba zabrinjavati investitore u indeks. Dapače, tržišta nisu uvijek skroz efikasna i po meni nešto je veća šansa da u ovakvim vremenima govorimo o bar nekom dodatnom popustu (tržište pretjerano reagira) nego da je stvarno to baš precizna nova u potpunosti objektivna procjena vrijednosti, danas toliko drugačija nego je tobože bila s jučerašnjim informacijama.

 123. Dakle za više od tisuću milijardi USD je preko noći smanjena tržišna kapitalizacija samo američkih dionica (i tko zna koliko još ukupno u cijelom svjetu), radi carina od 10 % na 300 milijardi (tj. najava carine, i nitko ne kaže da će ostati vječno i da je njihvo efekt nužno negativan) i male deprecijacije yuana (trenutne, i nitko ne kaže da će sad to u slobodni pad na dugi rok), koje tarife se uopće direktno ne dotiču većinu tih firmi niti su im velikoj većini prihodi više od par posto u yuanima (uglavnom doslovno nula), i sve to uz činjenicu da deprecijacija ne samo poništava carine nego koliko obezvrijedi izvoz u Kinu toliko olakšava uvoz, te sve to uz činjenicu da ovo implicira ipak zadržavanje te tendencije k niskim kamantim stopama…

  Čudni su putovi tog “efikasnog tržšta”.

  Ja imam jednu sićušnu (baš je dosta manja od 1 kn a skoro isto “vrijedi”) kovanicu od 1 yuan. Mislim da je najviše što sam izgubio razvojem događaja zadnjih par dana blago smanjene kupovne moći te moje jedne kovanice. Ali tržište kaže da cijeli svijet vrijedi tisuće milijardi USD manje?

  Ja ulažem u “svjetske (najviše američke) indekse” osmog u mjesecu (8 je lijep broj). Baš se veselim transakcijama koje će se izvršiti prekustra!

 124. Skrenuo bih pažnju da je prije par mjeseci Vanguard ponudio ETF-ove koji reinvestiraju dividendu i sada se njima trguje na LSE(to su oni domicilirani u Irskoj). Ima nekih 6-7 indeksnih ETF-ova. Dosad je ovakve ETF-ove nudio ishares ali ne i Vanguard.

 125. Pozdrav, brinu li nekoga tko investira preko ETFmatica slijedeća 2 pitanja:

  Brexit – s obzirom da je ETF matic registriran u UK-u
  generalna neaktivnost ETFmatica na svim područjima, FB objave, podaci o rezultatima, novosti, intervjui, su stare preko 12 mjeseci?

  Molim vas da podijelite informaciju ako netko zna o čemu se radi u pozadini i je li sve ok?

  Također, postoji li preporuka za neku drugu platformu za trgovanje za mjesečne uplate od otprilike 1000 kn u indeksne fondove, primarno Vanguard? Iščitavši razgovor 1. put najboljim se činio ETFmatic zbog niskog fee-a. Je li se što promijenilo za isključivu orijentaciju na Vanguard i indeksne fondove s mjesečnim uplatama?

  • Brexit me ne brine u ovom kontekstu (i oni kažu da nema brige? :D), a o neaktivnosti na društvenim mrežama nisam razmišljao kao nečemu bitnom. Vidio sam neki dan na LinkedIn-u da su nešto postali, vezano uz neku konferenciju na kojoj je predavao jedan od njihovih ljudi.

   Ali i ja bih volio radi disperzije te vrste rizika (mada, oni jesu FCA regulirani, kod Hanfe također registrirani, djeluju normalno) pronaći neku sličnu alternativu (po mogućnosti neku veću, ugledniju firmu), gdje je moguće kao klijent hrvatski rezident (svi nešto diskriminiraju Hrvatsku, kao da nismo EU članica…) otvoriti račun i tako jednostavno ulagati u stranoj valuti u strane indekse na low-cost način (dakle da je puno manje od 1 % ukupni godišnji trošak transakcije i držanja npr. vanguardovih indeksnih ETF-ova ili njima sličnih, i za male uplate/portfelje).

   Zna li netko od čitatelja postoje li neke takve (nove?) mogućnosti za građane RH negde u Europi, svijetu ili čak RH? Ako nitko drugi možda nam Revolut nešto takvo uskoro omogući?

   Ali eto i prilka onom “Telekom bankarstvu” kojemu se kako čujem ovih dana ljudi pomalo smiju, što oni nude i kako, o nekakvim bankomatima pričaju u svom marketingu… Ako žele biti nešto više od uobičajenog domaćeg prodavanja magle, pretakanja iz šupljeg u prazno, neka ponude i štedno-investicijske mogućnosti kao bitni dio proizvoda (koje se mogu izravno iz te aplikacije, ne posebno preko drugih Zabinih usluga, i koje nisu ovi nezanimljivi fondovi ZB Investa ili nedaj Bože oročena Zabina štednja).

   Ako neće Telekom bankarstvo, ako neće HPB, moramo čekati Robinhood da dođe u Europu i Hrvatsku, ili možda Revolut kad zaokruži ponudu, a na kraju će nas jednog dana sve za ozbiljno spasti Goldman Sachs s Appleom u partnerstvu. Ali njih čemo se načekati. Bolje bi bilo da imamo neke jednostavne i svima pristupačne low-cost opcije već danas ili u skoroj budućnosti.

  • Osobno koristim IB koji je UK entitet pa su oni to nekako rjesili. Nemogu reci za ETFmatic ali pretpostavljam da ako nisu rjesili da rade na rjesavanju. Inace IB ima i USA entitet pa se tworetski moze sa njima otvoriti account ali neznam je li to moguce u praksi. Meni je ok, troskovi su mislim 12$ mjesecno ako nema aktivnosti a ako ima onda se feejevi potroseni na aktivnost oduzimaju od tih 12$ ako se dobro sjecam. Slobodno me netko ispravi ako grijesim. Kupnja etf-a na lse je 5 ili 6 funti po transakciji. Imam i nekoliko racuna u nekoliko drugih europskih zemalja koje nude brokerski racun u sklopu svoje ponude pa se moze trgovati cime vec tko hoce, naknade za fondove su dosta niske. Brokeri/banke u stranim zemljama cesto vam mogu otvoriti racun cak i samo putem telefonskog kontakta ali vrlo vjerovatno ce primjenit due diligence i traziti kojekakve dokaze da niste kriminalac ili cak pismo od vase trenutne banke a i minimalni depozit koji moze biti vrlo pozamasan. Trenutno ima mozda desetak ovih europskih fintecha/online banki koji nude remote otvaranje racuna i neke druge usluge ali neznam dal koji nudi pristup trzistima kapitala. Npr revolut nudi bitcoin trgovanje.

  • Kontiki pozdrav, mene brinu. Već nekoliko mjeseci istražujem različite mogućnosti ulaganja u ETF-ove. ETFmatic mi se učinio kao zgodna mogućnost. Evo u nastavku mog posta na jedan ETFmatic review iz 2019 koji sam pročitao i koji je platformi dodjelio visoku ocjenu od 4,2.

   https://brokerchooser.com/robo-advisors/reviews/etfmatic

   Ukratko, nisam siguran da želim povjeriti jednoj takvoj platformi svoj teško zarađen novac na razdoblje od 40 god. Premalo je podataka koje su podjelili sa korisnicima. Kad stvari pođu krivo ko će mi onda pomoći po Londonu loviti nadobudni fintec-startup management team :D?

   Hi Tamás, a pretty high score for ETFmatic in 2019.

   I was exploring possible ways to invest and I came across ETFmatic a few months back. I have some doubts considering the amount that one would possibly invest (let’s say saving money for retirement) and investment horizon needed. After reviewing their mobile app, online platform and content, this is what I found:

   The latest news post is quite old (> 1 yr.) Why?
   There is no systematic approach to real user’s portfolio reviews for each year since ETFmatic inception that would help new users gain confidence and idea about possible gains/losses.
   There’s is very little info on what is being done regarding Brexit. How do they plan to overcome possible hurdles? (They are based in UK)
   The overall look of the platform is outdated. The same goes for the mobile app – it’s horrible.
   The portfolio simulation option is not working, at least in my dashboard, however, it is promoted as a chance to experience investing without using real money.
   Short track record as a company.
   I sent an e-mail a few weeks back – got no response.
   Very little or no in-depth reviews of ETFmatic platform by other (real) users on Youtube

   Now, the real question would be – would you invest with ETFmatic for 20, 30 or 40 yrs?

 126. Mene zanima ako netko tko bolje shvaca obveznice moze odgovoriti na sljedece; da li je sada dobro vrijeme za kupnju nekih dionickih etf-ova? Kako su kamatne stope malene sto to znaci za kratkorocne, sresnjerocne i dugorocne obveznice(npr one izdane od usa vlade ili europakih zemalja)? Sto se desava sa prinosima ovih etf-ova ako kamatne stope ostanu niske a sto ako kamatne stope pocnu rasti?

 127. Pozdrav! Jel ima netko iskustva koje porezne obrasce, kako i kada treba popunjavati kad se krene ulagati u ETFmatic? To me najvise brine, a tesko je naci resurse, ne znam ni koga pitati za prave odgovore. Hvala svima

  • Trebate ispunjavati JOPPD mislim. Ali svakako se obratite direktno poreznoj, dobiti ćete odgovore iz prve ruke i to vjerojatno osobe koja će i biti zadužena za vaše dokumente. Meni su pomogli i uvijek odgovorili na sva pitanja koja sam imao.

  • Ne znam zašto moj odgovor prvi puta nije prošao, uglavnom, moj prijedlog je da se obratite direktno poreznoj, meni su uvijek pomogli kada sam imao pitanja.

  • Poštovani Firefire, obzirom na datum Vašeg posta, imate li možda dodatnih informacija vezanih za ovo pitanje?

   Mislim da bi bilo najbolje potražiti odgovor u poreznoj. Sjećam se da sam pročitao post jednog korisnika koji je vezano za ovo pitanje kontaktirao poreznu koja je dala mišljenje da obzirom da se dividenda automatski reinvestira, odnosno nema uplata na bankovni račun, ne postoji niti porezna obveza. Uostalo od čega bi i trebali platiti porez kada Vam ništa nije niti isplaćeno?
   Investicije na duži rok su oslobođene plaćanja poreza na dobit. Čuvajte sve potvrde i dokumentaciju o uplatama.

 128. Molio bih savjet tko je voljan. Zanima me kupovina dionica na američkom tržištu, ali dugoročno kroz period od 10 – 15 godina, znači kao neka vrsta stednje za penziju. Dakle ne zanima me trgovanje i troškovi trgovanja, isključivo me zanima kupovina i držanje na dugi rok i vezano uz to sigurnost i trošak vođenja takvog računa, unaprijed hvala

  • OptimTrader. Imaju ured u Zg.
   Troškovi prihvatljivi, a sve je dosptuno za investiranje.
   Osiguranje je do 500.000,00 USD – sipc.org

   • Hvala na odgovorima, suzio sam izbor na optimtrader i intercapital, mislim da ću se između ta dva odlučit, pa ako netko ima iskustava s njima bilo bi mi drago da podjeli, hvala

 129. Preporučio bih specijalizaciju od univerziteta u Ženevi na Courseri, mislim da se zove Wealth management, ima pet individualnih tečajeva. Može se koristiti materijale za besplatno a ako platite 49$ mjesečno imate pristup testovima i zadacima, i možete dobiti potvrdu na kraju tečaja. Imaju desetak profesora?gostujućih predavača i mislim da je “mindblowing” da su takvi sadržaji dostupni potpuno besplatno u današnje vrijeme. Ne shvaćam ni da li ti ljudi to rade za lovu ili iz filantropskih poriva ali je fascinantno. Svakako preporučam da se plati taj mjesečni fee pa bar simbolično za jedan mjesec da se podrži rad platforme. Course je rađen u suradnji univerziteta u Ženevi u UBS banke.

 130. Koristi li tko Revolut za trgovanje dionicama? Ako sam dobro shvatio mogućnost trgovanja dionicama tek je nedavno uvedena, a cijela priča se vrti oko toga da se trgovanje vrši bez naknade… Ako itko ima ikakvih iskustava molio bih da podijeli…
  Također me zanima kako se plaća porez za trgovanja koja se obave putem Revoluta. Jesam li onda porezni obveznik samo u RH putem JOPPD osrazaca ili se plaća porez i nekoj drugoj državi i ako se plaća nekoj drugoj državi je li to onda državi iz koje je dionica koju sam kupio ili UK kao sjedište Revoluta ili pak oboje??

  • Probao jučer…trgovanje je u realnom vremenu, doslovno sekundu traje zahtjev za kupovinom i izvršenje. Nema naknada za korisnike metal kartice, a za standardne kosrisnike imaš 3 trade-a mjesečno bez naknade, dok svaki idući se naplaćuje 1$. Dionice možeš kupovati parcijalno. Super stvar i jako jednostavna.
   U poreze nisam ulazio.

  • Spomenuo bih da Revolut ima velikih problema opcenito sa svojim uslugama i proizvodima(dovoljno je baciti oko na njihov support forum), a i osobno sam imao problema da nisam mogao pristupiti racunu j jos nemogu mego bi valjda trebao zvat telefonski da to rijese(jer nema nacina za drugacije ih kontaktirati ili se ne odazivaju). Druga stvar je da li su te dionice u vase ime ili u ime Revoluta; ako su u njihovo ime po kojim onda pravilima sve to ide ako npr Revolut bankrotira? Da li znate koji je postupak za vracanje vase imovine u vase vlasnistvo? Ja neznam ali vama bi bilo bolje da znate nebitno tko vam je broker. Ja sam npr napravio vise racuna i kupujem na vise nacina. Npr IB sve drzi u svoje ime ali entitet je registriran u USA i racuni su na tom entitetu u usa i tocno se zna koje agencije su odgovorne i koji postupak slijedi ako se desi da je IB nelikvidan i ode u bankrot. Mislim da su to bitne stvari tako da se nemojte samo voditi cijenom i jednostavnoscu nego treba gledati i pouzdanost brokera i mogucnosti vracanja imovine u slucaju da stvari krenu nizbrdo. I uzmite u obzir da obicno svaka banka ima mogucnost da vam otvori brokerski racun pa ako ne planirate puno trgovati mozda se i to isplati. Npr IB naplati 144 usd godisnje za racun minus naknade za trgovanje a vi imate banke koje vam nece nis naplatit za drzanje dionica jedino fee za kupnju/prodaju pod pretpostavkom da kod njih imate racun otvoren.

 131. Nedavno je kod Bolkovića gostovao David Blanquart, bankar iz londonskog Citya. Kao jednu od većih prijetnji stabilnosti financijskim tržištima navodi ETF ove.
  Opisuje ih kao sintetičke proizvode određenog tržišta koji su postali toliko uspješni i traženi da je količina izloženosti tih ETFa koje su banke prodale više od tisuću puta veća od stvarnog tržišta. Opasnost dolazi da u slučaju većeg povlačenja iz tih pozicija tržište ne bi moglo apsorbirati tu ogromnu sintetsku izloženost u odnosu na stvarnu vrijednost tržišta koje ETFovi pokrivaju.

  • To onda govori o CFD-ovima, ili onim manje poznatim “sintentskim ETF-ovima” ali nema smisla za baš ETF-ove, one prave/klasične koji fizički repliciraju indeks ili što već prate i koji čine većinu tog tržišta (i sve više, sintetski su već bili izgublili na reputaciji iz tako nekih razloga, koji su se bili aktualizirali prije 10 godina u Velikoj recesiji).

   U tom slučaju nije istina da ih je prodano tako puno, i prodaju se sve manje, i to najviše rade Europljani koji su toliko nešto alergični na dionice da i kad bi ulagali u dionice samo izmišljaju neke zaobilazne “sintentske” načine (https://www.federalreserve.gov/econres/notes/feds-notes/synthetic-etfs-20170810.htm).

   Normalni ETF-ovi nisu problem u tom smislu. Ali oni, kao i indeksni fondovi i svi ostali fodnovi i svi ostali oblici “reklamiranja”/”poticanja” ljudi na investiranje u dionice bilo kojom metom ipak predstavljaju jednu malu opasnost, onu istu stvar o kojoj se može posebice teoretizirati za domaće tržište kapitala (iako se ti strahovi još nisu ostvarili) a koje možemo sažeti pod “Nedostatak dionica” – nema dosta dionica na tržištu za sve nas koji bi htjeli/trebali investirati pa financijsko opismenjivanje opće populacije predstavlja dvosjekli mač: ljudi svojom legitimnom željom za štednjom, investiranjem, kad svi navale… mogli bi napuhat cijene svih finacijskih instrumenata preko njihovih intrinzičnih vrijednosti.

   Rješenje na razvijenim tržištima, propulzivnim gospodarstvima, može biti to da tržišni akteri poput samih kompanija, VC fondova i ostalih, razumno koriste to kao priliku i tako “ne dopuste” napuhavanje tržišta nego iskoriste na pozitivan način kao dodatno gorivo za održivi rast – dakle malo pojačati aktivnost IPO-a, svih oblika prikupljanja kapitala na tržištu za financijski smislene projekte kako bi se apsorbirao taj eventualni višak likvidnosti na tržištima umjesto da završiti u napuhvanje ograničene količine postojćih dionica.

   To se može raditi na sasvim sličan način kako se radio s obveznicama zadnjih godina. Apple je npr. izdavao obveznice unatoč sve većom generiranju keša operativnim poslovanjem a poprilično konstantnom CAPEX-u, pa zato pojačao isplaćivanje dividendi, otkup dionica. Kad bi dionice previše poskupilie i ne bi se više mogle kupovati za trezor, moglo bi se isplaćivati dividende dalje do 100 % dobiti, a nakon toga bi došao red na obratno, izdavanje dionica, pa da se sve nove investicije financiraju svježe prikupljenim kapitalom dok se sva tekuća dobit isplaćuje u dividende.

   Mi danas ipak živimo u svijetu gdje nije teško smisliti kako opravdano povećati CAPEX, gdje se tvornica od 20 milijardi USD (sutra: 200 milijardi USD) lako odluči raditi, kao moj omiljeni TSMC (definitivno novi kralj, Intel je svrgnut) koji već ima projekt od rekordnih 20 milijardi USD – https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3805032.

   Neće možda svatko raditi leading/bleeding edge tvornicu poluvodiča, ali svatko će u svojoj domeni naći što veliko novo može raditi za snažno pogurati svoju industriju naprijed. Od prozivodnje novih naprednijih baterija (Nikola? – https://www.forbes.com/sites/alanohnsman/2019/11/19/hydrogen-truckmaker-nikola-claims-it-has-breakthrough-battery-techand-doesnt-care-if-youre-skeptical/) do rudarenja u svemiru, svašta kapitalno intenzivno ljudima može pasti na pamet pa “višak investicija” nije nikad višak.

 132. Ovo je zanimljiva istina, koja vlada kako u “realnoj ekonomiji” tako i na tržištima kapitala, “The pleasant irony of all of this is current concerns appear to be preventing the buildup of excesses that set the economy on a course for major problems.” – https://finance.yahoo.com/news/dont-be-ageist-against-americas-economic-expansion-111134609.html

  Definitivno postoje (nekako u zadnje vrijeme sve očitije) sile koje ekonomiju drže na putu održivog rasta i tržišta kapitala drže u zoni efikasnosti (pa tim važnije postaje to indeksiranje).

 133. Pozdrav,

  kako vecina ETF-e kupuje preko iSharea ili meni drazeg Vanguarada, potonji je objavio kako je od 2 siječnja 2020 poslovanje kroz njihove ETF-ove free of charge.

  No minimum initial investment requirement
  Account service fees
  Broker-assisted trading fees
  You’ll never pay a commission when you buy or sell Vanguard ETFs® (exchange-traded funds) in your Vanguard Brokerage Account.*
  No minimum account balance
  Bid-ask spreads
  The bid-ask spread is the difference between the bid price (the highest price a buyer is willing to pay for a specific ETF) and the ask price (the lowest price a seller is willing accept) at a specific time. Spreads vary based on the ETF’s supply and demand. For Vanguard ETFs, spreads generally range from $0.01 to $0.25, although spreads may be wider in volatile markets.

  https://investor.vanguard.com/investing/transaction-fees-commissions/etfs

  https://pressroom.vanguard.com/news/Press-Release-Vanguard-Expands-Commission-Free-Platform-Beyond-ETFs.html

 134. Koliko vidim to je samo za korisnike Vanguard Brokerage Account-a. Kojeg se može imati u SAD-u i možda još nekim zemljama. Ne vjerujem da možete otvoriti račun sa njima kao hrvatski državljan domiciliran u Hr. Demantirajte me ako griješim.

 135. Molio bih mišljenje, savjet, iskustvo vezano uz revolut kupovinu dionica, pogotovo nakon brexita, i usporedbu DE GIRO – om, koliko je to sigurno s obzirom da sam pročitao dosta loših iskustva sa ne mogućnosti podizanja sredstva sa revolut-om. S druge strane DE GIRO, koliko sam shvatio ne drži vaše dionice na posebnom računu nego ih posuđuje dalje. Hvala

 136. Evo vidim da je rasprodaja i kod na i na svjetskim burzama. Zanima me što mislite što je isplativo kupiti kod nas po ovim cijenama na zse?

  • S obzirom da se u prošlosti nisam pokazao kao neki stockpicker, sam razmišljao da bi mogao ovaj put uložiti u otp indeksni…mislim da je crobex dovoljno pao da će valjda u nekom srednjem roku porasti. Volio bih čuti protuargument ako ga netko ima…
   Također se nadam da će se napokon stvoriti kritična masa ljudi i da će se početi neefikasnosti iz sustava države uklanjati mačetom. Ili barem škarama za živicu, ali redovito. Pa valjda ćemo i mi kvragu jednom dospjeti na zelenu granu, pa da bude isplativo raditi i kod nas.

   Za ulaganje vani mislim da sa svojim simboličnim iznosima mi je veći trošak (vremena, rizika neplaćanja poreza ako se nešto previdi, istraživati gdje su ustvari deponirana moja sredstva i na koga glase udjeli…sve mi se to čini pretjerano komplicirano za mene u ovom trenutku) nego korist.

 137. Ima li EFTmatic i Vanguardov fond? Dali se preko naše banke može kupiti Vanguard EFT? Pročitao sam malo gornje postove i ima korisnih savjeta.

 138. Planina keša: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-17/-mountain-of-cash-swells-to-4-5-trillion-amid-rush-to-safety

  U vrijeme niskih kamatnih stopa i očekivanja njihovog zadržavanja na tim razinama još neko vrijeme (mada vjerojatno nemoguće baš na neograničeno dugo tako nisko…, ali ipak ne niti puno više od toga zbog megatrenda njihova smanjivanja) sad ovim FED-ovim makinacijama? Uz možda konačno povratak nekih konkretnijih stopa inflacije cijena (relativno brzo?), kombinacijom posljedice ovih istih monetarnih politika i možda direktno same korona-krize koja bi mogla i na srednji rok više oštetiti ponudu nego potražnju?

  Dakle, obveznice, prvo na neko vrijeme ne donose baš neki naorčiti nominalni povrat, koji bi mogao biti realno i puno tužniji, potom još imaju šansu i nešto nominalno padati eventualnim ipak rastom kamatnih stopa u jednom trenutku..

  S druge strane dionice, ako će biti inflacije, OK…, ako je umjerenija (što je i najverojatnije) zapravo idealno, u svakom slučaju to je realna imovina pa je sigurno po tom pitanju, i ako će oporavak gospodarstva biti uspješan (što u konačnici sigurno hoće, pitanje samo koliko brzo, ja nekako mislim da će dosta brzo) tad više ne govorimo o “manjem gubitku nego kod drugih klasa”, nego o “većem dobitku nego kod drugih klasa”, jer ove do daljenjeg niske (i vjerojatno nikad baš puno više) kamatne stope između ostalog znače i to da trenutni profiti kompanija, profit naredne godine, nisu baš prevelikog udjela u beskonačnoj diskontiranoj sumi, tj. dionice danas ne vrijede “posljedicom korone” nešto bitno drugačije nego prije korone čak i ako korporativne zarade više od godinu dana budu strašno devastirane, čim su normalne i sve bolje godine negdje na vidiku u budućnosti.

  Ljudi danas iz raznih motivacija (veća zarada, manji gubitak…) mogu preferirati dionice umjesto obveznica/keša. Zanimljivo je da ima tako puno onih koji misle suprotno. Možda se postepeno budu predomišljali i krenuli silaziti s planine keša? Za dionice je to “povoljno” 🙂

  • Slažem se da u teoriji dionice imaju dobru perspektivu obzirom na ponudu novca i vjerojatnu inflaciju. Međutim toliko je potpunih nepoznanica u ovom čušpajzu problema.

   Da je prilika odlična da se Hrvatska bolje uredi, sigurno jest. Da li ćemo ju propustiti, sigurno hoćemo !

   Ključno je za sve razine vlasti zadržati negativnu selekciju kadrova u svim ministarstvima i općinama, te dobivati lokalne izbore i biti privilegiran odlučivati o komunalnom i javnom novcu. Vidite kako se sramotno ponašaju i sindikati danas. Bandić na čelo velike gradske komunalne firme postavio čovjeka sa pravom diplomom izravnom kupljenom u Bosni u Travniku. I tko mu što može ? Škoro eksponent ljudi sa opasnim namjerama koji su već stekli nekoliko kompanija čiji se prihodi broje u više milijardi kn svaka. Sporno je stjecanje na polu ili kriminalan način. I takvi će odlučivati o budućoj Vladi. Trenutno najbolja opcija je Plenković, ali teško da ima i može imati dovoljan utjecaj. Vlada RH financira općine i gradove, pa tko je tu LUD ? 🙂 Ne zanosimo se, ipak smo država gdje je Tito počasni član Hrvatske akademije znanosti i unjetnosti. Gdje najbogatiji odvjetnik u Zagrebu bivši tužitelj u komunizmu, po papirima kako mediji pišu nema za kruh i pekmez.

 139. Jel ima neko prijedlog kako u ovome trenutku zastiti gotovinu ? Zbog velikog upumpavanja od strane FED i ECB jel moguce da dode do hiperinflacije, opet sto ako njihove mjere ne ne budu dovoljne, koje firme ce se spasavati a koje ne ? Koja opcija je bezbolnija, inflacija, hiperinflacija ili kriza pa cak i depresija ?

  • Rekao bih da je odgovor: jednako kao i inače. Diverzifikacijom u klase.

   Nisam “stručnjak”, ali ne čini mi se naročito vjerojatnim da dođe do neke hiperflacije u svijetu/USA, čak vjerojatnije od toga mi izlgeda nesreća suprotne krajnosti, japanskog stila deflacija, ali oboje ukupno manje vjerojatnim od nekog srednjeg i dobrog scenarija zdrave umjerene inflacije. Mislim da centralne banke, FED, već imaju dovoljno znanja i iskustava (Velika recesija, Japan) da s tim uspješno upravljaju.

   Keš je tradicionalno kvarljiva roba, ništa tu ne treba gledati kao “novost”, ali u današnje vrijeme rekao bih vrlo profesionalno upravljanih centralnih banaka ta njegova kvarljivost je nužno postepena. Neće ti se keš istopiti preko noći, pa se uvijek ima dovoljno vremena normalno rebalansirati portfelj u cilju održavanja nekih ciljanih odnosa.

   Ako imaš neki dobro ciljani miks dionica i keša (tj. obveznica), mislim da se ništa bitno nije promijenilo za “pasivnog” investitora. I dalje ćeš nastojati održati taj miks pa ćeš prirodno malo dokupljivati dionice kad one previše padnu, prodavati kad previše narastu (razumnom pretpostavkom da keš puno manje oscilira).

   Za aktivne investitore (ali to stvarno nije za svakoga na razvijenim tržištima, to rade samo Buffett i njegovi kolege), stvar je slična. Isto trebaš imati u svakom trenutku nešto keša kako bi mogao iskoristiti situacije onoga što misliš da su podcijenjene dionice, kao klasa, odnosno pojedinačne.

   Dakle, svakom dobro dođe držati nešto keša i ne treba ga se bojati, neće se pokvariti preko noći, ali ključna riječ je “nešto”. Zna se koja klasa treba dominitirati u dugoročnom portfelju i mislim da današnja situacija tu ne donosi neke promjene.

   Kad smo već na ovoj temi, zanimljivi su zadnji Mungerovi komentari… On se uopće ne boji hpe keša na kojoj trenutno sjede. Oni u Berkshire Hathaway ispada da sjede i promatraju, pa će se nekako aktivirati kad im stvari postanu “jasnije”. Zanimljivo visoka doza strpljivosti.

   A zanimljiva je tu i jedna sitnica koja možda promaknula mnogima. Neke biznise će ugasiti posljedicom ove krize. Ja stalno govorim o potencijalnim pozitivnim efektima krize, pa evo. Zar nije do sada bio problem to što jako dugo nismo imali recesiju, jako dugo nije došlo do “pročišćavanja” gospodarstva procesima “kreativne destrukcije”. Koliko god ova kriza bila “uniktna”, neke pozitivne stvari kao kretivna destrukcija bi mogle se odvijati normanlo kao i da je bilo kakva normalna recesija.

 140. Pa upumpava se već 10 godina kako bi bar malo potakli inflaciju a ona jedva malo da je narasla, tako da su za hiperinflaciju male šanse. Danas je poimanje vrijednosti novca totalni drugačije nego prije, osim za slabe države tipa venezuela, tamo je hiperinflacija za živjela u punom sjaju

 141. Maki upravo zbog toga sam i postavio gornje pitanje. Stimulansi FED i ECB su neupitni, medutim kakav ce utjecaj imati na imovinske klase.Ispravite me ako grjesim al cini se u ovom slucaju idealna kupnja nekretnine uz nisku kamatu i sto duzi kredit. Nakon njih, dionice inflacija ce smanjit dug i prebacit ce je na krajnje korisnike usluge. Pratim takoder G. Bakica na FB gdje je stavio link na intervju Ray Dalio, kojeg svakako preporucam pogledati. Kaze da je u ovom slucaju cash trash, a samim time i obveznice. Posjedujem dionice i gotovinu, kako u ovom scenariju, zastiti imovinu, tu vise mislim na gotovinu ?

  • Ja mislim da će nekretnine u Hrvatskoj roknit samo tako ako pad u turizmu bude oko 70% posto kako se priča..Bit će stanova i apartmana ko salate. Još kad vidim da i dalje guraju ove Apn kredite muka mi dođe-al to je samo moje mišljenje.
   Projekcije pada Bdp su 9%,ali realnije je 20%.(Rakarova analiza) jer izborna je godina, kakve reforme, preustroji…

 142. Da li je netko od kolega kupovao etf-ove preko Zaba global tradera, malo da podjeli iskustva?
  Koji etef-ovi su Vam ok za njemačko tržište?

 143. Evo kao “otvaraju” škole od 1-4 razreda a nagovaraju vas skoro da djecu ne pošaljete u školu odnosno da potpišete neku čudnu izjavu “da morate djecu poslati u školu zbog posla” a sada slijedi ono najbolje citiram “unatoč preporuci HZJZ-a da ostanu doma” Jeli se vama čini da mi ovo sve sanjamo?
  Znači oni bi “otvarali škole” unatoč preporuci HZJZ-a da djeca ostanu doma?Netko je ovdje potpuno izgubio kompas i glavu?Znate li koliko će djece ići u razred moga sina?Što ja sad znam jedan zasada i to jedan što mu mama radi u toj istoj školi?

  • To je glupo na više razina. Kao prvo zezaju ljude ovom bedastom de facto “izjavom o odricanju odgovornosti”, kao drugo zašto HZJZ uopće ima takvu preporuku za sve, jer djeca niti su osjetljiva na ovu bolest (to već vrlo pouzdano znamo) a čini se niti su bitni prenosioci (to isto već potvrđuju istraživanja) tako da možda nema brige niti za kućanstva u kojima s djecom žive i 70+ djedovi i bake (oni kod kojih je smrtnost značajna, i to je pokazano, da nema puno brige za one ispod 70 godina).

   Stare ljude treba zaštiti, to je ključno, ali možda nije baš fer i svakako nam preskupo da uz to i SVI mladi do 70 godina ne mogu ići u školu ili gdje god požele.

  • Čudite se k’o pura dreku, jer postoji izbor. U principu svi zdravi bi trebali pohađati nastavu. Ovo je izvanredna situacija i za 2 tjedna će svi ići u školu.

 144. Poštovani,
  ovih dana sam malo gledao online trgovanja i vidim da je i eToro jedan od online platformi putem kojeg možete kupiti dionice što sa euroskih, pa tako i NYSE/američkih burzi.
  Da li je itko imao iskustva sa eToro platformom i dali ju preporučate? posebno me zanima činjenica/dio gdje kada/ako kupite dionice neke tvrtke, mi nije jasno da li ste Vi onda vlasnik istih ili ste ih samo “posudili” na neko vrijeme svojim novcem od online trader-a( u ovom slučaju eToro-a)?

  unaprijed zahvaljujem,
  Tomislav

  • niste vlasnik dionica kao ni na degiru i revolutu,ja se još dvoumim između saxo bank i swissquote,swissquote je povoljniji ukoliko ne trgujete puno odnosno za buy and hold.Još mi uvijek nisu potpunosti jasne sve njihove naknade i troškovi pa evo ako neko ima iskustva neka pomogne zanimaju me apsolutno svi troškovi koji se tiču držanja dionice kod dotičnih

   • Na eToro piše:

    Would I own shares on eToro?
    Yes. When you open a non-leveraged BUY position on any stock, you become the owner of the underlying share

    Je li tko probao eToro, što je sa prijavom poreza za dividende?

 145. Treba li još uvijek u roku 8 dana prijaviti dividendu poreznoj?

  To dosta otežava stvar, s obzirom npr. ako kupite udio u S&P500 ETF-u to je dosta često.

 146. kod etora i degira kao i kod revoluta niste vlasnik dionica. Meni najozbiljnije izgledaju Saxo bank i Swissquote . za buy and hold možda malo povoljniji swissquote. zanima me da li neko ima iskustva sa njima i za saxo bank,?

 147. Ovo je za Revolut…Robert zašto mislite da niste vlasnik?

  ”We do not hold your Instruments after you acquire them, the Third Party Broker will arrange for your Instruments to be held in accordance with applicable law. The Third Party Broker will be responsible for keeping your Instruments safe.”

  What happens to my Instruments after I buy them?

  After your Orders have been accepted and executed, your Instruments will be executed by the Third Party Broker, who will arrange for your Instruments to be held in accordance with applicable law. It is important to note that we will not be responsible for safeguarding your Instruments and we cannot do so as a matter of law. Whilst we have exercised all due care, skill and diligence in appointing the Third Party Broker, we are not liable to you for any loss or damage caused by the actions of the Third Party Broker, save where such loss or damage arises as a result of our fraud, wilful default or negligence. Further detail on how the Third Party Broker will arrange for your Instruments to be held can be found here.

  • MCML koji je to “third party broker “koji čuva instrumente?koliko sam ja shvatio revolut kao i etoro vama prodaju udjel koji je ekvivalent dionicama a ne stvarno vlasništvo . tko osigurava koja institucija te dionice?ne znam možda griješim,volio bih da griješim jer je onda revolut daleko najpovoljniji i sigurno bih ga koristio,?ali bojim se da upravo radi ovakvih stvari pravi brokeri tipa saxo,swissquote ili interactive brokers koštaju toliko koliko koštaju.

   • Robert, kada biste to tako gledali onda biste trebali moći naći i problem u tome da Revolut nudi daleko najpovoljniji (idealan?) tečaj, ali “cake” nema. 🙂
    Treba biti oprezan, ali činjenica je da su nam stvari sve dostupnije u svakom pogledu.

 148. https://www.index.hr/vijesti/clanak/jandrokovic-o-sukobu-s-raspudicima-prosao-sam-svasta-ali-ovo/2186200.aspx

  Mislim da imamo dobru vijest o pomoći eu 7,5 milijardi eura ako se to realizira,radi se o bespovratnom novcu koliko sam ja razumio priču.
  Vi znate koliko sam ja pisao kontra hdza ali kada vi danas pogledate kakvi likovi sve ulaze u politiku,koje teme nameću vi počinjete shvaćati da mi boljih od hdza nemamo,oni su najbolji od najgorih,bojim se daleko najbolji od najgorih.

  A ovo o bračnom paru raspudić,nebi ni komentirao jer je ovo cirkus nad cirkusima a što je najgore oni su umislili da čitava hrvatska “eto strepi” jer kada oni uđu u politiku “sve će se promijeniti”
  Ne bi djeca od 16 godina davala izjave i ušla u ovakva prepucavanja i ludosti.Podsjećaju me na mlade skojevce u SFRJ?

  A promislite samo što je uradio most?Da to ne zaboravimo?

  https://www.sibenik.in/izbori-2015/petrina-vise-nema-podrsku-hkdu-a-zbog-tita-'to-su-sve-konstrukcije-udbe'/49386.html

  Most je znači nakon ovakvih izjava išao sa stipom petrinom na listi za sabor.Rekli su ljudima eto ideologija i svjetonazor nisu bitni iako se ovdje u toj izjavi radilo o civilizacijskom pitanju a ne ideološkom.Pazite sa svim tim ljudima oforme stranku,uđu u sabor,dobiju lovu od države,oforme ogranke diljem zemlje i onda jedan dan svim tim ljudima kažu “znate od danas to više ne važi”
  Ovo je najveća prevara u povijesti hrvatske politike od nastanka hrvatske države,nešto slično su komunisti 45te na pravili HSS-u i drugim strankama na prostoru ex yu.

  I grmoje i petrov su u most došli iz hrasta jer hrast nije prošao a sada su na prevaru preuzeli stranku i pola hrasta će sada ići u most.I uz to su pozvali ovog desnog komunistu raspudića da ih on malo “podigne intelektualno” Ajde da i taj cirkus odgledamo?
  Što je najgore u tom hrastu ima časnih ljudi koji zastupaju svoje svjetonazore sa kojima bi se vi mogli složiti ili ne složiti ali veliki broj je tu časnih ljudi i sada oni idu u stranku sa petrovom koji je sa “titom” petrinom tikve sadio i tako ušao u sabor?Neka im je sa srećom u blatu!

  • Zbilja pošten čovjek u visokoj politici je Davor Ivo Stier iz HDZ-a. Ne sjećam se da je netko odstupio tako časno sa moćne pozicije ministra vanjskih poslova.

   MOST je loš čušpajz. Raspudići su nevažni i spoj egzibicionizma i uhljebljivanja.

   Zaobišli ste najvećeg mufljuza spomenuti Škoru koji je nedavno izravno pomogao Milanoviću da dobije izbore i prodaje “dobro i jeftino” domoljublje. Škoro ima novca neograničeno za kampanju, ja očekujem da propadne na izborima jer je perfidan trojanski konj.

   Plenković je sigurno najbolji, a kako će proći na izborima vidjet ćemo. Tko mrvicu pametan može biti za Škoru, umjesto za Plenkovića i Stiera.
   Razlika među vodećima je minimalna. Kako to kako to ?

   Politike SDP i HDZ su u mnogome vrlo slične. Jako malo imaju kvalitetnih ljudi. HDZ je ipak bolji sa više stručnijih ljudi. Z. Marić i Plenković i još neki su X puta sposobniji od bilo kojeg SDPovca. SDP uvijek podupire jako puno ljudi.

 149. https://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovic-plenkovicu-kupio-si-glasove-zetonima-i-sad-radis-ovo-jer-mozes/2186727.aspx

  Ovo su izjave za opoziv predsjednika jer on očito ne poštuje ustav i zakone rh,i šeks je potpuno u pravu da su se stekli uvjeti za opoziv.
  Da objasnim,mi u birtiji možemo polemizirati sa datumima i zakonima rh ali predsjednik države ni u kom slučaju,ovo je poziv da se ne poštuju zakoni rh?Izgleda da je kod nas “kako koji tako gori”

 150. Da shvatite,Milanović državni praznik koji je svetinja svake države i ne ovisi o tome “koji je datum” svodi na ideološko pitanje na dan državnog praznika?Hej ljudi to je za zatvor i sad je šeks “sova” jer je imao muda reći istinu?

  Ali mi hrvati smo u svemu takvi,nama su i noturni zločini postali ideološka a ne civilizacijska pitanja i sve što mi “branimo” ili “zastupamo” svodimo na ideologiju ili svjetonazor i time primitivno aboliramo sve zločine na ovim prostorima a to je jamstvo da će se zločini ponoviti.Sa takvim stavom mi smo rak svijeta i tipovi koji nam se ukazuju u saboru samo su ogledalo nas samih,dok to ne shvatimo ovdje nema boljitka.Shvatite konačno da ustaštvo i komunizam nisu ideološko svjetonazorska pitanja nego civilizacijska sa kojima pokazujemo jesmo li ili nismo civilizirani ljudi…
  Mi smo totalno primitivni ljudi i vjerujte Andrej Plenković nije u svojim izjavama napravio u tom smislu ni jednu grešku,niti je ikada i u primisli svojim izjavama abolirao i jedan zločin tih režima a to je u rh “velika stvar” jer smo ovce…
  Karakter i moral ljudi se ogleda u njihovoj dosljednosti a na primjeru mosta i hrasta vi vidite da tu nema ni d od dosljednosti jer ako ti kao antikomunista ulaziš u stranku koja je u sabor ušla i zahvaljujući “titoistima” ti si pogazio i svoj moral i ponos,mi hrvati to elementarno ne razumijemo tako to danas ne razumije ni Milanović koji se zakleo na ustav i zakon i na državni praznik koji je svetinja svake države polemizira sa datumima.To je za opoziv!U civiliziranoj državi ali u hajdučkoj česmi nije…

 151. Buffett nije kupovao u ožujku, očito niti u travnju a čini se da je onda još manje vjerojatno da je počeo baš u svibnju. Mislim da je problem bio što su ulice bile prazne. Više nisu. Sad kad bi cijene malo postale atraktivnije možda i on nešto nađe. A kažu, “lost his touch”, nisam baš siguran, mudar je on, jako!

 152. https://www.telegram.hr/price/radnicka-fronta-oduzimala-bi-privatnu-stednju-bogatima-rusi-li-takvim-istupima-sanse-lijevoj-koaliciji-na-izborima/

  Imamo sad na političkoj sceni rh ove komunistilke zombije iz radničke fronte koji bi već i štednju građana nacionalizirali?Ta skupina ide u koaliciju sa strankom zagreb je naš itd koja se nije ogradila od ovakvih namjera ili izjava iz radničke fronte a glume neku light varijantu socijaldemokrata?

  Ovdje se sada postavlja ključno pitanje dali uopće u rh može postojati kao legalna stranka ili skupina koja javno zagovara otimačinu privatne imovine ljudi odnosno njihovu štednju?
  To nije više priča o katarini peović,nju kada vidiš nesretnicu znaš što misli i zastupa nego se ovdje postavlja pitanje dali se to u rh može legalno raditi ili zastupati takve teze?
  Po toj logici ja bih mogao izaći sa listom na izbore i zastupati da se svim ovim zombijima sa filozofskog fakulteta oduzmu diplome “jer eto štete interesima republike hrvatske širenjem komunističkih ideja kroz javni prostor i obrazovni sustav”,pa kada je bal može biti i maskenbal?

  Odgovorno tvrdim da su mnogi ljudi izašli sa filozofskog fakulteta u rh veliko zlo ove zemlje a da to argumentiram samo ću se osvrnuti na izjavu jednog desnog komuniste nina raspudića od jučer,on je izjavio da bi sučeljavanje bernardić-plenković bilo sučeljavanje “kuge i kolere”
  Pazite takav čovjek predaje našoj djeci na filozofskom fakultetu i bez imalo odgovornosti i srama jučer daje takvu izjavu?Jedan isfrustrirani provincijalac,zadojen mržnjom naziva predsjednike najačih stranaka “kugom i kolerom” i takav je nama dobar da nam djeci predaje na fakultetu?I on je zamislio na takav čobanski način bavljenje politikom?Sve je to legitimno samo je pitanje dali čovjek sa takvim stavovima i rječnikom može predavati djeci na faksu od kojih su moguće neki i djeca sdpovaca ili hdzovaca a on ih svrstava u kategoriju “kuge i kolere”
  Ako ste gledali tu izjavu su objavili u uvodnom prilogu emisije otvoreno jučer?

 153. A jučer mi je jedan crkveni čovjek tu raspudićevu izjavu komentirao na sljedeći način “taj čovjek prvo ne poštuje sebe a onda ne poštuje ni druge oko sebe” i na najbolji način je dijagnosticirao njegovu bolest.Sjetite se od kada ja pišem da se radi o tkz. desnom komunisti iza čijeg karaktera se krije jedan zločesti isfrustrirani provincijalac.Tako da mi sa tog filozofskog faksa smo sada dobili u politici desne i lijeve komuniste zadojene mržnjom što najbolje svjedoči ova raspudićeva izjava od jučer a peović bi otimala ljudima privatnu štednju???Jadna nam majka???

 154. A imamo i suludu izjavu miroslava škora i njegovih da oni sigurno neće podržati Plenkovića za premijera a da neće ni sa sdpom?Čini mi se da smo dobili repliku mosta?A tko će onda biti premijer?Orešković?Ili možda papa franjo?

 155. https://narod.hr/hrvatska/raspudic-i-lucic-su-na-suprotnim-stranama-ali-porucuju-evo-zasto-ostajemo-prijatelji?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=InPortal%2bexchange

  E ova dva “prijatelja” bi nas jako mogla usrećiti?Jeli vi primjećujete da ovakvi sa filozofskih fakulteta iskaču iz svake paštete,mozak im je isprogramiran komunistički samo se razlikuju u tome što jedni vjeruju u karla marxa a drugi u boga?Zar ne primjećujete da se sve stranke hvale “pojačanjima” iz oblasti filozofije i povijesti a vrsnih financijaša i ekonomista nigdje nema?Nakon što su potjerali martinu dalić koja je u zadanim okvirima i realnim ograničenjima kako vremenskim tako i kadrovskim odlično odradila agrokor moramo držati zdravka marića kao malo vode na dlanu jer ozbiljni ljudi sa boljševicima ne žele imati posla a imamo poplavu ovih filozofa sa “boljševički” isprogramiranim mozgovima koji o svemu sve znaju a zarađuju u rh kao fakultetski profesori i opinion makeri u medijima masne pare a 90% vremena provedu u temama o kojima blage veze nemaju a još im neuka publika plješće “kako su jako pametni”

 156. A Plenković ako je mudar i pametan nakon ovih izbora nebi smio nikako nazvati ni domovinski pokret ni most na pregovore niti promislio da on njih moli za koaliciju a kada bi oni mene nazvali ja bih na njegovu mjestu rekao “ali ja sam mislio da vi samnom ne želite” pa bi ih tako isprdio i ponizio pa neka “hrvatine” pregovaraju sa sdpom ili neka idu na nove izbore…
  Tako da nema Plenković uopće tako lošu poziciju kako se prikazuje samo nikako ne smije uopće on zvati ni škora a pogotovo ne onog klauna od petrova,sa njime nebi ni razgovarao jer i nemaš o čemu?

 157. A da još jednu stvar kažem,kada bi me nazvali iz mosta ili škora da radimo koaliciju izašao bi na mjestu Plenkovića odmah sa time u javnost i upoznao javnost da oni usprkos obećanjima narodu sami traže koaliciju sa Plenkovićem i hdzom tako da ako se ne dogovore narod zna na ponovljenim izborima tko traži koaliciju…Može on njih dobro isprditi ako bude pametan a mi u ovom trenutku od nepotističkog hdza boljih na političkom terenu nemamo jer se ovi drugi “ne znaju niti potpisati” niti oni uopće znaju što je politika niti što oni uopće žele a kamoli da mi vidimo obrise programa reformi i načina kako ih sprovesti…Lako je reći “mi bi ukinuli županije” samo onda moraju reći da im za to treba 2/3 u saboru a oni kažu da neće sa nikim u koaliciju a to vam je slično kao da ja kažem da bi bilo dobro da hrvati lete na mjesec ali se protivim razvoju svemirskog programa?E na tom nivou politike funkcionira most?

  A gospođa raspudić će nas sada podučavati “opasnostima” robotizacije i umjetne inteligencije i strašiti time kao nekada pećinare koji se nisu usudili izaći iz pećine živjeti na svjetlo i moguće zagovarati “mediteran kakav je nekada bio” sa jednom razlikom što su moja i njena baka i prabaka imale magarce u Dalmaciji a ona nebi magarce nego bi bila profesorica na fakultetu kojoj bi raja proizvodila jeftinu EKO hranu da se jadna ne zdeblja?

  A sačuvaj je bože robotizacije,umjetne inteligencije i tehnologija?Puno je “korisnije” prodavanje magle ili kako kažu u dalmaciji sa tuđim k gloginje mlatiti…
  Svima su sad puna usta poljoprivrede a rh ima najveći udio poljoprivrede u bdpu u čitavoj europi,da je poljoprivreda dobra makedonija bi danas bila švicarska a indija amerika?A ja ću vam sada reći istinu sela i ruralne sredine ne može spasiti ni onaj koji je hodao po vodi jer živimo jedno drugo vrijeme,u americi i zapadnoj eu sve je to odigrano…I koliko god novaca tu mi ubacimo to je uljevanje u bunar bez dna,na jadranskim otocima danas se može zaraditi love u turizmu koliko želiš raditi pa se i dalje iseljavaju i nitko to spasiti neće,jednostavno ljudi zimu žive u gradovima a ljeti oni koji i zarađuju na otocima žive samo tijekom trajanja turističke sezone jer im djeca u gradovima imaju puno više mogućnosti,od obrazovanja,sporta,muzike,baleta do učenja stranih jezika i svih ostalih tkz slobodnih aktivnosti a ovi naši “reformatori” bi iz gradova docirali “kako treba spasiti sela i otoke” Pa neka ih oni spase tako da ih sami oni sa svojim obiteljima nasele ili neka prestanu više srati jer su dopizdili i bogu i narodu…

 158. Nino raspudić je otvaranjem tema o silovanim ženama i pobačaju rješio pobjednika idućih izbora,gurnuo je sad čitav birački centar u krilo sdpu?Sve je to demokracija ali tko će gledati bernardića 4 godine?Meni će trebati dobar apetit?

  A raspudiću bi sad sdp nakon izbora trebao poslati crvene ruže?A da je naša crkva mudra trebala bi mu uputiti službeni dopis da ga zamoli da samo on neka ne propagira katoličanstvo jer bi mogli ako on to nastavi imati za 10 godina prazne crkve?
  Samo je od hrvatske tkz ultra ljevice gora hrvatska tkz ultra desnica?
  A sdpu je raspudića bog poslao u politiku…

 159. https://www.jutarnji.hr/izbori/vijesti/kandidatkinja-s-liste-brune-esih-izazvala-buru-zbog-neobicne-objave-o-zenama-i-pravu-glasa-15004438

  Gospođu esih ne treba osuđivati nego bi joj netko trebao ponuditi medicinsku pomoć,inače od gospođe familja je toliko bila “ugrožena” u socijalizmu-komunizmu i “prohrvatska” da joj je oca tadašnje socijalističko savezno izvršno vijeće sabora srh imenovalo na funkciju.

  https://savjest.com/osobe/zivotopis.php?zivotopisi_osoba_id=6005&mate-brstilo

  Čudni su putevi gospodnji?Jadna nam majka?Ja mislio da su ovakve osobe dinosaurusi?Ona je dokaz da je kod nas hrvata sve moguće?

 160. Neka narod slobodno izabere koga god želi. Plenković vodi europsku politiku i nije korumpiran. Hrvati u tom smjeru očito ne žele i većinski su duboko ogrezli u nerad i socijalizam. Novi premijer biti će Bernardić sa
  Škorom i manjinama (svi u pekmezu) i oni zajedno sretni. Za 4 godine HDZ sa Plenkovićem lako pobjeđuje na izborima 2024. Barem će Plenki uživati više sa djecom i obitelji što je ipak esencija života. Život ide kao brzi vlak nakon 40-te. Bernardić nema djece razveo se, i najbliži suradnici su mu obiteljski nasilnici nekad u predanoj vezi. Zbrojimo 2+2 gdje je on u toj priči… Škoro nije ni sanjao da će nakon što je opljačkao “Croatia records” firmu, dobiti priliku od birača da pljačka cijelu državu uzduž i poprijeko. Takvi smo u prosjeku i zato Plenković sada ne prolazi iako je nemam dvojbi superioran u svemu. Uživajmo ovoga ljeta od Umaga do Konavala kao nikada do sada sa obitelji i prijateljima. Planiram barem dupli godišnji ako ne i X 3.

 161. https://www.index.hr/vijesti/clanak/index-otkriva-skorina-zena-pisala-za-cetnicke-novine-pokusao-je-sprijeciti-objavu/2192997.aspx

  Ajmo sada malo razumom braniti škorovu ženu?Pazite žena je porijeklom srpkinja,otac joj je srbin i posve je logično da je žena u americi od 18 godina pisala za neki srpski list taman kako oni zovu i četnički,i drago pilsel je njenih godina gađao sinagoge kamenjima po argentini,

  Ali ajmo biti malo razumniji,ta žena sa mužem 92 godine dolazi u ratnu hrvatsku sa svojim mužem i djetetom,iz mirne amerike?Toj ženi se svi trebamo pokloniti jer ta odluka za nju je bila jako traumatična i teška pogotovo zbog činjenice da joj je otac bio srpske nacionalnosti i ona je za mene heroj,heroj ljubavi prema svome mužu i spremnosti da sigurnu ameriku zamjeni nesigurnom hrvatskom i strahom da će joj netko zbog zločina njenih sunarodnjaka brojati krvna zrnca i biti prema njoj u najmanju ruku sumnjičav.

  Ja mislim da se svi mi moramo toj ženi pokloniti za tu hrabrost i ljubav prema svome mužu koju je time pokazala.Zaslužuje da joj se svi poklonimo jer takvu odluku u to vrijeme bi donjela jedna od milijun žena.

  Pustimo što ja sad mislim o škoru a mislim da nije nikakav ekstremista ali da laže i sebe i ove bukače oko sebe.Bukače treba voditi onaj birtijaš i petljanac ante prkačin i tkz pendrek policajka ruža tomašić pa neka zavijaju po saboru kao vukovi i bauču do mile volje…neka uzmu svojih 10-15% i neka bauču kako su oni hrvati a svi dugi nisu do mile volje?
  To ja zamjeram škoru što on laže i sebe i ove bukače?Čak mislim da nema loše namjere ali on ne shvaća da sa “bukačima” nema ozbiljne politike niti ozbiljne vlade,sa njima možeš okrenuti vola,dobro se naliti i baukati tko je veći hrvat a tko manji?

  Mislim da svi moramo stati na stranu škorove žene jer je to jedna sasvim druga priča jer je ta žena kao amerikanka srpskog etničkog porijekla došla u rh kada su naše “hrvatine”,mahači zastavama iz 90te punili brodove i autobuse za italiju ili njemačku…

 162. Ankete nikad gore do sada, totalno podbacile! Pitam se, da li se anketa a manipulira, a sve više sam uvjeren da da. Sramota!

 163. Ovakvu potpunu pobjedu HDZ-a sam očekivao na idućim izborima. Najveći ološ nije niti ušao u sabor, otpao je i to je dobro Živi zid, Banditos, lopina Kerum, mnogi SDP ovci. Trojanski konj i varalica Škoro nije dobio koliko je želio i dobra je stvar što je sa njime ušlo nekoliko redikula. Prvi puta je ušla krajnja komunistička ljevica. Ekstremna ljevica u demokraciji nema šansi, njihov teror i totalitarizam je iza nas od 1945. do 1990. SDP stranka materijalno bogatih ljevičara je u silaznoj putanji. Komadina osobno ekstremni ljenivac koji je odglumio da je bolestan kako bi pobjegao sa posla ministra…što Oleg Butković solidno radi je novi v.d. šef SDP. MOST zanima samo galama. Barem su se Raspudići uhljebili preko mosta.

  Pravosuđe i DORH su rak rane društva ukoliko Plenković uspije raskrinkakti korupciju tamo i smanji broj općina vladat će još dugo. Hoće li biti snage za uhićenje bivšeg HNS ovog ministra i potpred. Milanovićeve vlade koji je pogodovao za vjetroelektrane i oštetio RH za stotine milijuna eura ?

 164. https://direktno.hr/domovina/malic-analizirao-izbore-prizemnost-i-tupost-na-licu-skore-u-izbornoj-noci-odavala-je-sav-cemer-hrvatske-desnice-199866/

  Malić je puno toga dobro objasnio ali ja mislim da su hrvatski birači glasali od straha za hdz jer kada su ljudi vidjeli penave,raspudiće,bernardiće,matule,katarine peović,buljeve,staziće itd plenković im je bio 7 na lotu.Naravno da je plenković sakupio najviše glasača centra i to je presudilo ove izbore i ovakav neočekivan rezultat,nešto mu je tu uzela koalicija oko fokusa i pametno a sve ostalo je većinom pokupio plenkovićev hdz…

  Iznenađuje rezultat koalicije možemo što samo dokazuje “da je drug tito još živ” i da su naši birači jako nezreli,sa druge strane imaju one odriđinale iz mosta koji su slična družba pere kvržice kao i ovi iz možemo samo su oni navodno tkz. desni…
  U biti u simboličnom smislu ovi iz možemo su personifikacija mile kekina a ovi iz mosta repera ante andrije vlašića ili vilija matule i mira bulja?Matula je inače bio zadnji predsjednik socijalističke omladine hrvatske…

  Nego složiti ćemo se kakvo prase takva mast,kakav narod takva vlast a nažalost je plenkovićev hdz najbolje što mi danas imamo,ovo drugo su družbe pere kvržice….
  Sabor će sličiti na cirkus jer je ušlo masu “bukača” koji su se fino uhljebili a jedino što dobro znaju u životu je “baukanje” Narod je dobio sabor točno onakav kakav zaslužujemo pa neka im se sada matule,peovićke,raspudići,dreleti,buljevi i ostala braća i sestre rugaju iz sabora 4 godine i rade od sabora hajdučku česmu…

 165. A raspudići su sada na dobro plaćenom “porodiljskom” što je očito bio i cilj jer kada ti ljudi kažu da oni žele nešto promjeniti a pri tome nemaju ambiciju da budu vlast,to je ruganje sa narodom.Imaju fino sada “plaćeni porodiljski” a meni su oni personifikacija nečega najodvratnijega čemu svjedočimo u hrvatskoj politici,ovdje je bezobrazluk išao toliko daleko da su se i muž i žena ugurali na prva mjesta na listi a popularnost stekli preko htva u petom danu…Spojili ugodno sa korisnim!
  A u izbornoj noći nino raspudić je izgledao kao lokalni delija na seoskoj svadbi,sretan kao prasac…
  I to je volja naroda!Rekli bi crnogorci “al je dobar ovaj režim,plaća ide a ja ležim”
  E to je bio jedini motiv raspudića za ulazak u politiku jer treba sa djecom provoditi vrijeme a sabor im je došao kao naručen a peti dan ih je lansirao a i tu su lovu uzimali a nisam od njih čuo još pametnu rečenicu…

  • Raspudići su se uhljebili na tržišnim principima iskoristivši Peti dan. Nema tu ništa sporno da se prodaje magla u politici dobro su se izborili u Mostu. Za razliku od njih Dalija Orešković je izravno zlorabila državni položaj gdje je radila pristrano, nije poštivala rokove i radila vrlo traljavo, ali sa predumišljanjem znajući da ide u politiku da se istakne u politici vadeći poznate face iz ladica Povjerenstva, a stotine drugih prekršitelja je zbog nerada palo kod Dalije u zastaru. Neka bude Dalija u Saboru i pametna Puljak ako narod tako bira. Mišljenja sam da bi obje bile dovoljno dobre za predsjednice kućnog savjeta kako za male zgrade, tako i za nebodere. Možemo slaviti da je vrlo loša opcija a to je Škoro izgubio izbore. Teško stanje je u HSS gdje je sitni lopov i kradljivac neobrazovani Krešo Beljak uništio stranku sa velikom tradicijom u hrvatskoj politici.

 166. https://www.index.hr/vijesti/clanak/hasanbegovic-pupovac-ni-ove-ni-bilo-koje-druge-godine-ne-mora-u-knin/2201398.aspx

  Potpisujem ovaj put svaku riječ koju je izgovorio hasanbegović.Mi raspravljamo o tome treba li potpredsjednik hrvatske vlade milošević prisustvovati na obilježavanju državnog blagdana?Mi stvarno nismo dobre glave?A što se tiče pupovca ili bilo kojeg građanina rh potpuno je irelevantno hoće li oni učestvovati na proslavi ili neće,to je sloboda svakog građanina da o tome odluči…

 167. https://direktno.hr/domovina/tribina-o-oluji-documenta-porucuje-suociti-se-s-prosloscu-i-iskazati-empatiju-prema-zrtvama-202573/

  Jako se teško može sa predstavnicima srba u rh razgovarati jer oni bi sada rekli da je oluja i legitimna vojna operacija i kriminalna a da ne postoji ni jedan jedini dokaz da je oluja bila planirano etničko čišćenje već upravo suprotno da je planirana evakuacija stanovništva od strane vojnih i civilnih vlasti tkz. krajine.I nevjerojatno da se nikada ne priča o čitavom kontekstu rata nego eto kao da je rat započeo olujom?
  Ali nebitno je što netko privatno misli o oluji samo ovakve izjave samo štete srpskom narodu u hrvatskoj,ovdje je samo bitno da ne možeš biti dio vlade a da ne poštuješ državni praznik vlastite države,to je u ovoj priči jedino bitno…

  Praviti skupove na kojem saša milošević izjavljuje da je oluja i legitimna i kriminalna vojna operacija neće naškoditi hrvatima nego upravo srpskom narodu,i to onim ljudima koji su za takve izjave ni krivi ni dužni…Kao što su stradali 90tih mnogi srbi koji nisu bili ni za rat ni za tkz. krajine i ludosti.
  Hrvati jesu lud narod ali koliko su srbi lud narod to je zapanjujuće?Ovi ljudi samo rade štetu svome narodu u rh!

 168. A da se razumijemo svi ti ljudi koji nepromišljeno ruše mostove hrvata i srba jako dobro žive od državnih novaca na direktan ili indirektan način…Taman plenković izgradi mali “mostić” pojavi se saša milošević da ga sruši?I onda se čude kako su loši odnosi hrvata i srba?A oni jako dobro žive od tih tkz. sukoba?To im je smisao postojanja i djelovanja!

 169. Uvijek sam pisao za bilo koje zločine ma tko ih je počinio da to nisu ideološka nego civilizacijska pitanja,tako mislim i za zločine nad srbima koji su se dogodili u domovinskom ratu.
  Ali ajmo analizirati tko to sprječava da se hrvati sa pijetetom i poštovanjem odnose prema srpskim nevinim žrtvama?Nitko drugi nego milorad pupovac i ekipa oko njega koja uporno provlači teze iz beograda o tkz. podjeljenoj krivnji za ratove na ovim prostorima i time guraju srbe u hrvatskoj u nove sukobe sa svojim susjedima ili sugrađanima hrvatima?

  Budala naravno ima i na našoj strani masa ali je puno veći broj razboritih ljudi kojima ne pada na pamet da nevine žrtve selektiraju po nacionalnoj pripadnosti ALI upravo to rade milorad pupovac i njegova družba navođeni na daljinski upravljač iz beograda koji ih je i gurnuo u rat i na kraju ostavili na cjedilu ALI izgleda da srbi u hrvatskoj nisu naučili tu školu.Oni opet slušaju upute iz beograda,pod snažnim su utjecajem i onih ljudi koji su izbjegli iz rh i čitav rat gledaju iz prizme samo svojih životnih iskustava i nesretnih sudbina a nemaju nikakvu želju da se vrate u rh ALI imaju ambiciju da i dalje na daljinski upravljaju srbima koji su se odlučili ostati i živjeti u rh?
  I tu mi dolazimo do ključnog srpskog problema u rh?Uporno guranje tkz. podjeljene krivice za započinjanje ratova na ovim prostorima se zove “nemoguća misija” i nanosi nesagledive posljedice,ne toliko hrvatima nego isključivo srbima u rh a hrvate udaljava od civilizacijskih dosega da se poklonimo i nevinim srpskim žrtvama,ne kao neka tamo gesta,nego iskreno sa punim suosjećanjima prema svakoj nevinoj žrtvi.Pupovčevi patetični govori iz kojih se ne može nikada iščitati ni k od konteksta rata sve više sliče na manipulacije pojedinaca simpatizera ustaša o kontekstu i žrtvama 2 svjetskog rata gdje se više i ne zna tko je bio na strani fašista a tko nije?

  Odgovorno tvrdim da je milorad pupovac sa svojom politikom najveće zlo koje se moglo srbima dogoditi nakon rata u rh,njegova politika se može nazvati “nemoguća misija” a da ja pri tome čak ne sumnjam u to da čovjek možda ima dobre namjere ALI to se tako ne radi,niti će ta politika polučiti rezultat,niti će išta dobra donjeti srbima u rh.
  Npr jučer se održavala komemoracija u dvoru na uni za pobijene psihičke bolesnike ALI pupovac ni jednom riječju nije spomenuo da se ne zna ni dan danas tko je učinio te zločine.Dali su to bili arkanovci,vojska rsk,armija bh,hv ili hvo?To nitko do dan danas nije utvrdio jer su ti vojnici bili bez oznaka a čisto sumnjam da bi vojska hv-a u oluji bila bez oznaka?Da vesna teršelić nije jasno rekla da se ne zna koja je vojska to počinila mi bi iz svega mogli zaključiti da je to uradio hv?

  E sa takvom politikom milorad pupovac neće naštetiti hrvatima jer hrvati imaju svoju državu u kojoj će se oluja slaviti i sa pupovcem i bez pupovca ali takva politika će srbima u rh nanjeti nesagledive posljedice.Srbi u rh moraju shvatiti da je jedino moguće pristupiti svim nevinim žrtvama rata bez politizacije i bez pokušaja da se preko leđa tih žrtava pokušava ćitavo vrijeme izokrenuti čitav kontekst rata i zanemariti činjenica da su kolone tenkova krenule upravo iz srbije na vukovar.
  Dok srbi ne shvate u što ih gura milorad pupovac i njegova ekipa neće im pomoći ni sto plenkovića ni miloševića ni gotovina?To je jasno danas i malome ivici u 3 razredu osnovne škole?Samo izgleda još pupovcu nije nego on nastavlja sa svojim patetičnim govorima iz kojih se ne može ni išćitati tko je imao vojnu silu,ni odakle su svi ti silni tenkovi i zlo krenulo?Ako mu to nije jasno na vukovaru onda bi mu moralo biti jasno na dubrovniku koji nije imao ni vojnih kasarni niti mješano stanovništvo?Bez srpskih suočavanja sa tim istinama ne mogu očekivati od hrvata koji su isto duboko ranjeni ožiljcima u tom ratu da se i mi suočimo sa našim zločinima nad nevinim srbima u tom ratu?

  Odgovorno tvrdim da milorad pupovac vodi politiku zla za hvatske srbe ili blaže rečeno politiku “nemoguće misije”?Ta politika mi sliči na ove koji bi se sa ulicama nazvanim po ustaškim dužnosnicima i ustaškim pozdravima a koji bi htjeli da se mi sa svime time suočimo sa zločinačkom i nedemokratskom naravi komunističkog sustava?I to je “nemoguća misija”,ja sada sa sigurnošću to tvrdim!Mislim da je ovo svima nama jako važno shvatiti…tu se pokušava odigrati da su 2+2=5?
  E to sigurno ne može proći i srbima u rh koji su odlučili živjeti u rh sa svojim susjedima hrvatima i ostalima ništa dobra neće donjeti kao što im ništa dobro nije donjela suicidna politika polupismenih budala koji su umislili da mogu stvarati neke samoproglašene paradržave bez ikakvog ekonomskog i intelektualnog kapaciteta kao da se radi o 16 stoljeću a ne od 21 stoljeću i time zavili u crno i hrvate i srbe u rh i šire?

 170. A priča o tome dali potpredsjednik hrvatske vlade milošević treba ići na proslavu državnog praznika je smiješna,to je sprdnja,o tome se i ne raspravlja jer onda gospodin ne može biti potpredsjednik hrvatske vlade,ovdje bi puno značajnije bilo da to uradi milorad pupovac i ostali predstavnici srba u hrvatskom saboru koji time ne davaju legitimitet zločinima koji su se dogodili na tom širokom prostoru vojnih operacija i u čitavom ratu ali time davaju legitimitet opravdanosti te vojne operacije i osuđuju sve zločine prema hrvatima koje je sprovodila ta samoproglašena paradržava prema hrvatima a samim time dobijaju puno moralno pravo da traže i od državnih vlasti i od građana hrvatske,prvenstveno hrvata da se sa punim poštovanjem i pijetetom odnose prema nevinim srpskim žrtvama a ne da to budu neke tamo “geste”jer nama ne trebaju geste nego iskren pristup jer na koncu konca ti ljudi su građani republike hrvatske i njihovi životi su jednako vrijedni kao i hrvatski,tu nema nikakve razlike niti bi je trebalo biti a svi zločinci zaslužuju da za svoje zločine odgovaraju pred hrvatskim sudovima.Kakve “geste”,ovdje stvari treba dovesti na 2+2=4!I točka!

 171. https://www.kurir.rs/region/hrvatska/3510143/srbi-iz-hrvatske-posle-proslave-oluje-dragan-crnogorac-pupovac-i-milosevic-su-se-prodali-kao-juda

  Ovo su ključne stvari zbog kojih nema pomirenja srba i hrvata u rh jer su srbi u tkz regiji još sateliti beograda i ključno za pomirenje srba i hrvata je zakonski zabraniti u rh da bilo tko smije reći da je oluja bila etničko čišćenje i zabraniti negiranje agresije srbije na rh.To ne govorim da bi nahranio hrvate nego to govorim za dobro srba u rh jer inače oni će i dalje govoriti ono što beograd od njih traži da govore u rh a to će toliko iritirati hrvate naročito stradalnike agresije da će se animoziteti prema srbima u rh samo uvećavati?Jer ovakvi bilmezi mute vodu i dalje?
  Gledao sam jučer pupovca u emisiji rts gdje se držao dobro na inzistiranje dačića da se za sve poteze u rh moraju konzultirati sa službenim beogradom i da srbi moraju biti jedinstveni i voditi jednu politiku u čitavoj tkz regiji a mislio je na odlazak miloševića u knin….

 172. Možda budući suveren SDPa Peđa obratio se članovima partije riječima kratkim i jasnim.
  “Dragi esdepeovci i esdepeovke molim Vas platite članarinu” (da možete glasati za mene).

  Izgleda da SDP uzgaja najgramzivije ljude u RH. Tu su pobjednici, a to nije lako. Uz članarinu svaki pravi sdp ovac mora donirati za obnovu Titove jahte Galeb koja trune već dugo i sa koje su izvađeni desetci tona opasnog otpada azbesta kao zadnji dar druga Tita masovnog ubojice, Hrvatima.

  Skorojević Škoro otpjevao svoje, narod ga prepoznao kao lopinu i lažova.
  Plenković vrlo dobar. Uživajte na moru.

 173. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/oluja-je-najvece-etnicko-ciscenje-u-europi-nakon-drugog-svjetskog-rata-da-to-slavim-15012395

  Sve sam ovo objasnio i nacrtao i nema nikakve pomirbe u rh srba i hrvata dok srbi u rh ne počmu voditi isključivo svoju politiku kakvu su u u prošlosti vodili u koaliciji svetozar pribičević i hss…
  Srbiji je strateški interes iseljeti do zadnjeg srbina iz rh da bi realizirali svoje zadane političke i nacionalne interese.To srbi u rh do sada uopće nisu razumjeli.Niti je pupovac to ikada razumio nego je jadnik plesao kolo između srbije i hrvatske a tu si nagrabusio svakako,u želji da se svidiš svima na kraju se ne sviđaš nikome…ovo je abeceda hrvatsko srpskih odnosa u rh.

 174. Antonova “simpatija” fudbalski sudija se zaposlio kao savjetnik uprave hrvatskih cesta. Može kakav komentar Antune. Možda da se i oglasi hdz-ov trabant Velebit pa da nam objasni kako je to sjajan potez velikog vođe. Usput dijete od 18 godina mi odlazi u inozemstvo uz komentar kako jedva čeka da odavde otiđe. Ovdje će valjda ostati samo privilegirane kaste političara, crkve i branitelja. Ostali čim prije put pod noge ili u inostranstvo ili na groblje. Naseliti će se neki drugi narodi kao što smo se i mi naselili prije cca 1300 godina. Povijest i statistika nam sve jasno pokazuju.

 175. Našao sam Tradestation Global, jeftin broker u vlasništvu Interactive brokersa, postoji račun za HR državljane, nema inactivity feeja, nema poreza za EU, super niske naknade za ETFove ( 2$ po transakciji) i čini mi se da su regulirani – https://www.tradestation-international.com/global/

  Zanima me ima li tko iskustava s ovom platformom? Ozbiljno razmišljam da počnem trgovati putem njih, ali prije odluke bih volio čuti neka mišljenja.

  Inače, plan mi je kupovati globalne equity etf-ove dugoročno. Buy&hold strategija, barem do financijske neovisnosti.

 176. Nastavno na pitanje TomeDS,

  kao je moguće kao rezident u HR kupiti udjele u indeksnim ETFovima koji prate kinesko tržište, točnije investiro bih (postepeno, isto buy &hold taktika) u Xtrackers Harvest CSI 300 China A-Shares Exchange ETF (ASHR).
  Nudi ga BlackRock, Vanguard i mnog drugi, ali naravno Hrvatska kao takva nije opcija za to jer nije dostupno (našao sam da BlackRock ima urede u Srbiji, doduše).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.