Uncategorized

Kako kupovati indeksne fondove i ETF-ove izvan Hrvatske – savjeti?

Kao što znate, glavna stvar u štednji/investiranju je alokacija u investicijske klase, o čemu možete vidjeti u Uvodu u investiranje.

Elementarno je i da je glavni način kontrole rizika diverzifikacija, što svakako snažno uključuje i geografsku, tako da je razumno da mnogi građani Hrvatske žele investirati u inozemstvu. Pri tome nema potrebe plaćati velike naknade našim dilerima financijskih instrumenata za upis indeksnih (psivnih) fondova, a pogotovo ne skupo plaćati njihovu ‘ekspertizu’ u aktivnom odabiru dionica na globalnim tržištima (nadam se da razumijete da su u tome ne mogu biti bolji od slučajnog bacanja novčića, samo lošiji).

Kako su kapitalne transakcije liberalizirane, zanimaju me (nas) vaša iskustva kako najbolje kupiti indeksne fondove vani, a i ETF-ove. Iskustva molim u komentarima ispod.

Kategorije:Uncategorized

123 replies »

 1. Zaba, usluga global trader. Čini mi se da jednostavnije ne može. Doduše, nisam siguran koliko su skupe transakcije u usporedbi s drugima (30 usd po transakciji, ja trgujem u USA, uglavnom vanguard etf-ovi), nisam uspoređivao jer mi je ovo bilo najjednostavnije. Sve funkcionira i preko mobitela, kroz m-zaba mobilnu aplikaciju, iza svega stoji banka, vezano je na račun u banci. Kupiš USD (po tečaju zaba-e) prebaciš dolare na brokerski račun (bez naknade!) I kupuješ… Vrlo jednostavno.

 2. Pa eto, ja sam si otvorio račun u Saxo banci u Danskoj te zadajem naloge za kupnju/prodaju dionica, ETF-ova i CFD-ova direktno putem njihove mobilne aplikacije SaxoTraderGO. Web aplikacija za upravljanje imovinom im je isto jako dobra, a potrudili su se čak i naći mi osobu za support koja priča hrvatski, što me jako ugodno iznenadilo. Za otvaranje računa samo sam se prijavio, poslao svoje podatke te obavio telefonski poziv s njihovim reprezentativcem kako bi potvrdili da sam to zaista ja. Nisam morao uopće napustiti Hrvatsku. Kad su mi otvorili račun, morao sam sa SEPA nalogom prebaciti novce na svoj novi račun i ulaganje je moglo početi. Osim usluga online trgovanja vrijednosnicama, besplatno daju i savjete i analize za ulaganje, no ne mora ih se slušati. Također imaju jako dobre video tutorijale o osnovama ulaganja te opisima što koja kratica znači (nisam znao što su CFD-ovi dok to nisam tamo naučio), što je odlično za početnike. Osim toga, njihove analize tržišta su jako lijepo prezentirane tako da ih i laici poput mene mogu lako shvatiti, bez da moram imati dublje znanje iz ekonomije.

 3. DriveWealth broker. Otvaranje racuna je brzo i omoguceno i iz Hrvatske. Provizija za transakciju 2.9 usd, jedna od najmanjih koje sam nasao. Mana (ako uopce jest?) je sto nemaju puno instrumenata kao neki poznatiji brokeri, npr nemaju opcije i sl. Osigurani su kao i druge financijske institucije mislim do 250.000 usd (googlaj fdic insurance). Depozit u USD je najpovoljnije napraviti preko revolut-a (googlaj revolut :)) jer se eur u usd moze konvertirati prakticki po interbank rate i nema provizije na swift transakciju (kao npr. iz domacih banaka). Novac sjedne unutar jednog, max dva radna dana. Mali bonus – sav depozit je zapravo ulozen u neke kratkorocne vrijednosne papire, tako da sjeda neka sitna kamata na novac koji sjedi na racunu i ceka da bude investiran.
  Ako nekoga zanima, dobio sam i odgovor od hnba sto je potrebno za prijaviti investiciju u strane vrijednosne papire, ali to je predugacko i prekomplicirano za ovu temu.

  Happy trading

 4. Ja osobno imam otvoren brokerski racun kod US tradera. Mozda je malo komplicirano kod otvaranja racuna sa kompletiranjem sve papirologije ili direktnim telefonskim kontaktom ako treba zvat u Ameriku i obicno dugo cekat na liniji ali dalje funkcionira. To bi bio minus. A plus da ima puno veci izbor ETF-ova posebice onih “leverage” koji su vezani na indekse americke burze, a ako se ne varam po zakonu od ove godine europski brokeri su ukinuli trgovanje istih za male ulagace ispod pola milje eure. Isto transakcije su jeftinije, recimo 5$ per trade (negdje i manje), no postoji naknada obje banke kod transfera.

 5. Koristim ETF matic već godinu i pola. Super jednostavno, otvara se račun u eurima, dolarima i funtama i preko Transferwisea prebacim novce. Oni investiraju u Starter portfolio kao default temeljem prethodne ankete o razini rizika kojeg kao investitor prihvaćam. Ili mogu sam definirati portfelj ovisno o izloženosti koju preferiram. Može se napraviti i samo US portfelj 100% i oni kupe ETF Vanguard sp500. Većinom sada rade sa Vanguard fondovima. Negativna strana je plaćanje poreza na dividende koji bi trebalo platiti unutar 8 dana od primanja. Ali je tu porezna izrazito neefikasna.
  Druga verzija koju imam u planu su Optim trader brokeri koji rade preko IB brokera ali imaju podršku u ZG. Za sada sam probao trial verziju tjedan dana i malo mi je bila komplicirana pa sam odustao. Planiram njih kao drugu opciju kroz koji mjesec. Ako netko ima iskustva, molim vas napišite.

  • Pozdrav,
   zar nije da taj ETF matic automatski reinvestira dividendu, pa samim time nema plćanja poreza unutar 8 dana?
   Koristim i ja ETF matic od 7. mjeseca ove godine, ali za sitniš i nisam previše truda uložio u proučavanje, pa ste me sad, moram priznati, iznenadili jer nisam ništa plaćao ni prijavljivao.

 6. Koristio sam i vrlo vjerojatno ću opet ETFmatic. Vrlo jednostavno, ukupno naknade mislim 0.4%. Dobivaju se mjesečna izvješća (što je vjerojatno bitno zbog naše porezne i prijave dividende). Prilikom isplate isto tako nikakvih problema.
  Ne bira se ETF, već alokacija po određenim tržištima pa oni izaberu koji su to ETF-ovi (na kraju dođe na slično).
  Služba za korisnike promptno odgovara.

  • Da, također sam opsjedao poreznu u malom gradu ovim pitanjima, nakon nekoliko tjedan zaključili su da se ne mora plaćati u roku od 8 dana jer se reinvestira. Čekam godišnje izvješće i na temelju njega ću platiti porez.

   • Zanimljivo.

    To je ono što mi se kod nas ne sviđa. Čak ja koji sam načelno protiv tih poreza bez puno prigovaranja platit ću tih 12 % na dividende koje se mora (kad sam legalist, i ovo je manja stopa od mnogih u drugim državama), ali to da sami službenici Porezne uprave ne znaju složno dati ispravan odgovor na porezno pitanje, nešto što bi trebalo biti najjednostavniji porezni slučaj, pa to je smiješno.

    Neobično mi je da su ti to rekli. Po mojem laičkom shvaćanju zakona obveznici smo tog poreza na dividende, sasvim slično kako to funkcionira i u drugim poreznim sustavima po tom pitanju.

    To su ETF-ovi koji “distribuiraju (bruto) dividende” (pravi, najklasičniji primjer ETF-a) i one kao tebi distribuirane su tvoja porezna obveza i nema nikakve veze što ih ti (ili tvoj “robot” u ovom slučaju 😀) reinvestiraš. Reinvestiram ja i KODT-P-A dividende ali ne mogu zbog toga dobiti oslobođenje od poreza (plaćen je pri isplati, tax witholding).

    Glupo je kod nas i to što bi izgleda trebalo prijaviti svaki put pojedinačno i neovisno o iznosu. Ne zna se što gluplje, ta papriologija ili činjenica da niti u Poreznoj ne razumiju svoju vlastitu papirologiju, a za stvar koja bi trebala biti jedan od najjednostavnijih poreznih slučajeva.

    Ako se prijavljuje jednom godišnje… OK, ali ako je pri svakoj isplati, onda je OK ako i samo ako će Porezna uprava dati službeno tumačenje poput ovoga: “Porez na dividende se prijavljuje pri svakoj isplati osim u slučaju kad bi iznos poreza bio ispod N kuna jer bi trošak poreznog postupka bio u nesrazmjeru s iznosom ubranog poreza pa radi ekonomičnosti sustava porezni obveznik se automatizmom oslobođa te porezne obveze i nije dužan prijaviti taj prihod”.

    Gdje bi bilo lijepo da je N reda veličine 100 (jer i njihovo i naše vrijeme košta, trebaju to cijeniti, nekoliko stotina je realno) iako znam da su u nekim sličnim primjerima gdje su uvodili pojam “ekonmičnosti poreznog sustava” baratali s iznosima kao 15 kn.

    • Po njihovom, jedino bitno je je li dividenda sjela na moj bankovni račun. Ako nije, ne smatra se prihodom od dividende.

 7. Sve domace sto sam gledao dok sam jos zivio u HR je lopovluk u smislu naknada i nikako se ne isplati jer placati to je placati porez na lijenost. Svijet je danas globalan, pogotovo gradjanima EU, prema tome tko god jos ima brokerski racun u HR za bilo sto osim za ZSE, je kratkovidan.

  Interactive Brokers (.com) – treba se malo baviti papirologijom za otvaranje racuna, nakon toga uz malo dodatnog guglanja i eventualan jedan ili dva poziva samoj firmi se platforma za trading savlada relativno brzo (namijenjena je profi traderima pa ima masu instrumenata za kupnju ali postoji i najjednostavniji buy and sell, slican bilo kojoj domacoj platformi tipa Agram brokeri).

  Transfer sredstava u USA nesto kosta ali to je one time trosak (ocito, sto veci blokovi novca to bolje, nek si svatko sam napravi analizu… kako obaviti international transfer za sto manje troska je umijece za sebe). Nakon toga je buy & forget.

  Online ima raznih analiza drugih medjunarodnih brokerskih kuca ali prije cca 2 godine kad sam ja to prckao IB su ispali daleko najbolji i sa stanovista naknada debelo najjeftiniji. Steta da nemaju ZSE, iako imaju pristup desetinama razlicitih trzista.

  Dakle postoji odredjeni learning curve za platformu, skupiti sve papire malkice je zafrkancija ali jednom kad se stvari posloze postane stvarno jednostavno. Prije je minimalni ulog za otvaranje racuna bio 10 tisuca USD, mislim da su snizili na 5 ili tako nesto.

  • Prije tjedan dana sam otvorio racun na IB. Trenutno nema minimalnog uloga ako se ne varam. (Nisam si jos prebacio nikakve novce, a racun mi je aktiviran)
   Odnedavno zivim u CH pa su mi ovdje IB prijatelji savjetovali kao najbolje rjesenje.
   Otvaranje racuna nije bilo problem iako sam imao dvije-tri dvojbe, poput toga otvoriti racun na jednu osobu ili dvojni za mene i suprugu, pa nesto vezano za US porezni sustav itd.

 8. Pozdrav, mozes pojasniti ovo placanje poreza na dividendu unutar 8 dana? Kome (porezna HR ili porezna UK), kako? Ja sam isto korisnik ETFMatica i ovo dosad nisam vidio.

  • Rookie koliko ja imam iskustva treba se ispuniti porezni obrazac koji se skine sa brokerskog racuna (tj. broker ti obrazac u inbox posalje) i to im se posalje natrag ispunjeno a oni dalje rjesavaju i posalju ti potvrdu. Placa se porez u Americi (mislim da ovdje govorimo o US ETFovima) i to 30%

   • Preko ETF matica su svi etf-ovi UK based. Ovo imaju u FAQ (Dividends will be allocated to the goal and re-invested. In general dividends will be distributed without any tax withholding). Tako su mi rekli u supportu, a svaki klijent podnosi prijavu prema zakonu države u kojoj živi. E sada dal’ trebamo prijavljivati ili ne, možda netko tko još ulaže može doprinijeti raspravi😁

  • Uložio sam prvi puta prije nekih 18 mjeseci. Uglavnom iz ETF matica su mi rekli kako dividenda koja sjeda nije oporezovana i da moram provjeriti sa nadležnom institucijom u svojoj zemlji obvezu plaćanja poreza. Dividenda se da reinvestira, no sjeda na račun prije toga i time bi trebala biti oporezovana, tako su mi rekli u Poreznoj. E sada, prema Zakonu o porezu na dohodak (tumačenje Porezne koje sam tada gledao, a sada kopam i ne mogu ga više naći) navode kako je obveznik poreza sam dužan u roku od 8 dana od primitka ino dividende prijaviti primitak na koji se onda plaća porez. Otišao sam u Poreznu i pitao moram li to raditi svaki puta kada dividenda sjeda (a sjedne neki puta 1 euro) u roku 8 dana i rekli su mi da moram, ali da oni nemaju dovoljno osoba da to svaki puta rade za tako male iznose 🙂 I onda sam odustao i nisam se time više zamarao. Sada malo googlam pa vidim da je potrebno prijaviti prvi primitak i onda do 31.01. sljedeće godine napraviti prijavu na temeju koje Porezna razrezuje porez (https://lider.media/znanja/dividende-udjeli-u-dobiti-pojednostavnjen-je-postupak-oporezivanja-primitaka-iz-inozemstva/ ). Više ne znam ni sam što da radim i da li trebam ili ne. Možda netko od vas ima drugačije viđenje tih dividendi, bilo bi najbolje da se ne treba platiti s obziorm da se reinvestiraju, no čini mi se da ipak podliježu. Referenti u Poreznoj svako ima svoju priču i nisu baš pouzdani, očito.

   • To bi uistinu trebalo bolje ispitati. Koristim ETFmatic preko godinu dana, nisam jos nista prijavljivao poreznoj jer, koliko sam shvatio neke od njih, dok ti nista ne sjedne na racun u RH nema poreza….cuvam sva izvjesca (godisnja i mjesecna) pa cemo vidjeti…

 9. Da, i mene ovo zanima jako, da vidim kako još mogu unaprijediti svoj proces. Nedavno sam zaključio da je krajnje vrijeme za geografsku diverzifikaciju, da ovo što radim (100 % Hrvatska) nije pametno.

  Za sada (tek par mjeseci) to radim jedino preko ETFMatica, svaki mjesec dodam po malo (privremeno malo ubrzanom i sve bržom dinamikom, da postignem određenu diverzifikaciju u razumnom roku).

  I to mi je cilj raditi na dalje, redovite male mjesečne uplate (kasnije stvarno male savršeno pravilne jednom mjesečno, doslovno “od mjesečne plaće”, to jedino zadnjih par mjeseci i planirano još narednih par mjeseci je malo više kako se rješavam keša i gradim bazu te željene equity diverzifikacije), pa je bitno da su ukupni troškovi uz takvu dinamiku investiranja minimalni.

    • Ako se smijem ubaciti, evo mojeg iskustva s ETFmaticom. Uplatom iz PBZ provizija je 300kn, no tad sam uplaćivao velik iznos pa je bila relativno zanemariva. Uplatom iz Zabe provizija je 30kn, također za poveći iznos. Sad plaćam preko debitne kartice svaki tjedan (dollar cost averaging), provizije nema, ali je limit 2000 EUR po uplati (jednom sam napravio nekoliko takvih uplata isti dan, tako da to nije dnevni limit). Malo mi je čudno da je baš nema, čak i sumnjivo, pribojavam se da se ne naplate kroz nešto drugo.

    • Taj Transferwise mi se čini kao jako dobra stvar. Nisam to prije koristio, ali probat ću. Malo sam istražio i čini mi se kao najbolji i najpovoljniji servis te vrste, za razne primjene, recimo i za putovanja. Upravo sam naručio njihovu karticu. Mislim da je to zgodno imati kad putuješ u daleke zemlje poput Tajlanda npr, jer koliko vidim, nema jednostavnijeg i povoljnijeg načina za pretvoriti HRK u THB nego plaćajući njihovom karticom.

     Što se tiče investiranja vani, zvuči baš genijalno, doslovno možeš HRK pretvoriti u USD ili EUR i poslati van uz ukupni jednokratni trošak transkacije i valutne konverzije gotovo po trenutnom srednjem tržišnom tečaju, i za one najmanje uplate. Kad to spojiš s tako nekim ekstremno low cost indeksiranjem, to je to, način za u dugom roku ukupno i nakon baš svih troškova dobiti prosječni godišnji neto povrat praktički 100 % jednak nominalom povratu indeksa koje pratiš.

     Stanje današnjeg međunarodnog financijskog sustava je stvarno nešto što previše uzimamo zdravo za gotovo. To je jako veliki napredak u odnosu na tradicionalno kada ljudima to nije bilo tako dostupno, kad su troškovi svih vrsta bili veliki, kad je teorijski povrat indeksa bio samo “teorija”.

     Danas ga baš svatko može imati, praktički u 100 %-tnom iznosu, i najmanji ljudi sa svojim malim redovitim mjesečnim štednjama i neovisno iz koje zemlje dolaze (to više nije samo za one koji imaju sreću roditi se u u USA, UK), i tako imati dugoročno povrat bolji i od 99 % najboljih aktivnih investitora jer znamo da će malo tko u zaista dugom roku pobijediti indeks i oni koji pobijede nešto malo, prividno, vjerojatno nakon svih troškova će opet pasti ispod indeksa a kojega ovako nekim ekstremno low-cost indexing metodama možeš imati praktički 100 %.

 10. Može li netko objasniti što se događa s dionicama koje su kupljene u slučaju da brokerska firma bankrotira? Jesu li dionice u vlasništvu kupca i one ostaju u njegovom vlasništvu bez obzira na to što je njegova brokerska firma bankrotirala?

 11. Koristim platformu Saxo banke (račun otvorio 2015) i do sad sam trgovao samo pojedinačnim dionicama, ali ako hoću mogu i ETF-ove na isti način. Na primjer, za SPY mi pišu sljedeći troškovi/uvjeti: Provizija 0.02USD po udjelu (min. 15USD); Tečajna konverzija USDEUR oko 0.5%; Brokerska naknada za čuvanje 0.12% godišnje (za cijeli račun min. 5EUR/mj.); Troštkovi fonda 0.0945%.

 12. Koristim skrbnički račun u Hrvatskoj banci u preko njega kupujem Etf ove vezane na cijenu plemenitih metala , i drugih roba na stranim tržištima u stranim valutama , održavanje računa plaćam na mjesečnoj razini.

 13. Koristim usluge discount online brokera – https://www.degiro.eu/. Stvar je izvrsna što se tiče troškova i pokrivenosti tržišta, ali ne posluju s hrvatskim bankama. U vrijeme dok sam još bio u HR sugerirali su mi da otvorim račun u bilo kojoj drugoj EU državi i tako postanem klijent, ali mi je to bila prevelika gnjavaža. S obzirom da sada živim u Irskoj, postupak ne može biti jednostavniji i prezadovoljan sam uslugom. Pokrivaju cijeli niz Vanguardovih ETFova baziranih u Irskoj pa na taj način možete izbjeći US corporate tax. Nikako mi nije jasno zbog čega ne primaju transfere iz HR banaka. Moguće da im se zbog malog tržišta nije dalo baviti regulativom, međutim, s obzirom da stvarno nisam naišao na ništa troškovno usporedivo s njima, savjetujem vam da se malo organizirate i pošaljete što više upita pa ih to možda potakne na promjene. Vjerujte mi, nude stvarno široki raspon financijskih instrumenata bez bilo kakvih paušalnih troškova i s najjeftinijim transakcijskim naknadama, bazirani su u Nizozemskoj i pokriveni nizozemskom regulacijom. U biti, provjerite uvjete na stranicama pa zaključite sami.

  • Ian, pazite – mislim da sa Degiro niste vlasnici dionica nego su to oni. Malo guglanja i vidjet cete. Nesto se mozda promijenilo, ja sam ovaj info nasao prije 2 godine.

 14. Prije nekoliko godina sam koristio TD Ameritrade
  https://www.tdameritrade.com/home.page
  Vrhunska platforma, sve svasta se moglo kupovati, minimalna uplata je bila 4 000 usd, minimalne flat naknade. Onda jednog dana sam dobio obavijest, da vise ne rade s klijentima iz Hrvatske 😦 . Je li se nesto promijenilo, to bi trebalo provjeriti.

 15. Ja sam otvorio račun kod ComDirect-a,velikog njemačkog online brokera. Malo je petljancija s otvaranjem računa iz Hrvatske jer morate formulare ovjeriti kod javnog bilježnika pa onda još na našem sudu napraviti Apostille, kako bi utvrditi identitet, ali nakon toga je sve vrlo jednostavno.Dakle sve se napravi iz Hrvatske.
  Ovisno o ciljevima ulaganja, kod mene je to dugoročna kapitalizirana štednja, prednost ulaganja sa njemačkog računa je u izboru velikog broja velikih (čitaj jeftinih) ETF-ova od e.g. BlackRocka, Vanguarda i slično uz (gotovo) nikakve naknade, svakako beznačajne za dugoročno ulaganje.
  Također, kad imate račun unutar EU, prednost je u jednostavnosti transfera novca (jednostavno e-zabom) te u jednostavnom poreznom tretmanu. Pri tome treba paziti da se kupuju tezaurirani fondovi, kako vas isplata dividende ne bi dovela u obvezu porezne prijave. Kod zadržavanja pozicije od minimalno 3 godine, nemate porezne obveze na dohodak od kapitala tako da je ovo po meni idealno ulaganje za pasivnog ulagača/štedišu.

  Samo…nisam baš siguran da je sad pravi trenutak iskrcati novac na burzu. Ja ću pričekati još koji mjesec nek tresne pa nakon toga povećati ulog.

  • U onoj knjižici izdanoj 2015 piše 3 godine, ali po novome izgleda da je 2 godine: “(8) Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka ne oporezuje se ako je otuđenje izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji i drugih članova uže obitelji iz članka 14. stavaka 5. i 6. ovoga Zakona, između razvedenih bračnih drugova ako je otuđenje u neposrednoj svezi s razvodom braka, nasljeđivanjem financijske imovine te u slučaju ako je financijska imovina otuđena nakon dvije godine od dana nabave, odnosno stjecanja te imovine.”

   Izvor: http://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/in2.vuk.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=cla55061

  • Hrvatski porez na dividende nije tako velik… (iako sam ja protiv toga da uopće postoji kao takav 😀), samo što je zbunjujuć glede tih INO-DOH, JOPPD, kad točno treba prijaviti.

   Nisam siguran da možeš ne platiti porez niti u RH niti u Njemačkoj. I to neovisno o vrsti ETF-a. Ima tu i nekih novosti za te što ne distribuiraju dividende https://www.justetf.com/de/news/etf/etf-und-steuern-das-neue-investmentsteuergesetz-ab-2018.html

   Ona situacija UK listed Ireland domicile normalnog dividend distributing indeksnog ETF-a (kao ETFMatic primjeri) gdje vrlo zgodno to odmah dobiješ/reinvestira u punom iznosu (no tax witholding) a na koju ti onda svojoj državi platiš taj naš umjereni porez možda i nije tako loša.

   Ja nemam ništa protiv platiti našoj državi porez ako takav zakon baš moramo imati.., dok živim u njoj (što možda neću još dugo, ako me još malo naljuti) i ako nije prevelik i ako ne kompliciraju previše s tom papirologijom (što me malo ljuti, sad nisam više sigurna hoću li morati svaku inozemnu dividendu prijaviti posebno, što je smiješno za male iznose, ili može zbirno jednom godišnje).

 16. Kod TD Ameritradea ni dalje ne može. Ali zato može kod Optimtradera (IB platforma) koji ima ured u Zg. Platforma odlična, provizije ok i lokalna podrška za bilo što.

 17. Kada je vec otvorena ova tema, zanima me je li tko pokusao kupiti dionice u nekoj od africkih zemalja (zemalja u razvoju), je li to uopce moguce iz hrvatske?

 18. Mene zanima da li je netko nasao reputabilnog brokera koji ne uzima monthly fee? IB uzima 12 dolara mjesecno za odrzavanje racuna ako se ima ispod 100k dolara tako da sam ja razmisljao da je bolje za buy&hold jednostavno kupiti preko brokera od banke jer mislim da mi banka ne naplacuje dodatnu naknadu za brokerske usluge (osim feeja za kupnju). Tako da mislim da ib mozda ima najmanje naknade ali to ima smisla za ljude koji puno trguju, meni za napravit max 10 naloga godisnje to nema smisla?

 19. E i zaboravio sam reci, ako idete na ishares uk stranicu, mozete filtrirat njihove etfove(ishares je blackrock), i filtrirate po “Distribution”. Imaju 4 etf-a koji akumuliraju dividendu(mislim da jedan prati msci world indeks, jedan je sp500 i jos neka dva), i tu se ta dividenda reinvestira. Koliko kuzim tesko je nac etf koji reinvestira dividendu za razliku od mutual funds koji cesto imaju tu opciju. Sad jel moze netko objasnit sto je kolateral za npr moje “dionice” u nekom etfu, kad se s njima trguje kao sa ostalim dionicama? Jer npr mutual fund drzi dionice od firmi i onda meni proda udjel. Ako ja zelim lovu nazad ja prodam udjel nazad fondu i fond proda dionice da mene isplati(tako nekako). A ako drzim udio u etfu i nitko ne zeli kupiti moj udio onda sam u banani? Cijela ta prica oko etfova mi je nekako nejasna, citao sam al nikako da shvatim di je kolateral za etf. Da li je netko dovoljno kompetentan da objasni to?

  • ETF je kao i dionica i uvijek ima netko tko želi kupiti/prodati. Na koncu tu su i Market Makeri (održavatelji likidnosti što znači da uvijek možete kupiti ili prodati). Akumulirajući ETF-ovi su nešto najbolje što postoji sa poreznog aspekta ali opet treba paziti gdje su registrirani (npr Njemačka i Švicarska naplate porez na dividendu bez obzira što je akumulirajući pa onda treba izbjegavati one ETF-ove koji su registrirani kod njih).

   https://optimtrader.com/hr/trgovanje/financijski-instrumenti/ – nema mjesečne naknade

   • Hvala Zdenko, ovo se čini kao vrlo dobra opcija. Ostaje samo pitanje na koji način se vodi vlasništvo. Jesu li kupljene dionice i udjeli u etfovima prijavljeni na ime klijenta u nekom ekvivalentu skdda, ili se vode na zbirnom računu brokera (ili povezanog društva za tu namjenu), a klijentov udio se vodi u internom registru. To je naime problem koji se pojavljuje kod velikog broja diskontnih brokera, uključujući i gore spomenuti Degiro. Večina njih je u nekoj mjeri osigurana, ali čim vaše vlasništvo nije direktno, ostaje barem mala mogućnost da ostanete bez imovine ili ona bude zamrznuta do rezolucije osiguranja u nekom crnom scenariju.

    • Ako se dobro sjecam, kod ETFmatica, je sve vaše, sve na vaše ime. Oni to samo odrađuju za vas.

 20. Koliko sam shvatio, ljudi traže neku alternativu štednji i ZSE. A da nije komplicirano, i isplativije nego keš u banci. A sad, populacija koja ima keša obicno je slabije info/internetski potkovana i konzervativna. I obrnuto. Srednja struja kojoj i sam pripadam traži nešto jednostavno a da ne plaćamo poreze na dvije strane…hvala

 21. https://www.index.hr/vijesti/clanak/krsticevicev-clan-povjerenstva-za-f16-ja-vjerujem-u-boga-u-papire-ne-vjerujem/2054608.aspx

  Gdje su ovoga lika našli za povjerenstvo?Kada im zagusti pozivaju se na boga i “partizanštinu”
  Nekulturan i nepristojan u kamere htv-a?Zlouporaba boga kao nekada druga tita?Tako su se nekada pijanci kada bi ih skupljala tadašnja milicija u rane jutarnje sate po autobusnim kolodvorima pozivali na druga tita i vikali “živio drug tito i komunistička partija”,ovi su samo tita zamjenili bogom a da boga poštuju ne bi im palo na pamet ga stavljati usta i na ovaj način zloupotrebljavati?

 22. Sinoć se Šprajc fino našalio na njihov račun. Sada se brane jer su vjerojatno isle neke ponude ispod stola. Navedenog lika neću komentirati. Radio sam u HRZ. Ovo su novokomponovani pilotići puni ega i odrasli uz TOP GUN. Čast izuzecima. Po stoti put smo dokazali da smo (da imamo) nekompetentne, potkupljive osobe na svim razinama, a o diplomaciji i igrama sa velikim igračima moramo još puno učiti. Doma prolazi partizanija i plinske boce. Kod amera to ne prolazi. Meni je uvijek bio Gripen želja. A i poslovi sa nordijcima. Jbg, Izraelci mi nisu baš neki partneri a kamoli strateški partner Hrvata. Možda bi trebalo sad da Bujanec pozove ekipu u studio. Pa da čujemo o zavjerama.

 23. Da vam objasnim koliko smo mi nepismen i totalno sulud narod a novinari i tkz analitičari su na razini pećinskih ljudi.Locheed martin je privatna tvrtka koja kotira na burzi,oni a NE AMERIKA kao država potpisali su sa izraelom ugovor tada o prodaji aviona pod određenim uvjetima a u tim uvjetima je definirano da se preprodaja aviona trećoj strani mora izvršiti u postojećoj konfiguraciji kakvi su i kupljeni.Tako da kongres i da hoće ne može odobriti prodaju aviona u konfiguraciji barak-f16 nadograđenih izraelskom opremom i da želi bez da lochead martin da odobrenje za takvo što i sačini aneks ugovora o tadašnjoj prodaji sa izraelom.

  Pećina je mila majka na kojem nivou funkcioniraju naši mediji(novinari) i tkz analitičari koje na dnevnoj bazi slušamo u medijima.To su pećinski ljudi,nitko do sada nije narodu objasnio na pravi način o čemu se radi.Da se lockheed martin ne zaštiti takvim klauzulama u ugovoru hipotetski bi hrvatska ili izrael mogli kupiti “gole” nove avione i onda pokupovati najbolju opremu za pojedine segmente,ugraditi ih u avion i prodavati taj avion po svijetu kao svoj proizvod?
  Tako kada bi kongres to odobrio bez pristanka lockheead martina kongres bi ušao u pravni odnos dvije ugovorene strane,između privatne tvrtke i izraela kao države i time defakto osporio dobrovoljno ugovoreni odnos između dvije strane.

  Nitko ali baš nitko nije na pravilan način objasnio narodu o čemu se radi,ministar krstičević je davno morao dati ostavku i morao je znati da američka država i kongres nisu jedina ili prava adresa za pregovore nego je morao znati da je locheed martin ključ svih pregovora.On jednostavno nije dorastao poslu u koji se upustio i točka.Tu svaka priča završava!Naravno odgovornost je i na premijeru i na predsjednici i minimum što bi morali učiniti je istjerati ministra krstičevića sa ministarske funkcije trenutno da pokažu da se u ovoj zemlji ipak za nešto odgovara jer ovdje nitko za ništa ne odgovara.A ne da “subnori” 4 gardijske brigade davaju javna priopćenja i sudove dali ministar treba otići ili ne.On mora otići svakako,i da nije kriv za ništa a kriv je sigurno jer je njegov resor vodio čitavu tu operaciju i to je njegova ingerencija.

  Pećina je mila majka i fantazija mi stojimo kakvi smo diletanti i neznalice.Pa locheed martin i država izrael imaju potpisan pravovaljan ugovor i u njemu definirane uvjete prodaje trećoj strani a mi to ništa ne razumijemo i nije problem što mi to ne razumijemo nego izgleda da to nisu razumjeli ni premijer ni ministar ni predsjednica?Kakvi diletanti?

  • Rješavanje pitanja smještaja mladih su floskule,tu vam je uvijek muljanje i to sve završi u apartmanizaciji a mladi 90% njih vam već imaju zemlju ili višak kvadrata u roditeljskim kućama tako ako im se ostaje imaju oni gdje ostati barem njih 90% a ako već država želi zadržati mlade ljude u određenim područjima onda se gradi pos,prvo se prikupe interesi i potpišu predugovori koji obvezuju i pristupi gradnji stanova na leasing,na otkup kroz najam npr 20-30godina sa nemogućnošću da te stanove dajete u najam ili da možete promijeniti adresu stanovanja..A ne da POS kao u mome gradu dobijaju ljudi koji na roditelje imaju pet nekretnina.
   Tako da bi u ovom slučaju i ja prodavao zemlju na javnoj dražbi a mladima ne bi dao ništa osim na način kako sam gore naveo a onda bi ih kontrolirao na godišnjoj razini dali tu stvarno žive.
   Eto to vam je moj komentar.Meni ovo nije sporno što zemlja ide na dražbu.

   • Da se vratimo na temu, to se zove REIT.

    Ima ih vani (ako se netko želi baš i tako diverzificrati), i stvarno ne bi bilo loše da imamo i nekih domaćih pravih nekretninskih fondova koji bi upravljali raznim uključivo baš tim stambenim nekretninama.

    Bilo bi lijepo da tako konačno imamo kvalitetniju ponudu nekretnina za najam, pa bi mladima i starima podjednako standard stanovanja bio puno bolji nego danas, zahvaljući efikasnosti tržišta. Svatko bi si fino mogao unajmiti onakvu nekretninu kakvu si trenutno može i želi priuštiti, ovisno o plaći, obiteljskom brojevnom stanju i sličnim varijablama koje se mijenju kroz život i time naša ideal stan. Nije normalno da ti 20 godina savršeno odgovara baš isti stan na istom mjestu.

    S druge strane, oni koji žele ulagati u nekretnine bi si mogli kupiti udjel u tom fondu primjeren trenutnom portfelju.

    Nije normalno mlade ili stare htjeti opteretiti udjelom nekretnina u njihovom net worth reda veličine 100 %. To bi trebalo biti reda veličine 10 %. Zato treba živjeti u unajmljenoj nekretnini, bar dok ne dođeš do toga da si možeš kupiti 10 takvih, a u međuvremenu u tu klasu se diverzificirati na sličan način kao i u equity – kupiviši dio, ne treba ti cijela, to je tako balkanski htjeti uvijek “cijelo”. Manje je često više!

    Glavni krivac zašto naši ljudi ne žive boljim i priuštivijim si “standardom stanovanja” su oni koji svojim politikama podupiru taj balkanski način posjedovanja cijelih nekretnina i onda i od onih koji si to ne mogu priuštiti. Ti “poticaji” raznih vrsta su poticanja življenja u rupama, i poticanje odlaska u bankrote, vrlo slično poticanju brodogradnje i drugim tako tipičnim nam primjerima “državnog poticanja”.

 24. I vidjeti će te da plenković neće stjerati krstičevića,niti će predsjednica tražiti njegovu odgovornost jer “subnori” bi se digli na noge i vikali da je to njihov ratni zapovjednik,i umjesto da “subnore” pošalju u tri pm i objasni im se da se oni nemaju pravo miješati u kadrovriranje unutar vrha vlasti i da je rat završio prije 20 i kusur godina ići će im se opet na ruku i na taj način se ova država vodi u propast.A krstičević je za puno manje stvari,totalno bez potrebe kao uvrijeđeni dječak u konfliktu sa predsjednicom oko požara podnosio ostavke a sada mu ne pada ni na pamet?

  Pa zamislite mattis je otišao sa svoje pozicije,pa se nisu digli američki “subnori” i pokušali kadrovrirati u najvišim vrhovima države.Nije im to palo na pamet?A i mattis je ratni zapovjednik?
  A naši subnori bi odlučivali o svakom zakonu,konvenciji,kadrovskim križaljkama na pantovčaku i banskim dvorima i vrijeme je više da ih netko uvjetno rečeno stjera u tri pm.Više je krajnije vrijeme da ih se stavi u okvire jer ovo polako prelazi u sizofreniju?Pa vidjeli ste bujaneca i dujmovića i onoga lika ljubića,oni bi predsjednici slagali mozaik savjetnika na pantovčaku i ako nije po njihovom,ako nemaju “svoga” čovjeka gore oni vas proglase nacionalnim izdajnikom ili tkz antisuverenistom?Čobanluk najgoreg oblika i sadržaja?Vrijeme je da ih se stjera(uvjetno rečeno” u tri pm za sva vremena da nam se skinu sa k više?

 25. Još sam se sjetio da smo uzeli izraelske borbene jedinice za BOV ove, a sve u interesu navedenog posla sa zrakoplovima. Prc za DDJH, prc za eskadrilu. Na kraju ćemo sve mi platiti svojim mirovinama, kao i nonšalantno Uljanik i sve unatrag do stoljeća privatizacije.

 26. I ovu temu uspješno trujete s politikom…šteta. Mislim da većina posjetitelja ne želi to čitat. Bilo bi lijepo kad bi g. Bakić blokirao ovakve komentare ili da otvori posebnu temu/rubriku za njih pa tamo pišite.
  Nemojte počet s tim kako je politika bitna i utječe na tržište kapitala…naravno da je, to je svima ovdje poznato. Ali zatrpavanje svake teme nema smisla.

 27. Poštovani g. Antun,
  Bilo bi vrlo lijepo od vas kada ne bi svaku temu presjecali sa stvarima totalno nevažnim za tu temu. Pogledajte malo naslov pa procitajte clanak, nakon toga komentare prije vašeg pa vaš??? Nastavili se takav rad ovog bloga (čitajte vaši komentari), definitvno neću više dolaziti.
  Lp

 28. Ne ulažem vani jer se ne smatram dovoljno osposobljen među takvom konkurencijom,u pravilu samo ulažem na hrvatskoj burzi a diverzifikaciju osiguravam ulaganjem u posao a dio u nekretnine…Gdje vi ivane ulažete i u koje dionice vani, ili fondove i kakva su vam iskustva?
  Podučite nas malo?

  • Poštovani g. Antune,
   Moram vam priznati kao ste mi baš lijepo spustili i pokazali svoju veličinu i zrelost s obzirom na vaše iskustvo. Nisam se došao natjecati niti podučavati ikog, nego informirati o temi “Kako kupovati indeksne fondove i ETF-ove izvan Hrvatske – savjeti?”. Isto tako vas nisam prozvao kako bi mi rekli u što vi ulažete niti me to zanima. Svako dobro želim vama i svim ostalim sudionicima ovog bloga. Bog vas blagoslovio i sretno

  • Ovaj Vam komentar nije trebao. Antuna pogledajte naslov posta pa razmislite tko je u ovom slučaju sa komentarima fulao ceo fudbal?

 29. Slobodna volja je svakom dolaziti ili odlaziti sa bloga. A ako niste baš u nekoj dječačkoj dobi, znate da politika utječe na sve. Kod nas u neosocijalizmu pogotovo. Činjenje ili nečinjenje vodeće politike je donijelo današnje stanje. Egzodus mladih ljudi, pomankanje radne snage, nepovjerenje u institucije, afera do afere, pojedinci se smatraju svevidećim, sveznanim i sveprisutnim…ako to nisu bar neke pretpostavke stanja koja se prelijevaju na ZSE, onda ni ja ne znam…ok ima tu i financijsko ulagačke nepismenosti, ali sve je kolega dragi ne povezano, nego premreženo, izmreženo i tu ja vidim pad i društva i demokracije. To je stvarnost i to sada. Upravo sada. Ostalo su deklarativne promjene, šminka, šatori i novi subnori. Iskreno, ne vidim kraj svemu. A i kad dode biti će jaako loše po nas. LP
  (nisam mislio biti odvjetnik Antunu. Samo smo braća različitih majki✌)

 30. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sokantna-sudbina-bivseg-generala-i-ministra-obrane-20130426

  A ovo nam je bivši ministar obrane i današnji predsjednik generalskog zbora?Pa sada ovakvoga pošalji da ti kupi avione?Ovdje čak nije problem što je miljevac zavalio i banke i vjerovnike,ovdje je problem što i nakon svega toga njega ustoliče na mjesto predsjednika generalskog zbora da nam on i dalje daje savjete “kako bi trebalo”
  Recite mi jednu zemlju na svijetu gdje je ovo moguće?Pa kada ga na tv vide vjerovnici koje je zavalio počmu odmah plakati za jugoslavijom?Nigdje ovo nema!

 31. http://hr.n1info.com/Video/Info/a361186/Antunovic-Mi-smo-kolateralna-zrtva-velikih-vojnih-sila-SAD-a-i-Izraela.html

  A ovo nam je još jedna bivša ministrica obrane kojoj je drug tito po svoj prilici zatukao mozak do te razine da ona ni ne razumije da se ovdje radi o ugovoru privatne tvrtke i države izrael?A kako je ona naučila da se stvari rješavaju kao u vrijeme druga tita kada je on pogađao gradnju brodova i bagat šivaćih mašina sa nesvrstanima ona i dalje misli da svijet i danas tako funkcionira?O čemu mi uopće pričamo?I ovakva glava može postati ministrica obrane?Njome je sve urota velikih sila kao o loši domazetu i zdravku tomcu,dolaze iz istog inkubatora?Jadna nam majka?

 32. http://www.seebiz.eu/katastrofalan-promet-na-zagrebackoj-burzi/ar-187562/%160to/

  Oni o buđenju tržišta kapitala, a tamo smijurija.
  G. Bakić, bili ste na konferenciji i imate vjerojatno neke dojmove. Ima li naznaka kao što ste 2009. prognozirali, ako ništa da se barem u neko dogledno vrijeme malo prometi vrate. Kako vam se čini stav upućenih, upletenih u preokret. Šonje je na blogu prije par mjeseci napisao da mu je sada, nakon razgovora sa pojedinim involviranim na domaćem tržištu kapitala jasno zašto je ZSE tu di je a ni budućnost nije svijetla. Može malo Vašeg optimizma iz 2009. – 2010. 😁

  • Kako kaže autor Siniša Malus u članku:

   “Zato valja ponoviti dobro poznatu istinu – domaćem tržištu bolno nedostaju nova izdanja koja bi proširila krug investitora.”

   Je li to zaista pravi razlog? Nova izdanja??

   A možda pravosuđe koje ne kupi svaki krkan sa par tisuća eura? Možda politika koja ne bira pobjednike i gubitnike na tržištu? Možda porezi koji ne ubijaju svaki život? Možda manji broj pijavica u ime pravednosti? Kakva božja nova izdanja???

   • To je stvar koja je djelomično primjenjiva na razvijena tržišta i razvijena gospodarstva (ili ona prav u razvoju koja se stvarno razvijaju) ali naravno da nema puno veze s nama, nama su veći problemi ovo sve ostalo što nabrajaš.

    U normalnom gospodarstvu su nova izdanja bitna u smislu da govore o stanju u gospodarstvu općenito (što bolje gospodarstvo to će biti više startupa, koji će se bolje razviti i doći do izlaza na IPO) te nekog više kratkoročnog i špekulativnog utjecaja na burzu i likvidnost (a što je također bitno) kroz veću “aktivnost” tržišta u smislu više/novih dionica, pa i novih većih investitora (recimo co-founderi koji djelomično kapitaliziraju svoj uspjeh) i unesenu novu vrijednost na tržište kapitala (veći ukupni mcap, veći ukupni free-float, veća ukupna likvidnost, možda i više pojedinačnih investitora, raznih veličina do uključivo te “veće”) u smislu da mcap novo uvrštenih dionica prestavlja dodatak koji je “svjež”, koji ne bi bio moguć rastom postojećih kompanija, jer startupi koji su izrasli u veće kompanije spremne za IPO nisu nužno samo disruptali stare kompanije u zero-sum smislu nego su i stvarno stvorile neku novu vrijednost za ukupno gospodarstvo (doprinijele GDP-u, doprinijele total mcap tržišta).

 33. https://narod.hr/hrvatska/predsjednica-grabar-kitarovic-tvrdi-da-ne-postoji-non-paper-o-nabavi-f-16-i-da-je-stanje-mig-ova-gore-nego-sto-je-trebalo-biti

  Ako predsjednica stvarno nije znala ništa to je po meni još gore nego da je znala,ne znaš što je od toga gore jer predsjednica je i vrhovna zapovjednica oružanih snaga a ujedno ima savjetnike za obranu i nac. sigurnost i u njenoj ingerenciji su tajne službe.I još na kraju tvrdi “da nitko sa hrvatske strane ničemu nije kriv” da bi u sljedećoj rečenici rekla da smo ostali na tri prastara miga?

  U nas je uvijek najveći problem što na kraju balade “nitko ništa nije znao” i nitko i ne smatra neznanje nekim propustom ili ne dao bog da još zbog NEznanja netko za nešto i odgovara?
  Neka fino daju opet krstičeviću i istoj ekipi komedijaša u komisiji da oni odrade i sljedeću nabavu a neka predsjednica podjeli ordene svojim savjetnicima za obranu i nacionalnu sigurnost.Pa kada je bal neka je maskenbal?Opet igra isti film samo se glumci promjenili a film se zove “nismo znali”,u serijalu kao rocky 3 i rocky 5?Što je najgore narodu je toliko zatučen mozak da narod na “nismo znali” više i ne reagira umjesto da narod i mediji izvrše pritisak i kažu im vama u opisu radnog mjesta stoji “da morate znati”???Čudni ljudi,čudni odnosi?

 34. https://direktno.hr/direkt/novo-istrazivanje-crodemoskopa-hdz-i-dalje-raste-sdp-dozivio-novo-dno-143861/

  Hdz i dalje raste kao i živi zid?Za hdz je razumljivo jer i ne postoji osim možda milana bandića ozbiljna alternativa a rast živog zida su oni glasači “zadespet,što gore to bolje” tako da je milan bandić još jedina nekakva alternativa hdzu?Zar nije to tužno?
  Zatucanje mozga 25 godina je došlo na naplatu i još malo mogli bi svi početi puhati u isti rog?Opozicija nam više i ne treba?Barem ne ozbiljna opozicija?A pametni ljudi nisu poludjeli da vode ovako potpuno izluđen i zatucan narod?Tražili smo gledajmo!Narod odlučuje!Tako vam je to u demokraciji?

  • Kako prosječan ‘Rvat na biračkom mjestu samo pita; đe s’ tu glasa za ‘adeze?, s političkim pamćenjem u rangu vinske mušice, naravno da Agrokor više zapravo niti ne postoji… to nije bilo, nema ga… i to prolazi, bez ikakvog beda, jer ne zaboravite – 90 posto glasača ‘adezea niti ne zna da postoji neki Index.hr na kojem pišu “protiv našeg Franje i njegove stranke”… BiH iliti Bog i Hrvati

 35. Kaže meni frend suborac,jako obrazovan tip koji misli isto kao i ja, ALI dodaje”da treba širiti optimizam” Ja mu kažem to su ti podvalili ovi koji su za status quo a rezultate širenja optimizma si mogao proučiti dobro u jugoslaviji?I u sjevernoj koreji se širi optimizam da bi se ubila svaki pokušaš kritike sustava a ja više ovdje ne kritiziram političare,oni me više ne interesiraju,ovdje ja kritiziram ovako izluđen i zatucan narod u koji i sebe ubrajam.To im je nova fora “da treba širiti optimizam”
  Ajmo analizirati tu podvalu?Širenje optimizma znači da ništa i ne treba mijenjati u ovoj zemlji a sve je ustvari trulo od temelja?Čemu bilo što mijenjati ako u društvu vlada optimizam i zadovoljstvo?
  Nema potrebe?To ti nalaže zdrava logika?Ili ja opet nešto krivo razumijem?

 36. Znate li kada je ministar krstičević trebao odmah otići?Onaj dan kada je na obljetnici međačkog đepa posebno pozdravio mirka norca pravomoćno osuđenog na rh sudovima međuostalim za ubojstvo babe u potiljak?Ako je to nama normalno,ako se tada nije diglo pola zemlje i zatražilo krstičevićevu ostavku onda mi pristajemo na izgradnju ovakve čobansko kriminalne države.
  Za to nam nisu krivi političari?Taj dan je krstičević pljunuo na domovinski rat i sve časne hrvatske branitelje,teško nas međunarodno iskompromitirao i predstavio kao neku tamo razbojničku afričku zemlju u kojoj je neka vojna hunta divljaka na vlasti ali mi ovako izluđeni nismo u stanju ni to razumjeti?Užas!

 37. Antune, mi vas svi volimo, ali ova tema o investiranju vani je (nažalost) bila jedna od najkomentiranijih i vjerujem najčitanijih na ovom blogu i sada ste ju razvodnili sa politikom
  kojoj nije mjesto na ovoj temi. Predlažem da se ponovno reaktivira “Antunov kutak” gdje bi
  on mogao iznositi svoja odlična razmišljanja o dnevnopolitičkim temama, a ne ovako
  komentirati na temama koje nemaju veze s tim.

  Nažalost ljudi su, koliko vidim po komentarima na ovoj temi, razočarani u hrvatsko tržište
  kapitala, otišli investirati van, prvo u bitcoin, pa sada i u druge vrijednosne papire. Ne ulazim
  sada u to tko je zaradio ili izgubio, jer i vani ne cvjetaju ruže zadnjih godinu dana i treba biti
  prilično spretan i sretan da bi zaradio vani na efikasnom tržištu. Novca u Hrvatskoj ima prilično puno, ali razočaranje u hrv. tržište i višegodišnja stagnacija je većinu velikih investitora usmjerila prema van i treba se dogoditi neki preokret i stabilan rast od godinu dvije da se vrate ulagači na zse. Nažalost prva početna faza rasta krajem 2016. se desila tik prije krize u Agrokoru koja je sasjekla taj rast u korijenu za iduće dvije godine.

  Ova godina bi trebala biti prijelomna jer trenutno nema ni vanjskih ni unutarnjih velikih rizika, te mislim da je tržište napokon spremno za rast. Naravno, tradicionalno početak Nove godine je rezerviran za skijaše i čišćenje snijega u Austriji, ali vidjet ćemo do proljeća kakav je smjer ove godine. Jedan veliki IPO ili ukidanje poreza na kapitalnu dobit bi vratili likvidnost na tržište kapitala, što bi moglo biti dobar početni pomak na bolje, a onda kada se vrati likvidnost možda se vratimo
  na radar i stranih ulagača. Uglavnom, kao i kod većine drugih stvari kod nas, čeka se potez države
  i odluka da li želimo biti tržišno gospodarstvo sa jakim tržištem kapitala ili ne.

  • Slažem se. Iako nije da baš nema rizika počev od Italije 🙂
   Nadam se da je 2019 preokret na bolje jer ako nije teško će to biti 2020.

  • Preduvjet svih preduvjeta je ukidanje poreza na kapitalnu dobit i malim ulagačima skinuti sa vrata porezne prijave.Tu bi se vratio interes malih ulagača a onda moguće i većih ,dokle imamo ovaj porez mali ulagači zaobilaze burzu jer im se ne da razmišljati o poreznim prijavama na 50-60 transakcija godišnje,pomnožite tih 50-60 transakcija godišnje sa npr 1000 ljudi koji bi se hipotetski mogli vratiti na burzu pa će vam biti jasno što govorim?

 38. https://direktno.hr/direkt/krsticevic-u-ovom-trenutku-imamo-samo-tri-ispravna-mig-a-za-to-je-netko-odgovoran-prepoznat-ce-se-143891/

  Ovdje nije tema jeli sve bilo transparentno nego je tema koji su diletanti mogli voditi proces nabave a da ne znaju pod kojim se uvjetima trećoj strani mogu isporučiti-prodati avioni i kako je moguće bez čvrstih jamstava uopće valorizirati a kamoli odabrati takvu ponudu.To je tema!Bojim se da je ovdje posrijedi bilo nešto drugo ali to je posao za institucije a mi smo trebali biti pokusni kunić izraelu da vide kako će se ameri ponašati kada ih se dovede pred svršen čin a netanjahu je računao na zeta od trumpa da će mu dati vjetar u leđa u kongresu i kod lockheed maritna,izrael nije ništa izgubio a bila mu je izvrsna prilika da to testira jer je teško naći ovakve idiote kao nas da bi na takvo što pristali i odabrali takvu jednu ponudu koja nema nikakva jamstva jer odobrenja ne izdaje izrael nego privatna tvrtka i kongres.Tako da je krstičeviću time to say goodbye?Jer ovo je sramota!

 39. Postavite si pitanje “Kako to oni misle ići u ponovljeni proces nabave” Sa istim timom ljudi i istim ministrom?I to je moguće u ovoj ludoj zemlji?
  Prodavaju nam priču da nas to nije ništa koštalo?Moguće da su svi ljudi ,konzultanti,pravnici i savjetnici u tom procesu radili đabe kao marija terezija?Moguće da su pješke išli po tim zemljama i spavali pod šatorima i hranu i piće plaćali iz svog đepa?Sve je u ovoj ludoj zemlji moguće prodati?
  Ovdje dva puta plasiraš laž i ona je već sutra 100% istina?
  Postavlja se pitanje kada si već pristao na taj rizik i labava jamstva izraela jesi li u ugovor unio visinu obeštećenja ako posao propadne?Nisu sigurno?Zato sam ja siguran u velikom postotku da u ovom poslu nisu bila čista posla?

 40. Inače krstičevića jako cijenim kao branitelja i zapovjednika,bio sam i sam par puta sa njime blizu na terenu ali to nema nikakve veze sa onim što on danas radi i to konačno u ovoj zemlji ljudi moraju shvatiti.Nema ministar pravo na “bonuse” zato što je branitelj,on je za ono što je bio uzoran branitelj dobio i činove i odlikovanja i mirovinu i ostale beneficije koje mu pripadaju po zakonu.
  On mora otići jer za puno manje stvari bi u ovoj zemlji morali ljudi snositi odgovornost?A ovo nije mala stvar nego na rubu vjerovali ili ne?

  • antune,

   mi sa strane vidimo fasadu, iza te kulise se odvija stvarni život u kojem se bore klanovi, interesne skupine i lobiji za svoj materijalni interes, ne za javno dobro i nacionalne prioritete, oni se bore za političku moć i materijalnu dobit. To je vidljivo ne samo kod slučaja Agrokor i nabavke aviona, već je vidljivo u svakom skandalu koji se u Hrvatskoj pojavljuje i pojavljivati će se, da se jedno priča, drugo radi. Institucije koje bi trebale štititi zakon su dovedene u stanje raspada.

   • Sprdačina od demokracije. To je gore nego normalno funkcionirajući raznih tipa nedemokratski sustavi. To je gore nego biti Hong-Kong i jednog dana možda Tajvan gdje ti demokraciju unatoč tobožnjem “one country, two systems” ograničava nekakva komunistička partija. Tamo ih zapravo “stave pod kontrolu”, a kod nas su “demokratski izabrani” političari skroz razuzdani, bez kontrolnog mehanizma.

    Čak i u klasičnim kraljevinama bez parlamenta ili bilo kakve demokracije borbe za vlast među višim plemstvom pa nekad i u unutar same kraljevske obitelji su najveći uteg stabilnosti i dobrobiti naroda, ali tamo bar postoji taj jedan kralj koji ima autoritet i može se potruditi svoje podređene držati pod kontrolom.

    Kod nas nema nikog, niti nekog jakog predsjednika, niti nego uglednog makar bez formalne vlasti kralja/cara koji bi imao značajan neformalni utjecaj i time bio stup stabilnosti, niti bilo kakve druge pozitivne sile koja bi mogla tu razuzdanu političku bagru pozvati na odgovornost, zauzdati ih.

    Mi imamo taj nekakav jadan Ustav, ali jednostavno još nismo dovoljno zrelo društvo i dovoljno jaka pravna država da neki Vrhovni Zakon, Sud, kao jak i stabilan stup vlasti, može biti stvarni korektivni mehanizam nad demokracijom kao inherentno nestabilnim dijelom (pogotovo u takvim društvima kao naše, gdje nema dovoljno duge tradicije demokracije i dobro odgojenih građana glasaća).

 41. https://www.index.hr/vijesti/clanak/veleposlanstvo-sada-o-avionima-nasi-uvjeti-su-cijelo-vrijeme-jasni/2055640.aspx

  Po mome ovdje se radilo o teškoj korupciji ili su proces vodili ljudi koji su na razini pećinskih ljudi,nešto od toga jes jer je svakome iole upućenom u kupnju aviona bilo jasno da se bez pismene potvrde lockheed martina nije smjela izraelska ponuda ni uzeti u razmatranje a kamoli se odabrati kao najpovolnija ponuda jer ona je u startu bila bez garancija ili jamstava da ju je moguće realizirati a ako ste pratili ljude koju su se na htv-u predstavljali kao članovi komisije meni su oni sličili više na općinske vijećnike mz spičkovine,to veze sa stručnjacima nije imalo.
  Po meni to nimalo nije slučajno?Naravno ne valja nikoga optuživati bez dokaza ali ovo tako smrdi da je to strašno?

  Pa jasno je svima sve bilo od početka,ja sam u dan proučio sve detalje i shvatio isto što govori danas američki veleposlanik.Pa da ne bi dioničari lockheed martina dopustili upravi da prekši ugovor u kojem oni štite svoje intelektualno vlasništvo i da su trump i matis to htjeli oni nisu imali teoretske šanse da to proguraju u kongresu jer bi to bilo protuzakonito samo razina ljudi koji su u hrvatskoj ministri to ništa ne razumiju jer oni još žive u vremenu druga tita samo su bratstvo i jedinstvo zamjenili sa tkz.domoljubljem ali im je mentalni sklop ostao isti pa oni misle da i amerika tako funkcionira?

 42. Narod(birači) ili nemaju viziju, ili su u partijskim hobotnicama ili nemaju više volje za bilo što. Nismo stvorili državu na zdravim temeljima i mehanizmima koji bi utjecali na sva ova sr… koja se godinama događaju. I plus socijalistički šarafi ” to će neko drugi”. I rezultati nakon 20 godina su takvi kakvi jesu. Mogu ja biti pozitiva i optimističan, ali to caru neće sašiti odijelo. Bezlični smo i neprepoznatljivi. Osim sporta na ostalim razinama se sprdaju sa nama. Mi zapravo ne postojimo. Neka se sada ljuti tko god hoće. Ljubim svaku stopu ove zemlje koju sam gazio, ali pljujem po sebi i svima što dopuštamo sve ovo. MI SMO KRIVI.

  • Antune, Izraelci su znali da ne smiju prodavati avione bez pristanka Locked Martina, jer im to piše u ugovoru. Znači li to da su i oni odgovorni (krivi) što su se uopće javili na natječaj.

   • Čisto pravno gledano to bi vjerojatno tako bilo 😀 Ali to je prijateljska država pa ne možemo valjda sad od njih tražiti da nas nekako obeštete, što ja znam, možda na način da nam besplatno nabave nove ispod čekića F-16?

    Ili baš zato što su prijateljska država bi to mogli sami se odlučiti bez da ih mi uopće pozivamo na odgovornost?

    Ili je sve to igrokaz u režiji Amerikanca kako bi nam se na kraju “slučajno” nabavilo novu super opremljen flotu (zapravo radi njihovih strateških interesa u ovom dijelu svijeta, kao protutežu nekim ruskim poklonima… – to bi bilo fora!)

   • Jesu ali oni nisu imali što izgubiti ali je trebalo naći idiote kao nas za takvu igru pa su računali ako prođe proško je ako ne prođe idioti su pušiona a ne mi.Što je izrael izgubio što je pokušao to progurati?Ništa!

    https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-ide-po-nove-americke-f-16-ice-krsticevic-ocekuje-americku-ponudu-koja-se-ne-moze-odbiti-zelio-bih-da-to-budu-novi-zrakoplovi/8272379/

    A ovaj “stručnjak” sada najavljuje nove avione i to od amera f-16 a vidite ja kada bi htio kupiti f16 onda bi prvo pozvao gripene i ostale da ameri shvate da imaju konkurenciju pa da cijenom idu dole a ovako će opet biti kuku lele?On već zna i javno najavljuje koje bi mi avione?Prestrašno?Bolesno?
    Rub zdrave pameti?

    • Upravo to.. Pa čovjek nema pojma o trgovini.. Toliko naivan je ispao,a spominje novac poreznih obveznika.. Javno na televiziji kaže da hoće F-16.

 43. Narod je zatucan do boli,75godina ubijanja u mozak prvo komunizam,štafeta,bratstvo i jedinstvo a onda stignu tkz. domoljubi i stave točku na i.Rekli bi po narodski u dalmaciji j li su nam m i oca?

 44. Načelnik glavnog stožera kao da nikad nije čuo za lockheed martin,ono jučer u otvorenom je bilo tužno za gledati,da nije bilo kuljiša pitao bi jesi li u specijalnoj školi?

 45. https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-morhu-kazu-da-nisu-nista-znali-imamo-mail-koji-dokazuje-da-su-znali-bas-sve/2056231.aspx

  Jesam li ja što falio?Sve sam ovo osjetio i davno pisao da se ponuda izraela nije smjela ni razmatrati kao relevantna jer ona nije sadržala ključni elemenat prodaje-kupnje a to je odobrenje lockheed martina privatne tvrtke i prije odabira ponude je morh bio od strane veleposlanstva amerike na to upozoren?Prestrašno?Sve sam ovo osjetio i pisao o čemu se ovdje radilo?

 46. I shvatimo krstičević opet obmanjuje javnost,on danas govori da od “amera” čeka ponudu i ispada da nove avione prodaje država amerika a u biti avione prodaje privatna tvrtka koja kotira na američkoj burzi i zaboli je k jesmo li mi saveznici ili nismo,njima je ključno da fino zarade na poslu i to je čitava priča a priča o amerima saveznicima sa kojima navodno pregovaramo je priča za neandertalce.Govorim o novim avionima koje krstičević danas spominje?

 47. On nista ne zna, nije nista vidija, nije napravija stetu Hrvatskoj, on nije nista skrivija i nema nikakove odgovornosti. Bravo Krsticevicu ja ne mislim tako, koliko je izgubljeno vremena, koliko kosta posrednik, koliko kosta put i boravak u SAD i Izraelu i sva svita u pratnji koliko to sve kosta, prava sitnica za zemlju iz koje radnosposobni odlaze a stari kopaju po kantama.

 48. Ma Antune sve je to super. Jutros cela Hrvatska prica ili i rukometu ili o zrakoplovima. Već su zaboravili agrokor i mamića, čak se i na kavi među penzićima stvaraju struje pro ed kontra. Mi smo bili i ostali dudeki. Idemo delati, drugo nam ne preostaje.

  • Ja nikad neću zaboraviti Agrokor. Nisam osvetoljubiv, ali ne zaboravljam. Za štetu koju sam pretrpio odgovornim smatram “RH” (i hrvatske političare, razne Plenkoviće i slične). To je nešto što ostaje zapamćeno. Kao što neki ljudi imaju određene osjećaje prema Jugoslaviji, nacionalizaciji i slično što su doživjeli tamo, ja imam tako prema RH. Mene je nepostojanje pravne države u RH opljačkalo, slično kao što su nekoga komunisti.

   • Mclynx ali ajmo biti objektivni,ova vlada je katastrofa i kadrovski i po znanju,postoje ministri kao zdravko marić i par njih koji mogu obnašati tu dužnost drugo je jedva dvojka ali recite vi meni dali vi vidite u rh bolju alternativu ovoj vlasti i ovome premijeru?Ja ne!Tako da se mi moramo malo i spustiti na zemlju u očekivanjima jer od lošeg drva nikad ni izvrstan stolar ne može napraviti vrhunski kvalitetan stol.

    Naravno ovo sa avionima je rub vjerovali ili ne da ministar sam nije dao ostavku i naravno da na to treba ukazivati a po pitanju agrokora ja još nisam shvatio što bi vi napravili da ste bili na mjestu vlade?Nemojte mi odgovoriti “ništa” jer taj odgovor nije realan za onakvu situaciju gdje nam je prijetila još jedna recesija i domino efekt ili rušenje “čunjeva” Volio bi da mi obrazložite što bi vi napravili da ste bili na mjestu vlade koja objektivno i nema kadrove koji su se mogli sami bez vanjskih suradnika nositi sa tim problemom jer on je nadilazio njihove kompetencije i znanja koja posjeduju.

    Nije toliki problem rh ova vlada koja očito i da želi nema potrebna znanja da uđe u reforme niti imaju volju i kadrove koji su ih sposobni sprovesti ali recite mi koja je to alternativa bolja?Opozicija?
    Totalni diletanti?I morate shvatiti da plenković nije dobio izbore sa nobelovcima nego sa culejom,đakićem,penavom,brkićem itd itd?

    Evo pomoćnik ministra medveda ljude savjetuje da provaljuju u stanove,to je razina pomoćnika ministra?

    I evo reakcije ministra:

    https://www.telegram.hr/politika-kriminal/ministarstvo-branitelja-za-telegram-nismo-utvrdili-da-ima-razloga-za-smjenu-pomocnika-ministra/

    I kada vam ja kažem da je ovakva vlada najbolje što hrvatska sada realno može iznjedriti vi ćete mi reći da pretjerujem a ja vam kažem niti malo.Ovdje je dilema medved ili jakovina,krstičević ili maras?
    Otprilike su to jedine naše dileme?Dali može gore?Može!Crnoje ili bulj?Pernar ili grmoje?Sinčić ili petrov?Esih ili opačić?Stazić ili bunjac?

    • Kao što sam N puta rekao, ja bih postupio na jedini stvarno pravičan način – dopustio (na ovaj ili onaj način, “ne činiti ništa” je samo jedan od načina) onima koji su izdali jamstva da se na tržišnim principa dogovore s onima koji su jamstva prihvatili a ne izokrenuo sve naopako kroz prizmu brige o krovnom društvu zbog kojeg se zapravo sve i dogodilo.

     Na moj način krovno društvo bi bankrotiralo (što nije nikakva katastrofa) a tvrtke kćeri bi bile te u koje bi vjerovnici ulazili u smislu debt/equtiy swap, čime bi postojeći dioničari bili razrjeđeni nekih N puta gdje N nije beskonačno.

     Provođenjem Lex Agrokor taj N je beskonačno a velika je razlika između beskonačne i bilo koje konačne veličine. Tu razliku ja zovem krađom.

     Zakon koji je omogućio tu krađu po svojoj je naravi, obzirom na konkretnu situaciju (dioničari ovisnih društva ti koja su bili oštećena od većinskog društva, de facto metodom prisile, potom oni najviše ispaštaju specijalnim zakonom što ne bi bilo u istoj mjeri bez njega) nije baš u skladu s zapadnim poimanjem prava i pravde, jako jako sliči na neko šerijatsko pravo, na situaciju gdje se npr. žrtva silovanja osudi kao krivac jer je to sama “izazvala ili dopustila”.

     Ja tu situaciju nikako ne mogu smatrati OK. Za mene su p odgovorni za donošenje i provođenje Lex Agrokor zločinci sasvim slični jugoslavenskim komunistima. Oni u ime “općeg dobra i viših ciljeva” rade gadosti. To nikad nije OK.

    • I ja uopće ne skrećem s teme ovdje – upravo to su razlozi zašto je za građane RH međunarodna diverzifikacija posebice važna.

     Usprkos ponekad potencijalno atraktivnim cijenama na domaćem tržištu kapitala ovo je previše “rubno tržište” da bi si mogli dopustiti biti mu 100 % izloženi. Nije loše imati solidnu izloženost i “sigurnijim” razvijenim tržištima kapitala razvijenih i na dalje zdravih gospodarstava.

 49. https://www.vecernji.hr/vijesti/lockheed-martin-jos-3-prosinca-bio-za-posao-s-f-16-1294766

  Ovdje se sada sprovodi operacija “spašavanja vojnika ryana” na jedan potpuno iracionalan i sulud način jer ova priča i dilentatizam sa avionima se sada stavlja u političko ideološke okvire ili kontekst što je čista manipulacija i obmana naroda.

  Da budemo sasvim precizni i jasni,hrvatska strana je odobrenje lockheed martina za kupnju-prodaju takve konfiguracije aviona trebala tražiti u pismenom službenom obliku kao dio dokumentacije na natječaju jer je i “ovan” morao znati koje su prepreke u ugovoru koje je izrael potpisao prilikom nabave aviona i koja je politika američke vlade glede toga.Da vam bude jasno o čemu govorimo da se lockheed martin ne zaštićuje sa takvim ugovorima i da američka država ne štiti intelektualno vlasništvo svojih privatnih firmi onda bi npr kinezi mogli uzeti f16 rastaviti ga “istokariti” svaki dio aviona i djelove prodavati po svijetu?Uostalom u autoindustriji već takvu praksu imamo.

  Da sumiramo,ovdje je netko ili iz neznanja ili zbog nečega drugoga(znate na što mislim),pogodovao izraelcima da se pokuša stisnuti lockheed martin sa pozicijom “svršenog čina” i da se pokuša provući prodaja mimo svih dosadašnjih praksi u svijetu i mimo svih klauzula ugovora kao i američke politike.Ovo nije neka tamo bezazlena afera po meni puno veće stvari se kotrljaju iza ove priče a prebacivanje nesposobnosti,dilentatizma ili moguće teške korupcije na tkz teren ideologije je pokušaj da se ova priča nikada do kraja ne rasvjetli i da se nastavi kao da se ništa dogodilo nije?
  Pa ljudi moji jesmo li mi takve ovce?Naši obrazci političkih ponašanja i manipulacije narodom sliče na najgora komunistička vremena gdje je istaknuti član partije “dokazani rodoljub” mogao i ubiti čovjeka a da partija stane iza njega i tvrdi da im to podmeću unutrašnji i vanjski neprijatelji zemlje koji je na taj način žele destabilizirati?Ova priča upravo dobija slične konture?A sve u cilju spašavanja vojnika ryana i zataškavanja čitave priče koja se ne može zataškati samo to još njima nije jasno?

  • O čemu?Da vratimo inu “našima”?Ne dao bog da se to dogodi?Ja sam po tim pitanjima zakleti “antisuverenista i antikomunista” a da država sama uđe u lng i stvori novo “brodogradilište”,ni to ne daj bože ali nisam protiv lng-a ali neka to ponude amerima,kakvoj privatnoj firmi pa neka oni snose i gubitke i realiziraju dobitke ali bez upliva države.A neka država ubire lovu na koncesijama i porezima i tako osigura diversifikaciju plina.Bojim se da vlada radi na tome da kroz udio u lng-u isplati mađare u ini samo sam ja siguran da taj film neće odgledati.To su snovi a čisto sumnjam da će mađari ući u suvlasništvo lng-a,da je to isplativo već bi se mnogi tukli za taj udio na markovom trgu?Sa socijalističkim umovima nema pomoći ako ne vjerujete meni pitajte “fudbalskog” sudiju gorana marića?On će vam to bolje objasniti?Njima je naševanje drug tito ugradio u mozak kada ih je učlanjivao u pionire?A onda su shvatili da im to naševanje donosi moć i “ugled” da mogu do 6tog koljena zapošljavati svoje u “naše”,tako ih je drug tito naučio.

   Evo čitam da je za vrijeme karamarkovog hdza na vlasti i sin željke antunović zaposlen u soa koja kao što znamo ne raspisuje natječaje i onda se mi čudimo kako sdp-ovka , titova omladinka i članica skh željka antunović ovih dana brani krstičevića kao prodanović sanadera,kao da mu je odvjetnica???
   U nas vam je sve prolazno samo su interesi vječni?Samo treba spajati lego kockice i u nas vam je sve lako shvatiti…

 50. I na kraju da shvatimo martina dalić je bila prinuđena na ostavku u ovoj vladi zbog “dva maila” ali posao za koji je bila zadužena je odrađen do kraja a krstičević ima sasvim drugi tretman i kod njega mailovi (za koje čak premijer kako kaže “nema pojma”) nisu problem a za posao tko te pita?Jer tkz domoljubi imaju drugačiji tretman u hdzu?Zar to vama ne sliči na komunističku partiju?
  Da je kojim slučajem božinović vodio postupak nabave aviona odletio bi na glavu sa ministarske pozicije.Jer u hdzu važe čobanska pravila igre,ako si “naš” bukač sve ti je oprošteno,branimo te do smrti…To vam je hdz i zato imamo toliko kriminala u državi,”naši” se kad je hdz na vlasti osjećaju jako sigurno…Zato je i niknuo onaj šator da bi se “naši” opet osjećali sigurno…
  Goran marić,krstičević,medved,oleg butković,kušćević itd realno ne bi u uređenoj državi mogli biti ni predsjednici dobrovoljnog vatrogasnog društva.Budimo realni svi znamo da je to tako…

 51. https://narod.hr/hrvatska/dr-zeljka-markic-da-smo-imali-referendum-o-vojnim-avionima-mozda-bismo-odlucili-bolje-ispali-smo-nesposobni-pred-sad-om

  Jako je indikativno da željka markić napada posao sa avionima,oni nisu podlegli histeriji da se “vanzemaljci” obračunavaju sa “domoljubima” Markićka i ja se po ovome pitanju potpuno slažemo a još bi je više cijenio kada bi javno govorila što misli i zazivala croexit ako oni uzmu vlast.E tada bi je jako cijenio iako bi ja zdimio u “njemačku” kada bi joj croexit prošao ali volim ljude koji kažu što misle…

 52. A da shvatite razinu pećine na kojoj funkcioniraju pojedini čelnici stranaka i saborski zastupnici to se danas moglo vidjeti iz pitanje brune esih plenkoviću “tko mu daje legitimitet da uvodi euro”,ona jadnica i ne zna da se hrvatska u pristupnom ugovoru obvezala na uvođenje eura?I takvi ljudi se danas bave politikom i prrdsjednici su stranaka?Prestrašno?Pećina je mila majka!

  • Da, baš on, Jack Bogle, je najviše zaslužan za ono o čemu govorim u prethodnom komentaru o danas velikoj dostupnosti low cost indeksnih fondova.

   • Covjek je legenda, a tek danas sam procitao njegovu cijelu zivotnu pricu i koliko je puta bio na dnu. Covjek je imao 5 srcanih udara i transplantaciju srca, a vise je napravio za srednju klasu nego bilo koji politicar.
    Respect i RIP

 53. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/velika-rekonstrukcija-dok-je-bulj-drzao-plenkovica-za-kravatu-maras-je-vikao-andrej-smiri-se-a-beus-savjetovao-grmoji-makni-se-bit-ce-incident/8285222/

  Hdz 25 godina proziva ljude za nacionalnu izdaju a sada su se raspametili kada se to njima počinje imputirati jer su ljudi vidjeli da to pali kod neuke raje kojoj je hdz mozak razbucao sa tkz jugoslavenima,udbašima,izdajnicima i ostalom braćom i sestrama?Tko se mača laća od mača i gine!To se njima sada događa pa su se raspametili?Sve im se sada vraća!Raspametili su se?A grmoje samo želi uzeti taj dio birača kojima je hdz zatukao mozak jer grmoje i ekipa i ne mogu nešto pametnije ponuditi biračima?Oni sada ulaze u teren hdza gdje je velika gužva i sada bi se oni mogli natezati tko je veći tkz domoljub,katolik,antiglobalista i antieuropejac?

 54. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/dakic-o-psovkama-prema-grmoji-to-nije-bilo-primjereno-ali-je-bilo-efikasno-20190118

  Đakić je htio reći “nije pedagoški ali djeluje”,kakvi sve ljudi mogu sjedati u saboru?Ali nije kriv đakić nego narod koji ga bira.Đakić je istinska demokracija i odraz mentalnog stanja u hrvatskom narodu?A ja mislio da ćemo pobjeći 90te od balkanske krčme glavom bez obzira?A mi postali prvaci balkanske krčme?To nam je naša borba dala da imamo hdz umjesto maršala?

 55. Uostalom 30% hdza još plače za koalicijom sa mostom i ne znam što se danas ljute na njih?To oni zovu “konzervativno suverenistička” opcija?A ovo danas im se malo sa plenkovićem ,rekli bi u dalmaciji, “razbevandalo”???Barem je takav dojam jer nije plenković autentični hdz-ovac nego miro bulj?Plenković im dođe kao maneken u izlogu jer znaju da sa buljem ne mogu voditi državu iako bi to žarko htjeli?Tako da su mnogi u hdzu duboko nesretni već dugi niz godina?Ali hdz je sekta,oni pristupnicu hdzu gledaju kao na crkveni brak?Ima bilmeza koji bi glasali za hdz i kada bi im hipotetski predsjednik stranke bio serijski ubojica?Ne vjerujete?Znam ih ja u dušu!

 56. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/krsticevic-i-plenkovic-uhvaceni-u-lazi-amerikanci-su-ih-lani-posjetili-zbog-borbenih-aviona-1271588/

  Opet se potpuno zamagljuje BIT problema,i na najprizemniji način bježi od ključnog pitanja a to je “tko je i zašto dozvolio izraelu da se bez službenog odobrenja lockheed martina njihova ponuda uopće razmatra” Ako kažu da nisu znali kakav ugovor ima lockheed martin sa izraelom i svim zemljama svijeta oko prodaje aviona onda su diletanti i opet moraju otići a ako su znali a to zbog nekog razloga sakrivali i dopustili da se takva ponuda razmatra kao relevantna onda se bojim da je to posao za institucije koje su za to nadležne?Ovdje su stvari posve jasne!
  I oni prodavaju ovu priču tipa “bilo je puno razgovora,sve smo radili transparentno,jačamo hv pa to mnogima smeta” samo se uopće ne osvrću ni u svojim izjavama niti priopćenjima na ono jedino što je bitno?A jedino što je bizno u ovoj priči je “zašto se nije tražilo službeno odobrenje-očitovanje lockhed martina o prijenosu tehnologije i uvjetima po kojima je to moguće i dali je moguće”
  I oni nam ovako danima prodavaju maglu?

 57. A najveće poniženje koje sam kao hrvat doživjeo je kad je ministar obrane izraela rekao “hrvatska ništa nije kriva”,tu su izjavu usaglašavali čitav dan pa se sada naši uhvatili te izjave i toliko nas ponižavaju kada kao papagaji ponavljaju “jeste li čuli što je rekao izraelski ministar”???
  To je razina burkine faso?Ili kao što narod kaže “čime se budala hvali toga se pametan stidi”
  Odavno netko tako nije ponižavao institucije države i čitav narod?Ali kao što rekoh masu puta “malo mi toga razumijemo”,tanka je kritična masa pameti u ovoj zemlji,jako tanka…80% ljudi i ne kuži o kakvom se tu ponižavanju radi?Ma zamislite “rekao je izraelski ministar” koji nas je defakto preveslao ili moguće nekoga dobro “nagradio”?

 58. http://hr.n1info.com/Vijesti/a29396/Ovo-su-pravi-podaci-o-broju-nestalih-Srba-i-Hrvata.html

  Da vam bude jasno koliko tkz hrvatska desnica laže ovdje imate broj nestalih hrvata i srba,znači omjer je 930 nestalih hrvata i 880 nestalih srba,to je broj ako im se pribroji 200 osoba sa srpskim državljanstvom,tu brojku je potvrdio ministar medved i njegovo ministarstvo da demantira vučića da se traži više srba od hrvata i plenković jako dobro zna kada bi postavio to kao uvjet srbima za ulazak u eu da bi ga u bruxellesu pitali “a što ste vi napravili po tom pitanju u traženju nestalih srba i kako možete njima vi to postavljati kao uvjet a sami niste u stanju u vašoj državi rješiti pitanje nestalih srba”,zato je plenković išao putem stavljanja na stol ratne odštete što je izuzetno osmišljen i pametan potez koji se do sada nitko nije usudio povući a bukači obmanjuju hrvatsku javnost i iznose poluistine i laži glede omjera broja nestalih koji se još traže.Lagali su partizani od 45-te lažu i ovi tkz.rodoljubi 2019 godine?
  Tkz.desnica u rh šteti hrvatskim nacionalnim interesima i gura sve vlade da povlače iracionalne poteze koji narušavaju vjerodostojnost rh u međunarodnoj zajednici i time ograničava prostor hrvatskoj politici da iz toga svega izađe kao pobjednik.Znači radi se o klasičnom čobanizmu koji direktno šteti nacionalnim interesima rh.Naravno plenković užasno loše komunicira sa narodom i ne ogoljeva tkz desne čobane i njihovu namjeru da od hrvatske naprave zemlju koja bi izgubila svaku vjerodostojnost u međunarodnoj zajednici jer oni misle da se politika vodi “kafanskim” načinima promišljanja,odnosno zatucaju narodu mozak lažima da bi mogli interesno i politički profitirati i time vezuju hrvatskoj vlasti ruke u vođenju mudre i osmišljene racionalne politike.

 59. Ali činjenica da velika većina (možda i 99 %) fond menadžera kroz zaista dug period tj. bar njihovi fondovi u neto terminima za krajnjeg korisnika, neće na razvijenim zapadnim tržištima pobijediti indeks pa niti low cost indeksni uzajamni fond ili ETF koji ga vrlo blizu prati i u finalnim neto terminima za krajnjeg korisnika, tim više daje na veličini rezultatu onih koji to uspjeti hoće!

  Ja, i mislim niti Buffett (to možda jednino Bogle 😀), ne bih “omalovažavao” aktivne investitore, fond menadžere, tj. podskup njih koji spadaju u stvarno vrhunske, samo bih rekao da za prosječnog čovjeka je preteško s bilo kakvom razumnom pouzdanošću unaprijed prepoznati koji bi to bili pa da za sve praktične primjene to pokušavati nema puno smisla i zato indeksno investiranje za većinu ljudi, bar za većinu njihovog portfelja, ono je što na zapadnim tržištima najviše ima smisla.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.