Croatian Makers

(Samo) dvije godine od STEM revolucije

Prošlo je dvije godine od STEM revolucije, ujedno najveće CF kampanja u Hrvatskoj, kad se pokazala snaga civilnog društva, spremnosti ljudi da doniraju za prave ciljeve. Nadam se da su time i održavani temelji koji su omogućili i ovu akciju za Milu.

Nakon nevjerojatnog postizanja nekoliko višestrukih ciljeva zamolili smo ljude da prestanu donirati.

Iako je IRIM već tada bio velik (recimo, robotička liga s 360 škola), nakon STEM revolucije više ništa nije bilo isto, školstvo se počelo trajno i fundamentalno mijenjati. Naravno uz ogromnu podršku javnosti privukli smo pažnju i najnazadnijih aktera društva (lijevih i desnih ‘boljševika’ tj. onih koji u stvari nemaju ideologiju nego je koriste kao batinu za postizanje svojih prizemnih ciljeva).

Malo s proslave je ovdje:

STEM revolucije se podsjetite ovdje.

Neki naši projekti su ovdje prikazani najsažetije,  naravno veći pregled što radimo imate ovdje.

Sada s čitavim Rotary Distriktom pokrećemo uvođenje programiranja u 1.-4. razred OŠ, a pilot projekt u 3 slavonske županije upravo kreće! Tako će Hrtvaska nakon što je bila najzaostalija u EU u upotrebi digitalnog u nastavi biti prva koja ima integrirano programiranje i računale znanosti u 1.-6. razred OŠ.

Veliki projekt uz donaciju Googlea pretvaranjem 170 knjižnica u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i na Kosovu u digitalne razvojne centre se snažno odvija!

Iako govorimo o ogromnoj masovnosti, stvarni utjecaj na živote djece možete vidjeti recimo ovdje:

 

 

Kategorije:Croatian Makers

1 reply »

 1. Zanima me što će biti za 20-ak godina kad ta djeca budu gradila svoje STEM, poduzetničke i ostale (vezane?) karijere u RH i diljem svijeta! 🙂

  STEM prodire u sve pore društva, biznisa, pa tko zna koliki je dugoročni (butterfly?) efekt u budućnosti pojačnim STEM-om danas.

  Ne znam odakle je točno ovaj Perica, poznato nam prezime, ali evo sinoć je dogurao do VP pozicije u centru STEM industrije – https://www.apple.com/leadership/adrian-perica/

  Vojnik, špijun, GS čovjek, fizičar po obrazovanju. STEM obrazovanje daje podlogu i za ovaku karijeru, pa možda poneki “Perica”, baš iz Lijepe naše, dogura i do najviših pozicija Silicijske doline.

  Tko nauči logički misliti, usvoji znanstveni pristup, i ključno da to pomiješa s nekim drugim svojim znanjima, vještinima, osobinama, svakake zanimljive stvari su moguće, izvanredni uspjesi u raznim područjima, od znanstvenog laboratorija do “banke”.

  Taj Perica je zaslužan i za Beats deal, koji mene ne prestaje fascinirati. Investiranje je baš na granici znanosti i umjetnosti 🙂

  Oni su to bili preuzeli za cijenu koja je izgledala jako nisko (ono, duplo jefitnije nego bi čovjek na prvi pogled pomislio da bi imalo misla) i za čistog financijskog investitora, a glavni razlog preuizimanja uopće nije bio postojeći biznis nego nevjerojatno zanimljive sinergije koje su se planirale (i ostvarile! 🙂 ). I taj “postojeći biznis” i dalje raste unatoč tome što nije bila poanta u njemu, i čak on direktno dobiva sinergijske efekte iz smijera krovne kompanije (iako je bilo više poanta kako će on doprinijeti u njenom smijeru) tako da tu praktički nema kanibalizacije, samo sinergija. Npr. onima najzahtjevnijima kojima niti nove AirPods 2 nisu “dovoljno dobre” (a već duže od 2 godine supply jedva uspijeva zadovoljiti demand, prodaju se kao vruće kifle) evo “AirPods na steroidima” pod tim drugim akviziranim brendom – https://www.beatsbydre.com/earphones/powerbeats-pro

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.