6. (Intermezzo) Kako ulažu milijunaši i zbivanja na tržištima

O ulaganjima/tržištima kapitala u našim medijima uglavnom možete vidjeti u trashy senzacionalističkim člancima onih dana kad burze padnu (nekad padaju, a nekad rastu), a to je zbog clickbaitea i prosipanja vlastite depresije. To ne pomaže tragično financijski needuciranom narodu da malo napreduje u tom smislu.

Pogledajmo ipak što kažu ‘veliki dečki’, koje se uglavnom ne citira u našim medijima. Koji u stalno prisutnoj kakofoniji stotina glasova, uglavnom selektivno prenose onaj negativni / panični dio spektra, u biti one analitičare koji ekstravagantnim, negativnim izjavama žele na sebe privući pažnju – clickbait na clickbait 🙂 .

Što se tiče volatilnosti zadnjih tjedan-dva, ipak je barem jedan medij (Index) prenio ovo: DEUTSCHE BANK: Stay calm, the grownups are coming back.

Što nas navodi na općenitu temu, a to je: kako ulagati / alocirati svoju štednju?

Zanimljivo je danas ovo: Here’s the advice Goldman Sachs is giving its multimillionaire clients. No poruka je da zapravo u strateškoj alokaciji štednje (investicija) nema velike irazlike kako bi se trabali ponašati multimilioneri i ‘obični’ ljudi:

You might even think it sounds boring. But if you’re mom and pop or the average joe invested in the market, you should know that the wealthiest folks in the world are right there in the market with you.

Nastranu to što Goldman Sachs mora opravdati svojim klijentima velike naknade koje im zaračunava, pa aktivno bira investicije unutar klasa (u ovom slučaju bira potklase) – što mislim da je bezveze, ali tako se svijet vrti, pogledajte temeljnu invesiticijsku strategiju u smislu klasa dionice-obveznice-valute. U članku imate i link na Here’s what 14 Wall Street pros are predicting for the stock market in 2016, jasno ovako nešto nećete vidjeti u našim medijima. Drugim riječima, kao što vidite i ovdje, fokus nije na tekućoj volatilnosti (jer se dionice, kao i nekretnine, ne bi trebale promatrati u dnevnom ili tjednom razdoblju).

Srećom, ipak vidimo pokušaje financijske edukacije, recimo ovaj projekt Allianz i JL: SAVJETI HRVATSKIH STRUČNJAKA Evo kako svoj fond za crne dane možete jednostavno povećati u samo tri koraka. Po meni dobar korak naprijed ovaj prijedlog alokacije sredstava u smislu razumijevanja investicijskih klasa, i po mom sudu i dalje lejmerski, ali razumijem da je možda ciljan na ‘raju’ koja je mentalno ‘zaglavila’ u ‘kamatici i nekretninici’.

Od Allianzovih proizvoda se meni osobno najviše sviđa Allianz Equity (prosječni godišnji prinos 8,8% uz prilično malu volatilnost). Kad smo već kod toga, da ne ispadne da ‘hvalim’ samo jedno društvo za upravljanje, pogledajte kako lijep prinos ima i Interkapitalov Capital 2. (Naravno, osim ‘istočnog grijeha’ naše fondovske branše kad 2006.-2007. su kao ‘ćoravi Muje’ raspalili po špekulativnom balonu i svi skupa kao branša uništili ogromnu vrijednost svojim članovima. Pri čemu treba uzeti u obzir da su neki fond manageri vidjeli kamo to vodi, ali su naprosto morali alocirati uplate koje su se histerično slijevale u skladu s odobrenom / objavljenom alokacijom.)

Što se tiče investicijskih klasa na svjetskim tržištima, svakako je najzanimljivije kretanje nafte (a ne kineskih dionica), gdje imamo nevjerojatan razvoj. Pogledajte 5-godišnji grafikon (izvor)

nafta 2

Ovo su naravno odlične vijesti za Hrvatsku! Ali nisu dobre za neke druge, pogledajte što se događa s rubljom, probija sve (negativne) rekorde (klik za povećanje):

eurrub

Ovdje imate uvid u skoro savršenu koreliranost cijene nafte i rublje.

+ + +

Idući nastavak: 7. Efikasnost tržišta, i koja je najbolja, a koja najgora knjiga za ulagačke početnike